Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ιλχάν Αχμέτ, πρώην βουλευτής, στέλεχος της ΔΗ.ΣΥ., «Στη Ν.Δ. δεν ήθελαν την μειονότητα»


Για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας ο πρώην βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ μίλησε στην εκπομπή «Αιχμή του Δόρατος» του Δάμωνα Δαμιανού στο ράδιο Παρατηρητής και υπήρξε αποκαλυπτικός τόσο για τους λόγους που τον οδήγησαν εκτός της Νέας Δημοκρατίας όσο και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές του εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου στη Θράκη από εδώ και στο εξής.

Η μειονότητα ψήφισε με πολιτικά κριτήρια

ΠτΘ: Πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα την δημοτικών εκλογών στην Κομοτηνή καθώς και των περιφερειακών εκλογών στην ΑΜ-Θ;
Ι.Α.: Τόσο στις δημοτικές όσο και στις περιφερειακές εκλογές ο κόσμος ψήφισε με πολιτικά κριτήρια. Στον δήμο Κομοτηνής αλλά και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης οι εκλογές είχαν πολιτική χροιά. Αν αναφερθώ στην μειονότητα, θα έλεγα ότι ψήφισε με τα δικά της πολιτικά κριτήρια. Η ανάλυση θα πρέπει να γίνει με προσοχή για να καταλήξουμε σε σωστά πολιτικά συμπεράσματα.

ΠτΘ: Τι ήταν αυτό που βάρυνε ώστε η μειονότητα να στηρίξει με τόσο μεγάλα ποσοστά το ΠΑΣΟΚ;
Ι.Α.: Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή αναδρομή για να καταλάβει ο κόσμος καλύτερα. Το 2004 όταν κλήθηκα από τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο εκτιμώ και σέβομαι απεριόριστα, παρόλα τα λάθη που μπορεί να έγιναν από τους υπουργούς του και από τον ίδιο, παρουσιάσαμε και δεσμευθήκαμε απέναντι στην μειονότητα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Μέχρι τότε η μειονότητα ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ αλλά ήθελε μια άλλη πολιτική, η οποία θα έλυνε τα προβλήματά της. Η μειονότητα αυτό το πρόγραμμα το ενέκρινε και με οδήγησε στη βουλή με 13.500 ψήφους. Μέχρι το 2007 υλοποιήσαμε με ιδρώτα και δάκρυα και με πολύ μεγάλο κόπο αυτή την πολιτική, παρ΄ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπιζα και μέσα από το κόμμα στην Αθήνα και από τα τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Το 2007 όταν ξανακατέβηκα στις εκλογές ο κόσμος επιβράβευσε, νομιμοποίησε αυτή την πολιτική που ακολουθήσαμε αυξάνοντας τους σταυρούς μου και μάλιστα είπε πως ορθώς έπραξε η Νέα Δημοκρατία, «ορθώς πράξατε κ. Ιλχάν». Για λόγους που έχουν να κάνουν με τον εκλογικό νόμο δεν μπήκα στην Βουλή για να συνεχισθεί αυτή η πολιτική της ισονομίας και ισοπολιτείας. Το θέμα είναι μετά τι έγινε για να δούμε γιατί σήμερα ενταχθήκαμε στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη και γιατί φθάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Ο κ. Στυλιανίδης το 2009 ήθελε να σώσει τη δική του έδρα

ΠτΘ: Τι συνέβη κατά την διετία 2007-2009, όταν δεν εξελέγητε βουλευτής σε ό,τι αφορά την μειονοτική πολιτική της Ν.Δ.;
Ι.Α.: Εκεί έγιναν τα τραγικά σφάλματα. Αν και έπρεπε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία μάλιστα ήταν υπουργός Παιδείας ο κ. Στυλιανίδης σε ένα νευραλγικό υπουργείο το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει την υλοποίηση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων, είδαμε μια απόκλιση. Με λίγα λόγια, η Νέα Δημοκρατία ήθελε να διώξει την μειονότητα από την παράταξη αυτή.

ΠτΘ: Πώς το δικαιολογείτε αυτό; Γιατί το λέτε;
Ι.Α.: Ας δούμε πρώτα τα παραδείγματα με επιχειρήματα και μετά θα δούμε και τους λόγους που προκάλεσαν αυτή την συμπεριφορά. Για παράδειγμα το ύψος των μιναρέδων, που ήταν το πρώτο κρούσμα. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να περιορισθεί στα επτά μέτρα. Ήταν απόφαση του υπουργείου Παιδείας που απέβλεπε στο να δυσανασχετήσει η μειονότητα και απετέλεσε πλήγμα. Η κατεδάφιση βρυσών, η στάση του Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης που τύχαινε να προέρχεται από την Πολιτική Άνοιξη και σημερινού συμβούλου του κ. Σαμαρά ήταν σκληρή. Ο κ. Σταμάτης δεν αναγνώριζε θεσμούς, προσπαθούσε να έρθει σε διαμάχη με την μειονότητα και γενικά τηρούσε μια σκληρή στάση έναντι αυτής. Όλα αυτά και άλλα πάρα πολλά έγιναν κατά την άποψή μας για ένα λόγο. Ήξερε ότι η Νέα Δημοκρατία τις επόμενες εκλογές δεν θα τις κέρδιζε. Ήταν για προσωπικά συμφέροντα των τοπικών βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να αναδειχθούν. Δεν την ένοιαζε τη Νέα Δημοκρατία να πάρει δύο έδρες. Ήθελε απλά να σώσει τη δική του έδρα ο κ. Στυλιανίδης.

ΠτΘ: Εμμένετε βλέπω στον κ. Στυλιανίδη…
Ι.Α.: Βεβαίως. Παρά τις εκκλήσεις μου, παρά τις επιστολές μου, παρά τον μεγάλο αγώνα που έδωσα σε αυτά τα δύο χρόνια προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, προκειμένου να καταστεί η Νέα Δημοκρατία δύναμη ξανά στην μειονότητα, όλα έπεσαν στο κενό, βρήκα όλες τις πόρτες κλειστές. Ήταν σαν να μην υπήρχα. Είχαμε ασφαλώς και ένα πρωθυπουργό εγκλωβισμένο στο Μέγαρο Μαξίμου, οι υπουργοί ήταν κυριευμένοι από αλαζονεία και για αυτό καταδικάστηκαν και από όλη την κοινωνία και όχι μόνο από τη μειονότητα. Στο κομμάτι αυτό ιδιαίτερα δεν προχωρούσε τίποτα και μάλιστα αντί για θετικές ενέργειες υπήρχαν αρνητικές πολιτικές. Είχε εγκαταλειφθεί από το 2007 η ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική που είχε εξαγγείλει ο κ. Καραμανλής και μάλιστα είχαμε πισωγύρισμα, στα τζαμιά, στις βρύσες…

ΠτΘ: Εντάξει τα τζαμιά και οι βρύσες αλλά νομίζω ότι για τα μείζονα θεσμικά ζητήματα δεν είπατε τίποτα.
Ι.Α.: Θα σας πω για το θέμα των δίγλωσσων νηπιαγωγείων. Ο κ. Στυλιανίδης ως υπουργός Παιδείας δεν προχώρησε, τα θέματα των σχολείων, της ΕΠΑΘ, τα βακούφια. Ο νόμος για την εκλογή βακουφικών επιτροπών έμεινε μετέωρος παρά το γεγονός ότι ψηφίσθηκε στην Βουλή, ακόμη και σήμερα παραμένει ανενεργός. Μάλιστα, αν και είχαμε ενστάσεις σε κάποια άρθρα του, δεν τα άλλαξε το υπουργείο. Ήθελαν να ψηφίσουν το νόμο αν και ήξεραν ότι η μειονότητα δεν θα τον αποδεχτεί. Ήθελαν δηλαδή να ψηφίσουν ένα νόμο όπως το 1980 για τις βακουφικές επιτροπές ο οποίος θα τελούσε εν αχρησία. Παρόλο που υπήρχε διαφορετική εισήγηση και είχε ωριμάσει μέσα στην κυβέρνηση μια άλλη αντίληψη των πραγμάτων, υπήρχαν δυνάμεις που ήθελαν να κάνουν για τα μάτια του κόσμο ένα νόμο και να μην τον εφαρμόσουν ουσιαστικά. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί εγώ κατέβηκα ως βουλευτής το 2009 εφόσον ήταν αντιληπτό ότι το ψηφοδέλτιο πού έκανε η Νέα Δημοκρατία είχε ως στόχο την εκλογή του Ευριπίδη Στυλιανίδη και μόνο; Ο λόγος είναι απλός. Αγαπούσα και σέβομαι τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή. Είχα απεριόριστο σεβασμό στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού και αποφάσισα να δώσω τη μάχη προκειμένου, αν με τιμούσε ο λαός και επανεκλεγόμουν, να επανέφερα τα πράγματα στη σωστή τους βάση από εκεί που τα είχα αφήσει.

ΠτΘ: Και πάλι όμως τιμηθήκατε παίρνοντας 8.500 ψήφους.
Ι.Α.: Αυτές οι ψήφοι είναι εντελώς προσωπικοί, παρόλο τον πόλεμο που δέχθηκα από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από άλλους κύκλους οι οποίοι συνεργάστηκαν για συμφεροντολογικούς λόγους με τη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα η μειονότητα τιμώρησε αυτή την πολιτική και σε αυτές τις εκλογές.

Με την σημερινή μου εμπειρία ίσως να μην έκανα την ερώτηση για τους ιμάμηδες

ΠτΘ: Εκτίμησή μου είναι ότι σας έβλαψε και η υπόθεση των ιμάμηδων και του διορισμού τους ως δημοσίων υπαλλήλων. Σήμερα που τα σκέφτεστε με ηρεμία, με ωριμότητα και με περισσότερη σοφία τα πράγματα, αν σας ξαναδινόταν η ευκαιρία να ξαναφτιάξετε εκείνο το νομοσχέδιο θα κάνατε κάποιες αλλαγές ώστε να μην έχετε απέναντί σας την οργή της μειονοτικής κοινωνίας;
Ι.Α.: Πριν πω την άποψή μου να σας πω ότι δεν εισηγήθηκα κανένα νόμο. Αυτό λέγεται ψευδώς στην μειονότητα και λέγεται με τις ευλογίες της Νέας Δημοκρατίας. Απλά εγώ έκανα μια ερώτηση στη βουλή και διερεύνησα τις προθέσεις. Είπα ότι υπάρχουν κάποιοι ιμάμηδες που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα γι΄ αυτή και ρώτησα τι προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει προκειμένου οι ιμάμηδες να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Η κ Γιαννάκου τότε απάντησε ότι δεν δύναται λόγω του συντάγματος εκτός από την Εκκλησία της Ελλάδος να έχουν ασφαλιστικά δικαιώματα και να ασφαλισθούν οι ιμάμηδες. Η απάντηση δηλαδή ήταν αρνητική και το θέμα έκλεισε. Αργότερα, χωρίς να το γνωρίζω, κατεβαίνει ένα νομοσχέδιο στη βουλή το οποίο δεν ήταν αυτοτελές, ήταν προσθήκη σε άλλο και το οποίο υπερψηφίζεται με τάχιστες διαδικασίες εν κρυπτώ. Εγώ τότε αντέδρασα.



Η Συμβουλευτική Επιτροπή αποφάσισε ότι αυτός ο νόμος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός διότι δεν ήταν μόνο θέμα ασφαλιστικής κάλυψης αλλά γιατί τους ιμάμηδες τους έκανε δημοσίους υπαλλήλους καταργώντας έτσι βασικές αρχές της συνθήκης της Λοζάνης. Εμείς θέλαμε διαφάνεια ως προς την ασφαλιστική κάλυψη των ιμάμηδων και αυτό το εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά. Σήμερα, με την εμπειρία που έχω ίσως να μην έκανα αυτή την ερώτηση. Η προσπάθειά μου απέβλεπε στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε κοινωνικού προβλήματος. Ίσως έπρεπε να ήμουν περισσότερο προσεκτικός και ίσως έπρεπε να το χειριστώ καλύτερα. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι και με συκοφάντησαν για ένα θέμα ουσιαστικά ανύπαρκτο. Και μάλιστα αυτός ο νόμος δεν εφαρμόζεται ούτε σήμερα ούτε εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν πραγματικά ήθελαν να εφαρμόσουν ένα νόμο θα το έκαναν, αλλά έγινε μόνο για να γίνει ζημιά στον Ιλχάν. Είναι κρίμα γιατί γυρνά τη Θράκη πίσω γιατί όλα αυτά αποτελούν πρακτικές και πολιτικές που δεν εξυπηρετούν κανένα.



Καλώ την σημερινή κυβέρνηση να καταργήσει αυτό το νόμο να επαναφέρει το παλιό σύστημα και να δώσει λύση. Και πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει και τη διαίσθηση και την ικανότητα να το πράξει αυτό.
Σε ό,τι αφορά την μετά το 2009 περίοδο, έγιναν εσωκομματικές εκλογές και ο κ. Σαμαράς είχε δικαίωμα να είναι υποψήφιος. Ήταν ένας άνθρωπος που προερχόταν από το «Δίκτυο 21» της Πολιτικής Άνοιξης. Γνωρίζουμε τις απόψεις του Δικτύου. Όταν ο κ. Σαμαράς ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη δεν έβαλε υποψήφιο βουλευτή από τη μειονότητα και μάλιστα έκανε δηλώσεις στις οποίες λέει ότι δεν υπάρχει ανάγκη η μειονότητα να εκπροσωπείται εφόσον όλοι είναι έλληνες πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά, ομοιάζει με την Πολιτική Άνοιξη και είδαμε ότι ένα χρόνο μετά τα την εκλογή του δεν έκανε καμία δήλωση ή πράξη που να αλλάζει αυτή την πολιτική πρακτική. Μπορεί στην Αλεξανδρούπολη που ήρθε να είπε ότι θα ακολουθήσει την σύγχρονη ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική, όμως εμείς από λόγια έχουμε βαρεθεί. Πράξεις δεν βλέπουμε.

Με τη «Δημοκρατική Συμμαχία» θέλουμε να υπάρξει και μια άλλη πολιτική λύση, μια άλλη πολιτική για τον τόπο, για την Ελλάδα και πρωτίστως για τη μειονότητα

ΠτΘ: Εσείς όμως φύγατε αυτομάτως μετά την εκλογή Σαμαρά από τη Ν.Δ. Δεν του αφήσατε κανένα χρονικό περιθώριο, ώστε να δείξει δείγματα γραφής ως ηγέτης ενός μεγάλου κόμματος πλέον. Εκεί δεν θα μπορούσε κάποιος να σας κατηγορήσει για καχυποψία;
Ι.Α.: Όχι, βέβαια, έχω κότσια και φορώ παντελόνια. Γνωρίζω ότι στην πολιτική δεν αλλάζουν κάποια πράγματα. Έμαθα στη βουλή ότι αρκετά ψέματα λέμε στον ελληνικό λαό και αυτό με ενοχλεί. Γνωρίζω τις απόψεις του κ. Σαμαρά, τον περίγυρό του και ξέρω ότι και στην εσωκομματική διαδικασία που ακολουθήθηκε παρακολούθησα τις δηλώσεις του και για αυτό πήραμε αυτή την απόφαση. Είδαμε την απόκλιση από την κεντροδεξιά και συνταχθήκαμε με τη Ντόρα Μπακογιάννη. Είμαστε ιδρυτικά μέλη της Δημοκρατικής Συμμαχίας και δεν επιδιώκουμε μόνο να έχουμε καρέκλες, ή να εκλεγούμε βουλευτές ή να εξυπηρετήσουμε προσωπικά μας πολιτικά συμφέροντα. Απλά θέλουμε να υπάρξει και μια άλλη πολιτική λύση, μια άλλη πολιτική για τον τόπο, για την Ελλάδα και πρωτίστως για τη μειονότητα. Θέλουμε μια πρόταση σύγχρονη, φιλελεύθερη, μια πολιτική που δεν θα είναι εγκλωβισμένη στο χθες και ένα κίνημα το ο οποίο να μην καθοδηγείται από κανένα. Δεν είμαι ο μόνος εκπρόσωπος της Ντόρας εδώ ούτε κάποιοι άλλοι είναι. Βαρέθηκα τα κόμματα με την επετηρίδα η οποία και ζημίωσε την Ελλάδα. Σήμερα ο Παπανδρέου δίνει ένα μεγάλο αγώνα και βλέπουμε τους μισούς υπουργούς να μην θέλουν το μνημόνιο ενώ οι άλλοι μισοί «λουφάρουν». Αυτή όμως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί. Σήμερα αυτά που τραβά η δημοκρατία μας οφείλονται σε δύο λόγους: πρώτον στο πολιτικό κόστος που όλους τους ενδιαφέρει και δεύτερον στις παλιές πολιτικές αντιλήψεις οι οποίες πρέπει να ξεπερασθούν. Ή θα εφαρμόσουμε μια πολιτική και θα πάμε τη χώρα μπροστά ή μένουμε πίσω στο χθες

Τα κόμματα επιδιώκουν να έχουν εκπροσώπηση μόνο κατά τύπο

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι το μεγάλο κομμάτι της μειονότητας που στήριζε τη Νέα Δημοκρατία θα σας ακολουθήσει στο νέο εγχείρημα με την κ. Μπακογιάννη;
Ι.Α.: Αν πιστεύουν ότι υπάρχει μια άλλη πολιτική, ας μας ακολουθήσουν. Αν πιστεύουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματά τους, αν πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ απλά συντηρεί την κατάσταση και την διαχειρίζεται, με έξυπνο ομολογώ τρόπο, χωρίς να κάνει ζημιά αλλά και χωρίς να προβαίνει σε θετικές πράξεις, ας μας ακολουθήσουν. Αν πιστεύει η μειονότητα ότι μπορεί να υπάρξει μια αξιόλογη πρόταση αξιόπιστη και ότι η ίδια πρέπει να εκφράζεται μέσα στα κόμματα αλλά με δυναμικό τρόπο χωρίς να την εκμεταλλεύονται και να την χειραγωγούν, ας μας ακολουθήσει. Γιατί τα μεγάλα κόμματα τη θυμούνται μόνο στις εκλογές, αλλά αυτό κάποτε πρέπει να σταματήσει. Η εκπροσώπηση της μειονότητας δεν είναι αυτοσκοπός μόνο, δηλαδή να έχουμε εκπροσώπους στη βουλή και στο δήμο…

ΠτΘ: Αυτό όμως δεν επιδιώκει τελικά ο λαός της μειονότητας;
Ι.Α.: Δεν μπορεί να υπάρξει εκπροσώπηση κατά τύπο αλλά κατά ουσία…

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή η μειονότητα έχει εκπροσώπους κατ’ ουσία ή μόνο ως προς τον τύπο;
Ι.Α.: Τα κόμματα επιδιώκουν να έχουμε εκπροσώπους προς τον τύπο. Εισηγηθείτε προς τον πρωθυπουργό μια πρόταση και δείτε τι θα πουν ο κ. Στυλιανίδης, ο κ. Πεταλωτής. Είναι μια επετηρίδα αξεπέραστη. Δεν πρέπει να διαμορφώνεται όμως έτσι η πολιτική. Πρέπει να αφήσουμε τον Αμέτ Χατζηοσμάν να δουλέψει, τον οποιοδήποτε. Δεν μπορεί να υπάρξει επετηρίδα στη δημοκρατία

Με προβληματίζει αν ο μειονοτικός συνδυασμός στο δήμο Κομοτηνής έγινε για να υπάρχει φωνή ή για εξυπηρέτηση συμφερόντων

ΠτΘ: Πώς σας φάνηκε η τάση πολιτικής αυτονόμησης ορισμένων κομματιών της μειονότητας με το ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο της κ. Μουσταφάογλου;
Ι.Α.: Μα και αυτή η ίδρυση και η επιλογή να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος συνδυασμός είναι αποτέλεσμα όλου αυτού του σκηνικού που σας εξήγησα προηγουμένως. Ο κόσμος έχει βαρεθεί από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ να ακούει λόγια και να μην βλέπει τίποτα στην πράξη Δεν υπάρχει ελευθερία και για αυτό το λόγο το να σκεφθείς να κάνεις ένα συνδυασμό εντελώς μειονοτικό ίσως να είναι σωστό. Στο θέμα όμως αυτό εμένα με προβληματίζει αν αυτός ο συνδυασμός έγινε για να υπάρχει μια άλλη φωνή ή για να εξυπηρετήσει προσωπικά συμφέροντα ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό θα φανεί στο μέλλον.

ΠτΘ: Λέτε ότι θα κριθεί στο δημοτικό συμβούλιο;
Ι.Α.: Βεβαίως, με τις τοποθετήσεις, με τις παρατηρήσεις θα βοηθήσουν το δήμαρχο από την αντιπολίτευση για να παραχθεί έργο. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, το θέμα είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε. Αν έχουν καλόπιστη διάθεση- και πιστεύω πως έχουν καλές προθέσεις- τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κατεβάσει ένα συνδυασμό και να διεκδικήσει ψήφο και μάλιστα ύστερα από τέσσερα χρόνια να υπάρχουν και χριστιανοί συμπολίτες που θα ενταχθούν σε αυτόν. Οι δηλώσεις όμως όπως είναι «γκετοποίηση», οφείλονται στο φόβο του πολιτικού κόστους και της καχυποψίας που υπάρχει. Αυτή η καχυποψία που υπάρχει στην Αθήνα και στη Θράκη μας πάει πίσω. Βέβαια υπάρχουν ερεθίσματα για την καχυποψία, υποπτευόμαστε -και αν μου επιτρέπετε τη φράση- είμαστε «τσιτωμένοι», αλλά θα κριθεί στην πράξη. Έγινε μια ενέργεια, είναι ένας πολιτικός φορέας που θα κριθεί στην πράξη.

ΠτΘ: Επειδή υπάρχει το προηγούμενο του Σαδίκ δεν θα θέλαμε να επιστρέψουμε σε εκείνη την εποχή. Εκτιμάτε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος σήμερα;
Ι.Α.: Άλλες ήταν τότε οι καταστάσεις και βέβαια δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Το φαινόμενο Σαδίκ δημιουργήθηκε μέσα από άσχημες πολιτικές για τη μειονότητα. Η ίδια η πολιτεία δημιούργησε τον Σαδίκ. Ήταν ανάγκη της εποχής. Η μειονότητα αναζητά πολιτικές διεξόδους και κενά στην δημοκρατία δεν υπάρχουν. Τα κενά θα καλυφθούν. Αν υπάρχει πείνα, γκετοποίηση, απαξίωση τότε και η μειονότητα κάπως πρέπει να εκδηλωθεί. Αυτή η εκδήλωση μπορεί να φανεί κατά αυτό τον τρόπο και κάποιοι να την εκμεταλλευτούν. Το θέμα είναι να υπάρχουν υγιείς δυνάμεις και ο καθένας να εκφράζεται όπως και όπου θέλει.

Στασιμότητα στα μειονοτικά θέματα αυτό το χρόνο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ

ΠτΘ: Σε ό,τι αφορά την πολιτική του ΠΑΣΟΚ του τελευταίου χρόνου που είναι στην κυβέρνηση, βλέπετε να υπάρχει πρόοδος ή στασιμότητα;
Ι.Α.: Στασιμότητα. Βέβαια η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα, αλλά μια κυβέρνηση δεν ασχολείται μόνο με την οικονομία. Υπάρχει μεγάλη στασιμότητα. Ίσως βέβαια θα μου πείτε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις οδεύουν σε καλό δρόμο. Υπάρχει ειλικρινής πρόθεση μεταξύ των πρωθυπουργών, αλλά αυτό δεν φθάνει και στο κάτω κάτω και επί Καραμανλή είδαμε κουμπαριές και καλές σχέσεις αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το θέμα είναι ότι πρέπει σε μια ορθολογιστική βάση, σε μια επιστημονική βάση γνωρίζοντας τις κόκκινες γραμμές ένθεν και ένθεν να προχωρήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων σε μια δίκαιη λύση. Πάντα όμως μέσω του διαλόγου χωρίς να υπονομεύουμε τους βουλευτές και τους εκπροσώπους της μειονότητας. Είναι εύκολο να αποδίδουμε ευθύνες. Διάβαζα στην εφημερίδα σας την συνέντευξη του κ. Στυλιανίδη, άκουσα επίσης ότι συνεδρίασαν για να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στην τοπική Ν.Δ.. Λένε ότι φταίει η μειονότητα. Αυτό θα πω κατ’ αρχήν ότι μου θυμίζει ανέκδοτο. Αν λοιπόν για κάθε επιτυχία ή αποτυχία θεωρούμε υπεύθυνη την μειονότητα τότε δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Η μειονότητα δεν ευθύνεται για το αποτέλεσμα, ευθύνονται οι πολιτικές που ασκήθηκαν. Αν ένα κόμμα συμπεριφέρεται έτσι προκειμένου να δικαιολογήσει τον εαυτό του στην Αθήνα και προκειμένου να έχει ερεθίσματα στον χριστιανικό πληθυσμό δεν προχωρά ο τόπος.

Στήριξα όλους τους ικανούς ανθρώπους και του κ. Γιαννακίδη και του κ. Παυλίδη

ΠτΘ: Ο πιο στενός σας συνεργάτης και φίλος σας, ο κ. Σακήρ Αϊχάν, ήταν υποψήφιος με τον κ. Γιαννακίδη και εξελέγη. Κάποιοι είπαν πως ο Ιλχάν έκλεισε το μάτι προς το ΠΑΣΟΚ και τον Άρη Γιαννακίδη για να κάνει ζημιά στη Νέα Δημοκρατία…
Ι.Α.: Με προσωπικά κίνητρα δεν ενεργούμε. Ο κ. Αϊχάν Σακήρ είναι συνάδελφος και φίλος μου, έκανε μια πολιτική επιλογή να συμπορευτεί με τον κ. Γιαννακίδη. Από εκεί και μετά όμως η δική μας επιλογή είναι να είμαστε στη Δημοκρατική Συμμαχία. Πιστεύουμε σε αυτό το κίνημα, στις αρχές του και ο κάθε πολίτης είναι ανεξάρτητος για να παίξει το ρόλο του.

ΠτΘ: Λέγεται όμως ότι στηρίξατε εμμέσως πλην σαφώς το συνδυασμό του κ. Γιαννακίδη. Ισχύει αυτό;
Ι.Α.: Στήριξα όλους τους ικανούς ανθρώπους και του κ. Παυλίδη τον οποίο εκτιμώ και τον συγχαίρω για τον μεγάλο αγώνα που έδωσε. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και είχε εξαιρετικούς υποψήφιους συμβούλους και από τη μειονότητα. Τα πράγματα ήταν δύσκολα γι΄ αυτόν και δυστυχώς χρεώθηκε τους ατυχείς πολιτικούς χειρισμούς που ανέλυσα προηγουμένως της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια μπορεί να ήταν ένας συνδυασμός ανεξάρτητος αλλά είχε την χροιά και την οσμή της Νέας Δημοκρατίας την οποία η μειονότητα ταύτισε με τον Σαμαρά και εκδηλώθηκε στην κάλπη κατ’ αυτόν τον τρόπο, παρόλο που ο κ. Παυλίδης έχει κάνει μεγάλο έργο στην Ξάνθη και έχει βοηθήσει πάρα πολύ την μειονότητα. Δυστυχώς η πολιτική είναι ενιαία και ο κόσμος δεν μπορεί να διαχωρίσει κάποια πράγματα. Ζητήθηκε η ψήφος με αυτοδιοικητικά κριτήρια αλλά εφόσον πολιτικοποιήθηκαν οι εκλογές αυτό έγινε και από την πλευρά της μειονότητας και εκεί αποτυπώθηκε η κακή περίοδος 2007-2009 και στο αποτέλεσμα των εκλογών του 2009 αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.

Πιστεύω ότι ο κ. Κοτσάκης θα κάνει την αυτοκριτική του

ΠτΘ: Το αποτέλεσμα της ήττας του κ. Κοτσάκη που ήταν δήμαρχος, μόλις μιας τετραετίας πώς το εξηγείτε, όπως και το γεγονός ότι ενώ ήταν δήμαρχος δεν μπορούσε να βρει ικανά στελέχη από τη μειονότητα προκειμένου να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του;
Ι.Α.: Ίσως δεν το θέλησε ο ίδιος αλλά πραγματικά και εμένα μου δημιουργεί απορία το πώς δεν εκμεταλλεύτηκε το διάστημα των τεσσάρων χρόνων. Ο ίδιος πιστεύω θα κάνει την αυτοκριτική του.

ΠτΘ: Σας κάλεσε να τον στηρίξετε;
Ι.Α.: Είχαμε κάποιες συναντήσεις τυπικές και του είπα αυτά που σας είπα και στο ραδιόφωνο. Του είπα, «είστε σοβαρός μπορεί να θέλατε να κάνετε έργο στην περιοχή, αλλά όσον αφορά στο κομμάτι της μειονότητας πιστεύω ότι δεν είχατε τις καλύτερες σχέσεις και επαφές. Εγκλωβιστήκατε και εσείς στις σκληρές κομματικές και προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων ανθρώπων από την παράταξή σας». Του είπα ότι ίσως πίστεψε ότι απομακρύνοντας την μειονότητα θα είχε μεγαλύτερο όφελος και ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του και αυτοί που τον υποστήριζαν.

Δεν είναι άκρα ούτε ο συνδυασμός της κ. Μουσταφάογλου ούτε ο «Σπάρτακος»

ΠτΘ: Σας φοβίζει το γεγονός ότι η στάση πολλών ανθρώπων της μειονότητας δημιουργεί πόλωση στο χριστιανικό στοιχείο με αποτέλεσμα ο συνδυασμός της κ. Σιμπέλ, να δώσει επιχειρήματα και άλλοθι σε κάποιους χριστιανούς να δημιουργήσουν το συνδυασμό του «Σπάρτακου»;
Ι.Α.: Δεν με φοβίζουν καθόλου αυτά και δεν πιστεύω ότι είναι άκρα. Ο συνδυασμός της κ. Σιμπέλ δεν είναι άκρα. Όσον αφορά στο συνδυασμό του «Σπάρτακου», δεν ξέρω αν είναι άκρα αλλά δεν νομίζω ότι θέλουν να είναι. Προσωπικά πιστεύω πάρα πολύ στην δημοκρατία, όπως και στην ελευθερία του λόγου. Δεν πρέπει να μασάμε τα λόγια μας και να λέμε την αλήθεια. Ο φόβος δεν βοηθά σε τίποτα. Ας αφήσουμε τους ανθρώπους να εκδηλωθούν και να εκφρασθούν όπως θέλουν. Γιατί να θέλουμε όλα να γίνονται σύμφωνα με τα δικά μας μέτρα; Ο καθένας κάνει την προσωπική του επιλογή.

Στο δήμο Ιάσμου οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια

ΠτΘ: Στο δήμο Ιάσμου λόγω του ότι δημιουργήθηκε ένας δήμος με τα συγκεκριμένα όρια είχαμε 70% περίπου μειονοτικό πληθυσμό και το υπόλοιπο χριστιανικό. Υπήρξαν δύο συνδυασμοί σχεδόν αμιγώς μειονοτικοί και ένας πλειονοτικός. Είδα να δημιουργείται ένα κλίμα αντιπαράθεσης χριστιανών και μουσουλμάνων Από αυτή την ιστορία η εξέλιξη για τη Θράκη ήταν θετική ή αρνητική;
Ι.Α.: Νομίζω ότι ο συνδυασμός τόσου του κ. Αμούτζα όσο και του κ. Ισμέτ και του κ. Μουσταφάογλου απέκτησαν εμπειρία από αυτή τη διαδικασία. Ήταν η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση που κλήθηκαν οι πολίτες σε ένα συνδυασμό με αρκετό αριθμό χριστιανών συμπολιτών να κατεβάσουν δήμαρχο. Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία και πιστεύω ότι έγιναν λάθη και από τα δύο πλευρές. Μετά από τριάμισι χρόνια, οι συνδυασμοί θα δείτε ότι θα διαμορφωθούν με διαφορετική σύνθεση με περισσότερο υγιή κριτήρια και δεν θα υπάρχει αυτή η επιχειρηματολογία που περιγράψατε και την οποία διαπιστώσαμε όλοι. Θα υπάρξει μεγαλύτερη εμπειρία, περισσότερη δημοκρατία, θα υπάρξουν περισσότερες συμμαχίες, συνεργασίες και θα έχουν περισσότερο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, που αν είχε δοθεί και σε αυτές τις εκλογές ίσως τα αποτελέσματα να ήταν διαφορετικά. Το θέμα είναι να μην χωρίσουμε τον κόσμο. Πιστεύω ότι ο κ. Καδή θα είναι δήμαρχος όλων των δημοτών ανεξάρτητα από θρήσκευμα και αυτό πρέπει να το αποδείξει στην πράξη και πιστεύω να το αποδείξει. Ο κ. Αμούτζας από την πλευρά του, θα κάνει μια ουσιαστική αντιπολίτευση για τον τόπο, για να είναι ωφέλιμος για τον τόπο του.

Η ήττα του κ. Χαλήτ δεν ήταν έκπληξη

ΠτΘ: Την ήττα του κ. Χαλήτ στα Αρριανά την περιμένατε ή ήταν έκπληξη για εσάς;
Ι.Α.: Προσωπικά για μένα δεν ήταν έκπληξη. Ο κ. Χαλήτ είναι πολλά χρόνια δήμαρχος δεν θέλω να κρίνω αν αυτά που έκανε ήταν σωστά ή όχι. Περίμενα να γίνει αλλαγή γιατί στην πολιτική πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχει αρχή και τέλος.

Θετική η διακοπή εισδοχής υποψηφίων στην ΕΠΑΘ, προβληματίζομαι όμως για το τι θα έρθει στη θέση της

ΠτΘ: Πώς είδατε την απόφαση της κ. Δραγώνα, η οποία παραιτήθηκε εντωμεταξύ από σύμβουλος της υπουργού παιδείας, να διακόψει την εισδοχή καινούργιων υποψηφίων στην ΕΠΑΘ για φέτος, κίνηση που πολλοί συνδύασαν με μια προοπτική της κυβέρνησης να την κλείσει ή να την αλλάξει
Ι.Α.: Θετικό με προϋποθέσεις. Η ΕΠΑΘ έπρεπε και πρέπει να κλείσει. Ήταν ένα μόρφωμα της δικτατορίας που εξυπηρετούσε κάποιους σκοπούς και γνώμη όλων των πολιτικών ήταν να κλείσει. Το θέμα είναι τι θα έρθει στη θέση της. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση και ίσως την επεξεργάζονται στο υπουργείο. Το ερώτημα είναι τι θα υπάρχει στη θέση της ΕΠΑΘ. Αυτό πρέπει τάχιστα η κυβέρνηση να μας το πει και αυτό πρέπει να γίνει κατόπιν διαλόγου και να βγει ένας νόμος που θα εφαρμοστεί. Ας μην ψηφίζονται νόμοι που δεν εφαρμόζονται και μόνο ζημιά κάνουν ένθεν και ένθεν. Ο νόμος για τα βακούφια δεν έκανε μόνο ζημιά στην μειονότητα αλλά και στη χώρα μας. Οι νόμοι είναι του κράτους και αφορούν στην αξιοπιστία των εκάστοτε κυβερνήσεων

Δεν θα έχω πρόβλημα στο μέλλον να καταδικάσω και την πολιτική της Μπακογιάννη

ΠτΘ: Πώς θα κατορθώσετε είτε μέσα από την Δημοκρατική Συμμαχία είτε μέσα από την αυτοδιοίκηση να σπάσετε την μονοκρατορία του ΠΑΣΟΚ στη Θράκη; Θεωρείτε ότι είναι δύσκολο εγχείρημα;
Ι.Α.: Τίποτα δεν είναι εύκολο στη ζωή. Η μειονότητα δεν έχει σκληρά κομματικά χαρακτηριστικά και δεν πρέπει να έχει. Ταυτίστηκε τα τελευταία χρόνια με το ΠΑΣΟΚ γιατί η διαχείριση ήταν καλή. Με την κ. Μπακογιάννη με συγκεκριμένες τολμηρές προτάσεις που θα αγγίζουν την ψυχή της μειονότητας, όχι μόνο στα μειονοτικά ζητήματα αλλά και στην καθημερινότητά της, θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη της μειονότητας η οποία και θα διαμορφώνει ταυτόχρονα μια άλλη εναλλακτική πολιτική λύση. Και πάντα επιδιώκοντας συμμαχίες με όρους. Δεν διεκδικούμε την ψήφο μόνο της κεντροδεξιάς αλλά όλων των πολιτών. Μετά από αυτή την διαδρομή που είχα θέλω να κοιτάω την μειονότητα στα μάτια και αν διαπιστώσω οποιαδήποτε απραξία ή αρνητικό έδαφος, όπως καταδικάζω σήμερα τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ ή της Νέας Δημοκρατίας δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να καταδικάσω και την πολιτική της κ. Μπακογιάννη, εφόσον διαπιστώσω ότι δεν υπάρχουν καλές και ειλικρινείς προϋποθέσεις

ΠτΘ: Ποιοι άλλοι από την Ροδόπη συνυπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας;
Ι.Α.: Είναι ο κ. Χαβούζ Αντνάν Αχμέτ, ο κ. Ταμπάκ Αχμέτ οικονομολόγος καθώς και κάποιοι από την Ξάνθη. Αυτή ήταν μια αρχή, το θέμα είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που από εδώ και εμπρός αναμένει. Υπήρξε 35% αποχή στις εκλογές, πρώτη φορά στη μειονότητα έχουμε αποχή, εκτός των ευρωεκλογών και αυτό είναι ένα μήνυμα. Το μήνυμα ήταν διπλό στις εκλογές του 2010 η αποχή πρέπει να ερμηνευτεί ως διπλό πολιτικό μήνυμα στο πολιτικό σύστημα

Δικαιολογημένη η εκδήλωση ενδιαφέροντος του Τουρκικού Προξενείου προς τη μειονότητα

ΠτΘ: Πάρα πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν η μειονότητα χειραγωγείται από την Άγκυρα και το προξενείο. Αυτό δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια σε μερίδα της τοπικής κοινωνίας. Εσείς που γνωρίζετε τα πράγματα από μέσα και έχετε υπηρετήσει σε πολλές θέσεις τι θα τους απαντούσατε;
Ι.Α.: Η μειονότητα σαν πληθυσμιακή ομάδα δεν πιστεύω ότι χειραγωγείται από κανένα. Δεν μπορεί να χειραγωγηθεί αλλά μπορεί να δεχθεί επιρροές. Μπορούν κάποιοι φορείς να επηρεάσουν και αυτοί που είναι κακοπροαίρετοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους του τουρκικού προξενείου είναι δικαιολογημένη γιατί αυτοί οι άνθρωποι, εννοώ οι μειονοτικοί πολίτες, αυτοπροσδιορίζονται ως «τουρκικής καταγωγής». Υπάρχει ένα τουρκικό προξενείο εδώ που όπως το προξενείο της Ελλάδας προασπίζεται και τα συμφέροντα των ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, έχει ηθικό ή αν θέλετε ιστορικό και πολιτικό δεδηλωμένο και δικαιολογημένο ενδιαφέρον. Από εκεί και μετά όμως το τουρκικό προξενείο πρέπει να σέβεται τις επιλογές της μειονότητας ως προς τα κόμματα ή τους υποψηφίους, είτε είναι χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι και αν διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει σεβασμός στη βούληση της μειονότητας ή υπάρχει μονομερής διάκριση ή στήριξη μεμονωμένων ατόμων με πολιτική σκοπιμότητα, αυτό θα ήταν καταδικαστέο όχι μόνο από εμένα αλλά και από όλη την μειονότητα.
Η μειονότητα δεν θέλει παρέμβαση στην ελεύθερη βούλησή της αλλά θέλει το ενδιαφέρον όχι μόνο από το τουρκικό προξενείο αλλά από το ελληνικό κράτος, τα κόμματα, τον κόσμο, όπως όλοι οι άνθρωποι. Εάν εμείς δεν ενδιαφερόμαστε και κοροϊδεύουμε την μειονότητα τότε και αυτή θα μας γυρίσει την πλάτη της.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP