Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΡΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ


H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF), μετείχε στις 14-15 Δεκεμβρίου 2010 στη Γενεύη, στο 3ο Φόρουμ για τα μειονοτικά θέματα, που οργάνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Στην συνεδρία με τίτλο ¨Μειονότητες και ενεργός συμμετοχή στην οικονομική ζωή¨, την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης εκπροσώπησαν τα μέλη της ομάδος Λόμπι και διεθνών κινήσεων της ABTTF Φουντά Ρεσίτ και Μελέκ Κιρμαντζή. Μετείχε και η μέχρι πρότινος ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας που παραιτήθηκε και είναι υπεύθυνη για το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων Θάλια Δραγώνα και η Άννα Φραγκουδάκη.

ΚΑΚΛΙΚΗΣ : ¨Η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ¨

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβης Γιώργος Κακλίκης κατά την συνεδρία για το νομικό πλαίσιο, είπε πως η ¨Μουσουλμανική ¨μειονότητα που τα δικαιώματα και το στάτους της είναι αναγνωρισμένα από την συνθήκη της Λοζάννης του 1923 αποτελείται από τις τρεις διαφορετικές ομάδες των Τούρλων, Πομάκων και Ρομά, και πως καθώς είναι Έλληνες πολίτες επωφελούνται από όλα τα πολιτικά τους δικαιώματα. Ο πρέσβης Κακλίκης ανέφερε πως εφαρμόζονται και μέτρα θετικών διακρίσεων όπως το 5 τοις χιλίοις για την είσοδο μελών της μειονότητας στο πανεπιστήμιο και στις δημόσιες υπηρεσίες. Είπε πως η μουσουλμανική μειονότητα εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο από το 1927, πως σήμερα εκπροσωπείται από δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και σε κάθε επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Κακλίκης είπε πως η μουσουλμανική μειονότητα μετέχει ενεργά στο οικονομικό επίπεδο και πως το 40% της οικονομικής δραστηριότητας στην Θράκη πραγματοποιείται από την μουσουλμανική μειονότητα. Ο πρέσβης ανέφερε πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης της μουσουλμανικής μειονότητας.

ΣΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΓΩΝΑ : ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ

|Η εκπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Φωτεινή Σιάνου, η Θάλεια Δραγώνα και η Άννα Φραγκουδάκη είπαν πως το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων κατέγραψε σημαντική επιτυχία. Αναφερόμενη η Σιάνου στις προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας για την ισότητα των δύο φύλων, είπε πως γίνονται κινήσεις για την βελτίωση της κατάστασης μεταναστών και προσφύγων. H Σιάνου ανέφερε πως για να ξεπεραστούνε τα προβλήματα είναι αναγκαία η ειρηνική συμβίωση. Στην ίδια συνεδρία μετείχε μετά από πρόσκληση της Γκέι Μακντούγκαλ η Θάλεια Δραγώνα η οποία ανέφερε πως δουλεύοντας στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων μαζί με την Άννα Φραγκουδάκη επί 15 περίπου χρόνια, υπήρξε σημαντική επιτυχία στο θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που βιώνουν στην εκπαίδευση τα μέλη της μειονότητας.

ΤΟΥΡΚΙΑ : ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΟΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Στην συνεδρία αυτή η μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, στην ομιλία που έκανε ανέφερε πως βλέπει την προσπάθεια της Ελλάδας για βελτίωση της κατάστασης της Τουρκικής Μειονότητας Τούρκων Δυτικής Θράκης, αλλά οι ειδήσεις και οι αναφορές από την περιοχή δείχνουν πως σε σημαντικά θέματα τα προβλήματα συνεχίζονται. Ανέφερε πως όπως η Ελλάδα έτσι και η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση των μειονοτήτων, και πρόσθεσε πως στηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας για επίλυση των προβλημάτων της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

ΣΙΑΝΟΥ : ΚΑΘΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Στην συνεδρία σχετικά με τις Διακρίσεις και τα θετικά μέτρα, η Φωτεινή Σιάνου είπε πως μέσα από τα θετικά μέτρα στόχος είναι η δημιουργία ισότητας για τις ομάδες Τούρκων, Ρομά και Πομάκων που περιλαμβάνει η μουσουλμανική μειονότητα. Η Σιάνου παρείχε πληροφορίες σχετικά με την διάρθρωση και τον αριθμό των μειονοτικών σχολείων, ενώ αναφέρθηκε στο ποσοστό του 5 τοις χιλίοις για την είσοδο στα πανεπιστήμια και στην εισαγωγή του μαθήματος των τουρκικών ως κατ΄επιλογήν μάθημα στα δημόσια σχολεία.

ΑΒΤΤF : ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΩ ΔEN ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.

Μιλώντας σε αυτήν τη συνεδρία η Μελέκ Κιρμαντζή, μέλος της ομάδας Λόμπι και διεθνών δραστηριοτήτων της ABTTF, ανέφερε πως η Τουρκική μειονότητα που ζει στην Ρόδο και στην Κω, δεν απολαμβάνει τα δικαιώματα που είναι αναγνωρισμένα για τη Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, καθώς όταν υπογράφηκε η συνθήκη της Λοζάννης, αυτά τα νησιά δεν ανήκαν στην Ελλάδα. Τόνισε πως για την δημιουργία ιδιαίτερων μέτρων ή θετικών δράσεων είναι ανάγκη καταρχάς η ομάδα αυτή να αναγνωριστεί από το κράτος.

ABTTF : ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ 5 ΤΟΙΣ ΧΙΛΙΟΙΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΩΣ ΘΕΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΑΛΛΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η Κιρματζί είπε πως το 5 τοις χιλίοις που ανέφερε η Ελλάδα ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί, και πως αυτό αναφέρεται στην αναφορά που ετοίμασε για την Ελλάδα η ειδικός για τις μειονότητες του ΟΗΕ Γκέι Μακντούγκαλ καθώς καις την αναφορά του ECRI (Ευρωπαϊκή επιτροπή ενάντια στον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία). Η Κιρματζί ανέφερε πως η Ελλάδα περνάει μια βαθιά οικονομική κρίση, πως στην Ροδόπη από τις 68 βιομηχανίες οι 24 έκλεισαν, και πως η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον που χειροτερεύει και στο οποίο οι πόροι και οι υπηρεσίες μοιράζονται δυσανάλογα, δυσκολεύεται να επωφεληθεί από τα οικονομικά και κοινωνικά της δικαιώματα. Στο θέμα των προτάσεων η Κιρματζί ζήτησε η Ελλάδα το συντομότερο δυνατό να επικυρώσει την συνθήκη για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP