Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ελεύθεροι εννέα Τούρκοι αξιωματικοί που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση Εργκένεκον


Δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη διέταξε την Τετάρτη την αποφυλάκιση εννέα αξιωματικών του τουρκικού στρατού -μεταξύ των οποίων τέσσερις ανώτατοι στρατιωτικοί- που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε συνωμοσία ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν.

Οι εννέα αξιωματικοί (οι τρεις εν αποστρατεία) κρατήθηκαν μαζί με άλλους 70 αξιωματικούς από τα τέλη Φεβρουαρίου, έπειτα από μαζικές εφόδους και συλλήψεις της αστυνομίας που κλιμάκωσαν περαιτέρω την ένταση μεταξύ της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν και των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Ανάμεσα στους αποφυλακισθέντες είναι ένας αρχιπλοίαρχος, ένας αντιστράτηγος, ένας υποναύαρχος και ένας αντιναύαρχος, οι τελευταίοι δύο εν αποστρατεία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN Turk.

Εικοσιτέσσερα άτομα παραμένουν κρατούμενα σε σχέση με την υπόθεση «Επιχείρηση Βαριοπούλα», όπως μετέδωσε παράλληλα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι εισαγγελείς ερευνούν κατηγορίες βάσει των οποίων οι ύποπτοι είχαν στόχο να ρίξουν βόμβες σε ιστορικό τζαμί, να καταρρίψουν ένα μαχητικό τζετ και να κατηγορήσουν γι' αυτό την Ελλάδα και να συλλάβουν εκατοντάδες πολίτες για να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή με τελικό στόχο να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο στρατός αρνήθηκε ότι σχεδιαζόταν μια τέτοια συνωμοσία, τονίζοντας ότι η υπόθεση «Επιχείρηση Βαριοπούλα» αποτελεί μέρος ενός σεναρίου πολεμικών παιχνιδιών που χρησιμοποιείται στα εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Read more...

Τουρκικός Τύπος 31.03.2010


Ξεκινάμε με την εφημερίδα Milliyet η οποία μας ενημερώνει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσουν εργασίες για την εφαρμογή της μακροπρόθεσμης θεώρησης διαβατηρίου για Τούρκους επιχειρηματίες, φοιτητές και καλλιτέχνες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος συνοδευόμενη από μια αποστολή επιχειρηματιών, συμμετείχε στο Τουρκο-γερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χτες στο παλάτι Çırağan στην İstanbul. Ο πρωθυπουργός Erdoğan, προχθές από την Ankara δήλωσε πως αναμένουν την άρση της ταξιδιωτικής θεώρησης μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, ενώ η Μέρκελ του απάντησε με τις εξής δηλώσεις:

"Να συνεργαστούμε μαζί για το θέμα αυτό και να αναπτύξουμε μια μέθοδο".

Στο χτεσινό επιχειρηματικό φόρουμ η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι μπορούν να παρατείνουν μόνο για επιχειρηματίες, φοιτητές και καλλιτέχνες τη διάρκεια της ταξιδιωτικής θεώρησης μακράς διαρκείας.

Η κα Μέρκελ αφού τόνισε ότι η Τουρκία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την άρση της θεώρησης, πρόσθεσε τα εξής:

"Με την πρόοδο των εργασιών, κυρίως οι Τούρκοι επιχειρηματίες, φοιτητές και καλλιτέχνες μπορούν να κατέχουν μακροπρόθεσμη θεώρηση διαβατηρίου. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας".

Περνάμε στην εφημερίδα Sabah όπου διαβάζουμε ότι ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Τουρκίας με την ΕΕ Egemen Bağış, επέκρινε με σκληρή γλώσσα τη Γαλλία και τη Γερμανία που από την μια πιέζουν για περικοπή των δημοσίων δαπανών την Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, ενώ από την άλλη την εξοπλίζουν με αμυντικό υλικό.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην «New York Times», ο Bağış ανέφερε ότι σε περίπτωση που η ελληνική διοίκηση περικόψει ή παγώσει τις αμυντικές δαπάνες τότε θα ανταποκριθεί και η Τουρκία σ' αυτό.

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι η Αθήνα ανταγωνίζεται την Ankara στο θέμα εξοπλισμού και αυτό αποτελεί έναν από τους λόγους της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στην Ελλάδα. "Οι χώρες που θέλουν να βοηθήσουν την ελληνική διοίκηση η οποία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, προσπαθούν ταυτόχρονα να πουλήσουν όπλα.

Τέλος η Star μας πληροφορεί ότι πραγματοποιήθηκε το πείραμα στον ισχυρότερο επιταχυντή του κόσμου «Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider - LHC)» με στόχο να λύσει τα μυστήρια του σύμπαντος. Οι ειδικοί του Ερευνητικού κέντρου CERN γιόρτασαν τις επιτυχίες τους και χαρακτήρισαν ως «αρχή μιας νέας εποχής» τις συγκρούσεις των πρωτονίων με ταχύτητα σε επίπεδα ρεκόρ.

Σύμφωνα με την είδηση της εφημερίδας, παρά τις αντιδράσεις μερικών επιστημόνων η Μεγάλη έκρηξη (Big Bang, Μπιγκ Μπανγκ) που θεωρείται ως πείραμα του αιώνα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας (CERN) στην Ελβετία.


Read more...

Τρεις Τούρκοι στρατιώτες νεκροί στην ΝΑ Τουρκία


Τρείς στρατιώτες σκοτώθηκαν και δυο άλλοı τραυματίσθηκαν χθες (30-3-2010) σε έκρηξη νάρκης στην επαρχία Çukurca του νομού Hakkari.Οι δραματικές σκηνές εξελίχτηκαν στη φάση έρευνας στη συνοριακή περιοχή του προαναφερόμενου νομού. Οι σωροί των Νuri Aydın, Fatih Aydoğdu και Mehmet Kaya Çelik σήμερα θα σταλούν στη γενέτειρά τους για την τελευταία τους κατοικία.

TRT


Read more...

Αιγαίο: Τα ελληνικά μαχητικά «σπάνε» τουρκική εκπαιδευτική άσκηση.....Σε αναχαίτιση προχώρησαν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη


Τέσσερις φορές παρέμβαση δέχτηκαν χθες τα τουρκικά μαχητικά από τα μαχητικά της ελληνικής αεροπορίας στη διάρκεια του σχηματισμού εκπαιδευτικών πτήσεων τους στο Διεθνή Εναέριο Χώρο πάνω από τη θάλασσα του Ege.

Στον ιστότοπο του τουρκικού Γενικού Επιτελείου αναφορικά με την είδηση αυτή σημειώθηκαν τα παρακάτω:

«Τα ελληνικά μαχητικά F-16 και Μ-2000 σε αναχαιτίσιμο τους μόλις με την απογείωσή τους από τα στρατιωτικά αεροδρόμια των ελληνικών νησιών Νέα Αγχίαλος, Λίμνη και Σκύρος εμπόδισαν τις εκπαιδευτικές πτήσεις των μαχητικών F -16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Διεθνή Εναέριο Χώρο του Ege στα δυτικά και βορειοδυτικά του νησιού της Μυτιλήνης.

Ελληνική Υπηρεσία της TRT


Read more...

Ένας νεκρός από έκρηξη χειροβομβίδας κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης


Σύμφωνα με πληριφορίες που ελήφθησαν από τον Νομάρχη του Γκαζιαντέπ Süleyman Kamçı, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εκπάιδευσης στην 5η ΤΘΤ, προκλήθηκε ατύχημα από έκρηξη χειροβομβίδας με αποτέλεσμα τον θάνατο του εξειδικευμένου Λχια Halil Tuğ και τον τραυματισμό του Υπαξκού Erhan Derin. Ο τραυματίας Υπξκός μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Gaziantep, για νοσηλεία.

TRT

Ακολουθεί το κείμενο στην τουρκική.....


Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı’dan alınan bilgiye göre, 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda, eğitim sırasında el bombası patladı.

Patlama sonucu Uzman Çavuş Halil Tuğ şehit oldu, Astsubay Erhan Derin yaralandı.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi edilen Astsubay Derin, taburcu oldu.

Read more...

Μετέφερε οπλοστάσιο από την Τουρκία


Ένα ολόκληρο οπλοστάσιο μετέφερε από την Κωνσταντινούπολη μέσω της χώρας μας με τελικό προορισμό την πατρίδα του, ένας Αλβανός υπήκοος που συνελήφθη από τους υπαλλήλους του Τελωνείου Κήπων στον Έβρο, μετά από έλεγχο που έκαναν στο μίνι- βαν που οδηγούσε!

Ο Αλβανός, που θεωρείται μέλος κυκλώματος το οποίο εκβιάζει ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων στην γειτονική χώρα, είχε επιμελώς κρυμμένα σε ειδική κρύπτη του φορτηγού τρεις καραμπίνες, 500 σφαίρες και έναν μηχανισμό εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αποκάλυψε, τα είχε προμηθευτεί από άγνωστά του άτομα στην Τουρκία και είχε πληρωθεί για να τα μεταφέρει στην Αλβανία.

Το παράνομο εμπόρευμα κατασχέθηκε, ενώ ο μεταφορέας οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης που του απήγγειλε κατηγορίες για λαθραία εισαγωγή στην χώρα και διακίνηση όπλων και πυρομαχικών.



Read more...

Θερμό πολιτικό καλοκαίρι στην Τουρκία και στο βάθος πρόωρες εκλογές.


Την πολυσυζητημένη πρότασή της για αναθεώρηση του Συντάγματος κατέθεσε στη συνταγματική επιτροπή της τουρκικής Βουλής το κυβερνών κόμμα, οξύνοντας κι άλλο την αντιπαράθεση με δικαστικούς, στρατό κι αντιπολίτευση.Παρά τις έντονες αντιδράσεις δικαστικών και αντιπολίτευσης, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος. "Δεν βάλαμε μόνο το χέρι στη φωτιά, αλλά ολόκληρο τον εαυτό μας" για τον σκοπό της αναθεώρησης είπε ο πρωθυπουργός.


Η πρόταση της Συνταγματικής Αναθεώρησης ουσιαστικά προβλέπει έναν πανίσχυρο πρόεδρο που θα έχει δικαίωμα να διορίζει και να απομακρύνει μέλη του Ανώτατου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ το πρώτο θα έχει το δικαίωμα να δικάσει τον αρχηγό και τους επιτελάρχες των ενόπλων δυνάμεων. Ακόμη, τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα είναι 17, από τα οποία τα 14 θα επιλέγονται από τον πρόεδρο και τα υπόλοιπα τρία από τη Βουλή. Επίσης, η υπόθεση απαγόρευσης λειτουργίας ενός κόμματος θα δικάζεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο μόνον αφού ανάψει το «πράσινο φως» διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή της οποίας επικεφαλής θα είναι ο πρόεδρος. Η πρόταση προβλέπει ακόμη την αύξηση των μελών του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστικών και Εισαγγελέων από επτά σε 21, από τα οποία θα διορίζει η Βουλή τα 14 και ο πρόεδρος τα τέσσερα.Το περίβλημα άρθρων εκδημοκρατισμού, όπως το δικαίωμα απεργίας και άλλα δεν φαίνεται να συγκινούν την αντιπολίτευση.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ κατήγγειλε ότι "το ΑΚP πεφτει πάνω στον λαό όπως ένα φορτηγό με σπασμένα φρένα" και προέβλεψε ότι "ο λαός θα πει 'όχι' στο ΑΚP, που επιχειρεί να χειραγωγήσει το ανώτατο δικαστήριο".Ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να αναγκάσει την κυβέρνηση να αποσύρει την πρόταση.

Ο ηγέτης των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί χθές εκτόξευσε βαρύτατες κατηγορίες κατά του Ερντογάν και του κόμματός του. "Προκύπτει -είπε- ότι σκοπός τους είναι, εάν τα καταφέρουν, να αποφύγουν να λογοδοτήσουν μελλοντικά, ανοίγοντας τον δρόμο της ασυδοσίας, της αρπαχτής και της ληστείας".

Επικριτικός εμφανίστηκε χτες και ο Γκιούλ χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστική την προτεινόμενη αλλαγή σχετικά με το δικαίωμα του προέδρου να διορίζει πολίτη στη θέση του επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η συγκεκριμένη πρόταση αποσύρθηκε, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ότι παραμένει ανήσυχος αφού συνέστησε στους συντρόφους του στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προσοχή γύρω από την αναθεώρηση, τονίζοντας ότι όλοι θα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα και επομένως οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η συζήτηση στη Βουλή γύρω από την αναθεώρηση του Συντάγματος αναμένεται να ξεκινήσει σε μια εβδομάδα, ενώ η σχετική ψηφοφορία είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου.Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να διενεργήσει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου ώστε να λάβει τη λαϊκή στήριξη.Αν υπολογιστεί ότι με την πρόσφατη τροποποίηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτούνται 60 μέρες από την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό σημαίνει ότι αναμένεται ένα θερμό πολιτικά καλοκαίρι, με εκρηκτικές αντιπαραθέσεις κοσμικών και κυβέρνησης.

Το τοπίο θυμίζει το σκηνικό που είχε προετοιμάσει το έδαφος για τις εκλογές του 2007
To εμπορικό έλλειμα της Τουρκίας εκτινάχθηκε στα στα $3,31 δισ. δολλάρια, ο πληθωρισμός και η ανεργία καλπάζουν, το δημοκρατικό άνοιγμα προς τους Κούρδους κατέρρευσε, οι Αλεβίτες αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το άνοιγμα που επιχειρεί η Τουρκική Κυβέρνηση, η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και το ξέσπασμα Ερντογάν για απέλαση 100,000 Αρμενίων το οποίο γκρέμισε το φιλελεύθερο προσωπείο του, οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν περίπου 30% μείωση του ποσοστού του ΑΚΡ ώστε ακόμα και άν κερδίσει τις επόμενες εκλογές δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, συντείνουν στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Αφορμή το μπλοκάρισμα της Συνταγματικής αναθεώρησης απο το Συνταγματικό Δικαστήριο.Ο ρόλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος σε σχέση με το ΑΚΡ όσο και αν φαίνεται παράδοξο είναι επικουρικός, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εκλογική επιτυχία του 2007 με την δημιουργία τεχνητής κρίσης η οποία και προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές.

Το ΑΚΡ και ο Ερντογάν θα ακολουθήσουν τον γνωστό δρόμο αυτόν της θυματοποίησης με βασικό επιχείρημα αυτό της "συνταγματικής αναθεώρησης".

Megatv,agelioforos.gr,firat

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_4592.html#ixzz0jmMYaTwI

Read more...

Eντός του 2011 η απόφαση για το τουρκικό Πλοίο Aμφίβιας Εφόδου


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK) αναμένεται εντός του 2011 να επιλέξει το νικητή του διαγωνισμού για τη προμήθεια ενός Αποβατικού Φορέα Δεξαμενής (LPD). Για το πρόγραμμα εγχώριας ναυπήγησης ύψους $500 εκατ. είχε εκδοθεί εντός του Φεβρουαρίου Αίτημα Προσφορών (RfP), σε συνέχεια του Αιτήματος Πληροφοριών (RfI) το 2007. Το προβλεπόμενο φορτίο του LPD είναι 4 Αποβατικά Σκάφη Μηχανοκινήτων (LCM), 27 Αμφίβια Οχήματα Εφόδου (AAV) και δύο Αποβατικά Σκάφη Προσωπικού και Οχημάτων (LCVP) ενώ πέραν αυτών έχει συνταχθεί μελέτη σκοπιμότητας για την απόκτηση αερόστρωμνων LCAC. Το πλοίο θα επιτρέπει την απο/προσνήωση 8 ελικοπτέρων και τριών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) ενώ θα μπορεί να μεταφέρει 1.000 οπλίτες, 13 άρματα μάχης και 81 τεθωρακισμένα οχήματα καθώς σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο "είναι αναγκαία η απόκτηση ικανότητας για ταχεία ανάπτυξη και συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε μεγάλες αποστάσεις, από τη Βοσνία μέχρι τη Σομαλία και το Αφγανιστάν". Με την ολοκλήρωση του σχετικού προγράμματος, το TDK θα ανήκει στην ομάδα των προηγμένων Ναυτικών με ικανότητες προβολής ισχύος στη ξηρά.


Read more...

Η Τουρκία αναπτύσσεται, η Ελλάδα αυτοκαταστρέφεται


Του Αίθωνα-Οδυσσέα Ναρλή

Πέρυσι το φθινόπωρο δημοσιεύτηκε το άρθρο μου «Τουρκία, στο δρόμο της περιφερειακής υπερδύναμης, οι κίνδυνοι για την Ελλάδα» στο περιοδικό «Ελληνική Άμυνα και Ασφάλεια» του αειμνήστου Γ. Χριστογιαννάκη (τεύχος 43, Σεπτ. 2009, σελ.68-81). Το άρθρο μου είναι διαθέσιμο σε όλους όσους επιθυμούν να το διαβάσουν και μπορούν να το κατεβάσουν από τη διεύθυνση http://www.megaupload.com/?d=IOBINJK5. Στο άρθρο αυτό προσπάθησα να παρουσιάσω την πρόοδο που έχει κάνει η τουρκική αμυντική βιομηχανία σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες και να προβάλλω τι θα σήμαινε πιθανόν αυτό για την Ελλάδα.

Σημειώνοντας ότι ο αντικειμενικός σκοπός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι να αναδειχθεί η Τουρκία σε περιφερειακή υπερδύναμη είχα τονίσει ότι για να πετύχει αυτόν το στόχο θα πρέπει πρωτίστως να ανεξαρτητοποιηθεί από εξωτερικές πηγές απόκτησης συστημάτων που θα της προσδίδουν ικανότητα προβολής ισχύος, δηλαδή να αποκτήσει κυρίως (α) γηγενείς διαστημικές ικανότητες, (β) τεχνολογική και βιομηχανική υποδομή για εθνική σχεδίαση και παραγωγή μεγάλων αεροπλάνων καθώς και μαχητικών, όπως επίσης και (γ) αντίστοιχη υποδομή για εθνική σχεδίαση και ναυπήγηση μεγάλων πλοίων για υπερπόντιες δυνατότητες. Μετά από την πολυσέλιδη ανάλυση, στην οποία μπορούν οι αναγνώστες να ανατρέξουν, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι σε θεσμικό, τεχνολογικό και βιομηχανικό επίπεδο η Τουρκία έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής που απαιτείται για να αποκτήσει τα απαραίτητα εργαλεία που θα την αναδείξουν σε περιφερειακή υπερδύναμη.

Όπως προκύπτει από πρόσφατο δημοσίευμα της Hurriyet (http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=navy-to-buy-large-landing-ship-for-overseas-missions-2010-03-28) και ελληνικών ιστολογίων (π.χ. http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/2010/03/e-2011.html) το τουρκικό ναυτικό βρίσκεται πολύ κοντά στην απόφαση για σχεδίαση, ναυπήγηση και απόκτηση ενός πλοίου διοικητικής μέριμνας υποστήριξης αμφίβιων επιχειρήσεων (Landing Helicopter Dock – LHD, ή στα αμερικάνικα Landing ship transPort Dock – LPD) προϋπολογισμού 500εκ.$. Πρόκειται για πλοίο που συνδυάζει ένα ελικοπτεροφόρο με ένα αρματαγωγό, και ταυτόχρονα ενσωματώνει δυνατότητες διοίκησης επιχειρήσεων και λοιπών διευκολύνσεων όπως υγειονομικής υποστήριξης των ναυτικών και αμφίβιων επιχειρήσεων. Tο πλοίο έχει παρόμοιες προδιαγραφές με αυτές του γαλλικού Mistral (http://www.interception.gr/app/webroot/contentupload/216articles_pdfs_8interception.pdf), με δυνατότητα όμως μεταφοράς 8 ελικοπτέρων (δηλαδή 2 περισσότερα από αυτά του Mistral). Το δημοσίευμα της Hurriyet δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το πεδίο δράσης του: σε υπερπόντια ανάπτυξη αμφίβιων δυνάμεων σαν μέλος του NATO και για υπερπόντιες ειρηνευτικές εκστρατείες, από τη Βοσνία μέχρι τη Σομαλία και το Αφγανιστάν. Ο κύριος ανάδοχος θα είναι τουρκικό ναυπηγείο που όμως θα συνεργαστεί με κάποιο ξένο φορέα για την απόκτηση των σχετικών τεχνολογιών.

Το παραπάνω εγχείρημα σημαίνει ότι η Τουρκία αν υλοποιήσει το πρόγραμμα αυτό θα κάνει το προτελευταίο βήμα για την απόκτηση ανεξάρτητης αεροναυτικής εκστρατευτικής δύναμης. Το τελευταίο βήμα θα ήταν η απόκτηση μικρού αεροπλανοφόρου που θα της έδινε τη δυνατότητα να επιχειρεί ανεξάρτητη τουλάχιστον στην Μεσόγειο και στις θάλασσες της Μ. Ανατολής μέχρι και τον Ινδ. Ωκεανό. Πολύ φοβάμαι δε αν η οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη της Γείτονος συνεχίσει με το σημερινό ρυθμό θα το δούμε και αυτό στο τέλος της δεκαετίας. Σε ότι αφορά την Ελλάδα το πλοίο αυτό δημιουργεί νέα προβλήματα στην άμυνα της χώρας. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η αντιπαράθεση Ελλάδος – Τουρκίας ήταν ανατολικά, στα σύνορα του Εύρου και στο ανατολικό Αιγαίο. Αυτή η κατάσταση μας έχει οδηγήσει σε συγκεκριμένη διάταξη των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών και αντιαεροπορικών δυνάμεων της χώρας που έβλεπαν προς ανατολάς. Με το πλοίο αυτό η Τουρκία επωφελούμενη και από τον συντριπτικά μεγαλύτερο στρατό της μπορεί να ανοίξει εύκολα μέτωπο στα δυτικά της Ελλάδος καταλαμβάνοντας είτε νησί του Ιωνίου είτε αποβιβάζοντας 1000+ στρατιώτες, άρματα και ΤΟΜΑ στα ανατολικά της Πελοποννήσου και καταλαμβάνοντας ένα από τα κύρια αεροδρόμια που είναι η Άραξος και η Ανδραβίδα. Να υπενθυμίσουμε ότι 10 χρόνια πριν οι τούρκοι στρατηγοί φρόντισαν να εκπαιδευτούν σχετικά, και ασφαλώς να στείλουν μήνυμα στην Ελλάδα, καθώς φρόντισαν 250 τούρκοι πεζοναύτες να αποβιβαστούν στην Πελοπόννησο, στην περιοχή Καλό Νερό κοντά στην Κυπαρισσία στα πλαίσια άσκησης Dynamic Mix 2000 του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας (http://og.in.gr/Article.aspx?lngEntityID=287401 και http://og.in.gr/Article.aspx?lngEntityID=295204). Επί του προκειμένου, σημείο για αυξημένη ετοιμότητα θα πρέπει να αποτελεί ο συνδυασμός αυξημένων προκλήσεων και ελλιμενισμός τουρκικού στόλου στην Αλβανία. Εν πάση όμως περιπτώσει ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί το πρόβλημα το οποίο θα προκαλέσει στην ελληνική άμυνα μια τέτοια επιχείρηση ακριβώς επειδή με την παρούσα διάταξη δυνάμεων και τα οπλικά συστήματα που διαθέτουμε θα είναι δυσχερέστατη μια αποτροπή πιθανής αποβάσεως και δημιουργίας προγεφυρώματος, χωρίς να δημιουργηθούν σημαντικά κενά στο κύριο μέτωπο που θα είναι τα ανατολικά μας σύνορα, πόσο μάλλον η εξουδετέρωση του προγεφυρώματος η απελευθέρωση των εδαφών και η απώθηση των Τούρκων στη θάλασσα…
Επίσης στο άρθρο που είχα δημοσιεύσει τον περασμένο Σεπτέμβριο είχα αναφερθεί τι θα σημαίνει για την Ελλάδα η ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή υπερδύναμη:

1. Γρήγορη οικονομική εξαθλίωση της χώρας μας καθώς η Τουρκία σχεδιάζει και παράγει τα όπλα της με εξαγωγικό προσανατολισμό ενώ η Ελλάδα τα εισάγει. Άλλωστε είναι ήδη ευδιάκριτη μια προσπάθεια της Τουρκίας να φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο την Ελλάδα με εργαλείο τις τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά παραβιάσεις. Όταν η πολιτεία αποφασίζει την μη συμμετοχή στις παρελάσεις των οχημάτων, πλοίων και αεροσκαφών με το πρόσχημα ότι θα εξοικονομήσει 3εκ.€ (τόσο κοστίζει ο ΟΣΕ κάθε μέρα στον Έλληνα φορολογούμενο) είναι φυσικό να δίνει ευνοϊκό σχετικό μήνυμα στη γείτονα όσον αφορά τις αναχαιτίσεις (περίπου 15.000 € ανά ώρα πτήσης ανά αεροσκάφος). Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΑ, την τελευταία οκταετία, κατά την περίοδο 2000 – 2008 απογειώθηκαν 18505 μαχητικά για αναχαιτίσεις. Ο μέσος χρόνος πτήσεων είναι μιάμιση ώρα, που σημαίνει ότι τα ελληνικά αεροσκάφη πέταξαν για αναχαιτίσεις 27757 ώρες περίπου. Πολλαπλασιαζόμενο με τον μέσο όρο κόστους της ώρας πτήσης, που είναι 15000 € ανά ώρα, το συνολικό κόστος των αναχαιτίσεων ανέρχεται σε 416,3 εκ.€ ή σε 50εκ.€/έτος (http://www.ellinikos-stratos.com/arthra/dapanes_2.asp). Το αντίστοιχο ποσό με το οποίο το ΠΝ επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό λόγω της αυξημένης παρουσίας πολεμικών μας πλοίων στο Αιγαίο για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα ανέρχεται σε 40εκ.€ το χρόνο περίπου.
2. Η Τουρκία θα επιχειρήσει να επιβάλλει περιορισμούς στα εξοπλιστικά μας προγράμματα. Άλλωστε αυτό ακριβώς επιχειρεί με άλλοθι την οικονομική κρίση ζητώντας από τη Γαλλία και τη Γερμανία να μην προβούν σε πωλήσεις όπλων προς την Ελλάδα. Ταυτόχρονα εξαπολύει επιθέσεις ειρήνης προτείνοντας αφοπλισμούς έχοντας ήδη το πάνω χέρι τουλάχιστον στα επίπεδα της πολιτικής, της οικονομίας, της βιομηχανίας και στο ηθικό (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_1372.html και http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_2.html). Εμπράκτως δηλαδή οδηγεί την Ελλάδα στον προθάλαμο της διαφοροποίησης ακριβώς επειδή μια υπερδύναμη πάντα καθορίζει τα όρια αποδεκτής συμπεριφοράς των κρατών που διαφεντεύει και επιδιώκει τα όμορα κράτη να έχουν μικρότερη στρατιωτική ισχύ από αυτήν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Τουρκία συνδυάζει τη στρατιωτική της δύναμη και την επιθετική της συμπεριφορά με την οικονομική δυσχέρεια και την πολιτική συμπεριφορά της Ελλάδος η οποία αρνείται δογματικά και τυπολατρικά να μην προβάλλει τη δική της στρατιωτική ισχύ, προκειμένου να εξασφαλίσει συντριπτική στρατιωτική υπεροχή χωρίς μεγάλες δαπάνες παρά μόνο με την υποχωρητικότητα της χώρας μας.

Τελειώνω το άρθρο μου παραθέτοντας τη νουθεσία του Μ. Κωνσταντίνου στον υιό του Ρωμανό: «…Ανάλυσε την παρούσα κατάσταση, προσπάθησε να γνωρίσεις τι θα γίνει στο μέλλον… θα σε συμβουλεύσω για τις συνήθειες των άλλων λαών… ποιοι είναι φιλοχρήματοι και μπορούν εύκολα να εξαγοραστούν, ποια δώρα πρέπει να τους δόσεις…»

Read more...

Οι σημερινές τουρκικές παραβιάσεις


Τα ραντάρ του συστήματος αεράμυνας της ΠΑ εντόπισαν σήμερα δύο σχηματισμούς μαχητικών αεροσκαφών της τουρκικής Αεροπορίας οι οποίοι πραγματοποίησαν δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών και τέσσερις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Το σύνολο των αεροσκαφών ήταν 14 εκ των οποίων αναφέρθηκε πως τα 4 ήταν οπλισμένα. Η τουρκική δραστηριότητα εκδηλώθηκε στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο.


Read more...

Το μοίρασμα του Αιγαίου πάει να επιβάλει de facto η Άγκυρα...


Το μοίρασμα αλλά και τη συνδιαχείριση - συνεκμετάλλευση του Αιγαίου προσπαθούν να επιβάλουν με κάθε τρόπο οι Τούρκοι, ποντάροντας και στη ΝΑΤΟϊκή ανοχή. Την ώρα που στην Τουρκία υπάρχει μια οξύτατη και σχεδόν «εμφυλιοπολεμική» αντιπαράθεση μεταξύ Ερντογάν και στρατιωτικών (με νικητή σε όλους τους γύρους μέχρι τώρα τον Ερντογάν) και η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας οικονομικής κρίσης που της έχει ανοίξει πολλές πληγές, η τουρκική πλευρά δημιουργεί τις συνθήκες, με μια διαρκώς κλιμακούμενη ένταση, ακόμα και για θερμό επεισόδιο στην περιοχή. Αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη θάλασσα (ακόμα και με νηοψίες) αλλά και στον αέρα (με αναχαιτίσεις ελικοπτέρων της FRONTEX) του Αιγαίου δημιουργούν κλίμα έντονης ανησυχίας και προβληματισμού στην Αθήνα, καθώς έμπειροι διπλωμάτες και στρατιωτικοί φοβούνται για τα χειρότερα. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα οι Τούρκοι προχώρησαν σε όλες τις δυνατές προκλήσεις, με σημαντικότερη και πλέον ανησυχητική την παραβίαση των κανόνων αβλαβούς διέλευσης στο Αιγαίο και την πραγματοποίηση φάσης νηοψίας από την τουρκική κορβέτα «Bafra» σε ελληνικό εμπορικό πλοίο στην περιοχή των Κυκλάδων.


Η ελληνική κυβέρνηση, αν και στην αρχή αντέδρασε στοιχειωδώς παγώνοντας τις προγραμματισμένες επισκέψεις στην Τουρκία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη (για την Παρασκευή 26 Μαρτίου) και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα (για τις 31 Μαρτίου), στη συνέχεια «ανέκρουσε πρύμναν» και έκανε «γαργάρα» το όλο θέμα και με τον ισχυρισμό ότι μπερδεύτηκαν τα σήματα (αναφορικά με τη νηοψία) αλλά και με το ότι φαίνεται να επαναεπικαιροποιήθηκε η ημερομηνία της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα ύστερα από ένα μεταμεσονύχτιο παρασκήνιο στις Βρυξέλλες (βλέπε διπλανή στήλη).

Το όλο σκηνικό που τείνει να διαμορφωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα έρχεται την ώρα που αυξάνονται οι έξωθεν «υποδείξεις» και «πιέσεις» προς την Αθήνα με στόχο να αναγκαστεί η ελληνική πλευρά να εκχωρήσει τουλάχιστον τον επιχειρησιακό έλεγχο του μισού Αιγαίου στην Τουρκία. Είναι άλλωστε γνωστές οι προκλήσεις της Τουρκίας των τελευταίων ετών και στην περιοχή του Καστελλόριζου, στο οποίο υποτίθεται πως υπάρχουν δυνατότητες άντλησης πετρελαίου και το οποίο επίσης είναι κομβικό σημείο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Read more...

Έκρυψαν τρεις αναχαιτίσεις μέσω ραντάρ σε ελικόπτερο του Λιμενικού - Ένδεκα παραβιάσεις του ΕΕΧ


Ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος το οποίο επιχειρούσε στην περιοχή του Αν. Αιγαίου του Φαρμακονησίου στο πλαίσιο της επιχείρησης FRONTEX, αναχαιτίστηκε δια ασυρμάτου τρεις φορές κατά την διάρκεια της ημέρας από το τουρκικό ραντάρ της Datca. Ο ελεγκτής του τουρκικού ραντάρ ζητούσε από το πλήρωμα του ελικοπτέρου να εξέλθει από τον «τουρκικό εναέριο χώρο» με πάγια απειλή την αποστολή μαχητικών εναντίον του.

Οι κλήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων περιπολιών που εκτελεί το ελικόπτερο στην περιοχή, καθώς και κατά τη διάρκεια της πτήσης του από το αεροδρόμιο της Κω προς την βάση του Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αγνόησε τις κλήσεις αυτές και ολοκλήρωσε την αποστολή του φθάνοντας πριν λίγο στο Κοτρώνι. Το ΓΕΕΘΑ απέκρυψε την πρόκληση στο πλαίσιο της νέας τακτικής που ακολουθείται να μην δημοσιοποιούνται οι επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή που το ελληνικό ελικόπτερο αναχαιτιζόταν - έστω και με κλήση ραντάρ - εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου, τα τουρκικά μαχητικά απελευθερωμένα πλέον από το άγχος της αναχαίτισης, προχώρησαν σε 11 (!) παραβιάσεις του ΕΕΧ. Συνολικά 16 τουρκικά μαχητικά μπήκαν σήμερα στο Αιγαίο, στον βόρειο και τον κεντρικό τομέα. Τα μισά ήταν οπλισμένα.

Read more...

Τουρκία: Κατηγορεί Παρίσι και Βερολίνο ότι εξοπλίζουν την Ελλάδα παρά την κρίση


Τούρκος υπουργός κατηγόρησε σήμερα τη Γαλλία και τη Γερμανία ότι επιδιώκουν να πωλήσουν ακριβά όπλα στην Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα ωθούν την Αθήνα σ' ένα πρόγραμμα λιτότητας για να βγει από την οικονομική κρίση. "Ενας από τους λόγους της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι η προσπάθειά της να ανταγωνιστεί την Τουρκία σε όρους εξοπλιστικών δαπανών", δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς σύμφωνα με άρθρο της International Herald Tribune.

Αντίπαλος της Ελλάδας στην περιοχή, η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει μέτρα αμοιβαιότητας εάν η Αθήνα παγώσει ή μειώσει τις αγορές όπλων, πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός σε συνέντευξή του την οποία έδωσε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. "Ακόμα και οι χώρες που προσπαθούν να βοηθήσουν την Ελλάδα σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς, προτείνουν να τής πωλήσουν νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς", πρόσθεσε. "Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από νέα άρματα μάχης, πυραύλους, υποβρύχια ή μαχητικά αεροσκάφη, όπως και η Τουρκία.

Είναι καιρός να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες παγκοσμίως, αλλά ιδιαίτερα της Τουρκίας και της Ελλάδας", πρόσθεσε. "Ούτε η Ελλάδα, αλλά ούτε και η Τουρκία έχουν ανάγκη από γαλλικά ή γερμανικά υποβρύχια", υπογράμμισε ο Μπαγκίς. Σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας αντιπροσώπευαν το 2,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2008, δηλαδή 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας ήταν 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 1,8% του ΑΕΠ της.

Read more...

Υπόμνημα προς την Αγκυρα ακυρώνει τον «μανδύα» περί αβλαβών διελεύσεων τουρκικών πολεμικών στο Αιγαίο.


Της Δωρας Aντωνιου

Με ένα πολυσέλιδο υπόμνημα, που συντάχθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, η Αθήνα θέτει στην Αγκυρα επισήμως το ζήτημα των διελεύσεων τουρκικών πολεμικών πλοίων από το Αιγαίο. Το υπόμνημα έχει ήδη κοινοποιηθεί διά της διπλωματικής οδού στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Συνοδεύεται από 11 αναλυτικούς χάρτες, στους οποίους καταγράφονται οι ισάριθμες πορείες τουρκικών πλοίων τα οποία, υπό τον μανδύα της αβλαβούς διέλευσης, πέρασαν από το Αιγαίο τους τελευταίους μήνες ενσαρκώνοντας τη νέα μορφή προκλήσεων με την οποία η τουρκική πλευρά εμπλούτισε το «οπλοστάσιο» των αμφισβητήσεών της.

Για κάθε μία από τις περιπτώσεις, παρατίθεται λεπτομερής καταγραφή των σημείων εκείνων στα οποία, όπως εξηγεί η ελληνική πλευρά, τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραβίασαν τους όρους της αβλαβούς διέλευσης. Πρόκειται, στις περισσότερες περιπτώσεις, για καταγεγραμμένη άσκοπη περιπλάνηση μεταξύ των αιγαιοπελαγίτικων νησιών και για διακοπή της συνεχούς πορείας.

Η τουρκική πλευρά δεν έχει ακόμα απαντήσει. Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η απάντηση αναμένεται να δοθεί σε ενδεχόμενο επόμενο ανάλογο περιστατικό, το οποίο θα προκαλέσει ελληνικό διάβημα.

Στενή επιτήρηση

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις εκπροσώπων της τουρκικής κυβέρνησης περί μείωσης των εξοπλισμών σε Τουρκία και Ελλάδα. Τις δηλώσεις αυτές επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας της γείτονος, Εγκεμεν Μπαγκίς, ο οποίος, μάλιστα, έστρεψε τα βέλη του και κατά των χωρών-μελών της Ε.Ε., που, ενώ ζητούν από την Ελλάδα περιορισμό των δαπανών, παράλληλα την πιέζουν για αγορές εξοπλισμών.
Την αρχή των αναφορών σε αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών έκανε, από τουρκικής πλευράς, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στις αρχές Μαρτίου σε Κύπριους δημοσιογράφους. Είχε προηγηθεί σχετική αναφορά του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου. Πίσω από την αναφορά Ερντογάν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βλέπει «δάκτυλο» Μπαγκίς. Εκτιμάται ότι ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας επέμεινε στην υιοθέτηση αυτής της ρητορικής από την Αγκυρα καθώς θεωρεί ότι οι σχετικές αναφορές βοηθούν την Τουρκία να βελτιώσει το προφίλ της έναντι της Ε.Ε. Την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ήταν η τρίτη φορά που μίλησε ο ίδιος για το θέμα.
Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι, σε επίπεδο δηλώσεων, σχετικές αναφορές αποτελούν θετικό στοιχείο. Ωστόσο, «όλοι οι αρμόδιοι στην Τουρκία, άρα και ο κ. Μπαγκίς, γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ενοχλημένη από τις συνεχείς παρενοχλήσεις, τις υπερπτήσεις, τις διελεύσεις πολεμικών πλοίων. Αυτές οι ενέργειες συνιστούν απειλές, έναντι των οποίων η χώρα μας δεν μπορεί παρά να διατηρεί ετοιμότητα και σε επίπεδο εξοπλισμών», επισημαίνει πηγή του υπουργείου Εξωτερικών. Προσθέτει ότι για να έχουν βάση ανάλογες λεκτικές τοποθετήσεις, θα πρέπει να προηγηθούν συγκεκριμένες πράξεις, που θα διαμορφώσουν ένα μέρισμα ειρήνης, το οποίο, ακολούθως, μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί με μείωση των εξοπλισμών.

Η Αθήνα εστιάζει σε μία ακόμα διάσταση για τη σκοπιμότητα που έχουν οι δηλώσεις αυτές για την κυβέρνηση Ερντογάν: ουσιαστικά, αφορούν και την τουρκική αμυντική βιομηχανία, που είναι παράγων ισχύος του τουρκικού στρατού. Η αποδυνάμωσή της ωφελεί την κυβέρνηση του AKP στο εσωτερικό μέτωπο.

Κοινή δήλωση.

Με κοινή δήλωση γενικού περιεχομένου, αντί του πολυσυζητημένου λεπτομερούς κοινού ανακοινωθέντος, έπεσε χθες η αυλαία του τρίτου γύρου των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην κοινή δήλωση δηλώνουν «ενθαρρυμένοι από τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και του Διαμοιρασμού Εξουσίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Οικονομίας», ενώ εκφράζουν την πεποίθησή τους για εξεύρεση συνολικής λύσης, η οποία «θα τεθεί σε ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα». Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, που ανέγνωσε το κείμενο, επισήμανε ότι δεν αποτελεί κοινό ανακοινωθέν, αλλά απλή δήλωση. Το ίδιο ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, και ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «δεν μπαίνουμε σε καμιά λεπτομέρεια».

Ελληνικό διάβημα για τη διέλευση στο Αιγαίο.

Η Αθήνα επέδωσε διαμαρτυρία και 11 χάρτες στην Αγκυρα με τις πορείες των τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Πολυσέλιδο υπόμνημα, το οποίο συνοδεύεται από 11 χάρτες και λεπτομερή καταγραφή, σημείο προς σημείο, των παραβάσεων της αβλαβούς διέλευσης κοινοποίησε η Αθήνα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμαρτυρόμενη για τις διελεύσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο. Στους χάρτες απεικονίζεται η διαδρομή που ακολουθήθηκε σε καθεμιά από τις διελεύσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες, τις οποίες η ελληνική πλευρά αξιολογεί ως νέο «όπλο» της Αγκυρας στη συντήρηση της έντασης στα ελληνοτουρκικά. Η μείωση των πάσης φύσεως προκλήσεων θα αποτελούσε για την Αθήνα στέρεη βάση, προκειμένου να αποκτήσουν ουσία οι επαναλαμβανόμενες το τελευταίο διάστημα δηλώσεις μελών της τουρκικής κυβέρνησης για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών από τις δύο χώρες. Οσο οι δηλώσεις αυτές δεν συνοδεύονται από πράξεις, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι γίνονται για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Read more...

Σκόπια: σε «τουρκικές αερογραμμές» μετατρέπονται τα αεροδρόμια της χώρας.


«Η μετατροπή του εθνικού αερομεταφορέα των Σκοπίων σε «τουρκικές αερογραμμές» δεν είναι μόνον αίτημα της εταιρίας που έχει αναλάβει την ανακατασκευή των αεροδρομίων της χώρας αλλά και της σκοπιανής κυβέρνησης ώστε να αποκτήσει η χώρα το όνομα μιας ευυπόληπτης τουρκικής εταιρίας». Αυτά σημειώνει, σήμερα, η σκοπιανή εφημερίδα Ούτρινσκι Βέσνικ, σε σχετικό άρθρο της. « Μετά από την άσκηση πίεσης» γράφει η εφημερίδα, «από την τουρκική εταιρία TAV, για να κατοχυρώσει την λήψη του συνολικού έργου των αεροδρομίων, τώρα, προφανώς, η TAV δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια».
Ο εθνικός αερομεταφορέας θα έχει την ονομασία «τουρκικές αερογραμμές» αλλά θα εμπεριέχει ως σύμβολο τη σκοπιανή σημαία…Η εταιρία διατείνεται πως αυτός είναι ένας τρόπος να γίνουν οι σκοπιανές αερογραμμές ανταγωνιστικές και να έχουν οι σκοπιανοί φθηνότερα εισιτήρια. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των Σκοπίων Ζόραν Krstevski όλα θα εξαρτηθούν από τι έχουν σκεφθεί να εφαρμόσου οι Τούρκοι.

Ο σκοπιανός υπεύθυνος της Υ.Π.Α. Σκοπίων, δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο νόμο περί Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία τώρα βρίσκεται υπό του κοινοβουλευτικού ελέγχου ώστε να απελευθερωθεί πλήρως. Το κράτος θα έχει, ωστόσο, τη δυνατότητα επιδότησης πτήσεων σε προορισμούς όπου δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, για να δοθεί η δυνατότητα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των περιοχών αυτών.
«Όλα τα δικαιώματα θα παραχωρηθούν στην TAV και δεν θα απαιτείται κρατική άδεια σε όποια αεροπορική εταιρία επιθυμεί να ασχοληθεί με εσωτερικές πτήσεις. Το κράτος θα ρυθμίζει μόνο την ασφάλεια των πτήσεων», τόνισε ο Krstevski.

Read more...

Μας δουλεύουν “ψιλό γαζί”…


Ο Υπουργός της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, που έκανε προχθές τις δηλώσεις, σχετικά με τους εξοπλισμούς, κατηγόρησε τη Γαλλία και τη Γερμανία γι’ αυτό και δήλωσε πως ”η Τουρκία είναι έτοιμη να ακολουθήσει την Ελλάδα, εάν αυτή αποφασίσει να παγώσει ή και να περικόψει τις αμυντικές της δαπάνες, προκειμένου να ξεφύγει από την οικονομική καταστροφή”.
Την ίδια ώρα, η Τουρκία αναπτύσσει ένα από τα μεγαλύτερα και απολύτως επιθετικά πλάνα για τα επόμενα χρόνια, στα οποία περιλαμβάνονται τα Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη Stealth F-35 (που κατασκευάζονται μάλιστα εν μέρει στην Τουρκία), μεγάλα αποβατικά πλοία, προφανώς όχι για τους Κούρδους του ΡΚΚ, αλλά ούτε και για τους Ρώσους στη Μαύρη Θάλασσα, επιθετικά ελικόπτερα, νέες κορβέτες και φρεγάτες, ενώ ήδη έχει παραλάβει από τους Γερμανούς πτυσσόμενες γέφυρες για άρματα μάχης, τις οποίες με το που παρέλαβε τις ανέπτυξε κατευθείαν στον Έβρο απέναντι μας.

Παράλληλα οι αεροπορικές παραβιάσεις αναβαθμίστηκαν επιχειρησιακά, η συχνότητα αυτών επίσης, οι εικονικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται επάνω από κατοικημένα Ελληνικά νησιά, ενώ όταν δεν έχουν τι να κάνουν στέλνουν και μια κορβέτα τους μέχρι το Σούνιο, ακολουθώντας…αβλαβή διέλευση.
Και εις άλλα με υγεία. Καλό Πάσχα να έχουμε.


Read more...

Το ΑΚΡ και η ίδρυση της «Προεδρίας των Τούρκων του Εξωτερικού»


Νόμος περί ίδρυσης «Προεδρίας των Τούρκων του Εξωτερικού» ψηφίστηκε πρόσφατα από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η νομοθετική αυτή εξέλιξη συνδέεται άμεσα τόσο με τις βραχυπρόθεσμες επιδιώξεις της ισλαμικής κυβέρνησης όσο και με τους μακροπρόθεσμους διεθνείς στόχους της Άγκυρας.

Ο νέος αυτός θεσμός είναι άμεσο αποτέλεσμα των εσωτερικών πολιτικών συγκυριών και στοχεύει να συντονίσει τις επαφές και τη δράση της Άγκυρας με τους πολίτες της και τις τουρκογενείς κοινότητες του εξωτερικού.

Η Προεδρία θα υπόκειται απευθείας στον έλεγχο του τούρκου πρωθυπουργού και θα είναι επιφορτισμένη αφενός με την επίλυση ζητημάτων που αφορούν τούρκους πολίτες που διαβιούν στο εξωτερικό, και αφετέρου με την ανάπτυξη των κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων της χώρας με τους τουρκογενείς πληθυσμούς της Κεντρικής Ασίας, του Καυκάσου και των Βαλκανίων.

Στις αποκλειστικές αρμοδιότητες της Προεδρίας περιέρχονται κυρίως τα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση των ξένων σπουδαστών, που προέρχονται ως επί το πλείστον από τις τουρκικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και φοιτούν στη χώρα στο πλαίσιο διμερών μορφωτικών συμφωνιών. Για την επιτυχή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η Προεδρία θα είναι επίσης αρμόδια για τον συντονισμό με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Όσον αφορά την οργάνωση του θεσμού, προβλέπεται ο πρόεδρος να περιστοιχίζεται από τρεις αντιπροέδρους και τρεις συμβούλους και να έχει στην υπηρεσία του προσωπικό που θα ξεπερνά τα 100 άτομα. Οι σημαντικότερες μονάδες της Προεδρίας θα είναι η Διεύθυνση Πολιτών Εξωτερικού, η Διεύθυνση Πολιτιστικών και Κοινωνικών Σχέσεων, η Διεύθυνση Ξένων Φοιτητών και η Διεύθυνση Ανάπτυξης Στρατηγικών. Η Προεδρία θα χαίρει ακόμη των υπηρεσιών μιας σειράς συμβουλευτικών επιτροπών, όπως αυτή των Πολιτών του Εξωτερικού ή εκείνες για την αξιολόγηση του συντονισμού των πολιτιστικών και κοινωνικών σχέσεων και την αξιολόγηση των ξένων φοιτητών. Ακόμη, κατόπιν πρότασης του προέδρου και έγκρισης του πρωθυπουργού, θα είναι σε θέση να συστήνει ειδικές επιτροπές έρευνας που άπτονται των θεμάτων της αρμοδιότητάς της. Τέλος, δύναται να ανοίξει γραφεία «συντονισμού» όπου αυτή το θεωρεί αναγκαίο, ενώ οι αγορές ακινήτων, υπηρεσιών κ.λπ. για την αντιμετώπιση των αναγκών της στο εξωτερικό δεν θα υπάγονται στους κανονισμούς περί διεθνών διαγωνισμών.

Η ίδρυση της Προεδρίας ενσαρκώνει τα οράματα των παντουρκικών στοιχείων της γείτονας για στενή συνεργασία της «μητέρας πατρίδας» με τις τουρκογενείς κοινότητες. Προς αυτήν την κατεύθυνση βαίνουν τουλάχιστον οι δηλώσεις του εκπρόσωπου του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Σενόλ Μπαλ, ο οποίος δήλωσε ότι, μολονότι το νομοσχέδιο ήρθε καθυστερημένα στην Εθνοσυνέλευση, το περιεχόμενό του προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο κόμμα του. Εντύπωση προκάλεσε ακόμη η δήλωσή του σχετικά με τις προθέσεις του κόμματός του για τις προοπτικές του νέου θεσμού. Ο Μπαλ δήλωσε συγκεκριμένα ότι όταν το ΜΗΡ έρθει στην εξουσία, από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει είναι να αναβαθμίσει την Προεδρία σε υπουργείο. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι τα θέματα της «διασποράς» και των κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων με τις τουρκογενείς ομάδες είχαν πάψει να υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών εδώ και αρκετό καιρό και είχαν περιέλθει στην αρμοδιότητα υπουργών Επικρατείας, γνωστών για το «ενδιαφέρον» τους για τον «τουρκικό κόσμο».

Η κίνηση του ισλαμικού κυβερνώντος κόμματος να φέρει στην Ολομέλεια νομοσχέδιο σχετικό με την ίδρυση της εν λόγω Προεδρίας συνδέεται άμεσα με την εξαιρετικά τεταμένη εσωτερική πολιτική συγκυρία, λόγω κυρίως των διώξεων εις βάρος υψηλόβαθμων στρατιωτικών, η οποία ευνοεί παραχωρήσεις προς τους ακροδεξιούς κύκλους. Πέραν της οποιασδήποτε συνεργασίας που ενδέχεται να προκύψει μεταξύ ισλαμιστών και ακροδεξιών εντός της Εθνοσυνέλευσης, θα πρέπει να υπολογίζει κανείς και την αγωνία στην οποία έχουν αρχίσει να περιέρχονται στελέχη της κυβερνητικής παράταξης αναφορικά με τις κοινοβουλευτικές εκλογές που άρχισαν να φαίνονται στον ορίζοντα. Εξάλλου, είναι κοινό μυστικό ότι οι ψηφοφόροι του ΜΗΡ και των μικρότερων ακροδεξιών κομμάτων αποτελούν εν δυνάμει ψηφοφόρους του ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου σχετίζεται ακόμη με τους διεθνείς στόχους της Άγκυρας, τους οποίους ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται διατεθειμένος να εξυπηρετήσει στο έπακρο. Η ίδρυση της Προεδρίας θα επισπεύσει την πλήρη θέση υπό έλεγχο των τουρκικών κοινοτήτων που διαβιούν κυρίως στο δυτικό ημισφαίριο, και τη χρησιμοποίησή τους προς όφελος της Άγκυρας. Στο θέμα αυτό ο Ερντογάν είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις πραγματικές προθέσεις του σε συγκέντρωση όλων των τούρκων ηγετών του εξωτερικού που είχε διοργανώσει η Άγκυρα τον περασμένο Φλεβάρη. Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τους τούρκους της «διασποράς», είχε επαναλάβει για πολλοστή φορά το γνωστό «πολιτογραφηθείτε στις χώρες όπου διαβιώνετε για να δραστηριοποιηθείτε στην εσωτερική πολιτική σκηνή αυτών των χωρών (προς όφελος της Τουρκίας)».

Η ίδρυση του νέου αυτού θεσμού αποτελεί σημαντικό ολίσθημα της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ, η οποία προβάλλεται κατά καιρούς ως φιλοδυτική, προς την υπερεθνικιστική ιδεολογία. Εξάλλου, η εξέλιξη αυτή συμβάλλει στην ανατροπή της όλης φημολογίας περί της απουσίας ουσιαστικού ενδιαφέροντος στην τουρκική εξωτερική πολιτική για τους τούρκους και τουρκογενείς του εξωτερικού, μιας και τώρα έχει θεσπιστεί και επίσημα πλέον ίδρυμα αρμόδιο για τις σχέσεις με τον τουρκικό κόσμο. Η εν λόγω Προεδρία έρχεται να προστεθεί στους ήδη υφιστάμενους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, και ενδέχεται με τη δράση της να μας απασχολήσει εκ νέου στο άμεσο μέλλον.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

«Γιατί ζητάς από τους Γερμανούς ό,τι δεν παρέχεις στους Κούρδους;»


Ειρωνικά σχόλια προκάλεσε μεταξύ των φιλελευθέρων σχολιαστών της Τουρκίας, αλλά και πολλών Τούρκων της Γερμανίας, το αίτημα του Ταγίπ Έρντογαν να λειτουργήσουν τουρκικά σχολεία στη Γερμανία. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Zeit, λίγο πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ που ξεκίνησε σήμερα, ο Έρντογαν ζήτησε από τη γερμανική πλευρά να προχωρήσει στην ίδρυση γερμανικών σχολείων για τους γερμανικής καταγωγής μετανάστες στη χώρα.

Ο Έρντογαν τόνισε πως στην Τουρκία λειτουργούν ιδιωτικά γερμανικά σχολεία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια ίδρυσης τουρκογερμανικού πανεπιστημίου στην Πόλη. «Γιατί να μη λειτουργήσουν τουρκικά κολλέγια και στη Γερμανία;» δήλωσε ο Έρντογαν, διατυπώνοντας υπό τη μορφή ερωτήματος ένα σαφές αίτημα προς τη γερμανική πλευρά. Πρόσθεσε μάλιστα πως «Πρέπει κανείς να μαθαίνει πρώτα τη μητρική του γλώσσα, δηλαδή εν προκειμένω την τουρκική».

Η απάντηση της Μέρκελ στο αίτημα του Έρντογαν δεν άργησε να έλθει δια του γερμανικού τύπου. «Δεν υιοθετώ την άποψη του Τούρκου πρωθυπουργού» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, που δήλωσε αντίθετη «επί της αρχής» με το αίτημα. «Τα τουρκικής καταγωγής παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται σε γερμανικά σχολεία» τόνισε.

Πέραν της Μέρκελ, επιφυλάξεις εξέφρασε και ο βουλευτής της ομοσπονδιακής βουλής Σερκάν Τορέν. «Αμφιβάλλω εάν η πρόταση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τούρκων της Γερμανίας» είπε, προσθέτοντας πως κατά τη γνώμη του πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μπορούν τα παιδιά των τουρκόφωνων οικογενειών να διδάσκονται νωρίτερα τη γερμανική, σε προσχολική ηλικία. Άλλοι Τούρκοι βουλευτές στη Γερμανία εκτίμησαν πως η λειτουργία τουρκικών σχολείων δεν πρόκειται να επιλύσει, αλλά να εντείνει, τα προβλήματα αφομοίωσης των παιδιών των Τούρκων μεταναστών.

Στη Γερμανία, το βασικό πρόβλημα των παιδιών των Τούρκων μεταναστών δεν είναι πως δε γνωρίζουν επαρκώς την τουρκική, αλλά πως η γνώση τους της γερμανικής ειναι ατελής, γεγονός που – μεταξύ πολλών άλλων παραγόντων – δυσκολεύει την αφομοίωσή τους ως ισότιμων μελών της γερμανικής κοινωνίας. Το βασικό πρόβλημα της κοινότητας είναι ένα πρόβλημα αφομοίωσης και ισότητας ευκαιριών. Για το λόγο αυτό και ο πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας Γερμανίας Κενάν Κολάτ δήλωνε πως «εάν ο Έρντογαν εννοούσε πως στα νέα σχολεία θα παρείχετο εκπαίδευση μόνο στην τουρκική, το αίτημα αποτελεί μεγάλο λάθος».

Πέραν της Μέρκελ, ωστόσο, το αίτημα του Έρντογαν του κόστισε τα πυρά της φιλελεύθερης διανόησης της Τουρκίας, κυρίως εξαιτίας της αναφοράς του στην ανάγκη εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας. Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει παρόμοιο δικαίωμα «εκπαίδευσης στη μητρική» στα δεκαπέντε με είκοσι εκατομμύρια κουρδικού πληθυσμού, η δήλωση του Έρντογαν θεωρήθηκε απλά ένδειξη θράσους και κακής πίστης.
Η «εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα» αποτελεί πάγιο αίτημα των Κούρδων της Τουρκίας. Ωστόσο, το ζήτημα, όπως επισημαίνουν φιλελεύθεροι διανοητές, «εξετάζεται πάντα στα πλαίσια της επίσημης κρατικής ιδεολογίας». Κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης Έρντογαν, επιτράπηκε η λειτουργία ιδιωτικών σχολών για την εκμάθηση της κουρδικής, ενώ τονίσθηκε για άλλη μία φορά η απαγόρευση παροχής παιδείας σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα «πέραν της επίσημης γλώσσας του κράτους». Δεδομένου όμως ότι ο πληθυσμός των Κούρδων απαρτίζει τις εισοδηματικά χαμηλότερες τάξεις, τα ιδιωτικά γλωσσικά κέντρα που η κυβέρνηση επέτρεψε να ανοίξουν δεν πέτυχαν.

Μόνο εκείνες από τις θρησκευτικές μειονότητες της Τουρκίας που καλύπτονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης, Έλληνες, Αρμένιοι και Εβραίοι, έχουν δικαίωμα να διατηρούν ειδικά σχολεία, όπου οι μαθητές διδάσκονται τα θετικά μαθήματα στη μητρική τους. Ωστόσο, οι κοινωνικές επιστήμες και δη η ιστορία διδάσκονται στην τουρκική και από Τούρκους δασκάλους, ώστε να εναλάσσονται στους μαθητές οι επίσημες θέσεις και κατήχηση του κράτους. Το γεγονός είναι ιδιαίτερα προβληματικό στους Αρμενίους, καθώς ο τρόπος που διδάσκονται τα περί Γενοκτονίας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα διδάσκονται στο σπίτι.

Ο ίδιος ο Έρντογαν είχε δηλώσει πως «εάν παραχωρήσουμε το δικαίωμα εκπαίδευσης στους Κούρδους, τότε θα το απαιτήσουν και οι Τσερκέζοι, και οι Λαζοί, και οι Γεωργιανοί». Απηχούσε έτσι τη θέση πως, σε μία χώρα όπου συνυπάρχουν τόσες μητρικές γλώσσες, η εκπαίδευση πρέπει να παρέχεται μόνο στην επίσημη γλώσσα του κράτους. Το αναμάσημα αυτό από τον Έρντογαν των θέσεων του τουρκικού εθνικισμού του είχε στοιχήσει πολλές επικρίσεις από το φιλελεύθερο χώρο.

Μόνη η διατύπωση του αιτήματος για «εκπαίδευση στη μητρική» στη Τουρκία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον αιτούντα. Έτσι, φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πόλης που ζήτησαν την παροχή «εκπαίδευσης στη μητρική» (Κουρδική) διεγράφησαν από τις σχετικές σχολές, ενώ ποινές ακόμη και φυλάκισης έχουν επιβληθεί για παρόμοια αιτήματα στις κουρδικές επαρχίες. Σε μία μάλιστα περίπτωση, στο πανεπιστήμιο του Ντιγιάρμπακιρ, επεβλήθη σε 24 φοιτητές ποινή φυλάκισης από μισού έως ενός έτους, εξαιτίας δημόσιας και επίμονης διεκδίκησης της εκπαίδευσης στην Κουρδική.

Αλλά ο περιορισμός της χρήσης της κουρδικής στην Τουρκία είναι πολύ ευρύτερος. Μόλις πριν λίγα χρόνια επετράπη η μετάδοση προγραμμάτων στην Κουρδική από την κρατική τηλεόραση, ενώ πριν λίγες ημέρες καταρτίσθηκε σχέδιο νόμου προς συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση, το οποίο θα επιτρέψει τη χρήση της Κουρδικής σε προεκλογικές εκστρατείες, τόσο σε ομιλίες όσο και σε κομματικά φυλλάδια. Ωστόσο, η επίσημη νοοτροπία καλά κρατεί: την περασμένη εβδομάδα επεβλήθη στη γνωστή Κούρδισσα τραγουδίστρια Ροζντά ποινή φυλάκισης 20 ετών επειδή τραγούδησε ένα κουρδικό άσμα κατά τη διάρκεια φεστιβάλ στο Ντιγιάρμπακιρ. Η Ροζντά κατηγορήθηκε ότι προπαγανδίζει υπέρ του ΡΚΚ, και απόδειξη γι΄αυτό θεωρήθηκε το γεγονός ότι παριστάμενοι στο ακροατήριο είχαν πόστερ του Αμπντουλλάχ Όζαλαν.

Ο Μεχμέτ Αλτάν, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ταράφ που αποτελεί το όργανο έκφρασης της φιλελεύθερης διανόησης, αρπάχθηκε από τα λεγόμενα του Έρντογαν ότι «πρέπει κανείς πρώτα να διδάσκεται τη μητρική του». Υποστηρίζοντας πως το αίτημα του Τούρκου πρωθυπουργού έχει σημασία, τόνισε πως «σκαλώνει» στο γεγονός ότι στην ίδια την Τουρκία δεν αναγνωρίζεται σχετική ελευθερία στους ίδιους τους πολίτες της, που επιθυμούν την παροχή της βασικής παιδείας στην κουρδική. Ο Αλτάν σημειώνει πως παρόμοιο δικαίωμα των γλωσσικών μειονοτήτων δε συμπεριελήφθη στο πακέτο των συνταγματικών αναθεωρήσεων της κυβέρνησης. Ο Αλτάν και πολλοί άλλοι φιλελεύθεροι τόνισαν την ανακολουθία του να ζητάς ένα δικαίωμα για τους υπηκόους σου στο εξωτερικό ενώ αρνείσαι να τους το παράσχεις στην ίδια τους τη χώρα.

«Ζητούμε για τους δικούς μας ότι αρνούμαστε να παράσχουμε σε άλλους, ακριβώς επειδή δεν τους βλέπουμε ως δικούς μας» διαμαρτυρείται ο Αλτάν, που πιστεύει πως η άρνηση της παροχής εκπαίδευσης στην κουρδική αποτελεί άλλη μία έκφανση της άρνησης της ταυτότητας των Κούρδων από το κράτος, άρνησης που βρίσκεται στην καρδιά του κουρδικού προβλήματος. «Γιατί δεν αναγνωρίζεις στους Κούρδους πολίτες σου ό,τι ζητάς για τους δικούς σου πολίτες στη Γερμανία;» απευθύνει ένα κατηγορώ στον πρωθυπουργό.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP