Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Αλλαγές στη δράση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ στις χώρες ενδιαφέροντος


Συνεχίζουν οι Τούρκοι να μας στέλνουν μηνύματα για τις αληθινές τους προθέσεις και εμείς επιδεικτικά τα αγνοούμε πιστεύοντας στις «καλές» τους προθέσεις όπως αυτές διατυπώνονται από τα επίσημα χείλη της τουρκικής κυβέρνησης, όπως του υπουργού Επικρατείας Ε. Μπαγίς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ η τουρκική μυστική υπηρεσία ΜΙΤ πρόκειται να «φυτέψει» ενσωματωμένους και αφομοιωμένους πλήρως στις τοπικές κοινωνίες μυστικούς πράκτορες στις χώρες που παρουσιάζουν «ειδικό ενδιαφέρον» για την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας.

Το νέο δόγμα της ΜΙΤ θα αξιοποιεί σε χώρες-κλειδιά άτομα τουρκικής καταγωγής ή συνείδησης, που έχουν γεννηθεί και είναι εγκατεστημένα στις χώρες ενδιαφέροντος και μιλούν άπταιστα την τοπική γλώσσα. Το κυριότερο όμως στοιχείο είναι ότι δεν θα πρέπει να μοιάζουν φυσιογνωμικά και εμφανισιακά με Τούρκους για να μην προκαλέσουν υποψία.

Για την ιστορία η ΜΙΤ είναι μία από τις μυστικές υπηρεσίες του τουρκικού κράτους η οποία λογοδοτεί και ελέγχεται από την κυβέρνηση, έτσι για να γνωρίσουμε επιτέλους το ποιος ελέγχει ποιόν στην Τουρκία και για να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά την γνωστή θέση κάποιων περί του «κακού» Στρατού και της «καλής» κυβέρνησης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Φρίκη και απογοήτευση στην Άγκυρα.


Η Τουρκία εξέφρασε σήμερα "φρίκη και απογοήτευση" για το πόρισμα ισραηλινής ερευνητικής επιτροπής το οποίο απαλλάσσει από τις ευθύνες την ισραηλινή κυβέρνηση και τον ισραηλινό στρατό για την επίθεση κατά του διεθνούς στολίσκου για τη Γάζα.

 Η Τουρκία επίσης είπε ότι η έκθεση δικής της επιτροπής για το περιστατικό της 31ης Μαϊου, την οποία κατέθεσε τον Σεπτέμβριο στα Ηνωμένα Εθνη, διαπίστωσε ότι η ισραηλινή επιχείρηση και η "επίθεση κατά του ανθρωπιστικού στολίσκου" παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.



Η μουσουλμανική Τουρκία, η οποία στο παρελθόν υπήρξε σύμμαχος του εβραϊκού κράτους, έχει αξιώσει δημόσια συγγνώμη από το Ισραήλ για την επίθεση και αποζημίωση για τα θύματα, αλλά το Ισραήλ αρνείται να το πράξει.

 Εννέα τούρκοι σκοτώθηκαν από τα πυρά των ισραηλινών κομάντος.



Η Επιτροπή Τιρκέλ, η έκθεση της οποίας θα κατατεθεί στα Ηνωμένα Εθνη, αποδέχεται τον ναυτικό αποκλεισμό, αλλά καλεί το Ισραήλ να αναθεωρήσει τους τρόπους επιβολής κυρώσεων στους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα χωρίς να βλάπτονται οι πολίτες.



Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο αποκλεισμός της Γάζας ήταν αιτιολογημένος δεδομένης της απειλής από τη διακίνηση όπλων της Χαμάς και των προσπαθειών των ισραηλινών να διατηρήσουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον απλό παλαιστινιακό λαό στην περιοχή.



"Ακόμη κι αν ο ναυτικός αποκλεισμός...θεωρείται ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, άτομα ή ομάδες ατόμων δεν έχουν το δικαίωμα να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και να σπάνε τον αποκλεισμό", αποφαίνεται η 245 σελίδων έκθεση, αναφερόμενη στους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές πίσω από τον στολίσκο.

 Οι πεζοναύτες οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο πλοίο Mavi Marmara από ελικόπτερα και φουσκωτά σκάφη, χρησιμοποίησαν ορθή τακτική και άνοιξαν πυρ μόνο όταν οι επιβάτες απείλησαν τη ζωή τους, αναφέρει η έκθεση.


Read more...

Λέρο-Οινούσσες-Φούρνους θα "χτύπαγε" η "Βαριοπούλα"!


Απόβαση σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο περιλάμβανε το σχέδιο “Suga” που είχε καταστρώσει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, στο πλαίσιο της επιχείρησης “Βαριοπούλα”, η οποία προετοιμάστηκε την περίοδο 2002-2003 στο πλαίσιο των προσπαθειών για αποδυνάμωση και πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Γιενί Σαφάκ".



Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκαν στοιχεία γύρω από τη “Βαριοπούλα”, είχε διαρρεύσει στον τουρκικό τύπο ότι η όλη επιχείρηση περιλάμβανε την πρόκληση κρίσης με την Ελλάδα, με θερμά επεισόδια στον εναέριο χώρο και στα ύδατα του Αιγαίου.



Η εφημερίδα γράφει ότι έγγραφα που βρέθηκαν στο επιτελείο του Στόλου στο Γκιόλτζουκ, έδειξαν πως η χούντα που ετοίμασε το σχέδιο “Βαριοπούλα” είχε για στόχο την τουρκική απόβαση στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο.

Όλα αυτά, μετά από διαταγή του τότε διοικητή του τουρκικού στόλου ναύαρχου Οζντέν Ορνέκ για πρόκληση κρίσης γύρω από τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, οι οποίες αποκαλούνται στο έγγραφο, όπως ονομάζονται και επισήμως στην Τουρκία, “νησιά, νησίδες και βραχονησίδες η κυριότητα των οποίων δεν έχει μεταβιβαστεί με συμφωνίες στην Ελλάδα”.



Στην εν λόγω διαταγή ζητείται να συσταθούν οι σχετικές επιτροπές μέχρι τις 3 Μαρτίου 2003, ημέρα κατά την οποία θα γινόταν συζήτηση επί του σχεδίου Βαριοπούλα.



Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνεδρίαση που έγινε το Δεκέμβριο του 2002 σχετικά με το σχέδιο “Suga” που ήταν το ναυτικό τμήμα της “Βαριοπούλας”, “προτάθηκε να αξιοποιηθούν οι προστριβές που προκύπτουν ορισμένες φορές μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αλιευτικών, γύρω από το νησί Ζουράφα”.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι “σκοπός ήταν η πραγματοποίηση εκτεταμένης επιχείρησης με στόχο τη Λέρο, με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Έτσι, θα διασφαλιζόταν η αντίδραση της Ελλάδας και το ξέσπασμα της κρίσης”.



Σε έκθεση που γράφτηκε μετά την εν λόγω συνεδρίαση, το Δεκέμβριο του 2002 και φέρει την υπογραφή του αρχιπλοίαρχου Ντενίζ Τζόρα, αναφέρεται σύμφωνα με την εφημερίδα ότι “εκτιμάται πως η ετοιμασία εκτεταμένης επιχείρησης εναντίον της Λέρου, θα προκαλέσει αλλαγή στην κατάσταση επιφυλακής της Ελλάδας”.



Σε άλλη έκθεση των επιτροπών που συστάθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου “Suga”, αναφέρονται και τα ονόματα των νησιών όπου θα γίνει απόβαση. Γίνεται λόγος για τις Οινούσσες, με το σκεπτικό ότι “οι Οινούσσες ελέγχουν από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ κι από ανατολικά τη Χίο και ως εκ τούτου θα προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην Ελλάδα”.

 Σε άλλο σημείωμα που φέρει την υπογραφή του αντιπλοίαρχου Ερντίν Ινάλ και συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003 αναφέρεται ότι στη μονάδα που θα δημιουργηθεί για την επιχείρηση στα νησιά θα πάρει μέρος και μία ομάδα αμφίβιων καταδρομών.



Τέλος στην έκθεση για τη σχετική με το σχέδιο “Suga” συνεδρίαση που έγινε τον Ιανουάριο του 2003, αναφέρεται ότι οι εξελίξεις σχετικά με την κρίση, όμοια με αυτής στα Ίμια, που θα ξεσπάσει, θα διοχετευτούν στα ΜΜΕ.

 



Read more...

To Σχέδιο Balyoz έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2003


Οι πρώτες ενέργειες του Σχεδίου Balyoz (“Βαριοπούλα”) δεν έμειναν στα χαρτιά, αλλά τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή μετά το 2003 από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς που ήθελαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Εrdogan, προκαλώντας μεταξύ άλλων προβοκατόρικα επεισόδια με την Ελλάδα στον Έβρο και στο Αιγαίο. Αυτό ισχυρίστηκαν χθες ανακριτές της πολύκροτης υπόθεσης στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαιώνοντας ότι η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, η αναδιοργάνωση των τουρκικών μονάδων στην Ανατολική Θράκη αλλά και οι δολοφονίες του αρχισυντάκτη της αρμενικής εφημερίδας Agos Hrant Dink και ιερέων χριστιανικών δογμάτων σημειώνονται βάσει σχεδίου.

Τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στη Ναυτική Διοίκηση Gölcük επιβεβαιώνουν την αρχή υλοποίησης του πραξικοπήματος, καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό του εγκεφάλου της συνωμοσίας Στρατηγού ε.α. Cetin Dogan (πρώην διοικητή της 1ης Στρατιάς) ότι επρόκειτο απλώς για «σενάριο άσκησης επί χάρτου». Υπενθυμίζεται ότι κατά τη τρίτη ημέρα του Σεμιναρίου Σχεδίων Επιχειρήσεων* (5-7 Mαρτίου 2003) στη Κωνσταντινούπολη, ο Στρατηγός Cetin Dogan εισηγείται εισβολή του Τουρκικού Στρατού για τη κατάληψη περιορισμένης έκτασης περιοχής του Βορείου Έβρου, παράλληλα με επιχειρήσεις στο εσωτερικό ώστε να εξασφαλιστεί η συσπείρωση και εθνική ενότητα. Το Σχέδιο Balyoz προέβλεπε μεταξύ άλλων στο εσωτερικό δολοφονίες διανοουμένων, δημοσιογράφων, θρησκευτικών ηγετών και στοχευμένες βομβιστικές ενέργειες. Στη λίστα θανάτου συμπεριλαμβάνονται ο δολοφονηθείς δημοσιογράφος αρμένικης καταγωγής Hrant Dink, η αρθρογράφος της Zaman Nazlı Ilıcak, ο αρθρογράφος της Star Mehmet Altan, ο αρθρογράφος της Bugün Toktamış Ateş και ο πρώην αρθρογράφος της Yeni Şafak Fehmi Koru. Τα ονόματα περιλαμβάνονταν σε έγγραφο με τίτλο “Ομάδες Εγχειρημάτων και Δραστηριότητες” που φέρει την υπογραφή του Ταγματάρχη Hanifi Yıldırım. Ξεχωριστό σχέδιο δράσης με τον τίτλο Orak (“Δρεπάνι”), επικεντρωνόταν στις δολοφονίες Αρμένιων δημοσιογράφων όπως ο αρθρογράφος της Zaman Etyen Mahçupyan και ο αρθρογράφος της Taraf Sevan Nişanyan. Στο στόχαστρο του Σχεδίου Sakal (Γενιάδα) βρίσκονται θρησκευτικοί ηγέτες όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρμένιος Πατριάρχης Mesrob Mutafyan και ο πρώην αντιπρόσωπος του Βατικανού George Marovic.
Με τις νέες αποκαλύψεις η κυβέρνηση Erdogan θωρακίζει τα νώτα της από ενδεχόμενες προβοκάτσιες των ΤΕΔ εν όψει των εκλογών του Ιουνίου και καθιστά επιτακτική την ανάγκη ελληνικής αντίδρασης (βλ. Η ελληνική αντίδραση στο σχέδιο «BALYOZ»).
* Σεμινάρια Σχεδίων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων
Για τις ΤΕΔ η σύνταξη, δοκιμή και διαρκής ανατροφοδότηση-επικαιροποίηση των Σχεδίων Επιχειρήσεων αποτελεί το κύριο έργο, με το οποίο ασχολείται αρμοδίως το σύνολο του στελεχιακού τους δυναμικού, στην κυριολεξία, 12 μήνες και 365 ημέρες το χρόνο.
Τα σχέδια εξετάζονται σε επίπεδο υπομονάδος και μονάδος, στη συνέχεια σε επίπεδο σχηματισμού και τέλος εξετάζονται υπό μορφή Σεμιναρίου σε επίπεδο Στρατιάς, τους πρώτους μήνες κάθε χρόνο.
Στα Σεμινάρια Σχεδίων, που λαμβάνουν χώρα στις έδρες των 4 Στρατιών των ΤΕΔ, συμμετέχουν οι διοικητές σχηματισμών και οι αρμόδιοι επιτελείς, με σκοπό τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων και την κωδικοποίηση συμπερασμάτων που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις εξελίξεις σε πολιτικό και στρατιωτικό-επιχειρησιακό επίπεδο μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών και τέλος την ενσωμάτωση στα σχέδια των εμπειριών συμπερασμάτων από την εφαρμογή των σχεδίων που έγιναν την προηγούμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια διακλαδικών ασκήσεων των ΤΕΔ. Στη συνέχεια, τα συμπεράσματα των Σεμιναρίων αποστέλλονται στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την έγκρισή τους, έγκριση που παρέχει και την απαραίτητη νομιμοποίηση στους αρμόδιους διοικητές, σε περίπτωση που διαταχθεί η εφαρμογή τους. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια εξαιρετικά αξιόλογη, σοβαρή και επίσημη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στις τάξεις των ΤΕΔ, για όσους προτρέξουν να την παρεξηγήσουν ή να την απαξιώσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

strategyreport

Read more...

Αποφυλακίζεται πράκτορας της ΜΙΤ


Ο έγκριτος δημοσιογράφος Μάνος Ηλιάδης από τη στήλη του στο Κόσμο του Επενδυτή αναδεικνύει για πολλοστή φορά το ζήτημα της ευνοικής μεταχείρισης των καταδικασθέντων για υποθέσεις κατασκοπείας σε βάρος της Ελλάδας καθώς επίκειται η αποφυλάκιση του Μεχμέτ Μποσταντζή, του μουσουλμάνου από τη Θράκη που συνελήφθη τον Ιούλιο του 2009 έχοντας στη κατοχή του εκατοντάδες φωτογραφίες ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, οπλικών συστημάτων και αιγιαλών απόβασης στα νησιά (βλ. Σύλληψη Τούρκου κατασκόπου στην Σαμοθράκη, Kαταδίκη του μουσουλμάνου κατάσκοπου). Ο Μποσταντζή που καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή αναμένεται να αποφυλακιστεί σύντομα χάρη στη προνομιακή διάταξη της εκτέλεσης κοινωνικού έργου!

Σημειώνεται πως η σύλληψη μετά από παρακολούθηση του Μ. Μποσταντζή αποκάλυψε ένα ευρύ δίκτυο κατασκοπείας της ΜΙΤ που είχε στηθεί στη Θράκη.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα που αφορά τη Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας

1. Όποιος με πρόθεσή του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.

2. Σε καιρό πολέμου ο υπαίτιος τιμωρείται με ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.


Το Άρθρο 148 που αφορά το αδίκημα της Κατασκοπείας αναφέρει πως

1. Όποιος με πρόθεσή του και παράνομα πετυχαίνει να περιέλθουν στην κατοχή του ή στη γνώση του αντικείμενα ή ειδήσεις από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 146 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

2. Αν όμως ο υπαίτιος ενήργησε με σκοπό να χρησιμοποιήσει τα ανωτέρω αντικείμενα ή ειδήσεις για να τα διαβιβάσει σε άλλον ή να τα ανακοινώσει έτσι ώστε να μπορούν να εκθέσουν σε κίνδυνο το συμφέρον του κράτους και ιδίως την ασφάλειά του ή κάποιου από τους συμμάχους του τιμωρείται με ποινή κάθειρξης και σε καιρό πολέμου με ισόβια κάθειρξη ή θάνατο.


ενώ σύμφωνα με το Άρθρο 149
1. Όποιος:
α) χωρίς δικαίωμα καταρτίζει εικόνες ή σχέδια οχυρώσεων πλοίων, δρόμων, καταστημάτων ή άλλων έργων ή στρατιωτικών τόπων ή
β) για το σκοπό αυτό μπαίνει κρυφά ή με απάτη στα μέρη αυτά, αν η προσέλευση εκεί απαγορεύεται στο κοινό, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από ειδική διάταξη.
2. Όποιος εισέρχεται στα πιο πάνω μέρη κρυφά με απάτη τιμωρείται γι’ αυτό και μόνο με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.


strategyreport

Read more...

Τουρκία: Η δολοφονία χριστιανών ιεραποστόλων και ο τουρκικός υπερεθνικισμός


Η αιτία των δολοφονιών στη Μαλάτια είναι διαφορετική από μια συνηθισμένη υπόθεση δολοφονίας. Είναι η Υποψία που υπάρχει εξαρχής ότι δεν επρόκειτο για μια μεμονωμένη επίθεση ομάδας νεαρών εθνικιστών. Η δικαστική έρευνα άρχισε αμέσως χωρίς να κωλυσιεργήσει και σοβαρά ερωτήματα άρχισαν να αναδύονται, τα οποία ακόμη δεν έχουν απαντηθεί. Ήταν τα αντικυβερνητικά στοιχεία του τουρκικού κράτους- ή πιο συγκεκριμένα τα μυστικά δίκτυα μέσα στην τουρκική χωροφυλακή και των υπερεθνικιστών που συνδέονται με αυτά- τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση;


Ήταν η δολοφονία των ιεραποστόλων στη Μαλάτια, μια επιχείρηση που εμπλέκονταν το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας, με στόχο την αποσταθεροποίηση μιας εκλεγμένης κυβέρνησης , ώστε να χαρακτηριστούν οι χριστιανοί ‘εχθροί’ του τουρκικού έθνους;


Τα θύματα του τουρκικού υπερεθνικισμού
Αυτή ήταν η εντύπωση της ομάδας των δικηγόρων – από τους πιο εξέχοντες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας- οι οποίοι εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων στη δίκη Μαλάτια, η οποία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2007.
Από την αρχή οι δικηγόροι είχαν επιστήσει την προσοχή στην αντι-χριστιανική και την αντι-ιεραποστολική εκστρατεία στην Τουρκία που υποστηρίζονταν από αρκετές οργανώσεις υπερεθνικιστών και συγγραφέων, και η οποία είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένταση κατά την χρονική περίοδο της δολοφονίας. Υπογράμμισαν, επίσης, ότι η δολοφονία των Χριστιανών, είχε όντως μια μόνιμη στενή παρακολούθηση από την αστυνομία και ότι ο κύριος ύποπτος για τη δολοφονία, Emre Gunaydin, είχε στενές σχέσεις με την αστυνομία. Τόνισαν, ακόμη, ότι η χωροφυλακή παρακολουθούσε την ιεραποστολική δραστηριότητα σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Μαλάτια, του οποίου ο διευθυντής ήταν ένας ειλικρινής υπερεθνικιστής που είχε τακτικές συναντήσεις με τους ηγέτες του τουρκικού στρατού.
Καθώς η δίκη στη Μαλάτια εκτυλίχθηκε, πάρα πολλοί δεσμοί αποκαλύφθηκαν μεταξύ των δολοφόνων υπερεθνικιστών στη Μαλάτια με υπερεθνικιστές σε άλλα μέρη της Τουρκίας, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης και για τους οποίους οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι είχαν σχηματίσει το τρομοκρατικό δίκτυο Εργκένεκον.
Οι μάρτυρες στη δίκη της Μαλάτιας συνέδεσαν ρητά τις δολοφονίες των ιεραποστόλων με έναν κακόφημο Όργανο που είχε συζητηθεί στην Τουρκία κατά τη δεκαετία του 1990 ως υπεύθυνο για μια σειρά μυστηριωδών δολοφονιών στις οποίες εμπλέκονταν οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών της Χωροφυλακής και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Jandarma Istihbarat ve Terorle Mucadele, or JITEM). Ιδρυτής του Οργάνου αυτού φέρονταν ο υπερεθνικιστής συνταξιούχος της Χωροφυλακής Βελή Κιουτσιούκ- Veli Kucuk. Αυτός, ο ίδιος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντι-χριστιανική εκστρατεία της Κωνσταντινούπολης που προηγήθηκε της δολοφονίας του τούρκου – αρμενικής καταγωγής- δημοσιογράφου Χραντ-Ντινκ- Hrant Dink. Τόσο στη Μαλάτια όσο και στην Κωνσταντινούπολη τα τοπικά παραρτήματα των υπερεθνικιστικής οργάνωσης Γκρίζων Λύκων, είχαν προβεί σε διαδηλώσεις κατά των χριστιανών.
Το 2008 οι Veli Kucuk και Levent Temiz, ο επικεφαλής του υποκαταστήματος της Ulku Ocaklari στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος είχε απειλήσει προσωπικά το δημοσιογράφο Χραντ Ντινκ, συνελήφθησαν για να προσαχθούν σε δίκη κατηγορούμενοι ως μέλη της Εργκένεκον.
Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων της Μαλάτιας επεσήμαναν τις ομοιότητες μεταξύ των διαφόρων επιθέσεων σε βάρος χριστιανών το 2006 και το 2007. Ο Χραντ Ντίνκ δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 2007, λίγο πριν από τις δολοφονίες στη Μαλάτια, από έναν άλλον υπερεθνικιστή ο οποίος στην πραγματικότητα βρίσκονταν σε διαρκή επιτήρηση από την χωροφυλακή και την αστυνομία.
Ο υποτιθέμενος υποκινητής στην υπόθεση της δολοφονίας του Χραντ Ντινκ, ο Γιασίν Χαγιάλ, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε δίκη, είχε πολυάριθμες συνδέσεις με τη Χωροφυλακή. Ο Yasin Hayal πραγματοποιούσε τακτικές επισκέψεις στο κατάστημα της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Χωροφυλακής στην Τραπεζούντα, τον οποίο ο διευθυντής του υποκαταστήματος περιγράφει τον Χαγιάλ ως ένα ‘αγόρι σταθερού και άμεπτου χαρακτήρα που θα κάνει καλή δουλειά στο μέλλον’.
Ο χαρακτηρισμός αυτός δόθηκε παρά το γεγονός ότι το 2007 ο Γιασίν Χαγιάλ, είχε ξυλοκοπήσει τον καθολικό ιερέα στην εκκλησία Santa Maria της Τραπεζούντας, τόσο άσχημα, που ο ιερέας βρίσκονταν σε κώμα για αρκετές ημέρες. Επιπρόσθετα ο συγκεκριμένος ιερέας είχε διαδεχθεί το 2006 τον ιταλό ιερέα Αντρέα Σαντόρο, ο οποίος δολοφονήθηκε από άλλον νεολαίο υπερεθνικιστή. Επισημαίνεται ακόμη ότι ο αδελφός του Χαγιάλ , ο οποίος υπήρξε πληροφοριοδότης της χωροφυλακής, προειδοποίησε τους ανωτέρους της Χωροφυλακής της Τραπεζούντας ότι ο δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ θα δολοφονηθεί.
Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων της Μαλάτιας υποστήριξαν σε μια μακρά επιστολή τους προς το δικαστήριο, το Απρίλιο του 2010, η υπόθεση της δολοφονίας των ιεραποστόλων να ενταχθεί μέσα σε μια από τις υποθέσεις Εργκένεκον.
Τόνισαν, επίσης, ότι η οργάνωση «Kafes Operasyonu Eylem Plani» ετοιμάζονταν από τμήματα του τουρκικού στρατού με στόχο τον εκφοβισμό και τη δολοφονία των μη μουσουλμάνων της Τουρκίας, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα χάους. Το σχέδιο δημοσιοποιήθηκε το 2009. Η πρώτη φράση του σχεδίου αναφέρεται στις δολοφονίες του ιερέα Σαντόρο (στην Τραπεζούντα το 2006) και στη δολοφονία του Χραντ Ντίνκ (το 2007) και στις δολοφονίες στη Μαλάτια ως ‘επιχειρήσεις’.
Οι δικαστές στη Μαλάτια δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε απόφαση επί του αιτήματος των δικηγόρων.
Μέχρις στιγμής έχουν λάβει χώρα 30 συνεδριάσεις του Δικαστηρίου για την υπόθεση Μαλάτια. Στην τελευταία συνεδρίαση τον Δεκέμβριο του 2010, ένας νέος συνήγορος υπεράσπισης που εκπροσωπεί τους υπόπτους για άλλη μια φορά κατηγόρησε τους δολοφόνους Χριστιανούς που «σχεδιάζουν να εξαλείψουν τη θρησκεία μας, την κατάτμηση της χώρας, δωροδοκώντας τους ανθρώπους μας και υποστηρίζοντας οικονομικά τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Επίσης προσπάθησε να εκφοβίσει τους δικαστές φωνάζοντας ότι «αυτό είναι ένα προτεσταντικό δικαστήριο».
Η επόμενη συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για προχθές, 20 Ιανουαρίου 2011. Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των κατηγοριών, είναι εντυπωσιακό πόση λίγη προσοχή έχει δοθεί στη δίκη Malatya κατά τους τελευταίους μήνες από τα τουρκικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Για όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά για την κατανόηση της σύγχρονης τουρκικής πολιτικής, καθώς και τις θεαματικές δικαστικές υποθέσεις που ρίχνουν φως στον σκοτεινό κόσμο των υπερεθνικιστικών ενώσεων και των δεσμών τους σε διάφορα μέρη του τουρκικού κράτους, η δίκη Μαλάτια είναι ένα πολύ καλό μέρος για να ξεκινήσει.
--
echedoros-a

Read more...

Ο Ερντογάν στο Al-Jazeera: “Για εμάς η Χαμάς δεν είναι τρομοκράτες και θα σταθούμε δίπλα τους”


Δηλώσεις με σημασία αλλά και προς κάθε κατεύθυνση έκανε ο τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν στο ειδησεογραφικό Al-Jazeera. «Η Τουρκία θα σταθεί στο πλευρό της Χαμάς, όσο αυτή είναι σωστή, γιατί δεν τους θεωρεί τρομοκράτες. Υπάρχουν άνθρωποι που αμύνονται στα δικά τους εδάφη, αποτελούν πολιτικό κόμμα και έχουν εκλεχθεί μετά από σχετική εκλογική διαδικασία». «Η Χαμάς και η Φατάχ αποτελούν δύο σημαντικά κομμάτια της Παλαιστίνης. Αν κοιτάξουμε το ένα και δεν δούμε το άλλο, η ειρήνη δεν θα έρθει ποτέ στη περιοχή της Παλαιστίνης».

Στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του με εκ’ νέου επιθέσεις στο Ισραήλ και τον ΥΠΕΞ του Avigdor Lieberman, δηλώνοντας ξανά πως η Τουρκία περιμένει μια συγνώμη, αλλά και πως η σημερινή Κυβέρνηση του Ισραήλ είναι κατώτερη των περιστάσεων.


gdailynews

Read more...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σε έξαρση τα Σενάρια Ελληνοτουρκικής Σύρραξης για το Προσεχές Διάστημα. Τεχνική Ένταση, Θερμό Επεισόδιο, ή Πόλεμος το 2011 ;


Ένα επικίνδυνο πολιτικό παιγνίδι στην Τουρκία θα ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς μιας Τεχνητής έντασης με την γείτονα χώρα σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Μιας τεχνητής Έντασης με μεγάλο ρίσκο εξομάλυνσης ενόψει των Τεράστιων συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Στην ένταση αυτή επενδύουν και ενισχύουν πολλοί και μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι (!!!) οι οποίοι μέχρι πρότινος είναι έξω από το παιγνίδι και ψάχνουν μια τρύπα για να εισέλθουν στην διανομή της Πίτας.

Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν πολλά γνωστά και άγνωστα αίτια που ενισχύουν μια τέτοια κρίση ως αφορμή και ό φόβος όσων γνωρίζουν είναι πως η κατάσταση έχει μεγάλες πιθανότητες να ξεφύγει.
Αν ξεφύγει τότε …
οι πιθανότητες ήττας της χώρας μας είναι μεγάλες καθώς υπάρχουν πολλά στρατηγικά σημεία που μπορούν να βληθούν και οι δυνάμεις άμυνας ελάχιστες.
Φυσικά από την άλλη το Τουρκικό κατεστημένο έτσι και καταφέρει ένα τόσο σημαντικό πλήγμα δεν είναι χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα. Συνεπώς οι μέχρι σήμερα συμφωνίες με την πολιτική ηγεσία της Γείτονος είναι άσκοπες καθώς θα ενισχυθεί ή εθνικιστική αντιπολιτευτική δύναμη προκειμένου να διατηρηθούν τα νεοκατακτηθέντα …
Εδώ έρχεται κα συνδέεται ο φόβος της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας με τον τίτλο «που πότε και πώς».
Οι μόνοι που δείχνουν να είναι ευτυχείς με ένα τέτοιο συμβάν είναι οι συνδαιτυμόνες της σημερινής ηγεσίας, οι οποίοι ελπίζουν σε μια εξέλιξη από όπου θα μπορέσουν να αντλήσουν εκλογική δύναμη, πεπεισμένοι ότι θα ισχύσει η συμφωνία Ερζερούμ !!!.
Η όλη κρίση έχει διαρρεύσει οτι θα ξεκινήσει από την χρήση – κατάχρηση των περιοχών στην Γκρίζα Ζώνη, όπως νησίδες στον 25ο Παραλληλο κλπ.
Στην ΕΥΠ λένε πώς από καιρό γνωρίζουν την πληροφορία και στις αρχές του μηνός Ιανουαρίου καταρτίστηκε σχέδιο αντιμετώπισης πιθανής ξαφνικής κρίσης.
Ήδη μονάδες βαρέων αρμάτων μάχης και πυροβόλων μεγάλου βεληνεκούς έχουν πάρει θέση Μάχης, στα σύνορα της χώρας με την Γείτονα . Επίσης τα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια έχουν ενισχυθεί με μονάδες των ειδικών Δυνάμεων .
Το περίεργο στην ιστορία αυτή είναι μεγάλο μέρος των όσων γνωρίζουν περισσότερα έχουν προβεί σε ενέργειες οικείου εφοδιασμού ειδών διατροφής μακράς διάρκειας.
Για το πότε θα γίνει υπάρχουν δύο εκτιμήσεις. Η πρώτη κάνει λόγο για τις αρχές Φεβρουαρίου ενώ μια άλλη δίνει έναν ορίζοντα μέχρι τον Ιούνιο του 2011.
Οι πληροφορίες αυτές όμως έχουν επεξεργαστεί και από την Ρωσική πλευρά η οποία σε μια τέτοια αφορμή θα εκφράσει με τον δικό της τρόπο την άποψη της για τα θέματα της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
Παραμένουμε στην Διάθεση σας για ότι νεότερο.

By Amynias.blogspot.com

Read more...

Πετρέλαια και Ερζερούμ στη συζήτηση για τα εθνικά


Την εθνική «κόκκινη γραμμή» στα θέματα εξωτερικής πολιτικής επιθυμεί να βάλει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που ο ίδιος ζήτησε και η οποία τελικώς θα διεξαχθεί αύριο, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.
«Δεν υπάρχει τίποτε για συνεκμετάλλευση, δεν μοιραζόμαστε με κανέναν τον δικό μας εθνικό πλούτο» η ξεκάθαρη θέση Σαμαρά επί των Ελληνοτουρκικών, τα οποία αναμένεται να καταλάβουν μεγάλο μέρος της συζήτησης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα κατηγορήσει για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία» κάτι το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αντικρούσει σε υψηλούς τόνους, ακόμα και στην αίθουσα του κοινοβουλίου.

Αφορμή για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, αλλά και πρόσθετα επιχειρήματα, φαίνεται πως έδωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η πρόσφατη επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ, όπου παρευρέθη στην ετήσια συνδιάσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει η Ελλάδα να ανακηρύξει, όπως έχει δικαίωμα, την δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), θέμα στο οποίο αντιδρά η Τουρκία παρότι εκείνη έχει ήδη τη δική της, στη Μαύρη Θάλασσα.
Συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ, τονίζουν ότι θα τεθούν επί τάπητος όλα τα εθνικά θέματα. Στην ατζέντα θα είναι το Κυπριακό αλλά και το Σκοπιανό για το οποίο η ΝΔ εκτιμά πως η Ελλάδα είναι ενισχυμένη μετά το βέτο στο Βουκουρέστι.
Για το Κυπριακό, πάγια θέση του κόμματος είναι ότι η όποια λύση, οφείλει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε. αν θέλει να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία.
Πάντως, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, τονίζουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος «Δε θα απογοητεύσει» το ακροατήριο του, αλλά αντιθέτως θα αρθρώσει πολλά ενδιαφέροντα επιχειρήματα.
Επίσης επιθυμούν να σταματήσουν συζητήσεις και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για προβολή ενός «νέου πατριωτισμού», επιτηδευμένη διατύπωση διαφορετικών θέσεων και διακριτού στίγματος από το ΛΑΟΣ. καθώς και για αλλαγή τακτικής από τη δεκαετή στάση Καραμανλή.

Read more...

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΡΚΚ – Απειλή Οτσαλάν από το Ιμραλί


Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ
Ο κούρδος ηγέτης επιστρέφει στο πολιτικό προσκήνιο και στέλνει μήνυμα στον Ερντογάν για επίλυση του Κουρδικού. Την περασμένη Τρίτη, οι τούρκοι τελωνοφύλακες στους μεθοριακούς σταθμούς ελέγχου των βουλγαρικών και των ιρακινών συνόρων κέρδισαν μια μικρή μάχη με το κουρδικό αντάρτικο. Μήνυμα για «θερμή άνοιξη» στέλνει ο Οτσαλάν στην τουρκική κυβέρνηση. Εντόπισαν και κατάσχεσαν τέσσερα φορτία εφοδίων που προορίζονταν για τα στρατόπεδα των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο δύσβατο όρος Καντίλ και τον απόμακρο καταυλισμό του Μαχμούρ στη βορειοϊρακινή επικράτεια.

Φτωχό το περιεχόμενο των φορτίων – σημαίες και περιβραχιόνια του ΡΚΚ, κινητά τηλέφωνα και laptop, δυο ζευγάρια κιάλια και βιβλία πολιτικού περιεχομένου συν κάτι ημερολόγια στην κουρδική γλώσσα- αλλά πλούσιο σε προπαγανδιστική δυναμική.
Προερχόμενα από την Ολλανδία και τη Γερμανία, τα κατασχεμένα πρόσθεσαν (ακόμη λίγο) βάρος στις τουρκικές πιέσεις για αποκοπή των ευρωπαϊκών δρόμων του ΡΚΚ, και ταυτόχρονα έκλεψαν μέρος των εντυπώσεων που προκάλεσε μια ασυνήθιστα δυναμική επιστροφή στη δημοσιότητα του ισοβίτη προέδρου του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Μία μέρα πριν από την αναγγελία της αντιτρομοκρατικής επιτυχίας των τελωνείων, ο Οτσαλάν είχε προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, προειδοποιώντας απερίφραστα ότι αν η κυβέρνηση Ερντογάν δεν προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα επίλυσης του κουρδικού ζητήματος μέχρι τον Μάρτιο, η μονομερής εκεχειρία του ΡΚΚ θα λήξει πρόωρα.
Και επιπλέον, αποκάλυψε ότι ο ίδιος θα εγκαταλείψει το ρόλο του ως μεσολαβητή στις συνομιλίες του τουρκικού κράτους με το ΡΚΚ, ένα ρόλο που η κυβέρνηση αρνείται ότι υφίσταται.
Επρόκειτο για ευθεία βολή κατά της πολυδιαφημισμένης κυβερνητικής «Κουρδικής Πρωτοβουλίας», με την οποία σχεδιάζει λύση του κουρδικού ζητήματος ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς όμως να καταγράφεται οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδος.
Ιδιαίτερα επικριτικός εξαιτίας αυτής της στασιμότητας, ο Οτσαλάν κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι «οικοδομεί μια ηγεμονική κομματική επικυριαρχία στην τουρκική πολιτική, προσπαθώντας να διαχειριστεί κάθε ζήτημα με τρόπους που εξυπηρετούν αυτό το στόχο».
Για το κουρδικό αντάρτικο -που διοικείται από Επαναστατική Επιτροπή μετά την σύλληψη του Οτσαλάν το 1998- το τελευταίο εξάμηνο ήταν περίοδος εκνευριστικής αναμονής, καθώς η μονομερής εκεχειρία που κήρυξε το ΡΚΚ τον περασμένο Αύγουστο, δεν «χρησιμοποιήθηκε» από την Αγκυρα για να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένα βήματα επίλυσης του κουρδικού ζητήματος.
Αντίθετα, δεν έλειψαν οι πολεμικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των θέσεων του κούρδων ανταρτών στο ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά και οι πολιτικές προκλήσεις, όπως η σύλληψη 2.000 κούρδων πολιτικών και η μαζική δίκη 151 στελεχών της Ενωσης Συλλόγων του Κουρδιστάν (KCK).
Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν τα πραγματικά όρια του τουρκικού εκδημοκρατισμού, και ταυτόχρονα ενισχύουν την εκτίμηση ότι «κάθε κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν είναι σκόπιμη πρόκληση προς το ΡΚΚ ώστε να παρασυρθεί σε διακοπή της εκεχειρίας» κατά δήλωση της Σοζντάρ Αβεστά, στελέχους της KCK.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Οτσαλάν, η Αβεστά αποσαφήνισε ότι το ΡΚΚ θα αποφασίσει τον Μάρτιο για την αποτελεσματικότητα της μονομερούς εκεχειρίας και ζήτησε από την Αγκυρα να λάβει μέτρα ώστε να πείσει τους αντάρτες για τις καλές της προθέσεις, προτείνοντας μάλιστα την αποφυλάκιση «μερικών από τους 151 που δικάζονται στο Ντιγιάρμπακιρ».
Το αρχικό σχέδιο της μονομερούς εκεχειρίας του ΡΚΚ προέβλεπε παράτασή της μέχρι και τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στην Τουρκία, τον ερχόμενο Ιούνιο.
Η επικείμενη αναθεώρηση της εκεχειρίας τον Μάρτιο θα οδηγήσει σε «θερμή άνοιξη» την Τουρκία, καθώς «απέμεινε μόλις ενάμιση μήνας μέχρι τις εκλογές και θετικά βήματα δεν γίνονται» κατά την Αβεστά.
Αντίθετα, βήματα και μάλιστα τέτοια «που θα φέρουν την κουρδική αντίσταση στους δρόμους των πόλεων και σε κάθε πτυχή της ζωής στην Τουρκία» γίνονται από το αντάρτικο του ΡΚΚ, καθώς διαπιστώνει και πάλι ότι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας δεν… μιλάει κουρδικά.
Μια φορά ακόμη, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, από το κελί του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ιμραλί στην Προποντίδα.
Ο ισοβίτης πρόεδρος του ΡΚΚ προαναγγέλλει «θερμή άνοιξη» με επανέναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων των ανταρτών, αν δεν υπάρξουν ορατές θετικές εξελίξεις στο κουρδικό ζήτημα μέχρι τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας την ηγετική του παρουσία στους κύκλους του κουρδικού αντάρτικου.

Read more...

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για…μιναρέδες κι άλλα μειονοτικά!


¨Εάν την επόμενη περίοδο δεν υπάρξει εξέλιξη σε τουλάχιστον ένα από τα μειονοτικά προβλήματα, δεν θα βγω να ξαναζητήσω ψήφο από αυτό το έθνος¨.
Αν και η λειτουργία του ελληνικού κοινοβουλίου είναι προφανές ότ θα συνεχιστεί ακόμη κι αν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Ξάνθη Τσετίν Μάντατζη πραγματοποιήσει την “απειλή” του, τα όσα είπε σε δημοσιογράφους μειονοτικών εντύπων στη Θράκη έχουν ενδιαφέρον.

Για παράδειγμα ένα εύλογο ερώτημα για τα δύο μεγάλα κομματα είναι πως διαγράφουν αυτόματα όποιον βουλευτή τους ξεφύγει έστω και ελάχιστα από τη σκληρή κομματική γραμμή σε άλλα θέματα,αλλά δείχνουν μία ατελείωτη ανοχή σ΄ όσους συστηματικά είναι εκτός όχι απλά κομματικής,αλλά εθνικής “γραμμής’.

Ο κυβερνητικός βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη οργάνωσε μια συζήτηση με τον μειονοτικό τύπο. Στην συγκέντρωση αυτή εκτός από κάποια ΜΜΕ, μετείχε όλος ο μειονοτικός τύπος.
“Στόχος μας είναι μπορέσουμε να δώσουμε απάντηση στα ερωτήματα σας και κατά το δυνατόν να βρούμε την αλήθεια.
Ξέρετε ότι το 2010 ήταν ένα πολύ κινητικό έτος. Ιδιαίτερα οι τελευταίοι μήνες του 2010, για την μειονότητα μας ήταν πολύ κινητικοί.
Μετά τις εκλογές του 2009 μπήκα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως κυβερνητικός βουλευτής. Επί ένα χρόνο κάναμε ότι μπορούσαμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι μας στην καθημερινή ζωή τους, ενώ προβήκαμε και σε προσπάθειες για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της μειονότητας. Αυτά τα παρακολουθήσαμε στενά.

Οι τελευταίοι μήνες του 2010 ήταν μια περίοδος στην οποία συζητήθηκαν περισσότερο τα μειονοτικά θέματα.
Εμείς σχετικά με τα μειονοτικά θέματα ελπίζουμε πως θα βρεθεί μια λύση η οποία θα είναι επωφελής για την μειονότητα και θα μπορεί να είναι αποδεκτή από όλους.
Σε αυτή τη χώρα όμως είναι δύσκολο να σκύψει κάποιος σε αυτά τα προβλήματα. Είναι πραγματικά δύσκολο να επέλθει λύση. Η για να το πω αλλιώς, για να επέλθει λύση χρειάζεται ισχυρή πολιτική θέληση.
Το επόμενο διάστημα θα δούμε αν αυτή η πολιτική θέληση υπάρχει ή όχι στην κυβέρνηση μας και στον πρωθυπουργό μας. Στο μεταξύ υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών ένα ωραίο περιβάλλον, το οποίο παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς.
Μακάρι σκεφτόμαστε αυτή η προσέγγιση να αποβεί θετικά και για τους λαούς των δύο χωρών, αλλά και για τις μειονότητες που αυτές οι χώρες φιλοξενούνε. Προς αυτή τη κατεύθυνση είναι η ελπίδα μας.

Ξέρετε ότι το 2010 ο πρωθυπουργός του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας κύριος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκε την Αθήνα. Πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερα ευρείς συνομιλίες. Μετέπειτα συνεχίστηκαν οι σχέσεις και οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.
Πρώτο σημείο αυτό. Δεύτερο σημείο οι τοπικές εκλογές και οι ανεξάρτητες λίστες που έστησε η μειονότητα. Ακολούθως άρχισαν να τίθενται στην επικαιρότητα τα μειονοτικά θέματα, και ίσως κατ΄ αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά τέθηκαν στον τύπο.
Ειπώθηκαν διάφορα. Υπήρξαν διάφορες παρεξηγήσεις. Στο μεταξύ πάλι συνεχίζονται οι δίκες σε βάρος του μειονοτικού μας τύπου, και αναφέρομαι στις ποινές που επιβλήθηκαν στις εφημερίδες Μιλλέτ και Γκιουντέμ.
Στο πλαίσιο όλων αυτών που περιέγραψα, θα προσπαθήσω με ειλικρίνεια να απαντήσω σε κάθε σας ερώτημα

¨Εάν εμείς σε αυτή τη χώρα κολλάμε ακόμα με το ύψος των μιναρέδων, αυτό δεν μπορούμε να το συνδέσουμε με την δημοκρατία. Πρόκειται για έναν περιορισμό στην θρησκευτική ελευθερία. Βλέπω το εξής. Όλοι ξέρουν πόσο δίκαια είναι τα αιτήματα μας.
Ξέρουν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Όμως όταν έρθουμε στο θέμα της επίλυσης, κανείς δεν μπορεί να επιδείξει την αναγκαία και θαρραλέα πολιτική θέληση. Δεν κάνουν το βήμα που περιμένουμε¨.

¨Το θέμα του Μουφτή είναι ένα θέμα που η συζήτηση γύρω του, άναψε τον Μάιο μετά την επίσκεψη του κυρίου Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στη Αθήνα. Για χρόνια η μειονότητα μας έχει το θέμα του μουφτή. Η λύση για κάποιος σε αυτό το θέμα είναι οι εκλογές.
Για κάποιους άλλους ο διορισμός. Στο θέμα αυτό ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του, αλλά την τελευταία λέξη θα την πούνε οι δύο χώρες. Εμείς ότι συμφωνήσουν οι δύο χώρες θα το στηρίξουμε.
Φυσικά πρέπει αυτό το τέλος να είναι προς όφελος των συμφερόντων της μειονότητας, δεν πρέπει να είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε. Εδώ θέλω να θίξω ιδιαίτερα το θέμα των δικαστικών αρμοδιοτήτων του μουφτή. Βγήκαν ειδήσεις πως είμαστε υπέρ της αφαίρεσης των δικαστικών αρμοδιοτήτων από τον μουφτή.
Δεν υπάρχει απολύτως τίποτε τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση αναφέραμε πως οι δικαστικές αρμοδιότητες του μουφτή είναι ένα κερδισμένο δικαίωμα και ταυτόχρονα μέρος της κουλτούρας μας.
Σχετικά με το θέμα αυτό, στις προτάσεις που υποβάλλαμε κατά τις συναντήσεις μας στην Τουρκία, αλά και στις προτάσεις προς τους υπουργούς εδώ, είπαμε πως πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνουνε οι δικαστικές αρμοδιότητες. Εντέλει να πως το εξής.
Πρέπει πλέον να επιλυθεί αυτό το θέμα. Σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν γίνει τόσο στενές, βρίσκω άκαιρο και απρεπές την επιμήκυνση της θητείας του διορισμένου μουφτή στην Κομοτηνή.
Ήταν λάθος. Εγώ ως βουλευτής, να μην έχει κανείς αμφιβολία πως όπως μέχρι τώρα έτσι και παραπέρα, θα είμαι μαζί με τον μουφτή που επέλεξε ο λαός μας¨

tourkikanea.gr/

Read more...

ΠΕΡΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ


H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF), μετείχε στις 14-15 Δεκεμβρίου 2010 στη Γενεύη, στο 3ο Φόρουμ για τα μειονοτικά θέματα, που οργάνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Στην συνεδρία με τίτλο ¨Μειονότητες και ενεργός συμμετοχή στην οικονομική ζωή¨, την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης εκπροσώπησαν τα μέλη της ομάδος Λόμπι και διεθνών κινήσεων της ABTTF Φουντά Ρεσίτ και Μελέκ Κιρμαντζή. Μετείχε και η μέχρι πρότινος ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας που παραιτήθηκε και είναι υπεύθυνη για το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων Θάλια Δραγώνα και η Άννα Φραγκουδάκη.

ΚΑΚΛΙΚΗΣ : ¨Η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ¨

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβης Γιώργος Κακλίκης κατά την συνεδρία για το νομικό πλαίσιο, είπε πως η ¨Μουσουλμανική ¨μειονότητα που τα δικαιώματα και το στάτους της είναι αναγνωρισμένα από την συνθήκη της Λοζάννης του 1923 αποτελείται από τις τρεις διαφορετικές ομάδες των Τούρλων, Πομάκων και Ρομά, και πως καθώς είναι Έλληνες πολίτες επωφελούνται από όλα τα πολιτικά τους δικαιώματα. Ο πρέσβης Κακλίκης ανέφερε πως εφαρμόζονται και μέτρα θετικών διακρίσεων όπως το 5 τοις χιλίοις για την είσοδο μελών της μειονότητας στο πανεπιστήμιο και στις δημόσιες υπηρεσίες. Είπε πως η μουσουλμανική μειονότητα εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο από το 1927, πως σήμερα εκπροσωπείται από δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και σε κάθε επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Κακλίκης είπε πως η μουσουλμανική μειονότητα μετέχει ενεργά στο οικονομικό επίπεδο και πως το 40% της οικονομικής δραστηριότητας στην Θράκη πραγματοποιείται από την μουσουλμανική μειονότητα. Ο πρέσβης ανέφερε πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης της μουσουλμανικής μειονότητας.

ΣΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΓΩΝΑ : ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

|Η εκπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Φωτεινή Σιάνου, η Θάλεια Δραγώνα και η Άννα Φραγκουδάκη είπαν πως το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων κατέγραψε σημαντική επιτυχία. Αναφερόμενη η Σιάνου στις προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας για την ισότητα των δύο φύλων, είπε πως γίνονται κινήσεις για την βελτίωση της κατάστασης μεταναστών και προσφύγων. H Σιάνου ανέφερε πως για να ξεπεραστούνε τα προβλήματα είναι αναγκαία η ειρηνική συμβίωση. Στην ίδια συνεδρία μετείχε μετά από πρόσκληση της Γκέι Μακντούγκαλ η Θάλεια Δραγώνα η οποία ανέφερε πως δουλεύοντας στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων μαζί με την Άννα Φραγκουδάκη επί 15 περίπου χρόνια, υπήρξε σημαντική επιτυχία στο θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που βιώνουν στην εκπαίδευση τα μέλη της μειονότητας.

ΤΟΥΡΚΙΑ : ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΟΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Στην συνεδρία αυτή η μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, στην ομιλία που έκανε ανέφερε πως βλέπει την προσπάθεια της Ελλάδας για βελτίωση της κατάστασης της Τουρκικής Μειονότητας Τούρκων Δυτικής Θράκης, αλλά οι ειδήσεις και οι αναφορές από την περιοχή δείχνουν πως σε σημαντικά θέματα τα προβλήματα συνεχίζονται. Ανέφερε πως όπως η Ελλάδα έτσι και η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση των μειονοτήτων, και πρόσθεσε πως στηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας για επίλυση των προβλημάτων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

ΣΙΑΝΟΥ : ΚΑΘΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Στην συνεδρία σχετικά με τις Διακρίσεις και τα θετικά μέτρα, η Φωτεινή Σιάνου είπε πως μέσα από τα θετικά μέτρα στόχος είναι η δημιουργία ισότητας για τις ομάδες Τούρκων, Ρομά και Πομάκων που περιλαμβάνει η μουσουλμανική μειονότητα. Η Σιάνου παρείχε πληροφορίες σχετικά με την διάρθρωση και τον αριθμό των μειονοτικών σχολείων, ενώ αναφέρθηκε στο ποσοστό του 5 τοις χιλίοις για την είσοδο στα πανεπιστήμια και στην εισαγωγή του μαθήματος των τουρκικών ως κατ΄επιλογήν μάθημα στα δημόσια σχολεία.

ΑΒΤΤF : ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΩ ΔEN ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.

Μιλώντας σε αυτήν τη συνεδρία η Μελέκ Κιρμαντζή, μέλος της ομάδας Λόμπι και διεθνών δραστηριοτήτων της ABTTF, ανέφερε πως η Τουρκική μειονότητα που ζει στην Ρόδο και στην Κω, δεν απολαμβάνει τα δικαιώματα που είναι αναγνωρισμένα για τη Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, καθώς όταν υπογράφηκε η συνθήκη της Λοζάννης, αυτά τα νησιά δεν ανήκαν στην Ελλάδα. Τόνισε πως για την δημιουργία ιδιαίτερων μέτρων ή θετικών δράσεων είναι ανάγκη καταρχάς η ομάδα αυτή να αναγνωριστεί από το κράτος.

ABTTF : ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ 5 ΤΟΙΣ ΧΙΛΙΟΙΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΩΣ ΘΕΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΑΛΛΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η Κιρματζί είπε πως το 5 τοις χιλίοις που ανέφερε η Ελλάδα ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί, και πως αυτό αναφέρεται στην αναφορά που ετοίμασε για την Ελλάδα η ειδικός για τις μειονότητες του ΟΗΕ Γκέι Μακντούγκαλ καθώς καις την αναφορά του ECRI (Ευρωπαϊκή επιτροπή ενάντια στον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία). Η Κιρματζί ανέφερε πως η Ελλάδα περνάει μια βαθιά οικονομική κρίση, πως στην Ροδόπη από τις 68 βιομηχανίες οι 24 έκλεισαν, και πως η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που χειροτερεύει και στο οποίο οι πόροι και οι υπηρεσίες μοιράζονται δυσανάλογα, δυσκολεύεται να επωφεληθεί από τα οικονομικά και κοινωνικά της δικαιώματα. Στο θέμα των προτάσεων η Κιρματζί ζήτησε η Ελλάδα το συντομότερο δυνατό να επικυρώσει την συνθήκη για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP