Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Το παιχνίδι με την Τουρκία θα παιχτεί στην Θράκη !



Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του Τούρκου Πρέσβη στην Ξάνθη και Κομοτηνή....

Στην εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» του κυρίου Χαρδαβέλα, το βράδυ της Τρίτης 21.10.2009, ο έλληνας πρέσβης στον ΟΗΕ κύριος Ζαχαράκης, εμπειρότατος διπλωμάτης, δήλωσε ευθαρσώς και χωρίς ίχνος αμφιβολίας: «μην περιμένετε απαραίτητα να υπάρξουν εξελίξεις στο Αιγαίο. Το παιχνίδι θα παιχτεί στη Θράκη»!!!

Η δήλωση αυτή όσο σοκαριστική και αν ακούγεται, δυστυχώς αποτελεί την σκληρή πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος της Ελληνικότητας της Θράκης, εξαιτίας της ανυπαρξίας του ελληνικού κράτους, των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, που έχουν αφήσει το θέμα της Θράκης επιμελώς ή αφελώς στην παράγοντα τύχη.

Την «αφ υψηλού» αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις δεν ενστερνίζεται όμως και η τουρκική εξωτερική πολιτική, η οποία επί δεκαετίες εργαζόμενη με συνέπεια αλλά και θρασύτητα στο θέμα του εκτουρκισμού της Θράκης, έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν σοβαρό πυρήνα φανατικών φιλότουρκων μουσουλμάνων. Μάλιστα, η Ελλάδα -σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυρίου Ζαχαράκη- έχει λείψει σε σειρά διεθνών δικαστηρίων στα οποία έχει προσφύγει η Τουρκία για την ονομασία πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και σωματείων.

Η συγκεκριμένη αυτή κινητικότητα της Άγκυρας έχει επιφέρει την διεθνή αναγνώριση των συγκεκριμένων συλλόγων –στις πλείστες όσες των περιπτώσεών τους πρόκειται για σωματεία και συλλόγους «σφραγίδες»- ως τουρκικές!!! Αυτό, αποτελεί ένα σημαντικό ήδη μειονέκτημα της Ελλάδας, η οποία δεν προσπάθησε καν να πείσει για το ανορθόδοξο των τουρκικών επιχειρημάτων, ευρισκόμενη σήμερα στη δύσκολη θέση να μην αναγνωρίζει μεν στο εσωτερικό της χώρας τους συγκεκριμένους συλλόγους, αλλά να μην μπορεί να αντιτάξει αντίθετο λόγο και επιχειρήματα σε ήδη «δεδικασμένες» υποθέσεις.

«Το παιχνίδι πρόκειται να παιχτεί στη Θράκη», μέσα από πολιτιστική ανεξαρτησία ή πολιτική, άλλωστε δεν χρειάζονται λεπτομέρειες, επειδή το έχουμε ήδη δει να συμβαίνει στο Κόσοβο», συμπλήρωσε ο κύριος Ζαχαράκης. «Η μετεξέλιξη, σε άλλα επίπεδα, ανήκει στην πλευρά της Τουρκίας και η Ελλάδα είναι στη δύσκολη θέση παρακολούθησης με την ελπίδα αντιμετώπισης των θέσεων της Άγκυρας, η οποία θα εμφανίζεται στη διεθνή κοινότητα να υποστηρίζει τα δικαιώματα μίας μειονότητας που απλά τυγχάνει να είναι τουρκική, αλλά και να γειτονεύει γεωγραφικά με την Τουρκία…!

Είναι πολλές οι συμπτώσεις, για να αφεθούν χωρίς έλεγχο από την Ελληνική πλευρά, η οποία ποτέ δεν αντιμετώπισε σοβαρά την πιθανότητα ανεξαρτητοποίησης της Ελληνικής Θράκης.

Το σχέδιο της Άγκυρας έχει αρχίσει να εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια και ταυτόχρονα σε διαφορετικά επίπεδα – τομείς. Όσοι παρακολουθούν τις σημερινές εξελίξεις, φέρνουν πολύ συχνά στη μνήμη τους τις προτροπές ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι οποίοι επέμεναν πως «αν δεν προσέξει η Ελλάδα, το επόμενο Κόσοβο θα γίνει στη Θράκη», η οποία έχει έμπρακτα εγκαταλειφθεί από την Ελληνική Πολιτεία.

Κανένα ουσιαστικό έργο δεν έχει γίνει στην περιοχή, πλην της Εγνατίας οδού, η οποία κατασκευάστηκε με χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. προκειμένου να δημιουργηθεί μία σύντομη εμπορευματική οδός.

Η οικονομία της περιοχής έχει εγκαταλειφθεί και οι ήδη υπάρχουσες βιομηχανίες και βιοτεχνίες πριμοδοτούνται από το Ελληνικό κράτος προκειμένου να μετακομίσουν στην γειτονική Βουλγαρία! Η ανεργία οδηγεί σε απελπισία τους κατοίκους των νομών της Θράκης και σε πολλές περιπτώσεις τους εξαναγκάζει στην μετακίνησή τους σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή (συχνότερα) σε άλλες χώρες, για να μπορέσουν να εργαστούν και να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες των οικογενειών τους.

Η μετακίνηση αυτή δημιουργεί και ένα μεγάλο κενό, επικίνδυνο, για πιθανή πληθυσμιακή αντιστροφή (με βάση το θρήσκευμα) των γηγενών κατοίκων, γεγονός που η Άγκυρα επιδιώκει να κατορθώσει και φυσικά δεν θα το αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτο.

Η αδυναμία ανάδειξης πολιτικών μορφών, ικανών να αναδείξουν το πρόβλημα της Θράκης στο πραγματικό του μέγεθος, συνέτεινε επίσης στην μη κατανόηση της επικίνδυνης πραγματικότητας που βιώνουν οι ακρίτες κάτοικοι της Θράκης.

Η Άγκυρα επενδύει συνεχώς και καταφέρνει να αυξάνει την επιρροή της στον μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής, επιρροή η οποία γεννά πλήθος ερωτηματικών σχετικά με το αύριο.

Ήδη, γίνονται έρευνες από επιτροπή μουσουλμάνων για την ανεύρεση οικοπέδου στο κέντρο της Κομοτηνής, για να δημιουργηθεί ιδιωτικό τουρκικό πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα, οι επιχορηγήσεις που δίνονται μέσω του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής σε αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους, ενισχύουν το προφίλ της «μητέρας πατρίδας» που ενδιαφέρεται για «τα παιδιά» της.

Ομάδες τούρκων γιατρών έχουν κάνει έρευνες, στα ορεινά των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, σχετικά με τις ασθένειες των ορεσίβιων Πομάκων, μέσα στα πλαίσια προετοιμασίας δημιουργίας μίας ή δύο τουρκικών «ιδιωτικών» πολυκλινικών, με σκοπό την ανάληψη της ιατρικής μέριμνας των μουσουλμάνων στις περιοχές αυτές.

Σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, που γίνονται, πάντα με την ευγενική χορηγεία του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, εμφανίζονται τούρκοι αστυνομικοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον έλεγχο της τάξης αλλά και την προστασία των εκ Τουρκίας επισήμων που φροντίζουν πάντα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Η ύπαρξη και η δράση της «σκιώδους κυβερνήσεως» που έχει έδρα τον Εχίνο Ξάνθης, στην οποία μετέχουν πάντα οι εν ενεργεία μουσουλμάνοι βουλευτές (ανεξαρτήτως κόμματος), η οποία εργάζεται αλλά και συνεργάζεται με τον εκάστοτε τούρκο πρόξενο προς την πλευρά του εκτουρκισμού της περιοχής και που σε πλείστες των περιπτώσεων αποφασίζει και διατάσσει τους μουσουλμάνους της Θράκης, αποτελεί μία κατάφορη παραβίαση του Ελληνικού Συντάγματος και οδηγεί σκέψεις που μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν.

Η θρησκευτική τρομοκρατία που επιβάλει η Άγκυρα μέσω των ψευτομουφτήδων και η μεταβολή των θρησκευτικών χώρων, από χώρους λατρείας σε χώρους εθνικιστικής προπαγάνδας, μέσω ιμάμηδων που σπούδασαν στην Τουρκία και ζουν πλουσιοπάροχα στην Ελλάδα με την οικονομική βοήθεια της Άγκυρας, είναι ένα γεγονός στο οποίο υπάρχει η μέγιστη δυνατή υποστήριξη αλλά και απόδοση για την Άγκυρα (αν και στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στις Ευρωεκλογές αλλά και στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2009 οι μουσουλμάνοι της Θράκης έδειξαν «στοιχεία» αποδοκιμασίας προς τον εκτουρκισμό τους).

Αυτά, αλλά και πολλά άλλα, που έχουν να κάνουν με εκπαίδευση μουσουλμανικών παραστρατιωτικών πυρήνων, αλλά και με δράσεις πρακτόρων που συλλέγουν πληροφορίες πολυεπίπεδα, αποτελούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ στην πυριτιδαποθήκη που λέγεται Θράκη και στην οποία η Άγκυρα επιθυμεί λίαν συντόμως να «βάλει φωτιά», κατέχοντας ταυτόχρονα και τον ρόλο του ανθρωπιστή!!!

Η ελληνική κυβέρνηση, ως συνήθως απαξιεί, είτε χορεύοντας ζεϊμπέκικο, είτε φωτογραφιζόμενη σε διάφορα γκαλά διεθνών πολιτικών φόρουμ. Δυστυχώς, αν και η χώρα μας απειλείται οικονομικά, έχει ήδη πτωχεύσει ηθικά απέναντι στους ίδιους της τους πολίτες, στην ιστορία και στις ευθύνες για την μέριμνα και την διατήρηση της ακεραιότητάς της. Υπεύθυνοι;

Οι συνήθεις ύποπτοι, γνωστοί-άγνωστοι σύγχρονοι «Εφιάλτες»… οι οποίοι είναι έτοιμοι να δώσουν (αν δεν έδωσαν ήδη) στην Τουρκία ακόμη μία νίκη, να επιβάλουν στην Ελλάδα ακόμη μία ήττα, χωρίς να πέσει καν ούτε μία τουφεκιά…


Κωνσταντίνος

Read more...

Ο Τούρκος πρέσβης της Αθήνας έρχεται αύριο στην Κομοτηνή



Την δεύτερη εθιμοτυπική επίσκεψή του ξεκινώντας από τις ημερήσιες εφημερίδες της Κομοτηνής πραγματοποίησε χθες ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην πόλη μας, Μουσταφά Σαρνίτς, που επισκέφθηκε τα γραφεία του «Χ» σε ώρα αιχμής της έκδοσης, συνοδευόμενος μόνο από τον μεταφραστή του Σερδάρ Καράπατσα. Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη από την προηγούμενη εβδομάδα και συνδυάστηκε με την είδηση της άφιξης αύριο στην Κομοτηνή του Τούρκου πρέσβη από την Αθήνα Χ. Γκογκίς, ο οποίος είχε μεταφέρει πριν 15 μέρες στον κ. Παπανδρέου την επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού που την επέδωσε στον αν. ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα όπου καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια τα θέματα που η Άγκυρα προτείνει μια διαδικασία επίλυσης των διαφορών εγείροντας σε όλα αξιώσεις. Η τούρκικη διπλωματία «πάτησε» πάνω στην καλή διάθεση του πρωθυπουργού της Ελλάδας για να θέσει πάλι στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεών της σε βάρος της Ελλάδας. Ενώ όπως είχε γραφεί κατά κόρο παραλαμβάνοντας την επιστολή Ερντογάν, ο Γ. Παπανδρέου είναι αντιμέτωπος, πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο επιθυμούσε, με το δίλημμα: Θα αποδεχτεί τον κίνδυνο μιας συζήτησης (και) επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ή θα απορρίψει τις προτάσεις για την ελληνοτουρκική προσέγγιση που διατυπώνει στην επιστολή του ο Τούρκος πρωθυπουργός. Το πρόγραμμα του κ. Γκογκίς δεν έγινε ακόμη γνωστό και αναμένεται να κοινοποιηθεί στις ελληνικές αρχές από στιγμή σε στιγμή.

Το πρόγραμμα του Τούρκου Πρέσβη, σύμφωνα με δημοσιεύματα του μειονοτικού τύπου έχει ως εξής:
- Άφιξη στο αεροδρόμιο Χρυσούπολης Καβάλας.
- Μετάβαση στην Ξάνθη.
- Συνάντηση με τον Νομάρχη Ξάνθης και τους τοπικούς παράγοντες της Μειονότητας στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης.
- Κίνηση προς Κομοτηνή.
- Άφιξη στο Προξενείο και συνάντηση με τον Τούρκο Γενικό Πρόξενο Κομοτηνής.
- Γεύμα στην Λέσχη Νεολαίας Κομοτηνής.
- Συνάντηση με τοπικούς φορείς της Μειονότητας στο Προξενείο.
- Αναχώρηση για Αλεξανδρούπολη και αναχώρηση αεροπορικώς για Αθήνα.


Πάντως στο τουρκικό προξενείο διαβάζουν σε καθημερινή βάση το «Χ»
Όπως ανέφερε η αρχισυντάκτριά του «Χ» Μ. Μαρτίδου κρατά μια υπεύθυνη στάση στα τοπικά κι εθνικά θέματα. «Μας ενόχλησε η επιστολή του ψευτομουφτή του κ. Μετέ που θα καλέσει διπλωμάτες ξένων χωρών νάρθουν στην Θράκη να δουν την καταπίεση που υπάρχει, αναλαμβάνουμε πραγματικά κι εμείς την φιλοξενία όλων αυτών των διπλωματών για να τους δείξουμε την ειρηνική συνύπαρξη καθώς η περιοχή δεν έχει να κρύψει απολύτως τίποτα. Να μιλήσουν με όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, να δουν την συμβίωση μέσα από την καθημερινότητα, την θρησκευτική, εκπαιδευτική ελευθερία, και μάλιστα όχι σ’ ένα αποστειρωμένο περιβάλλον όπως είχε γίνει με την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη κ. Μπερνς, αλλά όσο πιο αθόρυβα και διακριτικά για να αποτυπώσουν με την αυθεντική ματιά τους τα πράγματα». Ο κ. Σαρνίτς είπε ότι καθυστέρησε να δει από κοντά τα ΜΜΕ της Κομοτηνής και το κάνει τώρα αν και προσπαθεί να παρακολουθεί όλα τα τεκταινόμενα. Σχολίασε την εκπομπή του δημοσιογράφου του «Χ»Δήμου Μπακιρτζάκη, την παρουσία στα περισσότερα ρεπορτάζ της Δήμητρας Συμεωνίδου, την αρθρογραφία της εφημερίδας, ενώ σημείωσε ότι ενδιαφέρεται για πρακτικά θέματα επιχειρηματικών συνεργασιών και πολιτιστικών ανταλλαγών που τώρα γίνονται πράξη στο προξενείο, παράλληλα με τα τρέχοντας θέματα.
«Το είχα πει και τις πρώτες μέρες που ήρθα στην περιοχή, όποτε είχα έρθει, σ’ όλες τις επισκέψεις, στους επίσημους φορείς και τις συναντήσεις που είχαμε, είπα ποια ήταν η αποστολή μας στην περιοχή, σαφέστατα το είχα πει ότι θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, της Τουρκίας και την Ελλάδας, επιδιώκουμε να έρθουν Τούρκοι επιχειρηματίες και να γίνει μια επιχειρηματική συναλλαγή στην περιοχή, να κάνουμε κοινές επενδύσεις, να συμβάλουμε στην πολιτιστική συνεργασία, να διοργανώνουμε κονσέρτα, συναυλίες, εκθέσεις, μπορείτε να διαπιστώσετε και εσείς ότι έχουμε κάνει αρκετές τέτοιες εκδηλώσεις και συνεχίζουμε με στόχο και την τουριστική συνεργασία. Όπως γνωρίζετε οι νομοί Καβάλας και Δράμας συγκαταλέγονται στην περιοχή, είχαμε κάνει μια πρόταση στον νομάρχη Καβάλας, στο Τoursap στην Τουρκία που είναι η Ένωση τουριστικών πρακτορείων και γραφείων και θέλαμε να διοργανώσουμε ένα workshop στην Καβάλα όμως δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε να πάρουμε κάποια απάντηση, για παράδειγμα αυτό θα ήταν σημαντικό στην προώθηση του τουρισμού. Η Ελλάδα είναι μια χώρα πολύ πετυχημένη ειδικά στον τουριστικό τομέα και εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία στον τουρισμό, και οι δύο φορείς των δύο χωρών μπορούν να συνεργαστούν και αυτό θα ωφελήσει τα μέγιστα στην περιοχή.

Ήταν η πρόσφατη επίσκεψη του επιμελητηρίου της Κεσάνης, αλλά θα θέλαμε να δούμε πιο ουσιαστικά βήματα σε αυτά που λέει ο κύριος πρόξενος
-Όπως πολύ σωστά αναφέρατε και εσείς, είχαν έρθει οι επιχειρηματίες από την Κεσάνη και έγινε μια συνάντηση εδώ στο εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο, για παράδειγμα υπάρχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που είναι πολύ σημαντικό, γιατί να μην μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, ειδικά για τις μεταφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, σκέφτομαι, δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε κατάλληλα το λιμάνι αυτό σε όλα τα θέματα; Έχουμε κάνει και κάποιες εργασίες, συναντηθήκαμε με κάποιους φορείς, όπως ο U.N.D. που είναι διεθνείς μεταφορές της Τουρκίας, αν μπορούμε να επωφεληθούμε από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και από άλλα λιμάνια στην διακίνηση των μεγάλων φορτηγών κι επίσης είναι πολύ σημαντική η Εγνατία οδός, σκεφτόμαστε ότι ίσως η ναυτιλιακή οδός μπορεί να ελαττώσει λίγο τον φόρτο που έχει φορτωθεί στην Εγνατία, δεν εννοούμε μόνο την Κωνσταντινούπολη, μπορούμε να δουλέψουμε και με τα λιμάνια της Ισμίρ και της Μυρσίνης, και να συνεργαστούμε με τα λιμάνια της περιοχής σας και πιστεύω ότι αυτά τα project σίγουρα θα ωφελήσουν την ανάπτυξη της περιοχής».

Στην συνάντηση δεν τέθηκαν άλλα ζητήματα υπήρξε ενδιαφέρον για την λειτουργία του τοπικού Τύπου ελληνόφωνου και τουρκόφωνου, την θεματογραφία του την δυνατότητα συνεργασίας με τουρκικές εφημερίδες της Αν. Θράκης, ενώ αναφορά έγινε και στα πρόσφατα τηλεοπτικά αφιερώματα στην Θράκη, την λαθρομετανάστευση και τις επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων και διπλωματών.

Το βιβλίο του Νίκου Δεσύλλα ΘΡΑΚΗ φωτογραφικό λεύκωμα της περιοχής στα ελληνικά και αγγλικά προσφέρθηκε στον κ. Σαρνίτς από τον εκδότη του «Χ» Σταύρο Φανφάνη μαζί με την ευχή να εξοικονομήσει χρόνο για να γνωρίσει και την άλλη πλευρά της ελληνικής Θράκης που είναι πανέμορφη, όπως και άλλα συμβολικά δώρα.

Read more...

Επίθεση Σαμαρά στην Τουρκία για τη Θράκη


“Δε δεχόμαστε από την Τουρκία μαθήματα μειονοτικής πολιτικής”, επισήμανε από την Αλεξανδρούπολη ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση και σε “συμβούλους” που χαρακτηρίζουν “φθαρμένο προϊόν” την Νέα Δημοκρατία.
“Είμαστε πολιτικοί ή λογιστές”, διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και αναφέρθηκε σε “συμβούλους που έχουν μεγάλη ευθύνη για την ήττα οι οποίοι μας κάνουν και μαθήματα”. “Μας εξηγούν γιατί εμείς η Νέα Δημοκρατία είμαστε φθαρμένο προϊόν, γιατί οι ιδέες μας είναι ξεπερασμένες και πρέπει να τις κρύβουμε ή να τις αλλάξουμε”, συνέχισε ο κ. Σαμαράς. “ Λυπούμαστε, αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Θα διακηρύξουμε τις απόψεις μας, θα τις προβάλλουμε και θα κερδίσουμε την κοινωνία. Όπως κάνουν τα επιτυχημένα Κεντροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη”, υπογράμμισε ο Μεσσήνιος πολιτικός.


Με το βλέμμα στο “σκληρό πυρήνα”

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Τουρκίας για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, για την οποία είπε ότι “ δεν αποτελεί αντικείμενο ελληνοτουρκικών διαφορών”. “Θεωρούμε τους συμπολίτες μουσουλμάνους αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από θρησκεία ή καταγωγή”, σημείωσε, για να προσθέσει πως “δεν είναι ξένοι στην ίδια χώρα”. Μιλώντας κατευθείαν στο...θυμικό των σκληροπυρηνικών οπαδών της Νέας Δημοκρατίας (εξάλλου, είναι οι μόνοι ως τώρα που δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν για το νέο αρχηγό του κόμματος) ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι “το ιστορικό παρελθόν της Τουρκίας, γνωστό σε όλο τον κόσμο, δεν της επιτρέπει να κάνει μαθήματα, αλλά να παίρνει μαθήματα”. Κάλεσε τη γείτονα χώρα “να πάψει να δηλητηριάζει την ειρηνική συμπόρευση Ελλήνων, χριστιανών και μουσουλμάνων” και “να σταματήσει τις υπόγειες παρεμβάσεις και τη συστηματική ανθελληνική προπαγάνδα από γνωστά φανατικά στοιχεία”. Επίσης, ζήτησε από την Τουρκία “να περιορίσει τη δράση του τουρκικού προξενείου, σύμφωνα με τους κανόνες της διεθνούς διπλωματίας”.

Κριτική στην κυβέρνηση

Παραμένοντας στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Αντώνης Σαμαράς διερωτήθηκε “τι σημαίνουν οι κατ' ιδίαν, τετ α τετ συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ταγίπ Ερντογάν”. “ Πηγαίνουμε σε απευθείας διαπραγματεύσεις και απεμπολούμε δικαιώματα που απορρέουν από τις θέσεις μας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ;”, κατέληξε, λέγοντας ότι “η εικόνα αυτή πρέπει να ξεκαθαρίσει”.
newstime.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_6449.html#ixzz0XL3BNSeb

Read more...

Σοκ στον τουρκικό στρατό! Εννιά Τούρκοι μόνιμοι υπαξιωματικοί αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ!


Πρωτοφανής στα χρονικά της Τουρκίας θεωρείται η άρνηση εννέα μονίμων υπαξιωματικών που υπηρετούν σε μονάδα στην πόλη Σιρνάκ, του τουρκικού Κουρδιστάν, να συμμετέχουν σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ, στα ορεινά της περιοχής.
Με βάση δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων, οι εννέα υπαξιωματικοί αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες που αφορούν τα ατομικά τους δικαιώματα και τις διαβίωσής τους στο στρατό. Εις βάρος των Τούρκων υπαξιωματικών έχει διαταχτεί προανάκριση για "απειθαρχεία και άρνηση εκτέλεσης διαταγής".


Με βάση δημοσίευμα της Ceyda Karaaslan που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sabah, εννέα μόνιμοι υπαξιωματικοί που υπηρετούν από διετίας στην ταξιαρχία που εδρεύει στην περιοχή Çakırsöğüt του Şırnak, αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ, που διατάχτηκε με σχετική διαταγή από μηνός. Οι εννέα στασιαστές δήλωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν στην επιχείρηση μέχρι να τους δοθούν τα δικαιώματά τους. Οι διοικητές των υπαξιωματικών στην αρχή τους ζήτησαν να παραιτηθούν.
Όμως οι υπαξιωματικοί αρνήθηκαν να παραιτηθούν, λέγοντας:
"Όχι, δεν παραιτούμαστε. Αν θέλετε δικάστε μας".
Οι μόνιμοι υπαξιωματικοί δεν απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των μονίμων υπαξιωματικών που είναι απόφοι των στρατιωτικών σχολών, ενώ υποχρεώνονται σε αποστρατεία στα 45, με δικαίωμα σύνταξης στα 65.
Ο μισθός των μονίμων υπαξιωματικών κυμαίνεται από τις 900 μέχρι τις 1400 λίρες Τουρκίας.
Πηγή: Μιλλιέτ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_7380.html#ixzz0XL1uYxVt

Read more...

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟ ΙΡΑΝ...


Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες της ώστε να πείσει το Ιράν να πραγματοποιήσει εμπλουτισμό ουρανίου στο εξωτερικό, για να καθησυχάσει τις διεθνείς ανησυχίες για τις πυρηνικές του φιλοδοξίες, σύμφωνα με τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών.

Η Τουρκία που κρατάει ουδέτερη στάση στην μακροχρόνια διεθνή πυρηνική διένεξη των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν, συμφώνησε να φυλάξει το ιρανικό ουράνιο ως μια εναλλακτική λύση, χωρίς ακόμη να έχει εισπράξει απάντηση από την Τεχεράνη.
"Θα συνεχίσουμε τις επαφές με την IAEA και το Ιράν με σκοπό την αναζήτηση διπλωματικών λύσεων σε θέματα ζωτικής σημασίας για την περιοχή", δήωσε ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Ahmet Davutoglu στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


Read more...

Στην ΄Αγκυρα, βρίσκεται ο διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μούλερ.


Ο μεγαλύτερος φάκελος που έχει στο χαρτοφύλακά του ο Αμερικανός αξιωματούχος, αφορά στην αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας και το Κουρδικό πρόβλημα .

Ο Μούλερ θα έχει επαφές εντός της ημέρας.

Συγκεκριμένα στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης Cemil Çiçek θα εξεταστεί το θέμα της εκκαθάρισης των καταυλισμών Μαχμούρ και Καντίλ στο Βόρειο Ιράκ, όπου κατοικούν χιλιάδες Κούρδοι πρόσφυγες.

Κάποια άλλα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες θα είναι η ασφάλεια των συνόρων και οι σχέσεις με το Ιράν, τη Συρία και το Ιράκ.

Ο Ρόμπερτ Μούλερ αναμένεται να εγείρει και το θέμα του εξοπλισμού στην περιοχή και να μοιραστεί ορισμένα στοιχεία σε σχέση με τους ισχυρισμούς που θέλουν το Ιράν να παράγει πυρηνικά όπλα.

Ο Μούλερ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης Sadullah Ergin, τον Γενικό Διευθυντή της Ασφάλειας Οğuz Kağan Köksal και τον επικεφαλή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών-ΜΙΤ Emre Taner.

Η τελευταία επίσκεψη του διευθυντή του FBI στην ΄Αγκυρα, ήταν το 2005.

Η εφημερίδα, Vatan χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Συναντήθηκαν στο İmralı οι ισοβίτες δολοφόνοι», μας πληροφορεί ότι μετά το αίτημα της Ευρώπης πέντε κρατούμενοι μεταξύ των οποίων και ο Cumali Karasu , μεταφέρθηκαν στη φυλακή İmralı όπου βρίσκεται κρατούμενος ο Αρχηγός του ΡΚΚ Abdullah Öcalan.

Read more...

Δέκα τουρκικά μαχητικά "σπάνε" ελληνική άσκηση στη μέση του Αιγαίου!


Mε απίστευτη θρασύτητα η Τουρκία, όχι απλώς ολοκλήρωσε παντελώς ανενόχλητη την άσκηση έρευνας-διάσωσης, μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, εντός της περιοχής ελληνικής αρμοδιότητας περιφρονώντας τις ελληνικές ΝΟΤΑΜ, αλλά με μία κίνηση που καταδεικνύει με απόλυτη σαφήνεια της προθέσεις της «έσπασε» με 10 μαχητικά την αντίστοιχη ελληνική διακλαδική άσκηση έρευνας-διάσωσης που διεξαγόταν μεταξύ Χίου και Σάμου!

Και μάλιστα με ΝΑΤΟϊκό "καπέλο" αφού η ενέργειά της αυτή έγινε στο πλαίσιο άσκησης του ΝΑΤΟ!

Η κίνηση αυτή της τουρκικής Αεροπορίας σήκωσε το "θερμόμετρο" σε τέτοια επίπεδα με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί μετά από αρκετό καιρό η λεγόμενη "κόκκινη" γραμμή μεταξύ των δύο CAOC-7 της Λάρισας και του CAOC-6 στο Εσκισεχίρ

Συγκεκριμένα σχηματισμός 10 τουρκικών μαχητικών που δρούσε στο περιθώριο άσκησης υποτίθεται σε συνεργασία με ΝΑΤΟικό αεροσκάφος AWACS E-3 και αποτελούμενος από 8 αεροσκάφη F-16 και δύο RF-4E παρενόχλησε τις ελληνικές αεροναυτικές δυνάμεις που ασκούνταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου στο πλαίσιο της άσκησης «ΙΩΝΑΣ 09»!

Και στις 13:30 τέσσερα F-16 αποσπάστηκαν από το σχηματισμό και πραγματοποίησαν χαμηλή διέλευση σε ύψος 2.200 ποδών πάνω από την περιοχή της έλληνικής άσκησης Έρευνας και Διάσωσης, παραβιάζοντας φυσικά το κατώτατο ύψος των 10.000 ποδών που είχε τεθεί ως ελάχιστο από ελληνική ΝΟΤΑΜ αλλά και το FIR Αθηνών.

Αλλά αυτό ήταν το λιγότερο: Η κίνησή τους ήταν τέτοια που θα μπορούσε να προκληθεί ατύχμα πολύ εύκολα αν τα ελληνικά μέσα συνέχιζαν την άσκηση. Άμεσα δόθηκε εντολή από το ΑΤΑ να διακοπεί η άσκηση, γιατί στην περιοχή εισέβαλαν και τα ελληνικά μαχητικά καταδιώκοντας τα τουρκικά!

Το όλο επεισόδιο διήρκεσε 5 λεπτά από τις 13:30 έως και τις 13:35 και τα αεροσκάφη εισήλθαν βόρεια της Λέσβου και εξήλθαν του ελληνικού FIR νότια της Χίου, όπου και ο χώρος της άσκησης ΙΩΝΑΣ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Παραβιάσεων συνέχεια...


Τέσσερις σχηματισμοί με σύνολο 10 αεροσκάφών προχώρησαν σήμερα σε μια παράβαση του FIR Αθηνών και τέσσερις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Τα τουρκικά αεροσκάφη δεν έφεραν οπλισμό και η δραστηριότητα εκδηλώθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Read more...

Μειωμένες κατά 20% οι τιμές των τουρκικών υποβρυχίων T-214 σε σχέση με τα ελληνικά!


Μετά από ένα χρόνο σκληρών και συνεχών διαπραγματεύσεων μεταξύ της γερμανικής εταιρείας HDW και της Τουρκικής Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας ανακοινώθηκε το συνολικό εκτιμώμενο κόστος της ναυπήγησης των 6 υποβρυχίων Τ-214ΤΝ AIP στα τουρκικά ναυπηγεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές η τουρκική πλευρά πέτυχε να μειώσει το αρχικό κόστος κατασκευής των υποβρυχίων κατά 540 εκ ευρώ, κατεβάζοντας το από τα 2,5 δις ευρώ στα 1.960 εκτ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία για την κατασκευή των υποβρυχίων υπογράφηκε μεταξύ της HDW και της τουρκικής πλευράς τον Ιούλιο του 2008, ενώ στις προθέσεις της Διεύθυνσης ήταν και είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη εμπλοκή των Τουρκικών εταιρειών όχι μόνο στην ναυπήγηση των σκαφών στα ναυπηγεία του Golcuk, αλλά και στην κατασκευή του εξοπλισμού που αυτά θα φέρουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργού Άμυνας της χώρας κυρίου Vecdi Gönül η τουρκική βιομηχανική εμπλοκή θα αγγίξει το 80% της συνολικής αξίας του προγράμματος. Εκτιμάται ότι η μείωση αυτή της τιμής, για την ιστορία η ναυπήγηση των 4 ελληνικών Τ-214ΤΝ AIP που παραγγέλθηκαν σχεδόν πριν μία δεκαετία κόστισε 1,7 δις ευρώ, επιτεύχθηκε λόγω ακριβώς αυτής της επιλογής δηλ. της ενσωμάτωσης τουρκικών υποσυστημάτων.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες στα υποβρύχια πρόκειται να εγκατασταθούν και να ολοκληρωθούν τα ακόλουθα τουρκικά συστήματα. Το σύστημα ESM ARES-2NS της κρατικής εταιρείας Aselsan το ραντάρ Alper LPI επίσης της Aselsan, το σύστημα παραπλάνησης τορπιλών BAIT με τα υποσυστήματα του, το Lipsoz (παρεμβολών), και το Eskina (παραπλάνησης).

Το σύστημα δορυφορικών λήψεων, διαχείρισης μάχης και τηλεπικοινωνιών της Aselsan, ενώ τη μηχανολογική σχεδίαση και προσαρμογή του πλοίου στις τουρκικές απαιτήσεις έχει αναλάβει η εταιρεία STM.

Το σύστημα επικοινωνίας μεταφοράς δεδομένων Link11/16 και λογισμικό τηλεπικοινωνιών θα είναι της Milsoft, ενώ η Havelsan πρόκειται να αναπτύξει τον εξομοιωτή εκπαίδευσης του υποβρυχίου και μία νέα έκδοση για τα υποβρύχια, του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης μάχης GENESIS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi-Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Πολέμου Πλοίου) το οποίο ήδη εγκαθίσταται στις φρεγάτες κλάσης Perry.

Οι κονσόλες πολλαπλών χρήσεων του υποβρυχίου θα είναι της Ayesas, τα υδρόφωνα, οι δοκιμές EMI/ECM, καθώς και το σύστημα ελέγχου ομαλής λειτουργίας μπαταριών ηλεκτροπροώθησης και το σύστημα επιβίωσης πληρώματος θα υλοποιηθούν από το κρατικό ίδρυμα ερευνών TUBITAK-MAM.

Παράλληλα υπό ανάπτυξη βρίσκεται το πρόγραμμα του Εθνικού Sonar αρχικά για τις κορβέτες Milgem, ενώ η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί από αυτό το πρόγραμμα, θα αξιοποιηθεί για την κατασκευή του Sonar για τα νέα υποβρύχια. Ένα ακόμα υπό εξέλιξη πρόγραμμα που σχετίζεται με το πρόγραμμα ναυπήγησης των υποβρυχίων είναι και το Εθνικό Πρόγραμμα Τορπιλών, το οποίο ανέλαβε η εταιρεία Roketsan τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Μία καινοτομία που θα ενσωματώνουν τα νέα τουρκικά υποβρύχια θα είναι η αξιοποίηση τηλεκατευθυνόμενων υποβρύχιων σκαφών (Barbaros Autonomous Underwater Vehicle (AUV) το οποία έχει αναπτύξει η τουρκική εταιρεία Gates, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών, τον ανθυποβρυχιακό αγώνα, και τη διεξαγωγή αντιναρκικών επιχειρήσεων.

Φυσικά το μεγάλο ζητούμενο είναι πως τελικά θα μπορέσουν οι τούρκοι να ενσωματώσουν όλα αυτά τα συστήματα και με ποιο κόστος. Αυτό φυσικά θα φανεί στην πορεία και ίσως τελικά το πρόγραμμα να καταλήξει σε μία οικονομική ή τεχνολογική αποτυχία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Προσωπική επίθεση Ερντογάν στον Νετανιάχου


Νέα πυρά εξαπέλυσε ο τούρκος πρωθυποργός Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του ισραηλινού ομολόγου του Βενιαμίν Νετανιάχου, κατηγορώντας τον για «αδιαλλαξία», τόνισε πως δεν έχει καμία σχέση με τον προκάτοχό του Εχούντ Ολμέρτ, ενώ εκτίμησε πως το Τελ Αβίβ δεν επιθυμεί πλέον την εμπλοκή της Αγκυρας σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τη Δαμασκό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, προειδοποίησε το Ισραήλ πως χωρίς τη μεσολάβηση της Τουρκίας οι διαπραγματεύσεις με τη Συρία δεν είναι δυνατό να αρχίσουν, αποκαλύπτοντας πως ο Μπασάρ Αλ Ασάντ δεν επιθυμεί τη διαμεσολάβηση της Γαλλίας.

Οι νέες αυτές δηλώσεις-σύμφωνα με τον ισραηλινό τύπο-αποτελούν την «ταφόπλακα» στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από το 1995 και παρά τις ελπίδες πως το στρατιωτικό σύμφωνο Τουρκίας-Ισραήλ θα αποτελούσε τη νέα στρατηγική συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου. Όμως τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας άλλαξαν και μαζί με αυτά οι.. φίλοι και οι εχθροί.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Read more...

Η Τουρκία σκοπεύει προς τη Δύση, αλληθωρίζοντας προς την Ανατολή…


Του Θ. Δερμεντζόγλου
υποστράτηγου ε.α. Λουίζου
Όσο πλησιάζει η ημερομηνία κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να αποφασίσει πάνω στο εάν και κατά πόσο η Τουρκία έχει σημειώσει την απαιτούμενη πρόοδο για συνέχιση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την κοινότητα, τόσο αυξάνεται ο διπλωματικός πυρετός στην πολιτική ζωή της γείτονος…
Όλα δείχνουν πως το παιχνίδι δεν πρόκειται να παιχθεί με την Τουρκία σε θέση εγκαλούμενου για ό,τι της προσάπτεται, αλλά μάλλον το αντίθετο…!
Η Τουρκία σκοπεύει να προσέλθει ενώπιον της Ευρώπης με την ιδιότητα της πλήρους αναβαθμισμένης διεθνώς χώρας και με το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρώπη χωρίς την Τουρκία».

Η έντονη διπλωματική δραστηριότητα την οποία η χώρα ανέπτυξε κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα την έφερε πλησιέστερα προς τον αντικειμενικό της σκοπό, που είναι η αναγνώρισή της ως αδιαφιλονίκητου παράγοντος σταθερότητας και ειρήνης όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά των Βαλκανίων, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας… (ποιος θα ελέγξει όμως τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στις συγκεκριμένες περιοχές; Μήπως θα πρέπει να γίνει κατανοητή η έννοια της σταθερότητας μέσω της δυνατότητας απειλής αποσταθεροποίησης; Ποιος θα καταγγείλει τον ωμό πολυεπίπεδο εκβιασμό της Άγκυρας προς την Ευρώπη;)
Η αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ διετάραξε την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να αναδειχθεί τόσο σε περιφερειακή δύναμη ικανή να αμφισβητήσει την κυριαρχία των χωρών της Σαουδικής Αραβίας, όσο και σε αντίπαλο των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ(;) Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε το κατάλληλο πολιτικό κλίμα ώστε η Τουρκία να εμφανισθεί ως ο εν δυνάμει αμερόληπτος παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.
Η αναβάθμιση των σχέσεών της με δύο από τους παραδοσιακούς της αντιπάλους, τη Συρία και την Αρμενία, ενίσχυσε την θέση της τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.
Ας σημειωθεί ότι ο τέως αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αποκάλυψε πρόσφατα ότι επί των ημερών του η Τουρκία σχεδίαζε να εισχωρήσει στρατιωτικά σε βάθος 30 χιλιομέτρων στο συριακό έδαφος.
Η γεωστρατηγικής σημασίας θέση που της επιτρέπει να αποτελεί τον βασικό κόμβο διανομής του ενεργειακού πλούτου της Ρωσίας, ενίσχυσε το διεθνή της ρόλο, καθώς και τον βαθμό ανεξαρτησίας της από τους παραδοσιακούς της συμμάχους.
Παρόλο που η κατάσταση αυτή της γείτονος δεν παύει να εμπνέει ανησυχίες στη Δύση σχετικά με τον τελικό προσανατολισμό της, ένα είναι βέβαιο, ότι όσον αφορά στην Ευρώπη η επιδίωξή της για πλήρη εισδοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια παραμένει αδιαμφισβήτητη.
Εκμεταλλευόμενη λοιπόν την διεθνή της θέση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί πρόσφατα, η Τουρκία δεν πρόκειται να εμφανισθεί ενώπιον της Ευρώπης, προκειμένου να απολογηθεί γι αυτά που της καταμαρτυρούν και που αποδεικνύουν την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, αλλά για να διεκδικήσει, από θέση ισχύος πλέον, την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για πλήρη εισδοχή της.
Τι όμως τελικά μέλλει γενέσθαι, θα εξαρτηθεί όχι τόσο από τις προθέσεις της Τουρκίας όσο από την στάση που θα κρατήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Έλληνα ομολόγου τους…

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP