Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Βασανιστικό δίλημμα το Κουρδικό


Της Μαρίας Ζαχαράκη
Στην Τουρκία όλοι είναι θυμωμένοι αυτές τις μέρες. Και κυρίως απορημένοι, γιατί οι Κούρδοι πάλι ξεσηκώθηκαν και μετατρέπουν σε λίμνη αίματος κάθε πέρασμα του τουρκικού στρατού σε Ανατολή και Δύση. Την ώρα που η τουρκική κοινωνία και συνείδηση είχε αρχίσει να αποδέχεται τη διαφορετικότητα της Ανατολίας και να είναι έτοιμη να δεχθεί «ανοίγματα» και παραχώρηση δικαιωμάτων στους Κούρδους, αντίστοιχα η τουρκική πολιτική δεν αποδείχθηκε τόσο έτοιμη να κάνει πράξη τις πρωτοβουλίες της.

Δεν πέρασε ένας χρόνος που η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το «Κουρδικό Άνοιγμα», για πρώτη φορά μια πολιτική πρωτοβουλία που δεν πρότεινε λύση με όπλα κατά των αποσχιστικών τάσεων των Κούρδων-, και ξέχασε ότι έπρεπε να κάνει πράξεις, ό,τι υποσχέθηκε, πριν οι «άλλοι» πάρουν πάλι τα όπλα. Δηλαδή, περισσότερα δικαιώματα και αυτονομία των Κούρδων στην Ανατολία. Αν και η τουρκική πολιτική απέδειξε ότι ακόμη απέχει από την εξεύρεση λύσης στο Κουρδικό, ο κοινός νους και ιδιαίτερα ο τύπος της Τουρκίας, που κατευθύνει πολλές φορές τη μαζική αντίληψη, έχει αλλάξει, αντιδρώντας αυτή τη φορά απέναντι στις κουρδικές επιθέσεις πολύ διαφορετικά απ' ό,τι μία δεκαετία πριν.


Η πολιτική εξουσία
Κοινός τόπος πλέον είναι, ακόμη και στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, ότι οι Κούρδοι σκότωσαν, αλλά ένοχη είναι η πολιτική εξουσία. Όλο και περισσότερες πένες είναι πεπεισμένες, πλέον, ότι η λύση δεν είναι η καταστολή και το «κυνήγι Κούρδων» του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ, αλλά οι πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση πλέον της αυτονομίας της «διαφορετικής» αυτής κοινότητας. Η λέξη «αυτονομία» μπορεί να φόβιζε και να εξορκιζόταν πριν από κάποια χρόνια, καθώς αυτόματα σήμαινε για την τουρκική εθνική ακεραιότητα «διάσπαση», σήμερα όμως προβάλλεται ως η μόνη εναπομείνασα λύση για τους Κούρδους.

«Μία αληθινή πρωτοβουλία θα διασπούσε το ΡΚΚ. Ας αφήσουμε στην άκρη το εκλογικό κόστος και ας κάνουμε ό,τι κάνουν και οι άλλες χώρες για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία. Ας γίνουμε έξυπνοι και μην πέφτουμε στην παγίδα της σύγκρουσης», προέτρεπε ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις των Κούρδων αυτονομιστών στη νοτιο-ανατολική Τουρκία, αλλά και την Κωνσταντινούπολη. H κοινωνικο-πολιτική σύνθεση του τουρκικού κράτους είναι τέτοια, που πάντα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά διλήμματα και απαιτεί έξυπνες στρατηγικές επιλογές, προκειμένου να επιτύχει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη μέσα στη χώρα.

Παρόλ' αυτά, η ένταση στο εσωτερικό της χώρας με το ΡΚΚ και στο εξωτερικό με το Ισραήλ έχει οδηγήσει τελευταία την τουρκική πολιτική ηγεσία σε βιαστικές και λαϊκίστικες ρητορείες, ένδειξη της αποτυχίας εφαρμογής των προαναγγελμένων λύσεων. Αυτό κάνει την κατάσταση πιο πολύπλοκη, αλλά όχι και μη αναστρέψιμη. Ο Άγγλος φιλόσοφος και πολιτικός Φράνσις Μπέικον έλεγε: «Θεραπεύεις την ασθένεια, σκοτώνοντας τον ασθενή». Σκοτώνοντας τον άρρωστο ίσως είναι ο πιο εύκολος, φτηνός και καλύτερος τρόπος να απαλλαγείς από την αρρώστια. Έτσι φαίνεται ότι λειτουργούν ακόμη η τουρκική πολιτική και ο στρατός, όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν «ασθένειες» που παραλύουν την τουρκική κοινωνία, παρά τις περί του αντιθέτου ανακοινώσεις για «ανοίγματα».

Πυροδοτούν την έχθρα
Για παράδειγμα, η απάντηση στις τελευταίες αιματηρές επιθέσεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (με αντίστοιχο θάνατο δεκάδων αυτονομιστών ως αντίποινα), η τηλεοπτική κάλυψη των κηδειών των χαμένων στρατιωτών και της θλίψης των οικογενειών τους, όλα αυτά με κανέναν τρόπο δεν συμβάλλουν στην επίλυση. Προκαλούν το κοινό αίσθημα της μάζας, η οποία νιώθει υποχρεωμένη να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα μόνο της μίας πλευράς, και πυροδοτούν τον εθνικό διχασμό και την έχθρα μέσα στην τουρκική κοινωνία. Κυβέρνηση και στρατός οργανώνουν και συμμετέχουν σε τέτοιες κηδείες προκαλώντας, αντί να προλαμβάνουν την περαιτέρω εχθρότητα. Πώς γίνεται τα κανάλια να μπαίνουν μέσα στα σπίτια των οικογενειών των χαμένων στρατιωτών και να δείχνουν τους γονείς να κλαίνε, να λιποθυμούν και να γεμίζουν τις οθόνες με συγκινητικά σχόλια γι' αυτές τις τραγικές στιγμές και να μη συγκινείται κάποιος ή να μην επιζητά την τιμωρία των «κακών»; Η τηλεοπτική εκμετάλλευση του πόνου των ανθρώπων αυτών καταδεικνύει ότι η πολιτική δεν είναι καθόλου έντιμη και σοφή.

Σημειωτόν οι μεταρρυθμίσεις
ΕΙΝΑΙ εμφανές, πλέον, ότι η κυβέρνηση προχωράει αργά στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την Ε.Ε. και ότι ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών καθυστερεί στην αναγνώριση των πολιτιστικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων των Κούρδων, που περιλάμβανε το περίφημο «Δημοκρατικό Άνοιγμα». Από την άλλη πλευρά, λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν μη κυβερνητικές και κοινωνικές οργανώσεις δεν αναζητούνται καν, ή κρύβονται σκόπιμα. «Όλες αυτές οι αποτυχίες είναι σοβαρές και η κοινή γνώμη δικαιολογημένα πονάει και θρηνεί. Αυτοί που πρέπει να λάβουν αποφάσεις για θεραπεία, επιλέγουν την καταστροφή του ιστού της πολυπολιτισμικής κοινωνίας της Τουρκίας. Αντί να κατευνάζουν τον εθνικισμό, προκαλούν νέα αντίδραση και ανταγωνισμό, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Τουρκίας», γράφει ο Μοχάμεντ Τσετίν στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ζαμάν».

Σε σοβαρή αμφισβήτηση ο στρατιωτικός νόμος στα νοτιο-ανατολικά της χώρας
Η ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΗ απάντηση της κυβέρνησης στα τελευταία γεγονότα δείχνει ότι ακόμη βρίσκεται μακριά από την κατανόηση των λάθος τακτικών της πολιτικής της. Το ζήτημα είναι αν είναι αρκούντως προετοιμασμένη να απαντήσει στη βία, όπως διαφάνηκε από τη ρητορική που ανέπτυξε το πρωθυπουργικό γραφείο την περασμένη εβδομάδα, ή αν οι πολιτικοί χρειάζεται να γίνουν πιο «επιθετικοί» στη διαχείριση της ρίζας της βίας και να δουν τις αδικίες, οι οποίες επιτρέπουν στους Κούρδους να επιτίθενται; Η σημερινή κυβέρνηση, πριν από 10 μήνες, προσπάθησε να τραβήξει μία γραμμή στο πικρό παρελθόν. Μόνο που δεν διευκρινίστηκε αν η Τουρκία πρέπει να κρατήσει ένα πιο γλυκό καρότο ή ένα μεγαλύτερο μαστίγιο.

«Η απάντηση είναι αυτή που ήταν πάντα. Ότι η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει μία διπλά αιχμηρή προσέγγιση. Πρέπει να καταλάβει τις ρίζες της επιθετικότητας και της δυσανασχέτησης, αλλά την ίδια ώρα να πολεμήσει και εκείνους που προσπαθούν να κερδίσουν από την πολιτική αντιπαράθεση μέσω του εκφοβισμού και της βίας. Δεν πρέπει μόνο να πολεμήσει την τρομοκρατία, αλλά να δημιουργήσει τις συνθήκες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», εκτιμά ο αναλυτής Άντριου Φίνκελ.

Όταν η πολιτική κλείνει τους δρόμους που οδηγούν στην ελεύθερη και δημοκρατική έκφραση, τότε δεν έχει καμία λογική απάντηση να δώσει στους αντάρτες εκείνους που χρησιμοποιούν σφαίρες και στα παιδιά που πετάνε πέτρες. Το δίλημμα της πολιτικής είναι ότι παραχωρώντας μεγαλύτερη ελευθερία στους Κούρδους, μπορεί να οδηγηθεί σε μία κατάσταση που δεν θέλει καν να ακούσει. «Δώσ’ τους μία ίντζα και θα ζητήσουν δικό τους κράτος». Η Τουρκία δεν βρίσκεται πλέον στη δεκαετία του ’90, όταν η καταστολή ήταν το κύριο μέσο αντιμετώπισης των Κούρδων.

Η νοοτροπία φαίνεται να έχει αλλάξει και το κοινό αίσθημα διά μέσου ή κατ’ επιβολήν του Τύπου είναι ενάντια πλέον στην καταπίεση και τον πατερναλιστικό έλεγχο που ασκεί η εξουσία σε όλη την κοινωνία. Η τελευταία έξαρση της βίας των Κούρδων έθεσε σε σοβαρή αμφισβήτηση το στρατιωτικό νόμο στα νοτιο-ανατολικά της χώρας. Μία κοντόφθαλμη και λαϊκίστικη πολιτική σιγά-σιγά θα σκοτώσει και την ίδια την τουρκική κοινωνία, η οποία δεν θα είναι σε θέση πάντα να εξουδετερώνει τις «ασθένειές» της.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_1812.html#ixzz0sBGFRDU6

Read more...

ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΗ = ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ


O πρόεδρος της ευρωπαικής ομοσπονδίας Τούρκων Δ. Θράκης (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίμπογλου δήλωσε ; ¨ Αποτελεί ένα ενθαρρυντικό βήμα το ότι ο Έλληνας δημοσιογράφος Τάκης Καμπύλης στο πάνελ ελληνοτουρκικής φιλίας Δάφνης, έκανε λόγο για ¨Τουρκική μειονότητα¨.

Ο Καμπύλης αναφέρθηκε στον ρόλο που παίζουν τα μίντια στην παγίωση γενικών αρνητικών αντιλήψεων και στην διάδοση των εννοιών. Αυτό επιβεβαιώνει και η ανησυχία που αισθάνονται οι Έλληνες δημοσιογράφοι από αυτή τη κατάσταση. Είναι απαράδεκτο οι Έλληνες δημοσιογράφοι που μιλάνε για ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, να νιώθουν ανησυχία όταν κάποιος μιλάει για τουρκική μειονότητα στην Θράκη¨.


Στις 14-15 Ιουνίου 2010 πραγματοποιήθηκε το 9ο Φεστιβάλ ελληνοτουρκικής φιλίας Δάφνης. Στο φεστιβάλ που άρχισε στις 12-13 στην Ξάνθη και στο πάνελ που διοργανώθηκε στην Πρίγκηπο με τίτλο ¨χιλιάδες περιστέρια¨ άνθρωποι από τις δύο ακτές συναντήθηκαν και έδωσαν μηνύματα ειρήνης

Στα εγκαίνια του φεστιβάλ που έγιναν στις 12-6 στον κήπο του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης, συναντήθηκαν Έλληνες και Τούρκοι δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες. Μετείχαν ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, ο δήμαρχος νήσων Μουσταφά Φαρσάκογλου, ο Διευθυντής του γραφείου πολιτικών υποθέσεων Αλέξης Αλεξανδρής και ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης.

Οι δηλώσεις του Καμπύλη προκάλεσαν ανησυχία στους Έλληνες δημοσιογράφους.
Με βάση την είδηση της εφημερίδας Εμπρός, ο αρθρογράφος της Καθημερινής Τάκης Καμπύλης στο πανελ που διοργανώθηκε στην Ξάνθη, μίλησε για ¨Τουρκική μειονότητα¨ και είπε πως είναι αντίθετος σε όρους όπως ¨ψευδοκράτος¨ και ¨ψευδομουφτής¨. Επίσης ο Καμπύλης αναφερόμενος σε άρθρο στην εφημερίδα ¨Τα Νέα¨ με τίτλο ¨Περιστατικό ξυλοδαρμού από Γκρίζους Λύκους¨ σχετικά με ξυλοδαρμό Έλληνα δημοσιογράφου στην Κωνσταντινούπολη, είπε πως μπορεί να πρόκειται για προβοκάτσια.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_4435.html#ixzz0sBFNN5Tj

Read more...

Παραχώρηση μεταχειρισμένων αμερικανικών επιθετικών ελικοπτέρων στη Τουρκία


Το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε τελικά την έγκρισή του για παραχώρηση μεταχειρισμένων επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-1W Super Cobra στη Τουρκία, ικανοποιώντας παλαιό αίτημα της Άγκυρας που σχετίζεται με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ηurriyet, δύο Super Cobra θα παραδοθούν από τα αμερικανικά αποθέματα το συντομότερο δυνατό ενώ επιβεβαιώθηκε και επίσημα ότι απομένουν μόλις 5 επιθετικά ελικόπτερα του τύπου σε υπηρεσία στο Τουρκικό Στρατό.

Read more...

Bρόμικος πόλεμος στα τριεθνή


Της Eλενας Mπέλλη

Ερήμωσαν τα κουρδικά χωριά του Iράκ στα σύνορα με το Iράν, όπως ερημώνουν σιγά - σιγά τα χωριά των Kούρδων στα τουρκικά σύνορα: Eκεί στα τριεθνή, ένας βρόμικος πόλεμος εις βάρος του κουρδικού πληθυσμού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με την αγαστή συνεργασία Aγκυρας - Tεχεράνης και την ύποπτη, σχεδόν «ένοχη» σιωπή της Bαγδάτης.

Πριν από μερικές εβδομάδες, το ιρανικό πυροβολικό, συνεπικουρούμενο από βομβαρδιστικά αεροσκάφη, έπληξε πολλά χωριά στην συνοριακή περιοχή, εξαναγκάζοντας εκατοντάδες Kούρδους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Kαι ενώ οι βομβαρδισμοί από τις ιρανικές δυνάμεις δεν σπανίζουν στο Oρος Kαντίλ, αυτή τη φορά η Tεχεράνη αποφάσισε να επαναλάβει το μεγάλο βήμα:

Eισέβαλε στο ιρακινό έδαφος, σε βάθος 1,5 χιλιομέτρου, για επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» των Kούρδων ανταρτών της PJAK. Eίναι η Oργάνωση για την Eλευθερία στο Kουρδιστάν, που έχει συσταθεί από Kούρδους του Iράν με μοναδικό στόχο την αυτοδιάθεση. Δεκάδες χωριά αποδεκατίστηκαν και οι κάτοικοί τους μένουν πια σε προσφυγικούς καταυλισμούς, η γη παραδόθηκε στις φλόγες, η αγροτική οικονομία καταστράφηκε. Yπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός. Kαι όμως, η αντίδραση της Bαγδάτης ήταν εξαιρετικά επιεικής: Mία κυβερνητική ανακοίνωση καλεί τα γειτονικά κράτη να σεβαστούν τα σύνορα της χώρας...

Χερσαίες επιχειρήσεις
Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ιρανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο ιρακινό έδαφος. Oι χερσαίες επιχειρήσεις ξεκίνησαν πριν από σχεδόν ένα χρόνο και, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας The New York Times, κάποιες φορές εξελίχθηκαν σε άκρως επικίνδυνες για την ειρήνη στην περιοχή: Oταν Iρανοί στρατιώτες κατέλαβαν το πετρελαϊκό πεδίο Φάκκα στο N.A. Iράκ για τρεις μέρες πέρυσι τον Δεκέμβριο και όταν ιρανικά ελικόπτερα βομβάρδισαν κουρδικά χωριά τον περασμένο Mάιο.

Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που Aγκυρα και Tεχεράνη βάλλουν ταυτόχρονα εναντίον των Kούρδων στο Oρος Kαντίλ. Aυτή τη φορά, η Tουρκία φέρεται να ετοιμάζει τη μεγαλύτερη εισβολή της τελευταίας δεκαετίας, σε απάντηση των πρόσφατων επιθέσεων των Kούρδων ανταρτών του PKK.

Hδη, Tούρκοι κομάντος έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με το Iράκ, ενώ τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη (σ.σ. που η Aγκυρα αγόρασε από το Iσραήλ) κάνουν τακτικές πτήσεις για τον εντοπισμό των στόχων.

Oι ταυτόχρονες επιθέσεις, ωστόσο, από Tουρκία και Iράν, με τη σιωπηρή υποστήριξη της Bαγδάτης δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα: Πρώτον, παραχωρεί η Tουρκία στο Iράν τις πληροφορίες ασφαλείας που διαβιβάζει η Oυάσινγκτον στην Aγκυρα; Kαι δεύτερον, υπάρχει τελικά κοινός στόχος στις ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον των Kούρδων στο Oρος Kαντίλ; O ηγέτης του ιρακινού Kουρδιστάν, Mεσούντ Mπαρζανί «χρησιμοποιεί» τις επιθέσεις των PKK και PJAK σε Tουρκία και Iράν αντίστοιχα για να προσδώσει νομιμότητα στο αίτημά του για τη «μελλοντική» ανεξαρτησία του αυτόνομου κρατιδίου. Oπως διατυμπανίζει, η αναταραχή που σπείρουν οι ένοπλοι Kούρδοι στην οδό των πετρελαίων και η ύπαρξη μόνιμης εστίας πολέμου δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην προσπάθεια σταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής.

Στρατιωτική απάντηση
Tουρκία και Iράν συμφωνούν στο πρόβλημα αλλά διαφωνούν στη λύση του: H διευθέτηση του ζητήματος δεν περνά μέσα από τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο μαλακό υπογάστριο της Aγκυρας και της Tεχεράνης. Περνά αποκλειστικά και μόνο μέσα από τη στρατιωτική απάντηση στην ένοπλη αντίσταση. O κοινός στόχος είναι διττός: Πρώτον, να εξουδετερωθεί το ένοπλο κίνημα των Kούρδων, που, τουλάχιστον στην περίπτωση της Aγκυρας θα συνοδευτεί από ευρωπαϊκής κατεύθυνσης κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Kαι δεύτερον, να εκμηδενιστεί διά παντός το επιχείρημα του Mπαρζανί, επιχείρημα που σημειωτέον βρίσκει ευήκοα ώτα στην... Oυάσινγκτον.

Tετραγωνίζοντας τον... κύκλο στη Mέση Aνατολή

31/5
Στόλος Eλευθερίας: H δολοφονία εννέα Tούρκων από ισραηλινούς κομάντος στο Mavi Marmara δημιουργεί ρήγμα στις σχέσεις Aγκυρας - Tελ Aβίβ, αιώνιου εχθρού της Tεχεράνης.

5/6
M. Mπαρζανί: H πρώτη επίσκεψη του ηγέτη του ιρακινού Kουρδιστάν στην Aγκυρα μετά την αμερικανική εισβολή, το 2003: H Tουρκία «αναθεώρησε» τις σχέσεις της με τον Mπαρζανί, τον οποίο κατηγορούσε για «υπόθαλψη των τρομοκρατών του PKK».

8/6
M. Aχμαντινετζάντ: O Iρανός ηγέτης γίνεται δεκτός με τιμές από την τουρκική ηγεσία στην Kων/πολη και αποδεικνύει τις «ολοένα και στενότερες σχέσεις» μεταξύ των δύο κρατών.

9/6
Συμβούλιο Aσφαλείας: Tουρκία και Bραζιλία, που διαπραγματεύτηκαν την πυρηνική συμφωνία με το Iράν, καταψηφίζουν το ψήφισμα για τις κυρώσεις κατά της Tεχεράνης.

19/6
PKK: Πολύνεκρη επίθεση του PKK, η πλέον αιματηρή σε τουρκικό έδαφος τα τελευταία χρόνια.

22/6
Συμβούλιο Eθνικής Aσφαλείας: H πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Tουρκίας συσκέπτεται για «να απαντήσει» στο PKK.

Read more...

Αλλαγή ηγεσίας στο τουρκικό Ρεπουμπλικανικό κόμμα


Η αλλαγή στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από λίγο διάστημα στην Τουρκία, έδωσε ελπίδες για ανανέωση του τουρκικού πολιτικού συστήματος. Ωστόσο, τα μηνύματα που στέλνει ο νέος πρόεδρος κάθε άλλο από ελπιδοφόρα είναι.

Πριν από λίγες εβδομάδες ο Ντενίζ Μπαϊκάλ αναγκάστηκε σε παραίτηση από την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, εξαιτίας της αποκάλυψης σκανδάλου στο οποίο φερόταν να έχει εμπλακεί. Η ομόφωνη εκλογή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στη θέση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στα τέλη Μαΐου, μπορεί να πει κανείς ότι ήταν «έκπληξη». Κι αυτό γιατί εκ πρώτης όψεως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες που τον διακρίνουν: τη σταδιοδρομία του και τις εθνικοθρησκευτικές καταβολές του.


Ο Κιλιτσντάρογλου είναι ένα σχετικά νέο και «άφθαρτο» πρόσωπο στην πολιτική σκηνή της γείτονος. Φαίνεται ότι είχε στενές σχέσεις με το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετζεβίτ, ωστόσο εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα το 2002, ενώ πέτυχε την επανεκλογή του στις εκλογές του 2007. Μολονότι νέος στην πολιτική, έχει σχετικά πλούσια σταδιοδρομία ως γραφειοκράτης. Το 1971, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, διορίστηκε στο υπουργείο Οικονομικών ως εφοριακός. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 μπήκε στη Γενική Διεύθυνση Εσόδων και εξελίχθηκε ως τη βαθμίδα του υποδιευθυντή. Την επόμενη δεκαετία διορίστηκε αρχικά διευθυντής στο Ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελμάτων (Bag-Kur) και λίγο μετά στον μεγαλύτερο οργανισμό κρατικών ασφαλίσεων της χώρας (SSK). Επόμενος σταθμός στη σταδιοδρομία του ήταν το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας, όπου εργάστηκε ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας. Μετά τη συνταξιοδότησή του το 1999, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Χατζέτεπε, στην Άγκυρα, και διετέλεσε μέλος του ΔΣ της τουρκικής Τράπεζας Εργασίας.

Η επαγγελματική εξέλιξη του Κιλιτσντάρογλου φαινομενικά μπορεί να μη διαφέρει από εκείνη ενός οποιουδήποτε γραφειοκράτη. Ενδιαφέρον προκαλεί, ωστόσο, η ανοδική του πορεία, δεδομένων των καταβολών του. Γεννήθηκε το 1948 σε μια κωμόπολη του νομού Τουντζελί (Ντερσίμ) της κεντρικής Μικράς Ασίας. Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της περιοχής είναι το ισχυρό κουρδικό στοιχείο (Ζαζά), το οποίο ταυτόχρονα είναι και Αλεβίδες - «κλάδος» του σιιτικού (μη-ορθόδοξου) Ισλάμ. Τη δεκαετία του 1930, μάλιστα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα είχε καταστείλει κουρδική εξέγερση στην περιοχή και είχε επιβάλει τη βίαιη τουρκοποίηση της περιοχής.

Έχοντας κατά νου τα παραπάνω, θα συλλογιζόταν κανείς ότι πρόκειται για «παιχνίδι της μοίρας» η άνοδος στην ηγεσία του κόμματος ενός γόνου των θυμάτων που έπεσαν στις αιματηρές διώξεις του Ντερσίμ. Ωστόσο, τα φαινόμενα πολλές φορές εξαπατούν. Η περίπτωση του Κιλιτσντάρογλου θέλει προσοχή, καθώς, όπως αποκάλυψε ο Γιαλτσίν Σονέρ στην ημερήσια «Χουριέτ» στα τέλη Μαΐου, το εν λόγω πρόσωπο φαίνεται ότι απορρίπτει -όπως και άλλοι πολλοί που βρέθηκαν πριν από αυτόν στην ίδια θέση- τις κουρδικές-αλεβιδικές καταβολές του. Με έγγραφα και μελέτες που απέστειλε στον δημοσιογράφο, επιχείρησε να υποστηρίξει ότι η φυλή στην οποία ανήκει, εκείνη των Κουρεϊσάν, έχει τουρκικές καταβολές και προέρχεται από την Υπερωξιανή. Εξάλλου, στις ομιλίες του στα όργανα του κόμματος φάνηκε ότι αποδίδει το Κουρδικό ζήτημα σε πρόβλημα οικονομικής ανέχειας και υπανάπτυξης, παραβλέποντας τα πραγματικά αίτια και την ανάγκη ανεύρεσης πολιτικής λύσης. Η στάση του αυτή μάλιστα θεωρήθηκε και ως μια προσπάθεια να παραμείνει πιστός στην παραδοσιακή κρατικιστική γραμμή του κόμματος, το οποίο, ωστόσο, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έχει να επιδείξει «προοδευτικότερες» προσεγγίσεις στις ειδικές εκθέσεις του για το εν λόγω ζήτημα. Εκτός κι αν η κίνηση του Κιλιτσντάρογλου αποσκοπούσε στην προσέλκυση ψηφοφόρων από τους συντηρητικούς και ακροδεξιούς κύκλους της χώρας!

Κάθε εκλογή νέου προέδρου στην ηγεσία πολιτικού κόμματος προμηνύει αλλαγές. Η αισιοδοξία, όμως, που εκφράστηκε από την εκλογή του Κιλιτσντάρογλου στην προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ίσως να μην έχει και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ισχυρά εθνικά και θρησκευτικά στερεότυπα που εξακολουθούν να παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στην κοινωνική και πολιτική ζωή της σύγχρονης Τουρκίας. Τι κι αν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα «επεδίωξε» τον εκσυγχρονισμό και εξευρωπαϊσμό της χώρας; Η πολιτική δράση, η πολιτική και κοινωνική εξέλιξη και η πολιτική επιτυχία και πρόοδος εξαρτώνται ακόμη από την εθνική ταυτότητα του ατόμου. Υπ' αυτές τις συνθήκες, το κεμαλικό κόμμα φαίνεται δύσκολο να πετύχει τις απαραίτητες τομές στο τουρκικό κομματικό και πολιτικό σύστημα.

Read more...

Ο Νεο-Οθωμανισμός στα Βαλκάνια και η Ελληνική αντίδραση


Όσοι γράψαμε και μιλήσαμε κατά τη δεκαετία του 1990 για το μουσουλμανικό τόξο που επιδιώκει η Τουρκία, χλευασθήκαμε υπερβολικά από τους οπαδούς των εθνικών υποχωρήσεων. Και όσοι προτείναμε την ενίσχυση των αμυντικών και διπλωματικών δεσμών με τις γειτονικές Ορθόδοξες χώρες κατηγορηθήκαμε ότι κατασκευάζουμε Ορθόδοξα τόξα με επιθετική διάθεση προς τους ... καλούς γείτονες. Τώρα που διαβάζουμε τη στρατηγική σκέψη του Αχμέτ Νταβούτογλου, Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, νιώθουμε δικαιωμένοι. Τα νεο-οθωμανικά και άλλα οράματα του Νταβούτογλου αναλύονται εκτενώς στο ογκώδες βιβλίο του με τίτλο «Στρατηγικό Βάθος- Η Διεθνής θέση της Τουρκίας», το οποίο ορθώς έπραξε και εξέδωσε στην Ελλάδα ο εκδοτικός οίκος ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Η μετάφραση είναι του πανεπιστημιακού Ν. Ραπτόπουλου και η επιστημονική επιμέλεια του γνωστού και ρεαλιστή Τουρκολόγου καθηγητή Νεοκλή Σαρρή. Στις σελίδες 440-485 (αλλά και σε άλλα σημεία) ο συγγραφεύς αναφέρεται ειδικότερα στα Βαλκάνια και μιλά ξεκάθαρα για την ανάγκη της Τουρκίας να περικυκλώσει την περιοχή χρησιμοποιώντας τις μουσουλμανικές χώρες και μειονότητες.

Το μουσουλμανικό τόξο που πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία του νεο-οθωμανισμού περιγράφεται αυτολεξεί στη σελίδα 477 ως εξής: «Η ζώνη που εξικνείται βορειοδυτικά και μέσω του άξονα Μπίχατς-Κεντρική Βοσνία-Ανατολική Βοσνία-Σαντζάκ (σ.σ. Νοτίου Σερβίας) -Κόσσοβο-Αλβανία-Μακεδονία-Κίρτζαλι (σ.σ. Βουλγαρίας) -Δυτική Θράκη καταλήγει στην Ανατολική Θράκη, έχει από τη σκοπιά της Τουρκίας τον χαρακτήρα ζωτικής αρτηρίας για τη βαλκανική γεωπολιτική και τον γεωπολιτισμό της». Ενώ σε πολλά σημεία παραδέχεται ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα τουρκικά συμφέροντα είναι η δημιουργία ενός Σερβοελληνικού συνασπισμού (σελ. 365) και ομολογεί ότι «ένας ενδεχόμενος Σερβοελληνικοβουλγαρικός συνασπισμός θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των πιέσεων επί της στρατηγικής ζώνης, ζωτικής αρτηρίας της Τουρκίας στην περιοχή, στη διάλυση της Μακεδονίας (σ.σ. έτσι ονομάζει την ΠΓΔΜ) και στην κατάρρευση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Βοσνία και την Αλβανία» (σελ. 481-482).
Αν θέλουμε ψύχραιμα να δούμε τη σκέψη του Νταβούτογλου με μία πρώτη ανάγνωση παρατηρούμε μία καλή γνώση της Ιστορίας και των γεωπολιτικών θεωριών που αναπτύχθηκαν στη δυτική επιστήμη, αλλά με μία βαθύτερη ανάγνωση που επιβάλλεται-- καταλήγουμε ότι πρόκειται για μία επιστημονικοφανή κάλυψη των επεκτατικών και αυτοκρατορικών διαθέσεων της Ισλαμοδημοκρατικής Τουρκίας των Ερντογάν –Νταβούτογλου κ.ά. Στον Επίλογο με τα συμπεράσματά του ο Τούρκος υπουργός προτείνει την αξιοποίηση της διπλωματικής και στρατιωτικής εμπειρίας των Σελτζούκων και Οθωμανών Τούρκων, αλλά με ειρηνικό τρόπο και προτείνει τη Διεθνή οικονομία ως μέσο προβολής της τουρκικής ισχύος. Όμως η ευρύτερη ανάλυση των απόψεών του δείχνει ότι πιστεύει ακράδαντα στον ρόλο των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων και της Αμυντικής Βιομηχανίας. Για την περίπτωση της Βοσνίας γράφει (σελ. 364-365) κάτι πολύ διδακτικό και για όσους συζητούν τον αφοπλισμό της Κύπρου: «Το σημαντικότερο στοιχείο που θα διασφαλίσει την ύπαρξη της Βοσνίας είναι ... η έμπρακτη επιβεβαίωση της εν λόγω βούλησης δια της στρατιωτικής ισχύος. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ιστορίας κανένα έθνος δεν κατόρθωσε να εγγυηθεί την ανεξαρτησία του με τη συγκατάβαση και κηδεμονία άλλου έθνους»!
Ο νεο-οθωμανισμός στα Βαλκάνια θεμελιώνεται στις εξής κυρίαρχες απόψεις του Νταβούτογλου: 1) Πρέπει η Τουρκία ή οι σύμμαχοί της να ελέγχουν τους άξονες των συγκοινωνιών και των ποταμίων μεταφορών. 2) Η Οθωμανική κληρονομιά πρέπει να προβληθεί ως ιστορική ρίζα των βαλκανικών λαών και κυρίως των Αλβανών και Βοσνιομουσουλμάνων. 3) Η Αλβανία θα παίξει τον ρόλο της συμμάχου, μέσω της οποίας η Τουρκία θα βρει διέξοδο προς την Αδριατική. 4) Ο θρησκευτικός παράγοντας είναι απαραίτητο εργαλείο στρατηγικής σκέψης και διαμόρφωσης συμμαχιών. Κατά τον Νταβούτογλου οι Γερμανοί επηρεάζουν τους Καθολικούς Σλοβένους, Κροάτες και Ούγγρους, η Ορθόδοξη Ρωσία επηρεάζει τους Σέρβους και προσεγγίζει Έλληνες, Βουλγάρους και Ρουμάνους, οι ΗΠΑ αναγκαστικά θα στηριχθούν στους Αλβανούς και Βοσνίους που είναι Μουσουλμάνοι. Άρα ο νεο-οθωμανισμός συμπίπτει –έστω πρόσκαιρα- με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. 5) Οι μουσουλμανικές μειονότητες ανά τα Βαλκάνια πρέπει να αξιοποιηθούν ως εφαλτήρια προωθήσεως των τουρκικών συμφερόντων Γράφει χαρακτηριστικά στη σελίδα 482: «Η Τουρκία ... οφείλει να δώσει βάρος σε πολιτικές που περικυκλώνουν την περιοχή στο σύνολό της..... Μπορεί να προταθεί επίσης μία συνεργασία για την εξασφάλιση των πολιτισμικών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των εθνικών κοινοτήτων, που διαθέτουν διαφορετικές κουλτούρες στους κόλπους των βαλκανικών κρατών. Μία τέτοια συμφωνία μπορεί να διαμορφώσει ένα κατάλληλο έδαφος κυρίως για το Κόσσοβο και τη Δυτική Θράκη». Σημειώνω με ανησυχία την σύνδεση Κοσσόβου και ελληνικής Θράκης στο φάσμα των νεο-οθωμανικών επιδιώξεων.
Ο Νταβούτογλου με χειρουργικό νυστέρι αναδιανέμει σύνορα, λαούς και εθνότητες και ξαναβαπτίζει Οθωμανικά τα Βαλκάνια ενώ εμείς ασχολούμαστε μόνο με τα οικονομικά μας προβλήματα και αδιαφορούμε για όσα εξυφαίνονται εις βάρος μας και μάλιστα δημοσιοποιούμενα μέσω βιβλίων. Το πρώτο ζητούμενο είναι να αποκτήσουμε γραπτό και επίσημο Εθνικό Δόγμα όπως έχει η Τουρκία του Νταβούτογλου, αλλά και η Αλβανία και η Βουλγαρία (δημοσιεύθηκαν το 1997-1998). Επιπλέον νομίζω ότι πρέπει να αντιδράσουμε και εμπράκτως και μάλιστα διδασκόμενοι από ... τον Νταβούτογλου. Να ενδυναμώσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, να ενισχύσουμε πολύπλευρα την ελληνοσερβική συνεργασία, να αξιοποιήσουμε ειρηνικά την πολιτιστική και θρησκευτική διάσταση της διπλωματίας μας και να εμποδίσουμε κάθε τάση.

Read more...

Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι στον Έβρο;


Το αργότερο σε 18 μήνες από σήμερα το περιβάλλον τακτικών επιχειρήσεων στον Έβρο αλλάζει δραματικά σε βάρος της ελληνικής αμυντικής διάταξης: Ο τουρκικός Στρατός για πρώτη φορά μετά το 1923, όταν το ποτάμι τέθηκε ως όριος γραμμή μεταξύ των δύο κρατών, θα έχει εντάξει στο δυναμικό του πορθμεία ικανά να μεταφέρουν δύο ίλες αρμάτων μέσα σε 6,5 λεπτά στην δυτική ακτή του Έβρου! Και μέσα σε 15’ μπορούν να ζεύξουν τις δύο όχθες! Την απόκτηση των 52 πορθμείων-γεφυρών αυτών, την οποία οι Τούρκοι δεν είχαν δώσει στην δημοσιότητα την αποκάλυψε στο τ.178 η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, αλλά η είδηση σήμερα βρίσκεται στην εντολή επιτάχυνσης των παραδόσεων που ζητήθηκε από τουρκικής πλευράς! Έτσι το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2011 θα έχουν ξεκινήσει οι παραδόσεις και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του ίδιους έτους 14 μήνες ενωρίτερα από ότι είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του τουρκικού Στρατού και της εταιρείας το σύνολο των 52 οχημάτων-σχεδιών θα παραδιδόταν μέχρι και τον Οκτώβριο του 2012, με το πρώτο σύστημα να παραδίδεται τα τέλη του 2011. Η παραγγελία των 52 Επιθετικών Αμφιβίων Γεφυρών τύπου Samur, από τον τουρκικό Στρατός είχε γίνει στις αρχές του 2007. Kάθε αμφίβιο όχημα-σχεδία Samur έχει δυνατότητα γεφύρωσης 12,5 μέτρα, ενώ η κάθε συλλογή που αποτελείται από 12 οχήματα-σχεδίες τα 150 μέτρα Το κάθε ζεύγος οχημάτων-σχεδίων όταν χρησιμοποιείται ως πορθμείο, μπορεί να μεταφέρει άρμα κλάσης 70 τόνων, ενώ για την επάνδρωση του κάθε οχήματος απαιτούνται μόλις 3 στρατιώτες οι οποίοι μπορούν να αναπτύξουν το όχημα-σχεδία και να διεκπεραιώσουν ένα στρατιωτικό όχημα στην απέναντι όχθη ενός ποταμού σαν τον Έβρο σε λιγότερο από 7 λεπτά.
Ο νικητής του διαγωνισμού ήταν η τουρκική εταιρεία FNSS, η οποία κέρδισε το εν λόγω συμβόλαιο συνολικής αξίας 130,8 εκ δολαρίων για την κατασκευή 4 συλλογών των 12 οχημάτων-σχεδίων και 4 εκπαιδευτικών. Η πρόταση της εταιρείας περιελάμβανε το σασί του τροχοφόρου οχήματος 8x8 Pars, που επίσης κατασκευάζει η εταιρεία FNSS, για το όχημα φορέα και το σχέδιο της γερμανικής επιθετικής αμφίβιας γέφυρας τύπου Μ3 της εταιρείας Santa Barbara Sistemas GmbH πρώην EWK.
Η γέφυρα Μ3 η οποία σε αντίθεση με την τουρκική πρόταση χρησιμοποιεί όχημα 4x4, έχει εξαχθεί σε τουλάχιστον 5 χώρες (μεταξύ αυτών Βρετανία και Γερμανία) ενώ μέχρι και σήμερα έχουν κατασκευαστεί 97 οχήματα. Κάθε. Το όχημα είναι πλήρως αμφίβιο, προωθείται από δύο υδροπροωθητές waterjet, με δυνατότητα πλεύσης ακόμα και σε ρηχά νερά βάθους μόλις 1,05 μέτρων.
Διαθέτει ικανότητα διεύθυνσης μέσα στο νερό και στους τέσσερις άξονες και λόγω αυτών των δυνατοτήτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως πορθμείο (Bay Ferry) ενώ διατηρεί αυτή τη δυνατότητα ακόμα και όταν δύο οχήματα-σχεδίες είναι συζευγμένα. Είναι εξοπλισμένο με κεντρικό σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, η μέγιστη ταχύτητα οδήγησης σε άσφαλτο φτάνει τα 80χλμ/ώρα, ενώ στο νερό κινείται με ταχύτητα μέχρι και 14 χλμ/ώρα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα καθαρά επιθετικό σύστημα καθότι η Τουρκία με αυτά τα μέσα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύκτας να αιφνιδιάσει τις ελληνικές δυνάμεις ακόμα και σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στο ποτάμι του Έβρου.
Η απλότητα της χρήσης, η ταχύτητα ανάπτυξης του συστήματος, ο όγκος και το μέγεθος των οπλικών συστημάτων που μπορούν να μεταφερθούν συνιστούν μια νέα πρωτόγνωρη απειλή για την Ελλάδα.
Επιπρόσθετα η ήδη αναφερθείσα δυνατότητα του συστήματος να λειτουργήσει σαν πορθμείο επιτρέπει στις Τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις να μεταφέρουν στο πρώτο κύμα της επίθεσης 24 άρματα μάχης ή άλλο συνδυασμό οπλικών συστημάτων (π.χ ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, Αυτοκινούμενα Πυροβόλα, κλπ) την ίδια στιγμή σε διαφορετικά σημεία. Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από 15 χρόνια η Τουρκία είχε αγοράσει και εγκαταστήσει στον Έβρο πολύ μικρότερων δυνατοτήτων γεφυρών Αμερικανικής προέλευσης.
Ο τότε Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας κύριος Γεράσιμος Αρσένης είχε ζητήσει από τον Αμερικανό ομόλογο του την ακύρωση οποιασδήποτε πιθανής μελλοντικής πώλησης επιπλέον γεφυρών στην Τουρκία από τις ΗΠΑ. Σήμερα όμως ειδήσεις σαν και αυτές παρά το γεγονός ότι αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τον επιθετικό προσανατολισμό των ΤΕΔ δεν προκαλούν καμία ελληνική επίσημη αντίδραση.

Read more...

Προκλητικό δημοσίευμα από την τουρκική εφημερίδα Hürriyet: "Η Ελλάδα προετοιμάζεται για ένταση"


Σε σχέδια της Ελλάδας να ξεκινήσει και πάλι τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο αναφέρεται σήμερα δημοσίευμα της ιστοσελίδας της μεγάλης κυκλοφορίας τουρκικής εφημερίδας Hürriyet, υπό τον τίτλο «Προετοιμασία από την Ελλάδα για ένταση». Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γ. Μανιάτη, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν προτίθεται να παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά δεν έχει επίσης και την πρόθεση να αφήσει τα δικαιώματά της. Σε συνέντευξή του στο ρ/σ Real FM, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για το ότι στα ελληνικά χωρικά ύδατα υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και πως η Αθήνα προβαίνει σε ετοιμασίες για την αξιολόγηση των κοιτασμάτων αυτών εντός ενός έτους. Πρόσθεσε, επίσης, πως εντός μερικών εβδομάδων θα ολοκληρωθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση ανώνυμης εταιρίας με σκοπό την προετοιμασία προκήρυξης διαγωνισμών για τις επενδυτικές εταιρίες, καθορίζοντας τα σημεία όπου θα διεξαχθούν οι έρευνες υδρογονανθράκων.

Οι έρευνες αυτές αρχικά θα γίνουν στον Πατραϊκό Κόλπο και στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου είχαν αρχίσει και παλαιότερα, αλλά διακόπηκαν για διάφορους λόγους, καθώς επίσης και σε «άλλες περιοχές». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν προτίθεται, με τις έρευνες που σχεδιάζει να κάνει στο Αιγαίο, να παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας», ωστόσο, «Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες καθορίζονται βάσει του διεθνούς δικαίου. Η χώρα μας δεν προτίθεται να παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας, ούτε όμως να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της σε οποιαδήποτε άλλη γειτονική χώρα».
Η Υφαλοκρηπίδα είναι τμήμα του παράκτιου βυθού της θάλασσας. Ο ορισμός της κατά τη γεωλογία είναι το τμήμα το οποίο αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το σημείο στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα...Η υφαλοκρηπίδα διακόπτεται εκεί όπου ο βυθός αποκτά απότομη κλίση 30-45ο. Το τμήμα με την απότομη κλίση ονομάζεται υφαλοπρανές.

Το μήκος της υφαλοκρηπίδας ποικίλλει ανάλογα με τη μορφολογία της κάθε περιοχής. Κατά βάση υπολογίζονται τα 200 μέτρα από την ακτή. Στη βάση του υφαλοπρανούς βρίσκεται το ηπειρωτικό ανύψωμα και από τα 2.500 μ. βάθος και πέρα αρχίζει η ωκεάνια άβυσσος. Υφαλοκρηπίδα, υφαλοπρανές και ηπειρωτικό ανύψωμα συναποτελούν το υφαλοπλαίσιο. Όταν η προέκταση αυτή της υφαλοκρηπίδας υπολογίζεται από ίχνη "ηπειρωτικής ακτής" τότε πρόκειται γιαηπειρωτική υφαλοκρηπίδα (continental shelf), όταν αυτή υπολογίζεται από ίχνη "νησιωτικής ακτής" τότε πρόκειται για νησιωτική υφαλοκρηπίδα (insular shelf). Τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική υφαλοκρηπίδα κατά το Διεθνές Δίκαιο η κυριαρχία ανήκει στο κράτος όπου και ανήκουν οι αντίστοιχες ακτές. Εξαίρεση αποτελούν οι βραχονησίδες που στερούνται "νομικά" υφαλοκρηπίδας.
Η υφαλοκρηπίδα έχει ιδιαίτερη οικονομική σημασία, διότι συχνά βρίσκονται σε αυτήν ή κάτω από αυτήν ορυκτά (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μέταλλα) καθώς και άβια και έμβια ακίνητα είδη (καθιστικά είδη), όπως κοράλλια, σφουγγάρια, μαργαριτάρια κλπ. Έτσι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την εκμετάλλευσή της. Στον βαθμό που ανήκει στηναιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα) του παράκτιου κράτους, η εκμετάλλευσή της ανήκει αναμφισβήτητα σε αυτό. Πρόβλημα ανέκυψε στο Διεθνές Δίκαιο με την υφαλοκρηπίδα πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης σχετικά με το αν και αυτή ανήκει στο πλησιέστερο παράκτιο κράτος ή αν καλύπτεται από την ελευθερία των θαλασσών που ισχύει στην ανοιχτή θάλασσα.
Η υφαλοκρηπίδα και το καθεστώς της σήμερα ορίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και παραχωρείται στο παράκτιο κράτος, για λόγους πρακτικούς και πολιτικούς όμως ο νομικός ορισμός της διαφέρει από τον γεωλογικό. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ως υφαλοκρηπίδα ορίζεται κατά βάση ο βυθός της θάλασσας εντός ακτίνας 200 ναυτικών μιλίων από την ακτή. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τη γεωλογική μορφή του βυθού. Σε περίπτωση όμως που το υφαλοπλαίσιο εκτείνεται και πέρα των 200 μιλίων από την ακτή, τότε η υφαλοκρηπίδα κατά το Διεθνές Δίκαιο προεκτείνεται είτε ως τα 350 ν.μ. είτε ως τα 100 ν.μ. πέραν της ισοβαθούς των 2.500μ. είτε ως τα 60 ν.μ. από τη βάση του ηπειρωτικού ανυψώματος.
Για πρώτη φορά στο Διεθνές Δίκαιο η υφαλοκρηπίδα ορίστηκε στη Διεθνή Σύμβαση για την Υφαλοκρηπίδα του 1958. Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, η υφαλοκρηπίδα ενός κράτους εκτεινόταν στο τμήμα του θαλάσσιου βυθού που βρίσκεται γύρω από τις ακτές του και πέρα απο την Αιγιαλίτιδα ζώνη (τα χωρικά ύδατα) μέχρι βάθους 200 μέτρων, εκτός αν ήταν εφικτή η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και σε μεγαλύτερο βάθος, οπότε εκτεινόταν ως το βάθος εκείνο.
Όπως και με κάθε Διεθνή Συνθήκη, έτσι και η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 εφαρμόζεται μόνο στα συμβαλλόμενα κράτη (ως τώρα 155 κράτη την έχουν κυρώσει [1]). Τα κράτη που δεν έχουν προσχωρήσει στη συνθήκη αυτήν δε δεσμεύονται από τον ορισμό αυτόν της υφαλοκρηπίδας. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όμως στην «υπόθεση της υφαλοκρηπίδας της Βόρειας Θάλασσας» έκρινε ότι ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας με βάση τα αρθρα 1-3 της προγενέστερης Συνθήκης του 1958 για την υφαλοκρηπίδα αποτελούν πλέον διεθνές έθιμο και δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου, ανεξάρτητα από το αν έχουν προσχωρήσει στη συνθήκη του 1958 ή όχι.
Το παράκτιο κράτος έχει συγκεκριμένα κυριαρχικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας. Στο παράκτιο κράτος ανήκουν σύμφωνα με τη Σύμβαση του 1982 τα ορυκτά του εδάφους και του υπεδάφους του βυθού, οι μη ζώντες οργανισμοί του βυθού καθώς και οι ζώντες οργανισμοί του βυθού που ανήκουν στα καθιστικά είδη (είδη που δεν μπορούν να κινηθούν μόνα τους χωρίς συνεχή επαφή με τον βυθό). Τα παράκτια αυτά δικαιώματα του κράτους τού ανήκουν αυτοδικαίως, ανεξάρτητα από την τήρηση οποιωνδήποτε διατυπώσεων (π.χ. δήλωσης, οριοθέτησης κλπ.) και είναι αποκλειστικά: ακόμα κι αν δεν τα ασκήσει το παράκτιο κράτος, δεν δικαιούται να τα ασκήσει κανένα άλλο κράτος.
Τα δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας δεν αφορούν και δεν επηρεάζουν το καθεστώς των υπερκειμένων υδάτων. Στην πράξη εφ'όσον η υφαλοκρηπίδα εκτείνεται ως τα 200 ν.μ., τα υπερκείμενα ύδατα θα ανήκουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του παρακτίου κράτους. Πέραν των 200 ν.μ. από την ακτή τα ύδατα αποτελούν την ανοιχτή θάλασσα, στην οποία ισχύει η ελευθερία των θαλασσών.
Τα νησιά (ξηρές που περιβάλλονται από θάλασσα και δεν καλύπτονται από το χειμέριο κύμα ή την μεγίστη πλύμη) έχουν κι αυτά υφαλοκρηπίδα. Εξαίρεση αποτελούν σύμφωνα με το άρθρο 121 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 οι βράχοι, οι οποίοι δεν μπορούν να διατηρήσουν ανθρώπινο πληθυσμό ή αυτόνομη οικονομική ζωή. Αυτοί οι βράχοι έχουν μεν αιγιαλίτιδα ζώνη, δεν έχουν όμως δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα ή στην αποκλειστική οικονομική ζώνη. Το Διεθνές Δικαστήριο στην υπόθεση της υφαλοκρηπίδας της Βόρειας Θάλασσας το 1969 αναγνώρισε ότι απόκλιση από τον κανόνα της υφαλοκρηπίδας δικαιολογείται μόνο για νησίδες, βράχους και ελαφρές προεξοχές της ακτής (islets, rocks and minor coastal projections / îlots, rochers ou légers saillants de la côte, σκέψη 57 της απόφασης), άρα εξ αντιδιαστολής οι εθιμικοί κανόνες για την ύπαρξη και εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας που δεσμεύουν όλα τα κράτη ανεξάρτητα από Διεθνείς Συνθήκες καλύπτουν και τα νησιά (via wikipedia).

Read more...

Eνώ οι Οθωμανοί βρίσκονται στο Ιόνιο η Αλβανία προκαλεί την Ελλάδα.


Ο Οθωμανικός στόλος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, εντός του FIR Αθηνών και ασκείται, προφανώς για την κατάληψη της… Μάλτας, ενώ ταυτοχρόνως η Αλβανική βουλή επαναφέρει με τον πλέον προκλητικό τρόπο το «θέμα» των Τσάμηδων, με τους Έλληνες βουλευτές να απειλούνται ανοιχτά.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής του κοινοβουλίου της Αλβανίας ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής κατόπιν αιτήσεως του προέδρου του PDU, Σπετίμ Ιντρίζι, για τα «θύματα της Ελληνικής θηριωδίας κατά του λαού της Τσαμουριάς».

Ο Ευάγγελος Ντούλες, πρόεδρος της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ), αρνήθηκε να σηκωθεί κάτι που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του βουλευτή του PDU Ντασαμίρ Ταχίρι ο οποίος απείλησε δημόσια τον Έλληνα βουλευτή χρησιμοποιώντας… γλώσσα βγαλμένη μέσα από τις καλύτερες εποχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας «Εσύ όμως δεν σηκώθηκες όρθιος. Αλλά να, θα στο πω ο ίδιος, θα σε μάθω εγώ πως τηρείται η λύπη, εσένα κουτάβι του Ζέρβα».

Ο Ε. Ντουλές αντέδρασε άμεσα απευθυνόμενος προς την πρόεδρο της Βουλής λέγοντας «Όταν εκτοξεύονται τέτοιες απειλές, εδώ μαζεύονται αμέσως οι σωματοφύλακες, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αντιδράει η κυρία Τοπάλι όταν από το βήμα γίνονται πραγματικές απειλές. Γιατί δεν αντιδράει όταν από το βήμα των δημοκρατικών αξιών και της ελευθερίας εκτοξεύονται τέτοιες απειλές». Αναφορικά με την στάση του στο θέμα των Τσάμηδων ο Ε. Ντουλές σημείωσε πως «όσον αφορά το θέμα ποιον τιμώ και πότε είναι προσωπική υπόθεση. Είναι υπόθεση της συνείδησης και των δικών μου πιστεύω και δεν το συζητώ με κανέναν». Η πρόεδρος της Βουλής, αντί να προστατέψει τα μέλη του κοινοβουλίου, διέκοψε τις εργασίες της βουλής.
Το defence-point.gr δεν μπορεί παρά να επαναλάβει πως κάποιοι κύκλοι στην γειτονική χώρα φαίνεται πως αποθρασύνονται και ακολουθούν μία πρακτική η οποία δεν πρόκειται να ωφελήσει σε τίποτα τα Τίρανα.
Θα πρέπει να γίνει σαφές πως η Αλβανία δεν συνορεύει με την Τουρκία, όσο και αν κάποιοι θα το επιθυμούσαν, αλλά με την Ελλάδα και από αυτή εξαρτάται η επιβίωση ή όχι της φτωχής αυτής χώρας. Η Αθήνα θα πρέπει πλέον να εγκαταλείψει την «στρατηγική ψυχραιμία» που επιδεικνύει και με τα Τίρανα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Αλβανία δυνάμεις οι οποίες δεν συμφωνούν με την δορυφοροποίηση και Οθωμανοποίηση της πολιτικής της χώρας και αντιλαμβάνονται πως το συμφέρον της χώρας βρίσκεται αλλού και σίγουρα όχι στην Άγκυρα.

Read more...

Η παιδεία των Ελλήνων της Πόλης αργοσβήνει


Του Αριστείδη Βικέτου
Δραματική έκκληση για το μέλλον της παιδείας των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης απηύθυνε προς την υπουργό Παιδείας της Τουρκίας Νιμέτ Τσουμπουκτσού από το βήμα της Μεγάλης του Γένους Σχολής (ΜΓΣ) ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννης Δερμιτζόγλου.
Η κ. Τσουμπουκτσού είναι η πρώτη υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, η οποία πριν από μερικές μέρες παρέστη στη Μεγάλη του Γένους Σχολή σε κοινή εκδήλωση των ομογενειακών σχολείων.
Ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννης Δερμιτζόγλου , απευθυνόμενος προς την υπουργό Παιδείας της Τουρκίας, προειδοποίησε πως «η παιδεία των Ρωμιών της Πόλης φθίνει σε τέτοιο σημείο, ώστε μια μέρα τα σχολεία μας θα αναγκαστούν να κλείσουν». Ο κ. Δερμιτζόγλου έθεσε προς την υπουργό δύο βασικά αιτήματα :

–Α) Χριστιανοί ορθόδοξοι της Τουρκίας, που δεν είναι Έλληνες, να έχουν το δικαίωμα να φοιτούν στα σχολεία μας
–Β) Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν ελληνικά, να έχουν τη δυνατότητα φοίτησης στα σχολεία.
«Αν δεν γίνουν αυτά, δεν βλέπω να υπάρχει μέλλον για την παιδεία των Ρωμιών», τόνισε με αγωνία ο κ. Δερμιτζόγλου και επεσήμανε ότι δεν πρέπει να χαθεί ένα σημαντικό κομμάτι του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Κωνσταντινούπολης.
Η Τουρκάλα υπουργός στη δική της ομιλία περιορίστηκε να αναφέρει ότι η λύση στα προβλήματα θα βρεθεί με τη συνεργασία των κυβερνήσεων Τουρκίας -Ελλάδος στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης! Πρόσθεσε δε ότι από το νέο έτος 2010-11 θα δίδονται δωρεάν τα βιβλία των μαθημάτων, που διδάσκονται τουρκικά.
Σήμερα μόνο οκτώ Ρωμαίικα σχολεία διατηρούν μαθητές στην Κωνσταντινούπολη, ενώ άλλα 12 βρίσκονται σε ένα «καθεστώς ύπνου», χωρίς μαθητές και μόνο με Τούρκους υποδιευθυντές διορισμένους από το κράτος, ώστε να μη θεωρηθούν κλειστά.
Στα οκτώ αυτά σχολεία φοιτούν σήμερα 240 μαθητές, εκ των οποίων 18 είναι παιδιά Ελλήνων υπηκόων που εργάζονται ως διπλωματικοί υπάλληλοι στην Πόλη ή ως μετακλητοί δάσκαλοι στα ομογενειακά σχολεία. Το 51% των μαθητών είναι παιδιά αραβόφωνων ελληνορθόδοξων οικογενειών από την περιοχή της Αντιόχειας.
Ο Παπανδρέου στο Φανάρι
Αργά το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε στο Φανάρι με αντιπροσωπεία της ομογένειας , η οποία του επέδωσε υπόμνημα με τα προβλήματά της. «Μπορεί μερικοί να πιστεύουν ότι η ομογένεια, η ρωμιοσύνη της Πόλης έχει τελειώσει πλέον, για μας όμως καθόλου δεν έχει τελειώσει, κάθε φορά ξεκινούμε για ένα καλύτερο αύριο με ενθουσιασμό, πιστεύοντας στην πρόνοια του Θεού», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδος είναι για το Πατριαρχείο και για την ομογένεια «πηγή χαράς και ελπίδας για την πορεία μας κάτω όχι πάντοτε από εύκολες συνθήκες» και επεσήμανε ότι η ομογένεια της Πόλης βρίσκεται σε μια περίοδο ανασυγκροτήσεως, πολλών ελπίδων και ενθουσιασμού για το μέλλον.
«Για μας στην Ελλάδα τα λόγια σας και η συμπαράστασή σας είναι πάντα χρήσιμα, κάτι που μας δίνει κουράγιο», απάντησε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Η 14ΧΡΟΝΗ ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Η εκδήλωση στη ΜΓΣ έκρυβε και μια «έκπληξη». Μια 14 χρονη μαθήτρια, η Μαρίνα από την Ίμβρο, απήγγειλε τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας. Όταν τέλειωσε η απαγγελία η υπουργός Παιδείας της Τουρκίας τη φίλησε, την αγκάλιασε και την έβαλε να καθίσει δίπλα της.(ΦΩΤΟ-Απο το turkishgreeknews.org)
Όπως πληροφορηθήκαμε, τον περασμένο Ιανουάριο η Μαρίνα διακρίθηκε σε διαγωνισμό για την απαγγελία του εθνικού ύμνου της Τουρκίας, που έγινε μεταξύ μαθητών όλων των σχολείων της Κωνσταντινούπολης. Η εικόνα της υπουργού με τη μαθήτρια «έπαιξε» το βράδυ σε όλα τα τουρκικά κανάλια και την επομένη ήταν πρωτοσέλιδο θέμα στον τουρκικό Τύπο.
Στην εκδήλωση οι μαθητές των σχολείων της ομογένειας τραγούδησαν ενώπιον της υπουργού, Χατζιδάκι και Θεοδωράκη και χόρεψαν ελληνικούς χορούς, αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ,Turkishgreeknews.org

Read more...

Η Δραγώνα προωθεί το δίγλωσσο σχολείο στη Θράκη για διαπολιτισμικο!


Η πολιτική των διαπολιτισμικών νηπιαγωγείων προέβλεπε δίπλα στη νηπιαγωγό να υπάρχει βοηθός, που θα διευκολύνει την επικοινωνία του διδάσκοντος με τους μαθητές, γνωρίζοντας τη μητρική γλώσσα των παιδιών, δηλαδή τη γλώσσα που μιλούν τα νήπια στο σπίτι με τους γονείς τους.

Αυτή η γλώσσα μπορεί να είναι τουρκική για τους τουρκογενείς, πομακική για τους Πομάκους και τσιγγάνικη για τους Ρομά. Αυτό σημαίνει ότι η βοηθός νηπιαγωγού θα είναι ντόπια και γνώστρια της αντίστοιχης γλώσσας, με κατά το δυνατόν καλύτερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Η πολιτική Δραγώνα διαφοροποιείται σημαντικά. Προωθεί όχι το διαπολιτισμικό αλλά το δίγλωσσο σχολείο.
Η διαφορά έγκειται στο ότι προωθεί ένα μοντέλο νηπιαγωγείου όπου οι νηπιαγωγοί θα είναι δύο, μία χριστιανή και μία μουσουλμάνα.
Το δε πρόγραμμα θα επιβάλλει και την τουρκική γλώσσα παντού! Δηλαδή, υποβαθμίζεται η διδασκαλία της ελληνικής και επιβάλλεται η τουρκική τόσο σε Πομάκους όσο και σε Αθίγγανους!
Αυτό δεν αποτελεί σεβασμό στην πολιτιστική ιδιαιτερότητα Πομάκων και Ρομά και συμβάλλει στον εκτουρκισμό της μουσουλμανικής μειονότητας, κάτι που αποτελεί πάγια επιδίωξη της τουρκικής εθνικιστικής εξωτερικής πολιτικής.
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=55819&colid=37&catid=33&dt=2010-06-27

Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο.....σε ποιο μουσουλμανικό σχολείο έχει διδάξει η κυρία, ποια περίοδο και για πόσο καιρό;;;;;;;

Read more...

“Κύκλωσαν” την Κρήτη τουρκικές δυνάμεις – Τριήμερες ασκήσεις από την Κεφαλλονιά μέχρι την Ρόδο


Επί τρεις ημέρες και μέχρι τις 14.00 ώρα Ελλάδος σήμερα, πέντε τουρκικές φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, ένα πετρελαιοφόρο, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 και έξι μαχητικά F-16 της τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποιούσαν μικτά σενάρια αεροναυτικών και ανθυποβρυχιακών ασκήσεων σε μία περιοχή που ξεκινά 70 χλμ δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει με τα νότια της Ρόδου. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι στις 26 και 27/06 συμμετείχαν στην άσκηση δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ένα αμερικανικό Ρ-3 Οrion κι ένα ιταλικό. To αμερικανικό συμμετείχε στην άσκηση και τις δύο ημέρες και το ιταλικό μόνο την πρώτη. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα στο τουρκικό υποβρύχιο Birinci Inonu (S360) (το πιο σύγχρονο υποβρύχιο του τουρκικού Ναυτικού (Τype 209/1400 Mod), να ασκηθεί σε περιβάλλον υψηλης ανθυποβρυχιακής απειλής, στο Ιόνιο, πολύ υψηλότερης από αυτή που αντιπροσωπεύουν τα υποβρύχια S-70 των τουρκικών φρεγατών.

Οι τέσσερις τουρκικές φρεγάτες που αποτελούν και τα μέλη του Τask Group αποτελείται από δύο φρεγάτες ΜΕΚΟ-200Τ και δύο O.H.Perry (TCG Kemalreis, TCG Turgutreis, TCG Gaziantep, TCG Giresun) και το πετρελαιοφόρο “ΑΚΑΡ” με διοικητή τον ναύαρχο Mücahit Şişlioğlu, ολοκλήρωσαν το πρώτο μέρος της άσκησης στο Ιόνιο και σήμερα εκτέλεσαν το δεύτερο μέρος της άσκησης δυτικά της Κρήτης με την συμμετοχή 6 F-16 που πέταξαν νότια της Κρήτης και υπέπεσαν σε μία παράβαση του FIR Αθηνών και ενός CN-235 που υπέπεσε σε άλλη μία παράβαση.
Ενώθηκαν με τον τουρκικό στόλο στα δυτικά της Κρήτης και εκτέλεσαν ΤASMO. Στο Ιόνιο και στα δυτικά της Κρήτης υπήρχε από ελληνικής πλευράς ένα ναρκαλιευτικό, ενώ μεταστάθμευσε και ένα Super Puma στην Πελοπόννησο για την περίπτωση που χρειαζόταν η εκτέλεση αποστολής έρευνας-διάσωσης.
Επίσης, την ίδια ώρα που σήμερα ασκείτο η μοίρα του τουρκικού στόλου στα δυτικά της Κρήτης, μία άλλη τουρκική φρεγάτα η Zafer (F253), πρώην USS Thomas C Hart, κλάσης KNOX, που παραλήφθηκε στις 30/08/93, εκτελούσε άλλη άσκηση στα ανατολικά της Κρήτης στο ύψος της Ρόδου.
Δηλαδή σήμερα οι τουρκικές δυνάμεις είχαν «κυκλώσει» την Κρήτη από τα δυτικά τα ανατολικά και τα νότια με πέντε φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, έξι μαχητικά και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας. Και με την κύρια δύναμη να προέρχεται όχι από τα μικρασιατικά λιμάνια, αλλά από την Αλβανία!
Η τουρκική μοίρα κατευθύνεται τώρα προς το λιμάνι της Αλεξάνδρειας και μετά θα πλεύσει κατά μήκος των ακτών του Ισραήλ επιστρέφοντας στην Τουρκία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Τουρκικός κλοιός με αεροναυτικές ασκήσεις.

Ρεπορτάζ: ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Κλοιό με τρεις αεροναυτικές ασκήσεις, από τη Ρόδο, την Κρήτη μέχρι και την Κεφαλονιά, έχει στήσει η Αγκυρα γύρω από την Ελλάδα σε μια συντονισμένη προσπάθεια επίδειξης δύναμης και καταγραφής της ως περιφερειακού πόλου ισχύος στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Αδριατικής.
Η κίνηση της Τουρκίας, που είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και εξελίσσεται στα διεθνή ύδατα, άρχισε, όσον αφορά την Ελλάδα, το Σαββατοκύριακο με ανθυποβρύχια άσκηση δυτικά της Κεφαλονιάς και συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα με δύο ασκήσεις ανατολικά και δυτικά της Κρήτης _ η δεύτερη με πραγματικά πυρά!

Και αεροσκάφη ΗΠΑ – Ιταλίας

Στη 48ωρη άσκηση που έγινε χθες και προχθές, περίπου 70-80 χλμ. δυτικά της Κεφαλονιάς, προσκλήθηκαν και έλαβαν μέρος τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας της Ιταλίας και των ΗΠΑ. Από τουρκικής πλευράς συμμετείχε ένα υποβρύχιο και η ναυτική δύναμη «TG 496.1», που αποτελείται από 4 φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο. Η «TG 496.1» πραγματοποιεί από τις αρχές Ιουνίου μεγάλη περιπολία στη Μεσόγειο και την Αδριατική και τις προηγούμενες ημέρες, πριν κατέβει προς την Κεφαλονιά, είχε πιάσει λιμάνια της Αλβανίας έπειτα από ειδική νομοθετική ρύθμιση. Τις τουρκικές δραστηριότητες παρακολούθησε το ναρκαλιευτικό «Αύρα».

Για σήμερα το πρωί, η τουρκική αρμάδα έχει προγραμματίσει αεροναυτική άσκηση με χρήση πυρών δυτικά της Κρήτης, σε περιοχή κατά το ήμισυ στο FIR Αθήνας και το FIR Μάλτας. Για περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, άλλα πολεμικά της Τουρκίας έχουν προγραμματίσει άσκηση έρευνας και διάσωσης ναυαγών σε περιοχή 80 χλμ. νοτίως της Ρόδου και 100 χλμ. ανατολικά της Κρήτης, στα διεθνή ύδατα πάντα. Για την παρακολούθηση των τουρκικών δραστηριοτήτων θα πετά στην περιοχή ένα από τα ελληνικά «ιπτάμενα ραντάρ».

Η Αθήνα παρακολουθεί τις συντονισμένες κινήσεις της Αγκυρας, παρ’ όλο που από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, όπως λένε πηγές του ΓΕΕΘΑ, οι δημοσιοποιημένες πληροφορίες γι’ αυτές δεν θίγουν ελληνικά συμφέροντα και όπου χρειάστηκε, δόθηκαν εγκρίσεις. Υπάρχει ωστόσο σχετική ετοιμότητα αντίδρασης για όλες τις δραστηριότητες σε περίπτωση που απαιτηθεί, σε πραγματικές συνθήκες, παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης. Εγιναν μάλιστα και μετακινήσεις ελικοπτέρων. Κι αυτό διότι ενώ αυτή η υποχρέωση εντός του FIR Αθήνας ασκείται βάσει των κανονισμών από την Ελλάδα, η Τουρκία αξιώνει η ίδια την άσκηση από μέρους της.

Ζητά και ελληνοτουρκική άσκηση

Ωστόσο, το μείζον θέμα που εγείρεται από την περιπολία της τουρκικής αρμάδας, την τριπλή άσκηση και τη ναυτική συνεργασία Τουρκίας – Αλβανίας είναι, σύμφωνα με αναλυτές του Πενταγώνου, η προσπάθεια της γείτονος να κάνει επίδειξη σημαίας και δύναμης στην ευρύτερη περιοχή, και η κατοχύρωσή της ως περιφερειακής δύναμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προάλλες η τουρκική αρμάδα «TG 496.1» πηγαίνοντας προς δυσμάς είχε καλέσει για συνεκπαίδευση γερμανικά πολεμικά, ενώ για το σκέλος της κίνησής της από την Αίγυπτο προς το Αιγαίο _ τις επόμενες ημέρες _ έχει απευθύνει πρόσκληση και προς το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για συνεκπαίδευση μερικών ωρών.

Η Αθήνα δεν έχει απαντήσει ακόμα στο τουρκικό αίτημα.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4582067

Read more...

Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν κατά λάθος δύο χωρικούς.


Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν κατά λάθος δύο χωρικούς που μάζευαν χόρτα στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο χωρικούς που μάζευαν χόρτα στη νοτιοανατολική Τουρκία, επειδή τους πέρασαν για ένοπλους μαχητές.

Το συμβάν συνέπεσε με την αύξηση των επιθέσεων από αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην Τουρκία. Οι χωρικοί μάζευαν θυμάρι όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ στην περιοχή Χάσα, στην επαρχία Χατάι κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ανέφερε το πρακτορείο χωρίς να διευκρινίσει πότε σημειώθηκε το περιστατικό. Τραυματίστηκε ένας ακόμη χωρικός.

“Εκφράζουμε τη μεγάλη λύπη μας για το περιστατικό αυτό”, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Μεχμέτ Τσελαλετίν Λεκεσίζ.
Τον περασμένο μήνα στο κοντινό λιμάνι Ισκεντερούμ (Aλεξανδρέτα) σε επίθεση με ρουκέτες ανταρτών του PKK σκοτώθηκαν έξι στρατιώτες. Έκτοτε κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον ενός στρατιωτικού φυλακίου στην ανατολική Τουρκία και ενός λεωφορείου που μετέφερε στρατιωτικούς στην Κωνσταντινούπολη.

Read more...

Ισραηλινό αεροσκάφος άλλαξε πορεία.


Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις ισραηλινές πτήσεις, μετά την θανατηφόρο επιχείρηση του Ισραήλ στην τουρκική αποστολή προς τη Γάζα, όπως φέρεται να δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας.
Ο Erdogan δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Τορόντο ότι η Τουρκία προχώρησε στην απαγόρευση των πτήσεων στον απόηχο της φονικής επιδρομής των ισραηλινών καταδρομέων σε τουρκικό πλοίο στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anatolia.

Χθες, η ισραηλινή εφημερίδα Yediot Ahronot ανέφερε ότι η Τουρκία δεν επέτρεψε σε αεροσκάφος που μετέφερε Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους να χρησιμοποιήσει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Το κλιμάκιο των Ισραηλινών κατευθυνόταν στο Άουσβιτς, με σκοπό να λάβει μέρος σε εκδηλώσεις μνήμης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αεροσκάφος με τους Ισραηλινούς υποχρεώθηκε σε αλλαγή πορείας. Ο ισραηλινός στρατός απέφυγε να αντιδράσει επίσημα στο γεγονός για να μην επιδεινώσει παρεταίρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Read more...

Τη συγγνώμη του Ισραήλ για το "ρεσάλτο" περιμένει ο Ερντογάν


Ο Ερντογάν επανέλαβε στους δημοσιογράφους τις τρεις απαιτήσεις της Άγκυρας: συγγνώμη, σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα επιτύχει αποζημιώσεις για τις ζημίες, μεταξύ αυτών και στα κατασχεθέντα πλοία υπό τουρκική σημαία και τέλος την πλήρη άρση του εμπάργκο κατά των Παλαιστινιακών Εδαφών.

"Θα επιθυμούσαμε μία συγγνώμη", τόνισε ο Ερντογάν, ο οποίος διεμήνυσε ότι ευελπιστεί πως κατά την προσεχή τους συνάντηση - στις αρχές Ιουλίου - ο ισραηλινός ομόλογός του Μπένγιαμιν Νετανιάχου ενδέχεται να τηρήσει μία στάση "θετική" ως προς τις τουρκικές θέσεις.

Ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος είχε συνάντηση για πάνω από μία ώρας με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στα περιθώρια της συνόδου της G20, επέμεινε ιδιαίτερα στην άρση του εμπάργκο, επικαλούμενος τις αναφορές του ΟΗΕ για την σπάνιν τροφίμων αγαθών, φαρμάκων και κατασκευαστικών υλικών στη Γάζα. "Οι άνθρωποι εκεί υποφέρουν", τόνισε.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε επίσης ότι η ισραηλινή επιχείρηση εκδιπλώθηκε στα διεθνή ύδατα: "Κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για επίθεση κατά του Ισραήλ. Εάν ένα και μόνο όπλο βρισκόταν στα πλοία, αυτό θα ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για το Ισραήλ. Όμως όπλα δεν υπήρχαν", υπογράμμισε.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP