Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ανάλυση και Κριτική του δόγματος Νταβούτογλου (το στρατηγικό βάθος της Τουρκίας)


* Του Σωτήρη Γλυκοφρύδη

Κατά τα μέσα του 2010 κυκλοφόρησε στη χώρα μας το βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου, ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ - Η Διεθνής Θέση της Τουρκίας. Πρόκειται περί μιας παλαιότερης μελέτης του σημερινού ΥΠΕΞ της γείτονος χώρας, διανοητή και ακαδημαϊκού, σχετική με το πώς βλέπει τα πράγματα από γεωστρατηγικής πλευράς και για την πολιτική που πρέπει ν’ ακολουθήσει η χώρα του, κατά τη γνώμη του. Το βιβλίο αυτό δημιούργησε αίσθηση, έγινε αντικείμενο στοχασμού και συντέλεσε στο να του αποδοθούν οι σημερινοί γνωστοί χαρακτηρισμοί.

Το γεγονός ότι ο πολιτικός αυτός άνδρας της Τουρκίας χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων ως ακραία εθνικιστής και ισλαμιστής, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπήρχε μέχρι σήμερα μια εκτενής παρουσίαση του βιβλίου του, το οποίο οπωσδήποτε μας ενδιαφέρει, με ώθησε να προβώ σε μια λεπτομερή ανάλυση και κριτική. Δεν κατέχω πτυχία κοινωνιολογίας ούτε έχω εντρυφήσει σε θέματα στρατηγικής πολιτικής, θα το ερμηνεύσω απλά ως μέσος Έλληνας που ενδιαφέρεται για τον τόπο του και στοχάζεται κάπως.


Read more...

«Μας κάλεσαν να σώσουμε θρακικές επιχειρήσεις» λένε Τούρκοι επενδυτές


Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ

Τουλάχιστον «περίεργες» απόψεις για το οικονομικό μέλλον της Θράκης φέρεται να εξέφρασαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Τουρκικών Επιμελητηρίων, Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου, Ελληνες επιχειρηματίες που έλαβαν μέρος στο 2ο Επιχειρηματικό Ελληνοτουρκικό Φόρουμ στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, Ελληνες επιχειρηματίες απηύθυναν πρόσκληση σε Τούρκους επενδυτές να προσέλθουν στη Θράκη για επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Read more...

Ἕνα ἐνδιαφέρον…ξεκατίνιασμα!


Καθώς τά ρήγματα στό μειονοτικό μπλόκ ἐξουσίας σπανίως βγαίνουν στή δημοσιότητα, ὅταν κάτι τέτοιο συμβαίνει ἔχει πάντα τό ἐνδιαφέρον του. Ἀκόμη περισσότερο ὅταν πρόκειται γιά κόντρα τουρκοφυλλάδων, ὅπως συνέβη τόν περασμένο Δεκέμβριο μεταξύ «Μπιρλίκ» καί «Μιλλέτ» ἤ μεταξύ Ἰλχάν Ταχσίν καί Τζενγκίζ Ὀμέρ.

Τήν ἀφορμή ἔδωσαν οἱ ἀγωγές τῆς Χαρᾶς Νικοπούλου, γιά συκοφαντική δυσφήμησή της ἀπό τούς ἀνωτέρω, ὅταν ἔγραψαν τίς ἀπίστευτες ἀνοησίες γιά ζωγραφιές τοῦ Ἀλλάχ πού ὑποτίθεται ὅτι ζήτησε ἡ δασκάλα τοῦ Μεγάλου Δερείου ἀπό τού μουσουλμάνους μαθητές της. Οἱ συκοφάντες («Μιλλέτ», «Γκιουντέμ») φυσικά καταδικάστηκαν σέ ἀποζημίωση δεκάδων χιλιάδων εὐρώ ὁ καθένας, ἐκτός ἀπό τή «Μπιρλίκ» πού δέχθηκε νά δημοσιεύσει διάψευση. Αὐτή ἡ ὑποχώρηση θεωρήθηκε ταπείνωση ἀπό τούς ἄλλους καί ρίχτηκαν στόν Ἰλχάν Ταχσίν, ὁ ὁποῖος μέ τή σειρά του ἀπάντησε ὑπαινισσόμενος κρυφές χρηματοδοτήσεις τους. Ἔγραφε λοιπον ὁ Ι.Τ. σέ ἕνα ἄρθρο του γεμᾶτο εἰρωνία καί μπηχτές: «…Δέν ἔχω λεφτά νά πετάξω στά σκουπίδια, δέν ἔχω λεφτά γιά νά βρῶ μάρτυρες ἤ νά γίνω μάρτυρας. Ἔτσι τελικά γίνεσαι μασκαράς τοῦ ἑνός καί τοῦ ἄλλου (…) Ἄν εἶχα ἰσχυρές πλάτες, ὠχώ, τότε θά τάιζα ἕνα ἀχούρι γαϊδούρια…»

Read more...

Και η εκλογή των μουφτήδων στην Θράκη συζητήθηκε στο Ερζερούμ..


Ιστοσελίδα του περιοδικού Αζινλίκτσα 11-1-2011 (μετάφραση tourkikanea.gr)

O Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στην ανακοίνωση που έκανε, λέει πως συζητήθηκε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ¨το θέμα του αρχιμουφτή¨. Ο Τούρκος υπουργός των εξωτερικών αναφέρει πως το θέμα του αρχιμουφτή όπως και άλλα θέματα παρακολουθούνται, πως το θέμα του αρχιμουφτή συζητήθηκε με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Ερζερούμ, και πως αυτό το θέμα μαζί με άλλα θα τεθούνε στην επίσκεψη που θα κάνει τον Μάρτιο στην Αθήνα.

Read more...

Προσοχή στο Καστελόριζο!


Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Έχει καταστεί σαφές ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος που ξεκίνησε με νέα δυναμική η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται προ αδιεξόδου. Ο Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του 2009, θέλησε να «ξεπαγώσει» τον διάλογο και να εγκαινιάσει μία νέα προσπάθεια, από το σημείο που διακόπηκε το 2004. Πολύ σύντομα, έγινε αντιληπτό ότι αυτό ήταν αδύνατο, για τον απλούστατο λόγο ότι η Τουρκία θέτει πλέον νέες αυθαίρετες απαιτήσεις. Οι ενδείξεις συντείνουν στο συμπέρασμα ότι το νέο «αγκάθι», είναι η απαίτηση της Τουρκίας να εξαιρεθεί το Καστελλόριζο από οποιαδήποτε διευθέτηση για την υφαλοκρηπίδα κι ενδεχόμενη κήρυξη ΑΟΖ από την Αθήνα.

Στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ερζερούμ, επιχειρήθηκε να καταστεί σαφές στην τουρκική πλευρά ότι η στάση της δεν γίνεται αποδεκτή. Η ουσία βρισκόταν όχι σε αυτά που διακήρυξε δημοσίως ο πρωθυπουργός, όσο στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι αναμένεται κάποια σοβαρή θετική ανατροπή, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, λόγω των εκλογών στην Τουρκία.

Read more...

Είναι η Τουρκία έτοιμη να αντιμετωπίσει μια επίθεση στο κυβερνοχώρο; Eugene Kaspersky: Όχι.


Όλος ο κόσμος έχει αρχίσει και ασχολείται σοβαρά με το σενάριο ενός ηλεκτρονικού πολέμου. Ωστόσο ούτε ο στρατός, αλλά ούτε το κυβερνών κόμμα καθώς και η αντιπολίτευση στη χώρα (Τουρκία) έχουν κατανοήσει πλήρως τις ραγδαίες εξελίξεις στο πλανήτη που για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής και νέα εθνική πολιτική. Μία από τις πλέον σοβαρές εξελίξεις είναι η αυξανόμενη απειλή πολέμου στο κυβερνοχώρο καθώς και η τρομοκρατία σε αυτόν που εκδηλώνεται μέσω του διαδικτύου. Ο πόλεμος και η τρομοκρατία στο κυβερνοχώρο είναι κάτι απροσδιόριστο σε αντίθεση με το συμβατικό πόλεμο όπου εκεί υπάρχουν σαφή επιχειρησιακά όρια.

Read more...

Tουρκία – Ελλάδα: 2-0


Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταστρέψεις μία χώρα. Ένας τρόπος είναι να της καταστρέψεις την ενεργειακή της υποδομή. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος, ή επιστήμονας… Πολλή και φτηνή ενέργεια είναι ένας από τους παράγοντες της οικονομικής ανάπτυξης και της οικονομικής άνεσης. Χωρίς πολλή και φτηνή ενέργεια, πας πίσω στον Μεσαίωνα.

Δεν ξέρω πολλά για την Τουρκία αλλά σε δύο πράγματα είναι πολύ μπροστά από εμάς:
1) Φτιάχνει πυρηνικά, και
2) ενώ παριστάνει ότι την ενδιαφέρει η πράσινη ενεργειακή μούχλα, οι ταρίφες που δίνει σε Πράσινα τρωκτικά είναι πολύ μικρότερες από τις δικές μας.

Read more...

Ξέρει κάτι ο Πρόεδρος;


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τον καιρό που ήταν υπουργός Εξωτερικών, μιλούσε λίγο.
Και πάντα ήταν πολύ προσεκτικός. Δεν θυμάμαι ποτέ να έχει προκαλέσει με τις δηλώσεις του. Είναι, επομένως, απορίας άξιον γιατί χρησιμοποίησε, υποδεχόμενος τον Αρμένιο ομόλογό του, μια τόση αιχμηρή φρασεολογία που ήξερε ο,τι θα ενοχλήσει την Τουρκία;

Στο παρελθόν, αν και είχε πολλές ευκαιρίες, το απέφευγε συστηματικά;
Τέτοιες φράσεις, δεν λέγονται τυχαία από έναν τόσο έμπειρο πολιτικό.
Γιατί τώρα;
Οταν μάλιστα η κυβέρνηση, μέχρι πρόσφατα, επένδυε τόσα πολλά στην λεγόμενη ελληνοτουρκική φιλία;
Μήπως αλλάζουν κάποιες συμμαχίες στην περιοχή;
Κ.Ρ.
Υ.Γ. Επικροτούμε απολύτως τις δηλώσεις του Προέδρου

Read more...

Όμηροι στο Αιγαίο


Του Αλέξανδρου Τάρκα
Κίνδυνο εγκλωβισμού της κυβέρνησης στη, διπλωματική και νομική, παγίδα που στήνει η Τουρκία για διαχωρισμό της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου διαπιστώνουν πεπειραμένα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.
Το σήμα συναγερμού της ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας διατυπώνεται ενόψει της προσέγγισης που εξετάζουν οι πρωθυπουργοί κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν με την υπογραφή, αρχικά, ενός «κειμένου αρχών», στη συνέχεια με τη διαπραγμάτευση επί του αυξομειούμενου εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων και, τελικά, με την παραπομπή ασαφούς αριθμού εκκρεμοτήτων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Read more...

Απάντηση στην Άγκυρα: “Η ιστορία δεν παραγράφεται”


Απάντηση στην ενοχλημένη αντίδραση της Άγκυρα για τις δηλώσεις του Κάρολου Παπούλια εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας την καταλυτική προσφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και συνεννόησης.
«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, δεν παραγράφεται. Η ιστορία διδάσκει πως μπορούμε να χτίσουμε μέλλον ειρήνης, αρκεί να τη σεβαστούμε και να εργασθούμε με συνέπεια για αυτό το σκοπό.

Read more...

Τουρκικές “θεωρίες συνωμοσίας” για το φράχτη στον Έβρο.


Άρχισαν να εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους στη Τουρκία για το φράχτη στον Έβρο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΧΟΥΡΙΕΤ,στην Άγκυρα έχουν αρχίσει να ακούγονται θεωρίες περί “κρυφής ατζέντας” της Ελλάδας και της ΕΕ που θέλουν να απομονώσουν τη Τουρκία από την Ευρώπη. Ο πρόεδρος του Τουρκικού Κέντρου Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Αναλύσεων S. Ogan δήλωσε ότι “η πρόθεση Ελλάδας και Βουλγαρίας να κατασκευάσουν ένα φράχτη κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, αποτελεί περιεχόμενο μιας κρυφής ατζέντας.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP