Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Προκαλούν με υπονοούμενα οι Τούρκοι για σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κούρδων


Η Akşam σε πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Για το ΡΚΚ άνοιξε ο δρόμος για τη νότια Κύπρο» γράφει ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας – Αρμενίας έφερε σε δύσκολη θέση και το ΡΚΚ.
Η οργάνωση, η οποία διαθέτει πέντε καταυλισμούς στην Αρμενία με τις ονομασίες Γκιουμρού, Ερεβάν, Λατσίν, Κέλμπετσέρ και Σπίταγκ, καθώς και αρκετά Σωματεία, έλαβε την απόφαση να εγκαταλείψει τη χώρα. Οι "τρομοκράτες" (οι Κούρδοι πολεμιστές που έχουν γονατίσει την "αήττητη" τουρκική πολεμική μηχανή), οι οποίοι προετοιμάζονται για την αποχώρησή τους, θα εγκατασταθούν και πάλι στην παλιά βάση τους, τη “νότια Κύπρο”.

Η εφημερίδα στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Κατεύθυνση η Λεμεσός» γράφει ότι οι προετοιμασίες προς αυτή την κατεύθυνση είχαν απήχηση και στις εκπομπές «Radio Kürdi» της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες επιβεβαιώνονται, η οργάνωση ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Αρμενία. Στις ραδιοφωνικές εκπομπές αναφέρεται, επίσης, ότι η εγκατάλειψη της Αρμενίας σε σύντομο χρονικό διάστημα «είναι προς το συμφέρον και της οργάνωσης».
Στις μυστικές υπηρεσίες έχουν φτάσει ακόμη και πληροφορίες, ότι η τρομοκρατική οργάνωση προβαίνει σε προετοιμασίες, προκειμένου να βγάλει έξω από την Αρμενία τα χρήματα που διαθέτει εκεί.

Read more...

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων Ελλάδος τσάκισε την Τουρκία μέσα στον ΟΑΣΕ


Στην ετήσια σύνοδο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΑΣΕ (OSCE) στην Βαρσοβία της Πολωνίας που πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, συμμετείχε και η αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων (που έχει έδρα την Κομοτηνή), αποτελούμενη από τους κ.κ. Σερίφ Μουσταφά και Ιμάμ Αχμέτ.
Στην απογευματινή συνεδρίαση του ΟΑΣΕ, και σε παρέμβαση που έκανε στην Γερμανική γλώσσα ο κ. Σερίφ Μουσταφά έθεσε ωμά και απροκάλυπτα το θέμα της καταπίεσης και τρομοκρατίας που υφίστανται οι Έλληνες Πομάκοι, από τους τουρκικούς μηχανισμούς που λειτουργούν και δρουν απροκάλυπτα μέσα στην Ελληνική Θράκη και που υποστηρίζονται και ενθαρρύνονται πολιτικά και οικονομικά από το Τουρκικό κράτος, είτε απευθείας είτε δια μέσω του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής.

Ο εκνευρισμός της τουρκικής αντιπροσωπείας δεν άργησε να εκδηλωθεί. Έτσι, όταν σε κάποια στιγμή η Πομακική Αντιπροσωπεία βγήκε από την αίθουσα των συνεδριάσεων, κάποια μέλη της επίσημης τουρκικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον τούρκο διπλωμάτη Τουφάν Χουμπέτς, προσέγγισαν τον Μουσταφά Σερίφ και με απειλητικό ύφος (σε μία έκδηλη προσπάθεια τρομοκράτησής του) του ζητούσαν εξηγήσεις και για ποιόν λόγο επιτίθεται κατά της Τουρκίας.
Η άμεση λεκτική αντίδραση των Ελλήνων Πομάκων αλλά και η ταυτόχρονη (τυχαία) προσέγγιση και παρέμβαση στο σημείο του συμβάντος από τον Έλληνα πρεσβευτή στον ΟΑΣΕ κ. Βας. Εικοσιπένταρχο, εξανάγκασε σε άτακτη απομάκρυνση των Τούρκων διπλωματών.
Αμέσως μετά η Πομακική Αντιπροσωπεία διαμαρτυρήθηκε για την πράξη τρομοκράτησής τους, μέσα στην έδρα του ΟΑΣΕ, από την διπλωματική αποστολή του τουρκικού κράτους. Η διαμαρτυρία έγινε άμεσα στην προεδρεύοντα της Συνόδου του ΟΑΣΕ, κυρία Floriane Hohenberg, η οποία και υποσχέθηκε πως η πράξη των τούρκων διπλωματών δεν θα μείνει ατιμώρητη και πως θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις, βεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως θα χειριστεί η ίδια το θέμα των Ελλήνων Πομάκων με ιδιαίτερη προσοχή…
Φυσικά, αυτή η δήλωση και διαβεβαίωση, ικανοποίησε στον μέγιστο βαθμό την αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων, η οποία προχώρησε σε έγγραφη καταγγελία, αμέσως μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, σε βάρος του τουρκικού κράτους και των διαπιστευμένων τούρκων διπλωματών στον ΟΑΣΕ.
Οι Τούρκοι έσφαλαν και δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό να δείξουν για μία ακόμη φορά ότι δεν σέβονται τις δημοκρατικές λειτουργίες του πολιτισμένου κόσμου, αποδεικνύοντας πως είναι κυριολεκτικά ανέτοιμοι να συμμετάσχουν σε παρόμοιους θεσμούς. Η επιθετικότητα που επέδειξαν τους εξέθεσε και ταυτόχρονα απέδειξε πανηγυρικά την ορθότητα των Πομακικών αιτιάσεων που λίγο πριν είχαν δημοσιοποιηθεί στην συνεδρίαση του ΟΑΣΕ.
Στην ίδια συνεδρίαση – συνδιάσκεψη συμμετείχε και η περίφημη αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Δυτικοθρακιωτών Τούρκων Ευρώπης, η οποία υπέστη μία μεγάλη κατά πρόσωπο ήττα αφού τα επιχειρήματά της έμειναν στον αέρα και απολύτως χωρίς ούτε μία απόδειξη. Αποχώρησαν από την συνδιάσκεψη κυριολεκτικά σαν βρεγμένες γάτες… Μέχρι τώρα, είχαν συνηθίσει οι Τούρκοι και τα καλοπληρωμένα όργανά τους να «παίζουν χωρίς αντίπαλο», αφού (σχεδόν) ποτέ κανείς από την Ελλάδα δεν στάθηκε απέναντί τους προκειμένου να καταρρίψει τα αιτήματά τους. Να σημειωθεί πως οι «εμφανίσεις» των συγκεκριμένων επαγγελματιών ψευτών, γινόταν επιλεκτικά σε ημερομηνίες και ώρες που γνώριζαν πως δεν θα υπάρχει ελληνική αντιπροσώπευση.
Από εδώ και πέρα, τα ψέματα έχουν τελειώσει και θα καταρρίπτονται άμεσα και χωρίς συστολές όλοι οι ψευδέστατοι χαρακτηρισμοί και θα αποτρέπονται όλες οι προσπάθειες εκτουρκισμού της Θράκης, από τους ίδιους τους κατοίκους της…

Read more...

Ο Αμέτ Μέτε, ο ψευτομουφτής που ήρθε από την Τουρκία


Σύμφωνα με το βιογραφικό του ιμάμης Αμέτ Μετέ γεννήθηκε στο Ωραίον της Ξάνθης, το 1965, αλλά όλη του τη ζωή την πέρασε στην Τουρκία. Δημοτικό στην Τουρκία (Gaziosmanpasa Sami Dede), συνέχισε στο θεολογικό λύκειο (Imam Hatip lisesi), πήγε σε πανεπιστήμιο (Uludag Ilahiyat Fakultesi) και κάποια στιγμή τελείωσε και ένα πανεπιστήμιο στη Μεδίνα.
Αργότερα, για κάποιο λόγο, γύρισε στην Ξάνθη επί εποχής του ψευτο-μουφτή Μεχμέτ Εμίν Αγγά, ύστερα έγινε χαφίζης και δάσκαλος Κορανίου, έγινε Ιμάμης στο Ωραίον της Ξάνθης το 2000 και μετά τον θάνατο του Αγγά αυτοανακηρύχθηκε Μουφτή

Αγγά αυτοανακηρύχθηκε Μουφτής! (όπως κάποιοι αυτοανακηρύσσονται Ναπολέοντες!!!)
Τώρα, τι σχέση μπορεί να έχει αυτός ο άνθρωπος με τους μουσουλμάνους της Ελληνικής Θράκης, μια και δεν γνωρίζει την ιστορία τους και την παράδοσή τους; Φυσικά δικαίωμά του είναι να γνωρίζει μόνο την τουρκική ιστορία και παράδοση, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν. Εκ των πραγμάτων, δεν είναι πλέον ιμάμης, δεν είναι μουφτής, δεν εργάζεται πουθενά… Πού βρίσκει όμως τα χρήματα για να μπορεί να ζει με μεγάλη άνεση, να ντύνεται ακριβά και να κυκλοφορεί πανάκριβο αμάξι;
Ένας άνθρωπος, που έχει ζήσει σχεδόν ολόκληρη την ζωή του στην Τουρκία, δεν είναι σε θέση και δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να έρχεται στην Ελλάδα, στα χωριά των Ελλήνων μουσουλμάνων και να τους λέει ψευδώς ότι είναι τούρκοι, να τους λέει ψευδέστατα ότι πρέπει να μιλάνε την τουρκική γλώσσα και να τους διατάζει να στέλνουν τα παιδιά τους σε τουρκόφωνα σχολεία!!!
Και εφόσον έκανε τόσο κόπο για τόσα χρόνια και από το δημοτικό μέχρι το Πανεπιστήμιο, ο κύριος Μέτε ήταν στην Τουρκία, γιατί δεν έγινε ιμάμης, μουφτής, δάσκαλος ή Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονοτήτων στην Τουρκία; Ποιος είναι ο σκοπός του κυρίου αυτού στην Ελλάδα; Γιατί προσπαθεί να αμαυρώσει την ιστορία, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, μα κυρίως τις ψυχές και τις συνειδήσεις των ελλήνων μουσουλμάνων;
Σερήφ Μουσταφά

Read more...

Με απειλές και με ταξίματα έψαχναν για ψήφους στη Θράκη οι υποψήφιοι της Άγκυρας! Η «τουρκάλα» Αϊσέλ Ζεϊμπέκ έταζε λεφτά για να την ψηφίσουν…!


Αλά Τούρκα, με απειλές και ταξίματα, με μπαξίσια και υπονοούμενα, κύλησαν οι τελευταίες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Θράκης.
Οι φήμες άρχισαν να γίνονται φωνές που διαλαλούν πλέον τον «τουρκικό δάκτυλο» που υπήρξε και που επιβεβαιώθηκε πλήρως μετά και από τις τελευταίες καταγγελίες των ίδιων των μουσουλμάνων της ακριτικής Θράκης.
Η αναφορά δεν γίνεται για τους μεταφερόμενους ψηφοφόρους εκ Τουρκίας, οι οποίοι αποπειράθηκαν -αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν- να αλλοιώσουν την βούληση των κατοίκων της Θράκης. Η ό,ποια στατιστική εκμετάλλευση σχεδιάστηκε από το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής, επέστρεψε άκαρπη στον «ατζαμή» (όπως κοροϊδευτικά τον χαρακτηρίζουν πλέον οι μουσουλμάνοι της Θράκης) τούρκο πρόξενο-πράκτορα Μουσταφά Σαρνίτς.

Κι ενώ η «μπόρα» των εκλογών πέρασε, ήρθε η ώρα να φανερωθούν οι πιέσεις που έγιναν στα ορεινά χωριά (κυρίως στο νομό Ξάνθης) και προς τους γηγενείς Έλληνες Πομάκους κατοίκους της περιοχής. Πρωταγωνίστρια, σε ένα από τα «επεισόδια» εξαγοράς και ταυτόχρονου εκφοβισμού των ψηφοφόρων, ήταν η Ζεϊμπέκ Αϊσέλ, η οποία φέρεται σε μία επίσκεψή της στη Σμίνθη της Ξάνθης, δύο ημέρες πριν τις εκλογές. Η στάση –και ουσιαστική αντίδραση των Πομάκων- ήταν η απόλυτη ψυχρολουσία για την «τουρκάλα» υποψήφια της Νέας Δηξμοκρατίας, η οποία συνάντησε μεγάλη απροθυμία στο να ακουστεί από τους ελάχιστους που μαζεύτηκαν στο καφενείο του χωριού, για να πιούνε τον καφέ τους. Μάλιστα, η προτροπή ενός Πομάκου «μίλα Ελληνικά και όχι Τούρκικα», διέλυσε κυριολεκτικά την ψυχολογία της νεαρής υποψήφιας Ζεϊμπέκ Αϊσέλ, γνωστής για την πολεμική κατά της Πομακικής ταυτότητας (αν και η ίδια είναι Πομάκα, που κατάγεται από το Πομακικό κεφαλοχώρι του Εχίνου στην ορεινή Ξάνθη).
Μετά την περιπαικτική προτροπή να μιλήσει στα Ελληνικά, η Ζεϊμπέκ μιλώντας στα Ελληνικά και απευθυνόμενη προς τους παρευρισκόμενους, δεν δίστασε να μιλήσει απειλητικά λέγοντας: «Εντάξει, εγώ θα μιλήσω Ελληνικά, αλλά ξέρω γιατί δεν μιλάτε Τούρκικα και αυτό θα τακτοποιηθεί…»!!! Και σαφέστατα πρέπει να τακτοποιηθεί και θα πρέπει να επέμβει εισαγγελέας για να ζητήσει από την «τουρκάλα» Ζεϊμπέκ να προσδιορίσει τι ακριβώς εννοούσε με τα λεγόμενά της, πως δηλαδή θα τακτοποιηθεί το να αλλάξουν γλώσσα επικοινωνίας οι Πομάκοι της Θράκης. Οφείλει, άλλωστε η κυρία Ζεϊμπέκ, στα πλαίσια της δημοκρατίας που την δέχτηκε και που την ανέχεται, να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοούσε λέγοντας πως «θα τακτοποιηθεί…».
Οι παρευρισκόμενοι Πομάκοι όμως, που δεν ιδρώνει εύκολα το αφτί τους, συνέχισαν να κάνουν πλάκα μαζί της και δεν άργησαν να της φωνάξουν «δεν θέλουμε λόγια, λεφτά θέλουμε». Και η απάντηση της υποψήφιας με τη Νέα Δημοκρατία «τουρκάλας» Ζεϊμπέκ Αϊσέλ, ήταν πέρα από τα όρια, τα οποία η δημοκρατία ορίζει…! «Λεφτά υπάρχουν πολλά, ψηφίστε με και θα δείτε», αντέτεινε η υποψήφια, χωρίς να υπολογίζει το βάρος των λεγομένων της τόσο απέναντι στο πολίτευμα της χώρας, όσο και απέναντι σε ανθρώπους που τους ζήτησε ανοιχτά την ψήφο για να τους το ανταποδώσει με χρήματα!!! Το θέμα όμως είναι: τίνος είναι αυτά τα χρήματα που έταξε η κυρία Ζεϊμπέκ; Ποιος διαθέτει «πολλά λεφτά» για να στηρίξει την κυρία αυτή; Πού βρίσκονται, αλήθεια αυτά τα χρήματα; Μήπως στην τράπεζα Ziraat (γνωστό παραμάγαζο της ΜΙΤ αλλά και του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας), όπου έχουν καταθέσει τα χρήματά τους (χωρίς την παραμικρή ασφάλεια) αρκετοί μουσουλμάνοι της Θράκης;
«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη», ήταν η ατάκα γνωστής ταινίας του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά το θέατρο του παραλόγου και της αδιαντροπιάς που παίχτηκε προεκλογικά στη Θράκη, έχει αρχίσει πλέον να γίνεται γνωστό και πολύ φοβούμαι πως ουκ ολίγοι θα βρεθούν στην δύσκολη θέση να προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα εάν τολμήσει να παρέμβει το ελληνικό κράτος και η ελληνική δικαιοσύνη… «Πού τα βρήκες τα λεφτά Ζεϊμπέκ;» αναρωτιούνται εύλογα ακόμη όσοι την άκουσαν, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβαν να την ρωτήσουν, επειδή βιαστικότατα η υποψήφια μάζεψε την πραμάτεια της, την φόρτωσαν κάποιοι σε ένα αμάξι και ποτέ δεν γύρισε να αντικρύσει τους Πομάκους της Σμίνθης…Τόσο ήταν το ενδιαφέρον της, που τελείωσε μαζί με τις εκλογές!!! Ενδιαφέρον με ημερομηνία λήξης… Και το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό, τόσο οι μουσουλμάνοι όσο και οι χριστιανοί κάτοικοι της Θράκης, οι οποίοι βλέπουν πλέον τους ενδιαφερόμενους (Αθήνα και Άγκυρα) να προσέρχονται μόνο προεκλογικά και να εξαφανίζονται ως δια μαγείας μετεκλογικά. Αν και οι πράκτορες της Άγκυρας συνεχίζουν άοκνοι (παρά τις συνεχείς τους αποτυχίες) τις προσπάθειές τους για τον εκτουρκισμό της περιοχής.
Είναι πολύ δύσκολη η πολιτική κυρία Ζεϊμπέκ, που ξέρεις να αγωνίζεσαι για τα δικαιώματά σου (ως ανιθαγενής) και να χτυπιέσαι για την τουρκική σου καταγωγή. Μπορείς κάλλιστα να χτυπάς και το κεφάλι σου στους τοίχους για να πείσεις για τον τουρκισμό σου, αλλά δεν έχεις κανένα δικαίωμα να εκτουρκίσεις (με απειλές ή με τα χρήματα) κανέναν Έλληνα πολίτη…
Κωνσταντίνος

Read more...

Iσραήλ-Τουρκία: Λυκοφιλία και Αναξιοπρέπεια


ου Μάριου Ευρυβιάδη, επίκουρου καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Παντείου Παν/μιου

Για μία ακόμη φορά βλέπουμε τη λυκοφιλική διάσταση της στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στα κράτη του Ισραήλ και της Τουρκίας να βγαίνει στο φως της δημοσιότητας. Αφορμή αυτή τη φορά υπήρξε η αυθαίρετη απαγόρευση των Τούρκων να επιτρέψουν στους στρατηγικούς τους εταίρους, τους Ισραηλινούς, να συμμετάσχουν σε μια Νατοϊκή άσκηση στην οποία οι Ισραηλινοί, αν και όχι μέλη του ΝΑΤΟ ,συμμετέχουν εδώ και χρόνια ακριβώς διότι υφίσταται η στρατηγική συμμαχία ανάμεσα σε Άγκυρα και Ιερουσαλήμ. Η συμμαχία αυτή λειτουργεί εδώ και δεκαετίες με τις ευλογίες τις Ουάσιγκτον. Οι Ισραηλινοί παραπονιούνται ότι οι σύμμαχοι τους, οι Τούρκοι δεν τηρούν τα υπεσχημένα ενώ οι Τούρκοι απαντούν ότι όλα θα ξαναγίνουν “μέλι-γάλα” εφόσον οι Ισραηλινοί αλλάξουν τη συμπεριφορά τους εναντι των Παλαιστινίων στη Γάζα. Και αυτό μέχρι να προκύψει ένα καινούργιο ζήτημα βάση του οποίου οι Τούρκοι θα απαιτήσουν, ακόμη μια φορά, αλλαγή στη συμπεριφορά των Ισραηλινων και προσαρμογή τους στη Τούρκικη βούληση.

Με τη κρίση αυτή, όπως και με την προηγούμενη τον Ιανουάριο στο Νταβός, όταν ο Ερτογάν αποκάλεσε δημόσια το Πρόεδρο του Ισραήλ “δολοφόνο”, διαπιστώνουμε για νιοστή φορά, το εργολαβικό υπόστρωμα που χαρακτηρίζει τις διακρατικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, καθώς επίσης και την υποκρισία που τις διακρίνει, κυρίως σε ότι αφορά στο κράτος του Ισραήλ.
Οι Τούρκοι, ισλαμιστές σήμερα, κεμαλιστές χθες, ουδέποτε απέκρυψαν τους λόγους, τα αίτια και τα κίνητρα που τους ώθησαν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τους Εβραίους και από το 1948 με το εβραϊκό κράτος, θέτοντας όμως εξαρχής τους κανόνες, τους όρους και τα όρια που πρέπει να διέπουν τις Τουρκο-Ισραηλινές σχέσεις. Τηρουμένων των αναλογιών οι ίδιοι κανόνες χαρακτήριζαν και τις σχέσεις Οθωμανών και Εβραίων, ιστορικά.
Το διαχρονικό και εγγενές, σχεδόν, στοιχείο της Τούρκικης λογικής ήταν και παραμένει η πεποίθηση ότι οι Εβραίοι, έξω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τότε στο Ισραήλ και στη διασπορά και μέσα στη Τουρκία σήμερα, ελέγχουν τα πολιτικά “κέντρα εξουσίας” του κόσμου, τη διεθνή οικονομία, τα διεθνή ΜΜΕ κτλπ . Η Τουρκική αυτή θέση και αντίληψη, αν και λανθασμένη, καλλιεργείται εσκεμμένα και από το εβραϊκό κράτος, διότι του αποφέρει μεγάλα μεσοπρόθεσμα ωφέλη. Αποτελεί ωστόσο ένα από τα βασικά στοιχεία του φαινομένου του αντισημιτισμού, φαινόμενο το οποίο στη Τουρκία διαχέεται σ΄όλη τη κοινωνία και εκφράζεται μέσα από τις δομές του συστήματος.
Οι θιασώτες της στρατιωτικής ισχύος του Ισραήλ πιστεύουν ότι η Τουρκία τους προσφέρει στρατηγικό βάθος και ότι ως μη αραβική χώρα και μέλος του ΝΑΤΟ, “παράγει” ασφάλεια για το Ισραήλ. Πιστεύουν παράλληλα ότι ναι μεν οι Τούρκοι είναι μουσουλμάνοι αλλά ότι το Τουρκικό Ισλάμ είναι μετριοπαθές και “ελεγχόμενο” από το κράτος και το στρατιωτικό κατεστημένο.
Με βάση το σκεπτικό αυτό οι Ισραηλινοί έχουν αποδεχθεί από το 1948 και μετά, ότι τους κανόνες και τους όρους των σχέσεων ανάμεσα τους θα τους θέτουν οι Τούρκοι. Ενδόμυχα οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι η Τουρκική συμπεριφορά απέναντί τους θα παραμένει σε “αξιοπρεπή πλαίσια”, λόγω των προσφερόμενων από αυτούς προς την Άγκυρα υπηρεσιών σε ζητήματα όπως το κυπριακό, το αρμενικό, το κουρδικό και στις ευρωπαϊκές τους φιλοδοξίες. Η κύρια ωστόσο εξυπηρέτηση που τους προσφέρουν είναι ως διαμεσολαβητές και ερμηνευτές τους στην κοσμοκράτειρα Αμερική.
Η άγνωστη ή αθέατη πλευρά των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκιας κάθε άλλο παρά στηρίζει τις προσδοκίες του Ισραηλινού κράτους. Αντίθετα, το τελευταίο επεισόδιο έρχεται ως ακόμα μια επιβεβαίωση, με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραηλ, Εχούντ Μπαράκ να συμβουλεύει το τερματισμό της όποιας δημόσιας Ισραηλινής κριτικής, μην τυχόν ενοχληθούν και θυμώσουν ακόμη περισσότερο μαζί τους οι ισλαμοπασάδες.
Είναι προφανές ότι ακόμη και αυτή η πυρηνική ισχύς που κατέχουν, δεν επιτρέπει στους Ισραηλινους να ακυρώσουν την διαχρονική υποτέλειά τους έναντι της Άγκυρας. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο αφού το σύνδρομο του ραγιαδισμού (αυτό που εμείς αποκαλούμε “ραγιαδισμό” οι Εβραίοι αποκαλούν “dhimmitude”) έχει προφανώς εγκατασταθεί για καλά μέσα στα μυαλά τους.

Read more...

ΚΟΥΡΔΙΚΟ-ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Οι αντάρτες του PKK θα αποστείλουν «ομάδες για την Ειρήνη» στην Τουρκία θέλοντας να καταστήσουν σαφές ότι είναι προσηλωμένοι στην ειρηνική έκβαση της διένεξης με την Άγκυρα, όπως μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων, που πρόσκειται σε αυτούς.

Υπενθυμίζεται ότι μία ανάλογη προσπάθεια, η οποία έγινε στη διάρκεια του έτους 1999, απέτυχε.

Επίσης, ότι το PKK από την Άγκυρα κρίνεται «τρομοκρατική οργάνωση».

Η ειρηνευτική αυτή κίνηση από το PKK, πάντως, γίνεται κατόπιν μιας απόφασης την οποία έλαβε ο φυλακισμένος, εδώ και χρόνια, ηγέτης του PKK, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την διαδικασία του εκδημοκρατισμού στην Τουρκία», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του PKK. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε το ψυχολογικό κλίμα, το οποίο θα μας επιτρέψει να φθάσουμε στην πραγματική Ειρήνη», προστίθεται.

Περίπου 45 χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου - το έτος 1984 - οι δύο πλευρές πολεμούν η μία την άλλη.

Άμεσο διάλογο με το PKK η Άγκυρα αρνείται να κάνει. Η πολιτική της Άγκυρας έναντι του PKK περιορίζεται, αποκλειστικά, σε δράση στρατιωτική.

http://www.protothema.gr/content.php?id=47865&category_id=33

Read more...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα αφήσουν το μέλλον του Κιρκούκ μόνο στο λαό που ζει εκεί σημειώνοντας, "όλοι οι Ιρακινοί έχουν δικαίωμα στο Κιρκούκ".

Ο Erdoğan μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ιρακινού Εθνικού Κοινοβουλίου, απάντησε στις ερωτήσεις των κοινοβουλευτών.

Το βασικό θέμα που συζητήθηκε ήταν το "δημοκρατικό άνοιγμα".

"Το άνοιγμα δεν είναι ένα βήμα προς τους Τούρκους υπηκόους κουρδικής καταγωγής αδερφούς μας, στην πρώτη φάση είναι ένα βήμα έναντι της τρομοκρατίας", είπε και συνέχισε:

"Ως ένας αδερφός σας θα πρέπει να σας πω τα εξής: Το Κιρκούκ είναι ένα εσωτερικό σας πρόβλημα. Άλλωστε θα έπρεπε να λύσετε και αυτό το πρόβλημα μέχρι σήμερα. Αλλά υπάρχουν τέτοια προβλήματα που μεσολαβούν τα αδέλφια και βοηθάνε στο να επιλυθούν".

Ο Erdoğan προειδοποίησε τους Ιρακινούς και για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

"Εάν το Κιρκούκ παραμείνει μόνο στα χέρια του λαού που ζει εκεί, τότε αύριο μπορεί να αντιμετωπίσετε και άλλα προβλήματα. Που μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε μεγαλύτερο τίμημα. Εμείς αυτό το προβλέπουμε ήδη από σήμερα" σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Erdoğan αντέδρασε σε έναν βουλευτή που επέκρινε την «Εντολή» που εξουσιοδοτεί τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για διασυνοριακή επιχείρηση των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων κατά των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, λέγοντας:

"Αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται με τη συγκατάθεση με την κεντρική διοίκηση του Ιράκ. Δεν πρέπει και εσείς να δώσετε άδεια όταν κάποιοι περνάνε από το Ιράκ στη χώρα μου και πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις στα χωριά μου... Πρέπει όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία".

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Erdoğan και 9 υπουργών στη Βαγδάτη, υπογράφηκαν 48 συμφωνίες μετά το κοινό υπουργικό συμβούλιο...

Κάποιες από τις συμφωνίες είναι τα εξής: ανανέωση του αγωγού πετρελαίου Κιρκούκ-Yumurtalık, ενέργεια, άνοιγμα καινούριων συνοριακών περασμάτων, ανάπτυξη του εμπορίου και χρήση των πηγών νερού.

Επιπλέον υπογράφηκε συμφωνία ασφαλείας που περιλαμβάνει τον αγώνα κατά της δράσης των Κούρδων αγωνιστών του ΡΚΚ.

Read more...

Τα γεωστρατηγικά παίγνια της Τουρκίας


Χρήστος Ιακώβου

Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥ.ΚΕ.Μ.)

Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και η προσπάθεια μεταφοράς ενέργειας από τον πρώην σοβιετικό νότο συνιστούν παράγοντες που διαφοροποιούν το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό τοπίο στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία επιθυμεί να καταστεί ο κεντρικός παίκτης με δύο τρόπους: πρώτον, να προχωρήσει σε διάφορες μορφές συνεργασίας με γειτονικά κράτη, όπως η Αρμενία, η Συρία, το Ιράν και η κουρδική οντότητα στο Βόρειο Ιράκ, με στρατηγικό στόχο να καταστεί ο κατανομέας ασφάλειας ως ευρωπαϊκός και νατοϊκός συντελεστής ισχύος στην περιοχή και δεύτερον, να καταστεί ο ενεργειακός κόμβος της μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο το γεωπολιτικό εκτόπισμά της στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη στρατηγική στοχοθεσία, η κυβέρνηση Ερντογάν ? για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1919 ? επιχειρεί επιστροφή στους συσχετισμούς της Μέσης Ανατολής. Η παράμετρος αυτή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής αποτελεί μέρος αυτού που ο νυν Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούντογλου, ονομάζει «Στρατηγικό Βάθος» της Τουρκίας. Στο παρόν στάδιο η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει μία ψυχολογική δυναμική, όπου βασικά της χαρακτηριστικά είναι η προβολή ισχύος και η στρατηγική υπεροχή, βασικοί άξονες της οποίας είναι η δυναμική ένταξή της στο ενεργειακό παιγνίδι του Καυκάσου, η προβολή της ισλαμικής ταυτότητας ως εργαλείου άσκησης εξωτερικής πολιτικής και ο στρατηγικός καταναγκασμός μέσω προβολής ισχύος για την αντιμετώπιση ανοικτών μετώπων, όπως είναι το Αιγαίο, το Κυπριακό και το Κουρδικό.

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου γεωστρατηγικών κινήσεων, που έχει ως στόχο σε πρώτο στρατηγικό χρόνο τη δημιουργία σταθερότητας σε συγκεκριμένες περιοχές του Καυκάσου («μηδενικές τριβές») και σε δεύτερο στρατηγικό χρόνο τη δημιουργία πολλαπλών ενεργειακών δρόμων, ούτως ώστε να επωφεληθεί η Τουρκία ως ενεργειακός διάδρομος και να αυξήσει την επιρροή της στη στρατηγικής σημασίας ενεργειακή σχέση της Ευρώπης με τον Καύκασο και την Κασπία.

Η γεωπολιτική διάσταση της συμφωνίας καταδεικνύει, εν πρώτοις, μία βραχυπρόθεσμη σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσίας. Η ένταξη της Αρμενίας στο ενεργειακό παιγνίδι του Καυκάσου δίνει εναλλακτική επιλογή στις δύο πρώτες να εξασφαλίσουν μία εναλλακτική οδό στη μέχρι τώρα μοναδική επιλογή που είχαν διά μέσου της Γεωργίας, ούτως ώστε να μην καταστούν όμηροι σε μία νέα κρίση, όπως αυτή του 2008. Από την πλευρά της Ρωσίας ασκήθηκε πίεση προς την Αρμενία να υπογραφεί η συμφωνία, διότι η Μόσχα μετά την επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία τον περασμένο Αύγουστο και την υπογραφή 20 ενεργειακών συμφωνιών, χρειάζεται επειγόντως νέους ενεργειακούς διαδρόμους που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Τουρκία μέσω Αρμενίας. Ο ρόλος της Ρωσίας σε ό,τι αφορά τις πιέσεις προς την Αρμενία οδηγεί περισσότερο προς το συμπέρασμα ότι η Αρμενία ουσιαστικά αναγκάστηκε να «συνθηκολογήσει», λαμβάνοντας δυσαναλόγως μικρότερα οφέλη.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία κρίσιμη περίοδο σε ό,τι αφορά την ενταξιακή αξιολόγηση της Τουρκίας από την ΕΕ. Αναμφιβόλως, η 'Αγκυρα ενισχύει σταδιακά και συστηματικά τα διπλωματικά της ερείσματα, προσπαθώντας να αντισταθμίσει τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει στην ΕΕ σε σχέση με τα όποια άλλα μειονεκτήματα ανακύπτουν και εντοπίζονται ευκρινώς μέσα από την ενταξιακή της πορεία. Σε τελική ανάλυση, μία σημαντική παράμετρος που αναφύεται από αυτά τα στρατηγικά παίγνια της Τουρκίας και της λογικής του «στρατηγικού βάθους», είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να μεταβάλει σταδιακώς την ευρωπαϊκή της διαπραγμάτευση, από πολιτικούς σε γεωπολιτικούς όρους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εγγράφεται και η λογική πολλών κύκλων εντός της ΕΕ να άρουν, μέσω της αξιολόγησης της Τουρκίας, τα όποια πολιτικά εμπόδια θα μπορούσαν να εγκλωβίσουν την τουρκική διπλωματία στα νέα της στρατηγικά ανοίγματα. Αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να προσμετρούνται ως αρνητικοί δείκτες για την ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά, τόσο το θέμα του Αιγαίου και ακόμη περισσότερο τις συνομιλίες στο Κυπριακό. Αμφότερες οι διπλωματίες, ελλαδική και ελληνοκυπριακή, θα πρέπει να δουν το θέμα τις αξιολόγησης της Τουρκίας με μακροστρατηγικούς όρους, για να μην μετατραπούν βαθμιαία σε δορυφόρους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, ο ερχόμενος Δεκέμβριος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για την ελληνική διπλωματία. Η Τουρκία δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε πολιτικούς συμβιβασμούς με την ελληνική πλευρά, διότι τώρα βιώνει μία κατάσταση γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής υπεροχής, που ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τους συντελεστές ισχύος της έναντι Ελλάδος και Κύπρου. Με αυτά τα δεδομένα, ο Δεκέμβριος είναι μονόδρομος για την ελληνική διπλωματία. Αφού δεν μπορεί να ανταγωνιστεί γεωπολιτικώς την Τουρκία, θα πρέπει να της ανακόψει τη φόρα πολιτικώς, προβαίνοντας σε χρήση όλων των πολιτικών μέσων που της παρέχει η ευρωπαϊκή νομιμότητα.

www.geopolitics-gr.blogspot.com

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP