Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Τα πρώτα εξι Heron παραδίδονται στην Τουρκία


Tα πρώτα έξι Heron μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) που παράγονται για την Τουρκία από το Ισραήλ έχουν περάσει κρίσιμες δοκιμές επιδόσεων στο Ισραήλ υπό το βλέμμα Τούρκων αξιωματούχων και η Τουρκία είναι έτοιμη να αποδεχθεί την παράδοση τους τις επόμενες εβδομάδες. Τα υπόλοιπα τέσσερα UAV θα υποβληθούν σε παρόμοιες δοκιμές κατά τους προσεχείς μήνες. Η παράδοση των Heorn είχε καθυστερήσει περίπου 2 χρόνια λόγω διαμάχης εξαιτίας των τεχνικών τους προδιαγραφών


Το Ισραήλ θα καταβάλει αποζημίωση
Το ύψος της σύμβασης για τα Ηeron ήταν 183 εκατομμύρια δολάρια απο τα οποία τα 50 εκατομμύρια δολάρια θα λάμβανε η Τουρκική αεροδιαστιμική εταιρεία και η εταιρεία Aselsan. Στον διαγωνισμό για τα Heron οι Ισραηλινή εταιρεία Israel Aerospace Industries, (IAI) είχε επικρατήσει των Αμερικανικών Εταιρειών. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι τα προβλήματα στις επιδόσεις των Heron ήταν αποτέλεσμα του μεγάλου βάρους των οργάνων της Aselsan. Η ομάδα παραγωγής θα καταβάλει αποζημίωση περίπου 18 εκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία για τις καθυστερήσεις και την αποτυχία της επίτευξης ορισμένων επιδόσεων σε σχέση με τις αρχικές προδιαγραφές του προγράμματος. Η αποζημίωση θα πρέπει να κατανεμηθεί μεταξύ των κατασκευαστών των Heron συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και θα καταβληθεί σε εξοπλισμό και υπηρεσίες, και όχι σε χρήματα.

Η διαφορά σχετικά με τα Heron τους τελευταίους μήνες είχε συμβάλει σημαντικά στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, οι δεσμοί των οποίων έφθασε σε υψηλό επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αλλά σε μια κρίσιμη συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ οι υπουργοί άμυνας στα τέλη Ιανουαρίου άνοιξαν το δρόμο για μια εκ νέου προσέγγιση.

hurriyetdailynews.com

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/heron.html#ixzz0fdnlRTxn

Read more...

Ο Ερντογάν αποκαλύπτει τον πραγματικό ρόλο των ΜΚΟ


Οργανώνει τις μη κυβερνητικές ομάδες ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθεια δημιουργίας θετικών εντυπώσεων της Ευρώπης για το έργο της κυβέρνησής του προς την κατεύθυνση του εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας.
Η είδηση, αρχικά δημιουργεί απορίες, αφού είναι εκτός του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων να συνεργάζονται με κυβερνήσεις για την δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων… Ταυτόχρονα όμως, αυτή η είδηση ξεσκεπάζει και το πραγματικό πρόσωπο και εμφανίζει τον πραγματικό λόγο ύπαρξης των διάφορων ΜΚΟ στην Τουρκία και όχι μόνο.
Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT, η κυβέρνηση της Άγκυρας αποδίδει μεγάλη σημασία στην συμμετοχή των μη κυβερνητικών οργανώσεων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, τις οποίες προτίθεται να τις χρησμοποιήσει ως "δούρειους ίππους" για την αλλαγή της τουρκικής "εικόνας" στην Ευρώπη.

Το τρίτο συνέδριο «Διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών» πραγματοποιήθηκε προχθές στην Κωνσταντινούπολη. Στο Συνέδριο, που διοργανώνεται από την Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εκπρόσωποι των μη κυβερνητικών οργανώσεων ενημερώθηκαν σχετικά με την νέα Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ετοιμάστηκε για να επιταχύνει την ενταξιακή πορεία και τις ενταξιακές συνομιλίες.
Στο συνέδριο αυτό τονίστηκε επίσης η σημασία των οργανώσεων στην πορεία ένταξης της Τουρκίας, ενώ οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ αξιολόγησαν την συμβολή τους προς την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.
Έτσι, σύμφωνα με το ίδιο το θέμα του συνεδρίου, αλλά και σύμφωνα με τον διοργανωτή του –που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση- διαπιστώνουμε την οργανωμένη προσέγγιση των ευρωπαίων πολιτών, μέσα από διαδικασίες που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν από τις ΜΚΟ, ώστε να ωραιοποιηθεί η σημερινή Τουρκία, η οποία δεν αποδέχεται καταδίκες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αποδέχεται την ύπαρξη της Κύπρου, δεν ανοίγει τα λιμάνια της στα Κυπριακά καράβια, συνεχίζει να έχει εδαφικές –και άλλες- απαιτήσεις εις βάρος της Ελλάδας, αλλά ευελπιστεί ταυτόχρονα να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί «πλύσης εγκεφάλων» των διαφόρων ΜΚΟ (είναι άγνωστο ποιες ΜΚΟ παρευρέθησαν στο συγκεκριμένο συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι συμμετέχουσες ΜΚΟ δεν ήταν μόνο τουρκικές).
Η συγκεκριμένη πρακτική του Ταγίπ Ερντογάν –και της Ε.Ε. φυσικά- προδίδει μήπως και την «παράξενη» δράση των ελληνικών ΜΚΟ; Μήπως θα έπρεπε να γίνει κάποια έρευνα –από ποιόν άραγε;- ώστε να κατατεθούν στοιχεία για τις επαφές μελών ελληνικών ΜΚΟ σε αντίστοιχα συνέδρια; Μήπως θα έπρεπε κάποια στιγμή να ελεγχθούν τα οικονομικά και κυρίως οι χορηγοί των ελληνικών ΜΚΟ;
Αναρωτιέμαι, γιατί οι «κακές γλώσσες» αναφέρουν αναμίξεις ξένων παραγόντων, κυρίως οικονομικών, ως βασικών χορηγών κάποιων ΜΚΟ που δρουν εντός Ελλάδας αλλά μονίμως εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων…
Κωνσταντίνος

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP