Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Ο υπουργός Εξωτερικών οραματίζεται τη χώρα του μέσα στις πέντε με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη


«Η Τουρκία είναι μία από τις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο». Τον ισχυρισμό αυτόν προέβαλεο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, χωρίς όμως να κάνει τον κόπο να κατονομάσει τις άλλες τέσσερις «υπερδυνάμεις». «Η χώρα μας έχει δραστική παρουσία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και συνεπώς μπορεί να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη, στην ευρωπαϊκή ειρήνη και στο μέλλον της Ευρώπης» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μιλώντας χθες στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ Τurk.

Είπε επίσης ότι «δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς Τουρκία. Παράλληλα με την προσφορά των τουρκικών θετικών αξιών στην Ευρωπαϊκή Ενωσηθα πρέπει να επιταχυνθούν οι ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις». Επανέλαβε μάλιστα ότι τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια είναι το Κυπριακό και οι επιφυλάξεις ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών όπως η Γαλλία. «Η ευρωπαϊκή μας πορεία παρεμποδίζεται λόγω του Κυπριακού, ενός προβλήματος που δεν δημιουργήσαμε εμείςαλλά δημιουργήθηκε από τη στιγμή που η ΕΕδέχθηκε τη Νότια Κύπρο ως μέλος της, καθώς και λόγω κάποιων ευρωπαϊκών χωρών, με πρώτη τη Γαλλία» δήλωσε.

Κατόπιν τόλμησε να συγκρίνει ιστορικά την Τουρκία με τη Βρετανία λέγοντας: «Προβλήματα υπήρξαν και κατά την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ. Οπωςόμως δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη δίχως την Βρετανία, έτσιδεν μπορεί να υπάρξει και χωρίς την Τουρκία».

Οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου ήλθαν την επομένη της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης «Τransatlantic Τrends» που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη απογοήτευση της τουρκικής κοινής γνώμης από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2004, έναν χρόνο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, το 74% των Τούρκων τασσόταν υπέρ της ένταξης σε δημοσκόπηση του German Μarshall Fund, ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί στο 38%.

Την ίδια ώρα ο τούρκος υπουργός προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας προς την Ανατολή και τον αραβικό κόσμο λέγοντας ότι «σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή η εξωτερική πολιτική ισοδυναμεί με βήματα σε τεντωμένο σχοινί και εκεί αποδεικνύεται τόσο το μεγαλείοόσο και το ρίσκο που χαρακτηρίζει την Τουρκία». Σχολιάζοντας, τέλος, το διεθνές εμπάργκο εναντίον του Ιράν ο κ. Νταβούτογλου είπε: «Δεν θα διακόψουμε τις σχέσεις μας με καμία γειτονική χώρα και δεν θα θέλαμε το εμπάργκο να επηρεάσει τις οικονομικές μας σχέσεις με το Ιράν».

http://www.tovima.gr

Read more...

Για πρώτη φορά ανοίγει ο φάκελος των εγκλημάτων της χούντας του 1980 στην Τουρκία


Για την Τουρκία μοιάζει γεγονός ανήκουστο. Λίγες ημέρες μετά τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση προς το δημοκρατικότερον, τούρκοι εισαγγελείς διέταξαν νέα έρευνα σε βάρος των τριών βασικών υπευθύνων για το πραξικόπημα του 1980: τον 93χρονο πλέον στρατηγό Κενάν Εβρέν και τους τότε επικεφαλής του Ναυτικού Νετζάτ Τουμέρ και της Αεροπορίας Ταχσίν Σαχινκαγιά.

Σύμφωνα με χθεσινό, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλιέτ», οι εισαγγελείς θα διερευνήσουν πάλι τον φάκελο των ευθυνών του αρχιπραξικοπηματία και «προέδρου» για μία επταετία Εβρέν και των δύο υπαρχηγών του. Προηγήθηκαν αγωγές από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από μεμονωμένα θύματα της χούντας που έχουν κατατεθεί ήδη από την περασμένη Δευτέρα, μόλις μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, το οποίο διεξήχθη συμβολικά την ημέρα της 30ής επετείου του πραξικοπήματος του Εβρέν.

Αναλυτές εκτιμούν ότι πραγματικός «εντολέας» της νέας έρευνας είναι ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος αξιοποίησε εις το έπακρον τις μνήμες των σκληρών μέτρων καταστολής που εφαρμόστηκαν από τον στρατό μετά το πραξικόπημα για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ενισχύουν τη θέση της κυβέρνησης έναντι των στρατιωτικών «πασάδων»- αίροντας, μεταξύ άλλων, την ασυλία για παλαιότερες πράξεις τους. Το «Ναι» στις μεταρρυθμίσεις επικράτησε με ποσοστό 58%- δίνοντας στο ΑΚΡ, το κυβερνών κόμμα που έχει τις ρίζες του στο πολιτικό Ισλάμ, «αέρα» για άλλη μία εκλογική νίκη το 2011. Μετά το πραξικόπημα του 1980, περίπου 50 άνθρωποι εκτελέστηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες φυλακίστηκαν, εκ των οποίων αρκετοί βασανίστηκαν, εκατοντάδες πέθαναν και πολλοί «εξαφανίστηκαν» χωρίς ίχνη.

Οσο για τον Εβρέν, πρώην αρχηγό του τουρκικού παρακλαδιού του αντικομμουνιστικού δικτύου Gladio και μετέπειτα «πρόεδρο» της Τουρκίας, σήμερα περνά ως αξιοσέβαστος γέρων τις ημέρες του γράφοντας ποίηση και ζωγραφίζοντας σε ακτή της Νότιας Τουρκίας, κοντά στη Μαρμαρίδα.

Η «Μιλιέτ» γράφει πάντως ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν η Δικαιοσύνη θα κινηθεί εναντίον των τριών», ενώ δεν υπήρξαν αμέσως επίσημες δηλώσεις από την Εισαγγελία της Αγκυρας ή από άλλους αξιωματούχους για το θέμα. Αρκετοί τούρκοι συνταγματολόγοι υποστηρίζουν ότι ισχύει η παραγραφή για τους πρωταίτιους του πραξικοπήματος και ότι δεν πρόκειται να δικαστούν. Λένε μάλιστα ότι η απόφαση των εισαγγελέων αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Αντίθετη γνώμη έχουν εκφράσει άλλοι νομικοί- ενώ ο ίδιος ο Εβρέν, απαντώντας πριν από λίγο καιρό σε ερώτηση για το τι θα κάνει σε περίπτωση δικαστικής δίωξης, είχε πει ότι θα αυτοκτονήσει.

Η συζήτηση περί δικαστικής δίωξης των «πασάδων» δεν είναι η μοναδική που απασχολεί την τουρκική κοινή γνώμη: ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και ο ισχυρισμός για χρηματισμό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 25 εκατομμύρια δολάρια από το Ιράν, μέσω της ισλαμικής οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας ΙΗΗ.

Σήμερα ο δικτάτορας Εβρέν ζωγραφίζει αμέριμνος

Ο Κενάν Εβρέν πηγαίνει να ψηφίσει στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής. Η νίκη του Ερντογάν σε αυτό το δημοψήφισμα τού έλυσε τα χέρια για τη δίωξη του πρώην «προέδρου»

Η άρση της ασυλίας των επιζώντων πραξικοπηματιών περιλαμβανόταν στις μεταρρυθμίσεις που ενέκριναν οι Τούρκοι με ποσοστό 58% στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.

Ο πρώην δικτάτορας Κενάν Εβρέν, γνωστός με το προσωνύμιο «χασάπης», απολαμβάνει τα αγαθά της σύνταξης ζωγραφίζοντας ερασιτεχνικά σε μια έπαυλη της Μεσογείου, στη Νότια Τουρκία. Ο 93χρονος Εβρέν, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της χώρας από το 1982 ως το 1989, δήλωσε πρόσφατα πως αν διωχθεί δικαστικά θα αυτοκτονήσει.

Στις περίπου 40 αγωγές που έχουν ήδη κατατεθεί εναντίον των πρωταιτίων της χούντας του 1980, ζητείται όχι μόνον η δίωξη των μελών της στρατιωτικής κυβέρνησης αλλά και των νομαρχών και των ανωτάτων κρατικών λειτουργών.

http://www.tovima.gr/

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP