Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ


Σύμφωνα με είδηση, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Trakya gazetesi με τίτλο «Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στο Τεκίρνταγ [Ραιδεστός]», ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Κιοκσάλ Τοπτάν, μετέβη προχθές στο Τεκίρνταγ προκειμένου να συμμετάσχει σε τελετή εγκαινίων και θεμελίωσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού εγκαινίασε τη γέφυρα «Σαντίκ Αχμέτ», η οποία κατασκευάστηκε από το Δήμο Τεκίρνταγ, ακολούθως έθεσε και το θεμέλιο λίθο στην κατασκευή των εργαστηρίων του Πανεπιστημίου «Ναμίκ Κεμάλ».

Ο Κιοκσάλ Τοπτάν, μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων, είπε: «Εάν εμείς μεγαλώσουμε, ενδυναμώσουμε και ενθαρρύνουμε αυτούς, οι οποίοι μας πιστεύουν και μας εμπιστεύονται, και εάν ενθαρρύνουμε επίσης τους φίλους μας, τρομοκρατώντας παράλληλα όσους μας επιβουλεύονται, τότε θα μπορέσουμε να μείνουμε στα εδάφη αυτά ελεύθεροι και ανεξάρτητοι στο διηνεκές. Η συμμετοχή μου σε μια τέτοια εκδήλωση σημαίνει πάρα πολλά για εμένα. Το πρώτο είναι ότι η γέφυρα αυτή θα εξυπηρετήσει την περιοχή. Το δεύτερο πηγάζει από το όνομα της γέφυρας. Ο Σαντίκ Αχμέτ αποτελεί ένα από τα εξέχοντα ονόματα του “τουρκικού” κόσμου και του “τουρκισμού” της δυτικής Θράκης. Όμως, πέραν αυτού ήταν και ένας πιστός φίλος, όπως άλλωστε αναφέρει και το όνομά του [Σαντίκ = πιστός]. Ήταν ένας αδελφός, ένα κομμάτι ψυχής. Για το λόγο αυτό, όπου αναφέρεται το όνομά του, σκιρτάει η ψυχή μου, θλίβομαι, αλλά και είμαι υπερήφανος. Τόσο για μας, όσο και για τον τουρκικό κόσμο αποτελούσε ένα όνομα - σύμβολο. Το όνομα αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά όχι μόνο η δυτική Θράκη, αλλά και όλος ο τουρκικός κόσμος. Εύχομαι η δυτική Θράκη να γαλουχήσει τέτοιους ηγέτες για την Τουρκία μας, για εμάς και για όλο τον τουρκικό κόσμο».

Στα εγκαίνια συμμετείχαν οι βουλευτές του ΑΚΡ Τεκίρνταγ, Ακμπουλούτ και Ταϊλάν, ο βουλευτής Τεκίρνταγ του ΜΗΡ Ναλτζί, ο Νομάρχης της περιοχής Ντογάν, ο Δήμαρχος Αϊγκιούν, ο “μουφτής” της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, η σύζυγος του Σαντίκ Αχμέτ, Ισίκ, και η κόρη του Φούντα, επισκέπτες από τη δυτική Θράκη, καθώς και μεγάλος αριθμός πολιτών.

Στα εγκαίνια μίλησε και ο Νομάρχης Ντογάν, ο οποίος, αφού επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο γιατροί, οι οποίοι υπηρέτησαν τον τουρκικό αγώνα, είπε: «Ο πρώτος εξ αυτών ήταν ο Φαζίλ Κιουτσούκ, ο οποίος υπηρέτησε τον αγώνα των Τ/κ. Τον γνωρίζουμε από τα νεανικά μας χρόνια. Ο δεύτερος, ο Σαντίκ Αχμέτ, ο οποίος αγωνίστηκε για τους “Τούρκους” της δυτικής Θράκης. Τον γνωρίσαμε ως γιατρό. Είδαμε την ηγετική του φυσιογνωμία. Ο Θεός μας αξίωσε να εγκαινιάσουμε τη γέφυρα αυτή με το δικό του όνομα».

Ο βουλευτής Τεκίρνταγ του ΑΚΡ, Ακμπουλούτ, ανέφερε: «Αισθάνομαι υπερηφάνεια από το γεγονός ότι δόθηκε το όνομα του Σαντίκ Αχμέτ, ο οποίος ήταν και ο σημαιοφόρος των ομοεθνών μας, στη γέφυρα αυτή του Τεκίρνταγ. Με το όνομα αυτό εξηγούμε παράλληλα στα αδέλφια μας, τους “Τούρκους” της δυτικής Θράκης ότι τους διεκδικούμε».

Ο έτερος βουλευτής του ΑΚΡ, Ταϊλάν, αφού επεσήμανε ότι η γέφυρα αυτή εκτός από υλική έχει ηθική διάσταση, ανέφερε ότι η ηθική διάστασή της εκτείνεται μέχρι τη δυτική Θράκη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, επίσης, και στην πρόσφατη επίσκεψή του στη “Μακεδονία”, λέγοντας: «Την περασμένη εβδομάδα βρισκόμουν στη “Μακεδονία”. Σε μια αίθουσα οκτώ χιλιάδων ατόμων είχαν συγκεντρωθεί οι ομοεθνείς μας. Δεν θα ξεχάσω μέχρι την τελευταία πνοή μου την είσοδό μου στην αίθουσα. Όλοι ήταν όρθιοι και, κρατώντας από μια τουρκική σημαία, διαδήλωναν. Όλοι μας κλάψαμε. Και αυτοί που μας χειροκροτούσαν κι εμείς. Δίπλα μου είχα τον Π/Θ της “Μακεδονίας”. Και αυτός τα είχε χαμένα. Μου είπε: Αυτή είναι η δύναμη της Τουρκίας».

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Τεκίρνταγ με τίτλο «Η γέφυρα Σαντίκ Αχμέτ εγκαινιάστηκε με επιβλητική τελετή και με τη συμμετοχή του Προέδρου της τουρκικής Βουλής Κιοκσάλ» αναφέρεται ότι η γέφυρα οχημάτων, η οποία κατασκευάστηκε στον κεντρικό δρόμο προς την Κωνσταντινούπολη, εγκαινιάστηκε με επιβλητική τελετή και με την παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κιοκσάλ Τοπτάν.

Μιλώντας στα εγκαίνια της γέφυρας, ο Τοπτάν εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση που αισθάνεται από το γεγονός ότι αυτή η γέφυρα φέρει το όνομα του Σαντίκ Αχμέτ και ευχαρίστησε αυτούς που συνέβαλαν στην κατασκευή της με πρώτο το Δήμαρχο του Τεκίρνταγ. Ομιλίες πραγματοποίησαν η σύζυγος και η κόρη του Σαντίκ Αχμέτ ευχαριστώντας και αυτές με τη σειρά τους για την ονομασία που δόθηκε στη γέφυρα.

Ο Δήμαρχος Αϊγκιούν, αφού ευχήθηκε να είναι καλορίζικη αυτή η γέφυρα, είπε: «Προκειμένου να διαιωνίσουμε το όνομα του Σαντίκ Αχμέτ, ο οποίος ήταν ηγέτης των “Τούρκων” της δυτικής Θράκης, αλλά και να σηματοδοτήσουμε την υποστήριξή μας προς τους ομοεθνείς μας, δώσαμε σε αυτή τη γέφυρα το όνομά του».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν από τη δυτική Θράκη η σύζυγος του Σαντίκ Αχμέτ και τα παιδιά του, βουλευτές, μουφτήδες, στελέχη κομμάτων, πρόεδροι σωματείων, βοηθοί Νομαρχών και Δήμαρχοι, καθώς και πλήθος κόσμου.


Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP