Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Αλλάζει η δομή των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας - Κυρίαρχη η ΜΙΤ


Του Μανώλη Κυπραίου

- Όπως έκανε γνωστό ανώτατο στέλεχος της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ (Milli İstihbarat Teşkilatı) στην εφημερίδα «Χουριέτ», οι υπηρεσίες παρακολούθησης και επιτήρησης του Γενικού Επιτελείου και της ΜΙΤ ενοποιούνται με σκοπό την καλύτερη συλλογή πληροφοριών και αξιολόγησή τους. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η όλη διαδικασία θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια. Ηδη το περασμένο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το στέλεχος της ΜΙΤ, αρμόδιοι από το Γενικό Επιτελείο και την υπηρεσία πληροφοριών συναντήθηκαν και συμφωνήθηκε η μεταβίβαση του ελέγχου της υπηρεσίας παρακολούθησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ΜΙΤ. «Το πρωτόκολλο μεταξύ του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου και του διοικητή της ΜΙΤ θα υπογραφεί σύντομα» δήλωσε ο αξιωματούχος για να συμπληρώσει: «Το πρωτόκολλο διατάσσει τους στρατιωτικούς να δώσουν οι στρατιωτικοί τον έλεγχο στις εγκαταστάσεις παρακολούθησης που διαθέτουν στις υπηρεσίες πληροφοριών».

Σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα τουρκικά δεδομένα, στις 8 Μαρτίου η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε πως θέτει το στρατιωτικό σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ελέγχου κάτω από τον έλεγχο και τη διαχείριση της ΜΙΤ, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως απόρρητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα ελέγχονται απευθείας από την κυβέρνηση.
Ο αξιωματούχος που μίλησε στην «Χουριέτ» επεσήμανε πως η ΜΙΤ θα χρειαστεί περίπου 2 χρόνια για να ολοκληρώσει τον έλεγχο των εγκαταστάσεων και των μέσων ηλεκτρονικής παρακολούθησης των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Το τμήμα παρακολούθησης είναι μια τεράστια διεύθυνση και θα χρειαστούν πολλοί μήνες ώστε όλα τα μέσα που διαθέτει η ΜΙΤ να μεταφερθούν στο καταφύγιο “Mπαϊράκ”», τόνισε στο στέλεχος της ΜΙΤ για να προσθέσει: «Ολόκληρη η τεχνική υποδομή θα μετακινηθεί και το στρατιωτικό μαζί με το πολιτικό προσωπικό (ΜΙΤ) θα δουλεύουν κάτω από την ίδια στέγη».
Το υπόγειο συγκρότημα «Μπαϊράκ» βρίσκεται στην περιοχή Γκιόλμπασι κοντά στην Αγκυρα και αποτελεί το κέντρο παρακολούθησης και ελέγχου υποκλοπών του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Το κωδικό όνομα της υπηρεσίας αυτής είναι: «το αυτί» και μέχρι σήμερα αναφέρονταν μόνο στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου ο οποίος ενέκρινε ποια από τα στοιχεία που έχουν συλλεχτεί θα δίνονταν και στην τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) και ποια όχι. Στο «αυτί» του τουρκικού ΓΕΕΘΑ εργάζονται πενήντα αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, οι περισσότεροι από αυτούς με καθεστώς «ισόβιας» παραμονής.
Ο κύριος λόγος αυτής της απόφασης του τούρκου πρωθυπουργού έχει να κάνει με το καθεστώς της μεταφοράς πληροφοριών. Ενώ η ΜΙΤ αναφέρεται κατευθείαν στον ηγέτη της εκάστοτε κυβέρνησης, οι υπηρεσίες πληροφοριών και υποκλοπών των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας αναφέρονταν μόνο στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου.
Μετά ιδιαίτερα το σκάνδαλο της ομάδας «Ερκένεγκον» που προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση Ερντογάν και τη συνεχή ροή πληροφοριών που λάμβανε από τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες, μετά από υποκλοπές που έκανε από τις επικοινωνίες μελών της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, ο τούρκος πρωθυπουργός αποφάσισε να βάλει «το μαχαίρι στο κόκαλο».
Πάντως, προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι» προς το Γενικό Επιτελείο και να μειώσει τις αντιδράσεις του για αυτή του την ενέργεια, ο Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε το Γενικό Επιτελείο να έχει τον πλήρη έλεγχο του νέου συστήματος παρακολούθησης στο καινούργιο υπόγειο συγκρότημα συλλογής πληροφοριών στην Σινώπη. Το νέο αυτό σύστημα παρακολούθησης δεν θα ασχολείται με το εσωτερικό της χώρας αλλά με το εξωτερικό και κυρίως με την Ελλάδα.
Πρόκειται για τον στρατιωτικό δορυφόρο υποκλοπών «Gokturk» ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο σύγχρονους που θα βρεθούν στο διάστημα. Η αξία του είναι 345 εκατομμύρια δολάρια και εκτιμάται πως οι πρώτες πληροφορίες και φωτογραφίες θα αρχίζουν να στέλνονται στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο στα τέλη του 2013.


newscode

Read more...

"Η Βεγγάζη στον έλεγχό μας",γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

" O πρώτος τούρκος πρωθυπουργός στο Ιρακινό Κουρδιστάν" είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Radikal που κάνει αναφορά στην επίσκεψη του Ερντογάν στο Ιράκ. Σύμφωνα με την εφημερίδα με την επίσκεψη αυτή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει τρία σημαντικά βήματα. Το πρώτο βήμα έγινε ο πρώτος τούρκος πρωθυπουργός που μίλησε στο Κοιβοβούλιο του Ιράκ, με τη σημερινή του επίσκεψη στο Νετζέφ θα επισκεφθεί σον ηγέτη των σιιτών Σιστάνι και τρίτον θα συναντηθεί με τον ηγέτη των Κούρδων του Βορειου Ιράκ Μπαρζανί.

H εφημερίδα STAR έχει τίτλο " ο έλεγχος στη Βεγγάζη περνά στα χέρια της Τουρκίας" και γράφει πως η Άγκυρα που με τις πιέσεις της κατάφερε να φέρει τη διοίκηση των αεροπορικών επιδρομών στη Σμύρνη, θα εξασφαλίσει την ασφάλεια του λαού της Βεγγάζης. Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί τις δηλώσεις του Ερντογάν που τονίζει " δεν θα είμαστε η χώρα που θα ρίχνει βόμβες , αλλά η χώρα που θα δημιουργεί ασφάλεια στο λαό της Λιβύης"

" Yποδοχή σαν ένα μεγάλο συλλαλητήριο" είναι ο τίτλος της Sabah που κάνει αναφορά στην επίσκεψη Ερντογάν στο Ιράκ. Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως τον τούρκο πρωθυπουργό στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης τον υποδέχθηκαν χιλιάδες Ιρακινοί που κρατούσαν και τουρκικές σημαίες. Η Sabah γράφει πως η σημερινή επίσκεψη του Ερντογάν στο Βόρειο Ιράκ έχιε μεγάλη σημασία και απο οικονομική αλλά και απο πολιτική άποψη.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=8&art_id=4489

Read more...

12 δις δολάρια "κυνηγάει" στο Ιράκ ο Ερντογάν.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Στη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού στο Ιράκ , ο τουρκικός Τύπος αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους αυτής της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο τούρκος πρωθυπουργός. Η Τουρκία έχει ανακοινώσει οτι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Συρίας, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και του Ιράκ. Σ'αυτή τη ζώνη που είναι ένα αρχικό βήμα μιας "Μουσουλμανικής Ένωσης" στα πρότυπα της Ε.Ε. θέλει να εντάξει τη Βαγδάτη ο Ερντογάν. Οι πρώτες επαφές με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μαλίκ φαίνεται οτι είχαν θετικά αποτελέσματα. Η τελωνειακή Ενωση της Μέσης Ανατολής ίσως να μην είναι μακριά.

Επίσης ο τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε απο τον Ιρακινό ομόλογο του να αναλάνουν οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες την ανοικοδόμηση της πόλης Σαντρ, στη Βαγδάτη. Ενα τιτάνιο έργο που ο προυπολογισμός του ξεπερνά τα 12 δισ. δολάρια. Στο θέμνα αυτό φαίνεται οτι η ιρακινή κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανάψει το "πρασινο φως" στην Άγκυρα.

Η Τουρκία προσπαθεί να "αλώσει" το Ιράκ οικονομικά. Σήμερα στη χώρα δραστηριοποιούνται 1200 τουρκικές εταιρείες και 25.000 τούρκοι υπήκοοι εργάζονται στο Ιράκ κυρίως στον τομέα του εμπορίου και των κατασκευών. Οι εμπορικές συναλλαγές Τουρκίας -ιράκ έχουν φτάσει τα 7.5 δισ. δολάρια . Το 755 αυτών των συναλλαγών πραγματοποιούνται με το Βόρειο Ιράκ.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ερντογάν συναντήθηκε και με τον ηγέτη των Κούρδων Μεσούντ Μπαρζάνι. Είναι ο πρωτος τούρκος πρωθυπουργός που επισκέπτεται την περιοχή αυτή. Ομως η μεγάλη ανάπτυξη που παρουσιάζει το ιρακινό Κουρδιστάν και οι πετρελαιοπηγές της Μουσούλης και του Κιρκούκ είναι σημαντικοί λόγοι για να κάνει αυτά τα σημαντικά βήματα ο τούρκος πρωθυπουργός που προσπαθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=8&art_id=4492

Read more...

Έντεκα παραβιάσεις και παραβάσεις της τουρκικής Αεροπορίας σήμερα στο Αιγαίο


Τουρκικό «πάρτι» στο Αιγαίο είχαμε σήμερα από 14 μαχητικά αεροσκάφη τα οποία πραγματοποίησαν σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων. Πιο συγκεκριμένα δύο σχηματισμοί αεροσκαφών της τουρκικής Αεροπορίας με 14 μαχητικά εκ των οποίων τα 6 έφεραν οπλισμό πραγματοποίησαν 4 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 7 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Την παρουσία του έκανε και ένα CN-235 σε μεμονωμένη περίπτωση. Όλη η τουρκική δραστηριότητα εξελίχθηκε στο νότιο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

16.000 τουρκικά πιστόλια λαθραία στους σιίτες της Υεμένης


Η αστυνομία του Ντουμπάι ανακοίνωσε ότι κατάσχεσε 16.000 πιστόλια τουρκικής παραγωγής, που κατευθύνονταν για την Υεμένη, προκειμένου να εξοπλίσουν σιίτες αντικαθεστωτικούς, συλλαμβάνοντας ταυτόχρονα έξι άτομα. Έπειτα από αυτό το γεγονός, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνες για να εξιχνιαστεί το παράνομο κύκλωμα το οποίο σίγουρα συνδέεται με την τουρκική βιομηχανίας κατασκευής ελαφρών όπλων ΜΚΕΚ, αφού υποτίθεται ότι η διακίνησή τους έγινε χωρίς επίσημη άδεια από κάποιο κρατικό φορέα.

Από την άλλη πλευρά, 16.000 πιστόλια είναι ασύλληπτα τεράστιο φορτίο για να «κλαπεί» από οπουδήποτε, πόσο μάλλον από το εργοστάσιο κατασκευής τους ή από κάποια στρατιωτική αποθήκη. Εκτός κι αν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πολύ χαλαρές στην εκτέλεση του έργου τους, οπότε θα έπρεπε να αντιδράσουμε δυναμικότερα στις τουρκικές προκλήσεις...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Την ίδρυση Κουρδικού κράτους βλέπει αναλυτής της εφημερίδας Χααρέτζ


Επαναχάραξη του χάρτη της Μέσης Ανατολής βλέπει ο αρθρογράφος Αλούφ Μπεν της εφημερίδας Χααρέτζ επισημαίνοντας ότι οι Κούρδοι του Ιράκ θα ιδρύσουν τελικά ανεξάρτητο κράτος στα εδάφη που ελέγχουν. Ο ισραηλινός αναλυτής στο άρθρο του με τίτλο ¨Προσοχή : Η περιοχή κατασκευάζεται¨, επισημαίνει ότι οι επαναστάσεις που συμβαίνουν στον αραβικό κόσμο αποτελούν τον προάγγελο σημαντικών αλλαγών που έρχονται και οι οποίες θα αλλάξουν τα δεδομένα της περιοχής, ιδιαίτερα αυτής του Λεβάντ όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά τη συμφωνία του Sykes-Picot σχεδόν 100 χρόνια πριν.

Ο Μπέν εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα ιδρυθούν ανεξάρτητα κράτη όπως αυτό της Παλαιστίνης, του Κουρδιστάν, της Δυτικής Σαχάρας και της Νότιας Υεμένης, ενώ σημειώνει ότι η απόσυρση των ΗΠΑ από το Ιράκ θα δώσει την ευκαιρία για ανεξαρτησία στους Κούρδους, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τουρκία : Προς Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας


Με την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση Μονάδων Συνοριακής Φύλαξης, θα τεθεί και το θέμα της μετατροπής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης σε υφυπουργείο ή της ίδρυσης Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Με την έγκριση μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου του νόμου που διασφαλίζει την έστω και μακροπρόθεσμα αφαίρεση της εσωτερικής ασφάλειας του κράτους από τις ΤΕΔ, καθώς και την ίδρυση ειδικών Μονάδων Συνοριακής Φύλαξης που θα διαφυλάττουν όλες τις συνοριακές πύλες καθώς και τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, θα τεθεί και το θέμα της ίδρυσης Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Με βάση τις αλλαγές που γίνονται στον νόμο, στην θέση της Γενικής Διεύθυνσης Φρουράς Συνόρων, προβλέπεται η ίδρυση Διεύθυνσης Συνοριακής Φύλαξης. Η συνδεδεμένη με τις ΤΕΔ ακτοφυλακή(SGK) εντάσσεται σε αυτή τη δομή, υπό την ονομασία Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Θαλασσίων Συνόρων.

Τετρακέφαλη δομή

Στην παρούσα κατάσταση στο θέμα της αποτροπής λαθρεμπορίου και λαθρομετανάστευσης δραστηριοποιούνται 4 διαφορετικοί φορείς. Η SGK για την ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων, η Στρατοχωροφυλακή (JGK) και ο Στρατός Ξηράς (KKK), για την διαφύλαξη των χερσαίων συνόρων, και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση για τις συνοριακές πύλες. Αυτή η τετρακέφαλη δομή προκαλεί αδυναμίες στις προσπάθειες αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων. Για την εξάλειψη αυτών των αδυναμιών αλλά και στα πλαίσια της νόρμας της Ε.Ε., είναι αναγκαία η ίδρυση ειδικών επαγγελματικών συνοριακών σωμάτων που θα συσταθούνε από πολίτες.

Στα πλαίσια των δεσμεύσεων της Τουρκίας προς την Ε.Ε. προβλεπόταν η ίδρυση αυτής της μονάδας ανάμεσα στα έτη 2010 και 2011.

Ειδικές συνοριακές μονάδες

Αφού ληφθεί μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου η άποψη των σχετικών φορέων, και σε περίπτωση που ψηφιστεί μετά, προβλέπεται η απόδοση από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση μέσα σε 5 χρόνια των αρμοδιοτήτων ελέγχου συνοριακών εισόδων και αεροδρομίων, προς την νέα υπηρεσία. Το καθήκον για την φύλαξη των πυλών εισόδου θα αποδοθεί στην νέα υπηρεσία, με εξαίρεση τις πύλες στα σύνορα με Συρία και Ιράν. Τις πύλες εκείνες λόγω του ΠΚΚ, θα συνεχίσουν να τις προστατεύουν η στρατοχωροφυλακή και ο Στρατός Ξηράς. Το πότε θα υπάρξει παράδοση ευθύνης είναι ασαφές διότι αναμένεται να τελειώσει πρώτα το πρόβλημα του ΠΚΚ. Όταν γίνει αυτό το υπουργικό συμβούλιο θα αποδώσει την ευθύνη για τα σύνορα στην υπηρεσία που θα ιδρυθεί.

Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας

Στην παρούσα κατάσταση τα 125 χλμ των συνόρων με το Ιράν, τα 384 χλμ συνόρων με το Ιράκ, όπως και το σύνολο των χερσαίων συνόρων φυλάσσονται από τον Στρατό Ξηράς. Στα σύνορα με το Ιράν και το Ιράκ υπηρετούνε και μονάδες της στρατοχωροφυλακής. Οι προσπάθειες για την ίδρυση των μονάδων Συνοριακής φύλαξης δεν κατέστησαν ακόμη νόμος λόγω της αντίστασης του στρατού στο να αποτραβηχτεί και από την εσωτερική ασφάλεια αλλά και από κάποιες συνοριακές περιοχές. Γνώστες του θέματος εστιάζουν πως στο θέμα αυτό, παρόμοια ισχυρή αντίσταση με τις ΤΕΔ , επιδεικνύεται και από την αστυνομία. Η ίδρυση αυτών των μονάδων που θα θέσουν υπό την ίδια στέγη τις τέσσερεις διαφορετικές υπηρεσίες που διασφαλίζουν την προστασία των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων θέτει και το θέμα της ένταξης αυτής της νέας μονάδας. Διάφορες ιδέες ακούγονται από την κυβέρνηση, από την αστυνομία αλλά και από άλλους φορείς, σχετικά με το μέσα σε ποια δομή θα ενταχτεί.

Ειδικοί που κάνουν αυτές τις κινήσεις για την ίδρυση αυτών των μονάδων στα σύνορα, λένε πως καθώς η νέα δομή για να αποτελέσει μια ολότητα μαζί με την διαφύλαξη της εσωτερικής ασφάλειας πρέπει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση να μετατραπεί σε υφυπουργείο. Άλλοι με βαρύνουσα άποψη πιστεύουν πως πρέπει να ιδρυθεί Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

http://tourkikanea.gr

Read more...

Οι "ηγεμονικές" τάσεις της Τουρκίας προβληματίζουν την Αθήνα


Η προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανιστεί ως η περιφερειακή δύναμη που με αφορμή τη κρίση στη Λιβύη θα της ανατεθούν από το ΝΑΤΟ, ευρύτατες αρμοδιότητες, ακόμη και σε περιοχές που περιλαμβάνονται στο FIR Αθηνών, προβληματίζει την ελληνική πλευρά που ωστόσο φέρεται έτοιμη να αντιδράσει σε κάθε "ανατολίτικη πονηριά" των γειτόνων.

Ο ΥΕΘΑ, ενημερώνει την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τη συμμετοχή μας στην επιχείρηση της Λιβύης και είναι παρήγορο ότι φαίνεται ότι τα δύο μεγάλα κόμματα και ο ΛΑΟΣ, έχουν μία κοινή γραμμή τουλάχιστον σ΄ ότι αφορά στο επίπεδο της στρατιωτικής μας εμπλοκής. Τα κόμματα της Αριστεράς θα προτιμούσαν να μην υπήρχε καμμία απολύτως εμπλοκή, ούτε καν η παροχή διευκολύνσεων.

Σ΄ ότι αφορά στη Τουρκία, είναι εμφανές ότι προσπαθεί μέσω της συμμετοχής της στην επιχείρηση να κάνει επίδειξη των ηγεμονικών της τάσεων. Οι προθέσεις της ήταν αναμενόμενες και γι΄ αυτό πριν ακόμη οριστικοποιηθεί η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση της Λιβύης η ηγεσία του ΥΕΘΑ είχε επισημάνει ότι η διάθεση της φρεγάτας, των ελικοπτέρων και του ιπτάμενου ραντάρ :

"υπακούουν σε μια συμμαχική και διεθνή λογική. Ξεκινούν, όμως, από μία εθνική λογική. Δηλαδή, το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης επιχειρεί εντός περιοχής που θεωρούμε ότι είναι περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη δική μας αντίληψη περί του πώς λειτουργεί το FIR Αθηνών και ως οριοθέτηση του χώρου ευθύνης για έρευνα και διάσωση.

Επίσης, το ραντάρ τύπου ΑΣΕΠΕ παρέχει εικόνα και στο CAOC της Λάρισας. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η ενεργός του συμμετοχή σε όσες δραστηριότητες αυτό είναι εφικτό, του CAOC της Λάρισας. Και με το ίδιο κριτήριο θέτουμε και τους όρους στην παροχή διευκολύνσεων. Δηλαδή, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ένα γαλλικό αεροπλανοφόρο θέλει να εγκατασταθεί σε περιοχή του FIR Αθηνών, διότι αυτό συνδέεται με την υποβολή σχεδίων πτήσεως και συνδέεται επίσης και με τη διεξαγωγή τυχόν επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης", είχε επισημάνει ο ΥΕΘΑ Ε.Βενιζέλος.

http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/blog-post_6702.html

Read more...

Επιδιώκει χρονοδιάγραμμα στις διευθετήσεις η Άγκυρα


Διμερής συμφωνία ή προσφυγή στη Χάγη, μετά τις εκλογές του Ιούνη στην Τουρκία

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το θόρυβο που δημιούργησαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Α. Νταβούτογλου, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ του Καστελόριζου, αλλά και να προετοιμάσει το κλίμα για παραπομπή του συνόλου των διευθετήσεων στο Δικαστήριο της Χάγης, επιχείρησε, με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

Κάνοντας τον ανήξερο δήθεν για τις τουρκικές αξιώσεις, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε πως «η δήλωση του Νταβούτογλου ότι το Καστελόριζο πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της Μεσογείου και όχι του Αιγαίου, δυσαρέστησε κι εμένα, όπως και κάθε Ελληνα». Ο ίδιος χαρακτήρισε το casus belli της Τουρκίας για τα 12 μίλια «ανοιχτή παραβίαση της σύμβασης του ΟΗΕ, που είναι το πιο ιερό κείμενο του δικαίου της θάλασσας», αναρωτώμενος αν «με αυτόν τον τρόπο θέλει να αναπτύξει η Τουρκία το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός Εξωτερικών, με έμμεσο τρόπο, έθεσε το χρονοδιάγραμμα στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις, λέγοντας ότι «μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, πρέπει ή να υπάρξει μία λύση στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ή να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα». Αυτό που δεν είπε ο Δ. Δρούτσας είναι το τι θα γράφει το συνυποσχετικό της προσφυγής, αφού εκεί θα πρέπει να ορίζονται ζητήματα σχετικά με τα χωρικά ύδατα, δηλαδή τα σύνορα.

Φανερώνοντας τον πραγματικό καημό της κυβέρνησης, ο Δ. Δρούτσας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, είπε ότι με τις τουρκικές προκλήσεις σε αέρα και θάλασσα, η ελληνική πλευρά δυσκολεύεται να πείσει τον ελληνικό λαό για την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Αναρωτήθηκε συγκεκριμένα: «Πώς μπορεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου να πάει στην Ερζερούμ για να υπερασπιστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όταν μία μέρα πριν, δέκα τουρκικά αεροσκάφη πετούν στα διακόσια μέτρα; Πώς μπορούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό; Γιατί συμβαίνουν αυτά στο Αιγαίο, τη στιγμή που υπάρχει το θετικό αυτό κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων; Δεν έχουμε λάβει απάντηση στα ερωτήματα αυτά».

Απαντώντας στην ερώτηση αν ενοχλήθηκε από την έκκληση που έκανε ο Νταβούτογλου στη μειονότητα στη Θράκη να διατηρήσει τη θρησκευτική και εθνοτική της ταυτότητα, ο Δ. Δρούτσας είπε ότι «κάποιοι στην Τουρκία χρησιμοποιούν τη θρησκεία ή τη γλώσσα και τηρούν στάση κτητική απέναντι σε πληθυσμούς σε γειτονικές χώρες, με σκοπό να αποκτήσουν πάτημα. Αυτό είναι μία παρωχημένη αντίληψη που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως ομήρους στη γεωπολιτική σκακιέρα (...) Δεν νομίζω ότι ο Νταβούτογλου συμμερίζεται την αντίληψη αυτή. Γνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανάμειξη στα εσωτερικά άλλης χώρας. Και εξάλλου είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο».

http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/blog-post_7452.html

Read more...

Δώσε θάρρος στον (βάρβαρο γενοκτόνο) χωριάτη, να σου αμφισβητήσει και τη Ζουράφα


Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο κατήγγειλε... παρενόχληση τουρκικών αλιευτικών ανατολικά της βραχονησίδας που βρίσκεται κοντά στη Σαμοθράκη αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία. Μετά το Καστελόριζο η Τουρκία επαναφέρει τις διεκδικήσεις της για την άλλη άκρη του «τόξου» των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, τη βραχονησίδα Ζουράφα ή Λαδοξέρα, 6 μίλια βορειοανατολικά της Σαμοθράκης.

Μετά το Καστελόριζο η Ζουράφα
Αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στη Ζουράφα, η Τουρκία κατήγγειλε... παρενόχληση τριών τουρκικών αλιευτικών από δύο σκάφη του Λιμενικού ανατολικά της Ζουράφας την περασμένη Πέμπτη. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η «παρενόχληση» δημοσιοποιήθηκε από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, με την επισήμανση ότι δόθηκαν οδηγίες στο τουρκικό ΥΠΕΞ για να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αθήνα.

Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη Ζουράφα δεν είναι τυχαία, καθώς η βραχονησίδα έχει κρίσιμο ρόλο στη χάραξη της θαλάσσιας οριογραμμής μεταξύ των δύο χωρών και στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών όπως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.
Στη συγκεκριμένη περιοχή, μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων, εξ ου και το όνομα «Λαδοξέρα», από την ελαιώδη ουσία που αναβλύζει γύρω από τη συγκεκριμένη βραχονησίδα.

Την ίδια στιγμή μάλλον αντιφατικά είναι τα μηνύματα που στέλνει η Αθήνα, με συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στη «Χουριέτ». Θέτοντας χρονοδιάγραμμα το διάστημα αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία, ο κ. Δρούτσας θέτει και ένα δίλημμα στην τουρκική πλευρά, το οποίο όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από έκφραση επιθυμιών της ελληνικής κυβέρνησης.

Το μήνυμα
«Μετά τις εκλογές είναι η ώρα των αποφάσεων: Ή λύση ή Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» είναι το μήνυμα του κ. Δρούτσα, όταν είναι σαφές ότι και για τα δύο προϋπόθεση είναι η άρση του casus belli, η εγκατάλειψη της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» και η αποδοχή του δικαίου της θάλασσας, ενώ ακόμη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η μη επίτευξη συμφωνίας διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας κάθε άλλο παρά οδηγεί αυτομάτως στη Χάγη. Η ελληνική στρατηγική, πάντως, δεν έχει απάντηση για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ούτε λύση ούτε προσφυγή στη Χάγη.

Στην συνέντευξή του, πάντως, ο κ. Δρούτσας καλεί τον κ. Νταβούτογλου να αντιληφθεί ότι με τις παραβιάσεις και την ένταση που δημιουργείται «δεν αλλάζει το καθεστώς του Αιγαίου», αλλά αντιθέτως δημιουργείται καχυποψία και στην ελληνική κοινή γνώμη.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/03/blog-post_9116.html#more

Read more...

Η διείσδυση στη Μέση Ανατολή βασικός στόχος των τουρκικών τραπεζών


Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Νταρμούς Γιλμάζ, σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με ουσιαστικό αντικείμενο τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα στην Τουρκία, στη Συρία, στο Λίβανο, αλλά και στην Ιορδανία, βασικός στόχος του τραπεζικού τομέα της χώρας του είναι η μεγαλύτερη και αποτελεσματική διείσδυση στις τραπεζικές αγορές της Μέσης Ανατολής.

Η κυβερνητική μεθόδευση αυτής της τουρκικής διείσδυσης στον τραπεζικό τομέα των παραπάνω χωρών, ακολουθεί τη γενικότερη τάση της «εξωστρέφειας» στο εμπόριο και στις επιχειρηματικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, ακολουθεί την τάση μείωσης του μεριδίου των τουρκικών εξαγωγών προς τις αγορές των κρατών-μελών της ΕΕ (από το 56% στο 46% επί του συνόλου τους) και της παράλληλης αύξησής τους (από 13% σε 29%) προς τις αγορές των χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σάλος στην Τουρκία από την κατάσχεση υπό έκδοση βιβλίου


Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Η κατάσχεση βιβλίου υπό έκδοση -δηλαδή κειμένου που δεν έχει πάρει ακόμα το δρόμο για το τυπογραφείο- από την αστυνομία είναι η νέα αφορμή που ξεσηκώνει σάλο στην Τουρκία. Πρόκειται για το βιβλίο «Ο στρατός του ιμάμη», που έχει γράψει ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ. Ο τελευταίος είχε συλληφθεί πριν από μέρες στο πλαίσιο της δίκης «Εργκενεκόν». Το βιβλίο πραγματεύεται την ισχύ του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται το βασικό στήριγμα της σημερινής πολιτικής εξουσίας στην Τουρκία και κατά πολλούς είναι ο ισχυρότερος άντρας της χώρας, μέσω του θρησκευτικού του τάγματος.

Η αστυνομία έκανε πριν από μερικές μέρες έφοδο στον εκδοτικό οίκο που επρόκειτο να εκδώσει το βιβλίο, αλλά και στην εφημερίδα «Ραντικάλ», όπου συνάδελφος του Σικ είχε σε ηλεκτρονική μορφή το βιβλίο.

Εκεί, κατέσχεσε την ηλεκτρονική μορφή, αλλά και τη διέγραψε από το σκληρό δίσκο των υπολογιστών στον εκδοτικό οίκο και την εφημερίδα.

Οι αντιδράσεις στην Τουρκία είναι έντονες και φτάνουν στο σημείο να διατυπώνεται η άποψη ότι «έχει ξεπεραστεί και η περίοδος της χούντας του 1980», αφού το βιβλίο δεν είχε καν κυκλοφορήσει.

http://www.enet.gr/

Read more...

Δρούτσας: «Ωριμες οι συνθήκες» για τα 12 μίλια στο Αιγαίο


Μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην Τουρκία, το θέμα της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είτε να λυθεί είτε να προωθηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είπε στη Hurriett ο Ελληνας ΥΠΕΞ. Ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του που δημοσιεύει την Δευτέρα η τουρκική Χουριέτ στέλνει μήνυμα στην Αγκυρα για επίλυση των χρόνιων ελληνοτουρκικών διαφορών μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Δρούτσας: «Ωριμες οι συνθήκες» για τα 12 μίλια στο Αιγαίο. Οπως τόνιζει ο Δημήτρης Δρούτσας, με την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες θα πρέπει είτε να προκύψει αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία είτε οι δύο χώρες να απευθυνθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ κάλεσε παράλληλα την γειτονική χώρα να υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς εκτίμησε ότι «από τις επαφές μας και τις δηλώσεις που έχουν γίνει αντιλαμβάνομαι ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες».
«Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, δικαίωμα που παράσχει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ωστόσο η Τουρκία χαρακτηρίζει τη χρήση του δικαιώματός μας αυτού αιτία πολέμου. Αυτό όμως συνιστά ανοιχτή παραβίαση της σύμβασης του ΟΗΕ που είναι το πιο ιερό κείμενο του δικαίου της θάλασσας», σημειώνει ο κ.Δρούτσας.
Για τις συχνές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά, αλλά και για τις «αβλαβείς διελεύσεις» πολεμικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο Ελληνας υπουργός σημειώνει ότι «η Τουρκία με τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν θα αλλάξει και η Ελλάδα θα συνεχίσει να διασφαλίζει τα δικαιώματά της χρησιμοποιώντας κάθε αναγκαίο μέσο. Το μόνο που καταφέρνει η Τουρκία με τον τρόπο αυτό είναι η ένταση και η αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης προς αυτήν».
Στο θέμα του Κυπριακού εξάλλου αναρρωτήθηκε «για ποιο λόγο η Τουρκία των 75 εκατομμυρίων πρέπει να φοβάται την Κύπρο των 750 χιλιάδων. Η Τουρκία δεν έχει να χάσει τίποτα αποσύροντας στρατεύματα, πράγμα που θα δώσει ανάσα στο νησί. Και η έννοια της μητέρας πατρίδας είναι κάτι που δεν έχει ισχύ σήμερα».
Η πρόσφατη επίσκεψη Νταβούτογλου σε Αθήνα, Μακεδονία και Θράκη έφερε στο προσκήνιο και το θέμα των μειονοτήτων, στο οποίο επίσης αναφέρθηκε ο Ελληνας ΥΠΕΞ: «Θα ήθελα να ζωντανέψει η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο ... Θέλω να επισκεφθώ την Ίμβρο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Νταβούτογλου. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συζητήσουμε με τους λιγοστούς έλληνες που έχουν απομείνει στην Τουρκία και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε τη ζωή τους».
Οι τουρκικές μεθοδεύσεις για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης σχολίασε επίσης ότι «κάποιοι στην Τουρκία χρησιμοποιούν τη θρησκεία ή τη γλώσσα και τηρούν στάση κτητική απέναντι σε πληθυσμούς σε γειτονικές χώρες, με σκοπό να αποκτήσουν πάτημα. Αυτό είναι μία παρωχημένη αντίληψη που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως ομήρους στη γεωπολιτική σκακιέρα. Ως αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, από 200 χιλιάδες που ήταν, έχει καταλήξει σήμερα να αριθμεί 2 χιλιάδες άτομα. Στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν τίθεται θέμα αμοιβαιότητας μεταξύ των χωρών. Δεν νομίζω ότι ο Νταβούτογλου συμμερίζεται την αντίληψη αυτή. Γνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανάμειξη στα εσωτερικά άλλης χώρας. Και εξάλλου είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο».

ΕΘΝΟΣ

Read more...

Αμερικανικό διάβημα στην Αγκυρα για τις υπερπτήσεις


Της Δωρας Aντωνιου
Ο αυξημένος αριθμός υπερπτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι το 2009 προκάλεσε την κινητοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο, όπως αποκαλύπτεται από τα απόρρητα τηλεγραφήματα των WikiLeaks, που εξασφάλισε και παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα η «Κ», ζήτησε από τις αμερικανικές πρεσβείες σε Αθήνα και Αγκυρα να ενεργήσουν. Στα τηλεγραφήματα διατυπώνεται η ευθεία αντίθεση της Ουάσιγκτον στις υπερπτήσεις, καθώς αναγνωρίζεται ότι τα δύο νησιά αποτελούν τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

Στις 12 Ιουνίου 2009, αποστέλλεται από τη Ουάσιγκτον τηλεγράφημα σε Αθήνα και Αγκυρα, με συντάκτη τον αρμόδιο βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Μάθιου Μπράιζα, με το οποίο ζητείται από τις εκεί αμερικανικές πρεσβείες να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες για να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο. «Ζητούμενες ενέργειες: Οι πρεσβείες στην Αθήνα και την Αγκυρα θα πρέπει να προβούν στο ακόλουθο διάβημα, στο ενδεδειγμένο υψηλό επίπεδο (υφυπουργού ή πιο πάνω) και προς στρατιωτικούς αξιωματούχους και αξιωματούχους των πρωθυπουργικών γραφείων», αναφέρει το τηλεγράφημα.

Ακολούθως, παρατίθενται οι κοινές και για τις δύο χώρες παρατηρήσεις: «Οι ΗΠΑ είναι πολύ ανήσυχες από την αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας και των αντιπαραθέσεων στο Αιγαίο, τόσο από τις τουρκικές υπερπτήσεις αλλά και από τις ελληνικές παρενοχλήσεις, τους τελευταίους έξι - επτά μήνες». «Αυτές οι αντιπαραθέσεις διαμορφώνουν μη αποδεκτό κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος».

Το τηλεγράφημα συνεχίζει με τις οδηγίες που αφορούν μόνο την Αθήνα: «Κατόπιν αιτήματός σας, έχουμε επανειλημμένως επικοινωνήσει με ανώτατους Τούρκους αξιωματούχους, πολιτικούς και στρατιωτικούς, για τις υπερπτήσεις σε Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Θα το κάνουμε εκ νέου, ως μέρος του παρόντος διαβήματος. Παράλληλα, προκειμένου να παραχθεί κοινώς αποδεκτό αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να γίνουν κατανοητές οι ανησυχίες της Τουρκίας σε ελληνικές δραστηριότητες, οι οποίες προκαλούν τις τουρκικές θέσεις στο Αιγαίο, όπως οι «επιθετικές» παρεμβολές για το FIR Αθηνών ή η μονομερής στρατιωτική χρήση περιοχών που οι Τούρκοι πιστεύουν ότι βάσει συνθηκών θα πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένες. Δεν μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στο να περιορίσουμε την Τουρκία, εάν η Ελλάδα συμπεριφέρεται επιθετικά, συμπεριλαμβανομένης και της επιλογής για στρατιωτικές ασκήσεις νησιών που η στρατιωτική τους αξιοποίηση αμφισβητείται».

Ακολουθούν οι οδηγίες που αφορούν μόνο την Αγκυρα: «Οπως και στο παρελθόν, ζητούμε να σταματήσετε τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι. Καθώς τα δύο νησιά είναι κατοικημένα, οι υπερπτήσεις συνιστούν μια νέα, επικίνδυνη παράμετρο στις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο. Αυτό θα ίσχυε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ωστόσο, ειδικά όσον αφορά το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, οι ΗΠΑ, ως μέρος της συνθήκης των Παρισίων του 1947, αποδέχονται ότι τα νησιά αυτά είναι αδιαμφισβήτητο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Ενώ σε πολλά από τα θέματα του Αιγαίου η Τουρκία υιοθετεί θέσεις με τις οποίες είτε συμφωνούμε είτε μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε, δεν συμμεριζόμαστε τις θέσεις σας όσον αφορά αυτά τα νησιά. Εάν συμβεί κάποια τραγωδία ή εάν το θέμα λάβει μεγαλύτερη δημοσιότητα, θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε να δηλώσουμε δημοσίως τη θέση των ΗΠΑ. Παράλληλα, διατυπώνουμε και στην ελληνική πλευρά τον προβληματισμό μας για συμπεριφορές και πρωτοβουλίες που αμφισβητούν το de facto καθεστώς και τις οποίες κατανοούμε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει ως χρήζουσες απάντησης».

http://news.kathimerini.gr

Read more...

Επέκταση των επιχειρήσεων της Frontex στην Κρήτη


Του Θαναση Tσιγγανα

Ανήσυχη για τις μεταναστευτικές ροές στα ευρωπαϊκά σύνορα της Μεσογείου, λόγω των εξελίξεων στη Λιβύη, εμφανίζεται η Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την ασφάλεια των συνόρων. Τα αλλεπάλληλα κύματα λαθρομεταναστών οδήγησαν τους αξιωματούχους της Frontex στην απόφαση να επεκτείνουν τον χρόνο και τον χώρο δράσης των δύο κοινών επιχειρήσεων «Ποσειδώνας» και «Ερμής», που βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε εφαρμογή σε Ελλάδα και Ιταλία, αντίστοιχα.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία χαρακτηρίζει «άκρως ασταθή την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική» και προβλέποντας κύμα μετανάστευσης από τις εμπόλεμες περιοχές της Λιβύης αποφάσισε να διευρύνει το επιχειρησιακό πεδίο του «Ποσειδώνα» που καλύπτει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και να συμπεριλάβει και την Κρήτη. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, από την περασμένη Πέμπτη ένα πορτογαλικό αεροπλάνο και ρουμανικά σκάφη, υπό την επιχειρησιακή ομπρέλα της Frontex, έχουν αναπτυχθεί αυξάνοντας το επίπεδο της επιτήρησης στην περιοχή.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου, στον οποίο επεκτάθηκε η επιχείρηση «Ποσειδώνας», με την παράλληλη ανάπτυξη της δύναμης ταχείας επέμβασης RABIT 2010, δείχνουν μείωση του αριθμού των λαθρομεταναστών μέσα στο 2011. Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου μέχρι την περασμένη Πέμπτη εντοπίστηκαν 5.281 παράνομοι μετανάστες, ενώ το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2010 είχαν περάσει στο ελληνικό έδαφος 8.054. Τον Μάρτιο μάλιστα παρατηρείται μείωση (1.383) σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο (1.632) και τον Ιανουάριο (2.266). Η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών που πέρασε τα ελληνικά σύνορα τον Μάρτιο είναι από το Αφγανιστάν (24%) και ακολουθούν οι μετανάστες από το Πακιστάν (14%) και το Μπανγκλαντές (12%).

Οι στόχοι του χερσαίου «Ποσειδώνα» παραμένουν ίδιοι με αυτών της δύναμης RABIT: αυξημένη επιτήρηση των συνόρων, αυξημένοι συνοριακοί έλεγχοι και ταχύτατη ενημέρωση. Η Frontex επισημαίνει ότι «τo Eυρωπαϊκό Συμβούλιο, ειδικά για τα νότια σύνορα της Ε. Ε., κατέληξε την περασμένη Παρασκευή στο συμπέρασμα ότι «έως το τέλος του 2011 η Επιτροπή θα διαθέσει πρόσθετους πόρους για τις δύο επιχειρήσεις και τα κράτη-μέλη καλούνται να τις ενισχύσουν με έμψυχο υλικό και μέσα». Η χειροπιαστή αλληλεγγύη τους θα αφορά αυτήν την περίοδο -σημείωσε- την Ελλάδα και την Ιταλία, που επηρεάζονται άμεσα από τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Για την επιχείρηση «Ερμής» λόγω της αυξημένης πίεσης στη νήσο Λαμπεντούζα από Τυνήσιους μετανάστες, η Frontex αποφάσισε να διευρύνει τον επιχειρησιακό τομέα και τη διάρκειά της μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, κ. Ιλκα Λάιτινεν, δήλωσε πως «η υπηρεσία μπορεί να αναπτύξει πρόσθετες επιχειρήσεις και σε άλλα σημεία της Μεσογείου».

http://news.kathimerini.gr

Read more...

Ενώνει Ευρωπαίους κατά της Τουρκίας ο Πάπας


Ο Ποντίφικας είναι ενήμερος για τη βεβήλωση των χριστιανικών μνημείων στα κατεχόμενα. Διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα μεσολαβήσει στους Ευρωπαίους ηγέτες ώστε να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία. Ο Πάπας Βενέδικτος είναι γνώστης του απύθμενου θράσους των Τούρκων. Ως εκ τούτου, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια, όπως τουλάχιστον αποδείχτηκε από τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, για την απαράδεκτη και προκλητική στάση των Τούρκων να επιβάλλουν χαράτσι στους προσκυνητές του κατεχόμενού μας Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα. Επιπλέον, όπως ανέφερε χθες από το Βατικανό ο Μακαριότατος, ο Πάπας Βενέδικτος είναι ενήμερος και για την όλη κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα σε σχέση με τη βεβήλωση των ορθόδοξων εκκλησιαστικών μας μνημείων. Κατά τη συνάντηση Αρχιεπισκόπου και Ποντίφικα στην Αγία Έδρα στο Βατικανό, ο τελευταίος έδωσε τις διαβεβαιώσεις στον Αρχιεπίσκοπο ότι θα εργαστεί προς την κατεύθυνση των Ευρωπαίων ώστε να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία για την καταστροφή των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, αλλά και για το θέμα που προέκυψε με την επιβολή εισιτηρίου από τις κατοχικές δυνάμεις στους προσκυνητές που μεταβαίνουν στον Απόστολο Ανδρέα.

Κατά τις επαφές του, ο Μακαριότατος έλαβε, επίσης, διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει συντονισμός και σε επίπεδο ΕΕ μεταξύ των αντιπροσώπων του Βατικανού και της Εκκλησίας της Κύπρου.

Εντυπωσιάστηκε ο Αρχιεπίσκοπος

Όπως δήλωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, «είναι πεποίθησή μου ότι η πίεση προς την πλευρά της Άγκυρας μπορεί να ασκηθεί μόνο μέσω της ΕΕ». Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε συνάντηση σαράντα λεπτών με τον Πάπα Βενέδικτο, ενώ η συζήτηση συνεχίστηκε και σε γεύμα εργασίας. «Τον παρακάλεσα να συντονίσει τους μεγάλους της Ευρώπης, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία, όλοι αυτοί είναι Καθολικοί, είναι δικοί του άνθρωποι, ούτως ώστε να απευθυνθούν προς την Τουρκία για να σταματήσει η καταστροφή των χριστιανικών μας μνημείων στην υπό κατοχή περιοχή της Κύπρου· τα μνημεία μας το ένα μετά το άλλο καταρρέουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως εντυπωσιάστηκε γιατί ο Πάπας γνώριζε με κάθε λεπτομέρεια όλη την κατάσταση στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν επιπλέον τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, μετά και τις εξελίξεις σε Αίγυπτο, Συρία, Ιορδανία και αλλού, με τον Αρχιεπίσκοπο να εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να ενώσουν δυνάμεις Ορθόδοξοι και Καθολικοί για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Ο Μακαριότατος σημείωσε επιπλέον ότι με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συζήτησε τα θέματα που ενδιαφέρουν την Εκκλησία της Κύπρου και σε γεύμα εργασίας.

«Ο Πάπας γνώριζε με πάσα λεπτομέρεια και την κατάσταση στον Απόστολο Ανδρέα με τα προσχήματα για μη συντήρηση του Μοναστηριού, αλλά και για την επιβολή εισιτηρίου. Το θετικό είναι ότι όλα αυτά τα γνώριζε, λόγω ίσως και των διαβημάτων μας, μετά την απαγόρευση της λειτουργίας τα Χριστούγεννα. Είναι σίγουρα αντίθετος με αυτές τις ενέργειες και υποσχέθηκε ότι θα συντονίσει τους Ευρωπαίους για να ασκηθούν πιέσεις στους Τούρκους, ώστε να αρχίσουν συντήρηση των μνημείων μας και να μάθουν να σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄.

Μόνο η… Ε.Ε μπορεί

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε συνάντηση επίσης με τον Καρδινάλιο Μπερτόνε, Πρωθυπουργό του Βατικανού, με τον οποίο συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός ενεργειών προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. «Του εξήγησα με πάσα λεπτομέρεια τις καταστάσεις στην Κύπρο, και πώς μπορεί να ενεργήσει, διότι αυτός χειρίζεται όλους τους διπλωματικούς εκπροσώπους της Αγίας Έδρας και αυτός δίνει εντολές στους Νούντσιους (διαπεπιστευμένοι αντιπρόσωποι του Πάπα προς στις κυβερνήσεις ξένων χωρών)», είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Και πρόσθεσε: «Τον παρακάλεσα να δώσει εντολή στον αντιπρόσωπο που είναι στις Βρυξέλλες, να συνεργάζεται με τον Εκπρόσωπο της Εκκλησίας εκεί και να απευθύνονται προς την Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα σώματα, για να έχουμε έναν συντονισμό των δυνάμεών μας, γιατί πιστεύω ότι η πίεση για την Τουρκία μπορεί να προέλθει μόνο από την ΕΕ».

Οι επαφές του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, άρχισαν το πρωί με συνάντηση με τον Καρδινάλιο Κοκ, Πρόεδρο του Συμβουλίου για την ενότητα των Χριστιανών και Επικεφαλής του διαλόγου Ορθοδόξων- Ρωμαιοκαθολικών, κατά την οποία εξετάστηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τις δύο Εκκλησίες. Ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του επιστρέφουν στην Κύπρο την Τετάρτη.

http://www.sigmalive.com/

Read more...

Γιατί η Τουρκία δεν επιδιώκει διχοτόμηση της Κύπρου


Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΕΙΝΑΙ ο μόνιμος μπαμπούλας και εκβιασμός που μηρυκάζουν τα περισσότερα κόμματα: Αν δεν λύσουμε το Κυπριακό, τότε η διχοτόμηση θα είναι γεγονός. Γι’ αυτό, επισείουν αυτόν τον εκβιασμό προς τους πολίτες για να δεχθούν τη λύση, που η πολιτική ηγεσία, από την εποχή Μακαρίου μέχρι σήμερα, έχει προαποφασίσει, ερήμην του κυρίαρχου λαού. Λένε ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι ο οδυνηρός ιστορικός συμβιβασμός, που ο Μακάριος απεδέχθη το 1977 και, έκτοτε, όλοι οι Πρόεδροι ακολουθούν τα χνάρια του. Κανείς, όμως, μέχρι σήμερα, όπως και το πάνσοφο Εθνικό Συμβούλιο, ουδέποτε μελέτησε, ανέλυσε και εξέτασε αν αυτή η λύση είναι εκείνη που θα διασφαλίσει το μέλλον και την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Ούτε αν απαιτείται αλλαγή τακτικής, στρατηγικής και στοχοθεσίας. Αυτά προϋποθέτουν βαθιά μελέτη, ανάλυση και, κυρίως, αποφάσεις σε βάθος χρόνου και κόστος. Ξεπερνούν τις δυνατότητες της ηγεσίας μας που, απλώς, βολεύεται με μια πολιτική που αποφασίστηκε πριν από 34 χρόνια!

Είναι αληθές ότι από τη δεκαετία του 1950 η Τουρκία και η Βρετανία σχεδίαζαν τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτά μέχρι το 1974. Η τουρκική εισβολή ανέτρεψε δεδομένα και δημιούργησε ένα ολέθριο ανισοζύγιο ισχύος υπέρ της Τουρκίας και σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Τουρκία δεν επιδιώκει πλέον διχοτόμηση. Ας ανοίξουμε ξανά το βιβλίο του Φοίβου Κ. Κλόκκαρη, αντιστράτηγου ε.α. με τίτλο: «Τουρκική απειλή κατά του Ελληνισμού της Κύπρου». Η Τουρκία δεν θέλει πια διχοτόμηση ούτε και δύο κράτη. Θέλει ολόκληρο το νησί. Γιατί; Διότι, κατά τον αντιστράτηγο Κλόκκαρη, «αυτό αφήνει στους Έλληνες της Κύπρου περιθώρια αυτονομίας και επιλογών στην ασφάλεια, που προσκρούουν στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας και στον στρατηγικό στόχο της για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Η επιλογή αυτή (της διχοτόμησης) δυνατόν να δημιουργήσει προβλήματα στην ασφάλεια της Τουρκίας, όπως η ίδια εκτιμά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Τουράν Γκιουνές, Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Ετσεβίτ, το 1976, ότι η διχοτόμηση είναι καθαρή παραφροσύνη, γιατί θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της κεντρικής και ανατολικής Μικράς Ασίας» (θυμηθείτε τους S-300 και τις λυσσώδεις αντιδράσεις και απειλές, τότε, της Τουρκίας).

Ο καθηγητής Νεοκλής Σαρρής, που επικαλείται ο Κλόκκαρης, στο μνημειώδες έργο του, «Η άλλη πλευρά», επισημαίνει ότι «η στοχοθεσία της Τουρκίας προχωρεί πολύ πέρα από τη διχοτόμηση: περιλαμβάνει το σύνολο της Κύπρου». Άρα, ούτε και δύο κράτη θέλει η Τουρκία στο νησί επειδή πάντα θα υπήρχε ο διαχρονικός φόβος της ότι το ελληνικό κρατίδιο θα μπορούσε να ενσωματωθεί στην Ελλάδα και η ελληνική παρουσία να επανεμφανιζόταν στην Αν. Μεσόγειο. Με την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου, η Τουρκία πέτυχε, πρώτον, ανατροπή του ισοζυγίου δυνάμεων υπέρ της. Δεύτερον, εξεδίωξε την Ελλάδα από την Αν. Μεσόγειο, δυτικά της Ρόδου. Τρίτον, κρατεί όμηρο την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία δεν αναγνωρίζει, πλήττει και υπονομεύει. Αν η λύση των δύο κρατών ή η διχοτόμηση βόλευε τους τουρκικούς στόχους, η Τουρκία θα προέβαινε στις σχετικές ενέργειες.

Ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι ο αφανισμός του κυπριακού Ελληνισμού, η τουρκοποίησή του, η ενσωμάτωσή του στον τουρκικό κορμό κι ο πλήρης έλεγχος της νήσου στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των στρατηγικών και γεωπολιτικών στοχεύσεων και συμφερόντων της. Αυτά είναι τόσον οφθαλμοφανή που, προφανώς… τύφλωσαν την ηγεσία της Κύπρου. Γι’ αυτό και αδυνατεί να κατανοήσει όσα από το 1956 η Τουρκία υλοποιεί σε βάρος μας με μεθοδικότητα και με τη βοήθεια ελληνικών αβελτηριών και ανεπαρκειών.

http://www.sigmalive.com

Read more...

Ανακλήθηκε η άδεια προς το ιταλικό πλοίο Explora που πόντιζε καλώδια εντός της ΑΟΖ


Οι ελληνικές Αρχές ανακάλεσαν την άδεια που είχαν δώσει στο πλοίο Explora για την πόντιση καλωδίων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς διαπιστώθηκε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία ζήτησε ανάλογη άδεια και από την τουρκική πλευρά. Ενημερώνοντας της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι το ιταλικό πλοίο, που είχε σκοπό να κάνει έρευνες για να ποντίσει υποβρύχια καλώδια μεταξύ Μπάρι και Τελ Αβίβ, ζήτησε τη σχετική άδεια από τις ελληνικές αρχές για περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Στις 12 Μαρτίου το ιταλικό πλοίο εμποδίστηκε από τουρκικό πολεμικό, που του ζήτησε να διακόψει τις έρευνες και κατόπιν αυτού έστειλε e- mail στην ελληνική πλευρά.


Το υπουργείο των Εξωτερικών, πέρα από τη φρεγάτα «Θεμιστοκλής», που έστειλε στην περιοχή, με διάβημά του προς το ιταλικό ΥΠΕΞ ζητούσε να μη απευθυνθεί στην τουρκική πλευρά για τη σχετική άδεια, γιατί ενέπιπτε στην ελληνική δικαιοδοσία και αρμοδιότητα. Κατά τον πλου επιστροφής του ιταλικού πλοίου, η τουρκική πλευρά εξέδωσε και δικό της σήμα που παρέθετε διαφορετική διαδρομή από αυτήν του ελληνικού διαβήματος.

Απεδείχθη εκ των υστέρων, είπε ο κ. Βενιζέλος, ότι η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε ζητήσει άδεια και από τις τουρκικές αρχές, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και κατόπιν αυτού οι ελληνικές αρχές ανακάλεσαν τις άδειες που είχαν δοθεί στην εταιρεία και για άλλες ελληνικές περιοχές, όπως στην Πελοπόννησο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΠΟΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ;


Παπαθανασίου Αντώνιος Α.
Διεθνολόγος – Πολιτικός Επιστήμων

Όταν οι Οθωμανοί Τούρκοι έφτασαν έξω από την Βιέννη, η Οθωμανική Αυτοκρατορία βρισκόταν πλέον στο ζενίθ της. Αυτή όμως ήταν, κατά πολλούς, και η αρχή του τέλους μια δύναμης η οποία έκτοτε χάνει συνεχώς εδάφη αδυνατώντας να ελέγξει τις – πολλές – μειονότητες οι οποίες ανέκαθεν αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος της. Λίγο πριν την έναρξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου, η Οθωμανική Αυτοκρατορία χαρακτηριζόταν ως ο «μεγάλος ασθενής» και στο τέλος του Πολέμου η Αυτοκρατορία είχε πλέον αντικατασταθεί από το Τουρκικό κράτος, σαφώς μικρότερο σε μέγεθος και δύναμη, όμως εξίσου πολύμορφο και πολύπλοκο.

Ο Κεμάλ Ατατούρκ ανέβηκε στην εξουσία και κατάφερε όχι μόνο να αποτρέψει τον περαιτέρω κατακερματισμό της Τουρκίας αλλά και να δώσει μια νέα ταυτότητα στο νεοσύστατο αυτό κράτος. Μια κοσμική ταυτότητα η οποία βοήθησε την Τουρκία να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα έως σήμερα, καταπιέζοντας βεβαίως όλες τις θρησκευτικές, πολιτικές και πολιτισμικές μειονότητες στην επικράτεια της.

Όταν δε η πολιτική ηγεσία αδυνατούσε να αντιμετωπίσει τους εσωτερικούς, κυρίως, κινδύνους τότε ο στρατός αναλάμβανε δράση για να διατηρήσει την ισχύουσα τάξη πραγμάτων. Αντί λοιπόν η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΟΚ το 1980, ο στρατός επέβαλλε ένα στρατιωτικό καθεστώς το οποίο και διατήρησε το status quo στην Τουρκία, καθώς πιθανή ένταξη της χώρας στην Κοινότητα, συν τοις άλλοις, θα άμβλυνε τις καταπιέσεις κατά των μειονοτήτων ενώ παράλληλα θα αλλοτρίωνε τον κεμαλικό χαρακτήρα του κράτους, επηρεάζοντας σαφώς και την πολιτική δύναμη του στρατού, των ισλαμιστών και των μειονοτήτων.

Όμως για να είμαστε ακριβείς, δεν θα πρέπει να μιλάμε για την επιβολή στρατιωτικού καθεστώτος στην Τουρκία το 1980, αλλά για αλλαγή μηχανισμού λήψης αποφάσεων, μιας και το καθεστώς πριν από το 1980, το στρατιωτικό καθεστώς 1980-83, το καθεστώς μετά το πραξικόπημα, όπως και το τωρινό καθεστώς διακυβέρνησης της Τουρκίας έχει παραμείνει σχεδόν απαράλλαχτο από την ίδρυση του κεμαλικού κράτους το 1922(Υπ1)! Αυτή λοιπόν είναι η σημαντικότερη παρατήρηση που θα πρέπει να κάνουμε προτού επιχειρήσουμε να προβλέψουμε τις μελλοντικές εξελίξεις στην Τουρκία και τις επιπτώσεις αυτών στις γείτονες χώρες όπως και στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Ποιο το μέλλον της Τουρκίας λοιπόν, όταν σήμερα παρά ποτέ, η Τουρκία δεν νιώθει να απειλείται μόνο από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή αλλά και από εσωτερικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές οι οποίες θα μπορούσαν να επιφέρουν αλλαγή στο καθεστώς της Άγκυρας;

Προσωπική εκτίμηση είναι ότι το μέλλον της Τουρκίας δεν είναι ευοίωνο και εν ολίγοις, οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή μπορεί επιφέρουν όχι μόνο την αλλαγή του κεμαλικού καθεστώτος αλλά και να απειλήσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Οι σημαντικότεροι δε παράγοντες οι οποίοι έχουν ανατρέψει τα δεδομένα στην γείτονα χώρα είναι: η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και η επικέντρωση του ενδιαφέροντος τους στην Μέση Ανατολή, η αλλαγή των καθεστώτων στο Αφγανιστάν και κυρίως στο Ιράκ, ο ανταγωνισμός μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ελίτ στην Τουρκία, η άνοδος των ισλαμιστών και του Ερντογκάν στην εξουσία, η έξαρση της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας καθώς και η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Πριν όμως αναφερθώ στην αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής στην Τουρκία, θα πρέπει να εξετάσουμε τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία οι οποίες απειλούν την διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος και την ακεραιότητα της χώρας γενικότερα. Φυσικά η σημαντικότερη αυτών είναι η άνοδος στην εξουσία του Ερντογάν και των ισλαμιστών. Η στρατιωτική ελίτ ποτέ δεν έβλεπε με καλό μάτι την πολιτική ηγεσία της χώρας, όμως η άνοδος των ισλαμιστών ανησυχεί ιδιαιτέρως τον στρατό καθώς απειλεί τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, ενώ παράλληλα αυξάνει την πολιτική δύναμη της συγκεκριμένης θρησκευτικής ομάδας τη στιγμή που μαίνεται ο παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Ας μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν το κόμμα των ισλαμιστών είχε κηρυχτεί παράνομο ακριβώς γιατί απειλούσε να ανατρέψει τα δεδομένα στην Τουρκία. Άρα δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάποια βελτίωση στις σχέσεις των, καθώς συχνά-πυκνά οι αναγγελίες και πράξεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας περί συγκεκριμένων θεμάτων – ειδικά άμυνας και εξωτερικής πολιτικής – αντικρούονται και αλληλοαναιρούνται ωσάν η χώρα να διοικείται ταυτόχρονα από δύο κέντρα αποφάσεων. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο στρατός στην Τουρκία διαθέτει την δική του τράπεζα, ελέγχει σημαντικό μέρος της βιομηχανίας της χώρας και φυσικά έχει τον πρώτο λόγο στο συμβούλιο ασφαλείας παρά τις όποιες τελευταίες μεταρρυθμίσεις.

Από την άλλη μεριά, η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έχει σίγουρα επιβαρύνει τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας καθώς οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον στρατό, και ειδικότερα οι περισσότερες ελευθερίες που πλέον θα πρέπει να αρχίσουν να απολαμβάνουν οι διάφορες μειονοτικές ομάδες, θα μπορούσαν σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις το εσωτερικό της χώρας και να απειλήσουν την ασφάλεια και σταθερότητα αυτής. Ενώ λοιπόν η πολιτική ηγεσία υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ο στρατός φαίνεται να είναι διατεθειμένος να κάνει οτιδήποτε δυνατόν για να αποτρέψει αυτή την πορεία και να αποδείξει ότι παραμένει η βάση του Τουρκικού καθεστώτος.

Η έξαρση της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της Τουρκίας σίγουρα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις στρατού και πολιτικής εξουσίας καθώς όχι μόνο αλληλοκατηγορούνται για τις εξελίξεις αυτές αλλά και αδυνατούν να χαράξουν ένα κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Και όλοι πλέον στην Τουρκία προβληματίζονται για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας εφόσον τα κρούσματα τρομοκρατίας συνεχιστούν, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο Ιράκ και την Μέση Ανατολή καθώς και τις αυξανόμενες απαιτήσεις της ΕΕ για τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της χώρας.

Πολλοί αναλυτές πάντως αναφέρουν ότι πέρα από τις διαταραγμένες σχέσεις πολιτικών και στρατιωτικών, την προοπτική ένταξης στην ΕΕ, την έξαρση της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και την πρόσφατη οικονομική κρίση, ο σημαντικότερος παράγοντας για την ανατροπή των δεδομένων στην Τουρκία, που αναμένεται να αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο τη χώρα, αποτελεί η αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ η οποία επήλθε με την άνοδο των νέο-συντηρητικών στην εξουσία καθώς και την τρομοκρατική επίθεση στην Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον το 2001.

Πλέον, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ από την Βαλκανική χερσόνησο έχει μεταφερθεί στην Μέση Ανατολή και την περιοχή του Καυκάσου, ενώ, όπως αναφέρει ο R. Haass (Foreign Affairs, July-August 2005), οι ΗΠΑ στοχεύουν όχι μόνο σε προληπτικές στρατιωτικές επεμβάσεις αλλά και στην αλλαγή των καθεστώτων (regime change) στην ευρύτερη περιοχή τα οποία φέρονται να συνδέονται με τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας (υπ.2). Η αλλαγή των καθεστώτων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ φαίνεται να είναι μόνο η αρχή καθώς η Συρία και κυρίως το Ιράν παραμένουν στην λίστα των επόμενων στόχων των ΗΠΑ.

Η αλλαγή του καθεστώτος στο Ιράκ όμως δεν φαίνεται να έχει επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Την αρχική εφορία στις τάξεις των συμμάχων των ΗΠΑ στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας για την γρήγορη κατάληψη της χώρας, διαδέχθηκε ο προβληματισμός για την έξαρση της βίας στο Ιράκ και την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, καθώς οι εμφύλιες αυτές συρράξεις χαρακτηρίζονται από την απουσία σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων, όπου δεν είναι καθόλου εύκολο να εντοπιστεί και να εξολοθρευτεί ο αντίπαλος (υπ.3).

Η αδυναμία των ΗΠΑ να διατηρήσουν, με χαμηλό κόστος, την ασφάλεια στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες απαιτήσεις σε στρατιωτικό προσωπικό που χρειάζεται να διαθέσουν για την κάλυψη των στρατιωτικών αναγκών τους ανά τον κόσμο καθώς και τις απαιτήσεις τυχόν παρόμοιας προληπτικής επέμβασης στο Ιράν – μην ξεχνάμε επίσης, ότι σύμφωνα με το Αμερικανικό Κογκρέσο οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν διαθέσιμο στρατό να αντιμετωπίσουν δύο πολέμους ταυτόχρονα εάν χρειαστεί – οδηγούν στην αναζήτηση άλλων λύσεων για την επίλυση του προβλήματος.

Η αρχαιότερη και πλέον αποτελεσματικότερη μέθοδος παραμένει το «διαίρει και βασίλευε» η σύγχρονη έκδοση του οποίου είναι η στρατιωτική επέμβαση σε μια χώρα όπως το Ιράκ και στην συνέχεια η διαίρεση της χώρας σε αυτόνομες περιοχές, μερικές τουλάχιστον εκ των οποίων θα μπορούσαν να αποδειχθούν αυτάρκεις όσον αφορά την διατήρηση της ασφάλειας στην περιφέρειά τους. Επομένως η δημιουργία μια ημιαυτόνομης κουρδικής περιφέρειας στο Βόρειο Ιράκ η οποία θα επιφορτιστεί και με την διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή – και των αγωγών πετρελαίου - που μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αυτόνομο Κουρδικό κράτος, πιστεύω ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ιδιαίτερα δε μετά την ψήφιση του συντάγματος του Ιράκ όπου πλέον διαφαίνεται η τωρινή ομοσπονδιακή μορφή του κράτους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βεβαίως ότι η Τουρκία αποτελεί κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και σίγουρα οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την αποσταθεροποίηση μιας χώρας της συμμαχίας - η δε ημιαυτόνομη Κουρδική πολιτική οντότητα στο Βόρειο Ιράκ θα δημιουργηθεί όχι για να προκαλέσει εσωτερικά προβλήματα στην Τουρκία, ούτε και ως αντίποινα για την μη συνεργασία των Τούρκων στην περιοχή, αλλά για να ανακουφιστούν οι Αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή και να διατεθούν οι πλεονάζουσες μονάδες κάπου αλλού. Όμως, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι οι καλύτερες την συγκεκριμένη περίοδο, ειδικά μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στο Ιράκ και την άρνησης της Τουρκίας να διευκολύνει τον Αμερικανικό στρατό στις επιχειρήσεις του, ενώ παράλληλα η Τουρκική κοινή γνώμη θεωρεί την Αμερική ως τον μεγαλύτερο εχθρό της χώρας. Επομένως, τυχόν πιέσεις του Τουρκικού στρατού όπως και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας προς τις ΗΠΑ για την περιθωριοποίηση των Κούρδων στο Ιράκ μάλλον θα πέσουν στο κενό. Βέβαια, οι επιπτώσεις της - εν τέλει - δημιουργίας ενός Κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ, σε συνδυασμό με τα πολλά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα, σίγουρα θα είναι ραγδαίες και εντυπωσιακές εάν η ηγεσία – στρατιωτική και πολιτική – δεν αναλάβει τις ευθύνες της.

Εν ολίγοις, οι φανατικοί ισλαμιστές θα συνεχίσουν να αντιτίθενται στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, ενώ τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο εσωτερικό της χώρας αναμένεται να διατηρηθούν στην ίδια συχνότητα και μέγεθος, επιβαρύνοντας και την οικονομία της Τουρκίας. Παράλληλα, η διαμάχη για την ορθότητα και αναγκαιότητα ή μη της πορείας προς ένταξη στην ΕΕ θα συνεχιστεί ανάμεσα στον στρατό και την πολιτική ηγεσία, ενώ η ΕΕ θα συνεχίσει να πιέζει για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ειδικά όσον αφορά τις μειονότητες – ανέρχονται σε, κατά προσέγγιση, πενήντα – οι οποίες έρχονται σε ρήξη με τα συμφέροντα του στρατού.

Αντίστοιχα, οι εξελίξεις στο Βόρειο Ιράκ και η δημιουργία ενός αυτόνομου Κουρδικού κράτους, ή μιας ημιαυτόνομης Κουρδικής πολιτικής οντότητας στην περιοχή, αναμένεται να πολλαπλασιάσει τα προβλήματα της Τουρκίας και να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Το Κουρδικό κράτος όχι μόνο θα χρησιμοποιηθεί ως βάση των Κούρδων ανταρτών που βρίσκονται στην Νοτιοανατολική Τουρκία και θα ζητούν πλέον την προσάρτηση της περιοχής στο νεοσύστατο κράτος, αλλά παράλληλα θα προτρέψει και άλλες μειονότητες στα σύνορα με την Αρμενία, την Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν να ακολουθήσουν παρόμοια πορεία. Εν ολίγοις, η Τουρκία μπορεί μακροπρόθεσμα να μεταβληθεί σε μια μικρογραφία της διαπίστωσης του Samuel Huntington, όπου ο κόσμος πλέον βρίσκεται σε μια κατάσταση αναρχίας στην οποία κυριαρχεί η σύγκρουση πολιτισμών και θρησκειών (υπ.5).

Σε τυχόν περίπτωση που η κατάσταση στην Τουρκία εξελιχθεί ως ανωτέρω, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η στρατιωτική ηγεσία της χώρας να αναλάβει, ακριβώς όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, την εξ ολοκλήρου διακυβέρνηση της χώρας με σκοπό την διατήρηση της ασφάλειας και ακεραιότητας της. Αυτό το σενάριο βέβαια είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό καθώς τότε ο Τουρκικός στρατός ίσως αποφασίσει να επιλύσει μια και καλή τις χρόνιες διαφορές του και με τις υπόλοιπες γείτονες χώρες,– πετυχαίνοντας την απομάκρυνση από την «επικίνδυνη» για το στρατιωτικό κατεστημένο προοπτική ένταξης στην ΕΕ – διασφαλίζοντας (;) παράλληλα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας όπως και τις αρχές και κεκτημένα του κεμαλικού καθεστώτος. Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από τις πρόσφατες αγορές του Τουρκικού στρατού, ο οποίος προμηθεύει τις μονάδες του όχι με αμυντικό αλλά με επιθετικό πολεμικό υλικό και οπλικά συστήματα – όπως η αγορά των επιθετικών πυραύλων Harpy, που βάλλει κατά συστημάτων ραντάρ (υπ.6).

Η μόνη λύση λοιπόν, τόσο για την διατήρηση της ακεραιότητας της Τουρκίας, όσο και για την διαφύλαξη της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή είναι η σταθερή πορεία της Τουρκίας προς ένταξη στην ΕΕ – κάνοντας βέβαια πράξη τις υποσχέσεις τις για μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό και στρατιωτικό σύστημα - η συνεργασία τόσο με τις γείτονες χώρες όσο και με τις ΗΠΑ για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής, αλλά το σημαντικότερο όλων τη σταδιακή και ομαλή αντικατάσταση του κεμαλικού καθεστώτος. Σταδιακή, ομαλή και αναίμακτη αντικατάσταση του στρατιωτικού καθεστώτος της Άγκυρας, όπως και παροχή περισσότερων ελευθερίων και δικαιωμάτων στις μειονότητες της Τουρκίας πριν την πιθανή δημιουργία Κουρδικού κράτους - ή ημιαυτόνομης πολιτικής Κουρδικής οντότητας - στο Βόρειο Ιράκ θα διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και την ειρήνη στην περιοχή.

Από την άλλη μεριά, η διατήρηση της ισχύουσας κατάστασης θα είναι επιζήμια για την γενικότερη περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και του Καυκάσου ακόμα και εάν το Κουρδικό κράτος δεν δημιουργηθεί ποτέ, καθώς η άνοδος του θρησκευτικού φανατισμού και της τρομοκρατίας αρκεί – σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα κοινωνικά, και πολιτικά προβλήματα – για να αποσταθεροποιήσει την χώρα. Εν κατακλείδι, η Ελλάς, όπως και οι λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, πιέζοντας όμως την πολιτική ηγεσία της χώρας να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να αντεπεξέλθει στα προς την ένταξη κριτήρια – και συν τοις άλλοις φυσικά να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος πλέον της ΕΕ, στην οποία και επιθυμεί να ενταχθεί η Τουρκία. Γιατί τυχόν ένταξη της Τουρκίας, με το υπάρχον καθεστώς, θα είναι καταστροφική πλέον και για την ίδια την ΕΕ.

Υποσημειώσεις:

1. Σύμφωνα με τον Krasner και την θεωρεία του καθεστώτος (regime theory) το καθεστώς ταυτίζεται με αρχές (principles), άγραφους νόμους συμπεριφοράς (norms), κανόνες (rules), και διαδικασίες λήψης αποφάσεων (decision-making procedures) γύρω από τις οποίες οι προσδοκίες διαφόρων παραγόντων συγκλίνουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχει όμως μια σαφής διαφορά μεταξύ των αρχών και των άγραφων νόμων από την μια μεριά και των κανόνων και διαδικασιών λήψης αποφάσεων από την άλλη. Οι αρχές και οι άγραφοι νόμοι ‘εφοδιάζουν΄ το καθεστώς με τα βασικά του χαρακτηριστικά. Έτσι λοιπόν μπορεί να υπάρχουν πολλοί κανόνες και διαδικασίες λήψεις αποφάσεων που είναι συνεπείς με τις συγκεκριμένες αρχές και άγραφους νόμους συμπεριφοράς. Εφόσον οι αρχές και οι άγραφοι νόμοι συμπεριφοράς που διέπουν ένα καθεστώς παραμείνουν απαράλλαχτα, τότε αλλαγές των κανόνων και των διαδικασιών ή ακόμα και των μηχανισμών λήψης αποφάσεων επιφέρουν μόνο εσωτερικές αλλαγές τους καθεστώτος. Αλλαγές όμως των αρχών και των άγραφων νόμων συμπεριφοράς (κυρίως κοινωνικής), επιφέρουν αλλαγή του καθεστώτος καθ’ εαυτού (regime change), όπως π.χ. πρόσφατα είχαμε αλλαγή καθεστώτος στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Αύτη η διευκρίνιση είναι ουσιαστική καθώς οι αρχές και οι άγραφοι νόμοι συμπεριφοράς που διέπουν σήμερα το Τουρκικό κράτος παραμένουν σχεδόν απαράλλαχτοι με τις πρωταρχικές αρχές και αξίες του καθεστώτος που ίδρυσε ο Ατατούρκ.

2. Στην μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης εποχή, οι συγκρούσεις οι οποίες παρατηρούνται ανά τον κόσμο δεν είναι πλέον συγκρούσεις μεταξύ κρατών αλλά συγκρούσεις στο εσωτερικό των κρατών, οι οποίες είναι και δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν καθώς πλέον δεν αρκεί η στρατιωτική κατάληψη μιας χώρας για την επίλυση τους, αλλά απαιτείται και αλλαγή του καθεστώτος για την μακροπρόθεσμη διασφάλιση της ειρήνης.

3. Βλέπε περίπτωση Σομαλίας.

4. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Κόσοβο, όπου σταδιακά οι φιλικοί προς τους Αμερικανούς αλβανόφωνοι της περιοχής τείνουν να κερδίσουν την αυτονομία τους καθώς ένα τυχόν αυτόνομο κρατίδιο στην περιοχή, θα διασφάλίζε την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή με την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή τους σε στρατιωτικό προσωπικό.

5. Σύμφωνα με την θεωρία του ρεαλισμού, η διεθνής κοινότητα ανέκαθεν βρισκόταν σε μια κατάσταση αναρχίας όπου τα κράτη τείνουν να διατηρήσουν την ασφάλεια και ακεραιότητα τους και να διατηρήσουν μια ισορροπία δυνάμεων (balance of power) μεταξύ τους. Ο Huntington όμως διαπιστώνει ότι πλέον οι συγκρούσεις μεταξύ των κρατών, αλλά κυρίως στο εσωτερικό των κρατών οφείλονται σε συγκρούσεις πολιτισμών και κυρίως θρησκειών, οι οποίες είναι σαφώς δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν καθώς δεν είναι εύκολή η ταυτοποίηση και αντιμετώπιση των αντιμαχόμενων ομάδων.

6. Άλλωστε, εν αναμονή της υπογραφής της τελωνειακής ένταξης της Τουρκίας τον προσεχή Οκτώβριο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Τουρκικός στρατός θα δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, από δεικνύοντας τον σαφή διαχωρισμό στρατιωτικής και πολιτικής εξουσίας στην Τουρκία, και των θέσεων αμφοτέρων αυτών, ενισχύοντας παράλληλα την πεποίθηση όλων των αναλυτών ότι η Τουρκική στρατιωτική ελίτ έχει πάντα τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της γείτονας χώρας.

Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (Ι.Δ.Κ.Κ.)
http://www.e-logos.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP