Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Tο 53% των Tούρκων υπέρ του Eρντογάν σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε η (φιλοκυβερνητική) εφημερίδα Zaman,


Της Ντίας Ζαβρά
H πλειοψηφία των Tούρκων στηρίζει το σχέδιο του Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν και της κυβέρνησης του AKP για τη λύση του Kουρδικού. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου, σε δημοσκόπηση της MetroPoll την οποία δημοσίευσε η (φιλοκυβερνητική) εφημερίδα Zaman, το 52,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει θετικά την πολιτική της κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα.

Eναντίον του σχεδίου τάσσεται, με βάση τη δημοσκόπηση, το 43,8%. Ωστόσο πολύ λιγότεροι είναι εκείνοι που θεωρούν εποικοδομητική τη στάση των δύο βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, του Pεπουμπλικανικού Λαϊκού Kόμματος και του ακροδεξιού Kόμματος Eθνικιστικής Δράσης, τα οποία έχουν απορρίψει την πρόταση του Eρντογάν για διάλογο.

Κατηγορίες για προδοσία
Mάλιστα, ο ηγέτης του δεύτερου, Nτεβλέτ Mπαχτσελί, κατηγόρησε για προδοσία τον πρωθυπουργό της Tουρκίας -ο οποίος, με τη σειρά του, ζήτησε τη στήριξη των Tούρκων στο προχθεσινό διάγγελμά του, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν ορισμένες «κόκκινες γραμμές» τις οποίες δεν πρόκειται να περάσει.

Πάντως, αυτή την εβδομάδα, το πιο σημαντικό στοιχείο ήταν η -έμμεση πλην σαφής- στήριξη των στρατηγών προς την κυβέρνηση. O αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Iλκέρ Mπασμπούγκ, αν και απέκλεισε κάθε διάλογο με «τους τρομοκράτες του PKK», τάχθηκε υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση «σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο» στο μεγάλο αυτό θέμα. Aυτός, άλλωστε, ήταν και ο λόγος που έκανε τον Nτενίζ Mπαϊκάλ να προχωρήσει σε μια σπάνια ενέργεια, ασκώντας δημοσίως κριτική στον στρατό.

Tην ίδια στιγμή, πάντως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα για την Tουρκία. Όπως επανέλαβε ο Γάλλος υπουργός Eυρωπαϊκών Yποθέσεων, Kλοντ Λελούς, μιλώντας σε 180 πρέσβεις της χώρας του ανά τον κόσμο, «θέλουμε να υπάρχει η Tουρκία στην Eυρώπη, αλλά όχι μέσα στην Eυρώπη». Zήτησε δε επανεξέταση του πλαισίου των σχέσεων της Άγκυρας με την E.E. για να μην επέλθει «ανοιχτή κρίση».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Read more...

Οι γείτονες δεν παίζονται....παλι παρενοχλήσεις βλέπουν.......


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, στη στήλη περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου, στις 27/8/2009, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίσθηκαν δύο φορές, ανατολικά του Αγίου Ευστρατίου, από ελληνικά F - 16, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Λήμνου.

Την ίδια ημέρα, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν δύο φορές, δυτικά της Λέσβου, από ελληνικά Μ ? 2000, που απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Σκύρου και της Τανάγρας.

Την ίδια ημέρα, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, ΝΔ της Χίου, από ελληνικά Μ ? 2000, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Σκύρου.

Τέλος, την ίδια ημέρα, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, νότια της Σάμου, από ελληνικά Μ-2000, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Τανάγρας.


Read more...

Μην αγοράζεις πολεμικά αεροσκάφη, αγόρασε πυροσβεστικά αεροσκάφη


«Διαθέτουμε πέντε πλήρη πυροσβεστικά αεροσκάφη και 5.000 αεροσκάφη F-16. Για την άμυνα διαθέτουμε 14,352 δις. λίρες και για το Περιβάλλον και τα Δάση μόνο 1 δις. λίρες», γράφει ότι η Τουρκία η οποία δεν βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, ούτε προβλέπεται να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον, κάθε χρόνο δίνει παραγγελίες για νέα πολεμικά αεροσκάφη.

Όμως, κάθε χρόνο έχουμε και νέες δασικές πυρκαγιές, με συνέπεια η Τουρκία να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Αν και το συζητούμε κάθε χρόνο, εν τούτοις η Τουρκία δεν αγοράζει πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Τα αεροσκάφη τα οποία ενοικιάζονται σε περίπτωση πυρκαγιάς, μέχρι να φθάσουν στον τόπο της πυρκαγιάς, όλα έχουν τελειώσει. Η Τουρκία διαθέτει πολεμικό αεροπορικό εξοπλισμό σχεδόν καλύτερο και από τις ΗΠΑ.
Birgun gazetesi


Read more...

Η κατεύθυνση της πυραυλικής ασπίδας είναι η Τουρκία


Η Yeni Safak στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Η κατεύθυνση της πυραυλικής ασπίδας είναι η Τουρκία» γράφει ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της πολωνικής εφημερίδας Wyborcza η αμερικανική διοίκηση εγκαταλείπει την πρόθεσή της όπως εγκαταστήσει στην Πολωνία και στην Τσεχία την πυραυλική της ασπίδα.

Τώρα, στη θέση αυτών σκέπτεται την Τουρκία και το Ισραήλ ή σε κάποια άλλη θέση στα Βαλκάνια.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ο λοιπός γραπτός Τύπος.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ


Η Aksam σε πρωτοσέλιδό της καταχωρεί δημοσκόπηση της εταιρείας A&G η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.260 ατόμων. Σύμφωνα με αυτή το ποσοστό ψήφων του ΑΚΡ ανέρχεται στο 35%, του CHP στο 21% και του MHP στο 19%.

Στη δημοσκόπηση αναφέρεται ότι το ποσοστό των ψήφων του ΑΚΡ στις εκλογές της 29ης Μαρτίου ανερχόταν στο ποσοστό του 38,4%, σήμερα έχει υποχωρήσει στο 35,3%.

Το CHP στις αντίστοιχες εκλογές είχε λάβει 23,1%, σήμερα το ποσοστό του έχει υποχωρήσει στο 21,1%

Το ΜΗΡ, το οποίο δείχνει σκληρή αντίδραση στο «κουρδικό άνοιγμα», είχε λάβει 16%, σήμερα το ποσοστό του ανέρχεται στο 19%.

Το DTP από το 5,7% ανέρχεται στο 7,1%.


Read more...

Ποιες είναι οι τέσσερις ιστοσελίδες που θα προσκληθούν από τις ΤΕΔ;


Σύμφωνα με είδηση η οποία καταχωρείται στην ιστοσελίδα του δικτύου Internethaber με τίτλο «Ποιες είναι οι τέσσερις ιστοσελίδες που θα προσκληθούν από τις ΤΕΔ;», το Γενικό Επιτελείο με την πρόσκληση την οποία απηύθυνε και στα ΜΜΕ των ιστοσελίδων, αφού τόσο η Προεδρία, όσο και η Πρωθυπουργία κάνουν πως δεν τις βλέπουν, έθεσε και πάλι την υπογραφή του σε μια πρωτιά.

Ο κατάλογος προσκεκλημένων [ εννοεί διαπιστευμένων στο Γενικό Επιτελείο] των ΜΜΕ είναι διάσημος. Στον κατάλογο αυτό εδώ και χρόνια πάρα πολλοί φορείς των ΜΜΕ δεν περιλαμβάνονται μέσα.

Το Γενικό Επιτελείο φέτος πραγματοποίησε μια πρωτιά και μέσα στον κατάλογο αυτό συμπεριέλαβε και τις ιστοσελίδες. Οι τέσσερις νέοι προσκεκλημένοι είναι οι εξής:

Internethaber, Gazetesport, Haber 3 και Oda TV.


Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP