Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠ΄ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ Π.Ν.


Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού Διπλωματία στης 05.03.2009, η τουρκική φρεγάτα “Orocreis” ανέφερε προς το πλοίο διοίκησης της Joint Operation Commandτης Unifil, ότι έχει κάποιον σοβαρά ασθενή, ζητώντας να τον μεταφέρει στην Αμμόχωστο. Το πλοίο διοίκησης ζήτησε να μεταφερθεί ο ασθενής στην Βηρυτό, ωστόσο ο κυβερνήτης του τουρκικού σκάφους, επικαλούμενος εθνικούς λόγους, δηλαδή παράδοση του ασθενούς σε τουρκικές υγειονομικές υπηρεσίες, επέμεινε και τελικώς, αφού αγκυροβόλησε σε απόσταση 15 ν.μ. από την ακτή, διεκόμισε τον ασθενή στην Αμμόχωστο με ελικόπτερο. Το πλοίο επανέπλευσε στην περιοχή επιχειρήσεων, αφού ανεφοδιάστηκε με καύσιμα από πλωτό μέσο του Τούρκικου Πολεμικού Ναυτικού που έπλεε στην περιοχή..


Read more...

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ "ΗΓΕΜΟΝΑ" ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ERIEYE


Έκπληξη στους Τούρκους ετοιμάζει το ΓΕΑ καθώς τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες θα περιπολεί το ιπτάμενο ραντάρ Erieye EMB-145 AEW&C στις περιοχές που διεξάγεται η άσκηση ΗΓΕΜΩΝ! Κατά τα λοιπά ρόλο θεματοφύλακα των εθνικών μας δικαίων έχουν αναλάβει Άγγλοι και Ολλανδοί, με τους τελευταίους να δείχνουν στην πράξη το προηγούμενο Σάββατο ότι δεν θα ανεχτούν τα Τουρκικά παιχνίδια καθώς ενημέρωσαν τουρκικά ελικόπτερα που ετοιμάζονταν να μπουν στο ελληνικό FIR ότι αν συνεχίσουν θα πρέπει να ενημερώσουν την Ελλάδα.


Read more...

Έντονη αναμένεται να είναι η κινητικότητα στο Αιγαίο καθώς ξεκινά η αεροναυτική άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.


Μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση ξεκινά στο Αιγαίο με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.
Η άσκηση με την ονομασία «Εγκεμεν» θα πραγματοποιηθεί στο Αιγαίο όπου σύμφωνα με το σχεδιασμό της άσκησης τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παρουσιάζονται ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε «συναγερμό» για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε πρόκληση ή παρενόχληση από τη μεριά των τουρκικών στρατευμάτων.


Θεωρεί σχεδόν το μισό Αιγαίο ως περιοχή αποκλειστικής ευθύνης της Άγκυρας για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης
Χθες, τουρκικά και βρετανικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν αναγνωριστικές πτήσεις στον Κόλπο του Ντογκάν Μπέι, που βρίσκεται μεταξύ Χίου και Σάμου, ενώ αεροπορική και ναυτική δραστηριότητα υπήρξε και ανοιχτά της βάσης Ακσαζ απέναντι από τη Ρόδο. Τόσο οι πτήσεις των ελικοπτέρων όσο και οι κινήσεις των σκαφών ήταν εντός του FIR της Κωνσταντινούπολης.
Η Αγκυρα για τη διεξαγωγή της άσκησης έχει δεσμεύσει συνολικά στο Αιγαίο, εντός του FIR Αθηνών, έξι περιοχές. Σε ορισμένες εξ αυτών, και συγκεκριμένα στην περιοχή νότια της Ρόδου και νοτιοανατολικά της Σκύρου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση της. Χρήση και των υπόλοιπων δεσμευμένων περιοχών αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις 31 Μαρτίου, οπότε και ολοκληρώνονται τα γυμνάσια. Δεν αποκλείεται ωστόσο οι Τούρκοι με NOTAM να ζητήσουν από την ελληνική πλευρά και άλλες περιοχές εντός του FIR Αθηνών προκειμένου να συνασκηθούν με τους συμμάχους.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή κάθε κίνηση του στόλου της Αγκυρας, αλλά και γενικά της δραστηριότητας στο πλαίσιο της άσκησης «Ηγεμών».

Και αυτό γιατί η Αγκυρα επιχειρεί να τη «βαφτίσει» από εθνική σε νατοϊκή και να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο, όπως τα όρια του FIR Αθηνών, το εύρος των δέκα ναυτικών μιλίων του εθνικού εναέριου χώρου και την αρμοδιότητα της χώρας μας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο.

Read more...

Συνάντηση Ερντογάν - Ταλαμπανί στο 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ Υδάτων


Συναντήθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο του Ιράκ Τζελάλ Ταλαμπανί, στα πλαίσια των εργασιών του 5ου Παγκόσμιου Φόρουμ Υδάτων, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Sutluce της πόλης.
Η συνάντηση ήταν κλειστή για τον Τύπο, όμως δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση των δύο ανδρών περιστράφηκε στον αγώνα κατά του ΡΚΚ και στη βελτίωση των τουρκο-ιρακινών σχέσεων, ειδικά στους τομείς της ενεργειακή συνεργασίας και του εμπορίου.


Τις εργασίες του Φόρουμ που αρχίζει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ανοίγει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και συμμετέχουν υπουργοί Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, πολιτικοί και εμπειρογνώμονες απ' όλο τον κόσμο σε μια συνάντηση που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και θα εξετάσει τρόπους διασφάλισης και διατήρησης των υδάτινων αποθεμάτων του πλανήτη.
Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε έξι κύρια κεφάλαια, τα οποία θα περιλαμβάνουν 23 θέματα και θα διεξαχθούν 109 συνεδριάσεις.

Read more...

Αύριο επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες Χριστόφια – Ταλάτ


Θα συνεχιστούν αύριο Τρίτη οι συνομιλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού. Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ανασκόπηση της εργασίας των τεχνικών εμπειρογνωμόνων, αλλά και τα ευρωπαϊκά θέματα. Στη συνάντηση που θα αρχίσει στις 10 το πρωί στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, παρών θα είναι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.


Read more...

Προσφυγές εναντίον της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ


Οι προσφυγές εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δεν μειώνονται", λέει η δικαστής κα Ισίλ Καρακάς μέλος του ΕΔΑΔ. Από το 2001 μέχρι και το 2004 έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που ενίσχυσαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, γράφει η κα Καρακάς σε άρθρο της στην εφημερίδα ΖΑΜΑΝ. Οι προσφυγές, ωστόσο, στο ΕΔΑΔ για παραβίαση δικαιωμάτων και ελευθεριών δεν έχουν καθόλου μειωθεί. Ως σημαντικότερο αίτιο αναφέρει τη δυσαρμονία που υπάρχει μεταξύ των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και των δικαστικών οργάνων της Τουρκίας.

Η κα Καρακάς θεωρεί ότι η δυσαρμονία αυτή οφείλεται στο ότι τα τουρκικά δικαστήρια ερμηνεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες "με στενό τρόπο ", ενώ αντίθετα αντιμετωπίζουν το θέμα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας με ευρύτητα. "Ακριβώς το αντίθετο από την πρακτική του ΕΔΑΔ", τονίζει η κα Καρακάς. "Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν υιοθετηθεί από τα τουρκικά δικαστήρια η νομολογία του ΕΔΑΔ, ιδίως σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης", σημειώνει η κα Καρακάς και τονίζει ότι για τη λύση αυτών των προβλημάτων χρειάζεται η εκπόνηση νέου συντάγματος.

Read more...

Ξετυλίγεται ο Ηγεμών στο Αιγαίο


Σε επαγρύπνηση βρίσκονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, δεδομένου ότι απο την Παρασκευή ξεκίνησε η δεκαπενθήμερη τουρκική αεροναυτική άσκηση «Ηγεμών», με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων από την Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Με τα γυμνάσια, που σύμφωνα με την Άγκυρα γίνονται στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την υποστήριξη της ειρήνης, οι Τούρκοι επαναφέρουν το σύνολο των διεκδικήσεών τους έναντι της Ελλάδας. Όπως προκύπτει από τα σενάρια των τουρκικών παιγνίων, η Άγκυρα επιχειρεί να αναλάβει την ευθύνη για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μέχρι τον 25ο παράλληλο, επαναφέρει δηλαδή την αξίωσή της για επέκταση της δικαιοδοσίας της –ή έστω συνδιαχείριση με τις ελληνικές αρχές- μέχρι το μέσον του Αιγαίου. Η προσπάθεια αυτή συνδέεται ευθέως με την χρόνια επιδίωξη της Τουρκίας να επιτύχει τη διχοτόμηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου (με το αιτιολογικό ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα) και συνεπώς να «παγιδεύσει» τα ελληνικά νησιά μέσα σε ζώνες τουρκικής δικαιοδοσίας.

Μέσω της άσκησης «Ηγεμών» η Άγκυρα επανέρχεται στην προσπάθεια για περιορισμό του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ναυτικών μιλίων στα έξι ν.μ, ώστε ο ελληνικός εναέριος να συμπίπτει με την αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα) των έξι μιλίων από τις ακτές. Χαρακτηρίζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο όχι ως «national air space», αλλά χρησιμοποιώντας τον όρο «airspace over the national waters», οι Τούρκοι θέλουν να καταδείξουν το «παράδοξο» να είναι διαφορετικό το εύρος του εναέριου χώρου από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ακόμη μία πονηρή επιδίωξη των Τούρκων είναι η προσπάθεια καθιέρωσης συγκεκριμένων τμημάτων του Αιγαίου σαν περιοχές που θα εκτελούνται αποκλειστικά τουρκικά στρατιωτικά γυμνάσια, προωθώντας de facto το πάγιο αίτημά της για «συγκυριαρχία» στο Αιγαίο. Μία από τις βασικές στοχεύσεις της Τουρκίας ήταν να καταδειχθεί ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι δήθεν «αποστρατιωτικοποιημένα». Στο σενάριο της άσκησης συμπεριλαμβάνεται σύσταση προς τα πληρώματα των ελικοπτέρων που θα λάβουν μέρος στα αεροναυτικά παίγνια να μην πετούν πάνω από τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και να μην διέρχονται πάνω από τα χωρικά τους ύδατα. Σε σχετικό χάρτη, νησιά όπως η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, αλλά και η Ικαρία, η Λήμνος, η Χίος, η Λέσβος αλλά και η Θάσος με την Σαμοθράκη είναι χρωματισμένα με γκρι.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, μόλις την Τρίτη, το τουρκικό γενικό επιτελείο απέσυρε τον χάρτη που εμφάνιζε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σαν αποστρατιωτικοποιημένα. Είχαν προηγηθεί διαβήματα της ελληνικής διπλωματίας και διαμαρτυρίες των συμμετεχουσών χωρών (Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο), που φαίνεται ότι δεν ήθελαν να βρεθούν στη μέση ενός επαπειλούμενου διπλωματικού επεισοδίου και κυρίως «μέτρησαν» ότι δεν τις συμφέρει η οιονεί αποστρατιωτικοποίηση του μισού Αιγαίου.

Με σκοπό να συμμετάσχουν στα τουρκικά παίγνια, ήδη η βρετανική αρμάδα, ένα αμερικανικό καταδρομικό και δύο ολλανδικές φρεγάτες συγκεντρώνονται στη ναυτική βάση του Ακσάζ. Από τις 18 Μαρτίου, οι συμμετέχουσες δυνάμεις θα βγουν στα διεθνή ύδατα και στη συνέχεια οι Τούρκοι με τους Εγγλέζους, τους Αμερικανούς και τους Ολλανδούς θα κάνουν απόβαση στο Ντογάνμπεη.

Σε όλους τους τόνους οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι το πλοίο με το οποίο θα συμμετάσχουν στον «Ηγεμόνα» θα είναι υπό την διοίκηση των Βρετανών και θα ακολουθήσει όλους τους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες για την διεξαγωγή ασκήσεων. Οι Βρετανοί έχουν δηλώσει ότι η συμμετοχή τους σε ασκήσεις γίνεται με πλήρη σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών και στο διεθνές δίκαιο.

Παρά το γεγονός ότι οι τέσσερις χώρες δεν θα αποστείλουν μαχητικά αεροσκάφη, σε εκκρεμότητα βρίσκεται το θέμα των πτήσεων των βρετανικών και ολλανδικών ελικοπτέρων που θα απονηωθούν από τα πολεμικά πλοία. Οι σύμμαχοι φέρονται να έχουν δώσει διαβεβαιώσεις στην Αθήνα ότι δεν θα εισέλθουν εντός της ζώνης των 10νμ του ελληνικού εναέριου χώρου, το ερώτημα είναι όμως εάν οι πιλότοι των ελικοπτέρων θα αναφέρονται στις ελληνικές υπηρεσίες, ενώ αδιευκρίνιστη είναι η συμπεριφορά τους για πτήσεις εντός FIR Αθηνών αλλά εκτός εθνικού εναέριου χώρου, για τις οποίες έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν το Κέντρο Πληροφοριών Αθηνών (ΚΕΠΑΘ).

Το πιθανότερο είναι ωστόσο ότι οι σύμμαχοι θα παρατηρούν αναγνωρίσεις και εικονικές αναχαιτίσεις τουρκικών μαχητικών από ελληνικά αεροσκάφη, αφού στην άσκηση θα λάβουν μέρος τουρκικά μαχητικά και η Άγκυρα δεν δείχνει διάθεση να ενημερώνει τις ελληνικές αρχές για τις λεπτομέρειες των πτήσεων των αεροσκαφών της εντός του FIR Αθηνών. και αυτό δεν θα αποτρέψει το να καταστούν οι σύμμαχοι ..θεατές των αναγνωρίσεων και αναχαιτίσεων των τουρκικών μαχητικών στην ζώνη αυτή και πέραν των 10 μιλιών ,στον διεθνή ανάριο χώρο του Αιγαίου.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ως συνήθως εκπέμπουν μηνύματα αισιοδοξίας, ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή της άσκησης «Egemen», θεωρείται η απάντηση της Άγκυρας στο ΝΑΤΟϊκο παίγνιο «Noble Archer», που περιελάμβανε γυμνάσια πάνω από τον Άγιο Ευστράτιο και την Λήμνο. Οι Τούρκοι αποστέλλουν μήνυμα σε δύο αποδέκτες : στην Ελλάδα ότι δεν πρέπει να προβάλλει τα νησιά του Αιγαίου σαν στρατιωτικοποιημένα και στο ΝΑΤΟ ότι δεν θα πρέπει να εμπλέκεται σε διμερείς διενέξεις, διότι μπορεί να πυροδοτήσει ένταξη ανάμεσα σε συμμαχικά κράτη. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ολλανδία θα αποδεχθούν και θα «νομιμοποιήσουν» de facto τις τουρκικές απόψεις.

Πηγή Πρώτο Θέμα

Read more...

Πρώην Αρχηγός Ναυτικών Δυνάμεων: Στο Κουρδικό κάναμε λάθος


Yeni Şafak
(16/3/2009)

Ο πρώην Αρχηγός Ναυτικών Δυνάμεων, ναύαρχος Ντερβίσογλου, αφού διευκρίνισε ότι το κουρδικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέτρα, είπε:

«Δεν πραγματοποιήσαμε τα κατάλληλα οικονομικά βήματα. Τους ανθρώπους αυτούς δεν μπορέσαμε να τους ενσωματώσουμε. Απεναντίας, προσπαθήσαμε να τους απομονώσουμε.

Η κουρδική υπόθεση τρώει τις δυνατότητές μας, πίνει το αίμα μας, μειώνει την παγκόσμια επιρροή μας και κάνει να πεθαίνουν οι άνθρωποί μας. Δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με στρατιωτικά μέτρα. Διότι, αύριο το παιδί του τρομοκράτη, τον οποίο σκοτώσατε, θα μεγαλώσει, και η εχθρότητα θα συνεχιστεί. Στη ρίζα του προβλήματος υπάρχουν οι απαιτήσεις των Κούρδων, αλλά και αυτά τα οποία εμείς δεν πράξαμε. Να συζητήσουμε τα θέματα με θάρρος και όσα μπορούμε να πράξουμε να μην τα αναβάλουμε. Τώρα πρέπει να ακολουθήσουμε μια νέα πολιτική. Πρώτα πρέπει να εξαλείψουμε το διαχωρισμό που έχουμε στη δική μας δομή, όσον αφορά τον οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα. Την πολιτική της κυβέρνησης, αναφορικά με το κουρδικό πρόβλημα, σε πολλά σημεία τη βρίσκω ορθή. Όμως, δεν επαρκεί. Βεβαίως, πρέπει να υπάρξει και μια συναίνεση μεταξύ των φορέων».

Read more...

Διερεύνηση για το γνωστό οργανόγραμμα της Εργκενεκόν


Hürriyet
(16/3/2009)

Η Εισαγγελία της Δημοκρατίας της Άγκυρας ζήτησε από την Πρωθυπουργία άδεια για τη διενέργεια διερεύνησης κατά του πρώην Αρχηγού της ΜΙΤ Σενκάλ Ατασαγκούν με τον ισχυρισμό περί κατάχρησης του δημοσίου λειτουργήματός του και εξύβρισης των ΤΕΔ, λόγω της σύνταξης του γνωστού οργανογράμματος της «Εργκενεκόν».

Σύμφωνα με καταγγελία του Εργατικού Κόμματος, που έγινε στις 2 Μαρτίου, ζητήθηκε η άσκηση διερεύνησης εναντίον του Ατασαγκούν για το οργανόγραμμα, που είχε ετοιμάσει το 2002, όταν ήταν αρχηγός της ΜΙΤ, και στο οποίο παρουσίαζε ως ιδρυτικά και διοικητικά μέλη της οργάνωσης Εργκενεκόν τα ονόματα περίπου 69 ατόμων. Στην καταγγελία αναφέρεται ότι στο οργανόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται ονόματα πρώην Αρχηγών του Γενικού Επιτελείου, Διοικητών Δυνάμεων, του Αρχηγού του Εργατικού Κόμματος Περιτζέκ, του αρχηγού του CHP Μπαϊκάλ, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και λογίων.

Στην καταγγελία περιλαμβάνεται, επίσης, και το εξής ερώτημα: Η διοίκηση της ΜΙΤ, τον Ιούλιο 2003, είχε στείλει τα έγγραφα αυτά στον τότε Γενικό Επιτελάρχη Οζκιόκ. Όμως, γιατί παράλληλα δεν εστάλησαν και στον τότε Πρόεδρο Σεζέρ; Το οργανόγραμμα αυτό χρησιμοποιήθηκε, προκειμένου να διαβάλλει τις ΤΕΔ.

Βάσει του Νόμου περί ΜΙΤ, προβλέπεται ότι ο εκάστοτε αρχηγός της υπηρεσίας αυτής, κατά την περίοδο των καθηκόντων του, για όλα όσα διαπράττει είναι υπεύθυνος έναντι του πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό, αναμένεται και η έγκριση της Πρωθυπουργίας για τη διερεύνηση του θέματος.

Read more...

Δύο προγράμματα εκταφών στην Κύπρο


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ
O αριθμός των Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων του καταλόγου των 1493 υποθέσεων που κατατέθηκαν στη ΔΕΑ και των οποίων η τύχη παραμένει αδιευκρίνιστη, είναι 1390.
Τους τελευταίους μήνες γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων με σκοπό τον εντοπισμό αγνοουμένων και πεσόντων στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές. Το τελευταίο διάστημα οι ενέργειες έχουν επικεντρωθεί σε τρία σημεία στα κατεχόμενα.

Δηλαδή: στους Βοτανικούς Κήπους στην Κερύνεια, στην Αμμόχωστο και στη Μεσαορία (περιοχή Άσσιας). Ακόμα, στις ελεύθερες περιοχές, εκταφές έγιναν στο Πετροφάνη και στο έδαφος Μαθιάτη.
Η «Σ» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά τα δυο ξεχωριστά προγράμματα εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων αγνοουμένων και πεσόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Χαρακτηριστικά, στις ελεύθερες περιοχές ταυτοποιήθηκαν μέχρι στιγμής 185 λείψανα, περιλαμβανομένων 37 Ελλαδιτών πεσόντων και 14 Ελλαδιτών αγνοουμένων. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα 32 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων.
Τα προγράμματα, όπως περιγράφονται σε σημείωμα της Υπηρεσίας Αγνοουμένων είναι τα ακόλουθα:

Α. Πρόγραμμα Κυπριακής Δημοκρατίας
Το πρόγραμμα άρχισε το 1999 με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφορούσε εκταφές λειψάνων αγνοουμένων και γνωστών και άγνωστων πεσόντων που τάφηκαν το 1974 πρόχειρα σε ομαδικούς τάφους στις ελεύθερες περιοχές και ειδικά στα κοιμητήρια Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Λακατάμιας. Οι εκταφές στις ελεύθερες περιοχές πραγματοποιήθηκαν από τη μη Κυβερνητική Ομάδα των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οι αναλύσεις DΝΑ από το εργαστήριο Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.
Το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί και για το λόγο ότι ένας αριθμός λειψάνων που πιστεύετο ότι αφορούσαν Ελλαδίτες εκτάφηκαν την περίοδο 1979-81 και δόθηκαν σε οικογένειες στην Ελλάδα. Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν και εκταφές στην Ελλάδα και τα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, όπου διαπιστώθηκε επιστημονικά ότι δόθηκαν σε λάθος οικογένειες. Η διαδικασία εκταφών στην Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπολείπεται η εκταφή και μεταφορά στην Κύπρο λειψάνων που κατέχουν ακόμα έντεκα οικογένειες Ελλαδιτών πεσόντων.
Επίσης, αντιμετωπίζουμε και κάποια προβλήματα στον τομέα λήψης γενετικού υλικού από οικογένειες Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν συνεργαστεί.
Στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών στις ελεύθερες περιοχές ταυτοποιήθηκαν μέχρι στιγμής 185 λείψανα. Πρόκειται για 28 υποθέσεις του επίσημου καταλόγου αγνοουμένων που κατατέθηκαν στη ΔΕΑ, 22 υποθέσεις αγνοουμένων της κατηγορίας των 126 υποθέσεων που δεν κατατέθηκαν αρχικά στη ΔΕΑ και 135 υποθέσεις επωνύμων και αγνώστων πεσόντων, στις οποίες περιλαμβάνονται και 4 υποθέσεις του πραξικοπήματος.
Στις πιο πάνω υποθέσεις περιλαμβάνεται και η ταυτοποίηση λειψάνων 14 Ελλαδιτών αγνοουμένων και 37 Ελλαδιτών πεσόντων.

Β. Πρόγραμμα εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου (ΔΕΑ), που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών
Το πρόγραμμα άρχισε το 2005 και αφορά εκταφές λειψάνων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων στις κατεχόμενες και ελεύθερες περιοχές. Οι εκταφές και οι ανθρωπολογικές εξετάσεις πραγματοποιούνται από δικοινοτικές ομάδες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επιστημόνων σε συνεργασία με την ξένη μη Κυβερνητική Οργάνωση Equiρo Argentino De Antroρologia Forense (EAAF). Οι αναλύσεις DΝΑ πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου με τη συμμετοχή και Τουρκοκυπρίων γενετιστών. Στο πλαίσιο του προγράμματος ταυτοποιήθηκαν μέχρι τώρα τα λείψανα 103 Ελληνοκυπρίων και 32 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων. Εκτός από τα λείψανα που ταυτοποιήθηκαν υπάρχουν στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και γύρω στα 320 άλλα λείψανα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που εκτάφηκαν στα πλαίσια του προγράμματος της ΔΕΑ. Αρκετά από τα λείψανα αυτά δεν είναι ολοκληρωμένα και ένας αριθμός εκτιμάται ότι ανήκουν σε Ελληνοκύπριους πεσόντες και όχι αγνοουμένους. Σημειώνεται ότι στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου έχει ήδη αποσταλεί ένας μεγάλος αριθμός σκελετικών δειγμάτων για σκοπούς ταυτοποίησης με τη μέθοδο του ΟΝΑ. Οι εκταφές συνεχίζονται τόσο στις κατεχόμενες όσο και στις ελεύθερες περιοχές.
Δεν υπάρχουν ταυτοποιήσεις λειψάνων Ελλαδιτών αγνοουμένων και πεσόντων μέχρι σήμερα στα πλαίσια του προγράμματος της ΔΕΑ.

Aδιευκρίνιστη ακόμη η τύχη 1390 αγνοουμένων
1. Υποθέσεις Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων των οποίων η τύχη παραμένει αδιευκρίνιστη
Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε στη ΔΕΑ 1493 υποθέσεις Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων. Μέχρι σήμερα ταυτοποιήθηκαν οι πιο κάτω υποθέσεις:
Ι. Πρόγραμμα εκταφών Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) 74
ΙΙ. Πρόγραμμα εκταφών Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές 28
111. Πρόγραμμα αμερικανικής κυβέρνησης για διευκρίνιση της τύχης πέντε Αμερικανών υπηκόων κυπριακής καταγωγής 1
Με βάση τα πιο πάνω, ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων του καταλόγου των 1493 υποθέσεων που κατατέθηκαν στη ΔΕΑ και των οποίων η τύχη παραμένει αδιευκρίνιστη είναι 1390

2. Άλλες υποθέσεις αγνοουμένων των οποίων η τύχη παραμένει αδιευκρίνιστη
(α) Κατηγορία 126 υποθέσεων αγνοουμένων που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των 1619 υποθέσεων και οι οποίες δεν κατατέθηκαν αρχικά στη ΔΕΑ.
Από τις υποθέσεις αυτές ταυτoποιήθηκαν 22 στα πλαίσια του προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και 3 στα πλαίσια του προγράμματος της ΔΕΑ.
Παραμένει αδιευκρίνιστη η τύχη των υπολοίπων 101 υποθέσεων.
(β) Υποθέσεις Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων της περιόδου 1963-64.
Οι υποθέσεις αυτές παρουσιάστηκαν στη ΔΕΑ για να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης όπως και οι υποθέσεις αγνοουμένων του 1974 με επίσημο έγγραφο στις 26.4.2007. Πρόκειται για 42 υποθέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται και τρεις υποθέσεις Ελλήνων υπηκόων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ταυτοποιηθεί λείψανα που να ανήκουν σε Ελληνοκύπριους αγνοουμένους της περιόδου 1963-64.

3. Υποθέσεις Ελληνοκυπρίων πεσόντων που τάφηκαν σε γνωστούς και άγνωστους χώρους ταφής στις κατεχόμενες περιοχές
Πρόκειται για 542 υποθέσεις πεσόντων που τάφηκαν από τους Τούρκους ή Ελληνοκυπρίους που εκτελούσαν διαταγές των Τούρκων στις κατεχόμενες
περιοχές σε γνωστούς και άγνωστους χώρους ταφής. Κατάσταση με τις υποθέσεις αυτές κατατέθηκε στη ΔΕΑ και για το λόγο ότι στις εκταφές που πραγματοποιούνται στις κατεχόμενες περιοχές δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν πρόκειται για υποθέσεις αγνοουμένων ή πεσόντων. Επισημαίνεται ότι αρκετά από τα λείψανα που εκτάφηκαν στις κατεχόμενες περιοχές και δεν έτυχαν ταυτοποίησης μέχρι στιγμής αφορούν υποθέσεις της κατηγορίας αυτής και όχι αγνοουμένων του καταλόγου των 1493. Μέχρι τώρα, στα πλαίσια του προγράμματος της ΔΕΑ ταυτοποιήθηκαν λείψανα που ανήκουν σε 26 πεσόντες αυτής της κατηγορίας.

4. Υποθέσεις Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων που κατατέθηκαν στη ΔΕΑ
Αφορά 502 υποθέσεις Τουρκοκυπρίων των περιόδων 1963-64 και 1974. Μέχρι στιγμής, στα πλαίσια του προγράμματος της ΔΕΑ ταυτοποιήθηκαν
τα λείψανα 32 Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων. Επισημαίνεται ότι στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ υπάρχουν περίπου 80 άλλα λείψανα Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων που εκτάφηκαν στις ελεύθερες περιοχές, των οποίων αναμένεται η ταυτοποίηση.
SHMERINH

Read more...

Εκθεση - κόλαφος για την Τουρκία


Σοβαρό και «εκ των έσω» πλήγμα δέχτηκε η αξιοπιστία της πορείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του «Τουρκικού Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών» (TESEV) για τα περιουσιακά δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων που ζουν στην Τουρκία.
Σύμφωνα με την έκθεση του έγκριτου TESEV επισημαίνει ότι οι «μη μουσουλμάνοι Τούρκοι πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αντιδημοκρατικές και παράνομες πρακτικές», που παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη τωνανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αναφορά αυτή αμφισβητεί πλήρως την αξιοπιστία και την επάρκεια του νόμου που ενέκρινε τον Σεπτέμβριο η Τουρκική Εθνοσυνέλευση (τον οποίο έσπευσε με ανεξήγητη σπουδή να χαιρετίσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια Εκθεσή της για την Τουρκία), που είχε σκοπό να άρει τους περιορισμούς που για δεκαετίες έχουν επιβληθεί στην άσκηση των περιουσιακών δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Η υπόθεση αυτή αφορά χιλιάδες ακίνητα ιδιοκτησίας Ελλήνων, Αρμενίων και Εβραίων, τα οποία έχουν κατασχεθεί από το τουρκικό κράτος είτε απειλούνται με κατάσχεση λόγω περιορισμών στο δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης της περιουσίας.
Ο τουρκικός νόμος δίνει τη δυνατότητα επιστροφής ορισμένων περιουσιών, αλλά δεν προσφέρει, σύμφωνα με την Εκθεση, «δίκαιη λύση» για τη διασφάλιση επιστροφής των ακινήτων και απαιτεί μάλιστα από τα μη μουσουλμανικά ευαγή ιδρύματα την εξασφάλιση ειδικής άδειας από το τουρκικό κράτος για την απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων.
Στην Εκθεση της TESEV καταγράφεται, επίσης, η προσπάθεια του κράτους να διατηρήσει στην κατοχή του κατασχεμένα ακίνητα με τη διαδικασία της... επανεγγραφής τους στο Κτηματολόγιο με παραποιημένα στοιχεία ιδιοκτήτη, ενώ δεν επιτρέπεται η ίδρυση νέων ευαγών ιδρυμάτων από τους μη μουσουλμάνους πολίτες.
Τα στοιχεία που αποκαλύπτει στις 60 σελίδες της η Εκθεση σε μεγάλο μέρος τους αφορούν περιουσίες ελληνικής καταγωγής Τούρκων πολιτών, Ελλήνων πολιτών και ευαγών ιδρυμάτων της ελληνικής μειονότητας και, φυσικά, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί και στην Αθήνα την υποχρέωση αξιολόγησης της εφαρμογής του τουρκικού νόμου και έγερσης των προβλημάτων που δημιουργεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εν όψει της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2009.
ETHNOS

Read more...

Ναρκωτικά & Tυφέκια Ε.Φ.


ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ
Κ Λ Ο Π Η πέντε τυφεκίων και πυρομαχικών από αποθήκη στρατώνα της Ε.Φ. στην επαρχία της Λάρνακας, ήταν την περασμένη εβδομάδα η νέα συνέπεια της καταστροφής που υφίσταται η νεολαία από τα ναρκωτικά. Σεσημασμένος των ναρκωτικών ο φαντάρος που τα έκλεψε, γράψαν οι αρμοδίως πληροφορημένες εφημερίδες. Η κλοπήεξιχνιάστηκε. Τα κλαπέντα επιστράφηκαν. Η σοβαρότητα της υπόθεσης υπογραμμίζεται και από το ότι ο Π.τ.Δ. κ. Χριστόφιας κάλεσε για να τον ενημερώσουν, τον αρχηγό και τον υπαρχηγό του ΓΕΕΦ…


Η Τ Α Ν πρώτος -και κυρίως- ο τότε βουλευτής του ΑΚΕΛ, ο ικανός κ. Κίκης Γιάγκου που, πριν από χρόνια, παρέθετε τις συγκεκριμένες πληροφορίες που περισυνέλλεγε και έκρουε διαρκώς κώδωνα κινδύνου ότι: Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) στα κατεχόμενα, με το δίκτυο του τ/κ και ε/κ υποκόσμου που είχαν υπό τον έλεγχό τους, προωθούσαν συστηματικά τη διοχέτευση ναρκωτικών στις ελεύθερες περιοχές, με κύριο στόχο τη νεολαία της Εθνικής Φρουράς. Ο Κ. Γιάγκου αποκάλυπτε και ονόματα των Τούρκων «ιθυνόντων» των «επιχειρήσεων ναρκωτικά εναντίον ΕΦ», ανάμεσά τους και του δολοφόνου του Σολάκη Σολωμού, Κενάν Ακίν. Οι τότε κυβερνώντες, αγρόν ηγόρασαν. Κορόιδευαν τον βουλευτή ως… Ηρακλή Πουαρώ!

Ε Γ Κ Λ Η Μ Α ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ είναι ο τίτλος του βιβλίου που εξέδωσε το 1998 ο γνωστός στην Κωνσταντινούπολη δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας. Υπότιτλος: «Η άκρως απόρρητη τουρκική έκθεση για την υπόθεση Σουσουρλούκ». Των σχέσεων του τουρκικού κράτους, με το «βαθύ κράτος» τη ΜΙΤ και τον υπόκοσμο. Τα πολύκροτα τότε προεόρτια της νυν πολύκροτης υπόθεσης Εργκένεκον. Στην κατάθεσή του, στην εξεταστική επιτροπή για το «Σουσουρλούκ», 20.1.1997, ο Οράλ Τσελίκ, υπαρχηγός του διεθνώς καταζητούμενου μαφιόζου, «Γκρίζου Λύκου», δολοφόνου και έμπιστου της ΜΙΤ, Αμπντουλάχ Τσάτλι (που σκοτώθηκε στο τροχαίο του Σουσουρλούκ), μίλησε για πληθώρα «επιχειρήσεων» (δολοφονιών, βομβών, εμπρησμών, ναρκωτικών κ.ά.) που κατ’ εντολήν των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών διεξήγαγαν στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, τη Βηρυτό, τη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα. Και είπε: «Είμαι περήφανος που τα ναρκωτικά πηγαίνουν στην Ευρώπη από την Τουρκία, επειδή θα δηλητηριάσουμε την Ευρώπη. Έχω ανοικτούς λογαριασμούς με την Ευρώπη. Αν ήμουν κρατικός υπάλληλος, θα υποστήριζα τη διακίνηση ναρκωτικών… εφόσον δεν δηλητηριάζονται οι δικοί μου άνθρωποι, στη χώρα μου, η δική μου νεολαία»… (σ. 303).

ΕΡΩΤΗΣΗ
Στην τουρκική αεροναυτική άσκηση «ΗΓΕΜΩΝ», που η Άγκυρα σχεδίασε για την προώθηση του επεκτατισμού της στο Αιγαίο μας, δήλωσαν συμμετοχή οι ΗΠΑ, το Βέλγιο κι η Ολλανδία, με ένα πλοίο η καθεμιά και η Βρετανία με… δέκα πλοία, εκ των οποίων ορισμένα ελικοπτεροφόρα! Είναι άραγε για να προετοιμαστούν καλύτερα απ' ό,τι το βρετανικό ελικοπτεροφόρο «Ερμής» στην εισβολή του Αττίλα τον Ιούλιο του 1974 στις ακτές ανατολικά της Κερύνειας μας;
Λάζ. Α. Μαύρος

Read more...

O Aμπντουλλάχ της Τσάνκαγια και ο Αμπντουλλάχ του Ιμραλί


Του Cengiz Çandar
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι αντιδράσεις γύρω από τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ, κατά τη διάρκεια της πτήσης προς Τεχεράνη. Ο Γκιούλ είπε στους δημοσιογράφους ότι "θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο κουρδικό πρόβλημα".
Συνεχίζονται επίσης οι αναλύσεις και γράφονται ακόμα άρθρα με βάση τη συγκεκριμένη δήλωση.

Αυτό μας δείχνει ότι το κουρδικό πρόβλημα συνεχίζει να κρατά την πρώτη θέση ανάμεσα στα θέματα της επικαιρότητας στη χώρα μας, ενώ οι ελπίδες και το ζήτημα της επίλυσής του απασχολούν σοβαρά τους συνανθρώπους μας, Τούρκους και Κούρδους.
Η δήλωση "θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο κουρδικό πρόβλημα" αποτελεί ένδειξη ότι οδεύουμε προς λύση, με μια βασική παραδοχή: Την αποστρατικοποίηση του ΡΚΚ.
Αυτό σημαίνει ότι θα αναζητήσουμε λύση στο κουρδικό πρόβλημα μακριά από τη χρήση στρατιωτικής βίας. Άλλωστε, όλες οι προσπάθειες τους τελευταίους μήνες έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα. Η πολιτική "προσέγγισης" μεταξύ της Τουρκίας και της Διοίκησης της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, η συνέχιση της οποίας γίνεται και με την αποδοχή του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, οι προετοιμασίες για μια πανκουρδική σύνοδο με τη συμμετοχή όλων των κουρδικών κομμάτων των απανταχού Κούρδων, τα διάφορα "σχέδια" επίλυσης του Κουρδικού που κάθε τρεις και μια εμφανίζονται στα πρωτοσέλιδα των τουκρικών εφημερίδων, όλα αυτά σχετίζονται με την αποστρατικοποίηση του ΡΚΚ και με το πέρασμα σε μια άλλη φάση επίλυσης του Κουρδικού, μέσα από διαδικασίες που θα βρίσκονται εκτός περιβάλλοντος χρήσης ένοπλης βίας.
***
Ο συνωνόματος του προέδρου της δημοκρατίας που βρίσκεται στο Ιμραλί (ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, σ.τ.μ.) δήλωσε ικανοποιημένος από αυτή τη δήλωση.
Με βάση το (κουρδικό) πρακτορείο ειδήσεων Fırat Haber Ajansı, ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, αναφερόμενος στη δήλωση του Γκιούλ, είπε: "Τα λόγια του κυρίου Γκιούλ είναι σημαντικά. Εγώ θα κάνω ότι πρέπει από την πλευρά μου στο ζήτημα αυτό".
Με βάση είδηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑΡΑΦ, ο Οτζαλάν συνέχισε ως εξής:
"Τον Νοέμβριο του 2002, όταν ο κ. Γκιούλ ήταν πρωθυπουργός, του έστειλα μια επιστολή. Εκεί του έκανα τις προτάσεις μου για την επίλυση του Κουρδικού. Οι δηλώσεις που έκανε τώρα ότι "θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο κουρδικό πρόβλημα" είναι σημαντικές. Γνωρίζω άλλωστε ότι ο κ. Γκιούλ έχει μια τέτοια στάση στο θέμα. Το τί ακριβώς εννοεί, όμως, μ αυτές τις δηλώσεις, θα το δούμε τις επόμενες μέρες, μετά τις εκλογές. Εγώ θα αναλάβω τις ευθύνες μου και θα κάνω αυτό που μου αναλογεί στο θέμα αυτό. Θα είμαι πολύ προσεκτικός στη συμπεριφορά μου για μερικές εβδομάδες ακόμα".
Είναι σημαντικά αυτά που είπε ο Αμπντουλλάχ του Ιμραλί;
Και βέβαια είναι σημαντικά. Και μάλιστα πολύ σημαντικά.
Είναι δυνατόν να βρεθεί "λύση", που θα είναι όντως μια πραγματική λύση χωρίς να ληφθεί υπόψη το ΡΚΚ;
Ασφαλώς όχι, έτσι δεν είναι;
Καλώς, ένα "σχέδιο λύσης" που επικεντρώνεται στην αποστρατικοποίηση του ΡΚΚ, είναι δυνατόν να εφαρμοστεί χωρίς τη συμμετοχή σ' αυτό του ΡΚΚ;
Και αυτό δεν γίνεται, έτσι δεν είναι;
Γι' αυτούς όλους τους λόγους οι δηλώσεις του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Fırat Haber Ajansı, είναι σημαντικές. Και αυτό γιατί, πάνω απ' όλα, οι δηλώσεις που προέρχονται από το Ιμραλί, είναι πιο σμηαντικές από εκείνες που πρέρχονται από το όρος Κανδήλι. Γιατί οι απόψεις του Οτζαλάν είναι πιο σημαντικές από τις αντικρουόμενες απόψεις της ηγετικής ομάδας του ΡΚΚ που εδρεύει στο όρος Κανδήλι, για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο θέμα αυτό.
Η συγκεκριμένη δήλωση σηματοδοτεί δυο πράγματα:
1. Οι εκδηλώσεις για τη γιορτή Νεβρόζ, που θα γίνουν σε λιγότερο από μια εβδομάδα, αντί να μετατραπούν σε έναν επαναστατικό εφιάλτη για την Τουρκία, είναι δυνατόν να περάσουν ανώδυνα, λόγω της επιρροής του Οτζαλάν στο κουρδικό στοιχείο.
2. Η δήλωση του Οτζαλάν ότι "θα συμεπριφερθεί προσεκτικά" και ότι "Εγώ θα αναλάβω τις ευθύνες μου και θα κάνω αυτό που μου αναλογεί στο θέμα αυτό", λέγοντας μάλιστα ότι αυτό αφορά λίγες εβδομάδες μετά τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, μας δείχνει και το χρονικό ορίζοντα των εξελίξεων στις οποίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος Γκιούλ, με τη δήλωσή του, "θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο κουρδικό πρόβλημα.
Ο Αμπντουλλάχ Γκιούλ, επιστρέφοντας από το Ιράν δήλωσε -και με το δίκιο του- ότι "επιτέλους όλοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να κερδίσουν τίοτα με την τρομοκρατία". Εαν συμπεριληφθεί σε αυτές τις "προσεγγίσεις" και ο Οτζαλάν, τότε θα διευκολυνθεί η προσπάθεια να βγει το Κουρδικό πρόβλημα από τον κύκλο της βίας.
***
Αναφερθήκαμε σε διάφορα "σενάρια" και "σχέδια" που δημοσιεύονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για το θέμα. Το τελευταίο ήταν αυτό που δημοσιεύθηκε προσφατα στην εφημερίδα Σαμπάχ, με τίτλο: "Το σχέδιο του Ομπάμα για το ΡΚΚ". Η είδηση είχε ως υπότιτλο "Οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο που συμπεριλαμβάνει μια σειρά από πολιτικά ανοίγματα που θα εξασφαλίσουν τον αφοπλισμό του ΡΚΚ. Το σχέδιο αυτό αποκαλύφθηκε κατά τις επαφές που έγιναν στην Άγκυρα".
Πώς αποκαλύφθηκε;
Λίγο πριν την επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην Τουρκία, ήλθαν στην Άγκυρα τρία στελέχη του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών και συναντήθηκαν με τρεις Κούρδους πολιτικούς, τον Şerafettin Elçi, τον Esat Canan και τον Orhan Miroğlu, ενώ καθημερινά τα άτομα αυτά είχαν συνομιλίες με διάφορα άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο γράφων.
Φυσικά δεν μπορεί να αποκαλυφθεί ένα ντοκουμέντο με τίτλο "Το σχέδιο Ομπάμα για το ΡΚΚ", αλλά εδώ και καιρό είναι σε πολλούς γνωστό ότι γίνονται διεργασίες και προσπάθειες σε αρκετές πρωτεύουσες με επίπεντρο την Ουάσιγκτον, για να βρεθεί ένα ολοκληρωμένο "πακέτο λύσης για το ΡΚΚ".
Εν τω μεταξύ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, ο Orhan Miroğlu δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "Ποιά ειρήνη μας συμφέρει;"
Ενδιαφέρον έχει η παρακάτω άποψη που δημοσιεύεται στο άρθρο του:
"Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα 'τουρκικό σχέδιο' που θα επιφέρει μια έντιμη και μόνιμη ειρήνη και θα προβλέπει τον αφοπλισμό του ΡΚΚ και δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ένα τέτοιο σχέδιο.
Όμως υπάρχει ένα 'αμερικανικό σχέδιο' για το Κουρδικό και το ΡΚΚ.
Μπορεί να πει κανείς ότι το σχέδιο αυτό δεν θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές, όμως φαίνεται καθαρά ότι για τις ΗΠΑ και τους πολιτικούς παίκτες στο Ιράκ, ο ένοπλος αγώνας έχει τελειώσει.
Το AKP, μη γνωρίζοντας ακριβώς ποια πολιτική ακολουθεί στο Κουρδικό, θα συρθεί πίσω από αυτό το σχέδιο και θα χάσει την εξουσία.
Και αυτό γιατί τα ηγετικά στελέχη του ΑΚΡ δεν γνωρίζουν ιστορία.
Τη στιγμή που επιδιώκουν να παίξουν το ρόλο του μεσολαβητή στο Παλαιστινιακό, εθελοτυφλούν στο δικό τους Κουρδικό πρόβλημα.
Ο Ερντογάν, σαν να έχει δώσει υπόσχεση σε κάποιους, έχει επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές του στην "πολιτική αποδυνάμωση των Κούρδων".
Όμως, απότι φαίνεται, εκείνοι με τους οποίους συνεργάζεται ο Ερντογάν, δεν έχουν αντιληφθεί μέχρι στιγμής τις αλλαγές που γίνονται στην κουρδική κοινωνία.
Οι πολιτικοί που δεν έχουν αντιληφθεί τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον κόσμο, είναι υπέύθυνοι για μια σειρά προβλήματα που έχουν γίνει γάγκρενα, το πιο σοβαρό από τα οποία είναι το Κουρδικό.
Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με διεθνή σχέδια για την επίλυση ενός προβλήματος που δεν καταφέραμε να το επιλύσουμε με τις δικές μας δυνάμεις και, δυστυχώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα και την πολυτέλεια να αρνηθούμε την εμπλοκή αυτών των διεθνλων παραγόντων".
***
Ο Μίρογλου ίσως να κάνει λάθος όταν λέει ότι δεν υπάρχει τουρκικό σχέδιο για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ και ότι η πολιτική εξουσία δεν έχει πολιτική για το Κουρδικό, γιατί όσα έγραψε προηγήθηκαν της δήλωσης του Γκιούλ. Όμως αυτά που λέει ο Μίρογλου, για την ανάγκη να αντιληφθεί η Τουρκία την ύπαρξη του διεθνούς παράγοντα που την εκγατέστησε στο "στρατηγικό κέντροAncak, είναι σωστά.
Σε περίπτωση που οι δύο παράγοντες, ο διεθνής και τουρκικός, συμπέσουν στο ζήτημα του αφοπλισμού του ΡΚΚ, είναι δυνατόν να πούμε ότι εντός του 2009 "θα δούμε καλά πράγματα".
Σε περίπτωση δε που οι επιδιώξεις δύο παραγόντων, του Αμπντουλλάχ της Τσάνκαγια (προεδρεία της δημοκρατίας) και του Αμπντουλλάχ του Ιμραλί (Οτζαλάν) συμπέσουν και αυτές στο ίδιο θέμα, τότε μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο Κουρδικό πρόβλημα...
Πηγή: Ραντικάλ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP