Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Έκαναν “γκρίζα ζώνη” το Καστελόριζο


Ιδού πως μεταφράζεται η ατάκα του Αχμετ Νταβούτογλου ότι το “Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο”. Με ένα “επεισόδιο” διεθνών διαστάσεων η Τουρκίαεπιχειρεί και πάλι να το ... γκριζάρει ειδικά μετά την ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοιχτά Ισραήλ και Κύπρου τα οποία εκτείνονται ως τα όρια της περιοχής του ακριτικού νησιού. Αυτή τη φορά δεν ήταν ούτε ελληνικό “ψαράδικο” ούτε πολεμικό πλοίο ή πλοίο της γραμμής που ενόχλησαν οι Τούρκοι χωρίς δικαίωμα. Ήταν ένα Ιταλικό και μάλιστα ένα πλοίο που πόντιζε καλώδια για λογαριασμό του Ισραήλ.

Ένα τουρκικό πολεμικό σκάφος ζήτησε από το ιταλικό ερευνητικό που εκείνη την ώρα βρισκόταν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στις συντεταγμένες 33.946ο 28.190ο να σταματήσει τις έρευνες, γιατί κινείται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας!
Έκπληκτος ο Ιταλός καπετάνιος άκουσε τον Τούρκο να του λέει ότι βρίσκεται... αλλού στον επίσημο χάρτη! Ο Τούρκος ισχυριζόταν ότι δυτικά της γραμμής του γεωγραφικού μήκους 32ο 16' 18" (μια ανάσα από τις ακτές της Κύπρου) η Τουρκία έχει νόμιμα και απαράγραπτα δικαιώματα!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι εκεί δεν είναι ΟΑΖ ούτε της Κύπρου, ούτε και της Ελλάδας, αλλά της Τουρκίας!
Πως... τόλμησε να το κάνει αυτό η Τουρκία; Είναι πολύ απλό. Η Ελλάδα απλά έχει δηλώσει την πρόθεση να υπογράψει τις ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες, δεν έχει κάνει όμως την παραμικρή κίνηση για την πρώτη υπογραφή και έτσι ως συνήθως οι Τούρκοι κάνουν ό,τι θέλουν και με τις κανονιοφόρους εκτός από εντυπώσεις θέλουν να “φτιάξουν” και νέα δεδομένα...


newsit

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP