Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Επέκταση των επιχειρήσεων της Frontex στην Κρήτη


Του Θαναση Tσιγγανα

Ανήσυχη για τις μεταναστευτικές ροές στα ευρωπαϊκά σύνορα της Μεσογείου, λόγω των εξελίξεων στη Λιβύη, εμφανίζεται η Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την ασφάλεια των συνόρων. Τα αλλεπάλληλα κύματα λαθρομεταναστών οδήγησαν τους αξιωματούχους της Frontex στην απόφαση να επεκτείνουν τον χρόνο και τον χώρο δράσης των δύο κοινών επιχειρήσεων «Ποσειδώνας» και «Ερμής», που βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε εφαρμογή σε Ελλάδα και Ιταλία, αντίστοιχα.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία χαρακτηρίζει «άκρως ασταθή την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική» και προβλέποντας κύμα μετανάστευσης από τις εμπόλεμες περιοχές της Λιβύης αποφάσισε να διευρύνει το επιχειρησιακό πεδίο του «Ποσειδώνα» που καλύπτει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και να συμπεριλάβει και την Κρήτη. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, από την περασμένη Πέμπτη ένα πορτογαλικό αεροπλάνο και ρουμανικά σκάφη, υπό την επιχειρησιακή ομπρέλα της Frontex, έχουν αναπτυχθεί αυξάνοντας το επίπεδο της επιτήρησης στην περιοχή.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου, στον οποίο επεκτάθηκε η επιχείρηση «Ποσειδώνας», με την παράλληλη ανάπτυξη της δύναμης ταχείας επέμβασης RABIT 2010, δείχνουν μείωση του αριθμού των λαθρομεταναστών μέσα στο 2011. Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου μέχρι την περασμένη Πέμπτη εντοπίστηκαν 5.281 παράνομοι μετανάστες, ενώ το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2010 είχαν περάσει στο ελληνικό έδαφος 8.054. Τον Μάρτιο μάλιστα παρατηρείται μείωση (1.383) σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο (1.632) και τον Ιανουάριο (2.266). Η μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών που πέρασε τα ελληνικά σύνορα τον Μάρτιο είναι από το Αφγανιστάν (24%) και ακολουθούν οι μετανάστες από το Πακιστάν (14%) και το Μπανγκλαντές (12%).

Οι στόχοι του χερσαίου «Ποσειδώνα» παραμένουν ίδιοι με αυτών της δύναμης RABIT: αυξημένη επιτήρηση των συνόρων, αυξημένοι συνοριακοί έλεγχοι και ταχύτατη ενημέρωση. Η Frontex επισημαίνει ότι «τo Eυρωπαϊκό Συμβούλιο, ειδικά για τα νότια σύνορα της Ε. Ε., κατέληξε την περασμένη Παρασκευή στο συμπέρασμα ότι «έως το τέλος του 2011 η Επιτροπή θα διαθέσει πρόσθετους πόρους για τις δύο επιχειρήσεις και τα κράτη-μέλη καλούνται να τις ενισχύσουν με έμψυχο υλικό και μέσα». Η χειροπιαστή αλληλεγγύη τους θα αφορά αυτήν την περίοδο -σημείωσε- την Ελλάδα και την Ιταλία, που επηρεάζονται άμεσα από τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Για την επιχείρηση «Ερμής» λόγω της αυξημένης πίεσης στη νήσο Λαμπεντούζα από Τυνήσιους μετανάστες, η Frontex αποφάσισε να διευρύνει τον επιχειρησιακό τομέα και τη διάρκειά της μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, κ. Ιλκα Λάιτινεν, δήλωσε πως «η υπηρεσία μπορεί να αναπτύξει πρόσθετες επιχειρήσεις και σε άλλα σημεία της Μεσογείου».

http://news.kathimerini.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP