Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Διπλωματικές και πολιτικές οπτικές της παρουσίας του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή


Η ιστοσελίδα μας σας παρουσιάζει σήμερα την εισήγηση του Θεοφάνη Μαλκίδη, λέκτορα του ΔΠΘ, στην εκδήλωση της Πρωτοβουλίας μας για την Απομάκρυνση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής (Αλεξανδρούπολη 22/1/2010). Πρόκειται για ένα πραγματικά πολύτιμο κείμενο, που ξεκαθαρίζει απόλυτα και με τον πλέον τεκμηριωμένο τρόπο ποιες είναι ακριβώς (βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων της Διεθνούς Διπλωματίας) οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις ενός προξενείου και των υπαλλήλων του, αλλά και τους πλήρεις και ποικίλους λόγους για τους οποίους το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής θα έπρεπε από καιρό να έχει εκδιωχθεί από τη χώρα μας, εξαιτίας της σταθερά από το 1923 και εξής εξωθεσμικής, παράνομης και υπονομευτικής του δράσης. Μελετήστε το προσεκτικά…

Read more...

Ο Ερντογάν «βάζει χέρι» στα οικονομικά των Ενόπλων Δυνάμεων


Μεγάλο ενδιαφέρον αρχίζει και αποκτά η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και Ενόπλων Δυνάμεων στην Τουρκία, αφού το υπό συζήτηση νομοσχέδιο περί όπλων δίνει εκτός από τους στρατιωτικούς και σε δύο υπουργεία την αρμοδιότητα εισαγωγής βαρέων όπλων για τις ανάγκες της αστυνομίας, ενώ ο υπό προετοιμασία νόμος περί Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ότι το τελευταίο θα μπορεί ελέγχει οικονομικά και τις Ενοπλες Δυνάμεις, πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει.
Πρόκειται για δύο σημεία χαρακτηριστικά της διαδικασίας περιορισμού των εξουσιών του στρατού. Μπορεί σε άλλες χώρες να μην υπάρχουν τέτοια ζητήματα, αλλά για παράδειγμα στην Τουρκία δεν μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος επί των δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Read more...

Ποιος στέκεται εμπόδιο στα σχέδια της Τουρκίας


Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας για ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται πως «σκαλώνουν» σε δύο μέτωπα. Το πρώτο είναι ο διακεκηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης Έρντογαν να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στο Μεσανατολικό.
Οι Τουρκικές φιλοδοξίες ανάληψης ενός δύσκολου έργου προσκρούουν στην αντίθεση πολλών μελών της Ισραηλινής κυβέρνησης στην ιδέα να ανατεθεί ένας τόσο σημαντικός ρόλος σε μία μουσουλμανική χώρα, και δη σε μία κυβέρνηση ισλαμικών καταβολών.

Read more...

Τι σημαίνει για Ελλάδα και Τουρκία η ΑΟΖ


Του Θεόδωρου Κ. Καρυώτη*
Για περισσότερα από 30 χρόνια τώρα η Ελλάδα επιμένει μονότονα ότι η μοναδική της διαφορά με την Τουρκία, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, είναι νομικής φύσης. Όμως, εδώ και πάνω από 25 χρόνια η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκεραστεί απ’ αυτή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Από την ύπαρξη της νέας Σύμβασης του Διεθνούς Δίκαιου της Θάλασσας το 1982, κανένα κράτος στον κόσμο δεν έχει ζητήσει μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά πάντα ζητά και την ταυτόχρονη οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πράγματι, όλες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου μέχρι σήμερα λαμβάνουν υπόψη την οριοθέτηση και των δύο ζωνών που πάντα συμπίπτουν.

Read more...

Το Αιγαίο Πέλαγος και η Ευρωπαϊκή Ένωση


Του Θεόδωρου Κ. Καρυώτη*
Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Διάσκεψης για το Δίκαιο της Θάλασσας (1973-1982) ήταν η δημιουργία και η κωδικοποίηση του θεσμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Έτσι, δόθηκε ένα τέλος στη χαώδη κατάσταση που επικρατούσε μέχρι τότε στο Διεθνές Δίκαιο Αλιείας.
Με βάση τα άρθρα 55, 56, 57 της νέας Σύμβασης, ως ΑΟΖ ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της αιγιαλίτιδας ζώνης περιοχή, το πλάτος της οποίας μπορεί να φτάσει τα 200 ναυτικά μίλια (ν.μ.), από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης και εντός της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση, την εκμετάλλευση, τη διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη των υδάτων, του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας, καθώς και κυριαρχικά δικαιώματα, που αναφέρονται στην εξερεύνηση και οικονομική εκμετάλλευση των ρευμάτων και των υπερκείμενων της θάλασσας ανέμων.

Read more...

Οι Κούρδοι του Ιράκ ενοποιούν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα δύο κύρια κόμματα του ιρακινού Κουρδιστάν, η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν (PUK) υπό τον Τζαλάλ Ταλαμπανί και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν υπό τον Μασούντ Μπαρτζανί προχωρούν σχέδια για την ενοποίηση των ενόπλων σωμάτων τους.

Read more...

Κοινή ιστορία Ελλάδας Τουρκίας είδε ο Νταβούτογλου


"Έχουμε κοινή ιστορία (!), κοινό πεπρωμένο και κοινό μέλλον και η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά θέματα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο", δήλωσε ο υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η απίστευτη δήλωση που εξισώνει τον κατακτητή με τον κατακτημένο έγινε μετά το δείπνο εργασίας, διάρκειας τρεισήμισι ωρών, που είχε στο Λονδίνο με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα

Στις δηλώσεις τους μετά το δείπνο οι δύο αξιωματούχοι επεσήμαναν τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας των χωρών τους στα περιφερειακά θέματα, στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, στα θέματα της Ευρώπης και στις διμερείς σχέσεις.

Read more...

Δύο παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου


Ένας σχηματισμός από οκτώ αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας προχώρησε σήμερα σε μια παράβαση των κανόνων FIR Αθηνών και δύο παραβιάσεις του ΕΕΧ (Εθνικού Εναέριου Χώρου) ενώ τέσσερα αεροσκάφη έφεραν οπλισμό. Η δραστηριότητα εκδηλώθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Read more...

Για "νέους ορίζοντες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις" μιλά ο Νταβούτογλου


Για "νέους ορίζοντες στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας" μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ύστερα από συνάντηση του με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στο περιθώριο Διεθνούς Συνεδρίου για το Αφγανιστάν, πού διοργανώθηκε στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ύστερα από τη συνάντηση του με τον κ. Δρούτσα, ο κ. Νταβούτογλου είπε: "Συζητήσαμε το περιεχόμενο των επιστολών που αντάλλαξαν ο Έλληνας και ο Τούρκος πρωθυπουργός".

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP