Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Αποζημίωση-μαμούθ από την Τουρκία ζητούν 3 Ελληνοκύπριοι στις ΗΠΑ για παραβίαση των FMS


Τρεις Κύπριοι Ελληνικής καταγωγής, κατέθεσαν αγωγή ενάντια στην Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ζητώντας αποζημίωση 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρήση αμερικανικών όπλων τόσο κατά τη διάρκεια της εισβολής, όσο και κατά τη διάρκεια της κατοχής του εδάφους της Μεγαλονήσου, παραβιάζοντας τους νομικούς όρους των FMS (Foreign Military Sales) των ΗΠΑ.

Σημειώθηκε επίσης ότι με τη χρήση αυτών των όπλων στην Κύπρο, η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται το δικαίωμα στην πρόσβαση, κατοχή και χρήση ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα.

Η αγωγή κατατέθηκε από τους Μιχάλη Τουμάζο, Νικόλα Καντζιλάρη και Μαρούλα Τουμπάζου, στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Κολούμπια στην Ουάσιγκτον και την υπόθεση την έχει αναλάβει ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος Θανάσης Τσιμπίδης.

Οι ίδιοι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επεσήμαναν πως η αγωγή αφορά τόσο τους ίδιους όσο και το σύνολο των Ελληνοκυπρίων προσφύγων, οι οποίοι έχασαν την περιουσία τους λόγω της εισβολής το 1974 και ξεπερνούν τις 200.000.

Την είδηση μετέδωσε το Κυπριακό δίκτυο “Sigma”, ενώ επί του θέματος υπάρχουν εκτενείς αναφορές σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Οι σημερινές παραβιάσεις


Τέσσερις σχηματισμοί με σύνολο 10 αεροσκαφών προχώρησαν σήμερα σε μια παράβαση των κανόνων του FIR Αθηνών και δύο παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Read more...

Προσπάθειες να συναντηθούν Α. Γκιούλ-Σ. Πέρες στην Κοπεγχάγη


Ισραηλινοί και Τούρκοι διπλωμάτες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να καταφέρουν να συναντηθούν-στο περιθώριο της Συνόδου για το Περιβάλλον στην Κοπεγχάγη-ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ και Ισραηλινός ομόλογός του Σιμόν Πέρες. Την είδηση μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Οι προσπάθειες γίνονται κυρίως εκ μέρους του Τελ Αβίβ, το οποίο προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών μετά την κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλευρών, αναφορικά με την πολιτική που εφαρμόζει το Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.

Η συνεδρίαση των ηγετών της Συνόδου έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Read more...

Ενότητα και μάχη κατά των Κούρδων η "απάντηση" του Ι. Μπασπούγ στον Τ. Ερντογάν


Πρώτη παρέμβαση εκ μέρους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για το Κουρδικό ζήτημα-μετά την απαγόρευση του DTP- έγινε χθες δια στόματος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολία».

Ο Τούρκος ανώτατος αξιωματικός επεσήμανε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις της γείτονος θα συνεχίζουν να μάχονται ενάντια στο ΡΚΚ, τονίζοντας με νόημα πως η χώρα περνά δύσκολες στιγμές και αυτό που προέχει είναι η ενότητα, στέλνοντας έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση Ερντογάν να «διακόψει» το άνοιγμα προς τους Κούρδους αντάρτες.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν 5 μόλις ημέρες μετά την απαγόρευση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της λειτουργίας του φιλοκουρδικού κόμματος DTP και τις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει σε όλη την Τουρκία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Read more...

Ξανά στο προσκήνιο τα τουρκικά φοβικά σύνδρομα


Τα γνωστό τουρκικό φοβικό σύνδρομο περί διαμελισμού της χώρας αναζωπύρωσε δημοσιογράφος της Hurriyet, διατυπώνοντας το ερώτημα αν η Τουρκία θα έχει τη τύχη της Γιουγκοσλαβίας. Μετά την απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος DTP από το Συνταγματικό Δικαστήριο έχουν ξεσπάσει ιδιαίτερα βίαιες ταραχές σε όλη τη τουρκική επικράτεια ενώ το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά του κουρδικού PKK.

Yπενθυμίζεται ότι ο Morton Abramowitz, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Τουρκία κατά τη περίοδο 1989-91, υποστήριξε στο παρελθόν ότι επίκειται διάσπαση της Τουρκίας και ο οριστικός διαμελισμός της. Ο έμπειρος διπλωμάτης είχε προβλέψει τότε μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Κεμαλικών και Ισλαμιστών, παράλληλα με μία γενικευμένη εξέγερση των Κούρδων μέσα σε ένα εκρηκτικό περιβάλλον, η οποία θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα σε επικίνδυνους κλυδωνισμούς και τέλος στην οριστική της διάσπαση.

Read more...

Οδεύει η Τουρκία προς εμφύλια διαμάχη;


«Ακριβώς γι΄αυτό το λόγο λέω ότι η κατάσταση είναι περισσότερο επικίνδυνη από ποτέ, διότι τα περιστατικά δεν οργανώνονται από ένα μοναδικό κέντρο ή οργάνωση», δήλωσε ο Oktay Eksi, ο βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet με 50 χρόνια δημοσιογραφικής εμπειρίας.

Του Niyazi Dalyanci
Η δήλωση αποτελούσε απάντηση στον Tarhan Erdem, έναν άλλο έμπειρο σχολιαστή, ο οποίος είχε σημειώσει ότι οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων δεν τον ανησυχούσαν, διότι ήταν αυθόρμητες.
Επρόκειτο για έναν από τα καθημερινά πλέον ντιμπέιτ της τηλεόρασης για το που οδεύει η Τουρκία με την αυξανόμενη βία στους δρόμους, μετά την προώθηση του «Κουρδικού ανοίγματος» της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, στο οποίο σημειώθηκε στροφή την περασμένη εβδομάδα ύστερα από την ομόφωνη απόφαση των 11 δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορεύσουν τη λειτουργία του Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας(DTP).

O Eksi απαρίθμησε τις πόλεις, στους δρόμους των οποίων σημειώθηκαν βίαια επεισόδια από την αρχή του Δεκεμβρίου. Τα πλήθη πετούσαν πέτρες στους αστυνομικούς, έσπασαν αυτοκίνητα και βιτρίνες καταστημάτων στις πόλεις Hakkâri, Yuksekova, Cizre, Urfa, Sırnak, Agrı, Diyarbakir, Batman, Tunceli, ξανά στη Cizre, Baskale, ξανά στη Hakkâri, Mus, ξανά στη Batman, ξανά στη Diyarbakir, Mersin, ξανά στις Tunceli, Siirt, Sirnak, Silvan, Van και στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου ορισμένοι, οργισμένοι με τους φιλοκουρδικούς διαδηλωτές φωτογραφήθηκαν με όπλα να τους κυνηγούν.
Στη Bulanik, μια μικρή πόλη της νοτιοανατολικής επαρχίας Mus, τελικά ένας ιδιοκτήτης καταστήματος πάτησε τη σκανδάλη και σκότωσε 2 διαδηλωτές και τραυμάτισε άλλους 6, καθώς η κατάσταση συνέχιζε να εντείνεται. Οι διαδηλωτές του ζητούσαν να κλείσει τα στόρια του καταστήματος, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση του DTP.
Νωρίτερα, άλλα περιστατικά σημειώθηκαν στις βόρειες πόλεις της Τουρκίας, όπως στην Σμύρνη όπου ένα κονβόι του DTP πετροβολήθηκε, στo Bigadic, μια πόλη του Canakkale, όπου οργισμένα πλήθη επιτέθηκαν σε σπίτια Κούρδων, αποτελώντας επικίνδυνα σημάδια μιας αναφαινόμενης εμφύλιας διαμάχης στη χώρα.
Αυτές τις ημέρες, είναι συχνές οι αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ στην εμφύλια διαμάχη του 1980 στην Τουρκία, όταν κατά μέσο όρο 10 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους καθημερινά εξαιτίας της βίας στους δρόμους, και οδήγησε στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 12 Σεπτεμβρίου του 1980. Τότε, όμως, η βία είχε σταματήσει εν μία νυκτί, οδηγώντας σε σχόλια από πολιτικούς όπως ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος Suleyman Demirel, ότι ήταν οργανωμένη με σκοπό να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για την ανάληψη της εξουσίας από το στρατό.
«Όταν πρωτοξεκίνησε (το άνοιγμα Ερντογάν) ήμουν πολύ αισιόδοξος και έγραψα σειρά άρθρων για την αισιοδοξία μου. Νόμιζα ότι η προεργασία είχε γίνει για τέτοιο άνοιγμα. Νόμιζα ότι υπήρχαν παρασκηνιακές επαφές με το DTP με στόχο μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία το κόμμα θα σταματούσε τις διαδηλώσεις παιδιών και τις επιθέσεις με πέτρες στους δρόμους των νοτιοανατολικών επαρχιών και η κυβέρνηση θα τους υποσχόταν ότι θα λάβει τα απαραίτητα νομικά μέτρα για την αποτροπή της απαγόρευσης του DTP από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ο υπουργός Εσωτερικών είχε προχωρήσει σε συνομιλίες με διαμορφωτές της κοινής γνώμης, ρωτώντας τους τι μπορούσε να γίνει. Νόμιζα ότι η κυβέρνηση είχε σχέδιο. Τώρα, φαίνεται ότι δεν είχε κανένα σχέδιο και πραγματικά ρωτούσαν για το τι να κάνουν», σημειώνει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Bilgri της Κωνσταντινούπολης και σχολιαστής στην εφημερίδα Radikal, Haluk Sahin.
Καθώς η βία συνεχίζεται στους δρόμους, η πολιτική σκηνή είναι επίσης σε παρόμοια αναταραχή. Ο ηγέτης του DTP, Ahmet Turk, ανακοίνωσε μετά από συνάντηση με τους αξιωματούχους του κόμματός του και δημάρχους στην πόλη Diyarbakir νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι θα αποσυρθούν από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Το Ανώτατο Δικαστήριο έπαυσε επίσης τον Turk και τον Aysel Tugluk, βουλευτή του Diyarbakir, από μέλη της Βουλής, επιβάλλοντάς τους 5ετή απαγόρευση ενασχόλησης με την πολιτική, μαζί με άλλα 37 μέλη του κόμματος.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και η Leyla Zana που εκδιώχθηκε από το κτίριο της Βουλής μαζί με άλλους 5 βουλευτές και συνελήφθη το 1994, προκαλώντας αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη. Ο Turk υποστήριξε πως η Zana δεν ήταν μέλος του DTP και ότι ποτέ δεν έλαβε μέρος σε καμία δραστηριότητα του κόμματος. «Αυτό αποδεικνύει το πόση σημασία έδωσε το δικαστήριο στην απόδειξη που οδήγησε στην απόφαση απαγόρευσης», πρόσθεσε ο Turk.
Εδώ χρειάζεται να κάνουμε μια παρένθεση, γιατί κάποιος θα αναρωτιέται πως ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος έχει το επίθετο «Turk». Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο σουλτάνος Hamid έστησε συντάγματα στρατού αποτελούμενα από μέλη κουρδικών φυλών που υποστήριζαν το παλάτι έναντι αυτών που προκαλούσαν ταραχές στις κουρδικές περιοχές. Η φυλή του Ahmet Turk, η Kanco, ήταν μια εξ αυτών που υπηρέτησε στα συντάγματα του Hamid.
Στα πρώτα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι κυβερνήσεις της Άγκυρας συνέχισαν να εφαρμόζουν την πολιτική χρησιμοποίησης κουρδικών φυλών εναντίον άλλων. Η φυλή του Turk υποστήριζε την κυβέρνηση της Άγκυρας και όταν όλοι οι πολίτες κλήθηκαν, βάσει νόμου, να επιλέξουν επίθετο για πρώτη φορά το 1934, επέλεξε το επίθετο «Turk».
Όπως φαίνεται, εξελίσσεται μια συζήτηση στους κόλπους του DTP, με τη μία πλευρά να υποστηρίζει ότι η αποχώρηση από την Εθνοσυνέλευση δεν είναι σωστή κίνηση, ενώ η άλλη είναι αδιάλλακτη σχετικά με την παραίτηση. Αυτός είναι και ο λόγος που οι παραιτήσεις των υπόλοιπων 19 βουλευτών του DTP δεν έχουν υποβληθεί ακόμη.
Στην πραγματικότητα, η παραίτηση από τη Βουλή είναι μια περίπλοκη διαδικασία, διότι σύμφωνα με νόμους που εγκρίθηκαν το 1980, απαιτείται η πλειοψηφία της Βουλής να κάνει δεκτές τις παραιτήσεις, ώστε οι τελευταίες να καταστούν νόμιμες. Όπως έχουν τα πράγματα, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης(ΑΚΡ) βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα αδιέξοδο απέναντι στην αποδοχή των παραιτήσεων. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, εάν το 5% των 550 βουλευτικών εδρών άδειαζε λόγω θανάτου ή άλλης αιτίας, πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές εντός 3 μηνών.
Εάν το AKP κάνει δεκτές τις παραιτήσεις του DTP, πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν τους βουλευτές που παραιτήθηκαν, δηλαδή στις κουρδικές επαρχίες. Μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με δημοψήφισμα στη νοτιοανατολική Τουρκία, το οποίο μπορεί να προκαλούσε ενίσχυση της έντασης αυτή την περίοδο και να απειλούσε την «ιερή» εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, όπως επισημαίνουν με ανησυχία πολιτικοί σχολιαστές.
Το DTP είναι το έβδομο κουρδικό κόμμα, του οποίου η λειτουργία απαγορεύεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο και, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, είχε προετοιμαστεί, ιδρύοντας το Κόμμα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας(BDP) νωρίτερα φέτος, εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου. Τα μέλη του DTP, στα οποία δεν έχει επιβληθεί 5ετής αποχή από την πολιτική, αναμένεται να προσχωρήσουν στο BDP.
O Turk εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο γεγονός ότι το ΑΚΡ παρέμεινε σιωπηλό και δεν προχώρησε σε καμία κίνηση, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέλαβε την υπόθεση. «Ήταν πολύ επικριτικοί απέναντι στο Δικαστήριο, όταν η δική τους υπόθεση απαγόρευσης βρισκόταν σε εξέλιξη. Είναι δημοκράτες μόνο για τους εαυτούς τους», δήλωσε σχετικά ο Turk.
Αναφερόταν στην περσινή υπόθεση, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο εξέταζε μια παρόμοια υπόθεση απαγόρευσης του ΑΚΡ, με την αιτιολογία ότι το κόμμα υποτιμούσε τις κοσμικές αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας. Παρότι η απόφαση του δικαστηρίου τον Ιούλιο του 2008 ανέφερε ότι το ΑΚΡ είχε μετατραπεί σε κέντρο αντικοσμικών δραστηριοτήτων, δεν αποφάσισε την απαγόρευσή του, αλλά του επέβαλε ένα σημαντικό πρόστιμο.

Read more...

Η Άγκυρα ανησυχεί για το δημοψήφισμα για την τουρκική γλώσσα στη Βουλγαρία


To Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παρακολουθεί "εκ του σύνεγγυς και με μεγάλη προσοχή" τις εξελίξεις σχετικά με το δημοψήφισμα που πρόκειται να γίνει στη Βουλγαρία για την μετάδοση δελτίου ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα στην εθνική Βουλγαρική τηλεόραση, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση του την Τετάρτη.

Η ανακοίνωση ήρθε δύο ημέρες αφότου ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Boyko Borisov δήλωσε οτι είναι υπέρ της κίνησης των εταίρων του, από το υπερεθνικιστικό κόμμα Εθνική Ένωση Attack, ή Ataka, να διεξάγει δημοψήφισμα για τις καθημερινές εκπομπές ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα στην BNT, 1 κανάλι .


Η ανακοίνωση ανέφερε: «Αναμένουμε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση για να δείξει τις απαραίτητες προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος μέσω του διαλόγου στο πλαίσιο της πολυφωνίας των δημοκρατικών αρχών, και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών."

Το Κόμμα Η Ataka έχει αναλάβει σειρά δράσεων για την απαγόρευση του 10λεπτου δελτίου ειδήσεων στην Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση(BNT).Ο ηγέτης του κόμματος Ataka Volen Siderov είχε συνάντηση με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Boyko Borisov την Τρίτη και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να υποστηρίξει το κόμμα του για το βουλγαρικό κοινοβούλιο να λάβει μια απόφαση δημοψήφισμα. Μετά τη συνάντηση, Borisov είπε ότι είδε την θέση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό θερμά, προσθέτοντας ότι το καλύτερο θα είναι να αποφασίσει ο λαός.

Τα δελτία ειδήσεων στν Τουρκική γλώσσα στο παρελθόν έχει επικριθεί από άλλους Βούλγαρους πολίτες, όπως είναι ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας Rosen Markov. Στις 10 Νοέμβρη, ο Markov είχε προσπαθήσει να αυτοπυρποληθεί ο ίδιος μπροστά από το BNT για να διαμαρτυρηθεί για την το δελτίο ειδήσεων στην Τουρκική γλώσσα , παλαιότερα δε είχε επιχειρήσει να κάνει και χαρακίρι για το ιδιο θέμα.

Κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας, τον Αύγουστο του 2009, ο Markov είχε συγκεντρώσει περίπου 20.000 υπογραφές στη βουλγαρική πόλη της Βάρνας από άτομα που αντιτίθενται στην μεταδόσεις.

Το δεκάλεπτο δελτίο ειδήσεων στην Τουρκική γλώσσα εισήχθη από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ivan Kostov στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η εκπομπή είναι μια πράξη αβροφροσύνης προς την τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία, αλλά έχει προκαλέσει επικρίσεις στην πάροδο των ετών από Βούλγαρους εθνικιστές,

Το πολιτικό κόμμα Ataka είναι σύμμαχος του κόμματος του Borisov Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας, ή Gerb. Στο βουλγαρικό κοινοβούλιο επι συνόλου 240εδρών, το πολιτικό κόμμα Gerb έχει 116 βουλευτές, ενώ το πολιτικό κόμμα Ataka έχει 21
hurriyetdailynews.com

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_7836.html#ixzz0ZykAh7Zn

Read more...

Ανακύπτουν αμφιβολίες σχετικά με την χρηματοδότηση του αγωγού Nabucco στο τουρκικό κοινοβούλιο


Τόσο η κυβέρνηση όσο και βουλευτές της αντιπολίτευσης στο τουρκικό Κοινοβούλιο έχoυν προφανώς επιφυλάξεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που απαιτείται για το έργο του αγωγού Nabucco, που θα μεταφέρει της Κασπίας τα αποθέματα φυσικού αερίου στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως μια πρόσφατη έκθεση έδειξε.

Η έκθεση, που εκδόθηκε τη Δευτέρα από την κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, προτού συμφωνήσει ομόφωνα να υποβάλει τη συμφωνία Nabucco στο Κοινοβούλιο για κύρωση, εξέδωσε μια προειδοποίηση για "το γεγονός ότι υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τις χώρες εκείνες που θα παρέχει οικονομική υποστήριξη για το σχέδιο ενέχει σοβαρό κινδύνου. "


Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για το ρόλο του Αζερμπαϊτζάν, υπογραμμίζοντας ότι η υλοποίηση του έργου εξαρτάται κατά κύριο λόγο για τη συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν. "Η υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν θα διαδραματίσει βασικό ρόλο [στο σχέδιο Nabucco]," ανέφερε η έκθεση.

Κατά τις εργασίες της επιτροπής, ο υπουργός Ενέργειας Taner Yıldız υποστήριξε ότι είναι αρκετά αισιόδοξος για το ενδεχόμενο ότι η Τουρκία θα έρθει σε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν στο εγγύς μέλλον, λέγοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο διμερών σχέσεων.

Το "Μπακού μπορεί να προσφέρει 7 με 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για τον αγωγό Nabucco», ποσοτητα ικανή για την εκκίνηση της κατασκευής του αγωγού. "Θέλω να πω με 8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, μπορούμε να ξεκινήσουμε το έργο? Οι υπόλοιπες χώρες θα ακολουθήσουν," πρόσθεσε ο Yıldız .

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του πλούσιου σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου Αζερμπαϊτζάν είναι τεταμένες τις τελευταίες ημέρες, λόγω των προσπαθειών εξομάλυνσης της Τουρκίας με τον μακροχρόνια χρόνο εχθρό την Αρμενία. Τουρκία και την Αρμενία υπέγραψε τα πρωτόκολλα για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ανοίγοντας το δρόμο για το άνοιγμα των συνόρων.

Το Αζερμπαϊτζάν έχει αντιταχθεί σθεναρά στην κίνηση, με το επιχείρημα ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην επικύρωση αυτών των πρωτοκόλλων αν δεν επιστραφούν τα κατεχόμενα εδάφη (Ναγκόρνο Καραμπάχ ) και αν δεν επιστρέψουν οι Αζέροι.

Η έκθεση της επιτροπής αναγνώρισε, ωστόσο, οτι με την χρήση του φυσικού
αερίου οι καταναλώτριες χώρες έχουν επιτύχει να βρίσκονται σε σχετικά πλεονεκτική θέση σε σχέση με τις χώρες παραγωγής λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και επεσήμανε η δυναμική της βιομηχανίας φυσικού αερίου μπορεί να παράσχει νέους πόρους για τη χρηματοδότηση του έργου.

Οι βουλευτές εξέφρασαν επίσης την ανησυχία του για τις παρατηρήσεις του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για Ναμπούκο. Ο Πούτιν δήλωσε το έργο έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο South Stream, που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία και περαιτέρω με την Ιταλία και την Αυστρία. Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας διαφώνησε, ωστόσο, λέγοντας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οι αγωγοί θα αλληλοσυμπληρώνονται. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αναπτύξει σχέδια που θα της επιτρέψει να συνεργαστεί τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο Yıldız υποστήριξε επίσης ότι η υλοποίηση του Ναμπούκο μπορεί να διαρκέσει οκτώ έως 10 ετών, αλλά τόνισε ότι θα γίνει τελικά. "Είδαμε παρόμοιες ανησυχίες με την BTC [Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν] αγωγού. Κάποιοι είπαν ότι ήταν μια οφθαλμαπάτη. Αλλά είμαστε σε πολύ θετικό στάδιο τώρα », είπε. Ο αγωγός BTC Αζερμπαϊτζάν μεταφέρει πετρέλαιο από την Κασπία Θάλασσα προς τη Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση λέει ο αγωγός Nabucco θα δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης στην Τουρκία, όπως τα δύο τρίτα των 3.300-χιλιομέτρων βίου αγωγός θα κατασκευαστεί στην Τουρκία. Η Άγκυρα βλέπει επίσης θετικά το έργο της κατασκευής του αγωγού και την ενίσχυση της προσφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Zaman

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/nabucco.html#ixzz0ZyjERca7

Read more...

Η Τουρκία μπορεί να ασκήσει αγωγή κατά του Ισραήλ για τα ελαττωματικά αεροσκάφη Heron


Μια πηγή από το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε στην Zaman σήμερα ότι αν το Ισραήλ παραλείψει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία των προσφορών και μετά το πέρας της προθεσμίας των 50 ημερών, η Τουρκία δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να επιδιώξει διεθνή διαιτησία εκτός αν η ισραηλινή κατασκευαστική εταιρεία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. "

Το 2005, η Τουρκία αγόρασε 10 Herons από το Ισραήλ σε 183 εκατ. δολάρια για χρήση σε anτιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η υπόσχεση ήταν για παράδοση το Μάιο του 2008, αλλά δεν είχαν παραληφθεί μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009. Μετά από το χρονική καθυστέρηση ενάμιση χρόνου χρησιμοποιούνται στις δράσεις της Τουρκίας κατά της "τρομοκρατικής οργάνωσης" PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα) το Νοέμβριο. Αργότερα αυτα τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα οποία παρελήφθησαν εξετάστηκαν από μηχανικούς.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι το σκάφος δεν ήταν σύμφωνη με τη συγγραφή υποχρεώσεων που απαιτούνται από την Τουρκία. Στις 30 Νοεμβρίου, είχαν επιστρέψει στο Ισραήλ.


Ο κατασκευαστής έλαβε προθεσμία 50 ημερών για να διορθώσει τα προβλήματα του Herons », όπως επισημαίνεται από την Τουρκία, αλλά το Ισραήλ δεν έχει ακόμη πει μια λέξη για το θέμα, παρόλο που είμαστε στα μέσα του Ιανουαρίου.

Μια πηγή από το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε στην Zaman σήμερα ότι αν το Ισραήλ παραλείψει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία των προσφορών και μετά το πέρας της προθεσμίας των 50 ημερών, η Τουρκία δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να επιδιώξει διεθνή διαιτησία εκτός αν η ισραηλινή κατασκευαστική εταιρεία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. "


Τα Ισραηλινά Herons αποτύχαν σε όλες οι δοκιμές
Tα Herons απέτυχαν τρομερά κατά τη διάρκεια των δοκιμών που διενεργήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία Διοίκηση στην αεροπορική βάση. Το σκάφος απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις του τουρκικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων όσον αφορά τα ανώτατα airspeeds.

Εκτός από την αποτυχία των Herons 'για να πετάξει μέχρι και 30.000 πόδια, όπως ορίζεται από την άποψη της προσφοράς του - οι δοκιμασίες ήταν μέγιστο ύψος τους να είναι 22.000 πόδια - υπήρξαν επίσης αναφορές για προβλήματα με το μηχανισμό ελέγχου των αεροπλάνων κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, η οποία θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Η διάρκεια της πτήσης Herons έχει καθοριστεί ως 52 ώρες, αλλά απέτυχαν και οι δοκιμές διάρκεια της πτήσης.

Το Ισραήλ θεωρεί ως αιτία της αποτυχίας στις δοκιμές τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν εγκατασταθεί στα αεροπλάνα αυτά.Ωστόσο, η Τουρκία δεν δέχεται το επιχείρημα αυτό υποστηρίζοντας οτι ο κατασκευαστής γνώριζε τις προδιαγραφές του ASELSAL συστήματος πλοήγησης κατά την υπογραφή της σύμβασης.
Zaman

"Η Τουρκία σχεδιάζει να επιβάλει βαριά χρηματική ποινή στο Ισραήλ για την καθυστέρηση. Σε περίπτωση που η χώρα αυτή αρνείται να συμμορφωθεί με τις ποινές, τότε η Τουρκία θα κατευθυνθείτε προς την [ΔΠΔ] Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου,« είπε ανώτερος υπάλληλος από το Undersecretariat για την Αμυντική Βιομηχανία (ΕΜΔ) στην Zaman.

Σύμφωνα με την επίσημη πηγή, η ποινή θα μπορούσε να τοποθετήσετε σε $ 3 εκατομμύρια ευρώ ή 4 εκατομμύρια δολάρια.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/heron.html#ixzz0ZyiaZaIl

Read more...

Αν η Τουρκία αποδεχόταν ένα Ανάν για τους Κούρδους


ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ, τον κτυπάς με τα δικά του όπλα. Πράγμα που η ανεπαρκής πολιτική ηγεσία ουδέποτε επιδίωξε. Ένας καλός φίλος των Ελλήνων, ο Μάρκους Τέμπλαρ, κοινοποίησε από καιρό σε πολλούς Έλληνες αποδέκτες, ένα κείμενό του, που στηρίζεται στην υπόθεση, τι θα συνέβαινε στην Τουρκία αν ένα σχέδιο τύπου Ανάν προωθείτο για την επίλυση του Κουρδικού (η Τουρκία λέγει ότι έκανε το καθήκον της, υποστηρίζοντας το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό). Ο Τέμπλαρ γράφει:


«-Μετά από συμφωνία των δύο κυριότερων κοινοτήτων της Τουρκίας (Κουρδικής και Τουρκικής), η παρούσα πολιτεία (Τουρκική Δημοκρατία) παύει να υφίσταται, εφ’ όσον οι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας εγκρίνουν (σε χωριστά δημοψηφίσματα ανά κοινότητα) τη νέα πολιτεία.
-Αμέσως μετά την έγκριση της νέας ρύθμισης, η καινούργια πολιτεία είναι πραγματικότητα.
-Δεν υπάρχει δυνατότητα (μελλοντικής) επιστροφής στο παλιό καθεστώς, ακόμη και αν οι πλειοψηφίες στην Τουρκική και στην Κουρδική περιοχή ψηφίσουν με μεγάλη πλειοψηφία ότι το επιθυμούν.
-Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου, η Τουρκία μετατρέπεται σε διζωνική και δικοινοτική ομόσπονδη πολιτεία, στην οποία το 37% της γης μεταβιβάζεται στη νέα κυβέρνηση των Κούρδων.
-Η νέα ομόσπονδη πολιτεία παίρνει το όνομα "Ενωμένη Τουρκική Δημοκρατία", και σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα, οι δύο κύριες εθνικές ομάδες (Τουρκική και Κουρδική) έχουν ίση εκπροσώπηση στη νέα προτεινόμενη Γερουσία, ανεξάρτητα από την πληθυσμιακή τους σύνθεση. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, η υφιστάμενη πολιτεία παύει να υπάρχει.
-Το Ανώτατο Δικαστήριο αποτελείται από ίσο αριθμό Κούρδων (18% του πληθυσμού) και Τούρκων (80% του πληθυσμού) δικαστών, συν τρεις ξένους δικαστές.
-Εφ’ όσον δεν υπάρχει ιεραρχία νόμων, η ομοσπονδία είναι στην ουσία συνομοσπονδία, στην οποία οι συνιστώσες πολιτείες είναι η πηγή των νόμων για την κεντρική εξουσία και όχι το αντίστροφο!
-Οι Κουρδικοί και Τουρκικοί πληθυσμοί θα μεταναστεύσουν ο κάθε ένας στη σχετική περιοχή του.
-Επιβάλλονται χρονικοί περιορισμοί στο δικαίωμα της ελεύθερης και μόνιμης εγκατάστασης Τούρκων πίσω στα σπίτια και τις περιουσίες τους στην Κουρδική Συνιστώσα Πολιτεία.
-Οι Κούρδοι δεν υπόκεινται σε αντίστοιχους περιορισμούς.
-Όσοι Τούρκοι επιλέξουν να ζήσουν στα παλιά σπίτια τους στην περιοχή υπό Κουρδική διοίκηση, δεν έχουν καθόλου πολιτικά δικαιώματα, διότι μόνον οι Κούρδοι έχουν δικαίωμα εκλογής των πολιτικών εκπροσώπων της Κουρδικής Συνιστώσας Πολιτείας.
-Επιπλέον, στους Τούρκους που θα παραμείνουν στις περιοχές υπό Κουρδική διοίκηση, δεν θα επιτραπεί ποτέ να αποτελέσουν πέραν του 6% του πληθυσμού οποιουδήποτε χωριού.
»Με αυτό τον τρόπο, οι Τούρκοι εμποδίζονται από του να έχουν τα δικά τους σχολεία, και ακόμη να τεκνοποιήσουν αφού φτάσουν πληθυσμιακά στο όριο αυτό!
-Η οικονομία της νέας ομοσπονδιακής Τουρκίας είναι ξεχωριστή ανά πολιτεία, χωρίς κοινή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Επιπλέον, οι Τουρκικές επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται να επενδύσουν στην Κουρδική Συνιστώσα Πολιτεία, και ενώ οι ανωτέρω διατάξεις είναι ευεργετικές για τους Κούρδους, ο Τούρκος φορολογούμενος τελικά θα πληρώσει όλες τις τροποποιήσεις, ρυθμίσεις και μετατροπές στη νέα ομόσπονδη δημοκρατία, επειδή τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι στις προηγούμενες δεκαετίες οι Κούρδοι υπέστησαν τα πάνδεινα και πρέπει να αποζημιωθούν.
-Τέλος, οι Τούρκοι πολίτες δεν δύνανται να κινήσουν οποιεσδήποτε αγωγές και παράπονα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε σχέση με τις όποιες απώλειες περιουσίας και εισοδήματος εξ αιτίας της εφαρμογής του Σχεδίου».
Τα σχόλια, δικά σας.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_2485.html#ixzz0Zyi3pgfX

Read more...

Υπόψιν του κ. Πρωθυπουργού και Υπ. Εξωτερικών: Ως πότε θα συνεχίζεται η αθλιότητα του τουρκικού προξενείου;


Ιστορικό παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής
Τη δράση του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής δεν μπορούμε να την περιγράψουμε σε κάθε πτυχή της, καθώς α) δεν είμαστε καμμιά κρατική υπηρεσία που να παρακολουθεί κάθε του κίνηση και β) δεν διαθέτουμε αποδείξεις για τις πιο κραυγαλέες παρεμβάσεις του.
Μπορεί να θρυλείται ότι μισθοδοτεί χιλιάδες άτομα στην περιοχή για να συντηρείται ένα κλίμα αντιπαράθεσης και χαμηλής έντασης, ότι δανειοδοτεί μειονοτικές επιχειρήσεις και αγορές χριστιανικών περιουσιών από μουσουλμάνους, ότι χορηγεί υποτροφίες και χρηματοδοτεί σχολεία και τζαμιά ακόμη και σε έρημες σήμερα περιοχές, ότι συντηρεί όλες τις μειονοτικές εφημερίδες (βλ. παλιότερα δημοσιεύματα του Αϊντίν Ομέρογλου για την περίπτωση της εφημερίδας «Γκιουντέμ»), όμως εμείς διαλέξαμε να παρουσιάσουμε μόνον όσα γίνονται στο φως της δημοσιότητας.


Από αυτά καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι γίνεται στο παρασκήνιο, τι λέγεται π.χ. σε ένα τέμενος όταν το επισκέπτεται προεκλογικά ο Πρόξενος μαζί με μειονοτικό υποψήφιο, ή τι σημαίνει ετήσιος προϋπολογισμός του Προξενείου Κομοτηνής άνω των 20.000.000 ευρώ! Παραθέτουμε λοιπόν ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα για τον καλόπιστο αναγνώστη, ώστε να μην μένει καμμία αμφιβολία για το τι ακριβώς εξυπηρετεί διαχρονικά η παρουσία του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή.

Α) Ο προβοκάτορας Οκτάι Ενγκίν
Τα Σεπτεμβριανά τού 1955, στα οποία ρημάχτηκε ο Ελληνισμός της Πόλης από τις κρατικά οργανωμένες τουρκικές ορδές, όλοι τα γνωρίζουμε. Ίσως όμως αξίζει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην αφορμή που τα πυροδότησε, την τοποθέτηση μιας βόμβας στο Προξενείο της Θεσσαλονίκης από τον Οκτάι Ενγκίν, φοιτητή από την Κομοτηνή και γιό υποψηφίου βουλευτή της Ροδόπης.
Αυτό που δεν σημειώνεται είναι ότι ο Ενγκίν ήταν υπάλληλος του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής και, όπως έχει αποκαλυψθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, ο Ενγκίν έδρασε με συνεργό τον θυρωρό του Προξενείου. Όχι όμως μόνον αυτό. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε έρθει στην Ελλάδα με τον διπλωματικό σάκκο από την Τουρκία και ο δράστης – όταν αφέθηκε ελεύθερος μετά τη σύλληψή του, για να δικαστεί δήθεν αργότερα – διέφυγε στην Τουρκία μέσα στο πορτμπαγκάζ τού τότε Προξένου στην Κομοτηνή, Αχμέτ Ουμάρ! Αν αυτό λέγεται λειτουργία διπλωματικής Αρχής, τότε τι θα ονομάζαμε «φωλιά πρακτόρων»;

Β) Η αποκαθήλωση του Σαδίκ Αχμέτ
Στα τέλη της δεκαετίας του 80 και στις αρχές της δεκαετίας του 90 ο εξτρεμιστής τοπικός βουλευτής Αχμέτ Σαδίκ, που διακήρυσσε την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας, ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της και έπαιρνε ποσοστά ανω του 90% σε μειονοτικούς οικισμούς (λίγα χρόνια αργότερα μάθαμε από Τούρκους δημοσιογράφους και για επαφές του με Γκρίζους Λύκους και εγκληματίες της ΜΙΤ σαν τον Γεσίλ).
Κάποια στιγμή ο εκλογικός νόμος άλλαξε, ετέθη το όριο του 3% για την είσοδο στην ελληνική Βουλή και το 1993 ο Σαδίκ έμεινε εκτός Κοινοβουλίου, με την προοπτική να παραμείνει εκεί εσαεί. Τότε η Τουρκία αποφάσισε να ρίξει το βάρος της σε μουσουλμάνους υποψηφίους των ελληνικών κομμάτων και τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του. Ο Σαδίκ βλέποντας τον παραμερισμό του αντέδρασε, συγκρούστηκε με την γραμμή της Άγκυρας, είχε ένα φραστικό επεισόδιο στην Ξάνθη, έξω από τα Δικαστήρια όπου δικαζόταν ο ψευτομουφτής Μεχμέτ Εμίν Αγκά, και «ξαφνικά» όλοι όσοι επί χρόνια τον εκθείαζαν βγήκαν με πανομοιότυπες ανακοινώσεις εναντίον του, ταυτιζόμενοι με την νέα γραμμή του Προξενείου.
Ο Χασάν Χατίπογλου (εφ. ΙΛΕΡΙ) μιλούσε για άγνοια και εγωισμό του Σαδίκ που επέμενε σε αυτόνομη και χωρίς ελπίδες κάθοδο στις εκλογές. Ο τότε ψευτομουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Αγκά ομοίως. Ο σύλλογος Μουσουλμάνων Δασκάλων Αποφοίτων Ιεροσπουδαστηρίου Δυτικής Θράκης επίσης. Ο Αρήφ Χουσείν, ως πρόεδρος της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», μίλησε για «πρόσωπο που όταν είναι υπεύθυνο για τέτοια συμπεριφορά δεν έχει καμμία στενή ή μακρυνή σχέση με τα καθήκοντα εκπροσώπησης της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης» («Γκερτσέκ», 16-5-94).
Ο Σερήφ Σεραφετίν, πρόεδρος τότε της «Ένωσης Τούρκων Δασκάλων» υπέγραφε την ανακοίνωση της «Ένωσης» (6-5-94) καταδικάζοντας την «υβριστική στάση και συμπεριφορά του Σαδίκ κατά του Τούρκου Γενικού Προξένου». Στις 14-5-94 η Άτυπη Επιτροπή Διαφώτισης και Κηρυγμάτων (πρόεδρος ο Σεντάτ Καράνται καί γραμματέας ο Αχμέτ Ισμαήλ) καταδίκασε τον Σαδίκ για τη στάση του έναντι τού Τούρκου Προξένου Χακάν Οκτσάλ, λέγοντας ότι «η συμπεριφορά τού Σαδίκ εξευτελίζει τήν Κοινότητα Δυτικής Θράκης»!
Πώς μέσα σε χρόνο μηδέν ο χθεσινός ήρωας έγινε αποδιοπομπαίος τράγος; Γιατί ένοιωσαν όλοι αυτοί οι «φορείς» την ανάγκη να τοποθετηθούν γραπτώς και δημοσίως κατά του Σαδίκ και υπέρ του Προξένου;

Γ) Ο εκλογικός μηχανισμός για τον Γκαλήπ
Ο Μεχμέτ Αχμέτ, πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Ροδόπης, εκφραστής τής “τοπικής” γραμμής («πρώτα η μειονότητα»), το 1996 απέτυχε να εκλεγεί κόντρα στον απολύτως ταυτισμένο με την προξενική γραμμή Γκαλήπ Γκαλήπ. Μάλιστα ο τελευταίος, σύμφωνα με μαρτυρίες για τις εκλογές του 2000, στις περιοδείες του στα μειονοτικά χωριά αποκαλούσε τον Αχμέτ …«γκιαουρτζή»!
Σε συνέντευξή του λοιπόν ο Μεχμέτ Αχμέτ μετά τις εκλογές του 1996 μίλησε ανοιχτά για τον προξενικό μηχανισμό που τον «κυνήγησε» προεκλογικά: Μίλησε για τους ιμάμηδες, τους δασκάλους, τους θεολόγους και όλους εκείνους που γύριζαν τα χωριά ζητώντας από τους κατοίκους να ρίξουν την ψήφο τους στον εσωκομματικό του αντίπαλο. Δεν διευκρίνησε το …κίνητρο των ανθρώπων αυτών, αλλά ήταν παραπάνω από σαφές ότι μιλούσε για την «γραμμή» του Προξενείου.
Ο Γκαλήπ πράγματι εξελέγη βουλευτής δύο απανωτές φορές, ενώ σήμερα (2009) προΐσταται του νέου εκπαιδευτικού φορέα που έστησε ο προξενικός μηχανισμός στην Κομοτηνή, με στόχο την ίδρυση μειονοτικών σχολείων όλων των βαθμίδων.

Δ) Άλλα πρόσφατα δείγματα γραφής
– Ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Χουσεΐν Μπότσαλη σε τελετή στο Μειονοτικό Γυμνάσιο Ξάνθης:
Αξιότιμοι καλεσμένοι, μέλη της οικογενείας Μουζαφέρ Σαλήχογλου, παράγοντες της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, αγαπητοί κηδεμόνες, πολυαγαπημένοι δάσκαλοι…Ως παιδί οικογενείας δασκάλων, θέλω να ξέρετε ότι σας κατανοώ όλους ως δικούς μου δασκάλους. Σήμερα το πρωί στην Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής, μαζί με τον Νομάρχη Ροδόπης κ. Άρη Γιαννακίδη, παρακολούθησα την τελετή μνήμης της Ημέρας της Μητέρας που διοργάνωσαν από κοινού η ένωση της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής και η Ένωση Τούρκων Δασκάλων Κομοτηνής. Την τελετή μνήμης που έχει χαραχτεί με χρυσά γράμματα, με χρυσά αισθήματα στις αναμνήσεις των ανθρώπων της μειονότητας, την πραγματοποιήσαμε όλοι μαζί με συγκίνηση και χαρά. Την ίδια μέρα, πραγματοποιήσαμε άλλη μία εκδήλωση μνήμης στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Την γιορτάσαμε πάλι την ίδια ημέρα, στο μειονοτικό λύκειο Γυμνάσιο Μουζαφέρ Σαλίχογλου Ξάνθης, με μια ευχάριστη αφορμή, βρισκόμαστε για μια φορά ακόμη, μαζί με εσάς, αξιότιμοι κύριοι καθηγητές και μαζί με τους Τούρκους της δυτικής Θράκης. (ΙΛΕΡΙ, 23.5.2003)
– Το Σάββατο 13 Μαΐου 2006, στις Σάπες του νομού Ροδόπης, ο μηχανισμός του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής διοργάνωσε μία ακόμη εκδήλωση στην κατεύθυνση του εκτουρκισμού (του φρονήματος και του πολιτισμού) των μουσουλμάνων της ελληνικής Θράκης. Μια μέρα που γιορτάζεται στην Τουρκία με εθνικιστικά ποιήματα και ύμνους προς τον Κεμάλ Ατατούρκ, τιμήθηκε και στον τόπο μας ενώπιον του Τούρκου Προξένου Κομοτηνής Ουμίτ Γιαρντίμ με την νομιμοποιητική παρουσία και προσφώνηση του …νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη! Η 23η Απριλίου είναι για την κεμαλική Τουρκία «Ημέρα του παιδιού και της εθνικής ηγεμονίας». Με λίγες μέρες καθυστέρηση λοιπόν, ο «Σύλλογος Τούρκων Δασκάλων», που έχει διαλυθεί τελεσίδικα από τα ελληνικά δικαστήρια, οργάνωσε στο θερινό δημοτικό αμφιθέατρο Σαπών εκδήλωση με θέμα τον εορτασμό της ημέρας αυτής. Με το χορευτικό συγκρότημα που σκάρωσαν και που του μαθαίνουν χορούς και τραγούδια άσχετα με οποιανδήποτε τοπική μουσουλμανική παράδοση – για να τα παρουσιάσουνε μια μέρα ως απόδειξη της τουρκικής κουλτούρας της Θράκης – τραγούδησαν και χόρεψαν στίχους όπως «Τουρκία μου», «Τα βουνά της πατρίδας μου της Τουρκίας», «Ας κυματίσουν οι σημαίες» και εξύμνησαν τον γενάρχη της σύγχρονης Τουρκίας (που τυγχάνει να είναι και ο αρχισφαγέας των παππούδων μας).
- Στις 16/6/2006 ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Γιακίς επισκέπτεται το πομακοχώρι του Εχίνου που γιορτάζει την άνοδο κατηγορίας της ποδοσφαιρικής του ομάδας. Στην εορταστική εκδήλωση ο τότε Πρόξενος Κομοτηνής Ουμίτ Γιαρντίμ λέει απευθυνόμενος στους κατοίκους:
«Είμαστε όλοι Εχινιώτες! Είστε παράδειγμα για όλα τα σωματεία της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Πλέον η Μύκη, ο Κένταυρος, η Κοτύλη, όλες οι τουρκικές ομάδες θα σας ακολουθούνε!».
– Στο Χιντρελέζ στό χωριό Μουσάκιο Έβρου, τον Μάιο του 2007, ο τότε Τούρκος Πρόξενος Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ, ενώπιον του ψευδομουφτή Κομοτηνής Ιμπράμ Σερήφ και δύο προέδρων διαλυμένων σωματείων από τα ελληνικά δικαστήρια (Σαμί Τοραμάν από την «Ένωση Τούρκων Δασκάλων» καί Αντνάν Σελήμ από την «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής») μίλησε γιά τήν «βαθειά ριζωμένη τουρκική γιορτή που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ταυτότητας και της συνείδησης της μειονότητας»!
– Στις 1/5/09, στο χάτιμ του πομάκικου Εχίνου, ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς εστίασε την ανάγκη ένωσης των αξιών που απαρτίζουν τον τουρκικό πολιτισμό, σε κάθε επίπεδο και ανέφερε ότι «τον χαροποιεί ότι κάθε μέρα οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης κάνουν μεγάλη πρόοδο». Και πρόσθεσε ότι:
«Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έχουν μερικά προβλήματα, όμως πιστεύει ότι στον εξελισσόμενο πλέον κόσμο, με υπομονή και αποφασιστικότητα, θα επιλυθούν».
– Ο υποπρόξενος Κεμάλ Ονούρ Εκρέν στη Φιλύρα (24/5/09), στην γιορτή κλεισίματος των παράνομων νηπιαγωγείων του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας δήλωσε:
«Εκφράζω τα συγχαρητήριά μας για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, στα αγαπητά μας παιδιά, και φυσικά στους γονείς τους και πρώτα από όλα τον Σύλλογο Επιστημόνων που διοργανώνει αυτή την υπέροχη εκδήλωση, που αφορά ένα από τα μεγάλα προβλήματα στην παιδεία της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».
– Στο μνημόσυνο του Χασάν Τσεγγέλ στη Ρούσα (30/5/09) ο Πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς μιλά για τον θανόντα πρόεδρο του ιδρύματος του τεκκέ:
«Απ’ ό,τι κατάλαβα με βάση όσα μου ανέφεραν, ο κ. Χασάν είχε αναλάβει μια πολύ σημαντική αποστολή για την επιβίωση του τουρκισμού και του Ισλάμ στην περιοχή και τη μετάδοσή τους στις επόμενες γενιές. Ο τάφος του σείχη Αλή είναι πολύ σημαντικός για την οθωμανική ιστορία και για την περιοχή αυτή.»
– Στις 30/5/09 ο Πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς στη βραδυά γνωριμίας που οργάνωσαν οι ΕΠΑΘίτες δάσκαλοι στο ξενοδοχείο της Κομοτηνής «Χρήστος & Εύη» είπε από βήματος, και ενώπιον του υπουργού Μεταφορών & Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ότι:
«Η αντιμετώπιση της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης ως γέφυρας φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι συνδεδεμένη με μία επαρκή εκπαίδευση».
– Στίς 11 Iουνίου 2009, µε την αφορµή της τελετής αποφοίτησης από τα (άτυπα µα …αµέτρητα) Κοράν Κουρσού – Κατηχητικά*, ο Τούρκος Πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς ανέβηκε γιά δεύτερη φορά στό ποµακοχώρι Κέχρος της Ροδόπης. Εκεί, παρουσία τού τουρκοµουφτή Κοµοτηνής Ιµπράµ Σερήφ (καί του βουλευτή Αχµέτ Χατζηοσµάν, τού κοινοτάρχη Αµπντουλκαδήρ Χότζα, τού προέδρου τών ΕΠΑΘιτών δασκάλων…) απευθύνθηκε στούς πιτσιρικάδες, λέγοντας µεταξύ άλλων:
«Βλέπω εδώ µιά τουρκική κοινότητα πού εργάζεται µέ ειλικρίνεια καί αυταπάρνηση (…) Συνεχίζετε αυτόν τον αγώνα χωρίς να υποκύψετε και στηρίζετε τον τουρκισµό, χάρη σε σας θα επιβιώσει ο τουρκισµός της Δυτικής Θράκης και θα συνεχίσει να ζει. Ξέρω ότι υπάρχουν προβλήµατα. Όµως πρώτα ο Θεός θά προσπαθήσουµε να τα λύσουµε βήµα βήµα. Η στήριξή σας είναι πολύ σηµαντική. Κι εµείς επίσης θα δώσουµε την απαραίτητη στήριξη…»
– Στη Χλόη (14/6/09) ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς, παρευρέθη σε μία εκδήλωση τιμής κάποιων μυθικών Τούρκων ηρώων – κατακτητών της Θράκης:
Στά πλαίσια της δηµιουργίας τουρκικών «εθίµων» στή Θράκη, είχαµε πρό ηµερών (14/6/09) τόν εορτασµό τής …Οθωµανικής της κατάκτησης µέ τά «Σαράντα Κουρµπάνια» πού έγιναν σέ ανάµνηση τών 40 παληκαριών κάποιου Σουλεϊµάν Πασά πού κατέκτησε τόν 14ο αιώνα τήν περιοχή.
Αυτοί λοιπόν οι 40 σκοτώθηκαν, λέει, καί θάφτηκαν στή Θράκη καί τούς τίµησαν παρουσία τού Τούρκου Προξένου!
– Στις 24/7/09 στο μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ, ο Πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς, αφού διάβασε το μήνυμα του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε:
«Συγκεντρωθήκαμε εδώ σήμερα στην 14η επέτειο του πρόωρου, άτυχου χαμού του αξέχαστου, συχωρεμένου ηγέτη της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».
Τα ίδια επανέλαβε και το βράδυ στο σχετικό δείπνο.
– Ο πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς στις 2-8-09 στο πομάκικο μα εσχάτως εκτουρκισμένο πανηγύρι του Xίλια:
Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον πρόεδρο του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού συλλόγου Σέτσεκ (Χίλια) Αλή Πεντζάλ και στον Γενικό Γραμματέα Αχμέτ Καραχουσείν που μας κάλεσαν εδώ και μόχθησαν ιδιαίτερα για την διοργάνωση της εκδήλωσης. Στις φετινές εκδηλώσεις συμμετέχουν από την Τουρκία η ορχήστρα και το συγκρότημα παραδοσιακών χορών του υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού. Πιστεύω πως οι επιδείξεις αυτών των ομάδων στη σκηνή, οι αθλητικές εκδηλώσεις των παλαιστών από κράτη της περιοχής καθώς και οι άλλες αθλητικές εκδηλώσεις αποτελούνε σημαντική λειτουργία για την μετάδοση της ιστορικής κληρονομιάς και πολιτισμού στις επόμενες γενιές. Θεωρώ πως το σημαντικότερο μήνυμα, είναι πως η τουρκική μειονότητα της Δ. Θράκης έδειξε πως είναι αποφασισμένη μέσα σε ομόνοια και ομοψυχία να στηρίζει τις πολιτιστικές της αξίες.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_3455.html#ixzz0Zyh37EaZ

Read more...

Κυπριακό: Ή τώρα ή ποτέ!


Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας περνάει μέσα από την Κύπρο αλλά αν σε αυτή τη φάση οι δύο πλευρές δεν μπορούν να τα βρουν μάλλον δε θα τα βρουν ποτέ όπως διαβάζουμε στον βρετανικό Economist.

Όλοι γνωρίζουν ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας προχωράει με βήματα χελώνας. Όπως διαβάζουμε στο δημοσίευμα του Economist, μόνο το κεφάλαιο για την έρευνα, (το ένα από τα 35) έχει ολοκληρωθεί. Στις 8 Δεκεμβρίου η ΕΕ συμφώνησε να ανοίξει μόνο το κεφάλαιο του περιβάλλοντος ενώ τα άλλα κεφάλαια έχουν παγώσει ύστερα από βέτο κάποιων άλλων χωρών μελών της ΕΕ. Οι Τούρκοι πλέον υποστηρίζουν την ένταξη μόλις κατά 42%.


Ο Βέλγος Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπούι δήλωσε κάποτε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ άποψη με την οποία συμφωνεί και ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί. Όμως δυτικοί διπλωμάτες ενθαρρύνουν τους Τούρκους λέγοντάς των ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους και οι πρόεδροι έρχονται και παρέρχονται.

Υπάρχει όμως ένα πολύ πιο επιτακτικό πρόβλημα: η Κύπρος. Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ αν δεν συμφωνήσει η ελληνοκυπριακή δημοκρατία, η οποία ως μέλος της ΕΕ έχει δικαίωμα βέτο. Επίσης το νησί αυτό της Μεσογείου προκαλεί τριβές και στις σχέσεις της ΕΕ (της οποίας είναι μέλος η Κύπρος) και του ΝΑΤΟ (του οποίου είναι μέλος η Τουρκία). Αν το πρόβλημα της Κύπρου λυθεί θα μπορέσουν επιτέλους να συνεργαστούν οι δύο διεθνείς οργανισμοί.

Τώρα ίσως είναι η στιγμή επίλυσης του κυπριακού. Αμφότεροι οι σκληροπυρηνικοί πρόεδροι (Ντενκτάς και Παπαδόπουλος) είναι παρελθόν και δεν επικρατεί κλίμα εκδικητικότητας μεταξύ των δύο κομματιών του νησιού.

Τον Φεβρουάριο του 2008 ανέλαβε ο Δημήτρης Χριστόφιας, μέλος του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ και παλιός φίλος του καινούριου επίσης τουρκοκύπριου Προέδρου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβρη του 2008. Ο ΟΗΕ συμφώνησε, αν και διστακτικά να συμμετάσχει στις συνομιλίες και διόρισε τον πρώην ΥΠΕΞ της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικό απεσταλμένο. Όμως πολύ σύντομα φάνηκε ότι οι συνομιλίες δεν ευδοκιμούσαν.

Ο κύριος Χριστόφιας δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να γίνει η συζήτηση βάσει του σχεδίου Ανάν ενώ ο κύριος Ταλάτ το αντίθετο. Αν και οι δύο βασικοί διαπραγματευτές για την εκάστοτε πλευρά φαίνεται να διαφωνούν σχεδόν σε όλα τα σημεία των συνομιλιών, έχει υπάρξει κάποια πρόοδος. Ίσως γιατί οι δύο πρόεδροι συναντιούνται δύο φορές την εβδομάδα και το Γενάρη μπορεί να συναντιούνται και τρεις. Το θέμα των οικονομικών έχει λυθεί ενώ το θέμα της διακυβέρνησης του νησιού, φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο.

Τα πράγματα δυσκολεύουν, στο μοίρασμα του νησιού όπως διαβάζουμε. Αν και κατά βάση, οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι να επιστρέψουν το 9% από το 38% που έχουν καταλάβει. Η προσφορά των Άγγλων να δώσουν ένα κομμάτι των δικών της βάσεων επίσης βοηθάει. Πολλοί Κύπριοι πάντως διαβάζουμε στο δημοσίευμα, δεν έχουν τόσο πρόβλημα με τα εδάφη όσο με τους Τούρκους. Συχνά ακούει κανείς στο νησί ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Τουρκοκύπριους μόνο με τους Τούρκους και το στρατό τους».

Πιο ευαίσθητα σύμφωνα με τον Economist, είναι τα θέματα της ασφάλειας και της ιδιοκτησίας. Ο κύριος Χριστόφιας επιμένει ότι δεν μπορεί να δεχτεί μια συμφωνία που θα έχει την Τουρκία στο ρόλο της εγγυήτριας και κατά συνέπεια στο νησί σταθμευμένα τουρκικά στρατεύματα. Αυτό θα αποτελούσε «δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι μας». Θεωρεί ότι μια συμφωνία στο κυπριακό μπορεί να πέσει θύμα της παιχνίδι εξουσίας μεταξύ του Ερντογάν και των Τούρκων στρατηγών. Από την άλλη, ο κύριος Ταλάτ υποστηρίζει ότι μετά από τα γεγονότα του 1960, οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να μείνουν απροστάτευτοι.

Το θέμα της ιδιοκτησίας μπορεί να αποδειχτεί πιο δύσκολο. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν το βόρειο τμήμα του νησιού, κατέλαβαν και 80% των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων. Πολλοί από τους απογόνους έχουν ακόμα τους τίτλους ιδιοκτησίας που σε μερικές περιπτώσεις οι Τουρκοκύπριοι έχουν ήδη πουλήσει τις περιουσίες τους σε ξένους. Ο κύριος Ταλάτ υποστηρίζει ότι το θέμα των περιουσιών πρέπει να λυθεί από μία ανεξάρτητη επιτροπή η οποία θα αποζημιώσει τους πρώην ιδιοκτήτες (χωρίς να ξεκαθαρίζει που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα). Ο κύριος Χριστόφιας ισχυρίζεται ότι ως κομμουνιστής δεν αποδέχεται τον όρο ιδιωτική περιουσία. Οι Ελληνοκύπριοι είναι ανένδοτοι: οι ιδιοκτήτες θα αποφασίσουν.

Ο κύριος Χριστόφιας είναι κάθετος: η ταχύτητα έπεται της ουσίας. Δεν μπορεί να υπάρχουν καταληκτικές ημερομηνίες ούτε διαιτησία. Θεωρεί ότι η αποτυχία του σχεδίου Ανάν έχει να κάνει με την υπερβολική βιασύνη.

Το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος διαβάζουμε στο βρετανικό περιοδικό. Στην τουρκοκυπριακή πλευρά θα γίνουν προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο και μπορεί να χάσει ο κύριος Ταλάτ. Πρωθυπουργός είναι πλέον ο Ντερβίς Έρογλου, άνθρωπος που θυμίζει σε πολλά τον Ραούφ Ντενκτάς. Μιλάει λίγα αγγλικά, δεν γνωρίζει καθόλου τον κύριο Χριστόφια και προηγείται στην μάχη για τις προεδρικές εκλογές.

Όχι ότι η διαπραγματευτική θέση του κυρίου Χριστόφια είναι καλύτερη. Τα άλλα δύο ελληνοκυπριακά κόμματα είναι πολύ πιο σκληροπυρηνικά από το δικό του. Ο Ελληνοκύπριος ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού ζητούσε καινούριες κυρώσεις στους Τούρκους λόγω της άρνησής τους να ανοίξουν λιμάνια και αεροδρόμια για τους Ελληνοκύπριους, κίνηση που δεν έβρισκε σύμφωνο τον κύριο Χριστόφια. Ενώ τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ είναι τρομερά καχύποπτα στο θέμα των συνομιλιών.

Το θέμα είναι πόσο πολύ θέλουν οι δύο πλευρές να τα βρουν συνεχίζει το δημοσίευμα. Οι Τουρκοκύπριοι προφανώς και θέλουν γιατί αλλιώς θα παραμείνουν απομονωμένοι και απόλυτα εξαρτημένοι από τους Τούρκους. Αν και πλέον μπορούν να διασχίσουν την πράσινη γραμμή και να αποκτήσουν ελληνοκυπριακό διαβατήριο.

Τελικά, οι Τουρκοκύπριοι το πιο πιθανό είναι να πούνε ναι. Πολύ πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν ασκείται καμία πίεση στους Ελληνοκυπρίους. Από όταν απέρριψαν το σχέδιο Ανάν απολαμβάνουν τα προνόμια της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Η οικονομία τους πάει πολύ καλά και μια ένωση μπορεί να μην τους συμφέρει αφού θα χρειαστεί να …πληρώνουν και τους Τουρκοκύπριους.

Ο καλύτερος τρόπος για να λυθεί το αδιέξοδο είναι ίσως η πίεση από τρίτους κάτι που θα πρέπει όμως να γίνει πολύ προσεκτικά.

Η ΕΕ έχει τα χέρια δεμένα αφού οποιαδήποτε πίεση εκ μέρους της μπορεί να φανεί ως πίεση από τους Ελληνοκύπριους ή την Ελλάδα. Καμία από τις δύο πλευρές δεν εμπιστεύεται την Αγγλία (εγγυήτρια χώρα) και το ίδιο ισχύει για τις ΗΠΑ. Οπότε μας μένουν δύο παίκτες: η Ελλάδα και η Τουρκία.

Εδώ φαίνεται να υπάρχει ελπίδα. Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ της χώρας Γιώργος Παπανδρέου είναι πιο ανοιχτός στο να βρεθεί μια λύση στο κυπριακό από τον προκάτοχό του. Έχει ήδη επισκεφθεί την Λευκωσία και την Άγκυρα και τα πάει καλά με τον κύριο Ερντογάν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου είναι υπέρ της ειρήνης με τους γείτονες. Μια έρευνα από το International Crisis Group καταλήγει ότι μπορεί να υπήρχαν θετικές εξελίξεις αν οι Ελληνοκύπριοι μιλούσαν απευθείας με τους Τούρκους. λλά αυτοί είναι διστακτικοί.

Δεν θα πρέπει να χαθεί αυτή η χρονική συγκυρία! Ο ΟΗΕ σιγοψιθυρίζει ότι θα σηκωθεί να φύγει μαζί με τις ειρηνευτικές δυνάμεις αν αποτύχουν οι συνομιλίες. Οι διάδοχοι των παρόντων Προέδρων δεν θα είναι εξίσου διαλλακτικοί. Και οι δύο πλευρές ανησυχούν ότι οι νεαροί Κύπριοι που δεν θα έχουν καμία ανάμνηση ενός ενωμένου νησιού δεν θα καίγονται όπως οι γονείς τους να δουν το νησί ενωμένο. Και δεν θα τους νοιάζει και τόσο το θέμα των περιουσιών.

Οποιαδήποτε λύση καταλήγει το δημοσίευμα, θα πρέπει να βρεθεί μέχρι το τέλος Φλεβάρη (λόγω εκλογών στην τουρκοκυπριακή πλευρά τον Απρίλη). Αν αποτύχουν αυτή τη φορά οι συνομιλίες, πιθανόν περάσουν χρόνια για να ξεκινήσει ο επόμενος γύρος. Και θα πρόκειται για άλλη μια αποτυχία της ΕΕ. Αν δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που έχει στην αυλή της πως θα το κάνει αλλού;


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/economist_17.html#ixzz0ZygR0sX3

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP