Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Επιχειρήσεις των ΤΕΔ εν οψει εορτασμού NEWROZ στο TUNCELI


Σύμφωνα με σημισίευμα της εφημερίδας HURRIYET, στρατιωτικά τμήματα της 4ης ΤΑΞΚΔ (TUNCELI) ενισχυόμενα από ειδικά τμήματα της Δκσης Σ-Χ του νομού TUNCELI και υποστηριζόμενα από 2 Ε/Π τύπου COBRA ξεκίνησαν επιχειρήσεις εντοπισμού μαχητών του ΡΚΚ, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες εισήλθαν στο έδαφος της Τουρκίας, προερχόμενοι από το Β. Ιράκ. Σϋμφωνα με την ίδια πηγή, οι Κούρδοι μαχητές αφού εντοπίστηκαν, βλήθηκαν από αέρος και ετράπησαν σε φυγή. Η επιχείρηση διεξάγεται στα πλαίσια λήψης μέτρων ασφαλείας, εν όψει του εορτασμού της μεγαλύτερης εορτής των Κούρδων, του NEWROZ (21 Μαρτίου), η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει και έντονο πολιτικό χρώμα, λόγω των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας υπέερ του έγκλειστου στις φυλακές του Ιμραλί, ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν.


Read more...

Η Τουρκία δεν θέλει συμφωνία stand-by Ali Babacan: Από σήμερα παύει να απασχολεί την ατζέντα μας μια νέα συμφωνία χορήγησης εφεδρικού δανείου


Δεν θα υπογραφεί μια νέα συμφωνία χορήγησης εφεδρικού δανείου μεταξύ Τουρκίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Ο εκπρόσωπος του ταμείου δήλωσε πως «δεν διεξάγονται πια συνομιλίες σε σχέση με το πρόγραμμα». Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα συναφθεί μια προληπτική συμφωνία, έπειτα ακολούθησε το μήνυμα ότι μπορεί να υπογραφεί μια νέα συμφωνία stand-by. Μετά από την επιτυχή κατάληξη της 19ης συμφωνίας χορήγησης εφεδρικού δανείου τον Μάιο του 2008 όλοι περίμεναν αν θα γίνει μια νέα συμφωνία με το IMF.

Το υφυπουργείο Θησαυροφυλακίου με μια ανακοίνωση που έκανε, έδωσε το σήμα ότι η Τουρκία δεν θα συνάψει μια νέα συμφωνία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε πως έληξαν οι συνομιλίες που αφορούν το θέμα.

Η διευθύντρια του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του IMF, Καρολάιν Άτκινσον δήλωσε πως «δεν διεξάγονται πια συνομιλίες σε σχέση με το πρόγραμμα».

Έτσι ολοκληρώθηκε ο σχεδόν διετής μαραθώνιος διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΔΝΤ.

Ο υπουργός Προεδρίας και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ali Babacan προέβη στις παρακάτω δηλώσεις:

«Από σήμερα παύει να απασχολεί την ατζέντα μας, θα ξανακοιτάξουμε στην εικόνα κατά τις εργασίες που θα κάνουμε το Μάιο, θα κοιτάξουμε στον κόσμο και θα αποφασίσουμε για το τι θα κάνουμε στην συνέχεια. Αλλά το επαναλαμβάνω, από σήμερα δεν υπάρχει αναγκαιότητα ούτε και υποχρέωση για stand-by και μετά το Μάιο».

H Τουρκία θα πρέπει πια να είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση είπε ο υπουργός και εκτίμησε το παρακάτω:

«Αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα κάνει στο εξής η Τουρκία για τον εαυτό της. Αυτό είναι το θέμα. Ανεξάρτητα με το αν θα υπάρχει το ΔΝΤ. Η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει όπως ακριβώς έκανε εδώ και δύο χρόνια χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε πρόγραμμα του IMF και διατηρώντας απλά στενές διαβουλεύσεις».

Τι θα γίνει μελλοντικά;

Κλιμάκιο στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα μεταβεί τα μέσα του Μαΐου στην Τουρκία για μια διαδικασία αξιολόγησης, η οποία θεωρείται μια εφαρμογή ρουτίνας.

Συνεπώς μια νέα συμφωνία χορήγησης εφεδρικού δανείου μπήκε στο συρτάρι μέχρι την επίσκεψη του κλιμακίου.

Ο χρόνος θα δείξει το αν θα έρθει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.

Read more...

Τουρκικός τύπος 19.03.2010


Στην επισκόπηση του τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Zaman με τίτλο "Ενθουσιώδης εορτασμός στο Çanakkale" δημοσιεύει ότι χθες γιορτάστηκε με τελετές η 95η επέτειος του θριάμβου του Çanakkale. Στην είδηση αναφέρεται ότι θαλάσσια νίκη του Çanakkale αποτελεί το σημείο καμπής στην ιστορία η οποία γιορτάστηκε για 95η φορά και ως τελετή μνημοσύνης για τους μάρτυρες στρατιώτες. Οι τελετές διοργανώθηκαν στο Çanakkale, γενικότερα σε ολόκληρη την Τουρκία και στο εξωτερικό. Από την άλλη αναφέρεται ότι στις τελετές συμμετείχε ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan.

Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε ότι ο Erdoğan άφησε γαρίφαλα στα μνημεία των μαρτύρων στρατιωτών και στη τελετή έκανε μια ομιλία. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία που προέβη έκανε αναφορά στο έπος του Çanakkale και επέκρινε τα Κοινοβούλια τα οποία ενέκριναν τα νομοσχέδια σχετικά με τους αβάσιμους ισχυρισμούς των Αρμενίων. Στην είδηση αναφέρονται οι δηλώσεις του Erdoğan ως εξής : "Είμαστε ένα έθνος το οποίο ακολουθεί το πνεύμα του Çanakkale. Ο τουρκικός στρατός είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορεί να χωρέσει στην ιστορία. Από την άλλη η ιστορία αυτής της χώρας είναι τόσο καθαρή, ιερή, τρανή, αληθινή, λαμπερή όπως τον ήλιο και μια ιστορία που δεν μπορεί να στρεβλωθεί από τα Κοινοβούλια". Ο Erdoğan σημείωσε τα εξής : " Κάποιες χώρες με ιμπεριαλιστικά αισθήματα προκάλεσαν το θάνατο πολλών ατόμων στο Çanakkale και σήμερα συνεχίζουν τις ανεύθυνες τους δηλώσεις, παίρνουν καταχρηστικές αποφάσεις οι οποίες αποτελούν δυσφήμηση εναντίον ενός έθνους για τα οποία πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη". Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Erdoğan τόνισε ότι στον τουρκικό πολιτισμό δεν υπάρχει σκοτωμούς και σφαγές αντίθετα υπάρχει αγάπη, ανεκτικότητα και αδελφοσύνη.

Εξάλλου στην εφημερίδα διαβάζουμε τις δηλώσεις που προέβη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül στην μνημόσυνη τελετή για τους μάρτυρες στρατιώτες της 18ης Μαρτίου και στον εορτασμό της 95ης επετείου του θριάμβου του Çanakkale ότι η ναυμαχία του Çanakkale άλλαξε τη πορεία του κόσμου.

Περνάμε στη Yeni Şafak η οποία μας πληροφορεί για τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Abdullah Gül σχετικά με τη ψηφοφορία του νομοσχεδίου που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με τους αβάσιμους αρμενικούς ισχυρισμούς. Ο κ. Gül σημείωσε τα εξής : "Συζητήσαμε αναλυτικά με τον Ομπάμα. Εμείς είπαμε τα όσα θέλαμε και δεν θα τα ξαναπώ".

Η Sabah δημοσιεύει ότι η διάσκεψη των αντιπροσώπων των χωρών μέλη του NABUCCO πραγματοποιήθηκε στην Ankara. Στην είδηση αναφέρονται οι δηλώσεις του διευθύνων σύμβουλου του σχεδίου Reinhard Mitschek ότι φέτος θα ξεκινήσουν οι εργασίες μηχανικού. Από την άλλη αναφέρονται οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Taner Yıldız ότι το σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου Nabucco με κατεύθυνση Τουρκία-Βουλγαρία-Ρουμανία- Ουγγαρία και Αυστρία είναι ένα σχέδιο στρατηγικής σημασίας και υποστηρίζεται πολιτικά. Τέλος ο υπουργός τόνισε ότι οι ίδιοι υποστηρίζουν πολιτικά το σχέδιο.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Cumhuriyet και μας πληροφορεί σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Αμερικής λόγω των εποικισμών του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι δεν υπάρχει κρίση μεταξύ της Αμερικής και του Ισραήλ. Στην είδηση αναφέρονται οι δηλώσεις του Ομπάμα που προέβη σε τηλεοπτικό κανάλι ότι οι δυο πλευρές πρέπει να καταλάβουν πως είναι προς το συμφέρον τους η συνέχεια της ειρηνευτικής διαδικασίας. Τέλος ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τις συμμαχικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Read more...

Η Γιορτή Νεβρούζ


Η Γιορτή Νεβρούζ (Nevruz) που γιορτάζουν ως πρωτοχρονιά οι τουρκικές φυλές σε μια μεγάλη γεωγραφική έκταση που απλώνεται από την Ασία μέχρι τα Βαλκάνια, είναι μια από τις παλιότερες γνωστές της ανθρωπότητας.

Νεβρούζ είναι μια σύνθετη λέξη με περσική προέλευση (nev-νέα και ruz-μέρα). Θεωρείται αρχή της άνοιξης και σύμφωνα με το παλιό Περσικό Ημερολόγιο το Νεβρούζ είναι η πρώτη μέρα της χρονιάς.

Σε περιοχές όπου είναι έντονη η αγροτική απασχόληση, Νεβρούζ σημαίνει αφθονία και ευφορία. Για τις δε κοινότητες των Αλεβιτών και Μπεκτασίδων έχει μια έννοια με στήριγμα την πίστη. Θεωρείται πως είναι η μέρα γέννησης του σεβάσμιου Ali. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν πως το Νεβρούζ είναι η μέρα του γάμου του Ali με τη σεβάσμια Fatma.

Το Νεβρούζ είχε μια ιδιαίτερη θέση και επί του οθωμανικού κράτους. Τότε απάγγελναν ωδές στον αυτοκράτορα (με την ονομασία nevruziye) που είχαν θέμα το πρασίνισμα των φύλλων, το άνθισμα των λουλουδιών και τον ζεστό καιρό.

Την δεκαετία του ’20 ο ιδρυτής της Δημοκρατίας της Τουρκίας Mustafa Kemal Atatürk είχε γιορτάσει την 21η Μαρτίου ως Γιορτή του Νεβρούζ.

Την μέρα αυτή επικρατεί η πεποίθηση ότι ορίζεται η μοίρα και το μέλλον του καθενός. Όλοι βάζουν τα καλά τους και ετοιμάζονται να υποδεχτούν την νέα χρονιά. Μαγειρεύουν ένα σωρό λιχουδιές στα σπίτια και ανταλλάσσουν επισκέψεις. Χορεύουν και γλεντούν, βάφουν αβγά και πηδούν πάνω από τη φωτιά.

Η κάθε κοινότητα γιορτάζει την μέρα αυτή με τον δικό της τρόπο και την παράδοση. Οι εορτασμοί διατηρούν τη ζωντάνια τους στο Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Ταταριστάν, την περιοχή των Ουιγούρων, την Ανατολία και τα Βαλκάνια.

Η σημαντική αυτή γιορτή του τουρκικού κόσμου που είναι σε ιδιαίτερα στενή επαφή με τη φύση και που θεωρεί τη γη ως μάνα, προμηνύει τον ερχομό της άνοιξης.

Θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί ως ένα σύστημα πολιτισμού αφού είναι ταυτόχρονα και θρησκευτική και εθνική γιορτή.

Είναι παράλληλα ένα από τα σπουδαιότερα θέματα της λογοτεχνίας Divan. Ένα στοιχείο, μια πολιτιστική εκδήλωση που συνδυάζει την κλασική αυτή ποίηση με την λαϊκή.

Η φιλοσοφία της γιορτής Νεβρούζ είναι η προσαρμογή της κοινωνικής ζωής στη φύση. Η άνοιξη που ξυπνά τον άνθρωπο αναφέρεται σε ένα κομμάτι του χρόνου γεμάτο με συναισθήματα και ενθουσιασμό, με ηλιαχτίδες και τιτιβίσματα πουλιών. Το Νεβρούζ συνταυτίζεται με τον χρόνο που ξυπνά το χώμα.

Η γιορτή Νεβρούζ η οποία έγινε κομμάτι διαφόρων πολιτισμών χάρη στην διαπολιτισμική επικοινωνία, κατέστη σημάδι της αφθονίας και ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση των αισθημάτων της αγάπης και του σεβασμού, της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης, της γαλήνης και της παγκόσμιας ειρήνης.

Read more...

Οικονομική συνεργασία Τουρκίας-Ν.Κορέας..... Τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου


Η Τουρκία κάνει σημαντικά βήματα στην οικονομική συνεργασία με τις χώρες της Ασίας. Μια από αυτές είναι η Νότια Κορέα. Τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Νότιας Κορέας για την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Στόχος είναι η αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο υπουργός Εμπορίου της Νοτιάς Κορέας Κιμ Γιονγκ-Χουν συναντήθηκε στην Ankara με τον υπουργό Προεδρίας αρμόδιο για το εξωτερικό εμπόριο Zafer Çağlayan, στο πλαίσιο των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Çağlayan τόνισε την ανάγκη αύξησης του εμπορίου με την Νότια Κορέα.

Στο πλαίσιο αυτό θα διεξαχθούν συνομιλίες τριών φάσεων οι οποίες προγραμματίζεται να διεξαχθούν μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου.

Σκοπός είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Σχεδιάζεται η συνεργασία σε διάφορους τομείς, κυριότερα στο τραπεζικό τομέα και αυτό των κατασκευών.

Εξάλλου η Τουρκία αναμένεται να υπογράψει με την Νότια Κορέα την πρώτη συμφωνία στο εμπόριο των υπηρεσιών.

Read more...

Οι Λευκοί Τούρκοι ξαναχτυπούν. Απίστευτη πρόκληση από τους βάρβαρους Νομάδες της Ευρώπης.


Γράφει ο Γιώργος Σιδηρούντιος

Όπως βλέπετε από τον χάρτη, που κυκλοφόρησε στα Γερμανικά με τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (!) και διανέμετε σε πολλά αντίτυπα για την ενημέρωση Γερμανόφωνου Ευρωπαϊκού κοινού, τα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα δεν ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία. Σε αντάλλαγμα και για στάχτη στα μάτια μας δίνουν την Ίμβρο. Αυτός ο μελετημένος χάρτης, φτιαγμένος από επαγγελματίες, είναι καθαρά μία απόδειξη ότι η Τουρκία έχει τους Γερμανόφωνους συμμάχους της εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Αυτό το τρανταχτό στοιχείο, σε συνδυασμό με την Γερμανική εκστρατεία δυσφήμισης του Ελληνικού λαού μπορεί να οδηγήσει σε κάποια εσφαλμένα ή σωστά συμπεράσματα, για μία νέα Γερμανοτουρκική υπόγεια συμμαχία, παρόμοια με αυτές που είχαν οι δύο χώρες τόσες φορές μέχρι τώρα. Η Γερμανική συμπεριφορά της Ντόϊτσε Μπάνκ μόνο Τέταρτο Ράϊχ μπορεί να θυμίσει.

Πόλεμο και διάλυση της ΕΕ προβλέπουν σενάρια που πρόσφατα δημοσίευσε η Ντόϊτσε Μπάνκ, και η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα. Η Γερμανία με το ευρώ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εξαγωγές της Κίνας, και αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, διότι είναι βιομηχανική χώρα που λόγω σοβαρής αρτηριοσκλήρυνσης στη σκέψη και λόγω μεγάλης πληθυσμιακής γήρανσης, δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική σε βάθος χρόνου. Η οικονομική κατάρρευση της Γερμανίας είναι ζήτημα χρόνου, και αυτό προσπαθεί να κρύψει από τον λαό της, ρίχνοντας πρώτα ευθύνες σε άλλους. Αυτό που προβάλει η Γερμανική προπαγάνδα στο κοινό της σαν κύρια πηγή των προβλημάτων της είναι η ενεργειακή της εξάρτηση από άλλους, αλλά πάνω από όλα κατηγορεί τους άχρηστους εταίρους της, τα PIGS, δηλαδή τα γουρούνια όπως λένε του Ευρωπαϊκού νότου. Κάποιοι Γερμανοί έχουν φτάσει και πάλι σε ακρότητες, και πρέπει να ερευνηθεί εάν ανήκουν στους ίδιους κύκλους που αρνούνται τις αποζημιώσεις προς την Ελλάδα. Πρέπει επίσης να ερευνηθεί κατα πόσο αυτοί οι κύκλοι είναι απευθείας απόγονοι των εγκληματιών εκείνων οι οποίοι έκαναν τα απίστευτα άγνωστα και άγρια μαζικά εγκλήματα σε βάρος του Ελληνικού λαού κατα τη διάρκεια της Κατοχής, εμπνευσμένοι από ρατσιστικές ιδεολογίες. Ας μην ξεχνάμε ότι την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας πάλι η Γερμανία την ξεκίνησε, με μεγάλες αποστολές παράνομου οπλισμού και παραστρατιωτικών νεοναζιστών εθελοντών, διότι ποτέ δεν της συγχώρησε την αντίσταση κατα τη διάρκεια του Β πολέμου. Μόνο μετά τις ενέργειες της Γερμανίας μπήκε και η Αμερική στο παιχνίδι, για να πάρει και αυτή μέρος από την πίτα. Άς μη μας πιάνει πανικός για το τι μέλει γενέσθαι. Όλα δείχνουν ότι η Ναζιστική φιλοσοφία δεν έχει ηττηθεί. Η διάλυση της ΕΕ και ο πόλεμος για την Γερμανία γίνετε και πάλι πιθανή λύση. Άν κάποιοι Γερμανοί και κάποιοι Ρώσοι ίσως, υποκύψουν στον πειρασμό της συμμαχίας με την Οθωμανία, διότι αυτή τους ανοίγει τις μεγάλες Ισλαμικές αγορές τις οποίες έχουν ανάγκη, υπάρχουν αρκετοί ακόμη οι οποίοι μπορούν να καταστρέψουν κάθε όνειρο για διαμελισμό του Αιγαίου. Ας είμαστε ρεαλιστές, η Τουρκία με την υπόθαλψη των τρομοκρατών που επιτίθενται στην Ρωσία και με την τεράστια οικονομική της παρουσία εντός Ρωσίας, πέτυχε να την κάμψει και να την κάνει σύμμαχο. Την άλλη μέρα που η Ρωσία αποφασίσει να κινηθεί ενάντια στην Τουρκία, θα ξεσηκωθεί το Ισλαμικό στοιχείο της Ρωσίας ενάντιά της με πλήθος τρομοκρατικών ενεργειών. Η δυναμική του Ισλαμισμού εντός και νότια της Ρωσίας είναι τεράστια. Μόνο με συμμαχία με το Ισλάμ μπορεί να επιβιώσει η Ρωσία. Προς το παρόν, η στρατηγική ανικανότητα των Αμερικανών πέτυχε να δώσει την Ρωσία στην αγκαλιά του Ισλάμ.

Από την αρχή της Επανάστασης του 1821 μέχρι σήμερα το ζήτημα επιλογής συμμάχων είναι αυτό που συχνά διαιρεί τον Ελληνισμό, με τραγικές συνέπειες. Η όλη αντιπαράθεση μεταξύ Βασιλικών – Βενιζελικών και αργότερα Αριστερών – Δεξιών ήταν ακριβώς αποτέλεσμα επιλογής διαφορετικών συμμάχων (Κεντρικές Δυνάμεις versus Αντάντ, Αγγλοαμερικάνοι versus Ρώσων). Σφαχτήκαμε μεταξύ μας βασικά επειδή πιστέψαμε ότι μόνο με τους μεν ή τους δε μπορεί η Ελλάς να πάει μπροστά, και έτσι τελικά κάναμε εισαγωγή στην Ελλάδα διεθνών κρίσεων και αντιπαραθέσεων. Ένα σημαντικό δεδομένο, το οποίο πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας, είναι ποιοι είναι οι σύμμαχοι της Τουρκίας. Η Τουρκία παραμένει εχθρός: δεν αναγνωρίζει τις γενοκτονίες, δεν αποζημιώνει, δεν ελευθερώνει την Κύπρο, παραβιάζει, ζητάει συνεχώς επέκταση, δεν εγκαταλείπει τον χώρο τον οποίο κατέλαβε με αλλεπάλληλους συνεχείς και αιματηρούς επεκτατικούς πολέμους. Ελλάδα και Τουρκία ίσως δεν πρέπει να βρίσκονται στις ίδιες συμμαχίες, για τον απλούστατο λόγο του ότι οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται το μέγεθός τους και την σπουδαιότητά τους μέσα στην κοινή συμμαχία, πάντα σε βάρος της Ελλάδας. Από αυτής της πλευράς, η μεταπολεμική μας επιλογή κοινών συμμάχων με την Τουρκία ήταν λανθασμένη, αλλά αναπόφευκτη. Επιβλήθηκε από όλους τους ξένους, και από τον ίδιο τον Στάλιν, ο οποίος έδωσε την Ελλάδα στην λεγόμενη Δύση για να πάρει άλλα ανταλλάγματα. Η ουσιαστική ατιμωρησία των συνεργατών των Γερμανών και η επιβολή του ανεπιθύμητου βασιλέα ήταν μία τραγική εξέλιξη που οδήγησε στον εμφύλιο και την βίαια πρόσδεση της Ελλάδος στο άρμα της Δύσης, με όλα τα μαζικά βασανιστήρια και τις απίστευτες εκκαθαρίσεις και διώξεις που έγιναν. Η ατιμωρησία των φασιστών δοσίλογων κατά την άποψή μου είναι η πηγή των μεγαλυτέρων προβλημάτων που σήμερα αντιμετωπίζουμε σαν χώρα και κοινωνία και αυτό είναι μεγάλο θέμα για ανάλυση. Το ζήτημα τώρα είναι πως ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε την κρίση και με ποιους συμμάχους. Οι συσχετισμοί αλλάζουν συνεχώς, και δεν πρέπει να είμαστε αγκυλωμένοι και αμετακίνητοι στο θέμα αυτό.

Περισσότερα στοιχεία σχετικά με το ποιοι ακριβώς εξέδωσαν αυτό το χάρτη και σε ποιο ακριβώς έντυπο, μπορείτε να δείτε στο http://ellinikesaxies.blogspot.com

Read more...

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ


Ναυσικᾶ Παπαϊωάννου

Εἶναι βέβαια γνωστὸ τὸ ὅτι στὴν ὑφήλιο ὑπάρχουν διαφορετικὲς ράτσες, ποὺ σαφῶς διαφέρουν ἀπὸ τὰ διαφορετικὰ φυλετικὰ χαρακτηριστικά τους. Καὶ εἶναι ἐπίσης γνωστό, ὅτι οἱ διάφορες ράτσες βρίσκονται σὲ διαφορετικὲς βαθμίδες ἐξέλιξης, ποὺ καθορίζεται ἀπὸ τὴν ἔνταση τῶν πνευματικῶν τους ἀναζητήσεων καὶ τὸν βαθμὸ προόδου τῶν τεχνῶν καὶ τῶν γραμμάτων, ποὺ φέρνουν τὸν ἄνθρωπο πιὸ κοντὰ στὴν προσομοίωση μὲ τὸν Δημιουργό του, δήλ. πιὸ κοντὰ στὴν Σοφία τῆς ταπεινότητας καὶ στὴν Ἀγάπη, σ’αὐτὸ ποὺ θὰ λέγαμε «πρότυπο τοῦ Ἀνώτερου Ἀνθρώπου».

Ὡς ἐκ τούτου, ρατσισμὸς δὲν εἶναι ὅπως πολλοὶ διατείνονται, ἡ πεποίθησις ὅτι ὑπάρχουν διαβαθμίσεις ἐξέλιξης στὶς διάφορες φυλές – κάτι ποὺ ἀληθεύει ἀντικειμενικά – ἀλλὰ ἡ ἰδεολογία κάποιων φυλῶν, ποὺ βασιζόμενες σὲ ὑπαρκτὴ ἢ φανταστικὴ ὑπεροχή , πιστεύουν καὶ ὑποστηρίζουν ὅτι αὐτὲς εἶναι προορισμένες νὰ κυριαρχήσουν στὸν πλανήτη καὶ οἱ ὑπόλοιποι ὑπάρχουν γιὰ νὰ τοὺς ὑπηρετοῦν. Ἔτσι συντηροῦν μία κατάσταση κυρίων καὶ δούλων.

Οἱ ρατσιστικὲς φυλὲς χαρακτηρίζονται ἀπὸ σκληρότητα, ἀπάνθρωπη διάθεση πρὸς τοὺς συνανθρώπους τους, ἄλλων φυλῶν, ἀπὸ κατακτητικὴ δίψα κι ἐπικράτηση. Πρόκειται γιὰ ἐπιθετικὲς φυλὲς καὶ κατὰ βάσιν ὑλιστικές, ἐφ’ ὅσον ρίχνουν τὸ βάρος τους στὴν ἐπίγεια βασιλεία καὶ κυριαρχία ἐπὶ τῶν ὑλικῶν ἀγαθῶν. Εἶναι φυλές, ποὺ ἐπικρατοῦν μὲ τὴν βία τοῦ πολέμου καὶ τοῦ οἰκονομικοῦ ἐκβιασμοῦ, ποὺ στόχος τους εἶναι ἡ τυραννία καί ἡ ἐκμετάλλευσις τῶν ὑποδουλωμένων ἢ ἡ ἐξαφάνισή τους, γι’αὐτὸ προβαίνουν καὶ σὲ γενοκτονίες. Μὲ ἕνα λόγο, εἶναι φυλές, ποὺ διψοῦνε γιά δύναμη καί ἐπιβολή καὶ μποροῦν νά δείξουν ἀφάνταστη πειθαρχία, νὰ ὑποστοῦν ὁποιαδήποτε θυσία καὶ νὰ χρησιμοποιήσουν ἀδίστακτα κάθε μέσον γιὰ νὰ πετύχουν τὸν σκοπό τους. Τόσο ἀβυσσαλέα εἶναι ἡ δίψα τους γιὰ ἐπικράτηση, ποὺ ἀποκαλύπτει πόσο τραγικὰ ἀβυσσαλέα εἶναι ἡ ὑπαρξιακή τους ἀγωνία γιὰ τὴν μετὰ θάνατον ἐπιβίωσή τους καὶ πόσο ἔντονο εἶναι τὸ ἐσωτερικὸ κενὸ καὶ ἡ ἀβεβαιότητά τους, ἐπειδὴ ἔχουν χάσει ἤ δὲν βρῆκαν ποτὲ τὴν σύνδεση μὲ τὸν Ζωντανὸ Θεό.

Αὐτὴ ἡ ψυχολογία εἶναι ἐντελῶς ἀντίθετη σὲ λαούς, ποὺ ἡ πνευματικότητά τους ἀναγνωρίζεται ἀβίαστα ἀπό τοὺς ἄλλους καὶ λόγῳ φυσικῆς ὑπεροχῆς ὁ πολιτισμός τους ἐπικρατεῖ καὶ ἀνεβάζει τό ἐπίπεδο ὅσων ἔρχονται σὲ ἐπαφὴ μαζί τους, ἐξευγενίζοντάς τους ψυχικά. Εἶναι λαοὶ εἰρηνικοὶ κι ἐπικοινωνιακοί, μὲ βαθειὰ ἀνθρωπιά. Συνήθως βρίσκονται ἐν ἀμύνῃ ἐπειδὴ οἱ στόχοι τους εἶναι πνευματικοὶ καὶ ἡ φύση τους ἤπια καὶ ἀλτρουϊστική. Τὸ δικό τους μειονέκτημα βρίσκεται, στὸ ὅτι εἶναι ἀθεράπευτα εὐδαιμονιστὲς καὶ ἐπαναπαυμένοι. Δὲν πράττουν τὸ κακὸ ἐνεργητικά, ἀλλὰ παθητικὰ μὲ τὸ νὰ παραμελοῦν τὸ χρέος τους.

Ἀπὸ τὰ παραπάνω, μπορεῖ νὰ καταλάβει κανεὶς ὅτι οἱ Ἕλληνες ὡς λαός, οὐδέποτε ἦταν ρατσιστὲς καὶ οὐδέποτε πρόκειται νὰ γίνουν, ἐπειδὴ εἶναι κάτι ἔξω ἀπὸ τὴν ἰδεολογία τους καὶ τὴν φύση τους, ποὺ εἶναι τῆς εὐχαρίστησης καὶ ὄχι τῆς ἐπιβολῆς. Γι’αὐτό ἀκόμα καὶ νὰ τὸ θελήσουν, ἐπειδὴ κινδυνεύουν νὰ ἐξαφανισθοῦν, δὲν θὰ τὰ καταφέρουν. Ἡ φύση τους εἶναι βαθειὰ ἀνεξάρτητη καὶ δημοκρατικὴ καὶ ὁ φασισμὸς οὐδέποτε βρῆκε ἐδῶ ἔδαφος πρόσφορο. Οἱ κάποιοι διάσπαρτοι ἐδῶ καὶ κεῖ φανατισμοί, ποὺ εἶναι ἀντιδράσεις στὴν πολεμικὴ ἐξαφάνισής τους ἀπὸ τοὺς πραγματικοὺς ρατσιστές, δὲν μποροῦν νὰ ριζώσουν στὴν ψυχὴ τοῦ Ἕλληνα καὶ νὰ δημιουργήσουν ἀπειλὴ γιὰ τοὺς ξένους. Ἂς μὴν παραπαίουν λοιπὸν οἱ Ἕλληνες καὶ γεμίζουν ἐνοχές, ὅταν ἐπίτηδες κάποιοι τοὺς κατηγοροῦν γιὰ ρατσιστὲς ἐπειδὴ διαμαρτύρονται γιὰ τὴν ἀθρόα εἰσροὴ στὴν χώρα τους, μεταναστῶν.

Ρατσιστὴς εἶναι αὐτός, ποὺ ἐπιβάλλει μία κατάσταση καταπιεστικὴ καὶ ὄχι αὐτὸς ποὺ τὴν ὑφίσταται. Εἶναι ὁ θύτης καὶ ὄχι τὸ θῦμα. Ρατσιστὲς ἑπομένως εἶναι, αὐτοὶ ποὺ μᾶς ὑποχρεώνουν νὰ γίνουμε μειονότητα στὴν χώρα μας καὶ μᾶς ἐπιβάλλουν τὴν παρουσία τόσων ξένων καὶ μάλιστα ἐχθρικῶν φυλῶν, ποὺ τοὺς φανατίζουν ἐκ συστήματος ἐναντίον μας. Πληθυσμῶν ξένων πρὸς τὴν θρησκεία μας καὶ τὸν πολιτισμό μας, πρὸς τὰ ἤθη καὶ τὰ ἔθιμά μας.

Βέβαια φταῖμε, ποὺ τώρα βρισκόμαστε σὲ αὐτὴν τὴν ἀλγεινὴ θέση. Διότι μπορεῖ νὰ μὴν εἴμαστε ρατσιστές, ἀλλὰ εἴμαστε ἀτομιστές (ἑαυτούληδες) καὶ εἶναι γι’ αὐτὸν τὸν λόγο ποὺ πρέπει νὰ ἔχουμε ἐνοχές.

Ἀποδειχθήκαμε ἄχρηστοι στὴν πλειοψηφία μας, γιατί δὲν κάναμε τὸ χρέος μας νὰ κρατήσουμε ἄσβεστο τὸν λύχνο τῆς πνευματικῆς μας ὑπόστασης καὶ νὰ ἐκχριστιανίσουμε τοὺς γύρω μας μὲ τὸ παράδειγμά μας, ἀλλὰ ἐξ’ ἀμελείας καὶ ρᾳθυμίας, παρασυρθήκαμε στὸν ὑλικὸ εὐδαιμονισμὸ καὶ λησμονήσαμε τὸν Θεὸ καὶ δὲν ἀξιοποιηοῦμε τὸν πνευματικὸ πολιτισμό, ποὺ ὑπάρχει καὶ ἐξακολουθεῖ νὰ παράγεται στὸν τόπο μας ἀπὸ ἄτομα προικισμένα, ποὺ ἡ φωνή τους δὲν θὰ χαθεῖ καὶ δὲν θὰ σβήσει στὸ πέρασμα τοῦ χρόνου, ἀλλὰ θὰ φωτίσει καὶ πάλι τὴν ταλαίπωρη ἀνθρωπότητα ἐν καιρῷ. Γιατί τὸ Πνεῦμα καὶ ὅσοι τὸ ὑπηρετοῦν, μένουν πάντα στὴν Αἰωνιότητα, ἐνῷ οἱ ἀνάξιοι νὰ τὸ κρατήσουν ἐκπίπτουν ἀναγκαστικὰ καὶ χάνονται.

Ὅποιος ἐπιζητεῖ τὴν Αἰωνιότητα, ὀφείλει νὰ βαδίσει πρὸς τὴν Τελειότητα, ἀκολουθώντας τὴν ἐν Χριστῷ ζωὴ καὶ τὸ παράδειγμα αὐτῶν ποὺ κατάφεραν νὰ τὴν πραγματώσουν.

Read more...

«Αν αλλάξει η Ελλάδα, τότε θα σωθεί και η Κύπρος»


Του Σάββα Ιακωβίδη

Η ΚΥΠΡΟΣ πάντοτε κοίταζε προς Δυσμάς. Να δει ελληνικές τριήρεις να πλέουν ως ελευθερώτριες του Ελληνισμού της. Ανέκαθεν, παρά τις συγκρούσεις και τις καχυποψίες, η Κύπρος προσβλέπει στην Ελλάδα ως το στήριγμα, το αποκούμπι και η αδελφική ενίσχυσή μας. Όταν πάσχει η Ελλάδα, υποφέρει και η Κύπρος. Όταν η Ελλάδα κρυολογεί, φταρνίζεται και η Κύπρος. Και όταν η Ελλάδα περιδινείται σε δυσκολίες, η Κύπρος ανησυχεί και συμπάσχει. Ο Γεώργιος Μάτσος είναι νέος, φέρελπις και ικανός δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη. Από πολλών ετών είναι τακτικός, καθημερινός αναγνώστης της «Σ» και της στήλης. Είναι από τους Έλληνες αδελφούς που ανησυχούν, σκέπτονται, προβληματίζονται και ενδιαφέρονται γνήσια για τον Ελληνισμό. Και ειδικά για την Κύπρο. Με αφορμή ανάλυση το γράφοντος για την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στο νησί και την ευθύς αμέσως περίεργη επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη, που ήρθε απρόσκλητη, μου έστειλε τις παρακάτω σκέψεις και προβληματισμούς:

«Θα ήθελα να σας συγχαρώ για το άρθρο σας (5.3.2010) για το νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά. Δεν γνωρίζουμε βέβαια ποιος έστειλε την Ντόρα στην Κύπρο, αλλά πάντως γνωρίζουμε ποιος έστειλε τον Σαμαρά: Όλοι εκείνοι οι Ελλαδίτες, που με πάθος και ένταση πρωτόγνωρη για τα δεδομένα των τελευταίων δύο δεκαετιών στην Ελλάδα, κατάφεραν, ενάντια στην επιβολή της κ. Μπακογιάννη από κάθε είδους εξουσίες και παραξουσίες, να τον κάνουν αρχηγό ενός ελλαδικού κόμματος εξουσίας, σχεδόν από το πουθενά.

»Είναι ίσως η πρώτη φορά, μετά το 1964, που ένας Ελλαδίτης πολιτικός πρώτης γραμμής βγαίνει με θέσεις πιο “προωθημένες” στο Κυπριακό, από ό,τι ο Κύπριος ομόλογός του. Και, επίσης, είναι ίσως η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, που ένας Ελλαδίτης πολιτικός ξεφεύγει από το σύνηθες νερόβραστο και μειοδοτικό, “η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται”. Το μόνιμο, δηλαδή, άλλοθι για να αποφύγει να αναλάβει η Ελλάδα τις ευθύνες της. Η Κύπρος είναι Ελλάδα όσο και το ελλαδικό κράτος, όπως λέγει και ο Άντης Ροδίτης, ο διανοητής, που κυρίως εκπροσωπεί αυτή τη σχολή σκέψης. Δεν μπορούμε να δούμε την Κύπρο να επιβιώνει εθνικά, να επιβιώνει, δηλαδή, ως ελληνικό έδαφος, μακριά από την ελλαδική κρατική υπόσταση. Από αυτή την άποψη, ναι, η ένωση (που, ως λέξη, την προτιμώ με μικρό, ας ξεφύγουμε από την αναπόληση χαμένων ευκαιριών του παρελθόντος) είναι η μόνη επίλυση του Κυπριακού, που μπορεί αντικειμενικά να λειτουργήσει υπέρ των ελληνικών εθνικών συμφερόντων. Όλες οι άλλες λύσεις δεν μπορεί παρά να είναι βλαπτικές. Γιατί ένωση σήμερα, στην ουσία, μπορεί να σημαίνει μόνον απελευθέρωση, καθώς απελευθέρωση δεν μπορεί παρά να σημαίνει και ένωση, αφού κάτι τέτοιο προϋποθέτει τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας.

»Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται ουτοπικά ή ρομαντικά, αλλά η ουσία παραμένει ότι η ενδεχόμενη παρουσία Σαμαρά αύριο στο πηδάλιο της Ελλάδας μπορεί να αλλάξει πάρα πολλά πράγματα προς το καλύτερο. Οι εξελίξεις, που εντοπίζετε στο άρθρο σας είναι καταλυτικής σημασίας. Σημαίνουν, ίσως, ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, σύντομα ο ΔΗΣΥ να ξαναμπεί στο πολιτικό παιχνίδι ως πατριωτική δύναμη, μάλιστα, ως η κατεξοχήν πατριωτική δύναμη. Ο ίδιος εντοπίσατε ορισμένες πρόσφατες αντιφατικές δηλώσεις στο άρθρο σας της 27-2-2010 (“Τα πρακτικά για την εκ περιτροπής και μια μυστική συμφωνία”). Σχεδόν αυθόρμητα τείνει να τις συνδυάσει κανείς με την επίσκεψη Σαμαρά. Διότι αφενός δεν μπορεί να δεχθεί εύκολα το κυπριακό φιλότιμο των Συναγερμικών τον καλαμαρά Σαμαρά να έχει πιο πατριωτικές θέσεις από τις δικές τους, ενώ, αφετέρου, δεν έχουμε να κάνουμε με οποιοδήποτε κυπριακό κόμμα, αλλά με τον ΔΗΣΥ, το κατ’ εξοχήν δηλαδή “κόμμα των Ελλήνων” στην Κύπρο (όχι ότι οι άλλοι δεν είναι Έλληνες, αλλά αντιλαμβάνεστε τι εννοώ), που στενάζει όχι μόνον μυστικά, αλλά και φανερά, προς τη μεριά της Μάνας Ελλάδας.

»Αν, λοιπόν, η σταθερότητα, που επέδειξε ο Σαμαράς στις πατριωτικές θέσεις του, δύναται να επιφέρει μεταβολή στη στάση του ΔΗΣΥ απέναντι στην ετοιμαζόμενη νέα προδοσία της Κύπρου, αναρωτιέται κανείς μήπως η Ντόρα ήρθε για να στηρίξει την ηγεσία του ΔΗΣΥ σε φιλο-ανανικές θέσεις. Να είδαν, δηλαδή οι πάτρωνες, της Κύπρου ότι κινδυνεύουν να χάσουν το Συναγερμό από το φιλο-ανανικό μπλοκ, οπότε η πολιτική τους κινδυνεύει, καθώς ο Χριστόφιας θα βρεθεί τότε μόνος του, με μόνο σύμμαχο τον Καρογιάν και ούτε καν, καλά-καλά, το δικό του κόμμα, το ΑΚΕΛ.

»Ας πληροφορηθούν άπαντες, όμως, στην Κύπρο ότι η Ντόρα, όπως και όλη η οικογένεια Μητσοτάκη, είναι τελειωμένη στην Ελλάδα. Έχουν μείνει με μια μικρή ομάδα οπαδών μέσα στο κόμμα της Ν.Δ., με μηδενικό εκτόπισμα στο εκλογικό σώμα. Τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ εξακολουθούν, βέβαια, να την προβάλλουν όσο περισσότερο μπορούν, αλλά μάταια. Η 29η Νοεμβρίου 2009 είναι μια ημερομηνία που, ίσως, η ελληνική ιστορία γράψει κάποτε με χρυσά γράμματα. Είναι η ημερομηνία, στην οποία ένα πλειοψηφικό ρεύμα του ελληνικού λαού, που υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές, έδωσε καίριο χτύπημα στην ιδεολογία του ελλαδικού κοτζαμπασισμού.

»Τι κι αν σοβεί σήμερα οικονομική κρίση; Από τις στάχτες αυτές μπορεί να αναγεννηθεί ένα πραγματικά ελληνικό ελλαδικό κράτος, σε αντικατάσταση του ραγιάδικου ελλαδικού κράτους τού σήμερα. Θα δώσει ο Θεός! Και αν αλλάξει η Ελλάδα, θα σωθεί τότε μαζί και η Κύπρος».

Read more...

Ανοίξτε συζήτηση για την ασφάλεια, τόνισε ο Μπράουν στον Ερντογάν


Έκκληση για τις εγγυήσεις
Την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για όλες τις πτυχές του Κυπριακού υπογράμμισε στον Βρετανό ομόλογό του ο Ταγίπ Ερντογάν με αμετάβλητη, πάντως, τη θέση του για την ασφάλεια
Σε δύο βασικές ενότητες χωρίστηκε η συζήτηση για το Κυπριακό μεταξύ του Πρωθυπουργού της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν και του ομολόγου του της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντησή τους προχθές στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο κ. Μπράουν τόνισε τη θέση της Βρετανίας ότι θα πρέπει να ανοίξει διάπλατα η συζήτηση για τις εγγυήσεις στην Κύπρο, για να λάβει μια κατ΄ αρχήν απάντηση από τον κ. Ερντογάν ότι η 'Αγκυρα, χωρίς να μεταβάλει την πάγια θέση της για διατήρηση των εγγυήσεων, προτίθεται να συζητήσει το ζήτημα σε μια διεθνή πολυμερή διάσκεψη. Η δεύτερη ενότητα στη συνάντηση των ηγετών της Βρετανίας και της Τουρκίας περιλάμβανε τη δέσμευση του κ. Ερντογάν για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο κ. Ερντογάν τόνισε επίσης ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται αυτή την περίοδο στο νησί θα πρέπει να συνεχιστούν χωρίς προβλήματα και μετά τις «εκλογές» του Απριλίου στα κατεχόμενα.


Θέμα εγγυήσεων
Διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Π» ότι ο κ. Μπράουν επεσήμανε στον Τούρκο ομόλογό του ότι τώρα υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για λύση. Κι επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι ο Δ. Χριστόφιας εννοεί ότι επιδιώκει λύση του προβλήματος. Ανέφερε μάλιστα στον Τούρκο ομόλογό του ότι είναι ώρα πλέον όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να κινηθούν με πνεύμα συμβιβασμού για να επιλυθεί το πρόβλημα. Ο κ. Μπράουν επεσήμανε τη βρετανική θέση ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την πτυχή των εγγυήσεων. Και υπογράμμισε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να βρουν το κατάλληλο βήμα για να αναθεωρήσουν το πλέγμα της ασφάλειας στο νησί. Ο Τ. Ερντογάν ανέφερε πως ο ίδιος έχει προτείνει τετραμερή, πενταμερή και εξαμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσε να συζητηθεί και το θέμα των εγγυήσεων. Καθίσταται, πάντως, σαφές από την τουρκική πλευρά ότι η πάγια θέση για διατήρηση των εγγυήσεων δεν έχει αλλάξει. Αλλά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το γεγονός και μόνο ότι η 'Αγκυρα προτίθεται να συζητήσει το θέμα αποτελεί θετικό μήνυμα.

Δέσμευση Ερντογάν
Κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Τ. Ερντογάν επανέλαβε τη δέσμευσή του για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, την οποία είχε αναπτύξει σε Ε/Κ δημοσιογράφους και πολιτικούς πρόσφατα στην Κων/πολη. Τόνισε επίσης την αποφασιστικότητα της 'Αγκυρας να συνεχιστεί η διαδικασία και μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα. Δεν παρέλειψε, πάντως, να επαναλάβει στον κ. Μπράουν τη θέση του ότι το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων για πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων δεν βοηθά στη διαδικασία λύσης του προβλήματος.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΔΕΙΛΙΝΗΣ
ΠΟΛΙΤΗΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/blog-post_9748.html#ixzz0ieZEOoCN

Read more...

Oι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια νέα στρατιωτική βάση στο Νότιο Κουρδιστάν;


Ο Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να ιδρύσουν μια νέα στρατιωτική βάση στο Νότιο Κουρδιστάν.Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο δήλωσε οτι η νέα βάση μπορεί να δημιουργηθεί και μετά τον Αύγουστο, ακόμα και αν ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων απο το Ιράκ.

Κουρδικές πηγές σε παλαιότερα δημοσιεύματα τους είχαν κάνει λόγο για την δημιουργία τριων μεγάλων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Αρμπίλ, DUHOK, και Al-Sulaymaniyah.


Είχαν επισημάνει επίσης και το ενδεχόμενο η βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, η οποία και άνοιξε το 1992, να μεταφερθεί στην περιοχή του Κουρδιστάν παρόλο που η πιθανότητα είναι μικρή δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για τις ΗΠΑ και είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Πρόσφατα μια ομάδα του Αμερικανικού Στρατού με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Brown,ανέλαβε την εκπαίδευση των Peshmerga στην περιοχή της Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν,και τον εφοδιασμό της με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή.

Η Peshmerga, η οποία και θεωρείται ως η επίσημη δύναμη ασφαλείας της κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης(Κουρδική Πολιτοφυλακή) είναι γνωστή για την ισχυρή αντίσταση της για δεκαετίες επι του στρατού της πρώην Ιρακινής κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν για δεκαετίες .

Η Peshmerga είχε λάβει μέρος στο πλευρό των Αμερικανών στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά την εισβολή τους στο Ιράκ το 2003 για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Peshmerga σημαίνει "εκείνοι που στέκονται μπροστά στο θάνατο."

«Έχουμε ένα πραγματικό σχέδιο για να σχηματίσουμε ένα ενιαίο στρατό για το Κουρδιστάν», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούτ Μπαρζανί πριν λίγες μέρες.
presstv,.juancole.com,firat,

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/o_19.html#ixzz0ieYlDzFE

Read more...

Δεν θέλουμε να μάθουμε τουρκικά κύριε πρωθυπουργέ


Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου απέστειλαν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων νομού Ξάνθης, τονίζοντας πως το επίσημο ελληνικό κράτος τους υποχρεώνει να μάθουν τουρκικά, μία γλώσσα που όπως τονίζουν «δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ».

Μεταξύ άλλων στην επιστολή τους τονίζουν:

«Το ελληνικό κράτος, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα που παρέχει το Σύνταγμά του και οι ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά και τα άρθρα 40 και 45 της συνθήκης της Λοζάνης, τα οποία παρέχουν στις μουσουλμανικές μειονότητες της Ελλάδας το δικαίωμα «να ποιώνται ελευθέρως εν αυτοίς χρήσιν της γλώσσης των», στερεί από μας και τα παιδιά μας όχι μόνο το δικαίωμα της εκπαίδευσης στην μητρική μας γλώσσα, αλλά ακόμη και το πλέον στοιχειώδες δικαίωμα της αποκλειστικής εκπαίδευσης στην επίσημη γλώσσα του, την ελληνική, και μας επιβάλλει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε μία ξένη γλώσσα, την οποία δεν μιλούμε και δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιούμε, δηλαδή την τουρκική», τονίζουν τα μέλη του συλλόγου και προσθέτουν: «Εδώ και πολλές δεκαετίες συντελείται εις βάρος μας μία μορφωτική, γλωσσική και πολιτισμική γενοκτονία. Μία γενοκτονία εις βάρος αυτών των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ανήκουν και τα μέλη του συλλόγου μας, που έχουμε το θάρρος να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Πομάκοι της Ελλάδας».

Και συνεχίζουν λέγοντας ότι ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή όπως αναφέρουν ζητούν «Tο δικαίωμα ο γιος μας ο Μεχμέτ να μαθαίνει ό,τι μαθαίνει ο γιος σας ο Νίκος. Ζητάμε η κόρη μας η Φατμέ, όταν θα δώσει εξετάσεις για να περάσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο, να έχει τις ίδιες γνώσεις, δεξιότητες και προοπτικές που θα έχει η κόρη σας η Άννα. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό τώρα, όταν στα πιο ευαίσθητα και κρίσιμα μαθησιακά χρόνια τους τα παιδιά μας διδάσκονται μια γλώσσα που δεν μιλούν και δεν θα την χρησιμοποιήσουν ποτέ στο σπίτι και στο πανεπιστήμιό τους;».


Οι αλήθειες για τα δημόσια σχολεία στα Πομακοχώρια με αριθμούς
Στην επιστολή του το Δ.Σ. του συλλόγου θυμίζει το παράδειγμα των δημόσιων (μη μειονοτικών) γυμνασίων και λυκείων στα Πομακοχώρια, για τα οποία όπως αναφέρεται, «ενώ ξεκίνησαν με 15 μαθητές και πόλεμο από πολλές πλευρές, τα σχολεία αυτά κατά το σχολικό έτος 2008-9 είχαν:
Γυμνάσιο Σμίνθης 145 μαθητές
Γυμνάσιο Γλαύκης 140 μαθητές
Λύκειο Γλαύκης 150 μαθητές
Τεχνικό Λύκειο Γλαύκης 60 μαθητές
Γυμνάσιο Θερμών 25 μαθητές
με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις τους. Η σιωπηλή ή φανερή, σκόπιμη ή μη σκόπιμη, άρνηση ή αδράνεια του υπουργείου Παιδείας, των αρμοδίων φορέων της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης και εν τέλει του ελληνικού κράτους της στοιχειώδους δημοτικής εκπαίδευσης των παιδιών μας αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα ή στην ελληνική και στην πομακική ως μητρική τους, αποτελεί στην πραγματικότητα άρνηση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των Πομάκων, του δικαιώματός μας στην παιδεία και στην μόρφωση, της αξιοπρέπειάς μας ως πολιτών αυτής της χώρας. Γι’ αυτό πρέπει η ελληνική Πολιτεία να βρει τον τρόπο και τα μέσα να αλλάξει άμεσα αυτήν την κατάσταση και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.

Δεν αρνούμαστε σε κανέναν από τους Πομάκους της πατρίδας μας το δικαίωμα να στέλνει τα παιδιά του στα μειονοτικά σχολεία για να μορφώνονται και στην τουρκική γλώσσα, ακόμη και εάν αυτός δεν την μιλά στο σπίτι του, εφόσον φυσικά επιθυμεί εκπαίδευση και στην τουρκική γλώσσα. Ζητούμε όμως και εμείς από το ελληνικό κράτος, αλλά και από όλους τους συμπατριώτες μας μουσουλμάνους και μη, πομακόφωνους, τουρκόφωνους και ελληνόφωνους, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι αισθάνονται φυλετικά Έλληνες, Τούρκοι ή Πομάκοι, να σεβαστούν το δικαίωμά μας να μορφώνονται τα παιδιά μας αποκλειστικά στην ελληνική γλώσσα ή στην ελληνική και στην μητρική μας γλώσσα, την πομακική. Όποια δικαιώματα απολαμβάνουν και ζητούν οι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι της Ελλάδας για την γλώσσα και παιδεία τους, τα ίδια δικαιώματα ζητούμε και εμείς για τους πομακόφωνους μουσουλμάνους της Ελλάδας, μία μεγάλη μερίδα των οποίων εκπροσωπούμε.

Τι ζητούν οι Πομάκοι της Ξάνθης
1. Την ίδρυση δημόσιων, μη μειονοτικών, σχολείων σε όλα τα πομακοχώρια και την παράλληλη λειτουργία τους με τα μειονοτικά. Τελικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι να προσφέρει σε κάθε Πομάκο, ανεξάρτητα του τι αισθάνεται φυλετικά, το δικαίωμα να επιλέξει την γλώσσα στην οποία θα μορφωθεί το παιδί του. Έτσι, όσοι γονείς επιθυμούν αποκλειστικά ελληνική Παιδεία για τα παιδιά τους, θα μπορούν να τα στέλνουν στο δημόσιο σχολείο και όσοι θέλουν να μορφωθούν τα παιδιά τους και στα τουρκικά, να τα στέλνουν στο υπάρχον μειονοτικό.

2. Την εισαγωγή στα δημόσια δημοτικά σχολεία της Θράκης της διδασκαλίας του Κορανίου για τους μουσουλμάνους μαθητές.

3. Την γενίκευση της προσχολικής αγωγής στην ελληνική γλώσσα, με την ίδρυση παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών και δημόσιων νηπιαγωγείων σε όλα τα πομακοχώρια.

4. Την άμεση λειτουργία των τεσσάρων δημόσιων ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων, που ορθώς έπραξε και ίδρυσε ο προκάτοχός σας στο υπουργείο Παιδείας στα τέσσερα πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης. Αναμένουμε από εσάς την υλοποίηση της λειτουργίας των τεσσάρων αυτών σχολείων που έχουν συσταθεί.

5. Την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος των κατοίκων της Μάνταινας, που εκκρεμεί από το 2006, για ίδρυση δημόσιου (μη μειονοτικού) σχολείου.

6. Την δημιουργία πιλοτικών σχολείων, όπου τα παιδιά θα διδάσκονται την μητρική τους γλώσσα (πομακική) και πολιτισμό, παράλληλα με την ελληνική. Η καταγραφή της έχει ήδη προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ σήμερα πλέον υπάρχουν και Πομάκοι, αλλά και μη Πομάκοι (χριστιανοί) εκπαιδευτικοί, με γλωσσολογική παιδεία και επαρκή γνώση της πομακικής γλώσσας, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν το έργο της διδασκαλίας της στα σχολεία, έστω και μέσω πιλοτικών προγραμμάτων. Στα ίδια σχολεία να χρησιμοποιείται η πομακική, παράλληλα με την ελληνική κατά την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σχολικών δραστηριοτήτων.

7. Την επίσημη και συστηματική καταγραφή της πομακικής γλώσσας από το ελληνικό κράτος, από επιτροπή επιστημόνων που διαθέτουν την σχετική παιδεία και γνώση, με την επίσημη καθιέρωση ειδικού αλφαβήτου, με βάση το ελληνικό αλφάβητο, προκειμένου να διδαχθεί στα σχολεία, αλλά και να χρησιμοποιείται δημόσια παράλληλα με την ελληνική, για να καλύψει τις ανάγκες διγλωσσίας. Στην καταγραφή της πομακικής μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν και αρμόδια τμήματα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (Α.Π.Θ., Δ.Π.Θ., ΕΠΑΘ).

8. Την συνεργασία της ελληνικής Πολιτείας με τον σύλλογό μας για την επίσημη καταγραφή και είσοδο της πομακικής γλώσσας στα σχολεία και στην δημόσια ζωή του τόπου, στην θέση της τουρκικής γλώσσας. Ο σύλλογός μας έχει υπόψη του κατάλληλα εκπαιδευμένα πρόσωπα και μπορεί να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στην ελληνική Πολιτεία για την υλοποίηση του σκοπού αυτού και είναι έτοιμος να συνεργαστεί μαζί της, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια.

9. Τον σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης από το ελληνικό κράτος για την θρησκευτική (και όχι εθνική) μουσουλμανική μειονότητα των Πομάκων της Ελλάδας. Συγκεκριμένα το άρθρο 40 της συνθήκης προβλέπει: «Οι Τούρκοι υπήκοοι, οι ανήκοντες εις μη μουσουλμανικάς μειονότητας, . θα έχωσι ιδίως ίσον δικαίωμα να συνιστώσι, διευθύνωσι και εποπτεύωσι . σχολεία και λοιπά εκπαιδευτήρια, μετά του δικαιώματος να ποιώνται ελευθέρως εν αυτοίς χρήσιν της γλώσσης των.». Εξάλλου το άρθρο 45 της ίδιας συνθήκης προβλέπει: «τα αναγνωρισθέντα διά των διατάξεων του παρόντος τμήματος δικαιώματα εις τας εν Τουρκία μη μουσουλμανικάς μειονότητας, αναγνωρίζονται υπό της Ελλάδος εις τας εν τω εδάφει αυτής ευρισκομένας μουσουλμανικάς μειονότητας». Μητρική γλώσσα είναι για μας τα πομακικά, και όχι τα τουρκικά, που μας έχουν επιβληθεί. Μέχρι να αρχίσει η διδασκαλία της μητρικής μας γλώσσας δεν επιθυμούμε να την αντικαταστήσει καμία άλλη γλώσσα εκτός από την ελληνική.

Το υπόμνημα που υπογράφουν για το διοικητικό συμβούλιο του πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων Νομού Ξάνθης ο πρόεδρος Ταχήρ Κόντε, η γραμματέα Αλιέ Εφέντη και ο ταμίας Χαμδή Εφέντη, κοινοποιήθηκε επίσης στους, αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως Θεόδωρο Πάγκαλο, γενική γραμματέα Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης Θεοδώρα Κόκλα, πρόεδρο Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, γεν. γραμματέα ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, πρόεδρο ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη, πρόεδρο Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππο Πετσάλνικο, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Σωκράτη Ξυνίδη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη, βουλευτή Ν.Δ. Ξάνθης Αλέξανδρο Κοντό, Καπνεργατών.

Read more...

Το ΑΚΡ και η επιδίωξη της πυρηνικής «ενέργειας»


Νέα συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων υπέγραψε η Τουρκία. Η εμμονή της ισλαμικής κυβέρνησης του ΑΚΡ στην απόκτηση πυρηνικής ενέργειας είναι ενδεικτική της σημασίας που δίνει για την απόκτηση στρατηγικού πλεονεκτήματος.

Την εβδομάδα που πέρασε υπεγράφη νέο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Κορέας για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στη Σινώπη του Ευξείνου Πόντου. Η υπογραφή της συμφωνίας ενέχει εσωτερικές και διεθνείς διαστάσεις.


Στο πλαίσιο των εργασιών του Τουρκοκορεατικού Επιχειρηματικού Φόρουμ υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της δημόσιας εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας (TEU) και της αντίστοιχης νοτιοκορεατικής (CEPCO) για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σινώπη.

Η συμφωνία υπεγράφη από αξιωματούχους των δημόσιων εταιρειών αμφότερων των χωρών παρουσία του τούρκου υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος δήλωσε ότι στόχος της Τουρκίας είναι έως το 2020 η χώρα να παράγει το 10% των αναγκών της σε ενέργεια από τα πυρηνικά εργοστάσια.

Η συμφωνία προβλέπει την εκτέλεση του έργου από την κορεατική εταιρεία η οποία θα κατασκευάσει τέσσερις (έως έξι) πυρηνικούς αντιδραστήρες 1.600 MW έκαστος ως το 2020. Το κόστος του έργου υπολογίζεται να φτάσει τα 20 εκατομμύρια δολάρια. Αυτήν την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των δημόσιων φορέων αναμένεται να ακολουθήσει έπειτα από διάστημα 4-6 μηνών -εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί ως τότε οι απαραίτητες μελέτες- διακρατική συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Σεούλ.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτή είναι ότι η συμφωνία προβλέπει άμεση ανάθεση του έργου, παρακάμπτοντας την προβλεπόμενη γι' αυτές τις περιπτώσεις διαδικασία δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού. Εξάλλου, τον Νοέμβριο του 2009 το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας είχε ακυρώσει προηγούμενες συμφωνίες που είχε συνάψει η ισλαμική κυβέρνηση για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην περιοχή της Μερσίνας.

Τότε, ο αρμόδιος τούρκος υπουργός είχε ανακοινώσει ότι θα προκηρυχτούν νέοι διεθνείς διαγωνισμοί για την ανάθεση των εν λόγω έργων. Ωστόσο, στον τουρκικό Τύπο διέρρευσε ότι η ισλαμική κυβέρνηση διεξάγει ήδη συζητήσεις και για την απευθείας ανάθεση του πυρηνικού εργοστασίου της Μερσίνας στους Ρώσους.

Στην κατασκευή του εργοστασίου στον Εύξεινο Πόντο ενδέχεται να συμμετάσχει και τουρκικός κατασκευαστικός όμιλος. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο όμιλος ΕΝΚΑ, ο οποίος φημολογείται ότι θα συμμετάσχει στην κοινοπραξία με μία από τις θυγατρικές του, γεγονός που σημαίνει ότι μέρος του προβλεπόμενου κονδυλίου θα παραμείνει εντός των συνόρων.

Εξάλλου, διαδίδεται από τα τουρκικά μέσα ότι η κατασκευή του εργοστασίου θα χρηματοδοτηθεί και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βάσει μιας γενικότερης συμφωνίας που είχε συνάψει ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στο Άμπου Ντάμπι τον περασμένο Ιανουάριο.

Το γεγονός συνδέεται και με την πρόσφατη ανάθεση στην κορεατική εταιρεία της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.

Το θέμα της κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας είναι αρκετά σοβαρό. Πέρα από τους κινδύνους που ενέχει ένα τέτοιο εγχείρημα εξαιτίας της κατασκευής τους σε μια κατʼ εξοχήν σεισμογενή περιοχή όπως η Μικρά Ασία, θα πρέπει να αναλογιστούμε και το στρατηγικό πλεονέκτημα που ενδέχεται να αποκτήσει η γείτων στον τομέα της πυρηνικής τεχνογνωσίας.

Προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει και παλιότερα από την Άγκυρα, με πιο εντυπωσιακή εκείνη που αποκαλύφθηκε μετά τις καταγγελίες της Σιμπέλ Έντμοντς για εμπλοκή της Άγκυρας σε δωροδοκίες αμερικανών αξιωματούχων και κατασκοπεία εις βάρος των ΗΠΑ με ενεργό συμμετοχή στην πολύκροτη υπόθεση και των πακιστανικών υπηρεσιών. Προβληματίζει επίσης η πιο πρόσφατη πρόταση της Άγκυρας περί «προσωρινής» αποθήκευσης του εμπλουτισμένου ουρανίου της Τεχεράνης. Σε κάθε περίπτωση, προκαλεί ανησυχία η εμμονή της ισλαμικής κυβέρνησης να αποκτήσει πυρηνική τεχνογνωσία, καθώς από τον συνδυασμό όλων των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ένα εν δυνάμει «εκρηκτικό» μείγμα.

Το θέμα της κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία είναι λεπτό και αξίζει να δοθεί η απαραίτητη προσοχή εκ μέρους μας για όσο διάστημα βρίσκεται ακόμη σε αρχική φάση. Γιατί βάσει της υφιστάμενης κατάστασης στις διμερείς μας σχέσεις με τη γείτονα, η ενδεχόμενη κατασκευή των εργοστασίων θα σημαίνει αυτόχρημα και την κατοχύρωση σημαντικού στρατηγικού πλεονεκτήματος, γεγονός που θα δυσχεραίνει την ανεύρεση αποδεκτών λύσεων στα εθνικά μας ζητήματα.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

Τουρκία:"Εργα και ημέρες του Δημοκρατικού της Βίου".


ΑΓΚΥΡΑ Σε νέα «επιχείρηση-σκούπα» των τουρκικών αρχών συνελήφθησαν χθες τα ξημερώματα τουλάχιστον 20 άτομα, μεταξύ των οποίων αρκετοί εν ενεργεία αλλά και απόστρατοι στρατιωτικοί στο πλαίσιο του δικαστικού «σίριαλ» για το παραστρατιωτικό δίκτυο των εθνικιστών της «Εργκενεκόν», οι οποίοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν την ανατροπή της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα ταυτόχρονα στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα, στην Αττάλεια και σε άλλες πέντε πόλεις της Τουρκίας. Σύμφωνα μάλιστα με τα κρατικά ΜΜΕ, βρίσκεται σε «εξέλιξη»- αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται και νέες συλλήψεις. Το ιδιωτικό κανάλι ΝΤV μετέδωσε το απόγευμα ότι ο αριθμός των συλληφθέντων έφτασε στους 28 χθες, χωρίς ωστόσο να αναφέρει περισσότερα στοιχεία για τους κρατουμένους. Το μόνο που πρόσθεσε σε σχέση με τις ανακοινώσεις των κρατικών μέσων ήταν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων του στρατού και ότι σε ορισμένα από τα σπίτια που ερευνήθηκαν βρέθηκαν χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, έχουν συλληφθεί σε σχέση με το σκάνδαλο της «Εργκενεκόν», που πρωτοείδε το φως της δημοσιότητας πριν από δυόμισι χρόνια. Οι τούρκοι εισαγγελείς κατηγορούν την παρακρατική, υπερεθνικιστική ομάδα ότι σχεδίαζε να δημιουργήσει χάος στη χώρα με βομβιστικές επιθέσεις, αλλά και με την πρόκληση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα, προκειμένου να «εξαναγκάσει» τον στρατό να αναλάβει δράση και να ανατρέψει την κυβέρνηση Ερντογάν.

Πάντως η είδηση των νέων συλλήψεων επέτεινε το κλίμα ανασφάλειας στις τουρκικές αγορές, με τη λίρα να σημειώνει νέα υποχώρηση έναντι των άλλων νομισμάτων. Το κλίμα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από ορισμένα δημοσιεύματα που εκτιμούν ότι το κεμαλικό κατεστημένο της γείτονος θα αντιδράσει «άμεσα», ίσως και σήμερα, με μια νέα προσπάθεια απαγόρευσης του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας.

Χούντα Εβρέν: στο σκαμνί τριάντα χρόνια μετά;
Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε το περιεχόμενο των 12 άρθρων του πακέτου συνταγματικής αναθεώρησης, που περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές τις αναμενόμενες και προεξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις κυρίως στο χώρο της δικαιοσύνης. Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις προβλέπουν: αλλαγή της διαδικασίας δικαστικής απαγόρευσης κόμματος προς το δυσκολότερο, μεταβολή της σύνθεσης του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, δυνατότητα υποβολής των αποφάσεων του τελευταίου, όπως και εκείνου που αποφασίζει τις προαγωγές των στρατιωτικών, σε έφεση ενώπιον των δικαστηρίων, δυνατότητα παραπομπής των στρατιωτικών στα πολιτικά δικαστήρια, αναγνώριση του δικαιώματος απεργίας στους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και της δυνατότητας παραπομπής τους σε δίκη, καθιέρωση θετικών διακρίσεων υπέρ των γυναικών, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των αναπήρων, εγκαθίδρυση του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη.
Προβλέπεται τέλος και η δυνατότητα ατομικής προσφυγής πολίτη στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τα δικαιώματα που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ωστόσο, το πακέτο περιλαμβάνει και μία έκπληξη, καθώς συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις της αναθεώρησης και η κατάργηση της μεταβατικής διάταξης υπ' αριθμόν 15 του ισχύοντος συντάγματος, η οποία και προέβλεπε την ασυλία στους πραξικοπηματίες της 12ης Σεπτεμβρίου 1980. Σημειωτέον ότι το ισχύον σύνταγμα της Τουρκίας ψηφίσθηκε το 1982 από την τότε χούντα Εβρέν, με στόχο τη διατήρηση της κηδεμονίας του στρατεύματος πάνω στην πολιτική ζωή της χώρας και την προστασία των χουντικών από οποιαδήποτε απόπειρα αναζήτησης ευθυνών. Η επίμαχη μεταβατική διάταξη ορίζει πως τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που άσκησαν τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία εν ονόματι του Τουρκικού έθνους από τη 12η Σεπτεμβρίου 1980 ως την εκλογή της πρώτης Εθνοσυνέλευσης δεν υπέχουν ουδεμία νομική, πολιτική και χρηματική ευθύνη. Η χούντα, σύμφωνα με το φιλελεύθερο συνταγματολόγο Εργκούν Όζμπουντουν, υπαγόρευσε τους όρους υπό τους οποίους θα κατέλειπε την εξουσία στους πολιτικούς.

Η αφαίρεση της μεταβατικής διάταξης από το ισχύον σύνταγμα, που θα άνοιγε το δρόμο για την εκδίκαση των πραξικοπηματιών, αποτελούσε επίμονο αίτημα των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας. Πρόκειται μάλιστα για μία από τις ελάχιστες μεταρρυθμίσεις τις προβλεπόμενες στο πακέτο αναθεώρησης που δε συνάντησε την αντίδραση της Κεμαλικής αντιπολίτευσης. Το κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ μάλιστα είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να την συμπεριλάβει στο πακέτο. Εξίσου επίμονο είναι και το αίτημα για την αντικατάσταση του ισχύοντος «χουντικού συντάγματος» εξ' ολοκλήρου από ένα άλλο, καταρτισμένο σύμφωνα με τις αρχές που καθιερώνει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στην αντικατάσταση του ισχύοντος συντάγματος αντιτίθεται σθεναρά η κεμαλική αντιπολίτευση, ισχυριζόμενη πως ένα νέο σύνταγμα δε θα είναι πιο δημοκρατικό, αλλά πιο «βολικό» στις επιδιώξεις της κυβέρνησης Έρντογαν. Η τελευταία προτίμησε το δρόμο της μερικής μεταρρύθμισης, αθετώντας τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

O Κενάν Εβρέν O Κενάν Εβρέν Η ανακοίνωση της τροποποίησης που ανοίγει το δρόμο στην παραπομπή σε δίκη όσων από τους χουντικούς βρίσκονται εν ζωή προκάλεσε ενθουσιασμό σε μεγάλο μέρος του τύπου, αλλά και της κεμαλικής αντιπολίτευσης. Ο πρώην πρόεδρος της στρατιωτικής χούντας Κενάν Εβρέν είναι σήμερα 93 ετών και ζει σε μία έπαυλη στη Μαρμαρίδα, ακολουθώντας καριέρα ζωγράφου. Κανείς από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου δε δικάσθηκε για τα εκγλήματα της χούντας. Το πραξικόπημα υπήρξε το βιαιότερο με διαφορά μεταξύ των τεσσάρων στρατιωτικών επεμβάσεων της τουρκικής ιστορίας. Μέσα σε λίγους μήνες συνελήφθησαν γύρω στις 600.000 άτομα, από τα οποία σύρθηκαν σε δίκη ενώπιον στρατοδικείων περίπου 250.000, ενώ ανεξακρίβωτος αριθμός (πολλών χιλιάδων κατά τις πηγές) υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Επιβλήθηκαν 50 θανατικές ποινές, ενώ αφαιρέθηκε η ιθαγένεια από 14.000 άτομα και φακελώθηκαν σχεδόν δύο εκατομμύρια. Εκατοντάδες άτομα «εξαφανίσθηκαν» και αγνοούνται. Η χούντα Εβρέν επεδόθη σε μία άνευ προηγουμένου άσκηση κοινωνικής μηχανικής, που στόχευε στην εξάρθρωση της αριστεράς. Χρησιμοποίησε τη θρησκεία ως «αντίδοτο» στις αριστερές ιδέες και επέβαλε τη διδασκαλία των θρησκευτικών ως υποχρεωτικού μαθήματος στα σχολεία, ενώ «εκκαθάρισε» τα πανεπιστήμια από τις φιλελεύθερες φωνές. Πολλά έργα καλλιτεχνών, συγγραφέων και διανοουμένων απαγορεύθηκαν.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, σε περίπτωση που περάσει η αναθεώρηση και καταργηθεί η μεταβατική διάταξη 15 του συντάγματος, αναμένεται να συρθούν στα δικαστήρια ο Κενάν Εβρέν αλλά και οι τότε Αρχηγοί Ναυτικού Νεζάτ Τουμέρ και Αεροπορίας Ταχσίν Σαρίκαγια, αλλά και όλοι οι υπουργοί και στελέχη των οργάνων της χούντας που βρίσκονται εν ζωή. Θα είναι η πρώτη φορά που δικάζονται πραξικοπηματίες στην Τουρκία. Σημειωτέον ότι στα πλαίσια της υπόθεσης Εργκένεκον και των σχεδίων πραξικοπήματος (όπως το Σχέδιο «Βαριοπούλα») που κατήρτιζαν ανώτατοι αξιωματικοί, πολλοί από αυτούς έχουν ήδη παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, ενώ αναμένονται και άλλες συλλήψεις «επίδοξων» πραξικοπηματιών.

Read more...

Οι παραβιάσεις στο Αιγαίο


Δυο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, προχώρησαν και ήμερα σε αριθμό παραβάσεων και παραβιάσεων.

Συνολικά 8 αεροσκάφη προχώρησαν σε δυο παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και τέσσερεις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Από τα 8 αεροσκάφη τα 4 ήταν οπλισμένα.

Η δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.


Read more...

Βρετανικό βραβείο "για τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας" στον Γκιούλ


Ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ τιμήθηκε με το βραβείο Τσάταμ Χάους για το 2010, για την συνεισφορά του στη βελτίωση των διεθνών σχέσεων, ανακοινώθηκε σήμερα από το βρετανικό αυτό κέντρο στρατηγικών μελετών.

"Ο πρόεδρος Γκιούλ αναγνωρίστηκε ως μια σημαντική προσωπικότητα για τη συμφιλίωση και τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας τόσο στο εσωτερικό της όσο και στην εικόνα της στο εξωτερικό, και μια κινητήριος δύναμη πίσω από πολλές θετικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τσάταμ Χάους.

Ο κ. Γκιούλ εργάστηκε για την ενίσχυση των σχέσεων της Τουρκίας με τις άλλες περιφερειακές δυνάμεις, υπηρέτησε ως μεσολαβητής μεταξύ των διαφόρων πλευρών στο Ιράκ, και στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν το 2009, εργάστηκε για την επανένωση της Κύπρου και για τη συμφιλίωση μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας, εκτιμά το κέντρο.

Αυτό το τιμητικό βραβείο δίδεται κάθε χρόνο από το διάσημο βρετανικό ινστιτούτο που ασχολείται με διεθνείς υποθέσεις, σε μια προσωπικότητα που διαδραμάτισε έναν πρώτης γραμμής ρόλο στη διεθνή σκηνή και προσέφερε σημαντικά στη βελτίωση των διεθνών σχέσεων κατά τον περασμένο χρόνο.

Read more...

Γιατί προκαλούν οι Τούρκοι: Στόχος τους να κοπεί το Αιγαίο στη μέση


Η αναχαίτιση ελληνικού ελικοπτέρου, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου από...τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, θα έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας ακόμη και ένα χρόνο πριν, όταν η Άγκυρα είχε αρχίσει να "βαφτίζει" τον εθνικό εναέριο χώρο δυτικά από το Φαρμακονήσι ως τουρκικό!

Η προσπάθεια αναχαίτισης του ελικοπτέρου του Λιμενικού Σώματος, μπορεί να ήταν η κορύφωση μιας σειράς προκλήσεων στο Αιγαίο, αλλά όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι η τελευταία.


Το ερώτημα "που το πάει η Τουρκία", απασχολεί διπλωμάτες και στρατιωτικούς, οι οποίοι ασφαλώς και γνωρίζουν την απάντηση, αλλά μάλλον διστάζουν να την εκφράσουν δημόσια.

Η Άγκυρα δεν έκρυψε ποτέ ότι ο τελικός στόχος είναι η συνδιαχείριση του Αιγαίου και αυτό απαιτεί το μοίρασμά του, ακριβώς στη μέση, στον 25ο παράλληλο, όπου βρίσκονται και τα νησάκια Καλόγηροι.
Χρόνια τώρα προσπαθεί να το επιτύχει με κάθε τρόπο. Η έρευνα και διάσωση είναι ένας απ΄ αυτούς. Η θέση της Άγκυρας ότι "η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί επιτυχώς την ευθύνη για την σωτηρία ανθρώπινων ψυχών σε μια τόσο μεγάλη περιοχή".

Το επιχείρημα ακούγεται πολύ λογικό στ΄ αυτιά των ευρωπαίων που δεν γνωρίζουν ή μάλλον κάνουν ότι δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Στο σχεδιασμό της νέας δομής του ΝΑΤΟ, οι Τούρκοι απαιτούν τα ραντάρ τους να δίνουν εικόνα στη Συμμαχία, μέχρι τη μέση του Αιγαίου. Και οι νατοϊκοί δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προσπάθεια για να ακούσουν με ευχαρίστηση τα τουρκικά επιχειρήματα.

Πρακτικά στο ελληνικό Πεντάγωνο, ερμηνεύουν την συνεχώς κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας ως αντίδραση του στρατιωτικού κεμαλικού κατεστημένου στην επίθεση διαρκείας που έχει εξαπολύσει εναντίον τους το σύστημα Ερντογάν,δηλαδή οι ισλαμιστές. Αν και η ερμηνεία δεν είναι διόλου καθησυχαστική -οι εκνευρισμένοι,πολύ περισσότερο οι κυνηγημένοι στρατιωτικοί είναι πάντα επικίνδυνοι- υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δείχνουν να μην έχουν πειστεί απόλυτα από το σενάριο "ο καλός Ερντογάν" και οι "κακοί στρατηγοί".

Οι περισσότεροι δύσπιστοι,προέρχονται από το ελληνικό στρατιωτικό κατεστημένο,το οποίο αυτή την εποχή δέχεται ένα άλλου είδους "κυνηγητό" που έχει να κάνει με το οικονομικό και κοινωνικό τους στάτους. Μάλλον δεν έχουν άδικο να είναι επιφυλακτικοί όσοι πιστεύουν ότι στα θέματα του Αιγαίου, ισλαμιστές και κεμαλιστές δεν διαφέρουν πουθενά.

Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε βαθυστόχαστες αναλύσεις και συλλογισμούς για να διαπιστώσουμε ότι το επιχείρημα ότι στο θέμα του Αιγαίου κεμαλιστές και ισλαμιστές είναι μαζί. Αρκούν οι δημόσιες τοποθετήσεις δύο βασικών εκπροσώπων των "αντιμαχόμενων" κατεστημένων.

Ο Αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι στην γειτονική χώρα -από τότε που ο Κεμάλ τη δημιούργησε- ο απόλυτος θεσμός,όσο κι αν ο Ερντογάν προσπαθεί να τον υποβαθμίσει. Ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασπούγ, σημερινός αρχηγός των ΤΕΔ,πριν από μερικές εβδομάδες μίλησε σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού,στη ναυτική βάση του Γιολτσούκ. Ένα απόσπασμα της ομιλίας του είναι αρκετό:

"Θα πρέπει να είστε δυνατοί. Στις αυτοκρατορίες (σ.σ όπως η Τουρκία εννοεί), ιδιαίτερα η ναυτική δύναμη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Από κάθε άποψη, η Μαύρη Θάλασσα αν σήμερα είναι μία φορά σημαντική ,αύριο θα είναι πέντε. Στο Αιγαίο ήδη έχουμε προβλήματα και για την επίλυσή τους,χρειαζόμαστε ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό. Ποιος εγγυάται ότι αύριο δεν θα ξεσπάσει κάποια κρίση; Σε πόσες ημέρες ξέσπασε η κρίση στα Καρντάκ (σ.σ εννοεί Ίμια);". Αυτά από τον "σκληρό" πυλώνα της τουρκικής πολιτικής.

Από την άλλη πλευρά,το σύστημα Ερντογάν τοποθέτησε πριν από μερικούς μήνες στη θέση του υπουργού Εξωτερικών τον Αχμέτ Νταβούντογλου, ο οποίος για πολλά χρόνια έπαιζε αυτό το ρόλο στο παρασκήνιο. Οι αμερικανοί τον χαρακτηρίζουν σε κάθε ευκαιρία "Κίσσινγκερ της Τουρκίας" για να προβάλουν τις διπλωματικές του ικανότητες. Κανονικά στην Αθήνα και μόνο αυτός ο παραλληλισμός θα έπρεπε να προκαλεί δυσφορία. Για κάποιους λόγους η ανακοίνωση της τοποθέτησης του Νταβούντογλου στη θέση του ΥΠΕΞ,προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού. Ίσως επειδή πίστεψαν ότι το δόγμα Νταβούντογλου για "μηδενικά προβλήματα της Τουρκίας με τους γείτονές της", περιελάμβανε και την Ελλάδα. Ασφαλώς και η εκτίμηση δεν ήταν ορθή. Αντιθέτως...

Ο Α.Νταβούντογλου είναι συγγραφέας του ...διπλωματικού Κορανίου της Τουρκίας. Η μελέτη του με τίτλο "Στρατηγικό Βάθος" είναι αποκαλυπτική του οράματός του, που προφανώς ταυτίζεται και με το όραμα της σημερινής κυβέρνησης. Σύμφωνα με όσα γράφει ο κ.Νταβούντογλου η Τουρκία "είναι μία νεο-οθωμανική χώρα,η οποία χωρίς να σταματά την προσπάθεια εκσυγχρονισμού των εσωτερικών δομών της που θα τη φέρουν όλο και εγγύτερα στη Δύση, πρέπει να παίξει ρόλο ηγετικό στην περιοχή που εκτείνεται από τον Καύκασο έως το Ιράν".

Για την Ελλάδα και το Αιγαίο ο Α.Νταβούντογλου είναι ξεκάθαρος:

"Τη στιγμή που η Τουρκία κρατά το σφυγμό του μαλακού υπογάστριου της Ρωσίας ,μέσω των Στενών, η Ελλάδα έχει αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία μέσω των νησιών του Αιγαίου...Ο χώρος στον οποίο η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο ,περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση ,είναι τα νησιά του Αιγαίου,που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό το ζωτικό της χώρο".

Μπασμπούγ και Νταβούντογλου μπορεί να διαφωνούν στον τρόπο,τα μέσα και την ένταση των πιέσεων που θα πρέπει να ασκηθούν για να πετύχουν όμως σίγουρα τον ίδιο στόχο:το μοίρασμα του Αιγαίου στη μέση. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να δηλώσει πραγματικά αισιόδοξος για τα ελληνοτουρκικά,όποιος κι αν αναδειχτεί νικητής στον πόλεμο της Άγκυρας,μεταξύ κεμαλιστών-ισλαμιστών.

Η Αθήνα, έχει επιλέξει μετά από την κρίση των Ιμίων το 1996, να αντιμετωπίζει την συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα με ελιγμούς αποφυγής, που κάθε υπουργός Άμυνας ή Εξωτερικών "βαφτίζει" ως δόγμα ή τακτική.
Η περίοδος που διανύουμε είναι αυτή της "στρατηγική ψυχραιμίας" , όρο που επινόησε ο ΥΕΘΑ, Βαγγέλης Βενιζέλος.

Η ήπια αντιμετώπιση των προκλήσεων της Άγκυρας αποτελεί πραγματικά μονόδρομο για την Αθήνα, ειδικά στην παρούσα δύσκολη οικονομική περίοδο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μία ραγδαία κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά, η οποία είτε προέλθει από τυχαίο γεγονός, είτε είναι σχεδιασμένη μπορεί να μας οδηγήσει σ΄ ένα διαπραγματευτικό τραπέζι διόλου ευχάριστο.

Read more...

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ


Πολλαπλές, πολυδιάστατες και οδυνηρές οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της δημοσιονομικής ασφυξίας στην οποία έχει περιπέσει η χώρα. Σε Υπουργικό Συμβούλιο (στις 9/12/2009) αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, ο πρωθυπουργός δήλωσε, περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την οικτρή δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, ότι «το δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας απειλεί την εθνική μας κυριαρχία, για πρώτη φορά από το 1974». Υπερβολή; Ίσως. Λόγω της αδήριτης ανάγκης να αναδειχθεί σε όλη του τη διάσταση το μέγεθος του δημοσιονομικού προβλήματος και των επιπτώσεων σε περίπτωση καταφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ίσως όμως και όχι αν σκεφτούμε ότι ως εθνική κυριαρχία νοείται, μεταξύ άλλων, και η δυνατότητα ενός κράτους να προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα, τα κυριαρχικά δικαιώματα, την εδαφική ακεραιότητά του.

Και ως γνωστόν, η Ελλάδα είναι κράτος του οποίου τα κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα ίσως και η εδαφική του ακεραιότητα, απειλούνται συνεχώς και συστηματικά από τον εξ Ανατολών γείτονά μας. Το εν ισχύι τουρκικό casus belli, οι καθημερινές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ακόμα και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά είναι ίσως οι πιο απτές και μη επιδεχόμενες οποιαδήποτε αμφισβήτηση αποδείξεις των προθέσεων και της στρατηγικής της Τουρκίας. Σε 107 ανέρχονται μόνο για τον Ιανουάριο οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ σε 1.678 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των παραβιάσεων για το 2009 (αυξημένες κατά σχεδόν 30% σε σχέση με το 2008) με 51 υπερπτήσεις εθνικού εδάφους. Περισσότερες από 25.000 παραβιάσεις την περίοδο 1985-2009 με το συνεπαγόμενο κόστος των αναχαιτίσεων να ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, για να μην αναφερθούμε στις ζωές των πιλότων που έχουν χαθεί στον ακήρυκτο ψυχρό πόλεμο που διεξάγεται καθημερινά στο Αιγαίο. Βαρύ το κόστος που επωμίζεται η Ελλάδα για να διατηρεί αξιόπιστη στρατιωτική αποτροπή έναντι του δύστροπου και επιθετικού γείτονα ο οποίος φιλοδοξεί να καταστεί κάποτε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπώς εταίρος τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, τμήμα της οποίας κατέχει. Σε 4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο ετησίως αντιστοιχούν την τελευταία εικοσαετία οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες. Υπερδιπλάσιο το οικονομικό βάρος που υποχρεώνεται να σηκώσει η χώρα σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ27 που ήταν της τάξεως του 1,8%. Πολλές οι επιπτώσεις της επιβάρυνσης που υφίσταται η ελληνική οικονομία λόγω των υψηλών αμυντικών δαπανών. Δαπάνες που αντιπροσωπεύουν το κόστος που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες για να διατηρεί η χώρα μας υψηλή αποτροπή και αμυντική επάρκεια έναντι της Τουρκίας. Επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και την δημοσιονομική κατάσταση. Δυσχεραίνουν και επιβραδύνουν τις αναπτυξιακές προσπάθειες καθώς οι πόροι αυτοί θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, ευεργετικά για την οικονομία και τους Έλληνες πολίτες, σε μία πλειάδα εναλλακτικών χρήσεων: στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πολιτική, στις υποδομές για να αναφερθούμε σε κάποια κλασικά παραδείγματα του διλήμματος «βούτυρο ή κανόνια».
Η οικονομία είναι η πηγή από όπου αντλούνται οι πόροι που συντηρούν ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτροπή. Μία εύρωστη και αναπτυσσόμενη οικονομία μπορεί να καταβάλει το κόστος μίας ισχυρής αμυντική θωράκισης: «…και έστιν ο πόλεμος ούχ όπλων το πλέον αλλά δαπάνης, δι’ ήν τα όπλα ωφελεί…». Ο πόλεμος γίνεται λιγότερο με τα όπλα και περισσότερο με τα χρήματα, τα οποία καθιστούν τα όπλα αποτελεσματικά παρατηρεί διεισδυτικά ο Θουκυδίδης. Μία ασθμαίνουσα και καχεκτική οικονομία αδυνατεί να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους στην αμυντική θωράκιση και δεν μπορεί να συντηρήσει επί μακρόν ισχυρές ένοπλες δυνάμεις χωρίς να γονατίσει. Τα χρόνια διαθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα το τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα που πλέον έχει παροξυνθεί, οδηγούν σε υποχρεωτικές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες με κίνδυνο να παγιωθεί ένα ήδη διαμορφούμενο έλλειμμα ισχύος έναντι της Τουρκίας σε κρίσιμους τομείς του συσχετισμού δυνάμεων. Σε καιρούς ισχνών αγελάδων καθίσταται αναγκαίο όσο ποτέ το κάθε ευρώ που επενδύεται στην εθνική άμυνα να αποφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος σε όρους στρατιωτικής δύναμης και συνεπώς αποτροπής. Αυτό απαιτεί σημαντικές τομές σε δύο μέτωπα. Στο μέτωπο των εξοπλισμών και στο μέτωπο της δομής και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους και την μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.
Παραδείγματος χάρη, η Ελλάδα σταθερά κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών οπλικών συστημάτων παγκοσμίως. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι έχουμε διαχρονικά υποχρεωθεί από την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας να πραγματοποιήσουμε πολλούς εξοπλισμούς. Διαθέταμε όμως μακροχρόνια και συνεκτική πολιτική εξοπλισμών; Η πολυτυπία σε κρίσιμα συστήματα, όπως επί παραδείγματι τα μαχητικά αεροσκάφη ή και τα άρματα μάχης, αλλά και η απουσία ουσιαστικής και σταθερής διασύνδεσης των εξοπλισμών με την εγχώρια παραγωγική βάση δεν στοιχειοθετούν λόγους για μία άνευ επιφυλάξεων καταφατική απάντηση στο ανωτέρω ερώτημα. Η πολυτυπία, πέρα από τα όποια επιχειρησιακά προβλήματα ίσως να δημιουργεί, πολλαπλασιάζει το λειτουργικό κόστος ενώ ο διαμοιρασμός των παραγγελιών δεν βοηθά στην αύξηση της εγχώριας συμμετοχής, πολύ δε περισσότερο στην ένταξη του συνόλου της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και ειδικότερα στον ευρωπαϊκό ως οργανικό τμήμα του. Το δημοσιονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θα έχει ως αποτέλεσμα την αναπόφευκτη δραστική μείωση των διαθέσιμων πόρων για την εθνική άμυνα τα επόμενα χρόνια, όπως εξάλλου έχει ήδη προαναγγελθεί και ήδη υλοποιείται από μέρους της κυβέρνησης. Το στοίχημα είναι μεγάλο και σύνθετο. Πώς θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ουσιαστική επιδείνωση στον ελληνοτουρκικό συσχετισμό δυνάμεων, διατηρώντας αξιόπιστη και αξιόλογη αποτροπή με λιγότερους πόρους. Στον τομέα της άμυνας, η απειλή για την εθνική κυριαρχία εξαιτίας του δημοσιονομικού προβλήματος είναι ορατή. Ίσως ο Πρωθυπουργός να είχε και αυτή την διάσταση κατά νου όταν προέβη στην προαναφερόμενη δήλωση. Μόνο η ταχύτατη ανάταξη και η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να εγγυηθεί την δυνατότητα να συνεχίσει να ανταποκρίνεται η χώρα μας με επάρκεια στις προκλήσεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε όλα τα μέτωπα, του στρατιωτικού συμπεριλαμβανομένου. Παράλληλα όμως, απαιτείται η εκ βάθρων αναθεώρηση όλης της αμυντικής πολιτικής –εξοπλισμοί, δομή δυνάμεων κ.λπ.– με στόχο να παράγεται το μέγιστο δυνατόν αποτέλεσμα σε όρους αποτρεπτικής ισχύος για κάθε ευρώ που επενδύεται στην άμυνα.

* Ο κ. Χρήστος Κόλλιας είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Read more...

Χριστόφιας: Δεν θα διεκδικήσω νέα θητεία εάν αποτύχουν οι συνομιλίες


Την απόφασή του να μην διεκδικήσει νέα θητεία στην Προεδρία της Κύπρου, σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού ανακοίνωσε, σήμερα, ο Δ. Χριστόφιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λευκωσία.Δεν θα διεκδικήσω δεύτερη θητεία στο προεδρικό αξίωμα εάν μέχρι το τέλος της πρώτης μου θητείας δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό” δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην πορεία των συνομιλιών, ο Δημ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι “η απόσταση των θέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές” δεν επιτρέπει την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

Ξεκαθάρισε δε, ότι “κάθε φορά που η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δείξει την ίδια θέληση με εμάς, υπήρχαν συγκλίσεις”.

Όσο για τις τουρκοκυπριακές προτάσεις, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε: “Δυστυχώς, πολλές από τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, με την υποστήριξη της Άγκυρας, παραμένουν στάσιμες σε παλαιότερες θέσεις”.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας εκλέχθηκε στο αξίωμα του Προέδρου το 2008

Read more...

Times Vs Ερντογάν


Στην αναφερόμενη δήλωσή του που έγινε στην τουρκική υπηρεσία του BBC κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο κ. Ερντογάν είχε πει ότι στην Τουρκία υπάρχουν 170.000 Αρμένιοι από τους οποίους οι 70.000 είναι κανονικοί πολίτες και ότι η χώρα του ”ανέχεται τους 100.000”. ”Αν αποδειχθεί αναγκαίο θα πω σ’αυτούς είναι καιρός να επιστρέψετε στη χώρα σας. Γιατί; Διότι δεν είναι Τούρκοι πολίτες . Δεν έχω υποχρέωση να τους έχω στη χώρα μου”.

Σύμφωνα με το άρθρο είναι αδιανόητη η ιδέα ότι μια χώρα επίδοξο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να εισηγηθεί την καταναγκαστική, μαζική απέλαση μιας εθνικότητας. Κρίνει σαν δημαγωγική και ανυπόλυπτη την παρέμβαση του Τούρκου Πρωθυπουργού στο θέμα και αφού κάνει μια ιστορική αναφορά στις σφαγές του 1915 συμπεραίνει ότι σταδιακά αναγνωρίζονται εκείνα τα εγκλήματα ως ”η πρώτη αυθεντική περίπτωση γενοκτονίας στον 20ο αιώνα. Αλλά έτσι ήταν.

Με βάση συντηρητικούς ιστορικούς υπολογισμούς γύρω από ένα εκατομμύριο Αρμένιοι σκοτώθηκαν σε μια ξενοφοβική εκκαθάριση που συνεχίσθηκε μέχρι το 1923. Ηταν ένα έγκλημα χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία”, αναφέρει.ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Η οργή των Αρμενίων.
ΕΡΕΒΑΝ. Η αρμενική κυβέρνηση εξέφρασε την αγανάκτησή της για τις δηλώσεις Ερντογάν στο ΒΒC περί εκδίωξης 100.000«παράνομων» Αρμενίων από τη χώρα. Ο αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Εντουαρντ Ναλμπαντιάν τόνισε μάλιστα ότι «τέτοιες δηλώσεις οδηγούν σε απολύτως αρνητικές συνέπειες» , θυμίζοντας με νόημα πως «τα γεγονότα που οδήγησαν στη γενοκτονία του 1915 ξεκίνησαν με τέτοιες ακριβώς δηλώσεις». Ο κ. Ναλμπαντιάν κάλεσε την Αγκυρα να επικυρώσει άμεσα την «ιστορική» συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και για άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
ΒΗΜΑ

Read more...

Τουρκικά F-16 κατά ελικοπτέρου του Λ.Σ. – Eγκλωβίστηκαν από μαχητικά της Π.Α. και εγκατέλειψαν!


Aπειλή κατάρριψης από τουρκικά μαχητικά σημειώθηκε κατά ελικοπτέρου του Λιμενικού τύπου AS365 Dauphin 2 που επιχειρεί στο πλαίσιο της FRONTEX λίγο μετά μετά τις 08:00 το πρωί. Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν 330 μέτρα επάνω από το ελικόπτερα σε απόσταση 1 ν.μ., όταν αυτό είχε φτάσει στο Φαρμακονήσι μετά από περιπολία και με μετωπική κατεύθυνση κατά του ελικοπτέρου. Ευτυχώς δύο ελληνικά F-16, τα οποία περιπολούσαν στην περιοχή (έχουμε σημειώσει αρκετές φορές ότι η Πολεμική Αεροπορία, πάντα έχει μαχητικά στην περιοχή που περιπολούν τα μέσα της FRONTEX σε περίπτωση που οι Τούρκοι θελήσουν να κάνουν πράξη τις απειλές που εκτοξεύουν από τα ραντάρ της Datca και της Σμύρνης) επενέβησαν “σαν από μηχανής Θεός” και εκδίωξαν τα τουρκικά.

Τα ελληνικά μαχητικά είχαν ενημερωθεί από τα επίγεια ραντάρ για την κίνηση των τουρκικών μαχητικών από την ώρα που είχαν σηκωθεί από το αεροδρομιό τους τα τουρκικά αεροσκάφη και με πλήρη ισχύ προσέγγισαν και αυτά στο σημείο που κατευθύνονταν τα τουρκικά μαχητικά.
Έτσι όταν τα τουρκικά έφτασαν σε απόσταση ενός μιλίου από το ελικόπτερο του Λιμενικού οπλίζοντας τα βλήματά τους τα ελληνικά μαχητικά τους είχαν πάρει την “ώρα 6″, τα εγκλώβισαν για βολή Fox1 Fox2 με αποτέλεσμα τα τουρκικά μαχητικά να αντιληφθούν τον κίνδυνο (τα RWR των τουρκικών μαχητικών πρέπει να είχαν πάρει “φωτιά” ανιχνεύοντας τον εγκλωβισμό από τα ραντάρ ων ελληνικών και την ψύξη στις κεφαλές των κεφαλών των ελληνικών βλημάτων αέρος-αέρος) και να εγκαταλείψουν την περιοχή. Χωρίς να επιχειρήσουν να εμπλακούν σε αερομαχία, την οποία έτσι αλλιώς την είχαν χαμένη…
“Ήταν μία θαυμάσια επιχείρηση που εκτελέστηκε άριστα”, δήλωσε στο defencenet.gr ανώτερος αξιωματικός του ΑΤΑ στη Λάρισα σχολιάζοντας τον εντοπισμό και την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών.
Η όλη σκηνή κράτησε από τις 08:02 μέχρι τις 08:04. Είχαν προηγηθεί απειλητικές τουρκικές εκπομπές που ενημέρωναν το πλήρωμα του ελικοπτέρου ότι θα αναχαιτιστεί γιατί πετάει εντός του τουρκικού εναέριου χώρου!
Είναι η δεύτερη φορά που τουρκικά μαχητικά στέλνονται κατά ελικοπτέρου που επιχειρεί στο πλαίσιο της FRONTEX
Η τουρκική πρόκληση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς η πτήση μαχητικών πάνω από ελικόπτερο, υπό συγκεκριμένες συνθήκες και σε χαμηλό ύψος μπορεί να προκαλέσει ακόμη και πτώση του ελικοπτέρου. Παρόμοιο περιστατικό είχε γίνει περίπου πριν ένα χρόνο, με τουρκικά μαχητικά να παρενοχλούν ελικόπτερο «Σούπερ Πούμα» της Πολεμικής Αεροπορίας. Σημειώνεται πώς τα ελικόπτερα του Λιμενικού τύπου «Dauphin» εκτελούν τις παρθενικές τους πτήσεις στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα η πρώτη ήταν την περασμένη Τετάρτη, όταν και πάλι μέσω ασυρμάτου τα ραντάρ της «Ντάτσα» το κάλεσαν να απομακρυνθεί από τον «τουρκικό εναέριο χώρο».

Read more...

Για αρνητική στάση κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Ταλάτ


Η Ισπανία έκανε προσπάθεια για εξαμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, αλλά απέτυχε λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, δήλωσε ο Ταλάτ.

O Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η Ισπανία κατέβαλε προσπάθεια για εξαμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, αλλά αυτή απέτυχε λόγω της αρνητικής, όπως ισχυρίστηκε, στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σύμφωνα με τον κ.Ταλάτ, στόχος ήταν στη διάσκεψη να συμμετάσχουν η Τουρκία, η Ελλάδα, η τουρκοκυπριακή και η ελληνοκυπριακή πλευρά, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ισπανία.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έθεσε ως όρο να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Ο κ. Ταλάτ πρόσθεσε ότι ο κ. Ερντογάν, από πλευράς του, έθεσε ως όρο τη συνάντηση του τουρκοκύπριου ηγέτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP