Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Γραφεία στο Μεγάλο Δέρειο ανοίγει το κόμμα του Σαδίκ


Η προσπάθεια αναγέννησης του κόμματος Ισότητας – Ειρήνης – Φιλίας του Αχμέτ Σαδίκ, που ξεκίνησε από την Κομοτηνή, φαίνεται ότι δε θα σταματήσει στην πόλη μας. Μόλις το Σάββατο ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς ευρισκόμενος στο Μεγάλο Δέρειο με αφορμή φιλανθρωπικό παζάρι για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του τεμένους του οικισμού, γνωστοποποίησε δημόσια ότι το κόμμα θα αποκτήσει γραφείο στο Μεγάλο Δέρειο. Να σημειώσουμε ότι το μέλος του κόμματος Οζάν Αχμέτογλου από την Ξάνθη είχε πριν λίγες μέρες ανακοινώσει ότι και η Ξάνθη θα αποκτήσει γραφεία του Ισότητας – Ειρήνης – Φιλίας. Ένα κόμμα που θέλει να δώσει το παρόν του σημειολογικά όπου υπάρχουν κοιτίδες ελληνισμού καπελώνοντάς τες. Όσοι λοιπόν ήξεραν το Μεγάλο Δέρειο εξ αιτίας της Χαράς Νικοπούλου, τώρα θα το ακούν συχνά πυκνά για ενέργειες τουρκισμού που πατάει γερά.

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=66353

Read more...

Απόλυτα πετυχημένο χαρακτηρίζει το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων, η Άννα Φραγκουδάκη



Απάντηση στο δημοσίευμα της «Φωνής» στο φύλλο της προηγούμενης Τρίτης (15/3) με τίτλο «Απέτυχε παταγωδώς το πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων, σημειώνει ο Πολατίδης» απέστειλε η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος κ. Άννα Φραγκουδάκη.

Στην απάντηση της η κ. Φραγκουδάκη χαρακτηρίζει ως «συκοφάντηση του προγράμματος» τις απόψεις του κ. Πολατίδη και επισημαίνει πως «στόχος του ΛΑΟΣ είναι το πρόγραμμα, το οποίο προσπαθεί να σπιλώσει με αναφορές σε σπατάλες δημοσίου χρήματος».

Τέλος, η κ. Φραγκουδάκη τονίζει ότι η ίδια είναι επικεφαλής του προγράμματος εδώ και 14 συναπτά έτη και επί θητεία τεσσάρων υπουργών του ΠΑΣΟΚ και τριών της ΝΔ, και επισημαίνει ότι το πρόγραμμα χαίρει από καιρό επίσημης και ευρύτερης αναγνώρισης, τόσο από τις ελληνικές αρχές (όχι μόνο επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ αλλά και ΝΔ) καθώς και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΗΕ ως «καλή πρακτική» της Ελλάδας για τις μειονότητες.

Εμείς, από την πλευρά μας να σημειώσουμε πως επικροτούμε την ενέργεια της κ. Φραγκουδάκη να απαντήσει άμεσα στο δημοσίευμα μας, καθώς μέσα από το δημόσιο διάλογο μόνο χρήσιμα και αληθή συμπεράσματα μπορούν να προκύψουν, τονίζοντας παράλληλα δε, πως θα επανέλθουμε σύντομα με νέο δημοσίευμα μας που θα προκύψει ύστερα από έρευνα για την εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων προκειμένου οι αναγνώστες να πληροφορηθούν την όλη αλήθεια.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης της κ. Φραγκουδάκη έχει ως εξής :

«Κύριε Διευθυντή της Φωνής Ροδόπης,

Άρθρο της εφημερίδας σας 15.03.2011 καθυβρίζει το πρόγραμμα για την «Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη», την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας και εμένα. Εκτός του ότι ονομάζει το πρόγραμμα «ανθελληνικό» και «παταγωδώς αποτυχημένο», συκοφαντεί τους υπευθύνους του για «σπατάλες» και «προκλητικά έξοδα, άσκοπα ταξίδια και πολυτελείς συνεστιάσεις».

Το άρθρο αναπαράγει συκοφάντηση του προγράμματος από τον βουλευτή του ΛαΟΣ, κο Η. Πολατίδη. Πρόκειται για πράξη αχαρακτήριστη για βουλευτή, με δεδομένη την ασυλία απέναντι στο αδίκημα της συκοφαντίας της οποίας χαίρει ως μέλος του Κοινοβουλίου. Η εφημερίδα σας ωστόσο, προτού δημοσιοποιήσει σαν «ειδήσεις» κατηγορίες ασύστατες και ψευδείς, όφειλε να πληροφορηθεί για το πρόγραμμα, που είναι γνωστό στη Θράκη και τον τοπικό τύπο εδώ και 14 χρόνια.

Είναι γνωστό ότι τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για το πρόγραμμα διαχειρίζεται ειδική υπηρεσία του πανεπιστημίου Αθηνών που υπόκειται σε συστηματικούς ελέγχους των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, ενώ χρήση των κονδυλίων για οτιδήποτε δεν προβλέπεται ρητά στα επισήμως εγκεκριμένα τεχνικά του δελτία δεν επιτρέπεται.

Είναι γνωστό ότι τα κονδύλια του προγράμματος από το 1997 αναλώθηκαν για τα εξής: (α) Για να γίνουν εκατοντάδες ανά σχολικό έτος ώρες διδασκαλίας σε χιλιάδες μαθητές της μειονότητας μετά τη λήξη του κανονικού σχολικού ωραρίου. (β) Για να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν 8 εξωσχολικά Κέντρα ελληνομάθειας και κινητές μονάδες που επισκέπτονταν τα απομονωμένα μειονοτικά χωριά. (γ) Για να παραχθεί πλουσιότατο εκπαιδευτικό υλικό, έντυπο και ηλεκτρονικό για το δημοτικό και το γυμνάσιο, που συνέβαλε αποφασιστικά στην ελληνομάθεια των μειονοτικών μαθητών. (δ) Για να γίνουν εκατοντάδες το χρόνο επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και να παραχθεί πλούσιο επιμορφωτικό υλικό, έντυπο και διαδικτυακό, που συνέβαλαν στη βελτίωση των μεθόδων διδασκαλίας με πολύ θετικές συνέπειες στην επίδοση των μαθητών.

Σας πληροφορώ εσάς και τους αναγνώστες σας ότι το πρόγραμμα είναι από καιρό στόχος του κόμματος του ΛαΟΣ με επιχειρήματα που νομίζει πατριωτικά. Με δεδομένα όμως τα αποτελέσματά του και την αναγνώρισή του, φαίνεται ότι η επί μήνες καταιγιστική εκστρατεία με ψευδείς πολιτικές καταγγελίες δεν απέδωσε. Έτσι ο κος Πολατίδης κατέφυγε στη μέθοδο της σπίλωσης με συκοφαντικές αναφορές σε «σπατάλες» δημόσιου χρήματος. Μέθοδος απολύτως αχαρακτήριστη, αλλά και επικίνδυνη για την κοινωνία γενικότερα.

Σας πληροφορώ εσάς και τους αναγνώστες σας επίσης ότι είμαι επικεφαλής υπεύθυνη αυτού του προγράμματος από το 1997, δηλαδή επί 14 χρόνια και επί θητείας επτά στη σειρά υπουργών (τεσσάρων του ΠαΣοΚ και τριών της ΝΔ), πράγμα που δεν έχει συμβεί με κανένα αντίστοιχο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας. Έχοντας όλα αυτά τα χρόνια καθοδηγήσει εκατοντάδες πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς, η σκληρή εργασία τους έχει συμβάλλει στην επιτυχία της από δύο δεκαετίες νέας πολιτικής για τη μειονότητα, με σχεδόν θεαματικά εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, επέτυχε τη δραστική μείωση της σχολικής διαρροής: το ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης του υποχρεωτικού σχολείου το 2000 (με εθνικό μέσο όρο 8%) έφτανε στο 65% του συνόλου των μαθητών της μειονότητας. Μόλις το 2006-07 είχε ήδη πέσει στο μισό, κοντά στο 30% και συνεχίζει η πτωτική τάση.

Σας πληροφορώ εσάς και τους αναγνώστες σας τέλος ότι το πρόγραμμα χαίρει από καιρό επίσημης και ευρύτερης αναγνώρισης, τόσο από τις ελληνικές αρχές (όχι μόνο επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ αλλά και ΝΔ) καθώς και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΗΕ ως «καλή πρακτική» της Ελλάδας για τις μειονότητες».

http://fonirodopis.gr/press/?p=27717

Read more...

Ντεντέ: "Παπαριές λέει ο Πεταλωτής και το τρίτο το μακρύτερο θα πάρουν όλοι όσοι θέλουν να διασπάσουν σε τρία μέρη την μειονότητα"


Σε μία χειμαρρώδη, θρασύτατη και προκλητικότατη επίθεση προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και συμπατριώτη του, Γιώργο Πεταλωτή, πέρασε ο γνωστός Ντεντέ, μουσουλμάνος δημοσιογράφος της Κομοτηνής, με αφορμή δηλώσεις που έγιναν σχετικά με την περιβόητη "ιδιωτική" επίσκεψη του Νταβούτογλου στην περιοχή της Θράκης. Ο μοσχαναθρεμμένος δημοσιογράφος Αμντουλαχήμ Ντεντέ, δεν δίστασε να ανεβάσει πολύ ψηλά το δημοσιογραφικό του "επίπεδο", βάλλοντας κατά του κυρίου Πεταλωτή, στον οποίο μάλιστα δεν δίστασε να κάνει και μαθήματα... νομικής!!!

Ο περιβόητος για το σύνθημα "ψήφο σε τούρκο και όχι σε γκιαούρη" (το σχετικό βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο), χρησιμοποιώντας την μειονοτική τουρκόγλωσση εφημερίδα Τρακιανίν Σεσί, χαρακτήτισε ως "παπαριές" τα λεγόμενα του κυρίου Πεταλωτή, δίνοντάς του το στίγμα της μεταχείρισης που προβλέπεται να έχει στο μέλλον από τους μουσουλμάνους της Θράκης ο βουλευτής και ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, κύριος Πεταλωτής, ο οποίος "πετάει ανοησίες", σύμφωνα με τη γνώμη του πολλά βαρύ Ντεντέ.

Τί έγραψε ο Αμντουλαχήμ Ντεντέ για τον Πεταλωτή
"Οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας δεν έχουν ανάγκη αυτόκλητων συνηγόρων ή υπερασπιστών, είτε από το εξωτερικό, είτε μέσα από την Ελλάδα...
Λέω στον Πεταλωτή πως: Ο νομικός που έχει διατελέσει και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής Γιώργος Πεταλωτής, έμαθε λάθος και με ελλείψεις τα νομικά.
Σε θέματα «ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων» φυσικά και έχουν δικαίωμα να επεμβαίνουν οι κάθε είδους αυτόκλητοι συνήγοροι, είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό ! Θα τον συμβούλευα να διαβάσει ξανά το «Διεθνές Δίκαιο» και να σταματήσει να πετάει ανοησίες!"


Ίσως, βέβαια, ο Αμντουλαχήμ Ντεντέ πρέπει να μάθει να διαβάζει δεύτερη φορά αυτά που γράφει (ή έστω να διαβάζει αυτά που του γράφουν), αφού ούτε λίγο ούτε πολύ ο ίδιος γίνεται αυτόκλητος συνήγορος του Νταβούτογλου, υποτιμώντας σαφέστατα τις ικανότητες του τούρκου υπουργού Εξωτερικών να απαντήσει σε οτιδήποτε τον αφορά. Και αφού, ο ίδιος ο Ντεντέ είναι τόσο καλός στα νομικά, ας μας πει για τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα των Ελλήνων της κατεχόμενης Κύπρου, των Κούρδων, των Πομάκων και των Αλεβιτών της Τουρκίας.

Τί λέει σχετικά η Διεθνής Νομοθεσία;
Πόσα από αυτά τηρεί η "μητέρα πατρίδα" του κυρίου Ντεντέ;
Γιατί η Τουρκία του Νταβούτογλου συνεχίζει (μέχρι και τώρα) να βομβαρδίζει τους Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ;
Με ποιό δικαίωμα η σύγχρονη Τουρκία καταπιέζει αφόρητα δικαιώματα πολιτών της;
Ατελείωτος ο κατάλογος των ερωτημάτων που θα μπορούσαμε να απευθύνουμε στον λαλίστατο "δημοσιογράφο", ο οποίος πρόσφατα είχε την χαρά να δει τον γιό του να προσλαμβάνεται (χωρίς διαγωνισμό και με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ, πολιτικός προϊστάμενος της οποίας είναι ο κύριος Πεταλωτής) ως δημοσιογράφος στο Κρατικό Ραδιόφωνο της Κομοτηνής.

Φυσικά, δεν φιλοδοξούμε ούτε στο ελάχιστο να μετατραπούμε σε συνηγόρους του κυρίου Πεταλωτή, προς τον οποίο έχουμε να κάνουμε απλώς μία σύσταση: "Υπάρχουν και σκυλιά που δαγκώνουν το χέρι που τα ταΐζει"...

Ντεντέ προς Ευρυπίδη Στυλιανίδη: "99% είμαστε Τούρκοι και θα πάρετε το τρίτο το μακρύτερο αν τολμήσετε να μας χωρίσετε στα τρία"

Το κρεσέντο της προκλητικότητας του Ντεντέ, συνεχίστηκε στο ίδιο άρθρο και κατά του Ευρυπίδη Στυλιανίδη, πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, προς τον οποίο ήταν περισσότερο επιθετικός από πότε.

"Ο διατελέσας ως υφυπουργός ΥΠΕΞ, υπουργός Εθνικής Παιδείας και υπουργός μεταφορών βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανιδης, σχολιάζοντας την επίσκεψη Νταβούτογλου, πέταξε ανοησία λέγοντας «Υλοποιεί μια συγκεκριμένη πολιτική τουρκοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας».
Εγώ λοιπόν λέω στον Ευριπίδη ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα αισθάνεται κατά 99% Τούρκικη και αυτό το εκφράζει σε κάθε ευκαιρία. Οπότε και σε αυτό το πλαίσιο ο Νταβούτογλου δεν έχει κανένα ντέρτι να τουρκοποιήσει την μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης!
Αντίθετα αυτό το ντέρτι το έχετε εσείς που προσπαθείτε να χωρίσετε την μειονότητα σε τρία μέρη. Αλλά να μην έχετε καμία αμφιβολία πως θα «πετύχετε» να πάρετε από τα τρία το μακρύτερο!».


Μένοντας σταθερά σε χαρακτηρισμούς εντυπωσιασμού (φυσικά προς την Άγκυρα και τον πρόξενο της Κομοτηνής κ. Σαρνίτς), ο "διαμορφωτής" της μουσουλμανικής κοινής γνώμης της Θράκης, ξεπέρασε τα όρια και χυδαιολογώντας αποποιήθηκε ακόμη και την καταγωγή του, αφού όντας Πομάκος ο ίδιος δεν αναγνωρίζει την διαφορά μεταξύ Τούρκων και Πομάκων και εντάσσει τους προγόνους του στο τουρκικό φύλο... Φυσικά, δεν αποτελεί παραδοξότητα η άρνηση της καταγωγής του (βλέπετε πάντα ισχύει η ατάκα "είναι πολλά τα λεφτά Άρη..."), αλλά θα έπρεπε ίσως να απαντήσει γιατί ενώ ισχυρίζεται πως είναι Τούρκος, σε μία συνέντευξή του σε τηλεόραση των Σκοπίων ήταν απολύτως σαφής πως είναι Πομάκος και πως οι Πομάκοι συνδέονται με τους φίλους και αδερφούς Σκοπιανούς...;

Βέβαια, η απολυτότητα του Αμντουλαχήν Ντεντέ ξαφνιάζει, όταν αναφέρεται για το μέγεθος των μουσουλμάνων της Θράκης που ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ότι είναι Τούρκοι...
Αγαπητέ, κύριε Ντεντέ, σχετικά με την λέξη αισθάνομαι, θα πρέπει να γνωρίζετε πως είναι αρκετά ανοιχτή για... ερμηνείες. Αφού κάποιος μπορεί να αισθάνεται ότι δεν έχει πιει πολύ, αλλά η ένδειξη στην μέτρηση οινοπνεύματος να τον βγάζει πως είναι έτοιμος να... λιποθυμήσει... Επίσης, μπορεί κάποιος να αισθάνεται πως είναι και... ελέφαντας, επειδή τον έχει πείσει σχετικά μία συγκεκριμένη και ειδική ομάδα ανθρώπων (αυτό ονομάζεται οργανωμένη προπαγάνδα και το γνωρίζει πολύ καλά ο λαλίστατος Ντεντέ)...
Μπορεί κάποιος, τέλος, να αισθάνεται πως είναι και ο... Ναπολέοντας, αλλά τότε όλοι εμείς γνωρίζουμε πως όχι μόνο το αισθάνεται, όχι μόνο το πιστεύει, αλλά μπορεί και να κάνει πόλεμο για να το αποδείξει. Κι επειδή χαρακτηρίζεται "παράφρων", τοποθετείται σε σχετικό ίδρυμα, για να μην βλάψει τον κοινωνικό του περίγυρο...
Πάντα, βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο να δηλώνει κάποιος πως αισθάνεται και αστροναύτης, προκειμένου να σταματήσουν να τον ενοχλούν "ποικιλοτρόπως" αυτοί που θέλουν να τον ονομάζουν (για δικό τους όφελος, όπως π.χ. να πληρώνονται για "καύσιμα" του πυραύλου) αστροναύτη.

Επίσης, ως παρατήρηση - απορία, θα ήθελα πολύ να μάθω πως ο Αμντουλαχήμ Ντεντέ μιλάει με τόση σιγουριά για ποσοστό 99% μουσουλμάνων της Θράκης που αισθάνονται Τούρκοι. Τους έχει καταγεγραμμένους ο ίδιος ή μήπως έχει δει κάποια σχετική κατάσταση που διατηρείται σε κάποιο γραφείο;
Η ύπαρξη καταλόγου καταγραφής τέτοιου είδους πληροφοριών συνάδει με την προστασία ή με την παραβίαση των ατομικών, των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων του πολίτη;
Κι επειδή παραβιάζεται η σχετική νομοθεσία, μπορεί ο πολλά βαρύς Ντεντέ να μας εξηγήσει πως, ποιός, πότε και γιατί παραβίασε κατά συρροή τα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Θράκης;

Η συγκεκριμένη αναφορά του "δημοσιογράφου" Ντεντέ πρέπει να καταγγελθεί άμεσα σε διεθνή φόρα, ως απόδειξη παραβίασης και καταπάτησης των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων της Θράκης, που για άγνωστους (σε άλλους -όπως π.χ. κάποιες ΜΚΟ- και όχι σε εμάς) λόγους συνεχίζονται, εντείνονται και επιβάλλονται ποικιλοτρόπως στις συνειδήσεις και στην καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών που γεννήθηκαν, κατοικούν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται κοινωνικά στην Ελληνική Θράκη.

Όσο για την "νταηλίδικη" στάση του Αμντουλαχήμ Ντεντέ, πολύ ευχαρίστως θα του συστήναμε μερικούς που θα ήθελαν να τον γνωρίσουν από κοντά για να απολαύσει τον "τρίτο τον μακρύτερο" που ο ίδιος απειλώντας υπόσχεται προς τους Έλληνες... Με ένα e-mail μπορούμε να ικανοποιήσουμε και αυτή του την επιθυμία, αν το θέλει... Σε "δημοσιογράφους" τέτοιας ποιότητας και διεθνούς δράσης, είμαστε ικανοί να κάνουμε ακόμη και αυτή την θυσία... Δηλαδή, του προξενητή...

Κωνσταντίνος

http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/blog-post_9170.html

Read more...

Από σήμερα, οι ΗΠΑ χρωστάνε χάρη στην Τουρκία!!!


Οι ΗΠΑ ζητάνε επίσημα χάρη από την Τουρκία, προκειμένου η Άγκυρα να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Λευκού Οίκου στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση τεσσάρων αμερικανών δημοσιογράφων…! Μάλιστα, για να είμαστε ακριβείς, η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Τουρκία να ενεργεί ως "δύναμη προστασίας" των ΗΠΑ στη Λιβύη…!

Το συγκεκριμένο θέμα, αν και έχει περάσει στα «ψιλά» των μέσων ενημέρωσης, αποτελεί κόλαφο για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, αλλά και για τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου, που δεν μπόρεσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ, αν και χωρίς δισταγμό έριξε σε έναν αναίτιο πόλεμο την Ελλάδα, δίνοντας φρεγάτες, ιπτάμενο ραντάρ και πολεμικά αεροσκάφη στην «συμμαχία των προθύμων» και υπέρ των συμφερόντων πολυεθνικών εταιρειών πετρελαίου (κυρίως αμερικανικών) στη Λιβύη.

Η Τουρκία, χωρίς να έχει κουνήσει το δαχτυλάκι της, κέρδισε την εμπιστοσύνη του Λευκού Οίκου!!! Απορίας άξιο; Όχι φυσικά! Οι αμερικανοί μπορεί να είναι στρατοκράτες, μπορεί να είναι ένα κράτος που ζει απομυζώντας τον πλούτο άλλων κρατών, μπορεί να είναι πολεμοκάπηλοι ή οτιδήποτε άλλο αρνητικό μπορεί να σκεφθεί κάποιος, αλλά ηλίθιοι (τόσο, τουλάχιστον) δεν είναι, για να αφεθούν στα χέρια του ανθρώπου που τόσο καλά γνωρίζουν, δηλαδή στην ικανότητα διπλωματικής διαμεσολάβησης του Γιώργου Παπανδρέου (αν και η έκφραση «ικανότητα διπλωματικής διαμεσολάβησης» θα μπορούσε να γίνει και ανέκδοτο για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας).

Η Τουρκία δέχτηκε τον ρόλο του εκπροσώπου των αμερικανικών συμφερόντων και ευχαρίστως ανέλαβε την θέση της «δύναμης προστασίας» των ΗΠΑ στη Λιβύη… Και είναι απολύτως βέβαιο πως ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και όλα τα τουρκικά λόμπι ανά τον πλανήτη, θα εργαστούν αδιάκοπα για να ικανοποιήσουν τον Λευκό Οίκο.

Το ζητούμενο, όμως, είναι το… μετά…!

Τι πρόκειται να ζητήσει ως αντάλλαγμα η Άγκυρα, τη στιγμή που είναι δεδομένο πως η τουρκική πολιτική ζητάει και όταν δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτε;

Τι είναι αυτό που ενδιαφέρει την Τουρκία να κερδίσει;

Πόσα οφέλη θα μπορέσει να αποκομίσει από αυτή της την εμπλοκή ως «δύναμης προστασίας» των αμερικανικών συμφερόντων;
Μήπως κάποια άδεια από τις ΗΠΑ να αποδεκατίσει τους Κούρδους; Μάλλον αδύνατο με την τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα.
Μήπως να πατήσει γερά την μπότα της στην Κύπρο; Πόσο πιο γερά, άραγε; Να την πάρει ολόκληρη; Αυτό δεν γίνεται, εκτός και αν τους την παραδώσει ο ίδιος ο Χριστόφιας.
Μήπως, να αναγνωρισθεί ως τουρκική ΑΟΖ η περιοχή νότια του Καστελόριζου;…
Μήπως, να αρπάξει δύο τρεις Ελληνικές βραχονησίδες στο Αιγαίο, επεκτείνοντας έτσι την υφαλοκρηπίδα της;...
Μήπως, να στηριχθεί επισήμως θέμα ανεξάρτητης Τουρκικής Δυτικής Θράκης; Αν και αυτό ίσως να το έχει ήδη κερδίσει σαν υπόσχεση ο Ερντογάν…
Έχει σκεφθεί κανείς στην τραγική κυβέρνηση Παπανδρέου – ΔΝΤ τι ακριβώς σημαίνει αυτή η αμερικανική εκπροσώπηση στην Λιβύη μέσω της Άγκυρας;

Είναι δυνατόν να μην έχουν υπάρξει παραιτήσεις ή «αποκεφαλισμοί» για το συγκεκριμένο θέμα;

Έχει σκεφτεί ο Γιώργος Παπανδρέου και ο φον Δρούτσας πως θα αντιδράσουν για να υπερασπίσουν τα Ελληνικά συμφέροντα σε περίπτωση που τεθεί θέμα μείωσης της εθνικής μας κυριαρχίας υπέρ της Άγκυρας;

Πού είναι ο λαλίστατος κύριος Βενιζέλος, να ψελλίσει έστω κάποιο «στρατηγικό σχέδιο» ικανό να αποτρέψει οποιαδήποτε τουρκική ενέργεια; Στις 12 Μαρτίου, τουρκικό πολεμικό έκανε νηοψία στην περιοχή του Καστελόριζου (εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων) και ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια θέση από την κυβέρνηση Παπανδρέου!!!

Ο πολλά βαρύς Πάγκαλος, που ήταν και συνεχίζει να είναι υπέρ της ονομασίας των Σκοπίων με οποιοδήποτε όνομα, τι έχει να πει; Αν και η βραδιά των Ιμίων απέδειξε την ποιότητα, την ποσότητα και την ικανότητα του πολιτικού, του διπλωματικού και του πατριωτικού του λόγου, γιατί ο αντιπρόεδρος της σημερινής κυβέρνησης δεν βγαίνει να πάρει θέση στο συγκεκριμένο θέμα, έστω και... τυπικά; Βρίσκει χρόνο και φαιά ουσία για την "τσιπρομανία" του, για δηλώσεις για τα Σκόπια και για άλλα πολλά προκλητικά, αλλά δεν μιλάει για ένα θέμα που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αντιμετωπίσει η χώρα μας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα;

Ως πότε οι πολιτικοί αυτής της χώρας θα στέκονται παρακολουθητικά στις εξελίξεις και δεν θα τολμούν να χαράσσουν οι ίδιοι το αύριο όλων εκείνων που συμβαίνουν στο εσωτερικό και στα σύνορα της χώρας;
Πότε επιτέλους θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων;
Μπορεί, οποιοσδήποτε από αυτούς, να κατανοήσει τι ακριβώς σημαίνει να χρωστάει ο Λευκός Οίκος χάρη στην Άγκυρα;
Μπορεί ο εξυπνότερος από αυτούς να διαννοηθεί το ύψος του κινδύνου που εκτίθεται η χώρα μας από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον ζήτησε χάρη από την Άγκυρα;

Κι ενώ η πατρίδα μας φαίνεται πως οδηγείται σε μεγάλες περιπέτειες, ο αμερικανοτραφής πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, ζώντας την δική του περιπέτεια κάθε φορά που κάνει κάποια βόλτα στην Ελλάδα (με την προστασία των ανδρών των ΜΑΤ που έχουν γίνει οι φύλακες άγγελοί του), προσπαθούσε σήμερα (21.3.2011) να διαφύγει αναίμακτα από την οργή των κατοίκων της Σύρου.

Είναι, όντως, τεράστιο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΓΑΠ αφού μετά από την συγκεκριμένη κίνηση του Λευκού Οίκου του γίνεται απολύτως σαφές πως η αμερικανική πολιτική και διπλωματία δεν του εμπιστεύεται ούτε… καμένο σπίρτο…! Και πώς να εμπιστευθούν οι αμερικανοί κάποιον ο οποίος χωρίς πολλές κουβέντες, χωρίς περίσκεψη, δίχως ούτε μία ανάγνωση, υπέγραψε και παρέδωσε την χώρα που (υποτίθεται ότι) διοικεί, σε χέρια τοκογλύφων, καταφέρνοντας να υποβιβάσει την διεθνή αξία της Ελλάδας, να μειώσει (και ίσως να απωλέσει) μέρος της εθνικής κυριαρχίας…!
Όπως και να το κάνουμε, την προδοσία πολλοί την αγάπησαν, τον προδότη όμως, ουδείς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, όταν αποσύρονταν από την Ελλάδα δεν δίσταζαν να εκτελούν τους «κουκουλοφόρους» (τότε) προδότες…

Αλήθεια, κύριε Παπανδρέου, έχετε ελάχιστη έστω προσέγγιση στην πραγματικότητα;

Μπορείτε να αντιληφθείτε τον περιβάλλοντα χώρο και αυτά που συμβαίνουν γύρω σας ή μήπως χρειάζεστε άμεσης ιατρικής φροντίδας;

Οδηγείτε την Ελλάδα σε ολική (οικονομική και εθνική) καταστροφή.

Μήπως θα έπρεπε να ζητηθεί μέσα στην Ελληνική Βουλή από κάποιο κόμμα η απαγόρευση εξόδου σας από την χώρα;

Και αν ισχυρίζεστε πως όλα τα κάνετε σωστά, έχετε σκεφτεί προς ποια πλευρά είναι το σωστό;

Και αν έχετε την συνείδησή σας ήσυχη, τότε γιατί δεν ζητάτε από τα ΜΑΤ να αφήσουν τον κόσμο να έρθει προς το μέρος σας για να σας… απο-θεώσει;

Αναγνώστης

http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/blog-post_2026.html

Read more...

Οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις και η πυρηνική ενέργεια


Στις 16-3-2011, πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η 2η Σύνοδος του Ανώτατου Τουρκο-Ρωσικού Συμβουλίου Συνεργασίας με τη συμμετοχή του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεβ. Στη σύνοδο αυτή αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις που υπήρξαν σε θέματα πολιτικής, οικονομικής, εμπορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις 12-5-2010 (ημερομηνία σύστασης του εν λόγω συμβουλίου συνεργασίας) μέχρι σήμερα. Επίσης, καθορίσθηκαν οι νέοι στόχοι και παρουσιάσθηκαν τα νέα προγράμματα συνεργασίας των δύο χωρών, όπως:

Προγράμματα ανάπτυξης σύγχρονων τεχνολογιών.

Συνεργασία τουρκικών και ρωσικών εταιρειών προκειμένου να υπογραφεί συμφωνία αναφορικά με τον αγωγό Σαμψούντα-Τζεϋχάν.

Περαιτέρω διεύρυνση των διμερών εμπορικών σχέσεων. Επισημαίνεται ότι αποφασίσθηκε για την επόμενη 5ετία ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών Τουρκίας-Ρωσίας από 25 δισ. δολάρια να αυξηθεί στα 100.

Κατάργηση της βίζας από τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Άγκυρας, θα υπάρξει αύξηση της ροής Ρώσων τουριστών στην Τουρκία κατά 1 εκατομμύριο.

Επιβεβαίωση ότι η συμφωνία και τα πρωτόκολλα που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο χωρών για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Akkuyu θα υλοποιηθούν και δεν τίθεται θέμα ακύρωσής τους.

Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι η εν λόγω τουρκο-ρωσική συνεργασία δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα άλλαξε προσανατολισμό, ενώ τονίζουν ότι η Ρωσία δεν αποτελεί μια εναλλακτική λύση για την Τουρκία, έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Επισημαίνουν μάλιστα, ότι οι σχέσεις της χώρας τους με τη Ρωσία αποτελεί μια περιφερειακή αναγκαιότητα, που μεταξύ άλλων, διέπεται από ιστορικές και γεωγραφικές διαστάσεις. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει μια θέση μεταξύ των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου πολλαπλασιάζοντας τις πηγές ενέργειας και μειώνοντας ταυτόχρονα την εξάρτησή της από το εξωτερικό. Με δεδομένο ότι οι Τούρκοι δεν διαθέτουν ούτε φυσικό αέριο ούτε πετρέλαιο, η απόκτηση πυρηνικής ενέργειας αφενός αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα αναβάθμισης της οικονομίας τους, αφετέρου θα αποτραπεί η πλήρης εξάρτησή τους από το ρωσικό και ιρανικό φυσικό αέριο, θέμα το οποίο επιθυμεί και η Ουάσιγκτον.

Χρονολογικά, οι Τούρκοι άρχισαν να ενδιαφέρονται για την πυρηνική ενέργεια μετά το 1950. Συγκεκριμένα:

Το 1956 ίδρυσαν τη Γενική Γραμματεία Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας υπαγόμενη στην πρωθυπουργία.

Το 1962 άρχισε η λειτουργία του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών και Εκπαίδευσης στο Cekmece της Κωνσταντινούπολης.

Το 1967 άρχισε η λειτουργία του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών και Εκπαίδευσης στην Άγκυρα.

Το 1974 σχεδίαζαν να κατασκευάσουν πυρηνικό εργοστάσιο στο Akkuyu, όμως η εισβολή στην Κύπρο ανέβαλε τους σχεδιασμούς τους.

Το 1982 η Γενική Γραμματεία Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας αναδιοργανώθηκε και μετονομάσθηκε σε Τουρκικό Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΤΑΕΚ). Ο ΤΑΕΚ υπάγεται απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό, απασχολεί 715 εργαζομένους και υπέγραψε πρωτόκολλα συνεργασίας με 36 καθηγητές των 16 πανεπιστημίων της χώρας που ακολουθούν: πανεπιστήμιο Kafkas, Ondokuz Mayis, Rize, Harran, Gaziantep, Cukurova, Mersin, Akdeniz (Μεσογείου), Uludag, Trakya (Θράκης), Mugla, Kocaeli, Onsekiz Mart, Selcuk, Άγκυρας και Ege (Αιγαίου). Επίσης, στον ΤΑΕΚ υπάγεται η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΑΕΚ), η οποία αποτελείται από τον πρόεδρο του ΤΑΕΚ και τους 3 αντιπροέδρους, καθώς επίσης από ένα μέλος από τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών και Ενέργειας-Φυσικών Πόρων.

Το 1983 ο Τουργκούτ Οζάλ επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα, το οποίο πάλι αναβλήθηκε λόγω εξωτερικών πιέσεων και διαφωνιών που υπήρξαν σχετικά με τις υποδομές, τη λειτουργία και την εκμετάλλευση του εργοστασίου.

Το 1992 ιδρύθηκε ο Τουρκικός Οργανισμός Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΤΕΚ) και στη συνέχεια κατακυρώθηκε στη Νότιο Κορέα ο διαγωνισμός γνωμοδότησης για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Akkuyu.

Το 1996 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου, χωρίς όμως να κατατεθεί καμία προσφορά.

Το 1998 προκηρύχθηκε εκ νέου ο παραπάνω διαγωνισμός, στον οποίο συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Γερμανία χωρίς αποτέλεσμα.

Στις 12-10-1999 ιδρύθηκε το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, Εκπαίδευσης και Συνεργασίας με τα Τουρκόφωνα Κράτη στην Άγκυρα, το οποίο αναδιοργανώθηκε στις 18-10-2010 και συνεργάζεται με το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το «ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου».

Στις 24-3-2009 η κυβέρνηση του Ερντογάν προκήρυξε σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος ακυρώθηκε στις 20-11-2009 επειδή η προφορά που κατατέθηκε δεν έγινε αποδεκτή.

Στις 10-1-2010 υπογράφηκε στη Μόσχα διακρατική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας και Ρωσίας, για την απευθείας ανάθεση κατασκευής του εργοστασίου στο Akkuyu μετά το 2013. Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα Zaman/14-12-2010 επικαλείται δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα Vladimir ivanovski, ο οποίος γνωστοποίησε ότι o πρώτος αντιδραστήρας θα τεθεί σε λειτουργία το 2018, ο 2ος το 2019, ο 3ος το 2020 και ο 4ος το 2021.

Στις 24-12-2010 υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ιαπωνίας για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στη Σινόπη της Τουρκίας, τη μεταφορά τεχνογνωσίας κατασκευής υλικών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και τη δημιουργία πανεπιστημίου πυρηνικών τεχνολογιών στην Τουρκία.

Κατά τα λοιπά, στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, η Τουρκία συνεργάζεται με τους Ρώσους στην Ανατολική Μεσόγειο, τους Ιάπωνες στη Μαύρη Θάλασσα και τα τουρκόφωνα κράτη στο Καύκασο και στην Κεντρική Ασία, καταδεικνύοντας ότι είναι μια χώρα που εξελίσσεται, αναπτύσσεται και αποτελεί πόλο προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων.

Αναφορικά με την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Akkuyu και μετά την πρόσφατη πυρηνική «εμπειρία» της Ιαπωνίας, οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Άγκυρας επανήλθαν πάλι στην επικαιρότητα, λόγω των νέων δεδομένων που θα υπάρξουν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα οποία θα έχουν οικολογικές, ενεργειακές, οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές διαστάσεις.

Κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί ότι η τουρκική κοινωνία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την εμμονή του Ερντογάν στα πυρηνικά και πολλοί έγκριτοι Τούρκοι αρθρογράφοι προτείνουν το θέμα του Akkuyu να τεθεί σε δημοψήφισμα όπως και οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας παράλληλα τα εξής:

Πρέπει να επανεξετασθεί η νομιμότητα των διαδικασιών βάσει των οποίων το εν λόγω έργο ανατέθηκε στους Ρώσους, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία έγινε με την ανατολίτικη μέθοδο και κεκλεισμένων των θυρών.

Δεν έχει αποσαφηνισθεί το σχέδιο προσέλκυσης του ενδιαφέροντος ιδιωτικών εταιρειών, καθώς επίσης και ο τρόπος χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Υπάρχει έντονος προβληματισμός διότι κανένας σοβαρός όμιλος πυρηνικής τεχνολογίας της Δύσης δεν υπέβαλε προσφορά. Μήπως υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας; Η τουρκική κοινή γνώμη έχει την ακόλουθη άποψη: «ναι στο εμπορικό-οικονομικό-πολιτικό ρίσκο, όχι όμως στη ρώσικη ρουλέτα». Επίσης η πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων Βιομηχάνων Umit Boyner ανέφερε το εξής: «Η πυρηνική τραγωδία στην Ιαπωνία αποτελεί ένα προειδοποιητικό τηλεφώνημα και μια έκκληση αφύπνισης της Τουρκίας».

Απάντηση στα ερωτήματα που γεννά η εμμονή της τουρκικής κυβέρνησης για απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας, δίδει η τουρκική εφημερίδα Milliyet σε δημοσίευμα της στις 23-11-2009 αναγράφοντας τα ακόλουθα: «Η Τουρκία είναι μία μουσουλμανική χώρα. Η πρώτη μουσουλμανική χώρα παγκοσμίως που κατασκεύασε εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας είναι το Πακιστάν, το οποίο αμέσως μετά κατασκεύασε ατομική βόμβα. Η δεύτερη μουσουλμανική χώρα που κατασκεύασε εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας είναι το Ιράν, το οποίο εισήλθε στη διαδικασία κατασκευής ατομικής βόμβας. Η Τουρκία, η οποία αποτελεί μία χώρα κλειδί στη Μέση Ανατολή, αν κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, είναι σαφές ότι θα επιχειρήσει να κατασκευάσει ατομική βόμβα.»

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω εξάγονται τα εξής συμπέρασμα:

Η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τους πυρηνικούς σχεδιασμούς της, πιθανόν έχοντας εξασφαλίσει και την ανοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση της Άγκυρας από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και του Ιράν. Ήδη αποφασίσθηκε η κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στο Αkkuyu και ενός στη Σινόπη, ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί και η κατασκευή ενός τρίτου εργοστασίου.

Το θέμα του Αkkuyu θα αποτελέσει θέμα αντιπαράθεσης κατά την προεκλογική περίοδο ενόψει των γενικών εκλογών του Ιουνίου.

Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η πιθανότητα ανάπτυξης από την Τουρκία πυρηνικών όπλων, διότι αυτό συνάδει αφενός με την επιδίωξή της να ενταχθεί στο «κλαμπ» των πυρηνικών χωρών λόγω της στρατηγικής της θέσης, αφετέρου με τον παγκόσμιο ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραματίσει στο μέλλον και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια ανάπτυξης όλο και μεγαλύτερης στρατιωτικής ισχύος.

Χρήστος Μηνάγιας / geostrategy.gr

Read more...

I.M.A.R.E.T. : Που θα μας οδηγήσει η συνεργασία του με τους Τούρκους;


Τι προβλέπεται στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Οθωμανικών Σπουδών
Όταν το 2006 ξεκινούσε την λειτουργία του στην Καβάλα το Ινστιτούτο Μωχάμεντ Άλι (I.M.A.R.Ε.T.) ως προτεραιότητα είχε την ανάπτυξη της συνεργασίας με την Αίγυπτο και ευρύτερα με τον αραβικό κόσμο. Για το λόγο αυτό, στο ιδρυτικό καταστατικό αναφερόταν αρχικά:

«1. Η συστηματική μελέτη, καταγραφή, τεκμηρίωση και διάσωση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας η οποία απαντάται στο σύγχρονο κόσμο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση στην Αίγυπτο».
Ήταν το πρώτο άρθρο και η πρώτη προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν είχε τεθεί ως στόχος η δημιουργία ενός Κέντρου Ισλαμικών Σπουδών που με την λειτουργία του θα πρόσφερε διέξοδο στους μουσουλμανοπαίδες της Θράκης οι οποίοι αντί να σπουδάσουν θεολογία στην γείτονα Τουρκία θα μπορούσαν να πάνε στο πανεπιστήμιο του Καϊρου. Η υλοποίηση αυτής της φιλοδοξίας θα συνέβαλε στο να γυρίσει ο θρησκευτικός έλεγχος στο καθεστώς που ίσχυε πριν από την δεκαετία του ’50. Πιο συγκεκριμένα μέχρι την δεκαετία του ‘50 ο θρησκευτικός έλεγχος της μουσουλμανικής μειονότητας βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου, ως κληρονομιά της λειτουργίας του Ιμαρέτ ως θεολογικής σχολής. Στο πλαίσιο όμως της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας το κέντρο βάρους έφυγε από την Αίγυπτο και μετατέθηκε στην «φίλη και σύμμαχο» Τουρκία με ό,τι αυτό έφερε τις επόμενες δεκαετίες στην Θράκη...
Μια κίνηση αυτού του χαρακτήρα, δηλαδή η ανάπτυξη στενών σχέσεων με μια χώρα που δεν είχαμε διαφορές, όπως είναι η Αίγυπτος, είχε προφανή οφέλη. Ωστόσο το σχέδιο δεν περπάτησε παρά τις προσπάθειες που έγιναν και οι οποίες δεν είναι επί του παρόντος χρήσιμο να αναφερθούν. Κάπου εκεί όμως όλα αυτά έμειναν στα λόγια και το σχέδιο «πάγωσε» ή αν θέλετε ναυάγησε οριστικά. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν εξελίξεις…
Πριν από μερικούς μήνες και αφού προηγήθηκαν δυο «γενναίες» έξοδοι ιδρυτικών μελών, από τον αρχικό αριθμό των Οκτώ που ήταν, αυτά μειώθηκαν στα τρία. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να μην έχει και κανένα νόημα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με το περιεχόμενο του καταστατικού και κύρια το πρώτο άρθρο των σκοπών όπου η φράση «με έμφαση στην Αίγυπτο» εξαφανίστηκε!!! Παρέμεινε απλά η αναφορά, η γενική και αόριστη «και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου». Και αυτή η περικοπή θα μπορούσε να μην έχει κανένα νόημα αν πριν από λίγες ημέρες δεν «ξεφύτρωνε» ξαφνικά η εν κρυπτώ «κύηση» του Κέντρου Οθωμανικών Σπουδών. Μια εξέλιξη που δεν έγινε γνωστή από κάποια επίσημη δήλωση του Ινστιτούτου Μωχάμεντ Άλι αλλά μέσα από δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου (εφημερίδα AKSAM).
Για το τι έγραψε η εν λόγω εφημερίδα παραθέσαμε στοιχεία στο ρεπορτάζ της περασμένης εβδομάδας όπου προβήκαμε και στην αποκάλυψη της είδησης. Ωστόσο η όλη υπόθεση δεν έμεινε μόνο στις εξαγγελίες αφού ήδη έχει προχωρήσει πάρα πολύ και επί της ουσίας έχει συγκροτηθεί και ήδη λειτουργεί.
Υπάρχει ήδη διαθέσιμη τόσο αφίσα όσο και ενημερωτικό έντυπο με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για το νεοϊδρυθέν Κέντρο Οθωμανικών Ιστορικών Σπουδών. Σε αυτό λοιπόν αναφέρεται ότι θα αναπτυχθούν μια σειρά από κοινές δράσεις υπό το γενικό τίτλο «ΜΟΙΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΜΟΙΡΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ»!!!!
Επικεφαλής είναι ο Enver Yucel από το πανεπιστήμιο του Bahcesehir και η Άννα Μισσιριάν Τζούμα από το Ινστιτούτο Μωχάμεν Άλι. Ακαδημαϊκά μέλη είναι ο επίτιμος καθηγητής John Alexander από το ΑΠΘ, o καθηγητής Khaled Fahmy από το American University of Cairo and New York University, ο καθηγητής Feridun Emecen από το Istanbul University, ο καθηγητής Ismail E. Erunsal από το Marmara University, ο καθηγητής Ellias Kolovas από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο καθηγητής Heath W. Lowry από το Bahcesehir University και Princeton University και η δρ. Ιστορίας από το Μουσείο Μπενάκη. Τέλος σε διαφορετική κατηγορία συμμετέχουν και οι Τούρκοι καθηγητές Rukiye Kyneralp, Dr. Muhamment Hanefi Kutluoglu και Dr. Feryal Tansug
Στις δράσεις περιλαμβάνονται:
1) Συντονισμένες δημοσιεύσεις
Α) Heath W.Lowry & Ismail E.Erunsel:
Ας θυμηθούμε της ρίζες τους. Επιγραφές και ντοκουμέντα του Μεχμετ Αλί Πασά , στο ίδρυμα (Κιλιγιέ) στην Καβάλα.
Το βιβλίο αυτό θα εκδοθεί ταυτόχρονα στα Αράβικα, στα Αγγλικά, στα Ελληνικά και στην Τούρκικη έκδοση. Τον ίδρυμα Μωχάμεντ Άλι θ΄αναλάβει την έκδοση της Αράβικης και της Ελληνικής μετάφρασης και το bahcesehir University την Αγγλική και την Τούρκικη. Το κόστος για τον σχεδιασμό και την εκτύπωση των 4 εκδόσεων θα μοιραστεί στο Ιντ.Μωχάμεντ Άλι και στο bahcesehir University. Οι 4 εκδόσεις θα εκτυπωθούν στην Κωνσταντινούπολη!!!
Β) Khaled Fahmy:
Η κληρονομιά του Μεχμέτ Αλί Πασά όπως διατηρείται στα Αιγυπτιακά εθνικά αρχεία.

C) Rukiye Kuneralp:
Οι οικογένεια του Μεχμετ Αλί Πασά και η πόλη της Κωνσταντινούπολης

D) Dr. Fani Maria Tsigkakou:
Το Μουσείο Μπενάκι θα παρουσιάσει τη συλλογή των σκίτσων του Thomas Hope’ s στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

2) Διαλέξεις και συμπόσια:
Α) Διεθνή συνδιάσκεψη με θέμα τον Εβλιγιά Τσελεμπή στην Βόρεια Ελλάδα και στο Αιγαίο.
Β) Συμπόσιο στο σχεδιασμό του Piri Reis στην θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου
C) O κόσμος του Μεχμέτ Αλί: Καβάλα, Κάιρο & Κωνσταντινούπολη
D) Ο ρόλος του Ιμπραήμ Πασά & ο Μεχμέτ Αλί Πασάς στην ανάπτυξη της πόλης της Καβάλας
Ε) Καλοκαιρινά σεμινάρια για Έλληνες & Τούρκους
Τα σεμινάρια αυτά θα περιλαμβάνουν:
1) Μουσουλμανική ιστορία
2) Μουσουλμανική Τέχνη
3) Μουσουλμανική φιλοσοφία & φιλόσοφοι
4) Μεταφράσεις εργασιών από την Ελληνική κουλτούρα στην Αραβική
5) Μουσουλμανική επιστήμη
6) Σπουδές στην πολιτιστική κληρονομιά
7) Ανακαίνιση – αναπαλαίωση σε ιστορικά μνημεία
8) Σπουδές στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική

F) Καλοκαιρινά σεμινάρια για Έλληνες και Τούρκους Διπλωματικών Ακαδημιών (!!!!)
Αυτά τα σεμινάρια θα περιλαμβάνουν:
α) H Ελλάδα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία
β) Η εξωτερική διπλωματία του Μεχμέτ Αλί
γ) Ο Μεχμέτ Αλί: Χτίζοντας ένα έθνος

3) Εκθέσεις και παρουσιάσεις:
-Κatib celebi – Piri Reis, η έκθεση του χάρτη θα γίνει στο Μουσείο Μοχάμεντ Άλι στην Καβάλα και στο Bahcesehir Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης
-Έλληνες αρχιτέκτονες στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο της εκδυτικοποίησης – έκθεση στο Μουσείο Μοχάμεντ Άλι στην Καβάλα και στο Bahcesehir Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης
-Οθωμανική καλλιγραφία και Βυζαντινή εικονογραφία – έκθεση στο Μουσείο Μοχάμεντ Άλι στην Καβάλα και στο Bahcesehir Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης
-Τomas Holt’s σκίτσα της Κωνσταντινούπολης - στο Μουσείο Μοχάμεντ Άλι στην Καβάλα και στο Bahcesehir Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης

4) Κονσέρτα και ρεσιτάλ
Θα πραγματοποιεί ανταλλαγή μουσικών προγραμμάτων από Έλληνες καλλιτέχνες στο Bahcesehir Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης και Τούρκους μουσικούς καλλιτέχνες που θα έρχονται στην Καβάλα και σε άλλες ελληνικές πόλεις.
Ακόμη και όλα αυτά ίσως να μην είχαν καμία συνεπεία και να καθιστούσαν άχρηστο αυτό το ρεπορτάζ αν δεν υπήρχε ένα πρόσωπο κλειδί και αυτός είναι καθηγητής Heath W. Lowry του Πανεπιστημίου του Bahcesehir και του Princeton (από το δεύτερο σύμφωνα με τις πληροφορίες αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης το 2013), για τον οποίο θα διαβάσετε σχετικά παραπλεύρως.
Τα συμπεράσματα δικά σας, δεν θέλουμε να σχολιάσουμε τίποτα επί των γεγονότων που παραθέσαμε. Ωστόσο επειδή πολλές φορές τα γεγονότα επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών θα ήταν χρήσιμο για την αλήθεια, αν σε όλα αυτά είχαμε και την άποψη των εκπροσώπων του Ινστιτούτου καθώς και του Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει, που αποσκοπούν και τι προσδοκούν από την «αναβίωση του οθωμανικού παρελθόντος» της Καβάλας. Το μόνο που μπορούμε να σημειώσουμε ως συμπέρασμα είναι ότι ανησυχούμε, και μαζί μας και πολλοί καβαλιώτες. Ας αναλάβει λοιπόν κάποιος να ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς συμβαίνει!!!

Ποιος είναι ο Heath W. Lowry
Όμως ποιος είναι ο καθηγητής Heath W. Lowry του Πανεπιστημίου του Bahcesehir που αν και κάτοικος Κωνσταντινούπολης περνά μεγάλο μέρος από το χρόνο του στην πόλη της Καβάλας; Ο εν λόγω 68χρονος Αμερικανός ακαδημαϊκός είχε ηγηθεί κίνησης για να αποτρέψει την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από την Αμερικανική Γερουσία και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρνητές της. Σχετικό ρεπορτάζ για το ποιος είναι δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο site http://www.defencenet.gr, το οποίο ασχολείται με θέματα στρατηγικής καθώς και τα εθνικά μας ζητήματα, ως συνέχεια του σχετικού άρθρου του «Χ».
Σημειώνεται λοιπόν ότι «Επιπλέον ο Heath W. Lowry κατέβαλε συστηματική προσπάθεια για να απαξιώσει τα στοιχεία που παρέδωσε στην Ιστορία και το σύνολο της ανθρωπότητας ο αμερικανός πρέσβης στην Οθωμανική αυτοκρατορία Ε. Μορκεντάου τα οποία αποτελούν μια σημαντική πηγή πληροφοριών για τα εγκλήματα που διέπραξε το κεμαλικό καθεστώς σε βάρος των Αρμενίων και Ελλήνων της Μικράς Ασίας (http://en.wikipedia.org/wiki/Heath_W._Lowry).
Φυσικά ο Αμερικανός ακαδημαϊκός δεν έκανε ότι έκανε χωρίς λόγο, αφού ο Lowry Heath κατέχει κατά σύμπτωση την έδρα «ΚΕMΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ» στο πανεπιστήμιο του Princeton από το 1993, ενώ την περίοδο 1973-1980 ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (http://www.princeton.edu/~nes/faculty_lowry.html). Ακολούθως το 1983 με την βοήθεια και άλλων ακαδημαϊκών και την γενναία χρηματοδότηση της τουρκικής κυβέρνησης ίδρυσε το Ινστιτούτο Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Georgetown University. Στην συνέχεια κατέλαβε μια ακόμη έδρα αυτή την φορά στο τουρκικό πανεπιστήμιο Bahcesehir (http://www.bahcesehir.edu.tr/fakultesayfa/akademikkadro/act/fenedebiyat/program/genelegitim/id/0109), ενώ για πολλά χρόνια εργάστηκε στην Τουρκία για διάφορες έρευνες που αφορούν το Οθωμανικό της παρελθόν.

Θοδωρής Σπανέλης
Εφημερίδα Χρονόμετρο Καβάλας

Read more...

Ρήξη ανάμεσα σε ΜΙΤ και ‘Ενοπλες Δυνάμεις Τουρκίας


Οριστική ρήξη ανάμεσα στην Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙΤ (Milli Istihbarat Teskilati) και τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις φαίνεται να δημιούργησε η δεύτερη σύλληψη ανώτερου αξιωματικού της πρώτης. Πρόκειται για τον Κασίφ Κοζίνογλου, διευθυντή Ασιατικών Υποθέσεων, που συνελήφθη στο αεροδρόμιο αμέσως μετά την επιστροφή του από την Καμπούλ του Αφγανιστάν. Κατηγορείται ότι συνομωτούσε κατά της κυβέρνησης του Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν καθώς και ότι διεξήγαγε μια προσωπική έρευνα σε βάρος της οικογένεια του αρχηγού της ΜΙΤ και πρώην συμβούλου του πρωθυπουργού Χακάν Φιντάν και του Ιμάμη Φετφουλάχ Γκιουλέν.

Μετά τον Αφέτ Γκιουνές τον περασμένο μήναο Κοζίνογλου είναι ο δευτερος ανώτερος αξιωματικός της ΜΙΤ που συλλαμβάνεται και απομακρύνεται από την υπηρεσία. Το κοινό χαρακτηριστικό και των δυο τους ήταν οι στενές σχέσεις τους με το εκάστοτε στρατιωτικό κατεστημένο, μιας και προέρχονταν από τις τάξεις του Στρατού. Ο Κοζίνογλου υπήρξε ταγματάρχης των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων, που πολέμησαν του Κούρδους αντάρτες τη δεκαετία του 1990 πριν μετατραπεί σε ειδικό για θέματα Κεντρικής Ασίας. Ήταν γνωστός για την προσωπική σχέση του με τον ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ, ενώ ένα διάστημα ήταν κι επικεφαλής της ομάδας των τούρκων εκπαιδευτών των Ουϊγούρων ανταρτών που μάχονταν στην επαρχία Ξικιάνγκ το Πεκίνο, ως ότου η Άγκυρα ήρθε σε συμφωνία με την Κίνα.
Πριν λίγους μήνες είχε κατγορηθει και καταδικαστεί από δικαστήριο για τις σχέσεις του με ορισμένους αρχηγούς της Τουρκικής μαφίας, αλλά μετά από έφεση που έκανα παρέμεινε στην υπηρεσία ως ότου υπάρξει τελεσίδικη απόφαση. Για το λόγο αυτό θεωρείται ότι απομακρύνθηκε με κατηγορίες για «συμμετοχή σε οργάνωση με σκοπό την ανατροπή της κυβερνησης».
Με την απομακρυνής του θεωρείται ότι ο Φιντάν, ξεκαθαρίζει την ΜΙΤ από τα στοιχεία που πρόσκεινται στους Κεμαλικούς, προοθώντας νεώτερους αξιωματικούς που βρίσκονται πλησισέστερα στο κυβερνών ισλαμικό κόμμα (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ερντογάν.

Δραγουμάνος

Read more...

Το είπαμε, οι εξεγέρσεις βήμα-βήμα πλησιάζουν στην Τουρκία


Πέμπτη ημέρα διαδηλώσεων στη νότια Συρία. Έρευνα για τους θανάτους ζητά ο ΟΗΕ
Διαδηλωτές έβαλαν τις προηγούμενες ημέρες φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια, ανάμεσά τους και στο δικαστήριο της Ντεραά

Δαμασκός, Συρία
Χιλιάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους σε πόλεις της νότιας Συρίας για πέμπτη ημέρα την Τρίτη, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο επτά ανθρώπων τις τελευταίες ημέρες. Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, η κυβέρνηση καρατομεί τον κυβερνήτη της επαρχίας. Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για τα βίαια επεισόδια που έχουν σημειωθεί στη χώρα.

Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στην πόλη Ντεραά και σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το τζαμί Αλ Ομάρι, φοβούμενοι ότι θα δεχθούν επίθεση. Ακτιβιστής δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας περικύκλωσαν τους διαδηλωτές. Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, ισχυρές ενισχύσεις είχαν σταλεί στην περιοχή που βρίσκεται το τζαμί. «Ελευθερία, ελευθερία. Ειρηνικά, ειρηνικά» φώναζαν οι διαδηλωτές. Η πόλη Ντεραά είναι από την Παρασκευή επίκεντρο των διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης. να παιδί 11 ετών που δηλητηριάστηκε από δακρυγόνα την Κυριακή, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν μία διαδήλωση, υπέκυψε τη Δευτέρα. Συνολικά, επτά άτομα έχουν χάσει την ζωή τους τις τελευταίες ημέρες. Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν και στην πόλη Νάουα, γειτονική της Ντεραά.

Έρευνα ζητά ο ΟΗΕ
Την Τρίτη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από τη Συρία να διεξάγει διαφανή έρευνα για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακού, στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
«Η κυβέρνηση πρέπει να διεξάγει μία ανεξάρτητη, διαφανή και αποτελεσματική έρευνα για τους θανάτους διαδηλωτών στις διάρκεια των επεισοδίων στις 18 και 20 Μαρτίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ, σε συνέντευξη Τύπου.
«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τους πρόσφατους θανάτους διαδηλωτών στη Συρία» πρόσθεσε, λέγοντας ότι είναι αναγκαίο να μπει άμεσα τέλος στην υπερβολική χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών, και να σταματήσει η χρήση πραγματικών πυρών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Read more...

Οικονομικά κίνητρα πίσω από τη στάση της Τουρκίας για τη Λιβύη βλέπει ο βελγικός Τύπος


Στους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν προσπαθεί να τηρήσει ουδέτερη στάση όσον αφορά την κρίση στη Λιβύη διερευνά η βελγική εφημερίδα De Standaard σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Για την Τουρκία, Λιβύη σημαίνει χρήματα», με υπέρτιτλο «Ο Ερντογάν σκέφτεται τα οικονομικά οφέλη της χώρας του» και υπότιτλο «Ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός υπήρξε ο πρώτος που συμβούλεψε τον Μουμπάρακ να αποχωρήσει από την εξουσία στην Αίγυπτο, στην περίπτωση του Καντάφι τηρεί σιγή ιχθύος. Και αυτό διότι για την Τουρκία διακυβεύονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Λιβύη».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τα οικονομικά συμφέροντα που έχει η Τουρκία στην Λιβύη αποτιμώνται σε 30 δις δολάρια. Εξηγεί ότι οι τουρκικές εξαγωγές προς την Λιβύη έφτασαν πέρυσι τα 2 δις ευρώ ενώ στην χώρα δραστηριοποιούνται 200 τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, των οποίων τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός έχουν λεηλατηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, οδηγώντας τις στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής. Παράλληλα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, 30.000 Τούρκοι κέρδιζαν το ψωμί τους στην Λιβύη, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί τώρα να επιστρέψουν κακήν κακώς στην Τουρκία εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα.

Κατά την εφημερίδα, ο μεγαλύτερος φόβος του Ερντογάν είναι μήπως - από τη στιγμή που φύγει από το προσκήνιο ο Καντάφι - οι τουρκικές εταιρείες χάσουν την προνομιακή πρόσβαση που είχαν τα τελευταία χρόνια στην αγορά της Λιβύης. Για τον λόγο αυτό, επισημαίνεται ότι ο Ερντογάν κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψει την κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δύσης, οι οποίες όμως δεν ευοδώθηκαν. Τώρα πια ο Τούρκος πρωθυπουργός, συνεχίζει η εφημερίδα, έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες στη μικρή διάρκεια του πολέμου ώστε να επανέλθει το κλίμα σταθερότητας στην χώρα και οι τουρκικές εταιρείες να μπορέσουν να ανακτήσουν την δεσπόζουσα θέση τους στην τουρκική αγορά.

Η βελγική εφημερίδα δεν παραλείπει ωστόσο να τονίσει ότι η επαμφοτερίζουσα στάση που έχει κρατήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους και απειλεί να αμαυρώσει την διεθνή εικόνα της Τουρκίας, στο βαθμό που έχει προκαλέσει την ενόχληση της Δύσης, η οποία βλέπει τον Τούρκο πρωθυπουργό να αντιστρατεύεται τα συμφέροντά της σε κάθε διεθνές θέμα που ανακύπτει, παρά το γεγονός ότι ανήκει στο ΝΑΤΟ. Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι είναι κάθε άλλο παρά συμπαθής στην τουρκική κοινή γνώμη εξαιτίας παλαιότερων δηλώσεών του για το Κουρδικό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Οι αποτυχίες των νεο-οθωμανών


Με τον Πέτρο Ζαρούνα

Οι στρατηγικοί σχεδιασμοί του Νταβούτογλου έχουν οδηγήσει την Τουρκία σε μία σειρά αδιέξοδα. Στο εσωτερικό παρατηρούνται αντιδράσεις για τα περιοριστικά μέτρα κατά των ΜΜΕ.Η προσπάθεια επίλυσης του Κουρδικού απέτυχε να πείσει τόσο τους Κούρδους όσο και τους εθνικιστές. Ανάλογα προβλήματα και αντιδράσεις υπάρχουν και από την πλευρά των θρησκευτικών μειονοτήτων, με πρώτους τους Αλεβίτες. Έτσι, τα περί τουρκικού μοντέλου δημοκρατίας, που συνδυάζει το Ισλάμ, δέχονται σημαντικά πλήγματα. Τα ψηφίσματα από το Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Πέραν των εσωτερικών αποτυχιών, προβλήματα, αντιφάσεις και αποτυχίες παρουσιάζονται και στην εξωτερική πολιτική. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχει αποτελματωθεί, εξαιτίας της αδυναμίας της να ικανοποιήσει τους όρους-κριτήρια σε τρία κεφάλαια. Η επιμονή της κυβέρνησης του ΑΚΡ, να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατηρεί στο ψυγείο ένα σημαντικό αριθμό κεφαλαίων (8+6). Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και η αυξανόμενη ισλαμοφοβία έχουν οδηγήσει την ΕΕ σε εσωστρέφεια, κάτι που με τη σειρά του πλήττει τις τουρκικές προοπτικές.

Η τουρκική ηγεσία, αντί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, απαντά με αλαζονικές πολιτικές του στυλ «εσείς μας έχετε περισσότερο ανάγκη και όχι εμείς». Ανάλογα αντιπαραγωγική είναι και η στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντί μετακίνησης από το σχέδιο Ανάν, η Τουρκία παρουσίασε θέσεις που παραπέμπουν σε συνομοσπονδία. Η στάση αυτή έχει πλήξει τη διαπραγματευτική διαδικασία, κάτι που ζημιώνει σοβαρά και την ενταξιακή της πορεία. Το αδιέξοδο αυτό, σε συνδυασμό με τον εποικισμό, την οικονομική κρίση και το δημοκρατικό κίνημα των μουσουλμανικών λαών της περιοχής, αποτελούν τις κύριες αιτίες πίσω από τις πρόσφατες διαμαρτυρίες των Τ/κ. Η νεοσουλτανικού χαρακτήρα αντίδραση του Ερντογάν είχε σαν αποτέλεσμα και νέες μαζικότερες διαδηλώσεις.

Αλλά και στην τρίτη πτυχή της τουρκικής πολιτικής έναντι της Κύπρου, εκείνης που αφορά την ΑΟΖ, σημειώνονται αποτυχίες. Συγκεκριμένα, η πολιτική των κανονιοφόρων, που επέλεξε η Άγκυρα, την απομονώνει και της δημιουργεί σημαντικό κόστος σε επίπεδο ΕΕ. Επιτρέπει ταυτόχρονα στην ΚΔ να συνεχίζει την προσπάθειά; της για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στη δική της ΑΟΖ. Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί και η πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία. Αιτία, η αδυναμία της Τουρκίας να επικυρώσει τα σχετικά πρωτόκολλα που συνήψε με τη χώρα αυτή. Οι σχέσεις με το Ισραήλ συνεχίζουν να ευρίσκονται στην εντατική και αντί της στρατηγικής συνεργασίας, έχουμε στρατηγική αντιπαράθεση και ανταγωνισμό.

Οι αντίστοιχες με τις ΗΠΑ κινούνται μετ' εμποδίων, εξαιτίας της συνεχούς διαφοροποίησης της Τουρκίας από τα αμερικανικά συμφέροντα και πολιτικές. Διάσταση υπάρχει στο πώς η Τουρκία αντιμετωπίζει το Ισραήλ, το Ιράν και τώρα τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη. Προβλήματα και επιπλοκές δημιουργούνται σε επίπεδο ΝΑΤΟ, όπως στη περίπτωση της αντιπυραυλικής ασπίδας και το ενδεχόμενο για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Πλήγμα στη μεγαλόσχημη πολιτική των νεο-οθωμανών ήρθε να δώσει και η στήριξη της ΕΕ στον αγωγό South Stream. Ο τελευταίος είναι ανταγωνιστικός του Nabucco και συνδέει τη Ρωσία με τα Βαλκάνια και την ΕΕ, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Τουρκία.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν είχε και επιτυχίες. Είχε, όπως για παράδειγμα το αυξημένο κύρος στον αραβικό κόσμο. Σημαντικές επιτυχίες αποτελούν και οι προεδρίες ή η συμμετοχή σε ανώτατα όργανα διεθνών ή περιφερειακών οργανισμών που πέτυχε, όπως ο ΟΗΕ και οι G20 και η Ισλαμική Διάσκεψη. Η άνοιξη του μουσουλμανικού κόσμου ήρθε να αποκαλύψει τις αδυναμίες αυτής της πολιτικής, εκεί όπου ήταν το κέντρο βάρους της, δηλαδή η Μέση Ανατολή. Η χρησιμοποίηση δύο μέτρων και δύο σταθμών έναντι του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και του Καντάφι στη Λιβύη έχει πλήξει την εικόνα της Τουρκίας. Η τουρκική στήριξη σε αυταρχικούς ηγέτες και η συνεργασία με τα αντιλαϊκά καθεστώτα της περιοχής διαλύει τις όποιες ψευδαισθήσεις δημιουργήθηκαν ανάμεσα στις αραβικές μάζες. Τα μέτρα κατά των τουρκικών ΜΜΕ αλλά και η στάση έναντι των Τ/κ απομυθοποιούν ακόμα περισσότερο το τουρκικό μοντέλο.

Ας μη μας προβληματίζουν οι μεγαλεπήβολοι σχεδιασμοί του κ. Νταβούτογλου. Ούτε να μας φοβίζουν οι μεγαλόστομες διακηρύξεις του κ. Ερντογάν. Αλλά και ούτε να μας τρομοκρατούν οι απειλές του Μπαγίς για εφιάλτες. Η νεο-οθωμανική Τουρκία δεν είναι ούτε παντοδύναμη ούτε άτρωτη. Ακολουθεί μία τυχοδιωκτική πολιτική υψηλού κινδύνου, που την οδηγεί από το ένα λάθος στο άλλο. Αυτό θα επιτρέψει σε εμάς, αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι και σε εγρήγορση, να τα εκμεταλλευτούμε και να ενισχύσουμε τη θέση μας, ώστε να βγούμε κερδισμένοι σε ένα μελλοντικό συμβιβασμό.

ΠΕΤΡΟΣ ΖΑΡΟΥΝΑΣ
Διεθνολόγος - κοινοβουλευτικός συνεργάτης του προέδρου του ΔΗΚΟ
http://www.sigmalive.com/

Read more...

Επέλαση του μη ένστολου Αττίλα


Του Α. Λυκαύγη

ΜΕΣΑστον ορυμαγδό των περιφερειακών εξελίξεων που σαρώνουν την περιοχή, ποιος και πόσο θ’ ακούσει την κραυγή των Τ/Κυπρίων, ότι: Με τον επιταχυνόμενο από την Άγκυρα εποικισμό των κατεχομένων Κυπριακών εδαφών, οι ίδιοι έχουν ήδη δημογραφικώς αποβεί καταθλιπτική μειονότητα! Με τους εξ Ανατολίας εμβολίμους ν’ αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία σε απόλυτους αριθμούς. Και την προοπτική του Κυπριακού, να προδιαγράφεται αναποδράστως μοιραιότερη. Καθώς:

ΠΡΩΤΟΝ:Στις μεν κατεχόμενες περιοχές -και πάντοτε σε σχέση με την Τ/Κυπριακή κοινότητα- θα έχουν με ραγδαίους πλέον ρυθμούς διαφοροποιηθεί οι πληθυσμιακές ισορροπίες και κατά συνέπειαν οι πολιτικο-πολιτισμικές δομές. Με ό,τι αυτό σημαίνει. Και σημαίνει τα πάντα, σε σχέση με την μορφή, την ποιότητα και κυρίως με το προσδόκιμο του επιδιωκόμενου ιστορικού συμβιβασμού.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ:Σε σχέση με το Κυπριακό καθεαυτό, οι σημερινοί αναλογικοί συσχετισμοί -που υποτίθεται ότι προσδιορίζουν τη νομή εξουσιών, εδάφους και πόρων- αλλάζουν άρδην. Με την Τ/Κυπριακή κοινότητα του φυσιολογικώς 18%, να εκτινάσσεται κυριολεκτικά στο 27% σήμερα και σύντομα στο 30%.Αφού ο τουρκικός πληθυσμός των κατεχομένων, υπερβαίνει τις 400,000!
Από τους οποίους ούτε οι 90,000 είναι αυτόχθονες.

Και όχι μόνον, αλλά: Με κάθε βεβαιότητα, και αν δεν βρεθούν το συντομότερο τρόποι λογικής επιλύσεως του Κυπριακού (και μάλιστα με τρόπο που δεν θα επιτρέπει ανεξέλεγκτες δημογραφικές αλλαγές) αυτό το ποσοτικό φράγμα θα υπερκερασθεί. Κατ’ ακρίβειαν θα εκτραπεί. Με την τουρκική στοχοθεσία, θα μεθοδεύει: Μεσοπροθέσμως μεν αναίρεση της Τ/Κυπριακής παρουσίας.

Μακροπροθέσμως δε, πληθυσμιακή εξίσωση Ε/Κ-Τ/Κ.

Υπό το φως αυτών των καταθλιπτικών δεδομένων, επείγει μεν λύση του προβλήματος. Αλλά με αποδεκτόν εννοείται συμβιβασμό, στα πλαίσια οδυνηρής, αλλά βιώσιμης τουλάχιστον ομοσπονδίας. Ποτέ όμως συνομοσπονδίας, όπως αυτή τη στιγμή επιδιώκει -με υπόδειξη της Άγκυρας- η εγκάθετη Τ/Κυπριακή ηγεσία. Εγκάθετη, όχι μόνο γιατί εμείς έτσι την προσδιορίζουμε, αλλά γιατί έτσι την θεωρούν με κραυγαλέες δηλώσεις και ανακοινώσεις, μαζικές Τ/Κυπριακές οργανώσεις και πολιτικοί σχηματισμοί. Διερμηνεύοντας την οργή των απλώς Τ/Κυπρίων, που κατέληξαν όμηροι, κάτω από το βάρος της εποικιστικής μάζας που κατά κύματα καταλήγει στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Πόσοι όμως είναι οι εξ Ανατολίας έποικοι; «Δεν ξέρουμε», λέει ο πρόεδρος της μεγάλης συντεχνίας DΕVΙS Μεχμέτ Σεϊς. «Ξέρουμε μόνο ότι μας έχουν υπερκεράσει και αποτελούν την δύναμη που τώρα κυβερνά ουσιαστικά τον βορρά».

Οπόταν βεβαίως για την ελληνική πλευρά, το κρίσιμο ερώτημα είναι: Και αν ακόμα υπάρξει λύση, με ποιους θα λειτουργήσει κρατικός συνεταιρισμός και μάλιστα βιώσιμος; Ποιοι θα αποτελούν την έναντι κοινότητα, όταν αυτοί δεν θα έχουν καμιά οργανική σχέση με αυτήν, έστω και αν ενεργούν εξ ονόματός της, ενώ θα εκπροσωπούν άλλες πολιτιστικές ροπές και τρόπους ζωής και κυρίως άλλες βλέψεις; Βλέψεις που σχετίζονται με τις ευρύτερες στρατηγικές της Άγκυρας κατά πρώτο λόγο.
Που με την οποιαδήποτε λύση, θέλει να κατοχυρώσει την κηδεμονευτική της παρουσία σε αυτή την κρίσιμη γεωγραφία. Με το στρατηγικό προγεφύρωμα που έχει καθιδρύσει με την μορφή του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα. Το οποίο και υποτίθεται θα αποβεί ένα των «συνιστώντων κρατιδίων» (constiduent states) της υπό αναζήτησιν «διζωνικής ομοσπονδίας» με προδεδομένη την «πολιτική ισότητα» των δύο μερών!

Αλλοίμονον εάν η Λευκωσία, είτε υποκύψει σε τέτοιο δοτό συμβιβασμό -που προάγεται με Βρετανική πατρωνία- είτε τυχόν αναδιπλούμενη παρασυρθεί από κακούς υπολογισμούς. Διότι τότε η Αλεξανδρεττοποίηση (κατά το πρότυπο του Σαντζακίου Χατάι) θα επαναληφθεί. Κι έσεται η δευτέρα πλάνη, χείρων της πρώτης. Με τον Κυπριακό Ελληνισμό, να αποκτά ημερομηνίαν εθνικής λήξεως.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 21/03/2011

Read more...

Η Τουρκία βομβάρδισε το Β. Ιράκ!


Ειδικού Συνεργάτη

Το άχτι της καθώς δεν της δόθηκε η ευκαιρία, λόγω μη συμμετοχής του ΝΑΤΟ, να λάβει μέρος στην συμμαχική επέμβαση βγάζει με διάφορους τρόπους η Τουρκία. Ακόμη και με… δικούς της βομβαρδισμούς. Την ώρα που το παγκόσμιο ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγεται εναντίον της Λιβύης, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την περιοχή Nirwa Rikan στην επαρχία Imadiye του Β.Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν (Press TV) η Τουρκία βομβάρδισε κρησφύγετα του ΡΚΚ, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται . Η Δύση, όμως, που είναι τόσο ευαισθητοποιημένη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αυτοδιάθεση των λαών και τη δημοκρατία, γιατί κωφεύει στο μαρτύριο του Κουρδικού λαού; Δεν έπρεπε να επέμβει εδώ και τριάντα χρόνια που εξοντώνεται ένα ολόκληρο έθνος;

Τι να πει, όμως, κανείς όταν οι ΗΠΑ –κατά το Cnn- σκοπεύουν να ορίσουν τον Τούρκο πρέσβη και εν γένει την Άγκυρα προστάτη των διπλωματικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων τους στη Λιβύη;

Με λίγα λόγια η Τουρκία θα εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην Τρίπολη τη στιγμή που τορπίλισε τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Καντάφι!

elzoni.gr

Read more...

Η ΑΟΖ ως στρατηγικό πλεονέκτημα


Ν. Λυγερός

Η ορθολογική ανάλυση του θέματος της ΑΟΖ αναδεικνύει αντικειμενικά ότι αποτελεί ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Θέλουμε δεν θέλουμε, αυτό είναι πλέον γεγονός. Μπορούμε βέβαια να το κρύψουμε από τον εαυτό μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Μπορούμε βέβαια να μην του δώσουμε την επαρκή σημασία, αλλά αυτό δεν θα ισχύει για τους αντιπάλους μας.

Κατά κάποιο τρόπο πρέπει ν’ αποδειχθούμε ότι η έννοια της ΑΟΖ έχει σημασία, ανεξάρτητα από το πολιτικό πλαίσιο, διότι δεν είμαστε ο μοναδικός παίκτης, κατά συνέπεια αυτή η ανεξαρτησία, αν δεν ενταχθεί σ’ ένα συμμαχικό πεδίο δράσης, θα παραμείνει ένα πλαίσιο όπου θα παίξουν εις βάρος μας οι άλλοι παίκτες.

Και ο λόγος είναι απλός: γεωστρατηγικά και τοποστρατηγικά, η ελληνική ΑΟΖ έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για μας, και κατ’ επέκταση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τους αντιπάλους μας που προτιμούν να μην τη θεσπίσουμε καν και να μην συμπράξουμε διακρατικές συμφωνίες, διότι αυτή η αδράνεια θα τους προσφέρει μεγάλες δυνατότητες κινήσεων σ’ ένα πλαίσιο, το οποίο θα είναι ελεύθερο.

Η μη συνειδητοποίηση αυτού του νοητικού σχήματος θα προκαλέσει εις βάρος μας μεγάλα προβλήματα με επιπτώσεις για το μέλλον που δύσκολα μπορούμε να προβλέψουμε με τα τωρινά δεδομένα, τόσο μεγάλη θα είναι η αλλαγή φάσης.

Αν επιμείνουμε λοιπόν σε αυτήν την αδράνεια σκέψης και κατάλληλων αποφάσεων, θα έρθουν απλά να μας το υπενθυμίσουν οι αντίπαλοί μας δίχως κανένα δισταγμό, διότι γνωρίζουν πολύ καλά τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική ΑΟΖ.

Η ιδιότητα της ΑΟΖ με τα 200 ΝΜ της, να προσφέρει τη δυνατότητα μετασχηματισμού ακριτικών νησιών σε ελκυστές με μεγάλη δεξαμενή έλξης, δεν είναι βέβαια άσχετη με το θέμα.

Διότι αυτό που θεωρούμε συνήθως ως ένα αδύναμο στοιχείο, μετατρέπεται με αυτόν τον τρόπο σε μία σημαντική βάση ελέγχου μίας μεγάλης περιοχής, η οποία έχει την ικανότητα να επεκτείνει το χώρο δράσης μας, δίχως να έχει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η έννοια των 12 ΝΜ.

Αυτή η μεγάλη αλλαγή φάσης της θεώρησης των δεδομένων του Αιγαίου συμπεριλαμβάνοντας το Καστελόριζο και τη Γαύδο, είναι σημαντικότατη.

Το θέμα δεν είναι να εκμεταλλευτούμε απλώς μία ευκαιρία, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά πραγματικά να εδραιώσουμε τη θέση μας σε μία ανθεκτική βάση.

Έτσι, το να δεχτούμε πιέσεις για αυτό το θέμα δεν είναι μόνο αναμενόμενο, αλλά απαραίτητο, διότι μόνο η έννοια της επικάλυψης οδηγεί στις διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες αναδεικνύουν σταθερά σημεία, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα σύνορα με τη συμβατική τους έννοια.

Όλα αυτά δεν είναι μία ουτοπία, διότι η Κύπρος με το παράδειγμά της έχει αποδείξει ότι ευσταθούν κι είναι ορθολογικά, ακόμα και σε μία κατάσταση κρίσης.

Ο πραγματικός μας εχθρός δεν είναι παρά μόνο μία μορφή ηττοπάθειας, η οποία μας οδηγεί να μην πιστεύουμε στις ικανότητες και δυνατότητές μας. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες.

Είναι λοιπόν σημαντικό να απελευθερωθούμε από τις φοβίες μας που μας παραλύουν τη σκέψη και δεν επιτρέπουν τη στρατηγική μας δράση.

http://nationalpride.wordpress.com

Read more...

Eξακολουθεί την παρελκυστική τακτική η Τουρκία στη λιβυκή κρίση - Δηλώσεις Νταβούτογλου


Λανθασμένη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την εντύπωση ότι η Τουρκία μπλοκάρει το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως «υπάρχει μια προβλεπόμενη διαδικασία εντός της Συμμαχίας για τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων».

Αναφερόμενος στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για «κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια» και σημείωσε: «δυστυχώς η συνάντηση στο Παρίσι δημιούργησε μία νέα κατάσταση εντός του ΝΑΤΟ και πέρα του πλαισίου αυτού».

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό η επιχείρηση «πρέπει να σχεδιαστεί με έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων χωρών ή και των χωρών που επιθυμούν να λάβουν μέρος, αλλά η ομπρέλα πρέπει να είναι αυτή του ΟΗΕ».

Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε επίσης ότι τις θέσεις της Αγκυρας, όπως αυτές προέκυψαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αγκυρα, θα ανακοινώσει αύριο Τρίτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Μιλώντας στο CNN Turk, ο κ. Νταβούτογλου, ερωτηθείς αν η Τουρκία αντιτίθεται γενικώς στη στρατιωτική επιχείρηση, είπε πως οι αποφάσεις 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «έχουν χαράξει ένα πλαίσιο και εάν γίνει υπέρβαση του πλαισίου αυτού, με μία στρατιωτική επιχείρηση, θα υπάρξει ζήτημα νομιμότητας».


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Οι τουρκικές παραβιάσεις


Δύο σχηματισμοί της τουρκικής Αεροπορίας αποτελούμενοι από 14 μαχητικά αεροσκάφη εκ των οποίων τα 6 έφεραν οπλισμό πραγματοποίησαν σήμερα 4 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Η δραστηριότητα των τουρκικών σχηματισμών εξελίχθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Την εθνική μας ασφάλεια αμφισβητεί η Τρόικα με τις νέες συστάσεις της


Στο σκληρό πυρήνα του κράτους έφτασαν οι συστάσεις της Τρόικας η οποία εκτός από τις μέχρι τώρα συστάσεις της για μειώσεις σε διάφορους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης τώρα έρχεται να προτείνει την μείωση κατά 30% του προσωπικού που απασχολούνται και μισθοδοτούνται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μπορεί φυσικά να υπάρχουν τα περιθώρια κάποιων διορθωτικών μεταβολών όσων αφορά την επάνδρωση κάποιων υπηρεσιών στα αστικά κέντρα, όμως το ποσοστό της μείωσης που ζητά η Τρόικα δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το μηχανισμό ασφάλειας και άμυνας της χώρας ιδιαίτερα δε μετά την μείωση της στρατιωτικής θητείας προ δύο ετών που στέρησε στις ΕΕΔ δεκάδες χιλιάδες κληρωτούς.

Οι κύριοι από την βόρεια Ευρώπη και από την αμερικανική Ήπειρο που εδώ και δύο δεκαετίες απολαμβάνουν το μέρισμα της ειρήνης που η λήξη του ψυχρού πολέμου προσέφερε στη Δύση θα έπρεπε να επισκεφτούν τα νησιά του Αν. Αιγαίου ή τα σύνορα στον Έβρο για να δουν τα τουρκικά μαχητικά να υπερίπτανται των ελληνικών νησιών και την πολεμική μηχανή των γειτόνων μας να δοκιμάζει κάθε χρόνο αποβατικά σχέδια.

Όπως φαίνεται τα τουρκικά σχέδια εισβολής Βαριοπούλα και Σούγκα είναι μάλλον άγνωστα για τους αξιωματούχους της Τρόικας, αλλά ακόμα και αν τα γνώριζαν, που σίγουρα κανένας δεν φρόντισε να τους ενημερώσει, οι κύριοι αυτοί μάλλον αδιάφοροι θα έμεναν αφού γιατί πολύ απλά δεν ζουν στην Ελλάδα.

Αυτό όμως που υπάρχει στην Ελλάδα είναι τα δάνεια που μας έχουν δώσει και τα οποία σε μία ελληνοτουρκική αναμέτρηση, όταν η όποια ελληνική κυβέρνηση αναγκαστεί κάποια στιγμή να αντιδράσει στην τουρκική προκλητικότητα, μάλλον θα απολεσθούν για τα καλά. Ζώντας σε χώρες χωρίς ουσιαστικά προβλήματα ασφαλείας οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να αντιληφτούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται γεωγραφικά στο σταυροδρόμι της διεθνούς τρομοκρατίας, ότι η Ελλάδα είναι ο "προμαχώνας" της Δύσης στην περιοχή, ότι στα βόρεια σύνορα υπάρχουν ακόμα και σήμερα εστίες συγκρούσεων αφού ο τελευταίος πόλεμος έληξε πριν από 10 χρόνια.

Οι κύριοι αυτοί δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει να βρίσκεσαι όπως οι Αμερικανοί μας επισημαίνουν συνέχεια εντός του βεληνεκούς των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων. Πρωτίστως όμως δεν μπορούν να καταλάβουν τι εστί Casus Belli στο Αιγαίο διότι αυτά τα προβλήματα έχουν λυθεί στις χώρες τους με διπλωματικούς τρόπους αφού οι γείτονες τους δεν έχουν αναθεωρητική πολιτική και δεν κυβερνώνται από ένα κόμμα που θέλει να "αναστήσει" Αυτοκρατορίες περασμένων εποχών.

Επιπλέον δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει μία χώρα να διεκδικεί το έδαφος μίας γειτονικής χώρας γιατί αυτά τα ζητήματα λύθηκαν μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και εδραιώθηκαν την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Όταν η Ελλάδα εντάχτηκε στην τότε ΕΟΚ, ένας από τους λόγους που έγινε αυτό ήταν για να βρεθούμε κάτω από την ομπρέλα προστασίας την σύγχρονης πολιτισμένης και δημοκρατικής δύσης, έναντι της εξ ανατολών απειλής. Τελικά όπως όλοι γνωρίζουμε οι φίλοι μας και μέλη της Ένωσης πια, το μόνο που κάνουν όλα αυτά τα 30 χρόνια είναι η παροχή ανέξοδων συμβουλών για το πώς θα ηρεμίσουμε το «θηρίο» και όχι για το πώς θα περιορίσουμε την απειλή που υπάρχει από αυτό για τους Έλληνες/Ευρωπαίους πολίτες αυτής της χώρας.

Με λίγα λόγια η ΕΕ απέτυχε σε αυτό που προσδοκούσαμε και τώρα στελέχη της μας ζητάνε να μειώσουμε τη δυνατότητας μας να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας, τα σπίτια μας, τα παιδιά μας γιατί αυτό είναι το καλύτερο για τους δανειστές μας; Μα τόσο πολύ «νοιάζονται» για μας τελικά ;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ρ.Τ.Ερντογάν: "Στο Αιγαίο τα τουρκικά μαχητικά όχι στην Λιβύη"


Η Τουρκία κρατάει τα μαχητικά της αεροσκάφη για το Αιγαίο και δεν θα τα στείλει σε αποστολές στη Λιβύη, αλλά είναι πιθανόν να συμβάλει στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που θα οργανωθούν επί τόπου, σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Hurriyet. Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των συμμαχικών βομβαδρισμών στην Λιβύη όπως ενημερώνει καθημερινά το defencenet.gr, οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται αμείωτες.

"Δεν θα συμμετάσχουμε με τις στρατιωτικές μας δυνάμεις. Είναι αδιανόητο τα μαχητικά μας αεροσκάφη να βομβαρδίσουν τον λιβυκό λαό. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι πιθανόν", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός μέσα από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Άγκυρα μετά την επίσκεψή του στην Σαουδική Αραβία.

Ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συμβολή της χώρας του θα συνίσταται στη συμμετοχή με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στις επιχειρήσεις "ελέγχου" στη Μεσόγειο και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας επί τόπου, κυρίως στη Βεγγάζη.

"Δεν θέλουμε η Λιβύη να γίνει ένα δεύτερο Ιράκ ... Σε διάστημα οκτώ χρόνων ένας ολόκληρος πολιτισμός καταστράφηκε. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν" στο Ιράκ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι ζητεί διευκρινίσεις για τα σχέδια του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Η Τουρκία ζήτησε την Κυριακή από τα άλλα μέλη της Συμμαχίας να επανεξετάσουν τα σχέδια ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης, θεωρώντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού έχουν μεταβάλει τα δεδομένα και ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε χθες Δευτέρα σύσκεψη μελών του υπουργικού συμβουλίου και στρατιωτικών διοικητών με θέμα τη Λιβύη. Είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ότι η Άγκυρα θα αποφασίσει για ενδεχόμενη συμμετοχή της στον διεθνή συνασπισμό έπειτα από διαβουλεύσεις ανάμεσα στον Ερντογάν με τον Ομπάμα και τις συνομιλίες με το ΝΑΤΟ.


Κριτική στην απόφαση της Γαλλίας και της Βρετανίας, αλλά και των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην ανάληψη αεροπορικής δράσης κατά της Λιβύης, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου και υποστήριξε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν είναι πλήρως σύμφωνη με τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η προσδοκία της Άγκυρας ήταν να βρεθεί λύση χωρίς την ανάγκη απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή την ανάληψη στρατιωτικής δράσης οποιασδήποτε μορφής. Ωστόσο, τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ, ενώ προσανατολίζει τις προσπάθειές της, στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, στον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων στο εσωτερικό της Λιβύης, στην εφαρμογή του εμπάργκο για την εισαγωγή όπλων, αλλά της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Ο στόχος δεν πρέπει να είναι η έναρξη μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης στη Λιβύη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούτογλου, αφήνοντας με διπλωματικό τρόπο να διαφανούν οι προθέσεις της Άγκυρας για τις κινήσεις της τουρκικής διπλωματίας, στη ροή των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Νέα «Μαβί Μαρμαρά» ετοιμάζουν οι Τούρκοι!


Η τουρκική οργάνωση IHH δεν το βάζει κάτω και σχεδιάζει νέα «ανθρωπιστική αποστολή» για τη Λωρίδα της Γάζας, αυτή τη φορά καλύτερα οργανωμένη! Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο «θαλάσσιο καραβάνι» θα έχει 30 συνδιοργανωτές από άλλες 15 χώρες! Όπως έγινε μάλιστα γνωστό διοργανώθηκε συνάντηση στις αρχές Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, τη Μαδρίτη, για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου!

Η αποστολή αναμένεται να ξεκινήσει το χρονικό διάστημα 15-30 Μαΐου, ώστε να συμπέσει με την επέτειο από τα επεισόδια που προκλήθηκαν κατά την πρώτη απόπειρα της τουρκικής ισλαμικής... «ανθρωπιστικής οργάνωσης» να προσεγγίσει τη Λωρίδα της Γάζας. Από ότι φαίνεται θα προκληθεί πάλι «φασαρία» αφού οι Ισραηλινοί είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν τον «στολίσκο», έχοντας ενημερώσει τις πρεσβείες των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι διάφοροι διοργανωτές. Επίσης, προγραμματίζουν επικοινωνιακή καμπάνια με σκοπό να αναδείξουν εγκαίρως την αποστολή και ότι αυτή συνιστά σκόπιμη πρόκληση εναντίον των εθνικών τους συμφερόντων.

http://www.defencepoint.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2472:-l-r-&catid=38:defence-international&Itemid=58

Read more...

Τώρα βρίσκουν όπλα οι Τούρκοι στα ιρανικά αεροσκάφη!


Ήταν σχεδόν νομοτελειακή η «ανακάλυψη» οπλισμού από τις τουρκικές αρχές ασφαλείας σε ιρανικό αεροσκάφος, στην προσπάθεια επίδειξης καλής συμπεριφοράς μετά τη συνενοχή τους στην υπόθεση του πλοίου «Βικτόρια»!

Οι φίλοι μας οι Τούρκοι, «υποχρέωσαν» κι άλλο ιρανικό μεταφορικό αεροσκάφος να προσγειωθεί σε αεροπορική βάση στη Νοτιοανατολική Τουρκία και ψάχνοντας βρήκαν ολόκληρο οπλοστάσιο: Εκτοξευτές ρουκετών, όλμους, τυφέκια, εκρηκτικά και άλλα... καλούδια. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το Ιράν και μετέφερε τον οπλισμό στη Συρία (εδώ πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Συρία θα τα περνούσε στη Χεζμπολάχ).

Βέβαια, εάν αληθεύουν όσα δημοσιεύει η «Χουριέτ», τότε το αίτημα να σταματήσει η Τουρκία το αεροσκάφος κατατέθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) λόγω της ύπαρξης πληροφοριών ότι ενδεχομένως μετέφερε υλικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή μη συμβατικών (βλ. πυρηνικών) όπλων.

Υπενθυμίζεται, ότι όταν είχε ζητηθεί από την Τουρκία να σταματήσει το πλοίο «Βικτόρια» το οποίο αποδείχτηκε ότι μετέφερε στη Λωρίδα της Γάζας και τη Χαμάς εξαιρετικά προηγμένα και επικίνδυνα οπλικά συστήματα τα οποία θα αιματοκύλιζαν την περιοχή σε περίπτωση αξιοποίησής τους, οι Τούρκοι είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά.

Στην παρακάτω διεύθυνση υπενθυμίζουμε το πως το «defencepoint.gr» είχε καλύψει την είδηση μαζί με το φωτογραφικό υλικό που είχε αποδεσμευθεί:

http://www.defencepoint.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2406:2011-03-17-15-02-43&catid=35:defence-turkey&Itemid=62

Read more...

Τουρκία: Επίθεση κατά Σαρκοζί και από τον Εγκεμέν Μπαγκίς!


Μετά από τον Πολωνό πρωθυπουργό, επίθεση εναντίον του Γάλλου προέδρου εξαπέλυσε με έμμεσο τρόπο και ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγκίς. «Ένας Ευρωπαίος ηγέτης ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία, οργανώνοντας μια συνάντηση, η οποία οδήγησε σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Λιβύης», ήταν τα αιχμηρά λόγια του Μπαγκίς, τα οποία θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι μάλλον απηχούν την πραγματικότητα...

Ο Τούρκος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «ο συγκεκριμένος ηγέτης» έδρασε πριν το ΝΑΤΟ καταλήξει σε κάποια απόφαση, μια ενέργεια η οποία στηρίχτηκε στην υποκειμενική εκτίμηση – ερμηνεία της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

αναφέρθηκε ονομαστικά στη Γαλλία, υπογραμμίζοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται τη ζέση με την οποία η ευρωπαϊκή χώρα κινείται στο ζήτημα της Λιβύης...

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι στην παρούσα τουλάχιστον φάση, ο Σαρκοζί δεν μπορεί να ταυτίζεται με τη Γαλλία και τον γαλλικό λαό, έστω κι αν τυπικά τους αντιπροσωπεύει. Η περίεργη και μετά βεβαιότητας άβολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ως αποτέλεσμα των καταγγελιών Καντάφι περί οικονομικής ενίσχυσής του από το λιβυκό καθεστώς, σε συνδυασμό με τις προεδρικές εκλογές που πλησιάζουν και τα δραματικά πρώτα αποτελέσματα για το κόμμα του Σαρκοζί σε τοπικές εκλογές, αναδεικνύουν το ότι οι αποφάσεις του είχαν ως γνώμονα το εσωτερικό πολιτικό συμφέρον του ιδίου και όχι αποκλειστικά το γαλλικό εθνικό συμφέρον...

http://www.defencepoint.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP