Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΑΦΟΥ Η ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ Στο ίδιο έργο θεατές… ο γιορτασμός της ημέρας τουρκισμού


Στα Σήμαντρα Ξάνθης βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, αυτοδιοικητικοί, ψευτομουφτήδες, η μειονοτική ελίτ. Με πλακέτες τιμήθηκαν δύο βετεράνοι πολιτικοί ο Αχμέτ Φαΐκογλου από Ξάνθη και ο Ισμαήλ Μολλά Ροδοπλού από Κομοτηνή. Όπως αναμενόταν αυτός ο γιορτασμός είχε την γνωστή αθρόα προσέλευση, όλους τους ανθρώπους που αποτελούν την μειονοτική ελίτ παρόντες.

Τους ψευτομουφτήδες σε ρόλο συντονισμού σε πρώτο πλάνο. Τους αιρετούς μουσουλμάνους δημάρχους που αλλού κι αλλού δεν εμφανίζονται σε επίσημες συσκέψεις που θάπρεπε να τους ενδιαφέρουν στις πρώτες θέσεις των επισήμων, τους βουλευτές Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη να καμαρώνουν αλλά και τους βετεράνους βουλευτές που κάποτε μεσουρανούσαν βραβευμένους για να μην φανεί ότι ο κόπος πήγε χαμένος επίσης στην πρωτοκαθεδρία. Τους τίμησαν κι όλα.

Η ημέρα “των Τούρκων Δυτικής Θράκη” θα γιορτασθεί στις 29 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους με διάφορες δραστηριότητες στην ελληνική Θράκη, στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα. Υπεύθυνοι των εορτασμών προτάσσονται τα μέλη της άτυπης Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης, μέλη της οποίας είναι οι: Αχμέτ Μετέ (πρόεδρος και ψευτομουφτής Ξάνθης), Αχμέτ Χατζηοσμάν (αναπληρωτής, εν ενεργεία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ), Τσετίν Μάντατζη (Αναπληρωτής), Ιμπράμ Σερίφ (ψευτομουφτής Κομοτηνής).

Επίσης, συνδιοργανωτές εμφανίζονται οι: Μεχμέτ Χατζηχαλήλ (πρόεδρος της «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης), Αντνάν Σελίμ (πρόεδρος της Νεολαίας Κομοτηνής), Σαμί Τοραμάν (πρόεδρος της Ένωσης Επιστημόνων Δυτικής Θράκης), Χαλίτ Χαμπίπογλου (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικοθρακιωτών Τούρκων της Γερμανίας) και Φερούχ Οζκάν.

Τι «γιορτάζουν», όμως, οι τουρκόφρονες αυτοί που διατηρούν άριστες σχέσεις με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής; Και γιατί ο εορτασμός αυτός επιλέχθηκε να γίνει αυτήν τη χρονική περίοδο; Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί αυτή η τουρκική προπαγάνδα; Ποια σχέση υπάρχει με την επιδίωξη δημιουργίας κρατιδίου “Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης”;

Η «γιορτή της επανάστασης» των τουρκολάγνων καλοβολεμένων αναφέρεται στα «επεισόδια» που είχαν γίνει το 1990 στην πόλη της Κομοτηνής. Φυσικά, επεισόδια όχι μόνο δεν υπήρξαν, αλλά αντίθετα, μεγάλος αριθμός κατοίκων της Κομοτηνής (μεταξύ των οποίων και πολλοί μουσουλμάνοι) διαδήλωσαν για την αναίτια και προκλητική -για την ειρηνική συμβίωση των πολιτών- εν ψυχρώ δολοφονία.

Η τοπική αστυνομία τοποθετήθηκε έγκαιρα μέσα στην πόλη της Κομοτηνής, όσο και στα περίχωρά της, επειδή υπήρξαν σαφέστατες πληροφορίες μετακίνησης αριθμού φανατικών τουρκολάγνων, οι οποίοι «αποφάσισαν» να μπούνε στην πόλη της Κομοτηνής και να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός μουσουλμάνου, ο οποίος είχε επιτεθεί εν ψυχρώ μέσα στο νοσοκομείο της Κομοτηνής στον Άγγελο Σολακίδη, δημιουργώντας του βαρύτατο τραυματισμό με συνέπεια τον θάνατο. Ο δράστης, ένας απλός γιδοβοσκός που δεν είχε καμία σχέση με την πολιτική και φυσικά το τουρκικό προξενείο και τους πράκτορές του, έπασχε από ψυχολογική νόσο και επιτέθηκε αναίτια στον πρώτο που βρέθηκε μπροστά του, δηλαδή στον άτυχο Σολακίδη.

Το πραγματικό γεγονός αποκρύφτηκε εντέχνως, όμως, από την τουρκική προπαγάνδα, η οποία εμφάνιζε τον ψυχασθενή γιδοβοσκό ως ήρωα που «δεν άντεξε άλλο»… Φυσικά, αυτό αποτέλεσε το κύριο αίτιο δημιουργίας μίας έντασης στην πόλη της Κομοτηνής και όταν μετά από εβδομάδες μαθεύτηκε πως ο Σολακίδης κατέληξε, υπήρξε έντονη διαμαρτυρία… Τίποτε άλλο… Αντίθετα, υπήρξε περίπτωση κατά την οποία φανατικός μουσουλμάνος είχε κινηθεί ένοπλος εναντίον μίας παρέας νεαρών, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, αλλά δεν κατάφερε να πυροβολήσει επειδή τον πρόλαβαν και τον ακινητοποίησαν άλλοι παρευρισκόμενοι…

Η 29 Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως η μέρα του τουρκισμού και κάθε χρόνο γιορτάζεται με τις πιο απίθανες εκδηλώσεις, με συγκεντρώσεις και φυσικά υποδαυλίζεται από γνωστά κέντρα που θέλουν να εξυπηρετούν τη διχόνοια κι όχι τη συνύπαρξη.

http://xronos.gr/detail.php?ID=64531

Read more...

Απομακρύνθηκε Νομάρχης στην Τουρκία γιατί ζήτησε την κατάργηση των εορτασμών της 19ης Μαίου


Και ενώ στην Ελλάδα το κίνημα για την κατάργηση των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων και των παρελάσεων για τον εορτασμό των δύο μεγάλων εθνικών επετείων κατάφερε έστω και με έμμεσο τρόπο να πετύχει την κατάργηση των μηχανοκίνητων τμημάτων των στρατιωτικών παρελάσεων στην Τουρκία αντίστοιχη πρόταση κόστισε σε ένα Νομάρχη τη θέση του.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα «τουρκικά νέα» ο νομάρχης Γιάλοβας Ντουρσούν Αλή Σαχίν απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του γιατί τόλμησε να προτείνει τον Ιανουάριο σε συγκέντρωση νομαρχών στην Άγκυρα την κατάργηση των τελετών της 19ης Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Μαΐου εορτάζεται η αποβίβαση του Κεμάκλ Ατατούρκ στην Σαμψούντα την ημέρα εκείνη το 1919 καθώς και η έναρξη της πολιτικής και στρατιωτικής του κυριαρχίας του στο μεταοθωμανικό γίγνεσθαι στην Μικρά Ασία. Παράλληλα η 19η Μαίου του 1919 αποτελεί ημέρα μνήμης για τους 353.000 ποντίους που σφάχτηκαν από τις τουρκικές στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις την περίοδο 1919-1922.

Την ημέρα εκείνη στην σύγχρονη Τουρκία, μία χώρα που επιθυμεί να εισέλθει στην ΕΕ, πραγματοποιούνται όχι απλά λαϊκές εκδηλώσεις στα σχολεία και στις πλατείες της χώρας, αλλά κρατικά ελεγχόμενες μαζικές εκδηλώσεις με επιδείξεις αλά Βορείου Κορέας στα στάδια των πόλεων της χώρας.

Η πρόταση αυτή του πρώην πλέον Νομάρχη Γιάλοβας Ντουρσούν Αλή Σαχίν οδήγησε στην εσπευσμένη απομάκρυνση του και την αντικατάσταση του από τον καθηγητής Γιουσούφ Ερμπάι μετά από δικαστική απόφαση. Παράλληλα οι βουλευτές Μπεχίτς Τσελίκ του ΜΗΡ και Αλή Αρσλάν του CHP είχαν υποβάλλει επερώτηση στην βουλή σχετικά με τον νομάρχη Σαχίν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκική δημοσκόπηση εμφανίζει την Τουρκία ως "χώρα-πρότυπο" στον ισλαμικό κόσμο


Η πλειονότητα των κατοίκων της Μέσης Ανατολής θεωρεί την Τουρκία πρότυπο και απόδειξη ότι το Ισλάμ και η Δημοκρατία θα μπορούσαν να είναι συμβατά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα από ένα τουρκικό ινστιτούτο ερευνών.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Τουρκικό Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (TESEV) τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2010, δείχνει ότι το 66% των 2.300 προσώπων που ερωτήθηκαν στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Ιράν, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία και τα Παλαιστινιακά Εδάφη βλέπει στην Τουρκία ένα πρότυπο ανάπτυξης.

Βέβαια, συμβολικά η δημοσίευσή της συμπίπτει χρονικά με μια μεγάλη λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο και με ταραχές σε άλλες πόλεις της περιοχής, μετά την πτώση του προέδρου της Τυνησίας τον περασμένο μήνα.

Το 66% των προσώπων που ερωτήθηκαν εκτιμά ότι «η Τουρκία μπορεί να είναι ένα πρότυπο για τις χώρες της Μέσης Ανατολής» και ίδιο ποσοστό υποστηρίζει ότι βλέπει στην Τουρκία «μια επιτυχημένη σύνθεση του Ισλάμ και της Δημοκρατίας».

Ερωτηθέντες για τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία μπορεί να είναι πρότυπο, το 15% των ερωτηθέντων υπογράμμισε «τη μουσουλμανική ταυτότητα» αυτής της χώρας, ενώ τα άλλα επιχειρήματα, από το ισχυρότερο στο ασθενέστερο, ήταν η οικονομία της, το δημοκρατικό καθεστώς της και «η υπεράσπιση εκ μέρους της των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και των μουσουλμάνων».

Αυτοί που απέρριψαν το «τουρκικό μοντέλο» επεσήμαναν σε ποσοστό 12% το κοσμικό καθεστώς της Τουρκίας, ενώ μικρότερος αριθμός μεταξύ των ερωτηθέντων είπε ότι η χώρα αυτή «δεν είναι αρκετά μουσουλμανική» ή ότι «συνδέεται με τη Δύση».

Eπίσης, το 63% των Τούρκων πιστεύει ότι η επιρροή της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το 78% θεωρεί ότι η Άγκυρα πρέπει να αυξήσει τον ρόλο της, ενώ ίδιο ποσοστό υποστηρίζει μια τουρκική μεσολάβηση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Οι παραβιάσεις της τουρκικής Αεροπορίας


Δύο σχηματισμοί της τουρκικής Αεροπορίας αποτελούμενοι από 14 μαχητικά εκ των οποίων τα 6 έφεραν οπλισμό πραγματοποίησαν 2 παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Η περιοχές που εξελίχθηκε η τουρκική δραστηριότητα ήταν σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ως πότε θα συνεχίσουν να προκαλούν;


Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί
Γιορτάστηκε η ¨Ημέρα περηφάνιας¨ των ''Τούρκων'' της Δυτικής Θράκης

Αλή Τσαούς: ¨Η Ελλάδα οφείλει μια συγγνώμη στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης!¨

Φαίκογλου : Να σηκώσουμε την πινακίδα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης !

Η 29η Ιανουαρίου, ημέρα υπερηφάνειας των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, γιορτάστηκε με τελετή που οργάνωσε η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης σε κέντρο διασκέδασης κοντά στην Ξάνθη.

Στην τελετή μετείχαν ο υποπρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας Μπερίν Οκούρ, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης Αχμέτ Μέτε, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Χαλίτ Χαμπίμπογλου, ο μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ, οι βουλευτές Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη, ο δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καδή, ο δήμαρχος Αριανών Ιμπραίμ Σερίφ, ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης Ραμαζάν Τσακίρ, ο τέως πρόεδρος Φερούχ Οζκάν, ο πολιτευτής του ΑΚΠ-Προύσας Αλή Ομέρογλου, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Μεχμέτ Δεβετζήογλου, η πρόεδρος του συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα για την ισότητα¨ Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο επικεφαλής του συνδυασμού Κοινωνική Κίνηση στο δήμο Αριανών Σααντετίν Σακίρ Χουσείν, ο πρόεδρος του ΠΕΚΕΜ Γκαλίπ Γκαλίπ, οι τέως βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ, Ισμαίλ Ροδοπλού και Αχμέτ Φαίκογλου, ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Αχμέτ Καρά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Θρησκευτικών Λειτουργών Τζαμιών Δυτικής Θράκης Σαδίκ Σαδίκ, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Εσάτ Χουσείν, ο πρόεδρος του Συλλόγου αποφοίτων Μεντρεσέ Ασίμ Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράϊ Χασάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Ετσεβίτ Μουμίν και πολλοί Τούρκοι της Δυτικής Θράκης.


Κατά τις ομιλίες που έγιναν στις τελετές αναφέρθηκε πως η 29η Ιανουαρίου είναι η ημέρα περηφάνιας των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Έγινε αναφορά στα μειονοτικά θέματα που δεν λύθηκαν ακόμη καθώς και στις πολιτικές συγκρούσεις εντός της μειονότητας. Η πρόταση που τράβηξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν του τέως βουλευτή Αχμέτ Φαίκογλου. Ο Φαίκογλου ζήτησε να κρεμαστεί ξανά η πινακίδα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Στην βραδιά προβλήθηκε τμήμα της εκπομπής του TRT της Χούλια Εμίν ¨Εμείς είμαστε εδώ¨ με θέμα τα γεγονότα της 29ης Ιανουαρίου. Παρουσιάστηκε επίσης ένα τμήμα 4 λεπτών του ντοκιμαντέρ με τίτλο ¨29η Ιανουαρίου¨ που ετοίμασε ο φοιτητής του Τμήματος Επικοινωνιών Ουμίτ Χαλιλιμπράμ. Τονίστηκε πως το ντοκιμαντέρ θα τελειώσει κατά τον Απρίλιο

Στην εκδήλωση, παραδόθηκε από τον Αχμέτ Μέτε τιμητική πλακέτα στον επίτιμο πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής και τέως βουλευτή Ισμαήλ Ροδοπλού –ηγέτη εκείνων των ημερών- που είχε αρρωστήσει πέρσι. Ο Ροδοπλού στην ομιλία του είπε ¨Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης είναι υποχρεωμένοι να αγαπάνε ο ένας τον άλλο. Οι μέρες του μέλλοντος θα είναι καλύτερες. Ο Θεός να φωτίζει τους ηγέτες των δύο χωρών. Ο Θεός να μη δώσει πτώση στο τουρκικό έθνος.

Στην εκδήλωση εν περιλήψει έγιναν οι κάτωθι ομιλίες

Αχμέτ Μέτε-Μουφτής Ξάνθης

¨Διότι ξεχνάμε πως δεν εκλεγήκαμε στους φορείς και στους συλλόγους μας για να ξεγελάμε, αλλά για να υπηρετούμε. Διότι φτάσαμε να μην μπορούμε να προχωρήσουμε χέρι-χέρι.

¨Η αφαίρεση πριν από 23 χρόνια του όρου ¨τουρκικός¨ από τους συλλόγους και το ότι έλεγαν προς τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης πως ¨Δεν είναι Τούρκοι¨, είχε αποτελέσει την τελευταία σταγόνα των πιέσεων πάνω στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, και εξώθησε την πιο φρόνιμη μειονότητα του κόσμου να πει πως ¨Όχι, Τούρκοι είμαστε¨. Απόψε σε αυτή τη βραδιά δεν θα κλάψω για τα παλιά. Δεν μπορώ να ξεπεράσω ‘όμως κάποια γεγονότα χωρίς να τα μνημονεύσω… Αναρωτιέμαι, είναι άραγε ανάγκη να αναφέρω πως τα σχολεία, τα βακούφια, οι μουφτίες και οι ελευθερίες έχουν αφαιρεθεί και ακόμα δεν έχουν αποδοθεί στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης ; Όλες οι κινήσεις που έγιναν δεν μπόρεσαν πείσουν το ελληνικό κράτος να παραδεχτεί πως έκανε λάθος.¨

Τέλος ο Μέτε ανέφερε : ¨ Εμείς ασχολούμαστε με το αν είμαστε θρησκευτικοί ή πολιτικοί ηγέτες. Διότι εμείς ασχοληθήκαμε με το ποιος θα είναι επικεφαλής και με το ποιος θα μπορέσει να αποτελειώσει ο ένας τον άλλο. Διότι εμείς αρχίσαμε να κάνουμε επίδειξη της ισχύος μας πάνω στους ανθρώπους μας. Ξεχάσαμε ότι οι άνθρωποι μας, μας παρακολουθούνε. Διότι ξεχνάμε πως δεν εκλεχτήκαμε στους φορείς και στους συλλόγους μας για να ξεγελάμε, αλλά για να υπηρετούμε. Διότι φτάσαμε να μην μπορούμε να προχωρήσουμε χέρι-χέρι. Το αγωνιστικό πνεύμα της 29ης Ιανουαρίου 1988 έχει αποδείξει πόσο αγνό, καθαρό και ισχυρό υπήρξε. Αυτό το πνεύμα είναι ανάγκη να το αποκτήσουμε.¨

Τσετίν Μάντατζη-Βουλευτής ΠαΣοΚ Ξάνθης

¨Οι στρεβλώσεις πάνω στην χαίνουσα πληγή του εκπαιδευτικού συστήματος, ακόμα συνεχίζουν να έχουν την επίδραση τους πάνω στις νέες γενιές.¨

Ο Τσετίν Μάντατζη είπε πως η 29η Ιανουαρίου αποτέλεσε ένα σημείο καμπής για την Τουρκική Κοινότητα της Δυτικής Θράκης, μια μέρα που μέσω της δημοκρατικής αντίδρασης ειπώθηκε ένα στοπ στα περιστατικά που –ιδιαίτερα από τη χούντα του 1967 και εντεύθεν- στόχευαν αυξανόμενα στα θεμελιώδη ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.

Ο Μάντατζη ανέφερε ¨Παρά την πρόοδο σε βασικά δικαιώματα με το πέρασμα του χρόνου, με λύπη μας βλέπουμε πως δεν μπορεί να γίνει τίποτε λόγω ανεπαρκούς πολιτικής θέλησης σε αυτά που ονομάζουμε μειονοτικά δικαιώματα. Όπως η άρνηση της τουρκικής εθνικής ταυτότητας, η εκπαίδευση, η θρησκευτική ελευθερία, η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι –που το πιο χτυπητό δείγμα είναι η κατάσταση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης- οι εκλογές για τα βακούφια και για την θρησκευτική κοινότητα, καθώς και για το θέμα των θυμάτων του άρθρου 19. Ιδιαίτερα οι στρεβλώσεις πάνω στην χαίνουσα πληγή του εκπαιδευτικού συστήματος, ακόμα συνεχίζουν να έχουν την επίδραση τους πάνω στις νέες γενιές.¨

Χαλίτ Χαμπίμπογλου-Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης- (ΑΒΤΤF)

¨Πιστεύω πως όταν η μητέρα-πατρίδα μας κάνει ότι βήματα μπορεί για την μειονότητα των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη, είναι ανάγκη και η χώρα μας να κινητοποιηθεί λίγο.¨

¨Η ΑΒΤΤF ιδρύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου. Αν δεν γινόταν η 29η Ιανουαρίου δεν θα γινόταν και η ABTTF. Στόχος της ίδρυσης ήταν η συνεύρεση των συλλόγων και η συζήτηση των προβλημάτων. Κινητοποιήθηκαν για να ακουστούνε στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη τα προβλήματα που βίωναν και είπαν να ιδρύσουμε μια ανώτατο φορέα…

Μέσα στα 23 χρόνια που πέρασαν διανύσαμε σημαντική απόσταση. Ναι διανύσαμε απόσταση. Μπορούμε να πάρουμε άδεια για τρακτέρ. Μπορούμε να κατασκευάσουμε σπίτι για τα παιδιά μας. Δηλαδή πλέον έχουμε τα πολιτικά μας δικαιώματα. Όμως όπως ανέφερε ο πρόεδρος και ο βουλευτής δεν έχουμε αποκτήσει ακόμη τα βασικά μειονοτικά μας δικαιώματα. Γιατί ; Δεν γνωρίζω. Το όνομα μου είναι Χαλίτ. Είμαι μουσουλμάνος και Τούρκος, μήπως για αυτό ; Μα και εγώ είμαι Έλληνας πολίτης, και εγώ έχω ελληνικό διαβατήριο, πηγαίνω στον στρατό και πληρώνω φόρους…

Ας το ακούσουν και οι χριστιανοί γείτονες μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε μαζί και ενωμένοι. Ας είναι το όνομα μας Κώστα, ας είναι Χαλίτ…

Πιστεύω πως όταν η μητέρα-πατρίδα μας κάνει ότι βήματα μπορεί για την μειονότητα των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη, είναι ανάγκη και η χώρα μας να κινητοποιηθεί λίγο¨.

http://tourkikanea.gr

Read more...

"Η Τουρκία θα έχει ηγετικό ρόλο στη περιοχή",επαναλαμβάνει ο Ερντογάν.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Hürriyet, προσπάθησε να δώσει μήνυμα πως ο ίδιος και η χώρα του δεν θα παρακολουθούν τις εξελίξεις αλλα αντιθέτως η Τουρκία θα παίξει ηγετικός ρόλο στα γεγονότα.
« Στη Μέση Ανατολή υπάρχουν δυσκολίες που διαρκούν δεκάδες χρόνια. Τον πόνο αυτών τον νιώθουν οι λαοί της περιοχής. Εμείς δεν είμαστε μια χώρα που θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις από την κερκίδα» δήλωσε ο Ερντογάν.»
Ο τούρκος πρωθυπουργός για άλλη μια φορά έστειλε μήνυμα στον Μουμπάρακ ζητώντας και πάλι την αποχώρηση του. «Εμείς δεν έχουμε στόχο να παρέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου. Το να προσπαθείς να κάνεις το αντίθετο από την βούληση του λαού μοιάζει σαν να προσπαθείς να αλλάξεις τη ροή του ποταμού. Τελικά θα γίνει ότι θέλει το ποτάμι.» δήλωσε ο Ερντογάν.

Read more...

Η Ρωσία ζητάει από την Τουρκία ενεργοποίηση των βυζαντινών ναών


Το θέμα της πνευματικής, βυζαντινής κληρονομιάς και ειδικότερα του μέλλοντος της ορθοδόξου Μονής της Παναγίας Σουμελά, στον ιστορικό Πόντο, τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, από τον Ιβάν Σαββίδη, μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, βουλευτή της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαββίδης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, για τη δυνατότητα διεξαγωγής θείας λειτουργίας στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, που τελέστηκε για πρώτη φορά το Δεκαπενταύγουστο του 2010, ύστερα από ογδόντα οκτώ χρόνια.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο κ. Σαββίδης ζητάει να εξεταστεί η δυνατότητα παράδοσης της Μονής της Παναγίας Σουμελά στη δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με στόχο την αναστήλωσή της, αλλά και την έναρξη θρησκευτικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τους ορθόδοξους κανόνες.
Παράλληλα, έθεσε θέμα να υπάρξει δυνατότητα μεταγενέστερης χρήσης, για θρησκευτικούς λόγους, σημαντικών βυζαντινών ναών και μονών, ενώ υπενθύμισε τη θλιβερή τύχη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
«Στη βάση του συστήματος αξιών της ορθόδοξης θρησκείας, όπως και του ισλάμ, είναι η καλοσύνη, η ευαισθησία και η αυταπάρνηση, που αναμφισβήτητα συνδέει τους λαούς μας και εγγυάται την στερέωση των σχέσεων καλής γειτονιάς μεταξύ των χωρών μας», τονίζει μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Σαββίδης.
Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ υποσχέθηκε στον Ρώσο βουλευτή να εξετάσει το θέμα συνεργασίας στον τομέα του διαλόγου πολιτισμών και θρησκειών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιβάν Σαββίδη.


ΤΟ ΒΗΜΑ

Read more...

Απίστευτη κτηνωδία μπροστά σε τζαμί στην Καβάλα


Ενώπιον ενός αποτρόπαιου θεάματος βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης (03/02) οι κάτοικοι της παλιάς πόλης της Καβάλας, στη χερσόνησο της Παναγίας. Άγνωστοι, έσφαξαν γουρούνι και το σκόρπισαν τα μέλη του στην είσοδο και τον περιβάλλοντα χώρο της Παλιάς Μουσικής (τζαμί Χαλίλ Μπέη). Πιο συγκεκριμένα, άγνωστος ή άγνωστοι δράστες μετέφεραν, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ένα μικρό γουρούνι μπροστά στην είσοδο της Παλιάς Μουσικής και αφού το έσφαξαν, κάρφωσαν το κεφάλι του με μαχαίρι στην κεντρική ξύλινη πόρτα του κτιριακού συγκροτήματος.



Εν συνεχεία, άφησαν εκτεθειμένο το υπόλοιπο σώμα του ζώου μέσα στον περιβάλλοντα χώρο. Κανείς από τους περιοίκους δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό, ενώ ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για “αποτρόπαια πράξη”, που έγινε από “αρρωστημένα μυαλά”.
Το τζαμί της Παλιάς Μουσικής ή αλλιώς τζαμί Χαλίλ Μπέη, χρονολογείται στα μέσα του 16ου αιώνα και αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου συγκροτήματος κτιρίων.

Ο Δήμος Καβάλας και η 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν σε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής, μεταμορφώνοντάς το σ’ έναν από τους σημαντικότερους μνημειακούς χώρους της παλιάς πόλης της Καβάλας, όπου φιλοξενούνται εκδηλώσεις λόγου και τέχνης.

cosmo


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Το να προσβάλεις την θρησκευτική αξιοπρέπεια και το θρησκευτικό συναίσθημα άλλων δογμάτων σίγουρα δεν αποτελεί λύση ούτε και επιφέρει "επιθυμητά" αποτελέσματα σε αυτούς που το επιχειρούν. Αύτο άλλωσε είναι και κανόνας στις μορφές ΨΕΠ, ανά τον κόσμο. Η πράξη διαμελισμού ενός χοίρου μέσα σε μουσουλμανικό τέμενος (ως γνωστόν οι κουσουλμάνοι θεωρούν το χοιρινό ως απαγορευτικό), ανήκει στην παραπάνω κατηγορία, δηλαδή στις ενέργειες που δεν θα πρέπει να γίνονται γιατί το μόνο που μπορεί να επιφέρουν είναι ξεσηκωμούς και εξεγέρσεις των μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας. Εκτός κι αν ο σκοπός τους ήταν αυτός, η πρόκληση αναταραχών μετά από μία προβοκάτσια. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Read more...

Εκρηξη με νεκρούς και τραυματίες στην Άγκυρα


“Ένα τετραώροφο κτίριο κατέρρευσε σήμερα στην Άγκυρα, έπειτα από έκρηξη, πιθανότατα από διαρροή υγραερίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 4 άνθρωποι και να τραυματιστούν 29, όπως ανακοίνωσε ο νομάρχης της Άγκυρας Αλαντίν Γιουκσέλ.Τέσσερις εργάτες σκοτώθηκαν και ακόμη 27 τραυματίστηκαν, τέσσερις από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση”, δήλωσε ο νομάρχης στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση η έκρηξη σημειώθηκε στη βιομηχανική περιοχή Οστίμ της Άγκυρας και κατέρρευσαν δύο από τους τέσσερις ορόφους μιας βιοτεχνίας που κατασκεύαζε γεννήτριες.

Ο Μελίχ Γκιοκτσέχ, δήμαρχος της Άγκυρας, και ο Φετχί Γιασάρ, δήμαρχος του Γιενιμαχαλέ, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, δήλωσαν στην τηλεόραση ότι η έκρηξη οφείλεται σε διαρροή φυσικού αερίου ή σε εργατικό ατύχημα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αγκυρας Σινάν Αϊγκιούν είπε πως στο εργοστάσιο εργάζονταν 80 άτομα, εκ των οποίων οι 45 τραυματίστηκαν από αυτούς οι επτά με οχτώ βαριά τραυματισμένοι. Είπε μάλιστα ότι οι νεκροί είναι πέντε έως έξι και εξέφρασε ανησυχία τόσο για τον αριθμό των εγκλωβισμένων στα συντρίμμια, όσο και για την αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP