Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Περνούν από κόσκινο όλες τις δηλώσεις Νταβούτογλου σε ΥΠΕΞ και Υπουργείο Άμυνας


Από το μικροσκόπιο των αρμόδιων αναλυτών των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας έχουν περάσει όλες οι ομιλίες, δηλώσεις, κινήσεις και ενέργειες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και θεωρητικού του νέο-οθωμανισμού, μετά το πέρας της προκλητικής περιοδείας του στην Ελλάδα. Ο κ. Νταβούτογλου προσέφερε απλόχερα σε όλους τους μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα και όχι μόνο στους ομόθρησκους του Έλληνες πολίτες της Θράκης «πανμουσουλμανική σκέπη» με το να θέσει το θέμα της δημιουργίας μουσουλμανικού τεμένους και αντίστοιχου νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη. Πρότεινε επίσης για το casus belli την ταυτόχρονη άρση τόσο της απόφασης από το τουρκικό κοινοβούλιο όσο και της αντίστοιχης του ελληνικού για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Να απεμπολήσει δηλαδή η Ελλάδα το δικαίωμα που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο για την επέκταση στα 12 μίλια, για να μην εφαρμόσει η Τουρκία την παράνομη απειλή της.
Αναφορικά με τις υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο, έδωσε… στοιχεία. Εντός του 2010 είπε ότι τα ελληνικά μαχητικά πραγματοποίησαν 12.346 πτήσεις, ενώ τα τουρκικά μόλις 2.843. Έμπειρος αεροπόρος με τον οποίο επικοινώνησε η «δημοκρατία» τόνισε ότι δεν μπορεί να αντιπαραβάλλονται συλλήβδην αριθμοί, αλλά να ελέγχεται τι αντιπροσωπεύουν αυτοί.
«Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνει και την πτήση ενός διθέσιου εκπαιδευτικού που εκπαιδεύει πιλότους ή ενός μεταφορικού που μεταφέρει κόσμο από την Ελευσίνα στη Λήμνο;» διερωτήθηκε, για να προσθέσει: «Όλα τα αεροσκάφη της Π.Α. είναι μαχητικά, δεν είμαστε “Ολυμπιακή”» μας τόνισε με νόημα και κατέληξε: «Και κάτι τελευταίο με τον Τούρκο. Εμείς πετάμε πάνω από ελληνικό έδαφος και θάλασσα. Οι Τούρκοι είναι τα “άγνωστα ίχνη” που δεν δίνουν τα στοιχεία, όπως υποχρεούνται από το NATO, και αναγκαζόμαστε να τους αναχαιτίσουμε».

Η Σπάρτη
Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μελετά η ελληνική πλευρά την «ευχή» του κ. Νταβούτογλου, κατά την επόμενη επίσκεψη του στην Ελλάδα, να επισκεφθεί τη… Σπάρτη! Επειδή τίποτα δεν λέγεται «εκ συμπτώσεως» στην τουρκική διπλωματία, η επιθυμία του αυτή, που διατυπώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών, εκφράζει την αληθή κατεύθυνση της σημερινής Τουρκίας προς μία στρατιωτική, «ολιγαρχική» κοινωνία όπως ήταν αυτή της αρχαίας Σπάρτης, σε αντίθεση με τη δημοκρατική Αθήνα του Χρυσού Αιώνα αλλά και της αθηναϊκής κοινοπολιτείας, υπό την ηγεμονία της ασφαλώς, που αντικατοπτρίζει την Ε.Ε. και την εκδήλωση «απαρέσκειας» από μέρους της Άγκυρας για τα… προσκόμματα που παρουσιάζει η Ευρώπη στην Τουρκία. Και περνά το μήνυμα που θέλει ο κ. Νταβούτογλου.

Εφημερίδα: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Read more...

Παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά


Δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αποτελούμενοι συνολικά από 15 αεροσκάφη - τα έξι οπλισμένα - προκάλεσαν σήμερα στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο τρεις παραβάσεις και έξι παραβιάσεις. Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Ναυτεμπορική

Read more...

Το θράσος του Νταβούτογλου και οι "νεοραγιάδες"


Του Κώστα Πικραμένου*

Ο Τούρκος ΥπΕξ βρέθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να προετοίμασει το Β’ Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας που θα λάβει χώρα τους προσεχείς μήνες στη γείτονα Τουρκία. Μέχρι τότε βέβαια δεν θα γνωρίζουμε την Υπουργική σύνθεση της Ελληνικής αντιπροσωπείας καθώς σύννεφα εκλογών καλύπτουν την πολιτική σκηνή της πατρίδος μας. Η αντιπολίτευση δεν έχει δηλώσει ευθαρσώς αν θα καταγγείλει το ΣΣΣ σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές. Καλό θα ήταν να είχε ξεκάθαρη θέση επ’αυτού...

Το θράσος του Αχμέτ Νταβούτογλου είναι μεγάλο και θα συγκεκριμενοποιείται όσο συνειδητοποιεί ότι η Ελλάς (του ΔΝΤ και των νεοραγιάδων) δεν έχει ούτε την βούληση ούτε τα μέσα (υλικά και ανθρώπινα) να προασπίσει τα εθνικά της συμφέροντα. Η συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά (του ΕΛΙΑΜΕΠ βεβαίως βεβαίως) είναι άκρως ενδεικτική της θεώρησης των Τούρκων για την Ελληνική στρατηγική. Ποια στρατηγική; Αυτή που ΘΑ διαμορφώσουμε ΜΕΤΑ την ανοικτή διαβούλευση για το Δόγμα Εξωτερικής Πολιτικής του κ. Δρούτσα. Δηλαδή συμμετέχουμε σε Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας προτού διαμορφώσουμε Δόγμα Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο πριν την νεο-οθωμανική βόλτα του (yürüyüş) στη δική του Δυτική Θράκη δηλώνει σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής ότι «μια διευθέτηση θα είναι λειτουργική μόνο αν είναι αμοιβαία αποδεκτή και έχει ως βάση έναν κοινό παρονομαστή, δηλαδή τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και νόμιμων συμφερόντων των δύο κρατών». Δηλαδή ο κοινός παρονομαστής δεν είναι το Διεθνές Δίκαιο για την Θάλασσα (1982) ΑΛΛΑ τα νόμιμα συμφέροντα και θεμελιώδη δικαιώματα όπως αυτά αναγνωρίστηκαν στη Μαδρίτη (1997) από τον Έλληνα Πρωθυπουργό (του Τσουκάτου και του Μαντέλη).

Σε ερώτηση για το «Στρατηγικό Βάθος» ο Αχμέτ Νταβούτογλου είναι περισσότερο απο σαφής και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνιών: «Πρόκειται για μια προσπάθεια να παρουσιαστεί το στρατηγικό όραμα και ο ρόλος που πρέπει να επιδιώξει η Τουρκία, κηρύσσοντας μια νέα προσέγγιση που ονομάζεται «στρατηγικό βάθος», με γνώμονα την ενσωμάτωση περιοχών γειτονικών με την Τουρκία, εφόσον όλοι οι λαοί που ζουν στην ευρεία αυτή περιοχή έχουν κοινά πεπρωμένα, βασισμένα στη μακρά κοινή τους ιστορία.»

Εν ολίγοις ο Αχμέτ Νταβούτογλου μας λέει ότι η μεγάλη του χώρα πρόκειται να ενσωματώσει τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας καθώς έχουμε κοινά οθωμανικά πεπρωμένα βάσει της μακράς κοινής ιστορίας δηλαδή των 5 αιώνων Τουρκοκρατίας. Απορώ πως ο κ. Παπαχελάς συνέχισε την συνέντευξη και δεν σηκώθηκε να φύγει έξαλλος. Εκτός αν οι ερωτήσεις εστάλησαν με ΦΑΞ...

Σε ερώτηση για την ΑΟΖ και το Καστελλόριζο ο Τούρκος ΥπΕξ έγραψε πραγματικά ιστορία καθώς υποστήριξε ότι «οι διερευνητικές επαφές έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο. Επομένως, είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο». Δηλαδή για το κ. Νταβούτογλου το οικόπεδο Ελλάδα φτάνει μέχρι τη Ρόδο.

Από εκεί και πέρα δεν τίθεται θέμα Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων καθώς μόνο το Αιγαίο συζητάει η Τουρκία. Με άλλα λόγια «αδειάζει» την κυβέρνηση Παπανδρέου που υποστηρίζει ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν τη γραμμή Έβρος – Μεγίστη. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν λίγο πριν τη συνάντηση με τους κκ Παπανδρέου – Δρούτσα. Θα περίμενε κανείς λόγω των θρασύτατων αυτών θέσεων να είχε ακυρωθεί η συνάντηση και να είχε κληθεί ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα (στο ΥπΕξ) για εξηγήσεις. Αλλά βέβαια στη Ελλάδα του νεοραγιά δε ζει ο Γέρος του Μοριά.

Το θράσος Νταβούτογλου ολοκληρώνεται με την πρόσκληση Ελληνικού πολεμικού πλοίου για Τούρκικο καφέ στη Σμύρνη. Συγκεκριμένα δηλώνει:
«Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι αυτές οι διελεύσεις δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα. Κατ’ αναλογία, αν ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο πραγματοποιήσει αβλαβή διέλευση από τα τουρκικά χωρικά ύδατα, ακόμη και αν περάσει πολύ κοντά από την τουρκική ενδοχώρα, δεν θα αντιδράσουμε καθόλου. Τουναντίον, θα το καλωσορίσουμε σε κάποιο από τα λιμάνια μας και θα προσφέρουμε και μία κούπα καφέ στο πλήρωμά του.»

Άρα εμείς είμαστε αγενείς και άξεστοι που δεν καλούμε τα Μεμέτια για καφέ στο Pasaliman κάθε φορά που έρχονται για εκδρομή στο Σούνιο και τη Ραφήνα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. Το πολιτικό προσωπικό αδυνατεί να αντιληφθεί και να διαχειριστεί την καταιγίδα που έρχεται. Οι στρατιωτικοί παρακολουθούν τις εξελίξεις αμήχανοι και η κοινή γνώμη βυθίζεται στην ανεργία, την ύφεση και την ανασφάλεια.

Ακούει κανείς;

* Ο Κώστας Πικραμένος είναι συγγραφέας του ηλεκτρονικού βιβλίου “Wikileaks – Τα διπλωματικά έγγραφα για την Τουρκία» (ekdotika.blogspot.com)

Read more...

Ο Ερντογάν επιμένει για χρήση πυρηνικής ενέργειας. Συζητήσεις στη Μόσχα!


Επιμένει η Τουρκία για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας,παρά το γεγονός ότι όλος ο πλανήτης και χώρες πολύ πιο προηγμένες τεχνολογικά,φαίνεται να επανεξετάζουν τις απόψεις τους,μετά από όσα διαδραματίζονται στην Ιαπωνία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκινά επίσκεψη στην Μόσχα και ο ίδιος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ιτάρ-Τας, τονίζει ότι "η συνεργασία στο τομέα της ατομικής ενέργειας θα είναι μία βασική παράμετρος των συνομιλιών" που θα έχει με Πούτιν και Μεντβέτεφ.

Η τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία γίνεται με αφορμή τα 90 χρόνια από την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο Ιτάρ-Τας ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις του στη Μόσχα θα επικεντρωθούν στην περαιτέρω εδραίωση και ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων Ρωσίας και Τουρκίας.

"Έχουμε πραγματικά πολύ ειλικρινείς σχέσεις. Με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μπορώ να πω, άρχισα την καριέρα μου ως πρωθυπουργός και τώρα τη συνεχίζω με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Με κάθε μέρα που περνά οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας ενισχύονται" είπε ο κ. Ερντογάν, εκτιμώντας ότι κατά τη διαδικασία του διακρατικού διαλόγου Μόσχας και Άγκυρας "ενισχύθηκε πολύ η αμοιβαία εμπιστοσύνη", γεγονός, που επηρεάζει συνολικά τις σχέσεις μεταξύ των λαών των δύο χωρών.

"Η συνεργασία στον τομέα της ατομικής ενέργειας θα είναι μια βασική παράμετρος των συνομιλιών, επίσης θα συζητήσουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις" πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι θα θιγούν φυσικά και ζητήματα αμυντικής συνεργασίας και θα συζητηθούν "εν δυνάμει σχέδια και κοινά βήματα" προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε την πολιτική βούληση του προέδρου Μεντβέντεφ υπέρ της προσέγγισης των δύο χωρών και τόνισε ότι "οι επιχειρηματικοί κύκλοι πάντοτε βρίσκονται σε στενή και παραγωγική επαφή, φυσικά σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη και προσέγγιση διασφάλισαν οι πρωτοβουλίες του προέδρου της Ρωσίας και πέραν αυτού τα κράτη μας δημιούργησαν το Συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου". Το Συμβούλιο αυτό θα συνεδριάσει στο Κρεμλίνο την Τετάρτη, θα συμπροεδρεύσουν σε αυτό ο πρόεδρος Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός Ερντογάν και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα συζητηθούν εκτενώς η ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας και ειδικότερα ο αγωγός South Stream, για την κατασκευή του οποίου θα υπογραφούν τα σχετικά πρωτόκολλα αδειοδότησης, καθώς και ο πετρελαιαγωγός Σαμψούντα - Τζεϊχάν, ο οποίος εκτιμάται ότι επιταχύνεται λόγω της προφανούς στασιμότητας του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το μόνο σημείο στο οποίο "κολλούν" οι διμερείς διαπραγματεύσεις για το θέμα είναι η ρωσική απαίτηση να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο στον πετρελαιαγωγό, που θα ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα και θα καταλήγει στη Μεσόγειο απέναντι από την Κύπρο. Επίσης αναμένεται ότι θα υπογραφεί συμφωνία, με την οποία θα καταργείται επισήμως η βίζα για τους πολίτες των δύο χωρών.

Ο κ. Ερντογάν θα έχει και κατ' ιδίαν συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη 17 του μηνός και εν συνεχεία η πολυμελής τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην πρωτεύουσα του μουσουλμανικού Ταταρστάν Καζάν, όπου και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρος της αυτόνομης ρωσικής Δημοκρατίας Ρουστάμ Μινιχάνοφ.


Read more...

Το δίλημμα της Δύσης: Ερντογάν ή ...Χομεϊνί;


Γιώργος Τσιάρας

ΟΣΟ κι αν ο Καντάφι και οι άλλοι δικτάτορες του αραβικού κόσμου, απελθόντες ή απερχόμενοι, επιμένουν να αποδίδουν το «αραβικό τσουνάμι» λαϊκών επαναστάσεων σε «δάκτυλο» των ισλαμιστών, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τα γεγονότα. Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι όχι μόνον η Αλ Κάιντα, αλλά ακόμη και τα πιο οργανωμένα στοιχεία του μετριοπαθούς πολιτικού Ισλάμ, όπως για παράδειγμα η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο, «πιάστηκαν στον ύπνο» από την αυθόρμητη εξέγερση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, τα οποία ως εκείνη τη στιγμή δεν είχαν καταφέρει να «στρατολογήσουν» στους πολιτικούς σκοπούς τους.

Mετά το πρώτο ξάφνιασμα, οι ισλαμιστές - μετριοπαθείς και μη - ξύπνησαν: σε έναν αραβικό κόσμο γεμάτο από ξενοκίνητα ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπου η φτώχεια, η ανεργία, η ανισότητα, η διαφθορά και η συνεχής καταστολή είναι μόνιμα χαρακτηριστικά της καθημερινότητας, κόμματα και οργανώσεις σαν την Αδελφότητα, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, αλλά και τα διάφορα παρακλάδια τους στις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ, βρίσκονται ξαφνικά σε θέση ισχύος, όντας οι μόνες δυνάμεις με ισχυρή εσωτερική δομή και σαφές πολιτικο-κοινωνικό πρόγραμμα δράσης.
Ο λόγος που το πολιτικό Ισλάμ είναι σε θέση να εκμεταλλευθεί καλύτερα από κάθε άλλον τη «μεταβατική φάση» μετά τις εξεγέρσεις είναι προφανής: η αδιαφορία των διεφθαρμένων καθεστώτων των περισσότερων αραβικών κρατών για τα προβλήματα της καθημερινότητας επέτρεψε στους «Αδελφούς» και στα παρακλάδια τους να υποκαταστήσουν το συχνά ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος, δημιουργώντας δίκτυα αλληλοβοήθειας που βελτίωσαν εμπράκτως τη ζωή εκατομμυρίων απλών ανθρώπων.
Αυτή η κοινωνική προσφορά των ισλαμιστών- που έφθασαν να διαχειρίζονται σχολεία, νοσοκομεία και πάσης φύσεως φιλανθρωπικά ιδρύματα εκεί όπου πριν δεν υπήρχε τίποτε- είναι και το «διαβατήριό» τους για την εξουσία, σε περίπτωση φυσικά που οι εξεγέρσεις οδηγήσουν σε κάποια μορφή αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν τουλάχιστον οι ως τώρα εμπειρίες από τη Λωρίδα της Γάζας (όπου στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές, το 2006, υπερίσχυσε άνετα η Χαμάς) και τον Λίβανο (όπου η Χεζμπολάχ, ενισχυμένη από την αντίσταση που επέδειξε κατά την ισραηλινή εισβολή, παραμένει η κραταιά πολιτική δύναμη), και βέβαια από το κατ΄ εξοχήν μοντέλο του πολιτικού Ισλάμ, την Τουρκία, όπου εδώ και μία δεκαετία κυριαρχεί απόλυτα το ΑΚΡ του νεοοθωμανού ισλαμιστή «σουλτάνου» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αν μη τι άλλο, οι ισλαμιστές ξέρουν- ύστερα από τόσες δεκαετίες διώξεωννα περιμένουν και να αφήνουν τον χρόνο και τις εγγενείς αδυναμίες των αντιπάλων τους να λειτουργούν υπέρ τους. Η περίπτωση της Τουρκίας, όπου οι ισλαμιστές περίμεναν υπομονετικά για δεκαετίες την αποσύνθεση των κεμαλικών δομών πο λιτικής, στρατιωτικής και δικαστικής εξουσίας για να κυριαρχήσουν, δείχνει τον δρόμο και για τους υπόλοιπους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο πρώτος ηγέτης που επισκέφθηκε το Κάιρο μετά την πτώση Μουμπάρακ ήταν ο Αμπντουλάχ Γκιουλ - ούτε, φυσικά, ότι στις δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν ζωντανά από την αιγυπτιακή τηλεόραση, ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τη χώρα του το κατ΄ εξοχήν μοντέλο σύγχρονης ισλαμικής δημοκρατίας και κάλεσε τους Αιγυπτίους να ακολουθήσουν το παράδειγμά της...
Το κακό είναι ότι, ενώ οι περισσότερες αραβικές χώρες μοιάζουν έτοιμες για μια τέτοια λιγότερο ή περισσότερο ομαλή δημοκρατική «μετάβαση», ο υπόλοιπος κόσμος- και ιδιαίτερα οι ισχυρές «προστάτιδες» δυνάμεις της Δύσηςδεν είναι. Αυτό δείχνει η επιμονή τους να αντιμετωπίζουν αποκαλούν «τρομοκρατικές» λαοπρόβλητες ισλαμικές οργανώσεις σαν τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, εξισώνοντάς τες με τα πιο ακραία ισλαμιστικά στοιχεία, την ίδια στιγμή που επιμένουν στη στήριξη του Ισραήλ και των σκληρών δικτατορικών καθεστώτων του Κόλπου... Στον νέο αραβικό κόσμο που διαμορφώνεται, με τις λαϊκές εξεγέρσεις να διαδέχονται η μία την άλλη και το πολιτικό Ισλάμ να θεριεύει μέρα με τη μέρα, η «οριενταλιστική» αυτή πολιτική δεν μπορεί πλέον να σταθεί και απλά μεγαλώνει την ήδη τεράστια απόσταση που χωρίζει Ανατολή και Δύση. Καιρός ΗΠΑ και Ευρώπη να διαλέξουν: Ερντογάν ή... Χομεϊνί;

Ζωντανεύει το φάντασμα της Λιβύης κομμένης στα δύο
Προς μια de facto διχοτόμηση οδεύει η Λιβύη, καθώς η απροθυμία των μεγάλων δυνάμεων- πρώτα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη συνέχεια στο ΝΑΤΟ- να αναλάβουν δράση για την έμπρακτη στήριξη των ανταρτών και την ανατροπή του καθεστώτος, επιβάλλοντας ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και εξοπλίζοντας τους επαναστάτες με σύγχρονο οπλισμό, επέτρεψε στον Μοαμάρ Καντάφι και στους γιους του Σαΐφ αλ Ισλάμ και Χαμίς να ανακτήσουν την πρωτοβουλία και να προχωρήσουν σε γενικευμένη αντεπίθεση, ανακαταλαμβάνοντας την πόλη-κλειδί Ζαουίγια, στα δυτικά της Τρίπολης, και το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Ρας Λανούφ στα ανατολικά.
Από στρατιωτική άποψη, η εξέλιξη αυτή ήταν θα λέγαμε αναμενόμενη: ναι μεν οι αντάρτες διαθέτουν μεγάλο αριθμό από ενθουσιώδεις νεοσύλλεκτους, που σχημάτισαν μέσα σε λίγες ημέρες έναν ογκώδη αλλά άτακτο στρατό, πλην όμως ο Καντάφι έχει αεροσκάφη Μινγκ, Σουχόι και Μιράζ, άρματα μάχης Τ-55 και Τ-62, πάνω από 2.000 βαρέα πυροβόλα και ρουκετοβόλα, και βέβαια αρκετές χιλιάδες εμπειροπόλεμους στρατιώτες, τόσο έμπιστους Λιβύους όσο και ξένους μισθοφόρους.
Βλέποντας ότι, παρά τους λεονταρισμούς των Σαρκοζί και Κάμερον (ο πρώτος αναγνώρισε, πρώτος και μόνος, τους αντάρτες της Βεγγάζης ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και πρότεινε σοβαρά την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών στην Τρίπολη!), η Δύση και ιδίως οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση, ο «Αδελφικός Ηγέτης» της ραγισμένης «Δημοκρατίας της Τζαμαχιρίας» πήρε το μήνυμα και εξαπέλυσε την ολομέτωπη επίθεσή του. Με την κατάληψη του Ρας Λανούφ το βράδυ της Πέμπτης, ύστερα από άγριο βομβαρδισμό από αέρα, στεριά και θάλασσα, οι κανταφικές δυνάμεις ανέκοψαν οριστικά τη βραδεία και ασύντακτη προέλαση των επαναστατών προς Δυσμάς, και σκόρπισαν τα σενάρια περί μιας επικείμενης «μητέρας όλων των μαχών» στη Σύρτη- πολλώ δε μάλλον στην πρωτεύουσα Τρίπολη, που τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο του καθεστώτος.
Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που ερωτήθηκαν από την επιτροπή Αμυνας της αμερικανικής Γερουσίας στην Ουάσιγκτον δήλωσαν ότι διαπίστωσαν μια «εξισορρόπηση» έπειτα από την αρχική προέλαση των δυνάμεων της εξέγερσης. Ο Τζέιμς Κλέιπερ, ο «τσάρος των κατασκόπων» (spy czar) που συντονίζει τη δράση 16 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, δήλωσε ότι κατά την εκτίμησή του το καθεστώς Καντάφι μακροπρόθεσμα «θα επικρατήσει».
Πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Οχι και τόσο: παρά την υπεροπλία του, ο Καντάφι δεν δείχνει να διαθέτει αρκετές δυνάμεις για να προελάσει προς- και πολύ περισσότερο για να καταλάβει- τη Βεγγάζη. Πολύ πιθανότερο είναι να δούμε ένα «πάγωμα» των εχθροπραξιών και μια, προσωρινή έστω, «συμβίωση» δύο κρατικών οντοτήτων. Εδώ που τα λέμε άλλωστε (και) η Λιβύη είναι ένα τεχνητό κράτος, κατασκευασμένο με βάση τα αποικιοκρατικά συμφέροντα των ευρωπαίων ισχυρών: από την αρχαιότητα, η γεωγραφία χωρίζει σαφώς τη Λιβύη σε δύο διακριτά κράτη, την Τριπολίτιδα και την - ελληνική κάποτε - Κυρηναϊκή...

ΒΗΜΑ

Read more...

Ο Νταβούτογλου προκαλεί με τη μειονότητα


Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών περπατάει στον κεντρικό δρόμο του Εχίνου, ως την πλατεία όπου θα βγάλει λόγο. «Είμαστε περήφανοι για σένα» του φωνάζουν στα τουρκικά. Ο κόσμος πλημμυρίζει όλο το χωριό, κρέμεται από τα μπαλκόνια που κοντεύουν να πέσουν από το βάρος, είναι τριπλάσιος από όσους μαζεύτηκαν για τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου που επισκέφθηκε την περιοχή δύο εβδομάδες νωρίτερα.

«Είστε πολίτες της Ελλάδας. Δεν αντιπαρατίθεστε με τους Ελληνες αλλά αλληλοσυμπληρώνεστε» τους λέει ο κ. Νταβούτογλου στην ομιλία του που μεταδίδεται από τα μεγάφωνα. Τους προτρέπει να διατηρήσουν τη γλώσσα, τη θρησκεία, την ταυτότητα και την ενότητά τους και ευχαριστεί «τις γυναίκες που βοηθούν τα παιδιά να μην ξεχάσουν τα τουρκικά».

Στον Εχίνο έχουν κατέβει από όλα τα γύρω χωριά, τουρκόφωνα και πομακικά. «Μουσουλμανική τουρκική» αποκαλεί τη μειονότητα ο κ. Νταβούτογλου στις ομιλίες που εκφωνεί κατά τη διήμερη περιοδεία του- απλώς «αδέρφια μου» τους είχε αποκαλέσει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επίσκεψή του στην Κομοτηνή επτά χρόνια νωρίτερα.

Την ώρα που η ηγεσία του Εχίνου τραπεζώνει τον κ. Νταβούτογλου και την αποστολή του, μέλη της μειονότητας απαριθμούν στο «Βήμα» τα προβλήματα τους: την ανεργίαπολλοί φεύγουν μετανάστες στη Γερμανία- και την εκπαίδευση αναφέρουν μιλώντας σπαστά ελληνικά. Παραπονιούνται για το χαμηλό επίπεδο της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας στην οποία φοιτούν οι δάσκαλοι των μειονοτικών σχολείων και για την ανεπαρκή ύλη που περιέχεται στα σχολικά βιβλία.

«Τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν καλά ούτε τα τουρκικά ούτε τα ελληνικά» λένε. «Αγόρασα μόνη μου τα βιβλία που διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία για να τα μελετήσουν τα παιδιά μου » λέει η Αϊσά η οποία έχει τα μαλλιά της καλυμμένα με μαντίλα όπως η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών. «Ο γιος μου σπουδάζει στην Αθήνα, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο» συμπληρώνει με καμάρι η διπλανή της. Αλλη λέει ότι το παιδί της φοιτά στην έκτη Δημοτικού και θα το αφήσει να επιλέξει μόνο του αν θα συνεχίσει σε μειονοτικό ή ελληνικό γυμνάσιο. Αλλοι παραπονιούνται ότι τα γυμνάσια της Ξάνθης δεν τους δέχονται επειδή δεν είναι κάτοικοι της πόλης, ότι τα λεωφορεία που μεταφέρουν τα παιδιά στα σχολεία της πρωτεύουσας του νομού δεν έχουν αρκετές θέσεις...

«Τη 13χρονη κόρη και τον 12χρονο γιο μουτα στέλνω εσωτερικά σε σχολείο στην Αδριανούπολη» στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, συνεχίζει η Αϊσά. «Πληρώνω από 5.000 ευρώ τον χρόνο για το καθένα. Αγωνίζομαι να τα βρω. Ο άντρας μου είναι άνεργος ένα χρόνο, εγώ έχω μαγαζί. Φέρνω ρούχα από την Τουρκία» . Μια άλλη μπαίνει στη συζήτηση: «Αν υπήρχαν δουλειές,θα δουλεύαμε κι εμείς οι γυναίκες» λέει. Ο Εχίνος είναι περιποιημένο χωριό, έχει σπίτια διώροφα και τριώροφα, ο δρόμος που οδηγεί εκεί από την Ξάνθη έχει επισκευαστεί και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. «Κοίτα πόσο καλοφωτισμένο είναι πλέον το χωριό το βράδυ» τονίζει ένας από τους κατοίκους.

Η ώρα είναι περασμένες 10. Ο κ. Νταβούτογλου επισκέπτεται το σπίτι του γηραιότερου ζευγαριού του Εχίνου, πλησιάζουν τα 100. Στην ερώτηση αν αισθάνονται «περισσότερο Τούρκοι ή Ελληνες ή και τα δύο» μερικοί από τους μειονοτικούς αρνούνται να απαντήσουν, άλλοι λένε Τούρκοι. «Αισθάνομαι Τουρκάλα. Οποιον και αν ρωτήσετε εδώ αυτό θα σας πει» λέει μια γυναίκα.

Ο κ. Νταβούτογλου προσπάθησε να τα χωρέσει όλα σε δύο ημέρες. Ξεκίνησε από το χωριό Αρριανά, μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, από όπου κατάγεται ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Τουρκία, είδε τον περιφερειάρχη Αρη Γιαννακίδη στην Κομοτηνή και μετά παρακάθησε σε γεύμα από τη Συμβουλευτική Επιτροπή της Μειονότητας που συγκεντρώνει όλα τα εξέχοντα μέλη της. Προσκύνησε στο Εσκί (παλαιό) Τζαμί της πόλης- που είναι γεμάτη αφίσες, στα ελληνικά και στα τουρκικά, της πρώτης ταινίας που γύρισε μειονοτικός σκηνοθέτης-, είδε τον ψευδομουφτή Κομοτηνής, μίλησε στον σύλλογο Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής («Η ταμπέλα είναι ξηλωμένη από το 1983» λέει μέλος της δείχνοντας το σημάδι στον τοίχο), επισκέφθηκε το προξενείο.

Μετά τον Εχίνο, μίλησε στην Τουρκική Ενωση Ξάνθης και τα μεσάνυχτα (!) συναντήθηκε με τον ψευδομουφτή της πόλης προτού διανυκτερεύσει στο ξενοδοχείο «Ιμαρέτ» στην Καβάλα.Την Πέμπτη αναχώρησε για Θεσσαλονίκη όπου επισκέφθηκε τον πρόξενο, το σπίτι του Κεμάλ, το απέναντι καφενείο για να ευχαριστήσει τον έλληνα ιδιοκτήτη που βοήθησε στην κατάσβεση περσινής πυρκαϊάς στο προξενείο και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. Ο κ. Νταβούτογλου συνοδευόταν από τη σύζυγό του. «Δεν συνοδεύω τον άντρα μου συχνά στα ταξίδια του γιατί εργάζομαι ως γυναικολόγος σε νοσοκομείο της Αγκυρας» είπε στην υπογράφουσα κατά τη βόλτα στην Καβάλα. «Ομως ήθελα να δω την Αθήνα γιατί δεν την είχα επισκεφθεί ποτέ».

«Εσωτερικό θέμα της Ελλάδας οι μουφτήδες»

Πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του ήταν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Θράκη. Επαναλάμβανε συνεχώς ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διέρχονται περίοδο φιλίας, επαίνεσε δεκάδες φορές τον κ. Παπανδρέου και προέτρεψε επανειλημμένως τα μέλη της μειονότητας να ενταχθούν στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της Ελλάδας. Σε δύο περιπτώσεις άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία έχει κάνει κινήσεις καλής θέλησης και τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας.«Είχα μια συγκινητική συνάντηση με Ελληνες της Κωνσταντινούπολης στην Αθήνα.

Εντυπωσιάστηκα από το πόσο καλά μιλούν τα τουρκικά και τους έδωσα ένα σημαντικό μήνυμα:είστε η τουρκική διασπορά»είπε μιλώντας χαλαρά, χωρίς γραβάτα, προς έλληνες δημοσιογράφους έξω από το ανακαινισμένο σπίτι του Μεχμέτ Αλί Πασά στην Καβάλα κατά την επίσκεψή του σε οθωμανικά μνημεία της πόλης. Και πρόσθεσε:«Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο ισχύει και για εκείνους που μετανάστευσαν από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Πρέπει να υπάρξουν περισσότερες επαφές μαζί τους».

Σε ερώτηση του «Βήματος» για το θέμα των μουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης (η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους «ψευδομουφτήδες» που έχει εκλέξει η μειονότητα ενώ οι μειονοτικοί δεν αναγνωρίζουν τους μουφτήδες που έχει διορίσει το ελληνικό κράτος), ο κ. Νταβούτογλου απάντησε:«Πρόκειται για εσωτερικό θέμα της Ελλάδας. Ομως πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πλευρά της θρησκευτικής ελευθερίας. Εμείς διευκολύνουμε την εκλογή οικουμενικού πατριάρχη δίνοντας την τουρκική υπηκοότητα στους μητροπολίτες που την αιτήθηκαν και επιτρέψαμε να τελεστεί λειτουργία στην Παναγία Σουμελά επειδή πιστεύουμε στη θρησκευτική ελευθερία».

http://www.tovima.gr

Read more...

Το σύνδρομο των εξεγερμένων της Αφρικής χτυπάει την Τουρκία


του Σάββα Καλεντερίδη

Πυρετός προετοιμασιών παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών της Τουρκίας, μετά από φήμες και διαδόσεις ότι οι Κούρδοι προετοιμάζονται για μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στο Ντιγιαρμπακίρ και σε άλλες πόλεις του Κουρδιστάν, καθώς και σε διάφορες μεγαλουπόλεις της λοιπής Τουρκίας, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, το Αϊδίνι, η Μερσίνα, τα Άδανα κλπ.

Το καίριο ζήτημα που απασχολεί τους πάντες στην Τουρκία το διάστημα αυτό, είναι η στάση που θα κρατήσουν οι Κούρδοι κατά τη διάρκεια των πανηγυρικών εκδηλώσεων που θα κάνουν στις 21 Μαρτίου, ημέρα της Ελευθερίας και της Επανάστασης για τον δοκιμαζόμενο κουριδκό λαό, που υφίσταται τριπλή κατοχή, από Τούρκους, Σύριους και Ιρανούς.

Η αναφορά του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, σε προηγούμενη συνάντηση που είχε με τους δικηγόρους του στη φυλακή Ιμραλί, σε δυνατότητα που έχουν και οι Κούρδοι να διαδηλώσουν κατά τον ίδιο τρόπο που το έκαναν οι Αιγύπτιοι και κέρδισαν τα δικαιώματά τους, σήμανε συναγερμό στην τουρκική κυβέρνηση και το κράτος, που αμέσως φρόντισαν να εντείνουν τις συζητήσεις που κάνουν με τον ίδιο τον Άπο και να του υποσχεθούν μια σειρά από παραχωρήσεις, όπως η μείωση του ποσοστού που απαιτείται για να εισέλθει ένα κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο από το 10 στο 5%, καθώς και το ενδεχόμενο της δυνατότητας έκτισης του υπόλοιπου της ποινής του σε κατ' οίκον περιορισμό.
Παρόλες τις διαβεβαιώσεις που φέρεται να έδωσε ο έγκλειστος Κούρδος ηγέτης στις τουρκικές αρχές, οι κουρδικές οργανώσεις φαίνεται ότι εργάζονται πυρετωδώς για να πετύχουν κοσμοσυρροή στις εκδηλώσεις του Νεβρόζ καθώς και για να εντείνουν τον αγώνα τους για απελευθέρωση τη διετία 2011-2012.
Τους φόβους αυτούς του τουρκικού κράτους και μάλιστα του βαθέος κράτους εξέφρασε χθες ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του κόμματος των γκρίζων λύκων (ΜΗΡ), που είναι γνωστό ότι στην ουσία πρόκειται για έναν πολιτικό μηχανισμό που αποτελείται από ομάδες παρακρατικών και παραστρατιωτικών που είναι καλά οργανωμένοι στο σύνολο της τουκρικής επικράτειας, σε συγκέντρωσή του κόμματός του, στον Μπουτζά της Σμύρνης.
Αναφερόμενος στα γεγονότα της Λιβύης ο Μπαχτσελί ανέφερε ότι το ίδιο σενάριο μπορεί να εφαρμοστεί και στην Τουρκία. Συγκεκριμένα ο Μπαχτσελί είπε τα εξής:
"Σε περίπτωση που πετύχουν το στόχο τους οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, ο κίνδυνος θα φθάσει στη δική μας πόρτα. Τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο που αφορά την Τουρκία".
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το Κουρδικό, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Ερντογάν, είπε:
"Πες στο λαό τί θα κάνεις στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Θα τεθούν σε εφαρμογή αυτά που συνενοήθηκες με τους φίλους μας πέρνα του ωκεανού ή αυτά που συζήτησες με το τέρας που βρίσκεται στο Ιμραλί."
Από την άλλη πλευρά, οι τουρκικές αρχές ασφαλείας μαγνητοσκόπησαν μυστικά σύσκεψη που έκαναν υψηλόβαθμα στελέχη του κουριδκού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος στα γραφεία του Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (BDP) στη συνοικία Μπέιογλου της Κωνσταντινούπολης και έδωσαν στη δημοσιότητα τα όσα διημείφθησαν μεταξύ των μελών του κουρδικού κινήματος, σχετικά με το σχέδιο δράσης το επόμενο διάστημα.
Οι συνομιλία, που έγινε μεταξύ του Κυρίου Χ και της Κυρίας Χ έχει ως εξής, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής αστυνομίας:

Κύριος Χ.: Το 2011 θα είναι η χρονία που θα πραγματοποιηθεί η επανάσταση. Το 2012 θα συγκεντρωθούμε στο Ντιγιαρμπακίρ. Φέτος θα πρέπει να εντείνουμε λίγο ακόμα τις προσπαθειές μας. Πρέπει να περάσουμε στην ολοκληρωτική αντίσταση. Ο λαός θα πρέπει να κάνει επιστράτευση και να είναι έτοιμος για πόλεμο.

Κυρία Χ.: Μόλις τελειώσει οη εκεχειρία και η αποχή από τη δράση, ο επαναστατημένος λαός θα αρχίσει τον πόλεμο. Θα πρέπει να προετοιμάσουμε τον κόσμο έτσι ούτως ώστε ο καθένας να πάρει ένα όπλο και να συγρουστεί, όπως έγινε στις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Κύριος Χ.: Στις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να κάψουμε όλες τις συνοικίες και τις γειτονίες.

Κυρία Χ.: Η νεολαίοι μας είναι ορκισμένοι και έτοιμοι να θυσιαστούν για τον Άπο. Το να θυσιαστεί κανείς δεν είναι απλό πράγμα. Θα πρέπει να βάλουμε φωτιά, να πυρπολήσουμε την Κωνσταντινούπολη.

Κύριος Χ: Ο διοικητής ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης δεν θα πρέπει να κοιμηθεί στις 15 Φεβρουαρίου. Θα δούμε ποιές είναι οι ικανότητές τους για επέμβαση. Στο Παρίσι κάηκαν 10 χιλιάδες αυτοκίνητα σε μια βραδιά. Γιατί να μη γίνει το ίδιο και στην Κωνσταντινούπολη; Εντάξει, δε λέω, τα 10 χιλιάδες είναι πολλά, μπορούν να καούν όμως 500 αυτοκίνητα. Ο κάθε σύντροφος θα πρέπει να θέσει για τον εαυτό του έναν στόχο. Για παράδειγμα εδώ μέσα είμαστε 50 άτομα. Αν κάψει ο καθένας μας από 10 αυτοκίνητα, βγαίνει ο λογαριασμός μας. Ο κάθενας μας μπορεί να πάρει μαζί του δέκα άτομα και να κάνει ένα επεισόδιο. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε διαδηλώσεις και επεισόδια σε πενήντα διαφορετικά σημεία, να λεηλατήσουμε την πόλη. Στις 15 Φεβρουαρίου θα βάλουμε την τελευταία μας τελεία. Ανακηρύσσουμε τον Φεβρουάριο σε μήνα διαδηλώσων και επεισοδίων. Να σημειωθεί ότι μετά τη συγκεκριμένη συγκέντρωση ο αστυνομία εξαπέλυσε κυνηγητό εναντίον των Κούρδων.

Παρόλα αυτά, από τις 1 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου πυρπολήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη 109 αυτοκίνητα, ενώ συνελήφθησαν 39 άτομα. Να σημειωθεί ότι ο Αμντουλλάχ Οτζαλάν, στην τελευταία συνάντησή του με τους δικηγόρους του ανέφερε ότι καλό θα ήταν να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλήθος στο Ντιγιαρμπακίρ και σε άλλες πόλης της Τουρκίας και του Κουρδιστάν, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα συμβάλλει στο αγώνα τους μια επανάσταση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Πηγή: www.internethaber.com

Read more...

Ο Θάτσι καλεί Τουρκία για επενδύσεις στο Κόσσοβο.


Τη δέσμευση ότι θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια σε Τούρκους επιχειρηματίες, που προτίθενται να επενδύσουν στο Κόσοβο, ανέλαβε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, μιλώντας σε γεύμα, που παρέθεσε προς τιμήν του η Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων Τουρκίας (ΤΟΒΒ), στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Θάτσι, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο “Leaders of Change” (Ηγέτες της Αλλαγής), εμφανίστηκε αποφασισμένος να στηρίξει κάθε τουρκική επενδυτική δραστηριότητα στο Κόσοβο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του TOBB και επίσης πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ριφάτ Χισαρτσικλίογλου, δήλωσε ότι η διασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια αποτελεί στρατηγικό στόχο. Σημείωσε δε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί ώθηση στην εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο ευημερίας στα Βαλκάνια.

“Το κύμα των διαδηλώσεων στην Αφρική ξέσπασε από την αυτοκτονία ενός άνεργου αποφοίτου, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε, το Δεκέμβριο. Αυτές οι εξελίξεις απέδειξαν ακόμη μια φορά τη σημασία των επιχειρηματιών. Είναι καθήκον των επιχειρηματιών να προσλαμβάνουν ανθρώπους (ως υπαλλήλους) […]
Είναι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας να διασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χισαρτσικλίογλου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Τουρκία και το Κόσοβο θα μπορούσαν να υπογράψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, καθώς και μία συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης, το συντομότερο δυνατό. Ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Κοσόβου, Σαντουλάχ Σιπαχίογλου, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο διμερής όγκος των εμπορικών συναλλαγών, που διαμορφώνεται, σήμερα, στα 300 εκατ. δολάρια, θα μπορούσε να φτάσει το ένα δισ. δολάρια, εάν η Τουρκία και το Κόσοβο υπογράψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

http://nationalpride.wordpress.com/2011/03/14/ο-θάτσι-καλεί-τουρκία-για-επενδύσεις-σ/#more-71793

Read more...

Απειλές και εισηγήσεις στην Ελλάδα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών


ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Ισχύει ο εκβιασμός πολέμου για τα 12 μίλια, το Καστελόριζο που ανήκει στη… Μεσόγειο, τα θέματα του Αιγαίου και ποιο πρότυπο εισηγείται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρόκειται για την πιο αδίστακτη προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει στην έμφοβη Ελλάδα την εικόνα ότι αυτή είναι η δύναμη στην περιοχή και δορυφόρος αυτής, η Ελλάδα. Η Ελλάδα υφίσταται συνεχείς τουρκικές επιθέσεις: Με παραβιάσεις στο Αιγαίο, με αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας, με γκριζοποίηση ελληνικών νησιών, με επιδείξεις οθωμανικής ισχύος και με προτάσεις για ένα νέο πρότυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

αναδεικνύεται σε Κίσιντζερ της τουρκικής διπλωματίας, η οποία θεωρεί πια την Ελλάδα ως έναν αδύναμο δορυφόρο, η υποτέλεια του οποίου, στην τουρκική πολυδιάστατη επιθετικότητα, είναι ζήτημα χρόνου να υλοποιηθεί.
Η πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Νταβούτογλου στην Αθήνα και στη Δυτική Θράκη έχει όλα τα στοιχεία της αναδυόμενης και αποθηριούμενης νεο-οθωμανικής Τουρκίας: Αλαζονεία, υπεροψία της δύναμης, πολιτικής, στρατιωτικής, ενεργειακής, αλλά και της λεγόμενης μαλακής δύναμης (soft power), που αξιοποιεί για να προβάλει την εικόνα μιας δήθεν ειρηνόφιλης και ειρηνοποιού Τουρκίας. Πέρα από το ρόλο της περιφερειακής, η Τουρκία διεκδικεί και εκείνον της μεγάλης δύναμης.


Ο ελέφαντας και το μυρμήγκι
Έναντι της Ελλάδας, η Τουρκία συμπεριφέρεται όπως ο ελέφαντας σε ένα μυρμήγκι.
Η Άγκυρα γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις φοβερές οικονομικές και κοινωνικές και στρατιωτικές δυσκολίες της Ελλάδας, η οποία θεωρείται ξανά στην Ευρώπη και στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ως το «μαύρο πρόβατο» και παράδειγμα προς αποφυγήν.
Ενώ η Τουρκία εμφανίζει εντυπωσιακή ανάπτυξη, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Ελλάδα είναι οικονομικά εξαρτημένη από τα δάνεια ξένων οργανισμών. Η Τουρκία είναι μέλος της ομάδας των G-20 πιο πλούσιων χωρών του κόσμου, ενώ η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις υπό κατάρρευση και πτώχευση χώρες.
Η Τουρκία ασκεί αναθεωρητική, δηλαδή επιθετική, επεκτατική πολιτική, ενώ η Ελλάδα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο.


Στις διεθνείς και διακρατικές σχέσεις, όμως, το δίκαιο είναι με το μέρος του ισχυρού, που του επιτρέπει να κάνει ό,τι θέλει, ενώ ο αδύνατος υποκύπτει και υφίσταται τις επιπτώσεις της αδυναμίας του.
Από την πρώτη κιόλας μέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Νταβούτογλου έθεσε θέμα για το Καστελόριζο. Όχι βέβαια χωρίς λόγο. Σε συνέντευξή του την περ. Κυριακή στην αθηναϊκή «Καθημερινή», ο Νταβούτογλου δήλωσε με επιτηδευμένη αλλά πονηρή αφέλεια ανατολίτη, ότι το Καστελόριζο είναι μεν ελληνικό νησί, αλλ’ ανήκει στη… Μεσόγειο!
Καινοφανής θεωρία που, όμως, έχει την εξήγησή της στο βιβλίο του Τούρκου υπουργού, «Στρατηγικό Βάθος».
«Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των νησιών του Αιγαίου βρίσκεται υπό ελληνική κυριαρχία αποτελεί το σημαντικότερο αδιέξοδο της πολιτικής της εγγύς θαλάσσιας περιοχής της Τουρκίας (…).
Το ότι ο πολιτικός διαχωρισμός που έχει προκύψει, σε αντίθεση με τις γεωπολιτικές αναγκαιότητες, έχει επικυρωθεί υπέρ της Ελλάδας, παρέχουν το κατάλληλο έδαφος για να αναφύονται διάφορα ζητήματα, όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, η ζώνη FIR, τα πεδία διοίκησης και ελέγχου και ο εξοπλισμός των νησιών» («Στρατηγικό Βάθος», εκδόσεις Ποιότητα, Αθήνα, σελ. 268 κ. επ.).


Απειλές, 12 ν.μ. και η υποταγή της Ελλάδας στον τουρκικό εκβιασμό
Την περ. Τετάρτη, πριν αναχωρήσει για περιοδεία στη Δυτ. Θράκη, ο Νταβούτογλου είχε συνάντηση με μικρή ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων (επιλεγμένων από την τουρκική πρεσβεία – η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε πέρσι με ομάδα επιλεγμένων Κύπριων δημοσιογράφων, που συναντήθηκαν με τον Ερντογάν).
Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε την ισχύ του casus belli, όπως αυτό αποφασίστηκε από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση ως αντίδραση στο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της από 6 σε 12 ναυτικά μίλια.


Ο Νταβούτογλου παρουσίασε στους Έλληνες δημοσιογράφους την «πρόταση» να αποσυρθούν ταυτόχρονα η απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το casus belli, και η επικύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ν.μ.
Η Τουρκία δεν υπέγραψε ακόμα τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Με απλά λόγια, ο Νταβούτογλου απαιτεί την πλήρη υποταγή της Ελλάδας στις αξιώσεις της Τουρκίας, διαφορετικά επισείει την απειλή του casus belli, ενώ παράλληλα διατηρεί ετοιμοπόλεμη τη λεγόμενη «στρατιά του Αιγαίου» απέναντι από τα ελληνικά νησιά.
Το πιο εξωφρενικό είναι ότι ο Τούρκος υπουργός επιχειρεί εξίσωση της τουρκικής απειλής για πόλεμο κατά της Ελλάδας, διά του casus belli, με τη νόμιμη θέση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ν.μ.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία επιμένει σε συζήτηση «όλων των θεμάτων» που, κατά τους ισχυρισμούς της, αφορούν το Αιγαίο.
Η ελληνική θέση είναι ότι η Αθήνα συζητά μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Αντίθετα η Τουρκία επιμένει στα θέματα που, από δεκαετίας, ο Νταβούτογλου είχε καταγράψει στο βιβλίο του.
Σε αυτά να προστεθεί η ασίγαστη προσπάθεια της Τουρκίας να γκριζοποιήσει σχεδόν κάθε ελληνικό νησί και βραχονησίδα.


Είναι γνωστή παλαιά δήλωση Ντεμιρέλ, για δήθεν εκατοντάδες βραχονησίδες που έχουν αδιευκρίνιστο καθεστώς. Και, βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωρίζονται οι καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία. Σε δηλώσεις του, την περ.
Τετάρτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας, ότι οι όποιες διαφορές πρέπει να συζητούνται σε «ένα σαφές και καθαρό πλαίσιο:
Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Υπάρχουν και πρακτικές εκ μέρους της Τουρκίας που, κατά τη άποψή μας και το έχουμε πει αυτό από την πρώτη στιγμή, δεν συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια και, το χειρότερο, προκαλούν δυσπιστία και στην κοινή γνώμη».


Ο Δ. Δρούτσας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει μεν την Τουρκία στην ΕΕ «χωρίς ημίμετρα και ειδικές σχέσεις», αλλ’ αυτό «προϋποθέτει εκπλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την ΕΕ αλλά και τα κράτη-μέλη της ΕΕ», δηλ. και την Κύπρο.
Για να προσθέσει ότι «όσο το Κυπριακό παραμένει ανοικτή πληγή», θα έχει «επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».


Το χειρότερο σενάριο…
Αυτά δεν φαίνεται να απασχολούν και πολύ την Τουρκία, αν κριθεί από τις θέσεις που ο Νταβούτογλου διατυπώνει δημόσια, με δηλώσεις στους Έλληνες δημοσιογράφους ή με αρθρογραφία του.
Θεωρείται αυτονόητο ότι όσα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξαγγέλλει δημόσια, τα έχει καταθέσει λεπτομερώς και επίσημα στην ελληνική πλευρά.
Ο Νταβούτογλου επέμεινε στο θέμα των πτήσεων τουρκικών μαχητικών και υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει αμοιβαία μείωση πτήσεων, παραβλέποντας ότι οι Τούρκοι πρώτοι ήρξαντο χειρών αδίκων και παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Ακόμα υποστήριξε ότι το χειρότερο σενάριο θα ήταν μη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, μη επίλυση του Κυπριακού και μη συμφωνία για ένα «νέο καθεστώς για το Αιγαίο». Αυτό προϋποθέτει, κατά την Τουρκία, εξαίρεση του Καστελόριζου από την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα.
Να σημειωθεί η εγκληματική, πια, διστακτικότητα της Αθήνας να οριοθετήσει την ΑΟΖ με την Κύπρο, όπως της ζητούσαν επίμονα ο Τάσσος και σήμερα ο Δ. Χριστόφιας.
Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε μήνυμα ανώτατης πηγής του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, που μιλούσε προς Τούρκους δημοσιογράφους και ανέφερε ότι περιμένει κινήσεις της Τουρκίας στις διερευνητικές ελληνοτουρκικές επαφές και στο Κυπριακό, μετά τις τουρκικές εκλογές του Ιουνίου.
Η θέση αυτή, όπως σημειώνεται στον αθηναϊκό Τύπο, προσφέρει ένα βολικό άλλοθι στον Ερντογάν, ότι δηλ. προσπαθεί να κάνει κινήσεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, αλλά… να περιμένουμε μετά τις εκλογές στην Τουρκία.


Κυπριακό και Αιγαίο
Σε άρθρο του στην αθηναϊκή «Καθημερινή» (10/3/2011), με τίτλο «Ένα νέο πρότυπο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ο Νταβούτογλου καταθέτει, με περίτεχνο διπλωματικό τρόπο και με όρους διεθνών σχέσεων, την τουρκική πολιτικο-διπλωματική στοχοθεσία ιδιαίτερα για το Αιγαίο και το Κυπριακό.
Αναφέρεται σε «προκαταλήψεις», που Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να αφήσουν πίσω τους και εξηγεί πού το νέο πρότυπο πρέπει να βασίζεται: Στην κοινή κατανόηση της ιστορίας.
Στο διαθρησκευτικό διάλογο. Σε μία νέα άποψη καλής γειτνίασης των δύο χωρών. Στην επίλυση εκκρεμών θεμάτων στο Αιγαίο, για τα οποία η Τουρκία είναι αποφασισμένη να «επιτύχει συνολική και βιώσιμη συμβιβαστική λύση».
Όσον αφορά το Κυπριακό, καλεί την Ελλάδα «να τείνουμε χείρα βοήθειας στις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης». Ως εάν η Κύπρος να κατέχεται από εξωγήινους.


Όλα αυτά συνιστούν μια καλά οργανωμένη και μεθοδευμένη επίθεση δήθεν φιλίας και συνεργασίας της Τουρκίας προς την Ελλάδα.
Αξιοποιώντας τη «μαλακή δύναμή» της και γνωρίζοντας την επισφαλή και αδύναμη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, η Τουρκία επιδιώκει να εμφανιστεί ως η χώρα που επιθυμεί ειρήνη, φιλία, συνεργασία και αμοιβαία αποδεκτή και συμβιβαστική λύση στα προβλήματα των δύο χωρών.
Πρόκειται για την πιο πονηρή και αδίστακτη προσπάθεια της Τουρκίας, να επιβάλει στην έμφοβη και τρεμαλέα Ελλάδα την εικόνα ότι αυτή είναι η δύναμη στην περιοχή και δορυφόρος αυτής, η Ελλάδα.
Αν δεν υποκύψει στην «επίθεση φιλίας και συνεργασίας», υπάρχει ο επικρεμάμενος μπαμπούλας: Το casus belli και η στρατιά του Αιγαίου. Η ελληνική και η κυπριακή διπλωματία ας ανοίξουν, επιτέλους, το «Στρατηγικό Βάθος», για να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στα τουρκικά σχέδια κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ίσως τότε, αρχίσουν να μεθοδεύουν την αντίδρασή τους, πριν να είναι πολύ αργά.


http://www.sigmalive.com/

Read more...

Νέα κρίση μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ


Ανώτατοι αστυνομικοί της Τουρκίας που μετέβησαν στο Ισραήλ για να αναλάβουν την εκπαίδευση παλαιστινίων αστυνομικών, στα πλαίσια διεθνών συμφωνιών για το μεσανατολικό κρατήθηκαν επί ώρες στο αεροδρόμιο και ανακρίθηκαν από τους ισραηλινούς αξιωματούχους αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Zaman», κάνοντας λόγο για νέα κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το tουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εσωτερικών, έδωσαν εντολές στους Τούρκους αξιωματούχους να επιφυλάξουν την ίδια μεταχείριση σε Ισραηλινούς αστυνομικούς που επισκέπτονται την Τουρκία, με βάση την αμοιβαιότητα, λέει η εφημερίδα.

http://nationalpride.wordpress.com/2011/03/14/νέα-κρίση-μεταξύ-τουρκίας-ισραήλ/#more-71764

Read more...

Ερντογάν: Είναι ανισόρροποι!


Ειδικού Συνεργάτη

Μετά τα σκ… του κ. Στρος Καν, το διεθνές λεξιλόγιο πολιτικών ανδρών εμπλουτίστηκε αυτή τη φορά από τον Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτήρισε «ανισόρροπους» τους συντάκτες της Έκθεσης Προόδου που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ανισόρροποι λοιπόν όσοι βλέπουν την αλήθεια και μόνο ο κ. Ερντογάν ισορροπημένος επειδή θέλει να επιβάλει τις απόψεις του σε όλο τον κόσμο. Οι συντάκτες της Έκθεσης, κατά την άποψη του Τούρκου πρωθυπουργού, εργάστηκαν κατά παραγγελία, χωρίς να διευκρινίζει ποιοι ήταν αυτοί που την παρήγγειλαν.

Σε ερώτηση μάλιστα δημοσιογράφου, αν προτίθεται να κάνει κάτι σύμφωνα με τις υποδείξεις της έκθεσης, με μεγάλη αλαζονεία είπε :»Δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Εκείνοι έχουν καθήκον να συντάσσουν εκθέσεις και εμείς να συνεχίσουμε αυτά που ξέρουμε. Τα πράγματα είναι πολύ απλά».


Τι έχουν να πουν για αυτά η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί; Για πόσο καιρό ακόμα θα θωπεύουν την Άγκυρα;

Ο Αβραάμ Λίνκολν έλεγε «μπορεί να κοροϊδεύεις έναν άνθρωπο μια ολόκληρη ζωή, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις όλο τον κόσμο για πολύ καιρό».

Ελπίζουμε να καταλάβει επιτέλους και η Αθήνα πώς σκέπτεται ο κουμπάρος και το καρντάσι μας.

Καλά θα κάνει πάντως ο κ. Ερντογάν, να μη θυμώνει με τους Ευρωπαίους και να φροντίσει να κάνει κάτι για το λαό του, γιατί, όπως γράφουν οι Τούρκοι αρθρογράφοι, η κατάσταση της χώρας τους είναι τραγική, παρά τα μυωπικά γυαλιά που φορά ο ελληνικός ηλεκτρονικός Τύπος και την παρουσιάζει σχεδόν ως παράδεισο.
Ο αρθρογράφος της Χουρριέτ κ. Γιλμάζ Οζντίλ παρομοιάζει τη χώρα του με την Ερυθραία της Αφρικής! Με το γλαφυρό ύφος του γράφει , μεταξύ άλλων , τα εξής:


«Η Ερυθραία νιώθει υπερήφανη μαζί σας.
Τι πειράζει αν πληρώνουμε την πιο ακριβή βενζίνη σε όλο τον κόσμο; Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Η τιμή της βενζίνης είναι ίδια και στην Ερυθραία που είναι μια ανεπτυγμένη δημοκρατία. Το κόμμα που κυβερνά ονομάζεται «Δικαιοσύνη και Δημοκρατία».
Κυβερνά μόνο ένα κόμμα, γιατί δεν υπάρχουν άλλα. Το 1995 υποσχέθηκαν να κάνουν εκλογές, αλλά τις ανέβαλαν για το 2001. Από το 2001 έκλεισαν όλες τις εφημερίδας και φυλάκισαν τους δημοσιογράφους που τους ασκούσαν κριτική. Συνέλαβαν επίσης όσους τόλμησαν να ιδρύσουν ένα κόμμα.
Υπάρχουν δήθεν βουλευτές και Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος επιλέγει τους υπουργούς. Γιάννης πίνει και Γιάννης κερνάει. Πρόκειται για κράτος φυλάρχου. Μέσος όρος παιδιών έξι για κάθε οικογένεια.
Επίσημη γλώσσα δεν υπάρχει. Ο καθένας μιλάει τη γλώσσα που θέλει. Δεν υπάρχει πρόβλημα βίζας, γιατί απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα.
Ο λαός είναι πολύ ευτυχισμένος και εμάς μας αγαπάει πολύ. Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες πάνω από χίλιοι πολίτες της Ερυθραίας θέλησαν να περάσουν με φορτηγά από την Τουρκία στην Ευρώπη. Δεν έχουμε εκεί Πρεσβεία, ούτε εκείνοι εδώ . Έχουμε όμως κοινές παραδόσεις.
Για παράδειγμα ο Αλή Μπασίρ που έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη γενοκτονία στο Σουδάν κυκλοφορεί ελεύθερα και δεν συλλαμβάνεται μόνο στην Τουρκία και την Ερυθραία»…

http://nationalpride.wordpress.com/2011/03/14/ερντογάν-είναι-ανισόρροποι/#more-71748

Read more...

Τσιτσέκ: Κάθε τίμημα για την Κύπρο



Συνέδριο με τον εύγλωττο τίτλο «Τουρκική Κύπρος το 2011 – Ευκαιρίες και Απειλές» διοργανώθηκε στην Άγκυρα με υψηλές συμμετοχές. Ανάμεσα στους ομιλητές και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ και ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι «η Τουρκία δεν θα αγνοήσει τα δικαιώματα και τα ευεργετήματα από την είσοδο της Β. Κύπρου στην ΕΕ».

Ο Τσεμίλ, που διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο «Κυπριακών Υποθέσεων», δήλωσε επίσης ότι το Κυπριακό είναι σημαντικότερο από τα συμφέροντα οποιουδήποτε κόμματος και αποτελεί «εθνικό ζήτημα για την τουρκική κυβέρνηση. «Αν», είπε, «βάλουμε στην μια πλευρά της ζυγαριάς την τουρκική Κύπρο και στην άλλη την είσοδό μας στην ΕΕ, η Τουρκία θα προτιμήσει χίλιες φορές την τουρκική Κύπρο».

Πρόσθεσε δε πως παρά το γεγονός ότι η μη επίλυση του Κυπριακού αποτελεί μεγάλο εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να θυσιάσει το μέλλον των ανθρώπων της, εγκαταλείποντάς τους στη μέση του δρόμου. «Και γι’ αυτό», κατέληξε, «η Τουρκία είναι έτοιμη να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα»!

Στο πνεύμα της υποταγής στην «Μητέρα Πατρίδα» κινήθηκε εξάλλου με δηλώσεις του από τα Κατεχόμενα και ο ψευδοϋπουργός των Εξωτερικών Οζγκουργκούν. Δήλωσε πως η «Β. Κύπρος» θα φέρει σε πέρας το πρόγραμμα λιτότητας παρά τις διαμαρτυρίες, όχι επειδή το επιβάλλει η Τουρκία, αλλά επειδή τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν.

http://nationalpride.wordpress.com/2011/03/14/τσιτσέκ-κάθε-τίμημα-για-την-κύπρο/#more-71745

Read more...

Δεν αγγίζουν την σεισμογενή και πυρηνική Τουρκία


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Αν δε πρόκειται για αρρωστημένη διαστροφή, τότε πρόκειται για την απόλυτη επικράτηση της προπαγάνδας. Τρεις μέρες τώρα έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο οι σεισμολόγοι, οι ηφαιστειολόγοι, οι πυρηνικοί φυσικοί και αναλύουν τα πάντα γύρω από τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία – μια εξαιρετικά σεισμογενή χώρα – τα τσουνάμια, τις πλάκες που συναντιούνται, εξηγούν με κάθε λεπτομέρεια πώς λειτουργεί ένας πυρηνικός σταθμός, πώς είναι φτιαγμένος ένας αντιδραστήρας, αν και πόσο και ποιες περιοχές του πλανήτη κινδυνεύουν από την έκλυση της ραδιενέργειας, αν θα φτάσει ως την Ελλάδα ο σεισμός, το τσουνάμι, το πυρηνικό νέφος. Όλα όσα συμβαίνουν δηλαδή μετά από κάθε σεισμό – με μοναδική διαφορά ότι αυτή τη φορά οι ειδικοί δεν τσακώνονται μεταξύ τους, καθώς δεν έχουν να μοιράσουν κονδύλια.

Λέξη δεν ακούσαμε για την σεισμογενή και πυρηνική Τουρκία. Λέξη για το γεγονός ότι η Βουλγαρία έκλεισε το Κοζλοντούι και ανοίγει το Μπέλενε.


Επιτέλους, μπορούμε να μάθουμε και εμείς οι λιγότερο «πολιτικώς ορθοί» γιατί, αφού μας ανησυχεί τόσο πολύ η έκρηξη στον ιαπωνικό πυρηνικό αντιδραστήρα, δεν έχουμε ποτέ ασχοληθεί με την γειτονιά μας – και δεν το κάνουμε έστω τώρα που είδαμε με τα μάτια μας την πυρηνική απειλή;

Μπορούμε να μάθουμε για ποιο λόγο μας ανησυχεί τόσο πολύ ο ιαπωνικός πυρηνικός αντιδραστήρας, αλλά περιβάλλουμε με πλήρη σιωπή το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πυρηνικό κλοιό και πολύ σύντομα θα απειλείται σε απόσταση αναπνοής;

Μπορούμε να μάθουμε γιατί ασχολούμεθα με τα γεωλογικά ρήγματα της Ιαπωνίας και όχι με το γεωλογικό ρήγμα πάνω στο οποίο «κάθεται» η Τουρκία;

Μπορούμε να μάθουμε για ποιο λόγο βρίσκεται στο απυρόβλητο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας; Για ποιο λόγο δεν μιλάει κανείς εξ αυτών που όχι μόνο νομιμοποιούνται αλλά και υποχρεούνται να μιλήσουν, αν και γνωρίζουν πως η Άγκυρα ετοιμάζει πέντε πυρηνικές μονάδες σε σεισμογενείς περιοχές;

Μπορούμε να μάθουμε γιατί δεν ασχολούμεθα – ούτε ασχοληθήκαμε ποτέ – με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βουλγαρίας; Είδαμε και πάθαμε να κλείσει το Κοζλοντούι, με το οποίο επίσης δεν ασχολήθηκε ποτέ κανείς Έλληνας πολιτικός, αν και όλοι γνώριζαν (αν δεν γνώριζαν είναι πιο επικίνδυνοι και από την πυρηνική ενέργεια) πως επί δεκαετίες ζούσαμε με τέσσερα Τσερνομπίλ πάνω από το κεφάλι μας.

Ένας από τους όρους για να μπει η Βουλγαρία στην ΕΕ ήταν να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι μέχρι το 2006. Με αυτόν τον όρο κυρώθηκε η Πέμπτη Διεύρυνση (Βουλγαρία, Ρουμανία) το 2005.
Και πριν προλάβει να κλείσει το Κοζλοντούι (μέσα στην απόλυτη σιωπή, βέβαια, καθώς όταν το θέμα συζητήθηκε στην ελληνική Βουλή, οι Έλληνες έβλεπαν τον Λεωνίδα του Fame Story να σπάει όλα τα ρεκόρ θεαματικότητας), οι Βούλγαροι άρχισαν να κατασκευάζουν το επόμενο, στο Μπέλενε, με δύο σταθμούς, με αμφιλεγόμενες περιβαλλοντικές και αντισεισμικές προδιαγραφές.
Στο μεταξύ, είχαν αρπάξει από την ΕΕ 850 εκ ευρώ για να κλείσουν το Κοζλοντούι.


Αυτή τη στιγμή που μιλάμε για την μακρινή Ιαπωνία, βρισκόμαστε στην καρδιά του επόμενου πυρηνικού εφιάλτη. Όλοι γύρω μας αναπτύσσουν τα πυρηνικά τους σχέδια, χωρίς καν να έχουν προβλέψει πού θα αποθηκεύουν τα πυρηνικά τους απόβλητα.
Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Σερβία, ακόμη και τα Σκόπια και η Αλβανία (η πρόβλεψη είναι για σταθμό 800 μεγαβάτ στο Δυρράχιο, σε απόσταση 100 μόλις χλμ από τα ελληνικά σύνορα) συνεργάζονται με ρωσικές, γαλλικές και άλλες εταιρίες για να φέρουν τον πυρηνικό εφιάλτη δίπλα μας.


Το πυρηνικό εργοστάσιο του Μπέλενε θα λειτουργήσει το 2013 (υπενθυμίζω ότι στην περιοχή σημειώθηκε το 1977 σεισμός 7,4 ρίχτερ)! Όταν (μιλούν για το 2015) θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της Τουρκίας, θα έχουν εγκατασταθεί τρεις πυρηνικοί σταθμοί ισχύος 5.000 μεγαβάτ στην ευρωπαϊκή πλευρά της.
Ένας από αυτούς, θα βρίσκεται στην Μερσίνα και ένας άλλος στην εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή του Ακούγιου, απέναντι από την Κύπρο – και όχι στη Χιροσίμα!
Οσονούπω η Ρουμανία θα διαθέτει πυρηνικούς σταθμούς 2.000 μεγαβάτ. Με άλλα 3.000 μεγαβάτ θα μας έχει φιλοδωρήσει η Σλοβακία μέχρι το 2013 και άλλα 3.300 η Τσεχία.


Το Τσερνομπίλ, όπου το 1986 έχασαν τη ζωή τους 100.000 άνθρωποι και ουδείς είναι σε θέση να υπολογίσει πόσοι άλλοι πέθαναν από καρκίνο στα χρόνια που ακολούθησαν και στη διάρκεια των οποίων η νόσος εμφάνισε τρομερή έξαρση, ξεχάστηκε γρήγορα. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που επιβαρύνθηκαν με ραδιενεργό καίσιο 137.

Σχεδόν 200 πυρηνικοί αντιδραστήρες λειτουργούν σήμερα σε δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες (τουλάχιστον 440 σ’ όλον τον κόσμο). Ακόμη και η αποπυρηνικοποιημένη (με το δημοψήφισμα του 1987), Ιταλία έχει θέσει σε εφαρμογή τα πυρηνικά της σχέδια, με τον Μπερλουσκόνι να έχει ήδη υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τον Σαρκοζί.

Αλλά και η Σουηδία, που, επίσης με δημοψήφισμα, (το 1980) είχε αποφασίσει την σταδιακή εξάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, αποφάσισε την κατασκευή νέων αντιδραστήρων.

Τον Ιούλιο του 2008 σημειώθηκαν τέσσερα επεισόδια διαρροής πυρηνικής ενέργειας μέσα σε 15 μέρες σε πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας.

Όμως η πυρηνική ενέργεια έχει αποποινικοποιηθεί για όλους (πλην Ιράν), καθώς θεωρείται πως μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού εκπέμπει ελάχιστο διοξείδιο του άνθρακα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η (σεισμογενής και ευρισκόμενη πάνω σε γεωλογικά ρήγματα) Τουρκία άνοιξε βήμα. Τον Αύγουστο του 2009, ο Ερντογάν υπέγραψε συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με τον Πούτιν, για την κατασκευή εργοστασίου τεσσάρων αντιδραστήρων, κόστους 14,6 δις ευρώ.

Πρόκειται, βέβαια, για το εργοστάσιο στο γειτονικό μας Ακούγιου, για το οποίο εργάζονται πυρετωδώς η ρωσική εταιρία Atomstrolexport και οι τουρκικές Inter PAP και Park Teknik.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους» (18 Φεβρουαρίου 2010), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου είχε προσωπικώς προειδοποιήσει τον κ. Παπανδρέου για το ενδεχόμενο μετατροπής της Τουρκίας σε πυρηνική δύναμη, υποστηρίζοντας ότι Τουρκία, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία θα είναι οι πρώτες χώρες που θα αποκτήσουν πυρηνικό οπλοστάσιο.

Μάλιστα, η διαρροή περί ενημέρωσης του κ. Παπανδρέου έγινε από το γραφείο του Νετανιάχου και δημοσιεύθηκε στον ισραηλινό Τύπο. Οι δυο τους συναντήθηκαν όταν τυχαία έτρωγαν ο ένας στον πρώτο και ο άλλος στον δεύτερο όροφο του γνωστού εστιατορίου «Πούσκιν» και κουβέντιασαν για πάνω από μια ώρα.

Στον πυρηνικό χορό έχουν μπει και οι εξεγερμένες χώρες της Βόρειας Αφρικής – το Μαρόκο και η Αίγυπτος, που έχει αποφασίσει την κατασκευή της πρώτης πυρηνικής μονάδας της στην Ελ Ντάμπα, στις ακτές της Μεσογείου, δυτικά της Αλεξάνδρειας.

Κατόπιν όλων αυτών, μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες της Ελλάδας όσον αφορά στην εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών σε σεισμογενείς περιοχές που βρίσκονται δυο βήματα από τα σύνορά της;

Εδώ δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε θέμα προστασίας του περιβάλλοντος, για να το αφήνουμε στις οικολογικές οργανώσεις. Εδώ πρόκειται για τον απόλυτο εφιάλτη. Για την απόλυτη αδιαφορία. Για την απόλυτη επικράτηση της «κυρίαρχης άποψης» που πλέον ταυτίζεται με τον ραγιαδισμό. Για τον θρίαμβο του «πολιτικώς ορθού» σε βάρος της ίδιας της ζωής μας.

Από όσο γνωρίζω, όσες φορές κι’ αν πήγε κι’ ήλθε ο Ερντογάν με την κουστωδία του στην Αθήνα, παρ’ όλες τις 21 (!) συμφωνίες (χαμηλής πολιτικής) που υπογράφηκαν τον Μάιο του 2010, δεν δέχθηκε την παραμικρή ενόχληση για το Ακούγιου.

Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η συζήτηση για τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Ιαπωνίας αποτελεί την επιτομή της υποκρισίας και του στρουθοκαμηλισμού;

Για άλλη μια φορά το δάχτυλο έδειξε το δένδρο και χάθηκε το δάσος…

http://nationalpride.wordpress.com/2011/03/14/δεν-αγγίζουν-την-σεισμογενή-και-πυρην/#more-71731

Read more...

Ας μη μας υποτιμά ο κ. Νταβούτογλου…


Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΩΤ. ΓΚΙΚΑ Αναπληρωτή τομεάρχη Εθνικής Άμυνας ΝΔ

Η συνέντευξη του τούρκου τπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής δεν εξέπληξε τους γνωρίζοντες. Επανέλαβε μεν εκκωφαντικά τις γνωστές τουρκικές θέσεις, αλλά έθεσε για πρώτη φορά και επισήμως θέμα Καστελλόριζου, διατυπώνοντας την άποψη ότι επειδή το νησί αυτό «δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στη Μεσόγειο», δεν θα πρέπει να εξεταστεί μέσα στην ενότητα των «διμερών προβλημάτων» του Αιγαίου.

Βεβαίως η ανιστόρητη αυτή θέση δεν ετέθη τυχαία από τον κ. Νταβούτογλου. Συνδέεται άμεσα με τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας για την άμεση διακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης (ΑΟΖ), που σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας επιτρέπει σε όλα τα νησιά που έχουν οικονομική δραστηριότητα, άρα και στο Καστελλόριζο, να έχουν ΑΟΖ.

Η ΑΟΖ όμως του Καστελλόριζου έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ενώνεται με την ΑΟΖ της Κύπρου και άρα υπάρχει μια συνέχεια μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για την έρευνα όσο και για τη μεταφορά των ενεργειακών αποθεμάτων, που αποδεδειγμένα υπάρχουν στην περιοχή. Αυτήν ακριβώς την εξέλιξη θέλει να αποτρέψει η Τουρκία, γιατί η εκμετάλλευση των μεγάλων αυτών ενεργειακών κοιτασμάτων είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην ευρύτερη περιοχή εις βάρος της.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, εκτός από τις αυτονόητες δηλώσεις των αρμοδίων, θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχες πράξεις. Κατ’ αρχάς η πρώτη αντίδραση θα έπρεπε να ήταν η αναβολή της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στην Ελλάδα, ο οποίος όχι μόνον ήλθε, αλλά πραγματοποίησε και περιοδεία «ελευθερωτή» στη Θράκη. Αναμφίβολα, η θερμή υποδοχή του κ. Νταβούτογλου σε Αθήνα και Θράκη, δύο μέρες μετά τα όσα δήλωσε για το Καστελλόριζο, για τις «αβλαβείς διελεύσεις» των τουρκικών πολεμικών πλοίων και για τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, υποδηλώνει υποχωρητική διάθεση και αδυναμία.

Το δεύτερο που επιβάλλεται να γίνει είναι η άμεση διακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ σύμφωνα με τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως επανειλημμένα έχει διατυπώσει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς. Κάθε μέρα κωλυσιεργίας από πλευράς Ελλάδας «δουλεύει» υπέρ της Τουρκίας.

Πάντως εύλογα γεννάται το ερώτημα, αν η θέση αυτή του τούρκου ΥΠΕΞ, για την εξαίρεση του Καστελλόριζου, είχε τεθεί και από την τουρκική αντιπροσωπεία στους δεκάδες γύρους διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας που πραγματοποιούνται με αμείωτη ένταση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και που ο κ. Νταβούτογλου τις εκθειάζει, χαρακτηρίζοντάς τες «αναγεννημένες».

Αν ναι, τότε η στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου είναι επιλήψιμη, γιατί συνέχισε ανενόχλητος τις συναντήσεις κορυφής και τις μακρές συζητήσεις με τον τούρκο ομόλογό του -χωρίς μάλιστα πρακτικά- αντί να δημοσιοποιήσει το θέμα και να λάβει δραστικές αποφάσεις.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ανοικτή επιστολή που του απέστειλαν οι 33 πρέσβεις επί τιμή, οι οποίοι σε όλους τους τόνους προβάλλουν την ανησυχία τους τόσο για την εξαίρεση του Καστελλόριζου όσο και για πιθανές παραχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα.

Όσο για τον κ. Νταβούτογλου, ας διαβάσει προσεκτικά τις διεθνείς συνθήκες, όπως τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου 1947, όπου η Ιταλία παραχωρεί στην Ελλάδα την πλήρη κυριαρχία της Δωδεκανήσου, που περιλαμβάνει βεβαίως και το Καστελλόριζο ως αναπόσπαστο μέρος του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος.

Ή ακόμη καλύτερα, ας μελετήσει το άρθρο 16 της Συνθήκης της Λωζάννης και ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η τουρκική κυριαρχία τελειώνει στις ακτές της Μικράς Ασίας. Τελεία και παύλα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Read more...

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑΣ ΤΟ ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ


Γράφει ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΝΕΑΡΧΟΥ Πρέσβυς ε.τ.

Λογικά, δεν θα ανέμενε κανείς επίσκεψη στην Ελλάδα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, όταν όλη η προσοχή της χώρας είναι στραμμένη προς την αντιμετώπιση του πολύ μεγάλου εξωτερικού χρέους και της οικονομικής καταστάσεως που επιδεινώνεται δραματικά.

Με την ίδια λογική, θα έλεγε κανείς επίσης ότι η σημερινή δύσκολη περίσταση δεν είναι πρόσφορος χρόνος για τη διεξαγωγή ή την εντατικοποίηση «διερευνητικών επαφών» με την Τουρκία, οι οποίες υπολαμβάνονται από την πλευρά της ως «διαπραγματεύσεις» πάνω σε όλα τα θέματα του Αιγαίου που η ίδια εγείρει και όχι μόνον πάνω στο θέμα της υφαλοκρηπίδος, που θεωρείται από την ελληνική πλευρά ως η μόνη διαφορά προς συζήτηση.

Προβάλλεται ως επιχείρημα για την πραγματοποίηση της επισκέψεως η διατήρηση της δυναμικής που αναπτύχθηκε μετά την εντατικοποίηση των «διερευνητικών επαφών» τον περασμένο Μάιο, με πρωτοβουλία των δύο πρωθυπουργών.
Ειδικότερα, η προετοιμασία της προσεχούς επισκέψεως του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και η προώθηση του έργου του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, που δημιουργήθηκε τον περασμένο χρόνο, ως νέο πλαίσιο αναβαθμισμένης «στρατηγικής» συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.


Προβάλλεται, με την κινητικότητα αυτή, η ιδέα ότι συντελείται ουσιαστική πρόοδος στο θέμα του Αιγαίου, ότι αναπτύσσεται, σε στρατηγικό μάλιστα επίπεδο, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και ότι παγιώνεται και ανοίγει νέους ορίζοντες η ελληνοτουρκική «φιλία».
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Αιγαίο, ο τούρκος υπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 10 Μαρτίου 2011, φτάνει στο σημείο να δηλώσει, αναφερόμενος στις «διερευνητικές επαφές», ότι «οι συνομιλίες αυτές οδηγούν τώρα σε ουσιαστικά αποτελέσματα».
Ποια είναι αυτά τα αποτελέσματα; Υπονοεί ο τούρκος υπουργός κάτι που δεν γνωρίζει η ελληνική κοινή γνώμη, προϊόν δηλαδή μυστικών συζητήσεων, ή ζυμώνει προπαγανδιστικά την ελληνική κοινή γνώμη για να παρουσιάσει ως δήθεν «αποδεκτές» τις τουρκικές θέσεις;


Σε κάθε περίπτωση, ο τούρκος υπουργός, έστω και με πολλές ευλογίες στην ελληνοτουρκική «φιλία» και με ύφος αβρό και περίτεχνο, παρουσίασε με απροκάλυπτο τρόπο τις τουρκικές θέσεις και δεν άφησε κανένα πια περιθώριο σε καλοθελητές για διακρίσεις και αντιδιαστολές μεταξύ της πολιτικής των «κακών» στρατηγών και του «καλού» Ερντογάν.

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ,
ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΟΖ

Ο τούρκος υπουργός μερίμνησε ήδη, πριν από την άφιξή του, να στείλει τα μηνύματά του με μακροσκελή συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής» της 6ης Μαρτίου.
Έθεσε, πρωτ’ απ’ όλα, σ’ αυτήν απροκάλυπτα θέμα Καστελλορίζου.
Είπε, συγκεκριμένα, ότι το Καστελλόριζο δεν περιλαμβάνεται στις «διερευνητικές επαφές» για το Αιγαίο γιατί γεωγραφικά δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιβεβαίωσε δηλαδή, παίζοντας με τους γεωγραφικούς όρους και τις λέξεις, την προσπάθεια της Άγκυρας να διαφοροποιήσει την περίπτωση του Καστελλορίζου, να το αφήσει εκτός των «διερευνητικών επαφών» για το Αιγαίο και να εγγράψει υποθήκην υπέρ των γνωστών θέσεών της ότι τα νησιά, πολύ περισσότερο ένα τόσο μικρό νησί, δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.


Δεν διαφεύγει, βεβαίως, κανενός η στρατηγική θέση και σημασία του Καστελλορίζου, που διασυνδέει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδος με εκείνην της Κύπρου και παρεμβάλλεται στις φιλοδοξίες της Άγκυρας να επεκτείνει τη δική της ΑΟΖ μέχρι εκείνη της Αιγύπτου και στην πολλά υποσχόμενη σε ενεργειακούς πόρους υποθαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Η διακοπή της συνέχειας μεταξύ της ΑΟΖ της Ελλάδος και εκείνης της Κύπρου ενέχει επιπλέον τεράστια γεωστρατηγική σημασία μετά την ανεύρεση μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη ρήξη μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το φυσικό αέριο της περιοχής μπορεί να μεταφέρεται προς την Ευρώπη είναι η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μέσω της ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδος. Αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία που έχει επομένως, στο πλαίσιο αυτό, η συνέχεια μεταξύ των δύο ΑΟΖ. Η Άγκυρα, επενδύοντας παραλλήλως στο «ψευδοκράτος» στην Κύπρο και στην προοπτική νομιμοποιήσεως και διεθνούς αναγνωρίσεώς του, ενδεχομένως στο πλαίσιο μιας «λύσεως» τύπου Σχεδίου Ανάν, το εξώθησε να ανακηρύξει δική του παράνομη ΑΟΖ, αμφισβητώντας την ΑΟΖ της Κύπρου στα βόρεια και στα δυτικά της παράλια, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κατοχικών στρατευμάτων.


ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΛΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ
ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΩΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΙΝΗΣΕΩΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ»

Στην ίδια συνέντευξη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατέστησε απολύτως σαφείς τις τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο, εκφράζοντας παραλλήλως «αισιοδοξία» για «την επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσεως σε όλα τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο». Ποια είναι όμως η βάση επάνω στην οποία προτείνει την επίλυση «όλων των θεμάτων»;
Η διμερής διαπραγμάτευση. Εκτός δηλαδή του πλαισίου της Διεθνούς Συμβάσεως Θαλασσίου Δικαίου. Την τελευταία η Τουρκία αρνείται να την προσυπογράψει, χωρίς όμως αυτό να υποθηκεύει την ισχύ της από πλευράς διεθνούς δικαίου.


Η πρότασή του για την άρση από την Τουρκία της απειλής του casus belli είναι επίσης αφοπλιστική: Ζητά «ως αντάλλαγμα» να παραιτηθεί η Ελλάδα από το δικαίωμα επεκτάσεως των χωρικών της υδάτων μέχρι 12 ν.μ., όπως έχει δικαίωμα από το διεθνές δίκαιο. Να υποκύψει δηλαδή στην τουρκική απαίτηση, για την υποστήριξη της οποίας ψηφίσθηκε ακριβώς από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το casus belli.
Η δικαιολογία του για τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις αντιστοίχως του ελληνικού FIR και του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου είναι το ίδιο άνετη και παραπειστική, όπως και για τις προκλητικές «κρουαζιέρες» στις Κυκλάδες και μέχρι τις ακτές της Αττικής τουρκικών πολεμικών σκαφών.
Επιβεβαιώνει ότι τόσο οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών όσο και ο πλους σε όλο το Αιγαίο τουρκικών πολεμικών σκαφών δεν θεωρούνται από την τουρκική πλευρά ως προκλήσεις.
Παραδέχεται ουσιαστικά ότι αντιπροσωπεύουν μια συστηματική πολιτική αμφισβητήσεως της Ελληνικότητας του Αιγαίου, καταργήσεως του στρατηγικού βάθους που έχει το Αιγαίο για την ελληνική άμυνα και ασφάλεια, και προβολής «ίσων» τουρκικών δικαιωμάτων σε όλο το Αιγαίο, με πρόσχημα την ελευθερία κινήσεως και το δικαίωμα «αβλαβούς διελεύσεως» μέσα ακόμη και από τα χωρικά ύδατα. Με βάση λοιπόν τη λογική αυτή, οι τουρκικές προκλήσεις θα συνεχισθούν.


Ο τούρκος υπουργός φθάνει μάλιστα στο σημείο να καταγγέλλει την Ελληνική Αεροπορία για δήθεν παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου και να παρουσιάζει τις αναχαιτίσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο ως «παρενοχλήσεις».
Επαναφέρει μάλιστα ακροθιγώς, υπό το πρόσχημα της ασφάλειας των πτήσεων και με τη μορφή Μέτρων Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), την ιδέα για μη εξοπλισμένες πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.
Την εξίσωση δηλαδή των ελληνικών στρατιωτικών αεροσκαφών, που ίπτανται μέσα στο ελληνικό FIR, τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και πάνω από ελληνικό εθνικό χώρο, με τα τουρκικά αεροσκάφη, που εισέρχονται στο ελληνικό FIR χωρίς να υποβάλλουν σχέδια πτήσεως και παραβιάζουν τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο. Παρέλκει, βεβαίως, να υπογραμμισθεί τι θα σήμαινε μια τέτοια ρύθμιση για το καθεστώς του Αιγαίου και την ελληνική αεράμυνα.


Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν παραλείπει να αναφερθεί επίσης στα όρια του εθνικού εναέριου χώρου, τα οποία είναι 10 ν.μ., και να ζητήσει την ευθυγράμμισή τους, κατα τη συνήθη διεθνή πρακτική, με τα θαλάσσια όρια που είναι 6 ν.μ. Αντιπαρέρχεται όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει μέχρι 12 ν.μ. τα χωρικά της ύδατα και ότι η ευθυγράμμιση μεταξύ χωρικών υδάτων και εθνικού εναέριου χώρου μπορεί να γίνει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω, όπως απαιτεί η Τουρκία.

ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ
ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ «ΚΟΙΝΗ
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»

Σε ό,τι αφορά το θέμα ενδεχομένων κοινών ερευνών και συνεκμεταλλεύσεως ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, για το οποίο ερωτήθηκε στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο τούρκος υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στα ακανθώδη προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Προτίμησε να επικεντρωθεί στο Αιγαίο, όχι μόνον γιατί αυτό αποτελεί άμεσο στόχο της τουρκικής διπλωματίας, αλλά και γιατί ήθελε επίσης να αποφύγει να αναγνωρίσει οποιονδήποτε ρόλο και συνάφεια της Ελλάδος με την Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία η τουρκική πλευρά εντάσσει και το Καστελλόριζο.

Υπερθεμάτισε, βεβαίως, υπέρ της «κοινής εκμεταλλεύσεως ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο». Έθεσε όμως ως προϋπόθεση την κοινή συμφωνία των δύο χωρών «στους πολιτικούς και νομικούς όρους αυτής της συνεργασίας».
Η τοποθέτηση αυτή, που παραπέμπει σε αξιώσεις «ισότιμου» καθεστώτος στο Αιγαίο, δείχνει σαφώς πώς αντιλαμβάνεται η τουρκική πλευρά τη λεγόμενη «συνεκμετάλλευση». Η τελευταία υποβάλλεται συνεχώς από ξένο παράγοντα ως ιδέα για την παράκαμψη των «διαφορών» στο Αιγαίο και την αξιοποίηση των ενεργειακών του πόρων, χωρίς δήθεν επηρεασμό των εκατέρωθεν πολιτικών και νομικών θέσεων και του καθεστώτος του Αιγαίου.


Στο ίδιο πλαίσιο, ο τούρκος υπουργός μεριμνά επίσης να αναφερθεί σε «κοινή θαλάσσια στρατηγική» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και σε «απροσδιόριστα θαλάσσια σύνορα» στο Αιγαίο, εύσχημη αναφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις ελληνικών νησίδων και βραχονησίδων, των οποίων το καθεστώς είναι δήθεν απροσδιόριστο.

Αποδέχεται επίσης, κατ’ αρχήν, την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υποδηλώνοντας όμως ότι η προσφυγή δεν θα αφορούσε, σε μια τέτοια περίπτωση, μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδος, όπως είναι η θέση της ελληνικής πλευράς, αλλά «όλα τα θέματα του Αιγαίου». Όλες δηλαδή τις αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις που εγείρει η τουρκική πλευρά και χωρίς επίσης οποιαδήποτε αλλαγή στο σημερινό νομικό καθεστώς, όπως θα ήταν, π.χ., η επέκταση των χωρικών υδάτων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Σημειώνει, πάντως, με νόημα ότι «για την επίλυση, με ειρηνικά μέσα, όλων των υφισταμένων ζητημάτων στο Αιγαίο δεν αποκλείω τα όποια μέσα για τη διευθέτηση των προβλημάτων να βασίζονται στην οικειοθελή αποδοχή τους από τα δύο κράτη».


Δεν πρέπει, ασφαλώς, να δημιουργεί αυταπάτες η υποβαλλόμενη ευμενής αμοιβαιότητα. Ένα έγγραφο από το παρελθόν, συγκεκριμένα από το 1979, έρχεται να ρίξει φως στο μέγεθος της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Αιγαίο, η οποία αμφισβητεί το δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα ακόμη και στην Κρήτη!
Το έγγραφο προέρχεται από τα αρχεία του αγγλικού υπουργείου Εξωτερικών και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου από τη Φανούλα Αργυρού, ερευνήτρια που ζει μόνιμα στο Λονδίνο και μελετά συστηματικά τα αγγλικά διπλωματικά αρχεία, που αποδεσμεύονται από το απόρρητο μετά την παρέλευση τριάντα χρόνων. Πρόκειται για έγγραφο του τότε άγγλου πρέσβεως στην Αθήνα, ο οποίος ενημερώνει τον διευθυντή του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης T. L. A. Daunt, αναφέροντας ως πηγή των πληροφοριών του τον πρέσβυ Ιωάννη Τζούνη, που ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, από την ελληνική πλευρά, για την υφαλοκρηπίδα.
Η τουρκική πλευρά είχε δεχθεί, ύστερα από έντονες πιέσεις, να δώσει χάρτη με τις θέσεις της για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Προς μεγάλη κατάπληξη, ο χάρτης που κατέθεσε η τουρκική πλευρά περιελάμβανε στην τουρκική υφαλοκρηπίδα τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Ικαρία, τη Σάμο, την Κω, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κάσο, με τη διαχωριστική γραμμή να φθάνει ως τις ακτές της Κρήτης (βλ. χάρτη). Θα έλεγε κανείς ότι οι μετέπειτα εξελίξεις στο διεθνές θαλάσσιο δίκαιο, που ακύρωσαν κάθε γεωλογική έννοια της υφαλοκρηπίδος, άφησαν μετέωρες τις τουρκικές διεκδικήσεις, που βασίζονταν σε ισχυρισμούς για προέκταση στο Αιγαίο της γεωλογικής υφαλοκρηπίδος της Μικράς Ασίας.
Η άποψη αυτή είναι σχετική γιατί οι διεκδικήσεις της Άγκυρας εκπορεύονται από στρατηγικούς λόγους, οι οποίοι δεν έχουν αλλάξει, και επιδιώκουν την ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος του Αιγαίου, με τη μορφή «ίσων» δήθεν δικαιωμάτων, συγκυριαρχίας και συνεκμεταλλεύσεως.
Η Άγκυρα εξακολουθεί πάντα να απορρίπτει το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο, που αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στα νησιά του Αιγαίου.


Στο ίδιο αγγλικό έγγραφο έχουμε επίσης μια συνταρακτική αποκάλυψη και μαρτυρία του απαράδεκτα υποχωρητικού και φοβικού τρόπου με τον οποίο συζητά και διαπραγματεύεται, δυστυχώς, η ελληνική πλευρά. Σημειώνεται σχετικά ότι, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους Τούρκους, οι Έλληνες πρόσφεραν κάποιες δεσμεύσεις, περιλαμβανομένων εγγυήσεων για ελεύθερη διακίνηση των τουρκικών πλοίων σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδος. Πρότειναν επίσης καμία πλευρά να μην προβεί σε ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και επίσης καμία πλευρά να μην μεταφέρει επιθετικά όπλα στον θαλάσσιο βυθό στη δική της υφαλοκρηπίδα. Οι Τούρκοι, σημειώνει το έγγραφο, ούτε καν ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτές τις ιδέες.

Ορίστε, λοιπόν, που υπάρχει μακρά προϊστορία στην περίεργη σιωπή και αδράνεια της ελληνικής πλευράς για την ΑΟΖ. Από τότε ακόμη που η έννοια της ΑΟΖ ήταν στα σπάργανα και δεν είχε ακόμη επικυρωθεί και τεθεί σε ισχύ από τη Διεθνή Σύμβαση Θαλασσίου Δικαίου. Συνεχίζεται, δυστυχώς, η πολιτική αυτή όταν το θέμα της ΑΟΖ έχει γενική διεθνή αναγνώριση και καθιέρωση και όταν η ανακήρυξή της είναι επείγουσα και έχει τεράστια στρατηγική και οικονομική σημασία για την Ελλάδα.

Αντιδρώντας με φοβικά σύνδρομα, οι ηγεσίες της χώρας αδράνησαν να δημιουργήσουν ερείσματα και να εφαρμόσουν προς όφελος της χώρας αυτά που αποτελούν σήμερα διεθνή κανόνα και δικαίωμα. Είναι χαρακτηριστικό, από την άποψη αυτή, το γεγονός ότι μόλις προχθές περιελήφθη, για πρώτη φορά, σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας, υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, να επικυρώσει τη Σύμβαση για το Διεθνές Θαλάσσιο Δίκαιο, που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

ΣΥΓΚΕΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ
ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ
ΘΕΤΟΥΝ ΠΡΟΣΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

Η Ελλάδα ανέτρεψε, στο τέλος της δεκαετίας του ’90, τη διακομματική εξωτερική πολιτική της ότι δεν ετίθετο θέμα να υποστηρίξει την τουρκική ένταξη στην ΕΕ εάν προηγουμένως δεν διευθετούνταν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, με πρώτο το Κυπριακό. Είναι γνωστές οι περιστάσεις υπό τις οποίες ανετράπη, από την κυβέρνηση Σημίτη, η πολιτική αυτή.

Κύριο επιχείρημα αποτέλεσε ο αντίστροφος ακριβώς ισχυρισμός, ότι δηλαδή η διαδικασία της εντάξεως θα επενεργούσε ως καταλύτης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ποια είναι σήμερα η πραγματικότητα, μετά δηλαδή τη διαρροή μιας δεκαετίας περίπου. Η πικρή αλήθεια είναι ότι κάτω από τον μανδύα της επευφημούμενης ελληνοτουρκικής «φιλίας» τα προβλήματα παραμένουν. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις έχουμε κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων και προκλήσεων και συγκεκαλυμμένες απειλές για ντε φάκτο λύσεις, με προσφυγή σε συσχετισμούς δυνάμεων.

Από την άποψη αυτή είναι χαρακτηριστική η λήθη με την οποία αντιμετωπίζει η Άγκυρα τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων και η οργή που εκδηλώνει ένταντι κάθε χώρας, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα, που δέχθηκε, υπό όρους και προϋποθέσεις, να συναινέσει στην ενταξιακή της πορεία.

Το πνεύμα αυτό εξέφρασε στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο τούρκος υπουργός, αναφερόμενος σε «πολιτικά εμπόδια που προβάλλουν ορισμένα μέλη». «Αυτά τα πολιτικά εμπόδια», είπε, «δεν λειτουργούν προς όφελος των συγκεκριμένων κρατών». Ασφαλώς, δεν αναφερόταν μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο. Εννοούσε όμως κυρίως αυτές, οι οποίες είναι στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων με την Τουρκία. Είναι άγνωστο σήμερα ποια κατάληξη θα έχει η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία έφθασε σε οριακό σημείο. Μπορεί όμως να εξακολουθήσει η ελληνική εξωτερική πολιτική να επαναλαμβάνει τα όσα ισχυρίζεται, εδώ και μια δεκαετία, σχετικά με τον ρόλο καταλύτη στα ελληνοτουρκικά προβλήματα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας;

«ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΧΕΣΕΩΝ» Η ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Επιτομή του πολιτικού λόγου που εξέφερε ο τούρκος υπουργός, κατά την επίσημη και ιδιωτική του επίσκεψη στη Θράκη, ήταν η προβολή ενός «νέου προτύπου σχέσεων», το οποίο όμως έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις αδιάλλακτες τουρκικές διεκδικήσεις.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, θέλοντας να τονίσει τις ομοιότητες και τα κοινά στοιχεία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, έφτασε στο σημείο να συνταυτίσει τις δύο χώρες και να δηλώσει ότι «Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν τα σύνορα της Δύσης και της Ανατολής». Ζήτησε επίσης «κοινή κατανόηση της Ιστορίας στο μέλλον» και παρότρυνε «να καταστήσουμε κυρίαρχη την κοινή μας ιστορική αντίληψη». Αναφέρθηκε επίσης στον διαθρησκευτικό διάλογο και στην «πολυπολιτισμική» και «πολυθρησκευτική» υπόσταση των κοινωνιών μας. Ασφαλώς, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τη συμβολή της Τουρκίας στην «πολυπολιτισμική» και «πολυθρησκευτική» μετάλλαξη της Ελλάδος, με την ακατάσχετη διοχέτευση λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή, της οποίας οι διαστάσεις και οι επιπτώσεις δεν έχουν ακόμη πλήρως συνειδητοποιηθεί, έχει εκλεκτική συγγένεια με τον Νεοοθωμανισμό, του οποίου μεγάλος θεωρητικός είναι ο σημερινός τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές ηγεσίες πρέπει να συναγάγουν τα συμπεράσματά τους για την πραγματική κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας. Να μη διαβουκωλούνται με μάταιες ελπίδες και ψευδαισθήσεις, συζητώντας απαράδεκτους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, με την επίφαση προσεγγίσεως και «φιλίας».

Οι πραγματικές φιλίες στερεώνονται πάνω στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του δικαίου. Χρειάζεται σήμερα περισσότερη ακόμη προσοχή και επαγρύπνηση γιατί η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα διεγείρει μεγαλύτερες ακόμη επιβουλές και βλέψεις σε βάρος της, και σε τέτοιες περιπτώσεις η υποχωρητικότητα και τα φοβικά σύνδρομα είναι πολύ κακός σύμβουλος και πολύ κακή πολιτική.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Read more...

Τα τουρκικά σχέδια για πυρηνικό σταθμό,ανησυχούν την Αθήνα.


Τα τουρκικά σχέδια για τη κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου,προβλημάτιζαν πάντα την Ελλάδα.Πόσο μάλλον τώρα,μετά απ΄ότι συνέβη στην Ιαπωνία. Το χειρότερο είναι ότι πλέον δεν μιλάμε για σχέδια,που είναι στα λόγια . Η Άγκυρα υπέγαψε το περασμένο Mάϊο συμφωνία για τη κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου που θα κοστίσει περίπου 20 δις δολάρια

Η ρωσική εταιρεία ROSATOM αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου εντός του 2013 και ο πρώτος αντιδραστήρας αναμένεται να αρχίσει να παράγει ενέργεια το 2018.
Η Ρωσία θα κατασκευάσει τέσσερις μονάδες, δυναμικότητας 1.200MW στο Ακούγιου και θα λειτουργεί τον πυρηνικό σταθμό για 60 χρόνια. Η τουρκική εταιρεία ηλεκτρισμού έχει δεσμευτεί για την αγορά συγκεκριμένης ποσότητας ενέργειας, την πρώτη 15ετία, από το ξεκίνημα της εμπορικής λειτουργίας του σταθμού.

http://nationalpride.wordpress.com/2011/03/14/τα-τουρκικά-σχέδια-για-πυρηνικό-σταθμ/#more-71668

Read more...

Προκαλούν οι Τούρκοι και στη Βουλγαρία!


Αν νομίζουμε ότι έχουμε κατ’ αποκλειστικότητα το «προνόμιο» να χρησιμοποιούν οι Τούρκοι τη μειονότητα της Θράκης για να δημιουργούν προβλήματα, απλώς κάνουμε λάθος!Με μια ασυνήθιστα απρεπή φρασεολογία, ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπουλέντ Αρίντς, κατηγόρησε τους Βούλγαρους για ρατσισμό και ρατσιστική αντιμετώπιση της τουρκικής μειονότητας, καθώς επίσης και διαρκή «παρενόχληση» των Τούρκων που ζουν ση Βουλγαρία…

Τις εκπληκτικές αυτές αναφορές ο Αρίντς τις έκανε κατά τη διάρκεια συνάντησης το περασμένο Σάββατο με τους αντιπρόσωπους του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, το οποίο περιγράφεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων της ΠΓΔΜ ως «φιλελεύθερο, με σκοπό την προστασία των μειονοτήτων στη Βουλγαρία». Το πρακτορείο το αναφέρουμε διότι κι αυτό έχει τη δική του σημασία, αφού οι Σκοπιανοί κατηγορούν τους Βούλγαρους ότι δεν αναγνωρίζουν τη «μακεδονική» τους… εθνότητα!

http://nationalpride.wordpress.com/


Read more...

Εμπόδια στην πρόσβαση της Τουρκίας στον πηγαίο κώδικά και στο λογισμικό του F-35


Νέα προβλήματα στην συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35 παρουσιάστηκαν πρόσφατα και αφορούν το αίτημα της γειτονικής χώρας να έχει πρόσβαση στους πηγαίους κωδικούς του νέου αεροσκάφους.

Επιπρόσθετα η Τουρκία ζητά πρόσβαση και δυνατότητα αναβάθμισης του λογισμικού που χρησιμοποιείται στο F-35 ενώ προβληματισμό προκαλεί στην τουρκική κυβέρνηση η επιβεβαίωση ότι το κόστος της απόκτησης 100 F-35 θα φτάσει τα 16 δις δολάρια από τα 12 δις δολάρια που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Στα δύο πρώτα θέματα η αμερικανική πλευρά κρατά μέχρι σκληρή αρνητική στάση μη θέλοντας να επιτρέψουν στους Τούρκους πρόσβαση στους πηγαίους κωδικού και στο λογισμικό.

Η στάση αυτή των ΗΠΑ έχει προβληματίσει την κυβέρνηση Ερντογάν η οποία ανησυχεί ότι χωρίς την κατοχή των πηγαίων κωδικών από την τουρκική Αεροπορία τα F-35 πιθανόν να πέσουν θύματα ηλεκτρονικού πολέμου ότι η χρήση των αεροσκαφών δεν θα ελέγχονται από την τουρκική Αεροπορία αλλά από εξωτερικές πηγές και ότι δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί αναβάθμιση του λογισμικού του αεροσκάφους από την πολεμική βιομηχανία της χώρας. Υπό αυτές τις εξελίξεις η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να αποφασίσει την στάση που θα τηρήσει όσο αφορά την αγορά των 100 μαχητικών.

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για αυτό το θέμα θα ληφθεί μετά τις 13 Απριλίου 2011 αφού πραγματοποιηθεί η σχετική συνάντηση Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων για αυτό το ζήτημα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις τα πρώτα μαχητικά F-35 θα παραδοθούν στην τουρκική Αεροπορία το 2015, ενώ όσον αφορά τα επιπρόσθετα 4 δις δολάρια του τελικού κόστους του προγράμματος η Υπογραμματεία Πολεμικής Βιομηχανίας (SSM) ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών την ανεύρεση αυτού του ποσού για την αγορά των 100 μαχητικών όπως προβλέπεται στον σχεδιασμό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Για κλοπή του σχεδίου απόβασης SUGA & σχεδίων της MILGEM συνελήφθησαν Έλληνες στην Τουρκία - φωτο


Τις φωτογραφίες του ζευγαριού που υποτίθεται ότι ήταν μέλη κυκλώματος κατασκόπων υπέρ της Ελλάδας, έδωσαν στην δημοσιότητα οι τoυρκικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τo τηλεοπτικό δίκτυο Samanyolu το κύκλωμα με τη συμμετοχή των δύο Ελλήνω πρακτόρων αποκαλύφθηκε όταν Τούρκος αξιωματικός του Ναυτικού ο οποίος έχει συλληφθεί και με την κατηγορία της συμμετοχής στο σχέδιο συνομωσίας "Βαριοπούλα" προσπάθησε να παραδώσει στον άνδρα του ζεύγους, στον Γεώργιο Αμουτζόπουλο... αντί χρηματικής αμοιβής το σχέδιο (σε ότι αφορά την συμμετοχή του τουρκικού Ναυτικού) απόβασης SUGA στα τέσσερα ελληνικά νησιά, το οποίο αποκαλύπτει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος που κυκλοφορεί.

Όπως επίσης και ένα "απόρρητο project" του τουρκικού Ναυτικού. Ποιο ήταν αυτό το σχέδιο; Η ναυπήγηση τη κορβέτας MILGEM, για την ακρίβεια τα σχέδια της και οι σημαντικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν σε ορισμένα σημεία της σχεδίασης οι Τούρκοι.

Μέσα στα σχέδια που απέκτησε ο Έλληνας πράκτορας και "υποτίθεται" ότι παρέδωσε στις ελληνικές υπηρεσίες είναι τα τεστ των δοκιμών απόκρυψης ίχνους από τα ραντάρ της MILGEM, η οποία ενσωματώνει σχεδιαστικά, τεχνολογίας χαμηλού ίχνους.

Στην υπόθεση εμπλέκονται και στελέχη του Ιδρύματος Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών Τουρκίας (TUBITAK) το οποίο είχε κάνει τις έρευνες για την μείωση του ίχνους της MILGEM. Ο Γ.Αμουτζόπουλος εργάζεται στην FINANSBANK, την θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία και υποτίθεται ότι "στρατολόγησε" και τη σύζυγό του, η οποία είναι μεταξύ των προσώπων που ανακρίθηκαν για την υπόθεση από την εισαγγελία στην Τουρκία

Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΙΤ "το ζεύγος Α. μάθαινε τις εργασίες και τα έργα των οργανισμών που καταρτίζουν εθνικά στρατιωτικά σχέδια όπως οι TUBITAK, ASELSAN και HAVELSAN σε ολοκληρωμένη μορφή ή στο στάδιο έρευνας και τα διοχέτευαν στους Έλληνες. Επίσης είχαν αποκτήσει πρόσβαση στο σχέδιο έκτακτης κινητοποίησης SUGA (σ.σ.: έτσι τιτλοφορούν οι Τούρκοι το σχέδιο εισβολής στα τέσσερα νησιά!). Τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα που διέρρεαν σχετίζονταν κυρίως με τη στρατιωτική κατάσταση στο Αιγαίο".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι πληροφορίες μεταφέρονταν αρχικά από άτομα που εργάζονταν στο TUBITAK και κατόπιν σε Τούρκο πλοίαρχο, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να είναι ο επικεφαλής του δικτύου που παρέδιδε τα στοιχεία στον Έλληνα.

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στον εισαγγελέα που έχει αναλάβει τις έρευνες για την συνομωσία της "ΒΑΡΙΠΟΥΛΑΣ", όπως επίσης και στρατιωτικός εισαγγελές. Η ΜΙΤ υποτίιθεται ότι έθεσε υπό παρακολούθηση το ζευγάρι και όταν συγκέντρωσε τα απαραίτηα στοιχεία τους συνέλαβε.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ιλιγγειώδης ο ρυθμός του έργου των ταχύπλοων αποβατικών του Τουρκικού Ναυτικού


Ξεκίνησαν οι θαλάσσιες δοκιμές του πρώτου τουρκικού 80-μετρου αποβατικού σκάφους, σύμφωνα με έκθεση του Jane's Navy International, ενάμισυ περίπου χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης. Η σχετική ανάθεση της σύμβασης έγινε από την Υπογραμματεία της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) τον Ιούνιο του 2009, με το εκτιμώμενο κόστος να φθάνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Η ναυπήγηση των 8 συνολικά ταχύπλοων μεταγωγικών πλοίων ξεκίνησε στις 29 Ιανουαρίου 2010, με την καθέλκυση του πρώτου να πραγματοποιείται τον Οκτώβριο του 2010.

Σύμφωνα με τη ναυπηγική εταιρία Fultrans στην Κωνσταντινούπολη, τα πλοία έχουν εκτόπισμα 1155 μετρικών τόνων με φόρτο, μήκος 79,75 μέτρα, πλάτος 11,7 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 20 κόμβοι. Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει για παράδειγμα 3 άρματα μάχης με πλήρη ταχύτητα.

Η μονάδα παραγωγής ενέργειας περιλαμβάνει δύο πετρελαιοκινητήρες MTU 16V4000 M70. Με πλήρες φόρτο, το πλοίο αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων. Η εμβέλεια των πλοίων με πλήρες φορτίο και ταχύτητα 16 κόμβων φτάνει τα 400 ναυτικά μίλια. Όσον αφορά την μεταφορική ικανότητα του, το πλοίο μπορεί να μεταφέρει φορτίο 320 τόνων με ωφέλιμη επιφάνεια καταστρώματος 300 τετραγωνικά μέτρα. Με ενισχυμένο το σκάφος, μπορούν να μεταφερθούν έως και 420 τόνοι φορτίου, με μειωμένη ταχύτητα.

Η κύρια τακτική-τεχνική απαίτηση του Τουρκικού Ναυτικού, είναι η ικανότητα να αναπτύσσεει μεγάλη ταχύτητα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, με μέγιστο φορτίο. Το ναυπηγείο ικανοποίησε αυτές τις παραμέτρους, χρησιμοποιώντας μια ειδική μορφή κύτους, η οποία παρέχει υψηλή απόδοση και υδροδυναμική σταθερότητα (τουλάχιστον 0,95 μέτρα στην πλώρη και τουλάχιστον 2,35 μέτρα στην πρύμνη, με το μέγιστο φορτίο).

Η μεταβίβαση του πρώτου σκάφους από το ναυπηγείο στην SSM, αναμένεται τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Η παράδοση 3 πλοίων στο Τουρκικό Ναυτικό έχει προγραμματιστεί εντός 3 μηνών.

Τον Μάρτιο του 2010, η ναυπηγική εταιρία επιλέχθηκε από την Υπογραμματεία της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) για το πρόγραμμα κατασκευής δύο νέων 7125-τονων ελικοπτεροφόρων για το Τουρκικό Ναυτικό. Η σύμβαση αναμένεται να συναφθεί κατά τη διάρκεια του 2011.

http://www.fox2magazine.net/τουρκία/2876-Ιλιγγειώδης-ο-ρυθμός-του-έργου-των-ταχύπλοων-αποβατικών-του-Τουρκικού-Ναυτικού.html

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP