Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Ο φόβος των Κούρδων ενώνει Τουρκία, Ιράν και Συρία


Του Μάνου Ηλιάδη

Οι μυστικές υπηρεσίες των τριών κρατών φέρεται να προωθούν κοινές επιχειρήσεις δολοφονίας επιφανών Κούρδων, και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες απο άκρως αξιόπιστες κουρδικές πηγές που αναφέρονται σε κοινή επιχείρηση των τουρκικών, ιρανικών και συριακών μυστικών υπηρεσιών εναντίον στελεχών των Κούρδων στις Βρυξέλλες, αποκαλύπτουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες αυτές, και κυρίως με το Ιράν.

KτΕ 26/2/2011


Read more...

Η Τουρκία ενοχλείται επειδή η Εύβοια και η Θάσος είναι πυκνοκατοικημένα νησιά


* Tου Κ. Μπετινάκη

Αντί να βάζουμε τύπους όπως ο Βερέμης να προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία του ’21, κατά πως βολεύει τον γείτονα, ας φανούμε επιτέλους κάποτε σοβαρό κράτος.

Αντί να προσπαθεί ο Χαρδαβέλας να κάνει εξωτερική πολιτική μέσω του ΑLTERκαι να δίνει επιχειρήματα στον κορδακίζοντα Καρακαταφέρνη, που τα πάντα έχει προβλέψει, ας πάψει επιτέλους αυτή η κυβέρνηση να έχει σκιώδη υπουργό Εξωτερικών (Ρόντος), υπήκοο πρωθυπουργό (ΓΑΠ), υποτελή υπουργό Οικονομικών, ώστε η Χώρα να θυμίζει το Καφενείον η Ελλάς.


Επειδή απέναντι έχουμε να κάνουμε με σοβαρό κράτος. Χωρίς να περιμένει να κάνουμε κάποια κίνηση, έβαλε «κορυφαία δεξαμενή σκέψης της Αγκυρας» και μας πρόλαβε με επιχειρήματα με πάμπολλα νομικά χάσματα:

Μελέτη 45 σελίδων, δημοσίευσε στο περιοδικό «Turkish Weekly», (22/02/11) έκδοση της δεξαμενής σκέψης International Strategic Research Organization (USAK). Water and Sea Law Studies Desk & Fellow ofthe USAK Centre for International Law Studies με τίτλο «Καθορισμός της Θάλασσας του Αιγαίου». Επικεφαλής της μελέτης και του U.S.A.K. αναφέρεται ο dr. Yucel ACER.

Όπως υποστηρίζει η τουρκική μελέτη, «βάσει αυτής θα μπορούν να καθοριστούν τα όρια στο Αιγαίο, λαμβανόμενου υπόψη του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με τους Τούρκους λοιπόν, στο Αιγαίο, το «μόνο πρόβλημα είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας. Ο καθορισμός των χωρικών υδάτων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι θεωρητικό ζήτημα και δεν προκαλεί προφανή σύγκρουση. Παρομοίως, δεν υφίσταται διαμάχη για τον ορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνησ, καθώς ουδεμία από τις δύο χώρες την έχει διακηρύξει στο Αιγαίο. Επειδή, είναι φανερό πως όταν τα δύο κράτη καθορίσουν ΑΟΖ, θα δημιουργηθεί διαμάχη παρόμοια με εκείνη της υφαλοκρηπίδας».

«Η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ είναι στενά συνδεδεμένες η μία με την άλλη από νομική έννοια. Και με βάση αυτές τις νομικές ομοιότητες, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί ενιαία γραμμή καθορισμού στις περισσότερες περιπτώσεις. Διότι, αν η περιοχή ανάμεσα στις δύο χώρες είναι μικρότερη από 400 μίλια, η περιουσία του θαλάσσιου βυθού δεν μπορεί να δικαιολογήσει υφαλοκρηπίδα πέραν των 200 μιλίων. Επίσης μια χώρα δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ χωρίς ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται με την υφαλοκρηπίδα υπό της».

Με αυτά τα τραβηγμένα από τα μαλλιά επιχειρήματα τα οποία προσπαθούν να συνδέσουν, οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως «δεν μπορεί να περιγραφεί ευρύτερη ή μικρότερη θαλάσσια γραμμή ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές».

Η τουρκική άποψη επιμένει στο επιχείρημα της «προέκτασης της επίγειας υφαλοκρηπίδας», αμφισβητώντας την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Επειδή όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι «υπάρχει θέμα συνολικής διευθέτησης στο Αιγαίο και όχι διακανονισμός ανάμεσα σε δεδομένα ελληνικά νησιά και την Τουρκία».

Στο θέμα αυτό επικαλείται η τουρκική μελέτη απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για τα νησιά της Μάγχης,σύμφωνα με την οποία, ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας, δεν αφορούσε τα βρετανικά νησιά και τη Γαλλία, αλλά ανάμεσα στη στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλική Δημοκρατία.

Επικαλείται επίσης και την υπόθεση μεταξύ Λιβύης και Τυνησίας όπου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι η υφαλοκρηπίδα αρχίζει να καθορίζεται από τα εξωτερικά όρια των χωρικών υδάτων.

Με το επιχείρημα ότι «τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα», αν και η μελέτη παραδέχεται ότι η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, θεωρεί ότι «το Κεντρικό Αιγαίο αντιπροσωπεύει μια εύκολη γεωγραφική περιοχή για καθορισμό της «μέσης γραμμής» μια και οι ακτές Ελλάδας και Τουρκίας είναι απέναντι».

Αν οι Τούρκοι θεωρούν ότι η Εύβοια δεν έχει «δικαιώματα» και πρέπει να «τεθεί εκτός», τώρα τι να μιλάμε για το Καστελόριζο που τους χαλάει τη σούπα. Και τα περίπου 3.000 νησιά στο Αιγαίο…

Για όσους υποβάθμισαν τις «αβλαβείς βόλτες» των τουρκικών πολεμικών στο Αιγαίο, και τι δουλειά είχαν κάποια πολεμικά σκάφη τους έξω από τα Κύθηρα, ακόμα και έξω από το Λαύριο, την απάντηση την δίνει η μελέτη στην οποία αναφέρεται επίσης και οι δύο αυτές τοποθεσίες. «Ανάμεσα στις ακτογραμμές που θα πρέπει να εξεταστούν είναι και η Χερσόνησος του Λαυρίου που είναι ακριβώς απέναντι στις τουρκικές ακτές και από εκεί θα πρέπει να υπολογιστεί ο καθορισμός της μέσης γραμμής».

Πάντως παραδέχεται η μελέτη ότι από τα ελληνικά νησιά η Θάσσος και η Εύβοια αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, επειδή είναι «ευδιάκριτα, μεγάλα και πυκνοκατοικημένα από όλα τα άλλα».

Έχουν κι εδώ «επιχείρημα»: «Υπάρχει ένας ακόμα λόγος να αγνοήσουμε τη νήσο Θάσσο. Το τουρκικό νησί Μποζγκααντά (Ίμβρος) βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Θάσσου. Έτσι αν τα αγνοήσουμε και τα δύο, η μέση γραμμή μπορεί να καθοριστεί εύκολα».

Με την έκθεση αυτή, καταλαβαίνουμε τώρα πάρα πολύ καλά γιατί είχε αμφισβητήσει την ελληνικότητα της Γαύδου Τούρκος ναύαρχος και την είχε περιλάβει στις «γκρίζες ζώνες». Επειδή έχουμε να κάνουμε με σοβαρό κράτος, με μακροχρόνια σχέδια, απέναντι στο καφενείο μας, που θεωρούσαμε ότι αρκεί πως είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά σάμπως δεν έχουμε δει τι είδους σύμμαχοι είναι οι Εταίροι μας; Χειρότεροι από του ΝΑΤΟ. Που μας υποχρεώνει σε καθημερινές αεροπορικέ ασκήσεις, μη αναγνωρίζοντας το FIR Αθηνών, και την υποχρέωση να ενημερώνουν για τις υπερπτήσεις τους στο Αιγαίο των τουρκικών μαχητικών.

Υπάρχει όμως και "δεύτερο μέρος" της μελέτης, (το ανακάλυψα αργότερα, επειδή είναι δημοσιευμένο χωριστά), που «δικαιολογεί» τις τουρκικές «ανησυχίες» για το Αιγαίο…

«Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, η Τουρκία δεν πρόκειται να έχει κάποια σημαντική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σ’ ολόκλητο το Αιγαίο. Και υπάρχουν δύο λόγοι γι αυτό.
Πρώτο, αυτά τα ελληνικά νησιά βρίσκονται πολύ κοντά στη «μέση γραμμή» ανάμεσα στις δύο ηπειρωτικές περιοχές των δύο χωρών και έτσι μειώνουν κατά πολύ τόσο την τουρκική υφαλοκρηπίδα, όσο και την ΑΟΖ που θα είχαν οι δύο χώρες χωρίς να υπολογιστούν τα νησιά.
Δεύτερο, όλα αυτά τα νησιά έχουν δικά τους χωρικά ύδατα, που ήδη περιορίζει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Τουρκίας.
Έτσι λοιπόν, για να φτάσουμε σε ισόποσο αποτέλεσμα, δεν υπάρχει άλλη λύση παρά να αγνοήσουμε όλα αυτά τα ελληνικά νησιά»…!!!

http://kostasxan.blogspot.com/2011/02/blog-post_5930.html

Read more...

Έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο για ισλαμικές επιχειρήσεις


Το τουρκικό κοινοβούλιο υπερψήφισε τις περασμένες ημέρες νομοθεσία που αφορά τη στήριξη των ισλαμικών επιχειρήσεων.Πρόκειται για τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επιλέξει να λειτουργούν με βάση τα ισλαμικά πρότυπα.Ο νέος νόμος επιλύει τα προβλήματα εναρμονισμού με τον ισλαμικό νόμο.

Έτσι η Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης, που είναι πολυμερές σχήμα χρηματοδότησης, θα μεταφέρει κεφάλαια στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στις εταιρείες που θα λειτουργούν με βάση τους ισλαμικούς κανόνες παραγωγής. Από τα κονδύλια αυτά θα εξαιρεθούν οι εταιρείες που χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη το χοιρινό κρέας, οι τουριστικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες σε άντρες αλλά και γυναίκες και οι εταιρείες που χρησιμοποιούν οινοπνευματώδη ποτά.

Ο θεσμός της Ισλαμικής Εταιρείας Ανάπτυξης διαθέτει κεφάλαια ενός δισεκατομμυρίου δολλαρίων και η Τουρκία θα γίνει μέλος πληρώνοντας σχεδόν 12 εκατομμύρια δολλάρια. Τον έλεγχο των εταιρειών και το εάν λειτουργούν όντως με βάση τα ισλαμικά πρότυπα θα εκτελεί η Επιτροπή Ισλαμικού Νόμου που εδρεύει στη Σαουδική Αραβία.

http://www.defencepoint.gr/

Read more...

Ο Νικολά Σαρκοζί, η Κύπρος και το κουρδικό ζήτημα


Η οικονομία, οι τιμές των βασικών προϊόντων, η Ευρώπη, ο Λίβανος, το Ιράν, η Λιβύη, η Αίγυπτο ... Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πολυάριθμα στη διάρκεια της μακράς συνομιλίας μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και του Αμπντουλάχ Γκιουλ, και στη συνέχεια, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε πολύ γρήγορα σε δύο βασικά ζητήματα για την Τουρκία: η Κύπρος και το κουρδικό ζήτημα. Δύο ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, την ολοκλήρωση της αποστρατικοποίησης του καθεστώτος και την ειρήνευση της περιοχής. Για τα δύο θέματα, ωστόσο, η απάντηση του Νικολά Σαρκοζί εμφανίστηκε συγχυσμένη.

Για τη Κύπρο, είπε: «Εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω το θέμα της Κύπρου.
Δύσκολα θα βρείτε μια δήλωση μου επί του θέματος». Ψάχνοντας τα αρχεία, σίγουρα θα βρείτε. Ας είναι όμως. Το ζήτημα της Κύπρου είναι ακριβώς το κύριο εμπόδιο στο δρόμο της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Να μη ανησυχήσει κάποιος για τη λύση του είναι ένας τρόπος άρνησης να μιλήσει για την ένταξη της Τουρκίας.

Μια πιο ισορροπημένη θέση της Γαλλίας επί της Τουρκίας θα της επέτρεπε επίσης ένα κριτικότερο και δικαιότερο βλέμμα για την παρουσία των 40.000 Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο τμήμα του νησιού, και για τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ερντογάν που έχουν εξοργίσει τους Τουρκοκύπριους. Ήταν 10.000 στο δρόμο στα τέλη Ιανουαρίου (ένας στους 15) και τα συνδικάτα κάλεσαν για μια ακόμη διαδήλωση στις 2 Μαρτίου για να διαμαρτυρηθούν κατά του σχεδίου οικονομικής λιτότητας που έχει επιβάλλει η Άγκυρα. Φωνές αρχίσουν να σηκώνονται από τους Τουρκοκύπριους και στη Τουρκία, για το τέλος της τουρκικής κηδεμονίας .

Σχετικά με το κουρδικό ζήτημα, και πάλι, η γαλλική διπλωματία είναι διστακτική.
Ο Γάλλος πρόεδρος έριξε μια ματιά στις σημειώσεις του για να τονίσει «την υποστήριξη της Γαλλίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Τουρκία."
Αναφερόταν στον αγώνα κατά του PKK, του οποίου 28 μέλη του βρίσκονται σε γαλλικές φυλακές. Οι συλλήψεις έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αποκαλύπτοντας συχνά εγκληματικά αλλά και πολιτικά δίκτυα κοντά στους Κούρδους αντάρτες.

Το πολιτιστικό κέντρο Αχμέτ Καγιά, η άτυπη έδρα του PKK στο Παρίσι, κατασχέθηκε αρκετές φορές. Ξεκίνησαν δίκες και τα γαλλικά δικαστήρια, στη Μασσαλία, στο Μπορντώ, τονίζουν το "τρομοκρατικό" χαρακτήρα του PKK.
Φυσικά, το τουρκικό κράτος ασκεί μια σταθερή πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες και τις κατηγορεί για υπερβολικά επιεική μεταχείριση τους στον αγώνα κατά της «τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως την ονομάζει η Άγκυρα. Είναι η συνηθισμένη ρητορική.
Φυσικά, ο πόλεμος του PKK κατά του τουρκικού κράτους, έχει γίνει τελείως αναχρονιστικός, και χρηματοδοτείται εν μέρει με κεφάλαια που αντλούνται από τη κουρδική διασπορά της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Σουηδία), μερικές φορές με εγκληματικές πράξεις .

Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί για αυτή την παραδειγματική ευθυγράμμιση του Σαρκοζί με τόσο ζήλο, ενώ η βία εξακολουθεί να φλέγει τακτικά στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας, πάντοτε υπό τον αυστηρό στρατιωτικό έλεγχο. Η δίκη των 151 υποτιθέμενων μελών του KCK (πολιτική οργάνωση για τη στήριξη του PKK) συνεχίζει στο Ντιγιαρμπακίρ.

Από τις 15 Φεβρουαρίου, επέτειος της σύλληψης του ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δύο Κούρδοι πυρπολήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική της Άγκυρας.
Με την υποστήριξη της πολιτικής καταστολής της Άγκυρας κατά του κουρδικού κινήματος, και την αποφυγή να μιλήσει για "το δημοκρατικό άνοιγμα" της κυβέρνησης, σε λήθαργο εδώ και μήνες, η Γαλλία προσπαθεί να απαλύνει τις τουρκογαλλικές σχέσεις κλείνοντας τα μάτια της για το κουρδικό ζήτημα.

LeMonde.fr 25.02.2011

Read more...

Κριτική Ερντογάν για τη στάση της Μέρκελ στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ


Έντονη κριτική άσκησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την αρνητική της στάση όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. «Δίνεται η εντύπωση ότι γίνονται διακρίσεις» λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός, εν όψει της επίσκεψής του στη Γερμανία και της συνάντησής του με την Γερμανίδα καγκελάριο.

«Αυτό που περιμένει ο τουρκικός λαός, είναι η Γερμανία να παίξει έναν καταλυτικό ρόλο στο πλαίσιο της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας, όπως συνέβη με τις παλαιότερες κυβερνήσεις των Χριστιανοδημοκρατών» του κόμματος της Μέρκελ, δήλωσε ο Ερντογάν στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ Rheinische Post.

«Προφανώς η μέχρι στιγμής εξέλιξη της διαδικασίας ένταξης δίνει την εντύπωση ότι γίνονται διακρίσεις» συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός που αναμένεται να φτάσει την Κυριακή στη Γερμανία και να συναντηθεί τη Δευτέρα με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Ποτέ δεν έχουν τεθεί τέτοια πολιτικά εμπόδια σε μία χώρα υποψήφια για ένταξη» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τέθηκε και στην συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, την Παρασκευή στην Άγκυρα.

Ο Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε την άποψή του ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν συμφωνούμε σε όλα τα ζητήματα, αλλά η Τουρκία μπορεί να προσφέρει πολλά στην ειρήνη».

Την επόμενη Τρίτη επίσκεψη του κ.Ερντογάν στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες από τα μέσα του 2009 και αναμένεται να επικεντρωθεί στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών βρίσκεται σε αδιέξοδο.

ΒΗΜΑ

Read more...

Ο δήμαρχος της Αγκυρας Γκιοκτσέλ μασούσε τσίχλα παρουσία του γάλλου προέδρου Σαρκοζί .


Ο δήμαρχος της Αγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέλ δήλωσε σήμερα ότι μασούσε τσίχλα παρουσία του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης του τελευταίου στην Τουρκία αντιδρώντας στην "έλλειψη σεβασμού" που επέδειξε ο γάλλος πρόεδρος όταν έκανε το ίδιο νωρίτερα.

Ο Γκιοκτσέλ ήταν μέλος της αντιπροσωπείας που συνόδευσε τον Σαρκοζί από το αεροδρόμιο στη διάρκεια της επίσκεψής του χθες Παρασκευή στην Τουρκία στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας της Ομάδας των 20 (G20), σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

"Ο Σαρκοζί κατέβαινε τη σκάλα του αεροσκάφους μασώντας μία τεράστια τσίχλα.Σταμάτησε για μία στιγμή, κοίταξε γύρω του και συνέχισε να μασάει (...) Προσωπικά οργίστηκα", δήλωσε ο Γκιοκτσέλ στο πρακτορείο Ανατολή.

"Επέδειξε την ίδια έλλειψη σεβασμού που είχε επιδείξει και παλαιότερα στη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου μας Αμπντουλάχ Γκιουλ στη Γαλλία", πρόσθεσε ο δήμαρχος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

"Την ώρα που τον αποχαιρετούσαμε δεν έβγαλα την τσίχλα από το στόμα μου.Επρεπε κάποιος να αντιδράσει και πιστεύω ότι απάντησα με διπλωματία", επεσήμανε ο Γκιοκτσέλ.

ΕΞΠΡΕΣΣ

Read more...

Το Κουρδιστάν στο Δρόμο της Δημοκρατικής Αυτονομίας


MΑRDIN, Κουρδιστάν, - Οι προσπάθειες εγκαθίδρυσης δημοκρατικών μορφών αυτοδιοίκησης στο Κουρδιστάν είναι συνεχείς.Στα πλαίσια της εφαρμογής του σχεδίου της Δημοκρατικής Αυτονομίας, όπως αυτό έχει αναπτυχθεί από τη Δημοκρατική Συνομοσπονδία του Κουρδιστάν (KCK), στις Κουρδικές περιοχές οι Κούρδοι καθιερώνουν τις τοπικές συνελεύσεις και τα συνοικιακά συμβούλια ως θεσμό οργάνωσης .Τρία τέτοια συνοικιακά συμβούλια συγκροτήθηκαν στην πόλη Nesibin της επαρχίας Mardin και θα αποτελέσουν μοντέλο ανάπτυξης και για τις άλλες Κουρδικές περιοχές.

www.firatnews.com/

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP