Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Απόλυτα πετυχημένο χαρακτηρίζει το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων, η Άννα Φραγκουδάκη



Απάντηση στο δημοσίευμα της «Φωνής» στο φύλλο της προηγούμενης Τρίτης (15/3) με τίτλο «Απέτυχε παταγωδώς το πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων, σημειώνει ο Πολατίδης» απέστειλε η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος κ. Άννα Φραγκουδάκη.

Στην απάντηση της η κ. Φραγκουδάκη χαρακτηρίζει ως «συκοφάντηση του προγράμματος» τις απόψεις του κ. Πολατίδη και επισημαίνει πως «στόχος του ΛΑΟΣ είναι το πρόγραμμα, το οποίο προσπαθεί να σπιλώσει με αναφορές σε σπατάλες δημοσίου χρήματος».

Τέλος, η κ. Φραγκουδάκη τονίζει ότι η ίδια είναι επικεφαλής του προγράμματος εδώ και 14 συναπτά έτη και επί θητεία τεσσάρων υπουργών του ΠΑΣΟΚ και τριών της ΝΔ, και επισημαίνει ότι το πρόγραμμα χαίρει από καιρό επίσημης και ευρύτερης αναγνώρισης, τόσο από τις ελληνικές αρχές (όχι μόνο επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ αλλά και ΝΔ) καθώς και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΗΕ ως «καλή πρακτική» της Ελλάδας για τις μειονότητες.

Εμείς, από την πλευρά μας να σημειώσουμε πως επικροτούμε την ενέργεια της κ. Φραγκουδάκη να απαντήσει άμεσα στο δημοσίευμα μας, καθώς μέσα από το δημόσιο διάλογο μόνο χρήσιμα και αληθή συμπεράσματα μπορούν να προκύψουν, τονίζοντας παράλληλα δε, πως θα επανέλθουμε σύντομα με νέο δημοσίευμα μας που θα προκύψει ύστερα από έρευνα για την εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων προκειμένου οι αναγνώστες να πληροφορηθούν την όλη αλήθεια.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης της κ. Φραγκουδάκη έχει ως εξής :

«Κύριε Διευθυντή της Φωνής Ροδόπης,

Άρθρο της εφημερίδας σας 15.03.2011 καθυβρίζει το πρόγραμμα για την «Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη», την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας και εμένα. Εκτός του ότι ονομάζει το πρόγραμμα «ανθελληνικό» και «παταγωδώς αποτυχημένο», συκοφαντεί τους υπευθύνους του για «σπατάλες» και «προκλητικά έξοδα, άσκοπα ταξίδια και πολυτελείς συνεστιάσεις».

Το άρθρο αναπαράγει συκοφάντηση του προγράμματος από τον βουλευτή του ΛαΟΣ, κο Η. Πολατίδη. Πρόκειται για πράξη αχαρακτήριστη για βουλευτή, με δεδομένη την ασυλία απέναντι στο αδίκημα της συκοφαντίας της οποίας χαίρει ως μέλος του Κοινοβουλίου. Η εφημερίδα σας ωστόσο, προτού δημοσιοποιήσει σαν «ειδήσεις» κατηγορίες ασύστατες και ψευδείς, όφειλε να πληροφορηθεί για το πρόγραμμα, που είναι γνωστό στη Θράκη και τον τοπικό τύπο εδώ και 14 χρόνια.

Είναι γνωστό ότι τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για το πρόγραμμα διαχειρίζεται ειδική υπηρεσία του πανεπιστημίου Αθηνών που υπόκειται σε συστηματικούς ελέγχους των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, ενώ χρήση των κονδυλίων για οτιδήποτε δεν προβλέπεται ρητά στα επισήμως εγκεκριμένα τεχνικά του δελτία δεν επιτρέπεται.

Είναι γνωστό ότι τα κονδύλια του προγράμματος από το 1997 αναλώθηκαν για τα εξής: (α) Για να γίνουν εκατοντάδες ανά σχολικό έτος ώρες διδασκαλίας σε χιλιάδες μαθητές της μειονότητας μετά τη λήξη του κανονικού σχολικού ωραρίου. (β) Για να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν 8 εξωσχολικά Κέντρα ελληνομάθειας και κινητές μονάδες που επισκέπτονταν τα απομονωμένα μειονοτικά χωριά. (γ) Για να παραχθεί πλουσιότατο εκπαιδευτικό υλικό, έντυπο και ηλεκτρονικό για το δημοτικό και το γυμνάσιο, που συνέβαλε αποφασιστικά στην ελληνομάθεια των μειονοτικών μαθητών. (δ) Για να γίνουν εκατοντάδες το χρόνο επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και να παραχθεί πλούσιο επιμορφωτικό υλικό, έντυπο και διαδικτυακό, που συνέβαλαν στη βελτίωση των μεθόδων διδασκαλίας με πολύ θετικές συνέπειες στην επίδοση των μαθητών.

Σας πληροφορώ εσάς και τους αναγνώστες σας ότι το πρόγραμμα είναι από καιρό στόχος του κόμματος του ΛαΟΣ με επιχειρήματα που νομίζει πατριωτικά. Με δεδομένα όμως τα αποτελέσματά του και την αναγνώρισή του, φαίνεται ότι η επί μήνες καταιγιστική εκστρατεία με ψευδείς πολιτικές καταγγελίες δεν απέδωσε. Έτσι ο κος Πολατίδης κατέφυγε στη μέθοδο της σπίλωσης με συκοφαντικές αναφορές σε «σπατάλες» δημόσιου χρήματος. Μέθοδος απολύτως αχαρακτήριστη, αλλά και επικίνδυνη για την κοινωνία γενικότερα.

Σας πληροφορώ εσάς και τους αναγνώστες σας επίσης ότι είμαι επικεφαλής υπεύθυνη αυτού του προγράμματος από το 1997, δηλαδή επί 14 χρόνια και επί θητείας επτά στη σειρά υπουργών (τεσσάρων του ΠαΣοΚ και τριών της ΝΔ), πράγμα που δεν έχει συμβεί με κανένα αντίστοιχο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας. Έχοντας όλα αυτά τα χρόνια καθοδηγήσει εκατοντάδες πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς, η σκληρή εργασία τους έχει συμβάλλει στην επιτυχία της από δύο δεκαετίες νέας πολιτικής για τη μειονότητα, με σχεδόν θεαματικά εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, επέτυχε τη δραστική μείωση της σχολικής διαρροής: το ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης του υποχρεωτικού σχολείου το 2000 (με εθνικό μέσο όρο 8%) έφτανε στο 65% του συνόλου των μαθητών της μειονότητας. Μόλις το 2006-07 είχε ήδη πέσει στο μισό, κοντά στο 30% και συνεχίζει η πτωτική τάση.

Σας πληροφορώ εσάς και τους αναγνώστες σας τέλος ότι το πρόγραμμα χαίρει από καιρό επίσημης και ευρύτερης αναγνώρισης, τόσο από τις ελληνικές αρχές (όχι μόνο επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ αλλά και ΝΔ) καθώς και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΗΕ ως «καλή πρακτική» της Ελλάδας για τις μειονότητες».

http://fonirodopis.gr/press/?p=27717

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP