Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.


Η Milliyet δημοσιεύει στις εσωτερικές της σελίδες αποκλειστικές δηλώσεις του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα, πρέσβη Μarc Pierini, στο συνεργάτη της εφημερίδας, γνωστό δημοσιογράφο Semih İdiz, με τον τίτλο «Ο Pierini είπε ότι η ελευθερία του Τύπου είναι βασική υποχρέωση».
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά τις εκκλήσεις του Π/Θ Ερντογάν σχετικά με τον Τύπο και ειδικότερα αυτήν, που έκανε απευθυνόμενος στο λαό, προτρέποντάς τον να μην αγοράζει ορισμένες εφημερίδες.
Ο Pierini, χωρίς να κατονομάσει τον Π/Θ Ερντογάν, είπε: «Η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδης υποχρέωση των πολιτικών μας κριτηρίων. Έχει σημασία να μπορούν τα ΜΜΕ να κρίνουν με ουδετερότητα και να μπορούν να προσεγγίζουν τις πηγές τους με πλήρη ισότητα. Αυτό, βέβαια, μπορεί να μην είναι ευχάριστο για τους πολιτικούς, αλλά αυτό είναι».


Η Milliyet δημοσιεύει στις εσωτερικές της σελίδες αποκλειστικές δηλώσεις του Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Άγκυρα, πρέσβη Μarc Pierini, στο συνεργάτη της εφημερίδας, γνωστό δημοσιογράφο Semih İdiz, με τον τίτλο «Ο Pierini είπε ότι η ελευθερία του Τύπου είναι βασική υποχρέωση».
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά τις εκκλήσεις του Π/Θ Ερντογάν σχετικά με τον Τύπο και ειδικότερα αυτήν, που έκανε απευθυνόμενος στο λαό, προτρέποντάς τον να μην αγοράζει ορισμένες εφημερίδες.
Ο Pierini, χωρίς να κατονομάσει τον Π/Θ Ερντογάν, είπε: «Η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδης υποχρέωση των πολιτικών μας κριτηρίων. Έχει σημασία να μπορούν τα ΜΜΕ να κρίνουν με ουδετερότητα και να μπορούν να προσεγγίζουν τις πηγές τους με πλήρη ισότητα. Αυτό, βέβαια, μπορεί να μην είναι ευχάριστο για τους πολιτικούς, αλλά αυτό είναι».
Σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, το διορισμό του Μπαγίς ως διαπραγματευτή με την Ε.Ε. και τη μετάβαση του Ερντογάν, μετά από 4 χρόνια, στις Βρυξέλλες, ο Pierini είπε: «Αν μιλούσαμε πριν από 4 εβδομάδες, θα έλεγα ότι τα πάντα βαίνουν αρνητικά. Όμως, στο μεταξύ, ελήφθησαν ορισμένες σημαντικές αποφάσεις. Πρώτα, δημοσιεύτηκε, στις 31 Δεκεμβρίου, το Εθνικό σας Πρόγραμμα. Στη συνέχεια, διορίστηκε ο Μπαγίς διαπραγματευτής με την Ε.Ε.. Και σημασία έχει ότι ένα άτομο θα έχει το χαρτοφυλάκιο της Ε.Ε.. Βέβαια, για μας, τα πρόσωπα δεν έχουν σημασία και σαν Επιτροπή είχαμε πολύ καλές σχέσεις με το Τ/ΥΠΕΞ. Αυτές θα συνεχιστούν, διότι είναι πολλά τα θέματα που θα συζητηθούν. Πάντως, σαν βήμα ήταν πολύ σημαντικό».
Σε ερώτηση ποια ήταν η επίδραση της επίσκεψης του Π/Θ στις Βρυξέλλες, ο Pierini απάντησε: «Η πρόσκληση είχε γίνει από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον Μπαρόζο, όταν είχε έρθει στην Άγκυρα, και ήταν άκρως σημαντική η πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής. Είχαν αρχίσει να εγείρονται ερωτήματα στο Ευρωκοινοβούλιο «σχετικά με το τι γίνεται εκεί» [εννοεί με την Τουρκία]. Υπήρχε ενδιαφέρον σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας όσον αφορά την Ε.Ε.. Γι΄ αυτό η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που έπρεπε. Κατά την επίσκεψη, ακούσαμε αυτά που θέλαμε να ακούσουμε. Επιβεβαιώθηκε, για μία ακόμη φορά, ότι η ένταξη στην Ε.Ε. είναι για την Τουρκία εθνική πολιτική. Ήταν σημαντικό που ήρθε ο Π/Θ συνοδευόμενος από 2 Υπουργούς, δείχνοντας ότι η Ε.Ε. είναι θέμα που έχει προτεραιότητα. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη τα τεχνικά προβλήματα, τα οποία δεν θα εξαλειφθούν αμέσως με το διορισμό του κ. Μπαγίς. Όμως, τώρα πλέον έχουμε έναν συνομιλητή που είναι κοντά στον Π/Θ, δηλαδή από πλευράς μηνύματος που δόθηκε, βρι-σκόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα κατάσταση.
Στο μεταξύ παρατηρήθηκε πως η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των “θερμών θεμάτων”, όπως ο Καύκασος, η Αρμενία, οι σχέσεις Συρίας – Ισραήλ, η Γάζα, το σχέδιο Ναμπούκο, η G-20, το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ίσως όλα αυτά να μην επιλύουν τα προβλήματα, αλλά η κοινή μας γνώμη και οι πολιτικοί μας αποκτούν μια άποψη για την έννοια μιας Ε.Ε. με Τουρκία και μιας Ε.Ε. χωρίς Τουρκία. Τώρα, πλέον, αξιολογείται σε μία διαφορετική στρατηγική διάσταση το θέμα της ένταξης της Τουρκίας».
Στην υπενθύμιση ότι ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες είπε ότι τελευταία δίνεται η εικόνα πως παίζεται παιγνίδι με την Τουρκία, με το άνοιγμα μόνο δύο κεφαλαίων σε κάθε περίοδο προεδρίας, ο Pierini είπε: «Η Επιτροπή παραμένει μέσα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και δεν παίζει παιγνίδια. Για εκείνη, τα κεφάλαια ανοίγουν στο μέτρο που είναι έτοιμα. Πέραν αυτού, σε κάθε περίπτωση προεδρίας, δεν υπάρχει προειλημμένη απόφαση ότι θα ανοίγουν δύο κεφάλαια, πόσο μάλλον που κατά την προεδρία της Γερμανίας άνοιξαν τρία. Όμως, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα και λέμε ότι αυτό που θα κάνει τη μηχανή να λειτουργήσει στο προσεχές χρονοδιάγραμμα, είναι οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Όταν γίνουν, το καθήκον της Επιτροπής είναι να υποστηρίξει. Αν δεν υπάρχει αυτό το “καύσιμο”, η μηχανή δεν μπορεί να προχωρήσει. Η δική μας ανησυχία ήταν αυτή. Βλέπουμε, όμως, ότι η κατάσταση άλλαξε».
Στην υπενθύμιση του δημοσιογράφου ότι ο Π/Θ Ερντογάν, με τα λεγόμενά του στις Βρυξέλλες, υπαινίχθηκε ότι, στην περίπτωση που δεν ανοίξει το κεφάλαιο ενέργειας, η Τουρκία δεν θα ενδιαφερθεί για το σχέδιο Ναμπούκο, και ότι, στη συνέχεια, ο ίδιος [ο Ερντογάν] επανόρθωσε, ο Pierrini είπε: «Εμείς κοιτάμε αυτά που λέγονται σε μας κατά τις επίσημες συνομιλίες και εκεί δεν υπάρχει τίποτε το δραματικό. Είναι ολοφάνερο ότι η Τουρκία επιθυμεί τη συνεργασία και εμείς πιστεύουμε ότι ήθελε να πει το εξής: “Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία στην υπόθεση Ναμπούκο. Όμως και σεις καταλάβετε πλέον ότι η Τουρκία είναι μία δημοκρατία. Από αυτή την πλευρά, είναι δύσκολο να πούμε εμείς στο λαό μας ότι προσπαθούμε να επιλύσουμε τόσο το δικό μας ενεργειακό πρόβλημα, όσο και της Ευρώπης, αλλά συγχωρήστε μας, δεν θα ανοίξουμε το κεφάλαιο της ενέργειας”».
Στην ερώτηση τι νόημα έχει για τον Pierini η δίκη Εργκενεκόν, εκείνος είπε: «Εμείς δεν παρακολουθούμε τη δίκη. Την παρακολουθούμε μόνο από την πλευρά της υπεροχής του Νόμου. Γι΄ αυτό και μέχρι την επόμενη Έκθεση Προόδου, που θα ετοιμάσουμε, δεν θα προβούμε σε καμία δήλωση σχετικά με την Εργκενεκόν. Η δίκη αυτή για μας έχει σημασία από την άποψη της λειτουργίας της υπεροχής του Νόμου, στο πλαίσιο των νομικών διαδικασιών».
Σε ερώτηση σχετικά με το τι έχει να πει για τη δίκη Ντινκ, ο Pierini απάντησε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως στην προηγούμενη ερώτηση, προσθέτοντας ότι «στην περίπτωση αυτή, η υπόθεση συμπίπτει ταυτόχρονα και με την αρχή του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών».
Η επόμενη ερώτηση του Semih İdiz ήταν: «Αποδίδετε σημασία στο θέμα των μειονοτήτων. Κατά την άποψή σας, το να μπλοκάρει κανείς σε θέματα όπως η Θεολογική Σχολή και τα μειονοτικά βακούφια, που επηρεάζουν πολύ λίγα άτομα στην Τουρκία, δεν επισκιάζει πολλά άλλα σημαντικά θέματα που ενδιαφέρουν εκατομμύρια ανθρώπων, όπως οι τηλεοπτικές εκπομπές στην κουρδική και το άνοιγμα για τους Αλεβίτες»;
Απάντηση Pierini: «Μετά από όλες τις δυσκολίες που βιώθηκαν και τις συζητήσεις που έγιναν, κρίνουμε ότι είναι άκρως σημαντικές οι εξελίξεις, όπως το τηλεοπτικό δίκτυο στην κουρδική της κρατικής ΤRT και η εκμάθηση της θρησκείας και του πολιτισμού των Αλεβιτών. Όμως, οι αντιλήψεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θα είναι ποτέ ίδιες με αυτές που επικρατούν στην Άγκυρα, στην Κων/πολη και στο Ντιγιάρμπακιρ. Όσο και αν στην Τουρκία το θέμα της Θεολογικής Σχολής [της Χάλκης] ενδιαφέρει μια πολύ μικρή μερίδα, η συμβολική του σημασία είναι πάρα πολύ μεγά-λη και αυτό αποτελεί ένα κομμάτι της πραγματικότητας της πολιτικής ζωής. Στο μεταξύ, στην Ευ-ρώπη υπάρχουν βεβαίως και ευρωβουλευτές ορθόδοξης καταγωγής και Συροχαλδαίοι και βέ-βαια η επίδραση εκείνων είναι μεγάλη. Γι΄ αυτό το λόγο, θέμα το οποίο στην Τουρκία φαίνεται σχετικά ανούσιο, στο δικό μας δημοκρατικό κλίμα αποκτά μεγάλη σημασία. Και η Κομισιόν τοποθετεί τα θέματα αυτά σε μία σωστή προοπτική. Π.χ. το θέμα του Ναζίμ Χικμέτ. Στην Ευρώπη δεν ξεπερνούν τους 10 οι πολιτικοί που γνωρίζουν τον Ναζίμ Χικμέτ. Γι΄ αυτό δεν έχει καμία επίδραση στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη η επιστροφή της ιθαγένειας στο Ναζίμ Χικμέτ. Από την άλλη, επιδρούν και άλλα πράγματα, π.χ. η δίκη που κάποιοι προσπαθούν να ξεκινήσει για την “εκστρατεία συγνώμης προς τους Αρμενίους”. Επίσης, εύχομαι να αναπτυχθούν οι σχέσεις με την Αρμενία και, στην περίπτωση που ανοίξουν τα σύνορα, αυτό θα έχει μια γιγαντιαία ψυχολογική επίδραση στην Ευρώπη».
Σε ερώτηση, τέλος, σχετικά με τις φήμες ότι αυξάνεται ο αντισημιτισμός στην Τουρκία, ο Pierini αναφέρθηκε επαινετικά σε σχετική καθησυχαστική δήλωση του Προέδρου Γκιούλ.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP