Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Δημοφιλής η ελληνική (δυτική) Θράκη στο τουρκόφωνο διαδίκτυο


Γεμάτο με ιστοσελίδες σχετικές με τη δυτική Θράκη είναι το τουρκόφωνο διαδίκτυο, όπως μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει με μία απλή αναζήτηση στη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης Google. Κι όπως φαίνεται, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για τους τουρκόφωνους, ο όρος “Bati Trakya” (δυτική Θράκη) συνδέεται εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων με την “Ανεξάρτητη Δυτική Θράκη” ή σε κάποιες προχωρημένες περιπτώσεις με την “Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης”.

Ωστόσο ανάλογες κινήσεις δε λείπουν κι από τις λεγόμενες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook. Κι εκεί με μία απλή αναζήτηση μπορεί κανείς να βρει χρήστες αλλά και ομάδες με αυτό το όνομα και με αντίστοιχο περιεχόμενο. Στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων φιγουράρει παντού η “σημαία της Δυτικής Θράκης”, η γνωστή τρίχρωμη σε πράσινο / μαύρο / άσπρο που εκπροσωπεί το μουσουλμανικό δυτικοθρακιώτικο “ανεξάρτητο κράτος”.

Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε πως σε αντίστοιχα γκρουπάκια συμμετέχουν και πάρα πολλοί συμπολίτες θρακιώτες μουσουλμάνοι, πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε πως πρόκειται μάλλον για κάποια μόδα ή συνιστώσα του life style την οποία και ακολουθούν και τίποτε περισσότερο. Γιατί είναι πράγματι δύσκολο να πιστέψουμε πως όλοι αυτοί εργάζονται …για τη διάλυση του ελληνικού Κράτους και μάλιστα το δηλώνουν και δημοσίως στο Facebook!

Read more...

220.000 Τούρκοι στο Facebook λένε “FUCK GREECE”!


Τρομακτική επιτυχία φαίνεται να έχει στους Τούρκους αλλά και στους τουρκόφωνους όλου του κόσμου η διαδικτυακή ομάδα που δημιουργήθηκε στο Facebook με τίτλο “FUCK GREECE”. Τα μέλη της ομάδας αυτής είναι αυτή τη στιγμή σχεδόν 220.000 ενώ νέοι χρήστες του διαδικτύου εγγράφονται συνεχώς κάθε λεπτό!

Ως προς τα “επιχειρήματα” των δημιουργών της συγκεκριμένης ομάδας, εφόσον όλα είναι γραμμένα στην τουρκική δε μπορέσαμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη άποψη αλλά από τις λίγες λέξεις μεταφρασμένες στα ελληνικά καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για απλή αντίδραση και τίποτε περισσότερο.

Βεβαίως το πως τόσοι πολλοί Τούρκοι και τουρκόφωνοι γίνονται επωνύμως μέλη σε μία ομάδα υβριστική κατά της χώρας μας είναι ένα ερώτημα. Ενα άλλο ερώτημα είναι το τι αντιμετώπιση θα είχε κάποιος ακραίος αν στο ελληνόφωνο Facebook κατασκεύαζε μία αντίστοιχη υβριστική για την Τουρκία ομάδα με όνομα “FUCK TURKEY” και κατά πόσο θα έμενε αυτή στον αέρα.

Το θέμα είναι πως παρόλες τις καραμέλες περί “ελληνοτουρκικής φιλίας” φαίνεται πως περισσότερο στην Τουρκία και λιγότερο στην Ελλάδα οι κοινωνίες δεν είναι έτοιμες για τέτοια ανοίγματα. Φυσικά και για κάθε υγιή πολίτη όλα τα παραπάνω είναι καταδικαστέα και τριτοκοσμικά, το ζήτημα όμως είναι σε τι ποσοστό οι πολίτες στις δύο χώρες έχουν υγιή άποψη και κατά πόσο είναι ελεύθεροι, μέσα στο κράτος τους να την εκφράσουν.

Για την καθεαυτή ύπαρξη αυτής της ομάδας, η άποψή μας είναι πως ο καθένας έχει το δικαίωμα στην ύπαρξη και στην ελεύθερη έκφραση ακόμη κι αν μας βρίζει. Αυτό όμως θα πρέπει να το θέτουμε υπόψη κάθε φορά σε κάθε επίσημο, Ελληνα ή Τούρκο, χριστιανό ή μουσουλμάνο που μας αναφέρει τα περί “φιλίας των λαών”. Σαφώς και όλοι είμαστε υπέρ της φιλίας των λαών και όλοι έχουμε φίλους από άλλα κράτη, όμως το πρόβλημα είναι αυτοί που η φιλία δε τους αγγίζει και ζουν τροφοδοτούμενοι από φαντασιώσεις, πάθη και μίση άλλων εποχών, συντηρώντας μια προπαγάνδα που σε κάθε πολιτισμένο κράτος του κόσμου δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Read more...

“Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης” βλέπουν οι Τούρκοι


Την περασμένη εβδομάδα η ηλεκτρονική μας εφημερίδα stifora.gr είχε αποκαλύψει τα παρακλάδια που είχε η οργάνωση Εργκενεγκόν σε μονάδες του Τουρκικού στρατού και πως αυτές διενεργούσαν ηλεκτρονικό πόλεμο μαύρης προπαγάνδας εναντίον της Ελλάδας. Μια προέκταση της όλης υπόθεσης φαίνεται πως είναι η πληθώρα από group που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα social network (πχ facebook).

Μία σύντομη περιήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να φέρει στο φως ένα σύνολο από ομάδες χρηστών στο facebook, οι οποίες εμφανίζονται ως νοσταλγοί της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης".

Ιστορικά
Στις 21 Αυγούστου του 1913 η Οθωμανική αυτοκρατορία θέλοντας να προσαρτήσει εν ευθέτω χρόνω την Δυτική Θράκη, υποκίνησε τη δημιουργία της "Ανεξάρτητης Κυβέρνησης της Δυτικής Θράκης", η οποία αυτοανακυρήχθηκε ως αυτόνομο κράτος. Το "κρατίδιο" αυτό εκτεινόταν από τον Έβρο εως το Νέστο ποταμό και από το Αιγαίο εως την οροσειρά της Ροδόπης. Το κρατίδιο διαλύθηκε με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου τον Οκτώβριο του 1913, όταν η Ελλάδα παραχώρησε στην Βουλγαρία (όπως όριζε η Συνθήκη) τα εδάφη αυτά, τα οποία είχε καταλάβει κατά την Διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου ο Ελληνικός Στρατός. Οι Γαλλικές Δυνάμεις (στο πλευρό των οποίων ήταν η Ελλάδα) κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο κατέλαβαν τα εδάφη αυτά και δημιούργησαν εκ νέου ένα κρατίδιο υπό Γαλλικό έλεγχο. Με το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, τα εδάφη αυτά προσαρτήθηκαν οριστικά στην Ελλάδα.

Τουρκοι "Φοιτητές"

Οι ομάδες αυτές, που έχουν κάνει το τελευταίο καιρό την εμφάνισή τους κυρίως στο facebook, "διεκδικούν" την δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους. Το κράτος αυτό το ονομάζουν "Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης" και ουσιαστικά επιθυμούν την αναβίωση του κρατιδίου του 1913. Οι ομάδες αυτές φέρεται να έχουν δημιουργηθεί και να διαχειρίζονται από "Τούρκους Φοιτητές", ωστόσο το πρόσφατο κακό παρελθόν του Τουρκικού Στρατού σε θέματα μαύρης προπαγάνδας μέσω του διαδικτύου, αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης για το κατά πόσον πρόκειται όντως για αθώες ομάδες από φανατικούς φοιτητές. Οι ομάδες αυτές παρουσιάζουν την Μουσουλμανική μειoνότητα της Θράκης ως Τουρκική και υπάρχουν εκτενείς αναφορές για καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών ή ακόμα και της ελευθερίας του λόγου από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτές τις σελίδες φιλοξενούνται χάρτες με τις εκτάσεις των διεκδικήσεων των μελών τους. Πρόκειται για μία συνολική έκταση που ξεπερνά τα 23.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μάλιστα σε αυτούς του χάρτες απεικονίζονται και οι διεκδικήσεις των Σκοπιανών στα Ελληνικά εδάφη. Να θυμίσουμε ότι κύριος άξονας της μάυρης προπαγάνδας του Τουρκικού Στρατού ήταν το αποκαλούμενο "ζήτημα της Τσαμουριάς".

Δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή

Η χρονική στιγμή της εμφάνισης τέτοιων ομάδων στο διαδίκτυο δεν είναι καθόλου τυχαία. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ταγίπ Ερντογάν σε συνομιλία του με τον Μπάρακ Ομπάμα αναφέρθηκε για "Τούρκικη μειoνότητα που υποφέρει στην Θράκη". Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να ήταν αρκετό για να κινηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά φυσικά σε συνέχεια της απαθούς στάσης που κρατάει η Ελληνική Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Ένα θέμα που θα επιμείνουμε είναι η ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia. Στην εν λόγω ιστοσελίδα ο κάθε χρήστης μπορεί να προσθέσει ότι πληροφορία θέλει χωρίς να ελέγχεται από κανέναν. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου ωστόσο την συμβουλεύουνται ως εγκυκλοπέδια. Ένα παράδειγμα είναι ότι αν στην αναζήτηση της εν λόγω ιστοσελίδας πατήσετε "Turkish Republic of Western Thrace" (δεν υπήρξε ιστορικά τέτοιο κράτος) αυτόματα θα προωθηθείτε στην σελίδα "Republic of Gumuljina" που πρόκειται για άρθρο που φιλοξενείται για το κρατίδιο της δυτικής θράκης του 1913.

Επίσης στη παραπάνω ιστοσελίδα φιλοξενείται και ένα άρθρο για την "Τουρκική Μειoνότητα της Θράκης" (http://en.wikipedia.org/wiki/Turks_of_Western_Thrace) και μέσα σε αυτό γίνεται αναφορά για καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου, των ατομικών ελευθεριών και της ανεξιθρησκείας.

Επισημαίνουμε και πάλι ότι η Wikipedia είναι μια πηγή πληροφόρησης και όχι γνώσης όπως πολλοί πιστεύουν.

Η υπόθεση Εργκενεκόν

Για την υπόθεση Εργκενεκόν, όπου ο Τουρκικός στρατός είχε αναπτύξει και διαχειριζόταν πάνω από 40 ιστοσελίδες μαύρης προπαγάνδας κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αρμενίας, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη. Για οποιαδήποτε αναφορά από το υπουργείο Εξωτερικών για του θέμα ούτε λόγος...

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΙΛΑ ΣΤΟ «Χ»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ: Υπήρξαν νομικοί ακροβατισμοί στην υπόθεση της ΤΕΞ24.12.2009
Το δικαστήριο κρίνει με βάση τον νόμο, δεν κρίνει με βάση τις πολιτικές επιδιώξεις

Η Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων δεν θέλησε να έρθει σε αντιπαράθεση με οποιονδήποτε μειονοτικό, που σέβεται την νομοθεσία του Ελληνικού κράτους
Συνέντευξη Δήμος Μπακιρτζάκης

Πρόθεσή μας είναι να φωτίσουμε την υπόθεση σχετικά με την απόφαση του Εφετείου Θράκης για την ΤΕΞ (Τουρκική Ένωση Ξάνθης) μέσα από την ματιά και τη νομική επιχειρηματολογία του δικηγόρου της Ομοσπονδίας Προσφυγικών σωματείων Γιάννη Χατζηαντωνίου που την χειρίστηκε άψογα.

«Με βάση την θετική απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι άνθρωποι της ΤΕΞ θεώρησαν ότι μπορούν να ζητήσουν από τα Ελληνικά δικαστήρια να αρθεί η απαγόρευση του σωματείου «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Είχα την ευκαιρία να επισημάνω ότι αυτό δεν προβλέπεται από το Ελληνικό δίκαιο. Ότι αντίστοιχη υποχρέωση -δηλαδή αλλαγή της δικαστικής απόφασης- όταν έχουμε αντίθετη απόφαση Ευρωπαϊκού δικαστηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχει μόνο στις ποινικές υποθέσεις, γιατί έτσι έχει θεσπιστεί στον κώδικα ποινικής δικονομίας. Στον κώδικα πολιτικής δικονομίας δεν υπάρχει αντίστοιχη διάταξη. Ο Έλληνας νομοθέτης δεν θέλησε να επιβάλει τέτοια υποχρέωση στα Ελληνικά δικαστήρια, ούτε επίσης από το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου προκύπτει τέτοια υποχρέωση του ελληνικού κράτους.

Στην ουσία αυτό που ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο στον Άρειο Πάγο ήταν να επανεξετασθεί το θέμα επικύρωσης της απόφασης;

-Όχι, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν μπαίνει στην λογική, δεν είναι υπερδικαστήριο, δεν είναι πάνω από τον Άρειο Πάγο. Απευθύνεται στην Ελληνική Δημοκρατία και της λέει ότι κοιτάξτε σε αυτό το θέμα «γενικώς», όχι με υποχρέωση να αλλοιωθεί η απόφαση, αυτή την υποχρέωση θα μπορούσε να την επιβάλει το Ελληνικό κράτος στον εαυτό του με απόφαση του Κοινοβουλίου, με νόμο δηλαδή, αυτό όμως δεν έχει γίνει.
Παρόλα αυτά η ΤΕΞ έκανε την κίνηση.

-Εγώ από την αρχή είχα πει ότι αυτό μάλλον είναι κίνηση εντυπωσιασμού και νομικά δεν έχει έρεισμα. Υπήρξαν βέβαια κάποιοι νομικοί ακροβατισμοί των υπερασπιστών της ΤΕΞ, αλλά πρόκειται περί ακροβατισμών, δηλαδή σκέψεις οι οποίες δεν έχουν έρεισμα πάνω στον νόμο ούτε στην νομολογία και είναι ισχυρισμοί περισσότερο πολιτικοί παρά νομικοί. Το δικαστήριο κρίνει με βάση τον νόμο, δεν κρίνει με βάση τις πολιτικές επιδιώξεις, έτσι πρέπει τουλάχιστον να κρίνει. Από ότι φάνηκε τόσο το Πολυμελές Πρωτοδικείο στην Ξάνθη, όσο και το Εφετείο της Θράκης με τις αποφάσεις που εξεδόθησαν έκαναν το αυτονόητο, εφάρμοσαν τον νόμο και βάση του νόμου η Τουρκική Ένωση Ξάνθης είναι διαλυμένο σωματείο και δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει. Η όποια λειτουργία του σωματείου αυτή την στιγμή είναι προφανώς παράνομη και θα έλεγα ότι συνιστά και το αδίκημα της απείθειας, δηλαδή της μη συμμόρφωσης με δικαστική απόφαση, αλλά για αυτό τώρα είναι αρμόδιες οι εισαγγελίες.

Από εδώ και πέρα εκπρόσωποι του σωματείου μπορούν να προσφύγουν ξανά στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν την επαναλειτουργία της ΤΕΞ;

-Έχουν ένα δικονομικό δικαίωμα να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο, δεν ξέρω αν θα το ασκήσουν. Κατά την άποψη μου δεν έχουν καμία τύχη, με βάση το ισχύον δίκαιο. Τώρα αν υπάρξουν τροποποιήσεις στην νομοθεσία, που βέβαια δεν έχουν και κανένα λόγο να υπάρξουν

Από ότι γνωρίζω ζητήθηκαν κάποιες τροποποιήσεις αυτό το χρονικό διάστημα.

-Είχαμε ένα υπόμνημα πριν από λίγο καιρό το οποίο υπογράφει ένα όργανο που αυτοονομάζεται Συμβουλευτική επιτροπή. Το άτυπη είναι ευγενική έκφραση, πρόκειται περί ενός πολιτικού οργάνου το οποίο στην ουσία αμφισβητεί την κυριαρχία του Ελληνικού κράτους στην Θράκη, σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία όπως καταλαβαίνετε αυτού του είδους τα όργανα έχουν ένα θέμα. Είχαμε και υπογραφές βουλευτών και είχαμε και απαράδεκτη πρακτική, διότι το υπόμνημα αυτό υπεβλήθη, από ότι διάβασα στον τύπο, σε ξένες πρεσβείες, σε άλλα κράτη, χωρίς να υποβληθεί στο ελληνικό δημόσιο, σε ελληνική κυβέρνηση. Επ' αυτού υπάρχει ένα θέμα. Αν κάποιος πολίτης της χώρας και μάλιστα ένα συλλογικό σώμα απευθύνεται διεθνώς χωρίς να υποβάλει το αίτημα του στο ελληνικό κράτος αυτό είναι αίτημα όχι συμπαράστασης, αλλά διεθνοποίησης. Αυτό είναι Κυπροποίηση. Είναι διαδικασία Κυπροποίησης της Θράκης, το οποίο φυσικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί. Εξ' άλλου και η κυβέρνηση, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν πει ότι τα ζητήματα των σχέσεων του ελληνικού κράτους με τους μειονοτικούς στην Θράκη είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ελληνικού κράτους, δεν συζητούνται με άλλα κράτη, με την Τουρκία, αλλά και με οποιοδήποτε άλλο κράτος.

Άρα έχουμε μια τελεσίδικη απόφαση.

-Η απόφαση είναι τελεσίδικη. Δικονομικά έχουν την δυνατότητα να προσφύγουν, αλλά κατά την γνώμη μου δεν έχουν καμία τύχη με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Δεν μπορούν να στηρίξουν παράβαση της Συνθήκης της Ρώμης και έχω επίσης την ελπίδα ότι αν υπήρχε τρόπος να επανεξεταστεί η υπόθεση, υπάρχει ένα θέμα εδώ, αλλά με αφορμή τυχόν νέα προσφυγή μπορούν να πάνε για μαλλί και να βγουν κουρεμένοι, διότι αν υπάρξει σωστή υπεράσπιση της υπόθεσης μπορεί να έχουμε αναίρεση της προηγούμενης αποφάσεως.

Θα δούμε τι κινήσεις θα γίνουν από εδώ και πέρα, εξαρτάται από τους νομικούς τους συμβούλους, θα φανεί και στην πρώτη συνάντηση την οποία θα κάνουν. Πρέπει αυτή η προσφυγή προς τον Άρειο Πάγο να έχει ήδη γίνει ή έχουν περιθώριο;

-Έχουν περιθώριο, εφόσον δεν έχει κοινοποιηθεί η απόφαση υπάρχει μεγάλο περιθώριο. Να συμπληρώσω το εξής. Είμαστε μια Ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται όλα τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων και ιδιαίτερα σέβεται τα δικαιώματα των μελών της μειονότητας. Εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε να στραφούμε εναντίον της μειονότητας και μιλώ και προσωπικά, αλλά και για την πανελλήνια ομοσπονδία Θρακικών σωματείων. Ουδέποτε η Ομοσπονδία θέλησε να έρθει σε αντιπαράθεση με οποιονδήποτε μειονοτικό, πολίτη ή συμπολίτη μας μουσουλμάνο, που κατοικεί στην Θράκη και είναι πολίτης που σέβεται την νομοθεσία του Ελληνικού κράτους και δεν θεωρεί ότι πρέπει να συμπεριφέρεται μέσα στην χώρα σαν πολίτης άλλου κράτους. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους ανθρώπους της μειονότητας, ειλικρινά το λέω αυτό. Δυστυχώς υπάρχουν καλοθελητές που προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους, να τους χρησιμοποιήσουν να το πω ευθέως, για σκοπούς άλλους που τους φέρνουν σε αντιπαράθεση με το ελληνικό κράτος και αναπόφευκτα με τους πολίτες τους υπόλοιπους του ελληνικού κράτους.
Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Χατζηαντωνίου.
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Read more...

Το λάθος του Τ. Ερντογάν περί 130.000 ομοεθνών του στην Ελλάδα


Η ΠPOΣΦATH αναφορά του κ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον σχετικά με την ύπαρξη «130.000 Τούρκων» στη Θράκη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν φαίνεται να λαμβάνει υπ'Α όψιν τα όσα ορίζει το... Σύνταγμα της χώρας του, αναφορικά με το ποιος είναι ή δεν είναι «Τούρκος»!
Το παράδοξο ότι η πολυετής προσπάθεια της Aγκυρας για «εκτουρκισμό» των Ελλήνων μουσουλμάνων αντιτείνεται στον επίσημο ορισμό του «τι εστί Τούρκος» από το Σύνταγμα της Τουρκίας, αποκαλύπτεται μέσω των επίσημων τοποθετήσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας επί της πρόσφατης έκθεσης του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τhomas Hammarberg για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων στη γείτονα.*


Στην έκθεση αυτή, που δημοσιεύτηκε την 01/09/09, και στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά σε πληθώρα ζητημάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ο Σουηδός επίτροπος μεταξύ άλλων ζητά να ενημερωθεί και για την έκβαση της ποινικής δίωξης για «αντεθνική δράση» που είχε ασκηθεί το 2007 εναντίον ομάδας δασκάλων που ζητούσαν να καταργηθεί η υποχρεωτική απαγγελία του όρκου «Τι χαρούμενος που είμαι Τούρκος!» ("Νe mutlu Türküm diyene!") από τους μαθητές όλων των δημοτικών σχολείων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των μειονοτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Στο τελικό, δημοσιευθέν κείμενο της έκθεσης Hammarberg, επισυνάπτονται τα επίσημα «σχόλια και παρατηρήσεις» της Τουρκικής Δημοκρατίας για μία σειρά από θέματα που εγείρει ο επίτροπος, συμπεριλαμβανομένου κι αυτού που έχει προκύψει σχετικά με την υποχρεωτική απαγγελία του όρκου από μειονοτικούς μαθητές.

Αφού λοιπόν σημειώνεται ότι οι δάσκαλοι εναντίον των οποίων είχε ασκηθεί η δίωξη έχουν αθωωθεί πρωτοδίκως και ότι η ελλιπής μετάφραση από τα τουρκικά ευθύνεται για την... παρανόηση της πραγματικής σημασίας του όρκου, φτάνουμε και στη διατύπωση ενός αρκετά σαφούς προσδιορισμού, εκ μέρους της επίσημης πολιτείας, του ποιος τελικά θεωρείται «Τούρκος» βάσει των όσων αναφέρονται στο άρθρο 66, παρ. 1 του τουρκικού Συντάγματος:

«Ο όρος "Τούρκος" παραπέμπει στη δέσμευση της υπηκοότητας (bond of citizenship), χωρίς καμία αναφορά σε εθνική, γλωσσική ή θρησκευτική καταγωγή. Αντανακλά, δε, την εθνική ταυτότητα (της Τουρκίας) και συμπεριλαμβάνει όλους τους (Τούρκους) υπηκόους, ασχέτως καταγωγής.

Αυτή η ερμηνεία προσδιορίζεται με σαφήνεια στο άρθρο 66 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «όλοι όσοι συνδέονται με το τουρκικό κράτος χάριν υπηκοότητας είναι Τούρκοι». Παρομοίως με τα όσα ορίζει το Σύνταγμα, αυτός ο όρκος δεν ορίζει ή υπονοεί οποιαδήποτε φυλετική ή εθνική σχέση για να είναι κάποιος «Τούρκος».

Βλέπουμε λοιπόν, ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η τουρκική πολιτεία για τον ορισμό του «Τούρκου» βασίζονται, όπως και θα ήταν αναμενόμενο, στα όσα αναφέρει το τουρκικό Σύνταγμα - ότι δηλαδή «Τούρκος» είναι μονάχα αυτός που διαθέτει την τουρκική υπηκοότητα, ασχέτως εθνικής, γλωσσικής ή θρησκευτικής καταγωγής.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα προστάζει το Σύνταγμα της Τουρκίας, ο όρος «Τούρκος» είναι εξ ορισμού αδύνατον να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε γηγενή πληθυσμό εκτός της τουρκικής επικράτειας.

Με άλλα λόγια, και βάσει των όσων ορίζει το Σύνταγμα της Τουρκίας, η ελληνορθόδοξη γιαγιά από την Πόλη που ζει στη Νέα Σμύρνη αλλά διατηρεί την τουρκική υπηκοότητα έχει κάθε δικαίωμα να θεωρείται «Τουρκάλα», αλλά το ίδιο δεν ισχύει για τη γηγενή Ελληνίδα μουσουλμάνα της Κομοτηνής, αφού η περιοχή της Δυτικής Θράκης ουδέποτε υπήρξε μέρος της τουρκικής επικράτειας. Μήπως λοιπόν ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στους «Τούρκους που υποφέρουν» στην Ελλάδα, εννοούσε τους Eλληνορθόδοξους κατόχους τουρκικών διαβατηρίων που διαβιούν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, επειδή για... «άγνωστους λόγους» αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να μετοικήσουν προς δυσμάς;

Πολύ σωστά λοιπόν -και κινούμενος εντός του πλαισίου που θέτει το... τουρκικό Σύνταγμα (!)- ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας έδωσε τη δέουσα απάντηση στη δήλωση του κ. Ερντογάν περί «Τούρκων» της Ελλάδας, λέγοντας πολύ απλά ότι «Δεν συζητούμε θέματα μουσουλμανικής μειονότητας, άρα θέματα Eλλήνων πολιτών» με τρίτες χώρες.

Τώρα το μόνο που μένει είναι να καταλάβουμε κι εμείς με τη σειρά μας, ότι οι συμπολίτες μας στη Θράκη που τυγχάνει να είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα δικαιούνται την αμέριστη και ενεργό στήριξη της ελληνικής πολιτείας, ώστε να μην καταντήσουν έρμαια των γεωπολιτικών «αγοραπωλησιών» στις οποίες ειδικεύεται η γειτονική μας χώρα.

Και εν όψει των εξελίξεων που προμηνύονται σε μια σειρά από θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος των δύο κρατών, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει γηγενείς Eλληνες πολίτες να καταστούν «διαπραγματευτικά χαρτιά» ή «πιόνια» της εξωτερικής μας πολιτικής, με την ελπίδα ότι μια quid pro quo διαδικασία θα «πείσει» την Aγκυρα να πράξει επιτέλους τα αυτονόητα αναφορικά με τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τη Χάλκη και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των μη-μουσουλμανικών της μειονοτήτων.

express.gr

Read more...

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΟΥΤΕ ...ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΟ!


Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν, γιατί οι μεταλλαγμένοι Βουλγαρόφωνοι των Σκοπίων και οι κομπλεξικοί απόγονοι των ηττημένων Ελλήνων κομουνιστών που γεννήθηκαν στα Σκόπια, δεν θέλουν ούτε να ακούν για τον Αντώνη Σαμαρά. Οι περισσότεροι όμως Έλληνες δεν ξέρουν, για ποιον ακριβώς λόγο δεν τον θέλουν και οι τουρκόφιλοι μουσουλμάνοι της Θράκης. Η ιστορία λοιπόν έχει ως εξής:

O κ. Kεμάλ Γκιούρ, Tούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, απέστειλε τον Φεβρουάριο του 1990 στη

Νομαρχία Ροδόπης μια επιστολή με την οποία χαρακτήριζε τους Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος ως ομογενείς του (soyadas) και ως πολίτες τουρκικού γένους. H Άγκυρα, από την οποία ζητήθηκαν διευκρινίσεις, κάλυψε πλήρως τον πρόξενό της, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών, στην οποία αναφερόταν ότι η εμμονή της Τουρκίας να χαρακτηρίζει τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας ως Tούρκους «αποτελεί ωμή παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία αναγνωρίζει στη μειονότητα θρησκευτικό και μόνο χαρακτήρα».


H ενέργεια εκείνη θεωρήθηκε ως «επέμβαση της Tουρκίας στα εσωτερικά της χώρας μας» και είχε ως αποτέλεσμα να προχωρήσει η Eλλάδα στην απέλαση του Γενικού Πρόξενου της Tουρκίας στην Kομοτηνή και την επιστροφή του για ξεκούραση πίσω στη…μητέρα πατρίδα.
Έτσι λειτουργούν τα σοβαρά κράτη, έτσι λειτούργησε ο σοβαρός τότε Έλληνας υπουργός των εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς.

Όπως έκανε για παράδειγμα η Γερμανία πρόσφατα με τον Τούρκο πρόξενο του Ντίσελντορφ κ. Χακάν Κιβάντς.

Τι είπε ο κύριος πρόξενος και τα …’πήραν’ στο κρανίο οι συνήθως ήρεμοι Γερμανοί;
‘Εάν κόψετε τις φλέβες των Γερμανών, από μέσα θα τρέξει αίμα με καφέ χρώμα…’
Δύο Γερμανοί βουλευτές έθεσαν το θέμα στην γερμανική κυβέρνηση και εκείνη με τη σειρά της, υποχρέωσε την Τουρκία να του πει να μαζέψει τις βαλίτσες του και να γυρίσει πίσω για …διακοπές!

Εδώ στην Ελλάδα ποιοι βουλευτές θα κάνουν το ίδιο και ποια κυβέρνηση ….Παπανδρέου θα τον στείλει για …ξεκούραση;
Υπάρχει όμως ελπίδα για την διάσωση της ελληνικού φιλότιμου και έχει το όνομα του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας: Αντώνης Σαμαράς.
Έρχεται…

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_4882.html#ixzz0b0wnbaSP

Read more...

Νέα δίωξη εναντίον του ιδιοκτήτη του CNN-Turk


Δίωξη σε βάρος του Αϊντίν Ντογάν, του μεγαλύτερου ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, άσκησε εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη. Τον κατηγορεί ότι παραβίασε την εγχώρια νομοθεσία που διέπει τις αγορές κεφαλαίων, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο.

Δικηγόρος του ομίλου Dogan Yayin επιβεβαίωσε την πληροφορία για τη δίωξη, η οποία για να προχωρήσει, πρέπει να εγκριθεί από δικαστή.

Το Σεπτέμβριο, η τουρκική εφορία επέβαλε στον όμιλο πρόστιμο 2,5 δις δολαρίων, κατηγορώντας την ότι φοροαπέφευγε, αποκρύπτοντας έσοδα με αγοραπωλησίες μετοχών εταιριών από άλλες εταιρίες του ομίλου.


Το Φεβρουάριο επιβλήθηκε πρόστιμο 500 εκατ. δολαρίων, όταν οι αρχές ανακοίνωσαν πως υπήρξαν παρατυπίες στις διαδικασίες πώλησης τμήματος του ομίλου στο γερμανικό όμιλο ΜΜΕ Axel Springer.

Ο όμιλος Axel Springer ανακοίνωσε το Νοέμβριο ότι θα αγοράσει ποσοστό 29% στον Dogan Yayin, κι ενώ απομένει να επιλυθεί το ζήτημα των φορολογικών εκκρεμοτήτων του τουρκικού ομίλου.

Ο Ντογάν εκδίδει πολλές εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας και είναι ο ιδιοκτήτης του CNN-Turk, της τουρκόφωνης εκδοχής του CNN, μεταξύ άλλων δικτύων.

Τα ΜΜΕ που ελέγχει, ασκούν οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο όμιλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τον θέτει στο «στόχαστρο» εξαιτίας των επικρίσεων από μέρους των ΜΜΕ που του ανήκουν. Ωστόσο, Τούρκοι αξιωματούχοι διατείνονται ότι οι φορολογικές υποθέσεις και οι διώξεις για οικονομικά αδικήματα σε βάρος του Ντογάν δεν έχουν κανένα πολιτικό κίνητρο.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/cnn-turk.html#ixzz0b0k1iZrb

Read more...

Τουρκικές γιορτές και κηρύγματα κεμαλισμού στη Θράκη.......Και η ελληνική πολιτεία... είναι αμέριμνη!!!


Το γεγονός στο οποίο αναφερόμαστε δεν είναι βέβαια πολύ πρόσφατο (καθώς έλαβε χώρα το 2006), είναι ωστόσο εξαιρετικά ενδεικτικό μιας κατάστασης που έχει παγιωθεί πλέον στη Θράκη εδώ και πολλά χρόνια (και συνεχίζει, εννοείται, να υφίσταται και σήμερα).
Πρόκειται για την πραγματοποίηση εντός ελληνικού εδάφους κάποιων γιορτών της Τουρκίας, στις οποίες απροκάλυπτα παραδίδονται μαθήματα τουρκισμού και κεμαλισμού και παρουσιάζονται εξ… Ανατολών εισαγόμενα πολιτιστικά στοιχεία ως ντόπια, υπό τα μακάρια και αμέριμνα μάλιστα βλέμματα των χριστιανών τοπικών πολιτικών παραγόντων!

Η ιστοσελίδα λοιπόν σας προσφέρει σήμερα πλήρη και αποκαλυπτική ενημέρωση για μια τέτοια εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου 2006 στο καλοκαιρινό δημοτικό αμφιθέατρο του Δήμου Σαππών. Μια εκδήλωση που βεβαίως τα είχε… όλα! Και εξυμνητικές αναφορές στον Ατατούρκ και απαγγελίες ποιημάτων προς τιμήν της…Μητέρας Πατρίδας και συγκροτήματα που χόρεψαν εισαγόμενους τουρκικούς χορούς (μεταμφιεσμένους σε…τοπικούς) και φυσικά την παρουσία του Τούρκου προξένου και κάποιων…ελληνόφωνων τοπικών πολιτικών (από τους συνήθεις μόνιμους μαϊντανούς σε τέτοιου είδους θεάματα). Η εκδήλωση έγινε για να εορταστεί η τουρκική «Γιορτή του Παιδιού και της Εθνικής Ηγεμονίας». Ποιας «εθνικής ηγεμονίας» βέβαια θεωρούμε εντελώς περιττό να το αναφέρουμε…
Στην προσφώνηση του ο Σαδίκ Σαλίχ, πρόεδρος της «Ένωσης Τούρκων Δασκάλων» (που ήταν ο οργανωτής της εκδήλωσης) ευχαρίστησε τον δήμαρχο Σαππών Γιώργο Πιλιλίτση, ενώ ακόμη ευχαρίστησε για τη βοήθεια τους και την «Ένωση Επιστημόνων Μειονότητας», την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» (Τ.Ε.Ξ.) και την «Ένωση θεολόγων και ιεροκηρύκων». Στο τέλος της προσφώνησης ήρθαν βέβαια και τα ωραιότερα, με την αναφορά στον Ατατούρκ και τη φράση πως «ο μεγάλος αυτός άνθρωπος, ο μεγάλος άνθρωπος του κράτους, ανακήρυξε αυτήν την ημέρα για τα παιδιά και ως τέτοια πλέον στηρίζεται από τον ΟΗΕ και την Ουνέσκο».
Παρών στην εκδήλωση ήταν (φυσικά!) και ο τότε (και νυν) νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, που (για μια ακόμη φορά) κυριολεκτικά έθελξε! Ένα πολύ χαρακτηριστικό σημείο της προσφώνησής του ήταν βέβαια η πλήρης απροθυμία του να αναφέρει έστω και μία φορά τη λέξη «Ελλάδα» (υποψιαζόμαστε για να μη…φανεί εθνικιστής), την οποία αντικατέστησε – όποτε χρειάστηκε – με τη λέξη «Θράκη» (ίσως να ξεχνάει καμιά φορά ότι δεν πρόκειται – ακόμη τουλάχιστον – για κάποιο…ανεξάρτητο κράτος)! Ασφαλώς για την αναφορά της λέξης «Τουρκία» εννοείται ότι δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα. Αξίζει όμως να σταθεί κανείς και στο υπέροχο ειδυλλιακό κλίμα της αγάπης και της ομόνοιας που αναδύεται (με τον περίφημο πλέον λυρισμό του νομάρχη μας) μέσα από την ομιλία του και το οποίο φυσικά δείχνει να προέρχεται (για να μην πούμε κάτι άλλο βαρύτερο) από κάποιο άλλο…παράλληλο σύμπαν!
Αναλυτικότερα ο νομάρχης Ροδόπης είπε τα εξής:
«Αξιότιμε Γενικέ Πρόξενε της Τουρκικής Δημοκρατίας, συνάδελφοι της αυτοδιοίκησης από την Τουρκία. Τα παιδιά της Θράκης, αυτά τα παιδιά στέλνουνε μήνυμα αγάπης, ειρήνης και ελπίδας στα παιδιά της Τουρκίας. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα παιδιά της μειονότητας που θα χορέψουνε και θα τραγουδήσουνε για να αναδείξουνε την δική της πολιτισμική διαδρομή και την δική της πολιτισμική ταυτότητα. Για να αναδείξουνε τα ήθη και τα έθιμα τους, τις παραδόσεις των παππούδων τους και των προγόνων τους. Κι όλοι εμείς εδώ εγγυόμαστε και το δικαίωμα των παιδιών, για το δικαίωμα τους να αναδεικνύουν την δική τους πολιτισμική κουλτούρα. Και θέλω να δώσω ένα μήνυμα τελειώνοντας, γιατί φεύγοντας από εδώ θα πάω στα άλλα παιδιά της πλειονότητας, και εύχομαι πολύ σύντομα τα παιδιά της μειονότητας και της πλειονότητας να βαδίσουνε χέρι-χέρι μαζί στο δρόμο της ανάπτυξης της πατρίδας μας της Ροδόπης και της Θράκης μας. Και θέλω να ενώσουμε όλοι οι Θρακιώτες την φωνή μας και να γίνουμε πιο δυνατοί. Στις κραυγές της μισαλλοδοξίας και του παρελθόντος που ακούστηκαν πρόσφατα, εμείς απαντούμε: Έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε όλοι μαζί αγαπημένοι και μονιασμένοι. Και αυτό θα πράξουμε για να παραδώσουμε μια καλύτερη ζωή σε αυτά τα παιδιά. Να είστε καλά και πάντα να χαμογελάμε σαν τα παιδιά»!
Αμέσως μετά βέβαια, κάποια παιδάκια – σε προδήλως πλήρη…εναρμόνιση με το προαναφερθέν κλίμα της αγάπης, της ομόνοιας, αλλά και της ανάδειξης της…τοπικής μουσουλμανικής πολιτιστικής ταυτότητας και κουλτούρας – απάγγειλαν ποιήματα του τύπου «Ας κυματίσουν οι σημαίες», «Για τα βουνά της πατρίδας μου της Τουρκίας», «Τουρκία μου», κλπ. (με στίχους του τύπου «σε αγαπώ πολύ, ωραία µου Τουρκία, / με σένα θα κλάψω, µε σένα θα γελάσω, / θα υψώσω στο πιο ψηλό σηµείο την ηµισέληνο σηµαία σου, / αν χρειαστεί για σένα µε χαρά θα πεθάνω» και πολλά άλλα παραπλήσια)!
Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της εκδήλωσης (χαρακτηριστικά αποσπάσματα της οποίας μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω) ήταν τα εξής:
1) Παρόντες –πλην Γιαννακίδη– ήταν ακόμη ο δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής Δάμων Δαμιανός (ε, αλλοίμονο!), ο αντινομάρχης Παναγιώτης Γρηγορόπουλος (στο πρώτο από τα επισυνημμένα βίντεο, τον βλέπουμε μάλιστα πανευτυχή και σε εγκάρδιους – κάποια στιγμή – χαριεντισμούς με τον τότε Τούρκο πρόξενο Ουμίτ Γιαρντίμ) και ο δήμαρχος Σαππών Γιώργος Πιλιλίτσης.
2) Ρόλο μεταφραστή των επί σκηνής δρωμένων έπαιξε – για τους ελληνόφωνους – ο…μεταφραστής του πρόξενου (ε, αλλοίμονο, αν δεν υπάρχει κι εμπιστοσύνη μεταξύ μας…)!
3) Χορηγοί σε γλυκά ήταν ο γνωστός Νεντίμ και κάποιοι ακόμη ζαχαροπλάστες.
Υ.Γ. Κρύο πάντως και μάλλον άκεφο το κοινό! Ε, δεν αποκλείεται άλλωστε οι ντόπιοι μουσουλμάνοι για πρώτη φορά στη ζωή τους να τους έβλεπαν αυτούς τους περίφημους…τοπικούς, παραδοσιακούς χορούς, που διδάσκουν στα παιδιά τους όλοι αυτοί οι εγκάθετοι «πολιτιστικοί» τουρκο-σύλλογοι…

Read more...

Ξεκάθαρος ο στόχος του τουρκικού στρατού


Η φωτογραφία είναι εξαιρετικά αφιερωμένη στην στρατηγική ψυχραιμία του κ.Βενιζέλου και στο πλεόνασμα ειρήνης του "dongfire" κυρίου Μπεγλίτη...
Το εικονιζόμενο patch "κοσμεί" το μπράτσο ενός ιπταμένου της 162 Filo της συμμαχικής -κατά τα άλλα- ΤΗΚ η οποία εδρεύει στην αεροπορική βάση Πανόρμου (Βandirma). Η συγκεκριμένη μοίρα πετάει με F-16 Block 40 και το κωδικό της όνομα είναι Ζipkin δηλαδή "καμάκι"...

Στο συγκεκριμένο σήμα διακρίνουμε ένα τουρκικό μαχητικό να καμακώνει ένα μπλέ Μιράζ με κατακόκκινο καμάκι επάνω απο το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η επιγραφή "Malkoçoğlu Zipkinlar" (καμάκια των Μαλκότσογλου) συμπληρώνει τον συμβολισμό έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
Η οικογένεια Malkoçoğlu είναι μέρος της Οθωμανικής κληρονομιάς των γειτόνων και ηγήθηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (15ο-16ο αιώνα) το σώμα των Αkinci (μτφ επιδρομείς), ατάκτων ιππέων οι οποίοι επέδραμαν σε γειτονικούς λαούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, με συστηματικό πλιάτσικο και σφαγές...
Πέρα απο την ξεκάθαρη εκδήλωση προθέσεων που αντιπροσωπεύουν, τα συγκεκριμένα προκλητικά patch των Τούρκων στοχεύουν και στην τόνωση του ηθικού των ιπταμένων τους, καθώς συνήθως στο Αιγαίο το "καμάκωμα" το κάνουν άλλοι...

Read more...

Τουρκία: Εισαγγελική έρευνα στις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες. Η Τουρκική γκλάντιο στον... κλοιό


Σε πρωτόγνωρα πράγματα, που έφτασαν στο σημείο να γίνεται εισαγγελική έρευνα στον πιο σκοτεινό και πολυσυζητημένο θεσμό της Τουρκίας, στη λεγόμενη «Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων», τη θεωρούμενη «τουρκική γκλάντιο» με την πρωταγωνιστική της παρουσία από τη δεκαετία του '50, εξελίσσεται η υπόθεση του παρακράτους.
Ολα ξεκίνησαν στις 19 Δεκεμβρίου από μία τυχαία προσαγωγή δύο αξιωματικών, ενός συνταγματάρχη και ενός ταγματάρχη, έξω από την κατοικία του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς. Ακολούθησε μία φιλολογία για το αν πρόκειται για σχέδιο δολοφονίας του Αρίντς.

Το τουρκικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι οι δύο αξιωματικοί βρίσκονταν στον χώρο, επειδή παρακολουθούσαν ένα στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων, για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι συμβάλλει στη διαρροή πληροφοριών. Την περασμένη Παρασκευή, οι αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές έκαναν έρευνα στη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων, όπου υπάγονταν οι δύο αξιωματικοί. Ακολούθησε η σύλληψη οκτώ αξιωματικών, μεταξύ των οποίων ήταν και οι δύο που παρακολουθούσαν την κατοικία του Αρίντς.
Οι έρευνες όμως δεν σταμάτησαν. Συνεχίστηκαν το Σάββατο και την Κυριακή. Μεσολάβησε, το Σάββατο, μία έκτακτη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ. Παρών ήταν και ο αρχηγός του επιτελείου στρατού στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ. Τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση, δίχως να γνωρίζουμε τι συζητήθηκε.
Το σίγουρο είναι ότι αναμένονται εξελίξεις, μετά την εισαγγελική έρευνα στην άκρως ευαίσθητη αυτή υπηρεσία, τη διεύθυνση ειδικών δυνάμεων που υπάγεται στον υπαρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων. Ο Ερντογάν χθες δήλωσε ότι «όλα εξελίσσονται στο πλαίσιο του Δικαίου. Εάν υπάρχουν κάποιοι εντός των θεσμών που παρανομούν, αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί σε ολόκληρο τον θεσμό», εννοώντας το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων.
Η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων είναι υπηρεσία που συστάθηκε το 1952, για να αποκτήσει στην πορεία διάφορους τίτλους, όπως Επιτροπή Ελέγχου Επιστράτευσης, Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου και κατά το λαϊκότερον, «κοντργκερίλα» ή τουρκική εκδοχή της «γκλάντιο». Είχε ακουστεί και στα επεισόδια της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 σε βάρος των Ελλήνων της Πόλης, αφού ο πρώην διοικητής της, Σαμπρί Γιρμιμέσογλου, έχει δηλώσει πως τα επεισόδια είχαν οργανωθεί από την εν λόγω υπηρεσία. Οπως έγραφε χθες στην εφημερίδα «Ραντικάλ» ο Τολγκά Ακίνερ, το 1958, με εντολή του τότε πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, η υπηρεσία είχε συστήσει την τουρκική οργάνωση ΤΜΤ στην Κύπρο.

Read more...

ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ


Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση του δήμου του Σίδνεϊ να αναγείρει μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της γενοκτονίας σε βάρος των Ασσυρίων. Όπως αναφέρει ο αυστραλιανός Τύπος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι παρακολουθεί με απογοήτευση τις ενέργειες του συγκεκριμένου δήμου «που στηρίζονται στη διαστρέβλωση των ιστορικών στοιχείων» και σημειώνει πως μια τέτοια ενέργεια θα διαταράξει τις αρμονικές σχέσεις Αυστραλίας-Τουρκίας.

«Καταδικάζουμε την απόφαση αυτή και ζητούμε την ανάκλησή της» υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Μάλιστα, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Καμπέρα Ογκούζ Οζγκέ δήλωσε στην εφημερίδα «The Australian» (Δι Οστράλιαν) πως η τουρκική πρεσβεία εξετάζει να προσφύγει ακόμα και στην αυστραλιανή δικαιοσύνη για να εμποδίσει την ανέγερση του μνημείου. Την ίδια στιγμή, όπως γράφει η ελληνική ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», η κυβέρνηση του Κέβιν Ραντ, για τον ίδιο λόγο, βρίσκεται σε «εμπόλεμη κατάσταση» με τους Ασσυρίους της Αυστραλίας. Αφορμή της ανοιχτής ρήξης είναι η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών Στίβεν Σμιθ κατά της ανέγερσης μνημείου αφιερωμένου στα θύματα της γενοκτονίας των Ασσυρίων από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Ο επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας παρενέβη προ ημερών στις εργασίες του Δήμου Fairfield (Φέρφιλντ) της Νέας Νότιας Ουαλίας, με στόχο την αποτροπή της υλοποίησης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να επιτρέψει την ανέγερση μνημείου αφιερωμένου στα θύματα της γενοκτονίας των Ασσυρίων. Πρόσφατα, το δημοτικό συμβούλιο του Fairfield -προαστίου του Σίδνεϊ- ενέκρινε ομόφωνα την ανέγερση μνημείου στο πάρκο Bonnyrigg (Μπόνιριγκ) αφιερωμένου στις εκατοντάδες χιλιάδες Ασσυρίους που εκτελέστηκαν από τους Τούρκους ή πέθαναν από τις κακουχίες κατά τη μετακίνησή τους από μία περιοχή της Τουρκίας σε άλλη, κατά την περίοδο 1914-1920, δηλαδή την περίοδο της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ποντίων. Η απόφαση προκάλεσε τις αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης, και της βουλευτού του Εργατικού Κόμματος (εκλογική περιφέρεια Φάουλερ της Νέας Νότιας Ουαλίας) Τζούλια Ίργουιν. Στην αγόρευσή της στην κοινοπολιτειακή Βουλή (23/11/2009), η κα Julia Irwin ισχυρίστηκε ότι «η πρόταση για την ανέγερση του μνημείου έχει προκαλέσει, αθέλητα, τον διχασμό των κατοίκων της περιοχής». Η κ. Irwin εξήγησε, ότι ο Δήμος Fairfield είναι ένας πολυφυλετικός, πολυπολιτισμικός Δήμος και πρόσθεσε: «Ουδείς έχει το μονοπώλιο των γενοκτονιών ή της συστηματικής δίωξης. Δυστυχώς, παρατηρούμε τη διάπραξη γενοκτονιών σε διάφορες περιοχές της υφηλίου και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αδυνατώ να στηρίξω την ανέγερση του προτεινόμενου μνημείου. Οι Ασσύριοι οφείλουν να είναι υπερήφανοι για την κληρονομιά τους, αλλά το προτεινόμενο μνημείο θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» είπε. Στις πιέσεις από την τουρκική κυβέρνηση αποδίδεται εξάλλου η πρωτόγνωρη παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικού στις εργασίες του δημοτικού συμβουλίου Fairfield.

Σε αυστηρή επιστολή του προς τον δήμαρχο Fairfield, Nick Lalich, ο υπουργός Εξωτερικών γράφει: «Σύμφωνα με την αυστραλιανή νομοθεσία, η κατασκευή ή μη του μνημείου είναι υπόθεση του δημοτικού συμβουλίου Fairfield. Όμως, οφείλω να σας υποδείξω, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η κατασκευή τέτοιου μνημείου θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη σχέση της Αυστραλίας με την Τουρκία. Ως εκ τούτου, ζητώ να μην ανεγερθεί το προτεινόμενο μνημείο». Στη συνέχεια της επιστολής, ο υπουργός ζητά την καθυστέρησης της ψηφοφορίας, επί της πρότασης για την ανέγερση του μνημείου, ώστε να δοθεί στο υπουργείο Εξωτερικών χρόνος να ενημερώσει τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Το δημοτικό συμβούλιο αγνόησε την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών και στις 15 Δεκεμβρίου ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση για ανέγερση του μνημείου, που είχε καταθέσει ο Ασσύριος δημοτικός σύμβουλος, Anwar Khoshaba. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτισμού Αυστραλών-Ασσυρίων, Jacob Haweil, απέρριψε τις υποδείξεις του υπουργού Εξωτερικών θεωρώντας «υποχρέωση» της Αυστραλίας να καταδικάζει εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

"ΕΙΧΑΜΕ ΦΘΑΣΕΙ ΣΕ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΚΗ"


«Συμφωνία» μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Άγκυρας για το θέμα της Θεολογικής Σχολής υπήρξε το έτος 2000, δηλώνει ο άνθρωπος που είχε συναντηθεί τον Μάιο του 2000 με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να διαπραγματευτεί το θέμα. «Είχε συμφωνήσει ο Βαρθολομαίος και είχε χαρεί», λέει ο Κεμάλ Γκιουρούζ, που είχε συναντηθεί το 2000 με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Πρόκειται για τον τότε πρόεδρο του τουρκικού Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας Κεμάλ Γκιουρούζ, που μίλησε στην «Ε». Τον Γκιουρούζ είχε εξουσιοδοτήσει το 2000 ο τότε πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Η συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αγκυρα και κατέληξε, όπως αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου, σε συμφωνία.

«Συμφωνία κυρίων»

Το αποτέλεσμα της συνάντησης, λέει ο Γκιουρούζ, «προέβλεπε μία λύση στο πλαίσιο του ιερατικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, σε επίπεδο πανεπιστημιακών σπουδών, μεταπτυχιακού και διδακτορικού. Στο πλαίσιο του συστήματος επιλογής φοιτητών για τα πανεπιστήμια, εξετάσεις, εκτός από την Τουρκία, γίνονται και στο εξωτερικό. Και σε αυτή την περίπτωση θα γινόταν ένα είδος ειδικών εξετάσεων, όπως συμβαίνει στη Γυμναστική Ακαδημία. Ο κ. Βαρθολομαίος είχε χαρεί γι' αυτό. Θα ήταν τμήμα ορθόδοξης ιερατικής σχολής. Επικεφαλής θα ήταν ένας τουρκικής υπηκοότητας Ελληνας, που θα είχε κάνει διδακτορικό. Η Σχολή στη Χάλκη θα ήταν το κέντρο εφαρμογών και ερευνών του τμήματος. Η συνομιλία μας ήταν αρκετά μεγάλη. Ωστόσο το θέμα δεν ολοκληρώθηκε όταν τελείωσε η θητεία του προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ».

Σύμφωνα με τον Γκιουρούζ, «η συνάντηση και το αποτέλεσμα που υπήρξε ήταν συμφωνία κυρίων. Ο κ. Βαρθολομαίος μάλιστα με είχε ρωτήσει αν θα προεδρεύει στην τελετή των πτυχίων. Εγώ του είπα πως δεν γίνεται, αφού η τελετή θα γίνεται στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης μαζί με τις υπόλοιπες σχολές, αλλά τόνισα ότι θα μπορούσε να προεδρεύει στην τελετή με την οποία θα ξεκινούν το επάγγελμα οι απόφοιτοι και το δέχτηκε». Ο Γκιουρούζ τονίζει ότι «ως προς τη θρησκευτική εκπαίδευση, το ίδιο ισχύει και για τους μουσουλμάνους, δηλαδή γίνεται στο πλαίσιο ενός κρατικού πανεπιστημίου που υπάγεται στο Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας. Η εκπαίδευση μετά το λύκειο, ακόμη και μιας μέρας να είναι, πρέπει να είναι εντός του Συμβουλίου αυτού και με βάση την τουρκική νομοθεσία περί παιδείας».

«Αν έμενε ο Ντεμιρέλ»

«Δεν υποστηρίζω ότι η συνάντηση και το αποτέλεσμα ήταν κάτι επίσημο. Ωστόσο ήταν μία σημαντική φάση. Κατά την άποψή μου, εάν ο κ. Ντεμιρέλ έμενε για άλλη μια θητεία ως πρόεδρος της δημοκρατίας, το θέμα θα είχε λυθεί. Πολύ λίγο καιρό μετά την συνάντησή μας με τον κ. Βαρθολομαίο, άλλαξε ο Πρόεδρος», λέει ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου και συνεχίζει: «Χάσαμε εκείνη την ευκαιρία. Διότι υπήρχε πολιτική βούληση. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της εποχής, Μπουλέντ Ετζεβίτ και Ισμαήλ Τζεμ, μου είχαν εκφράσει την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις».

Ο Γκιουρούζ εκφράζει και τη δυσαρέσκειά του για την πρόσφατη συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, όπου έκανε λόγο για «σταύρωση» του Πατριαρχείου από τις τουρκικές αρχές στα θέματά του. «Ο κ. Βαρθολομαίος είναι πολίτης της Τουρκίας. Αν βρίσκεται σε θέση σεβαστή από τη διεθνή κοινότητα, αυτό μας κάνει περήφανους. Αλλά όταν είσαι πολίτης, εκτός από δικαιώματα έχεις και υποχρεώσεις. Η τελευταία δήλωσή του, ενοχλεί τα υπόλοιπα μέλη του λαού μας. Το Πατριαρχείο και η Θεολογική Σχολή, είναι θέματα εσωτερικά της Τουρκίας, και όχι ελληνοτουρκικά. Υπάρχουν κάποιες ευαισθησίες στην Τουρκία και πρέπει να τις προσέχουμε». Ο Γκιουρούζ όμως προβάλλει και ένα παράπονο σχετικά με όσα ακολούθησαν τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Λέει ότι «ο κ. Βαρθολομαίος δεν ανακοίνωσε ποτέ ότι υπήρξε μεταξύ μας συμφωνία. Αντιθέτως, όταν το 2006 εγώ δήλωσα κάποια πράγματα για τη συνάντηση αυτή, ανακοίνωσε πως υπήρξε μεν συνάντηση, αλλά όχι συμφωνία».

Το έγγραφο

Η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» στις 27 Απριλίου 2009 είχε αποκαλύψει ένα έγγραφο που αφορούσε συνεδρίαση της λεγόμενης «επιτροπής μειονοτικών υποθέσεων», η οποία στις 9 Μαΐου 2000 είχε απαντήσει προς την τότε κυβέρνηση Ετζεβίτ ότι «θα σημαίνει την αλλαγή της ακολουθούμενης εθνικής πολιτικής και του εγγράφου εθνικής πολιτικής». Η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει το πρακτικό της συνεδρίασης αυτής, σύμφωνα με το οποίο «το Τμήμα Παγκόσμιας Θρησκευτικής Κουλτούρας που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης λειτουργεί με βάση τη νομοθεσία του Συμβουλίου Ανώτατης Παιδείας και ότι «η ίδρυση οποιασδήποτε θεολογικής σχολής (όπως η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη) εκτός του εν λόγω Τμήματος θα σημαίνει την αλλαγή της ακολουθούμενης εθνικής πολιτικής και του εγγράφου εθνικής πολιτικής και ως εκ τούτου αποφασίστηκε ομοφώνως, όπως το θέμα εξετασθεί στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας».

Το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή την έλλειψη ή απουσία πολιτικής βούλησης και το πώς επηρεάζεται ή καθορίζεται αυτή από τις σκοπιμότητες της τουρκικής «κρατικής ασφάλειας», νομικά έχει πάρει μέχρι σήμερα διάφορες μορφές. Ειδικά κατά την περίοδο των κυβερνήσεων Ερντογάν, από το 2002 μέχρι σήμερα, έχουν συζητηθεί διάφορα ενδεχόμενα. Η υπαγωγή της Σχολής σε τμήμα του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, η επαναλειτουργία υπό μορφήν επαγγελματικού λυκείου και η ίδρυση βακουφικού πανεπιστημίου είναι τα βασικά. Ως προς την τελευταία περίπτωση, βακουφικά-ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν στην Τουρκία, αλλά για να συσταθούν απαιτείται η λειτουργία τουλάχιστον δύο σχολών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Προσπάθεια εμπλοκής διπλωμάτη του ελληνικού προξενείου Σμύρνης στην υπόθεση κατασκοπείας


Διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση κατασκοπείας που αποκαλύφθηκε στη Σμύρνη καθώς ο τουρκικός Τύπος εμπλέκει διπλωματικό ακόλουθο που υπηρετούσε στο προξενείο Σμύρνης και ο οποίος απομακρύνθηκε εσπευσμένα, χωρίς να αντικατασταθεί, λίγο πριν κηρυχθεί persona non grata. Oι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος διπλωμάτης μαζί με στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) είχαν στήσει το δίκτυο κατασκοπίας, το οποίο είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τις τουρκικές αρχές επί 6 μήνες ενώ και στα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή των 3 συλληφθέντων, φέρεται να αποδεικνύεται η εμπλοκή του. Η όλη υπόθεση θυμίζει έντονα ανάλογο περιστατικό στα τέλη Δεκεμβρίου του 1997 όταν απελάθηκε διοικητικός υπάλληλος του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης.


Read more...

Έναρξη συναρμολόγησης των πρώτων F-16 Block50+ στην ΤΑΙ


Την έναρξη συναρμολόγησης των 30 νέων F-16 Block 50+ του προγράμματος Peace Onyx IV για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΗΚ) σηματοδοτεί η παράδοση των πρώτων κομματιών των μαχητικών στην Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (ΤΑΙ). Τα 30 μαχητικά θα συναρμολογηθούν στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ με κομμάτια που θα αφιχθούν από τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στις ΗΠΑ, με πολύ μικρή βιομηχανική συμμετοχή από πλευράς των Τούρκων εν αντιθέσει με τα προηγούμενα προγράμματα στα οποία είχε στηθεί τοπική γραμμή παραγωγής για τα αμερικανικά μαχητικά. Οπότε γίνεται λόγος για assembly line και όχι για production line.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή των συνομιλιών μεταξύ Lockheed Martin και Άγκυρας για την προμήθεια των μαχητικών, η αμερικανική εταιρία πρότεινε την συναρμολόγηση των αεροσκαφών τοπικά στις εγκαταστάσεις του Φορτ Γουόρθ στο Τέξας για να συναντήσει την σθεναρή άρνηση της τουρκικής Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM).

Η γνωστή τακτική του παζαριού απέδωσε βάζοντας στο στο παιχνίδι την ΤΑΙ όπου θα συναρμολογηθούν τα μαχητικά και την ΤΕΙ (Τουρκική Βιομηχανία Κινητήρων) η οποία θα συναρμολογήσει 42 κινητήρες F110 στις εγκαταστάσεις της στο Δορύλαιον (Εσκίσεχιρ).
Τουρκικές πηγές κάνουν λόγο για πρώτες παραδόσεις στα μέσα του 2011 και τέλος των παραδόσεων και των 30 F-16 Block 50+ εντός του 2012 (ανακοίνωση της LM το 2007 έκανε λόγο για τέρμα των παραδόσεων το 2013). Απο τα 30 αεροσκάφη τα 16 θα είναι διθέσια -D. Τα τουρκικά F-16 Block 50+ θα φέρουν σύστημα αυτοπροστασίας AIDEWS ALQ-211(V)4 της ΙΤΤ, ραντάρ APG-68(V)9 και σύμμορφες Δεξαμενές Καυσίμων (CFT).

Read more...

Οι αυτοκτονίες Τούρκων αξιωματικών, η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ και το βαθύ κράτoς


Του Σάββα Καλεντερίδη
Το βαθύ κράτος στην Τουρκία
Το βαθύ κράτος στην Τουρκία έχει τις ρίζες του στις μυστικές παρακρατικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις που έδρασαν στις αρχές του 20ού αιώνα στο οθωμανικό κράτος και τον οθωμανικό στρατό, με κεντρικό πυρήνα το λεγόμενο Κίνημα των Νεοτούρκων. Οι μηχανισμοί αυτοί, που σχεδίασαν και εκτέλεσαν τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα, συνέχισαν απρόσκοπτα τη δράση τους και μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Μουσταφά Κεμάλ, δολοφονώντας και εξαλείφοντας οτιδήποτε μπορούσε να θεωρηθεί ως απειλή για το φασιστικό κεμαλικό καθεστώς και τη λεγόμενη «αδιάσπαστη ενότητα του τουρκικού έθνους και κράτους».

Μετά το θάνατο του Μουσταφά Κεμάλ και την ανάληψη της εξουσίας από τον Ισμέτ Ινονού (1938), οι μηχανισμοί συνέχισαν τη δράση τους, με κύριο στόχο πλέον, εκτός από τους πολιτικούς εχθρούς του καθεστώτος, τους εναπομείναντες Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι υπεύθυνοι για το Φόρο Περιουσίας (Βαρλίκ Βεργκισί) που εξόντωσε οικονομικά τον ελληνισμό της Πόλης, για τα Γεγονότα του 1955, για τις Απελάσεις του 1964 και γενικά για την άσκηση τρομοκρατίας που ασκήθηκε και συνεχίζει να ασκείται μέχρι σήμερα στους ελάχιστους πλέον Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και του της Τενέδου και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η κύρια πηγή εξουσίας του βαθέος κράτους ήταν παραδοσιακά οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ το 1923, ενώ οργανωτικά ο σχεδιασμός και η δράση των διαφόρων μηχανισμών είχε ανατεθεί στη Διεύθυνση Ανορθοδόξου Πολέμου, που μετονομάστηκε σε Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (Özel Harp Dairesi, τώρα Özel Kuvvetler Komutanlığı) του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και ειδικώτερα στην Υπηρεσία Επιθεώρησης και Επιστράτευσης (STK, Seferberlik Tetkik Kurulu), που υπάγεται στη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων.

Η ίδρυση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ
Ενώ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι μηχανισμοί του βαθέος κράτους δρούσαν «αποτελεσματικά» εναντίον των παραδοσιακών εχθρών, που ήταν οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, μετά το 1960 οι αριστεροί και μετά το 1980 οι Κούρδοι, η εμφάνιση δυο νέων παραμέτρων στο πολιτικό και γεωπολιτικό σκηνικό της περιοχής, επέβαλε τον εκσυγχρονισμό των δομών του βαθέος κράτους και τη δημιουργία μηχανισμών που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τις νέες απειλές.
Οι δυο νέες παράμετροι-απειλές για το βαθύ κράτος ήταν η εμφάνιση στο προσκήνιο του πολιτικού Ισλάμ και η πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ και συγκεκριμένα η πρόθεση της Ουάσιγκτον να ιδρύσει ένα αυτόνομο (στην αρχή) κουρδικό κράτος στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ).
Η πρώτη παράμετρος από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 προσωποποιείται στον Ρετζέπ Ταγίπ Εντρογάν και στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που, σύμφωνα με τη λογική του βαθέος κράτους, απειλεί τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και την ίδια την Τουρκική Δημοκρατία, και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια σειρά ενεργειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται παρασκηνιακές κινήσεις και επεμβάσεις στα πολιτικά κόμματα και σε προσωπικότητες της πολιτικής ζωής, στις τάξεις της Δικαιοσύνης και των υψηλόβαθμων δικαστικών λειτουργών, στις τάξεις της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, των πρυτάνεων και των καθηγητών, των ΜΜΕ κλπ.
Η δεύτερη παράμετρος, δηλαδή η πολιτική των ΗΠΑ στο Κουρδικό, που έχει δυο κύρια σκέλη, το κουρδικό κράτος του Νοτίου Κουρδιστάν και τους πολιτικούς σχηματισμούς των Κούρδων στην Τουρκία, με κυρίαρχο το ΡΚΚ, σύμφωνα πάντα με τη λογική και τις εκτιμήσεις του βαθέος κράτους, συνιστά άμεση απειλή εναντίον της «αδιάσπαστης ενότητας του τουρκικού έθνους και κράτους».
Για να αντιμετωπιστούν οι δυο νέες παράμετροι-απειλές, το βαθύ κράτος αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση ενός μυστικού υπερκράτους, ισχυρότερου από το θεσμικό κράτος, το οποίο θα είναι σε θέση να εξουδετερώσει την «ισλαμική απειλή» και την «κουρδική απειλή», στο βαθμό που αυτή αντλούσε δύναμη και δυναμική από την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή.
Η οργάνωση αυτή ονομάστηκε ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ και άρχισε να δρα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς.

Η σύγκρουση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ-Ερντογάν
Η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ ήταν η δύναμη που υποχρέωσε την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και την τουρκική βουλή να αρνηθεί τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων, την 1η Μαρτίου του 2003, παραμονές της επιχείρησης των ΗΠΑ για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ ανάμεσα στα «έργα» της απαριθμούνται δεκάδες παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, στο Κυπριακό και την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, δικαστικά πραξικοπήματα, σχέδια δολοφονίας προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς και οι δολοφονίες του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, του καθολικού ιερέα Σαντόρο στην Τραπεζούντα, των χριστιανών της Μαλάτειας κλπ.
Σε κάποια στιγμή, η κυβέρνηση Ερντογάν, εκμεταλλευόμενη τις αντιπαλότητες που υπάρχουν ανάμεσα στις τάξεις της Αστυνομίας, της ΜΙΤ και του Στρατού, κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας της Τουρκίας και μέσω των ενισχυμένων από την κυβέρνηση με αρμοδιότητες και τεχνικό εξοπλισμό μηχανισμών της άρχισε να συλλέγει στοιχεία και αποδείξεις για την παράνομη δράση των μηχανισμών και των στελεχών της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, με αποτέλεσμα να τεκμηριώσει κατηγορίες και να παραπέμψει το θέμα στη δικαιοσύνη, η οποία με τη σειρά της έκανε ανακρίσεις και προέβη σε συλλήψεις και διώξεις ατόμων που φέρονται ως ύποπτοι για συμμετοχή στη φασιστική-παρακρατική τρομοκρατική οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.
Στα πλαίσια των ανακρίσεων και της άσκησης διώξεων συνελήφθηκαν, προφυλακίστηκαν και παραπεμφθήκαν σε δίκη πολλές δεκάδες άτομα, μεταξύ τους δεκάδες αξιωματικοί, με κορυφαίους δυο πρώην αρχηγούς κλάδων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, γεγονός πρωτοφανές για τα δεδομένα της Τουρκίας.
Το περίεργο είναι ότι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη των στελεχών της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, οι μηχανισμοί του βαθέος κράτους συνεχίζουν τον πόλεμο εναντίον του Ερντογάν και της κυβέρνησής του, η οποία με τη σειρά της συνεχίζει να συλλέγει στοιχεία και να στέλνει στον εισαγγελέα υπόπτους αξιωματικούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Τη στιγμή, μάλιστα, που γράφονται αυτές οι γραμμές, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας των εισαγγελέων στο επιτελείο της Περιφερειακής Διοίκησης Άγκυρας της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων και Επιστράτευσης, για συλλογή στοιχείων που σχετίζονται με σχέδιο δολοφονίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γκιούλ, του Πρωθυπουργού Ερντογάν και του βοηθού Πρωθυπυοργού, Αρίντς.
Αποτέλεσμα του αδυσώπητου και αμφίρροπου αυτού αγώνα, είναι μια σειρά αυτοκτονιών Τούρκων αξιωματικών που με τον έναν ή άλλον τρόπο ενέχονται στην υπόθεση αυτή.
Ας δούμε όμως το ιστορικό των αυτοκτονιών αυτών.

Οκτώ εύγλωττες αυτοκτονίες Τούρκων αξιωματικών σε δυο χρόνια
Με την αυτοκτονία του αντισυνταγματάρχη Αλί Τατάρ (Yarbay Ali Tatar), στις 21 Δεκεμβρίου 2009, ο αριθμός των Τούρκων αξιωματικών που επέλεξαν την οδό της αυτοκτονίας, για να μην υποβληθούν στη «βάσανο» της ανάκρισης ως ύποπτοι για την υπόθεση της φασιστικής-παρακρατικής-τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, έφθασε στους οκτώ.
Οι αξιωματικοί που ήταν ύποπτοι για συμμετοχή στην ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ και έχασαν τη ζωή τους τα δυο τελευταία χρόνια είναι εξής:

Συνταγματάρχης ΠΝ (ε.α.) Μπιρόλ Ατακάν (Birol Atakan, 2 Μαΐου 2007)
Έχασε τη ζωή του σε ύποπτο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο δρόμο Άγκυρας-Κωνσταντινούπολης. Ο Ατακάν γνώριζε κρίσιμες πληροφορίες για την οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Ο Ατακάν διατέλεσε υπασπιστής των πρώην αρχηγού του τουρκικού πολεμικού ναυτικού (ΤΠΝ), ναυάρχου Γενέρ Καραχάνογλου (Yener Karahanoglu), ενώ συνεργάστηκε και με τον επίσης αρχηγό του ΤΠΝ ναύαρχο Οζντέν Ορνέκ (Ozden Ornek), στο προσωπικό ημερολόγιο του οποίου υπήρχαν λεπτομερείς αναφορές και στοιχεία για πραξικοπήματα που σχεδίαζαν να διαπράξουν, με τη συνέργεια της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ατακάν, που ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ Καραχάνογλου και Ορνέκ, θεωρήθηκε ως ένας από τους υπόπτους για τη διαρροή του προσωπικού ημερολογίου του Ορνέκ στον τύπο.

Αντισυνταγματάρχης υγειονομικού Νουρσάλ Γκεντίκ (Nursal Gedik , 11 Νοεμβρίου 2007)
Αυτοκτόνησε με το υπηρεσιακό του πιστόλι στο γραφείο του, στη Ναυτική Διοίκηση Βόρειας Θαλάσσιας Περιοχής, στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμα δεν έχουν φωτιστεί τα αίτια της αυτοκτονίας. Αναφέρθηκε ότι δολοφονήθηκε επειδή έγινε γνώστης μυστικών πληροφοριών.

Συνταγματάρχης στρατοχωροφυλακής (ε.α.) Αμπντουλκερίμ Κιρτζά (Abdulkerim Kirca, 10 Ιανουαρίου 2009)
Αυτοκτόνησε με το υπηρεσιακό του πιστόλι στο σπίτι του, στο Ετισμεσγούτ της Άγκυρας. Ο Κιρτζά βραβεύτηκε το 2004 με το Μετάλλιο Τιμής του Τουρκικού Κράτους, επειδή σε συμπλοκή με τους αντάρτες του ΡΚΚ, το 1998, τραυματίστηκε, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω. Το όνομα του Κιρτζά, που διετέλεσε διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης JITEM* του Ντιγιαρμπακίρ, αναμείχθηκε στην ανάκριση που έγινε για την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Ο Αμπντουλκαντίρ Αϋγκάν (Abdulkadir Aygan), πρώην στέλεχος του ΡΚΚ που φέρεται να αυτομόλησε και να συνεργάστηκε για ένα διάστημα με τη JITEM και στη συνέχεια διέφυγε και ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη, σε δηλώσεις που έκανε για τη δράση των εγκληματικών παρακρατικών οργανώσεων στο Κουρδιστάν ανέφερε ότι ο Κιρτζά έδινε τις εντολές για την δολοφονία δεκάδων Κούρδων πατριωτών.

Μπεχτσέτ Οκτάυ (Behcet Oktay), διευθυντής της Υπηρεσίας Ειδικών Επιχειρήσεων της Κρατικής Ασφάλειας (27 Φεβρουαρίου 2009)
Ο επί δεκατρία χρόνια διευθυντής της Υπηρεσίας Ειδικών Επιχειρήσεων της Κρατικής Ασφάλειας της Τουρκίας (Emniyet Ozel Harekat Dairesi), Οκτάυ, στις 27 Φεβρουαρίου 2009 αυτοκτόνησε στο γραφείο του με το υπηρεσιακό του περίστροφο. Ο Οκτάυ περνούσε δύσκολες στιγμές, λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στις ανακρίσεις της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ και σχετικά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου. Επίσης, ο Οκτάυ εθεωρείτο δεξί χέρι του Ιμπραήμ Σαχίν (Ibrahim Sahin) απόστρατου υψηλόβαθμου αξιωματικού της αστυνομίας, που φέρεται να ανέλαβε ρόλο επικεφαλής ομάδας εκτελέσεων για λογαριασμό της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.
Ο διευθυντής του Γραφείου Ειδικών Επιχειρήσεων της Ασφάλειας του νομού Ελαζίγκ (Elazig Emniyeti Ozel Harekat Sube Muduru), Αϋχάν Αταμπέκ (Ayhan Atabek) και ο επικεφαλής του Συγκροτήματος Ειδικών Επιχειρήσεων της Ασφάλειας του νομού Αττάλειας (Antalya Ozel Hareket Grup Amiri), Σερβέτ Καϋνάκ (Servet Kaynak), στις καταθέσεις που έδωσαν στον εισαγγελέα που διεξήγαγε την ανάκριση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, ως κατηγορούμενοι για συμμετοχή στις ομάδες εκτελέσεων που συγκρότησε ο Ιμπραήμ Σαχίν κατέθεσαν ότι έλαβαν εντολή από τον Μπεχτσέτ Οκτάυ.
Ο Οκτάυ ήταν βοηθός του Σαχίν, όταν εκείνος υπηρετούσε στην Γενική Διοίκηση Ασφάλειας της Τουρκίας, ως υπαρχηγός του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων.

Αρχαίος λοχαγός Ολγκούν Ουράλ (Olgun Ural, 26 Μαρτίου 2009)
Αυτοκτόνησε στη Γιάλοβα με «εξ επαφής» βολή στο κεφάλι με το υπηρεσιακό του περίστροφο. Υπηρετούσε στη Διοίκηση Εκπαίδευση του Καραμουρσέλ (Karamurselbey Egitim Komutanligi), του ΤΠΝ. Το όνομά του αναφέρθηκε στην πρώτη δίκη της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, στο μέρος που αφορούσε τα αποδεικτικά στοιχεία. Στο κατηγορητήριο αναφερόταν τα εξής:
«Είναι αλεβίτης και κατάγεται από το Γκεμερέκ της Σεβάστειας (Sivas Gemerek). Προσλήφθηκε από τον Αλί Τατάρ, όταν ήταν στο βαθμό του λοχαγού».
Ο Ουράλ αυτοκτόνησε μετά την ανακοίνωση του κατηγορητηρίου της δεύτερης δίκης της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.

Αντισυνταγματάρχης Δικαστικού ΤΠΝ Τανζού Ουνάλ (Tanju Unal, 26 Ιανουαρίου 2009)
Ο Τανζού Ουνάλ στις 26 Ιανουαρίου 2009 βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του, στη Ναυτική Διοίκηση Νότιας Θαλάσσιας Περιοχής (Guney Deniz Saha Komutanligi), που εδρεύει στη Σμύρνη. Ήταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου που καταδίκασε τον πρώην αρχηγό του ΤΠΝ, Ιλχαμί Ερντίλ (Ilhami Erdil) για οικονομικές ατασθαλίες και συμμετείχε στην τελετή καθαίρεσης και υποβάθμισής του στο βαθμό του ναύτη . Αναφέρθηκε ότι ο Ουνάλ έπαιξε ρόλο στην αποδιάρθρωση της Χεζμπολάχ, που αποτελούσε δημιούργημα μηχανισμών του τουρκικού βαθέος κράτους.

Συνταγματάρχης (ε.α.) Μπελγκουτάυ Βαριμλί (Belgutay Varimli, 21 Νοεμβρίου 2009)
Ο Βαριμλί έδωσε τέλος στη ζωή του, πηδώντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του, που βρίσκεται στον ένατο όροφο πολυκατοικίας στο Μπόζτεπε της Σμύρνης. Ο Βαριμλί, που διετέλεσε διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης του Υπουργείου Άμυνας, ήταν ένας από τους αξιωματικούς που συμμετείχε στην τελετή καθαίρεσης και υποβάθμισης του πρώην αρχηγού του ΤΠΝ, Ιλχαμί Ερντίλ και θεωρείται ένας από τους υπόπτους αξιωματικούς για τη διαρροή των σχεδίων πραξικοπήματος με τους κωδικούς «Sarikiz» και «Ayisigi», των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.

Αντισυνταγματάρχης Αλή Τατάρ (Ali Tatar, 21 Δεκεμβρίου 2009)
Ο Αλή Τατάρ συνελήφθη στις 7 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια της ανάκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την εύρεση, στο γραφείο δικηγόρου που κατηγορείται για συμμετοχή στην ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, στη συνοικία Ποϋράζκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, στοιχείων που αφορούν σχέδιο δολοφονίας ναυάρχων του ΤΠΝ, και αφέθηκε ελεύθερος μετά από εννιά ημέρες, στις 16 ντοκουμέντων Δεκεμβρίου 2009. Στις 20 Δεκεμβρίου το δικαστήριο διέταξε εκ νέου τη σύλληψή του και στις 21 Δεκεμβρίου, λίγο πριν την εκ νέου σύλληψή του, ο Αλί Τατάρ αυτοκτόνησε στο σπίτι του, με το υπηρεσιακό του περίστροφο. Στην κηδεία του Τατάρ παρευρέθη και ο νυν αρχηγός του ΤΠΝ, ναύαρχος Εσρέφ Ουγούρ Γιγίτ (Eşref Uğur Yiğit), ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία που βρέθηκαν, ήταν ανάμεσα στα υποψήφια θύματα του αυτόχειρα. Να σημειωθεί ότι ο αρχηγός του ΤΠΝ το προηγούμενο δίμηνο νοσηλεύτηκε δυο φορές για δηλητηρίαση, ενώ συμμετείχε στην κηδεία με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, φορώντας …αλεξίσφαιρο γιλέκο τύπου κέβλαρ κάτω από τη στολή του!

Γιατί αυτοκτονούν οι Τούρκοι αξιωματικοί;
Γιατί όμως αυτοκτονούν οι οι Τούρκοι αξιωματικοί; Ας δούμε τι λέει για το θέμα ο καθηγητής ψυχιατρικής, Νεβζάτ Ταρχάν (Dr. Nevzat Tarhan), που προέρχεται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, από τις τάξεις των οποίων αποχώρησε με το βαθμό του Γενικού Αρχιάτρου, ενώ υπηρετούσε στη Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία Γκιουλχανέ (GATA).
Ο Ταρχάν, που μίλησε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας ΤΑΡΑΦ, Μπουρχάν Εκιντζί (Burhan Ekinci), αναφερόμενος στις αυτοκτονίες των Τούρκων αξιωματικών είπε ότι αυτές μπορεί να στηρίζονται στη λογική του «καλύτερα να πεθάνω, παρά να ζήσω στη φυλακή». Επίσης υπάρχει και η λογική «καλύτερα να αυτοκτονήσω, παρά να αποκαλύψω μυστικά», που κυριαρχεί σε αξιωματικούς που έχουν αναλάβει ειδικές αποστολές.

Υπάρχει μια κατάσταση που δεν πάει καλά
Ο καθηγητής Ταρχάν αναφέρει ότι οι αυτοκτονίες αξιωματικών δεν είναι μια συνηθισμένη πρακτική. Συγκεκριμένα είπε:
«Οι αυτοκτονίες αξιωματικών δεν είναι κάτι το συνηθισμένο. Κανονικά, αυτό που συνηθίζεται στις υπηρεσίας της ασφάλειας και των ενόπλων δυνάμεων, είναι οι αυτοκτονίες κυρίως στρατιωτών. Οι συγκεκριμένες αυτοκτονίες των αξιωματικών είναι μια αφύσικη κατάσταση, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά, υπάρχει μια κατάσταση που δεν πάει καλά.
Θα πρέπει να δούμε αν οι αξιωματικοί αυτοί, πριν αυτοκτονήσουν, είχαν νοσηλευτεί σε ψυχιατρικές κλινικές και αν λάμβαναν φάρμακα. Αν όμως αυτοκτόνησαν στα καλά καθούμενα, χωρίς προηγούμενο ψυχιατρικό ιστορικό, τότε υπάρχει κάτι άλλο, υπάρχει ιδεολογική διάσταση στις αυτοκτονίες αυτές».

«Είναι πιθανό να πρόκειται για πράξεις διαμαρτυρίας»
Ο καθηγητής Ταρχάν, αναφερόμενος στις αυτοκτονίες, υπενθύμισε τη φράση του στρατηγού Βελή Κιουτσούκ (Veli Küçük), που είναι ένας από τους κατηγορουμένους για ηγετικό ρόλο στον επιχειρησιακό τομέα της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ. Ο Βελή Κιουτσούκ, μετά την αποτυχημένη απόπειρα του επίσης κατηγορουμένου για συμμετοχή στην ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ και υφισταμένου του στον επιχειρησιακό τομέα της φασιστικής-παρακρατικής οργάνωσης, απόστρατου αξιωματικού Μουζαφέρ Τεκίν (Muzaffer Tekin) είχε πει: «Αυτός δεν κατάφερε ούτε να αυτοκτονήσει».
Ο Ταρχάν στη συνέχεια είπε:
«Η κατάσταση αυτή μας κάνει να αναρωτούμαστε αν υπάρχει η δέσμευση «προτιμότερη είναι η αυτοκτονία από την αποκάλυψη μυστικών» που αφορά άτομα που ανέλαβαν ειδικές αποστολές. Και οδηγούμαστε σε αυτή τη σκέψη γιατί οι αυτοκτονίες αυξάνονται όσο είναι σε εξέλιξη οι έρευνες και οι ανακρίσεις.
Οι αυτοκτονίες μπορεί να εκληφθούν και ως πράξεις διαμαρτυρίας των αυτοχείρων αξιωματικών, όταν θεωρήσουν ότι τους «πούλησαν» οι ανώτεροί τους.
Υπάρχει η εξής ψυχολογική κατάσταση στους αξιωματικούς αυτούς: «Εμείς ό,τι κάναμε το κάναμε κατόπιν εντολών και τώρα δεν μας στηρίζουν και δεν μας προστατεύουν απόλυτα».
Τέλος, αναφερόμενος στη σοβαρότητα της κατάστασης ο καθηγητής Ταρχάν είπε:
«Ανάμεσα στους αυτόχειρες υπάρχουν συνταγματάρχες, αντισυνταγματάρχες και ταγματάρχες, ανώτεροι αξιωματικοί. Αυτό σημαίνει ότι έχουν συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης αλλά και των πράξεών τους. Κλήθηκαν και έδωσαν κατάθεση πολλές φορές στους ανακριτές και τους εισαγγελείς. Δεν μπορούν να δώσουν εξήγηση στο πώς παγιδεύτηκαν. Νοιώθουν ότι είναι τα θύματα της υπόθεσης. Αν δεν υπήρχε πρόβλημα, θα πήγαιναν χωρίς καμία αναστολή στον εισαγγελέα να καταθέσουν. Η όλη κατάσταση και οι αυτοκτονίες δείχνουν ότι υπάρχουν πράγματα που δεν πρέπει να αποκαλυφθούν. Αν δεν υπάρχει κάποια κλινική κατάσταση, η αυτοκτονία είναι ένα εγχείρημα που επιλέγεται τη στιγμή που τελειώνει κάθε ελπίδα. Αν δεν μιλήσεις, αρχίζει μια βασανιστική κατάσταση. Αυτή την κατάσταση δεν την αντέχουν όλοι. Έτσι, όσοι δεν θέλουν να μιλήσουν και να αρχίσουν μια νέα ζωή που θα τους φέρει στον αντίποδα της προηγούμενης ζωής τους, προτιμούν τον θάνατο».

Πηγή: Εφημερίδες Ταράφ, Μιλλιέτ, Χουριέτ, Ζαμάν και περιοδικό Ακσιόν

* Η JITEM, τα αρχικά της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, που δρα στα πλαίσια της Γενικής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας, μαζί με τις Ομάδες Θανάτου, της Διοίκησης Ανορθοδόξου Πολέμου του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ, είναι υπεύθυνη για 17.000 ανεξιχνίαστες δολοφονίες που έγιναν τη δεκαετία του ’90, κυρίως εναντίον Κούρδων πατριωτών. Η JITEM, που μέχρι πρόσφατα δρούσε χωρίς κανένα νομικό πλαίσιο και την ύπαρξή της αρνούνταν επιμόνως οι τουρκικές ένοπλές δυνάμεις, αντλούσε τη δύναμη και την αρμοδιότητα να σκοτώνει ανθρώπους κατά το δοκούν, από άτυπες αποφάσεις που λάμβανε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, με τη συμμετοχή του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, υπουργών, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών των κλάδων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Read more...

Oτζαλάν: Αν δεν μας παραχωρήσουν συλλογικά δικαιώματα, ο πόλεμος θα κρατήσει άλλα 50 χρόνια


Ο Κούρδος ηγέτης, στην εβδομαδιαία συνάντηση που είχε με τους δικηγόρους του, στη φυλακή του Ιμραλί, δήλωσε: "Το Κουρδικό είναι πρόβλημα μιας ολόκληρης κοινωνίας, ενός λαού και όσο δεν αναγνωρίζετε δικαιώματα σε αυτόν τον λαό, ο πόλεμος θα συνεχίζεται για άλλα πενήντα, πεντακόσια ακόμα και χίλια χρόνια".

Ο Οτζαλάν, στην εβδομαδιαία συνάντησή του με τους δικηγόρους του, αναφέρθηκε σε θέματα της επικαιρότητας, σε θέματα που απασχολούν τον κουρδικό λαό καθώς και στο θέμα των συνθηκών διαβίωσης στη φυλακή.
Οι θέσεις που ανέπτυξε ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν εν περιλήψει έχουν ως εξής:


Είμαι ένας έντιμος πολεμιστής
Αναφερόμενος στους ελιγμούς της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στους Κούρδους και το Κουρδικό είπε:
"Είμαι έντιμος άνθρωπος, η εντιμότητά μου είναι ισχυρή και σταθερή. Είμαι ένας έντιμος πολεμιστής. Στις σχέσεις μου κυριαρχούν οι αρχές. Όταν αυτοί κάνουν τέτοια φτηνή πολιτική, το μπονο που πετυχαίνουν είναι να ξεγελούν τους εαυτούς τους. Εμένα δεν πρόκειται να με ξεγελάσουν με τέτοιες ενέργειες".

Η πολιτική πρέπει να εκδημοκρατιστεί
Αναφερόμενος στην ίδρυση του νέου κουρδικού κόμματος, μετά την απαγόρευση της λετουργίας του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας από το Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε:
"Το ζήτημα αυτό το εξομοιώνουν με αυτό που συμβαίνει όταν σκάει το λάστιχο σε ένα αυτοκίνητο. Αλλάζουν το σκασμένο λάστιχο και το αυτοκίνητο συνεχίζει το δρόμο του. Την πολιτική δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε έτσι απλοϊκά. Μας έχουν κλείσει δέκα κόμματα μέχρι τώρα, θα το κλείσουν και το καινούργιο, το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι έτοιμο, σε "θέση μάχης". Μπορείτε να το εμποδίσετε; Όχι.
Το έχω πει δεκάδες φορές, αυτά τα ζητήματα είναι σοβαρά. Η δική μου προσέγγιση είναι η εξής: δημοκρατική πολιτική. Το έχω αναλύσει στην απολογία μου. Πρέπει να εκδημοκρατιστεί η πολιτική και να αποκτήσει περιεχόμενο. Μην θεωρούμε ότι τα πράγματα είναι απλά. Αυτό είναι ένα ζήτημα αιώνων. Ο λαός της Ανατολής και του Κουρδιστάν έχει εγκαταληφθεί στην ανεργία, την πείνα και την ανέχεια. Οι απώλειες από τη μη επίλυση του Κουρδικού είναι τεράστιες σε επίπεδο ηθικών και υλικών αγαθώς. Δεν μπορεί να γίνει πολιτική αν δεν κατανοήσουμε αυτά τα θέματα.
Η βουλή είναι ένα μέρος όπου συζητιούνται και λύνονται τα προβλήματα. Πρέπει να πιστέψουμε στη δημοκρατική πολιτική και να αγωνιστούμε με πίστη γι' αυτή".

Εκτιμήσεις κάνω, δεν δίνω εντολές
Όσον αφορά τις κατηγορίες που δέχεται, ότι μέσα από τις συνομιλίες του με τους δικηγόρους, διοικεί και δίνει εντολές στην οργάνωση, ο Οτζαλάν είπε:
"Εγώ κάνω εκτιμήσεις, δεν δίνω εντολές όπως με κατηγορούν. Εγώ ασκώ μια κοινωνιολογική ηγεσία από τη θέση που είμαι. Δεν είμαι σε θέση να ασκήσω ηγεσία σε πολιτικό και πρακτικό επίπεδο από τη φυλακή. Άλλωστε, δεν είναι και ηθικό να προσπαθήσω να ασκήσω ηγεσία ενώ είμαι φυλακισμένος. Δεν είναι δυνατόν να δίνω εντολές κάτω από τέτοιες συνθήκες. Απλά, ασκώ ηγεσία σε ηθικό-κοινωνιολογικό επίπεδο και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το εμποδίσει κανείς. Αυτή η στάση του λαού μας απέναντι στο πρόσωπό μου και τις παρακαταθήκες μου θα συνεχιστεί και για τα επόμενα εκατό ή χίλια χρόνια".

Το Κουρδικό είναι πρόβλημα ενός ολόκληρου λαού
"Ο πρώην αρχηγός της ΜΙΤ, Sönmez Köksal, είπε ότι ακόμα κιαν ο Οτζαλάν πει "ζητούμε συλλογικά δικαιώματα", ο πόλεμος αυτός δεν θα τελειώσει, θα συνεχιστεί για άλλα 25 χρόνια. Τί θα πει μη ζητάτε συλλογικά δικαιώματα; Ακόμα και δυο άνθρωποι αν καθήσουν δίπλα και ζητήσουν κάτι, αυτό θεωρείται συλλογικό. Το Κουρδικό είναι ζήτημα μιας ολόκληρης κοινωνίας, ενός ολόκληρου λαού, άρα συλλογικό. Λέει ο Κιοκσάλ ότι ο πόλεμος αυτός θα συνεχιστεί άλλα 25 χρόνια. Αν δεν αναγνωρίσετε συλλογικά δικαιώματα στους Κούρδους, ο πόλεμος θα συνεχιστεί άλλα πενήντα, εκατό ή και χίλια χρόνια. Αυτά που λένε δεν είναι σοβαρά πράγματα. Οι Κούρδοι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω και να απεμπολήσουν τα συλλογικά τους δικαιώματα. Αν χρειαστεί, θα συνεχιστεί ο πόλεμος πενήντα και πεντακόσια χρόνια. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας για δικαιώματα. Εσύ μου απαγορεύεις τη γλώσσα, οι άνθρωποί μας δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να τα σπουδάσουν στη γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Αυτό είναι μια τρομερή κατάσταση πυο δεν είναι δυνατόν να την αποδεχτούμε.
Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα, ακόμα τρέχει το αίμα. Χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν. Όλα αυτά έγιναν για να μας αναγνωριστύν ατομικά δικαιώματα; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αυτός που μιλά για ατομικά δικαιώματα, άς μάθει πρώτα τί είναι τα ατομικά και τί είναι τα συλλογικά δικαιώματα. Η κοινωνία αποτελείται από μονάδες. Η μονάδα από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα, όταν δεν υπάρχει κοινωνία. Τα άτομα αποκτούν αξία όταν ανήκουν σε κοινωνία. Και όταν υπάρχει κοινωνία, υπάρχουν και τα δικαιώματα αυτών που την απαρτίζουν, τα δικαιώματα της κοινωνίας, τα συλλογικά δικαιώματα. Τα ατομικά και τα συλλογικά δικαιώματα συμπληρώνουν το ένα το άλλο, είναι οι δυο όψεις του ίδίου νομίσματος".

Θέλουν τα κάνουν τον Αρίντς να σωπάσει
Όσον αφορά το ΑΚΡ ο Οτζαλάν είπε:
"Από τούδε και στο εξής η μπάλα είναι στην πλευρά του ΑΚΡ. Αυτό θα πρέπει να κάνει βήματα για τη λύση. Στο ΑΚΡ υπάρχουν δυο τάσεις, οι πραγματικοί δημοκράτες και οι άλλοι. Ο Αρίντς ανήκει στους πραγματικούς δημοκράτες. Άκουσα ότι πιάστηκαν δυο αξιωαμτικοί που προετοίμαζαν τη δολοφονία του. Όταν το άκουσα προσπάθησα να καταλάβω τί σημαίνουν όλα αυτά. Είναι βοηθός του πρωθυπουργού. Προσπαθούν να του πάρουν το κεφάλι. Του δείχνουν τον κίνδυνο που διατρέχει. Τον περικυκλώνουν και τον απομονώνουν από το περιβάλλον του. Μετά από αυτή την περικύκλωση ο Αρίντς δεν πρόκειται να ξαναμιλήσει για δημοκρατία, ενώ είναι πιθανόν να μην τον υποστηρίξει και ο πρωθυπουργός. Τον περικυκλώνουν και τον απειλούν. Τώρα δεν είναι ανάγκη να τον σκοτώσουν. Το μήνυμα που έπρεπε να λάβει το έλαβε. Αυτό είναι μια πρακτική που ακολουθεί το βαθύ κράτος, θέλουν να του κλείσουν το στόμα. Το μήνυμα αυτό έχει πολλούς αποδέκτες, αυτούς που ανήκουν στη δημοκρατική τάση του ΑΚΡ. Από τούδε και στο εξής η τάση αυτή θα σωπάσει.
Οι του ΑΚΡ λένε ότι θα φέρουν το θέμα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ). Και να το φέρουν τί θα γίνει, τί θα καταφέρεις; Τίποτα. Αυτό είναι το σύστημα που έφερε το ΑΚΡ. Μετά από επτά χρόνια, φτάσαμε σε αυτό το σημείο."

Θα πρέπει να προχωρήσουν οι δημοκρατικές διεργασίες των Αλεβιτών
"Διάβασα για την αυτοκτονία του αντισυνταγματάρχη Αλί Τατάρ. Σκέφτηκα πολύ. Ο άνθρωπος αυτός οδηγήθηκε στην αυτοκτονία όχι γιατί είχε εμπλοκή στην ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, αλλά γιατί ήταν Αλεβίτης. Τους Αλεβίτες τους γνωρίζω. Είναι φιλότιμοι και καλοί άνθρωποι. Έχουν τραβήξει πολλά. Έχω επισκεφθεί τα μέρη που ζουν. Εγώ θεωρώ και αντιμετωπίζω τον Αλεβιτισμό ως μια δημοκρατική εκδοχή του Ισλάμ. Το έχω πει και στο παρελθόν αυτό. Έχω πει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι δημοκρατικές διεργασίες στο χώρο των Αλεβιτών".

Ποιός είναι ο στόχος του AKP
"Είναι δυνατόν να διευρυνθούν οι διεργασίες που γίνονται για την ανάπτυξη κουλτούρας δημοκρατικού Ισλάμ. Υπάρχουν κάποιοι μέσα στο ΑΚΡ που το επιδιώκουν αυτό, είναι αυτοί που θέλουν να λυθεί και το Κουρδικό. Ορισμένοι, όπως ο Αλί Μπουλάτς, μπορούν να συμμετέχουν στις προσπάθειες αυτές. Δεν μπορώ να πω ότι το AKP είναι συνολικά αρνητικό. Όμως μέσα στο ΑΚΡ υπάρχουν δυνάμεις που προσεγγίζουν το Κουρδικό με τον κλασσικό τρόπο, ομάδες που εμφορούνται από φασιστική νοοτροπία, που δεν θέλουν τη λύση του Κουρδικού. Είναι άτομα σαν τον Κιουσράτ Τουζμέν (Kürşat Tüzmen). Ο σκοπός του ΑΚΡ είναι να εξουδετερώσει τις δυνάμεις εκείνες των Κούρδων που δεν είναι ενταγμένες στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας και εκείνες που είναι εντεταγμένες να τις απονευρώσει και να τις φέρει στο σημείο να αποδεχτούν τις δικές του θέσεις. Υπάρχουν και συνένοχοι σε αυτό το παιχνίδι. Είναι η Αγγλία, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε., οι ηγέτες του Νότιου Κουρδιστάν".

Το Ισλάμ του AKP είναι το Ισλάμ του Muaviye*
*Muaviye: πεθερός του Μωάμεθ
"Το AKP χρησιμοποιεί το Ισλάμ και λένε ότι κάτι κάνουν. Στην ουσία δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Αυτό που εφαρμόζει το AKP, είναι το Ισλάμ του πεθερού του Μωάμεθ, Μουαβιέ, είναι το αντι-ισλάμ. Έχω βαθειά ιστορική γνώση του Ισλάμ. Τί είναι το Ισλάμ; Στέλνω ανοικτή επιστολή στους βουλευτές του ΑΚΡ. Αυτό που εφαρμόζετε εσείς είναι το αντι-ισλαμ του Μουαβιέ. Όπως είναι γνωστό, ο Μουαβιέ είναι παιδί του Εμπού Σουφιάν (Ebu Süfyan). Πριν την έλευση του Μωάμεθ στη Μέκκα, όλοι αυτοί δεν ήταν μουσουλμάνοι και ζούσαν όλοι τους στην αριστοκρατική τάξη. Μετά την άφιξη του Μωάμεθ στη Μέκκα, όλοι αυτοί πήγαν μαζί του και δήλωσαν τη στήριξή τους σ' αυτόν. Όμως, λίγες μέρες μετά το θάνατο του Μωάμεθ, όλοι αυτοί επέστρεψαν και πάλι στην αριστοκρατική ζωή. Από κει και μετά ό,τι έκαναν για το Ισλάμ το ξέρουμε όλοι μας. Πρώτα δολοφόνησαν τον Αλί και μετά, την περίοδο του Μουαβιέ, δολοφόνησαν τον Χουσείν, στην Κερμπέλα. Στην ουσία αποτελείωσαν τους ανθρώπους αυτούς και ό,τι έκαναν, το έκαναν στο όνομα του Ισλάμ.
Στα όρη Ζάγρος ζούσαν οι Γεζιντίδες (Κούρδοι Ζωροάστρες, σ.τ.μ.). Σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστοι. Χιλιάδες άνδρες από αυτούς τους σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες γυναίκες τους τις πήραν και τις έκλεισαν στα χαρέμια. Αυτό είναι το Ισλάμ του Μοαβιέ. Αυτό ακριβώς κάνει και το ΑΚΡ. Το Ισλάμ του ΑΚΡ δεν είναι το πραγματικό Ισλάμ. Αυτοί δεν εκπροσωπούν το πραγματικό Ισλάμ, το εκμεταλλεύονται για να κατέχουν και να εκμεταλλεύονται την εξουσία.
Πριν λίγες μέρες πέθανε στο Ιράν ο θρησκευτικός ηγέτης Μονταζερί. Εκείνος στάθηκε πάντα μακρυά από την εξουσία. Ηταν ένας από εκείνους που είναι αντίθετοι με την άποψη που έχει ο Αλί Χαμενεΐ και ο Αχμέτ-ι Νετζάτ για το Ισλάμ. Η δική μου προσέγγιση είναι κοντά στην προσέγγιση που έχει Μονταζερί για τη σχέση Ισλάμ και εξουσίας".

Γιατί δεν λύνετε το πρόβλημα;
"Όλοι στην Τουρκία παραδέχονται ότι υπάρχει Κουρδικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει κανείς που να το αρνείται αυτό. Μα αφού παραδέχεσαι ότι υπάρχει Κουρδικό πρόβλημα, γιατί δεν το λύνεις; Επειδή κρατούν άλλοι το κλειδί της λύσης. Απλά έβαλαν μπροστά σου το πρόβλημα. Και συ περιμένεις από κάπου το σύνθημα. Αυτό είναι διπροσωπία και ανηθικότητα. Σου λένε μην το λύνεις και συ δεν το λύνεις. Είναι αυτό ηθικό;"

Περιμένουμε μια αυθεντική λύση που να αρμόζει στην ιστορία της Ανατολής
"Αυτό είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Εγώ ξέρω τί πόνο προκαλούν οι απώλειες και οι κηδείες των ανταρτών και των στρατιωτών. Είμαι αυτός που έχω ζήσει πιο πολύ από τον καθένα την κάθε σταγόνα αίμα που έχει χαθεί και την κάθε απώλεια ζωής. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί κάθε μέρα το θάνατο ανθρώπων. Εξ αιτίας του έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι. Υπάρχουν 17 χιλιάδες ανεξιχνίαστες δολοφονίες. Αυτές τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες πρέπει να τις αναλύσουμε καλά. Κανείς δεν δικαιούται να κάνει φτηνές πολιτικές.
Γι' αυτό πρότεινα μετ' επιτάσεως τη δημιουργία Ακαδημίας Πολιτικής. Δυστυχώς δεν έχει κάποιο βήμα στην κατεύθυνση αυτή. Το ΑΚΡ ακούει αυτά που λέω και τα υλοποιεί, δημιουργεί τόσες ακαδημίες πολιτικής και εμείς (οι Κούρδοι) ακόμα δεν κάναμε τίποτα. Αν δεν ιδρύσουν Ακαδημία Πολιτικής, δεν πρόκειται να κατανοήσουμε το γεγονός των 17 χιλιάδων ανεξιχνίαστων δολοφονιών.
Εκτός από τις ζωές και από τις ηθικές απώλειες, έχουμε και τις υλικές. Έχουν χαθεί, ξοδεύονται για το Κουρδικό εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Αυτό τί σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι καταδικάζονται οι κάτοικοι της Ανατολής στην πείνα, την ανέχεια και την αναεργία.
Μας φέρνουν ως παράδειγμα την Ισπανία. Όμως η Ισπανία έχει λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα, έκανε δημοκρατικά βήματα. Όμως μετά διολίσθησε στον καπιταλισμό. Αυτοί κατάφεραν και έλυσαν τα εσωτερικά τους προβλήματα. Και εμείς θα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημά μας με βάση τα δικάμας ιστορικά δεδομένα. Η Ισπανία το έλυσε με βάση τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό, εμείς πρέπει να το λύσουμε με βάση τα ιστορικά δεδομένα της περιοχής μας."

Πρέπει να συγκροτηθεί Επιτροπή Δικαιοσύνης και Τεκμηρίωσης
"Άκουσα πριν λίγες μέρες ότι στη Βραζιλία συγκροτήθηκε Επιτροπή Τεκμηρίωσης. Θα εξιχνιάσει τα γεγονότα της περιόδου 1964-85, όταν η στρατιωτική χούντα έκανε βασανισμούς και παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα διερευνήσει και τη δράση των κοντργκερίλα.
Εγώ πρότεινα το εξής: Αν θέλουμε να λυθεί το Κουρδικό, θα πρέπει να συγκροτηθεί στα πλαίσια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μια Επιτροπή Δικαιοσύνης και Τεκμηρίωσης των εγκλημάτων που έγιναν εναντίον των Κούρδων. Γιατί δεν συγκροτείται;
Αν συγκροτηθεί και καταλήξει σε συμπεράσματα η επιτροπή αυτή, δεν θα υπάρχει πλέον βία και τάση διαμελισμού της κοινωνίας. Η Εθνοσυνέλευση είναι ο χώρος στον οποίο θα πρέπει να λυθεί το Κουρδικό. Κια αφού όλοι λένε ότι η Εθνοσυνέλευση είναι ο κατάλληλος χώρος για να λυθεί το Κουρδικό Πρόβλημα, γιατί δεν το λύνετε;
Τί περιμένετε;
Γιατί μας κλείνετε τα κόμματά μας;"

Ο φασισμός του Χίτλερ πήρε ως παράδειγμα τους Τούρκους
"Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη διάθεση να γίνω συνομιλητής του τουρκικού κράτους. Εμένα μου αρκεί να λυθεί το πρόβλημα. Η υπεύθυνη στάση μου στη φυλακή γλύτωσε το κράτος και το ΑΚΡ από πολλά-πολλά προβλήματα. Όμως, παρόλα αυτά, εκείνοινδεν κάνουν τίποτα για να λυθεί το πρόβλημα. Συμπεριφέρονται διπρόσωπα. Ορισμένοι μέσα στο AKP, όπως και το εθνικιστικό MHP και το ρεπουμπλικανικό CHP εμμένουν στην κλασική εθνικιστική στάση. Αυτό που προσπαθούν να αναπτύξουν, είναι ο τουρκικός φυλετικός εθνικισμός. Αυτός ο εθνικισμός αποτέλεσε πρότυπο για τον εθνικισμό του Χίτλερ. Ο εθνικισμός του Χίτλερ τράφηκε από τον τουρκικό εθνικισμό. Το ίδιο και αυτός του Μουσολίνι. Ο φλυετικός τουρκικός εθνικισμός των ανθρώπων αυτών δεν έχει σχέση με τους Τούρκους, είναι ιδεολογικός εθνικισμός. Αυτή είναι η προσέγγιση του MHP και του CHP."

Ο τουρκικός εθνικισμός είναι μια Μαύρη Τρύπα
"Εμείς δεν έχουμε τέτοια προσέγγιση. Για μας δεν υπάρχει ούτε τουρκικός, ούτε κουρδικός φυλετικός εθνικισμός. Αυτός ο τουρκικός εθνικισμός, το έχω πει και στο παρελθόν, αποτελεί μια μαύρη τρύπα. Θα καταπιεί όλους τους πολιτισμούς, όλες τις γλώσσες, θα τα αποτελειώσει όλα στο εσωτερικό του και στο τέλος θα χαθεί και ο ίδιος. Αυτό δεν έχει σχέση με τους Τούρκους. Αυτό είναι μια ιδεολογική προσέγγιση, έχει στο κέντρο του μια ιδεολογία και δεν έχει σχέση με τους Τούρκους.
Αυτή η προσέγγιση είναι πολύ επικίνδυνη για μας."

Συνομοσπονδιακή Ένωση Ανατολής και Μεσοποταμίας
"Ακουσα από το ραδιόφωνο για το KCK (συνέχεια του ΡΚΚ, σ.τ.μ.). Λένε ότι επιδιώκει τη δημιουργία συνομοσπονδία με την Τουρκία. Όχι, δεν είναι έτσι. Το KCK δεν ασχολείται με σύνορα και με το κράτος. Εμείς επιδιώκουμε την ένωση των λαών της Ανατολής και της Μεσοποταμίας, την δημοκρατική ένωση, την συνομοσπονδιακή ένωση των Τούρκων και των Κούρδων, μια δημοκρατική συνομοσπονδία. Αυτό δεν πειράζει τα σύνορα. Όμως το τουρκικό κράτος θεώρησε το ΚCK παράνομο, και έκανε προχθές μια σειρά από συλλήψεις σε κάποια από τα στελέχη του. Εάν το κράτος κάνει έτσι, δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην Τουρκία οι Κούρδοι της Ευρώπης, του Καντίλ και του Μαχμούρ (στρατόπεδο πολιτικών προσφύγων στο Νότιο Κουρδιστάν, σ.τ.μ). Το Μαχμούρ είναι ένα τμήμα που ανήκει στο KCK. Το Μαχμούρ έχει τρεις κόκκινες γραμμές. Η βουλή του, η εκτελεστική του εξουσία και η αυτοάμυνά του. Αν του αναγνωριστούν, τότε θα επιστρέψει στην Τουρκία. Η επιστροφή του Μαχμούρ θα γίνει συλλογικά. Θα έλθουν και θα εγκατασταθούν σε κάποια από τις πλαγιές του όρους Τζούντι. Αν δεν γίνει έτσι, δεν έρχεται κανείς, ούτε ένα άτομο. Ούτε κανείς από την Ευρώπη θα έλθει. Φυσικά, το αν θα επιστρέψουν ή όχι, θα το αποφασίσουν οι ίδιοι, εγώ δεν ανακατεύομαι".

Το βασικό μας πρόβλημα είναι οντολογικό
"Το βασικό μας πρόβλημα είναι οντολογικό, δηλαδή επιβίωσης. Το δικό μας πρόβλημα είναι πρόβλημα επιβίωσης. Δίνουμε έναν αγώνα επιβίωσης. Μόνο έτσι θα πρέπει να προσεγγίζουν και να βλέπουν τον αγώνα μας".

Δεν θα με ξεγελάσουν με μια τηλεόραση
"Η διοίκηση της φυλακής μου είπε ότι δεν θα μου δώσουν τηλεόραση. Ο Γενικός Διευθυντής Ποινών και Πειθαρχείας μου ζήτησε να είμαι πειθαρχικός για να μου την δώσουν. Νομίζουν ότι θα με ξεγελάσουν με μια τηλεόραση. Να ξέρουν όλοι ότι εμένα κανείς δεν μπορεί, δεν είναι σε θέση να με χρησιμοποιήσει. Εγώ έχω αρχές στις οποίες έχω βαθειά και αδιατάρακτη πίστη.
Προσπαθούν να μετατρέψουν ορισμένες βελτιώσεις στη κελί μου σε θέμα διαπραγματεύσεων και δούναι και λαβείν. Αν μην περιμένουν κάτι τέτοιο από μένα. Τους είπα ότι δεν είμαι παιδί, να με ξεγελάσουν με μια τηλεόραση.
Όμως εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Μαζί με μένα υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που έχουν τιμωρηθεί και είναι στις φυλακές. Ο μόνος που δεν έχει τηλεόραση είμαι εγώ. Αυτό είναι μια διάκριση εις βάρος μου και πρέπει να κατανοήσουμε το γιατί γίνεται. Ορισμένοι λένε ότι συνεργάζομαι με το κράτος. Έτσι είναι η κατάσταση αυτών πυο συνεργάζονται με το κράτος; Εγώ το μόνο που ζήτησα είναι αυτά που είναι απαραίτητα για να κρατηθώ στη ζωή. Ζήτησα να μπορώ να παίρνω αέρα, να αναπνέω. Δεν θέλω τίποτα άλλο για τον εαυτό μου. Τα λέω αυτά για εκείνους που λένε ότι ο Οτζαλάν θέλει να σώσει τον εαυτό του. Εγώ δεν θέλω τίποτε άλλο, από το να μπορώ να αναπνέω, κάτι που είναι βασικό και φυσικό δικαίωμα του καθενός. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου, αν μπορείς να αναπνέεις τον αέρα, σου αρκεί.
Το ξαναλέω, εσείς εδώ μπορείτε να με σκοτώσετε. Δεν φοβάμαι.
Μου λένε να είμαι φρόνιμος, να μη μιλάω.
Μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει χωρίς να μιλάει;
Η φιλοσοφία μου είναι να μιλάω, να εκφράζω τις ιδέες και τις απόψεις μου, να λέω τις εκτιμήσεις μου. Αυτό είναι το καθήκον μου.
Αυτό που μου κάνουν εδώ, είναι ζωντανός θάνατος.
Όπως θανατώνουν έναν άνθρωπο στην αγχόνη σε τρία δευτερόλεπτα, εδώ εμένα με θανατώνουν με αργό θάνατο".
Πηγή: ANF NEWS AGENCY
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Read more...

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα συζητήσει το Κουρδικό


Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην τελευταία σύνοδό του για το 2009 θα συζητήσει το δημοκρατικό άνοιγμα, όσα βιώθηκαν μετά την απαγόρευση της λειτουργίας του DTP, καθώς και τις διαδηλώσεις που έγιναν στους δρόμους στο πλαίσιο αυτό.

Η τελευταία καθιερωμένη σύνοδος του ΣΕΑ θα πραγματοποιηθεί στις 28/12/2009 στο Προεδρικό Μέγαρο.Το βασικό θέμα λέγεται ότι θα είναι το δημοκρατικό άνοιγμα, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εσωτερικών Αταλάι θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου σε σχέση με το άνοιγμα και τις εξελίξεις. Στη σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν ο αγώνας εναντίον του ΡΚΚ, οι ενέργειες που θα γίνουν προς την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και προς την περιφερειακή κουρδική διοίκηση του Β. Ιράκ, καθώς επίσης και τα οικονομικά και κοινωνικά σχέδια που θα παρεμποδίσουν τη στρατολόγηση νέων στα βουνά. Στη σύνοδο θα επισημανθεί ότι το δημοκρατικό άνοιγμα έχει ενοποιητικό και όχι διασπαστικό χαρακτήρα.

Στο ΣΕΑ θα τεθούν υπό φακό και οι εξωτερικές εξελίξεις. Κατά τη σύνοδο αναμένεται ο πρωθυπουργός να προβεί σε ενημέρωση σχετικά με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ομπάμα και τις άλλες επαφές του στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί το αίτημα για αποστολή επιπλέον στρατιωτών στο Αφγανιστάν, τα πιθανά βήματα κατά του πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν, η τελευταία κατάσταση στο Ιράκ, καθώς επίσης και η συμβολή των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον του ΡΚΚ. Στην σύνοδο, πέραν αυτών, έγινε γνωστό ότι θα αξιολογηθούν οι σχέσεις με την Ε.Ε., και η πολιτική Κύπρου.

Read more...

Οι βουλευτές του DTP θα ενταχθούν στο Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας


Οι 19 βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας(DTP), η λειτουργία του οποίου απαγορεύτηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής της İstanbul Ufuk Uras θα ενταχθούν στο Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) και θα ασκήσουν το βουλευτικό τους αξίωμα υπό την αιγίδα αυτού του Κόμματος.

Με τον τρόπο αυτό το BDP αναδείχθηκε στο τέταρτο κόμμα που έχει έδρες στη Βουλή.

Με την συμμετοχή του ανεξάρτητου βουλευτή Ufuk Uras το BDP απέκτησε το δικαίωμα αντιπροσώπευσης στη Βουλή.

Το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας κατέθεσε την αίτηση σχετικά με το σχηματισμό ομάδας χτες στη Προεδρεία της Βουλής.

Η κατανομή εδρών στη Βουλή είναι ως εξής:

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης: 338 έδρες

Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 97

Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης: 69

Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας: 20

Ανεξάρτητοι: 8

Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα:8

Δημοκρατικό Κόμμα: 1

Κόμμα Τουρκίας: 1

Κενές: 8

Read more...

Αναχαίτιση C-130 της ΠΑ από τουρκικό ραντάρ αεράμυνας στην περιοχή της Ρόδου!


Μεταφορικό αεροσκάφος τύπου C-130H της ΠΑ κατά τη διάρκεια τακτικού νότιου δρομολογίου, το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από Ρόδο στις 12:35, αναχαιτίστηκε από τουρκικό ραντάρ αεράμυνας και ενώ βρισκόταν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ). Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό συνέβη σήμερα το μεσημέρι όταν στις 12:38 το πλήρωμα του αεροσκάφους έλαβε δύο προειδοποιητικά σήματα πως πετούσε σε τουρκικό Εναέριο Χώρο και θα έπρεπε να απομακρυνθεί αλλιώς θα εκτελείτο εναντίον του τακτική επιχείρηση.

Το πλήρωμα του ελληνικού C-130 αγνόησε, όπως ήταν φυσικό τις τουρκικές προειδοποιήσεις συνεχίζοντας κανονικά την πτήση του.

Κατόπιν τούτου η Τουρκία στις 12:40 ενεργοποίησε την κόκκινη γραμμή μεταξύ Εσκί Σεχίρ και του ΕΚΑΕ στη Λάρισα διαμαρτυρόμενη για την ελληνική ενέργεια, να μην υπακούσει δηλαδή στίς προειδοποιήσεις του τουρκικού ραντάρ!

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι το πρώτο που συμβαίνει και αφορά αναχαίτιση τακτικής πτήσης μεταφορών της ΠΑ μέσα στα ελληνικά όρια τόσο του ΕΕΧ όσο και του FIR Αθηνών και καταδεικνύει φανερά την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει ανοικτά σε αμφισβήτηση του υπάρχοντος καθεστώτος στην περιοχή των Δωδεκανήσωνκαι ιδιαίτερα αυτού των στρατιωτικών πτήσεων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Μία καταστροφή που τελικά δεν έγινε


Τυχεροί στάθηκαν οι 5000 κάτοικοι του χωριού Eceabat όταν το υπό σημαία Αγίου Βικέντιου φορτηγό πλοίο M/V Lady Juliet εμβόλισε τον κυματοθραύστη του παραθαλάσσιου χωριού (για την ακρίβεια εισχώρησε κατά 6 μέτρα στον κυματοθραυστη) στα στενά των Δαρδανελλίων μετά από λανθασμένο χειρισμό.

Το πλοίο θεωρητικά σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα μετέφερε 6.900 τόνους Νιτρική Αμμωνία. Τελικά όμως όπως αποδείχτηκε μετά την πρόσκρουση, το πλοίο μετέφερε 152 τόνους εκρηκτικής ύλης για την κατασκευή κεφαλών ρουκετών και 24,6 τόνους εκρηκτικής ύλης για κατασκευή βομβών.

Το πλοίο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από την Ουκρανία και προορισμός του ήταν την Αλγερία. Το πλοίο διέσχισε τα στενά του Βοσπόρου χωρίς να γνωρίζουν οι αρχές το ακριβές φορτίο το οποίο μετέφερε. Κατά τη διάρκεια δε της πορείας του στα στενά των Δαρδανελίων δεν υπήρχε πάνω στο πλοίο ο πιλότος που θα έπρεπε να το καθοδηγεί.

Τελικά το πλοίο αποκολλήθηκε αργά το βράδυ της 18 Δεκεμβρίου με τη βοήθεια δύο ρυμουλκών.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα για το επίπεδο ασφαλείας των πλοίων που διασχίζουν ένα από τα πιο πολυσύχναστα περάσματα στον κόσμο. Πως γίνεται σε μία χώρα που φημίζεται για τα αυστηρά μέτρα προστασίας να επιτρέπεται σε ένα πλοίο που διασχίζει μία περιοχή που κατοικούν 12 εκατ. άνθρωποι να μεταφέρει παράνομα τέτοιο «εκρηκτικό» φορτίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP