Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

12 δις δολάρια "κυνηγάει" στο Ιράκ ο Ερντογάν.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Στη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού στο Ιράκ , ο τουρκικός Τύπος αποκαλύπτει τους πραγματικούς λόγους αυτής της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο τούρκος πρωθυπουργός. Η Τουρκία έχει ανακοινώσει οτι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Συρίας, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και του Ιράκ. Σ'αυτή τη ζώνη που είναι ένα αρχικό βήμα μιας "Μουσουλμανικής Ένωσης" στα πρότυπα της Ε.Ε. θέλει να εντάξει τη Βαγδάτη ο Ερντογάν. Οι πρώτες επαφές με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μαλίκ φαίνεται οτι είχαν θετικά αποτελέσματα. Η τελωνειακή Ενωση της Μέσης Ανατολής ίσως να μην είναι μακριά.

Επίσης ο τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε απο τον Ιρακινό ομόλογο του να αναλάνουν οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες την ανοικοδόμηση της πόλης Σαντρ, στη Βαγδάτη. Ενα τιτάνιο έργο που ο προυπολογισμός του ξεπερνά τα 12 δισ. δολάρια. Στο θέμνα αυτό φαίνεται οτι η ιρακινή κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανάψει το "πρασινο φως" στην Άγκυρα.

Η Τουρκία προσπαθεί να "αλώσει" το Ιράκ οικονομικά. Σήμερα στη χώρα δραστηριοποιούνται 1200 τουρκικές εταιρείες και 25.000 τούρκοι υπήκοοι εργάζονται στο Ιράκ κυρίως στον τομέα του εμπορίου και των κατασκευών. Οι εμπορικές συναλλαγές Τουρκίας -ιράκ έχουν φτάσει τα 7.5 δισ. δολάρια . Το 755 αυτών των συναλλαγών πραγματοποιούνται με το Βόρειο Ιράκ.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ερντογάν συναντήθηκε και με τον ηγέτη των Κούρδων Μεσούντ Μπαρζάνι. Είναι ο πρωτος τούρκος πρωθυπουργός που επισκέπτεται την περιοχή αυτή. Ομως η μεγάλη ανάπτυξη που παρουσιάζει το ιρακινό Κουρδιστάν και οι πετρελαιοπηγές της Μουσούλης και του Κιρκούκ είναι σημαντικοί λόγοι για να κάνει αυτά τα σημαντικά βήματα ο τούρκος πρωθυπουργός που προσπαθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=8&art_id=4492

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP