Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Μουσουλμάνοι έσπαζαν τάφους για χαλκό


Ρήμαξαν τάφους για να πάρουν χάλκινα καντήλια και ανθοδοχεία με λεία περίπου 205 κιλά χαλκού που κατέληξαν σε μάντρα ανακύκλωσης προϊόντων σιδήρου. Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι σε Πάμφορο, Αρίσβη και Διώνη από τις καταστροφές σε κοιμητήρια, από ιερόσυλους που είχαν βάλει στο στόχαστρο τα μεταλλικά διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα των χριστιανικών τάφων.

Οι δράστες οι οποίοι συνελήφθησαν και είναι μουσουλμάνοι, πήγαν να πουλήσουν τα κλοπιμαία σε μάντρα ανακύκλωσης προϊόντων σιδήρου, αλλά ευτυχώς ο υπάλληλος κατάλαβε ότι τα σπασμένα χάλκινα τεμάχια που του παραδόθηκαν σε τσουβάλια προερχόταν από καντήλια και άλλα είδη. Αμέσως κατάλαβε τι συνέβαινε ειδοποίησε το αφεντικό του και αποφάσισαν να ενημερώσουν την αστυνομία Φιλύρας όσον αφορά και την προέλευση του υλικού.

Η αστυνομία εύκολα εντόπισε τα άτομα τα οποία και συνέλαβε.

Κάτοικος του χωριού αναφέρει«Πήγα το Σάββατο το μεσημέρι για να ανάψω ένα καντηλάκι στο μνήμα του πατέρα μου και το θέαμα ήταν αποκρουστικό γιατί έγινε σε όλους τους τάφους που είχαν μεταλλικά καντηλάκια. Η μητέρα μου είναι πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Διώνης ενημέρωσε την αστυνομία. Μάθαμε ότι συνελήφθησαν τα άτομα. Θέλησα να πάω να τα πάρω αλλά με ενημέρωσαν ότι άνθρωποι αυτοί που δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο τα έσπασαν για να μην αναγνωρίζονται και να προωθηθούν πιο εύκολα στα χυτήρια».

http://www.newskosmos.com/index.php?option=com_content&view=article&id=39319:2010-11-24-11-18-11&catid

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Μας έρχεται στη μνήμη, το συμβάν παραμονές του δεκαπενταύγουστου στο μουσουλμανικό νεκροταφείο Κομοτηνής και τις ακραίες αντιδράσεις των διαμαρτυρομένων μουσουλμάνων οι οποίοι πρόστρεξαν στον Τούρκο πρόξενο για να ζητήσουν προστασία και απόδωση δικαιοσύνης. Θα τολμήσουμε να αντιστρέψουμε τώρα το ερώτημα απευθυνόμενοι σε όλους αυτούς που έσπευσαν να κατονομάσουν τους δράστες του σπασίματος των τάφων ρωτώντας....μετά από το παραπάνω γεγονός θα μας κάνετε κι εμάς τη χάρη να βγείτε και να δηλώσετε τον αποτροπιασμό σας και να ζητήσετε την βαρύτατη και παραδειγματική τιμωρία των δραστών μιας και τους ξέρουμε επειδή έχουν συλληφθεί ή θα αποκτήσουμε κι άλλα πουλερικά στην φάρμα μας;;;;;

Το ερώτημα τέθηκε αφού ξεκαθαρίσαμε ότι σεβόμαστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ατόμων και ομάδων στα πλαίσια της ανεξηθρησκείας που υπάρχει και ως συνταγματική κατοχύρωση.

Read more...

Νέα τουρκοφιέστα σε χωριό της Κομοτηνής


Μια είδηση από την ιστοσελίδα του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί (20-11-2010):

Υπέροχη υπήρξε η πρώτη βραδιά αλληλεγγύης που οργάνωσαν ο Σύλλογος Γυναικών Λυκείου και ο αθλητικός σύλλογος Λυκείου. Στην βραδιά αυτή που εμφανίστηκε και ο Τούρκος καλλιτέχνης Σονέρ Αριτζά όλοι γλέντησαν με την καρδιά τους. Ιδιαίτερα ενθουσιάστηκαν οι νέοι. Στην βραδιά μετείχε και ο Τουρκος καλλιτέχνης Γκιουλτεκίν, ο οποίος με τα παραδοσιακά τραγούδια των Βαλκανίων χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές στους ανθρώπους μας. Στην λαχειοφόρο αγορά που έγινε, δόθηκαν διάφορα δώρα, μεταξύ των οποίων και μία μοτοσυκλέτα.

Στην βραδιά αλληλεγγύης μετείχαν ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Σάρνιτς και η σύζυγος του Εσίν Σάρνιτς, ο δήμαρχος Αριανών Ιμπραίμ Σερίφ, ο ηγέτης της ¨Κοινωνικής Κίνησης¨ Σααντετίν Σακίρ Χουσείν και η ομάδα του, ο δήμαρχος του δήμου Οσμάνγκαζί Προύσας Μουσταφά Ντουντάρ, ο τέως βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ και περίπου 750 άτομα.

Παρουσιαστής στην βραδιά ήταν ο πρόεδρος της G.A.T (Κοινότητα Νέων Ακαδημαϊκών) Ιρφάν Τσακίρ. Ο δήμαρχος του δήμου Οσμάνγκαζί Προύσας Μουσταφά Ντουντάρ συνεχάρη όλους για το Μπαϊράμι και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του εκεί σε ένα τόσο εκλεκτό περιβάλλον μαζί με τον νέο δήμαρχο. Ο Ντουντάρ είπε: ¨ Περάσατε μια όμορφη εκλογική περίοδο. Οι εκλογές αυτές έγιναν για πρώτη φορά με τον νέο νόμο. Οι εκλογές αυτές, ιδιαίτερα στην Δυτική Θράκη οπωσδήποτε παρακολουθήθηκαν όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλου του κόσμου. Ήταν όμορφες εκλογές. Συγχαίρω όλους τους φίλους που μετείχαν σε αυτές τις εκλογές. Σε αυτή τη διαδικασία, η ζωή και οι δημοκρατικές παραδόσεις της μειονότητας μας κέρδισαν μια δυναμική και μια εμπειρία. Μακάρι οι φίλοι που θα αναλάβουν τώρα καθήκοντα, να προσφέρουν ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στους δήμους που έχουν μεγαλώσει. Συγχαίρω τους εκλεγέντες φίλους και εύχομαι να τους βοηθάει ο Θεός¨.

Ο πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Σάρνιτς, απυηύθυνε χαιρετισμό εξ ονόματος των συναδέλφων του και τους συνεχάρη για το Μπαϊράμι. Ο Σάρνιτς είπε : ¨Και πέρσι είχε γίνει εδώ μια εκδήλωση. Η οργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων που στήνουν γέφυρες με την Τουρκία, στις Σάππες, την πιο εξαίρετη περιοχή της Δυτικής Θράκης, είναι πολύ σημαντική για την ανάδειξη της ενότητας και ομοψυχίας της μειονότητας. Εάν απόψε δεν κάνατε αυτήν την εκδήλωση, εμείς δεν θα είμασταν εδώ. Φυσικά πάλι θα βλεπόμασταν, αλλά τώρα είμαστε μαζί με τον δήμαρχο του Οσμάνγκαζί Μουσταφά Ντουντάρ, ο δήμαρχός μας Ιμπραίμ Σερίφ είναι εδώ, ο επικεφαλής της ¨Κοινωνικής Κίνησης¨ κύριος Σααντετίν είναι εδώ, ο τέως βουλευτής μας Ιλχάν Αχμέτ είναι εδώ, όλοι οι γνωστοί μας φίλοι είναι μαζί σας. Πιστεύω ότι αυτήν τη βραδιά θα περάσουμε πολύ καλά. Ένα άλλο στοιχείο που κάνει σημαντική αυτή τη βραδιά είναι η πρόσκληση που κάνατε στον καλλιτέχνη Σονέρ Αριτζά, ο οποίος σας αγαπάει και έχει κάνει τα προβλήματα σας, προβλήματα του. Τον ευχαριστώ εκ μέρους όλων. Την περασμένη εβδομάδα όταν βγήκε στην τηλεόραση μίλησε επί μακρόν για εσάς. Πραγματικά είναι ένας πολύ σημαντικός καλλιτέχνης. Υπό αυτήν την έννοια επιθυμώ να προσφέρω τις ευχαριστίες μου στον σύλλογο γυναικών Λυκείου και σε όλους τους διοικούντες¨.

Read more...

Κουβέντες Καφενείου, 25/11/2010


ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ την επικαιρότητα σχεδόν μονοπωλεί το ζήτημα των σημαντικών αλλαγών που φέρνει στην ζωή μας η κηδεμονία στην οποία έχει μπει η χώρα, είναι αλήθεια ότι φαίνεται να προχωρούν σημαντικά άλλα ζητήματα, όπως αυτά των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Μπορεί τα δελτία να απασχολούνταν χθες με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την ομιλία Παπανδρέου στους νέους δημοτικούς και περιφερειακούς μας άρχοντες (στην οποία παραβρέθηκαν και σχεδόν όλοι οι νεοεκλεγέντες θρακιώτες) και την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Κοντογιάννη από τη ΝΔ (που μάλλον οδεύει προς το ΔηΣυ της Ντόρας), ωστόσο υπάρχουν και σοβαρότατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και συγκεκριμένα στις διαπραγματεύσεις για την επέκταση των χωρικών υδάτων και το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης των φημολογούμενων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι μόλις προχθές προέβλεψε λύση ή έστω συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για τα θέματα αυτά μέχρι το τέλος του έτους ο γνωστός ακαδημαϊκός Sir Βασίλειος Μασκεζίνης στην παρουσίαση του βιβλίου του στην Θεσσαλονίκη, ενώ ο πρόεδρος του ΛαΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης έσπευσε να καταθέσει επίκαιρη επερώτηση στην Βουλή, την οποία κανονικά θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» την Παρασκευή.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ απασχολεί φυσικά μονάχα την ελληνική πλευρά αλλά και την τουρκική. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς ήταν αυτός που επισήμως από την πλευρά της Άγκυρας έριξε στο τραπέζι για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ωστόσο ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να διαψεύσει προχθές τα δημοσιεύματα ότι έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι συνομιλίες κατά τις διερευνητικές επαφές, που όχι απλά επίκεινται εξελίξεις αλλά ενδεχομένως και επίσημες ανακοινώσεις. Βέβαια, η διάψευση άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αφού έλεγε ότι όταν υπάρξει κάτι επίσημο θα ανακοινωθεί από τα αρμόδια δύο υπουργεία Εξωτερικών, κάτι που προφανώς και σημαίνει ότι συμφωνία ακόμα δεν έχει υπάρξει, δεν αποκλείει όμως ότι ενδεχομένως να βρισκόμαστε στα πρόθυρά της.

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ της στήλης λένε ότι αυτό που ισχύει είναι ακριβώς αυτό το τελευταίο. Ωστόσο αυτό που αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας είναι το γεγονός ότι το ένα από τα τρία αγκάθια που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις, ίσως το βασικότερο, έχει να κάνει με την Θράκη. Βλέπετε, η Άγκυρα δείχνει να αποδέχεται την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στα χερσαία σύνορα της χώρα μας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν το δέχεται σε καμία περίπτωση για την... Θράκη. Σε γενικές γραμμές, οι πηγές της στήλης επιβεβαιώνουν πρόσφατο δημοσίευμα του διπλωματικού συντάκτη Αγγελου Αθανασόπουλου στο «Βήμα» για το θέμα των διερευνητικών επαφών, οπότε σήμερα η στήλη παραχωρεί την ύλη της για την αναδημοσίευσή του...

Η οριοθέτηση των ελληνικών χωρικών υδάτων βρίσκεται αυτή την περίοδο στον πυρήνα των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο οι οποίες διεξάγονται εντατικά μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», το σενάριο των κλιμακωτών χωρικών υδάτων της περιόδου 1999-2004 έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, με την Αγκυρα να εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί το δικαίωμα της Αθήνας να τα επεκτείνει σε πολλές περιοχές σε 12 ναυτικά μίλια- σε συνδυασμό φυσικά με την ευθυγράμμιση του εθνικού εναερίου χώρου. Στο Ανατολικό Αιγαίο πάντως, η Αγκυρα διατηρεί την πάγια θέση της κατά των 12 ν.μ. και αναζητείται η «μαγική φόρμουλα» που θα άρει τις δυσκολίες.

Παράλληλα, οι δύο χώρες διαπραγματεύονται επί ενός Πολιτικού Κειμένου Αρχών. Αυτό θα περιγράφει τις βασικές αρχές των σχέσεων των δύο χωρών. Ουσιαστικά θα δεσμεύει τις δύο χώρες ότι θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, με την Αγκυρα να επιθυμεί να αποτρέψει μελλοντικά νέα επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και την Αθήνα να θέλει την αποδοχή από την τουρκική πλευρά συγκεκριμένων προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας.

Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας θα απασχολήσει τις διερευνητικές επαφές στο επόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης, ακόμη και με παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Διαφαίνεται επίσης η πρόθεση της Αγκυρας να αποδεχθεί ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, κάτι που, εφόσον επιβεβαιωθεί στην πράξη, αποτελεί μείζονα κίνηση που θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη συμφωνίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν λάβει μάλιστα χώρα αρκετές απόρρητες συσκέψεις, σε ιδιαίτερα στενό κύκλο στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον κ. Δ. Δρούτσα και παρουσία τόσο του πρέσβη ε.τ. κ. Π. Αποστολίδη όσο και στενών συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης, για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Παράλληλα, η Αθήνα έχει έρθει σε επαφή με κορυφαίο νομικό γραφείο του εξωτερικού που ειδικεύεται στην επίλυση συνοριακών διαφορών. Ωστόσο, οι γνώστες των απόρρητων διαπραγματεύσεων επιμένουν ότι «αυτή τη στιγμή κάθε πλευρά απλώς παρουσιάζει τις προτάσεις της. Υπάρχουν στοιχεία που μας ενθαρρύνουν, υπάρχουν και διαφορές. Τίποτε όμως δεν θεωρείται συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

Η «χρυσή τομή» και το αγκάθι με την Θράκη

Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται, η Αγκυρα εμφανίζεται να αποδέχεται κατ΄ αρχάς ότι η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια, όπως ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας όχι όμως σε όλο το Αιγαίο. Από τις συζητήσεις φαίνεται να έχει προκύψει μια συμφωνία για επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στις ηπειρωτικές ακτές, με την εξαίρεση της Θράκης (ανατολικά της Θάσου), όπου λόγω του ανοίγματος των Στενών οι Τούρκοι δεν θα ήθελαν να περιοριστεί δραματικά το κομμάτι υφαλοκρηπίδας που διεκδικούν εκεί. Σε αυτή την περίπτωση, ο κανόνας των 12 ναυτικών μιλίων αναμένεται να εφαρμοστεί και δυτικά του 25ου μεσημβρινού (που χωρίζει το Αιγαίο στη μέση) με ορισμένες μικρές εξαιρέσεις.

Η κατάσταση όμως είναι διαφορετική στο Ανατολικό Αιγαίο. Εκεί, η τουρκική πλευρά δεν επιθυμεί επέκταση στα 12 ν.μ. Αναζητείται λοιπόν η «χρυσή τομή», η οποία θα μπορούσε κατά ορισμένες πληροφορίες να είναι τα 8 ή τα 9 ν.μ. Ανάλογες προτάσεις έχουν συζητηθεί και στο παρελθόν. Ολα όμως παραμένουν ανοιχτά. Ο σκοπός είναι η μεικτή ρύθμιση που θα βρεθεί να έχει τις λιγότερες δυνατές εξαιρέσεις. Υπάρχουν πάντως περιοχές, κυρίως μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, αλλά και στα ίδια τα Δωδεκάνησα, όπου λόγω γεωγραφίας τα χωρικά ύδατα λογικά θα παραμείνουν στα 6 ν.μ., προς διευκόλυνση της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Το Πολιτικό Κείμενο Αρχών

Οσον αφορά το Πολιτικό Κείμενο Αρχών, αυτό αναμένεται να αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο μιας τελικής συμφωνίας. Θα περιγράφει τις αρχές της συνεργασίας των δύο πλευρών, αλλά και τον δρόμο για το μέλλον των σχέσεών τους. Η σύνταξή του παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες, επισημαίνουν οι γνώστες του βαθέος παρασκηνίου. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πάντως ότι η Αγκυρα θα επιδιώξει να δεσμεύσει την ελληνική πλευρά ότι δεν πρόκειται μελλοντικά να προχωρήσει σε κινήσεις όπως, π.χ., νέα επέκταση των χωρικών υδάτων.

Την ίδια στιγμή, όμως, η Αθήνα δεν μπορεί ούτε και επιθυμεί πολιτικά να εμφανιστεί ότι απεμπολεί ένα δικαίωμά της που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο. Επιπλέον, η τουρκική πλευρά φέρεται να επιμένει στην αναφορά περί ζωτικών συμφερόντων της στο Αιγαίο, επικαλούμενη και τη Συμφωνία της Μαδρίτης του 1997, ενώ, κατά ορισμένες πληροφορίες, θα ήθελε να περιλαμβάνεται στο κείμενο ότι το Αιγαίο είναι κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα.

Η «αλλεργία» της Τουρκίας με το Καστελόριζο

«Αγκάθι» των διαπραγματεύσεων το Καστελόριζο Τ ο ερώτημα «οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ή αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ);» απασχολεί έντονα τους συμμετέχοντες στις διερευνητικές επαφές. Η πιθανότητα κήρυξης ΑΟΖ από την Ελλάδα προκαλεί «αλλεργία» στην Τουρκία που φοβάται πιθανό αποκλεισμό της. Πολλοί υποστηρικτές της ΑΟΖ στην Ελλάδα δεν επιμένουν τόσο πολύ στο ότι αυτή είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος οριοθέτησης, αλλά στο ότι με αυτή θα περιοριστούν οι διεκδικήσεις της Τουρκίας. Η ΑΟΖ έχει οφέλη σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, ερευνών ή και αλιείας, καθώς δεν αφορά μόνο τον βυθό αλλά και την απόσταση από τον βυθό ως την επιφάνεια της θάλασσας. Ακόμη και η ΑΟΖ, όμως, απαιτεί οριοθέτηση. Η άποψη που φαίνεται ότι διαμορφώνεται στην Αθήνα είναι ότι, με το θέμα της υφαλοκρηπίδας να έχει φορτιστεί τόσο αρνητικά επί πολλά χρόνια, η στροφή των συνομιλιών στην ΑΟΖ θα επιβάρυνε περαιτέρω το κλίμα.

Το θέμα της ΑΟΖ έχει συνδεθεί στενά με το Καστελόριζο. Οι πληροφορίες για ύπαρξη πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων έχουν μετατρέψει το νησί σε «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων. Η Αγκυρα θεωρεί ότι ένα τόσο μικρό νησί μπροστά τις τεράστιες τουρκικές ακτές δεν μπορεί να πάρει μεγάλο κομμάτι υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ. Η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι η θέση της είναι νομικά ισχυρή, επικαλούμενη και πρόσφατη απόφαση, με παρόμοια χαρακτηριστικά, του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί ενός νησιού στη Μαύρη Θάλασσα. Διάδικοι στην απόφαση αυτή, που εκδόθηκε το 2008, ήταν η Ουκρανία και η Ρουμανία.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία προσπαθεί να εξαιρέσει το Καστελόριζο από τη συζήτηση, καθώς θεωρεί ότι δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο. Ουσιαστικά, δείχνει ότι θέλει να το αποκόψει από τον υπόλοιπο εθνικό κορμό. Φέρεται μάλιστα να επικαλείται επ΄ αυτού παλαιότερη απόφαση του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού για τον γεωγραφικό διαχωρισμό των θαλασσών, βάσει της οποίας το Αιγαίο «σταματά» λίγο μετά τη Ρόδο. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, σημειώνουν διπλωμάτες με βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών, θα είναι καταστροφικό για τα ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο, επειδή η πλήρης ΑΟΖ του Καστελόριζου σχεδόν αγγίζει εκείνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Τούρκοι τηρούν άτεγκτη στάση. Ειδικοί επί του Δικαίου της Θάλασσας όμως επιμένουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει έστω έναν «διάδρομο» υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ με την Κύπρο.

Οι γκρίζες ζώνες

Ο «άγνωστος Χ» των διερευνητικών επαφών παραμένουν οι γκρίζες ζώνες, θεωρία που πρωτοδιατυπώθηκε από την Αγκυρα στην κρίση των Ιμίων το 1996. Αποτελούν απλό διαπραγματευτικό χαρτί των Τούρκων που κάποια στιγμή θα αποσυρθεί ή όχι; Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει πει στον κ. Γ. Παπανδρέου ότι δεν σκοπεύει να αμφισβητήσει την κυριαρχία ελληνικών εδαφών σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν επί κυβέρνησης Καραμανλή. Οι γκρίζες ζώνες παραμένουν πάντως, μαζί με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, δύο θέματα για τα οποία οι Τούρκοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Εφ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Read more...

Ιλχάν Αχμέτ, πρώην βουλευτής, στέλεχος της ΔΗ.ΣΥ., «Στη Ν.Δ. δεν ήθελαν την μειονότητα»


Για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας ο πρώην βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ μίλησε στην εκπομπή «Αιχμή του Δόρατος» του Δάμωνα Δαμιανού στο ράδιο Παρατηρητής και υπήρξε αποκαλυπτικός τόσο για τους λόγους που τον οδήγησαν εκτός της Νέας Δημοκρατίας όσο και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές του εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου στη Θράκη από εδώ και στο εξής.

Η μειονότητα ψήφισε με πολιτικά κριτήρια

ΠτΘ: Πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα την δημοτικών εκλογών στην Κομοτηνή καθώς και των περιφερειακών εκλογών στην ΑΜ-Θ;
Ι.Α.: Τόσο στις δημοτικές όσο και στις περιφερειακές εκλογές ο κόσμος ψήφισε με πολιτικά κριτήρια. Στον δήμο Κομοτηνής αλλά και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης οι εκλογές είχαν πολιτική χροιά. Αν αναφερθώ στην μειονότητα, θα έλεγα ότι ψήφισε με τα δικά της πολιτικά κριτήρια. Η ανάλυση θα πρέπει να γίνει με προσοχή για να καταλήξουμε σε σωστά πολιτικά συμπεράσματα.

ΠτΘ: Τι ήταν αυτό που βάρυνε ώστε η μειονότητα να στηρίξει με τόσο μεγάλα ποσοστά το ΠΑΣΟΚ;
Ι.Α.: Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή αναδρομή για να καταλάβει ο κόσμος καλύτερα. Το 2004 όταν κλήθηκα από τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο εκτιμώ και σέβομαι απεριόριστα, παρόλα τα λάθη που μπορεί να έγιναν από τους υπουργούς του και από τον ίδιο, παρουσιάσαμε και δεσμευθήκαμε απέναντι στην μειονότητα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μέχρι τότε η μειονότητα ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ αλλά ήθελε μια άλλη πολιτική, η οποία θα έλυνε τα προβλήματά της. Η μειονότητα αυτό το πρόγραμμα το ενέκρινε και με οδήγησε στη βουλή με 13.500 ψήφους. Μέχρι το 2007 υλοποιήσαμε με ιδρώτα και δάκρυα και με πολύ μεγάλο κόπο αυτή την πολιτική, παρ΄ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπιζα και μέσα από το κόμμα στην Αθήνα και από τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Το 2007 όταν ξανακατέβηκα στις εκλογές ο κόσμος επιβράβευσε, νομιμοποίησε αυτή την πολιτική που ακολουθήσαμε αυξάνοντας τους σταυρούς μου και μάλιστα είπε πως ορθώς έπραξε η Νέα Δημοκρατία, «ορθώς πράξατε κ. Ιλχάν». Για λόγους που έχουν να κάνουν με τον εκλογικό νόμο δεν μπήκα στην Βουλή για να συνεχισθεί αυτή η πολιτική της ισονομίας και ισοπολιτείας. Το θέμα είναι μετά τι έγινε για να δούμε γιατί σήμερα ενταχθήκαμε στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη και γιατί φθάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Ο κ. Στυλιανίδης το 2009 ήθελε να σώσει τη δική του έδρα

ΠτΘ: Τι συνέβη κατά την διετία 2007-2009, όταν δεν εξελέγητε βουλευτής σε ό,τι αφορά την μειονοτική πολιτική της Ν.Δ.;
Ι.Α.: Εκεί έγιναν τα τραγικά σφάλματα. Αν και έπρεπε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία μάλιστα ήταν υπουργός Παιδείας ο κ. Στυλιανίδης σε ένα νευραλγικό υπουργείο το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει την υλοποίηση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων, είδαμε μια απόκλιση. Με λίγα λόγια, η Νέα Δημοκρατία ήθελε να διώξει την μειονότητα από την παράταξη αυτή.

ΠτΘ: Πώς το δικαιολογείτε αυτό; Γιατί το λέτε;
Ι.Α.: Ας δούμε πρώτα τα παραδείγματα με επιχειρήματα και μετά θα δούμε και τους λόγους που προκάλεσαν αυτή την συμπεριφορά. Για παράδειγμα το ύψος των μιναρέδων, που ήταν το πρώτο κρούσμα. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να περιορισθεί στα επτά μέτρα. Ήταν απόφαση του υπουργείου Παιδείας που απέβλεπε στο να δυσανασχετήσει η μειονότητα και απετέλεσε πλήγμα. Η κατεδάφιση βρυσών, η στάση του Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης που τύχαινε να προέρχεται από την Πολιτική Άνοιξη και σημερινού συμβούλου του κ. Σαμαρά ήταν σκληρή. Ο κ. Σταμάτης δεν αναγνώριζε θεσμούς, προσπαθούσε να έρθει σε διαμάχη με την μειονότητα και γενικά τηρούσε μια σκληρή στάση έναντι αυτής. Όλα αυτά και άλλα πάρα πολλά έγιναν κατά την άποψή μας για ένα λόγο. Ήξερε ότι η Νέα Δημοκρατία τις επόμενες εκλογές δεν θα τις κέρδιζε. Ήταν για προσωπικά συμφέροντα των τοπικών βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να αναδειχθούν. Δεν την ένοιαζε τη Νέα Δημοκρατία να πάρει δύο έδρες. Ήθελε απλά να σώσει τη δική του έδρα ο κ. Στυλιανίδης.

ΠτΘ: Εμμένετε βλέπω στον κ. Στυλιανίδη…
Ι.Α.: Βεβαίως. Παρά τις εκκλήσεις μου, παρά τις επιστολές μου, παρά τον μεγάλο αγώνα που έδωσα σε αυτά τα δύο χρόνια προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, προκειμένου να καταστεί η Νέα Δημοκρατία δύναμη ξανά στην μειονότητα, όλα έπεσαν στο κενό, βρήκα όλες τις πόρτες κλειστές. Ήταν σαν να μην υπήρχα. Είχαμε ασφαλώς και ένα πρωθυπουργό εγκλωβισμένο στο Μέγαρο Μαξίμου, οι υπουργοί ήταν κυριευμένοι από αλαζονεία και για αυτό καταδικάστηκαν και από όλη την κοινωνία και όχι μόνο από τη μειονότητα. Στο κομμάτι αυτό ιδιαίτερα δεν προχωρούσε τίποτα και μάλιστα αντί για θετικές ενέργειες υπήρχαν αρνητικές πολιτικές. Είχε εγκαταλειφθεί από το 2007 η ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική που είχε εξαγγείλει ο κ. Καραμανλής και μάλιστα είχαμε πισωγύρισμα, στα τζαμιά, στις βρύσες…

ΠτΘ: Εντάξει τα τζαμιά και οι βρύσες αλλά νομίζω ότι για τα μείζονα θεσμικά ζητήματα δεν είπατε τίποτα.
Ι.Α.: Θα σας πω για το θέμα των δίγλωσσων νηπιαγωγείων. Ο κ. Στυλιανίδης ως υπουργός Παιδείας δεν προχώρησε, τα θέματα των σχολείων, της ΕΠΑΘ, τα βακούφια. Ο νόμος για την εκλογή βακουφικών επιτροπών έμεινε μετέωρος παρά το γεγονός ότι ψηφίσθηκε στην Βουλή, ακόμη και σήμερα παραμένει ανενεργός. Μάλιστα, αν και είχαμε ενστάσεις σε κάποια άρθρα του, δεν τα άλλαξε το υπουργείο. Ήθελαν να ψηφίσουν το νόμο αν και ήξεραν ότι η μειονότητα δεν θα τον αποδεχτεί. Ήθελαν δηλαδή να ψηφίσουν ένα νόμο όπως το 1980 για τις βακουφικές επιτροπές ο οποίος θα τελούσε εν αχρησία. Παρόλο που υπήρχε διαφορετική εισήγηση και είχε ωριμάσει μέσα στην κυβέρνηση μια άλλη αντίληψη των πραγμάτων, υπήρχαν δυνάμεις που ήθελαν να κάνουν για τα μάτια του κόσμο ένα νόμο και να μην τον εφαρμόσουν ουσιαστικά. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί εγώ κατέβηκα ως βουλευτής το 2009 εφόσον ήταν αντιληπτό ότι το ψηφοδέλτιο πού έκανε η Νέα Δημοκρατία είχε ως στόχο την εκλογή του Ευριπίδη Στυλιανίδη και μόνο; Ο λόγος είναι απλός. Αγαπούσα και σέβομαι τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή. Είχα απεριόριστο σεβασμό στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού και αποφάσισα να δώσω τη μάχη προκειμένου, αν με τιμούσε ο λαός και επανεκλεγόμουν, να επανέφερα τα πράγματα στη σωστή τους βάση από εκεί που τα είχα αφήσει.

ΠτΘ: Και πάλι όμως τιμηθήκατε παίρνοντας 8.500 ψήφους.
Ι.Α.: Αυτές οι ψήφοι είναι εντελώς προσωπικοί, παρόλο τον πόλεμο που δέχθηκα από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από άλλους κύκλους οι οποίοι συνεργάστηκαν για συμφεροντολογικούς λόγους με τη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα η μειονότητα τιμώρησε αυτή την πολιτική και σε αυτές τις εκλογές.

Με την σημερινή μου εμπειρία ίσως να μην έκανα την ερώτηση για τους ιμάμηδες

ΠτΘ: Εκτίμησή μου είναι ότι σας έβλαψε και η υπόθεση των ιμάμηδων και του διορισμού τους ως δημοσίων υπαλλήλων. Σήμερα που τα σκέφτεστε με ηρεμία, με ωριμότητα και με περισσότερη σοφία τα πράγματα, αν σας ξαναδινόταν η ευκαιρία να ξαναφτιάξετε εκείνο το νομοσχέδιο θα κάνατε κάποιες αλλαγές ώστε να μην έχετε απέναντί σας την οργή της μειονοτικής κοινωνίας;
Ι.Α.: Πριν πω την άποψή μου να σας πω ότι δεν εισηγήθηκα κανένα νόμο. Αυτό λέγεται ψευδώς στην μειονότητα και λέγεται με τις ευλογίες της Νέας Δημοκρατίας. Απλά εγώ έκανα μια ερώτηση στη βουλή και διερεύνησα τις προθέσεις. Είπα ότι υπάρχουν κάποιοι ιμάμηδες που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα γι΄ αυτή και ρώτησα τι προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει προκειμένου οι ιμάμηδες να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Η κ Γιαννάκου τότε απάντησε ότι δεν δύναται λόγω του συντάγματος εκτός από την Εκκλησία της Ελλάδος να έχουν ασφαλιστικά δικαιώματα και να ασφαλισθούν οι ιμάμηδες. Η απάντηση δηλαδή ήταν αρνητική και το θέμα έκλεισε. Αργότερα, χωρίς να το γνωρίζω, κατεβαίνει ένα νομοσχέδιο στη βουλή το οποίο δεν ήταν αυτοτελές, ήταν προσθήκη σε άλλο και το οποίο υπερψηφίζεται με τάχιστες διαδικασίες εν κρυπτώ. Εγώ τότε αντέδρασα.



Η Συμβουλευτική Επιτροπή αποφάσισε ότι αυτός ο νόμος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός διότι δεν ήταν μόνο θέμα ασφαλιστικής κάλυψης αλλά γιατί τους ιμάμηδες τους έκανε δημοσίους υπαλλήλους καταργώντας έτσι βασικές αρχές της συνθήκης της Λοζάνης. Εμείς θέλαμε διαφάνεια ως προς την ασφαλιστική κάλυψη των ιμάμηδων και αυτό το εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά. Σήμερα, με την εμπειρία που έχω ίσως να μην έκανα αυτή την ερώτηση. Η προσπάθειά μου απέβλεπε στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε κοινωνικού προβλήματος. Ίσως έπρεπε να ήμουν περισσότερο προσεκτικός και ίσως έπρεπε να το χειριστώ καλύτερα. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι και με συκοφάντησαν για ένα θέμα ουσιαστικά ανύπαρκτο. Και μάλιστα αυτός ο νόμος δεν εφαρμόζεται ούτε σήμερα ούτε εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν πραγματικά ήθελαν να εφαρμόσουν ένα νόμο θα το έκαναν, αλλά έγινε μόνο για να γίνει ζημιά στον Ιλχάν. Είναι κρίμα γιατί γυρνά τη Θράκη πίσω γιατί όλα αυτά αποτελούν πρακτικές και πολιτικές που δεν εξυπηρετούν κανένα.



Καλώ την σημερινή κυβέρνηση να καταργήσει αυτό το νόμο να επαναφέρει το παλιό σύστημα και να δώσει λύση. Και πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει και τη διαίσθηση και την ικανότητα να το πράξει αυτό.
Σε ό,τι αφορά την μετά το 2009 περίοδο, έγιναν εσωκομματικές εκλογές και ο κ. Σαμαράς είχε δικαίωμα να είναι υποψήφιος. Ήταν ένας άνθρωπος που προερχόταν από το «Δίκτυο 21» της Πολιτικής Άνοιξης. Γνωρίζουμε τις απόψεις του Δικτύου. Όταν ο κ. Σαμαράς ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη δεν έβαλε υποψήφιο βουλευτή από τη μειονότητα και μάλιστα έκανε δηλώσεις στις οποίες λέει ότι δεν υπάρχει ανάγκη η μειονότητα να εκπροσωπείται εφόσον όλοι είναι έλληνες πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά, ομοιάζει με την Πολιτική Άνοιξη και είδαμε ότι ένα χρόνο μετά τα την εκλογή του δεν έκανε καμία δήλωση ή πράξη που να αλλάζει αυτή την πολιτική πρακτική. Μπορεί στην Αλεξανδρούπολη που ήρθε να είπε ότι θα ακολουθήσει την σύγχρονη ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική, όμως εμείς από λόγια έχουμε βαρεθεί. Πράξεις δεν βλέπουμε.

Με τη «Δημοκρατική Συμμαχία» θέλουμε να υπάρξει και μια άλλη πολιτική λύση, μια άλλη πολιτική για τον τόπο, για την Ελλάδα και πρωτίστως για τη μειονότητα

ΠτΘ: Εσείς όμως φύγατε αυτομάτως μετά την εκλογή Σαμαρά από τη Ν.Δ. Δεν του αφήσατε κανένα χρονικό περιθώριο, ώστε να δείξει δείγματα γραφής ως ηγέτης ενός μεγάλου κόμματος πλέον. Εκεί δεν θα μπορούσε κάποιος να σας κατηγορήσει για καχυποψία;
Ι.Α.: Όχι, βέβαια, έχω κότσια και φορώ παντελόνια. Γνωρίζω ότι στην πολιτική δεν αλλάζουν κάποια πράγματα. Έμαθα στη βουλή ότι αρκετά ψέματα λέμε στον ελληνικό λαό και αυτό με ενοχλεί. Γνωρίζω τις απόψεις του κ. Σαμαρά, τον περίγυρό του και ξέρω ότι και στην εσωκομματική διαδικασία που ακολουθήθηκε παρακολούθησα τις δηλώσεις του και για αυτό πήραμε αυτή την απόφαση. Είδαμε την απόκλιση από την κεντροδεξιά και συνταχθήκαμε με τη Ντόρα Μπακογιάννη. Είμαστε ιδρυτικά μέλη της Δημοκρατικής Συμμαχίας και δεν επιδιώκουμε μόνο να έχουμε καρέκλες, ή να εκλεγούμε βουλευτές ή να εξυπηρετήσουμε προσωπικά μας πολιτικά συμφέροντα. Απλά θέλουμε να υπάρξει και μια άλλη πολιτική λύση, μια άλλη πολιτική για τον τόπο, για την Ελλάδα και πρωτίστως για τη μειονότητα. Θέλουμε μια πρόταση σύγχρονη, φιλελεύθερη, μια πολιτική που δεν θα είναι εγκλωβισμένη στο χθες και ένα κίνημα το ο οποίο να μην καθοδηγείται από κανένα. Δεν είμαι ο μόνος εκπρόσωπος της Ντόρας εδώ ούτε κάποιοι άλλοι είναι. Βαρέθηκα τα κόμματα με την επετηρίδα η οποία και ζημίωσε την Ελλάδα. Σήμερα ο Παπανδρέου δίνει ένα μεγάλο αγώνα και βλέπουμε τους μισούς υπουργούς να μην θέλουν το μνημόνιο ενώ οι άλλοι μισοί «λουφάρουν». Αυτή όμως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί. Σήμερα αυτά που τραβά η δημοκρατία μας οφείλονται σε δύο λόγους: πρώτον στο πολιτικό κόστος που όλους τους ενδιαφέρει και δεύτερον στις παλιές πολιτικές αντιλήψεις οι οποίες πρέπει να ξεπερασθούν. Ή θα εφαρμόσουμε μια πολιτική και θα πάμε τη χώρα μπροστά ή μένουμε πίσω στο χθες

Τα κόμματα επιδιώκουν να έχουν εκπροσώπηση μόνο κατά τύπο

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι το μεγάλο κομμάτι της μειονότητας που στήριζε τη Νέα Δημοκρατία θα σας ακολουθήσει στο νέο εγχείρημα με την κ. Μπακογιάννη;
Ι.Α.: Αν πιστεύουν ότι υπάρχει μια άλλη πολιτική, ας μας ακολουθήσουν. Αν πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματά τους, αν πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ απλά συντηρεί την κατάσταση και την διαχειρίζεται, με έξυπνο ομολογώ τρόπο, χωρίς να κάνει ζημιά αλλά και χωρίς να προβαίνει σε θετικές πράξεις, ας μας ακολουθήσουν. Αν πιστεύει η μειονότητα ότι μπορεί να υπάρξει μια αξιόλογη πρόταση αξιόπιστη και ότι η ίδια πρέπει να εκφράζεται μέσα στα κόμματα αλλά με δυναμικό τρόπο χωρίς να την εκμεταλλεύονται και να την χειραγωγούν, ας μας ακολουθήσει. Γιατί τα μεγάλα κόμματα τη θυμούνται μόνο στις εκλογές, αλλά αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει. Η εκπροσώπηση της μειονότητας δεν είναι αυτοσκοπός μόνο, δηλαδή να έχουμε εκπροσώπους στη βουλή και στο δήμο…

ΠτΘ: Αυτό όμως δεν επιδιώκει τελικά ο λαός της μειονότητας;
Ι.Α.: Δεν μπορεί να υπάρξει εκπροσώπηση κατά τύπο αλλά κατά ουσία…

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή η μειονότητα έχει εκπροσώπους κατ’ ουσία ή μόνο ως προς τον τύπο;
Ι.Α.: Τα κόμματα επιδιώκουν να έχουμε εκπροσώπους προς τον τύπο. Εισηγηθείτε προς τον πρωθυπουργό μια πρόταση και δείτε τι θα πουν ο κ. Στυλιανίδης, ο κ. Πεταλωτής. Είναι μια επετηρίδα αξεπέραστη. Δεν πρέπει να διαμορφώνεται όμως έτσι η πολιτική. Πρέπει να αφήσουμε τον Αμέτ Χατζηοσμάν να δουλέψει, τον οποιοδήποτε. Δεν μπορεί να υπάρξει επετηρίδα στη δημοκρατία

Με προβληματίζει αν ο μειονοτικός συνδυασμός στο δήμο Κομοτηνής έγινε για να υπάρχει φωνή ή για εξυπηρέτηση συμφερόντων

ΠτΘ: Πώς σας φάνηκε η τάση πολιτικής αυτονόμησης ορισμένων κομματιών της μειονότητας με το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο της κ. Μουσταφάογλου;
Ι.Α.: Μα και αυτή η ίδρυση και η επιλογή να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος συνδυασμός είναι αποτέλεσμα όλου αυτού του σκηνικού που σας εξήγησα προηγουμένως. Ο κόσμος έχει βαρεθεί από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ να ακούει λόγια και να μην βλέπει τίποτα στην πράξη Δεν υπάρχει ελευθερία και για αυτό το λόγο το να σκεφθείς να κάνεις ένα συνδυασμό εντελώς μειονοτικό ίσως να είναι σωστό. Στο θέμα όμως αυτό εμένα με προβληματίζει αν αυτός ο συνδυασμός έγινε για να υπάρχει μια άλλη φωνή ή για να εξυπηρετήσει προσωπικά συμφέροντα ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό θα φανεί στο μέλλον.

ΠτΘ: Λέτε ότι θα κριθεί στο δημοτικό συμβούλιο;
Ι.Α.: Βεβαίως, με τις τοποθετήσεις, με τις παρατηρήσεις θα βοηθήσουν το δήμαρχο από την αντιπολίτευση για να παραχθεί έργο. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, το θέμα είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε. Αν έχουν καλόπιστη διάθεση- και πιστεύω πως έχουν καλές προθέσεις- τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κατεβάσει ένα συνδυασμό και να διεκδικήσει ψήφο και μάλιστα ύστερα από τέσσερα χρόνια να υπάρχουν και χριστιανοί συμπολίτες που θα ενταχθούν σε αυτόν. Οι δηλώσεις όμως όπως είναι «γκετοποίηση», οφείλονται στο φόβο του πολιτικού κόστους και της καχυποψίας που υπάρχει. Αυτή η καχυποψία που υπάρχει στην Αθήνα και στη Θράκη μας πάει πίσω. Βέβαια υπάρχουν ερεθίσματα για την καχυποψία, υποπτευόμαστε -και αν μου επιτρέπετε τη φράση- είμαστε «τσιτωμένοι», αλλά θα κριθεί στην πράξη. Έγινε μια ενέργεια, είναι ένας πολιτικός φορέας που θα κριθεί στην πράξη.

ΠτΘ: Επειδή υπάρχει το προηγούμενο του Σαδίκ δεν θα θέλαμε να επιστρέψουμε σε εκείνη την εποχή. Εκτιμάτε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος σήμερα;
Ι.Α.: Άλλες ήταν τότε οι καταστάσεις και βέβαια δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Το φαινόμενο Σαδίκ δημιουργήθηκε μέσα από άσχημες πολιτικές για τη μειονότητα. Η ίδια η πολιτεία δημιούργησε τον Σαδίκ. Ήταν ανάγκη της εποχής. Η μειονότητα αναζητά πολιτικές διεξόδους και κενά στην δημοκρατία δεν υπάρχουν. Τα κενά θα καλυφθούν. Αν υπάρχει πείνα, γκετοποίηση, απαξίωση τότε και η μειονότητα κάπως πρέπει να εκδηλωθεί. Αυτή η εκδήλωση μπορεί να φανεί κατά αυτό τον τρόπο και κάποιοι να την εκμεταλλευτούν. Το θέμα είναι να υπάρχουν υγιείς δυνάμεις και ο καθένας να εκφράζεται όπως και όπου θέλει.

Στασιμότητα στα μειονοτικά θέματα αυτό το χρόνο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ

ΠτΘ: Σε ό,τι αφορά την πολιτική του ΠΑΣΟΚ του τελευταίου χρόνου που είναι στην κυβέρνηση, βλέπετε να υπάρχει πρόοδος ή στασιμότητα;
Ι.Α.: Στασιμότητα. Βέβαια η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα, αλλά μια κυβέρνηση δεν ασχολείται μόνο με την οικονομία. Υπάρχει μεγάλη στασιμότητα. Ίσως βέβαια θα μου πείτε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις οδεύουν σε καλό δρόμο. Υπάρχει ειλικρινής πρόθεση μεταξύ των πρωθυπουργών, αλλά αυτό δεν φθάνει και στο κάτω κάτω και επί Καραμανλή είδαμε κουμπαριές και καλές σχέσεις αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το θέμα είναι ότι πρέπει σε μια ορθολογιστική βάση, σε μια επιστημονική βάση γνωρίζοντας τις κόκκινες γραμμές ένθεν και ένθεν να προχωρήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων σε μια δίκαιη λύση. Πάντα όμως μέσω του διαλόγου χωρίς να υπονομεύουμε τους βουλευτές και τους εκπροσώπους της μειονότητας. Είναι εύκολο να αποδίδουμε ευθύνες. Διάβαζα στην εφημερίδα σας την συνέντευξη του κ. Στυλιανίδη, άκουσα επίσης ότι συνεδρίασαν για να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στην τοπική Ν.Δ.. Λένε ότι φταίει η μειονότητα. Αυτό θα πω κατ’ αρχήν ότι μου θυμίζει ανέκδοτο. Αν λοιπόν για κάθε επιτυχία ή αποτυχία θεωρούμε υπεύθυνη την μειονότητα τότε δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Η μειονότητα δεν ευθύνεται για το αποτέλεσμα, ευθύνονται οι πολιτικές που ασκήθηκαν. Αν ένα κόμμα συμπεριφέρεται έτσι προκειμένου να δικαιολογήσει τον εαυτό του στην Αθήνα και προκειμένου να έχει ερεθίσματα στον χριστιανικό πληθυσμό δεν προχωρά ο τόπος.

Στήριξα όλους τους ικανούς ανθρώπους και του κ. Γιαννακίδη και του κ. Παυλίδη

ΠτΘ: Ο πιο στενός σας συνεργάτης και φίλος σας, ο κ. Σακήρ Αϊχάν, ήταν υποψήφιος με τον κ. Γιαννακίδη και εξελέγη. Κάποιοι είπαν πως ο Ιλχάν έκλεισε το μάτι προς το ΠΑΣΟΚ και τον Άρη Γιαννακίδη για να κάνει ζημιά στη Νέα Δημοκρατία…
Ι.Α.: Με προσωπικά κίνητρα δεν ενεργούμε. Ο κ. Αϊχάν Σακήρ είναι συνάδελφος και φίλος μου, έκανε μια πολιτική επιλογή να συμπορευτεί με τον κ. Γιαννακίδη. Από εκεί και μετά όμως η δική μας επιλογή είναι να είμαστε στη Δημοκρατική Συμμαχία. Πιστεύουμε σε αυτό το κίνημα, στις αρχές του και ο κάθε πολίτης είναι ανεξάρτητος για να παίξει το ρόλο του.

ΠτΘ: Λέγεται όμως ότι στηρίξατε εμμέσως πλην σαφώς το συνδυασμό του κ. Γιαννακίδη. Ισχύει αυτό;
Ι.Α.: Στήριξα όλους τους ικανούς ανθρώπους και του κ. Παυλίδη τον οποίο εκτιμώ και τον συγχαίρω για τον μεγάλο αγώνα που έδωσε. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και είχε εξαιρετικούς υποψήφιους συμβούλους και από τη μειονότητα. Τα πράγματα ήταν δύσκολα γι΄ αυτόν και δυστυχώς χρεώθηκε τους ατυχείς πολιτικούς χειρισμούς που ανέλυσα προηγουμένως της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια μπορεί να ήταν ένας συνδυασμός ανεξάρτητος αλλά είχε την χροιά και την οσμή της Νέας Δημοκρατίας την οποία η μειονότητα ταύτισε με τον Σαμαρά και εκδηλώθηκε στην κάλπη κατ’ αυτόν τον τρόπο, παρόλο που ο κ. Παυλίδης έχει κάνει μεγάλο έργο στην Ξάνθη και έχει βοηθήσει πάρα πολύ την μειονότητα. Δυστυχώς η πολιτική είναι ενιαία και ο κόσμος δεν μπορεί να διαχωρίσει κάποια πράγματα. Ζητήθηκε η ψήφος με αυτοδιοικητικά κριτήρια αλλά εφόσον πολιτικοποιήθηκαν οι εκλογές αυτό έγινε και από την πλευρά της μειονότητας και εκεί αποτυπώθηκε η κακή περίοδος 2007-2009 και στο αποτέλεσμα των εκλογών του 2009 αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.

Πιστεύω ότι ο κ. Κοτσάκης θα κάνει την αυτοκριτική του

ΠτΘ: Το αποτέλεσμα της ήττας του κ. Κοτσάκη που ήταν δήμαρχος, μόλις μιας τετραετίας πώς το εξηγείτε, όπως και το γεγονός ότι ενώ ήταν δήμαρχος δεν μπορούσε να βρει ικανά στελέχη από τη μειονότητα προκειμένου να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του;
Ι.Α.: Ίσως δεν το θέλησε ο ίδιος αλλά πραγματικά και εμένα μου δημιουργεί απορία το πώς δεν εκμεταλλεύτηκε το διάστημα των τεσσάρων χρόνων. Ο ίδιος πιστεύω θα κάνει την αυτοκριτική του.

ΠτΘ: Σας κάλεσε να τον στηρίξετε;
Ι.Α.: Είχαμε κάποιες συναντήσεις τυπικές και του είπα αυτά που σας είπα και στο ραδιόφωνο. Του είπα, «είστε σοβαρός μπορεί να θέλατε να κάνετε έργο στην περιοχή, αλλά όσον αφορά στο κομμάτι της μειονότητας πιστεύω ότι δεν είχατε τις καλύτερες σχέσεις και επαφές. Εγκλωβιστήκατε και εσείς στις σκληρές κομματικές και προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων ανθρώπων από την παράταξή σας». Του είπα ότι ίσως πίστεψε ότι απομακρύνοντας την μειονότητα θα είχε μεγαλύτερο όφελος και ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του και αυτοί που τον υποστήριζαν.

Δεν είναι άκρα ούτε ο συνδυασμός της κ. Μουσταφάογλου ούτε ο «Σπάρτακος»

ΠτΘ: Σας φοβίζει το γεγονός ότι η στάση πολλών ανθρώπων της μειονότητας δημιουργεί πόλωση στο χριστιανικό στοιχείο με αποτέλεσμα ο συνδυασμός της κ. Σιμπέλ, να δώσει επιχειρήματα και άλλοθι σε κάποιους χριστιανούς να δημιουργήσουν το συνδυασμό του «Σπάρτακου»;
Ι.Α.: Δεν με φοβίζουν καθόλου αυτά και δεν πιστεύω ότι είναι άκρα. Ο συνδυασμός της κ. Σιμπέλ δεν είναι άκρα. Όσον αφορά στο συνδυασμό του «Σπάρτακου», δεν ξέρω αν είναι άκρα αλλά δεν νομίζω ότι θέλουν να είναι. Προσωπικά πιστεύω πάρα πολύ στην δημοκρατία, όπως και στην ελευθερία του λόγου. Δεν πρέπει να μασάμε τα λόγια μας και να λέμε την αλήθεια. Ο φόβος δεν βοηθά σε τίποτα. Ας αφήσουμε τους ανθρώπους να εκδηλωθούν και να εκφρασθούν όπως θέλουν. Γιατί να θέλουμε όλα να γίνονται σύμφωνα με τα δικά μας μέτρα; Ο καθένας κάνει την προσωπική του επιλογή.

Στο δήμο Ιάσμου οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια

ΠτΘ: Στο δήμο Ιάσμου λόγω του ότι δημιουργήθηκε ένας δήμος με τα συγκεκριμένα όρια είχαμε 70% περίπου μειονοτικό πληθυσμό και το υπόλοιπο χριστιανικό. Υπήρξαν δύο συνδυασμοί σχεδόν αμιγώς μειονοτικοί και ένας πλειονοτικός. Είδα να δημιουργείται ένα κλίμα αντιπαράθεσης χριστιανών και μουσουλμάνων Από αυτή την ιστορία η εξέλιξη για τη Θράκη ήταν θετική ή αρνητική;
Ι.Α.: Νομίζω ότι ο συνδυασμός τόσου του κ. Αμούτζα όσο και του κ. Ισμέτ και του κ. Μουσταφάογλου απέκτησαν εμπειρία από αυτή τη διαδικασία. Ήταν η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση που κλήθηκαν οι πολίτες σε ένα συνδυασμό με αρκετό αριθμό χριστιανών συμπολιτών να κατεβάσουν δήμαρχο. Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία και πιστεύω ότι έγιναν λάθη και από τα δύο πλευρές. Μετά από τριάμισι χρόνια, οι συνδυασμοί θα δείτε ότι θα διαμορφωθούν με διαφορετική σύνθεση με περισσότερο υγιή κριτήρια και δεν θα υπάρχει αυτή η επιχειρηματολογία που περιγράψατε και την οποία διαπιστώσαμε όλοι. Θα υπάρξει μεγαλύτερη εμπειρία, περισσότερη δημοκρατία, θα υπάρξουν περισσότερες συμμαχίες, συνεργασίες και θα έχουν περισσότερο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, που αν είχε δοθεί και σε αυτές τις εκλογές ίσως τα αποτελέσματα να ήταν διαφορετικά. Το θέμα είναι να μην χωρίσουμε τον κόσμο. Πιστεύω ότι ο κ. Καδή θα είναι δήμαρχος όλων των δημοτών ανεξάρτητα από θρήσκευμα και αυτό πρέπει να το αποδείξει στην πράξη και πιστεύω να το αποδείξει. Ο κ. Αμούτζας από την πλευρά του, θα κάνει μια ουσιαστική αντιπολίτευση για τον τόπο, για να είναι ωφέλιμος για τον τόπο του.

Η ήττα του κ. Χαλήτ δεν ήταν έκπληξη

ΠτΘ: Την ήττα του κ. Χαλήτ στα Αρριανά την περιμένατε ή ήταν έκπληξη για εσάς;
Ι.Α.: Προσωπικά για μένα δεν ήταν έκπληξη. Ο κ. Χαλήτ είναι πολλά χρόνια δήμαρχος δεν θέλω να κρίνω αν αυτά που έκανε ήταν σωστά ή όχι. Περίμενα να γίνει αλλαγή γιατί στην πολιτική πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχει αρχή και τέλος.

Θετική η διακοπή εισδοχής υποψηφίων στην ΕΠΑΘ, προβληματίζομαι όμως για το τι θα έρθει στη θέση της

ΠτΘ: Πώς είδατε την απόφαση της κ. Δραγώνα, η οποία παραιτήθηκε εντωμεταξύ από σύμβουλος της υπουργού παιδείας, να διακόψει την εισδοχή καινούργιων υποψηφίων στην ΕΠΑΘ για φέτος, κίνηση που πολλοί συνδύασαν με μια προοπτική της κυβέρνησης να την κλείσει ή να την αλλάξει
Ι.Α.: Θετικό με προϋποθέσεις. Η ΕΠΑΘ έπρεπε και πρέπει να κλείσει. Ήταν ένα μόρφωμα της δικτατορίας που εξυπηρετούσε κάποιους σκοπούς και γνώμη όλων των πολιτικών ήταν να κλείσει. Το θέμα είναι τι θα έρθει στη θέση της. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση και ίσως την επεξεργάζονται στο υπουργείο. Το ερώτημα είναι τι θα υπάρχει στη θέση της ΕΠΑΘ. Αυτό πρέπει τάχιστα η κυβέρνηση να μας το πει και αυτό πρέπει να γίνει κατόπιν διαλόγου και να βγει ένας νόμος που θα εφαρμοστεί. Ας μην ψηφίζονται νόμοι που δεν εφαρμόζονται και μόνο ζημιά κάνουν ένθεν και ένθεν. Ο νόμος για τα βακούφια δεν έκανε μόνο ζημιά στην μειονότητα αλλά και στη χώρα μας. Οι νόμοι είναι του κράτους και αφορούν στην αξιοπιστία των εκάστοτε κυβερνήσεων

Δεν θα έχω πρόβλημα στο μέλλον να καταδικάσω και την πολιτική της Μπακογιάννη

ΠτΘ: Πώς θα κατορθώσετε είτε μέσα από την Δημοκρατική Συμμαχία είτε μέσα από την αυτοδιοίκηση να σπάσετε την μονοκρατορία του ΠΑΣΟΚ στη Θράκη; Θεωρείτε ότι είναι δύσκολο εγχείρημα;
Ι.Α.: Τίποτα δεν είναι εύκολο στη ζωή. Η μειονότητα δεν έχει σκληρά κομματικά χαρακτηριστικά και δεν πρέπει να έχει. Ταυτίστηκε τα τελευταία χρόνια με το ΠΑΣΟΚ γιατί η διαχείριση ήταν καλή. Με την κ. Μπακογιάννη με συγκεκριμένες τολμηρές προτάσεις που θα αγγίζουν την ψυχή της μειονότητας, όχι μόνο στα μειονοτικά ζητήματα αλλά και στην καθημερινότητά της, θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη της μειονότητας η οποία και θα διαμορφώνει ταυτόχρονα μια άλλη εναλλακτική πολιτική λύση. Και πάντα επιδιώκοντας συμμαχίες με όρους. Δεν διεκδικούμε την ψήφο μόνο της κεντροδεξιάς αλλά όλων των πολιτών. Μετά από αυτή την διαδρομή που είχα θέλω να κοιτάω την μειονότητα στα μάτια και αν διαπιστώσω οποιαδήποτε απραξία ή αρνητικό έδαφος, όπως καταδικάζω σήμερα τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ ή της Νέας Δημοκρατίας δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να καταδικάσω και την πολιτική της κ. Μπακογιάννη, εφόσον διαπιστώσω ότι δεν υπάρχουν καλές και ειλικρινείς προϋποθέσεις

ΠτΘ: Ποιοι άλλοι από την Ροδόπη συνυπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας;
Ι.Α.: Είναι ο κ. Χαβούζ Αντνάν Αχμέτ, ο κ. Ταμπάκ Αχμέτ οικονομολόγος καθώς και κάποιοι από την Ξάνθη. Αυτή ήταν μια αρχή, το θέμα είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που από εδώ και εμπρός αναμένει. Υπήρξε 35% αποχή στις εκλογές, πρώτη φορά στη μειονότητα έχουμε αποχή, εκτός των ευρωεκλογών και αυτό είναι ένα μήνυμα. Το μήνυμα ήταν διπλό στις εκλογές του 2010 η αποχή πρέπει να ερμηνευτεί ως διπλό πολιτικό μήνυμα στο πολιτικό σύστημα

Δικαιολογημένη η εκδήλωση ενδιαφέροντος του Τουρκικού Προξενείου προς τη μειονότητα

ΠτΘ: Πάρα πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν η μειονότητα χειραγωγείται από την Άγκυρα και το προξενείο. Αυτό δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια σε μερίδα της τοπικής κοινωνίας. Εσείς που γνωρίζετε τα πράγματα από μέσα και έχετε υπηρετήσει σε πολλές θέσεις τι θα τους απαντούσατε;
Ι.Α.: Η μειονότητα σαν πληθυσμιακή ομάδα δεν πιστεύω ότι χειραγωγείται από κανένα. Δεν μπορεί να χειραγωγηθεί αλλά μπορεί να δεχθεί επιρροές. Μπορούν κάποιοι φορείς να επηρεάσουν και αυτοί που είναι κακοπροαίρετοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους του τουρκικού προξενείου είναι δικαιολογημένη γιατί αυτοί οι άνθρωποι, εννοώ οι μειονοτικοί πολίτες, αυτοπροσδιορίζονται ως «τουρκικής καταγωγής». Υπάρχει ένα τουρκικό προξενείο εδώ που όπως το προξενείο της Ελλάδας προασπίζεται και τα συμφέροντα των ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, έχει ηθικό ή αν θέλετε ιστορικό και πολιτικό δεδηλωμένο και δικαιολογημένο ενδιαφέρον. Από εκεί και μετά όμως το τουρκικό προξενείο πρέπει να σέβεται τις επιλογές της μειονότητας ως προς τα κόμματα ή τους υποψηφίους, είτε είναι χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι και αν διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει σεβασμός στη βούληση της μειονότητας ή υπάρχει μονομερής διάκριση ή στήριξη μεμονωμένων ατόμων με πολιτική σκοπιμότητα, αυτό θα ήταν καταδικαστέο όχι μόνο από εμένα αλλά και από όλη την μειονότητα.
Η μειονότητα δεν θέλει παρέμβαση στην ελεύθερη βούλησή της αλλά θέλει το ενδιαφέρον όχι μόνο από το τουρκικό προξενείο αλλά από το ελληνικό κράτος, τα κόμματα, τον κόσμο, όπως όλοι οι άνθρωποι. Εάν εμείς δεν ενδιαφερόμαστε και κοροϊδεύουμε την μειονότητα τότε και αυτή θα μας γυρίσει την πλάτη της.

Read more...

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ


Στις 31 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης –μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης-, ο σύλλογος Εστία του Αζερμπαϊτζάν, το Συμβούλιο Τουρκοκυπριακών Συλλόγων Αγγλίας, και το Μέτωπο Τουρκμένων του Ιράκ, οργάνωσαν στο Imperial College του πανεπιστημίου του Λονδίνου, διάσκεψη με τίτλο ¨Τούρκοι του εξωτερικού¨.

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ.

Στην διάσκεψη που οργανώθηκε από κοινού από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Τουρκοκυπριακών Συλλόγων Αγγλίας Αχμέτ Μπαστούρκ, από τον εκπρόσωπο των Τουρκμένων του Ιράκ Σουντούς Αμπάς, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Δυτικοθρακιωτών Αγγλίας Ριντβάν Χατζημπεντέλ, και από τον πρόεδρο της Αζερμπαϊτζανής Εστίας Αλή Τεκίν Αταλάρ, μετείχαν ο πρόξενος της Τουρκίας στο Λονδίνο Αχμέτ Ντεμιρόκ, ο ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας στο Λονδίνο Κερέμ Κιρατλί και άλλοι διπλωμάτες.

Την εναρκτήρια ομιλία στην διάσκεψη αυτή όπου συζητήθηκαν τα κοινά προβλήματα των Τούρκων της Βόρειας Κύπρου, του Ιράκ, της Δυτικής Θράκης και του Καυκάσου, την έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τουρκοκυπριακών Συλλόγων Αγγλίας Αχμέτ Μπαστούρκ. Ο Μπαστούρκ είπε πως παρόμοιες εκδηλώσεις που περιγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι που ζούνε έξω από την Τουρκία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, να οργανωθούνε και πέραν του Λονδίνου σε άλλα σημαντικά κέντρα όπως στο Βερολίνο και στη Χάγη. Έτσι είπε ο Μπαστούρκ, θα γίνει προσπάθεια να ακουστούνε τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, του Ιράκ, της Κύπρου και του Αζερμπαϊτζάν.

Στην διάσκεψη την προεδρία της οποίας είχε ο Ακμέν Αλή Σιτκί, μετείχαν ως ομιλητές ο Γ.Γ Βακουφίων του Κερκούκ καθηγητής Σουπχί Σαάτσι, ο Σανάν Αλίεβ από το πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ, ο καθηγητής ιστορίας Σαλαχί Σονιέλ και ο Γκιζντέ Κιλίτς Γιασίν από το Ινστιτούτο Τουρκίας του 21ου αιώνα. Ο Γιασίν αναφερόμενος στις πολιτικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας είπε πως έχουν εστιαστεί στη θεολογική σχολή της Χάλκης και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ανέφερε πως είναι ανάγκη να συζητηθούνε περισσότερο τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Ο Γιασίν λέγοντας πως ο ξένος τύπος εκτιμά πως οι συνομιλίες Τουρκίας και Ελλάδας εστιάζονται στην θεολογική σχολή της Χάλκης, είπε πως θα έπρεπε τα προβλήματα των μουφτήδων, των δίγλωσσων νηπιαγωγείων, καθώς και τα άλλα εκπαιδευτικά θέματα να τίθενται στην επικαιρότητα από τον ξένο τύπο.

Εφ. Μπιρλίκ 25-11-2010

Read more...

Αναχώρησε από την Ελλάδα ο Τούρκος Υποπρόξενος Κομοτηνής


O υποπρόξενος του προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή Οζκάν Ντουμάν και η σύζυγος του Οζγκούν Ντουμάν στις 15 Νοεμβρίου 2010, έκαναν αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης.

Τον κύριο Ντουμάν που εργάστηκε στα τρία χρόνια της θητείας του στη Θράκη μέσα σε αρμονία με τους ομογενείς και ποτέ δεν μας άφησε μόνους, τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της ΤΕΞ Αχμέτ Καρά και μέλη του Δοιικητικού Συμβουλίου. Στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση παραβρέθηκαν και οι τέως πρόεδροι Ορχάν Χατζηιμπράμ και Καντίρ Γιουνούσογλου, από τους συνταξιούχους δασκάλους ο Μουσταφά Τσακίρ και άλλα μέλη. Εντύπωση προκάλεσε το ποίημα που επ΄ευκαιρία του αποχαιρετισμού έγραψε και ανέγνωσε ο μπουφετζής της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, προκαλώντας συγκίνηση στο ζεύγος Ντουμάν

Εφ. Μπιρλίκ 24-11-2020

Read more...

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ…


Με ενθουσιασμό γιορτάστηκε και φέτος στις 24 Νοεμβρίου η κληρονομιά που άφησε στο έθνος του ο μεγάλος Δάσκαλος Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, η ημέρα του Δασκάλου. Η 24η Νοεμβρίου ημέρα του δασκάλου, γιορτάστηκε με διάφορες τελετές σε όλη την Τουρκία και την Δυτική Θράκη. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στην Δυτική Θράκη η 24η Νοεμβρίου ημέρα του δασκάλου, που γιορτάστηκε από τον Σύλλογο Τούρκων δασκάλων Δυτικής Θράκης (B.T.T.Ö.B), ένωσε τους δασκάλους και τους μαθητές που ανατρέφουν. Στην εορταστική τελετή που έγινε στον Ίασμο, μετείχαν ο πρόξενος της τουρκικής δημοκρατίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ο υποπρόξενος Φατίχ Ακαρτζά, ο διοικητικός ακόλουθος Μουράτ Σεζγκίν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τούρκων Δασκάλων Σαμί Τοραμάν, ο διευθυντής του υποκαταστήματος της τράπεζας Ζιραάτ στην Κομοτηνή Τσαγρί Ιζμιρλίογλου, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, πρόεδροι συλλόγων, πολιτικοί και συνταξιούχοι δάσκαλοι. Στην εορταστική βραδιά δόθηκαν διάφορες τιμητικές πλακέτες. Η μια εξ αυτών δόθηκε από την επικεφαλής του συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα για την ισότητα¨ Σιμπέλ Μουσταφάογλου, προς τον πρόεδρο του B.T.T.Ö.B Σαμί Τοραμάν. Τα χορευτικά συγκροτήματα της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής και της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης κέρδισαν τον θαυμασμό με τους χορούς τους. Έγιναν ομιλίες για την σημασία της μέρας και για μια ακόμη φορά μνημονεύτηκε ο μέγας δάσκαλος Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ με αγάπη και σεβασμό

Η ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΕΙΧΕ ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΔΕΣ
Στον φετινό εορτασμό υπήρχαν και γυναίκες μουσαφίρηδες από την Τουρκία. Οι γυναίκες αφού επισκέφτηκαν το μνήμα του Σαδίκ Αχμέτ, ακολούθως πήγαν στο προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Κομοτηνή και την Τουρκική Νεολαία της Κομοτηνής.
Φέτος ήταν εδώ ως τιμώμενα πρόσωπα η σύζυγος του νομάρχη Κωνσταντινούπολης κυρία Γκιουλ Μουτλού, η σύζυγος του νομάρχη Τεκίρνταγ, και η σύζυγος του βουλευτή του ΑΚΠ από την περιοχή Σίιρτ. Επίσης στον εορτασμό ήρθαν από την Τουρκία στην Δυτική μας Θράκη, γυναίκες από γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες της Τουρκίας, όπως η κυρία Ιπεκέρ από την οικογένεια Ζεϊνέλ Αμπιντίν Ερντεμίν του ομίλου Γκένπα, γυναίκες από την οικογένεια Τουρκές, από την οικογένεια Ορούτς που κατάγεται από την Ούρφα και άλλες των οποίων τα ονόματα αγνοούμε. Η σύζυγος του αξέχαστου ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης Σαδίκ Αχμέτ, φέρνοντας με μεγάλες θυσίες, τόσο γνωστές οικογένειες στην Δυτική Θράκη, έδειξε ότι δεν είμαστε μόνοι, πράξη που κέρδισε τον θαυμασμό. Η Ισίκ Αχμέτ μαζί με τον γιό της Λεβέντ Σαδίκ και την κόρη της Φουντά Σαδίκ Αχμέτ, έδειξαν για μια ακόμη φορά πως η καρδιά τους χτυπάει στην Δυτική Θράκη.

Ως εφημερίδα Μπιρλίκ και ως Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης γιορτάζουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό την 82η επέτειο της ίδρυσης από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στις 24 Νοεμβρίου του 1924 της Εθνικής Σχολής Δασκάλων, καθώς και την 30 επέτειο από την ανακήρυξη αυτής της μέρας ως ημέρας δασκάλου.

Οι δάσκαλοι μας που εκπληρώνουν το ιερό καθήκον της διαμόρφωσης της εθνικής ταυτότητας και συνείδησης και της μετάδοσης της στις επόμενες γενιές, σήμερα όπως και στο παρελθόν, κατέχουν θέση κλειδί για την πρόοδο της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Το ότι για αιώνες στην Δυτική Θράκη όπου ζούμε, αναπτύχθηκε και συνεχίστηκε η Τουρκική ταυτότητα και συνείδηση, αποτελεί επιτυχία των δασκάλων μας. Οι δάσκαλοι μας που με μεγάλες θυσίες και παρά τις αντιξοότητες εκπληρώνουν τα ιερά τους καθήκοντα, για εμάς είναι ιεροί.

Εφ. Μπιρλίκ 25-11-2010

Read more...

Ηχηρό μήνυμα Μέρκελ προς την Τουρκία για το Κυπριακό


Ηχηρό μήνυμα προς της Τουρκία έστειλε με δηλώσεις της η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ. Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Βερολίνο για το τουρκο - γερμανικό πολιτιστικό φόρουμ, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Κυπριακό πρέπει να λυθεί. Σύμφωνα με το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, απεσταλμένος του οποίου ήταν στη συνάντηση, η κ. Μέρκελ είπε ότι ''πρέπει να εφαρμοστεί το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Πρέπει να κάνουμε πρόοδο σε αυτό το θέμα. Στις αρχές του νέου έτους, όταν θα πάω στην Κύπρο, θα κάνω αυτό που μου αναλογεί''.



Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε την Γερμανία και την Τουρκία φίλες χώρες, σε αυτό συνέβαλε - πρόσθεσε - και η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Κρίστιαν Γούλφ πρόσφατα στην Αγκυρα. Η Τουρκία είπε, έχει μια δυναμική λόγω του νεαρού πληθυσμού της, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και των G 20 και ένας σημαντικός σύμμαχος στη Μέση Ανατολή, ενώ για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ ανέφερε ότι είναι πιστοί στις συμφωνίες που έχουν συνάψει παλαιότερα. Η κ. Μέρκελ τόνισε επίσης ότι είναι Καγκελάριος και αυτών που είναι πρόσφυγες, εννοώντας τα εκατομμύρια των Τούρκων ή Κούρδων τουρκικής υπηκοότητας που μένουν στην Γερμανία.

Ο εκπρόσωπος του τουρκο - γερμανικού πολιτιστικού φόρουμ, Οσμάν Οκάν ζήτησε όπως οι δύο χώρες προχωρήσουν στη λειτουργία κοινού τηλεοπτικού σταθμού, όπως το ΑRTE που λειτουργεί ως γαλλογερμανικό κανάλι.

http://www.sigmalive.com/news/politics/329728

Read more...

Τα Χριστούγεννα ξεκινάει η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο;


"Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διακηρύξει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο", εκτιμά ο καθηγητής κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει ο ίδιος, τοποθετεί μέχρι τα Χριστούγεννα, το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί ένα γενικό πλαίσιο αρχών διαπραγμάτευσης με την Τουρκία!

"Σε αυτό θα περιλαμβάνεται η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και εξαίρεση του Καστελόριζου από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)", δήλωσε κατα τη χθεσινή του ομιλία του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

"Να συνταξιοδοτηθούν όλοι οι κ. υπουργοί Εξωτερικών"!

Ο κ.Μαρκεζίνης έχει και στο παρελθόν "κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου", εκτιμώντας ότι "ελλοχεύει ο κίνδυνος απεμπολήσεως κυριαρχικών μας δικαιωμάτων". 'Οπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει " οι καλές σχέσεις με έναν γείτονα είναι ασφαλώς επιθυμητές. Αλλά είναι δυνατές μόνον εάν και εκείνος πιστεύει στο σεβασμό του Δικαίου και δεν το παραβιάζει συστηματικά και με διάφορους τρόπους".

"Η διαρκώς ενισχυόμενης όρεξης του γείτονά μας, για πράγματα που είναι δικά μας και μας ανήκουν, τουλάχιστον τα τελευταία ογδόντα χρόνια ή μας αναγνωρίζονται ρητώς από το διεθνές Δίκαιο", αποτελεί κομβικό σημείο για τον καθηγητή, ο οποίος αναφερόμενος στους πολιτικούς χειρισμούς των κατά καιρούς, υπουργείων Εξωτερικών, είναι ιδιαίτερα σκληρός:

"Αν οι υπουργοί Εξωτερικών δεν έχουν τις γνώσεις ή τη φαντασία ή την πολιτική ανεξαρτησία, να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν εναλλακτικές πολιτικές, τότε θα πρέπει να συνταξιοδοτούνται μαζί με τους συμβούλους τους, των οποίων η οικονομικώς επιχορηγούμενη ύπαρξη κρατιέται, κατά μυστήριο τρόπο, επτασφράγιστο μυστικό. Η τελευταία αυτή πρακτική, παρεμπιπτόντως, συνιστά μια κακή πολιτική, προφανώς δε και μια διόλου αναγκαία έλλειψη διαφάνειας"!

Τι θέλουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο!

Ο κ. Μαρκεζίνης, είναι μέλος επτά Ακαδημιών της Ευρώπης και των ΗΠΑ, σύμβουλος Ευρωπαίων και Αμερικανών ηγετών, ενώ έχει τον τίτλο sir , τον οποίο του απένειμε η βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες του στις διεθνείς νομικές σχέσεις!

Ως απάντηση στο ερώτημα τι θέλουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο οποίο αναφέρονται οι επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή!

Ο κ. Νταβούτογλου γράφει χαρακτηριστικά "ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ειδικό νομικό καθεστώς, που θα θέσει υπό την προστασία της Τουρκίας, όλες τις τουρκικές και μουσουλμανικές μειονότητες σε όλα τα Βαλκάνια ή να επιδιώξει εγγυήσεις, που δίνουν δικαίωμα παρέμβασης, με βάση το “πετυχημένο παράδειγμα της Κύπρου”.

Read more...

Επίσκεψη Ερντογάν στο Λίβανο – Εκατοντάδες Αρμένιοι τον “υποδέχτηκαν” στο αεροδρόμιο – Συνδέεται η επίσκεψη με τον ορυκτό πλούτο της Μεσογείου;


Σύμφωνα με το Ισραηλινό δημοσίευμα, με τη προσγείωση του τουρκικού αεροσκάφους που μετέφερε τον Ερντογάν στη Βηρυτό τον περίμενε μια “έκπληξη”. Αρκετοί εκατοντάδες Αρμένιοι του επιφύλαξαν όχι και τη καλύτερη υποδοχή και του θύμισαν τη γενοκτονία που διέπραξε η χώρα του στις αρχές του 20ου αιώνα. Η επίσκεψη του Ερντογάν στη Βηρυτό ωστόσο σημαδεύτηκε και από τη νέα φραστική επίθεση που εξαπόλυσε στο Ισραήλ, κατηγορώντας το πως δεν επιθυμεί την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και πως καλό θα ήταν να αντιληφθεί πως η ειρήνη στη περιοχή θα ήταν ευεργετική και για τους δικούς του πολίτες.


Στη συνέχεια δήλωσε πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του ώστε να αποφευχθεί πιθανός πόλεμος στο Λίβανο. Η επίσκεψη, όπως και οι δηλώσεις στήριξης του Ερντογάν προς το Λίβανο, σε συνδυασμό με τη νέα φραστική επίθεση προς το Ισραήλ, έρχεται να προστεθεί σαν ένα ακόμη επεισόδιο στη διαμάχη που έχει προκύψει όσον αφορά τον ορυκτό πλούτο της Μεσογείου, και ειδικότερα το κοίτασμα Λεβιάθαν όπου Κύπρος και Ισραήλ είναι πολύ κοντά στη συνεκμετάλλευση του. Ο Λίβανος έχει δηλώσει ανοιχτά πως έχει δικαιώματα στη περιοχή και έχει σκοπό να τα διαφυλάξει, ειδικά τώρα που σαν χώρα αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Κατηγορεί το Ισραήλ πως επιβουλεύεται τα κυριαρχικά του δικαιώματα, ενώ το 2007 υπόγραψε με τη Κύπρο ΑΟΖ. Από τη πλευρά της η Τουρκία απειλεί ανοιχτά και υπενθυμίζει πως δεν έχει σκοπό να μείνει αμέτοχη όσον αφορά τα δικά της συμφέροντα στη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως πριν μερικούς μήνες προχώρησε μάλιστα και σε υποθαλάσσιες έρευνες ανοιχτά της Κύπρου. Ίσως η ατζέντα της επίσκεψης του Ερντογάν στο Λίβανο να περιελάμβανε περισσότερα θέματα από όσα ήρθαν ή θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας. Το μέλλον θα δείξει…

gdailynews

Read more...

Τη νέα τουρκική κορβέτα θα δεί ο Α/ΓΕΝ


Τα ναυπηγεία Κωνσταντινούπολης και Γκιολτσούκ θα επισκεφτεί ο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης, στο πιο ενδιαφέρον ίσως κομμάτι της πενθήμερης επίσκεψής του στη Τουρκία. Κι αυτό γιατί θα έχει τη δυνατότητα να δει όχι μόνο τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων αλλά και τα αποτελέσματα της δουλειάς τους: τη νέα "αόρατη" κορβέτα για το τουρκικό ΠΝ και το περιπολικό σκάφος για την ακτοφυλακή. Παρά το γεγονός ότι οι ναυπηγικές εγκαταστάσεις των Τούρκων είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές από το σεισμό του 199, όχι μόνο τις αποκατέστησαν αλλά όπως δείχνουν τα δύο πλοία που ναυπήγησαν προχώρησαν γρήγορα μπροστά, από εμάς.

Οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να παραγγείλουν και υποβρύχια τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, κάποια από τα οποία θα ναυπηγηθούν στη χώρα τους.


Read more...

Πάλι καλά που οι Τουρκοί μας πληρφορουν ότι γίνονται συζητήσεις για το Αιγαίο


Είμαστε ευτυχείς για το γεγονός ότι υπάρχουν κατά καιρούς δηλώσεις Τούρκων επισήμων που μας πληροφορούν ότι την εποχή αυτή διεξάγονται διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο. Μας το είπε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας ο κ. Νταβούτογλου. Αλήθεια, τι ακριβώς είναι αυτό που διαπραγματευόμαστε; Ναι, πολλές φορές δεν είναι καλή η δημοσιότητα. Αλλά και το πολύ σκοτάδι δημιουργεί άλλων ειδών κινδύνους…Κατ΄ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε από εκείνους που είναι αντίθετοι στις συζητήσεις. Είναι ένας πολιτισμένος τρόπος για να λύνουν οι άνθρωποι τις διαφωνίες τους.


Το πρόβλημα είναι ότι με την Τουρκία έχουμε πολλές διαφωνίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν μπορεί να είναι θέμα συζήτησης για μας.
Για παράδειγμα, οι Τούρκοι θεωρούν τους τελευταίους μήνες ως εθνικό εναέριο χώρο τους τον ουρανό πάνω από το κατοικημένο νησί Φαρμακονήσι. Με την ίδια λογική μπορούν να μας ζητήσουν να συζητήσουμε για τη Ρόδο, τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη και άλλα ελληνικά νησιά. Για μας είναι θέμα ζωτικής σημασίας να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο με την Τουρκία και να σταματήσουμε να ξοδεύουμε άσκοπα χρήματα για εξοπλισμούς. Από την άλλη, όμως, είναι αμφίβολο αν η οικονομική κρίση μας έχει αφήσει άθικτη τη διαπραγματευτική μας ισχύ…
Το πρόβλημα δεν είναι να κάνουμε ένα deal με τους Τούρκους για τα πετρέλαια του Αιγαίου. Μπορεί να υπάρξει συμφωνία με οποιονδήποτε και μάλιστα να είναι και ιδιαίτερα επωφελής. Αυτός ο οποιοσδήποτε μπορεί να είναι ο Κινέζος, μπορεί να είναι και ο Τούρκος. Το πρόβλημα δεν είναι με ποιόν συμφωνείς, αλλά ποιοι θα είναι οι όροι μιας τέτοιας συμφωνίας. Κι επειδή ακριβώς συζητάμε για το Αιγαίο και όχι για την Αγρογή, θα πρέπει να υπάρξει μία ευρύτερη πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα για το περιεχόμενο των συζητήσεων και φυσικά για τις όποιες αποφάσεις. Κάτι που απαιτεί ουσιαστική ενημέρωση, τουλάχιστον των πολιτικών αρχηγών…
Προσέξτε, τώρα, την πλήρη δήλωση του υπουργού εξωτερικών της γείτονος: ««Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να τεθούν υπό εγγύηση τα εν λόγω συμφέροντα. Οι συνομιλίες είναι μυστικές. Δεν θεωρώ σωστό να κάνω εκτιμήσεις. Αλλά οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, επιδεικνύοντας καλή προσέγγιση, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο. Αλλά δεν είναι σωστό να μπούμε σε λεπτομέρειες. Αποδίδουμε σημασία στη συνέχιση των συνομιλιών αυτών, με καλές προθέσεις και αποφασιστικότητα». Στη δήλωση αυτή να ξεχωρίσουμε δύο φράσεις: «Στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα». «Οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο». Τους τελευταίους μήνες αυτό που συμβαίνει είναι ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Να γίναμε, άραγε, πιο «σκληροί» στις συζητήσεις εν μέσω κρίσης;


Θανάσης Μαυρίδης
capital

Read more...

Tουρκικά μαχητικά πέταξαν "μια ανάσα" από το Καστελόριζο...


Zεύγος τουρκικών μαχητικών πέταξε το πρωί «μια ανάσα» από τις ακτές του Καστελόριζου, δημιουργώντας κλίμα ανησυχίας στο νησί. Όπως αναφέρουν πηγές της Αεροπορίας στο defencenet.gr «Τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν επάνω και βόρεια προς τις τουρκικές ακτές στην γραμμή του FIR των δύο χωρών κάνοντας χρήση των μετακαυστήρων προφανώς, γιατί το νησί δονήθηκε από το πέρασμά τους». Η κίνηση των τουρκικών αεροσκαφών στην περιοχή δεν είναι συνήθης, το αντίθετο θα λέγαμε. Από ελληνικής πλευράς κατεγράφησαν τα ίχνη και είχε υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση από τα ραντάρ της Κρήτης και της Ρόδου. Ελληνικά μαχητικά τέθηκαν σε ετοιμότητα, αλλά δεν χρειάστηκε να παρέμβουν.

Γενικά υπήρξε η ανησυχία μήπως η Άγκυρα κλιμακώσει τις υπερπτήσεις και προς το Καστελόριζο, ενδεχόμενο που ανησυχεί τους επιτελείς τόσο της Αεροπορίας, όσο και του ΓΕΕΘΑ.

defencenet

Read more...

Τουρκικό ΥΠΕΞ: “Μεταβιβάστε το ορφανοτροφείο ΑΜΕΣΑ”


ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙ
ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
To τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ζητά από τις τουρκικές αρχές, την άμεση επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα το Ορφανοτροφείο θα μεταβιβαστεί από τα χέρια του τουρκικού δημοσίου στην ιδιοκτησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.



Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα Ζaman το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με επίσημο έγγραφο που έστειλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, ζητεί να σταματήσουν οι κωλυσιεργίες του τουρκικού δημοσίου και του υπενθύμισε ότι υπάρχει απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες. « Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το κτίριο του Ορφανοτροφείου πρέπει να μεταβιβαστεί στο Πατριαρχείο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου»
Η εισαγγελία της Πριγκήπου ρώτησε αν έχει καταβληθεί αποζημίωση για το συγκεκριμένο ακίνητο , καθώς η Τουρκία είχε διεκδικήσει αποζημίωση για να μεταβιβάσει το ακίνητο, κάτι το οποίο το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αρνητική απόφαση. Ουσιαστικά ο τούρκος εισαγγελέας, ζητεί ακόμα αποζημίωση για να μεταβιβαστεί το ακίνητο στο Πατριαρχείο.
Όμως το Υπουργείο Δικαιοσύνης με έγγραφο που έστειλε στο εισαγγελέα αναφέρει ότι « δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την μεταβίβαση του ακινήτου στο Πατριαρχείο» και υπενθυμίζει πως σε περίπτωση μη εφαρμογής της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου θα υπάρχουν σοβαρές αρνητικές πολιτικές επιπτώσεις για την Τουρκία σε διεθνές επίπεδο.

Read more...

Επαναφορά στο Ελσίνκι


Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ

Η Αθήνα σπεύδει να καλοπιάσει την Αγκυρα; Και αν ναι, γιατί το κάνει;
Τα ερωτήματα προκύπτουν από την ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία, στα τέλη του προσεχούς Ιουνίου, η Αθήνα αναλαμβάνει πρωτοβουλία να γίνει «Σύνοδος Κορυφής» Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, ώστε να «αναζωογονηθεί» η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Και όλα αυτά γιατί η Αθήνα διαπιστώνει «…μια εικονική διαπραγματευτική διαδικασία»(!), η οποία εκτός των άλλων υπονομεύει την αξιοπιστία(!) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Αθήνα λοιπόν επιδιώκει να δώσει «νέα πνοή» στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας μετά τον Ιούνιο, αφού προηγουμένως ο κ. Ερντογάν προφανώς θα έχει κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές.

ΣΤΟ μεσοδιάστημα από τώρα μέχρι τον Ιούνιο η Αθήνα και η Αγκυρα, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, θα ασχολούνται με δύο σοβαρά και για τις δυο τους θέματα:
* Την ολοκλήρωση των μυστικών -και επομένως αδιαφανών- συνομιλιών τους για το Αιγαίο και τις μορφές συνεκμετάλλευσής του.
Οσο περνά ο καιρός, φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση Ερντογάν παραμένει αμετακίνητη στο θέμα των 12 ν.μ. και δεν πρόκειται «να τα χαρίσει» στην Αθήνα.
ΟΣΟ περνά ο καιρός, πυκνώνουν οι βάσιμες πληροφορίες ότι η Τουρκία σε μια πιθανή συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου αρνείται πεισματικά να συμπεριλάβει και το Καστελόριζο, πράγμα που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η συμφωνία αυτή να είναι… σε δόσεις, για τμήματα του Αιγαίου, αλλά όχι και για το σύνολο της ελληνικής και τουρκικής υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
* Το δεύτερο θέμα αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με τη σαρωτική εμπλοκή του γεν. γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος μάλλον βιάζεται να λύσει το θέμα μέσα στο 2011 με διάσκεψη κορυφής (παρουσία της Ελλάδας και της Τουρκίας).
ΤΟ σκηνικό αυτό παραπέμπει μάλλον ευθέως σε προσπάθεια… ανασυγκρότησης της διαδικασίας του Ελσίνκι, όταν η Κύπρος έγινε δεκτή στην Ε.Ε. με αντάλλαγμα να ανοίξει ο δρόμος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Η παρούσα ελληνική κυβέρνηση προφανώς επιθυμεί να κλείσει τη διαδικασία με την πλήρη ένταξη της Τουρκίας.
ΕΠΕΙΔΗ όμως οι θεσμοθετημένες ευρωπαϊκές διαδικασίες δεν εξαρτώνται από μεμονωμένες «πρωτοβουλίες» κρατών-μελών (σ.σ. έστω και άμεσα ενδιαφερομένων), η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από το «ξεπάγωμα» των κλειστών κεφαλαίων διαπραγμάτευσης ενόσω η Αγκυρα αρνείται να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στην παρούσα Κυπριακή Δημοκρατία και η Γαλλία κρατά παγωμένα, για δικούς της λόγους, άλλα κεφάλαια.
Αλλά, σύμφωνα με τα ισχύοντα, ακόμα και αν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις της, η Τουρκία θα πρέπει να περιμένει και νέα απόφαση της Ε.Ε. για το τελικό μέλλον των σχέσεών τους.
ΕΤΣΙ, για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας…

Πηγή : http://www.enet.gr

Read more...

Τουρκία: Σε διαθεσιμότητα τρεις στρατηγοί για την υπόθεση «Βαριοπούλα»


Σε διαθεσιμότητα έθεσε η τουρκική κυβέρνηση τρεις στρατηγούς ύποπτους για ανάμιξη σε συνωμοσία το 2003, μια απόφαση που αποτελεί, σύμφωνα με τον Τύπο, ένα νέο επεισόδιο στην αναμέτρηση ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική εξουσία. Είναι η πρώτη φορά στην Τουρκία που η πολιτική εξουσία θέτει σε διαθεσιμότητα στρατηγούς.

Οι τρεις αξιωματικοί, δύο στρατηγοί της Χωροφυλακής και ένας ναύαρχος, αναφέρονται στο κατηγορητήριο σχετικά με μια απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης του ισλαμιστικών καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μαζί με σχεδόν 200 άλλους στρατιωτικούς. Η δίκη τους πρόκειται να αρχίσει στις 16 Δεκεμβρίου.

Οι τρεις απαλλάχθηκαν τη Δευτέρα από τα καθήκοντά τους με διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών, από το οποίο εξαρτάται η Χωροφυλακή, και του υπουργείου ’μυνας, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες.

Το σχέδιο συνωμοσίας, που είχε επονομαστεί “Επιχείρηση Βαριοπούλα”, προέβλεπε επιθέσεις σε τζαμιά και πρόκληση εντάσεων με την Ελλάδα ώστε να επικρατήσει χάος και να επιχειρηθεί να δικαιολογηθεί η πραγματοποίηση πραξικοπήματος εναντίον μιας κυβέρνησης ύποπτης ότι θέλει να εξισλαμίσει στα κρυφά την τουρκική κοινωνία.

Ορισμένοι σχολιαστές διακρίνουν σ’ αυτή την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης μια βούληση ρεβανσισμού για να εξασθενήσει η εξουσία του στρατού, ο οποίος θεωρείται ο εγγυητής του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους και αντιτίθεται τακτικά στο AKP.

To ΑΚP, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, έχει μειώσει σημαντικά τις εξουσίες του στρατού, ο οποίος έχει ήδη ανατρέψει μέσα σε 50 χρόνια τέσσερις κυβερνήσεις.

Σε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται το γεγονός ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τρεις ανώτατοι αξιωματικοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, με αποφάσεις των υπουργών άμυνας και εσωτερικών. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) κατηγορεί την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για "πραξικόπημα" και "αυταρχικότητα". Πρόκειται για τον υποστράτηγο Χαλίτ Χελβατζίογλου, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα με απόφαση του υπουργού εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάϊ. Στο υπουργείο εσωτερικών υπάγεται η στρατοχωροφυλακή, αξιωματικός της οποίας είναι ο Χελβταζίογλου.

Η απόφαση ελήφθη λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ο υποστράτηγος είναι ένας από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση "Βαριοπούλα". Πρόκειται για υπόθεση, στην οποία κατηγορούνται εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί, ότι προσπάθησαν να δημιουργήσουν συνθήκες ανωμαλίας με απώτερο σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο υποστράτηγος κατηγορείται ότι έχει φακελώσει μέλη θρησκευτικών ταγμάτων. Στο κατηγορητήριο της υπόθεσης αναφέρεται ότι έχει συντάξει φακέλους με ισχυρισμούς, όπως το ότι ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί της Τουρκίας και ο ιδιοκτήτης του ομίλου μμε Ντογάν,Αϊντίν Ντογάν, έχουν χρηματιστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι άλλοι δύο αξιωματικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με απόφαση του υπουργού άμυνας Βετζντί Γκιονούλ.
Πρόκειται για τον υποστράτηγο Γκιουρμπούζ Καγιά και τον αρχιπλοίαρχο Αμπντουλάχ Γκαβρέμογλου. Αμφότεροι είναι κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση. Ο Γκαβρέμογλου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι ο αξιωματικός που είχε το συντονισμό για την πρόκληση έντασης με την Ελλάδα. Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι μέρος της προσπάθειας δημιουργίας συνθηκών ανωμαλίας ήταν και η πρόκληση έντασης με την Ελλάδα, με τρόπο που αν είναι δυνατόν να προκληθεί θερμό επεισόδιο με σκοπό να καταρριφθεί τουρκικό πολεμικό αεροσκάφος από ελληνικό κι αν δεν σταθεί δυνατό αυτό, να καταρριφθεί τουρκικό αεροσκάφος από επίσης τουρκικό, αλλά να δοθεί η εντύπωση ότι καταρρίφθηκε από ελληνικό.

Read more...

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα σιωπήσει αν το Ισραήλ επιτεθεί στο Λίβανο


Η Τουρκία δεν θα σιωπήσει αν το Ισραήλ επιτεθεί και πάλι στο Λίβανο ή στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Tούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία που εκφώνησε με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου της Ένωσης των αραβικών τραπεζών.

«Θέλει άραγε το Ισραήλ να μπει στο Λίβανο με τα πιο σύγχρονα αεροπλάνα και άρματα μάχης, να σκοτώσει τις γυναίκες και τα παιδιά και να καταστρέψει τα σχολεία και τα νοσοκομεία και μετά να μας ζητήσει να σωπάσουμε;», ρώτησε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου της Ένωσης των αραβικών τραπεζών.

«Θέλει άραγε να χρησιμοποιήσει τα πιο σύγχρονα όπλα και τις βόμβες με φώσφορο και τις βόμβες διασποράς και να μπει στη Γάζα για να σκοτώσει εκεί τα παιδιά και μετά να μας ζητήσει να σωπάσουμε;», επανέλαβε, παρουσία του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, και τόνισε: «Δεν θα σωπάσουμε και θα υποστηρίξουμε τη δικαιοσύνη με όλα τα μέσα μας».


Read more...

Αντίστροφη μέτρηση για την αποδοχή της τουρκικής αμφίβιας επιθετικής γέφυρας Samur


Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι πρώτες δοκιμές πλεύσης της αυτοκινούμενη επιθετικής αμφίβιας γέφυρας Samur FNSS. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε δεξαμενή της εταιρείας και σε λίμνη της περιοχής όπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο.

Όπως φαίνεται επί της γέφυρας που στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί ως πορθμείο μεταφέρεται ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού ACV.
Για την ιστορία η παραγγελία των 52 Επιθετικών Αμφιβίων Γεφυρών τύπου Samur, από τον τουρκικό Στρατός είχε γίνει στις αρχές του 2007.

Kάθε αμφίβιο όχημα-σχεδία Samur έχει δυνατότητα γεφύρωσης 12,5 μέτρα, ενώ η κάθε συλλογή που αποτελείται από 12 οχήματα-σχεδίες τα 150 μέτρα Το νέο όχημα αξιοποιεί ως βάση του το σασί του οχήματος Pars 8×8 της ίδιας εταιρείας υιοθετώντας ως υπερκατασκευή του οχήματος το αντίστοιχο γερμανικό όχημα Μ3 της εταιρείας EWK.

Η κάθε συλλογή οχημάτων Samur που αποτελείται από 4 οχήματα συνδεδεμένα μεταξύ τους έχει δυνατότητα γεφύρωσης 50 μέτρων, ενώ μπορεί να μεταφέρει οχήματα μέχρι βάρους 70 τόνων. Η πρόωση του οχήματος στο νερό επιτυγχάνεται χάρις σε δύο υδροπροωθητήρες, ενώ λόγω της σχεδίασης του το Samur μπορεί να επιχειρήσει σε ρηχά νερά βάθους μόλις 1,05 μέτρου.

Από δοκιμές που έχουν γίνει από το γερμανικό Στρατό με την γέφυρα Μ3 η διεκπεραίωση ενός άρματος από την μία όχθη στην άλλη για ένα ποταμό παρόμοιο με τον Έβρο, δεν διαρκεί παραπάνω από 6 λεπτά όταν η Μ3 λειτουργεί ως πορθμείο. Το κόστος του προγράμματος φτάνει τα 130,8 εκατ. δολάρια και υπολογίζεται ότι η πρώτη συλλογή γεφυρών πρόκειται να παραδοθεί στον τουρκικό Στρατό στα μέσα του 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα ξεκίνησε επί των ημερών του πρωθυπουργού Ερντογάν και αποτελεί ένα καθαρά επιθετικό σύστημα αφού στόχος του είναι η γεφύρωση του ποταμού Έβρου, αφού η Τουρκία δεν διαθέτει αλλού προσβάσιμους σε τέτοιου είδους γέφυρες ποταμούς στα σύνορά της με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες.

Read more...

Ο Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία το 2011;


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας από τους προσκεκλημένους στη φετινή τρίτη συνάντηση των στελεχών του τουρκικού διπλωματικού σώματος που θα γίνει στις αρχές του 2011 στην Άγκυρα και την Ερζουρούμ αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα “Ζαμάν”.
Η εφημερίδα γράφει ότι η σχετική πρόταση είχε διατυπωθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και ότι ο κ. Παπανδρέου ανάφερε πως θα μπορούσε να λάβει μέρος εάν του το επιτρέψει το πρόγραμμά του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα “οι πλευρές εξακολουθούν να εργάζονται για τις πιθανές ημερομηνίες συμμετοχής του κ.Παπανδρέου στη συνάντηση”, ενώ “πιο πιθανό είναι να μετάσχει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο τμήμα εκείνο της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στην Ερζουρούμ”.
Οι συναντήσεις αυτές γίνονται εδώ και τρία χρόνια. Πέρσι είχαν γίνει στην Άγκυρα και στο Μάρντιν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Η “Ζαμάν” γράφει ότι καλεσμένοι εκτός από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου είναι η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν ‘Αστον και οι υπουργοί εξωτερικών του Πακιστάν και του Αφγανιστάν Σαχ Μαχμούντ Κουρεϊσί και Ζαλμάϊ Ρεσούλ.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP