Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Ένα σενάριο για την Τουρκία


Yπάρχουν απόψεις που θέλουν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να επιδιώκουν μια συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκίας-Κουρδιστάν. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με απόψεις Τούρκων αναλυτών που πρόσκεινται στο τουρκικό κράτος και στον Ερντογάν, θα αναβαθμίσει τον κουρδικό παράγοντα και ίσως σημάνει το τέλος της κυριαρχίας των Τούρκων στην Ανατολία. Το ενδεχόμενο και οι υπολογισμοί αυτοί ίσως να κρύβονταν πίσω από τον εκνευρισμό του Ερντογάν, που οδήγησε στην αποχώρησή του από το Πάνελ του Νταβός.

του Σάββα Καλεντερίδη

Μετά την οργισμένη αποχώρηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το πάνελ του Νταβός έχουν γραφεί χιλιάδες άρθρα και αναλύσεις για το πώς θα επηρεάσει η κίνηση αυτή τις σχέσεις του τριγώνου Τουρκία-ΗΠΑ-Ισραήλ. Εκτός από τα άρθρα και τις αναλύσεις, έχουν γραφτεί και ορισμένα σενάρια για την πορεία των εξελίξεων, ένα από τα οποία είναι το ακόλουθο, του Χασάν Τζεμάλ, αρθρογράφου της Μιλλιέτ.

Πρώτη φάση
Έρχεται στο Κογκρέσο νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Το εβραϊκό λόμπι στηρίζει ή στην καλύτερη για την Τουρκία περίπτωση μένει απαθές στις προσπάθειες του αρμενικού λόμπι. Ο Ομπάμα κρατάει την προεκλογική του υπόσχεση προς τους Αρμενίους και το νομοσχέδιο περνάει από το Κογκρέσο.

Δεύτερη φάση
Στην Τουρκία, μαζί με ένα μεγάλο κύμα εθνικισμού, ξεσπά ένα κύμα αντιαμερικανισμού και αντιεβραϊσμού. Ενισχύονται στην Τουρκία τα εθνικιστικά και..τα ισλαμιστικά ρεύματα.

Τρίτη φάση
Οι προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας πέφτουν στο κενό και ενισχύονται τα μέτωπα των φανατικών και των ακραίων εθνικιστών και από τις δυο πλευρές.

Τέταρτη φάση
Η Τουρκία, αντί για υποβοηθητικός, μετατρέπεται πολύ εύκολα σε παράγοντα που δυσχεραίνει τα σχέδια της αμερικανικής διοίκησης για τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και το Αφγανιστάν, καθώς και τα σχέδια για την ασφάλεια των ενεργειακών δρόμων.

Πέμπτη φάση
Μετά την έκρηξη του εθνικισμού, του αντιαμερικανισμού και του αντιεβραισμού στην Τουρκία, εξ αιτίας της έγκρισης του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, χωρίς αμφιβολία θα επηραστεί η στάση των Τούρκων και απέναντι στην Ε.Ε. Αυτό θα αποτελέσει θαυμάσια ευκαιρία για τους κύκλους εκείνους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, οι οποίοι θα επωφεληθούν για να τορπιλίσουν την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

Έκτη φάση
Το αντιδυτικό κλίμα που έχει φουντώσει στην Τουρκία, περιορίζει σε μεγάλο βαθμό το πεδίο χειρισμών του Ερντογάν στο Κυπριακό. Αυτό οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδο και δεν γίνεται καμία κίνηση μέχρι το τέλος του 2009, όπως επιβάλλει η διορία που έβαλε η Ε.Ε. Έτσι, μετά την επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, επειδεινώνονται σε μεγάλο βαθμό και οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε.

Έβδομη φάση
Σε μια περίοδο που έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. και η κυριαρχεί στο εσωτερικό της η οικονομική αστάθεια λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, προστίθεται και η πολιτική αστάθεια και ενισχύονται οι δυνάμεις των υπερεθνικιστών και των ριζοσπαστών ισλαμιστών. Η Τουρκία στρέφεται προς την Ευρασία και τον ισλαμικό κόσμο, ενώ γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθεί στον άξονα Ιράν-Χαμάς-Συρία.

Όγδοη φάση
Ενώ διαδέχεται η μια φάση την άλλη, ενεργοποιείται ο τουρκικός στρατός, όπως έγινε το 2003-2004 και με σχέδια πραξικοπήματος όπως τα Sarıkız-Ayışığı-Eldiven στήνει την παγίδα στον Ερντογάν, ο οποίος πληρώνει τον πολιτικό λογαριασμό.
Αυτά προς το παρόν...

Read more...

Χριστόφιας: Το «κλειδί» ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ κρατά η Άγκυρα


H Άγκυρα κρατά το «κλειδί» της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε για πρώτη φορά σήμερα (Πέμπτη) ο Κύπριος πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος και εξήγησε ότι είναι η Άγκυρα, η οποία πρέπει να κάνει τις απαραίτητες δημοκρατικές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας, να εναρμονιστεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, η οποία είναι χώρα -μέλος της Ένωσης.
Αν γίνουν αυτά από πλευράς Άγκυρας, τότε, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος Χριστόφιας, θα καμφθούν και οι όποιες αντιδράσεις εντός της...Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ένταξη της Τουρκίας.

Ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε σε γεύμα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων με τους ξένους ανταποκριτές, εξέφρασε την ευχή να επικρατήσει στην Τουρκία πραγματική δημοκρατία και η πολιτική ηγεσία να λαμβάνει ελεύθερα τις αποφάσεις.
Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει μέλος της με συνεχιζόμενη την κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στις εν εξελίξει απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επανέλαβε ότι έχει ξεκαθαρίσει η επιδιωκόμενη λύση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι υπάρχει συναντίληψη με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα ζητήματα αυτά, προσθέτοντας ότι οι διαφορετικές απόψεις έχουν να κάνουν με τις θέσεις της Τουρκίας.
Για την μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων ο κ. Χριστόφιας έδωσε την ακόλουθη εικόνα:

-Στο θέμα της διακυβέρνησης η ελληνοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να διασφαλισθεί η ενότητα του κράτους και του λαού, πρότεινε προεδρικό σύστημα και εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου από τις δύο κοινότητες με κοινό ψηφοδέλτιο. Υπάρχει μέθοδος, ώστε η ψήφος των τουρκοκυπρίων να έχει ίση αξία με την ψήφο των Ελληνοκυπρίων.

Η προεδρική θητεία θα είναι εξαετής και εφόσον πρόεδρος εκλεγεί Ελληνοκύπριος θα ασκήσει το προεδρικό αξίωμα τα πρώτα τέσσερα χρόνια και τα επόμενα δύο θα τον διαδεχθεί ο Τουρκοκύπριος αντιπρόεδρος και αντίστροφα.Υπουργικό Συμβούλιο και από τις δύο κοινότητες με αναλογία 70% προς 30%, βάσει και της πληθυσμιακής αναλογίας.

-Αναφορικά με τη νομοθετική εξουσία, η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει να υπάρχει Γερουσία με ίσο αριθμό Γερουσιαστών και από τις δύο κοινότητες, ενώ στη Βουλή να υπάρχει αριθμητική συμμετοχή των δύο πλευρών, βάσει της πληθυσμιακής αναλογίας.

Στο θέμα της νομοθετικής εξουσίας, οι δύο πλευρές δεν απέχουν πολύ από την επίτευξη συμφωνίας, είπε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης συναντίληψη σε ό,τι αφορά στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών στη νομοθετική και δικαστική εξουσία, αλλά, πρόσθεσε, παραμένει ανοικτό το θέμα του μηχανισμού επίλυσης διαφορών σε ό,τι αφορά στην εκτελεστική εξουσία.

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά», είπε, «εισηγείται να υπάρχει πρόεδρος και αντιπρόεδρος, που ουσιαστικά να είναι συμπρόεδροι και οι οποίοι να εκλέγονται από τη Γερουσία και να μην υπάρχει Υπουργικό, αλλά Προεδρικό Συμβούλιο».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι πέραν του σχεδίου Ανάν, καθώς ζητούν στο Προεδρικό Συμβούλιο να συμμετέχουν τέσσερις Ελληνοκύπριοι και τρεις Τουρκοκύπριοι.

Για το περιουσιακό, που άρχισε τώρα να συζητείται, δήλωσε ότι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στηρίζονται σε αρχές. Παράλληλα, τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αναγνωρίζει ότι έχουν δημιουργηθεί πολλά τετελεσμένα επί του εδάφους από την κατοχική δύναμη. Ειδικότερα για το περιουσιακό ο κ. Χριστόφιας ανέφερε:

-Η αρχή, την οποία προτάσσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι ότι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα παραμείνουν οι ιδιοκτήτες των περιουσιών τους και θα έχουν τον πρώτο λόγο να αποφασίσουν τι θα πράξουν με αυτές.

-Υπάρχουν τέσσερις τρόποι γι' αυτό, με κυριότερο την αποκατάσταση της περιουσίας.

-Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να χρησιμοποιήσει την περιουσία του, θα μπορεί να ζητήσει αποζημιώσεις ή την εκμίσθωσή της για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο θα συμφωνηθεί.

-Επίσης, ο ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης, εάν το επιθυμεί, θα μπορεί να ανταλλάξει την περιουσία του με τουρκοκυπριακή περιουσία, η οποία βρίσκεται στις περιοχές που σήμερα ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να καταθέτουν τα αιτήματά τους σε Συμβούλιο,που θα δημιουργηθεί για τις περιουσίες.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι στο περιουσιακό η μεγάλη διαφορά με την τουρκοκυπριακή πλευρά εστιάζεται στη θέση της για αποζημιώσεις και την αλλαγή περιουσιών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Φαρμακερό δημοσίευμα των Financial Times για τον Ερντογάν και την Τουρκία


Ο διεθνής παράγοντας απαντά στην "κίνηση" Ερντογάν μέσω της εφημερίδας Financial Times και "τραβάει" το κουρδικό χαρτί

του Σίλκε Μέρτινς
Ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης διαμαρτυρήθηκε έντονα στο Νταβός για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, παρόλο που ο ίδιος ακολουθεί σκληρή πολιτική εναντίον των Κούρδων στη χώρα του. Η εμφάνιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν αναιδής, έγινε εκ του περιττού και δεν ήταν καθόλου πειστική.

Το μόνο που θα έλειπε ακόμα για να ήταν το επιπέδου νηπιαγωγείου σόου του στο Νταβός τέλειο, ήταν να χτυπήσει δυνατά ο...Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πόδι του στο έδαφος. ‘Δεν θα ξαναέρθω στο Νταβός’, φώναξε ακόμα κατά τη μελοδραματική του αποχώρηση. Ας ελπίσουμε ότι θα σταματήσει εκεί. Γιατί τέτοια παράσταση δεν τη χρειάζεται κανείς.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν είναι ανάξια και απαράδεκτη για πολιτικό. Και η δριμεία κριτική που άσκησε στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας είναι κενή. Αποτελεί αβάστακτη υποκρισία το γεγονός ότι η Τουρκία, που μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, παίζει το ρόλο του αποστόλου της ηθικής. Ειδικά αυτή η χώρα, που καταδιώκει με πολύ σκληρό τρόπο μέσα στην ίδια τους τη χώρα την κουρδική αποσχιστική οργάνωση ΡΡΚ και που τα τελευταία 25 χρόνια έχει σκοτώσει 37,000 ανθρώπους, οι οποίοι δεν ήταν όλοι αντάρτες, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι ο τουρκικός στρατός έχει ισοπεδώσει ολόκληρα χωριά (4.500 κουρδικά χωριά, σ.τ.μ.).
Ο ίδιος ο Ερντογάν πριν ένα χρόνο δεν ντράπηκε ούτε για μια στιγμή να στείλει το στρατό του να προελάσει στο Βόρειο Ιράκ για να καταδιώξει Κούρδους εξτρεμιστές. Το αν με τέτοιες επιχειρήσεις κινδύνευαν και Κούρδοι άμαχοι, του ήταν αδιάφορο.
Η αιτία για τη χερσαία επίθεση των Τούρκων το Φεβρουάριο του 2008 ήταν εξίσου άκυρη. Κατηγορήθηκε η τοπική κουρδική κυβέρνηση στο Βόρειο Ιράκ ότι δεν δραστηριοποιείται ενταντίον του ΡΡΚ. Δεν θέλει κανείς ούτε καν να φανταστεί, πώς θα αντιδρούσε η Άγκυρα αν Κούρδοι εξτρεμιστές εκτόξευαν χιλιάδες ρουκέτες εναντίον της– όπως έκανε η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ.
Με ποιο δικαίωμα η τουρκική κυβέρνηση ζητάει την ίδρυση κράτους για τους Παλαιστινίους όταν η ίδια αρνείται το ίδιο πράγμα στους Κούρδους; Και αφού το Ισραήλ πρέπει να συζητήσει με τη ριζοσπαστική ισλαμική Χαμάς - όπως έχει ζητήσει ο Ερντογάν -, γιατί τότε δεν συζητάει και ο ίδιος με το ΡΚΚ;
Η παλαιστινιακή Χαμάς και το κουρδικό ΡΚΚ κατατάσσονται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ στην ίδια κατηγορία, θεωρούνται ότι είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Όταν ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης θεωρεί τη Χαμάς αξιόπιστη, τότε δεν υπάρχει λόγος να απορρίψει το ΡΚΚ ως συνομιλητή. Και γιατί ακόμα δεν αφήνει ελεύθερο ο Ερντογάν τον ίδιο τον αρχηγό του ΡΚΚ, τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν;
Πηγή: Financial Times

Read more...

Ερντογάν κατά Ισραήλ


Κρίνοντας εξ’ ιδίων τα αλλότρια δεν είναι έκπληξη ότι η πρωτοφανής «κατσάδα» του Ερντογάν στον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες λησμονήθηκε στα γρήγορα από τα ιθαγενή ΜΜΕ. Για να υποβαθμίσουν εντελώς το θέμα κάποιοι τοποθέτησαν τον Ερντογάν στο πάνθεον των δημαγωγών, παρέα με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αποσιωπώντας ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι ο μόνος, ως τώρα, που τόλμησε να βγάλει γλώσσα (και τι γλώσσα…)σε επίσημο εκπρόσωπο του Ισραήλ. Όταν η κυβέρνηση έχει την απερίφραστη ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Ατίλλα Ολγκάτς ότι σκότωσε δέκα...Κύπριους αιχμαλώτους και θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καταγγελίας (τουλάχιστον) ή και παραπομπής του σε διεθνές δικαστήριο, δεν είναι έκπληξη η (διόλου αιδήμων) σιωπή.

Πολύ περισσότερο όταν η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει ακόμα (τι υπομονή κι αυτή…) να ανασκευάσει τις δηλώσεις του ο βουλευτής της κ. Τσετίν Ματατζή ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη είναι «αναπόσπαστο τμήμα του μεγάλου τουρκικού έθνους». Κρίνοντας εξ’ ιδίων, τα αλλότρια (του Ερντογάν) φαίνονται δύσβατα βουνά, απροσπέλαστες κορυφές. Μόνο που σκέπτονται, στην Αθήνα, τόσο ύψος παθαίνουν ίλιγγο, τουλάχιστον μερικοί.
Μερικοί είπαν ότι ο Ερντογάν είναι τολμηρός αλλά απερίσκεπτος πολιτικός που θέλει να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους του, ενόψει δημοτικών εκλογών, αδιαφορώντας για τις γενικότερες συνέπειες. Δεν είναι έτσι. Η Τουρκία, επαναλαμβάνουμε, διείδε ότι το Ισραήλ απέτυχε να εξουδετερώσει τη Χαμάς παρά την εκατόμβη θυμάτων από τους ανελέητους βομβαρδισμούς. Ο Τόνυ Μπλερ ήδη υπέδειξε στις ΗΠΑ να συνομιλήσουν με τη Χαμάς, αν θέλουν ειρήνη. Αδυναμία του Ισραήλ να νικήσει, αδυναμία των Αράβων/Παλαιστινίων να επιβληθούν, ισοπαλία. Η Τουρκία, προσφέρει, αυτόκλητη, τη μεσολάβησή της ώστε να επανέλθει ως παράγων στη Μ. Ανατολή, όπως παλιά η Οθωμανική αυτοκρατορία. Αλλά η ζυγαριά θα γείρει εναντίον του Ισραήλ αν χάσει το μονοπώλιο της δυτικής στήριξης. Απαραίτητος για την τουρκική παρουσία είναι ο προσεταιρισμός της Χαμάς, εξισορροπώντας έτσι και την ιρανική επιρροή μέσω της Χεζμπολά. Η Τουρκία, ως μεσολαβητής, βγάζει τη Χαμάς από την απομόνωση και τις ΗΠΑ από το αδιέξοδο προσφέροντας και στους δυο τη δυνατότητα να συνομιλήσουν χωρίς άμεση επαφή. Θα είναι το πρώτο βήμα επίσημης αναγνώρισης της Χαμάς, κάτι που το Ισραήλ απεύχεται ολόψυχα. Ο Ερντογάν υπενθύμισε σκαιά στον Πέρες ότι οι ηττημένοι καλύτερα να σιωπούν. Ο Πέρες ζήτησε, μετά, συγνώμη από τον Ερντογάν. Η «κατσάδα» έχει στρατηγικό βάθος. Όλα αυτά έχουν ρίσκο; Ασφαλώς. Αλλά και με τους τεμενάδες κινδυνεύεις να χάσεις το κεφάλι σου. Τη στιγμή που σκύβεις να προσκυνήσεις.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Παρασκευή 6-02-09

Read more...

Άγ. Συρίγος: Στη Χάγη μόνο για την υφαλοκρηπίδα


Συνέντευξη στο Φώτη Φωτεινό, capital.gr
Υπέρ της λύσης των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά μονάχα για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, τάσσεται μιλώντας στο Capital.gr ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Άγγελος Συρίγος.
Η συζήτηση γύρω από τις ελληνοτουρκικές διαφορές επανέρχεται στο...προσκήνιο, έπειτα από την παρέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη διένεξη Ρουμανίας – Ουκρανίας για τα θαλάσσια σύνορά τους.

-Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκε απόφαση του Διεθνούς δικαστηρίου για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας. Αλλάζει κάτι στη νομολογία του Διεθνούς δικαστηρίου που επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
-Το σημαντικό σημείο στην υπόθεση της θαλάσσιας οριοθετήσεως Ρουμανίας-Ουκρανίας είναι η ύπαρξη ενός μικρού, απομονωμένου ουκρανικού νησιού, του Σέρπεντς, σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Ρουμανίας. Η επήρεια αυτού του νησιού θα μπορούσε να αλλάξει την οριοθετική γραμμή. Το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το συγκεκριμένο νησί έχει δικαίωμα να έχει πλήρη χωρικά ύδατα εκτάσεως 12 μιλίων.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε όμως, λόγω του ότι υπήρχε σχετική συμφωνία μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας. Επομένως, από πλευράς ουσίας, η υπόθεση αφενός δεν αλλάζει τη νομολογία του διεθνούς Δικαστηρίου, που σε γενικές γραμμές συμβαδίζει με τις ελληνικές θέσεις και αφ’ ετέρου, δεν επηρεάζει την ελληνοτουρκική διαφορά στο Αιγαίο.
Υπενθυμίζω ότι στο Αιγαίο δεν έχουμε ένα απομονωμένο νησί, αλλά συμπλέγματα νησιών που εκτείνονται σε μεγάλες αποστάσεις από τις ηπειρωτικές ακτές.

- Με αφορμή την απόφαση της 3ης Φεβρουαρίου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα θαλάσσια σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας, έρχεται στο προσκήνιο ξανά, η πρόταση ορισμένων να φέρουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Διεθνές Δικαστήριο. Συμφωνείτε με κάτι τέτοιο;
-Συμφωνώ απολύτως στο να αχθεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ή άλλου δικαιοδοτικού οργάνου η διαφορά Ελλάδος-Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.
Πρόκειται για μία εκκρεμότητα που μετρά πλέον 35 χρόνια ζωής. Οι δύο χώρες δεν κατάφεραν να επιλύσουν τη διαφορά όλα αυτά τα χρόνια. Επομένως, η κρίση του δικαστηρίου θα μπορούσε να δώσει μία λύση που, επειδή θα προερχόταν από ένα τρίτο μέρος με τα εχέγγυα δικαστικού οργάνου, θα μπορούσε πιο εύκολα να γίνει αποδεκτή, να «χωνευθεί» θα έλεγα, από την κοινή γνώμη των δύο χωρών.
Θα ήμουν εξαιρετικά επιφυλακτικός να συζητήσω την παραπομπή στο Δικαστήριο, τυχόν άλλων διαφορών με την Τουρκία, όπως επί παραδείγματι των λεγομένων γκρίζων ζωνών.
Μην ξεχνάμε ότι η παραπομπή μίας διαφοράς, σε ένα Διεθνές Δικαστήριο, δεν σημαίνει ότι απεκδύεται η διαφορά από την πολιτική σημασία της.
Το Δικαστήριο, έστω και εμμέσως, λαμβάνει υπ’ όψιν του και άλλους παράγοντες, πέραν των αμιγώς νομικών. Το διαπιστώσαμε αυτό άλλωστε το 1978, όταν το Διεθνές Δικαστήριο απέφυγε να εκφράσει την γνώμη του, επί της οριοθετήσεως της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, μετά από μονομερή προσφυγή της χώρας μας, επικαλούμενο κάποια τυπικά προβλήματα.

-Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να «καθίσουν στο ίδιο τραπέζι» για να λύσουν τις διαφορές τους; Υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» μεταξύ των δυο χωρών;
-Ελλάδα και Τουρκία κάθισαν στο ίδιο τραπέζι να λύσουν τις διαφορές τους την περίοδο 1977-80, αμέσως μετά το Νταβός το 1988, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη το 1991-93 και ουσιαστικά κατά την περίοδο που ξεκίνησε μετά το Ελσίνκι το 1999.
Επειδή η ελληνική κοινή γνώμη έχει μία αλλεργία στον όρο «διάλογος με την Τουρκία», εφευρέθηκε ο νέος όρος «διερευνητικές επαφές».
Σαφείς κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν πάντως και αυτό είναι ένα πρόβλημα, ιδίως για την ελληνική πλευρά. Πάντως, τα τελευταία 35 χρόνια, θα διακρίναμε την ακόλουθη θεματολογία:

-Στην περίοδο 1974-1987 τα προβλήματα που κυριάρχησαν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν άμεση σχέση με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.

-Από το 1988 και μετά οι Τούρκοι έθεσαν με ιδιαίτερη έμφαση θέματα σχετικά με την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και με την αποστρατικοποίηση των ανατολικών νήσων του Αιγαίου.

-Μετά την κρίση στα Ίμια αμφισβητούν πλέον ευθέως την εδαφική διευθέτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, στο χώρο του νησιωτικού Αιγαίου.

Οφείλω να επισημάνω πάντως ότι η παρουσία ισχυρών ηγετών και από τις δύο όχθες του Αιγαίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για έναν ουσιαστικό διάλογο, ο οποίος θα απαιτήσει θυσίες και από τις δύο πλευρές. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται αυτή τη χρονική στιγμή.

Read more...

Κυπριανού για Τουρκία και Ερντογάν: «Εκβιάζει πριν, φαντασθείτε μετά»


H Λευκωσία θέτει το ζήτημα των απειλών Ερντογαν.
Η Κύπρος δεν συναινεί στο άνοιγμα του κεφαλαίου της Ενέργειας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Κυπριανού.
«Πώς μπορούμε να συναινέσουμε στο άνοιγμα του κεφαλαίου αυτού, όταν η Τουρκία απειλεί και παρεμποδίζει την αξιοποίηση του τομέα της ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία;» δήλωσε.

Ο Κύπριος υπουργός έφερε στο επίκεντρο τις απειλές της Αγκυρας προς την...Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, τονίζοντας ότι δημιουργούν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως χώρας από την οποία θα περνά ο αγωγός.
«Εάν πριν κατασκευαστεί ο αγωγός η Τουρκία εκβιάζει για πολιτικά οφέλη, φανταστείτε τι θα κάνει αύριο, όταν θα εξαρτώμεθα από αυτήν», είπε.
Οι απειλές του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργούν αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως χώρας από την οποία θα περνά ο αγωγός, τόνισε ο κ. Κυπριανού, επισημαίνοντας ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε ζημιά στη χώρα του με αυτή την προσέγγιση, αφού κατάφερε να κάνει ακόμα και τους φίλους της Τουρκίας στην Ε. Ε. να αντιδράσουν.
Στο μεταξύ η εντατική φάση των συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ θα διεξαχθεί μεταξύ του ερχόμενου Απριλίου και του φθινοπώρου, εκτίμησε χθες ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι θα μεταβεί στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα για να υπογραμμίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης που θα επανενώνει το νησί.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Read more...

Μπαμπατζάν: Η τ/κ πλευρά έχει ανάγκη τη στήριξη της Αγκυρας


Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, και ο Τ/κ ηγέτης δήλωσαν ότι η Αγκυρα υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία των συνομιλιών και πως η τ/κ πλευρά το έχει ανάγκη.
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι μόνο η Τουρκία υποστηρίζει τους Τ/κ χωρίς προϋποθέσεις και αυτή η υποστήριξη είναι εκτιμητέα.

Οι κ. Μπαμπατζάν και Ταλάτ παρακάθισαν σε επίσημο γεύμα, κατόπιν είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση και συνάντηση με τις...αντιπροσωπείες και παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Η τ/κ πλευρά, είπε ο κ. Ταλάτ, επιθυμεί μια λύση σύμφωνα με τις παραμέτρους των ΗΕ και τις συμφωνίες μεταξύ των δύο ηγετών και ''αυτές τις προσπάθειες στηρίζει η Τουρκία''. Ο Τ/κ ηγέτης έκανε αναφορά στα λεγόμενα εμπάργκο και είπε ότι με τον Τούρκο ΥΠΕΞ έκαναν εκτενή αξιολόγηση όλων των προβλημάτων.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπαμπατζάν χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες και είπε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος ομοφωνούν όσον αφορά τις συνομιλίες. ''Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στις εποικοδομητικές προσπάθειες για δίκαιη και μακροχρόνια λύση''.
Η εξεύρεση λύσης, υποστήριξε, δεν θα επιτευχθεί μόνο με την καλή πρόθεση της τ/κ πλευράς και πως και οι δύο πλευρές πρέπει να καταβάλλουν ειλικρινείς προσπάθειες στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. ''Πρέπει να εφαρμοστούν οι παράμετροι των ΗΕ και οι συμφωνίες που έχουν γίνει μεταξύ των δύο ηγετών''.
Βάση λύσης, είπε, θα είναι η πραγματική διζωνικότητα, ένας καινούργιος συνεταιρισμός που θα σχηματιστεί από δύο συνιστώντα κρατίδια με ισότιμο καθεστώς, με πολιτική ισότητα. Αυτό, συνέχισε, θα βοηθά στην ειρήνη και τη σταθερότητα όχι μόνο στο νησί αλλά και στην περιοχή, υποστηρίζοντας παράλληλα, ότι αναπόσπαστο στοιχείο της λύσης είναι η συνέχιση των συμφωνιών εγγυήσεων.
''Η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη θα συνεχίσει να πράττει το καθήκον της με ευαισθησία'', είπε, υποστηρίζοντας ότι τα λεγόμενα εμπάργκο είναι «άδικα και χωρίς βάση» και ζήτησε την άρση τους.
''Η ανάμειξη των ΗΕ είναι σημαντική. Είναι σημαντικό να έχουμε τον ΟΗΕ ως τον κύριο οργανισμό σε αυτή τη διαδικασία'' πρόσθεσε ο κ. Μπαμπατζάν αναφέροντας ότι οι απόψεις Τουρκίας και ψευδοκράτους είναι πανομοιότυπες.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και το στρατό κατοχής, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων όλες οι πλευρές πρέπει να έχουν θετική προσέγγιση και πως η λύση δεν θα βρεθεί με αρνητικές δηλώσεις ή πολιτικές. Κάλεσε τις πλευρές να είναι προσεκτικές και να επικεντρωθούν στην επίτευξη λύσης.
Σε ερώτηση για τις ευρωεκλογές, είπε ότι για κάθε χώρα καθορίζονται ανάλογα με τον πληθυσμό της και για τον αριθμό των θέσεων για την Κύπρο λήφθηκαν υπόψη και οι Τ/κ. Ελπίζει, πρόσθεσε, ολόκληρη η Ευρώπη να εκτιμήσει ποιος έχει δικαίωμα να καθίσει σε αυτές τις θέσεις.
Ο κ. Μπαμπατζάν ανέφερε, επίσης, ότι θα συνοδεύσει τον Τούρκο Πρόεδρο Γκιούλ στο ταξίδι του στην Μόσχα, το οποίο είχε αναβληθεί αρχικά λόγω προβλημάτων υγείας και πραγματοποιείται τώρα.
Σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις Ολγκάτς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ περιορίστηκε να πει ότι ''έχει πάρει ήδη το δρόμο της για τα δικαστήρια''.

Read more...

Τουρκική εισαγγελική έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα


Τούρκος εισαγγελέας διέταξε δικαστική έρευνα μετά την προσφυγή που υπέβαλε μία οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με το σκεπτικό ότι η πρόσφατη στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα ισοδυναμεί με γενοκτονία και με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Η προσφυγή, την οποία υπέβαλε η ισλαμικού προσανατολισμού οργάνωση Μαζλούμ-ντερ, κατονομάζει 19 Ισραηλινούς, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός...Εχούντ Ολμερτ, ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες, η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.
«Υποβάλαμε την προσφυγή εναντίον αυτών που μπορούμε να αποδείξουμε ότι κατά τον άλφα ή βήτα τρόπο υπήρξαν υπεύθυνοι για τις εντολές που δόθηκαν κατά την επίθεση στη Γάζα», δήλωσε η Μεριέμ Σαρί, δικηγόρος που συμμετείχε στη σύνταξη της προσφυγής.
«Στην προσφυγή ζητείται να δοθεί το δικαίωμα στην Τουρκία να δικάσει τους προαναφερόμενους», πρόσθεσε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP