Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαντατζή καλεί την Τουρκία να επέμβει στη Θράκη!


Τον γνωρίσαμε ως πρόεδρο της παράνομης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», όταν υπήρχαν σε εξέλιξη δικαστικές μάχες στον Άρειο Πάγο και στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για την αναγνώρισή της.
Απετέλεσε προσωπική επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον συνδυασμό της κας Καραχασάν για την υπερνομαρχία Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης.
Το ίδιο και για τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές προσβλέποντας σε καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Πράγματι η μειονότητα έκανε το θαύμα της και ανακήρυξε πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη.

Ταυτόχρονα όμως με την προσωπική του επιλογή ο κ. Παπανδρέου, άνοιξε την πόρτα… του μαντριού και έβαλε μέσα τον λύκο.
Έχω αναφερθεί πολλές φορές για τον επικίνδυνο ρόλο του κ. Τσετίν Μανταζή στην περιοχή, αλλά και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Αυτό όμως που συνέβη πριν λίγες ημέρες ξεπερνά κάθε προηγούμενη ενέργεια του.
Συγκεκριμένα σε πρόσφατη εκδήλωση στην Κομοτηνή, παρουσία και του ετέρου μουσουλμάνου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, προέτρεψε τους παρισταμένους να ξεσηκωθούν για την αναγνώριση της «τουρκικής μειονότητας», και ζήτησε την παρέμβαση της Τουρκίας στη πολιτική διαχείριση των εσωτερικών-εθνικών θεμάτων.
Η προκλητική ομιλία του βουλευτή προκάλεσε αίσθηση αφού χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εμείς δεν είμαστε μια εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας. Μείναμε εδώ με μια συνθήκη. Εγώ στην ουσία δεν θέλω να ασχοληθώ με τη συνθήκη. Αυτοί που με άφησαν εδώ να ασχοληθούν. Το μήνυμά μου προς την Τουρκία είναι να έρθει εδώ να μας διεκδικήσει» συμπληρώνοντας ότι «Η δική μου πρόταση είναι πως πρέπει να ξεσηκωθούμε…», «ότι κάνουμε θα το κάνουμε μέσα στους επόμενους μήνες».
Τα ερωτήματα που εγείρονται απ’ όλα αυτά αφορούν το συνολικό ΠΑΣΟΚ, την Βουλή των Ελλήνων, αλλά και προσωπικά τον κ. Παπανδρέου.
Κύριοι του ΠΑΣΟΚ σας εκπροσωπούν οι θέσεις του βουλευτή σας;
Ξεκαθαρίστε το! Αν όχι τι προτίθεστε να κάνετε γι αυτό;
Όσο αφορά την Βουλή των Ελλήνων: Με ποια νομοθεσία είναι συμβατές τέτοιες δηλώσεις εκλεγμένου Έλληνα Βουλευτή;
Ο όρκος του βουλευτή και το Σύνταγμα δεν τον δεσμεύει να διαφυλάττει και να μην στρέφεται εναντίον της χώρας στην οποία εκλέγεται;
Γιατί κ. Παπανδρέου δεν παίρνετε θέση σχετικά με τα λεγόμενα και τα πεπραγμένα της προσωπικής σας επιλογής ;
Εδώ για ένα θέμα εσωτερικό και διαδικαστικό του κόμματος σας , θέσατε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας ένα πρώην Πρωθυπουργό.
Σε αυτήν τη περίπτωση, που αφορά πολύ πιο σπουδαίο θέμα, καθώς άπτεται σε καθαρά Εθνικά θέματα τι σκοπεύετε να κάνετε;
Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος

Read more...

Προσπαθεί να τα μαζέψει τώρα ο Ερντογάν


«Είμαστε εναντίον του αντισημιτισμού, αλλά δεν είναι επίσης σωστό να χαρακτηρίζεται αντισημιτισμός και κάθε κριτική που ασκείται στο Ισραήλ», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στα εγκαίνια σταθμού μετρό στην Κωνσταντινούπολη, εκδήλωση η οποία εξελίχθηκε σε ογκώδη συγκέντρωση οπαδών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
«Οι λαοί στη Μέση Ανατολή έχουν κουραστεί από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις, την ένταση και το αίμα. Οι πάντες πρέπει να είναι υπέρ της ειρήνης», τόνισε ο κ. Ερντογάν, μιλώντας για τον απόηχο της χθεσινής επεισοδιακής μέρας στο Νταβός της Ελβετίας.

«Η Τουρκία -υποστήριξε- δεν είναι μία κοινή χώρα. Όσοι θέλουν να αντιληφθούν το μεγαλείο, τη σημασία και το πόσο αναγκαία είναι η Τουρκία, μπορούν να το δουν εάν ρίξουν μια ματιά στην ιστορία της». «Θα το δουν -πρόσθεσε- αν κοιτάξουν το ρόλο που παίζουμε τα τελευταία έξι χρόνια στην περιοχή. Το βασικό μας σύνθημα, είναι η ρήση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, "ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο"».
Συγχαρητήρια στον Ερντογάν από το Ιράν
Χαιρετίζει το Ιράν τη στάση του Τούρκου πρωθυπουργού χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου σημειώθηκε θερμό φραστικό επεισόδιο με τον Ισραηλινό πρόεδρο σχετικά με την αιματηρή επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ευχαριστούμε τον κ. Ερντογάν και χαιρετίζουμε αυτό που έκανε στο Νταβός» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί κατά την προσευχή της Παρασκευής στην Τεχεράνη. «Η στάση αυτή έπεσε στον κόσμο σαν βόμβα».
«Ευχαριστούμε επίσης τον τουρκικό λαό που του επιφύλαξε ένα τόσο λαμπρό καλωσόρισμα κατά την επιστροφή του στην πατρίδα» πρόσθεσε ο Ραφσαντζανί, ο οποίος είναι επικεφαλής της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων, του κορυφαίου σώματος των ιερωμένων της χώρας.
Ο Ραφσαντζανί κατηγόρησε άλλους ηγέτες μουσουλμανικών χωρών επειδή δεν ενήργησαν όπως ο Ερντογάν και δεν βοηθούν αρκετά τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χαμάς συγκρίνει τον Τούρκο πρωθυπουργό με τον Μωάμεθ τον Πορθητή
Ο Χαλίλ αλ-Χάγια, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, χαιρέτισε σήμερα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Γάζα, τη στάση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Νταβός, συγκρίνοντάς τον με τον Μωάμεθ τον Πορθητή.
«Ο παλαιστινιακός λαός, η αντίσταση και η Χαμάς σε χαιρετούν Ερντογάν. Να είσαι δοξασμένος. Είμαστε στο πλάι σου, στο πλάι της Τουρκίας, από τη νικηφόρα Γάζα», είπε ενώπιον εκατοντάδων ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί στον περίβολο του παλαιστινιακού κοινοβουλίου που έχει καταστραφεί από τους Ισραηλινούς.
Ο Ερντογάν «είπε την αλήθεια δοξάζοντας τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και τον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε ο Χαλίλ αλ-Χάγια, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τον τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. «Μας θυμίζεις τους ένδοξους Οθωμανούς προγόνους σου», τόνισε, αναφερόμενος στο σουλτάνο Μωάμεθ Β΄, που άλωσε την Κωνσταντινούπολη το 1453.
Τα μέλη μιας τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης παρενέβησαν επίσης εκφράζοντας την υποστήριξή τους στη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς χαιρέτισε «τη θαρραλέα στάση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υπερασπίστηκε ευθέως τα θύματα του εγκληματικού σιωνιστικού πολέμου» απέναντι στο «σιωνιστή Σιμόν Πέρες. «Θεωρούμε την αποχώρησή του από την αίθουσα ως έκφραση υποστήριξης στα θύματα του Ολοκαυτώματος που διέπραξαν οι σιωνιστές», είπε ο Φαουζί Μπαρχούμ.
Αλλά και στο Λίβανο η στάση του Ερντογάν στο Νταβός χαιρετίστηκε με θέρμη τόσο από την πλειοψηφία όσο και από τη μειοψηφία. «Είμαστε υπερήφανοι για εσάς και για την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουαλίντ Τζουμπλάτ, εκ των ηγετών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σε τηλεγράφημα που απέστειλε στον Τούρκο πρωθυπουργό.
Η εφημερίδα Ας-Σαφίρ, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, γράφει στην πρώτη σελίδα της ότι «ο Ερντογάν απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι πιο Άραβας και πιο φιλάνθρωπος από τους περισσότερους Άραβες ηγέτες, ρίχνοντας τη μεγαλύτερη βόμβα στην ιστορία των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων». Παράλληλα, χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τη στάση του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα. «Αντί να φύγει όπως ο Ερντογάν ο Μούσα, που εκπροσωπεί επισήμως όλους τους Άραβες, επέστρεψε στη θέση του αφού έσφιξε το χέρι του Τούρκου πρωθυπουργού. Το γεγονός ότι ο Μούσα κάθισε δίπλα στον Ισραηλινό πρόεδρο εγείρει ερωτήματα», προσθέτει η εφημερίδα.

Read more...

Τι επιδιώκει με την συνεχή «επίθεση δύναμης» ο Ερντογάν;


Μετά και το τελευταίο «επεισόδιο» στο Νταβός, όπου ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επετέθη κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, υπερασπιζόμενος τα δίκαια των Παλαιστινίων (της Χαμάς;), γίνεται σαφέστερη η εικόνα που προσπαθεί να αποκτήσει η Τουρκία στην διεθνή πολιτική σκηνή.
Η Τουρκική προπαγάνδα εξαπλώνεται ραγδαία, πλέον, στα ανώτερα κλιμάκια των διεθνών φόρουμ, προσπαθώντας ταυτόχρονα να επιβάλει στο εσωτερικό της Τουρκίας την "εικόνα" μίας ισχυρής κυβέρνησης που έχει σημαντικό και ισχυρό λόγο στις διεθνείς εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός «διεκδικεί» αναβάθμιση της προσωπικής του εικόνας ως πολιτικού (και όχι ως διπλωμάτη, όπως ο ίδιος δήλωσε) στην διεθνή πολιτική σκακιέρα, σε μία απόπειρά του να αλλάξει την εικόνα της Τουρκίας και να επαναφέρει την «Οθωμανική Αυτοκρατορία» σε μία πιο σύγχρονη έκδοσή της, αυτή της "Μεγάλης Τουρκίας".

Γνωστά είναι βεβαίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κύριος Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του.
Προβλήματα οικονομικά: προσπαθεί να επιβάλει τους δικούς του όρους δανεισμού στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εν όψει οικονομικής κατάρρευσης της Τουρκίας, αλλά και εν όψει της διεθνούς οικονομικής κρίσης η οποία ταχύτατα αρχίζει και εξαπλώνεται πλέον και στην Ευρώπη
Προβλήματα εθνικά: οι Κούρδοι έχουν πλέον αποκτήσει δημόσιο «πρόσωπο», μία σχετική νομιμότητα και «απειλούν» σε πολιτικό επίπεδο τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, υπάρχει και μία σειρά από εθνότητες που διαβιούν ως Τούρκοι πολίτες και επιδιώκουν την απόκτηση των δικαιωμάτων που ήδη έχουν πάρει οι Κούρδοι (Αλεβίτες, Λαζοί κ.λ.π.)
Προβλήματα εσωτερικής ισχύος: στην κόντρα που έχει ανοίξει με τους στρατηγούς και στην προσπάθειά του να τους «χαλιναγωγήσει», προκειμένου να κυβερνά ο ίδιος και όχι ο στρατός με τις παρακρατικές του οργανώσεις π.χ. Εργκένεκον.
Σε αυτή του την προσπάθειά να αποκτήσει «ισχύ» και να εμφανιστεί ως ο μόνος δυνατός αλλά και ικανός να χειριστεί με επιτυχία τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός δείχνει να προσεταιρίζεται ανοιχτά πλέον τον ισλαμικό χώρο, προωθώντας (κυρίως) το ζήτημα των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας (που πληθυσμιακά είναι κυρίως μουσουλμάνοι) και τα έχει καταφέρει μέχρις ενός σημείου (δεν έχει αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας σε σχέση με το Ισλάμ, όπως για παράδειγμα η λειτουργία θρησκευτικών σχολών…).
Την ίδια στιγμή και λόγω του προσεταιρισμού του στο Ισλάμ, ο Ερντογάν ελπίζει σε μία σημαντική οικονομική βοήθεια από τις Αραβικές χώρες, για να αντιμετωπίσει κάτω από καλύτερες οικονομικές συνθήκες την επερχόμενη οικονομική κρίση που είναι απολύτως βέβαιο πως θα ισοπεδώσει την εξαρτώμενη από δυτικά κεφάλαια οικονομία της Τουρκίας.
Η επίθεσή του όμως προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τις στρατιωτικές επιλογές και επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά το τελευταίο διάστημα, σχετίζεται μερικώς και με την ακύρωση (εκ μέρους του Ισραήλ) μίας σειράς μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είχε παραγγείλει η Τουρκία από το Ισραήλ και τα οποία ήθελε να χρησιμοποιήσει άμεσα στον πόλεμο κατά των ένοπλων Κούρδων ανταρτών.
Πολλαπλά τα «μέτωπα» αλλά και οφέλη για τον Ταγίπ Ερντογάν, εάν όλα εξελιχθούν έτσι όπως ο ίδιος ελπίζει. Η αποφασισμένη (από τις ΗΠΑ) αναδιάρθρωση κρατών στην Ασία, συμπεριλαμβάνει και την γέννηση του Κουρδιστάν (κάτι τέτοιο θα είναι η αρχή ενός τεράστιου διαμελισμού της Τουρκίας σε πολλά κράτη), γεγονός που θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση της γείτονος χώρας. Έτσι, η «κίνηση» σε μία απόπειρα μετάβασης της Τουρκίας στον ρόλο του ισχυρού της περιοχής, ουσιαστικά μεταφράζεται σε μία ύστατη προσπάθεια ώστε να μεταπεισθεί το State Department για να αλλάξει τα σχέδιά του. Πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο, θα φανεί στο άμεσο μέλλον.
Το μόνο βέβαιο όμως είναι πως η κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά και ο ίδιος, ελπίζουν σε σοβαρές ανακατατάξεις που θα αντιστρέψουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Το παρελθόν της Τουρκίας και η αντιμετώπιση του Κουρδικού ζητήματος, με τις χιλιάδες δολοφονίες, μοιάζει σχήμα οξύμωρο, σε σχέση με το «πολιτισμένο πρόσωπο» που προσπαθεί ο ίδιος ο κύριος Ερντογάν να εξάγει προς τον δυτικό κόσμο. Η «μάχη» του Τούρκου πρωθυπουργού, έχει μεγαλύτερο κέντρο βάρους στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπου αποσκοπεί στην δημιουργία της εικόνας ενός ηγέτη διεθνούς εμβέλειας, ικανού να διαχειρισθεί τα τρέχοντα αλλά και τα μελλοντικά προβλήματα της χώρας. Άλλωστε, το σύνθημα «υποδεχόμαστε το νέο ηγέτη του κόσμου» δείχνει ξεκάθαρα το «κλίμα» που επιδιώκει να επιβάλει το κυβερνών κόμμα για το πρόσωπο του κυρίου Ερντογάν.
Η στάση του Ισραήλ
Μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τράπεζα συζήτησης στο Νταβός και τις οργίλες δηλώσεις που ακολούθησαν, μια από τις ισχυρότερες εβραϊκές οργανώσεις στην Αμερική, το Αμερικανοεβραϊκό Συμβούλιο (AJC), αργά χθες το βράδυ εξέδωσε έγγραφη ανακοίνωση για το θέμα.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η στάση του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Νταβός "είναι μια αθλιότητα που μπορεί να προκαλέσει νέες αντιδράσεις εναντίον των Εβραίων".
Ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της... συζήτησης σε πάνελ στο Νταβός, απευθυνόμενος στον Σιμόν Πέρες του είπε: "Εσείς γνωρίζετε πολύ καλά πως να σκοτώνετε ανθρώπους", προκαλώντας την αντίδραση του Πέρες.
Ο πρόεδρος του AJC, David Harris, στη δήλωσή του τονίζει ότι "η οργίλη στάση του πρωθυπουργού Ερντογάν στο Νταβός, μοιάζει σαν να πηγαίνει κανείς να σβήσει τη φωτιά των αντισημητικών αντιδράσεων χύνοντας βενζίνα".
Ο Χάρρις αφού αναφέρθηκε στη ζωτική σημασία που έχουν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, τόνισε ότι η Τουρκία είχε πάντα την υποστήριξη των Εβραίων της Αμερικής και σημείωσε ότι σε μια περίοδο που αυξάνεται ο αντισημιτισμός στην Τουρκία, τέτοιες συμπεριφορές και στάσεις απέναντι στο Ισραήλ δεν θα μείνουν αναπάντητες.
Παρακολουθώντας την υπόθεση και την επίδρασή της στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, να σημειώσουμε κι εμείς με τη σειρά μας ότι κύριο θύμα της ιδιότυπης αυτής "ιερής" συμμαχίας Τουρκίας-Ισραήλ-Εβραϊκού λόμπι της Αμερικής είναι η Κύπρος, με αρχιτέκτονα της εισβολής και της κατοχής της τον Χένρι Κίσσιγκερ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ιδιότυπη συμμαχία Τούρκων και εξισλαμισμένων κυρίως Εβραίων στην εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, ένας από τους στόχους της οποίας ήταν η ιδιοποίηση των περιουσιών των Ελλήνων με άθλιους τρόπους, όπως αυτός του Βαρλίκ Βεργκισί.
Να σημειωθεί επίσης ότι υπό διερεύνηση είναι επίσης ο ρόλος των εξισλαμισμένων Εβραίων στο Κίνημα των Νεοτούρκων, που ανδρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, το οποίο κίνημα είναι υπεύθυνο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου και της Ανατολίας, ένα από τα ζητούμενα της οποίας ήταν επίσης η ιδιοποίηση των περιουσιών των Ελλήνων και ο έλεγχος της αγοράς από «ακίνδυνους» για τα συμφέροντα του τουρκισμού επιχειρηματίες.
Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ
Μετά από τις αντίδραση της εβραϊκής οργάνωσης AJC και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έρχεται με τη σειρά της να πάρει τα πρώτα μέτρα, ως αντίδραση στη στάση του Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ και τον Σιμόν Πέρες.
Με βάση δημοσιεύματα των μεγαλύτερων τουρκικών εφημερίδων, ανακοινώθηκε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα για τη Μέση Ανατολή, George Mitchell, αναβάλλει το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Τουρκία "λόγω τεχνικών ζητημάτων και έλλειψης χρόνου", ενώ το...υπόλοιπο σκέλος του ταξιδιού του θα πραγματοποιηθεί κανονικά.
Στην ανακοίνωση αυτή προέβη η εκπρόσωπος τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Kathryn Schalow. ο Σάλοου δήλωσε ότι δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα επίσκεψη του Μίτσελ στην Άγκυρα.
Το ταξίδι του Μίτσελ θα συμπεριλάβει τις χώρες Αίγυπτο, Ισραήλ, Δυτική Όχθη, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία.
Η θέση της Ελλάδας!
Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις, η Ελλάδα, για μία ακόμη φορά δείχνει να έχει πάρει τη γνωστή της θέση, αυτή της παρακολούθησης των εξελίξεων, χωρίς καμία απολύτως διάθεση παρέμβασης. Η «μη πολιτική» της κυβέρνησης Καραμανλή, δυστυχώς, αναβιβάζει την γειτονική Τουρκία σε σχέση με την χώρα μας, γεγονός που μελλοντικά μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει (η ίδια τακτική ακολουθείται και στο θέμα των Σκοπίων, που αν και νέο, μικρό και αδύναμο κράτος έχει επιβάλλει τους δικούς του κανόνες στην διαπραγμάτευση του ονόματος).
Η κυρία Μπακογιάννη, ασχολείται περισσότερο με άλλα υπουργεία, όπως το Οικονομικών, το Εθνικής Άμυνας και το Μεταφορών, παρά με το υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο προΐσταται αλλά μάλλον το έχει ξεχάσει! Παρά τα δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν και που αφορούν το υπουργείο της, η κυρία Μπακογιάννη «περί άλλων τυρβάζει»…
Γεγονός, είναι πως θα πρέπει η Ελλάδα να κινηθεί παράλληλα με την Τουρκία, εφαρμόζοντας μία «επίθεση φιλίας και δύναμης» προς τον δυτικό κόσμο, φροντίζοντας έτσι ώστε να μην βρεθεί σε δυσμενή μελλοντική θέση στις εξελίξεις που έρχονται (να μην ξεχνάμε τις δηλώσεις της κυρίας Ψαρούδα Μπενάκη…).
Κωνσταντίνος

Read more...

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΙΡΑΝ ΚΑΙ …ΧΑΜΑΣ


Προκλητική και περίεργη δήλωση κατά της Κύπρου έκανε, χθες (27-1-2009), ο Αμερικανός Αρχηγός του Μεικτού Εθνικού Επιτελείου, Ναύαρχος, Mike Mullen, στη διάρκεια Έκτακτης Ενημέρωσης Τύπου των ξένων ανταποκριτών, εδώ στην Ουάσιγκτον, χωρίς να προκληθεί από κανένα και χωρίς να υπήρχε κανένας ιδιαίτερος λόγος.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από Ισραηλινό ανταποκριτή, εάν το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε νηοψία σε πλοίο του Ιράν, στην Διώρυγα του Σουέζ, απάντησε πρόθυμα και προκλητικά:

«Στη πραγματικότητα, επρόκειτο για πλοίο με κυπριακή σημαία στο οποίο επιβιβάσθηκε πλήρωμα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, αφού ζήτησε άδεια από τον Κυβερνήτη, την οποία και έλαβε, να επιβιβασθεί, για να ελέγξει για όπλα, κίνηση που θεωρείται ότι αντιστρατεύεται Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο απαγορεύει την μεταφορά τέτοιου είδους όπλων από το Ιράν, από το οποίο προέρχονταν, με προορισμό την Συρία, που εμείς πιστεύουμε ότι κατευθύνονταν και στην πραγματικότητα πιθανόν να έφθασαν εκεί την επόμενη μέρα ή κάπως έτσι»!

Και συνέχισε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν ό,τι μπορούσαν νόμιμα. Υπάρχουν Αρχές, περιορισμοί για την εφαρμογή αυτού του συγκεκριμένου Ψηφίσματος του ΟΗΕ. Και εμείς βασικά πήγαμε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Και δεν μπορούσαμε να κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Δεν ήμασταν εξουσιοδοτημένοι να κατασχέσουμε τα όπλα ή να κάνουμε οτιδήποτε άλλο.»



Και κατέληξε ο Αμερικανός Ναύαρχος: «Κατά την άποψή μου, αυτό μας λέγει πως χρειαζόμαστε να έχουμε ισχυρότερα ψηφίσματα, ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις, κατά τις οποίες το Ιράν έχει παραβιάσει ξεκάθαρα συγκεκριμένο Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι παρόμοιο που δεν έκαναν στο παρελθόν. Και εμείς νομίζουμε, ότι τα όπλα αυτά κατευθύνονταν για την Συρία, που προφανώς δεν πρόκειται για καλό αποτέλεσμα»!!!


ΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

Όπως έλεγαν πολιτικοί παρατηρητές, ο Αμερικανός Ναύαρχος πέρασε το ύποπτο μήνυμα, ότι τα όπλα αυτά, τελικά, κατέληξαν στην οργάνωση Χαμάς της Γάζας, βάζοντας υπόνοιες στο Ισραήλ για ενέργειες εναντίον της Κύπρου! Η αναφορά του έχει πολιτικό και στρατιωτικό βάθος αγνώστων διαστάσεων και ότι, σε καμμιά περίπτωση, δεν έγινε τυχαία!

Η δημόσια αυτή δήλωση του Αρχηγού του Αμερικανικού Επιτελείου και μάλιστα ως απάντηση σε Ισραηλινή, διαπιστευμένη στο Πεντάγωνο, Δημοσιογράφο, στοχοποιεί ακαριαία την Κύπρο στα Ισραηλινά μάτια, με την αυθαίρετη εκτίμηση, ότι το Κυπριακό πλοίο με το φορτίο όπλων, είχε μυστικό προορισμό τη Συρία, ώστε με τα Ιρανικά (περσικά) όπλα να χτυπηθεί εκ νέου το Ισραήλ!!! Μια τρομακτική κατηγορία, που είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα στρέψει την Ισραηλινή οργή κατά της Κύπρου, σε απροειδοποίητο χρόνο, τόπο και τρόπο!!!

Για τη δήλωση αυτή, θα πρέπει άμεσα να ζητήσει εξηγήσεις και να προβεί σε εντονότατα διαβήματα διαμαρτυρίας η Κυπριακή Κυβέρνηση, πριν φορτώσουν στη Μεγαλόνησο τη ρετσινιά του ιρανικού πολεμικού «βαποριού»!!!

Σε μια ώρα μάλιστα, που υποστηρικτής της Χαμάς, απεδείχθη με δημόσιες εντονότατες δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και όχι η Κύπρος!

Από την άλλη βέβαια, ο Αμερικανός Ναύαρχος Μώλλεν απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσφατο λυπηρό γεγονός, της δικής του μάλιστα αρμοδιότητας, όταν Αμερικανικά Πολεμικά πλοία μετέφεραν αμερικανικά όπλα από ελληνικό λιμάνι στο Ισραήλ, τελείως παράνομα, για την ενίσχυση των Ισραηλινών δυνάμεων εναντίον των Παλαιστινίων!!!! Και ότι η δήλωση αυτή επέχει θέση αντιποίνων για την σθεναρή στάση του Ελληνικού Λαού εναντίον της χρήσης οποιουδήποτε σημείου της Ελληνικής Επικράτειας, για την παράνομη διακίνηση αμερικανικών όπλων εναντίον των γυναικόπαιδων της Παλαιστίνης1

Τέλος, το τεράστιο ερώτημα που πλανάται είναι: από την στιγμή που το Ισραήλ γνώρισε από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα της νηοψίας αυτής, λόγω των ειδικών, στενών του σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τότε για ποιο λόγο, ο Αρχηγός του Αμερικανικού Μεικτού Εθνικού Επιτελείου, επέλεξε να φέρει το μείζον αυτό θέμα στη δημοσιότητα, μάλιστα αυτεπάγγελτα, και κατά τον πλέον πανηγυρικό τρόπο;

Read more...

Μόλις γλίτωσε το πραξικόπημα ο Ερντογάν




Η όλη “παράσταση” που έδωσε στο Νταβός απέναντι στον Ισραηλινό ομόλογο του ήταν ένα δαιμόνιο τέχνασμα για να συσπειρώσει τον τουρκικό λαό στο πλευρό του, απέναντι στους Κεμαλιστές στρατηγούς. Αυτόματα εξασφαλίζει την στήριξη Μπααθικών και Κούρδων σε ενδεχόμενη στρατιωτική εξέγερση. Ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να καθαρίσει μια και καλή με το Βαθύ Κράτος όπως έχουμε αναλύσει παλαιότερα.

Το είχε επιχειρήσει και ο Ερμπακάν αλλά δεν είχε την γνώση αλλά και τη μεθοδικότητα του Ερντογάν. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τελευταίος έχει περάσει κάποιους υπέροχους μήνες στις Τουρκικές φυλακές όπου έξησε τον ηθικό και σωματικό εξευτελισμό του ναζιστικού Κεμαλισμού.

Το προσεγμένο πλάνο της δακρυσμένης συζύγου του στο Νταβός ήταν η επικοινωνιακή βόμβα που τίναξε τον φανατισμό για το πρόσωπο του στα ύψη. Περιμένουμε ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκική κοινωνία και (χωρίς κάποια πληροφόρηση) συνδέουμε και τη χρονική συγκυρία της ομολογίας του Ατίλα Ολγκάτς άμεσα με αυτές τις εξελίξεις.



Read more...

ΗΡΩΑΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Πολλοί Τούρκοι βρέθηκαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, σηκώνοντας στους…ώμους τους τον πρωθυπουργό της χώρας Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης χθες το βράδυ αποχώρησε οργισμένος από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, μετά από αντιπαράθεση που είχε με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες. Χιλιάδες Τούρκοι κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες φώναζαν συνθήματα κατά του Ισραήλ μόλις έφτασε ο κ. Ερντογάν στο αεροδρόμιο. Στην κουβέντα που είχαν οι δύο άνδρες στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού φόρουμ ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε στον Ισραηλινό πρόεδρο ότι γνωρίζει πολύ καλά πως δολοφονούνται παιδιά στην Γάζα, με τον κ. Πέρες να τηλεφωνεί αργότερα στον κ. Ερντογάν και να του ζητάει συγγνώμη για το ύφος του.


Read more...

Σκληρή ανακοίνωση από εβραϊκή οργάνωση των ΗΠΑ για τη στάση του Ερντογάν


του Σάββα Καλεντερίδη
Μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τράπεζα συζήτησης στο Νταβός και τις οργίλες δηλώσεις που ακολούθησαν, μια από τις ισχυρότερες εβραϊκές οργανώσεις στην Αμερική, το Αμερικανοεβραϊκό Συμβούλιο (AJC), αργά χθές το βράδυ εξέδωσε έγγραφη ανακοίνωση για το θέμα.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η στάση του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Νταβός "είναι μια αθλιότητα που μπορεί να προκαλέσει νέες αντιδράσεις εναντίον των Εβραίων".
Ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της...συζήτησης σε πάνελ στο Νταβός, απευθυνόμενος στον Σιμόν Πέρες του είπε: "Εσείς γνωρίζετε πολύ καλά πως να σκοτώνετε ανθρώπους", προκαλώντας την αντίδραση του Πέρες.

ου Σάββα Καλεντερίδη
Μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τράπεζα συζήτησης στο Νταβός και τις οργίλες δηλώσεις που ακολούθησαν, μια από τις ισχυρότερες εβραϊκές οργανώσεις στην Αμερική, το Αμερικανοεβραϊκό Συμβούλιο (AJC), αργά χθές το βράδυ εξέδωσε έγγραφη ανακοίνωση για το θέμα.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η στάση του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Νταβός "είναι μια αθλιότητα που μπορεί να προκαλέσει νέες αντιδράσεις εναντίον των Εβραίων".
Ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της...συζήτησης σε πάνελ στο Νταβός, απευθυνόμενος στον Σιμόν Πέρες του είπε: "Εσείς γνωρίζετε πολύ καλά πως να σκοτώνετε ανθρώπους", προκαλώντας την αντίδραση του Πέρες.
Ο πρόεδρος του AJC, David Harris, στη δήλωσή του τονίζει ότι "η οργίλη στάση του πρωθυπουργού Ερντογάν στο Νταβός, μοιάζει σαν να πηγαίνει κανείς να σβήσει τη φωτιά των αντισημητικών αντιδράσεων χύνοντας βενζίνα".
Ο Χάρρις αφού αναφέρθηκε στη ζωτική σημασία που έχουν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, τόνισε ότι η Τουρκία είχε πάντα την υποστήριξη των Εβραίων της Αμερικής και σημείωσε ότι σε μια περίοδο που αυξάνεται ο αντισημιτισμός στην Τουρκία, τέτοιες συμπεριφορές και στάσεις απέναντι στο Ισραήλ δεν θα μείνουν αναπάντητες.
Παρακολουθώντας την υπόθεση και την επίδρασή της στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, να σημειώσουμε και μείς με τη σειρά μας ότι κύριο θύμα της ιδιότυπης αυτής "ιερής" συμμαχίας Τουρκίας-Ισραήλ-Εβραϊκού λόμπι της Αμερικής είναι η Κύπρος, με αρχιτέκτονα της εισβολής και της κατοχής της τον Χένρι Κίσσιγκερ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ιδιότυπη συμμαχία Τούρκων και εξισλαμισμένων κυρίως Εβραίων στην εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, ένας από τους στόχους της οποίας ήταν η ιδιοποίηση των περιουσιών των Ελλήνων με άθλιους τρόπους, όπως αυτός του Βαρλίκ Βεργκισί. Να σημειωθεί επίσης ότι υπό διερεύνηση είναι επίσης ο ρόλος των εξισλαμισμένων Εβραίων στο Κίνημα των Νεοτούρκων, που ανδρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, το οποίο κίνημα είναι υπεύθυνο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου και της Ανατολίας, ένα από τα ζητούμενα της οποίας ήταν επίσης η ιδιοποίηση των περιουσιών των Ελλήνων και ο έλεγχος της αγοράς από "ακίνδυνους" για τα συμφέροντα του τουρκισμού επιχειρηματίες.

Σχετικά δημοσιεύματα:
Χουρριέτ

Read more...

O Ερντογάν "έφτυσε" τον Πέρες στο Νταβός και τον υποδέχτηκαν ως εθνάρχη στην Κωνσταντινούπολη



Ερντογάν: «Εγγύηση της ειρήνης η Τουρκία»
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε, μιλώντας από το Νταβός, ότι δεν καταλαβαίνει τη διπλωματική γλώσσα καθώς ο ίδιος προέρχεται από την πολιτική.
«Η Τουρκία είναι υπέρ της ειρήνης, αλλά κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία είναι η εγγύηση της ειρήνης στην περιοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη λίγο μετά τις δύο μετά τα μεσάνυχτα και προερχόμενος από το Νταβός της Ελβετίας, όπου εξελίχθηκε νωρίτερα η επεισοδιακή συζήτηση επί του...θέματος της Γάζας και η αντιπαράθεσή του με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σίμον Πέρες.

Ερντογάν: «Εγγύηση της ειρήνης η Τουρκία»
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε, μιλώντας από το Νταβός, ότι δεν καταλαβαίνει τη διπλωματική γλώσσα καθώς ο ίδιος προέρχεται από την πολιτική.
«Η Τουρκία είναι υπέρ της ειρήνης, αλλά κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία είναι η εγγύηση της ειρήνης στην περιοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη λίγο μετά τις δύο μετά τα μεσάνυχτα και προερχόμενος από το Νταβός της Ελβετίας, όπου εξελίχθηκε νωρίτερα η επεισοδιακή συζήτηση επί του...θέματος της Γάζας και η αντιπαράθεσή του με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σίμον Πέρες.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο διαδικαστικό πρόβλημα που υπήρξε κατά την επεισοδιακή συζήτηση στο Νταβός λέγοντας ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος Σίμον Πέρες «μίλησε επί 23 λεπτά και παράλληλα, με ύφος που με άφησε έκπληκτο και δεν άρμοζε στους τρόπους ενός προέδρου και χρησιμοποίησε εκφράσεις που έτειναν προς την προσβολή. Ήταν εκφράσεις λανθασμένες με τις οποίες κατηγορούσε. Δεν ήταν δυνατόν να τις δεχτώ».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε τα εξής: «Εγώ δεν καταλαβαίνω τη γλώσσα των διπλωματών και ούτε θέλω να την καταλάβω. Προέρχομαι από την πολιτική και όχι από τη διπλωματία. Έχω ως καθήκον να υπερασπιστώ μέχρι τέλους την τιμή του τουρκικού έθνους. Δεν είμαι αρχηγός φυλής, αλλά ο πρωθυπουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας».
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι ενδέχεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το παρασκήνιο της επεισοδιακής μέρας, κατά τη διάρκεια εγκαινίων που θα κάνει σήμερα το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ερντογάν είπε ότι πριν αναχωρήσει από το Νταβός προς τη Ζυρίχη από όπου ξεκίνησε για την Κωνσταντινούπολη, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Πέρες. Σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό, ο Πέρες είπε πως σέβεται προσωπικά τον ίδιο και την Τουρκία και ότι αποδίδει σημασία στις τουρκοισραηλινές σχέσεις. Ο Ερντογάν υπογράμμισε μάλιστα ότι η συνομιλία έχει μαγνητοφωνηθεί.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία των διμερών σχέσεων, ο Ερντογάν είπε ότι «δεν θέλω να είμαι πολιτικός που λαμβάνει αποφάσεις σε στιγμή οργής» και πρόσθεσε: «Τα παράπονά μας δεν έχουν αποδέκτη τον λαό του Ισραήλ, αλλά τη διοίκησή του Ισραήλ».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη θέση της Τουρκίας στη διεθνή πολιτική, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε «θα λειτουργούμε εμείς θέτοντας το ερώτημα τί θα πουν και τι θα κάνουν οι άλλοι, ή μήπως πρέπει να λειτουργούν οι άλλοι θέτοντας ερωτήματα όπως τί θα πει η Τουρκία και τί θα γίνει αν χάσουμε την Τουρκία;».
Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε τον Ερντογάν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με συνθήματα και πανώ που έγραφαν «ο πορθητής του Νταβός και ο νέος ηγέτης του κόσμου».

Λίγη ώρα πριν από την αναχώρηση του Ερντογάν από το Νταβός με προορισμό την Τουρκία, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, οργάνωσε τελετή υποδοχής του πρωθυπουργού. Αυτό συνέβη με ένα SMS του αρχηγού της κομματικής οργάνωσης της Κωνσταντινούπολης προς τα κομματικά μέλη, στο οποίο αναφερόταν «στη 1.30 υποδεχόμαστε το νέο ηγέτη του κόσμου».
Η δημοτική αρχή μάλιστα (που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα), παρέτεινε την ώρα λειτουργίας της γραμμής μετρό προς το αεροδρόμιο, έως τις τρεις μετά τα μεσάνυχτα.

Αποχώρησε ο Ερντογάν από το Νταβός, εκνευρίστηκε με Πέρες
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, ζήτησε συγγνώμη από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για το επεισόδιο που δημιουργήθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του Φόρουμ του Νταβός με αφορμή μια συζήτηση για τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Πέρες τηλεφώνησε στον Ερντογάν και οι δύο ηγέτες είχαν μια πεντάλεπτη συνομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρώτος ζήτησε συγγνώμη, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή» που επικαλείται πηγές από το περιβάλλον του Τούρκου πρωθυπουργού.
Ο Ερντογάν εκνευρίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης και έφυγε από την αίθουσα κατηγορώντας τους οργανωτές ότι τον εμπόδισαν να μιλήσει μετά από τη μακρά ομιλία του Πέρες.
«Δεν νομίζω ότι θα ξανάρθω στο Νταβός», είπε φεύγοντας από τη συνεδρίαση όπου, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα.
Ο Ερντογάν ήθελε να απαντήσει στην ομιλία του Πέρες, ο οποίος καθόταν δίπλα του και δείχνοντάς τον με το δάχτυλό του, είχε ρωτήσει τι θα έκανε η Τουρκία εάν έπεφταν ρουκέτες στην Κωνσταντινούπολη κάθε βράδυ. Όμως ο δημοσιογράφος που διηύθυνε τη συζήτηση τον διέκοψε για να του επισημάνει ότι η συζήτηση είχε τελειώσει.
Φεύγοντας, ο Ερντογάν επέκρινε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τον τόνο που χρησιμοποίησε ο Ισραηλινός πρόεδρος. «Ο κ. Πέρες δεν απευθύνεται σε κανένα φύλαρχο. Πρέπει να μάθει πώς μιλάνε στον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Τουρκίας», τόνισε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ».


«Η Αίγυπτος προέβη σε διαπραγματεύσεις, με την Ελλάδα και την Τουρκία, ξεχωριστά, αποβλέποντας στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου-Τουρκίας και Αιγύπτου-Ελλάδος και την εξέταση διαφόρων άλλων θαλάσσιων υποθέσεων.
Ο βοηθός ΥΠΕΞ της Αιγύπτου για νομικά θέματα και υπογραφή συνθηκών, Πρέσβης Ουαγκί Χάναφι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο.
΄΄Η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων είναι διαφορετικό θέμα από αυτό των εγχώριων υδάτων, το οποίο ορίζεται από τα άρθρα του διεθνούς δικαίου. Τα θαλάσσια σύνορα όμως, σημαίνουν την ακριβή οριοθέτηση της οικονομικής ζώνης, περιοχή στην οποία η κάθε χώρα δικαιούται να την εκμεταλλευτεί οικονομικά. Σχετική συμφωνία, υπέγραψε η Αίγυπτος με την Κυπριακή Δημοκρατία».



Read more...

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΕΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Η Sabah σε μονόστηλο των εσωτερικών της σελίδων και με τον τίτλο «Σύνοδος εσωτερικής ασφάλειας στο Γενικό Επιτελείο» γράφει ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα θέσουν επί τάπητος στο Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου το θέμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας για τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού, που έχει σαν στόχο τη συνέχιση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Στην εν λόγω σύνοδο εσωτερικής ασφάλειας, στην οποία θα λάβουν μέρος ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μπασμπούγ και οι Αρχηγοί των Όπλων, θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά και οι διοικητές των ταξιαρχιών κομάντος, που υπηρετούν στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, όπου συνεχίζεται έντονα ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας.



Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ


Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των τηλεοπτικών δικτύων CNN Türk και NTV, στο δελτίο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, καθώς και στο σημερινό γραπτό Τύπο, σε τέσσερις νομούς της Τουρκίας βρέθηκαν και πάλι χειροβομβίδες και πολεμοφόδια. Οι νομοί αυτοί είναι η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και η Αττάλεια.
Στην Άγκυρα, σε οικόπεδο απέναντι από εμπορικό κέντρο στην περιοχή Μπάτκεντ, βρέθηκαν 7 χειροβομβίδες, 3 βόμβες, 10 άλλες βόμβες Lancaster και 15 κουτιά σφαίρες Μ-16, που φθάνουν τις 300. Σημειώνεται ότι έγινε κατάσχεση των παραπάνω από την Αστυνομία και ότι τα ευρήματα εστάλησαν στην εγκληματολογική υπηρεσία για εξέταση.
Από την άλλη, στην Αττάλεια σε χέρσο οικόπεδο βρέθηκαν 25 σφαίρες, ενώ στην περιοχή Σουλτάνμπεϊλι της Κωνσταντινούπολης, επίσης, σε άδεια έκταση βρέθηκαν μέσα σε σακούλες 1.000 σφαίρες αυτόματων όπλων και 1000 σφαίρες περιστρόφων. Τέλος, στη Σμύρνη βρέθηκαν 200 σφαίρες αυτόματων όπλων.



Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ


Όπως μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα και όπως καταχωρήθηκε στις ιστοσελίδες τους, τελικά με μεγάλη καθυστέρηση το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε σχετικά με το νόμο που έδινε αρμοδιότητες στη ΜΙΤ, την Αστυνομία και τη Στρατοχωροφυλακή να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις τηλεπικοινωνίες, και ειδικότερα ακύρωσε τη διάταξη του νόμου που προέβλεπε ο έλεγχος στις δραστηριότητες παρακολούθησης να γίνεται από πρόσωπα ή επιτροπές, που θα διορίζονταν από τον Π/Θ ειδικά για το σκοπό αυτό.

Όπως μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα και όπως καταχωρήθηκε στις ιστοσελίδες τους, τελικά με μεγάλη καθυστέρηση το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε σχετικά με το νόμο που έδινε αρμοδιότητες στη ΜΙΤ, την Αστυνομία και τη Στρατοχωροφυλακή να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις τηλεπικοινωνίες, και ειδικότερα ακύρωσε τη διάταξη του νόμου που προέβλεπε ο έλεγχος στις δραστηριότητες παρακολούθησης να γίνεται από πρόσωπα ή επιτροπές, που θα διορίζονταν από τον Π/Θ ειδικά για το σκοπό αυτό.
Ο αντιπρόεδρος του CHP Ονούρ Οϊμέν σχετικά με την απόφαση, με την οποία απαγορεύεται ο διορισμός του Προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Επικοινωνίας από τον Π/Θ, είπε ότι «πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, που έγινε προς τη σωστή κατεύθυνση. Κανείς να μην ξεχνά ότι στην Άγκυρα υπάρχουν δικαστές και κανείς να μην επιχειρεί να εκμεταλλεύεται τη δικαιοσύνη και να την πολιτικοποιεί. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα εξαγάγει το απαιτούμενο μάθημα από την εν λόγω απόφαση».

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.


Η Milliyet δημοσιεύει στις εσωτερικές της σελίδες αποκλειστικές δηλώσεις του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα, πρέσβη Μarc Pierini, στο συνεργάτη της εφημερίδας, γνωστό δημοσιογράφο Semih İdiz, με τον τίτλο «Ο Pierini είπε ότι η ελευθερία του Τύπου είναι βασική υποχρέωση».
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά τις εκκλήσεις του Π/Θ Ερντογάν σχετικά με τον Τύπο και ειδικότερα αυτήν, που έκανε απευθυνόμενος στο λαό, προτρέποντάς τον να μην αγοράζει ορισμένες εφημερίδες.
Ο Pierini, χωρίς να κατονομάσει τον Π/Θ Ερντογάν, είπε: «Η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδης υποχρέωση των πολιτικών μας κριτηρίων. Έχει σημασία να μπορούν τα ΜΜΕ να κρίνουν με ουδετερότητα και να μπορούν να προσεγγίζουν τις πηγές τους με πλήρη ισότητα. Αυτό, βέβαια, μπορεί να μην είναι ευχάριστο για τους πολιτικούς, αλλά αυτό είναι».


Η Milliyet δημοσιεύει στις εσωτερικές της σελίδες αποκλειστικές δηλώσεις του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα, πρέσβη Μarc Pierini, στο συνεργάτη της εφημερίδας, γνωστό δημοσιογράφο Semih İdiz, με τον τίτλο «Ο Pierini είπε ότι η ελευθερία του Τύπου είναι βασική υποχρέωση».
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά τις εκκλήσεις του Π/Θ Ερντογάν σχετικά με τον Τύπο και ειδικότερα αυτήν, που έκανε απευθυνόμενος στο λαό, προτρέποντάς τον να μην αγοράζει ορισμένες εφημερίδες.
Ο Pierini, χωρίς να κατονομάσει τον Π/Θ Ερντογάν, είπε: «Η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδης υποχρέωση των πολιτικών μας κριτηρίων. Έχει σημασία να μπορούν τα ΜΜΕ να κρίνουν με ουδετερότητα και να μπορούν να προσεγγίζουν τις πηγές τους με πλήρη ισότητα. Αυτό, βέβαια, μπορεί να μην είναι ευχάριστο για τους πολιτικούς, αλλά αυτό είναι».
Σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, το διορισμό του Μπαγίς ως διαπραγματευτή με την Ε.Ε. και τη μετάβαση του Ερντογάν, μετά από 4 χρόνια, στις Βρυξέλλες, ο Pierini είπε: «Αν μιλούσαμε πριν από 4 εβδομάδες, θα έλεγα ότι τα πάντα βαίνουν αρνητικά. Όμως, στο μεταξύ, ελήφθησαν ορισμένες σημαντικές αποφάσεις. Πρώτα, δημοσιεύτηκε, στις 31 Δεκεμβρίου, το Εθνικό σας Πρόγραμμα. Στη συνέχεια, διορίστηκε ο Μπαγίς διαπραγματευτής με την Ε.Ε.. Και σημασία έχει ότι ένα άτομο θα έχει το χαρτοφυλάκιο της Ε.Ε.. Βέβαια, για μας, τα πρόσωπα δεν έχουν σημασία και σαν Επιτροπή είχαμε πολύ καλές σχέσεις με το Τ/ΥΠΕΞ. Αυτές θα συνεχιστούν, διότι είναι πολλά τα θέματα που θα συζητηθούν. Πάντως, σαν βήμα ήταν πολύ σημαντικό».
Σε ερώτηση ποια ήταν η επίδραση της επίσκεψης του Π/Θ στις Βρυξέλλες, ο Pierini απάντησε: «Η πρόσκληση είχε γίνει από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Μπαρόζο, όταν είχε έρθει στην Άγκυρα, και ήταν άκρως σημαντική η πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής. Είχαν αρχίσει να εγείρονται ερωτήματα στο Ευρωκοινοβούλιο «σχετικά με το τι γίνεται εκεί» [εννοεί με την Τουρκία]. Υπήρχε ενδιαφέρον σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας όσον αφορά την Ε.Ε.. Γι΄ αυτό η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που έπρεπε. Κατά την επίσκεψη, ακούσαμε αυτά που θέλαμε να ακούσουμε. Επιβεβαιώθηκε, για μία ακόμη φορά, ότι η ένταξη στην Ε.Ε. είναι για την Τουρκία εθνική πολιτική. Ήταν σημαντικό που ήρθε ο Π/Θ συνοδευόμενος από 2 Υπουργούς, δείχνοντας ότι η Ε.Ε. είναι θέμα που έχει προτεραιότητα. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη τα τεχνικά προβλήματα, τα οποία δεν θα εξαλειφθούν αμέσως με το διορισμό του κ. Μπαγίς. Όμως, τώρα πλέον έχουμε έναν συνομιλητή που είναι κοντά στον Π/Θ, δηλαδή από πλευράς μηνύματος που δόθηκε, βρι-σκόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα κατάσταση.
Στο μεταξύ παρατηρήθηκε πως η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των “θερμών θεμάτων”, όπως ο Καύκασος, η Αρμενία, οι σχέσεις Συρίας – Ισραήλ, η Γάζα, το σχέδιο Ναμπούκο, η G-20, το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ίσως όλα αυτά να μην επιλύουν τα προβλήματα, αλλά η κοινή μας γνώμη και οι πολιτικοί μας αποκτούν μια άποψη για την έννοια μιας Ε.Ε. με Τουρκία και μιας Ε.Ε. χωρίς Τουρκία. Τώρα, πλέον, αξιολογείται σε μία διαφορετική στρατηγική διάσταση το θέμα της ένταξης της Τουρκίας».
Στην υπενθύμιση ότι ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες είπε ότι τελευταία δίνεται η εικόνα πως παίζεται παιγνίδι με την Τουρκία, με το άνοιγμα μόνο δύο κεφαλαίων σε κάθε περίοδο προεδρίας, ο Pierini είπε: «Η Επιτροπή παραμένει μέσα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και δεν παίζει παιγνίδια. Για εκείνη, τα κεφάλαια ανοίγουν στο μέτρο που είναι έτοιμα. Πέραν αυτού, σε κάθε περίπτωση προεδρίας, δεν υπάρχει προειλημμένη απόφαση ότι θα ανοίγουν δύο κεφάλαια, πόσο μάλλον που κατά την προεδρία της Γερμανίας άνοιξαν τρία. Όμως, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα και λέμε ότι αυτό που θα κάνει τη μηχανή να λειτουργήσει στο προσεχές χρονοδιάγραμμα, είναι οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Όταν γίνουν, το καθήκον της Επιτροπής είναι να υποστηρίξει. Αν δεν υπάρχει αυτό το “καύσιμο”, η μηχανή δεν μπορεί να προχωρήσει. Η δική μας ανησυχία ήταν αυτή. Βλέπουμε, όμως, ότι η κατάσταση άλλαξε».
Στην υπενθύμιση του δημοσιογράφου ότι ο Π/Θ Ερντογάν, με τα λεγόμενά του στις Βρυξέλλες, υπαινίχθηκε ότι, στην περίπτωση που δεν ανοίξει το κεφάλαιο ενέργειας, η Τουρκία δεν θα ενδιαφερθεί για το σχέδιο Ναμπούκο, και ότι, στη συνέχεια, ο ίδιος [ο Ερντογάν] επανόρθωσε, ο Pierrini είπε: «Εμείς κοιτάμε αυτά που λέγονται σε μας κατά τις επίσημες συνομιλίες και εκεί δεν υπάρχει τίποτε το δραματικό. Είναι ολοφάνερο ότι η Τουρκία επιθυμεί τη συνεργασία και εμείς πιστεύουμε ότι ήθελε να πει το εξής: “Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία στην υπόθεση Ναμπούκο. Όμως και σεις καταλάβετε πλέον ότι η Τουρκία είναι μία δημοκρατία. Από αυτή την πλευρά, είναι δύσκολο να πούμε εμείς στο λαό μας ότι προσπαθούμε να επιλύσουμε τόσο το δικό μας ενεργειακό πρόβλημα, όσο και της Ευρώπης, αλλά συγχωρήστε μας, δεν θα ανοίξουμε το κεφάλαιο της ενέργειας”».
Στην ερώτηση τι νόημα έχει για τον Pierini η δίκη Εργκενεκόν, εκείνος είπε: «Εμείς δεν παρακολουθούμε τη δίκη. Την παρακολουθούμε μόνο από την πλευρά της υπεροχής του Νόμου. Γι΄ αυτό και μέχρι την επόμενη Έκθεση Προόδου, που θα ετοιμάσουμε, δεν θα προβούμε σε καμία δήλωση σχετικά με την Εργκενεκόν. Η δίκη αυτή για μας έχει σημασία από την άποψη της λειτουργίας της υπεροχής του Νόμου, στο πλαίσιο των νομικών διαδικασιών».
Σε ερώτηση σχετικά με το τι έχει να πει για τη δίκη Ντινκ, ο Pierini απάντησε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως στην προηγούμενη ερώτηση, προσθέτοντας ότι «στην περίπτωση αυτή, η υπόθεση συμπίπτει ταυτόχρονα και με την αρχή του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών».
Η επόμενη ερώτηση του Semih İdiz ήταν: «Αποδίδετε σημασία στο θέμα των μειονοτήτων. Κατά την άποψή σας, το να μπλοκάρει κανείς σε θέματα όπως η Θεολογική Σχολή και τα μειονοτικά βακούφια, που επηρεάζουν πολύ λίγα άτομα στην Τουρκία, δεν επισκιάζει πολλά άλλα σημαντικά θέματα που ενδιαφέρουν εκατομμύρια ανθρώπων, όπως οι τηλεοπτικές εκπομπές στην κουρδική και το άνοιγμα για τους Αλεβίτες»;
Απάντηση Pierini: «Μετά από όλες τις δυσκολίες που βιώθηκαν και τις συζητήσεις που έγιναν, κρίνουμε ότι είναι άκρως σημαντικές οι εξελίξεις, όπως το τηλεοπτικό δίκτυο στην κουρδική της κρατικής ΤRT και η εκμάθηση της θρησκείας και του πολιτισμού των Αλεβιτών. Όμως, οι αντιλήψεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θα είναι ποτέ ίδιες με αυτές που επικρατούν στην Άγκυρα, στην Κων/πολη και στο Ντιγιάρμπακιρ. Όσο και αν στην Τουρκία το θέμα της Θεολογικής Σχολής [της Χάλκης] ενδιαφέρει μια πολύ μικρή μερίδα, η συμβολική του σημασία είναι πάρα πολύ μεγά-λη και αυτό αποτελεί ένα κομμάτι της πραγματικότητας της πολιτικής ζωής. Στο μεταξύ, στην Ευ-ρώπη υπάρχουν βεβαίως και ευρωβουλευτές ορθόδοξης καταγωγής και Συροχαλδαίοι και βέ-βαια η επίδραση εκείνων είναι μεγάλη. Γι΄ αυτό το λόγο, θέμα το οποίο στην Τουρκία φαίνεται σχετικά ανούσιο, στο δικό μας δημοκρατικό κλίμα αποκτά μεγάλη σημασία. Και η Κομισιόν τοποθετεί τα θέματα αυτά σε μία σωστή προοπτική. Π.χ. το θέμα του Ναζίμ Χικμέτ. Στην Ευρώπη δεν ξεπερνούν τους 10 οι πολιτικοί που γνωρίζουν τον Ναζίμ Χικμέτ. Γι΄ αυτό δεν έχει καμία επίδραση στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη η επιστροφή της ιθαγένειας στο Ναζίμ Χικμέτ. Από την άλλη, επιδρούν και άλλα πράγματα, π.χ. η δίκη που κάποιοι προσπαθούν να ξεκινήσει για την “εκστρατεία συγνώμης προς τους Αρμενίους”. Επίσης, εύχομαι να αναπτυχθούν οι σχέσεις με την Αρμενία και, στην περίπτωση που ανοίξουν τα σύνορα, αυτό θα έχει μια γιγαντιαία ψυχολογική επίδραση στην Ευρώπη».
Σε ερώτηση, τέλος, σχετικά με τις φήμες ότι αυξάνεται ο αντισημιτισμός στην Τουρκία, ο Pierini αναφέρθηκε επαινετικά σε σχετική καθησυχαστική δήλωση του Προέδρου Γκιούλ.

Read more...

ΠΛΑΙ ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, στη στήλη περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου, στις 28/1/2009 τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν δύο φορές, νότια της Λήμνου, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Λήμνου.
Επίσης, την ίδια μέρα τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, νότια της Λήμνου, από ελληνικά Μ-2000, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Τανάγρας.



Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ - ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


Η Ursula Gauthier σε άρθρο της στο LE NOUVEL OBSERVATEUR με τίτλο «Τουρκία: η ώρα της μεταμέλειας;» αναφέρεται στη δημόσια συγγνώμη, μέσω του διαδικτύου, Τούρκων διανοουμένων για την γενοκτονία που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος των Αρμενίων, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ίσως την αρχή της μεταμέλειας.
Η αρθρογράφος αναφέρει ότι η κίνηση αυτή είναι σημαντική, μολονότι αποφεύγεται και εδώ η χρήση του όρου Γενοκτονία.
Επισημαίνεται επίσης ότι ο μεγάλος Τούρκος ιστορικός, Taner Aksam, ειδικευμένος στα γεγονότα του 1915, θα προτιμούσε να ζητήσουν οι διανοούμενοι από το τουρκικό κράτος την αναγνώριση και των άλλων παράλληλων γενοκτονιών που υπέστησαν διάφορες μειονότητες, όπως οι Ασσύριοι, οι Έλληνες του Πόντου, και οι Κούρδοι. Προσθέτει ωστόσο ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και μια πραγματικά ιστορική στιγμή. Μετά από δεκαετίες σφοδρής άρνησης και βίαιης λογοκρισίας, το ταμπού της Αρμενικής Γενοκτονίας έχει επιτελούς αρθεί. Ελπίζω ότι η κίνηση αυτή θα συνεχισθεί, καθώς η Τουρκία δεν πρόκειται να γνωρίσει ποτέ την πραγματική δημοκρατία, όσο θα συνεχίζει να αρνείται τα εγκλήματα πάνω στα οποία οικοδομήθηκε».


Η Ursula Gauthier σε άρθρο της στο LE NOUVEL OBSERVATEUR με τίτλο «Τουρκία: η ώρα της μεταμέλειας;» αναφέρεται στη δημόσια συγγνώμη, μέσω του διαδικτύου, Τούρκων διανοουμένων για την γενοκτονία που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος των Αρμενίων, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ίσως την αρχή της μεταμέλειας.
Η αρθρογράφος αναφέρει ότι η κίνηση αυτή είναι σημαντική, μολονότι αποφεύγεται και εδώ η χρήση του όρου Γενοκτονία.
Επισημαίνεται επίσης ότι ο μεγάλος Τούρκος ιστορικός, Taner Aksam, ειδικευμένος στα γεγονότα του 1915, θα προτιμούσε να ζητήσουν οι διανοούμενοι από το τουρκικό κράτος την αναγνώριση και των άλλων παράλληλων γενοκτονιών που υπέστησαν διάφορες μειονότητες, όπως οι Ασσύριοι, οι Έλληνες του Πόντου, και οι Κούρδοι. Προσθέτει ωστόσο ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και μια πραγματικά ιστορική στιγμή. Μετά από δεκαετίες σφοδρής άρνησης και βίαιης λογοκρισίας, το ταμπού της Αρμενικής Γενοκτονίας έχει επιτελούς αρθεί. Ελπίζω ότι η κίνηση αυτή θα συνεχισθεί, καθώς η Τουρκία δεν πρόκειται να γνωρίσει ποτέ την πραγματική δημοκρατία, όσο θα συνεχίζει να αρνείται τα εγκλήματα πάνω στα οποία οικοδομήθηκε».
Στο άρθρο επισημαίνεται επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η δημόσια συγγνώμη ανέτρεψε την πρόσφατη στρατηγική της Τουρκίας έναντι της Αρμενίας. Η τουρκική κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα διευθετούσε τις διαφορές της με την Αρμενία, που υποφέρει από τον κλείσιμο των συνόρων, εάν τα άνοιγε εκ νέου και εάν προέβαινε σε ευνοϊκές εμπορικές συμφωνίες, με αντάλλαγμα τη λήθη της Ιστορίας.
Το επιτυχημένο ταξίδι του προέδρου Γκιουλ στο Ερεβάν φάνηκε να αποδίδει τα προσδοκώμενα διπλωματικά αποτελέσματα. Να όμως που η κοινωνία των πολιτών ανατρέπει τη στρατηγική. Το χειρότερο από όλα είναι ότι προκάλεσε μια βίαιη διαμάχη στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, μεταξύ των «μουσουλμάνων-φασιστών» και των «μουσουλμάνων-δημοκρατών». Μια διαμάχη που γίνεται ακόμη πιο απροσδόκητη με την εκλογή του Ομπάμα και την έλευση της Χίλαρι Κλίντον στο Στέητ Ντιπάρτμεντ, δύο υπέρμαχων της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Read more...

Οργή στις Βρυξέλλες


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν σε χθεσινές δηλώσεις του στις Βρυξέλλες υπογράμμισε ότι αν αποδειχθεί η ομολογία, τότε πρόκειται για μία τραγική ιστορία ντροπής, για καταπάτηση της Συνθήκης της Γενεύης και ζήτησε να γίνει έρευνα για το θέμα.
Επίσης, σε ανακοίνωση της εκπροσώπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Χριστίνα Νάγκι, τονίζεται ότι "είναι σημαντικό οι οικογένειες των αγνοουμένων να γνωρίζουν τη μοίρα των αγαπημένων τους προσώπων". Αυτό συνάγεται από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κύπρος κατά Τουρκίας στις 10 Μαίου 2001), σύμφωνα με την οποία η Τουρκία υποχρεώνεται να διασφαλίσει την αποτελεσματική διερεύνηση για τη διαλεύκανση της τύχης των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων και η Τουρκία πρέπει επειγόντως να συμμορφωθεί πλήρως με αυτή την απόφαση, προσθέτει η ανακοίνωση.


Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν σε χθεσινές δηλώσεις του στις Βρυξέλλες υπογράμμισε ότι αν αποδειχθεί η ομολογία, τότε πρόκειται για μία τραγική ιστορία ντροπής, για καταπάτηση της Συνθήκης της Γενεύης και ζήτησε να γίνει έρευνα για το θέμα.
Επίσης, σε ανακοίνωση της εκπροσώπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Χριστίνα Νάγκι, τονίζεται ότι "είναι σημαντικό οι οικογένειες των αγνοουμένων να γνωρίζουν τη μοίρα των αγαπημένων τους προσώπων". Αυτό συνάγεται από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Κύπρος κατά Τουρκίας στις 10 Μαίου 2001), σύμφωνα με την οποία η Τουρκία υποχρεώνεται να διασφαλίσει την αποτελεσματική διερεύνηση για τη διαλεύκανση της τύχης των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων και η Τουρκία πρέπει επειγόντως να συμμορφωθεί πλήρως με αυτή την απόφαση, προσθέτει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε χθες ο Εισαγγελέας Αλί Τσακίρ της περιοχής Μπακιρκιόι της Κωνσταντινούπολης, διέταξε έρευνα σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου ηθοποιού και όπως είπε, αν προκύψει ότι στοιχειοθετείται κατηγορία η Εισαγγελία θα ζητήσει από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης την παραπομπή του Ολγκάτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Στην υπόθεση Ολγκάτς αναφέρονται με σημερινά δημοσιεύματά τους τουρκικές εφημερίδες, καθώς επίσης στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ολι Ρεν, αλλά και στην έναρξη ανάκρισης από την Εισαγγελία της περιοχής Μπακιρκιόι της Κωνσταντινούπολης.
Επίσης, η ΧΟΥΡΙΕΤ αναδημοσιεύει ανταπόκριση της κυπριακής εφημερίδας Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ που αναφέρεται στις δηλώσεις του δημάρχου Νευροκοπίου Δράμας, Βασίλη Γιαννόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι τον αναζήτησε ο Ολγκάτς στο ελληνικό προξενείο της Σμύρνης, όπου εργαζόταν παλαιότερα και του είπε ότι επιθυμεί να μεταβεί στην Ελλάδα και να δικαστεί εκεί, διότι έχει πρόβλημα με τη συνείδησή του για τις εκτελέσεις των Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων. Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Νευροκοπίου, αναγνώρισε τον Ολγκάτς στην τηλεόραση.

Read more...

Μπαμπατζάν: Θέλουμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με την Αρμενία


Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αλί Μπαμπατζάν που βρίσκεται στο Νταβός απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν το διάλογο που συνεχίζεται με την Αρμενία, τονίζοντας ότι το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ πρέπει να λυθεί μια ώρα νωρίτερα.
Σύμφωνα με τον Μπαμπατζάν, οι Πρόεδροι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και οι συμπρόεδροι της ομάδας Μινσκ πρόκειται να συναντηθούν στη Ζυρίχη για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
"Δεν θα με εκπλήξει καθόλου εάν υπάρξει κάποια λύση φέτος. Δηλαδή, το 2009 μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στις σχέσεις μας με την Αρμενία, αρκεί και οι δύο πλευρές να μπορέσουν να διαφυλάξουν την πολιτική τους βούληση για το θέμα αυτό. Εμείς έχουμε τη βούληση αυτή. Τη βλέπουμε και στην Αρμενία. Όμως, σημαντικό είναι η βούληση αυτή να διατηρηθεί μέχρι τέλους και να φτάσουμε σε ένα οριστικό σημείο", υπογράμμισε ο κ. Μπαμπατζάν.
Το CNN Turk στο ρεπορτάζ του σημείωσε ακόμη ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο των διμερών επαφών του στο Νταβός, συναντήθηκε με τους Πρωθυπουργούς της Ολλανδίας, της Ρωσίας και της Πολωνίας.



Read more...

Συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους ζητούν οι Κούρδοι


Οι τουρκικές εφημερίδες (ΜΙΛΛΙΕΤ και ΣΑΜΠΑΧ) αναφέρονται σήμερα στη διάσκεψη για το Κουρδικό, η οποία οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων από την Τουρκία ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος DTP Αχμέτ Τουρκ, η πρώην βουλευτής Λεϊλά Ζανά και ο δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ Οσμάν Μπαϋντεμίρ.
Στη διάσκεψη υπογραμμίστηκε κυρίως η ανάγκη συνταγματικής κατοχύρωσης της κουρδικής ταυτότητας, του δικαιώματος εκπαίδευσης των Κούρδων στη μητρική τους γλώσσα, αλλά και της δημοκρατικής αυτονομίας που θα επιτρέπει στους Κούρδους της Τουρκίας την ελεύθερη έκφρασή τους στον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα.
Παράλληλα, οι ομιλητές απηύθυναν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ενεργότερη παρέμβασή της στην επίλυση του κουρδικού προβλήματος.



Read more...

Η Ε.Ε. θέλει να εμποδίσει το ΡΚΚ να αντλήσει κεφάλαια από την Ευρώπη


Ο συντονιστής της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας της Ε.Ε., ο κος. Ζιλ ντε Κερσόβ, ανακοίνωσε σήμερα νέες προτάσεις, προκειμένου να εμποδίσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) να αντλήσει κεφάλαια στην Ευρώπη με στόχο να χρηματοδοτήσει επιθέσεις στην Τουρκία.
«Θα παρουσιάσω στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε. προτάσεις για ενδυνάμωση του αγώνα εναντίον του ΡΚΚ στην Ευρώπη λόγω των αρνητικών του δραστηριοτήτων να συγκεντρώνει κεφάλαια για να πραγματοποιεί επιθέσεις στην Τουρκία», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
«Το ΡΚΚ είναι στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και είναι ένα κίνημα πολύ ενεργό», τόνισε ο κος. Κερσόβ. «Αλλά δε βλέπω καμία σχέση μεταξύ του κινήματος αυτού και της Αλ-Κάιντα», διευκρίνισε ο ίδιος.



Read more...

Συνέχεια των συνομιλιών Χριστόφια-Ταλάτ


Ο "Πρόεδρος" Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Δημήτρης Χριστόφιας συνέχισαν χθες τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Οι ηγέτες που συμπλήρωσαν τις συνομιλίες επί του θέματος της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών άρχισαν χθες την συζήτηση του περιουσιακού.
H σύναντηση των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.
Σε δήλωσή του μετά την συνάντηση των δύο ηγετών ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ταγγιέ Μπρούκ Ζεριχούν δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες παρουσίασαν τις αρχές τους, ο ένας στον άλλο οι οποίες θα καθοδηγήσουν τις συνομιλίες στο δεύτερο κεφάλαιο που είναι το περιουσιακό.


Ο "Πρόεδρος" Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Δημήτρης Χριστόφιας συνέχισαν χθες τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Οι ηγέτες που συμπλήρωσαν τις συνομιλίες επί του θέματος της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών άρχισαν χθες την συζήτηση του περιουσιακού.
H σύναντηση των δύο ηγετών διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.
Σε δήλωσή του μετά την συνάντηση των δύο ηγετών ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ταγγιέ Μπρούκ Ζεριχούν δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες παρουσίασαν τις αρχές τους, ο ένας στον άλλο οι οποίες θα καθοδηγήσουν τις συνομιλίες στο δεύτερο κεφάλαιο που είναι το περιουσιακό.
Όπως πάντα οι δύο ηγέτες πρώτα πραγματοποίησαν κατ΄ιδίαν συνάντηση κατά την διάρκεια της οποίας κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την τεχνική επιτροπή επί της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η συμφωνία προνοεί την εγκαθίδρυση συμβουλευτικού συμβουλίου επί της διατήρησης της φυσικής προστασίας και της αποκατάστασης της ακίνητης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο.
Ο κ. Ζεριχούν επίσης επεσήμανε ότι οι δύο βοηθοί των ηγετών θα συνέλθουν την προσεχή βδομάδα για να συνεχίσουν τις προσπάθειες προς την επίτευξη πλήρους σύγκλησης επί του πρώτου κεφαλαίου που είναι η διακυβέρνηση και η κατανομή εξουσιών και να συζητήσουν επίσης μερικά άλλα θέματα.
Οι Ταλάτ και Χριστόφιας θα έχουν την επόμενη συνάντησή τους στις 4 Φεβρουαρίου, κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται να παρουσιάσουν τις αρχικές τους αντιδράσεις στα έγγραφα αλλήλων σχετικά με τις θέσεις τους.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας επί του περιουσιακού Χασάν Φιντίκ και το μέλος Σερτάρ Χότζια από την τουρκοκυπριακή πλευρά καθώς επίσης η Ερατώ Μαρκουλλή και ο Ανδρέας Σιμεού από την ελληνοκυπριακή πλευρά συμμετείχαν στην χθεσινή σύσκεψη.

Read more...

Ερντογάν: Ο Μπαράκ Ομπάμα να επαναπροσδιορίσει την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή


Μήνυμα για τον επαναπροσδιορισμό της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή και την προσαρμογή της αμερικανικής πολιτικής στα νέα δεδομένα έστειλε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο νέο Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.
Ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε, επίσης, ότι την Κυριακή θα βρίσκεται στην Τουρκία για συνομιλίες ο νέος ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για τη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ. «Ο πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την τρομοκρατία και τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή, και με βάση αυτό το νέο προσδιορισμό, να διαμορφώσει μια νέα αμερικανική πολιτική στην περιοχή», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, που μεσολάβησε πρόσφατα μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, αλλά και μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.


Μήνυμα για τον επαναπροσδιορισμό της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή και την προσαρμογή της αμερικανικής πολιτικής στα νέα δεδομένα έστειλε από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο νέο Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.
Ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε, επίσης, ότι την Κυριακή θα βρίσκεται στην Τουρκία για συνομιλίες ο νέος ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για τη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ. «Ο πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την τρομοκρατία και τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή, και με βάση αυτό το νέο προσδιορισμό, να διαμορφώσει μια νέα αμερικανική πολιτική στην περιοχή», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, που μεσολάβησε πρόσφατα μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, αλλά και μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.
Εκτιμάται ότι ο κ. Ερντογάν με τις δηλώσεις του αναφερόταν στην αμερικανική στάση έναντι της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, τις οποίες η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικές οργανώσεις. Ως μουσουλμανικό κράτος με κοσμικό, ωστόσο, χαρακτήρα, αλλά και ως μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε χώρα, η Τουρκία «μιλά καλύτερα τη γλώσσα της Μέσης Ανατολής σε σχέση με τις δυτικές χώρες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.
Όσον αφορά τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Άγκυρας μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, ο κ. Ερντογάν έκανε γνωστό ότι πριν από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα, η Τουρκία είχε εμπλακεί σε σημαντικό βαθμό στις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών αλλά έκτοτε δεν έχει λάβει απάντηση από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ. «Θεωρώ ότι η στάση αυτή δείχνει έλλειψη σεβασμού προς την Τουρκία και επισκιάζει την ειρήνη», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Read more...

Τουρκία: Οι αστυνομικές δυνάμεις σκότωσαν μέλος της Αλ-Κάιντα


Οι τουρκικές αστυνομικές αρχές σκότωσαν σήμερα ένα μέλος της Aλ-Κάιντα και συνέλαβαν τρία ακόμη, κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνήτη της περιοχής, Μουαμέρ Γκιουλέρ στο τουρκικό CNN.
Η αστυνομία συγκρούστηκε με τα μέλη της Aλ-Κάιντα την ώρα που προσπαθούσαν να ληστέψουν ταχυδρομείο στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε, ενώ οι αρχές αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση.



Read more...

Τούρκος υπουργός για τη Δυτική Θράκη


Συνεχίζονται, έστω και κατά διαστήματα οι συνομιλίες της Τουρκίας για την επίλυση των προβλημάτων των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Σαΐντ Γιαζιτζίογλου, απαντώντας σε παρατήρηση βουλευτή του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τη "μη επίλυση των προβλημάτων". Ο Τούρκος υπουργός είπε πως "οι ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη, παρέπεμψαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την απόφαση του ελληνικού ανώτατου δικαστηρίου περί κλεισίματος του συνδέσμου τους που έφερε την επωνυμία τουρκικός" και ότι "η υπόθεση έκλεισε με απόφαση προς όφελος της τουρκικής μειονότητας".

Συνεχίζονται, έστω και κατά διαστήματα οι συνομιλίες της Τουρκίας για την επίλυση των προβλημάτων των ομογενών μας στη Δυτική Θράκη", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Σαΐντ Γιαζιτζίογλου, απαντώντας σε παρατήρηση βουλευτή του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τη "μη επίλυση των προβλημάτων". Ο Τούρκος υπουργός είπε πως "οι ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη, παρέπεμψαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την απόφαση του ελληνικού ανώτατου δικαστηρίου περί κλεισίματος του συνδέσμου τους που έφερε την επωνυμία τουρκικός" και ότι "η υπόθεση έκλεισε με απόφαση προς όφελος της τουρκικής μειονότητας". "Σήμερα, δεν υπάρχει στη Δυτική Θράκη σύνδεσμος που να φέρει την επωνυμία τουρκικός", είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι "παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν έχει προς το παρόν, θετική έκβαση η υπόθεση περί επαναλειτουργίας του συνδέσμου με την επωνυμία τουρκικός". Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε ότι "η ευχή μας είναι η προστασία των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και η ανάπτυξη των συνθηκών ζωής τους, με διάλογο και διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο της αδελφοσύνης του τουρκικού και του ελληνικού λαού".

Read more...

Νέες τουρκικές προκλήσεις: μαχητικά "έξυσαν" το Φαρμακονήσι


Και χθες 29-1-09, έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη οπλισμένα πέταξαν σε ύψος 150 μέτρων πάνω από τα κεφάλια των λιγοστών Ελλήνων στρατιωτών που υπηρετούν στο φυλάκιο στο Φαρμακονήσι. Η πτήση πάνω από το έδαφος άλλου κράτους, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το ΝΑΤΟ, είναι εχθρική ενέργεια. Η χαλαρότητα με την οποία το Υπουργείο Εξωτερικών αντιμετωπίζει, όλο αυτό το διάστημα, τις τουρκικές προκλήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή μάλλον δίνει θάρρος στην Άγκυρα η οποία βλέπουμε ότι συνεχίζει να μεταβάλλει, μέρα με τη μέρα, το Φαρμακονήσι σε γκρίζα ζώνη, σε Ίμια Νο2. Είναι σχεδόν καθημερινές οι υπερπτήσεις και αντίδραση δεν υπάρχει απολύτως καμία.


Read more...

Νταβός: Ο Τούρκος πρωθυπουργός αποχώρησε εξοργισμένος από συζήτηση για τη Γάζα


Εξοργισμένος αποχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερτνογάν από αίθουσα του Πασκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου διεξήγετο συζήτηση για τη Λωρίδα της Γάζας, μετά από λεκτικό επεισόδιο που είχε με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες.
Ο Ερντογάν αποπειράθηκε να λάβει τον λόγο, αφού είχε ακούσει τον κ. Πέρες να υπεραμύνεται παθιασμένα των ισραηλινών επιχειρήσεων στην περιοχή, φωνάζοντας: "Δολοφονείτε ανθρώπους". Κουνώντας το δάκτυλο, ο Πέρες του είπε πως θα είχε κάνει το ίδιο εάν έπεφταν ρουκέτες στην Κωνσταντινούπολη. Κατόπιν αυτών, ο κ. Ερντογάν αποχώρησε.



Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP