Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ρ.Τ.Ερντογάν: "Στο Αιγαίο τα τουρκικά μαχητικά όχι στην Λιβύη"


Η Τουρκία κρατάει τα μαχητικά της αεροσκάφη για το Αιγαίο και δεν θα τα στείλει σε αποστολές στη Λιβύη, αλλά είναι πιθανόν να συμβάλει στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που θα οργανωθούν επί τόπου, σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Hurriyet. Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των συμμαχικών βομβαδρισμών στην Λιβύη όπως ενημερώνει καθημερινά το defencenet.gr, οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται αμείωτες.

"Δεν θα συμμετάσχουμε με τις στρατιωτικές μας δυνάμεις. Είναι αδιανόητο τα μαχητικά μας αεροσκάφη να βομβαρδίσουν τον λιβυκό λαό. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι πιθανόν", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός μέσα από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Άγκυρα μετά την επίσκεψή του στην Σαουδική Αραβία.

Ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συμβολή της χώρας του θα συνίσταται στη συμμετοχή με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στις επιχειρήσεις "ελέγχου" στη Μεσόγειο και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας επί τόπου, κυρίως στη Βεγγάζη.

"Δεν θέλουμε η Λιβύη να γίνει ένα δεύτερο Ιράκ ... Σε διάστημα οκτώ χρόνων ένας ολόκληρος πολιτισμός καταστράφηκε. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν" στο Ιράκ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι ζητεί διευκρινίσεις για τα σχέδια του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.

Η Τουρκία ζήτησε την Κυριακή από τα άλλα μέλη της Συμμαχίας να επανεξετάσουν τα σχέδια ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης, θεωρώντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού έχουν μεταβάλει τα δεδομένα και ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε χθες Δευτέρα σύσκεψη μελών του υπουργικού συμβουλίου και στρατιωτικών διοικητών με θέμα τη Λιβύη. Είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ότι η Άγκυρα θα αποφασίσει για ενδεχόμενη συμμετοχή της στον διεθνή συνασπισμό έπειτα από διαβουλεύσεις ανάμεσα στον Ερντογάν με τον Ομπάμα και τις συνομιλίες με το ΝΑΤΟ.


Κριτική στην απόφαση της Γαλλίας και της Βρετανίας, αλλά και των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην ανάληψη αεροπορικής δράσης κατά της Λιβύης, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου και υποστήριξε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν είναι πλήρως σύμφωνη με τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η προσδοκία της Άγκυρας ήταν να βρεθεί λύση χωρίς την ανάγκη απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή την ανάληψη στρατιωτικής δράσης οποιασδήποτε μορφής. Ωστόσο, τόνισε ότι η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει την εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ, ενώ προσανατολίζει τις προσπάθειές της, στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, στον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων στο εσωτερικό της Λιβύης, στην εφαρμογή του εμπάργκο για την εισαγωγή όπλων, αλλά της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Ο στόχος δεν πρέπει να είναι η έναρξη μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης στη Λιβύη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούτογλου, αφήνοντας με διπλωματικό τρόπο να διαφανούν οι προθέσεις της Άγκυρας για τις κινήσεις της τουρκικής διπλωματίας, στη ροή των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP