Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΗΓΕΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΑΤΥΠΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ Το τοπικό ΠΑΣΟΚ καμαρώνει για Χατζηοσμάν, Ισμέτ & Μαντατζή;


Στις 20 Μαΐου ο Θανάσης Πλεύρης θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Οι Γενοκτονίες των λαών από τους Τούρκους» Το ερώτημα έθεσε το στέλεχος της νομαρχιακής επιτροπής του ΛΑΟΣ Ροδόπης Μιχάλης Κακουλίδης. Τη δημοσιοποίηση της άποψης των τοπικών οργανώσεων ΠΑΣΟΚ Ροδόπης και Ξάνθης για την τοποθέτηση βουλευτών και δημάρχων των δύο νομών, σε ηγετικές θέσεις της άτυπης συμβουλευτικής επιτροπής μειονότητας Δυτικής Θράκης, ζήτησε ο γραμματέας του ΛΑΟΣ Ροδόπης Μιχάλης Κακουλίδης. Στην καθιερωμένη ανά δίμηνο περίπου συνέντευξη Τύπου για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, ο κ. Κακουλίδης αναφέρθηκε στην ανάληψη της θέσης του προέδρου της εν λόγω επιτροπής από τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, του αντιπροέδρου από τον δήμαρχο Ιάσμου Καδή Ισμέτ και του Τσετίν Μάντατζη βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, ως αντιπροέδρου της τοπικής επιτροπής «Τούρκων Δυτικής Ξάνθης». «Πιστεύουμε ότι οι βουλευτές και δήμαρχοι ως Έλληνες πολίτες, οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και το τοπικό ΠΑΣΟΚ οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες στο να καλέσει τα μέλη του αυτά, είτε να τα καθαιρέσει από κομματικά μέλη, είτε να προβεί σε άλλου είδους διαμαρτυρίες και να προσπαθήσει να τους κάνει να σοβαρευτούν λίγο», ανέφερε το στέλεχος του ΛΑΟΣ Ροδόπης.

Δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Μιχάλης Κακουλίδης είναι οι συγχωνεύσεις των σχολείων και ειδικά αυτών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μίλησε ιδιαίτερα για το δημοτικό σχολείο Θρυλορίου, το οποίο τελεί υπό κατάληψη και στις αντιδράσεις που ξεκινούν και στην Παραδημή, αφού το δημοτικό σχολείο του οικισμού συγχωνεύεται με αυτό της Αιγείρου. «Εμείς σαν ΛΑΟΣ στεκόμαστε δίπλα στα αιτήματα των κατοίκων των χωριών αυτών. Πιστεύουμε ότι με τις αποφάσεις αυτές μαραζώνει και απογυμνώνεται η ύπαιθρος». Μάλιστα για το σχολείο του Θρυλορίου έχει κατατεθεί ερώτηση στην Βουλή από τον βουλευτή κ.Βελλόπουλο και αναμένεται εντός της εβδομάδας η απάντηση της υπουργού. Τέλος να σημειωθεί ότι η νομαρχιακή επιτροπή του ΛΑΟΣ Ροδόπης, έχει έρθει σε επαφή με τον βουλευτή Θανάση Πλεύρη, προκειμένου αυτός να βρεθεί στην πόλη μας στις 20 Μαΐου για να πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Οι Γενοκτονίες των λαών από τους Τούρκους».

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=66232

Read more...

Αναλήψεις βροχή από Τράπεζες και στην Κομοτηνή. Οι περισσότερες είναι μουσουλμάνων συμπολιτών που πηγαίνουν τις καταθέσεις στην ZIRAAT BANK


Το κλίμα της ενδεχόμενης πτώχευσης και όλων των αρνητικών σεναρίων που ακούγονται αναλύονται και δημοσιεύονται δεν άφησε ανεπηρέαστους και τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, οι οποίοι σπεύδουν μαζικά σχεδόν σε όλες τις τράπεζες της Κομοτηνής να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Τα χρήματα που παίρνουν δεν οδεύουν σε σπίτια, αλλά στην ΖΙRΑAΤ Bank την τουρκική τράπεζα όπου νομίζουν ότι θα εξασφαλιστούν. Κινήσεις αναλήψεων έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες από ανθρώπους που δεν θα ήθελαν να δουν το πενιχρό κομπόδεμά τους να συρρικνώνεται περισσότερο και συνεχίζονται ακόμη μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής, αν και στο κενό έπεσαν οι δυσοίωνες προβλέψεις που έφεραν την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Βέβαια, τώρα οι συζητήσεις περιστρέφονται και πάλι γύρω από την 25η Μαρτίου και οι Κασσάνδρες της καταστροφολογίας βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να περάσουν γραμμή ώστε το κομπόδεμα των Ελλήνων μουσουλμάνων να περάσει στα κεφάλαια της ΖΙRAAT BANK που έρχεται να …τα προστατεύσει.

Αν κινηθεί κανείς στις τράπεζες της Κομοτηνής και μιλήσει με τους διευθυντές θα νοιώσει το κλίμα αυτό, αλλά θα δει τεράστια ποσά να διακινούνται από τις ελληνικές στην τουρκική τράπεζα. Επισήμως δε λέγεται τίποτα, αλλά είναι κάτι που το διαπιστώνει κανείς με την πρώτη ματιά.

Πάντως το κλίμα των μικροκαταθετών που αποτυπώθηκε και με κινήσεις σε ελληνικές τράπεζες απασχόλησε πολλά έντυπα που κατέγραψαν αυτήν την κακή ψυχολογία των καταθετών.
«Την εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής είχε σημάνει συναγερμός στα τραπεζικά επιτελεία, καθώς από την επομένη της Καθαράς Δευτέρας υπήρξε έντονη κινητικότητα στα γκισέ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, όπου καταθέτες ρωτούσαν ανήσυχοι για το αν θα χάσουν τα λεφτά τους, με δεδομένες τις φήμες περί πτώχευσης της χώρας.

Η εικόνα από χθες άλλαξε προς το καλύτερο και σταδιακά αποκαταστάθηκε η ηρεμία στο σύστημα. Ωστόσο, τους δύο πρώτους μήνες του 2011 παρατηρείται μείωση των καταθέσεων, η οποία αποδίδεται στο γεγονός ότι ο Έλληνας είτε επιχειρηματίας είτε ιδιώτης, δεδομένων της ύφεσης και της μείωσης στην εισοδηματική του δύναμη, «τρώει πλέον από τα έτοιμα».

Περίπου 6 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιανουάριο καταθέσεις ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες και τον Φεβρουάριο η φυγή αποτυπώθηκε στο ποσό των περίπου 2 δισ. ευρώ. «Με βάση το σκηνικό των τελευταίων 15 μηνών, ο Φεβρουάριος ήταν ο καλύτερος μήνας συγκριτικά με τις απώλειες του 2010», αναφέρει στέλεχος τράπεζας και εξηγεί ότι η κινητικότητα των τελευταίων ημερών αφορούσε σε μικροποσά της τάξης των 20.000 και 30.000 ευρώ.

Χρειάζεται σαφές και στοχευμένο σχέδιο

Σταδιακά, συμπληρώνουν, ο Έλληνας χάνει την υπομονή του καθώς, παρότι το 2010 «σήκωσαν» τα λεφτά τους τα χοντρά πορτοφόλια για να τα εξασφαλίσουν και ακόμα και στο χειρότερο σενάριο της πτώχευσης ίσως επιστρέψουν αγοράζοντας μισοτιμής, δε συμβαίνει το ίδιο και σήμερα.

Μάλιστα, επισημαίνουν: «Σήμερα σηκώνουν τα λεφτά τους οι μικρής οικονομικής επιφάνειας πολίτες, εξαιτίας του φόβου και της συνεχιζόμενης φημολογίας ότι σε μία νύχτα η χώρα θα καταρρεύσει. Γι’ αυτό χρειάζεται σχέδιο και αλλαγή της αρνητικής ψυχολογίας από την πλευρά της κυβέρνησης».

http://www.xronos.gr

Read more...

ΜΗΝΥΜΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΤΣΑΝΑΚΚΑΛΕ


O πρωθυπουργός κύριος Ρετζέπ Ταγίπ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, επ΄ευκαιρία της 18ης Μαρτίου-Ημέρας των Μαρτύρων και της Νίκης στο Τσανάκκαλε, δημοσίευσε ένα μήνυμα

Το μήνυμα του πρωθυπουργού ΕΡΝΤΟΓΑΝ είναι το εξής :


Για μια ακόμη φορά γιορτάζουμε με ενθουσιασμό την 18η Μαρτίου-Ημέρα των Μαρτύρων και της Νίκης στο Τσανάκκαλε. Αυτή η νίκη αποτελεί μια από τις πιο ηρωικές και λαμπρές νίκες που πέτυχε το άγιο έθνος μας, κατά μήκος της ιστορίας. Η Νίκη του Τσανάκκαλε αποτελεί ένα γεγονός που πρέπει να αποτελέσει μάθημα στην ανθρώπινη ιστορία, για το πώς ένα έθνος που επιδίωκαν να το σβήσουν από την ιστορία, υπερασπίστηκε ακόμα και με τίμημα την ζωή του, την πατρίδα και την ύπαρξη του. Ως αποτέλεσμα του έπους αυτού που πέτυχε το άγιο έθνος μας, γράφτηκε μια νέα σελίδα. Με αυτήν την νίκη άναψε μια δάδα για να μπορέσει να γίνει ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας αλλά και για να ιδρυθεί η Τουρκική Δημοκρατία.

Για αυτό την Νίκη του Τσανάκκαλε δεν πρέπει να την βλέπουμε ως μια επιτυχία που ανήκει στο παρελθόν, αλλά ως μια από τις πιο σημαντικές πηγές έμπνευσης ώστε να μπορέσουμε σήμερα με ισχυρό τρόπο να συνεχίσουμε την πορεία μας στον πολιτισμό.

Να μην ξεχνάμε ότι εμείς σήμερα χτίζουμε ένα νέο μέλλον πάνω στα εδάφη που κερδήθηκαν με τις θυσίες των μαρτύρων μας.

Η ιερή αυτή παρακαταθήκη που μας άφησαν ως κληρονομιά οι μάρτυρες μας δεν θα πάει χαμένη, αλλά θα την εξυψώσουμε ακόμη περισσότερο.

Πιστεύω πως για όσο διάστημα παραμένουμε σφιχτά δεμένοι με τις υψηλές αξίες μας που μας καθιστούν έθνος, εξαλείφουμε τις μεταξύ μας διαφορές, και ενδυναμώνουμε τα κοινά μας στοιχεία, η Τουρκία θα καταλαμβάνει στο μέλλον την θέση που της ανήκει.

Με αυτήν τη πίστη, γιορτάζω την επέτειο της Νίκης του Τσανάκκαλε, και μνημονεύω με ευγνωμοσύνη όλους τους μάρτυρες μας με πρώτο τον Μαχητή Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, που στις 18 Μαρτίου-Ημέρα των Ηρώων μας άφησαν αυτά τα χώματα της πατρίδας ως μια ιερή παρακαταθήκη .

http://tourkikanea.gr/2011/03/17/kale/

Read more...

ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ


Νέο κύμα στην Εργκενέκον

Με εντολή του εισαγγελέα Ζεκεριά Οζ και στα πλαίσια της έρευνας για την υπόθεση Εργκενέκον διεξάγονται έρευνες σε 9 μέρη. Ανάμεσα στα μέρη αυτά είναι και η πρυτανεία του πανεπιστημίου Ινονού στην Μαλάτια και κάποιες μονάδες της στρατοχωροφυλακής. Στα πλαίσια της επιχείρησης αυτής, φέρεται να έχουν συλληφθεί περίπου 20 άτομα. Με εντολή του εισαγγελέα της Εργκενέκον Ζεκεριά Οζ διεξάγονται έρευνες σε 9 μέρη της Μαλάτιας, σχετικά με την σφαγή στον εκδοτικό οίκο Ζιρβέ.

Στα πλαίσια αυτών των επιχειρήσεων φέρεται να έχουν συλληφθεί ο πρώην διοικητής συντάγματος της στρατοχωροφυλακής συνταξιούχος συνταγματάρχης Μεχμέτ Ντουλγκέρ και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ινονού, Ρουχί Μπατάν. Επίσης συνελήφθη στην Μερσίνα ο υπολοχαγός Α.Α. που υπηρετεί στη τοπική διοίκηση της στρατοχωροφυλακής. Ο υπολοχαγός φέρεται πως θα παραδοθεί στην ομάδα που έρχεται από την Κωνσταντινούπολη. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται πως ήταν αυτοί που σχεδίασαν και υποκίνησαν τις δολοφονίες στον εκδοτικό οίκο Ζιρβέ.

Έρευνα έγινε και στην Σμύρνη. Η έρευνα γινόταν μέχρι το πρωί στις εγκαταστάσεις για καλεσμένους της τοπικής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής στο Τινάζτεπέ. Εδώ κατασχέθηκαν κάποιοι υπολογιστές και κάποιες σημειώσεις. Οι έρευνες έγιναν από κοινού από την αστυνομία και την στρατοχωροφυλακή, οι υπολογιστές και οι σημειώσεις στάλθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ δεν υπήρξε κάποια σύλληψη.

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΒΓΚΙ ΕΡΕΝΕΡΟΛ

Λέγεται πως κάποιοι από τους συλληφθέντες είχαν διασυνδέσεις με την κρατούμενη για την υπόθεση Εργκενέκον Σεβγκί Ερενερόλ. Νυχτερινή έρευνα έγινε και σε στρατιωτικό ξενώνα στην Σμύρνη, χωρίς να υπάρξει κάποια σύλληψη.

http://tourkikanea.gr/

Read more...

ΑΡΧΙΣΑΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΑ ΝΑ


Πρώτη σφαίρα προς την εκεχειρία

Κατά την διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή Γκιοτσλούκονακ του νομού Σιρνάκ σκοτώθηκαν τρεις PΚΚδες. Το περιστατικό ήταν το πρώτο μετά την ανακοίνωση της οργάνωσης πως μετατρέπει την απραξία σε ενεργή άμυνα. Η πρώτη είδηση για σύγκρουση μετά την μετατροπή από το ΠΚΚ της εκεχειρίας σε ενεργή άμυνα, ήρθε από το Σιρνάκ. Στην οργανωθείσα επιχείρηση έχασαν την ζωή τους τρεις PΚΚδες. Με βάση την είδηση από την ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου, προχτές σε αγροτική περιοχή του Γκιοτσλούκονακ του νομού Σιρνάκ, εντοπίστηκε ομάδα PΚΚδων κοντά σε στρατιωτική μονάδα. Μετά από επιχείρηση που έγινε τρεις PΚΚδες έχασαν τη ζωή τους.

Ισχυρισμός για μεταφορά βαρέως οπλισμού

Από την άλλη μεριά με βάση είδηση που δημοσιεύεται στο πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ, μεταφέρονται στην περιοχή ειδικές δυνάμεις. Ειδική μονάδα αποτελούμενη από 200 άτομα έφυγε στις 13 Μαρτίου αεροπορικώς από το Σχολείο Ειδικών Δυνάμεων στο Γκιόλμπασι της Άγκυρας προς το Μάρντιν και από εκεί την ίδια μέρα στάλθηκαν στην περιοχή της Σιλόπης. Αναγράφεται πως ως η μονάδα περίμενε εκεί για δύο μέρες. Επίσης αναφέρεται πως μοιράστηκε από τον στρατό βαριά όπλα και στρατιωτικό υλικό προς τους ¨προστάτες των χωριών¨, στις περιοχές του Μάρντιν και του Σιρνάκ.

Το ΠΚΚ σε θέση άμυνας

Το ΠΚΚ μετά από εντολή του ηγέτη του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν είχε κηρύξει εκεχειρία στις 12 Ιουνίου 2010. Ενώ όμως είχε ανακοινώσει πως θα την κρατούσε έως τις εκλογές του Ιουνίου 2011, πριν λίγο καιρό με ανακοίνωση του κοινοποίησε πως την τερματίζει. Στην ανακοίνωση του το ΠΚΚ ανέφερε πως « η εξάμηνη εκεχειρία που είχε δοθεί για μια δημοκρατική λύση, έχασε την ισχύ της» . Στην ανακοίνωση ανέφερε πως δεν θα επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους, αλλά θα τηρήσει μια πιο ενεργητική άμυνα. Ο Οτζαλάν μέσω των δικηγόρων του είχε πει πως η τύχη της εκεχειρίας είναι συνδεδεμένη με τα βήματα που θα κάνει η κυβέρνηση καθώς και με την προσέγγιση που θα έχει στους εορτασμούς του Νεβρόζ στις 21 Μαρτίου.

http://tourkikanea.gr/

Read more...

Τουρκική εφημερίδα Aksam: "Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας στη Καβάλα" και φυσικά με πιέσεις Νταβούντογλου!


Τα «καλά νέα» που αφορούν την Καβάλα τα μαθαίνουμε από την Τουρκία. Συγκεκριμένα από τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου πληροφορηθήκαμε ότι στην Καβάλα έχει συσταθεί και λειτουργεί «Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας»! Πως προέκυψε όμως αυτό το κέντρο; Κατά πόσο είναι σύμφωνη η τοπική κοινωνία για κάτι τέτοιο; Ερωτήματα τα οποία δεν πρόκειται να πάρουν απαντήσεις, αφού η «τεκνοποίηση» αυτού του κέντρου έγινε στο παρασκήνιο της δημόσιας ζωής. Αυτός είναι και ο λόγος που κανείς δεν έκρινε σκόπιμο, εκ μέρους αυτού του Κέντρου να κάνει έστω μια ανακοίνωση με την οποία να γνωστοποιεί την ύπαρξή του.

Ας δούμε όμως το θέμα αναλυτικά. Την περασμένη εβδομάδα η τουρκική εφημερίδα Aksam κυκλοφόρησε - συγκεκριμένα την Πέμπτη, ημέρα επίσκεψη τους υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου στην Καβάλα - με την παρακάτω είδηση:
Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας στην Καβάλ. Το Ινστιτούτο Μεχμέτ Αλή Πασά από την Καβάλα και το Πανεπιστήμιο Bahcesehir θα ιδρύσουν Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας με κέντρο την Καβάλα. Το εν λόγω Κέντρο θα οδηγήσει στην προσέγγιση Τουρκίας και Ελλάδας από πολιτιστικής πλευράς. Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης των Σχέσεων με τα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Bahcesehir Ονούρ Ουισάλ είπε ότι ο ευρισκόμενος στην Ελλάδα ΥΠΕΞ Νταβούτογλου σχεδιάζει να επισκεφθεί σήμερα το κέντρο αυτό.
Ο ίδιος είπε ότι το κέντρο που συστάθηκε από το Princeton και από τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Bahcesehir Heath W. Lowry θα πραγματοποιήσει εργασίες αναφορικά με τον τουρκικό, τον ελληνικό και τον αραβικό κόσμο και πρόσθεσε ακόμα πως στο κέντρο αυτό που θα έχει μια πλούσια βιβλιοθήκη θα δίνονται διαλέξεις και σεμινάρια. Ακόμα θα γίνονται έρευνες σε σχέση με την ιστορία, την φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη ζωγραφική.

newpost

Read more...

Τουρκία: Σε διαπραγμάτευση και τα νησιά του Αιγαίου!


Ενδεικτικές της αντίληψης της τουρκικής κυβέρνησης για την πορεία των σχέσεων με την Ελλάδα, με την απόλυτη ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης…Υπό διαπραγμάτευσης βρίσκεται και το καθεστώς νήσων του Αιγαίου (πιθανότατα εννοούσε νησίδες) υποστήριξε χθες ο Μπουλέντ Αρίντς, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αναλύοντας στην Κωνσταντινούπολη την τουρκική εξωτερική πολιτική. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες έφθασαν στο χείλος του πολέμου στο παρελθόν και συνεχίζουν να έχουν πολλά προβλήματα σήμερα, αλλά υπάρχει πρόοδος για την επίλυση όλων των προβλημάτων.

«Διαπραγματευόμαστε νησιά του Αιγαίου, χωρικά ύδατα, τη ζώνη FIR, σε πνεύμα γειτονικό και φιλικό», δήλωσε ο Αρίντς, σύμφωνα με το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», στην έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου «Σύνοδος των Ηγετών της Αλλαγής», που άρχισε χθες τις εργασίες του στην Κωνσταντινούπολη.
Τι να πει κανείς για το κατάντημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και κυρίως για την ηγετική ανεπάρκεια όσων κυβερνούν αυτή τη χώρα, αφού πλέον χειραγωγούνται απολύτως από τον αντίπαλο και μόνο με τη σκέψη ότι μπορεί μια διαφωνία να εκτραπεί και να οδηγήσει σε στρατιωτική αντιπαράθεση.
Αποτέλεσμα είναι, όποιος επιθυμεί να κερδίσει οτιδήποτε από την Ελλάδα, αρκεί να κάνει… «μπουουου» στους κυβερνώντες, οι οποίοι και θα υποχωρήσουν άμεσα, κομπάζοντας μάλιστα ότι υπηρέτησαν την ειρήνη και την ασφάλεια. Για τέτοια μνημειώδη βλακεία μιλάμε, ή εναλλακτικά, για απόπειρα αποφυγής των ευθυνών τους για την οικονομική κατάντια της χώρας, με αποτέλεσμα να παραμεληθεί η αμυντική της ισχύ…

defencepoint

Read more...

Έκαναν “γκρίζα ζώνη” το Καστελόριζο


Ιδού πως μεταφράζεται η ατάκα του Αχμετ Νταβούτογλου ότι το “Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο”. Με ένα “επεισόδιο” διεθνών διαστάσεων η Τουρκίαεπιχειρεί και πάλι να το ... γκριζάρει ειδικά μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοιχτά Ισραήλ και Κύπρου τα οποία εκτείνονται ως τα όρια της περιοχής του ακριτικού νησιού. Αυτή τη φορά δεν ήταν ούτε ελληνικό “ψαράδικο” ούτε πολεμικό πλοίο ή πλοίο της γραμμής που ενόχλησαν οι Τούρκοι χωρίς δικαίωμα. Ήταν ένα Ιταλικό και μάλιστα ένα πλοίο που πόντιζε καλώδια για λογαριασμό του Ισραήλ.

Ένα τουρκικό πολεμικό σκάφος ζήτησε από το ιταλικό ερευνητικό που εκείνη την ώρα βρισκόταν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στις συντεταγμένες 33.946ο 28.190ο να σταματήσει τις έρευνες, γιατί κινείται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας!
Έκπληκτος ο Ιταλός καπετάνιος άκουσε τον Τούρκο να του λέει ότι βρίσκεται... αλλού στον επίσημο χάρτη! Ο Τούρκος ισχυριζόταν ότι δυτικά της γραμμής του γεωγραφικού μήκους 32ο 16' 18" (μια ανάσα από τις ακτές της Κύπρου) η Τουρκία έχει νόμιμα και απαράγραπτα δικαιώματα!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι εκεί δεν είναι ΟΑΖ ούτε της Κύπρου, ούτε και της Ελλάδας, αλλά της Τουρκίας!
Πως... τόλμησε να το κάνει αυτό η Τουρκία; Είναι πολύ απλό. Η Ελλάδα απλά έχει δηλώσει την πρόθεση να υπογράψει τις ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες, δεν έχει κάνει όμως την παραμικρή κίνηση για την πρώτη υπογραφή και έτσι ως συνήθως οι Τούρκοι κάνουν ό,τι θέλουν και με τις κανονιοφόρους εκτός από εντυπώσεις θέλουν να “φτιάξουν” και νέα δεδομένα...


newsit

Read more...

«Πόλεμος» μυστικών υπηρεσιών ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία (Mossad vs MIT)


Του Δημήτρη Μπεκιάρη

- Μετά το «θερμό» επεισόδιο με την επέμβαση του ισραηλινού στρατού στο τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara», το οποίο συμμετέχοντας στον «Στολίσκο της Ελευθερίας» κατευθυνόταν στη Γάζα στις 31 Μαΐου 2010, οι τουρκο – ισραηλινές σχέσεις έχουν διέλθει σε μία «ψυχροπολεμική» περίοδο, η οποία ετεροκαθορίζεται και ετεροπροσδιορίζεται από το stratego, το οποίο διεξάγεται στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, στην βόρειο Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Τα προηγούμενα 24ωρα δημιουργήθηκε άλλη μια κρίση στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας, αφού όπως αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα «Zaman», Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέκριναν για πολλές ώρες Τούρκους αστυνομικούς, οι οποίοι ταξίδευσαν στο Ισραήλ ώστε να αναλάβουν την εκπαίδευση Παλαιστινίων αστυνομικών.

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ενδεικτικό της «ψυχροπολεμικής κατάστασης», η οποία χαρακτηρίζει τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, τα οποία βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση. Σε αυτή τη σύγκρουση, συμμετέχουν πλέον και οι μυστικές υπηρεσίες των δύο κρατών η πανίσχυρη Mossad και η περιβόητη MIT, οι οποίες προετοιμάζουν τις κινήσεις τους στη δική τους σκακιέρα.


Το PKK, οι Παλαιστίνοι και η Χεζμπολάχ
Τα όσα συνέβησαν με τους Τούρκους αστυνομικούς στο Ισραήλ είναι «αθώα» μπροστά στο «παιχνίδι» που παίζεται ανάμεσα στις υπηρεσίες των δύο κρατών το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2011 οι τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, δηλαδή η MIT έστειλε εμπιστευτική αναφορά στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (MGK) της Τουρκίας, στην οποία ανέφερε ότι διαπιστώνει διασύνδεση του PKK με το Ισραήλ και τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, δηλαδή με τη Mossad. Τι είδους διασύνδεση διαπίστωνε;
Σύμφωνα με την εμπιστευτική αναφορά της MIT μέλη του PKK εκπαιδεύονται από στελέχη της Mossad, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για νέες ένοπλες συγκρούσεις ή για νέο κύκλο βίας, στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές της 12ης Ιουνίου 2011 στην Τουρκία.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι λίγες ημέρες αργότερα η ηγεσία του Κουρδικού PKK ανακοίνωσε ότι τερματίζει την εκεχειρία που είχε κηρύξει το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2010. Σύμφωνα με την εμπιστευτική έκθεση της MIT, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κατέστησαν πιο εντατικές τις επαφές τους με το PKK, λίγο μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο Λίβανο, αλλά και τη συνάντηση που είχε εκεί με την ηγεσία της Χεζμπολάχ.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η ΜΙΤ παρουσίασε ενώπιον του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας σχετικό βίντεο, το οποίο όπως από την πρώτη στιγμή, ανέφεραν οι πληροφορίες περιείχε δήλωση του Murat Karayılan, ηγετικού στελέχους του PKK, ο οποίος φέρεται να δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης που είχε προκληθεί με τα γεγονότα στο τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara», τον περασμένο Μάιο, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κρύβονταν πίσω από την επίθεση ανταρτών του PKK στη ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας.
Την ίδια στιγμή στην Τουρκία, 41 Κούρδοι διανοούμενοι, καταγγέλλουν ότι Κούρδοι βρίσκονται στο στόχαστρο Κουρδικών οργανώσεων, όπως τα «Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν», οργάνωση η οποία φέρεται να διασυνδέεται με το PKK. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι απειλές πραγματοποιήθηκαν μετά την ανακοίνωση του κουρδικού PKK ότι βάζει τέλος στην εκεχειρία και όλα αυτά λίγους μήνες πριν από την διεξαγωγή εκλογών στην Τουρκία. Τα επιχειρήματα των Κούρδων διανοούμενων αναφέρουν ότι στοχοποιούνται από κουρδικές ένοπλες οργανώσεις εκείνα τα πρόσωπα και εκείνοι οι φορείς στην Τουρκία, οι οποίοι προάγουν την όποια ειρηνική λύση.


Η αντίδραση του Ισραήλ
Το Τελ Αβίβ παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά την άσκηση εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και τις ενέργειες και πρωτοβουλίες του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, στο πεδίο των εξελίξεων ευρύτερα στον Αραβικό κόσμο, στη Μέση Ανατολή και στον βορειο – αφρικανικό χώρο. Επίσης το Ισραήλ είναι εξοργισμένο από την προσέγγιση της Άγκυρας, όχι μόνο με την Τεχεράνη, αλλά επίσης με την πολιτική ηγεσία της Συρίας και την Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Την ανησυχία της για τις στρατηγικές επιλογές της Άγκυρας έχει εκφράσει, με πολλούς τρόπους και η Ουάσιγκτον. Με λίγα – λόγια το Τελ Αβίβ, αλλά και ο αμερικανικός παράγοντας, προβληματίζονται από την στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία, στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέο-οθωμανικού πολιτικού προγράμματος στην εξωτερική πολιτική, επιδιώκοντας στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίες και προσεγγίσεις με κράτη ή πολιτικές δυνάμεις και εξτρεμιστές, οι οποίοι θεωρούνται παραδοσιακοί εχθροί του Ισραήλ και υπονομευτές των αμερικανικών και πολυεθνικών συμφερόντων στην περιοχή.
Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο το οποίο διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ έχει ενεργοποιήσει πλήρως τη Mossad με στόχο τη συλλογή πληροφοριών, αλλά και την υλοποίηση προληπτικών ενεργειών.
Ήδη η ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν εκφράσει από την πρώτη στιγμή τη δυσφορία και την ενόχλησή τους για την ανάληψη της ηγεσίας της MIT, από τον Χακαν Φιντάν, τον οποίο θεωρούν φιλοϊρανό. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τα γεγονότα στο «Mavi Marmara», αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και σκοπός αυτής της επιλογής δεν υπήρξε άλλος παρά η ενίσχυση της πολιτικής της Άγκυρας για τον επαναπροσδιορισμό και την ενίσχυση των σχέσεών της με τον ισλαμικό κόσμο.
Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ είναι γνωστό ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και της Τουρκίας συνεργάστηκαν άψογα, εντάσσοντας αυτή τους τη συνεργασίας στο γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικού χαρακτήρα διαχρονικής προσέγγισης της Τουρκίας και του Ισραήλ στους τομείς της ασφάλειας και της Άμυνας.
Σήμερα το Τελ Αβίβ παρακολουθεί στενά τη συνεργασία της MIT με μυστικές υπηρεσίες άλλων κρατών, όπως για παράδειγμα του Ιράν και της Συρίας, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος, τον οποίο διαδραμάτισαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στο πεδίο της προσέγγισης της Άγκυρας, τόσο με την Παλαιστινιακή Χαμάς, όσο και με την Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Η πρώτη απάντηση της Mossad, και ενώ η προσέγγιση της Τουρκίας με τον ισλαμικό κόσμο «χτιζόταν» αργά και σταθερά, ήρθε λίγο μετά την κρίση στο τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara», αφού οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ διοχέτευσαν πληροφορίες ότι με το συγκεκριμένο πλοίο κατευθύνονταν προς τη Γάζα, δύο στελέχη της ΜΙΤ, αλλά και ένας αξιωματικός του τουρκικού στρατού, ενώ τα Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο επικεφαλής της MIT Χακάν Φιντάν ήταν ο «εγκέφαλος» της διοργάνωσης μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του «Mavi Marmara» στην περιοχή. Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν και την άμεση αντίδραση της MIT, η οποία διοχέτευσε πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο και στα υπόλοιπα τουρκικά ΜΜΕ, ότι η Mossad διασυνδέεται με το PKK, το οποίο διαψεύδει σταθερά οποιαδήποτε σχέση της πολιτικής, της στρατηγικής και των ενεργειών του με το Τελ Αβίβ.


Οι συμφωνίες της MIT
Μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Τουρκίας τον περασμένο Νοέμβριο, το Ισραήλ χαρακτηρίστηκε στο δόγμα Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, δηλαδή στην λεγόμενη «Κόκκινη Βίβλο» ως «βασική απειλή». Στην διαδικασίας αντιμετώπισης της «βασικής απειλής» εισέρχεται μοιραία και ο εξαιρετικά σημαντικός ρόλος, τον οποίο διαδραματίζει η MIT, για τα τουρκικά συμφέροντα.
Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν προωθήσει, το τελευταίο χρονικό διάστημα τη συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες κρατών, τα οποία είναι εχθρικά απέναντι στο Ισραήλ, όπως το Ιράν και η Συρία. Ως βάση αυτών των συμφωνιών των τουρκικών, ιρανικών και συριακών μυστικών υπηρεσιών εμφανίζεται η δραστηριότητα των Κούρδων και αντικειμενικός σκοπός της συνεργασίας των υπηρεσιών, επίσημα, είναι η αντιμετώπιση των Κούρδων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, τον περασμένο Φεβρουάριο, οι μυστικές υπηρεσίες αυτών των τριών κρατών επεξεργάζονται το σχέδιο της δολοφονίας επιφανών Κούρδων στις Βρυξέλλες.
Πριν από λίγο καιρό, η Τουρκία και η Συρία, μάλιστα, υπέγραψαν συμφωνίες, οι οποίες αφορούν στη συνεργασία των μυστικών τους υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των Κούρδων. Επίσης η Τουρκία και η Συρία έχουν υπογράψει συμφωνία για την εκπαίδευση του συριακού στρατού, κατά την επίσκεψη μάλιστα του Τούρκου υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ασλάν Γκουνέρ στη Δαμασκό, ενώ όπως είναι γνωστό, ήδη από το 2009 ο τότε αρχηγός της ΜΙΤ Εμρέ Τανέρ είχε δεχτεί τους ομολόγους του από τη Συρία και το Ιράκ στην Άγκυρα και είχε συζητήσει μαζί τους και για το θέμα της αντιμετώπισης των Κούρδων.
Ποια θα είναι η απάντηση της Mossad σε όλα αυτά; Για όσους βιάζονται, δεν υφίσταται περιθώριο συνεργασίας της Mossad με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργηθεί ένα σύμπλεγμα, το οποίο θα αποτελέσει αντίβαρο στις συνεργασίες που προωθεί η MIT. Κι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί διότι η ΕΥΠ δεν έχει τα δίκτυα και την πρόσβαση, οι οποίες απαιτούνται για την δημιουργία δικτύων στη Μέση Ανατολή, του γεωγραφικού χώρου δηλαδή, ο οποίος περικλείει τα ζωτικά συμφέροντα του Ισραήλ, σε αντίθεση με τα Βαλκάνια, όπου η ΕΥΠ υπερισχύει έναντι άλλων υπηρεσιών. Τα Βαλκάνια, όμως, δεν ενδιαφέρουν – προς το παρόν τουλάχιστον, το Ισραήλ.

newscode

Read more...

Αχμέτ Νταβούτογλου: «Θα δείτε περισσότερες φιλικές τουρκικές σημαίες στο Αιγαίο»


Του Κώστα Ράπτη

- Πικρή γεύση προσδίδουν αναδρομικά στην επίσκεψη Νταβούτογλου στη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα τα όσα εκτυλίχθηκαν κατά τις ημέρες που μεσολάβησαν. «Θα δείτε περισσότερες φιλικές τουρκικές σημαίες στο Αιγαίο» προανήγγειλε σε συνομιλία του με Έλληνες δημοσιογράφους ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, επαναφέροντας την ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα του από τον φόβο του «θαλάσσιου αποκλεισμού» της. Και πράγματι: το βράδυ της Δευτέρας η κορβέτα Bartin του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, προερχόμενη από το λιμένα της Σμύρνης διήλθε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπου και παρέμεινε 34 λεπτά, μεταξύ Σκύρου και Ευβοίας, με βόρεια πορεία, κινητοποιώντας για την παρακολούθησή της ελληνικά πολεμικά σκάφη.

«Το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο» ήταν η «γεωγραφική παρατήρηση του Τούρκου υπουργού, παραμονές της άφιξής του στην Αθήνα. Και ιδού: την επομένη της αναχώρησής του, ιταλικό ερευνητικό σκάφος το οποίο για λογαριασμό ισραηλινών συμφερόντων πραγματοποιούσε νοτίως της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, με την προβλεπόμενη άδεια των ελληνικών αρχών, μελέτη για την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών, που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ, δέχθηκε εντός της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου την παρενόχληση τουρκικής φρεγάτας –κατά το προηγούμενο του νορβηγικού σκάφους Μάλενε Έστερβολντ τον Νοέμβριο του 2008. Μάλιστα, η τουρκική πλευρά απαίτησε και πέτυχε την απομάκρυνση του ιταλικού σκάφος με τον ισχυρισμό ότι αυτό βρισκόταν εντός της (μη οριοθετημένης) Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας και έδωσε και τις συντεταγμένες οι οποίες στοιχειοθετούν αυτή τη διεκδίκηση. (Υποσημειώνεται ότι το περιστατικό συνέβη το Σάββατο και γνωστοποιήθηκε μόλις χθες, χάρη σε δημοσίευμα της «Αυγής»).
«Ο διάλογος για το Αιγαίο είναι εφ’ όλης της ύλης» επέμεινε ο Νταβούτογλου, την ίδια στιγμή που η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι μοναδικό αντικείμενο των εν εξελίξει αλλεπάλληλων γύρων διερευνητικών επαφών των δύο υπουργείων Εξωτερικών είναι η νομική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα –και μάλιστα σε όλο το εύρος των θαλασσίων συνόρων από τον Έβρο έως το Καστελόριζο. Και όμως: στην καταληκτική του ομιλία στην Διάσκεψη «Ηγέτες για την Αλλαγή» που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε: «Με την Ελλάδα έχουμε πολλά προβλήματα, λόγω των νησιών του Αιγαίου, έχουμε το θέμα των χωρικών υδάτων, του FIR και άλλα. Σήμερα όμως αυτά τα θέματα τα συζητούμε, τα διαπραγματευόμαστε στο πλαίσιο της γειτονίας και της φιλίας και δηλώνω εδώ ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση».
Η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα ήταν ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση για ο,τιδήποτε άλλο εκτός από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ότι η τουρκική πλευρά αποδίδεται σε μια «επικοινωνιακή διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», η οποία «μπορεί να δημιουργεί προβλήματα, μπορεί να δημιουργεί παρεξηγήσεις, μπορεί να βαρύνει το κλίμα». «Εμείς δεν περιμένουμε δηλώσεις, περιμένουμε αποτελέσματα» και «απτή πρόοδο», τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας, προσθέτοντας ότι «σε κάθε παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, υπάρχει άμεσα επιχειρησιακή και διπλωματική απάντηση της Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πάντα και πλήρως τα δικαιώματά μας».
Ωστόσο, στο ερώτημα πώς αξιολογείται υπό το φως αυτών των εξελίξεων η επίσκεψη Νταβούτογλου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να αναμένεται πρόοδος στο φόντο της προεκλογικής περιόδου που διανύει η Τουρκία. Όσο για τις επιχειρησιακές κινήσεις που την πλαισίωσαν, παρατήρησε: «Δεν είναι δυνατόν να έχεις καθημερινά παραβιάσεις που έρχονται σε αντίθεση προς το Διεθνές Δίκαιο και όλα αυτά να σταματάνε την ημέρα που φθάνει εδώ ο κ. Νταβούτογλου για να ξαναρχίζουν την επομένη της αναχώρησής του. Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία το ελέγχει και μας δημιουργεί πολύ σοβαρό προβληματισμό».
Γεγονός πάντως είναι ότι οι «θερμές» διπλωματικές κινήσεις της Άγκυρας και οι «ψυχρές» επιχειρησιακές της πρωτοβουλίες, δεν βρίσκονται σε απόκλιση αλλά κατά βάθος σε συνέργεια. Προσδίδουν στην τουρκική πλευρά πλήρη έλεγχο επί του «ρυθμού» των ελληνοτουρκικών σχέσεων – και φέρουν την Αθήνα στην δύσκολη θέση να εμφανισθεί είτε «δίγλωσση» (ως διαπραγματευόμενη εμπιστευτικά επί πολύ ευρύτερης ατζέντας από αυτήν που αναγνωρίζει δημοσίως) είτε υπαναχωρούσα «σπασμωδικώς» από ένα «εποικοδομητικό κλίμα» στο οποίο η ίδια έχει πρωτοστατήσει.


capital

Read more...

Η Τουρκία προμηθεύτηκε 500 JDAM από τις Ηνωμένες Πολιτείες


Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια ανασκόπηση του σουηδικού ινστιτούτου SIPRI, η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει προμηθευτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες συνολικά 500 κιτ JDAM, κατά το χρονικό διάστημα 2007 έως 2009. Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα κιτ για τις βόμβες τύπου Mk-84, βάρους 1000 κιλών. Τα JDAM (Joint Direct Attack Munition) είναι ένα κιτ καθοδήγησης που μετατρέπει μη κατευθυνόμενες βόμβες, ή "χαζές βόμβες" σε παντός καιρού "έξυπνα" πυρομαχικά.

Οι βόμβες που είναι εξοπλισμένες με JDAM καθοδηγούνται από ένα ολοκληρωμένο αδρανειακό σύστημα πλοήγηγησης σε συνδυασμό με το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS), δίνοντάς τους μια εμβέλεια μέχρι 15 ναυτικά μίλια (28 χλμ).

H Τουρκία κατασκευάζει και εγχώρια τα δικά της κιτ, τύπου HGK (Hassas Gudum Kiti), για τα οποία έχει αναφερθεί επίσημα ότι εξοπλίζουν τα τουρκικά F-4E Phantom II.

Οι βόμβες JDAM της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνδυασμό με την απόκτηση των μεγάλου βεληνεκούς όπλων ακριβείας (Popeye, SLAM-ER, JSOW, Harpy), συνιστούν μια κρίσιμη απειλή για τα ελληνικά αντιεροπορικά συστήματα και για τους κομβικούς σταθμούς του συστήματος C4I. Η συγκεκριμένη προμήθεια βελτιστοποιεί για πρώτη φορά τη συνολική απειλή μιας μαζικής επίθεσης για την εξουδετέρωση της ελληνικής αεράμυνας.

Το εν λόγω σύστημα αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αεροπορία και το Ναυτικό, εξ ου και το «από κοινού» στο JDAM. Το σύστημα έχει πλέον και την ικανότητα της καθοδήγησης με λέιζερ.

Η πρώτη πολεμική χρήση της βόμβας JDAM αναφέρεται στο θέατρο του Κοσσόβου το 1999 – 652 βόμβες συνολικά, το 2003 στο Ιράκ χρησιμοποιήθηκαν μέσα σε τρεις βδομάδες 6.500 JDAM, ενώ στο Αφγανιστάν ήδη από το 2002 έχει αναφερθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 10.000 JDAM.

http://www.fox2magazine.net/

Read more...

Η εισαγόμενη εγκληματικότητα στη Θράκη χτυπάει κόκκινο


Κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών το φαινόμενο της αύξησης της εγκληματικότητας που είχε παγιωθεί σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, εξαπλώθηκε και στην επαρχία. Και δεν πρόκειται για τις γνωστές "συμμορίες" που περιδιαβαίνουν τη χώρα εξαπατώντας (συνήθως) ανθρώπους τρίτης ηλικίας, ούτε πρόκειται για μία απλή αύξηση κλοπών λόγω της αυξανόμενης ανέχειας...

Δυστυχώς, το φαινόμενο της ακραίας εγκληματικότητας είναι εισαγόμενο και η κύρια αιτία του βρίσκεται στο άνοιγμα των Ελληνικών συνόρων σε ανθρώπους άγνωστης ταυτότητας και αγνώστου παρελθόντος... Οι κύριοι "πυλώνες" του κακού είναι δύο. Και αξίζει να αναλυθούν, αφού παρουσιάζουν ταυτόχρονη άνοδο στην εγκληματική δραστηριότητα. Και αυτή η άνοδος δεν είναι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική...

Η πρώτη κατηγορία των δραστών εγκληματικών πράξεων έχει σχέση - προέλευση με τα βόρεια σύνορα της χώρας. Συγκεκριμένα, για την περιοχή της Θράκης, το έγκλημα άρχισε να γιγαντώνεται από τις πρώτες ημέρες της ελεύθερης εισόδου - μετακίνησης Βουλγάρων στην Ελλάδα. Είτε με την μορφή εργατών σε αγροτικές καλλιέργειες, είτε με την μορφή ημερήσιου "τουρισμού", σημειώθηκε μία τεράστια αύξηση Βουλγάρων που περιέρχονταν (και συνεχίζει να μετακινείται) απρόσκοπτα.

Στην αρχή, η γυναικεία πορνεία (που συνήθως "ικανοποιούσε ανάγκες" καταπιεσμένων σεξουαλικά μουσουλμάνων), αργότερα λαθροεπιχειρηματίες που συμμετείχαν σε τοπικές λαϊκές αγορές και σήμερα απλώς περιφερόμενοι (σε μικρές ομάδες) ιδιώτες, αποτέλεσαν μία σειρά από "κύματα" Βουλγάρων που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Από το δεύτερο "κύμα" παρατηρήθηκε μία σημαντική αύξηση περιστατικών κλοπών, κυρίως κατοικιών, σε χωριά της Θράκης. Όταν όμως, το τρίτο κύμα των εισερχομένων Βούλγαρων έκανε αισθητή την παρουσία του, τότε η εγκληματικότητα αυξήθηκε απότομα και το φαινόμενο των κλοπών έγινε σχεδόν καθημερινότητα στα χωριά, ενώ μετακινήθηκε και στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα - πρωτεύουσες των νομών της Θράκης. Μάλιστα, οι κλοπές γίνονται σχεδόν πάντα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά κατά τα οποία οι ένοικοι των κατοικιών βρίσκονται σε κάποιο γειτονικό - διπλανό σπίτι είτε και στην αυλή του σπιτιού τους, όταν οι επιτήδειοι και πολύ καλά οργανωμένοι κλέφτες αδειάζουν (κυριολεκτικά) από οτιδήποτε μπορεί να μεταφερθεί το σπίτι-στόχο.

Ο δεύτερος "πυλώνας" της εγκληματικότητας στην ακριτική Θράκη, εστιάζεται από την περίοδο του δεύτερου κύματος έλευσης παλιννοστούντων από τη Σοβιετική Ένωση (περίπου από το 1994 και μετά). Πέρα από τις όποιες αμφιβολίες Ελληνικής - Ποντιακής καταγωγής μεγάλου μέρους των παλιννοστούντων, υπήρχε και ένα ζήτημα ικανού ελέγχου για πιθανό εγκληματικό παρελθόν των εισερχομένων στην Ελλάδα. Επειδή στον συγκεκριμένο τομέα ασφάλειας δεν υπήρξε καμία απολύτως κινητικότητας από την πλευρά της πολιτείας, σήμερα η Θράκη "απολαμβάνει" μία ιδιότυπη εγκληματικότητα, συνήθως οργανωμένων συμμοριών που δρουν με ιεραρχία και σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ένοπλες συμμορίες που παίζουν τον ρόλο του "προστάτη" μικρότερων σε δράση κακοποιών (ιδίας καταγωγής).

Έτσι, σήμερα στην πόλη της Ξάνθης υπάρχει περιοχή στην οποία η Αστυνομία δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης, επειδή η συγκεκριμένη περιοχή έχει μετατραπεί σε γκέτο, αν και χτίσθηκε με έξοδα του Ελληνικού Κράτους προκειμένου να φιλοξενήσει παλιννοστούντες. Σημειώνεται, μάλιστα, πως πριν από μερικά χρόνια υπήρξε νυχτερινή καταδίωξη από την αστυνομία, η οποία "δέχτηκε" (πρωτοφανής περίπτωση) σε κατοικημένη περιοχη ρίψη χειροβομβίδας από το καταδιωκόμενο όχημα!!! Ευτυχώς, η χειροβομβίδα δεν εξερράγη...!

Σήμερα, λοιπόν, οι πόλεις της Θράκης και ιδιαίτερα η ύπαιθρος (χωριά) έχουν καταστεί χώροι τους οποίους λυμαίνεται το οργανωμένο εισαγόμενο έγκλημα, κατατρομοκρατώντας τους Έλληνες πολίτες της περιοχής... Πολλοί κάτοικοι χωριών έχουν προβεί στην πρόσληψη εταιρειών φύλαξης (security), αλλά δεν έχουν υπάρξει θετικά αποτελέσματα, επιφέροντας την ανάσυρση ακραίων σκέψεων που αφορούν την αυτοπροστασία των πολιτών από τους αδίστακτους εγκληματίες. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φροντίζουν να αγοράσουν κυνηγετικά όπλα, ενώ οι ουκ ολίγοι από τους ήδη κατέχοντες κυνηγετικού εξοπλισμού δηλώνουν πως δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν βία κατά εκείνων που τους καταληστεύουν, χωρίς να συλλαμβάνονται ποτέ. Τελευταία, η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης μπόρεσε και συνέλαβε μία "σπείρα" κακοποιών, αλλά αυτό αποτελεί -δυστυχώς- σταγόνα στον ωκεανό του εγκλήματος που λυμαίνεται την Θράκη.

Η πολιτεία, ωσεί παρούσα, και στην πραγματικότητα πλήρως απούσα, αδυνατεί να παρέμβει, είτε λόγω της ιδιαίτερης κρίσιμης χρονικής περιόδου που περνά η χώρα, είτε επειδή οι πολιτικοί δεν επιθυμούν κάποια σύγκρουση με μερίδα παλιννοστούντων ψηφοφόρων.

Τέλος, να σημειώσουμε πως είναι πάρα πολλοί οι παλιννοστούντες που είναι έντιμοι οικογενειάρχες, μετέχουν των κοινωνικών δράσεων και αφομοιώνονται (με πολύ αργούς ρυθμούς οι περισσότεροι από αυτούς) στην τοπική κοινωνία. Παρ' όλα αυτά, παραμένουν σιωπηλοί, αφού καθίστανται τα πρώτα θύματα της επιβαλλόμενης τρομοκρατίας του εγκλήματος που επιβάλει "ομερτά" σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε.

Η Ελλάδα τελειώνει στη Θράκη, αλλά ταυτόχρονα κατορθώνει σήμερα και "να τελειώνει την Θράκη". Και αυτό γίνεται κατορθωτό μέσω ΚΑΙ της εγκληματικότητας που πριν 20 χρόνια βρισκόταν σχεδόν σε μηδενικό σημείο.

Κωνσταντίνος

http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/blog-post_1405.html

Read more...

Η ΑΟΖ φέρνει πόλεμο;


Του Γιάννη Θεοδωράτου

Με τη χρήση πολεμικού πλοίου, εφάρμοσε για μία ακόμη φορά τη γνωστή της στρατηγική προκειμένου να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή του Καστελόριζου, προκαλώντας παράλληλα και την ισραηλινή αντίδραση.

Το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών, με καθυστέρηση δύο τουλάχιστον ημερών, έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία αναφορικά με την παρενόχληση του ιταλικού ερευνητικού σκάφους OGS-Explora, το οποίο είχε μισθωθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση με σκοπό την εκτέλεση βυθομέτρησης εντός της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία αντέδρασε δυναμικά αποστέλλοντας την κορβέτα «Bandirma» (F502), η οποία το Σάββατο 12 Μαρτίου προσέγγισε το ιταλικό σκάφος προειδοποιώντας το να διακόψει τις μετρήσεις και να εγκαταλείψει την περιοχή, ενημερώνοντας ότι βρίσκεται παράνομα (χωρίς άδεια) εντός της τουρκικής ΑΟΖ! Το ιταλικό σκάφος που εκτελούσε τις υποθαλάσσιες έρευνες – μετά το πέρας των οποίων θα ποντιζόταν καλώδιο οπτικών ινών που θα συνέδεε το Ισραήλ με την Ιταλία – είχε ζητήσει και λάβει σχετική άδεια από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).

Ο κυβερνήτης του πλοίου ενημέρωσε την αρμόδια εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν, καθότι το πλοίο (που δεν είναι πολεμικό) δεν είχε καμία απολύτως σχέση / αρμοδιότητα να επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές. Η εταιρεία στη συνέχεια ενημέρωσε για το συμβάν την Υδρογραφική Υπηρεσία του ΠΝ, οπότε το θέμα έφθασε στο ΓΕΕΘΑ, πλην όμως τον χειρισμό του ανέλαβε το Υπουργείο των Εξωτερικών.

Το ιταλικό πλοίο διέκοψε τις έρευνες και στη συνέχεια κινήθηκε με τη συνοδεία της τουρκικής κορβέτας εκτός της ελληνικής ΑΟΖ. Όταν εισήλθε στην κυπριακή, η «Bandirma» απομακρύνθηκε, έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη καταγεγραμμένη εχθροπραξία, η οποία έληξε με την καταγραφή των τουρκικών διεκδικήσεων. Το ελληνικό ΥΠΕΞ απέκρυψε το γεγονός, προκειμένου να κρατηθούν κατά την πάγια τακτική χαμηλοί τόνοι, μέχρις ότου (άγνωστο πως) υπήρξε διαρροή στην εφημερίδα «Αυγή». Η μη ανακήρυξη ΑΟΖ εκ μέρους της Αθήνας δημιουργεί ένα «ύποπτο κενό» στην περιοχή του Καστελορίζου (βλ. τις αποκαλύψεις Ρολάνδη στο τρέχον τεύχος Μαρτίου του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ τ.13 που κυκλοφορεί πανελλαδικά), που έρχεται να καλύψει η Άγκυρα!

Η τουρκική ενέργεια προκάλεσε την ισραηλινή αντίδραση, η οποία σύντομα αναμένεται να λάβει πιο σαφή μορφή, διότι παρεμποδίστηκε ένα έργο που αφορά τα συμφέροντα του εβραϊκού κράτους και διέρχεται μέσω της ελληνικής ΑΟΖ. Ωστόσο πρέπει να επισημανθούν τρία σημεία:

Α. Η τουρκική αντίδραση δεν πραγματοποιήθηκε μέσω της αποστολής σκάφους της Ακτοφυλακής αλλά του Τουρκικού Ναυτικού, το οποίο μάλιστα φαίνεται ότι περιπολεί βάσει σχεδίου στην περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ με αποστολή να αποτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια ξένης δύναμης / εταιρείας, η οποία δεν θα έχει λάβει την άδεια από την Άγκυρα. Συνεπώς η Τουρκία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και έχει προσδιορίσει κανόνες εμπλοκής.

Β. Η ελληνική πλευρά υπέστη την πρώτη της ήττα στον πόλεμο της ΑΟΖ καθότι η τουρκική κορβέτα όχι μόνο προσδιόρισε το εύρος της τουρκικής διεκδίκησης δίνοντας το στίγμα (!) γεωγραφικού μήκους 32ο 16΄18’’ δυτικά του οποίου (ανοικτά των κυπριακών ακτών) η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα, αλλά κατέστησε άμεσα σαφές προς την Ελλάδα, την Κύπρο και ειδικά το Ισραήλ, ότι δεν υφίσταται συνέχεια των μεταξύ του ΑΟΖ, «εξουδετερώνοντας το φρούριο» του Καστελόριζου.

Γ. Αποτελεί παράδοξο το γεγονός της αναφοράς – σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες – των τουρκικών στρατιωτικών αρχών σε ύπαρξη τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ είναι γνωστό ότι η Άγκυρα δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι (1982, ενεργοποιήθηκε μετά τη συλλογή των προβλεπόμενων κυρώσεων στις αρχές της δεκαετίας του 1990) και συνεπώς δεν αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή (εξαίρεση αποτελεί ο καθορισμός ΑΟΖ στην κλειστή Μαύρη Θάλασσα).

Η εμπλοκή συνιστά επιβεβαίωση του «κρυφού casus belli» που έχει γνωστοποιηθεί στη χώρα μας και είναι συνέχεια της δήλωσης Νταβούτογλου περί τοποθέτησης του Καστελορίζου στην Μεσόγειο. Η επιθετική αυτή ενέργεια έρχεται να απαντήσει σε ισραηλινές δηλώσεις περί ελληνικής ΑΟΖ, η οποία εσφαλμένα δεν ανακηρύσσεται. Πιθανόν η Άγκυρα να σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει και σε ανακήρυξη ΑΟΖ, σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά που θα προκύψουν από μια τέτοια απόφαση.

Συμπερασματικά, θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες νέες κινήσεις στο μέτωπο της ΑΟΖ, όπου η ισραηλινή εμπλοκή αναμένεται να είναι πολύ πιο συγκεκριμένη διότι επηρεάζονται πλέον ανοικτά και ισραηλινά συμφέροντα. Σε Αθήνα, Λευκωσία, Τελ Αβίβ και φυσικά στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν ότι η τουρκική ενέργεια αποτελεί προοίμιο πρόκλησης προσχεδιασμένη κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό να διαπιστωθεί η «αντοχή» του πιο αδύναμου κρίκου της αλυσίδας, που είναι χωρίς αμφιβολία η Ελλάδα…

http://kostasxan.blogspot.com/

Read more...

Όραμα Ερντογάν:νέα Πόλη δίπλα στην Κωνσταντινούπολη ως το 2023!


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Για πολλούς μήνες κυκλοφορούσε η φήμη οτι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ενα "τρελό σχέδιο" για την Τουρκία που δεν ανακοινώνει. Η εφημερίδα Radikal αποκαλύπτει το σχέδιο αυτό που πραγματικά σαν μέγεθος είναι τεράστιο. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ο Ερντογάν έχει στόχο να χτιστεί μια νέα πόλη στην Κωνσταντινούπολη η οποία θα έχει την ονομασία " η πόλη των πολιτισμών".

H συγκεκριμένη πόλη που θα χτιστεί στην ευρωπαϊκή όχθη της Κων/πολης θα χτιστεί μέχρι το 2023 όπου θα γιορτάσει η Τουρκία τα 100 χρόνια ιδρύσεως της. Στην "πόλη των πολιτισμών θα χτιστούν πάρκα, εμπορικά κέντρα, μουσεία, χαμάμ, τζαμιά, ξενοδοχεία αλλά και πολλά κτίρια απο διάφορους πολιτισμούς όλου του κόσμου.

Τα μουσεία και διάφορα άλλα κτίρια θα χτιστούν στην αρχιτεκτονική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας "και πολιτισμών της Ανατολής των Μουσουλμάνων και των μη Μουσουλμάνων".
Η νέα Κων/πολη συγκεκριμένα " η πόλη των πολιτισμών" θα έχει έκταση περιπου 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Θα διαθέτει αεροδρόμιο ( το τρίτο της Κων/πολης) , και θα έχει σύνδεση με μετρό, αλλά θα διαθέτει και δικό της λιμάνι.

Δεν έχει διευκρινιστεί το κόστος αυτού του τεράστιου έργου που αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως απο τον ίδιο τον Ερντογάν που ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο για την "πόλη των Πολιτισμών".

http://www.onalert.gr

Read more...

4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΒΑΓΙΑΖΗΤ


Eφ. Μπιρλίκ 15-3-2011

Ανακοινώθηκε πως το υπουργείο πολιτισμού της Ελλάδας θα δώσει 4 εκ ευρώ για την επισκευή στο Διδυμότειχο του ιστορικού τζαμιού του Σουλτάνου Βαγιαζήτ, ενός από τα μεγαλύτερα τζαμιά των Βαλκανίων. Το Υπουργείο Πολιτισμού χώρισε τα χρήματα που προορίζονται για τις προσπάθειες αναστήλωσης των ιστορικών μνημείων στην περιοχή του Έβρου. Αναφέρεται πως το ποσό είναι το μεγαλύτερο που έχει ανακοινωθεί έως τώρα. Στην γραπτή ανακοίνωση που έγινε από το γραφείο του Υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου για το θέμα, αναφέρεται πως όλα τα σχέδια που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τον Έβρο έγιναν δεκτά και πως όπως ανέφεραν αρμόδιοι του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει εγκριθεί για την περιοχή του Έβρου.

Ανάμεσα στα σχέδια αυτά περιλαμβάνεται και η επισκευή του ιστορικού τζαμιού Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, δαπάνης 4 εκ. ευρώ. Αναφέρεται πως τα έξοδα για την επισκευή του τζαμιού θα αντιμετωπιστούνε από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ για τις εργασίες θα υπογραφεί και συμφωνία ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την σχολή μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου και τον δήμο Διδυμοτείχου.

http://tourkikanea.gr/2011/03/16/sultan/

Read more...

Ενα δημοκρατικό κράτος που το έλεγαν Τουρκία


Την άκρη του νήµατος στην επίθεση κατά του διάσηµου κούρδου τραγουδιστή Ιµπραήµ Τατλίσες φαίνεται να βρήκε η τουρκική Αστυνοµία, συλλαµβάνοντας 15 ανθρώπους µεταξύ των οποίων και τον Αµπντουλάχ Ουτσµάκ, ο οποίος είχε κάνει και στο παρελθόν απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τατλίσες. Η Αστυνοµία δεν δίνει βάση σε ανακοίνωση της παράνοµης οργάνωσης Γεράκια Ελευθερίας του Κουρδιστάν (TAK) που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.(ΝΕΑ)-Και πως να δώσει βάση την ώρα που αποκαλύπτεται πως το site που δημοσίευσε την είδηση δεν έχει καμιά σχέση με αυτό της Οργάνωσης Γεράκια Ελευθερίας του Κουρδιστάν, πρόκειται για ένα site κακέκτυπο του οποίου η παραποίηση γίνεται εύκολα ορατή και απο τον πλέον αδαή χρήστη και που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον ιστότοπο Φωνή της Τουρκίας-TRT που αποτελεί και το επίσημο όργανο προπαγάνδας του Τουρκικού Κράτους.Φυσικά και το όργανο προπαγάνδας έσπευσε αμέσως να υιοθετήσει το δημοσίευμα αυτό αναδημοσιεύοντας το στον διαδικτυακό του ιστότοπο και απο εκεί να το αναπαράγουν όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

(http://www.radikal.com.)

Πρόκειται για την συνηθισμένη πρακτική παραπλάνησης της κοινής γνώμης,για έναν ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγει το τουρκικό κράτος μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων με σκοπό να αμαυρωθεί το Κουρδικό κίνημα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η διασπορά αυτής της ψευδούς είδησης είχε και έναν ακόμη σκοπό, αυτόν τηε παραπλάνησης των "υποτιθέμενων ερευνών" με σκοπό να διαφύγουν οι πραγματικοί δράστες του εγκλήματος, με άλλα λόγια όλα αυτά καθιστούν το σενάριο να ήταν τα πάντα προσχεδιασμένα ως το πλέον επικρατέστερο.

*Καθώς σιμώνουν οι μέρες μια ακόμης μαύρης επετείου του Ελληνισμού θα αποκαλυφθεί και ο πραγματικός ρόλος των εγκληματικών ομάδων και πως δρούν υπο την καθοδήγηση της ΜΙΤ\

Kurdistan Freedom Falcons (TAK) deny any involvement in Tatlises shooting

Kurdistan Freedom Falcons (TAK) denied allegations appearing on Turkish media about their claiming responsibility for the armed attack against İbrahim Tatlıses, noting that a fake web-site has been opened in their name.

The statement on TAK’s web-site remarked that the news appearing on Turkish media is an effort to block the finding of actual perpetrators.

TAK’s statement is as follows; “Some triggers, changing the extension of our web-site and making a joint work with TRT, firstly claimed responsibility for the armed attack against İbrahim Tatlıses the name of us and now they are trying to falsify the event by announcing it through TRT and to mislead the public opinion. The groundless and lie news, which was published on March 16th on TRT’s web-site and wrote ‘TAK claimed responsibility for the Tatlıses attack’, reveal the colonist Turkish state and its special war organs are trying to cover their own dirt with a concern to camouflage themselves. With this kind of cheap virtual fraudulence that can easily be notice by even an ordinary web user, they have been attempting to block the discovery of the actual perpetrators.

“It should be known clearly that the lie and dirty face of AKP has once again approved itself with this kind of news. The manner and consequences of this game show that the attack on Ibrahim Tatlıses is a counter-insurgency action which had completely been planned previously”.

“Everyone should know that TAK, with its word and action, is the war organization of the Kurdish people. It is decisive and clear on the action line. Not any attack has been or will be an obstacle before us”.

"AKP and Fethullah supporter media had claimed, in a process when the perpetrator was caught, that the responsibility for the attack on Ibrahim Tatlıses was claimed by TAK. The news basing on TRT and Zaman had showed a “fake” web-site as the address of the statement”.

ANF / NEWS DESK

Read more...

Ραούφ Ντενκτάς: Καλεί τον τουρκικό στόλο να επέμβει για το αέριο


Του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Σαν το παλιό… κακό κρασί. Ο Ραούφ Ντενκτάς όσο γερνά, τόσο μεστώνει σε… προκλητικότητα και θρασύτητα. Ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα πρέπει να παρεμποδίσει τις μονομερείς έρευνες των Ελληνοκυπρίων για πετρέλαιο και, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, να επέμβει ο τουρκικός στόλος.

Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», ο Ρ. Ντενκτάς υποστήριξε ότι οι Ε/κ, εκμεταλλευόμενοι δήθεν την ένταση μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ, επιδόθηκαν στην αναζήτηση πετρελαίου και προσπαθούν να διαμηνύσουν στη διεθνή κοινότητα ότι είναι κυρίαρχοι όλης της Κύπρου. Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι κατά το παρελθόν η Τουρκία ενήργησε αυστηρά σε παρόμοιες περιπτώσεις, και κάλεσε την Άγκυρα να προχωρήσει σε συμφωνίες με το ψευδοκράτος, όπως αυτές των Ε/κ με το Ισραήλ.

Ο κ. Ντενκτάς επανέλαβε τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού, ότι οι Ε/κ έφθασαν στη σημερινή πολιτική συγκυρία ροκανίζοντας το χρόνο και διαδίδοντας ότι η τουρκική πλευρά είναι αδιάλλακτη, και διερωτήθηκε γιατί η Ε.Ε. μοιράζει χρήματα σε ένα κράτος, όπως το ψευδοκράτος, που δεν αναγνωρίζει.
Κάλεσε, μάλιστα, αυτούς που κάνουν τον «μάγκα», σύμφωνα με την έκφρασή του, κατά της Τουρκίας, να δείξουν τη μαγκιά τους απέναντι στους Ε/κ, το Ισραήλ και την Ε.Ε.
Όσον αφορά το Βαρώσι, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για περιοχή στην οποία «σφετερίστηκαν τα δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ».
Τέλος, για το άνοιγμα των λιμανιών, τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιμένει όπως, για να ανοίξει τα λιμάνια της στους Ε/κ, η ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.
Στο θέμα των συμφωνιών Κύπρου - Ισραήλ για το φυσικό αέριο αναφέρθηκε και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν. Ο κ. Οζγκιουργκιούν ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνοκυπρίους αναφορικά με το θέμα των φυσικών πόρων, προσθέτοντας ότι το κατοχικό καθεστώς έχει συγκεκριμένη πολιτική για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Τόνισε, επίσης, ότι είναι απαράδεκτο η ε/κ διοίκηση, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, να συνεργάζεται με το Ισραήλ σε θέματα που αφορούν την ΑΟΖ, εκμεταλλευόμενη τις τεταμένες σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να λογικευτεί.

Ισραηλινή βάση στην Κύπρο!
Εν τω μεταξύ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται εκτενώς στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Ισραήλ.
Η εθνικιστική «Βολκάν», με άρθρο του αρθρογράφου της Μπιρόλ Ερτάν, ισχυρίζεται ότι εκτός από το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε από το Ισραήλ να ιδρύσει στρατιωτική βάση στην Κύπρο και να μεταφέρει στρατό.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ερτάν, η πληροφορία αυτή έθεσε σε συναγερμό την Αγγλία, η οποία διατηρεί βάσεις στο νησί, και του λοιπού θα ψυχρανθούν οι σχέσεις της με τους Ε/κ και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα στους κόλπους της ΕΕ να υποστηρίζει την Τουρκία και τους Τ/κ.
Εξάλλου, ο αρχισυντάκτης της «Κίπρις» Ρεσάτ Ακάτ γράφει στο άρθρο του ότι, αν οι Ε/κ αρχίσουν τις εργασίες για το πετρέλαιο, η Τουρκία δεν πρόκειται να επιχειρήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση, αλλά θα στείλει σκάφος του πολεμικού της ναυτικού δίπλα στο σκάφος που θα κάνει έρευνες για λογαριασμό των Ε/κ, το οποίο θα παρακολουθεί τις εργασίες επιτόπου.
Κατά τον Ακάρ, σε μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο δεν θα σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά θα τεντώσει κι άλλο το σχοινί και θα αυξηθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Ο αρθρογράφος εισηγείται όπως, μέχρι επίτευξης λύσης, «αποφεύγονται παιγνίδια με τη φωτιά», κατά την έκφρασή του.

Έρογλου: Ώρα για χρονοδιαγράμματα
Την ανάγκη τοποθέτησης χρονοδιαγραμμάτων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επισήμανε με δηλώσεις του ο Τ/κ ηγέτης Ντ. Έρογλου, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες και, γι’ αυτό, «ήλθε πλέον η ώρα για να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα».
Ανυποχώρητος εμφανίστηκε και στο θέμα της λεγόμενης ιθαγένειας, ισχυριζόμενος ότι το ψευδοκράτος έχει «κυβέρνηση και βουλή», και ότι όλοι οι υπήκοοι του «κράτους» αυτού προστατεύονται από το λεγόμενο σύνταγμά του.
Πρόσθεσε, δε, ότι δεν υπάρχει και ούτε είναι δυνατόν να υπάρξει σκέψη εκδίωξης των «πολιτών» του ψευδοκράτους, υπονοώντας τους εποίκους.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ > ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΟΠΤΙΚΗ ή ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ;


του Σταύρου Καρκαλέτση *

Γράφω αυτό το άρθρο έχοντας κατά νου ένα άλλο, πρόσφατο και εξαιρετικά διδακτικό: Πρόκειται για μια ανάλυση του Μάικλ Ρούμπιν, ο οποίος ανήκει στο δυναμικό του ''Αmerican Enterprise Institute''. Τι γράφει και επεξηγεί ο Ρούμπιν; Τα περί Τουρκίας αυτονόητα και πασιφανή, που οι εγχώριοι πολιτικοί φωστήρες μας καμώνονται πως ''δεν βλέπουν''. Ο Αμερικανός αρθρογράφος εξωτερικεύει την βαθιά του δυσπιστία (και προφανώς και συγκεκριμένων πολιτικών ελίτ στις ΗΠΑ) ως προς το που οδηγεί την Τουρκία ο Ερντογάν.

Ο Ρούμπιν ανασύρει κάποιες από τις αποκαλύψεις του Wikileaks, για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως ''...ο Ερντογάν τρέφει κανονικό μίσος κατά του Ισραήλ, όχι πρωτίστως για την πρόσφατη και συνεχιζόμενη μεταξύ τους πολιτική έχθρα, όσο για καθαρά θρησκευτικούς λόγους''.

Ο Ρούμπιν θεωρεί πως προχωρά η απομάκρυνση της Άγκυρας από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, και τονίζει με ανησυχία πως ενώ η Τουρκία συζητά με τις ΗΠΑ για το υπερεξελιγμένο μαχητικό F35, ταυτόχρονα καλεί τους Κινέζους και εκτελεί κοινά αεροπορικά γυμνάσια μαζί τους, μεγαλώνοντας την αμερικανική δυσπιστία. Στηλιτεύει επίσης τα αλληθωρίσματα του Ερντογάν προς τη Συρία, το Ιράν, την Χαμάς και την Χεζμπολλάχ.

Με τα παραπάνω ως αφορμή, αξίζει να τεθούν μερικά ερωτήματα ως προς τις προθέσεις των δικών μας πολιτικών, απέναντι στο ''πάγωμα'' των σχέσεων Τουρκίας με ΕΕ-ΗΠΑ.

-Έχει η κυβέρνηση Παπανδρέου επεξεργασμένο σχέδιο, ώστε να εκμεταλλευτεί η χώρα την σταδιακή ''έκλειψη'' της Τουρκίας στα μάτια των δυτικών; Προφανώς ΟΧΙ.

-Καταρτίζονται αναλύσεις στο ελληνικό ΥΠΕΞ για πιθανές παρενέργειες, μεσοπρόθεσμα ιδίως, από μια πιό ''ανεξέλεγκτη'' Τουρκία, που θα συμπεριφερθεί ακόμη πιό επιθετικά απέναντι σε Ελλάδα / Κύπρο; Προφανώς ΟΧΙ.

-Υπάρχει αναθεώρηση στο κυρίαρχο, πλην ψοφοδεές, κουτοπόνηρο και εκτός πραγματικότητας, ελληνικό (;) δόγμα περί ΄΄ευρωπαικής προοπτικής΄΄ της Τουρκίας ή το αναμασούμε ως εκγιουσουφακισμένα μυρηκαστικά, την ώρα που πολιτικές πλειοψηφίες στην Ευρώπη αλλά και οι ευρωπαικές κοινωνίες τάσσονται αναφανδόν εναντίον μιας πλήρους τουρκικής ένταξης;

Προφανώς ΟΧΙ, αφού η κυβέρνηση Παπανδρέου εμμένει μαζοχιστικά στην αποτυχημένη συνταγή ΄΄εξημερώνω τα θηρία κάνοντάς τους Ευρωπαίους΄΄.

Το ερώτημα που προκύπτει για την ΄΄συμπονετική΄΄ Αριστερά, την χαπακωμένη με τουρκολιγούρα κυρίαρχη τάση στο ΠΑΣΟΚ αλλά και για τμήμα της ΝΔ, είναι παραπάνω από σαφές: Τουρκία ως πλήρες μέλος στην ΕΕ συνεπάγεται ελεύθερη διακίνηση. Ας μας απαντήσουν λοιπόν οι παραπάνω ΄΄πολιτικά ορθοί΄΄: Την ώρα που η Αλβανία των τριών εκατομμυρίων εξαθλιωμένων συνανθρώπων μας, μας έστειλε ΠΑΡΑΝΟΜΑ το ένα, η Τουρκία των 76 εκατομ. εξαθλιωμένων, πόσους θα μας στείλει ΝΟΜΙΜΑ;

Ο επόμενος Αττίλας, εποικιστικός αυτή τη φορά, δεν θα αφορά μόνο την Κύπρο αλλά ολόκληρη την Ελλάδα, και θα είναι ΝΟΜΙΜΟΣ και ΜΟΝΙΜΟΣ. Όταν έχεις ένα (ακόμα) δικό σου σπίτι (έστω και χρεωμένο), σύζυγο και δυό παιδιά, δεν βάζεις μέσα συγκάτοικο τον εξαθλιωμένο της απέναντι παράγκας με τα οκτώ κουτσούβελα, με το αφελές σκεπτικό πως θα τον εξημερώσεις. Τόσο απλά!

Η Τουρκία αμπαλάρεται, αγκαζάρεται και σπρώχνεται με το στανιό στην ευρωπαική οικογένεια, ακριβώς για να την διαλύσει. Αυτό δηλαδή που εξυπηρετεί απόλυτα το αγγλοσαξονικό/υπερατλαντικό μπλοκ. Το λέει όχι μόνο ο Ρούμπιν, όπως προαναφέρθηκε, αλλά σπουδαίες μορφές του πρόσφατου ευρωπαικού παρελθόντος, όπως ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν, ο Χέλμουτ Κολ, ο Σαρκοζί και η Μέρκελ σήμερα. Φυσικά, οι παραπάνω ''ασημαντότητες'' ενδεχομένως να ανησυχούν υπερβολικά για το γκρέμισμα του (ό,ποιου) ευρωπαικού οικοδομήματος από τόν τουρκικό οδοστρωτήρα, αφού εγχώριοι τιτάνες της πολιτικής σκέψης, με πρώτη και καλύτερη την Ντόρα Μπακογιάννη, έχουν ξεπεράσει σε φιλοτουρκικό παραλήρημα και τους ίδιους τους νεοσουλτάνους της Άγκυρας.

Αυτό που θα όφειλε να επιδιώξει μια εξορθολογισμένη ελληνική εξωτερική πολιτική, ευθυγραμμιζόμενη εδώ και με την ανερχόμενη οπτική των περισσότερων ευρωπαικών χωρών, θα ήταν η προώθηση μιας ειδικής σχέσης Τουρκίας-ΕΕ, ακόμη και προωθημένης, εφ' όσον πρώτα (και όχι αορίστως κάποτε στο μέλλον) η Άγκυρα αποδεχόταν τα στοιχειώδη του ευρωπαικού κεκτημένου, με εφαρμογή τους στην πολύπαθη Κύπρο.

Οποιαδήποτε εμμονή για την Αθήνα, στον ευτελή ρόλο του κονφερασιέ των ευρωπαικών εισοδίων των Τούρκων, μας γελοιοποιεί ακόμη περισσότερο, μας καθιστά εκτός από οικονομικά έωλους και στρατηγικά φαιδρούς στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Φαιδρούς και φοβισμένους, δίχως στρατηγικό πλάνο και υποταγμένους στους λεονταρισμούς του εξ' ανατολών θηρίου, που δεν θέλει να εξημερωθεί...

* Ιστορικός, αμυντ. αναλυτής, πρόεδρος του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. (Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαικών και Διεθνών Αναλύσεων)

http://www.elkeda.gr/

Read more...

Μπλέκει το FIR με την υφαλοκρηπίδα η Άγκυρα


Αισιόδοξος ότι όλα τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν να επιλυθούν εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Επικρατείας, Μπουλέντ Αρίντς. Έθεσε όμως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και ζητήματα πέραν της υφαλοκρηπίδας, όπως ο έλεγχος του εναερίου χώρου, προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Με την Ελλάδα έχουμε πολλά προβλήματα, λόγω των νησιών του Αιγαίου, έχουμε το θέμα των χωρικών υδάτων, του FIR και άλλα.
Σήμερα όμως αυτά τα θέματα τα συζητούμε, τα διαπραγματευόμαστε στο πλαίσιο της γειτονίας και της φιλίας και δηλώνω εδώ ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση», είπε, κλείνοντας τη διεθνή διάσκεψη «Ηγέτες για την Αλλαγή» στην Κωνσταντινούπολη.
Οι καλές σχέσεις μας με την Ελλάδα προχωρούν προς ένα σημείο που μπορούν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα», πρόσθεσε.
«Η δήλωση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Οι διερευνητικές συνομιλίες αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο», σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας.
“Η τουρκική πλευρά συχνά παρουσιάζει θέσεις που γεννούν αμφιβολίες και πάντως, δεν συμβάλουν στον στόχο των διερευνητικών συνομιλιών, την πρόοδο των οποίων η Ελλάδα επιθυμεί”.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Read more...

Διάβημα στη Τουρκία για τη παρενόχληση νότια της Καρπάθου.


Σε διάβημα προέβη άμεσα η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για την παρενόχληση από τουρκική κορβέτα ιταλικού πλοίου, το οποίο πραγματοποιούσε μελέτη για τη χάραξη της διαδρομής για πόντιση καλωδίου οπτικών ινών που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ.
Το ιταλικό πλοίο που είχε ζητήσει και είχε λάβει τις προβλεπόμενες από το Διεθνές Δίκαιο σχετικές άδειες από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, βρισκόταν σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Υπογράμμισε δε, ότι η ελληνική πλευρά κατέγραψε πλήρως και ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις προς την τουρκική πλευρά, κατοχυρώνοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Ως προς το θέμα της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Δελαβέκουρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπενθύμισε ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν κλείσει», ενώ σημείωσε ότι «για όσους λαθραία εισέρχονται στην Ελλάδα, ως πρώτη πύλη εισόδου στην ΕΕ, προβλέπεται η δυνατότητα επανεισδοχής τους στην Τουρκία» και συμπλήρωσε πως στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου ισχύουν οι διμερείς συμφωνίες, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας έχει διμερή συμφωνία με την Τουρκία, η οποία πλέον εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

http://nationalpride.wordpress.com/2011/03/16/διάβημα-στη-τουρκία-για-τη-παρενόχλησ/#more-72094

Read more...

Εμμένει στα σχέδια κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων η Τουρκία


Στα σχέδιά της για την κατασκευή δύο πυρηνικών εργοστασίων εμμένει η Τουρκία παρά το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Κρεμλίνο,. «Οι επενδύσεις μας θα προχωρήσουν», ανέφερε ο κ. Ερντογάν, διαβεβαιώνοντας ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά την κατασκευή και διαχείριση των εργοστασίων.

«Υπάρχουν κάποια πράγματα που η ανθρώπινη δύναμη δεν μπορεί να τα εμποδίσει, όπως οι φυσικές καταστροφές. Αυτό δεν θα επηρεάσει τα σχέδιά μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής, υπό την προϋπόθεση ότι οι πυρηνικοί σταθμοί έχουν κατασκευαστεί στο σωστό σημείο, είναι σωστά σχεδιασμένοι και η διαχείρισή τους γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο.

«Όλοι κάνουν μια απλή ερώτηση: μπορεί η ατομική ενέργεια να είναι ασφαλής; Η απάντηση είναι σαφής: μπορεί να είναι και είναι ασφαλής, αλλά χρειάζεται να λάβει κανείς τις σωστές αποφάσεις σχετικά με την τοποθεσία του εργοστασίου, το σχεδιασμό του και τη διαχείρισή του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιου είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί με τη Ρωσία. Εκκρεμούν απλώς κάποιες λεπτομέρειες για να αρχίσει η κατασκευή. Παράλληλα, η Τουρκία διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο με την Ιαπωνία για την κατασκευή και δεύτερου σταθμού στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας

Read more...

Ίμια No2: Το έμαθαν με e-mail!


“Ίμια νο2″ και άρνηση υπεράσπισης από την κυβέρνηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ, αλλά και ακόμα και στην υφαλοκρηπίδα (!) συνιστούν τα νεότερα στοιχεία που φέρνει στην δημοσιότητα το defencenet.gr για την τουρκική πειρατεία στο ιταλικό σκάφος το περασμένο Σάββατο.

Η άρνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης επιτρέπει στην Τουρκία να να δημιουργήσει de facto καταστάση με την χρήση όπλων και βίας στο επεισόδιο που διήρκεσε από την περιοχή νότια της Καρπάθου και διήρκεσε μέχρι το Καστελόριζο και να έχει προκαλέσει κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη με τις “γκρίζες ζώνες” στα Ίμια.

Ταυτοχρόνως επέτρεψε στην Άγκυρα να δηλώσει ότι “Δεν θα επιτρέψει το καθορισμό της ΑΟΖ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, ”αναίμακτα”, σε ένα επεισόδιο ναυτικής πειρατείας που κρατήθηκε μυστικό, και το οποίο πραγματοποιήθηκε από τη τουρκική κορβέτα Badirma σε βάρος του ιταλικού ερευνητικού σκάφους “Explora”, νότια του Καστελορίζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και φυσικά εντός της ελληνικής ζώνης ελέγχου και ευθύνης για αποστολές SAR!

Ας δούμε τα νεότερα στοιχεία που συνέλλεξε το defencenet.gr για το επεισόδιο.

-Η τουρκική κορβέτα πλησίασε για πρώτη φορά το ιταλικό σκάφος στην περιοχή νότια της Καρπάθου. Εκεί του έστειλε το εξής σήμα: “Είστε σε τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δεν έχετε κανένα δικαίωμα και καμία άδεια να πραγματοποιείτε εργασίες εδώ”!

Όλα αυτά όχι απλώς ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και εντός περιοχής ελληνικού δικαιώματος ”αστυνόμευσης” λόγω FIR.

-To ιταλικό σκάφος απαντά ότι έχει λάβει άδεια από τις ελληνικές αρχές και οι Τούρκοι απαντούν ότι “Εδώ είναι τουρκική ΑΟΖ και πρέπει να απομακρυνθείτε” σε διαφορετική περίπτωση θα ανοίξουμε πυρ”!.

-Το ιταλικό σκάφος ενημερώνει την Ελλάδα. Κανείς δεν απαντά. Κανένα ελληνικό σκάφος δεν παίρνει εντολή να πλεύσει για προστασία του ιταλικού παρά το γεγονός ότι τα ραντάρ έχουν εντοπίσει την τουρκική κορβέτα κοντά στο ιταλικό σκάφος.

-Το αυτονόητο, δηλαδή να ζητηθεί η απομάκρυνση του τουρκικού σκάφους από το Πολεμικό Ναυτικό δεν συνέβη.

-Στο ΓΕΕΘΑ λένε ότι “Το βράδυ μάθαμε τι έγινε από ένα mail που έστειλαν οι Ιταλοί”!

-Οι Τούρκοι παρακολουθούν το σκάφος που περιμένει οδηγίες από την Ελλάδα και δεν έρχονται. Νοτιοανατολικά της Ρόδου, ετοιμάζονται να ανοίξουν πυρ και στέλνουν τελευταία προειδοποίηση. Οι Ιταλοί σταματούν τις εργασίες,

-Τους παρακολουθούν μέχρι την είσοδο στην κυπριακή ΑΟΖ και οπότε και αποχωρούν οι Τούρκοι!

Όλα αυτά το βράδυ του Σαββάτου 12 Μαρτίου, με πρωταγωνιστές το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Explora» που έπλεε στο Αιγαίο με κατεύθυνση την Κύπρο και τελικό σταθμό το Ισραήλ. Το ιταλικό πλοίο μελετούσε τη διαδρομή, στην οποία θα ποντιστεί οπτική ίνα, που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ.

Η πλοιοκτήτρια ιταλική εταιρεία είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση τις σχετικές άδειες, προκειμένου να χαρτογραφηθεί η διαδρομή που σχεδιάζεται να γίνει η πόντιση της οπτικής ίνας, δεδομένου ότι οι εργασίες θα γίνουν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Με απόλυτη σαφήνεια δηλαδή, η ιταλική πλευρά αναγνώρισε ότι στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου η υφαλοκρηπίδα ανήκει στην Ελλάδα.

Η Αθήνα εξέδωσε μάλιστα και σχετική navtex, με την οποία δινόταν η απαραίτητη άδεια στην ιταλική πλευρά να χαρτογραφήσει την περιοχή που στη συνέχεια θα ποντιστεί η οπτική ίνα.

Το κρίσιμο είναι ότι η πρόκληση δεν απαντήθηκε από ελληνικής πλευράς, όπως έπρεπε να απαντηθεί με αποστολή επί τόπου ελληνικού πολεμικού σκάφους και εκδίωξη των Τούρκων-πειρατών, αλλά επιχειρήθηκε να μείνει κρυφό μέχρι σήμερα που έγινε διάβημα στην Άγκυρα.

Η τουρκική κορβέτα «Badirma» κλάσης Α-69 προσέγγισε το ιταλικό πλοίο «Explora» δύο φορές. Την πρώτη Νότια της Καρπάθου -περίπου στο νότιο τμήμα του ελληνικού FIR- και τη δεύτερη Ν. Ν.Α. της Ρόδου.

Το θέμα είναι, επαναλαμβάνουμε ότι η Ελλάδα δεν δικαιολόγησε την κίνηση των Ιταλών να ζητήσουν άδεια από το κυρίαρχο κράτος και δεν έστειλε δύναμη για να το προστατέψει, άρα έθεσε εκ των πραγμάτων από μόνη της θέμα αμφισβήτησης ΑΟΖ.

Το φοβικό σύνδρομο της ελληνικής κυβέρνησης δημιουργεί πλέον τεράστια ζημιά στα εθνικά συμφέροντα. Άρα με διπλωματικούς όρους αποδέχθηκε de facto καταστάσεις.

Το επεισόδιο δεν κλιμακώθηκε. Το ιταλικό πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του, οι Τούρκοι κατέγραψαν τη διαφωνία τους με τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (η οποία ωστόσο αναγνωρίστηκε από ένα τρίτο κράτος, που ευθυγραμμίστηκε απολύτως με τις ελληνικές απόψεις και το διεθνές δίκαιο), ενώ η ελληνική κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην αποστείλει πολεμικό πλοίο στην περιοχή, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας έντασης και σταμάτησαν την παρακολούθηση του Ιταλικού πλοίου μόλις εγκατέλειψε την ελληνική ΑΟΖ και εισήλθε στην αντίστοιχη κυπριακή.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ο πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο συνεχίζεται…


Γράφει ο Στέφανος Γκίκας, π. εκπρόσωπος Τύπου ΥΠΕΘΑ

Όταν προ μηνός ο κ. Παπανδρέου είχε τους σφιχτούς εναγκαλισμούς και τα χαμόγελα με τον κ. Ερντογάν στο Ερζερούμ μετά την τρίωρη - χωρίς πρακτικά – «μυστική» συνάντησή τους, κάθε καλοπροαίρετος Έλληνας πολίτης θα φανταζόταν ότι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις θα έμπαιναν επιτέλους σε μια φάση εποικοδομητικής προσέγγισης και περιορισμού των εντάσεων.

Ατυχώς όμως, οι Τούρκοι Στρατηγοί ή καλύτερα το τουρκικό βαθύ κράτος έχει άλλη άποψη. Έτσι τον τελευταίο μήνα εκτός από τις πάμπολλες εισόδους τουρκικών αεροσκαφών και μάλιστα οπλισμένων στο Αιγαίο και τις δεκάδες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), έχουμε πλέον τις πολύ συχνές παραβιάσεις και των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) από τουρκικά πολεμικά πλοία, με πιο πρόσφατες τις παραβιάσεις της Φρεγάτας «ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ» στην Εύβοια και της Κορβέτας «ΜΠΟΝΤΡΟΥΜ» στις Κυκλάδες, οι οποίες όχι μόνον δεν έκαναν «αβλαβή διέλευση», αλλά επέδειξαν εξόχως προκλητική συμπεριφορά.

Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα η Κορβέτα «ΜΠΟΝΤΡΟΥΜ» έκανε μίνι «κρουαζιέρα» μέσα από τις Κυκλάδες πριν κατευθυνθεί προς Ρόδο για να λάβει μέρος σε δραστηριότητα της νατοϊκής επιχείρησης Αctive Εndeavour.
Να σημειωθεί, ότι παρότι πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούσε από κοντά τον «εισβολέα», καλώντας τον συνεχώς να αποχωρήσει, αυτός έκανε πως δεν καταλάβαινε, εκτελώντας προφανώς εντολές από πολύ ψηλά…


Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν επίσης οι ανακοινώσεις του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ της Τρίτης 8ης Φεβρουαρίου 2011, οι οποίες αναφέρονται σε τρεις δήθεν «παρενοχλήσεις» τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών από Ελληνικά Μιράζ 2000 στην περιοχή νοτιοδυτικά της Λέσβου.
Κατά το Τουρκικό ΓΕΕΘΑ τα αεροσκάφη πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις όταν αναχαιτίστηκαν και «παρενοχλήθηκαν» από τα Ελληνικά Μιράζ. Την δήθεν παρενόχληση, αναμετέδωσαν πολλοί τουρκικοί σταθμοί και ιστότοποι, γεγονός διόλου τυχαίο, αφού με την «κατασκευή» και την διόγκωση ανύπαρκτων θεμάτων, η γειτονική χώρα επιχειρεί να αποκτήσει ερείσματα εκεί που δεν υπάρχουν, και να πείσει την Διεθνή Κοινότητα ότι και οι Έλληνες ακολουθούν παραβατικές συμπεριφορές και φθάνουν ακόμη και στο σημείο να «παρενοχλούν» αεροσκάφη με κίνδυνο προκλήσεως ατυχήματος. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Είναι δε βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και Τουρκικό διάβημα προς το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.


Ένας έμπειρος παρατηρητής θα μπορούσε να ισχυριστεί, ότι όλη αυτή, η ποιοτικά αναβαθμισμένη, τουρκική προκλητικότητα που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, συνδέεται ευθέως με την συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ελλάδα για την αναγκαιότητα της άμεσης διακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στις θάλασσές μας, όπως εξάλλου ζήτησαν και πριν λίγες μέρες στη Βουλή, όλοι οι πολιτικοί Αρχηγοί.

Ας μην λησμονούμε, ότι τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών «τόλμησε» να αναφέρει ότι ο καθορισμός ΑΟΖ, αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής, οι Τούρκοι «καρντάσηδες» φρόντισαν να μας αναστατώσουν, στέλνοντας δύο ωκεανογραφικά – πλοία ερευνών στο Αιγαίο τα οποία κινήθηκαν σαφώς και μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αποδεικνύεται συνεπώς περίτρανα ότι η πολιτική Παπανδρέου έχει φέρει τα Εθνικά θέματα σε τέλμα. Όχι μόνο δεν έχει απτό αποτέλεσμα, αλλά μας οδηγεί στην αντίπερα όχθη, αφού έχει αποθρασύνει ακόμη περισσότερο τους Τούρκους. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής. Όχι «μυστική διπλωματία».
Ζητούμενο μία στιβαρή, αποφασιστική και σταθερή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφάλειας, με θέσπιση «κόκκινων γραμμών», όπως έχει ζητήσει επανειλημμένα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς. Απαιτείται η ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών με τις ισχυρές χώρες της περιοχής. Απαιτείται επίσης άμεσα – κάνοντας χρήση του δικαιώματος που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο – να διακηρύξουμε την Ελληνική ΑΟΖ, με την οριοθέτηση να παραπέμπεται στο μέλλον. Απαιτείται τέλος, η ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων και όχι η –ελέω τρόικας- αποδυνάμωσή τους.

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος αλλά η ιστορία διδάσκει ότι «ο τολμών νικά».-

–Ο κ. Στέφανος Γκίκας είναι Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας Ν.Δ. και πρ. Εκπρόσωπος Τύπου ΥΠΕΘΑ

http://nationalpride.wordpress.com/2011/03/17/ο-πόλεμος-νεύρων-στο-αιγαίο-συνεχίζετ/#more-72177

Read more...

Στα Κατεχόμενα με ξένα κόλλυβα


Ειδικού Συνεργάτη

Ο συνεργάτης της Τουρκοκυπριακής εφημερίδας Αφρίκα κ. Αρίφ Χασάν Ταχσίν συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις αποκαλύψεις του. Τελευταία παραθέτει στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι τελικά η Τουρκία δεν πληρώνει ούτε μια λίρα για τα Κατεχόμενα. Στην τακτική του στήλη ο Αρίφ Χασάν γράφει: «Ένας αναγνώστης μου έγραψε ότι επαναλαμβάνετε διαρκώς πως οι Τούρκοι μια μέρα θα φύγουν από το Νησί, γιατί όλοι όσοι το κατέκτησαν μετά αναγκάστηκαν να φύγουν.

Εάν είναι έτσι γιατί τότε η Άγκυρα ξοδεύει τόσα λεφτά για να φτιάχνει δρόμους, αεροδρόμια, νοσοκομεία.
Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις στρατιωτικές δαπάνες που κάνει βλέπουμε ότι δαπανά πολλά χρήματα. Γιατί το κάνει αφού ξέρει ότι θα φύγει; Γιατί δεν τα ξοδεύει για τους πολίτες της που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας;


Εύστοχα τα ερωτήματα του αναγνώστη μου. Αλλά για να του απαντήσω πρέπει να παραθέσω μερικά δεδομένα.
Σύμφωνα με στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα από ορισμένα βιβλία που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία προκύπτουν τα εξής:


1-Κάποτε πλήρωναν τους μισθούς των μελών της ΜΙΤ χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία κ.α.
Όταν έμαθε την κατάσταση αυτή ο Αντνάν Μεντερές στεναχωρήθηκε και είπε «να τακτοποιήσουμε αυτό το θέμα χωρίς να προσβάλουμε τους Αμερικανούς».
2-Ο πρωθυπουργός Ετζεβίτ ομολόγησε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν εξ ολοκλήρου τα έξοδα της Υπηρεσίας Ειδικού Πολέμου.


Το 1964 ή 1965 δεν θυμάμαι ακριβώς, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ ερχόταν στο ξενοδοχείο Σαράι και κουβεντιάζαμε. Ήταν η εποχή που οι υπάλληλοι, ακόμα και ο βοηθός του Προέδρου της Δημοκρατίας έπαιρναν μισθό 30 λίρες. Κάποια μέρα ένας υπάλληλος διαμαρτυρήθηκε στον Πρέσβη και του είπε «Μακάρι εσείς να πληρώνατε τους μισθούς μας» . Εκείνος του απάντησε μα εμείς τους πληρώνουμε στην Τουρκία και εκείνη σας δίνει τόσα.

Όταν υπηρετούσα τη θητεία μου ένας αξιωματικός μου εκμυστηρεύτηκε ότι οι Αμερικανοί θα σας φτιάξουν ένα Νοσοκομείο και ένα λιμάνι για τους Ελληνοκύπριους στη Λάρνακα. Το έφτιαξαν, αλλά μέσω της Τουρκίας. Ο φτωχός λαός μας νομίζει ότι το Νοσοκομείο Ναλμπάντογλου μας το έφτιαξε η Τουρκία.

Δεν ξέρω αν έγινα αντιληπτός. Η Τουρκία δεν βγάζει από την τσέπη της τα χρήματα για να κάνει έργα και να παραμείνει στο Νησί. Τα λεφτά τα καταβάλλουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Φυσικά η μερίδα του λέοντος δεν δίνεται στους Τουρκοκυπρίους. Δεν τους φτάνει όμως αυτό, θέλουν να γδάρουν και τους κατοίκους του Νησιού. Θα κόψουν κομματάκια κομματάκια την Κύπρο και θα την πουλούν στην Τουρκία, όπως τα κομμάτια από το τοίχος του Βερολίνου….»

http://nationalpride.wordpress.com/

Read more...

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ


Επιμένουν οι Τούρκοι για περί «συνολικής διευθέτησης» στο Αιγαίο και στο θέμα επανήλθε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, που κληθείς να κηρύξει την λήξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης «Ηγέτες για την Αλλαγή» που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη έκανε μια σειρά δηλώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο κ. Αρίντς εκτίμησε πως οι καλές σχέσεις Άγκυρας – Αθήνας «προχωρούν προς ένα σημείο που μπορούν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα».

Είπε μάλιστα πως η χώρα του έχει «πολλά προβλήματα με την Ελλάδα λόγω των νησιών του Αιγαίου, έχουμε το θέμα των χωρικών υδάτων, του FIR και άλλα. Σήμερα όμως αυτά τα θέματα τα συζητούμε, τα διαπραγματευόμαστε στο πλαίσιο της γειτονίας και της φιλίας και δηλώνω εδώ ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας ξεκαθάρισε πως «η δήλωση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα», επαναλαμβάνοντας ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο».


Υπενθύμισε επίσης ότι η διαφορά για την υφαλοκρηπίδα είναι νομική, προσθέτοντας ότι «η τουρκική πλευρά συχνά παρουσιάζει θέσεις που γεννούν αμφιβολίες και δεν συμβάλλουν στον στόχο των διερευνητικών συνομιλιών, την πρόοδο των οποίων η Ελλάδα επιθυμεί».

Για τα όσα είπε από ελληνικό έδαφος ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε την «προεκλογική συγκυρία», αλλά και την «έντονη επικοινωνιακή προσπάθεια» που κατέβαλε η τουρκική πλευρά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Νταβούτογλου.
Παραπέμποντας εξάλλου στο «νέο εργαλείο» που -όπως είπε- είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας (και το οποίο πρόκειται να συγκληθεί τον Ιούλιο στην Τουρκία), ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε χρήσιμες ανάλογες επαφές.

Ερωτηθείς τέλος για τις τουρκικές παραβιάσεις που διεκόπησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Νταβούτογλου, ο κ. Δελαβέκουρας επεσήμανε πως ακριβώς «το γεγονός ότι αυτές σταμάτησαν όταν ήρθε ο κ. Νταβούτογλου και ξανάρχισαν όταν αυτός έφυγε, δείχνει η Τουρκία ελέγχει την κατάσταση».

«Παρόμοια στάση δεν διευκολύνει την βελτίωση των διμερών σχέσεων», εκτίμησε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «σε κάθε παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, υπάρχει άμεση επιχειρησιακή και διπλωματική απάντηση από την ελληνική πλευρά».

Χθες, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προέβη άμεσα σε διάβημα για την παρεμπόδιση, από τουρκική κορβέτα που είχε παραβιάσει τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης, πόντισης καλωδίων οπτικών ινών από ιταλικό πλοίο που είχε λάβει τη σχετική άδεια των ελληνικών αρχών.

http://nationalpride.wordpress.com/

Read more...

Ο πόλεμος για την ΑΟΖ ξεκίνησε – ισραηλινή εμπλοκή…


Του Γιάννη Θεοδωράτου

Με τη χρήση πολεμικού πλοίου, εφάρμοσε για μία ακόμη φορά τη γνωστή της στρατηγική προκειμένου να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή του Καστελόριζου, προκαλώντας παράλληλα και την ισραηλινή αντίδραση.

Το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών, με καθυστέρηση δύο τουλάχιστον ημερών, έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία αναφορικά με την παρενόχληση του ιταλικού ερευνητικού σκάφους OGS-Explora, το οποίο είχε μισθωθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση με σκοπό την εκτέλεση βυθομέτρησης εντός της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία αντέδρασε δυναμικά αποστέλλοντας την κορβέτα «Bandirma» (F502), η οποία το Σάββατο 12 Μαρτίου προσέγγισε το ιταλικό σκάφος προειδοποιώντας το να διακόψει τις μετρήσεις και να εγκαταλείψει την περιοχή, ενημερώνοντας ότι βρίσκεται παράνομα (χωρίς άδεια) εντός της τουρκικής ΑΟΖ! Το ιταλικό σκάφος που εκτελούσε τις υποθαλάσσιες έρευνες – μετά το πέρας των οποίων θα ποντιζόταν καλώδιο οπτικών ινών που θα συνέδεε το Ισραήλ με την Ιταλία – είχε ζητήσει και λάβει σχετική άδεια από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).

Ο κυβερνήτης του πλοίου ενημέρωσε την αρμόδια εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν, καθότι το πλοίο (που δεν είναι πολεμικό) δεν είχε καμία απολύτως σχέση / αρμοδιότητα να επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές. Η εταιρεία στη συνέχεια ενημέρωσε για το συμβάν την Υδρογραφική Υπηρεσία του ΠΝ, οπότε το θέμα έφθασε στο ΓΕΕΘΑ, πλην όμως τον χειρισμό του ανέλαβε το Υπουργείο των Εξωτερικών.

Το ιταλικό πλοίο διέκοψε τις έρευνες και στη συνέχεια κινήθηκε με τη συνοδεία της τουρκικής κορβέτας εκτός της ελληνικής ΑΟΖ. Όταν εισήλθε στην κυπριακή, η «Bandirma» απομακρύνθηκε, έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη καταγεγραμμένη εχθροπραξία, η οποία έληξε με την καταγραφή των τουρκικών διεκδικήσεων. Το ελληνικό ΥΠΕΞ απέκρυψε το γεγονός, προκειμένου να κρατηθούν κατά την πάγια τακτική χαμηλοί τόνοι, μέχρις ότου (άγνωστο πως) υπήρξε διαρροή στην εφημερίδα «Αυγή». Η μη ανακήρυξη ΑΟΖ εκ μέρους της Αθήνας δημιουργεί ένα «ύποπτο κενό» στην περιοχή του Καστελορίζου (βλ. τις αποκαλύψεις Ρολάνδη στο τρέχων τεύχος Μαρτίου του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ τ.13 που κυκλοφορεί πανελλαδικά), που έρχεται να καλύψει η Άγκυρα!

Η τουρκική ενέργεια προκάλεσε την ισραηλινή αντίδραση, η οποία σύντομα αναμένεται να λάβει πιο σαφή μορφή, διότι παρεμποδίστηκε ένα έργο που αφορά τα συμφέροντα του εβραϊκού κράτους και διέρχεται μέσω της ελληνικής ΑΟΖ. Ωστόσο πρέπει να επισημανθούν τρία σημεία:

Α. Η τουρκική αντίδραση δεν πραγματοποιήθηκε μέσω της αποστολής σκάφους της Ακτοφυλακής αλλά του Τουρκικού Ναυτικού, το οποίο μάλιστα φαίνεται ότι περιπολεί βάσει σχεδίου στην περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ με αποστολή να αποτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια ξένης δύναμης / εταιρείας, η οποία δεν θα έχει λάβει την άδεια από την Άγκυρα. Συνεπώς η Τουρκία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και έχει προσδιορίσει κανόνες εμπλοκής.

Β. Η ελληνική πλευρά υπέστη την πρώτη της ήττα στον πόλεμο της ΑΟΖ καθότι η τουρκική κορβέτα όχι μόνο προσδιόρισε το εύρος της τουρκικής διεκδίκησης δίνοντας το στίγμα(!) γεωγραφικού μήκους 32ο 16΄18’’ δυτικά του οποίου (ανοικτά των κυπριακών ακτών) η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα, αλλά κατέστησε άμεσα σαφές προς την Ελλάδα, την Κύπρο και ειδικά το Ισραήλ, ότι δεν υφίσταται συνέχεια των μεταξύ του ΑΟΖ, «εξουδετερώνοντας το φρούριο» του Καστελόριζου.

Γ. Αποτελεί παράδοξο το γεγονός της αναφοράς – σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες – των τουρκικών στρατιωτικών αρχών σε ύπαρξη τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ είναι γνωστό ότι η Άγκυρα δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι (1982, ενεργοποιήθηκε μετά τη συλλογή των προβλεπόμενων κυρώσεων στις αρχές της δεκαετίας του 1990) και συνεπώς δεν αναγνωρίζει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή (εξαίρεση αποτελεί ο καθορισμός ΑΟΖ στην κλειστή Μαύρη Θάλασσα).

Η εμπλοκή συνιστά επιβεβαίωση του «κρυφού casus belli» που έχει γνωστοποιηθεί στη χώρα μας και είναι συνέχεια της δήλωσης Νταβούτογλου περί τοποθέτησης του Καστελορίζου στην Μεσόγειο. Η επιθετική αυτή ενέργεια έρχεται να απαντήσει σε ισραηλινές δηλώσεις περί ελληνικής ΑΟΖ, η οποία εσφαλμένα δεν ανακηρύσσεται. Πιθανόν η Άγκυρα να σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει και σε ανακήρυξη ΑΟΖ, σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά που θα προκύψουν από μια τέτοια απόφαση.

Συμπερασματικά, θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες νέες κινήσεις στο μέτωπο της ΑΟΖ, όπου η ισραηλινή εμπλοκή αναμένεται να είναι πολύ πιο συγκεκριμένη διότι επηρεάζονται πλέον ανοικτά και ισραηλινά συμφέροντα. Σε Αθήνα, Λευκωσία, Τελ Αβίβ και φυσικά στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν ότι η τουρκική ενέργεια αποτελεί προοίμιο πρόκλησης προσχεδιασμένη κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό να διαπιστωθεί η «αντοχή» του πιο αδύναμου κρίκου της αλυσίδας, που είναι χωρίς αμφιβολία η Ελλάδα…

ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ – ΙΣΡΑΗΛ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ.

http://nationalpride.wordpress.com/2011/03/17/ο-πόλεμος-για-την-αοζ-ξεκίνησε-–-ισραη/#more-72204

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP