Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Ο Ντενκτάς επαίνεσε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και επέκρινε την επιχείρηση Εργκενεκόν

Σύμφωνα με είδηση, η οποία καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα της Zaman με τον τίτλο «Ο Ντενκτάς επαίνεσε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και επέκρινε την επιχείρηση Εργκενεκόν», ενώ συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης Εργκενεκόν, πολύ συχνά έρχονται στο προσκήνιο και οι ισχυρισμοί ότι τα πλοκάμια του «βαθέως κράτους» επεκτείνονται μέχρι την “ΤΔΒΚ”.

Φαίνεται, όμως, ότι πρώην “πρόεδρος” της “ΤΔΒΚ” Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είναι και ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες των ισχυρισμών αυτών, δεν έχει πεισθεί, παρά το γεγονός ότι έχουν έλθει στην επιφάνεια αποδείξεις, όπλα και σχέδια δολοφονιών.

Ο Ντενκτάς αναφέρει ότι οι συλλήψεις για την Εργκενεκόν μοιάζουν σαν τον ασουρέ [είδος γλυκού με δημητριακά και σταφίδες] και ότι είναι εκτός λογικής ο ισχυρισμός άνθρωποι, οι οποίοι εμφορούνται από διαφορετικές αντιλήψεις, να υπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Άλλωστε – δηλώνει – εγώ έχω σταματήσει τη σχέση μου με την υπόθεση αυτή, ούτε διαβάζω τα όσα γράφονται. Όσον αφορά το άτομό μου, αναφορικά με την υπόθεση αυτή δεν έχω καμία φοβία.

Ο Ντενκτάς, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και στην Κύπρο, είπε: «Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία εκπροσωπείται καλά στο εξωτερικό. Όσον αφορά την υπόθεση της Κύπρου το ΑΚΡ έχει επιστρέψει στην εθνική γραμμή».

Ο Ντενκτάς, μιλώντας στον ανταποκριτή του ειδησεογραφικού πρακτορείου CIHAN στη Λευκωσία [κατεχόμενη] και απαντώντας στην ερώτηση «εάν έχει σκεφθεί ότι μπορεί να έλθει και η σειρά του για την υπόθεση Εργκενεκόν και ότι ορισμένοι πολιτικοί στην Τουρκία εκφράζουν φόβους γι` αυτό», είπε: «Εγώ περιδιαβαίνω όλη την Τουρκία. Σε όλους υπάρχει αυτός ο φόβος. Πάντως, όσον αφορά το άτομό μου, δεν φοβάμαι τίποτε. Η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να σχετίζεται με μένα. Άλλωστε, κάτι σαν την Εργκενεκόν πώς μπορεί να έχει σχέση μαζί μου».

Στην ερώτηση «πώς αξιολογεί την αλλαγή στάσης του Περιντζέκ [αρχηγού του Εργατικού Κόμματος και υπόδικου για την Εργκενεκόν], ο οποίος ενώ παλαιότερα είχε χαρακτηρίσει τον τουρκικό στρατό για την επιχείρηση που είχε πραγματοποιήσει το 1974 στην Κύπρο ως κατοχικό και φασιστικό, σήμερα στο πλαίσιο των πολιτικών για την Ε.Ε. ισχυρίζεται ότι το ΑΚΡ έχει πουλήσει την Κύπρο και το κατηγορεί για εσχάτη προδοσία», ο Ντενκτάς είπε: «Εγώ, από τη στιγμή κατά την οποία γνώρισα τον Περιντζέκ, τον είδα ως ένα άτομο, το οποίο αντιστέκεται στα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών όσον αφορά την κυπριακή υπόθεση. Ίδρυσε την Επιτροπή Ταλάτ Πασά. Με εξέλεξαν πρόεδρο. Έτσι, συνεχίστηκαν οι σχέσεις μου. Τον γνωρίζω ως ένα άτομο, το οποίο αντιτίθεται στον ιμπεριαλισμό και είναι πιστό στις αρχές του Ατατούρκ».

Στην ερώτηση «ορισμένοι, κυρίως από την Τουρκία, αναφέρουν ότι όσες απόψεις δεν υποστηρίζει ο Ντενκτάς στην Κύπρο, θεωρούνται και ως προδοσία στον αγώνα», είπε: «Η υπόθεση της Κύπρου πρέπει να τακτοποιηθεί με ένα συνεταιρισμό μεταξύ δύο κρατών. Οι Ε/κ να μην πράξουν πάλι ό,τι έπραξαν και κατά το παρελθόν. Δηλαδή, να μην πετάξουν μια συμφωνία και λέγοντας “εγώ είμαι η κυβέρνηση της Κύπρου” να μην καθίσουν στο σβέρκο μας άλλα 45 χρόνια. Να είναι μια συμφωνία, η οποία θα βασίζεται σε δύο κράτη. Αυτά που αναφέρω, είναι και μια απόφαση που έχει ληφθεί ομόφωνα από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Την ίδια απόφαση έχει λάβει και η δική μας βουλή. Μέχρι το σχέδιο Ανάν οι συνομιλίες συνεχίστηκαν στο πλαίσιο αυτό. Στο σχέδιο Ανάν πραγματοποιήθηκε ένα ζικ –ζακ εκ μέρους της Τουρκίας. Το ίδιο μας υποχρέωσε να κάνουμε κι εμείς. Τώρα η Τουρκία τι λέει; Τι λένε ο Γκιούλ, ο Τσιτσέκ και ο Τοπτάν; Η κυπριακή υπόθεση μπορεί να γίνει αποδεκτή στο πλαίσιο δύο λαών και δύο κρατών και των εγγυήσεων. Κατά συνέπεια, στην ερώτηση “ποια είναι η εθνική υπόθεση” δίνω την ίδια απάντηση. Όσοι αποστασιοποιήθηκαν ας το σκεφθούν οι ίδιοι».

Ο Ντενκτάς, όσον αφορά το θέμα της ενοποίησης σε θέματα αθλητισμού με το “νότο”, ανέφερε ότι αυτό θα ήταν μια εσφαλμένη κίνηση και ότι συμφωνεί με τις απόψεις του Ταλάτ επ’ αυτού.

Στην ερώτηση «εάν έχει διαπράξει λάθη στην υπόθεση της Κύπρου», ο Ντενκτάς είπε: «Γι` αυτό θα αποφανθεί η ιστορία. Ιδρύσαμε ένα κράτος, το οποίο σήμερα είναι 25 ετών. Υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι θέλουν να απαλλαγούν από αυτό και λένε ότι έχουμε διαπράξει λάθη στο παρελθόν. Όμως, εύχομαι ούτε ο λαός μας, ούτε το έθνος μας να απεμπολήσουν το κράτος αυτό. Διαφορετικά, θα αποτελέσουμε μειονότητα των Ε/κ, με ποσοστό του 20%. Διότι αυτή τη φορά η εγγύηση της Τουρκίας θα μείνει στα χαρτιά».

Ο Ντενκτάς, αναφερόμενος στην πολιτική του ΑΚΡ για την Κύπρο και γενικά στην εξωτερική πολιτική του, είπε ότι «η κυβέρνηση με το “ναι” στο σχέδιο Ανάν διαχώρισε τη θέση της από την εθνική γραμμή, η οποία είχε χαραχθεί, πιστεύοντας πως με τον τρόπο αυτό η υπόθεση της Κύπρου θα λυθεί το συντομότερο δυνατό. Αυτό το έκαναν πιστεύοντας ότι θα το αποδεχθούν και οι Ε/κ. Αργότερα, ο Ερντογάν ανέφερε ότι εξαπατήθηκε, ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις και επέστρεψε στην εθνική γραμμή. Σήμερα, η πολιτική της Τουρκίας με τους γείτονές της και με τις άλλες χώρες προχωρεί πολύ καλά».



Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΑΤΟ

Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, ο Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ [Saceur], στρατηγός Bantz J. Craddock, επισκέφτηκε χθες στο Γενικό Επιτελείο τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγό Μπασμπούγ. Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν θέματα, τα οποία ενδιαφέρουν τις σχέσεις του ΝΑΤΟ και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Στο θέμα αναφέρεται η Sabah σε μονόστηλο των εσωτερικών της σελίδων.

Read more...

Διαφημίζουν το Καστελόριζο ως Τουρκικό νησί

Το περιοδικό του γνωστού τουριστικού οδηγού Lonely Planet διαφήμιζε τη Τουρκία ως τον ιδανικό προορισμό για τις Χριστουγεννίατικες διακοπές. Ένα μάλιστα απ' τα πιο ειδυλλιακά τοπία για να περάσει κάποιος τις διακοπές του στη γείτονα χώρα ήταν το Καστελόριζο, σύμφωνα με τον τουριστικό οδηγό!
Ο φωτογράφος του Top Gear Νώντας Κουτσούκης πήρε στα χέρια του το καινούριο τεύχος του φρέσκου περιοδικού Lonely Planet, και κάποια στιγμή έφτασε σε ένα δισέλιδο που σαν περίεργο του έκατσε. "Χριστούγεννα στην Τουρκία", έγραφε πάνω, αλλά σαν οικείο του φαινόταν το παραθαλάσσιο χωριουδάκι που απεικονιζόταν.

Πράγματι, η λεζάντα εξηγούσε πως πρόκειται για το Τουρκικό νησί Καστελόριζο. Το φοβερό ήταν πως στην ίδια τη φωτογραφία υπήρχαν όχι μία, αλλά δύο Ελληνικές σημαίες, πάνω σε σπίτια.Τώρα, εμείς δεν είμαστε από αυτούς που θα ξιφουλκήσουν ενάντια σε όλους όσοι χαράζουν δήθεν κατά λάθος μια γραμμή απάνω σ' ένα χάρτη δυο χιλιοστά παραπέρα από εκεί που θα έπρεπε, επιτιθέμενοι μ' αυτό το τρόπο στα Εθνικά μας δίκαια. Αλλά εδώ δεν πρόκειται για απλό λαθάκι. Δεν είναι απλή παρεξήγηση. Δεν είναι ένας τυχαίος εξοστρακισμός της γεωγραφικής αλήθειας.
Αν δηλαδή το Lonely Planet δεν ξέρει σε ποια χώρα βρίσκονται τα νησιά για τα οποία γράφει, πράγμα κάπως βασικό, πώς να το εμπιστευτείς όταν σου προτείνει πού να πας να φας, ας πούμε;
Αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει ένα πράγμα: Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την εκδοτική βιομηχανία τόσο βάναυσα, που στο περιοδικό της εταιρίας με τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς οδηγούς στον κόσμο έχουν βάλει να γράφουν καθαρίστριες που δεν έχουν βγει ποτέ απ' το Μπράιτον, οι οποίες μάλιστα είναι και τυφλές.
Δεν εξηγείται αλλιώς.
Να σημειώσουμε εδώ πως το Καστελόριζο ενώθηκε με την Ελλάδα μόλις το 1947. Πριν ανήκε στην Αγγλία.

Γράφει ο/η Greek American News Agency
20.01.09

Read more...

Η Πελοπόνησος χώρος υποδοχής μετοίκων αλλοδαπών


Κωδική ονομασία Ibrahim Project...

Γιατί επιλέχτηκαν οι στάχτες της Μερόπης Μεσσηνίας να εγκατασταθούν εκατοντάδες λαθρομετανάστες Αφγανοί και Πακιστανοί αμέσως μετά τη φονική πυρκαγιά που κατ' έκαψε το χωριό τον Αύγουστο του 2007;
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα φτωχό γεροντοχώρι χωρίς καμιά πιθανότητα εξεύρεσης εργασίας, τονίζοντας το πλιάτσικο και τις λεηλασίες στις οποίες προβαίνουν καθημερινά.
Η απάντηση είναι άκρως σοκαριστική!

Τόσο οι πυρκαγιές του 2007 όσο και η μαζική εγκατάσταση των μουσουλμάνων στη περιοχή, είναι μέρος οργανωμένου σχεδίου από εξ ανατολών ισλαμικών κέντρων συνεργαζόμενων με μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και με εκτελεστικά όργανα τους αντεξουσιαστές. Το επιχειρησιακό σχέδιο φέρει την κωδική ονομασία "Ibrahim project" λόγω της ίδιας καταστροφής, στην ίδια περιοχή (Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδία), από τον Ιμπραήμ Πασά της Αιγύπτου το καλοκαίρι του 1827 κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης, και του σχεδίου του να μεταφέρει Σλάβους μετοίκους για έλλειψη κοινωνικής συνοχής.
Την συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη, έκανε πρώτος ο ιστότοπος serbianna στις 9-12-2008, και ακολούθως το πλέον έγκυρο και έγκριτο περιοδικό σε θέματα εθνικής ασφάλειας "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ" (τεύχος Φεβρουαρίου 2009) στο οποίο θα βρείτε τις λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας.
Η στενή συνεργασία του αντεξουσιαστικού χώρου και της άκρα αριστεράς με ισλαμικά κέντρα για κοινό μέτωπο δεν είναι καινούργιο "φρούτο".
Οι Ιταλικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών, αποκάλυψαν το 2006 οτι οι ανωτέρω ομάδες της Ιταλίας είχαν θέσει σε εφαρμογή σχέδιο συνεργασίας με ισλαμιστές εξτρεμιστές για "κοινό αγώνα". Την είδηση δημοσίευσαν οι Ιταλικές εφημερίδες.
Στο Παρίσι, στο εμπορικό κέντρο printemps στις 14 του Δεκέμβρη αποκαλύφτηκαν εκρηκτικά, των οποίων την ευθύνη ανέλαβε ομάδα Αφγανών.
Τις ίδιες μέρες στην Αθήνα κατά τα επεισόδια, οι περισσότεροι συλληφθέντες ήταν Αφγανοί και Πακιστανοί λαθρομετανάστες και ας θυμηθούμε τη δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα όταν μίλησε για "Ταλιμπάν κουκουλοφόρους".
Οι καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού του 2007, οι ορδές των λαθρομεταναστών που κατά κύματα μας καταφτάνουν καθημερινά, τα έκτροπα του Δεκέμβρη του 2008 και η συνέχεια που αναμένουμε, είναι ζήτημα πολιτικό, και απαιτούνται ευφυείς κινήσεις από πολιτικούς ηγήτορες όλων των κομματικών αποχρώσεων που διατελούν σε παρατεταμένη περίοδο αφασίας...

Πηγή: kostasxan

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ -ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ / ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ

Όπως αναφέρεται στο δελτίο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, στις ιστοσελίδες των τηλεοπτικών δικτύων και στο σημερινό γραπτό Τύπο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σαχίν δήλωσε ότι η Εισαγγελία, η οποία διεξάγει την ανάκριση σχετικά με την υπόθεση Εργκενεκόν, με έγγραφό της προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε σχετικά με τον Τουντζάι Γκιουνέι, ο οποίος τελευταία προβαίνει σε δηλώσεις, τη δικαστική αρωγή της κυβέρνησης του Καναδά.

Ο Σαχίν είπε ότι ως Υπουργείο Δικαιοσύνης ήρθαν σε επαφή για το θέμα με το Τ/ΥΠΕΞ.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι μιλάει για πρώτη φορά για το θέμα αυτό, επεσήμανε ότι δεν κρίνει σωστό το γεγονός ότι ο Γκιουνέι μίλησε τόσο μακροσκελώς σε τηλεοπτικό δίκτυο και σε απευθείας σύνδεση, όποιο και αν είναι αυτό το τηλεοπτικό δίκτυο, και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα άτομο, το οποίο είναι σημαντικό για τη δίκη αυτή. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο εξωτερικό και μιλάει από εκεί. Το Υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο ήρθα σε επαφή, θα μεριμνήσει σχετικά με το αν υπάρχει κάποια συμφωνία με τον Καναδά όσον αφορά θέματα έκδοσης των ενόχων».

Σε ερώτηση αν το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι μάρτυρας ή κατηγορούμενος, ο Τούρκος Υπουργός απάντησε ότι είναι και τα δύο. Γι’ αυτό και ο ίδιος δεν θεωρεί σωστό να εμφανίζεται [ο Γκιουνέι] στα τηλεοπτικά δίκτυα με τόση άνεση και να προβαίνει σε δηλώσεις. Ο Σαχίν τόνισε ότι σε περίπτωση που θεωρηθεί σκόπιμο, θα προβεί σε περαιτέρω για το θέμα δηλώσεις.

****
Ο Τύπος σήμερα δίνει ευρεία δημοσιότητα στην αυτοκτονία του συνταγματάρχη ε.α. Αμπνουλκερίμ Κιρτζά, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε χθες στο σπίτι του, στις στρατιωτικές κατοικίες της Άγκυρας. Σημειώνεται ότι ο Κιρτζά υπήρξε για μια περίοδο διοικητής της JITEM, στην περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, και ότι εκκρεμούσε δίκη εις βάρος του για 13 περιπτώσεις δολοφονιών αγνώστων δραστών.

Τονίζεται πως ο Κιρτζά είχε τραυματιστεί σοβαρά σε συμπλοκή με την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ και πως τα τραύματά του έγιναν αιτία να μείνει παράλυτος. Ο Κιρτζά είχε παρασημοφορηθεί το 2004 από τον τότε Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Σεζέρ.

Σημειώνεται ότι ένας από τους μάρτυρες σχετικά με τα θέματα ΡΚΚ και JITEM, ονόματι Αϊγκάν, έφερε το όνομα του Κιρτζά στην επικαιρότητα και ότι, σε δηλώσεις που είχε κάνει, είχε αναφέρει ότι ο αυτόχειρας είχε εκτελέσει τρία άτομα μπροστά στα μάτια του. Ο Κιρτζά κηδεύεται σήμερα.

****
Ο Τύπος γράφει ότι ο Γενέρ Γερμέζ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του γνωστού εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματία Ουζεγίρ Γκαρίχ το 2001, και εκτίει την ποινή του στις φυλακές του Κιρκλαρελί, μετά από οδηγία του Εισαγγελέα της Εργκενεκόν Ζεκεριά Οζ εστάλη στα δικαστήρια στην περιοχή Μπεσίκτας της Κων/πολης και λέγεται ότι θα ανακριθεί και πάλι στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ [2]

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, στη στήλη περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου, στις 19/1/2009 τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν δύο φορές, νότια και ΝΑ της Χίου, από ελληνικά Μ-2000 και F-16, που απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Τανάγρας και της Λήμνου.

Επίσης, την ίδια ημέρα τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν δύο φορές, ΒΔ των Ψαρών, από ελληνικά Μ-2000, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Τανάγρας.

Επίσης, την ίδια ημέρα τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, δυτικά της Ίμβρου, από ελληνικά F-16, τα οποία απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Λήμνου.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ


Σύμφωνα με είδηση, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Trakya gazetesi με τίτλο «Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στο Τεκίρνταγ [Ραιδεστός]», ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Κιοκσάλ Τοπτάν, μετέβη προχθές στο Τεκίρνταγ προκειμένου να συμμετάσχει σε τελετή εγκαινίων και θεμελίωσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού εγκαινίασε τη γέφυρα «Σαντίκ Αχμέτ», η οποία κατασκευάστηκε από το Δήμο Τεκίρνταγ, ακολούθως έθεσε και το θεμέλιο λίθο στην κατασκευή των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου «Ναμίκ Κεμάλ».

Ο Κιοκσάλ Τοπτάν, μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων, είπε: «Εάν εμείς μεγαλώσουμε, ενδυναμώσουμε και ενθαρρύνουμε αυτούς, οι οποίοι μας πιστεύουν και μας εμπιστεύονται, και εάν ενθαρρύνουμε επίσης τους φίλους μας, τρομοκρατώντας παράλληλα όσους μας επιβουλεύονται, τότε θα μπορέσουμε να μείνουμε στα εδάφη αυτά ελεύθεροι και ανεξάρτητοι στο διηνεκές. Η συμμετοχή μου σε μια τέτοια εκδήλωση σημαίνει πάρα πολλά για εμένα. Το πρώτο είναι ότι η γέφυρα αυτή θα εξυπηρετήσει την περιοχή. Το δεύτερο πηγάζει από το όνομα της γέφυρας. Ο Σαντίκ Αχμέτ αποτελεί ένα από τα εξέχοντα ονόματα του “τουρκικού” κόσμου και του “τουρκισμού” της δυτικής Θράκης. Όμως, πέραν αυτού ήταν και ένας πιστός φίλος, όπως άλλωστε αναφέρει και το όνομά του [Σαντίκ = πιστός]. Ήταν ένας αδελφός, ένα κομμάτι ψυχής. Για το λόγο αυτό, όπου αναφέρεται το όνομά του, σκιρτάει η ψυχή μου, θλίβομαι, αλλά και είμαι υπερήφανος. Τόσο για μας, όσο και για τον τουρκικό κόσμο αποτελούσε ένα όνομα - σύμβολο. Το όνομα αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά όχι μόνο η δυτική Θράκη, αλλά και όλος ο τουρκικός κόσμος. Εύχομαι η δυτική Θράκη να γαλουχήσει τέτοιους ηγέτες για την Τουρκία μας, για εμάς και για όλο τον τουρκικό κόσμο».

Στα εγκαίνια συμμετείχαν οι βουλευτές του ΑΚΡ Τεκίρνταγ, Ακμπουλούτ και Ταϊλάν, ο βουλευτής Τεκίρνταγ του ΜΗΡ Ναλτζί, ο Νομάρχης της περιοχής Ντογάν, ο Δήμαρχος Αϊγκιούν, ο “μουφτής” της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, η σύζυγος του Σαντίκ Αχμέτ, Ισίκ, και η κόρη του Φούντα, επισκέπτες από τη δυτική Θράκη, καθώς και μεγάλος αριθμός πολιτών.

Στα εγκαίνια μίλησε και ο Νομάρχης Ντογάν, ο οποίος, αφού επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο γιατροί, οι οποίοι υπηρέτησαν τον τουρκικό αγώνα, είπε: «Ο πρώτος εξ αυτών ήταν ο Φαζίλ Κιουτσούκ, ο οποίος υπηρέτησε τον αγώνα των Τ/κ. Τον γνωρίζουμε από τα νεανικά μας χρόνια. Ο δεύτερος, ο Σαντίκ Αχμέτ, ο οποίος αγωνίστηκε για τους “Τούρκους” της δυτικής Θράκης. Τον γνωρίσαμε ως γιατρό. Είδαμε την ηγετική του φυσιογνωμία. Ο Θεός μας αξίωσε να εγκαινιάσουμε τη γέφυρα αυτή με το δικό του όνομα».

Ο βουλευτής Τεκίρνταγ του ΑΚΡ, Ακμπουλούτ, ανέφερε: «Αισθάνομαι υπερηφάνεια από το γεγονός ότι δόθηκε το όνομα του Σαντίκ Αχμέτ, ο οποίος ήταν και ο σημαιοφόρος των ομοεθνών μας, στη γέφυρα αυτή του Τεκίρνταγ. Με το όνομα αυτό εξηγούμε παράλληλα στα αδέλφια μας, τους “Τούρκους” της δυτικής Θράκης ότι τους διεκδικούμε».

Ο έτερος βουλευτής του ΑΚΡ, Ταϊλάν, αφού επεσήμανε ότι η γέφυρα αυτή εκτός από υλική έχει ηθική διάσταση, ανέφερε ότι η ηθική διάστασή της εκτείνεται μέχρι τη δυτική Θράκη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, επίσης, και στην πρόσφατη επίσκεψή του στη “Μακεδονία”, λέγοντας: «Την περασμένη εβδομάδα βρισκόμουν στη “Μακεδονία”. Σε μια αίθουσα οκτώ χιλιάδων ατόμων είχαν συγκεντρωθεί οι ομοεθνείς μας. Δεν θα ξεχάσω μέχρι την τελευταία πνοή μου την είσοδό μου στην αίθουσα. Όλοι ήταν όρθιοι και, κρατώντας από μια τουρκική σημαία, διαδήλωναν. Όλοι μας κλάψαμε. Και αυτοί που μας χειροκροτούσαν κι εμείς. Δίπλα μου είχα τον Π/Θ της “Μακεδονίας”. Και αυτός τα είχε χαμένα. Μου είπε: Αυτή είναι η δύναμη της Τουρκίας».

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Τεκίρνταγ με τίτλο «Η γέφυρα Σαντίκ Αχμέτ εγκαινιάστηκε με επιβλητική τελετή και με τη συμμετοχή του Προέδρου της τουρκικής Βουλής Κιοκσάλ» αναφέρεται ότι η γέφυρα οχημάτων, η οποία κατασκευάστηκε στον κεντρικό δρόμο προς την Κωνσταντινούπολη, εγκαινιάστηκε με επιβλητική τελετή και με την παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κιοκσάλ Τοπτάν.

Μιλώντας στα εγκαίνια της γέφυρας, ο Τοπτάν εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση που αισθάνεται από το γεγονός ότι αυτή η γέφυρα φέρει το όνομα του Σαντίκ Αχμέτ και ευχαρίστησε αυτούς που συνέβαλαν στην κατασκευή της με πρώτο το Δήμαρχο του Τεκίρνταγ. Ομιλίες πραγματοποίησαν η σύζυγος και η κόρη του Σαντίκ Αχμέτ ευχαριστώντας και αυτές με τη σειρά τους για την ονομασία που δόθηκε στη γέφυρα.

Ο Δήμαρχος Αϊγκιούν, αφού ευχήθηκε να είναι καλορίζικη αυτή η γέφυρα, είπε: «Προκειμένου να διαιωνίσουμε το όνομα του Σαντίκ Αχμέτ, ο οποίος ήταν ηγέτης των “Τούρκων” της δυτικής Θράκης, αλλά και να σηματοδοτήσουμε την υποστήριξή μας προς τους ομοεθνείς μας, δώσαμε σε αυτή τη γέφυρα το όνομά του».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν από τη δυτική Θράκη η σύζυγος του Σαντίκ Αχμέτ και τα παιδιά του, βουλευτές, μουφτήδες, στελέχη κομμάτων, πρόεδροι σωματείων, βοηθοί Νομαρχών και Δήμαρχοι, καθώς και πλήθος κόσμου.


Read more...

Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού Nabucco


Παρολίγο να μην υποστηρίξει την κατασκευή του αγωγού ο Ερντογάν λόγω του κυπριακού βέτο.
Σχετικά άρθρα
-Ο Nabucco θα καθορίσει την πολιτική τύχη της περιοχής

-Τί πραγματικά επιδιώκουν οι Τούρκοι με τις τελευταίες προκλήσεις στο Αιγαίο;


Την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος στην κατασκευή του ευρωπαϊκού αγωγού αερίου, Nabucco, εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όσο και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη κατασκευής του αγωγού Nabucco», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και τόνισε ότι «στο θέμα της ενέργειας, δεν θα πρέπει να δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, αλλά αντιθέτως, θα πρέπει να υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία».
Σε ερώτηση για το αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να...
«αποδεσμευτεί» το κεφάλαιο για την ενέργεια, το οποίο έχει «μπλοκάρει» η Κύπρος, ο Ζ. Μπαρόζο απάντησε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και να «ξεμπλοκάρουν» κεφάλαια, όπως αυτό της ενέργειας».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε το σημαντικό ρόλο, που θα μπορούσε να παίξει η Τουρκία, ως χώρα διέλευσης ενεργειακών αγωγών προς την Ευρώπη, στην προσπάθεια της ΕΕ να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας.
Για το ζήτημα του Nabucco, ο Τ. Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του «παρέχει πλήρη υποστήριξη κάθε στιγμή», ενώ νωρίτερα, κατά την ομιλία του στο κέντρο πολιτικών μελετών EPC, είχε διατυπώσει ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει την υποστήριξή της για την κατασκευή του αγωγού, εάν η ΕΕ δεν αποδεσμεύσει το κεφάλαιο «ενέργεια», το οποίο «μπλοκάρει» η Κύπρος.
Σε ό,τι αφορά την έκβαση των ενταξιακών διαπραγματευσεων, ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι το 2009, η χώρα του επιθυμεί να δώσει μια νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αρθούν τα «πολιτικά εμπόδια» που θέτουν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο Τ. Ερντογαν, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τόνισε ότι η «πλήρης ένταξη» στην ΕΕ, είναι στρατηγικός στόχος.
«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία και η ΕΕ έχουν κοινό συμφέρον και μοιράζονται τις ίδιες αξίες. Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας είναι το μέλλον της ΕΕ», υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τ. Ερντογάν υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να καταλήξουν σε συμφωνία οι συνομιλίες μεταξύ του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμετ Αλί Ταλάτ και του Προέδρου Χριστόφια. Είπε ακόμη ότι η Τουρκία επιθυμεί να βρεθεί μια τελική συνολική και δίκαιη λύση, ενώ την ελπίδα για την εξεύρεση «συνολικής επίλυσης» του Κυπριακού εξέφρασε και ο Ζ. Μπαρόζο.
Ο «Ναμπούκο» θα έχει, όταν αποπερατωθεί, μήκος 3.300 χιλιομέτρων. Θα μεταφέρει από την Κασπία προς την ΕΕ φυσικό αέριο, με την προοπτική μάλιστα της δημιουργίας συνδεδεμένου αγωγού στην κατεύθυνση της Μέσης Ανατολής, χωρίς καμία απολύτως «χάραξη» πάνω στη ρωσική επικράτεια. Διπλωματικές πηγές σχολίασαν σήμερα, πάντως, ότι και παλαιότερα η τουρκική πλευρά είχε εγείρει αμφιβολίες, κατά πόσον μπορεί να αποπερατωθεί στην ανωτέρω μορφή το «φιλόδοξο» ενεργειακό σχέδιο, που άπτεται του κρίσιμου ζητήματος της «ασφάλειας» στο ενεργειακό πεδίο για πολλά ευρωπαϊκά κράτη, στη σκιά της δεύτερης σε λίγο καιρό διένεξης Μόσχας-Κίεβου για τα θέματα της ενέργειας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αλλάζει τα όρια του FIR η κυβέρνηση!

ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ICAO ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΑΠΟ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΚΑΙ «ΔΙΝΕΙ» ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Σε μονομερή τροποποίηση-διόρθωση, για εσωτερική χρήση σε πρώτη φάση, των ανατολικών ορίων του FIR Αθηνών σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, συμπαρασύροντας έτσι κατ' ανάγκην και τη χάραξη θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας (εκεί όπου δεν είναι χαραγμένα), έτσι ώστε τα σύνορα και τα «νέα» όρια του FIR να...συμπίπτουν.
Αυτό αποκαλύπτεται από σειρά πολιτικο-στρατιωτικών συσκέψεων, που άρχισαν το 2002, για να ατονήσουν στη συνέχεια, να επαναληφθούν στις αρχές του καλοκαιριού του 2008 και να εντατικοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Το θέμα προέκυψε το 2002, όταν ζητήθηκε, στο πλαίσιο του Euroglobal, η συμπαραγωγή ψηφιακών χαρτών των χωρών της Ευρώπης.

Τουρκική εμμονή
Η Τουρκία δεν έδωσε ποτέ συντεταγμένες των συνόρων της και του FIR στο Αιγαίο (δηλαδή 6ν.μ. από τις δυτικές τουρκικές ακτές). Και τούτο γιατί η Τουρκία εμμένει στην επέκταση της κυριαρχίας και των αρμοδιοτήτων της για θαλάσσια έρευνα και διάσωση στη μέση του Αιγαίου. Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει εκδώσει το 1999 τη διεθνή notam 240 με την οποία χαρακτηρίζει πλασματικό και χωρίς νομική βάση το FIR Αθηνών, καθώς και το νόμο 24611 του 2001, ορίζοντας μονομερώς ως τουρκική περιοχή θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης το μισό Αιγαίο από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικό (σ.σ.: με αποτέλεσμα και τα πρόσφατα επεισόδια στο Φαρμακονήσι).

«Νέος χάρτης»
Ομως και το 2004 η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε την κατάργηση των ανατολικών ορίων του FIR Αθηνών ώστε να μην υπάρχει σύγχυση με τα σύνορα, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των θαλάσσιων συνόρων της Τουρκίας προς τα δυτικά.
Τον Οκτώβριο του 2008, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το σχετικό πρακτικό της σύσκεψης όλων των συναρμόδιων φορέων στο υπουργείο Εξωτερικών, έκρινε «απαραίτητη» την παραγωγή ενός «εκσυγχρονισμένου χάρτη αποτύπωσης του FIR Αθηνών τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή... και συνακόλουθα της ελληνικής περιοχής αρμοδιότητας για έρευνα και διάσωση κατά τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο...», ενώ «...ο εν λόγω χάρτης άπαξ και παραχθεί θα είναι κατ' αρχάς εθνικής εσωτερικής χρήσης από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.. και η σκοπιμότητα διεθνούς προβολής και χρήσης του «θα εξεταστεί στη συνέχεια».
Οπως είναι γνωστό, το 1952, ο ICAO (Διεθνής Οργανισμός Αεροναυτιλίας) ως αποκλειστικά αρμόδιος φορέας καθόρισε τα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών από τη συντεταγμένη 4045Ν-2110Ε (δηλαδή το σημείο των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο), ακολουθώντας τη γραμμή των βορειοδυτικών συνόρων της Τουρκίας, με επόμενη συντεταγμένη αυτήν του Καστελόριζου, 3333Ν-3000Ε, μέχρι το πολυμερές σημείο συνάντησης των FIR Αθηνών-Λευκωσίας και Αγκυρας στην Αν. Μεσόγειο.

Δεν αναγνωρίζεται
Η πολυτεθλασμένη αυτή γραμμή του FIR Αθηνών αναγνωρίζεται και ακολουθείται ανελλιπώς από το 1952 και καμιά τροποποίηση δεν μπορεί να επέλθει σ' αυτήν χωρίς τη σχετική απόφαση του ICAO και τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας φυσικά. Επομένως καμιά αναπαραγωγή-διόρθωση της γραμμής του FIR Αθηνών, έστω και «για εσωτερική χρήση», δεν μπορεί να αναγνωριστεί και πολύ περισσότερο να χρησιμοποιηθεί ούτε από την Ελλάδα ούτε από κανέναν άλλο.
Σύμφωνα όμως με το ίδιο έγγραφο του ΥΠΕΞ και με ομόφωνη απόφαση όλων των πολιτικο-στρατιωτικών φορέων» «σκόπιμο ωστόσο θα ήταν, ως κατευθυντήρια γραμμή να ληφθεί η γραμμή ICAO 1952 διορθωμένη στα σημεία όπου υπάρχουν ελληνοτουρκικά σύνορα [είτε συμφωνημένα (Εβρος και Δωδεκάνησα) είτε βάσει της αρχής της μέσης γραμμής (απόσταση έναντι των ακτών μέχρι 12 ν.μ.)] ώστε αυτή (η γραμμή) να συμπίπτει με τα σύνορα αυτά...».
Με άλλα λόγια, το ΥΠΕΞ επιχειρεί αναδιάταξη-διόρθωση του FIR Αθηνών, που συνεπάγεται και ταυτόχρονη τροποποίηση των δυτικών συνόρων της Τουρκίας διότι τα όρια του FIR Αθηνών ακολουθούν ανελλιπώς τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας.
Αυτή η «διορθωμένη γραμμή» του FIR Αθηνών θα συμπίπτει (όπου δεν υπάρχουν χαραγμένα Ε/Τ σύνορα) με τη γραμμή συνόρων, με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, δηλαδή απόσταση από τις ακτές μέχρι 12 ν.μ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει να χαράξει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με τη μέθοδο της μέσης γραμμής μέχρι 12 ν.μ. έναντι των ακτών.

Διεθνή στην Τουρκία
Είναι άγνωστο πού, πότε και πώς ποια ελληνική κυβέρνηση επέλεξε και επέβαλε αυτόν τον τρόπο καθορισμού θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας. Με τη μέθοδο αυτή πάντως παραχωρείται πρόσθετη κυριαρχία στην Τουρκία, δηλαδή κομμάτι της διεθνούς θάλασσας (π.χ. στις περιοχές μεταξύ Λήμνου-Λέσβου-Χίου).
Με δεδομένο ότι τα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών συμπίπτουν με τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας, η χάραξη ορίων-συνόρων με βάση τη μέση γραμμή 12 ν.μ. συνεπάγεται ότι η διεθνής θάλασσα μεταξύ ελληνικών νήσων μεταβιβάζεται στην κυριαρχία της Τουρκίας. Τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας, που είναι και το όριο των ανατολικών συνόρων του FIR Αθηνών, μετατοπίζονται δυτικά και κατ' αυτόν τον τρόπο οι αρμοδιότητες της Ελλάδας για παροχή εναέριας κυκλοφορίας καθώς και για έρευνα και διάσωση σε αέρα και θάλασσα υπάρχει κίνδυνος να περιοριστούν σημαντικά με τεράστιες εθνικές επιχειρησιακές και οικονομικές συνέπειες.

Read more...

Η κεμαλική βαρβαρότητα στα Κατεχόμενα


Ο Ούλσεβερ παρομοίασε τον Ραούφ Ντενκτάς σαν «αυτοκράτορα» ο οποίος επί εποχής σχεδίου Ανάν μοίραζε την ιθαγένεια σαν «κόλλυβα», κατά την έκφρασή του.

Πλοκάμια της Εργκενεκόν στα κατεχόμενα

Ο δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» Τζουνεϊτ Ουλσεβέρ, σε δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», είπε ότι δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι στα κατεχόμενα υπάρχει μια παράνομη οργάνωση.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφερόμενος σε πληροφορίες για ανάμιξη του τέως κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην οργάνωση Εργκενεκόν, είπε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να...το γνωρίζει κανείς και αποτελεί μεγάλη κατηγορία κατά του Ντενκτάς, αφού δεν υπάρχουν έγγραφα που να αποδεικνύουν τη συμμετοχή του.
Ο Ούλσεβερ παρομοίασε τον Ραούφ Ντενκτάς σαν «αυτοκράτορα» ο οποίος επί εποχής σχεδίου Ανάν μοίραζε την ιθαγένεια σαν «κόλλυβα», κατά την έκφρασή του, και έφερε ως παράδειγμα δύο άτομα που κατηγορούνται στη υπόθεση Εργκενεκόν, στα οποία παραχωρήθηκε η λεγόμενη ιθαγένεια των κατεχομένων.
Στην ανάμιξη ή μη του πατέρα του στην υπόθεση Εργενεκόν αναφέρθηκε και ο Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος είπε ότι αν θα ήταν υπέρ της Τουρκίας η σύλληψη και ανάκριση του πατέρα του, τότε ο ίδιος ο Ντενκτάς θα παραδιδόταν.
Στην υπόθεση Εργκενεκόν και τη σχέση της με τα κατεχόμενα αναφέρεται και το σημερινό πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα».
Η εφημερίδα γράφει ότι άδικα περιμένουν κάποιοι την αποκάλυψη των στοιχείων του σκέλους εκείνου της Εργκενεκόν που αφορά στα κατεχόμενα και σύλληψη και ανάκριση όλων όσοι είναι αναμεμιγμένοι στην Εργκενεκόν και σχετίζονται με το ψευδοκράτος.
Οπως γράφει η εφημερίδα, η Αγκυρα προσπαθεί να προβάλει το ψευδοκράτος ως ένα «ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος» και δεν ήθελε να ανοίξει τα «κιτάπια» της Κύπρου που σχετίζονται με την Εργκενεκόν επειδή θα φθαρούν οι κατοχικές τουρκικές δυνάμεις στο νησί.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Η Άγκυρα διεισδύει στη νέα βαλκανική δορυφόρο Πρίστινα


Την εβδομάδα που πέρασε, ενώ το βλέμμα όλων ήταν στραμμένο στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, που στοχεύουν στη συνιδιοκτησία του ελληνικού αρχιπελάγους, η Άγκυρα δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να υφαίνει λεπτό πλέγμα πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων με το νεώτερο «κράτος» της Βαλκανικής: το προσφάτως αποσχισθέν από τη σερβική κυριαρχία Κόσοβο.
Λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη βαλκανική περιοδεία του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τοπτάν Κιοκσάλ, στα Σκόπια και τα Τίρανα, ήταν η σειρά του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν, να επισκεφτεί την περιοχή με πολυπληθή συνοδεία. Στην Πρίστινα ο τούρκος υπουργός είχε συναντήσεις με τον...
πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, τον πρόεδρο Φάτμιρ Σεϊντίου, τον ομόλογό του Σκεντέρ Χουσεΐνι και τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Ιακούπ Κρασνίκι. Κατά τις συναντήσεις που είχε, υπέγραψε έγγραφο στρατηγικής (συνεργασίας), που στοχεύει, όπως και με την πΓΔΜ, στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, καθώς και συμφωνία αμοιβαίας κατάργησης της θεώρησης για την ευκολότερη διακίνηση των πολιτών ανάμεσα στις δύο χώρες! Ο Μπαμπατζάν έτυχε εξαιρετικής υποδοχής απ' όλους τους κοσοβάρους αξιωματούχους, οι οποίοι, παραβαίνοντας μάλιστα το πρωτόκολλο, τον παρότρυναν να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου και να απευθύνει ακόμη και χαιρετισμό στην Εθνοσυνέλευσή τους (στην τουρκική!), προνόμιο που προβλέπεται μόνο για τους αρχηγούς κρατών! Ο τούρκος υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το καλό επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και υποσχέθηκε περαιτέρω ενίσχυση της Πρίστινας.
Στον τομέα των διεθνών σχέσεων, η Άγκυρα δεσμεύτηκε να απευθύνει «έκκληση» στις χώρες της Ισλαμικής Διάσκεψης να αναγνωρίσουν την αποσχισθείσα σερβική επαρχία, πράγμα που οι αραβικές τουλάχιστον χώρες απέφυγαν να πράξουν, φοβούμενες πως κάτι τέτοιο θα εξασθενούσε τη θέση τους στο Παλαιστινιακό. Η Άγκυρα φαίνεται διατεθειμένη να συνδράμει τη «χώρα των ευκαιριών», όπως την αποκάλεσε ο Θάτσι, και στα οικονομικά ζητήματα, εάν κρίνει κανείς από τον μεγάλο αριθμό των επιχειρηματιών που ακολουθούσαν τον υπουργό στην επίσκεψή του. Καρπός αυτής της οικονομικού χαρακτήρα «απόβασης» ήταν, άλλωστε, και το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κοσόβου-Τουρκίας και τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Τουρκίας.
Προς επιτάχυνση της ανάπτυξης πολιτικών και οικονομικών σχέσεων της Πρίστινας με τη διεθνή κοινότητα, η Τουρκία υποσχέθηκε να προσφέρει επίσης την τεχνογνωσία και την εμπειρία της για τη σύσταση ενός κοσοβάρικου εθνικού αερομεταφορέα. Πράγματι, ιθύνων στέλεχος των Τουρκικών Αερογραμμών, που συνόδευε τον υπουργό, ανέλαβε να πληροφορήσει σχετικά τους αρμόδιους. Όσον αφορά την εκπαίδευση, ο Μπαμπατζάν ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα προσφέρεται να ανοίξει παράρτημα της Πολυτεχνικής Σχολής Μέσης Ανατολής στο Κόσοβο!
Ζωηρό ενδιαφέρον έδειξε ο τούρκος υπουργός κυρίως για την τύχη του τουρκικού στοιχείου στο Κόσοβο, τονίζοντας πόσο σημαντική θεωρεί η Άγκυρα τη διασφάλιση των ελευθεριών της μειονότητάς της, καθώς και τη συμμετοχή της στο πολιτικό σύστημα. Το ενδιαφέρον του αποδεικνύεται και από την επίσκεψή του στην έδρα του Τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσόβου, ευθύς αμέσως μετά την άφιξή του στην Πρίστινα! Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του εν λόγω κόμματος, Μαχίρ Γιαγτζιλάρ, κατέχει το αξίωμα του υπουργού Περιβάλλοντος και Χωροταξίας στην κυβέρνηση Θάτσι. Ο Μπαμπατζάν επισκέφτηκε επίσης το χωριό Μαμουσά, που είναι αμιγώς τουρκικό, καθώς και τα εναπομείναντα οθωμανικά μνημεία της περιοχής, όπως παλιά οθωμανικά τεμένη, βρύσες κ.ά.. Ο σημαντικότερος όμως σταθμός της περιοδείας του στην Πρίστινα, που ανασκαλεύει ανεξίτηλες μνήμες του παρελθόντος, ήταν το μαυσωλείο του Σουλτάνου Μουράτ του Α΄, που έπεσε στη μάχη του Κοσόβου το 1389, όπου ο υπουργός απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του. Δεν λησμόνησε δε να επισκεφτεί το αρχηγείο του τουρκικού τάγματος που υπηρετεί στην περιοχή, στα πλαίσια της ειρηνευτικής δύναμης ΚFOR, από το 1999.
Η επίσημη επίσκεψη του τούρκου υπουργού στο Κόσοβο, που εντάσσεται στα πλαίσια προγραμματισμένης βαλκανικής περιοδείας, τον δεύτερο σταθμό της οποίας αποτελεί η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά κρίσιμο χρονικό σημείο για την ασφάλεια και την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της περιοχής. Και αυτό γιατί η επίσκεψη του Μπαμπατζάν ήρθε προτού καν ολοκληρωθεί ένας χρόνος από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Και κυρίως γιατί η Πρίστινα δεν έχει εξασφαλίσει την αναγνώρισή της από την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας! Αλλά η βιασύνη της Άγκυρας να επιδείξει την υποστήριξή της στο νεοσύστατο κρατίδιο δεν μας εκπλήττει, καθώς, υπενθυμίζουμε, είχε διατελέσει σημαντικός θιασώτης της απόσχισης της σερβικής επαρχίας και από τις πρώτες που την αναγνώρισαν ως ανεξάρτητη χώρα. Ό,τι ακριβώς και με τις υπόλοιπες ανίσχυρες χώρες που προέκυψαν από τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας! Η επίσκεψη αυτή δεν είναι παρά τρανή απόδειξη του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Άγκυρας στην περιοχή, που ελπίζει να επωφεληθεί από τη δυσχερή θέση της Πρίστινας στη διεθνή σκηνή, προωθώντας τα σχέδιά της για τη δορυφοροποίηση της Βαλκανικής. Είναι επίσης απόδειξη της ιδιοτελούς προσέγγισης και ερμηνείας του διεθνούς δικαίου που επιχειρεί, καθώς, ενώ από τη μια υποστηρίζει το δικαίωμα ανεξαρτησίας των Αλβανών του Κοσόβου με το πρόσχημα, ότι πλειοψηφούν έναντι των Σέρβων, από την άλλη, αρνείται τα κυριαρχικά δικαιώματα του 82% κυπριακού λαού, που είναι Έλληνες! Και συντηρεί το ψευδοκράτος, αισχρό αποκύημα της επεκτατικής της πολιτικής, στο όνομα μιας μειοψηφίας της τάξεως του 18%!
Το Παρόν της Κυριακής - 18.01.2009
Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος
http://paratiritirio-tourkias.blogspot.com/

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP