Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ


Του Θεόδωρου Καρυώτη*

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Διάσκεψης για το Δίκαιο της Θάλασσας (1973-1982) ήταν η δημιουργία και κωδικοποίηση του θεσμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Έτσι δόθηκε ένα τέλος στην χαώδη κατάσταση που επικρατούσε μέχρι τότε στο Διεθνές Δίκαιο Αλιείας.

Με βάση τα άρθρα 55, 56, 57 της νέας Σύμβασης, ως ΑΟΖ ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της αιγιαλίτιδας ζώνης περιοχή, το πλάτος της οποίας μπορεί να φθάσει τα 200 ναυτικά μίλια (ν.μ.) από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της αιγιαλίτιδας ζώνης και εντός της οποίας το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα σε θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση, την εκμετάλλευση,την διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πηγών ζώντων ή μη των υδάτων, του βυθού και υπέδαφους της θάλασσας, καθώς και κυριαρχικά δικαιώματα, που αναφέρονται στην εξερεύνηση και οικονομική εκμετάλλευση των ρευμάτων και των υπερκείμενων της θάλασσας ανέμων.

Οι θάλασσες και οι ωκεανοί καλύπτουν περίπου 105,5 εκατ. τετραγωνικά ν.μ. δηλαδή καλύπτουν το 71% της επιφάνειας της γης. Εάν όλα τα παράκτια κράτη κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους για ΑΟΖ 200 ν.μ. τότε η περιοχή των ωκεανών που θα ανήκει σ' αυτά τα κράτη υπολογίζεται να καλύπτει γύρω στα 37,7 εκατ. τετρ. ν.μ. ή το 35,8% της παγκόσμιας θαλάσσιας επιφάνειας. Μέσα στις ζώνες αυτές περιλαμβάνονται πάνω από το 90% της παγκόσμιας αλιείας, πάνω από το 87% των υπολογιζόμενων αποθεμάτων πετρελαίου και γύρω στο 10% των πολυμεταλλικών κονδύλων. Επομένως, εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί την κρίσιμη σημασία που έχει η ΑΟΖ όχι μόνο για το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Το καθεστώς της ΑΟΖ καλύπτει όλους του φυσικούς πόρους, ζωντανούς και μη, ενώ η υφαλοκρηπίδα καλύπτει μόνο τους µη ζωντανούς πόρους. Μια άλλη σημαντική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι τα δικαιώματα ενός κράτους πάνω στην υφαλοκρηπίδα υπάρχουν ipso facto και ab initio, ενώ η ύπαρξη της ΑΟΖ είναι δυνατή μόνο κατόπιν διακήρυξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του παράκτιου κράτους. Επομένως, το παράκτιο κράτος μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα χωρίς να έχει ΑΟΖ, ενώ το αντίστροφο δεν είναι δυνατόν.

Η Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά ( Άρθρο 121, παράγραφο 2), ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα ενός νησιού καθορίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζονται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Επομένως, η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια επιχειρήματα για την ΑΟΖ που προβάλλει για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου, ότι δηλαδή, ότι τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι βρίσκονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας. Επιπλέον, η νέα Σύμβαση έχει καταργήσει την γεωλογική έννοια της υφαλοκρηπίδας και έτσι η Τουρκία έχει χάσει άλλο ένα επιχείρημα.


Ο ΡOΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΕΕ)

Το γεγονός και μόνο ότι η ΕΕ διέθετε μεγάλο μήκος ακτών ήταν αρκετό για να ενδιαφερθεί για Διάσκεψη που θα δημιουργούσε το νέο Σύνταγμα των Θαλασσών του πλανήτη μας. Βέβαια, ο κύριος λόγος της συμμετοχής της ΕΕ στην Διάσκεψη, ήταν το γεγονός, ότι τα κράτη-μέλη της είχαν μεταβιβάσει ορισμένες αρμοδιότητες στην Κοινότητα. Οι αρμοδιότητες αυτές αφορούσαν βασικά τα θέματα της αλιείας, της εμπορικής πολιτικής και της διατήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η Σύμβαση του 1982 (στο Μέρος XVIΙ και στο Annex IX) δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής Διεθνών Οργανισμών στη νέα Σύμβαση αμέσως μετά τη συμμετοχή της απολύτου πλειοψηφίας των κρατών-μελών στη Σύμβαση. Ήδη όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς και η ίδια η ΕΕ έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας. Με βάση τα άρθρα 309 και 310 της νέας Σύμβασης του 1982 δεν επιτρέπεται να διατυπωθούν επιφυλάξεις ή εξαιρέσεις όταν τα διάφορα κράτη καταθέτουν την επικύρωση της Σύμβασης. Έτσι, τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να έχουν επιφυλάξεις σχετικά με τις αρμοδιότητες που έχουν μεταβιβάσει σε αυτή.

Όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 η ΕΕ αντιλήφτηκε ότι ΑΟΖ 200 ν.μ. σύντομα θα εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους αποφάσισε να μελετήσει το θέμα για να διαπιστώσει αν πρέπει και η ΕΕ να αποκτήσει μια τέτοια ζώνη. Έτσι, έχοντας αναλύσει τις απώλειες και τα κέρδη της ΕΕ σε καθεστώς ΑΟΖ 200 ν.μ. η ΕΕ προχώρησε σε ένα σημαντικό βήμα τον Νοέμβριο του 1976, συμφωνώντας σε τρεις βασικές αρχές:

1. Την προέκταση των αλιευτικών ζωνών όλων των μελών της σε 200 ν.μ.

2. Την μεταβίβαση στην Κοινότητα της αποκλειστικής αρμοδιότητας για τις διαπραγματεύσεις για αλιευτικές συμφωνίες της ΕΚ με κράτtη μη μέλη της Κοινότητας.

3. Σε ορισμένες αρχές για την μελλοντική της πολιτική σε θέματα διαχείρισης και διατήρησης των αλιευτικών πόρων.

Έτσι, από το τέλος του 1976 η Κοινότητα προσπάθησε να δημιουργήσει κοινή αλιευτική πολιτική που να είναι αποδεκτή σε όλα τα μέλη της και να έχει μακροπρόθεσμους στόχους. Τελικά, μετά από έξι χρόνια επίπονων και επίμονων διαβουλεύσεων δημιουργήθηκε η νέα "Κοινή Αλιευτική Πολιτική" με τον Κανονισμό του Συμβουλίου Νο. 170/83 της 25ης Ιανουαρίου 1983. Ο Κανονισμός αυτός αναφέρει στο άρθρο 6, παράγραφο 1 τα εξής:

"Από την 1η Ιανουαρίου 1983 και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1992, τα κράτη-μέλη επιτρέπεται να διατηρήσουν το καθεστώς που ορίζεται στο άρθρο 100 της πράξης προσχώρησης του 1972 και να γενικεύσουν το όριο των έξι μιλίων, το οποίο προβλέπεται στο ίδιο άρθρο, μέχρι δώδεκα ναυτικά μίλια για όλα τα ύδατα που υπάγονται στην κυριαρχία ή δικαιοδοσία τους."

Ο Κανονισμός αυτός ξεκάθαρα αναφέρει ότι το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης των κρατών-μελών δεν έχει καμμία επίπτωση στην αλιευτική ζώνη. Δηλαδή, κράτη-μέλη που είχαν αιγιαλίτιδα ζώνη 3 ή 6 ν.μ. θα έπρεπε να αποκτήσουν αλιευτική ζώνη 12 ν.μ.

Η Ελλάδα δεν έκανε τότε καμμία ενέργεια για να δημιουργήσει αλιευτική ζώνη 12 ν.μ. Αργότερα, η Τουρκία βλέποντας πολλές χώρες της ΕΕ να επεκτείνουν την αλιευτική τους ζώνη στα 12 ν.μ. και φοβούμενη ότι και η Ελλάδα θα έκανε το ίδιο πράγμα αντέδρασε και κάλεσε στην Άγκυρα, την 25η Οκτωβρίου 1990, όλους τους τότε πρεσβευτές της ΕΕ, εκτός του Έλληνα, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να μην επεκτείνουν την αλιευτική ζώνη τους στα 12 ν.μ. στη Μεσόγειο. Δυστυχώς, η ΕΕ αποδέχτηκε το Τουρκικό διάβημα αλλά, ακόμα χειρότερα, το δέχθηκε και η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όταν η ΕΕ αποφάσισε να δημιουργήσει ΑΟΖ 200 ν.μ. για όλα τα κράτη-μέλη της, η Τουρκία ζήτησε να μη δημιουργηθεί τέτοια ζώνη στη Μεσόγειο, αίτημα που πάλι αποδέχθηκε και η ΕΕ και η Ελλάδα. Η εξήγηση που δόθηκε από την ΕΕ είναι ότι τα ψάρια σε αυτή τη θάλασσα έχουν υψηλή μεταναστευτική τάση και έτσι δεν κρίθηκε χρήσιμο να επεκταθούν τα 200 ν.μ. και σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή. Κατά συνέπεια, ούτε η Ελλάδα ούτε και η Ιταλία διαθέτουν ΑΟΖ 200 ν.μ., ενώ η Γαλλία και η Ισπανία διαθέτουν ΑΟΖ 200 ν.μ. αλλά όχι στην περιοχή της Μεσογείου. Έτσι, το μοναδικό κράτος της ΕΕ που διαθέτει ΑΟΖ στη Μεσόγειο είναι η Κύπρος για τη οποία δεν έφερε καμμία αντίρρηση η ΕΕ.

Η κατάσταση αυτή, δηλαδή η εξαίρεση της Μεσογείου από την ζώνη των 200 ν.μ., δεν εξυπηρετεί τα συνολικά συμφέροντα της ΕΕ και ιδιαίτερα των κρατών-μελών της που βρέχονται από την Μεσόγειο και γι αυτό το λόγο πρέπει να αναιρεθεί, ιδιαίτερα τώρα που η Κύπρος διαθέτει τέτοια ΑΟΖ καθώς και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι πολύ πρόσφατα και η Γαλλία αποφάσισε να δημιουργήσει παρόμοια ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Μόνο ένα 4% του αλιεύματος στην Μεσόγειο προέρχεται από τα ύδατα άλλων κρατών και η ύπαρξη ΑΟΖ στην Μεσόγειο δεν θα επιδράσει αρνητικά στην Ελλάδα, στην Ισπανία και την Ιταλία που αλιεύουν έξω από τις ακτές της Αλγερίας, του Μαρόκου και της Τυνησίας. Γι' αυτό η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει από τους εταίρους της στις Βρυξέλλες να επεκτείνουν την ΑΟΖ και στη Μεσόγειο.

Σήμερα το μήκος των ακτών της ΕΕ των 27 ξεπερνάει τα 66.000 χλμ. και η Ελλάδα διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτή από όλα τη κράτη-μέλη που φτάνει τα 13.676 χλμ. καθώς επίσης και τα περισσότερα νησιά και νησίδες που είναι 3.100 και 2.463 από αυτά βρίσκονται στο Αιγαίο Πέλαγος. Βέβαια, αν υπολογισθούν και οι βραχονησίδες, τότε ξεπερνούν συνολικά τις 10.000. Συγκριτικά, οι ακτές των ΗΠΑ είναι 21.000 χλμ., της Λατινικής Αμερικής 25.000 χλμ., της Αφρικής 30.000 χλμ. και της Αυστραλίας 27.000 χλμ. Επίσης, με την επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των παράκτιων κρατών σε 200 ν.μ. η περιοχή που ανήκει στα κράτη-μέλη της ΕΕ ξεπερνάει τα επτά εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σήμερα η ΕΕ αποτελεί τη μεγαλύτερη αλιευτική δύναμη στον κόσμο.

Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει τις ΑΟΖ όλων των παράκτιων κρατών-μελών της ΕΕ.

aoz_eu.png


ΠΗΓΗ: Our Ocean http://www.eurocean.org/np4/80.html

Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ


Για πάνω από τριάντα χρόνια τώρα η Ελλάδα επιμένει μονότονα ότι η μοναδική της διαφορά με την Τουρκία, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, είναι νομικής φύσης. Όμως, εδώ και πάνω από 25 χρόνια η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκερασθεί απ' αυτή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Από την ύπαρξη της νέας Σύμβαση του Διεθνούς Δίκαιου της Θάλασσας το 1982, κανένα κράτος στον κόσμο δεν έχει ζητήσει μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά πάντα ζητά και την ταυτόχρονη οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πράγματι, όλες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου μέχρι σήμερα, λαμβάνουν υπ' όψη την οριοθέτηση και των δυό ζωνών πού πάντα συμπίπτουν.

Οι Τούρκοι βέβαια τρίβουν τα χέρια τους που ακούν για τόσα χρόνια τις ελληνικές κυβερνήσεις και όλα τα πολιτικά κόμματα να μιλάνε μόνο για την υφαλοκρηπίδα χωρίς να αναφέρονται στην ΑΟΖ. Ο λόγος βέβαια της μεγάλης χαράς των Τούρκων είναι ότι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει μετά την οριοθέτηση μιας ΑΟΖ στο Αιγαίο. Έτσι, οι μεν Τούρκοι κάνουν την πάπια οι δε Έλληνες παπαγαλίζουν μονότονα το τροπάριο της υφαλοκρηπίδας!

Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν πριν λίγο καιρό, όταν η Κύπρος αποφάσισε, πολύ σωστά, να συνάψει συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο κρατών και μετά να αρχίσει έρευνες για πετρέλαια στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να συμφωνεί και υποστηρίζει την κυπριακή θέση την στιγμή που έχει μεσάνυχτα για το τι σημαίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ μια και ποτέ δεν ασχολήθηκε με αυτή τη νέα έννοια του Δίκαιου της Θάλασσας. Όπως γνωρίζουμε, ο κύριος λόγος της ελληνοτουρκικής διαφοράς είναι η ύπαρξη πετρελαίου στο Αιγαίο, όμως οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε ζήτησαν οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο! Τώρα, η κυπριακή πρωτοβουλία φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο αυτή τη μεγάλη ελληνική παράλειψη αλλά και σε πολύ δύσκολη θέση και την Τουρκία η οποία βέβαια δεν επιθυμεί κάποιος να εγείρει θέμα ΑΟΖ που τόσο πολύ βλάπτει τα συμφέροντά της στη Μεσόγειο.

Η δημιουργία ΑΟΖ στις Ελληνικές θάλασσες δικαιολογείται για τους ακόλουθους λόγους:

Α. Υπάρχουν σήμερα 137 παράκτια κράτη που διαθέτουν ΑΟΖ. Η Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά στο Άρθρο 121, παράγραφος 2, ότι όλα τα νησιά και οι νησίδες, με εξαίρεση τους βράχους που δεν μπορούν να έχουν δική τους οικονομική ζώνη, διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να προβάλει τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιεί για δεκαετίες τώρα για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου. Δηλαδή ότι τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι βρίσκονται πάνω στην «υφαλοκρηπίδα» της Ανατολίας

Β. Στις 10 Μαρτίου 1983 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν υπέγραψε διακήρυξη βάσει της οποίας η Αμερική δημιούργησε ΑΟΖ 200 ν.μ. πέρα από τις ακτές της. H πράξη αυτή της Αμερικής ήταν πολύ χρήσιμη για την Ελλάδα διότι η Αμερική διατήρησε, σύμφωνα με την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, ΑΟΖ για όλα ανεξαιρέτως τα νησιά της. Έτσι, για την αμερικανική κυβέρνηση θα είναι πολύ δύσκολο να αρνηθεί στην Ελλάδα τη δημιουργία ελληνικής ΑΟΖ που δεν θα διαφέρει καθόλου από την αμερικανική ΑΟΖ.

Ας σημειώσω ότι Αμερική, που απέχει μόνο 90 μίλια από τη Κούβα, δεν τόλμησε να πει ότι η Κούβα, επειδή είναι νησί, δεν διαθέτει ΑΟΖ, αλλά οριοθέτησε την ΑΟΖ ανάμεσα στα δύο κράτη χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της "μέσης γραμμής" , μέθοδο που τόσο απεχθάνονται οι Τούρκοι. Μάλιστα η κυβέρνηση της Κούβας αποφάσισε πρόσφατα να αρχίσει έρευνες για πετρέλαια στη δική της ΑΟΖ, έρευνες που μάλιστα γίνονται σε απόσταση μόνο 45 μιλίων από τις ακτές της Φλόριδας.

Γ. Στα τέλη του 1986 η Τουρκία υιοθέτησε ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα και κατέληξε σε συμφωνία με την τότε Σοβιετική Ένωση για τις επικαλυπτόμενες περιοχές χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της "μέσης γραμμής". Αργότερα, η Τουρκία άρχισε συνομιλίες με την Βουλγαρία και την Ρουμανία για το ίδιο θέμα που κατέληξαν σε συμφωνίες παρόμοιες του τύπου που είχε συνάψει με τους Σοβιετικούς. Ουδέποτε, βέβαια, η Τουρκία πρότεινε στην Ελλάδα και σε άλλα γειτονικά κράτη να κάνουν το ίδιο στη Μεσόγειο. Έτσι, η Μαύρη Θάλασσα, που αποτελεί "κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα", όπως και η Μεσόγειος, έχει εντελώς μοιρασθεί από τα παράκτια κράτη αυτής της θάλασσας χρησιμοποιώντας την οριοθέτηση της ΑΟΖ και όχι της υφαλοκρηπίδας. Αυτό, κατά την άποψή μου , αποτελεί τον πιο λανθασμένο χειρισμό της Τουρκίας, διότι δέχθηκε να οριοθετήσει τη θαλάσσια ζώνη της Μαύρης Θάλασσας με μια μέθοδο που δεν ίσχυε μέχρι το 1982, δηλαδή με τη μέθοδο της ΑΟΖ που πολέμησε τόσο πολύ κατά τη Διάσκεψη του ΟΗΕ. Η Τουρκία χρησιμοποίησε αυτή τη νέα θαλάσσια ζώνη, παρ' όλον ότι μέχρι σήμερα αρνείται να προσχωρήσει στη νέα Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας που περιλαμβάνει και την ΑΟΖ. Πώς μπορεί η Τουρκία να αρνείται την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα όταν ήδη υπάρχει το προηγούμενο της Μαύρης Θάλασσας;

Δ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης αποδεχθεί την ΑΟΖ και πολλά παράκτια κράτη-μέλη της έχουν υιοθετήσει ΑΟΖ 200 μιλίων. Έτσι, είναι απορίας άξιον γιατί όχι μόνο η ΕΕ δεν παρεμβαίνει υπενθυμίζοντας στη Τουρκία ότι όλα τα κράτη-μέλη της έχουν δικαίωμα να υιοθετήσουν ΑΟΖ στις παράκτιες περιοχές τους, αλλά και να υποχρεώσει όλα τα κράτη-μέλη της, που δεν έχουν ήδη ΑΟΖ, να προκηρύξουν τέτοια ΑΟΖ.

Η Τουρκία επίσης γνωρίζει ότι η θέση της όσον αφορά στην ΑΟΖ είναι πολύ αδύναμη γι' αυτό και δεν εκστομίζει ποτέ αυτές τις τρεις λέξεις στις συνομιλίες της με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι γιατί και η Ελλάδα αποφεύγει να αναφερθεί και να θέσει η ίδια, στο τραπέζι των συνομιλιών, τις τρεις αυτές λέξεις (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) που ανησυχούν τόσο πολύ τη Τουρκία.

Η μόνη πιθανή εξήγηση που μπορεί κανείς να δώσει είναι η ακόλουθη:

Στη δεκαετία του 1980, η Ελλάδα αποτάθηκε στην Τουρκία με κάποιες μυστικές συνομιλίες και της ζήτησε να φέρουν στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της ΑΟΖ. Δυστυχώς, η τουρκική αντιπροσωπεία αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί ποτέ να προστεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων διότι θίγονται μεγάλα συμφέροντά της στο Αιγαίο. Ζήτησε, μάλιστα, από την ελληνική πλευρά να μην επαναφέρει αυτό το θέμα ποτέ πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάτι που, εκ των πραγμάτων, φαίνεται ότι έγινε δεκτό από όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις!

Τώρα, όμως, η κυπριακή πρωτοβουλία φέρνει στο προσκήνιο την ξεχασμένη ΑΟΖ, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα πλέον να αγνοεί τη ρύθμιση αυτή του Δίκαιου της Θάλασσας που τόσο πολύ ευνοεί τη χώρα μας. Φαίνεται, όμως, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει, έστω και καθυστερημένα, καταλάβει την αξία της ΑΟΖ και έχει αρχίσει συνομιλίες με τα κράτη στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ελλάδας, δηλαδή την Αλβανία, την Ιταλία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με αυτά τα κράτη.

Η πρώτη συμφωνία έγινε πρόσφατα με την Αλβανία (εκκρεμεί η επικύρωσή της, νομίζω, από την αλβανική Βουλή) χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της "μέσης γραμμής" ο δε τρόπος της οριοθέτησης ονομάστηκε «θαλάσσιο όριο πολλαπλών χρήσεων». Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί χρησιμοποιήθηκε μια τέτοια ορολογία ενώ θα μπορούσε να γίνει οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο κρατών. Επίσης, έχει σημασία το γεγονός ότι η Αλβανία έκανε αποδεκτή τη θέση της Ελλάδας ότι όλα τα νησιά στη περιοχή έχουν πλήρη δικαιώματα όπως και οι ηπειρωτικές ακτές. Το μόνο που μένει είναι να υπάρξει και μια συμφωνία σένα τριεθνές σημείο όπου συνορεύουν η Ελλάδα, η Αλβανία και η Ιταλία.

Ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται και κάποιο πρόβλημα με τη Λιβύη, διότι ενώ η ελληνική πλευρά δέχεται να κλείσει ο κόλπος της Σύδρας και η οριοθέτηση της ΑΟΖ να αρχίσει από εκείνο το σημείο, η πλευρά των Λιβύων δεν θέλει να συμπεριλάβει στην οριοθέτηση κάποια μικρά ελληνικά νησιά νότια της Κρήτης.

Από την άλλη μεριά, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με την Ιταλία διότι ήδη υφίσταται η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δυο κρατών και επομένως μπορούν εύκολα να δηλώσουν ότι οι ΑΟΖ τους συμπίπτει με αυτή της υφαλοκρηπίδας.

Ένα άλλο, τραγικό κατά την άποψή μου, λάθος που έκανε η Ελλάδα ήταν η πρόσφατη απόφασή της να αρχίσει συνομιλίες με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δυο κρατών. Το τραγικό λάθος έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα άρχισε τις συνομιλίες της με την Αίγυπτο χωρίς να πάρει κάποια ρητή και σαφή διαβεβαίωση από αυτήν ότι θα δοθούν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο. Τώρα που οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει φαίνεται ότι οι Αιγύπτιοι δεν θέλουν να δώσουν πλήρη δικαιώματα στο Καστελόριζο και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη ελληνική πλευρά. Πρέπει, επί τέλους, οι Τούρκοι και οι Αιγύπτοι να καταλάβουν ότι το Καστελόριζο δεν είναι μόνο ένα ελληνικό νησί αλλά και ένα νησί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέλος, η Ελλάδα δέχθηκε άλλο ένα χαστούκι από του Αιγυπτίους όταν αυτοί ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά ότι θα αρχίσουν συνομιλίες για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με τη Τουρκία τη στιγμή που η Αίγυπτος δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία! Η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαθέτει θαλάσσια σύνορα με τη Τουρκία μόνο αν δεν αναγνωρισθούν τα δικαιώματα του Καστελόριζου. Ο νοών νοήτω.

Η Αίγυπτος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι θα είχε συνομιλίες μαζί της στο Κάιρο στις 20 Ιουνίου του 2009 και αμέσως μετά στις 22 Ιουνίου 2009 με τη τουρκική πλευρά! Η Ελλάδα αντί να προβεί σε έντονη διαμαρτυρία για αυτή την αιγυπτιακή θέση, που παραβιάζει ξεκάθαρα το Δίκαιο της Θάλασσας, πήγε στη συνάντηση στις 20 Ιουνίου γνωρίζοντας ότι δυο μέρες αργότερα Αιγύπτιοι και Τούρκοι θα καθόντουσαν στο ίδιο τραπέζι.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει ξεκάθαρα την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το μεγάλο πρόβλημα της Τουρκίας και το λόγο που δεν επιθυμεί καμία διαπρταγμάτευση με την Ελλάδα σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο Πέλαγος. Από τον ίδιο χάρτη διαπιστώνουμε επίσης τη μεγάλη ζημιά που κάνει το Καστελόριζο στην Τουρκία, αγκάθι πραγματικό. Τέλος, ο χάρτης δείχνει την ΑΟΖ της Κύπρου και της Αιγύπτου όπου ξεκάθαρα φαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

aoz_greece.png

ΠΗΓΗ: Το Έθνος της Κυριακής - 26 Ιουλίου 2009 - Σελίδα 29.

Πριν μερικά χρόνια η κυπριακή πλευρά προσέγγισε την ελληνική κυβέρνηση και της ζήτησε να προχωρήσουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ των δυο κρατών, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα δεν άδραξε μια τόσο μεγάλη ευκαιρία που θα δημιουργούσε και ένα προηγούμενο για το Καστελόριζο!

Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να οριοθετήσει την δική της ΑΟΖ με αυτή της Κύπρου δεν αποτελεί μόνο πράξη δειλίας αλλά και μεγάλης απερισκεψίας. Εύχεται κανείς η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να διορθώσει σύντομα αυτό το λάθος. Κλειδί σ' αυτήν την οριοθέτηση είναι το Καστελόριζο, νησί το οποίο κατοικείται -όχι, ας πούμε, κάποια ακατοίκητη βραχονησίδα-και κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι διαθέτει ΑΟΖ. Εάν η Ελλάδα δεχτεί να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο χωρίς τον υπολογισμό του Καστελόριζου η εμφανής συνέπεια θα είναι η Ελλάδα να μην έχει θαλάσσια σύνορα με τη Κύπρο!

Επομένως, σύντομα, η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί στην ίδια ενέργεια στην οποία προέβησαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, δηλαδή να διακηρύξει την κυριαρχία της σε ΑΟΖ, με βάση το εθιμικό δίκαιο της θάλασσας, όπως αυτό εκφράζετtαι στη Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας. Φυσικά, μια τέτοια ΑΟΖ δεν θα διαθέτει μόνο η ηπειρωτική χώρα, αλλά και όλα τα ελληνικά νησιά. Χρησιμοποιώντας τις αρχές της ΑΟΖ το μεγαλύτερο πpοσοστό του Αιγαίου και οι φυσικοί του πόροι, όπως βλέπουμε στο παραπάνω χάρτη, θα ανήκουν στην Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειασθεί ούτε να γίνει κάποια επέκταση των χωρικών μας υδάτων, ούτε να συζητάμε με τους Τούρκους αν τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα ή όχι.

Η Τουρκία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει απειλήσει την Ελλάδα ότι η δημιουργία ελληνικής ΑΟΖ θα αποτελέσει και αυτή casus belli για τη Τουρκία. Όμως, σε περίπτωση που δοθεί εντολή από την ΕΕ να δημιουργηθεί ΑΟΖ σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ίσως η Τουρκία να αρχίσει τις απειλές της και γι' αυτό το θέμα, αλλά, τότε, η Τουρκία θα είναι αναγκασμένη και υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει το casus belli και κατά της ΕΕ!

Έχω την εντύπωση ότι η ΕΕ δεν θα δώσει εντολή στην Ελλάδα να δημιουργήσει ΑΟΖ σε όλες τις θάλασσες που την περιβρέχουν διότι προφανώς δεν επιθυμεί να δυσαρεστήσει την Τουρκία. Βέβαια, η ΕΕ δεν κάνει τίποτα άλλο από το να δίνει συνεχώς οδηγίες στα κράτη-μέλη της για διάφορα οικονομικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα. Φαίνεται ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν μόνο υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα.

Επιπλέον, η Τουρκία προσπαθεί να ξεχάσει ότι ένας από τους όρους πλήρους ένταξής της στην ΕΕ είναι η υποχρέωσή της να επικυρώσει τη νέα Σύμβαση του Δίκαου της Θάλασσας και βέβαια το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ξεχνάει να υπενθυμίσει στη Τουρκία αυτόν τον σημαντικόν όρο κάθε φορά που παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Φανταστείτε την υποθετική περίπτωση κατά την οποία οι ΗΠΑ, εάν και όταν υπάρξει κάποια διαφορά ανάμεσα στη Φλόριδα και στη Κούβα, να ισχυριστούν ότι δεν εμπλέκονται σε αυτή τη διένεξη γιατί δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τη Κούβα!

Τελικά δε, τι εννοούσε ο Πρόεδρος Σαρκοζί όταν έλεγε πρόσφατα "Θέλουμε μια ενωμένη Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να έχει σύνορα. Διότι μια Ευρώπη χωρίς σύνορα θα είναι μια Ευρώπη χωρίς θέληση, χωρίς ταυτότητα, χωρίς αξίες. Και αν η Ευρώπη δεν υπερασπίζεται τις αξίες της, τότε ποιος θα το κάνει γι' αυτήν;"

*Kαθηγητής Πολιτικής Οικονομίας. Υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και επιμελήθηκε του βιβλίου "Greece and the Law of the Sea".

Read more...

ΜΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Δημοσιεύτηκε στο σημερινό Φύλλο της Εφημερίδας της Τουρκικής Κυβέρνησης, η απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου για τη "διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα δημόσια και ιδιωτικά φροντιστήρια". Η απόφαση (υπ' αρ. 2009/15085) ελήφθη στις 1/6/2009, μετά από σχετικό έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Παιδείας στις 22/5/2009 και με βάση το άρθρο 2 του νόμου 2923 του 1983 περί "διδασκαλίας ξένων γλωσσών και εκμάθησης των διαφορετικών γλωσσών και διαλέκτων των Τούρκων πολιτών". Ο νόμος, στο άρθρο 2, αναφέρει τις "αρχές που διέπουν τη διδασκαλία ξένων γλωσσών στις κάθε βαθμού δημόσιες και ιδιωτικές, γενικές και επαγγελματικές σχολές, καθώς επίσης και τις σχολές που παρέχουν παιδεία σε ξένη γλώσσα", σημειώνοντας όμως "με την επιφύλαξη των διατάξεων διεθνών συμβάσεων".

Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι "οι αρχές σχετικά με την ίδρυση και την επίβλεψη των φροντιστηρίων αυτών καθορίζονται με κανονισμό που εκδίδει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας" και ότι "οι ξένες γλώσσες, η διδασκαλία των οποίων μπορεί να γίνει στην Τουρκία, καθορίζονται με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου". Το άρθρο 1 του νόμου, στο οποίο δεν στηρίζεται η απόφαση περί διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, αναφέρει ότι "σκοπός του παρόντος νόμου είναι η ρύθμιση των αρχών που διέπουν τις ξένες γλώσσες οι οποίες θα διδαχθούν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα σχολεία που διδάσκουν σε ξένη γλώσσα και την εκμάθηση των διαφορετικών γλωσσών και διαλέκτων που χρησιμοποιούν παραδοσιακά οι Τούρκοι πολίτες στην καθημερινή τους ζωή". Το γεγονός ότι η απόφαση δεν στηρίζεται στο άρθρο 1, σημαίνει πρακτικά ότι η ελληνική γλώσσα ως προς την έγκριση για φροντιστηριακά μαθήματα, δεν τοποθετείται σε ένα πλαίσιο "γλωσσών και διαλέκτων Τούρκων πολιτών", μεταξύ των οποίων είναι οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, τα σχολεία των οποίων διδάσκουν μαθήματα στην ελληνική γλώσσα. Μπορεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να αφορά τη "διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε δημόσια και ιδιωτικά φροντιστήρια", αλλά ο σχετικός νόμος είναι πιο ευρύς και κάνει λόγο για "κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης". Ωστόσο, υπογραμμίζεται η σημείωση που υπάρχει στο άρθρο 2 για τις "διατάξεις των διεθνών συμβάσεων", που παραπέμπει θεωρητικά στη Συνθήκη της Λωζάννης, στη "Μορφωτική Συμφωνία του Βασιλείου της Ελλάδος και της Τουρκικής Δημοκρατίας" που υπογράφηκε στις 20.4.1951 (ΦΕΚ 103/Α/1952) και στη "Συμφωνία για την Πολιτιστική Συνεργασία" που υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στις 4 Φεβρουαρίου 2000. (ΦΕΚ 142/Α/2001).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η Νέα Δομή του ΝΑΤΟ δεν αποτρέπει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο


Του Αντιστρατήγου ε.α. Δημήτρη Λακαφώση

Δύο (2) κυρίως στοιχεία της από το 2003 αποφασισθείσης νέας δομής του ΝΑΤΟ επηρεάζουν την περιοχή του Αιγαίου: Το CAOC στην Λάρισα (Μεικτό συνδυασμένο κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων) και το ΝΑΤΟ CC – Air (Νατοϊκό αεροπορικό στρατηγείο – στοιχείο) στην Σμύρνη. Έχουν άμεση υπαγωγική νατοϊκή σχέση. Εδρεύουν σε γειτονικές χώρες της ίδιας συμμαχίας αλλά με αντιπαραθέσεις, αφού η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

CAΟC Λάρισας και ΝΑΤΟ CC-Air Σμύρνης

Στην Ελλάδα με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ διατηρήθηκε CAΟC – της CAΟC – 4 Λάρισας, ενώ πολλά CAOCs καταργήθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Ως CAOC – 4 ενεργοποιείται από 1 Μαρτίου 2010. Διαθέτει 4 επιμέρους κέντρα τα οποία φανερώνουν το ρόλο και τις αρμοδιότητες του CAOC: κέντρο συνδυασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων, ελέγχου αέρος, αναγνώρισης φιλίων – εχθρού και σύνθεσης στοιχείων αισθητήρων. Τα CAOCs γενικά δεν έχουν μόνιμη περιοχή ευθύνης αφού με τη νέα δομή έχει καταργηθεί σε επίπεδο κάτω των δύο Νατοϊκών στρατηγείων Βόρειας και Νότιας Ευρώπης. Επίσης, δεν έχουν μόνιμη περιοχή επιχειρήσεων. Αλλά μπορεί να έχουν, στο πλαίσιο αεροπορικών επιχειρήσεων ή ασκήσεων μέσα σε ορισθείσα περιοχή.

Στην Τουρκία με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ λειτουργεί στη Σμύρνη το μοναδικό ΝΑΤΟ CC-Air στη Ν. Ευρώπη (JFC Naples, ΙΤ) που αντικατέστησε το AirSouth Νάπολης. Απέκτησε, δε, πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα το 2006. Έχει υποδιοίκηση και ενεργεί επιθεωρήσεις σε όλα τα CAOCs νότιας Ευρώπης, συνεπώς και στο CAOC Λάρισας. Εκδίδει βασικές οδηγίες επιχειρήσεων και μπορεί να εκτελεί αποστολές και εκτός νότιας Ευρώπης. Επίσης, διεξάγει ασκήσεις σε προσυμφωνηθείσες περιοχές.

Θέσεις και Αντιθέσεις

Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την νατοϊκή αρχή της «εναλλαξιμότητας, των Διοικητών» επέτυχε να εναλλάσσεται στη Διοίκηση του CAOC – 4 Λάρισας και Τούρκος Διοικητής. Πράγμα που δεν έχει γίνει στο πρώην χερσαίο στρατηγείο Λάρισας. Αυτό, βέβαια, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν το ευαίσθητο και με ιδιαιτερότητα για την περιοχή θέμα είχε τεθεί με επίταση στην αρχή των συζητήσεων για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Αργότερα, η δυναμική του συμβιβασμού εξασθενεί συνήθως.

Ομοίως, υφίσταται και η νατοϊκή αρχή: τα εθνικά υπερισχύουν των νατοϊκών συμφερόντων, την οποία αρχή μπορεί να επικαλείται η Ελλάδα στις επιδιώξεις της. Ωστόσο, τα νατοϊκά έγγραφα στα οποία στηρίζεται η αρχή συνήθως τροποποιούνται, εκσυγχρονίζονται και αποδυναμώνουν τα εθνικά έναντι των νατοϊκών συμφερόντων. Παλαιότερα ο Έλληνας νατοϊκός διοικητής στην Αν. Μεσόγειο, ο COMED-EAST, αλλά και πρόσφατα το χερσαίο νατοϊκό στρατηγείο Λάρισας καταργήθηκαν με την αλλαγή της νατοϊκής στρατηγικής και με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, αντίστοιχα.

Η Τουρκία δε φαίνεται να ενοχλείται από την κατάργηση του CAOC-6 Eskisehir και την ανάληψη των αρμοδιοτήτων από το CAOC-4 Λάρισας, αφού τώρα στην Τουρκία εδρεύει το ΝΑΤΟ CC-Air στη Σμύρνη. Εξάλλου, η διασύνδεση Radars μεταξύ ΝΑΤΟ CC-Air Σμύρνης και του CAOC – 4 Λάρισας για κοινή εικόνα στη Ν.Α. Ευρώπη, αποτελεί πάγια τουρκική επιδίωξη. Όταν όμως, το νατοϊκό σύστημα αναγνώρισης φιλίων – εχθρού (IFF) αναγνωρίζει ως φίλια νατοϊκά εισερχόμενα απροειδοποίητα τουρκικά αεροσκάφη (α/φ) στο FIR Αθηνών και με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τα α/φ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα τα αναχαιτίζουν (και εάν Διοικητής του CAOC -4 Λάρισας θα είναι Τούρκος θα ισχυρίζεται ότι τα παρενοχλούν!!!). Πάντως, ο επιχειρησιακός έλεγχος μιας περιοχής υπό κανονικές συνθήκες δε σημαίνει αυτόματα και κυριαρχικά δικαιώματα. Ωστόσο, σε περιοχές με ιδιαιτερότητες, μπορεί να αποτελέσει τον προθάλαμο των κυριαρχικών δικαιωμάτων γι’ αυτούς που τα επιβουλεύονται, όπως το Αιγαίο.

Για ισορροπημένη κατάσταση, προβλέφθηκε: όταν Διοικητής του CAOC – 4 Λάρισας είναι Τούρκος, ο Επιτελάρχης, πολύ περισσότερο σ’ αυτή την περιοχή, δεν μπορεί να επηρεάσει και πολύ την απόφαση του Διοικητού, αφού κύρια αποστολή του είναι να συντονίζει διαδικασίες μέσα στο στρατηγείο για την υλοποίηση της απόφασης του Διοικητού. Ευτυχώς ίσως, που Διοικητής του ΝΑΤΟ CC-Air Σμύρνης είναι Αμερικανός Αντιπτέραρχος.

Διαπιστώσεις

Η Ελλάδα στη νέα δομή του ΝΑΤΟ έχει επιτύχει το δυνατό εφικτό, να διατηρήσει το CAOC Λάρισας. Η συγκυρία, όμως των αντιτιθεμένων επιδιώξεων από τα νέα και πολλά κράτη - μέλη ως και η ανάγκη για λιγότερα στρατηγεία δεν επέτρεψαν το επιθυμητό. Δεν υπήρξε, βέβαια, άλλη δυνατότητα επιλογής. Μόνο με σαφείς, σταθερές, διαχρονικές και με διεθνή επιχειρηματολογία «κόκκινες» γραμμές και μέσα στο ΝΑΤΟ μπορούμε να υπερασπιστούμε καλύτερα και τα εθνικά μας συμφέροντα στο Αιγαίο. Οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και με υπερπτήσεις ελληνικών κατοικημένων νησιών δεν μπορούν να αλλοιώσουν το διεθνές καθεστώς του Αιγαίου. Η Τουρκία επέτυχε το επιδιωκόμενο. Να μεταφέρει το μοναδικό στη Ν. Ευρώπη νατοϊκό αεροπορικό στρατηγείο από τη Νάπολη στη Σμύρνη, που αποτέλεσε από πολλούς τουρκική επιδίωξη. Υπολογίζει και με τις νατοϊκές διαδικασίες να προωθεί τις επεκτατικές βλέψεις της στο Αιγαίο. Πολλάκις, η αδικαιολόγητη ουδετερότητα του ΝΑΤΟ σε διμερή μεταξύ κρατών – μελών θέματα και η δική μας καλή ευρωπαϊκή διάθεση, ενισχύει τις τουρκικές ορέξεις.

Read more...

Tα νέα αρματαγωγά του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού


Η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) της Τουρκίας στη συνεδρίαση της 6ης Ιανουαρίου αποφάσισε τη ναυπήγηση δύο νέων αρματαγωγών (LST) από τα ναυπηγεία Anadolu Insaat/Alyans, τα οποία προορίζονται να αντικαταστήσουν τα δύο υπέργηρα κλάσης Terreboone Parish του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK), και συγκεκριμένα τα Ertuglur (L-401) και Serdar (L-402). To ΤDK διαθέτει επιπλέον τα αρματαγωγά Sarucabey (NL-123) και Κaramurselbey (NL-124) που μαζί με το Osmangazi (NL-125) χρησιμοποιούνται και για τη πόντιση ναρκών.
Τα νέα αρματαγωγά θεωρούνται εφάμιλλα των 5 ελληνικών κλάσης ΣΑΜΟΣ και σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν εκτόπισμα 5200 τόνους, μήκος 135m και θα επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων. Ο οπλισμός του πλοίου περιλαμβάνει δύο πυροβόλα των 40mm και θα έχει μεταφορική ικανότητα 1200 τόνων (περίπου 26 μέσων αρμάτων μάχης) ή 350 ανδρών.



Read more...

Συνάντηση-μυστήριο: Με ποιους συναντήθηκε ο σταθμάρχης της MI5 στην Αθήνα


Μία συνάντηση-μυστήριο πριν από είκοσι ημέρες στην Αθήνα προστίθεται σε μία σειρά περίεργων γεγονότων και καταστάσεων γύρω από το Κυπριακό που ξεκίνησαν από την κλοπή της σωρού του αποθανόντος προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και σε δεύτερο χρόνο της ελληνικής σημαίας από τον τάφο του, της σύλησης του τάφου του έτερου πρώην προέδρου Σπύρου Κυπριανού και της δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή: Όπως αναφέρει ασφαλής κρατική πηγή στο defencenet.gr πριν είκοσι ημέρες περίπου, μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, επισκέφθηκαν την Αθήνα τα τέκνα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Ongun Talat και η Ayse Nur Talat.

Το θέμα δεν είναι τόσο η επίσκεψη (διαθέτουν και οι δύο κυπριακό διαβατήριο και πρέπει να πέρασαν χωρίς κανένα πρόβλημα από τον έλεγχο διαβατηρίων), όσο το με ποιόν συναντήθηκαν. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συναντήθηκαν με κορυφαίο στέλεχος της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, για την ακρίβεια με τον σταθμάρχη στην Αθήνα της βρετανικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας MI5 !

Το όνομα και η θέση-βιτρίνα του Βρετανού αξιωματούχου στην πρεσβεία της Αθήνας είναι γνωστά στο defencenet.gr, αλλά για ευνόητους λόγους δεν δημοσιεύονται. Το ζήτημα είναι για ποιους λόγους έγινε αυτή η συνάντηση και μάλιστα στην Αθήνα.

Σημειώνουμε ότι η είδηση προέρχεται από απόλυτα έγκυρη, υψηλά ιστάμενη κρατική πηγή, αλλά λόγω της φύσης της δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθεί.

Η βρετανική υπηρεσία είναι ιδιαίτερα δραστήρια στην Κύπρο, όπου μαζί με τον έτερο τομέα της MI6 (κατασκοπία) διαθέτουν ευάριθμο κλιμάκιο.

Πριν λίγες ώρες συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέϊβιντ Μίλιμπαντ ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου και χαρακτήρισε τις απράδεκτες προτάσεις για το Κυπριακό που υπέβαλε ο Μεχμέτ Αλή Ταλάτ και απέρριψαν συλλήβδην όλα τα κυπριακά κόμματα, ως «χρυσή ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί δεόντως»! Και υποστήριξε ότι "Η Τουρκία έχει ετοιμάσει επιπρόσθετες προτάσεις για το Κυπριακό".

Μέσα σε όλο αυτό το θολό και ανήσυχο κλίμα ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας έρχεται στην Ελλάδα το Σάββατο για διαβούλευση με το εθνικό κέντρο αφού την προηγούμενη ημέρα θα έχει ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου και τους αρχηγούς των κομμάτων για το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Στην Ελλάδα θα έχει συνάντηση τόσο με τον Κάρολο Παπούλια, όσο και με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Στο πλαίσιο των επικοινωνιακών παιγνιδιών της Τουρκίας ενέταξε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, τη χθεσινή προαναγγελία του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι η χώρα του έχει ετοιμάσει επιπρόσθετες προτάσεις για το Κυπριακό.

Όπως τόνισε ο Σ. Στεφάνου, "Οι ενέργειες κρίνονται όχι από τις ίδιες τις ενέργειες ως τέτοιες, αλλά από το περιεχόμενο των ενεργειών και από το περιεχόμενο των προτάσεων".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ρωσικής κατασκευής ο πρώτος τουρκικός πυρηνικός σταθμός - Υπογραφή από Β.Πούτιν και Τ.Ερντογάν


Υπεγράφη τελικά από τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και τη Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν η κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας η οποία είχε αναβληθεί προ έτους.

«Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την κατασκευή του σταθμού έναντι των ανταγωνιστών μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο εμπιστοσύνης και συνεργασίας, ώστε οι δύο χώρες να μπορούν να ανταλλάσσουν μετοχές στα ενεργειακά σχέδια, όπου συμμετέχουν.

«Η Τουρκία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Ρωσίας, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία», είπε ο Β. Πούτιν, ο οποίος σημείωσε ωστόσο την πτώση κατά 40% στις διμερείς ανταλλαγές κατά την περασμένη χρονιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Και οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν, πάντως, ότι παραμένουν σταθερές στο στόχο τους να αναβαθμιστούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και να φθάσουν εντός πενταετίας τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περίπου 35 του πλέον επιτυχούς 2008!

Ο Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την «πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές» για βελτίωση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο αναμένεται στην Άγκυρα για επίσημη επίσκεψη ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι δύο χώρες ολοκληρώνουν την προετοιμασία, ώστε το διμερές τους εμπόριο να διεξάγεται πλέον "με απευθείας συναλλαγές στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών, την τουρκική λίρα και το ρωσικό ρούβλι, χωρίς μεσολάβηση άλλου διεθνούς νομίσματος". Φαίνεται ότι κάποιοι μπορούν να ζήσουν χωρίς το ευρώ...

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα ενεργειακά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών, με τη Μόσχα να επιβεβαιώνει ότι «θα συμμετάσχει ενεργά» στον έως σήμερα τουρκο-ιταλικό πετρελαιαγωγό Σαμψούντα-Τζεϊχάν, ο οποίος προορίζεται να καλύπτει με πετρέλαιο και μετά την κατασκευή διυλιστηρίου με πετρελαιοειδή την αγορά της Μ.Ανατολής. Η προετοιμασία νέας τριμερούς ιταλο-ρωσο-τουρκικής συμφωνίας είναι «θέμα χρόνου» κατά τον Β. Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι "η Τουρκία θα δώσει φέτος το πράσινο φως για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream".

«Συμφωνήσαμε ότι μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2010 η τουρκική κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τις αξιολογήσεις και θα μας δώσει την έγκριση για την κατασκευή του South Stream», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εννοώντας βέβαια το τμήμα που περνάει από την τουρκική ΑΟΖ στον Εύξεινο Πόντο. «Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε σήμερα αυτή τη πρόθεση», πρόσθεσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Σχετικά με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Σαμσούντας-Τσεϊχάν που θα διοχετεύει το ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, ο κ. Πούτιν έχει προτείνει τη σύναψη «τριμερών συμβάσεων μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ιταλίας» .

«Ο πρωθυπουργός είναι σύμφωνος. Θα συζητήσουμε αυτό το ζήτημα με τους Ιταλούς εταίρους μας», ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Τ. Ερντογάν ο οποίος συνάντησε και τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαιρέτισε από την πλευρά του την «υποδειγματική» συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον ενεργειακό τομέα. «Ο ενεργειακός τομέας έχει μεγάλη σημασία. Σε αυτόν τον τομέα η συνεργασία μας είναι υποδειγματική», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Άραγε τι έχει να πει η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη που εισηγήθηκε στον αδύναμο Κώστα Καραμανλή το φθινόπωρο του 2008, το "πάγωμα" των ελληνορωσικών σχέσεων, υποτίθεται λόγω της συμπεριφοράς της Ρωσίας στην Γεωργία; Αλλά σε αυτή την χώρα ποτέ τα "τζάκια" δεν λογοδοτούν. Τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι πολίτες και η χώρα...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Nέο τουρκικό δρομολόγιο Σμύρνη-Αθήνα - Θα έρθει πάλι ο Cesur Cert;


Η κοινοπραξία των αεροπορικών εταιρειών Lufthansa και Turkish Airlines που εκμεταλλεύεται τη γραμμή Αθήνα - Σμύρνη, αποφάσισε από τις 15 Ιανουαρίου τα δρομολόγιά στη συγkεκριμένη γραμμή θα γίνονται κάθε Παρασκευή από Αθήνα με επιστροφή Κυριακή, προσφέροντας ειδική τιμή για εισιτήρια μετ' επιστροφής, από € 98.

Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή και Κυριακή, με αναχώρηση από την Αθήνα στις 23.55 και από τη Σμύρνη στις 22.25. Η διάρκεια της πτήσης είναι περίπου 55 λεπτά.

Είναι η δεύτερη τουρκική εταιρεία που συνδέει την Σμύρνη με την Αθήνα. Η πρώτη η "Pegasus", κατά τηνν παρθενική της πτήση στις 2 Οκτωβρίου από Σμύρνη-Αθήνα, είχε περιλάβει τον Τούρκο "δημοσιογράφο" των Ιμίων, Cesur Cert και είχε αφήσει εκτός την διαμαρτυρόμενη Ελληνίδα πρόξενο στην Σμύρνη...

Τώρα, μετά τις αποκαλύψεις του defencenet.gr και της εκπομπής του ALTER "Αθέατος Κόσμος", υποτίθεται μπήκε στην λίστα των "ανεπιθύμητων προσώπων" στην Ελλάδα. Ελπίζουμε να μην θεαθεί πάλι σε καμιά Ακρόπολη...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Θέρμες Ξάνθης: "Περνάνε δακτυλίδι" οι τουρκόφωνοι πληθυσμοί της Βουλγαρίας και το τουρκικό προξενείο


Την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του Βούλγαρου ομολόγου του Μπόϊκο Μπορίσοβ, ανοίγει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο νομό Ξάνθης, μία οδική αρτηρία που θα ενώσει την συμπαγή μάζα των μουσουλμάνων Βουλγάρων με τους Έλληνες ομοθρήσκους τους των νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Έτσι ικανοποιείται και το έντονο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για την διάβαση αυτή η Άγκυρα

Ο νέος συνοριακός σταθμός μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας στην περιοχή Θερμών στο Νομό Ξάνθης. Μία εξέλιξη για την οποία βετεράνος διπλωμάτης διατύπωσε την εκτίμηση στο defencenet.gr πως «Κάποτε θα κλάψουμε πικρά για την απόφαση αυτή».

Μία σχετικά μικρή συνοριακή διάβαση, η οποία κατασκευάστηκε και κατόπιν…τουρκικής απαίτησης! Η Τουρκία ζητούσε ιδιαίτερα πιεστικά (υπάρχει η σχετική αλληλογραφία στο υπουργείο Εξωτερικών) να ανοίξουν μικρές συνοριακές διαβάσεις, ειδικά στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.

Το απίστευτο είναι ότι ετοιμάζεται μία ακόμα τέτοια διάβαση για την περιοχή Κύμης Οργάνης στο Νομό Ροδόπης, την στιγμή που αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται ο κάθετος άξονας Κάρτζαλι – Κομοτηνής!

Και όμως: Η Ελλάδα είχε δικαίωμα εντός της Ε.Ε. να αρνηθεί την διάνοιξη αυτών των διαβάσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας. Και σε αντιστάθμισμα να έδινε επιπλέον διαβάσεις στο νομό Έβρου ή στο νομό Δράμας.

Ποιος θα εμποδίσει τα επόμενα, είκοσι ή τριάντα, χρόνια την δημιουργία ενός σκηνικού με εκατομμύρια μουσουλμάνων, ελεγχόμενων από την Τουρκία (και βέβαια, αυτό είναι το πρόβλημα) και μερικές δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες στα σύνορα περικυκλωμένων από εκατομμύρια ελεγχόμενων από την Άγκυρα, τουρκόφωνων ή μη, μουσουλμάνων (αλλά πάντα ελεγχόμενων από την Άγκυρα) στα δυτικά και βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά;

Το αποτέλεσμα αυτών των συνοριακών διαβάσεων θα είναι να έρθουν σε άμεση επαφή ένας πληθυσμός περί των 800.000 τουρκόφωνων Βούλγαρων μουσουλμάνων (το 10% του πληθυσμού της Βουλγαρίας) με τις 200.000 Έλληνες μουσουλμάνους της περιοχής Οι οποίοι Βούλγαροι μουσουλμάνοι όχι απλώς δεν θεωρούνται θρησκευτική μειονότητα όπως ισχύει στην Ελλάδα με βάση τη συνθήκη της Λοζάνης, αλλά είναι χαρακτηρισμένοι ως «τουρκική μειονότητα» και μάλιστα με αυξημένα προνόμια μετά το 1990..

Η τουρκική αυτή μειονότητα στη Βουλγαρία εκπροσωπείται από το πολιτικό κόμμα «Κίνημα για τα Δικαιώματα και την Ελευθερία» το οποίο στις τοπικές εκλογές του 2007 έλαβε στο γειτονικό νομό Κάρτζαλι συντριπτική πλειοψηφία. Ο δυναμισμός του τουρκικού κόμματος στην Βουλγαρία είναι τέτοιος ώστε το 2005 συμμετείχε στην σύνθεση της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Η κατασκευή αριθμού διασυνοριακών περασμάτων σαν και αυτό που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στην ορεινή Ροδόπη, θα δημιουργήσει μία κατάσταση πολλαπλών περασμάτων με την έγκριση των δύο κυβερνήσεων.

Στο άμεσο μέλλον είναι βέβαιο ότι με την δημιουργία αυτών των συνοριακών διαβάσεων (που τόσα χρόνια επίτηδες έμεναν κλειστά για όλους τους παραπάνω λόγους) θα έχουμε μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων των δύο χωρών να αποκτούν οικογενειακές (οι μικτοί γάμοι έχουν ήδη αρχίσει), φιλικές και εμπορικές σχέσεις και αναμφίβολα λόγω του γεγονότος ότι η Βουλγαρία ανήκει στην Ε.Ε. δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την μετακίνηση των Βούλγαρων μουσουλμάνων στις ελληνικές περιοχές, όπου και σήμερα υπερτερεί το μουσουλμανικό στοιχείο. Ήδη αρκετές εκατοντάδες Βούλγαροι μουσουλμάνοι έχουν μετεγκατασταθεί στην Θράκη.

Πρακτικά σε τριάντα χρόνια από σήμερα, βάσει του ρυθμού δημογραφικής αύξησης των μουσουλμάνων των δύο χωρών και της αντίστοιχης μείωσης του χριστιανικού πληθυσμού, ένας αριθμός περί των 3.000.000 μουσουλμάνων θα κατοικεί στις δύο πλευρές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στη Θράκη, αφήνοντας μόνο μία μικρή νησίδα, το νομό Έβρου, όπου όμως και εκεί έχει αυξηθεί η παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Και όλα αυτά με ένα τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή το οποίο εξακολουθεί προκλητικά να προσπαθεί να αλλάξει το χαρακτήρα της μειονότητας στην Ελλάδα από θρησκευτικής σε εθνική και να εκτουρκίσει τους Πομάκους, οι οποίοι και στην βουλγαρική πλευρά των συνόρων διαβιούν σε σημαντικούς αριθμούς.

Δεν θα πρέπει να ξεφύγει της προσοχής μας το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για τις μειονότητες σε Ελλάδα και Βουλγαρία με την επιστολή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό και το προσωπικό τηλεφώνημα στο Βούλγαρο Πρωθυπουργό για τη διατήρηση των δελτίων ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ίδρυση γραφείου που θα ασχολείται με τις υποθέσεις των τουρκικών μειονοτήτων που ζουν σε γειτονικές χώρες και τέλος η τρομοκρατία που ασκεί η Τουρκία στους Πομακικούς πληθυσμούς στην Ελλάδα.

Όλα αυτά δεν έγιναν ούτε γίνονται τυχαία από την Τουρκία. Στόχος της Τουρκίας είναι η αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης στην ελληνική Θράκη. Η διαρκής και εύκολη μετάβαση των πληθυσμών και από τις δύο πλευρές δεν θα αργήσει να φέρει αυτό το αποτέλεσμα που επιθυμεί η Άγκυρα, την πλήρη αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού στην ελληνική Θράκη.

Δεδομένου δε ότι οι Βούλγαροι Μουσουλμάνοι ως Ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να εγκαθίστανται όπου επιθυμούν εντός των ορίων της ΕΕ, η προώθηση της πολιτικής της διασυνοριακής μετακίνησης θα διευκολύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Και ερχόμαστε στις εκκολαπτόμενες αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της χώρας με την αύξηση των αρμοδιοτήτων των αιρετών τοπικών αρχόντων τότε η κατάσταση γίνεται πιο ανησυχητική.

Εξάλλου κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι στο μέλλον οι Βούλγαροι αυτοί πολίτες δεν θα ψηφίζουν και για την εκλογή Περιφερειαρχών, γεγονός τεραστίας σημασίας αν αναλογιστεί κανείς την τάση προς ομοσπονδιοποίησης της χώρας που περιέχεται στο πνεύμα του διοικητικού διαχωρισμού της Ελλάδας σε 13 Περιφέρειες με αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες.

Δυστυχώς τα Βαλκάνια δεν είναι ούτε βόρεια Ευρώπη, ούτε κεντρική Ευρώπη. Στα Βαλκάνια υπάρχει η Τουρκία, ένα κράτος που προωθεί τον αναθεωρητισμό, τον ηγεμονισμό και την δορυφοριοποίηση των γειτονικών της κρατών.

Για αυτούς τους λόγους εκτός από την οικονομική διασυνοριακή συνεργασία, Βουλγαρία και Ελλάδα θα πρέπει να αναδείξουν στην Ε.Ε ποιος πραγματικά είναι ο ταραχοποιός της περιοχής. Ποιος δεν επιθυμεί την ειρηνική και αρμονική συμβίωση των διαφορετικών φυλετικών και θρησκευτικών πληθυσμών και ποιος χρησιμοποιεί αθώους και φιλήσυχους μουσουλμάνους πολίτες σαν όργανα στα σχέδια μίας νεοθωμανικής πολιτικής;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τέσσερις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από 10 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη


Δέκα μαχητικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα ήταν η δραστηριότητα της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο σήμερα.

Δέκα μαχητικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα ήταν η δραστηριότητα της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα δύο σχηματισμοί από 10 μαχητικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα σε μεμονωμένες περιπτώσεις προχώρησαν σε εννέα παραβάσεις του FIR Αθηνών και τέσσερις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου ενώ από τα 10 αεροσκάφη τα 6 έφεραν οπλισμό.

Η δραστηριότητα επικεντρώθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Read more...

Η τουρκική φρεγάτα «Göksu» (F-497) στον Πειραιά, λόγω ΝΑΤΟ


Για επασυγκρότηση της μόνιμης δύναμης του ΝΑΤΟ SNMG2 (Standing NATO RF Maritime Group 2) καταπλέουν στο λιμάνι του Πειραιά τα εξής σκάφή: Βρετανική φρεγάτα «Chatham» (F-87), φρεγάτα «Λήμνος» (F-451), τουρκική φρεγάτα «Göksu» (F-497) και ιταλική φρεγάτα «Scirocco» (F-573) από 14 έως 18 Ιανουαρίου 2010.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στον Πειραιά, ο διοικητής της Δύναμης, Βρετανός Αρχιπλοίαρχος Steve Chick RN και το πολυεθνικό επιτελείο του πρόκειται να μετεγκατασταθούν από το βρετανικό πλοίο στη φρεγάτα «Λήμνος».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Read more...

"Την ουρά στα σκέλια" έβαλε το Ισραήλ και "ζήτησε συγγνώμη" από την Τουρκία


"Την ουρά στα σκέλια" έβαλε το Ισραήλ και υπακούοντας το τουρκικό τελεσίγραφο ζήτησε επίσημα «συγγνώμη» στις 20:30 από την Τουρκία η κυβέρνηση του Ισραήλ, για τη συμπεριφορά του υπουργού Εξωτερικών, Α. Λίμπερμαν, προς τον πρέσβη της Τουρκίας στο Τελ – Αβίβ.

«Ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, συντόνισαν τις κινήσεις τους με την επιστολή για συγγνώμη που απέστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις, Ντάνι Αγιαλόν, στον Τούρκο πρεσβευτή, προσδοκώντας να τεθεί τέρμα στην υπόθεση αυτή», αναφέρεται στη σχετική πρωθυπουργική ανακοίνωση.

Προηγουμένως, ο A. Λίμπερμαν είχε διαμηνύσει ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλει τον Τούρκο πρέσβη.

Η Άγκυρα είχε ενημερώσει την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι, εάν ως απόψε τα μεσάνυκτα δε ζητήσει συγγνώμη για το συμβάν, ο πρέσβης της στο Τελ Αβίβ θα «ανακαλείτο επ’ αόριστον για διαβουλεύσεις».

Ενδεικτικό της τουρκικής αποφασιστικότητας είναι το… χρονόμετρο που υπήρχε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Milliyet, το οποίο μετρούσε αντίστροφα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, οπότε και θα αναχωρούσε το αεροπλάνο που θα μετέφερε τον πρέσβη πίσω στην Άγκυρα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αρνητική η απάντηση του FBI στην κυπριακή Αστυνομία για τις έρευνες της σορού του Τ. Παπαδόπουλου


Αρνητική ήταν η απάντηση των Αμερικανών σχετικά με αίτημα της κυπριακής αστυνομίας για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται για την ανεύρεση των υπόπτων της κλοπής της σορού του πρώην προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

Πιο συγκεκριμένα η κυπριακή Αστυνομία είχε ζητήσει από αρμόδιες υπηρεσίες του FBI να συνδράμουν στις έρευνες μέσω πληροφοριών που θα μπορούσαν να αντληθούν από αμερικανικούς δορυφόρους παρακολούθησης που εποπτεύουν την περιοχή.

Η απαντητική επιστολή του αμερικανικού φορέα όμως η οποία έφτασε την Τετάρτη στα γραφεία της κυπριακής Αστυνομίας ήταν αρνητική καθώς οι αμερικανοί ανέφεραν, σύμφωνα με την επιστολή, πως δεν υπάρχει κάτι καταγεγραμμένο στους δορυφόρους τους.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ουσιαστικά ελαχιστοποιήθηκαν οι ελπίδες των ανακριτών να βρουν κάποια άκρη που να οδηγούν στους βέβηλους και στα κίνητρά τους. Οι έρευνες πάντως της Αστυνομίας συνεχίζονται καθημερινά τόσο με την ανάλυση πληροφοριών όσο με την αξιολόγηση κάποιων στοιχείων.

Ωστόσο η ανυπαρξία οποιουδήποτε αξιόλογου στοιχείου, έχουν οδηγήσει τις έρευνες προς το παρών σε τέλμα. Πάντως η κυπριακή Αστυνομία σκοπεύει να προχωρήσει στην εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος στον τάφο αλλά και στο μνημείου του Τ. Παπαδόπουλου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Προχωρά ο South Stream


Ταχύτερους ρυθμούς επιθυμούν να δώσουν οι Ρώσοι στο έργο του South Stream και έτσι προχώρησαν στη σύσταση νέου Τμήματος Διαχείρισης Έργου, με σκοπό την επίβλεψη των διαδικασιών σχεδιασμού και κατασκευής του αγωγού South Stream προχώρησε η Gazprom JSC.

Οι άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν είναι οι εξής:

-Bελτίωση των εγκαταστάσεων μεταφοράς ρωσικού αερίου που απαιτούνται για την εγγύηση παραδόσεων αερίου από το United Gas Supply System, μέσω του αγωγού South Stream


- Kατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού


- Aναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών μεταφοράς αερίου και κατασκευή νέων εγκαταστάσεων διαμετακόμισης αερίου σε χώρες που συμμετέχουν στο έργο του South Stream.

Όσον αφορά σε θέματα διοικητικής οργάνωσης, το Τμήμα θα αναφέρεται απευθείας στον Επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου της Gazprom o οποίοςμορίστηκε να είναι ο Leonid Chugunov.

«Το μέγεθος του South Stream, η ιδιαίτερη σημασία του για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των προμηθειών αερίου στην Ευρώπη, ο μεγάλος αριθμός των ξένων συνεργατών – όλοι αυτοί οι παράγοντες προϋποθέτουν την εδραίωση των προσπαθειών της Gazprom για την υλοποίηση, ενός εκ των πιο σημαντικών έργων της, το συντομότερο δυνατόν" δήλωσε ο Alexey Miller, Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής της Gazprom.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Εκδίωξη Τούρκων ψαράδων από τα Ίμια-Σύγκρουση ελληνικού με τουρκικό περιπολικό


Τουρκικά αλιευτικά σκάφη εκδιώχθηκαν από ελληνικά περιπολικά σκάφη πριν λίγες ώρες από τα Ίμια, κάνοντας σαφές ότι εφέτος στο "κυνήγι της τσιπούρας" η ελληνική πλευρά θα τηρήσει λιγότερο ανεκτική στάση απέναντι στους Τούρκους λαθραίους αλιείς γύρω από τα εν λόγω ελληνικά νησιά. Αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να βρίσκεται στην περιοχή μόνο ένα τουρκικό αλιευτικό και αυτό εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. (Ανανέωση): Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο και για σύγκρουση ελληνικού και τουρκικού περιπολικού στην περιοχή στην διάρκεια της "κόντρας" για εκδίωξη των Τούρκων ψαράδων, χωρίς να υπάρξουν περαιτέρω παρενέργειες. Αυτή την στιγμή υπάρχουν έξι ελληνικά αλιευτικά στην περιοχή τα οποία ψαρεύουν νόμιμα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.


Στην περιοχή εντοπίστηκε να περιπολεί ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, αλλά θεωρείται ότι κινήθηκε στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων τουρκικών ασκήσεων ανατολικά της Ρόδου. Επίσης εννέα τουρκικά ελικόπτερα εθεάθησαν στην περιοχή νότια των Ιμίων και προχώρησαν σε επτά παραβιάσεις του ΕΕΧ μαζί με ένα δεύτερο CN-235.

Το πρωί τουρκικά αλιευτικά είχαν προσεγγίσει τα Ίμια, αλλά ελληνικά περιπολικά τα απομάκρυναν προειδοποιώντας τους ότι βρίσκονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και ότι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, αν εξακολουθήσουν αυτή την συμπεριφορά.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα τουρκικά αλιευτικά με τα ελληνικά περιπολικά «ήρθαν πολύ κοντά» και τότε έκανε την εμφάνισή του σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Το τουρκικό περιπολικό δεν επενέβη, αυτή την στιγμή εξακολουθεί να επιτηρεί την περιοχή εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις του τουρκικού στόλου, λόγω της χθεσινής ΤASMO και την νέας που ξεκινάει αύριο, πάλι με χρήση πυρών.

Σήμερα δέκα τουρκικά μαχητικά F-16 από τις βάσεις της Μπαντίρμα και τοι Μπαλίκεσιρ μπήκαν στο βόρειο και κεντρικό τομέα του Αιγαίου. Τα 6 μπήκαν από Χίο-Σάμο και προχώρησαν σε τρεις παραβιάσεις του ΕΕΧ και τα 4 από Λέσβο-Λήμνο - απ'όπου και εξήλθαν - και προχώρησαν σε τέσσερις παραβιάσεις του ΕΕΧ. Τέσσερα από τα τουρκικά ήταν οπλισμένα. Συνολικά είχαμε και 22 παραβιάσεις των κανόνων του FIR.

Στα Ίμια κάθε χρόνο τέτοια εποχή συγκεντρώνονται αλιευτικά των δύο χωρών για την αλιεία τσιπούρας, λόγω της μεγάλων αριθμών του ψαριού που συγκεντρώνεται στην περιοχή για αναπαραγωγή. Τις προηγούμενες χρονιές ήταν πρακτικά αδύνατον για τους Έλληνες αλιείς να ψαρέψουν λόγω των συνεχών παρενοχλήσεων από τα τουρκικά περιπολικά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Νέο επεισόδιο στα Ίμια


Σύγκρουση σκάφους του Λιμενικού Σώματος με πλοιάριο της τουρκικής ακτοφυλακής σημειώθηκε την Τετάρτη στις βραχονησίδες Ίμια, την ώρα που ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά ψάρευαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δίνει η εφημερίδα το Έθνος, η συγκεκριμένη τουρκική ακταιωρός έχει και στο παρελθόν επιδείξει προκλητική συμπεριφορά απέναντι σε Γλίνες ψαράδες και σκάφη του Λιμενικού.

Όταν το πλωτό του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το πλοιάριο, το κάλεσε να απομακρυνθεί. Ωστόσο, εκείνο, κάνοντας ελιγμούς προσέκρουσε στο ελληνικό σκάφος, προκαλώντας του μικρό ρήγμα.

Για το συμβάν ενημερώθηκαν τα αρμόδια υπουργεία και των δύο χωρών, ενώ θα γίνει διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.


Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP