Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Τουρκία: Κινήσεις πανικού από τις εξελίξεις στο Κουρδικό


Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους, με σκοπό να ανασχέσουν το προσφυγικό κύμα λόγω της βίαιας καταστολής από το καθεστώς του Μποασάρ Αλ Άσαντ! Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, δεδομένου ότι τόσο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα προέρχεται από μια έγκυρη εφημερίδα όπως η «Χουριέτ», όσο και λόγω του ότι το υπογράφει μέλος του «βαρέος πυροβολικού» της τουρκικής δημοσιογραφίας, ο γνωστός στην Ελλάδα Μεχμέτ Αλί Μπιράντ!

Ο δημοσιογράφος αποκαλύπτει ότι η Τουρκία φοβάται ένα εφιαλτικό γι’ αυτήν σενάριο: Την επέκταση των συγκρούσεων στο Χαλέπι και τη Δαμασκό με την παράλληλη κινητοποίηση του συνόλου των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων για την κατάπνιξη μιας επανάστασης που θα έχει πάρει τη μορφή σύγκρουσης ανάμεσα στους Σουνίτες και τους Αλαουίτες.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι λογικό να προβλέπουν οι Τούρκοι μαζική ροή προσφύγων προς την Τουρκία. Αξιωματούχος, δήλωσε στον συγγραφέα αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος και αποκαλυπτικού άρθρου, ότι η Τουρκία εάν η ροή ξεπεράσει τις δυνατότητές της να διαχειριστεί την κατάσταση, τότε θα πρέπει είτε να κλείσει τα σύνορά της, είτε να προβεί στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας μέσα σε συριακό έδαφος. Οι επαφές των αρμοδίων εν όψει αυτού του ενδεχομένου πυκνώνουν, ενώ υπό το πρίσμα αυτό ερμηνεύει ο Μπιράντ και την πρόσκληση των πρεσβευτών της Τουρκίας στις χώρες της Μέσης Ανατολής να μαζευτούν στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις – συνεννοήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το ρεπορτάζ – ανάλυση έχει κι άλλες ενδιαφέρουσες αναφορές. Αρχικά, ξεκαθαρίζεται ότι για το θέμα έχει γράψει σε ανύποπτο χρόνο ο διακεκριμένος Βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ (εφημερίδα The Independent), προκαλώντας πολλές αντιδράσεις. Τώρα φαίνεται να δικαιώνεται. Επίσης, ότι οι Σύροι έχουν αρχίσει να στρέφονται εναντίον της Τουρκίας, όπως άλλωστε είχε γράψει σε πρόσφατη ανάρτησή του και το «defence-point.gr».
Οι αγκαλιές και οι μεγαλοστομίες περί αδερφικής σχέσης ανήκουν ήδη στο παρελθόν και το καθεστώς του ανεκδιήγητου Μπασάρ Αλ Άσαντ (που έσπευσε να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ και να στηρίξει τα κατεχόμενα στην Κύπρο) φοβάται ότι τα όπλα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προέρχονται από την Τουρκία. Πρόκειται για μια σοβαρότατη καταγγελία, αφού, όπως υποστηρίζει ο Μπιράντ, η συγκεκριμένη οργάνωση είναι για το συριακό καθεστώς ότι το PKK για την Τουρκία.
Το ρεπορτάζ του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ ολοκληρώνεται με μια έκκληση να είναι η Τουρκία προετοιμασμένη, διότι «όπου υπάρχει εσωτερική σύγκρουση, παρεμβαίνουν οι ξένοι» (Συρία, Λιβύη, Αίγυπτος, Τυνησία, Μπαχρέιν). Αναφέρει μάλιστα την τουρκική παρέμβαση στην Αίγυπτο και τη Λιβύη. Πρόκειται για μια συγκεκαλυμμένη αλλά σαφή προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που οι ταραχές με το κουρδικό στοιχείο εξαπλωθούν και στην Τουρκία. Γι’ αυτό εξάλλου ζητά την άμεση τακτοποίηση του προβλήματος με τους Κούρδους…
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε ενδιαφέρον να καταγράψουμε την αντίδραση των Τούρκων, οι οποίοι μέσω του πρωθυπουργού τους κάνουν μαθήματα… δημοκρατίας στον Άσαντ. Αν και η πιθανότερη ερμηνεία της στάσης του Ερντογάν, είναι ότι το σενάριο – εφιάλτης που μόλις περιγράψαμε τον απασχολεί πολύ καιρό…

http://www.defence-point.gr/news/?p=12868

Read more...

Η τουρκική βαλλιστική απειλή και η (σε λιγότερο από 33 λεπτά) ελληνική αντίδραση


Τον εκτιμώμενο χρόνο 33 λεπτών που χρειάζεται να διανύσει ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό βλήμα από το Ιράν ή τη Βόρειο Κορέα για να πλήξει αμερικανικό έδαφος χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το ντοκυμαντέρ 33 Minutes: Protecting America in the New Missile Age (βλ. εδώ), θεωρώντας την ανάπτυξη της αντιβαλλιστικής ασπίδας ως μόνη λύση για την αποτροπή ενός νέου πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Στην καλογυρισμένη αλλά ακραία προπαγανδιστική δημιουργία του υπερσυντηρητικού Heritage Foundation, η ανεξέλεγκτη διασπορά πυρηνικών όπλων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας βαλλιστικών βλημάτων αποτελούν την υπ΄αριθμόν ένα απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Μήπως το ίδιο ισχύει όμως και για την Ελλάδα; Πληροφορίες θέλουν την τουρκική αμυντική βιομηχανία με πρωτοπόρο τη Roketsan να έχει ολοκληρώσει πρόσφατα τις εργασίες βελτίωσης των χαρακτηριστικών των βαλλιστικών βλημάτων που βρίσκονται στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τον J-600T Yildirim ΙΙ να επιτυγχάνει πλέον βεληνεκές 250km.

Παρ΄ότι αμφισβητείται ανοικτά η επιχειρησιακή αξία των Βαλλιστικών Βλημάτων Βραχέως Βεληνεκούς (SRBM) στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, πιθανή εξέλιξη σε μία μελλοντική ελληνοτουρκική κρίση θα ήταν η μετακίνηση συστοιχειών προς τα δυτικά προκειμένου να ασκηθεί ψυχολογική πίεση στην ελληνική πλευρά. Επιπλέον, το εφιαλτικό σενάριο της ανάπτυξης/προμήθειας/απειλής χρήσης Όπλων Μαζικής Καταστροφής από την Άγκυρα δεν πρέπει να αποκλείεται μακροπρόθεσμα.
Ελληνική Αεράμυνα
Ο ελληνικός εναέριος χώρος θεωρείται από τους καλύτερα φυλασσόμενους παγκοσμίως χάρη στη πλειάδα προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η χώρα μας είναι εξάλλου το μοναδικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που διαθέτει τα δύο κορυφαία συστήματα αεράμυνας μακρού βεληνεκούς, Patriot και S-300. Αναλυτικότερα, για τις περιοχές Αττικής και Καβάλας-Θεσσαλονίκης (έδρα της 350 Πτέρυγας Κατευθυνομένων βλημάτων) διατίθενται 6 μονάδες βολής Patriot με συνολικά 325 βλήματα ΜΙΜ-104, οι οποίες εξοπλίζουν την 21 Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων της Κερατέας, τις 23 και 24 της Θεσσαλονίκης, την 25 της Χρυσούπολης και την 26 ΜΚΒ στο Κατσιμίδι Αττικής. Η 22 ΜΚΒ βρίσκεται στη Σκύρο, προστατεύοντας το κεντρικό Αιγαίο και την ενδοχώρα κατ΄επέκταση.
Το Patriot χρησιμοποιεί εκτοξευτέs Μ901 εγκατεστημένους σε ημι-ρυμουλκούμενο Μ860, το οποίο ρυμουλκείται από όχημα 10 τόνων τύπου Μ983 ΗΕΜΤΤ. Η μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού στόχου του συστήματος είναι 160 km και το βλήμα ΜΙΜ-104 που εκτοξεύει έχει βεληνεκές 90 km και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα Mach 3+.
Η τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας Κρήτη αλλά και η δίοδος προς τη Κύπρο προστατεύονται από 2 συστήματα ρωσικής κατασκευής S-300 PMU1 με 96 βλήματα συνολικά, μέγιστης εμβέλειας 150 km κατά αεροσκαφών και 40 km κατά βαλλιστικών βλημάτων. Η υπογραφή συμβάσεων για την εφοδιαστική τους υποστήριξη αλλά και η πραγματοποίηση δοκιμαστικής βολής κρίνονται αναγκαίες για την πιστοποίηση του συστήματος και την εκπαίδευση των στελεχών της ΠΑ.
Για τη προστασία στρατηγικών στόχων στη Στερεά Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, ο ΕΣ διαθέτει 7 πυροβολαρχίες με εκσυγχρονισμένα ΜΙΜ-23Β I-HAWK, τα οποία όμως θα αποσυρθούν το 2013 με τη λήξη του ορίου ζωής των βλημάτων. Τέλος, οι μείζονες Σχηματισμοί του Ελληνικού Στρατού (Δ΄ ΣΣ και της ΑΣΔΕΝ) προστατεύονται από 21 Αντιαεροπορικά Συστήματα Μικρού Βεληνεκούς (SHORADS) ΤΟR-M1, 31 OSA-AK/AKM και 54 (V-SHORADS) ASRAD ενώ για τις αεροπορικές βάσεις διατίθενται συστήματα ΒΕΛΟΣ και Crotale NG (επιπρόσθετα συστήματα στους κύριους Ναυστάθμους Σαλαμίνας και Κρήτης).
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αντιαεροπορική-αντιβαλλιστική αμύνα με τη σημερινή της δομή και εφόσον συνεχίζεται η απρόσκοπτη εφοδιαστική υποστήριξη των συστημάτων, μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη εξαπόλυση των Yildirim, πολλώ δε μάλλον όταν το Πολεμικό Ναυτικό επανακτήσει την ικανότητα αεράμυνας περιοχής.

http://www.strategyreport.gr/?p=11962

Read more...

Τουρκία: Παρέμβαση του στρατηγού Μπασμπούγ με νόημα…


Το βήμα συνεδρίου για τα ζητήματα ασφαλείας που διοργανώθηκε στην Άγκυρα επέλεξε ο πρώην αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, να διατυπώσει με έμμεσο τρόπο τις απόψεις του για το τι πρέπει να γίνει στην Τουρκία ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο ανάμεσα στην πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία.

Ο στρατηγός δήλωσε οπαδός των θεωριών του Αμερικανού διανοούμενου Σάμουελ Χάντινγκτον... ο οποίος πέραν της πασίγνωστης θεωρίας του για τη «σύγκρουση των πολιτισμών» (clash of civilizations) έχει ασχοληθεί εκτεταμένα και με τη σχέση πολιτικών και στρατιωτικών σε μια σύγχρονη κοινωνία (το γνωστό του βιβλίο είναι το « The Soldier and the State»). Χρησιμοποίησε μάλιστα τον όρο που εισήγαγε στη διεθνή ακαδημαϊκή συζήτηση επί του αντικειμένου ο διακεκριμένος πολιτικός επιστήμονας: «Objective civilian control» (αντικειμενικός πολιτικός έλεγχος).

Ο στρατηγός Μπασμπούγ ανέφερε στην ομιλία του, ότι τάσσεται υπέρ ενός επαγγελματικού στρατεύματος το οποίο θα τηρεί ουδετερότητα απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο, κλειδί για την επίτευξη του «αντικειμενικού ελέγχου» είναι η αναγνώριση «αυτόνομου στρατιωτικού επαγγελματισμού».
Πρόκειται, όπως σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος, για την πρώτη αναφορά μετά τη μαζική απαγγελία κατηγοριών εναντίον αξιωματικών, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν – συνωμοτούσαν για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Ο στρατηγός όμως ανέφερε κι άλλα ενδιαφέροντα, τα οποία περιπλέκουν κάπως τις αρχικές εντυπώσεις που δημιουργούν οι αναφορές του: Η πολιτική ανάμιξη στην ανεξαρτησία των στρατιωτικών υπονομεύει τον επαγγελματισμό τους, άρα υπονομεύει και τον αντικειμενικό έλεγχο. Εάν έχει αποδοθεί αυτονομία στο στράτευμα να διαχειριστεί τα του οίκου του, συνέχισε, το αποτέλεσμα είναι ένας επαγγελματικός στρατός ο οποίος παραμένει ουδέτερος και εθελοντικά υποτάσσεται στον πολιτικό έλεγχο… Βέβαια η αυτονομία δεν μπορεί να είναι απόλυτη!
Φρόντισε στο τέλος να επενδύσει όσα ανέφερε και με λίγο… Ατατούρκ: Μετά το όλεμο της ανεξαρτησίας, ανέφερε ο Μπασμπούγ, ζήτησε από τους συντρόφους του να επιλέξουν ανάμεσα στη στρατιωτική και την πολιτική καριέρα, θεμελιώνοντας έτσι με πολιτικά ορθό τρόπο για τα τουρκικά δεδομένα όσα υποστήριξε.

Οι αναφορές του Μπασμπούγ είναι αποκαλυπτικές για το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις πολιτικών και στρατιωτικών στην Τουρκία. Αν θα ήθελε κανείς να δώσει με μία φράση το κεντρικό νόημα όσων υποστήριξε ο Μπασμπούγ, το μήνυμα δηλαδή που έστειλε στον Ερντογάν και το κυβερνών AKP, αυτό θα έπρεπε να γίνει με τον ακόλουθο τρόπο:
Αφήστε άθικτα τα προνόμιά μας στην τουρκική κοινωνία κι εμείς σε αντάλλαγμα δεν θα παρέμβουμε στο πολιτικό παιχνίδι σας. Αν δεν το κάνετε «δεν θα μείνουμε ουδέτεροι» (θα παρέμβουν;) ή εναλλακτικά «δεν θα υποταχθούμε εθελοντικά στην πολιτική εξουσία»!
Πέραν της προφανούς συγκεκαλυμμένης – ενδεχομένως και «άσφαιρης» πάντως – απειλής, θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει μια αισθητή υπαναχώρηση στο ρόλο του στρατεύματος στη διαφύλαξη της «κληρονομιάς του Ατατούρκ», καθώς αυτό πλέον δεν είναι και τόσο δημοφιλές, δεδομένου του 50% των ψήφων που απέσπασε το ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν.
Κατά συνέπεια, προτεραιότητα πλέον για τους στρατιωτικούς είναι το να διασφαλίσουν τα προνόμιά τους, με την απειλή ότι αν δεν υποταχθεί στην επιθυμία τους η πολιτική εξουσία, τότε και οι στρατιωτικοί θα κινηθούν διαφορετικά. Σε κάθε πάντως περίπτωση, η σταδιακή απαξίωση του τουρκικού στρατεύματος τα τελευταία χρόνια στα μάτια της τουρκικής κοινωνίας, είναι αδύνατο να κρυφτεί…
Ο βασιλιάς είναι γυμνός… Αλλοίμονο σε αυτούς που τρομοκρατούνται ενώπιον των λεονταρισμών του…

http://www.defence-point.gr/news/?p=12998

Read more...

Ο εξ’ ανατολών “αστακός” και οι ελληνικές ψευδαισθήσεις!


Του Μάνου Ηλιάδη

Προφανώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αναφέρεται κανείς στο πρόβλημα των αμυντικών δαπανών, σε μία περίοδο που η χώρα είναι στο χείλος του γκρεμού. Το να θολώνει όμως κανείς την εικόνα, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις ή μάλλον προβάλλοντας τις δικές του για το αμυντικό πρόβλημα της χώρας, σίγουρα δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για την κατανόηση του, που είναι το πρώτο βήμα για την επίλυση του.

Στη συνέντευξη του στη NET την περασμένη Κυριακή, ο αναβαθμισμένος σε υπουργό Άμυνας Π. Μπεγλίτης προέβη στη διατύπωση θέσεων που αποκαλύπτουν μια αξιοπερίεργη εμμονή σε ψευδείς εντυπώσεις, όπως τα περί αμοιβαίας μειώσεως των εξοπλισμών Ελλάδας – Τουρκίας, η δικαιολόγηση με μετέωρα επιχειρήματα των συνεχών μειώσεων του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας, ακόμη και πέραν από τις υποχρεώσεις του μνημονίου, όπως τόνισε, και η προφανής άγνοια για τις ενέργειες των Τούρκων.

«Ακόμη και ανεξάρτητα από το πώς θα αντιδράσει π Τουρκία, ο κ. Ερντογάν, παρά ης προσκλήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών, εμείς προχωρούμε αυτόνομα ακόμη και έξω από το μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών της χώρας», είπε ο κ. Μπεγλίτης, επιβεβαιώνοντας έτσι τις απόψεις πολλών ότι η χώρα ακολουθεί μία πολιτική εκούσιου και μονομερούς αφοπλισμού.
Η συνέχεια, ότι τούτο γίνεται «με βάση τους νέους επιχειρησιακούς στόχους που θέτουμε για τις Ένοπλες Δυνάμεις και την εθνική άμυνα της χώρας στον 21ο αιώνα», είναι προφανές ότι δεν αντέχει ακόμη και σε έναν πρόχειρο σχολιασμό, από τη στιγμή που οι μειώσεις των αμυντικών δαπανών γίνονται χωρίς κανένα σχέδιο και εν απουσία κάθε μελέτης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται απορίες ως προς «τους νέους επιχειρησιακούς στόχους» που ετέθησαν, για να μην πούμε και γέλια, γιατί -κατά την άποψη της στήλης- τέτοιοι στόχοι απλώς δεν υπάρχουν.
Ιδεοληψίες
Η επόμενη άποψη που εξέφρασε ο κ. Π. Μπεγλίτης ήταν ακόμη πιο αξιοσημείωτη, διότι αποπνέει ιδεοληψίες και θυμίζει τις πρώιμες ανησυχίες των αθώων και ανώριμων φοιτητικών χρόνων πάλαι ποτέ στελεχών της Αριστεράς.
Θα έλεγα μάλιστα με μία δόση υπερβολής (σ.σ.: το ίδιο το έχει πει και χωρίς την αίρεση της «υπερβολής») «ότι θα έπρεπε, ακόμη και αν δεν υπήρχε να ανακαλύψουμε το μνημόνιο, για να βάλουμε μία τάξη, σε ένα νοικοκύρεμα τις αμυντικές δαπάνες, που γνωρίζουμε όλοι μας πόσο επιβάρυναν την ελληνική οικονομία τα τελευταία 40 χρόνια”. Αυτοσκοπός, με άλλα λόγια, ο περιορισμός των αμυντικών δαπανών, και όχι αποτέλεσμα μίας συγκεκριμένης αμυντικής πολιτικής που θα εξασφάλιζε την αμυντική επάρκεια της χώρας έναντι των όποιων απειλών.
Στην αντίπερα όχθη
Ας δούμε, όμως, καλύτερα τις αμυντικές και εξοπλιστικές δαπάνες των Τούρκων για το 2011, που ο κ. Μπεγλίτης θα έπρεπε να τις ξέρει, μιας και στο υπουργείο του υπάρχει και αρμόδια διεύθυνση, η οποία, εξ όσων γνωρίζουμε, παρακολουθεί και έχει γνώση κάθε εξελίξεως στη γείτονα.
Και αν είχε φροντίσει να ζητήσει μία ενημέρωση, δεν θα διετύπωνε τις παραπάνω ανεδαφικές απόψεις και περίεργα οράματα περί αμοιβαίας και ισόρροπης μειώσεως των εξοπλισμών Ελλάδας – Τουρκίας. Η στήλη έχει αναφερθεί και άλλοτε στο θέμα αυτό, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας είχε και έχει σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας, έχοντας έναν κύκλο εργασιών 2,773 δισ. δολ. το 2010, πραγματοποιώντας εξαγωγές ύψους 832 εκατ. δολ. το 2009 και οι οποίες το 2011 εκτιμώνται ότι θα φτάσουν το 1,5 δισ. δολ. Ως εκ τούτου, είχαμε σημειώσει παλαιότερα, το να περιμένει κανείς ότι οι Τούρκοι θα εγκατέλειπαν αυτή τη σημαντική οικονομική δραστηριότητα των δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να έλθουν οε μία τέτοια συμφωνία με την Ελλάδα, θα αποτελούσε ασυγχώρητη αφέλεια. Στον ίδιο τομέα, οι Τούρκοι επένδυσαν στην έρευνα και στην ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων 666 εκατ. δολ. (σατανικοί αυτοί οι Τούρκοι!) το 2010, ένα ποσό ανώτερο κατά 32% από το αντίστοιχο του 2009 και αιτία της κάθετης αναπτύξεως της αμυντικής τους βιομηχανίας. Χαρακτηριστικό της εμφάσεως που δίνουν οι Τούρκοι στην ανάπτυξη της αμυντικής τους βιομηχανίας είναι το γεγονός ότι το θέμα αυτό, υπό την έννοια της περαιτέρω αναπτύξεως της, εκτός του ότι τεκμηριώθηκε πλήρως από τον Νταβούτογλου στο «Στρατηγικό βάθος» του, συμπεριελήφθη και στο πρόσφατο προεκλογικό μανιφέστο του Ερντογάν!
Αν πάμε στις αμυντικές και εξοπλιστικές δαπάνες των Τούρκων για το τρέχον έτος, η ιδέα για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών που οραματίζεται ο κ. Μπεγλίτης είναι ακόμη πιο εξωπραγματική. Κατ’ αρχάς, μιλάμε για τελείως ασύμμετρα μεγέθη. Το σύνολο των αμυντικών δαπανών (μαζί με εξοπλισμούς) της Ελλάδας για το 2011 (σ.σ.: όπως έχουν αναγγελθεί, αλλά όχι και πώς θα υλοποιηθούν) ανέρχεται σε μόλις 4,87 δισ, ευρώ, ενώ της Τουρκίας είναι σχεδόν τριπλάσιες.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός των Τούρκων για το 2011 είναι 11,3 δισ. δολ., παρουσιάζοντας μία αύξηση της τάξεως του 1,1 δισ. έναντι του αντίστοιχου προϋπολογισμού του 2010 (10.5 δισ. δολ.), ήτοι μία ποσοστιαία αύξηση 8,2%. Στον προϋπολογισμό αυτό προστίθενται ακόμη 3 δισ. δολ. για τη Στρατοχωροφυλακή (σ.σ.: σε όλα τα σχέδια των Τούρκων οι δυνάμεις της Στρατοχωροφυλακής, που είναι διπλάσιες από το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν ουσιαστικό ρόλο), καθώς και 210 εκατ. για την τουρκική ακτοφυλακή. Στα ποσά αυτά προστίθενται άλλα 1,5 και πλέον δισ. δολ. για αγορές εξοπλισμών που αντλούνται από το Ταμείο Ενισχύσεως της Αμυντικής Βιομηχανίας, με αποτέλεσμα το σύνολο των τουρκικών αμυντικών δαπανών να ανέρχεται σε άνω των 16 δισ. δολ. (σ.σ.: άλλες πηγές εκτιμούν σε 17 δισ. δολ.).
Αύξηση εσόδων
Από τα ποσά αυτά, ένα κονδύλι 2,5 δισ. από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας είναι για εξοπλισμούς, μαζί με άλλο 1,5 δισ. δολ. που προορίζονται για τον ίδιο σκοπό από το Ταμείο Ενισχύσεως της Αμυντικής Βιομηχανίας. Με δεδομένα ότι το κονδύλιο του 1,5 δισ. (σ.σ.: τόσο ήταν το 2010) προέρχεται από διάφορους φόρους και κρατήσεις και ότι η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας το τρέχον έτος αποδίδει περισσότερα έσοδα για το ταμείο αυτό, οι εξοπλιστικές δαπάνες των Τούρκων μόνο για το 2011 μόνο θα ξεπερνούν τα 4 δισ. δολ.
Έναντι αυτών, η Ελλάδα υπολογίζεται να δαπανά για εξοπλισμούς, για τα επόμενα 15 χρόνια, μόλις 800 εκατ. ευρώ ετησίως (πριν από τις νέες περικοπές του «Μεσοπρόθεσμου»), με αποτέλεσμα κάθε αναφορά στην περίφημη ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας – Τουρκίας να προκαλεί τον γέλωτα. Επιτρέπεται, όμως, να προκαλούν γέλωτα οι δηλώσεις του αναπληρωτού υπουργού Εθνικής Άμυνας μίας χώρας που, κατά κοινή παραδοχή, αντιμετωπίζει μία τέτοια απειλή, όπως αυτή που θέτει η Τουρκία;

Εφημερίδα: ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

Read more...

Στρατιωτικές ασκήσεις στα κατεχόμενα – ''Ανθυπολοχαγός Τζιανερ Κιονελι'


λαμβάνουν χώρα στα κατεχόμενα με την παρουσία τουρκικών δυνάμεων. Η άσκηση έρευνας και διάσωσης με το όνομα «Ανθυπολοχαγός Τζιανερ Κιονελι 2011» άρχισε χθες με τη συμμετοχή πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.Η άσκηση συνεχίζεται σήμερα με το χερσαίο σκέλος της στην περιοχή του Αγίου Ιλαρίωνα. Την ίδια στιγμή, στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, ετοιμαζόμαστε για τις συνομιλίες, επιδιώκοντας να προβάλουμε το φιλειρηνικό μας πρόσωπο.

Για το λόγο αυτό, εξάλλου, η Εθνική Φρουρά τερμάτισε τις στρατιωτικές της ασκήσεις εδώ και κάμποσα χρόνια, θεωρώντας ότι η αλληλεγγύη ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και τουρκοκύπριους είναι αρκετή για να επιβιώσει η ειρήνη στην Κύπρο. Πράγμα που δεν τηρείται στην κατεχόμενη Κύπρο.

Του Αντρέα Πολυκάρπου / MavroProvato NewsRoom

Read more...

Σενάρια αμφισβήτησης κυριαρχίας


Ολοκληρώθηκε η τουρκική άσκηση έρευνας και διάσωσης, που διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Πρόκειται για άσκηση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στα πλαίσια της συστηματικής και συνεχιζόμενης έκπαλαι προσπάθειας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Η άσκηση αυτή γίνεται με στόχο την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά ταυτόχρονα εντάσσεται και στη λογική της εδραίωσης και επιβολής τετελεσμένων σε ό,τι αφορά την περιοχή αυτή. Κι αυτό θα προκύψει όταν δημιουργηθεί στην περιοχή πραγματική ανάγκη για εφαρμογή ενός σχεδίου διάσωσης. Χθες διεξήχθη το δεύτερο σκέλος της άσκησης έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «Ανθυπολοχαγός Τζιανέρ Κιόνελι 2011», το οποίο ήταν και το τελευταίο.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις, η μία 13 ναυτικά μίλια ανοικτά του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου και η άλλη 5 ναυτικά μίλια ανοικτά του ακρωτηρίου Ελαία, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και κατά τη διάρκεια της νύκτας. Περιλάμβαναν ασκήσεις θαλάσσιας διάσωσης ως προς την ανάπτυξη των μεθόδων συντονισμού και συνεργασίας ανάμεσα στο πεδίο της έρευνας και διάσωσης και για να δοκιμασθούν οι ικανότητες των ομάδων έρευνας και διάσωσης Τουρκίας και ψευδοκράτους σε ό,τι αφορά τα θέματα παροχής ανθρώπινης βοήθειας.

Το τελευταίο σενάριο της άσκησης παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο «πρωθυπουργός» Ιρσέν Κουτσιούκ, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο «πρέσβης» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσιά, «βουλευτές», «υπουργοί», αρκετοί στρατιωτικοί και πολίτες, η μητέρα του Τζιανέρ Κιόνελι, Κεζμπάν Κιόνελι, καθώς και 8 παρατηρητές από το Ιράκ, το Πακιστάν, το Κουβέιτ, τα Η.Α.Ε., την Γκάμπια και το Αζερμπαϊτζάν. Δεν έγινε γνωστό κατά πόσο υπήρξαν παρατηρητές από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει αντιδράσει στην παρουσία των Οηέδων στην άσκηση του κατοχικού στρατού.Εξάλλου, όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δεν παρακολούθησε την τελική φάση της άσκησης, λόγω προβλήματος στους τένοντες του αριστερού του ώμου.

«Προβλήματα στις σχέσεις με Τουρκία»
Ο ΑΡΧΗΓΟΣτου Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην
οικονομική κατάσταση του ψευδοκράτους και στις σχέσεις του με την Τουρκία. Ο ίδιος, πιστεύει ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών. Κληθείς να σχολιάσει το πακέτο οικονομικών μέτρων που επέβαλε η Τουρκία, ο Ντενκτάς σημειώνει ότι αυτό δεν ήταν αναγκαίο και ότι αυτό δεν συνάδει με τον χαρακτήρα της χώρας, επειδή το ψευδοκράτος ήδη υπόκειται σε αρκετούς περιορισμούς, λόγω της απομόνωσης που εφαρμόζεται εναντίον των Τ/κ.

Σημείωσε δε, ότι αυτό το πακέτο ετοιμάστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη τα εμπάργκο. Σύμφωνα πάντα με τη δική του εκτίμηση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε ότι θα έρθουν ακόμα χειρότερες μέρες για το ψευδοκράτος και στο τέλος θα πιάσουν «πάτο». Αναφερόμενος και στις δύο περιόδους διακυβέρνησης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας δηλώνει ότι το θεωρεί υπεύθυνο για την κατάντια της χώρας, αφού εξαιτίας του ο «λαός» έμαθε να ζει υπό αυτές τις συνθήκες και να τρέφεται από το σύστημα σε τέτοιο σημείο που να μην θέλει να αλλάξει.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 17/06/2011

Read more...

Ριζοσπαστικές αλλαγές βεληνεκούς Ατατούρκ από τον Ερντογάν


ΤOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Πραγματικό φαινόμενο συνιστά η δημοτικότητα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως απέδειξαν οι βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι κέρδισε για τρίτη συνεχή φορά τις εκλογές, πράγμα αρκετά σπάνιο. Είναι επιπροσθέτως το πιθανότατα πρωτοφανές γεγονός για δημοκρατικές εκλογές οπουδήποτε στον κόσμο ότι ο Ερντογάν κερδίζει κάθε φορά τις εκλογές με... υψηλότερο ποσοστό από την προηγούμενη! Αντί δηλαδή να υποστεί τη φθορά της εξουσίας, ο Ερντογάν κερδίζει διαρκώς περισσότερους ψηφοφόρους που δεν τον είχαν ψηφίσει και μεταστρέφονται υπέρ του επιδοκιμάζοντας την εκ μέρους του άσκηση της εξουσίας. Οντως εντυπωσιακή εικόνα που υποδηλώνει την πορεία ενός μεγάλου ηγέτη. Το 34,3% του 2002 έγινε 46,6% το 2007 και 49,9% τώρα!

Παράλληλα, παρατηρούμε ένα δευτερεύον, κυριολεκτικά εξωφρενικό φαινόμενο: οι βουλευτικές έδρες που παίρνει το κόμμα του Ερντογάν διαρκώς μειώνονται παρά τη θεαματική αύξηση του ποσοστού του! Αυτό το «θαύμα» οφείλεται στο εκτρωματικό, ληστρικό εκλογικό σύστημα που όρισε η? χούντα του αιμοσταγούς δικτάτορα στρατηγού Εβρέν προ τριακονταετίας και το οποίο ορίζει ελάχιστο ποσοστό εισόδου στο τουρκικό κοινοβούλιο το απίστευτα υψηλό ποσοστό του? 10%!

Πικρός θρίαμβος
Χάρη σε αυτό το εξαμβλωματικό εκλογικό σύστημα άλλωστε άρχισε η πρωθυπουργική καριέρα του Ερντογάν. Το 2002 το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας βρισκόταν σε πλήρη αποσύνθεση. Από τα τρία κυβερνητικά κόμματα της χώρας τα δύο δεν κατάφεραν να πιάσουν ούτε καν το 10%, οπότε στην Εθνοσυνέλευση μπήκαν μόνο το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). Ετσι με μόλις 34,3% των ψήφων ο Ερντογάν πήρε? σούπερ κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το 50% του τουρκικού λαού έμεινε χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση γιατί είχε ψηφίσει κόμματα που δεν πέρασαν το 10% και έτσι έμειναν εκτός Κοινοβουλίου!

Ουσιαστικά κάτι τέτοιο προσδοκούσε πάλι ο Ερντογάν. Να μη μπει δηλαδή στο Κοινοβούλιο το ακροδεξιό Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) που συνδέεται με τις συμμορίες φασιστών δολοφόνων των Γκρίζων Λύκων. Σε μια τέτοια περίπτωση μόνο δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων ο Ερντογάν ονειρευόταν την κατάκτηση όχι απλώς αυτοδυναμίας, η οποία ήταν δεδομένη, αλλά συνταγματικής αυτοδυναμίας. Να κατακτήσει δηλαδή πάνω από τα δύο τρίτα των βουλευτικών εδρών (367 από τις 550), πράγμα που θα του επέτρεπε να αλλάξει το χουντικό σύνταγμα του Εβρέν με άλλο σύνταγμα της απόλυτης αρεσκείας του, χωρίς να χρειάζεται καν να το υποβάλει σε δημοψήφισμα.

Οι ακροδεξιοί όμως όχι μόνο μπήκαν στο Κοινοβούλιο, αλλά σε συνδυασμό με την άνοδο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και την εκλογή πολύ περισσότερων ανεξάρτητων Κούρδων βουλευτών (36 από 22), τελικά ο Ερντογάν είδε τις έδρες του να? πέφτουν από 341 σε 326 παρά την αύξηση του ποσοστού του κατά 3,3 εκατοστιαίες μονάδες!

Επεσε έτσι κάτω και από τα τρία πέμπτα των εδρών (330) που αποτελούν το κατώτατο επιτρεπτό όριο για να καταρτίσει ένα κόμμα το δικό του σύνταγμα, το οποίο όμως σε περίπτωση που συγκεντρώνει πάνω από 330 αλλά κάτω από 367 ψήφους βουλευτών, τίθεται υποχρεωτικά σε δημοψήφισμα. Για πρώτη φορά ο Ερντογάν βρέθηκε την κρίσιμη ώρα χωρίς ούτε καν την κατώτατη συνταγματική πλειοψηφία των 330 βουλευτών παρά το ιστορικά υψηλό ποσοστό του κόμματός του.

Το τελευταίο οχυρό
Στη διάρκεια της τελευταίας θητείας του, ο Ερντογάν εξουδετέρωσε σε μεγάλο βαθμό τα δυναμικά στηρίγματα του κεμαλικού κατεστημένου στο στρατό και στο δικαστικό σώμα. Η απόπειρα των κεμαλιστών να εμποδίσουν με δικαστικό πραξικόπημα το 2007 την εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ ως Προέδρου της Δημοκρατίας, η απόπειρά τους το 2008 να βγάλουν? εκτός νόμου (!) το κόμμα του Ερντογάν με πολιτικοδικαστικό πραξικόπημα και η αποκάλυψη της συνωμοσίας των στρατιωτικών με στόχο την οργάνωση πραξικοπηματικής ανατροπής του Ερντογάν με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα» είχαν ολέθρια αποτελέσματα για το κεμαλικό κατεστημένο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αξιοποίησε αυτές τις υποθέσεις και στηριζόμενος στον λαό, στον οποίο απευθύνθηκε και με δημοψήφισμα το 2007 για να πετύχει μερική αναθεώρηση του συντάγματος, τσάκισε τον κεμαλικό δικαστικό μηχανισμό και παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της συνωμοσίας εκατοντάδες στρατηγούς.

Αυτή η διαδικασία ευρύτατων εκκαθαρίσεων στο στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, ενώ παράλληλα στελέχη του κόμματος του Ερντογάν προωθούνται θεαματικά στη δικαιοσύνη, στις μυστικές υπηρεσίες και γενικά σε όλους τους μηχανισμούς του κράτους, αλλάζοντας ριζικά τους εσωτερικούς συσχετισμούς δυνάμεων σε όλα τα δυναμικά στηρίγματα της εξουσίας.

Το σύνταγμα της δικτατορίας του Εβρέν παραμένει έτσι το τελευταίο οχυρό του κεμαλισμού - όλο και περισσότερο πάντως μάλλον συμβολικού χαρακτήρα όσο περνάει ο καιρός.

Κοινωνικές συμμαχίες
«Κλειδί» της επιτυχίας του Ερντογάν όμως δεν είναι απλώς οι νίκες του επί του κεμαλικού κατεστημένου στα δυναμικά στηρίγματα της εξουσίας. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, αλλά θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί αν ο Ερντογάν δεν σφυρηλατούσε ισχυρότατες κοινωνικές συμμαχίες πάνω στην αποτελεσματική οικονομική του πολιτική τόσο με τις λαϊκές μάζες όσο και με τις ελίτ της Τουρκίας. Αυτές οι συμμαχίες είναι που του δίνουν τη δύναμη να συγκρούεται αποτελεσματικά με τους κεμαλιστές στις Ενοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας και στη Δικαιοσύνη. Περίπου 8.000 δολάρια ήταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Τουρκίας το 2002, όταν ο Ερντογάν παρέλαβε την οικονομία της χώρας σε κατάσταση διάλυσης. Στα 14.000 δολάρια το έχει αυξήσει ο Ερντογάν στα τέλη του 2010. Σχεδόν το διπλασίασε δηλαδή σε οκτώ χρόνια! Γύρω στα 36 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν το ύψος των τουρκικών εξαγωγών το 2002, στα 114 δισ. δολάρια είχαν εκτιναχθεί το 2010, υπερτριπλασιαζόμενες μέσα στην ερντογανική οκταετία.

Εξαιρετικά εύστοχος είναι υπό αυτή τη σκοπιά ο τίτλος σχετικής ανάλυσης της σοσιαλδημοκρατικής γερμανικής εφημερίδας Die Zeit για τον Ερντογάν: «Φίλος των πλουσίων, ήρωας των φτωχών»!

Εχει ήδη βάλει βαριά τη σφραγίδα του σε όλους τους τομείς της τουρκικής ζωής, αυξάνοντας κατακόρυφα και το διεθνές κύρος της Αγκυρας με μια γραμμή πολύ πιο ανεξάρτητη από εκείνη των προκατόχων του. Ιδίως στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, ποτέ στην ιστορία της η Τουρκία δεν είχε τόσο κύρος εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα.

Φιλοδοξίες:Νέος «Ατατούρκ»
Ο Ερντογάν έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Θέλει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα για να το μετατρέψει σε προεδρικό τύπου Γαλλίας και σχεδιάζει, αν το πετύχει, να καταλάβει τον προεδρικό θώκο για δύο θητείες - μια δεκαετία ακόμη δηλαδή μετά τις τρεις πρωθυπουργικές του θητείες.

Με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες και ουσιαστικά μη υποκείμενος στον έλεγχο του Κοινοβουλίου, εκλεγόμενος φυσικά απευθείας από το λαό, ο Ερντογάν ονειρεύεται με μια συνολικά υπερικοσαετή ηγεσία του να αλλάξει την Τουρκία τόσο βαθιά στις αρχές του 21ου αιώνα όσο ριζικά την άλλαξε ο Κεμάλ Ατατούρκ τον 20ό αιώνα.

Αυτό ήδη αρχίζει και γίνεται πεποίθηση ακόμη και στην Ευρώπη, μέχρι και στη Γερμανία όπου τόσο ισχυρή είναι η αντιπάθεια προς την Τουρκία, ιδίως στους κόλπους της γερμανικής Δεξιάς.

«Ερντογάν - ένας νέος Ατατούρκ;» ήταν π.χ. ο τίτλος σχετικής ανάλυσης της δεξιάς γερμανικής εφημερίδας Die Welt την παραμονή των εκλογών. «Μετά τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, κανένας δεν έχει αλλάξει τη χώρα τόσο βαθιά όσο ο σημερινός πρωθυπουργός», ομολογούσε στον υπότιτλο.

Η σοσιαλιστική γαλλική Liberation, η οποία προφανώς δεν συμπαθεί το μετριοπαθή ισλαμιστή επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης, διαλέγει έναν διαμετρικά αντίθετο τίτλο από πολιτική σκοπιά: «Ερντογάν, ο νέος Τούρκος σουλτάνος»! Θέλει να τον συνδέσει με το παρελθόν και την απολυταρχία, αλλά αναγκάζεται κι αυτή να ομολογήσει έμμεσα την πολιτική του παντοδυναμία, η οποία βεβαίως σε αντίθεση με τους σουλτάνους δεν προέρχεται από τη θέληση του Αλλάχ, αλλά από την ψήφο του λαού.

http://www.imerisia.gr/

Read more...

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΡΩΜΙΟΥΣ» Διχασμένοι για τον Ερντογάν


Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Διχάζεται τις ημέρες αυτές η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, αφού ορισμένοι ομογενείς ανέλαβαν πρωτοβουλία να συντάξουν κείμενο και να συγκεντρώσουν υπογραφές για αντίδραση προς την ταπεινωτική δήλωση που έκανε πριν από λίγες μέρες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους «Ρωμιούς». Η πρωτοβουλία όμως βρίσκει αντίθετα άλλα μέλη της ομογένειας.

«Εβραίους μας είπαν, Αρμένιους μας είπαν και, με το συμπάθιο, Ελληνες μας είπαν» Δύο μέρες πριν από τις εκλογές της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία, ο Ερντογάν είχε αναφερθεί σε τηλεοπτική συνέντευξη στην κριτική που ασκείται εναντίον του, λέγοντας «έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία σχετικά με μένα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στα βιβλία αυτά και τι δεν είπαν. Εβραίους μας είπαν, Αρμένιους μας είπαν και, με το συμπάθιο, Ελληνες μας είπαν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη». Αντί για «Ελληνες» ο Ερντογάν διατύπωσε τον όρο «Ρωμιοί», ο οποίος χρησιμοποιείται στην Τουρκία για τους Ελληνες της Τουρκίας και τους Ελληνοκύπριους.

«Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού με ανησύχησαν με το παραπάνω! Τι θα λέγατε να συνταχθεί ένα κείμενο αντίδρασης το οποίο να το ανακοινώσουμε στα διάφορα ΜΜΕ, εντός και εκτός χώρας;» ανέφερε στο φόρουμ «Πολίτικη νεολαία», που λειτουργεί εδώ και καιρό στο Διαδίκτυο, ο ομογενής Κώστας Ευθυμιάδης, διαχειριστής του φόρουμ.

Το κείμενο είναι ήδη έτοιμο και μεταξύ άλλων αναφέρεται στο εξής: «Καταδικάζουμε τη χρήση των εθνοτικών ταυτοτήτων με ύφος διακριτικό και υποτιμητικό... Στα εδάφη αυτά όπου συμβιώνουν πολλές εθνοτικές ταυτότητες, πέραν της ισότητας, θέλουμε πολιτικούς ηγέτες που έχουν ανθρώπινη ματιά. Και για το λόγο αυτό δεν συγχωρούμε την αντίληψη αυτή. Η πολιτική που εστιάζεται στη γλώσσα, τη θρησκεία, το γένος και το φύλο πρέπει να αντικατασταθεί από πολιτική που έχει για εστία τον άνθρωπο».

Ανταπόκριση μεγάλη δεν υπήρξε, ενώ παράλληλα, μέσω του φόρουμ διατυπώθηκαν και απόψεις όπως αυτή που υπογράμμιζε ότι δεν είναι σωστό «να στέλνουμε τέτοια επιστολή στον αιρετό πρωθυπουργό που έλαβε το 50% των ψήφων και μας έδωσε ένα ανάστημα (όποιο και αν είναι)».

Ερωτήματα
Χθες η αρμενική εφημερίδα «Agos» δημοσίευσε σχετικό άρθρο στο οποίο διατυπωνόταν το ερώτημα αν «η συμπεριφορά αυτή του πρωθυπουργού είναι προέκταση της πολιτικής φιλολογίας του, την οποία στηρίζει τώρα τελευταία σε μία εθνικιστική βάση, ή συνιστά δομικό υλικό της μνήμης του που προέρχεται από την ισλαμική συντηρητική παράδοση». Στο άρθρο, το οποίο υπογράφει ο ομογενής Γιώργος Δεμίρ, τονίζεται επίσης ότι η στάση αυτή του Ερντογάν «δημιουργεί ερωτήματα ως προς την ειλικρίνειά του». «Μας φτύνουν κι εμείς λέμε βρέχει», λένε κάποιοι από αυτούς που τάσσονται υπέρ της απάντησης στον Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές μέρες, αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Βατάν» είχε αναφερθεί στο «ύφος» του Τούρκου πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας ως το «χειρότερο», τη δήλωσή του «Ελληνες με το συμπάθιο». *

http://www.enet.gr

Read more...

Ενας στρατός επικοινωνιολόγων χάρισε στον τούρκο πρωθυπουργό τη νίκη µε 50% Το µυστικό όπλο του Ερντογάν


Ο Ερντάν Αϊντίν, ο επικοινωνιολόγος της εταιρείας Πόλµαρκ, δεν έλειψε ούτε δευτερόλεπτο δίπλα από τον τούρκο πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτός µαζί µε την υπόλοιπη οµάδαεπικοινωνιολόγων τού Ταγίπ Ερντογάνκαθόρισαν την προεκλογική καµπάνια οδηγώντας το κυβερνών κόµµα AKP στον θρίαµβο. Μια καλοσχεδιασµένη στρατηγική που εφαρµόστηκε µέχρι τέλους: το 50% δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Με το Blackberry και το iPad τους οι επικοινωνιολόγοι του Ταγίπ Ερντογάν έγραφαν τις οµιλίες του και σχεδίαζαν την κάθε του κίνηση. Βρίσκονταν πίσω από τον τούρκο πρωθυπουργό συνεχώς, αν και κανείς δεν τους γνώριζε. Ο Ερντάν Αϊντίν, βασικό στέλεχος της οµάδας επικοινωνιολόγων, µίλησε στην Ασλί Αϊντίντασπας της «Μιλιέτ» εξηγώντας µε λεπτοµέρεια τη συνταγή της επιτυχηµένης στρατηγικής τού AKP.

∆ύο εβδοµάδες πριν από τις εκλογές έθεσαν ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν δηµοσκόπησηπου έφερε το AKP να έχει ποσοστό 47,4%και το Ρεπουµπλικανικό ΛαϊκόΚόµµα (CHP) ποσοστό 26%. «Μακάρι µε τη βοήθεια του Αλλάχ να καταφέρω να βγω στο 50%» είπε στην οµάδα του ο τούρκος πρωθυπουργός.

Σύµφωνα µε τονΕρντάν Αϊντίν, ο τούρκος πρωθυπουργός είναι πολύ εργατικός. Αρχίζει το πρόγραµµά του από τις 7-8 το πρωί και ακολουθεί τέτοιους ρυθµούς που είναι σαν να άρχισε τώρα την πολιτική του καριέρα. Είναι συγκεντρωµένος, καλός στη διήγηση και εξηγεί καθαρά τα επιχειρήµατά του.

Αλλά το µεγαλύτερο προτέρηµα του Ταγίπ Ερντογάν, σύµφωναµε τον επικοινωνιολόγο του, είναι ότι ακούει τους συµβούλους του. Κινείται µε βάση την έρευνα. Πριν πάει σε µια προεκλογική συγκέντρωση µια ειδική οµάδα επικοινωνιολόγων κάνει προεργασία στη συγκεκριµένη επαρχία συγκεντρώνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Τι σκέφτεται ο κόσµος τηςπεριοχής για τους βουλευτές, τι περιµένουν από τον πρωθυπουργό... Στη συνέχεια ετοιµάζεται η οµιλία µε βάσηαυτά τα στοιχεία. «Αυτού το είδους οι έρευνες ανά επαρχία κοστίζουν το ένα δέκατο από όσο οι τηλεοπτικές διαφηµίσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου και ασφαλώς είναι πολύ πιο σηµαντικές» εκτιµά ο Ερντάν Αϊντίν.

ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ. Ο τούρκος πρωθυπουργός εκµεταλλεύτηκε ακόµη και τα λάθη της αντιπολίτευσης: πρώτον, έκανε λάθος ο Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου που επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία σε προγράµµατα ανάπτυξης επειδή αυτό είναι το δυνατό άλογο του Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός απάντησε αµέσως εξαγγέλλοντας νέα προγράµµατα µέχρι το 2023. ∆εύτερον, έκανε λάθος ο Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου µε τις διαφηµίσεις οι οποίες έδειχναν ανθρώπουςθλιµµένους και δυστυχείς, ενώ αντίθετα το κυβερνών κόµµα εµφανίστηκε µε χαρούµενες και γεµάτες ελπίδα διαφηµίσεις.

Τρίτον, το CHP είπε όλα όσα είχε να πει από την πρώτη εβδοµάδα της προεκλογικής εκστρατείας και µετά δεν είχε τίποτα καινούργιο να προσθέσει. Αντίθετα ο τούρκος πρωθυπουργός κράτησε πράγµατα και για τη συνέχεια. Ηξερε ποιες διαφηµιστικές εταιρείες θα κινητοποιηθούν την τελευταία εβδοµάδα.

Τέταρτον, ο Ταγίπ Ερντογάν αντέστρεψε το επιχείρηµα του ακροδεξιού κόµµατος MHP ότι το κυβερνών κόµµα ανοίγει τον δρόµο για το φιλοκουρδικό κόµµα BDP. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τα τρία κόµµατα της αντιπολίτευσης CHP - MHP - BDP ότι σχηµάτισαν µπλοκ εναντίον του AKP. Το επιχείρηµαέπιασε και ας µην ήταν αληθινό.


Στους Τούρκους αρέσει το σκληρό προφίλ
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ για τους Τούρκουςείναι πώς ο Ερντογάν κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του κόµµατός του παρ’ ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και νωρίτερα, επιδείκνυε αυταρχική συµπεριφορά. Και αυτή η στάσηδεν είναι καινούργια.

Ηταν στιςπρώτες µέρες της πρωθυπουργικής θητείας του, όταν ένας γεωργός µαζί µε τη µητέρα τουτον είχεπλησιάσει για να εκφράσει τα παράπονά του. «Πάρε τη µάνα σου και δρόµο», του είπε µε άγριο ύφος ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ακόµη και πολύ πρόσφατα δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «τερατούργηµα» το άγαλµα φιλίας µεταξύ Αρµενίων και Τούρκων πουστήθηκε στο Καρς, κοντά στα σύνορα τωνδύο χωρών.

Παρά τις αντιδράσεις των διανοουµένων της Τουρκίας, το άγαλµα κατεδαφίστηκε λίγους µήνες αργότερα.

Είναι γνωστόςακόµη και για τις σκληρές αντιδράσεις του σεδηµοσιογράφους, συγγραφείς και διανοουµένους οι οποίοι του ασκούν κριτική. Για την πολύ γνωστή ακαδηµαϊκό Νουράι Μερτ, το επίθετο της οποίας θα πει «παλικάρι», έκανε κάποτε το εξής σχόλιο: «∆εν είναι παλικαριά, είναι ανανδρία». Ολοι κατάλαβαν σε ποια αναφερόταν.

Ο Ερντάν Αϊντίν έχει απάντηση γι’ αυτή τη συµπεριφορά του τούρκου πρωθυπουργού: οι έρευνες στην Τουρκία δείχνουν ότι η κοινή γνώµη θέλει τον ηγέτη να φαίνεταισκληρός. Τον θέλουν χαµογελαστό αλλά όχι µαλακό, να µη χαµογελάει σε όλα, αλλά να κάνει σοβαρά τη δουλειά του.

Πάντως το AKP µπορεί να πέτυχε το ακατόρθωτο, ωστόσο την εποµένη των εκλογών ο τούρκος πρωθυπουργόςσυγκέντρωσε την κεντρική επιτροπή τουκόµµατός του και έθεσε το εξήςζήτηµα:Γιατί δεν κατάφεραν ναεκλέξουν βουλευτές σε τρεις περιοχές της Τουρκίας.

«Γιατίέγινεαυτό;Θέλω να βρείτε τους λόγους», είπε ο τούρκος πρωθυπουργός και τώρα αναµένει τις νέες έρευνες που θα αναλύουν τους λόγους της «αποτυχίας».

«Προτεραιότητα η αναθεώρηση του Συντάγµατος»
«ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ πρέπει να αλλάξει από το Α ώς το Ω» µας είπε ο σύµβουλος τουτούρκου πρωθυπουργού Ναµπί Αβτζί προσθέτοντας ότι αυτή θα είναι η προτεραιότητα της νέας τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Ναµπί Αβτζί είναισχεδόν βέβαιος ότι µπορεί να υπάρξει συµφωνία µε τα άλλα κόµµατα της αντιπολίτευσης για την τροποποίηση του Συντάγµατος παρότι οι διαφορές είναι µεγάλες. Ηδη το φιλοκουρδικό κόµµα άρχισε να θέτει τους όρους του. ∆εν προτίθεται να αρχίσει καν διαπραγµατεύσεις για το Σύνταγµα αν δεν απελευθερωθεί ο Αµπντουλάχ Οτζαλάν. «Θα τα βρούµε κάπου στη µέση. Πριν από κάθε διαπραγµάτευση άλλωστε οι πλευρές θέτουντις µαξιµαλιστικές τουςθέσεις και στη συνέχεια αρχίζουν να υποχωρούν» σχολίασε ο σύµβουλος του πρωθυπουργού.Οσο για τοπροεδρικό σύστηµα, ο Ναµπί Αβτζί λέει ότι δεν συζήτησε καθόλουαυτό το θέµα µε τον τούρκο πρωθυπουργό. «Αν µε ρωτήσει θα του πω την άποψή µου» δήλωσε.

http://www.tanea.gr

Read more...

Σκληρό πόκερ µε τουρκική άσκηση στο Αιγαίο


Οι Τούρκοι τροποποίησαν τον σχεδιασµό της αεροναυτικής άσκησης προκειµένου να συµµετάσχουν αµερικανικές και βρετανικές δυνάµεις, σύµφωνα µε τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν στο Wikileaks. Να µην αποσύρουν τησυµµετοχή τους από την τουρκική αεροναυτική άσκηση «Ηγεµών» στο Αιγαίο το 2009 αποφάσισαν οι Αµερικανοί,προκειµένου ναµη δυσαρεστήσουν την Τουρκία. Οπως προκύπτει από τηλεγραφήµατα που διέρρευσαν στο Wikileaks, παρότι η ελληνική πλευρά έθεσεστους Αµερικανούς τον πολιτικό αντίκτυπο που θα είχε η συµµετοχή τους στην άσκηση, αυτή τελικά πραγµατοποιήθηκε, αλλά σεσυντονισµό µε την Αθήνα και αφού οι Αµερικανοίζήτησαν από τους Βρετανούς να βάλουν την Τουρκία να τροποποιήσει τον σχεδιασµό της άσκησης.

Οπωςπροκύπτει µάλιστα από τηλεγράφηµα της Χίλαρι Κλίντον, η αµερικανική πλευρά δέχθηκε το επιχείρηµα περί µη διέλευσης πλοίων από ελληνικά χωρικά ύδατα,όχι όµως και το επιχείρηµα περί ελληνικής περιοχής έρευνας - διάσωσης, θέµα «στο οποίο καλό θα ήταν να µην πάρουµε θέση»… Από τις 13 έως τις 30 Μαρτίου 2009 οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο συµµετείχαν στην τουρκική αεροναυτική άσκηση «Εγκεµέν» που πραγµατοποιήθηκε νότια της Σµύρνης, η οποίαβρίσκεται µεταξύ της Σάµου και της Χίου. Πέραν αυτών των δύο περιοχών, είχαν δεσµευθεί επιπλέον τέσσερις που βρίσκονταν νοτιοδυτικά της Σκύρου, νοτίως της Ικαρίας, µεταξύ Κυκλάδων και Κρήτης και δυτικά της Τήλου.

Πρώτος στόχος των Τούρκων που είχαν διανείµει σχετικούς χάρτες στο ΝΑΤΟ κατά τον σχεδιασµό της άσκησης ήταν το επιχείρηµα περί αποστρατικοποίησης όλων των νησιών τουΑνατολικούΑιγαίου, ενώ ο δεύτερος ήταν η επαναφορά των περιοχών έρευνας και διάσωσης, την οποία η Αγκυρα είχε προωθήσει από το 1989 µε σχετικό νόµο. Η άσκηση τελικά πραγµατοποιήθηκε αφού η ελληνική πλευρά διαµαρτυρήθηκε, ζήτησε αλλαγή στον σχεδιασµό της και όπως προκύπτει από σειρά τηλεγραφηµάτων, προσπάθησε να τη µαταιώσει ζητώντας από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη συµµετοχή τους.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2009, όπως προκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο γενικός γραµµατέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Αριστείδης Αγαθοκλής, στη συνάντησή του µε τον αµερικανό πρεσβευτή Ντάνιελ Σπέκχαρντ τού µεταφέρειτις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς και ζητά οι ΗΠΑ ναµη συµµετάσχουν στην επικείµενηναυτική άσκηση. Ο Αγαθοκλής αποφεύγει τις τεχνικές λεπτοµέρειες και υπογραµµίζει στονΣπέκχαρντ τον πολιτικό αντίκτυπο τηςαµερικανικής συµµετοχής στην άσκηση. Τονίζει ότι η Τουρκία δράττεται της ευκαιρίας για να εµπλέξει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σε µια διένεξη για την κυριαρχία στο Αιγαίο. «Επειδή δεν έχει υπάρξει πρόοδος σε αυτά τα ζητήµατα», ο γενικός γραµµατέας υπογραµµίζει ότι ηάσκηση απλώς θα δυσκολέψει τα πράγµατα. «Η απόσυρση θα στείλει ένα µήνυµα στην Τουρκία ότι πρέπει να συζητήσει τα θέµατα του Αιγαίου µε την ελληνική κυβέρνηση», λέει, ενώ ενηµερώνει ότι θα προβεί σε ανάλογο αίτηµα προς τους πρεσβευτές της Βρετανία και της Ολλανδίας.

Ο Σπέκχαρντ καλεί τον Αγαθοκλή να µη θεωρήσει αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης «οτιδήποτε λιγότερο από την ακύρωση της άσκησης». «Θα ήτανπιο παραγωγικό να συνεργαστείτε µε τους συµµετέχοντες για να διασφαλίσετε ότι οι κύριες ανησυχίες σας,η κυριαρχία και τα ζητήµατα έρευνας και διάσωσης,ικανοποιούνται. Αυτό ίσως να σηµαίνει την καθυστέρηση της άσκησης, αλλά η ακύρωσή της απλώς θα αυξήσει την ένταση και µπορεί να αποσταθεροποιήσει το Αιγαίο», σηµειώνει ο Σπέκχαρντ. Ο Αγαθοκλής, σύµφωναµε τον Σπέκχαρντ, συµφωνεί και του επαναλαµβάνει τη σηµασία που έχει «να µην παραβιαστεί ηκυριαρχία της Ελλάδαςούτε να προχωρήσει η άσκηση µε το µέρος της έρευνας και διάσωσης χωρίς προηγούµενο συντονισµό µε την Ελλάδα, λόγω της ευθύνης της στο FIR». Ακό µη, «επαναλαµβάνει την ανάγκη να σταλεί ένα σήµα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα ήταν έτοιµη να διαπραγµατευθεί µε σοβαρότρόπο. Αντα πράγµατα συνεχιστούν ωςέχουν, θα είναιδύσκολο για την Ελλάδα να έχει θετική προσέγγιση στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας τον ∆εκέµβριο».

Ο Σπέκχαρντ σχολιάζει ότι είναι θετικό το γεγονόςπως ο Αγαθοκλής δέχθηκε να προχωρήσει η άσκηση, εφόσον οι λεπτοµέρειες σχεδιάζονταν σε συντονισµό µε την Αθήνα. Οσο για τηνέρευνα και διάσωση, «θα ήταν λάθος να εκτελέσουµε µια διαδικασία που θα υποβάθµιζε την αρχή του συντονισµού, που είναι σηµαντικήσε πραγµατικές περιπτώσεις. Πρέπει να διασφαλίσουµε ότι όλες οι λεπτοµέρειες είναι εντάξει πριν αρχίσει η άσκηση», γράφει, ενώ ο Αγαθοκλής φαίνεται να συµφωνεί και τουλέει ότι θαµεταφέρει στην Ντόρα Μπακογιάννη πως θα θεωρούσαν επιτυχία αν η άσκηση σεβόταν την ελληνική κυριαρχία και είχε τον απαραίτητο συντονισµό στα θέµατα του FIR και της έρευνας και διάσωσης.

Νωρίτερα, όπωςπροκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα από την αµερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα,ο αµερικανός πρεσβευτής Τζέιµς Τζέφρι σηµειώνει ότι η Βρετανίαεξετάζει το ενδεχόµενο να αποσύρει τα πλοία της λόγω των ελληνικών διαµαρτυριών, ενώ υπογραµµίζει πως «µε βάση προηγούµενες εµπειρίες µας από ασκήσεις στο Αιγαίο, πιστεύουµε ότι το να αποσύρουµε το πλοίο µας λόγω της ελληνικήςπίεσης, ή ως ένδειξη αλληλεγγύης στους Βρετανούς που θα αποσύρουν το δικό τους, θα κάνει µεγάλη πολιτικήζηµιά στις σχέσεις µας µε τους Τούρκους». Ο Τζέφρι σηµειώνειπως ηαπόφαση δεν είναι µόνο στρατιωτική αλλά και πολιτική. «Αυτή η πρεσβεία δεν πίεσε για αµερικανική συµµετοχή στην άσκηση,αλλά συµφώνησε σε αυτή αφού διασφαλίσαµε ότι το αµερικανικό πλοίο και το αεροπλάνο δεν θα χρησιµοποιούνταν ούτε θαγίνονταν αντικείµενο εκµετάλλευσης σε καµία περίπτωση από τους Τούρκους για να παραβιάσουν αυτό που η αµερικανική κυβέρνηση θεωρεί ελληνική κυριαρχία. Ολα φαίνονταν να πηγαίνουν καλά µέχρι πουοι Ελληνες άρχισαν τηδιπλωµατικήπίεση», γράφει καιπροσθέτει: «Αν η Ελλάδα είχε παρουσιάσει έναισχυρό, νόµιµο επιχείρηµα (άποψή µας είναι ότι δεν το έκαναν, αλλά άλλοι µπορεί να έχουν διαφορετική άποψη), τότε το λογικό θα ήταν να µιλήσουµε στους Τούρκους γιανα τροποποιήσουν κάποιο µέρος της άσκησης». Καταλήγει ότι το καλύτερο που έχουννα κάνουνείναι να πιέσουν τους Βρετανούς να µην αποσυρθούν από την άσκηση.

Στόχος των Τούρκων που είχαν διανείµει σχετικούς χάρτες στο ΝΑΤΟ κατά τον σχεδιασµό της άσκησης ήταν το επιχείρηµα περί αποστρατικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ενας απώτερος στόχος ήταν η επαναφορά των περιοχών έρευνας και διάσωσης, την οποία η Αγκυρα είχε προωθήσει από το 1989 µε σχετικό νόµο.

Η άσκηση τελικά πραγµατοποιήθηκε, αφού η ελληνική πλευρά διαµαρτυρήθηκε, απαίτησε αλλαγή στον σχεδιασµό της και όπως προκύπτει από σειρά τηλεγραφηµάτων, προσπάθησε να τη µαταιώσει, ζητώντας από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη συµµετοχή τους
«Αναπάντεχα θετική απάντηση της Αγκυρας»

ΣΤΙΣ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009 η αµερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο, η οποία έχει ήδη έρθει σε επαφή µε τούρκους αξιωµατούχους, ενηµερώνει για τα αποτελέσµατα της βολιδοσκόπησης. Οπως προκύπτει από το εµπιστευτικό τηλεγράφηµα που υπογράφει ο τελών χρέηπρεσβευτή στο Λονδίνο Ρίτσαρντ Λιµπάρον, από τοκοινό βρετανικό, βελγικό και ολλανδικό διάβηµα προς την Αγκυρα για την άσκηση προέκυψε «αναπάντεχα θετική και πραγµατιστικήαπάντηση» της Αγκυρας.

Τουλάχιστον αυτό λέειστους Αµερικανούς οεπικεφαλής της ∆ιεύθυνσης Τουρκίας του Φόρεϊν Οφις, Τζέισον Μουρ.

Σύµφωνα µε το τηλεγράφηµα, οι Τούρκοι υποσχέθηκαν στους Βρετανούςότι θαέβρισκαντη λύση µετη συνεργασία µε την Αθήνα µέσω της στρατιωτικής οδού.

Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ φαίνεται να είπε στους Βρετανούς ότι η Αγκυρα θα απέσυρε τους επίµαχους χάρτες πουαπεικόνιζαν αποστρατιωτικοποιηµένα νησιά από το νατοϊκό σύστηµα «Κρόνος» και ότι θα αναθεωρούσαν το σκέλος της άσκησης που είχε να κάνει µε την έρευνα και διάσωση, ώστε να γίνει συντονισµός µε το FIR Αθηνών. Οι Τούρκοι είπαν ακόµηστη βρετανική πρεσβεία στην Αγκυρα ότι θαπροσπαθήσουν να αναθεωρήσουν τις παραµέτρους της άσκησης, ώστε να µην παραβιάσουν «τους ισχυρισµούςτης Ελλάδας περί έξιναυτικώνµιλίων και να αποφύγουνοποιαδήποτε διέλευση από ελληνικά χωρικά ύδατα».

«Ο Μουρ είπε ότι παρ’ όλο που είναι νωρίς για να κηρύξουµε νίκη, η συµφωνία τηςτουρκικής πλευράς να µιλήσει µε τους Ελληνες και να αναθεωρήσει τις επιχειρήσεις ώστε να µην περάσει από ελληνικά χωρικά ύδατα ήταν θετικά σηµάδια», αναφέρεται.

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ. Ο ίδιος αξιωµατούχος έχει πει στους Αµερικανούς ότι στις συναντήσεις της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα µε το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει προστεθείακόµη µίαελληνική απαίτηση και αυτή είναι να µην υπάρξεικαµία παραβίασητου ελληνικού εναέριου χώρου κατά τη διάρκεια του σκέλους έρευνας και διάσωσης της άσκησης. Οι Βρετανοί, πάντως, όπως προκύπτει από το ίδιο τηλεγράφηµα, ήταν έτοιµοι να αναβάλουν την άσκηση ή να αποσύρουν τη συµµετοχή τους εφόσον οι δύο πλευρές (Ελληνες και Τούρκοι) δεν έλυναντις διαφορές τους.
Σεβαστά µόνο δύο από τα τέσσερα ελληνικά επιχειρήµατα

ΣΕ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ τηλεγράφηµα του ΣτέιτΝτιπάρτµεντ,το οποίο υπογράφει η Χίλαρι Κλίντον, δίνονται οδηγίες δράσης στην Αθήνα και στην Αγκυρα για την άσκηση. Απαριθµώντας τις ανησυχίες που έχει εγείρει στους Αµερικανούς η ελληνική κυβέρνηση,η Κλίντον γράφει ότι αυτές αφορούν:

«α) τους χάρτες που η Τουρκία διένειµε µέσω του συστήµατος “Κρόνος” που απεικονίζουν αποστρατικοποιηµένα νησιά και την ευθύνη έρευνας και διάσωσης, επιχειρήµατα πουαµφότερα αµφισβητούνται από την Ελλάδα, β) δεσµευµένες περιοχέςεπιχειρήσεων γιατην άσκησηπου σαφώς εµπίπτουν σε έδαφος ελληνικής κυριαρχίας, γ) ένα συστατικό έρευνας και διάσωσης πουδεν συµπεριλαµβάνει συντονισµό µε το FIR Αθηνών, δ) ανησυχία ότι τοεπιχειρησιακό σχέδιο της άσκησης περιλαµβάνει διέλευση από ελληνικά χωρικά ύδατα αποδεκτά για εµπορική διέλευση, αλλά όχι για στρατιωτικά πλοία χωρίς ελληνική άδεια η οποία δεν έχει ζητηθεί».

Από τα παραπάνω επιχειρήµατα, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτµεντ αναφέρει ως«απολύτως νόµιµα» τα δύο, τοδεύτερο καιτο τελευταίο, και ζητά να λυθούν πριν αρχίσει η άσκηση. «Αν δεν διορθωθούν, θα µπορούσαν να παραβιάσουν την κυριαρχία της Ελλάδας, κατά παράβαση του ∆ιεθνούς ∆ικαίου. Ως συνσχεδιαστές της άσκησης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει πως η Αγλλία και η Τουρκία πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στην επίλυση αυτών των θεµάτων»,αναφέρεται στο τηλεγράφηµα που υπογράφει η Χίλαρι Κλίντον. Η αµερικανίδα ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζειότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούνότι οι χάρτες που διένειµε η Τουρκία νοµιµοποιούν τιςτουρκικές ήτις ελληνικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Ωστόσο, τα πράγµατα είναι περίπλοκα σε ό, τι αφορά την έρευνα και διάσωση.

Σύµφωνα µε τις ανησυχίες της Ελλάδας για το κοµµάτι της έρευνας και διάσωσης που θα λάβει χώρα εντός τουFIR Αθηνώντο αµερικανικό επιχείρηµα είναι ότι «ενώ το FIR συνήθως χρησιµοποιείται ως βάσηγια τιςπεριοχέςέρευνας - διάσωσης, αυτό δεν απαιτείται απαραίτητα». «Σε αυτή την περίπτωση,ενώ αναγνωρίζει το FIR Αθηνών,η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την περιοχή έρευνας - διάσωσης της Ελλάδας.Συνεπώς, δεν υπάρχει διεθνώςαναγνωρισµένη περιοχήέρευνας - διάσωσης στο µεγαλύτερο κοµµάτιαυτής της περιοχής.

Η αµερικανική κυβέρνηση δεν έχει πάρει ποτέθέση γι’αυτή τη µακροχρόνια διένεξη στο Αιγαίο. Πιστεύουµε ότι δεν είναι στο συµφέρον των ΗΠΑ να το κάνουν τώρα. Πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια από την Τουρκία και την Βρετανία για να διασφαλιστεί ότι το κοµµάτι έρευνας - διάσωσης της άσκησης θαλάβει χώρα σεδιεθνή ή σε τουρκικά χωρικά ύδατα», υπογραµµίζει η Κλίντον.

Και συνεχίζει ότι η απόσυρση από την άσκησητην τελευταία στιγµή «πιθανό νααυξήσει την ένταση στοΑιγαίο, γι’ αυτόη καλύτερη πορεία δράσης είναι ναβάλουµε τους Βρετανούς να πείσουν τους Τούρκους να λύσουν τα δύο ζητήµατα».

Οι οδηγίεςτης Κλίντον είναι να προχωρήσει ηάσκηση, µεσεβασµό στις ελληνικές ανησυχίες. Συγκεκριµένα, «οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Αγγλία και η Τουρκία, ως συνσχεδιαστές, πρέπει να τροποποιήσουν την άσκηση και να αποφύγουν την παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας (συγκεκριµένα, να αλλάξουν τηνπεριοχή της άσκησης, ώστε να µη διέρχεται από διεθνώς αναγνωρισµένο ελληνικό κυρίαρχο έδαφος) καινα διασφαλίσουν ότι το κοµµάτι έρευνας - διάσωσης θα λάβει χώρασε διεθνή ήτουρκικά ύδατα.

Ανάµεσα τις οδηγίες που δίνει στις αρµόδιες πρεσβείες η επικεφαλής της αµερικανικής διπλωµατίας είναι η ενθάρρυνση προς την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί απευθείας µε τους Βρετανούς και τους Τούρκους, «καθώς ηεπιθυµία µας είναι η Ελλάδα και η Τουρκία να διαβουλεύονται άµεσα για την επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο». «Η αµερικανική κυβέρνηση σέβεται τηνκυριαρχία τηςΕλλάδας και της Τουρκίας, αλλά επαναλαµβάνει την ανάγκη επανενεργοποίησης τωνδιµερών συζητήσεων για την επίλυση των διενέξεων στο Αιγαίο. Η αµερικανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τους χάρτες που διανεµήθηκαν µέσω του συστήµατος του ΝΑΤΟ ως νοµιµοποιητικούς οποιασδήποτε ερµηνείας παράκτιου κράτους του Αιγαίου είτε γιααποστρατικοποιηµένα νησιά είτε για ευθύνη έρευνας και διάσωσης».

http://www.tanea.gr

Read more...

ΛΕΪΛΑ ΖΑΝΑ Η χαµογελαστή επαναστάτρια


Εχουν περάσει 20 χρόνια από την πρώτη φορά που ορκίστηκε βουλευτής, τότε που έφερε τους τούρκους συναδέλφους της στα πρόθυρα της υστερίας προφέροντας µια φράση στα κουρδικά. Τα δέκα, τα πέρασε στη φυλακή, τα υπόλοιπα, µπαινοβγαίνοντας στα δικαστήρια. Στις 25 του µήνα, θα κάνει τη µεγάλη επιστροφή της στη τουρκική Εθνοσυνέλευση. Μια γυναίκα µικροκαµωµένη, µε γλυκό χαµόγελο. Που όµως (εξακολουθεί να) εµπνέει σε κάποιους τρόµο.

Τη ζωή της Λεϊλά Ζάνα πρέπει να την πάρει κανείς από την αρχή, είναι άλλωστε τρόπον τινά ηίδια ηιστορία του κουρδικού ζητήµατος, µια µεγάλη και πονεµένη πτυχή της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας. Γεννήθηκε το 1961 στο Μπαχτσέ, έναν µικρό αγροτικό συνεταιρισµόκοντά στο Ντιγιαρµπακίρ, που δεν υπάρχει πια, εξαφανίστηκε µαζί µε κάπου 3.000 ακόµα χωριά της περιοχής στη διάρκεια των εκκαθαριστικώνεπιχειρήσεων του τουρκικούστρατού κατά του PKK. Ηταν το δεύτερο από πέντε κορίτσια, σε µια αυστηρά πατριαρχική κοινωνία όπου το να γεννηθείς γυναίκα σού εγγυάτο αυτόµατα µιαζωή γεµάτη τιµωρίες. Σχολείο πήγε για έναν χρόνο. Και κάπου στα 14 άκουσε τον πατέρα της να της λέει: «Κόρη,σε δίνω, τι έχεις να πεις;».

Η ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Ο,τι και να είπε ηΛεϊλά, οπατέρας είχε ήδη δώσει τον λόγοτου καισύντοµα το 14χρονο κορίτσι παντρεύτηκε τον εξάδελφό του Μεχντί Ζάνα.Ο Μεχντί αποδείχθηκε ένας άνθρωπος µε ευαισθησία και πολιτισµό, η βαρβαρότητα έµελλε να ενσκήψει από αλλού. Το ζευγάρι µετακόµισε στο Ντιγιαρµπακίρ, το 1977, ο Μεχντί Ζάνα εξελέγη δήµαρχος της πόλης. Η χούντα του Εβρέν όµως, το 1980, τον συνέλαβε, τον βασάνισε και τον καταδίκασε σε 11 χρόνια φυλάκιση. ΗΛεϊλά είχε τότε έναν πεντάχρονο γιο, ήταν έγκυος στον δεύτερο. Εµαθε τουρκικά πηγαινοερχόµενη στις φυλακές. Γνώρισε κιάλλες γυναίκες πουείχαν παιδιά, συζύγους και αδέλφια εκεί µέσα, άρχισε να πολιτικοποιείται. Ξαναπήγε σχολείο, πήρε απολυτήριο λυκείου, εργάστηκε ως δηµοσιογράφος, συµµετείχε στην ίδρυση του φιλοκουρδικού Κόµµατος ∆ηµοκρατίας (DEP) καιτο 1991έγινε η πρώτη Κούρδισσα που έχει κερδίσει ποτέ έδραστο τουρκικό Κοινοβούλιο.

«Κατάφερε» να κάνει έξαλλους τους τούρκους βουλευτές µε το που µπήκε στην αίθουσα. Αιτία, η κορδέλα που φορούσε στα µαλλιά της: είχε πάνω της κόκκινο, κίτρινο και πράσινο, χρώµατα µε κουρδικό πολιτικό συµβολισµό, πουπαρέπεµπαν στους αντάρτες του PKK. Γροθιές βαρούσανήδη πάνωστα έδρανα όταν άρχισε να απαγγέλλει:«Ορκίζοµαι στην τιµή και την αξιοπρέπειά µου ενώπιον τουσπουδαίου τουρκικού λαού να υπερασπίζοµαι την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία τουκράτους…».Κι ότανπρόσθεσε, στο τέλος,µια φράσηστα κουρδικά,κανείς δεν ασχολήθηκε µε την ουσία και το περιεχόµενό της – «παίρνωαυτόν τονόρκο για την αδελφοσύνη ανάµεσα στον τουρκικό λαό και τον κουρδικό λαό» –, το µέγα ζήτηµα ήταν για όλους πως είχε παραβιάσει τον νόµο.

Από το 1920 είχε να ακούσει κουρδικά η τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η γλώσσα είχε απαγορευτεί το 1923. Λίγο πρινπάρει ηΛεϊλά τοβήµα, είχε επιτραπεί στους Κούρδους να την µιλούν, όχι όµως να την γράφουν, και σίγουρα όχι να την χρησιµοποιούν σε δηµόσιες,επίσηµες περιπτώσεις. Η Ζάνα όµως είχε ασυλία, δεν µπορούσαν να την πειράξουν –µέχρι το 1994, οπότε το DEPαπαγορεύτηκε, ηασυλία ήρθη και η ίδια καταδικάστηκε σε 15ετή φυλάκιση, για προδοσία και συµµετοχή στο ΡΚΚ, µαζί µε τρεις ακόµα κούρδους βουλευτές.Πέρασαν δέκαχρόνια µέχρι να αφεθεί ελεύθερη, υπότην πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και να λάβει τέλος αυτό που πολλοί στην Τουρκία αναγνωρίζουν ως «µία από τις πιο δυσάρεστες και ντροπιαστικές πολιτικά φυλακίσεις στη σύγχρονη ιστορία της χώρας».

«Μόλις αποφυλακίστηκα, έτρεξα στον λαόµου, στους ανθρώπους µου, και τουςείπα: µου εµπιστευτήκατε τις ελπίδες σας και την τιµή σας.Τις κράτησα δέκα χρόνια µε υπερηφάνεια καιαξιοπρέπεια δίχως να τιςλερώσω.Τώρα σας τις επιστρέφω».

Οι άνθρωποί της τής επιφύλαξαν υποδοχήηρωίδας. Καιοι ευρωβουλευτές στους οποίους µετέφερε αυτά τα λόγια, τον Οκτώβριο του 2004, παραλαµβάνοντας επιτέλους το Βραβείο Ζαχάροφ που της είχε απονεµηθεί το 1995 – όσο ήταν στη φυλακή, προτάθηκε δύο φορές καιγια Νοµπέλ Ειρήνης–, έσκυψαν το κεφάλι από σεβασµό. Επιστρέφοντας στην πατρίδα της, η Ζάνα αποτραβήχτηκε κάπως από την πολιτική. Το 2007, επέστρεψε δριµύτερη κι άρχισε πάλι να µπαινοβγαίνει σταδικαστήρια, κατά κανόνα για «διάδοση τροµοκρατικής προπαγάνδας».Μόλις πρόσφατα, η τουρκική εισαγγελία κίνησε τηνπολλοστή δίωξη ειςβάρος τηςεξαιτίας µιας προεκλογικής οµιλίας της στο Χάζρο, στη διάρκεια της οποίας προέβλεψε πως ο Αµπντουλάχ Οτζαλάν θα αφεθεί ελεύθερος και θα γίνει ο δάσκαλος του κουρδικού λαού.

«Για την ειρήνη πρέπει ναχύσουµε ιδρώτα, όχι αίµα», είναι το σύνθηµα τηςΛεϊλά Ζάνα, όπως όµως και όλοιοι άλλοιυποψήφιοι τους οποίους στήριξε το φιλοκουρδικό Κόµµα Ειρήνης και ∆ηµοκρατίας (BDP) στις εκλογές της περασµένης Κυριακής στην Τουρκία, η50χρονη σήµεραγυναίκα δεν κάνει καµία προσπάθεια να πάρει αποστάσεις ούτε από το PKK ούτε από τον Οτζαλάν. «Οι Κούρδοι», λέει, «δεν έχουν κανένα πάθος γιατα όπλα. Αν υπήρχε ένα πραγµατικό σχέδιο και οι δυο πλευρές ήταν έτοιµες να διαπραγµατευτούν, τότε οι ένοπλες δραστηριότητες θα έπαυαν µεµιάς. Αν απαιτείται διάλογος και συµφιλίωση, τότε πρέπει να µιλήσετε σε όλους τους Κούρδους και όχι µόνο σε µερικούς».

ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ. Η ΛεϊλάΖάνα αναγνωρίζει πως έγινε κάποια πρόοδος επί Ερντογάν. «∆εν µπορώ να πω πως το Κόµµα ∆ικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν έκανε τίποτα», λέει. «Αλλάστη διάρκεια της δεύτερης θητείας τους σταµάτησαν. Ενιωθαν υπερβολικά άνετοι». Με το πουεξελέγηξανά βουλευτής, µία απότις 78γυναίκες της νέας τουρκικής Βουλής, µία από τους 36 βουλευτές(από 22που είχεπροηγουµένως) τους οποίους εξέλεξε τοBDP παρουσιάζοντάς τους ως ανεξάρτητους ώστε να παρακάµψει το εκλογικό όριο του 10%, έσπευσε ναδιαβεβαιώσειπως σε αυτή την ορκωµοσία, στις25 Ιουνίου, δεν θα κάνει τους τούρκους βουλευτές να ψάχνουν για ηρεµιστικά. Αλλά µετη Ζάνακαι τους συντρόφους της παρόντες στο Κοινοβούλιο, είναι εγγυηµένο πως η «υπερβολική άνεση» δεν θα συνοδεύσει τον Ερντογάν και στην τρίτη του θητεία. Αλλωστε ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός καιεπίδοξος επόµενος πρόεδρος της Τουρκίας χρειάζεται το BDP, έχει ανάγκη τη στήριξή του προκειµένου να περάσει το νέο Σύνταγµα που θέλει για να το θέσει µετά σε δηµοψήφισµα. Οπως θα έλεγαν λοιπόν και οι γείτονες, ας ξεκινήσει το buyuk pazar – το µεγάλο παζάρι.

http://www.tanea.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP