Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡ


Ο γραπτός Τύπος στο σύνολό του, καθώς επίσης και ο ηλεκτρονικός, αναφέρονται σε χθεσινές δηλώσεις του Π/Θ Ερντογάν, ο οποίος πριν την αναχώρησή του για την Αλβανία, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το τι έχει να πει για το «Έγγραφο Καταπολέμησης της Οπισθοδρομικότητας», που είχε δημοσιευθεί στην Taraf στις 12 Ιουνίου και για το οποίο η Στρατιωτική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι, από την έρευνα που έγινε, προέκυψε πως δεν ετοιμάστηκε στο Γενικό Επιτελείο και πως δεν βρέθηκαν στοιχεία και καταγραφές σχετικά με αυτό, είπε ότι το θέμα θα διερευνηθεί την προσεχή περίοδο σε όλες του τις διαστάσεις από την πολιτική δικαιοσύνη και ότι ως κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι απαιτείται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο Ερντογάν είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι να εξετάσουμε την υπόθεση, όπου και αν είναι να φτάσει αυτή. Το σημαντικότερο βήμα, ως πολιτικό κόμμα και ως κόμμα της εξουσίας, είναι ότι καταθέσαμε τη σχετική μήνυση. Στο σημείο αυτό θα κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Πιστεύω πως και οι ένοπλες δυνάμεις μας θα κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες, διότι και εκεί θα πρέπει να γίνουν τα δέοντα για να εξακριβωθεί αν έχουν γίνει τέτοιες προσπάθειες ή όχι. Όλοι μαζί πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια και να ενεργήσουμε με αλληλεγγύη, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, διότι και η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κάνει πέρα. Μπορεί να υπάρχουν πράγματα, που γνωρίζουν και μαθαίνουν και εκείνοι, και πρέπει αυτά να γνωστοποιηθούν στις αρμόδιες Αρχές. Πρόκειται για μια υπόθεση της χώρας μας που μας αφορά όλους, για την οποία πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Βεβαίως και εμείς κάνουμε τις απαιτούμενες ενέργειες και προσπαθούμε να φθάσουμε στο σημείο, από το οποίο ξεκίνησε το θέμα αυτό».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σε τι φάση βρίσκονται οι εργασίες για το νέο Σύνταγμα, ο Ερντογάν είπε: «Για το Σύνταγμα είπαμε και παλαιότερα ότι πρέπει να γίνει μια εργασία, για την οποία απαιτείται η συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων της Βουλής. Όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι δεν θα συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο. Επίσης το MHP επιφυλάχθηκε. Εφόσον οι προσεγγίσεις είναι αυτές, δεν χρειάζεται να χάνουμε το χρόνο μας. Θα συνεχίσουμε με το ισχύον Σύνταγμα».

Στο μεταξύ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπαϋκάλ σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της Στρατιωτικής Εισαγγελίας, ότι δεν προκύπτει πως το επίμαχο έγγραφο έχει ετοιμαστεί στο Γενικό Επιτελείο, κατηγόρησε τον Π/Θ λέγοντας ότι είχε εκλάβει ως γνήσιο το έγγραφο αυτό και είχε προβεί σε διάφορες κατηγορίες, αλλά δυστυχώς τώρα προκύπτει ότι δεν είναι έτσι, και ο Ερντογάν θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη από την κοινωνία, διότι κατηγόρησε θεσμούς και πρόσωπα.

****
Όπως αναφέρεται από όλα τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μπασμπούγ, σε σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε στο εν λόγω έγγραφο/σχέδιο, που δημοσίευσε η Taraf, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι η σχετική απόφαση της Στρατιωτικής Εισαγγελίας αποδεικνύει ότι πρόκειται για χαλκευμένο έγγραφο που δεν έχει καμία σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις, ότι αποσκοπεί στη φθορά του στρατεύματος και ότι όλοι πρέπει, μέχρι την εξεύρεση νεότερων στοιχείων, να σεβαστούν την απόφαση της στρατιωτικής δικαιοσύνης.

Ο ίδιος επέκρινε τον τρόπο που τα τουρκικά ΜΜΕ κάλυψαν το θέμα, το οποίο δήλωσε ότι θα έρθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας [ΣΕΑ].

Read more...

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡ [2]


Ο Mehmet Ali Birand σε άρθρο του στην Posta με τίτλο «Τώρα θα μας δημιουργηθεί μεγαλύτερη σύγχυση», μεταξύ άλλων, γράφει:

Δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι αυτό το έγγραφο για την καταπολέμηση της οπισθοδρομικότητας. Στο τέλος, τα πράγματα περιπλέχτηκαν ακόμη περισσότερο και, λόγω του ότι δεν βρέθηκε το πρωτότυπό του, δεν θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ποτέ εάν είναι πλαστό ή όχι.

Η κατάσταση αυτή, όπως άλλωστε ανέφερε και ο Μπαϋκάλ, θα ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερες καπηλείες. Όποιος θέλει θα μπορεί να παράγει όποια θεωρία συνομωσίας επιθυμεί. Σε ποιον να πιστέψουμε; Πώς θα μάθουμε την αλήθεια; Ή μήπως κάποιοι μας κοροϊδεύουν;

Η υπόθεση του εγγράφου έγινε ακόμη περισσότερο περίπλοκη. Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου είναι ξεκάθαρη:

- Επειδή το έγγραφο αυτό είναι μια απλή φωτοτυπία, δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί εάν η υπογραφή του συντάκτη είναι πραγματική, ή είναι μια πλαστή υπογραφή, η οποία έχει τοποθετηθεί εκ των υστέρων επάνω σε αυτό.

[Άλλωστε είναι πολύ εύκολο, εξηγεί ο Birand, να πάρει κάποιος την υπογραφή του Πλοιάρχου και να την τοποθετήσει πάνω στο έγγραφο. Δηλαδή, η πλαστότητα ή μη του εγγράφου μπορεί να διαπιστωθεί μόνο εάν εξετασθεί το πρωτότυπο].

- Το Γενικό Επιτελείο δεν έχει εκδώσει κάποια διαταγή, σαν και αυτή που αναφέρεται στο έγγραφο. Ούτε έχει βγει κάποιο τέτοιο έγγραφο από τους υπολογιστές του Γενικού Επιτελείου. Για τους λόγους αυτούς δεν πρόκειται να διαταχθεί έρευνα εναντίον του Πλοιάρχου.

Η ανακοίνωση αυτή δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από μια μερίδα της κοινής γνώμης και θα υπάρξουν ισχυρισμοί ότι το Γενικό Επιτελείο προσπαθεί να κρύψει κάποια πράγματα. Μια άλλη μερίδα θα θεωρήσει, πάλι, το έγγραφο ως μια μεγάλη συνομωσία εναντίον του στρατού, με συνέπεια να παραγάγει άλλου είδους σενάρια.

Τη στιγμή αυτή, στο νου των ανθρώπων έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση. Οι υποψίες πολλαπλασιάσθηκαν ακόμη περισσότερο. Ουδείς πιστεύει τον άλλον?

Read more...

Οι Τούρκοι συνεχίζουν το δούλεμα......


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, στη στήλη περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου, στις 25/6/2009 τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίσθηκαν μία φορά, ΒΔ της Σάμου, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Καστελίου.

Επίσης, την ίδια ημέρα τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, νότια της Ικαρίας, από ελληνικά Μ-2000, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Σκύρου.

Τέλος, την ίδια ημέρα τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν τέσσερις φορές, νότια και ΒΔ της Χίου, από ελληνικά F-16 και Μ-2000, που απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Σκύρου, της Λήμνου και της Τανάγρας.



Read more...

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ



Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΡΗ Τέως υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και επίτιμου αρχηγού ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ

Είναι γνωστό ότι μακράς προοπτικής στόχος της τουρκικής πολιτικής είναι η αναθεώρηση του status quo στην περιοχή μας που περιλαμβάνει την Κύπρο, τη Θράκη και το Αιγαίο.

Όσοι πιστεύουν ότι οι επιδιώξεις της Άγκυρας περιορίζονται σε «τεχνικές» διευθετήσεις (όπως είναι το εύρος του εναέριου χώρου της Ελλάδας κ.λπ.) εθελοτυφλούν. Οι στρατηγοί επιδιώκουν την αλλαγή της πολιτικής γεωγραφίας στην περιοχή μας με τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας.Το τουρκικό κατεστημένο θεωρεί ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αδίκησε το τουρκικό έθνος και ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες της εποχής μας δεν έχουν καμία ομοιότητα με τις συνθήκες της εποχής των Βενιζέλου - Ατατούρκ (Λόγος του Οζάλ στις 19 Ιουνίου 1988 στη Βουλιαγμένη). Έχουν καταστρώσει λοιπόν ένα μακράς προοπτικής στρατηγικό σχέδιο το οποίο προωθούν με βραδύ ρυθμό αλλά σταθερά, χρησιμοποιώντας πολιτικά και στρατιωτικά μέσα.

Η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έδωσε τη δυνατότητα στην Άγκυρα να χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς του για να επιταχύνει τον βηματισμό της διότι οι στρατηγικές βλέψεις των ΗΠΑ, που είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Ατλαντική Συμμαχία, συμπίπτουν σε σημαντικό βαθμό με τους στόχους της Άγκυρας.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να μεταβάλει το καθεστώς του Αιγαίου έχει ως προτεραιότητα στον τουρκικό σχεδιασμό την αποδιάρθρωση της ελληνικής παρουσίας στον χώρο αυτό.

Η ενότητα του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας με το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου διασφαλίζεται με την ευθύνη μας για την αεράμυνα, την αρμοδιότητα στην έρευνα και διάσωση και την εναέρια κυκλοφορία (FIR Αθηνών).

Τις στοχεύσεις της τουρκικής πολιτικής αντελήφθη έγκαιρα ο Γεώργιος Παπανδρέου όταν στις αρχές του 1964 σμήνη τουρκικών αεροσκαφών παραβίασαν τον εθνικό μας χώρο στη Δωδεκάνησο.

Ο «Γέρος της Δημοκρατίας» αντέδρασε ακαριαία και επέβαλε στο ΝΑΤΟ να τροποποιήσει τις διευθετήσεις αεράμυνας σε τρόπο ώστε η προστασία όλου του ελληνικού χώρου να αναληφθεί από την Ελληνική Αεροπορία. Μέχρι τότε τμήματα της επικράτειάς μας βρίσκονταν στη ζώνη ευθύνης της Τουρκίας. Από τότε καθιερώθηκε η περιοχή αεράμυνας υπʼ αριθ. 41 του ΝΑΤΟ που συμπίπτει με το FIR Αθηνών.

Η θέση της Ελλάδας για τη δομή διοικήσεως στην αεράμυνα ήταν σύμφωνη με μια βασική αρχή της Συμμαχίας που καθόριζε ότι παρά το γεγονός ότι η άμυνά της είναι συλλογική, η τελική ευθύνη για την προστασία των εδαφών και του πληθυσμού των χωρών είναι εθνική ευθύνη.

Η πολιτική της Ελλάδας από το 1964 καθόριζε ότι το FIR Αθηνών, που περιλαμβάνει όλα τα εδάφη μας, θα προστατεύεται από την Ελληνική Αεροπορία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Αυτό ανταποκρίνεται και στις πρόνοιες της Συνθήκης της Λωζάννης που ορίζουν ότι μόνο τα νησιά και οι νησίδες που απέχουν μέχρι 3 μίλια από την ακτή της Ανατολίας ανήκουν στην Τουρκία με εξαίρεση την Ίμβρο, την Τένεδο και τις Λαγούσες.

Την πολιτική αυτή κωδικοποίησε ο Ευάγγελος Αβέρωφ, που με διαταγή του καθόρισε ότι: «Η χώρα μας δεν δέχεται όπως τμήμα του εδάφους της, των χωρικών της υδάτων, του θαλάσσιου χώρου καθώς και των προσβάσεων από και προς το νησιωτικό μας σύμπλεγμα να υπάγεται στην επιχειρησιακή αρμοδιότητα Συμμαχικών Στρατηγείων που δεν θα εδρεύουν στο ελληνικό έδαφος και δεν θα διοικούνται από έλληνες αξιωματικούς...».

Τη διαταγή αυτή προσυπέγραψε αργότερα ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου ως υπουργός Άμυνας και καθιερώθηκε ως βασικό κεφάλαιο της εθνικής μας πολιτικής.

Η πολιτική αυτή απέτρεψε την υλοποίηση της Συμφωνίας Rodgers και ματαίωσε όλες τις προσπάθειες ΝΑΤΟ και Αμερικανών να επιβάλουν μια παρερμηνεία της συμφωνίας και να εγκατασταθούν τα ΝΑΤΟϊκά στρατηγεία στη χώρα μας χωρίς να έχουν προηγουμένως καθοριστεί τα όρια επιχειρησιακής ευθύνης, πράγμα που θα οδηγούσε σε πολιτικές συζητήσεις για το καθεστώς του Αιγαίου, κάτι που επιδίωκαν οι Τούρκοι.

Την πολιτική αυτή εφάρμοσαν πιστά όλοι οι μεγάλοι έλληνες πολιτικοί, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Όλοι αυτοί οι επιφανείς άντρες αντιστάθηκαν στις πιέσεις των Αμερικανών που με τον μανδύα του ΝΑΤΟ μας πίεζαν να εφαρμόσουμε τη Συμφωνία Rodgers, όπως την παρερμηνεύουν οι Τούρκοι και ο ίδιος ο στρατηγός.

Πέρασαν πάνω από 10 χρόνια και χωρίς να υπάρξει ιδιαίτερη πίεση η αντιπροσωπεία μας στη Σύνοδο της DPC του Δεκεμβρίου 1992 συμφώνησε σε μια πρόταση του ΝΑΤΟ που είχε επεξεργαστεί μια ομάδα εργασίας (το Mini Group) και προέβλεπε την κατάργηση των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στη Νότια Περιοχή της Συμμαχίας.

Η πρόταση, γραμμένη σε περίτεχνη «γλώσσα», δεν αποκάλυπτε το νόημά της σε πρώτη ανάγνωση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ W. Claes ανέλαβε τη «μετάφραση»!

Σε επιστολή του προς τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών ξεκαθάρισε τα πράγματα! «Αναγνωρίζουμε», έγραφε, «ότι ζητάμε περισσότερα από την Ελλάδα απʼ ό,τι από την Τουρκία, γιατί εκτός από την αποδοχή της μη υπάρξεως ορίων επιχειρησιακής ευθύνης, που δεν είναι η λύση που προτιμάτε, θα αποδεχθείτε και την πρακτική εφαρμογή της».

Οι Τούρκοι ήταν ενθουσιασμένοι από την αναπάντεχη αυτή «προσφορά» των Ελλήνων. Είχαν επιτύχει ό,τι επιδίωκαν από χρόνια χωρίς να δώσουν τίποτα!

Εισέβαλαν «αδαπάνως» στο Αιγαίο! Ο τούρκος εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ δήλωσε:

«Επιθυμώ να εκφράσω την ικανοποίησή μου στο Mini Group και το Διεθνές Επιτελείο για τις άοκνες προσπάθειές των και τη συμβολή των στην επίλυση των προβλημάτων προ και μετά το 1992... Η απόφαση για τη νέα δομή διοίκησης στη Νότια Περιοχή είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι μια ευκαιρία να λύσουμε τώρα τις εκκρεμότητες που σχετίζονται με τον έλεγχο και τη διοίκηση στο Αιγαίο πάνω σε μια νέα βάση...». Και ο εκπρόσωπος συνέχισε:
«... Η πρώτη αρχή που καθιέρωσε η

DPC είναι ότι δεν θα υπάρχουν όρια στο επίπεδο των Υποστρατηγείων (σ.σ.: του 28 ΑΤΑ). Το δόγμα των περιοχών ευθύνης εγκαταλείπεται οριστικά. ΑΥΤΗ Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ...».

Στην Αθήνα επικράτησε πανικός στις τάξεις της αντιπολίτευσης. Τρεις βουλευτές της υπέβαλαν ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου με βαρυσήμαντο άρθρο του σε αθηναϊκή εφημερίδα καυτηρίασε την αδικαιολόγητη υποχώρησή μας.

Το θέμα όμως ξεχάστηκε μετά από λίγο καιρό. Η ζημιά όμως στην εθνική μας υπόθεση έμεινε και είναι ανεπανόρθωτη. Σήμερα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειές της. Κάποτε πρέπει να γραφτεί η ιστορία αυτής της αναδίπλωσης στο κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα. Να γίνει έρευνα στα αρχεία των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας. Να έλθουν στο φως της δημοσιότητας οι εισηγήσεις των διπλωματικών και στρατιωτικών συμβούλων και η απόφαση του ΚΥΣΕΑ (αν ποτέ υπήρξε!).

Με βάση την απόφαση της DPC, το ΝΑΤΟϊκό επιτελείο επεξεργάστηκε νέα δομή διοίκησης των Αεροπορικών Δυνάμεων νότου της Συμμαχίας: Διοικητής τοποθετήθηκε Αμερικανός Πτέραρχος, επιτελάρχης Τούρκος Αξιωματικός.

Προβλέφθηκε η οργάνωση δύο Κέντρων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Coordinated Air Operations Center) CAOC: Από ένα στη Λάρισα και στο Εσκισεχίρ της Τουρκίας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα δύο CAOC δεν έχουν προκαθορισμένες περιοχές επιχειρήσεων / ασκήσεων. Αυτες θα ορίζονται από τον comairsoutn ανάλογα με τις απαιτήσεις των ασκήσεων / επιχειρήσεων...

Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατόν επιχειρήσεις στο Αιγαίο ή και στον χερσαίο ελληνικό χώρο να ανατεθούν στο τουρκικό CAOC.

Η οργάνωση αυτή δεν λειτούργησε γιατί οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των χωρών του ΝΑΤΟ την τροποποίησαν ώστε να Προβλέπεται η «περιστροφή» των διοικητών CAOC (και υποδιοικητών).

Εικάζεται ότι από το τέλος του 2009 διοικητής του CAOC Λάρισας θα είναι Tούρκος πτέραρχος! Παρότι οι σχετικές διαβουλεύσεις δεν περατώθηκαν, η εικόνα της Νότιας Περιοχής από πλευράς διοικήσεων θα είναι η ακόλουθη:

Comairsoutn: Αμερικανός Πτέραρχος.

Επιτελάρχης: Τούρκος Πτέραρχος.

Υποδιοικητής: Έλληνας Πτέραρχος (;)

Διοικητής CAOC Λάρισας: Τούρκος Πτέραρχος (!)

Διοικητής CAOC Εσκισεχίρ (το απέσυραν από τη νέα δομή ΝΑΤΟ οι Τούρκοι).

Αν υλοποιηθεί η παραπάνω οργάνωση, προκύπτει ότι για δύο χρόνια ο ελληνικός χώρος, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου, θα ευρίσκεται υπό την προστασία (ΝΑΤΟϊκών) αεροπορικών δυνάμεων κάτω από τις διαταγές Τούρκου Πτεράρχου!

Ο Τούρκος Αξιωματικός, που όπως αναφέρθηκε θα εδρεύει στη Λάρισα, θα χρησιμοποιεί για έλεγχο των δυνάμεών του ελληνικές ευκολίες... (!)

Μερικοί δικοί μας για να δικαιολογήσουν την κατάσταση αυτή χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ότι με τη νέα οργάνωση κερδίζουμε «πόντους» με την έννοια ότι η περιοχή ευθύνης του ελληνικού CAOC εκτείνεται και στις βαλκανικές χώρες του βορρά.

Το επιχείρημα είναι λάθος! Και στην περίοδο του Συμφώνου της Βαρσοβίας είχαμε την ίδια περιοχή ευθύνης. Άλλωστε σήμερα οι γείτονές μας στον βορρά είναι σύμμαχοι (ή θα γίνουν).

Αυτό όμως είναι το πρωτεύον ζήτημα; Οι δοσοληψίες γύρω από τεχνικά (στρατιωτικά) θέματα που ανακύπτουν από την «περιστροφή» των διοικητών; Μήπως πρέπει να επικεντρωθούμε και να εξετάσουμε τη νέα οργάνωση από πολιτικής και εθνικής σκοπιάς; Ασφαλώς οι στρατηγοί της Άγκυρας δεν θα δέχονταν τη νέα οργάνωση του ΝΑΤΟ αν αυτή δεν εξυπηρετούσε τα σχέδιά τους για αφελληνισμό του Αιγαίου...

Τον Δεκέμβριο του 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου εκφώνησε λόγο στη Σύνοδο της DPC στις Βρυξέλλες και κατηγόρησε χωρίς περιστροφές την Τουρκία ότι επιβουλεύεται ελληνικά εδάφη, με την υποστήριξη «συμμάχων» και τη χρησιμοποίηση όπλων που της διαθέτουν άλλα μέλη για την προστασία των συνόρων των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Τι μεσολάβησε από τότε;

Έγιναν οι Τούρκοι καλοί γείτονες και σύμμαχοι;

*
Αποκήρυξαν το casus belli;

Απομάκρυναν τον μεγάλο αποβατικό τους στόλο από τα παράλια της Μικράς Ασίας;

Σταμάτησαν τις προκλητικές παραβιάσεις του εθνικού μας χώρου;

Τηρούν τους διεθνείς κανόνες εναερίου κυκλοφορίας;

Σταμάτησαν να δοκιμάζουν αποβατικά σχέδια με στόχο τα νησιά μας;

Έδειξαν ετοιμότητα να αποσύρουν από την Κύπρο τα κατοχικά στρατεύματα και τους εποίκους;

Τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβη. Αντίθετα οι γείτονές μας, εκμεταλλευόμενοι και την ήπια πολιτική μας, έχουν αποθρασυνθεί και δημιουργούν κάθε τόσο κρίσεις στο Αιγαίο που συντηρούν κλίμα αστάθειας και κινδύνους ανάφλεξης.

Οι Τούρκοι όλο αυτό το διάστημα έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το Καταστατικό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που επιτάσσει ότι οι χώρες μέλη:

«Δηλώνουν την επιθυμία τους να ζήσουν ειρηνικά με όλους τους λαούς και όλες τις κυβερνήσεις. Επιβεβαιώνουν την πίστη τους στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια... Τα μέρη συμφωνούν να επιλύουν διεθνείς διαφορές με ειρηνικά μέσα με σκοπό αποφυγή διατάραξης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Συμφωνούν επίσης να απόσχουν από την απειλή ή χρήση βίας με οποιονδήποτε τρόπο δεν είναι σύμφωνος με τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών».

Το αυταρχικό τουρκικό καθεστώς παραβιάζει συστηματικά όλες τις αρχές του Καταστατικού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Με αποκορύφωμα την εισβολή στην Κύπρο, τον σφαγιασμό και την εξαφάνιση χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων, τη διατήρηση κατοχικού στρατού σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ως και την εγκατάσταση χιλιάδων εποίκων στη Μεγαλόνησο.

Υπό τις συνθήκες αυτές η παρουσία Τούρκου Διοικητή Αεροπορικών Δυνάμεων ΝΑΤΟ στη Λάρισα αποτελεί εμπαιγμό.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να υποστεί τέτοια ταπείνωση.

πηγή:ΠAPON

Read more...

Η ΆΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ


Του Φάνη Μαλκίδη*

Είναι γεγονός ότι οι τουρκικοί μηχανισμοί και οι υποστηρικτές τους σε όλον τον κόσμο εφευρίσκουν διάφορα σενάρια προκειμένου να δικαιολογήσουν τις μαζικές εκτοπίσεις και τελικώς τις μαζικές δολοφονίες ενάντια στους Έλληνες. Ένα πρώτο «επιχείρημα» που συνδέεται και με στοιχεία που αναιρούν την ιστορία χιλιάδων ετών, υποστηρίζει ότι «οι Έλληνες ουδέποτε εγκαταστάθηκαν στη Μικρά Ασία».

Οι Τούρκοι και οι υποστηρικτές τους τονίζουν πως πολλοί Έλληνες στη διάρκεια του Α΄παγκοσμίου πολέμου είχαν αναπτύξει «προδοτική δραστηριότητα» και η κυβέρνηση δεν μπορούσε να γνωρίζει ποιοι Έλληνες θα παρέμεναν πιστοί και ποιοι θα έπαιρναν το μέρος των Ρώσων και των δυτικών συμμάχων. Έτσι σύμφωνα με τη τουρκική άποψη δεν επρόκειτο καθόλου για γενοκτονία αλλά για μια πράξη «αυτοάμυνας» της οθωμανικής κυβέρνησης και του τουρκικού έθνους, που η υπόστασή του απειλούνταν από τους αντάρτες και έτσι αναγκάστηκε να απελάσει μέρος των Ελλήνων.


Read more...

Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται η υπογραφή της Τουρκίας για τον αγωγό Nabucco


Τη δέσμευση ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα υπογράψει τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, έδωσε η Τουρκία μέσω του αρμόδιου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Εγκεμέν Μπαγκίς.

Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Εγκεμέν Μπαγκίς δήλωσε μετά τη λήξη των εργασιών συνεδρίου στις Βρυξέλλες, ότι «πιστεύουμε πως η συμφωνία θα υπογραφεί πιθανά μέχρι τα μέσα Ιουλίου».

Πρόκειται για μια συμφωνία -για την οποία οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα της Επιτροπής- για τους όρους μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Κασπίας, μέσω πέντε χωρών (Αυστρία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Τουρκία).


Στην αποκαλούμενη «Σύνοδο Nabucco», η οποία έλαβε χώρα στις αρχές του περασμένου Μαΐου στην Πράγα, η Τουρκία είχε εκφράσει τη βούληση να υπογράψει τη σχετική διακρατική συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Στη συνέχεια, η ημερομηνία για την υπογραφή μετατέθηκε στις αρχές Ιουλίου και σήμερα πήρε νέα αναβολή.

Η επιφυλακτικότητα της Αγκυρας αφορά αφενός την επιθυμία της να διασφαλίσει την τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς με φυσικό αέριο και να μην αρκεστεί απλά σε ρόλο διαμετακόμισης.

Αφετέρου, η τουρκική κυβέρνηση έχει «απειλήσει» ότι θα επανεξετάσει την υποστήριξή της σε αυτό το πρόγραμμα, λόγω της έλλειψης προόδου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
ΝΕΑ

Read more...

Ευδιάθετος ο Ερντογάν στην Αλβανία


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώνουν τα χέρια, σε κοινό χαιρετισμό, κατά τα χθεσινά εγκαίνια του πρώτου τμήματος ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα ενώνει το Δυρράχιο με την Πρίστινα, λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία. Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την ανάπτυξη της Αλβανίας και του Κοσόβου ως ελεύθερων και δημοκρατικών κρατών.

Εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου προς το Κoσσυφοπέδιο

A.P., Reuters, ΑΠΕ

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα εγκαινίασε χθες ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη χώρα του με το Κόσοβο, αποκαλώντάς τον «διάδρομο φιλίας και ειρήνης», αλλά και το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην ιστορία της Αλβανίας.

Με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στο πλευρό του, ο Σαλί Μπερίσα εγκαινίασε το πρώτο τμήμα, μήκους 60 χιλιομέτρων, ενός αυτοκινητόδρομου 160 χλμ., ο οποίος εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2010 και θα συνδέει την κεντρική Αλβανία με το Κόσοβο, το Δυρράχιο με την Πρίστινα. Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε από τον αμερικανο-τουρκικό όμιλο Bechtel - Enka και το κόστος ανήλθε σε ένα δισ. ευρώ

«Αυτός ο διάδρομος του έθνους τερματίζει τον διαμελισμό του αλβανικού έθνους» τόνισε ο Μπερίσα και πρόσθεσε ότι είναι το τρίτο σημαντικότερο βήμα της χώρας, μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Απευθυνόμενος στους «αλβανόφοβους», όπως τους αποκάλεσε, οι οποίοι προσπάθησαν να σταματήσουν την κατασκευή του, ο κ. Μπερίσα είπε ότι οι Αλβανοί καθοδηγούνται από πνεύμα συνεργασίας και ο δρόμος θα βοηθήσει στην εδραίωση της φιλίας και της ειρήνης στα Βαλκάνια.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στο τελευταίο στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στην Αλβανία, στις οποίες αναμένεται ότι ο συντηρητικός Μπερίσα και ο σοσιαλιστής αντίπαλός του Εντι Ράμα θα βρεθούν πολύ κοντά στην κούρσα για την επικράτηση. Ο Ερντογάν, ο μόνος ξένος ηγέτης που βρέθηκε στο πλευρό του Μπερίσα κατά την προεκλογική εκστρατεία, ευχαρίστησε την εταιρεία Enka για την κατασκευή του δρόμου και είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την ανάπτυξη της Αλβανίας και του Κοσόβου ως ελεύθερων και δημοκρατικών κρατών. Ωστόσο, από τα εγκαίνια απουσίαζε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και κανείς από τους Αλβανούς αξιωματούχους δεν θέλησε να σχολιάσει την απουσία.

Δεν θα εκδοθεί ο Τσέκου;

Οσον αφορά την κράτηση του Αγκίμ Τσέκου στη Σόφια και το ενδεχόμενο έκδοσής του ή όχι στο Βελιγράδι, όπου καταζητείται για εγκλήματα πολέμου, αξιωματούχοι στην Πρίστινα εκτιμούσαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου θα αφεθεί ελεύθερος. «Δεν υπάρχει καμία, μα καμία πιθανότητα να εκδοθεί ο Τσέκου στη Σερβία», δήλωσε κατηγορηματικά η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κοσόβου, Αλμπάνα Μπετσίρι. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χαϊρεντίν Κούτσι, δήλωσε ότι «μετά τη σύλληψη του Τσέκου υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τη βουλγαρική κυβέρνηση για να αφεθεί ελεύθερος και στις προσπάθειες αυτές μετέχουν διεθνείς παράγοντες». Ο Τύπος του Βελιγραδίου ανέφερε ότι η Σόφια δέχεται διπλωματικές πιέσεις από Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ να μην εκδοθεί ο Τσέκου στη Σερβία
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Η τουρκική «άποψη» για το Αιγαίο


Tο τουρκικό υπουργείο Eξωτερικών, έσπευσε να απορρίψει τις αναφορές της Συνόδου Kορυφής της E.E., στην Tουρκία ως χώρα διακίνησης λαθρομεταναστών.Mε διατήρηση της έντασης στο Aιγαίο, την απόρριψη ευθυνών στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και επαναφορά της διασύνδεσης της Θεολογικής Σχολής της Xάλκης με την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη η τουρκική πλευρά επιχειρεί να στρώσει το δικό της «χαλί» για τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να έχουν στην Kέρκυρα την Kυριακή οι υπουργοί Eξωτερικών της Eλλάδας και της Tουρκίας Nτ. Mπακογιάννη και A. Nταβούτογλου στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του OAΣE.

Mε έμπρακτο τρόπο επιχειρεί να δώσει τη δική της απάντηση σε μερικά από τα ζητήματα τα οποία προανήγγειλε η Aθήνα ότι θα θέσει στις ελληνοτουρκικές επαφές. Tην ένταση στο Aιγαίο, τη λαθρομετανάστευση, τα ζητήματα του Oικουμενικού Πατριαρχείου.

Xθες και ενώ μάλιστα βρισκόταν στην Kωνσταντινούπολη ο υπουργός Eθνικής Aμυνας B. Mεϊμαρακης για να συμμετάσχει σε συνέδριο για την ασφάλεια τα τουρκικά μαχητικά συνέχισαν την παράνομη δραστηριότητά τους στο Aιγαίο. Tρεις σχηματισμοί, δεκαοκτώ αεροσκαφών, προέβησαν σε τέσσερις παραβάσεις εντός FIR Aθηνών, 17 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή Λέσβου - Xίου - Σάμου, ενώ 8 από αυτά ήταν οπλισμένα.

Tο τουρκικό υπουργείο Eξωτερικών, με ανακοίνωσή του, έσπευσε να απορρίψει τις αναφορές των Συμπερασμάτων της Συνόδου Kορυφής της E.E., την περασμένη Παρασκευή, στην Tουρκία ως χώρα διακίνησης λαθρομεταναστών και η διασύνδεση του ζητήματος αυτού και με την ενταξιακη πορεία της χώρας.

H ανακοίνωση επισημαίνει τη γεωγραφική θέση της Tουρκίας και το μεγάλο πρόβλημα άφιξης λαθρομεταναστών που αντιμετωπίζει, δηλώνοντας ότι ως υποψήφια χώρα θα ανέμενε από τους «Eυρωπαίους εταίρους να μοιραστούν τα βάρη που έχει φορτωθεί η ιδία από τη λαθρομετανάστευση». Tο τουρκικό υπουργείο Eξωτερικών δηλώνει ότι η σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα «δεν αντανακλά αυτή την εταιρική αντίληψη».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Read more...

Ανοίγει το οδόφραγμα Λιμνίτη


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποφάσισαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού, τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη.
Το κείμενο της ανακοίνωσης του οδοφράγματος, συνοδεύεται από επτά όρους-σημεία, οι οποίοι θα διέπουν την ομαλή διακίνηση προσπώπων, αλλά και αγαθών.


Η ανακοίνωση συνοδεύεται από επτά όρους
Το πρώτο σημείο στην ανακοίνωση, σημειώνει την απόφαση των δύο ηγετών για τη διάνοιξη του οδοφράγματος, υπό τους κανόνες που διέπουν και τα άλλα οδοφράγματα.
Στο δεύτερο σημείο, επισημαίνεται ο αναβαθμισμένος ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στο συγκεκριμένο οδόφραγμα.
Ο τρίτος όρος στην ανακοίνωση αναφέρει πως όταν θα περνούν άτομα από τα Κόκκινα, θα συνοδεύονται από άντρες της UNFICYP. Η διακίνηση προς τα Κόκκινα θα γίνεται με λεωφορεία, τα οποία θα λειτουργούν συγκεκριμένες ημέρες.
Στο τέταρτο σημείο, επισημαίνεται ότι από το Λιμνίτη θα γίνεται μεταφορά λογικής ποσότητας τροφίμων, νερού και υλικού, το οποίο δεν θα είναι στρατιωτικό.
Η ηλεκτροδότηση θα γίνει από τον πλησιέστερο σταθμό, αναφέρεται στο πέμπτο σημείο.
Σε ανθρωπιστικά θέματα αναφέρεται το έκτο σημείο, το οποίο ορίζει ότι από το οδόφραγμα θα επιτρέπεται η διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων και οχημάτων μεταφοράς νερού, είτε προέρχονται από ε/κ, είτε από τ/κ.
Το έβδομο σημείο, ρυθμίζει τον τρόπο που θα γίνονται γεγονότα και εκδηλώσεις στην περιοχή.
26/06/2009
ΠΟΛΙΤΗΣ

Read more...

ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ( Αρθρα του Σενέρ Λεβέντ)


Διεξαγάγαμε μελέτες στην Κύπρο φέτος το Μάιο, όπως μας αναθέσατε, και σήμερα έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες μας. Μπορεί να πλήξετε όταν διαβάσετε όλα όσα σημειώσαμε εδώ. Γι' αυτό να σας μεταφέρουμε από την αρχή το συμπέρασμα το οποίο βγάλαμε. Δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό για εμάς στην Κύπρο. Η κατάσταση είναι αρκετά ήρεμη. Η δημόσια τάξη είναι τέλεια. Ο λαός του νησιού είναι ήσυχος και μειλίχιος. Δεν συναντήσαμε τίποτα το οποίο θα χαλάσει τα σχέδιά μας και θα διαταράξει την ησυχία μας. Να μην ανησυχείτε.

Μυστική έκθεση για την Κύπρο (1): «Λειώσαμε το κεφάλι του φιδιού»
(Πρόκειται για πρόσφατη μυστική έκθεση για την Κύπρο)

ΤΟΥ ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Κύριε Πρόεδρε,
Διεξαγάγαμε μελέτες στην Κύπρο φέτος το Μάιο, όπως μας αναθέσατε, και σήμερα έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες μας. Μπορεί να πλήξετε όταν διαβάσετε όλα όσα σημειώσαμε εδώ. Γι' αυτό να σας μεταφέρουμε από την αρχή το συμπέρασμα το οποίο βγάλαμε. Δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό για εμάς στην Κύπρο. Η κατάσταση είναι αρκετά ήρεμη. Η δημόσια τάξη είναι τέλεια. Ο λαός του νησιού είναι ήσυχος και μειλίχιος. Δεν συναντήσαμε τίποτα το οποίο θα χαλάσει τα σχέδιά μας και θα διαταράξει την ησυχία μας. Να μην ανησυχείτε.
Διεξαγάγαμε μελέτες και έρευνες και στις δύο πλευρές του νησιού. Μιλήσαμε με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων. Για να πω την αλήθεια, σαστίσαμε και εμείς με το πόσο πετυχημένοι είμαστε στο θέμα των ΜΚΟ. Ο Σόρος είχε δίκιο τελικά. Θάψαμε στην ιστορία τις κόκκινες επαναστάσεις. Λειώσαμε το κεφάλι του φιδιού. Θα σαστίσετε και εσείς όταν δείτε πώς κάθισαν φρόνιμοι τώρα σαν αρνιά στα εργαστήρια οι αδίστακτοι αριστεροί που κάποτε μας προκαλούσαν πονοκέφαλο. Σημείωσαν μεγάλη επιτυχία οι ειδικοί στους οποίους αναθέσαμε να τους εκπαιδεύσουν. Ξέρετε, οι οργανώσεις στο νησί αποκαλούνταν κάποτε απλά "οργανώσεις", όπως σε όλα τα άλλα μέρη του κόσμου. Νόμισαν ότι είναι κάτι το εξαιρετικό όταν τους προσθέσαμε μπροστά στο όνομά τους και τη λέξη "πολιτών" μετά από την ευφυή ιδέα του σεβαστού Σόρος. Έπιασε πολύ η δουλειά αυτή. Κατά παράξενο τρόπο, νομίζουν πως άλλαξε ο κόσμος. Κοροϊδεύουν πλέον το μαρξισμό. Λατρεύουν την παγκοσμιοποίηση. Μάλιστα πολλοί από αυτούς, όταν θυμούνται τα παλιά, κτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο λέγοντας "αχ, ξερό μου κεφάλι". Αν κάποιοι επιχειρήσουν να μιλήσουν για την πάλη των τάξεων πέφτουν πάνω τους και τους προειδοποιούν λέγοντάς τους "άλλαξε πλέον και εσύ μυαλά". Ειδικά οι Τουρκοκύπριοι έχουν έναν πρωθυπουργό, που άσ'τε, μην ρωτάτε. Ξέρετε τι λέει; Συμφιλίωσε, λέει, το λύκο με το αρνί. Τα υπόλοιπα καταλάβετέ τα μόνος σας.

Κύριε Πρόεδρε,
Αφού αρχίσαμε την αναφορά στο θέμα από την ομάδα των διανοουμένων, ας προσθέσουμε στην έκθεση αυτή ακόμη μερικά σημαντικά σημεία που κατέχουμε σε σχέση με αυτό. Εμείς θεωρούσαμε ότι οι Κύπριοι διανοούμενοι ήταν σκληρά καρύδια. Τελικά, κάναμε λάθος. Άμα κολλήσουν στο γλυκό, όλοι καλάρουν αμέσως. Γι' αυτό, τα ταμεία ωφέλησαν πολύ. Όσοι διανοούμενοι υπάρχουν στο νησί, μπήκαν στη σειρά για να επωφεληθούν από αυτά τα ταμεία. Ετοιμάζουν πυρετωδώς σχέδια. Με τα χρήματα από τα ταμεία κάποιοι εκδίδουν περιοδικά, κάποιοι άλλοι διοργανώνουν εκθέσεις και κάποιοι κάνουν δικοινοτικές εκδηλώσεις. Οι ομάδες που στέλλουμε στο εξωτερικό είναι πολύ ευχαριστημένες από την κατάστασή τους. Ένα δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο και ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο με όλα τα έξοδα πληρωμένα αρκούν για να κάνουν τους πάντες φρόνιμους και υπάκουους. Έτσι κανείς δεν αναμειγνύεται στο Ιράκ, την Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν. Αν βγουν μερικοί τσαπατσούληδες που διαμαρτύρονται για την κατοχή του Ιράκ, κανείς δεν τους λαμβάνει υπόψη. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς κάποιους που να κάνουν λόγο για τον αμερικανικό και τον αγγλικό ιμπεριαλισμό στο νησί. Ακόμη και όσους επιχειρήσουν να αναφερθούν στις Αγγλικές Βάσεις τους αποκαλούν "παλιά μυαλά". Ή χρησιμοποιούν εκείνη τη δημοφιλή λέξη "περιθωριακοί" με την οποία εμβολιάσαμε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 400 ελληνοκυπριακές οργανώσεις πολιτών. Και γύρω στις 150 τουρκοκυπριακές. Είδατε πώς κατακτήσαμε το κάστρο από μέσα;
Κύριε Πρόεδρε,
Κάποτε ο Χίτλερ έλεγε το εξής για τους Ρώσους: "Δώσε τους βότκα και χαιρετισμό και πάρε την ψυχή τους"! Η τροφή της ψυχής των Κυπρίων είναι οι φουκούδες. Αν άλλωστε διαβάσατε προσεχτικά την έκθεσή μας μέχρι εδώ, θα το έχετε καταλάβει και εσείς. Δεν επιστρέψαμε ακόμη στην πατρίδα. Βρισκόμαστε στην Κύπρο. Με την άδειά σας να τελειώσουμε εδώ προς το παρόν. Αναπαυόμαστε και εμείς... (Η συνέχεια αύριο)



Μυστική έκθεση για την Κύπρο (2): «Κάναμε τρεις διευθετήσεις και πετύχαμε και στις τρεις»

ΤΟΥ ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Κύριε Πρόεδρε,
Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχει ένα τόσο θετικό πολιτικό κλίμα που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Μαζεύουμε τους καρπούς της σταθερής πολιτικής που ακολουθούμε εδώ και χρόνια. Φαίνεται ότι η ιδέα της διχοτόμησης έχει πλέον υιοθετηθεί από όλα τα τμήματα της κοινωνίας. Και μέσα στους Ελληνοκύπριους και μέσα στους Τουρκοκύπριους. Επιπλέον, τώρα οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της είναι οι ίδιοι που κάποτε τάσσονταν πιο πολύ εναντίον της. Όμως, παρά ταύτα δεν πρέπει να βιαστούμε για οποιαδήποτε λύση. Να αφήσουμε να ωριμάσει ακόμα λίγο η ιδέα της διχοτόμησης. Να ταλαιπωρηθούν ακόμα λίγο από τη μη λύση. Να έρθουν σε κατάσταση που να δεχτούν περισσότερα πράγματα. Προς το παρόν έχει οριστικοποιηθεί η διζωνικότητα. Κανείς δεν έχει πλέον ένσταση γι' αυτό. Το πολύ σε δέκα χρόνια θα δεχτούν και τα δύο ανεξάρτητα ξεχωριστά κράτη. Καθησυχάσαμε τους πάντες όταν απομακρύναμε τον Ντενκτάς στο βορρά και βάλαμε στη θέση του τον Ταλάτ. Η ανακούφιση έγινε μεγαλύτερη όταν ανήλθε στην εξουσία ο Χριστόφιας στο νότο. Τώρα όλοι είναι πολύ αισιόδοξοι και ελπίζουν. Είναι και οι δύο ηγέτες πρώην αριστεροί, αλλά δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό. Η εκμετάλλευση, τα ξένα κεφάλαια, η εθνικοποίηση κλπ. δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα για κανέναν. Δηλαδή, δεν μοιάζουν με εκείνον τον θεότρελο Κάστρο, τον μουρλό Τσάβεζ και το γουρούνι τον Μοράλες. Μια σημαντική πλειοψηφία πιστεύει ότι αυτοί θα φέρουν τη λύση στο νησί. Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται περισσότερο σήμερα είναι "τελευταία ευκαιρία", "παράθυρο ευκαιρίας" κλπ. Υπάρχουν ακόμη και μερικοί βλάκες που λένε από τώρα ότι θα τους δοθεί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Αυτό το κλίμα μπορεί να θεωρηθεί θετικό για εμάς. Διότι κανείς δεν λέει πλέον ότι η υπόθεση αυτή εξαρτάται ουσιαστικά από εμάς. Μας ξέχασαν. Ακόμα και οι ακαδημαϊκοί που θεωρούνται οι πιο σώφρονες και στις δύο πλευρές συμπεριφέρονται σαν να μην έχουμε κανένα απολύτως ρόλο εμείς σε αυτή τη λύση. Ή προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι και εμείς καταβάλλουμε πολλές προσπάθειες για λύση.
Κύριε Πρόεδρε, Αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι παλιά θεωρούσαν εμάς υπεύθυνους για αυτά που συνέβαιναν. Για τη μη λύση και τη διχοτόμηση. Μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού όσοι σκέφτονται τώρα με αυτό τον τρόπο. Ευτυχώς. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, οι οργανώσεις πολιτών (ΜΚΟ) ωφέλησαν πολύ. Όλοι πείστηκαν ότι εμείς ασκούμε πιέσεις στους ηγέτες για λύση. Δηλαδή, στα μάτια του λαού του νησιού δεν είμαστε πια ένας δεινόσαυρος που εφαρμόζει το διαίρει και βασίλευε. Είμαστε πουλιά της ειρήνης. Περιστέρια της ειρήνης. Γι' αυτό έχουμε τη γνώμη ότι δεν πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική που εφαρμόζουμε εδώ και σαράντα χρόνια. Ο πιο σοφός τρόπος συμπεριφοράς είναι να φαίνεται πως θέλουμε λύση και να τους εμποδίζουμε να φτάσουν σε λύση μεταξύ τους. Μας βοηθούν πολύ σε αυτό το θέμα οι ομάδες των οποίων επικεφαλής είναι οι ακαδημαϊκοί. Σε όλα τα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία κατηγορούν τους ηγέτες τους, όχι εμάς. Θεωρούν ότι εμείς δεν είμαστε πια "ο παλιός εαυτός μας", ότι ο κόσμος έχει πλέον αλλάξει και γίναμε και εμείς μια δύναμη φιλειρηνική με καλή θέληση. Πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να καλούμε συχνά σε διεθνή συνέδρια τις ομάδες που σκέφτονται με αυτό τον τρόπο και να τις τιμούμε.
Κύριε Πρόεδρε,
Διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ επιτυχημένες και οι τρεις διευθετήσεις που κάναμε τα τελευταία 45 χρόνια στην Κύπρο. Το 1963 γκρεμίσαμε τη δημοκρατία, χωρίσαμε τη μια κοινότητα από την άλλη και κάναμε τη μερική διχοτόμηση. Το 1974 υλοποιήσαμε τη γεωγραφική διχοτόμηση, η οποία είναι και η πιο σημαντική. Μπορούμε να πούμε άνετα ότι εφαρμόζεται με επιτυχία αυτή τη στιγμή και η τελευταία διευθέτηση που κάναμε το 2004. Ανοίξαμε το δρόμο για την Τουρκία, το μεγάλο μας σύμμαχο στη Μέση Ανατολή. Αν καταφέρουμε να την σπρώξουμε και στην ΕΕ, μπράβο μας. Μείνετε ήσυχος. Αν δεν μας πιστεύετε, ρωτήστε και τους νησιώτες.
(Η συνέχεια αύριο)

Κωδικός άρθρου: 798202
ΠΟΛΙΤΗΣ - 06/06/2008, Σελίδα: 13


Μυστική έκθεση για την Κύπρο (3): «Η Κύπρος είναι μεζές, ταιριάζει και με το ουίσκι»

Κύριε Πρόεδρε,
Σε αυτό το τελευταίο μέρος της έκθεσής μας θεωρήσαμε σωστό να συγκεντρώσουμε τα βασικά θέματα κάτω από μερικές επικεφαλίδες για να μπορέσετε να αντιληφθείτε την κατάσταση στο νησί. Τα υποβάλλουμε πιο κάτω σε γνώση σας:
Ο Τουρκικός Στρατός: Κατέχει υπό τον έλεγχό του το σαράντα περίπου τοις εκατό του νησιού εδώ και 34 χρόνια. Έμμεσα υπάγεται σε αυτόν και η διοίκηση-μαριονέτα που συστάθηκε στο βορρά. Η παρούσα κατάσταση χαρακτηρίζεται ως "κατάπαυση του πυρός". Ο στρατός έχει την εξουσία να επιληφθεί της κατάστασης ανά πάσα στιγμή. Αλλά μέχρι τώρα δεν προέκυψε μια τέτοια ανάγκη. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν δοκίμασε καθόλου να ανεξαρτητοποιηθεί από την Τουρκία. Δηλαδή, εδώ δεν προέκυψε κανείς Αλεξάντερ Ντούπτσεκ, όπως στην Πράγα του 1968. Αν προέκυπτε θα κινούνταν άραγε και εδώ τα τουρκικά τανκ όπως τα σοβιετικά τανκ; Αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι αυτό εξαρτάται από τη δική μας έγκριση. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού στο βορρά δεν θέλει να φύγει ο στρατός από το νησί. Ο Ντενκτάς τους έπεισε ότι θα τους καταβροχθίσουν σαν χάπι οι Ελληνοκύπριοι, αν φύγει ο στρατός. Τώρα το ίδιο κάνει και ο Ταλάτ. Η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί είναι πολύ σημαντική από την άποψη και των δικών μας συμφερόντων. Έχουμε την άποψη ότι είναι προς όφελός μας βεβαίως η παραμονή του τουρκικού στρατού στο νησί ενόσω διαρκούν προβλήματά μας όπως το Ισραήλ, η Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Ιράν, η Συρία και ο Λίβανος.
Οι Έποικοι: Εφαρμόστηκε με επιτυχία η μεταφορά πληθυσμού στο νησί που ήταν σημαντικό σκέλος του σχεδίου μας για την Κύπρο. Ο πληθυσμός που μεταφέρεται από την Ανατολία στο νησί από το 1974 κατέστη πολλαπλάσιος των Τουρκοκυπρίων. Επιτεύχθηκε μια εμφανής ισορροπία με τον ελληνοκυπριακό πληθυσμό. Άλλαξε ο δημογραφικός χαρακτήρας. Αυτή την στιγμή οι δύο βασικές κοινότητες του νησιού είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τούρκοι από την Τουρκία. Οι Τουρκοκύπριοι πέρασαν στην τρίτη θέση. Όμως, η διοίκηση δεν διαχωρίζει τους Τουρκοκύπριους από τους ερχόμενους από την Τουρκία, λέγοντας πως "Τούρκος φεύγει Τούρκος έρχεται". Η πολιτική βούληση στο βορρά πέρασε στα χέρια των εκ Τουρκίας εδώ και πολύ καιρό. Με τον καιρό συνήθισαν σε αυτό και οι Ελληνοκύπριοι. Το έχουν χωνέψει. Αποδέχτηκαν από τώρα την παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων στο νησί. Ανάμεσά τους υπάρχουν ακόμη και κάποιοι που προτάσσουν τα ανθρωπιστικά τους αισθήματα και υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το νησί ο πληθυσμός από την Τουρκία.
Το Περιουσιακό: Ήταν πολύ πετυχημένη η κίνηση που κάναμε όταν ανοίξαμε τις πόρτες μόλις 29 χρόνια μετά το διαμελισμό του νησιού το 1974. Όλοι, επωφελούμενοι αυτής της ευκαιρίας, έτρεξαν αμέσως να δουν τις περιουσίες τους. Αλλά, πλέον έγινε ό,τι ήταν να γίνει. Είχε πετάξει το πουλί, δηλαδή. Δεν είχε απομείνει τίποτα πλέον από τις περιουσίες πολλών από αυτούς. Μετά το 2003 υπήρξε μεγάλη μείωση στον αριθμό εκείνων που θέλουν να επιστρέψουν πίσω στους παλιούς τους τόπους. Αυτή η απελπισία έκανε πολλούς να δεχτούν αποζημίωση. Η ανταλλαγή ή η αποζημίωση έβαλε την τελευταία της σφραγίδα στη διχοτόμηση. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που πετύχαμε πιο πολύ.
Το Βαρώσι: Το Βαρώσι που πέρασε στα χέρια του τουρκικού στρατού το 1974 είναι μια από τις πιο ελκυστικές γωνιές του νησιού. Είναι κλειστό από την εισβολή και εντεύθεν. Τα φίδια και οι νυφίτσες κυκλοφορούν ελευθέρα στην πόλη. Η τουρκική πλευρά το κρατάει στο τραπέζι ως διαπραγματευτικό ατού εδώ και 34 χρόνια. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πίεση από τους Τουρκοκύπριους προοδευτικούς για παράδοση της πόλης στους παλιούς της κατοίκους ή για άνοιγμά της για εγκατάσταση υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ. Οι δε φωνές που επιμένουν γι' αυτό στην ελληνοκυπριακή πλευρά ακούγονται πολύ αδύναμες. Ούτως ή άλλως, στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχει σοβαρό κίνημα κατά της τουρκικής κατοχής στο νησί, όπως παλιά. Υπάρχουν ακόμη και κάποιοι που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνουν "Κατακλυσμό" με τους Τουρκοκύπριους και γιορτάζουν κάτω από την σκιά των βομβαρδισμένων ξενοδοχείων του Βαρωσιού.
Τα Εβραϊκά Κεφάλαια: Αυτή είναι μια από τις πιο θετικές εξελίξεις για εμάς. Οι πλούσιοι Εβραίοι φίλοι μας παίρνουν στα χέρια τους το βορρά όλο και πιο πολύ. Πιστεύουμε ότι αν τους υποστηρίξουμε περισσότερο στις προσπάθειές τους αυτές, θα βγούμε και εμείς πιο κερδισμένοι.
Ναρκωτικά, Βρόμικο Χρήμα κλπ: Το νησί είναι μια μοναδική γέφυρα στο ρόλο του διαμετακομιστικού κέντρου. Είμαστε εξαιρετικά κερδισμένοι από το γεγονός ότι δεν μπορεί να επέμβει η Ιντερπόλ και το διεθνές δίκαιο στο βορρά με τη δικαιολογία ότι δεν αναγνωρίζεται. Ξέρετε, πάντα χρειαζόμασταν τέτοια παράνομα κομμάτια γης. Μπορούμε να στέλλουμε στο βόρειο τμήμα του νησιού τους ανθρώπους μας οι οποίοι αποκαλύπτονται σε κάποιες χώρες. Άλλωστε, υπάρχουν και μερικοί που προστατεύονται με επιτυχία και τώρα εκεί.
Κύριε Πρόεδρε,
Μπορείτε να επιλέξετε την Κύπρο για διακοπές. Διαθέτει θάλασσα, αμμουδιά, ήλιο και μπόλικους μεζέδες.

Κωδικός άρθρου: 798814
ΠΟΛΙΤΗΣ - 09/06/2008, Σελίδα: 6

Read more...

Το άκρως απόρρητο «σχέδιο Κίσινγκερ» για το Αιγαίο


Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξη του στην ‘Γενι Σαπάκ’ στις 25.6.2008 δήλωνε πως “Το σχέδιο Ανάν δεν κατέβηκε από τον ουρανό” είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων 40ετών και εφόσον δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα 40 χρόνια, έτσι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και το σχέδιο Ανάν”,

Το άκρως απόρρητο «σχέδιο Κίσινγκερ» για το Αιγαίο
«Η Ελλάδα θα χρειασθεί να κάνει τις πιο σοβαρές παραχωρήσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο στάτους κβο»

Τον ΜάΪο του 1976 ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δρ Χένρι Κίσινγκερ είχε αποφασίσει να αναμειχθεί ο ίδιος σε μια προσπάθεια μεσολάβησης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Κωνσταντίνος Καραμανλής και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, είχαν συμφωνήσει στη διαπραγμάτευση των διμερών εκκρεμοτήτων χωρίς να καταλήξουν ποτέ σε θετικά αποτελέσματα. Ο Κίσινγκερ είχε ζητήσει από το Τμήμα Αναλύσεων και Πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συντάξει μια μακροσκελή έκθεση για την ιστορία των προβλημάτων του Αιγαίου αλλά και τα πιθανά σενάρια επίλυσής τους. «Το Βήμα» φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα την άκρως απόρρητη έκθεση που αποχαρακτηρίστηκε πριν από λίγο καιρό από τα αμερικανικά αρχεία. Η έκθεση αυτή με τίτλο «Η αμερικανική πολιτική στο Αιγαίο» δόθηκε στον αμερικανό υπουργό στις 17 Μαΐου 1976 και αποτέλεσε στη συνέχεια τη βάση ενός «σχεδίου Κίσινγκερ», που δεν καρποφόρησε ως το 1977, οπότε και ο κ. Κίσινγκερ έφυγε από την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το σχέδιο προέβλεπε είτε μια φόρμουλα διευθέτησης των εκκρεμοτήτων στο Αιγαίο βάσει ενός πάρε-δώσε σε ζητήματα όπως τα 12 μίλια και ο ελληνικός εναέριος χώρος είτε πάλι μια λύση-πακέτο για Κύπρο και Αιγαίο ταυτόχρονα. Σε κάθε περίπτωση η έκθεση υπογράμμιζε ότι «η Ελλάδα θα χρειασθεί να κάνει τις πιο σοβαρές παραχωρήσεις, σε σύγκριση με το προηγούμενο στάτους κβο». Σε λίγες ημέρες αρχίζει μία ακόμη επίσημη προσπάθεια επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πόσο λίγο έχουν αλλάξει ορισμένα από τα προβλήματα που εμπόδιζαν την επίτευξη συμφωνίας, όπως το αδιέξοδο στο Κυπριακό και η επιμονή της Αγκυρας να αποφύγει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλεί πόσο πιο ανισοβαρής είναι πλέον η ατζέντα των ελληνοτουρκικών εκκρεμοτήτων, σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Το 1976 θεωρείτο «ιστορική πρακτική» η μη παραβίαση από τα τουρκικά αεροσκάφη του εναέριου χώρου των 10 μιλίων γύρω από τα ελληνικά νησιά και οι περίφημες «γκρίζες ζώνες» δεν είχαν καν εμφανισθεί στο προσκήνιο. Ακολουθεί το κείμενο της έκθεσης.

«Η αμερικανική πολιτική στο Αιγαίο»


«Από τον Ιούλιο του 1974 και μετά η Κύπρος αποτελεί τη βασική πηγή έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι συνεχιζόμενες όμως διενέξεις γύρω από το Αιγαίο μπορεί - πολύ περισσότερο από ό,τι η Κύπρος - να προκαλέσουν άμεση σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, είτε από λάθος είτε βάσει σχεδίου. Ο Μπίτσιος (σ.σ.: πρόκειται για τον Δημήτρη Μπίτσιο, υπουργό Εξωτερικών της τότε κυβέρνησης Καραμανλή) μάς εξήγησε τον Απρίλιο (1976) πως οι Ελληνες ανησυχούν μήπως οι Τούρκοι κάνουν κάποια προκλητική στρατιωτική ή άλλη ενέργεια για να ενισχύσουν τις διεκδικήσεις τους σε θαλάσσιες περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί δικές της. Η τουρκική κυβέρνηση δέχεται εξάλλου μεγάλες εσωτερικές πιέσεις για να δείξει πως δεν δέχεται μια κατάσταση στην οποία το Αιγαίο εμφανίζεται ως ελληνική λίμνη.

Επί της αρχής τα ζητήματα του Αιγαίου θα μπορούσαν να λυθούν με μια διαπραγμάτευση, αν όχι πάνω σε νομική βάση, με πρακτικούς συμβιβασμούς σε θέματα όπως η κοινή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Το πρόβλημα είναι πως τα πραγματικά ζητήματα εμπλέκονται με άλλα, πολύ πιο δυσεπίλυτα, όπως θέματα κυριαρχίας και εθνικών εγωισμών. Παρά το γεγονός πως έχουν γίνει πολύ σοβαρές διαπραγματεύσεις, η επίτευξη συμφωνίας έχει μπλοκαρισθεί από τη γενικότερη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και - κυρίως - το αδιέξοδο στην Κύπρο.

Ως τώρα οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει την άμεση ανάμειξή τους στη διένεξη του Αιγαίου. Εχουμε περιορισθεί στην αποθάρρυνση στρατιωτικών ενεργειών και την προτροπή στις δύο πλευρές να αρχίσουν τον διάλογο. Η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών (Χένρι Κίσινγκερ) στον Μπίτσιο στις 10 Απριλίου ξεπέρασε αυτή τη θέση στο σημείο που ανέφερε πως "οι ΗΠΑ θα είναι ενεργά και κατηγορηματικά αντίθετες στην επιβολή στρατιωτικής λύσης από μία από τις δύο χώρες". Αν και η θέση αυτή είναι ισορροπημένη, δεν αποτελεί την εγγύηση έναντι επιθετικών τουρκικών ενεργειών που ζητούσε η Ελλάδα. Της δίνει όμως τη βάση για να επιδιώξει τη βοήθειά μας στην αποτροπή ή απόκρουση τουρκικών ενεργειών, όπως πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά, γυμνασίων σε ορισμένες περιοχές ή ακόμη και της αποστολής ερευνητικού σκάφους σε αμφισβητούμενες περιοχές.

Εχουμε κάθε λόγο να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να εμπλακούμε στην κρίση του Αιγαίου. Είναι προς το συμφέρον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προωθήσουμε μια λύση των εκκρεμοτήτων του Αιγαίου ή τουλάχιστον να μην αφήσουμε να μετατραπούν σε πηγή σύρραξης».

Στη συνέχεια αναφέρονται στην έκθεση οι βασικές πτυχές του προβλήματος του Αιγαίου. Για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας τονίζεται πως δεν μπορεί να λυθεί εύκολα με την παραπομπή του και μόνο στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτή η μεθόδευση θα μπορούσε να είναι κομμάτι μιας τελικής συμφωνίας. Ειδικότερα θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να κάνει τις υποχωρήσεις που απαιτεί μια συμφωνία.

«Το πετρέλαιο στο Αιγαίο»

«Το πρόβλημα του Αιγαίου επιδεινώθηκε μετά την ανακάλυψη πετρελαίου από την Ελλάδα έξω από τη Θάσο το 1973. Η πιθανότητα να βρεθούν νέα κοιτάσματα καθιστά απολύτως πραγματικό το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδος. Δημιουργεί ακόμη τον κίνδυνο σύγκρουσης αν οι Τούρκοι προχωρήσουν σε εξερευνήσεις περιοχών που διεκδικούν ως δικές τους οι Ελληνες. Την ίδια στιγμή η ύπαρξη κοιτασμάτων που θέλουν και οι δύο χώρες μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον τους για τη λύση του προβλήματος ή να οδηγήσει στην κοινή εκμετάλλευσή τους. Σε διαφορετική περίπτωση η ένταση στην περιοχή μπορεί να μην επιτρέψει την εκμεταλλευσή τους.

Πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας τονίζουν πάντως πως το Αιγαίο δεν είναι πιθανό να δώσει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου ή αερίου. Ως σήμερα μόνο ένα εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα έχει βρεθεί στο Αιγαίο. Ενα κονσόρτσιουμ αμερικανικών εταιρειών υπό την OCEANIC ανακάλυψε το κοίτασμα του Πρίνου κοντά στη Θάσο.

(....)

Το πετρέλαιο εκεί είναι όμως κακής ποιότητος και αρκετά βαρύ.

(.....)

Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν έχει ανακαλυφθεί πετρέλαιο στην αμφισβητούμενη περιοχή στο Αιγαίο. Οι έρευνες στη Θάσο δεν δείχνουν πιθανότητες ανακάλυψης στην περιοχή αυτή.

(.... )

Πρόσφατες αναφορές από την πρεσβεία της Αθήνας δείχνουν ότι η αμφισβητούμενη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου είναι τρίτη σε προτεραιότητα για ελληνικές έρευνες. Η πρώτη προτεραιότητα είναι το Βόρειο Αιγαίο, όπου έχουν βρεθεί 25 πολλά υποσχόμενες περιοχές έξω από τα όρια της OCEANIC. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η περιοχή του Ιονίου.

«Η καρδιά του ζητήματος»

Το ιστορικό των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα δύο βασικά ζητήματα του Αιγαίου, την υφαλοκρηπίδα και τον έλεγχο του εναέριου χώρου, δείχνει ποια είναι η καρδιά του προβλήματος: η αμοιβαία καχυποψία, για να μην πούμε κάτι παραπάνω, μεταξύ των δύο λαών.

Οι δύο κυβερνήσεις διαπραγματεύονταν και είχαν φτάσει στο σημείο που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό βάζοντας προσεκτικά όλα τα κομμάτια του παζλ. Παρ' όλα αυτά οι συνομιλίες μετά από μερικούς γύρους κατέρρευσαν. Το συμπέρασμα είναι πως οι δύο πλευρές προσπάθησαν να βρουν λύση αλλά το ρίσκο της αποτυχίας ήταν μικρότερο από το ρίσκο της συμφωνίας.

Οι κίνδυνοι προέρχονται προφανώς από την εσωτερική πολιτική κατάσταση των δύο χωρών. Ο Καραμανλής ελέγχει τη Βουλή πλήρως αλλά φοβάται οιαδήποτε συμφωνία θα πληγώσει την ελληνική υπερηφάνεια και το αίσθημα ασφάλειας. Πάνω απ' όλα φοβάται μήπως προκαλέσει ένα πραξικόπημα. Ο Ντεμιρέλ από την πλευρά του έχει να αντιμετωπίσει τον στρατό και βασίζει την παραμονή του στην εξουσία σε δύο εθνικιστικά, ακροδεξιά κόμματα. Εχει να αντιμετωπίσει εκλογική αναμέτρηση το 1977.

Και για τις δύο κυβερνήσεις η συνέχιση της έντασης μοιάζει πιο εύκολη από την εξεύρεση ενός συμβιβασμού.

«Τα στοιχεία του συμβιβασμού»

(.... )

Οπως φάνηκε από τις ως τώρα διαπραγματεύσεις, υπάρχουν εφικτοί συμβιβασμοί για όλα τα θέματα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να δημιουργηθούν πακέτα λύσης 2-3 προβλημάτων. Ακολουθούν τα πιο πιθανά σενάρια για κάθε θέμα.

* Χωρικά ύδατα

Οι Τούρκοι δεν δέχονται τον ελληνικό ισχυρισμό πως κάθε νησί έχει τα δικά του χωρικά ύδατα αλλά έχουν συμφιλιωθεί με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με βάση το όριο των 6 μιλίων. Οι Ελληνες κατανοούν πως η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την επέκταση στα 12 μίλια σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. Μια συμφωνία σε αυτό το θέμα θα περιέχει:

* Διατήρηση των έξι μιλίων για τα περισσότερα νησιά στο Αιγαίο.

* Την αποδοχή από την Τουρκία των 12 μιλίων για τα ελληνικά νησιά που δεν βρίσκονται σε περιοχές συγκρουόμενων συμφερόντων (π.χ. Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σκύρος και ενδεχομένως Κυκλάδες).

* Το όριο των 12 μιλίων για τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας και την ακτή της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Το όριο των 12 μιλίων στην τουρκική ακτή στο Αιγαίο, εκτός από τις περιπτώσεις όπου τα ελληνικά νησιά βρίσκονται κοντά, οπότε απαιτείται η εφαρμογή του νόμου της ίσης απόστασης.

* Αν η Ελλάδα δήλωνε ότι δεν διεκδικεί τα 12 μίλια σε όλο το Αιγαίο, θα βελτίωνε την ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Αλλιώς αυτή η ελληνική υποχώρηση θα έπρεπε να εξισορροπηθεί από μια αντίστοιχη, που δεν είναι εμφανής σε αυτό θέμα. Ισως να μπορεί να βρεθεί σε κάποιο άλλο.

* Η υφαλοκρηπίδα και η εκμετάλλευσή της

Είναι σαφές από την ιστορία των διαπραγματεύσεων και τη νομική μας ανάλυση ότι:

1) Δεν υπάρχει διεθνής συνθήκη που να δίνει σαφή λύση για την υφαλοκρηπίδα.

2) Ακόμη και αν υπήρχε, η Τουρκία θα επέμενε στη διαπραγμάτευση παρά τη διαιτησία για την επίλυση του προβλήματος.

3) Η Ελλάδα θα επιμένει σε έναν εμφανή ρόλο για το Διεθνές Δικαστήριο, προκειμένου να βρεθεί το πέπλο που θα καλύψει τους συμβιβασμούς που θα χρειασθεί να κάνει από τις αρχικές της θέσεις.

(...)

Με δεδομένο πως δεν θα υπάρξει σύντομα αμοιβαία αποδεκτή οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, είτε μέσω διαπραγματεύσεων είτε μέσω διαιτησίας, μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για τη διενέργεια κοινών ερευνών ή και την κοινή εκμετάλλευση σε κάποια ζώνη του Ανατολικού Αιγαίου (...). Αυτό θα μπορούσε να γίνει ως εξής:

* Η Ελλάδα και η Τουρκία να συμφωνήσουν στην κοινή εκμετάλλευση μιας ζώνης στο Ανατολικό Αιγαίο αλλά να την καθυστερήσουν ώσπου το Διεθνές Δικαστήριο να αποφασίσει όχι τα όρια της υφαλοκρηπίδας αλλά τα κριτήρια βάσει των οποίων θα ορισθούν αυτά (π.χ. ο ρόλος ειδικών συνθηκών κ.ά.).

* Οι δύο χώρες να προχωρήσουν σε κοινή εκμετάλλευση, η οποία θα υλοποιείται παράλληλα με την παραπομπή του θέματος στο Δικαστήριο.

* Η συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης μπορεί να συνοδευθεί από μια συμφωνία περαιτέρω διαπραγμάτευσης για το τι και πώς θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο...

Η πρώτη λύση βρίσκεται στη μέση των ελληνικών και τουρκικών συμφερόντων ενώ η δεύτερη και η τρίτη κλίνουν περισσότερο προς την τουρκική επιθυμία να επιτευχθεί συμφωνία για τη συνεκμετάλλευση χωρίς διαιτησία... Για τους Ελληνες, να μοιρασθούν την εκμετάλλευση του Αιγαίου ως αντάλλαγμα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους από την Τουρκία (όπως π.χ. με τη μορφή της παροχής δικαιωμάτων από την Ελλάδα) είναι πιθανό, για τους Ελληνες να κάνουν κάτι τέτοιο χωρίς τουρκική αναγνώριση των δικαιωμάτων τους θα είναι πολύ δύσκολο...

«Στρατιωτικές δραστηριότητες»

Είναι μάλλον απίθανο η Τουρκία να διαλύσει την 4η Στρατιά της με έδρα τη Σμύρνη, εκτός αν προχωρήσει πολύ η ελληνοτουρκική προσέγγιση. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, η ελληνική στρατιωτική παρουσία στα νησιά καθώς και οι αναγνωριστικές πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από αυτά δεν θα έχουν κανένα νόημα. Ο περιορισμός τέτοιου τύπου στρατιωτικών ενεργειών θα μπορούσε πάντως να μειώσει την ένταση και να συμπεριλαμβάνει:

* Τη δέσμευση της Τουρκίας να μην ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της 4ης Στρατιάς να διεξάγει επιθετικές ενέργειες εναντίον των νησιών.

* Τη δέσμευση, ενδεχομένως ιδιωτική, της Ελλάδας να μειώσει τις δυνάμεις της στα νησιά, έστω και συμβολικά, και να μην πετά πάνω από την ηπειρωτική Τουρκία.

* Την παράλληλη δέσμευση της Τουρκίας να μην πετά πάνω από τα νησιά.

* Την αποχή από προκλητικές ενέργειες ή τουλάχιστον τη συμφωνία σε ένα σύστημα προειδοποιήσεων για τη διεξαγωγή γυμνασίων στο Αιγαίο.

Μια τέτοια σταδιακή συμφωνία θα μπορούσε να μειώσει την ένταση. Οι αρχές του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη διαπραγμάτευσή της...

* Ο εναέριος χώρος και ο έλεγχός του

Οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις έδειξαν ότι η Τουρκία δεν επιχειρούσε να επεκτείνει το FIR της στο Αιγαίο και πως ένα σύστημα αμοιβαίας προειδοποίησης για πτήσεις κοντά στη γραμμή που χωρίζει τα δύο FIR ήταν εφικτό, εφόσον υπήρχε πολιτική βούληση. Με βάση τις συνομιλίες του περασμένου χειμώνα, μια συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει:

* Την επιστροφή στο σύστημα διαχείρισης των πτήσεων στο Αιγαίο που ίσχυε πριν από την κρίση. Η περιοχή θα άνοιγε πάλι για πτήσεις αεροσκαφών.

(...)

Η Τουρκία θα συμφωνήσει, όποια και αν είναι τα νομικά της επιχειρήματα για τα 10 μίλια του ελληνικού εναέριου χώρου, να συνεχίσει την ιστορική της πρακτική και να σέβεται τη ζώνη των 10 μιλίων γύρω από τα ελληνικά νησιά. Θα επικαλεσθεί λόγους ασφαλείας.

* Μια τέτοια τουρκική κίνηση θα άρμοζε απόλυτα με μια δήλωση της Ελλάδας πως δεν θα ασκήσει παντού στο Αιγαίο το δικαίωμα της επέκτασης στα 12 μίλια.

* Αλλα θέματα

Ολα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια καλύτερη ατμόσφαιρα ή να συνεισφέρουν σε μια συνολική συμφωνία. Εκτός από την ανταλλαγή πληθυσμών, που θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγική, άλλα βήματα θα μπορούσε να είναι:

* Η επαναδιατύπωση της προσήλωσης των δύο χωρών στις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

* Η δέσμευση για προσήλωση της Τουρκίας στη Λωζάννη σε σχέση με το στάτους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
" Το κορυφαίο ζήτημα "

Τα μίση και οι φόβοι που έχουν συσσωρευθεί εδώ και αιώνες αναζωπυρώνονται συνεχώς από διάφορες κρίσεις και δεν μπορούν να εξαφανισθούν εύκολα. Κρίσεις όπως αυτή της Κύπρου ή του Αιγαίου προκαλούν νέους φόβους: πως η Τουρκία θέλει να επιβάλει την ηγεμονία της στο Αιγαίο, πως η Ελλάδα θέλει να κάνει το Αιγαίο ελληνική λίμνη, πως ο ένας θέλει να απομονώσει τον άλλο διεθνώς. Ολα αυτά εμποδίζουν την επίλυση προβλημάτων που επιδέχονται πρακτικών λύσεων. Το ίδιο δε θα ίσχυε ακόμη και αν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας ένιωθαν πιο σταθερές από ό,τι σήμερα. Το ερώτημα-κλειδί είναι αν κάποιο κομμάτι των ελληνοτουρκικών εκκρεμοτήτων μπορεί να λυθεί χωρίς να λυθούν όλα τα προβλήματα, δηλαδή η Κύπρος και το Αιγαίο μαζί...

Η ιστορία των ελληνοτουρκικών προσεγγίσεων δεν είναι εντελώς απογοητευτική. Οι Ελληνες και οι Τούρκοι έχουν καταφέρει να λύσουν κάποια προβλήματά τους στο παρελθόν. Εχουν λόγο να το κάνουν και τώρα. Το Αιγαίο έχει πολλές πτυχές, επί των οποίων θα μπορούσε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Η Ελλάδα όμως θα χρειασθεί να κάνει τις πιο σοβαρές παραχωρήσεις, σε σύγκριση με το προηγούμενο στάτους κβο. Οι φόβοι της για το μέγεθος και την ισχύ της Τουρκίας είναι μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους τουρκικούς. Τι θα μπορούσε να ηρεμήσει την Ελλάδα και να την κάνει να συμφιλιωθεί με υποχωρήσεις στο Αιγαίο, την ίδια στιγμή που θα καλείτο να αφήσει κατά μέρος το μεγαλύτερο παράπονό της, την Κύπρο;

Ενα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι το εξής:

* Και οι δύο χώρες θα επαναδιατυπώσουν την απόφασή τους να συνεχίσουν τις σχέσεις τους βάσει της συμφωνίας του 1923. Θα αποκηρύξουν ρητά κάθε εδαφική διεκδίκηση, ασφαλώς και κάθε ηγεμονική βλέψη. Ετσι θα διασφαλισθεί το στάτους κβο γύρω από την ελληνική μειονότητα και το Πατριαρχείο στην Τουρκία.

* Και οι δύο πλευρές θα δηλώσουν ότι σέβονται τη συνθήκη του 1947 για τη μεταβίβαση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, η οποία προέβλεπε τη μη στρατιωτικοποίησή τους. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να υλοποιήσει τη δέσμευση αυτή αμέσως αλλά θα δώσει κάτι στην Τουρκία με σχετική αξία.

* Οι δύο πλευρές θα δηλώσουν ότι είναι πίστες στο ΝΑΤΟ... Ειδικότερα δε στο άρθρο 1, που καλεί τα μέλη της Συμμαχίας να επιλύουν τις διεθνείς τους διαφορές με ειρηνικά μέσα.

Αυτά τα αρχικά μέτρα θα μπορούσαν να συνοδευθούν από άλλα, σχετικώς εύκολα:

* Δήλωση της Ελλάδας πως δεν διεκδικεί τα 12 μίλια για όλα τα νησιά του Αιγαίου.

* Την υπόσχεση της Τουρκίας να μην πετάει μέσα στα 10 μίλια γύρω από τα νησιά.

* Τη δέσμευση για την αποτροπή μιας τυχαίας στρατιωτικής σύγκρουσης.

Ολα αυτά θα μπορούσαν να είναι ο πρόλογος για μια διαπραγμάτευση για τα πιο δύσκολα θέματα. Θα ήταν αρκετά για να επιλυθούν συγκεκριμένα προβλήματα στο Αιγαίο; Ισως. Αν όχι, υπάρχει μόνο ένα ακόμη πρακτικό βήμα που θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα: να εμπλέξει κανείς το Κυπριακό, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε μια φόρμουλα εξισορρόπησης των προβλημάτων του Αιγαίου».

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
ΒΗΜΑ Κυριακή 10 Μαρτίου 2002

Read more...

Μπαγκίς: Η Τουρκία διαθέτει καλή θέληση...


Στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξή της στην ΕΕ και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο, υποστήριξε χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας Εγκεμέν Μπαγκίς, σε ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μπαγκίς επεσήμανε ότι «είναι ένας παλιός και έμπιστος φίλος της Τουρκίας» και σημείωσε την «καλή χημεία» μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών, γεγονός που, όπως ανέφερε, συμβάλλει θετικά στην επίλυση των διμερών θεμάτων.

Παράλληλα, «εσωτερικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» χαρακτήρισε την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης, τονίζοντας ότι «οι Ελληνορθόδοξοι Τούρκοι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους, γεγονός που μας υποχρεώνει να αναζητούμε τρόπους εντός του τουρκικού δικαιϊκού συστήματος ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους».
Ο κ. Μπαγκίς υποστήριξε δε πως «και η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αφουγκραστεί τις ανάγκες της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε «αμοιβαιότητα» μεταξύ των δύο θεμάτων, αλλά σε «ταυτόχρονες δράσεις, για ένα κοινό πνεύμα καλής θέλησης».
«Εμείς από την πλευρά μας διαθέτουμε την καλή θέληση αλλά δεν έχουμε δει από τους γείτονες μας να επιδεικνύουν το ίδιο πνεύμα καλής θέλησης», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στις συνομιλίες για την εξεύρεση μιας «δίκαιης λύσης».
Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά ο Τούρκος αξιωματούχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη η ΕΕ να εφαρμόσει τις αποφάσεις της για τη χορήγηση βοήθειας προς τους Τουρκοκύπριους ώστε να εξέλθουν από τη απομόνωση στην οποία έχουν περιέλθει, ενώ επικαλέστηκε την περίπτωση της Ταϊβάν, ως παράδειγμα σύναψης εμπορικών δεσμών με μια χώρα που δεν οδηγεί στη διεθνή αναγνώρισή της.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν η Τουρκία να φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ όταν δεν αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος της, ο Μπαγκίς ανέφερε πως «το γεγονός ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτέλεσε προαπαιτούμενο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ούτε για την ένταξη της Τουρκίας»!
«Αποτελεί μια πραγματικότητα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χώρες, δύο πρόεδροι, δύο κοινοβούλια, δύο συστήματα, δύο διοικήσεις και το γεγονός ότι εμείς αναγνωρίζουμε το ένα, ενώ οι Έλληνες αναγνωρίζουν το άλλο δεν σημαίνει ότι οι δύο χώρες δεν μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά», τόνισε.

Read more...

Η Άγκυρα προσπαθεί να επιβάλλει τους δικούς της όρους για το Αιγαίο.......7 Τούρκικα "κόλπα" ανησυχούν το Πεντάγωνο


Επτά επικίνδυνες και ανησυχητικές στρατιωτικές τακτικές εφαρμόζει με επιμονή το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα σε Αιγαίο και Έβρο, με στόχο να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της κατά της Ελλάδας και να επιβάλει την ατζέντα της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η καταγραφή των νέων αμιγώς στρατιωτικού χαρακτήρα προκλήσεων, που χαρακτηρίζονται από ένταση, έκταση και συστηματικότητα, έγινε από έμπειρους επιχειρησιακούς αξιωματικούς των Γενικών Επιτελείων στο πλαίσιο συνολικής ανάλυσης τόσο των δεδομένων της διπλής άσκησης Θαλασσόλυκος και Έφες που έγινε στο Αιγαίο πριν από μερικές εβδομάδες, όσο και σειράς άλλων πρόσφατων ενεργειών.
Οι 7 κινήσεις που προβληματίζουν το Ελληνικό Πεντάγωνο για το τι ενδεχομένως σκαρώνει η Τουρκία είναι:

1. Οι αυξανόμενες υπερπτήσεις ελληνικών νησιών- που πλέον γίνονται πάνω από τρία κατοικημένα νησιά- σε χαμηλό ύψος και πολλές φορές με σχηματισμούς κρούσης.
2. Η επιθετική αναγνώριση- αναχαίτιση ελληνικών μαχητικών στο κέντρο του Αιγαίου, με συχνότερο πλέον ρυθμό.
3. Ο προσανατολισμός των ασκήσεών τους - όπως οι τελευταίες Θαλασσόλυκος και Έφες- όχι πλέον σε διάταξη εικονικού αεροναυτικού αποκλεισμού κάποιου νησιού του Ανατολικού Αιγαίου όπως πρόσφατα, αλλά στη δημιουργία αντίστοιχου «τείχους» κατά μήκος του 25ου Μεσημβρινού ανατολικά του οποίου υποστηρίζουν με ανεδαφικούς ισχυρισμούς ότι πρέπει να έχουν τον έλεγχο στις πτήσεις και στην έρευνα και διάσωση.
4. Η υλοποίηση- πάλι στο πλαίσιο της τελευταίας άσκησης- ταχείας και προστατευόμενης αερομεταφοράς ενός πλήρως εξοπλισμένου τάγματος Ειδικών Δυνάμεων με 52 ελικόπτερα.
5. Η τάση να αντιδρούν όλο και συχνότερα τελευταία οι Τούρκοι πιλότοι κατά τη διαδικασία αναγνώρισης- αναχαίτισης και να επιδιώκουν εμπλοκή σε (εικονικές) αερομαχίες κατά τις οποίες και πολλές φορές φθάνουν στα άκρα.
6. Οι δύο «έφοδοι» μέχρι το Σούνιο και το Κάβο Ντόρο τουρκικών πολεμικών πλοίων εντός του 2009 που ενεργοποίησαν, λόγω της προκλητικότητας, την «κόκκινη γραμμή» επικοινωνίας.
7. Η αντικατάσταση- σχετικά πρόσφαταμεγάλου μέρους του αρματικού δυναμικού της στον Έβρο και γενικότερα την Ανατολική Θράκη, από άλλα πιο σύγχρονα άρματα με νέου τύπου πυρομαχικά.
Έμπειροι στρατιωτικοί εκτιμούν ότι η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας ενδέχεται να σχετίζεται με την προσπάθεια της Άγκυρας να προκαλέσει, μέσω ενός σεναρίου έντασης, έναν ελληνοτουρκικό διάλογο με ατζέντα που θα έχει καθορίσει, εν πολλοίς, με απειλές, εκβιασμούς και ίσως τετελεσμένα. Όπως επίσης, με την προσπάθειά της να επιβάλει σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο τις δίκες της απόψεις όσον αφορά τη δομή διοίκησης και τον έλεγχο στην περιοχή του Αιγαίου.
Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σκοπεύει να θέσει το θέμα των προκλήσεων στο Αιγαίο στον Τούρκο ομόλογό της στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του ΟΑΣΕ αύριο στην Κέρκυρα- κάτι που σκόπευε να κάνει και ο κ. Καραμανλής στον κ. Ερντογάν. Στην ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας ως τον πυρήνα του προβλήματος της διεθνούς ασφάλειας αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Άμυνας κ. Ε. Μεϊμαράκης σε ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία επίσης κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

Read more...

Ως θύματα της λαθρομετανάστευσης εμφανίζονται οι Τούρκοι!


Η κυβέρνηση Ερντογάν, ενοχλημένη από την αρνητική αναφορά στην Τουρκία στο θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «απαιτεί» να «μοιράσουν το βάρος» η Ε.Ε. και η Τουρκία.
Στη σχετική ανακοίνωση η Αγκυρα επικαλείται τη γεωγραφική θέση της και τη γειτνίασή της «με ασταθείς περιοχές του κόσμου», για να διαβεβαιώσει ότι «συνεχίζει αποφασιστικά τον αγώνα της» για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Εκφράζει ακόμα την «ενόχλησή της» από τη στάση των 27 απέναντι «σε μια υποψήφια χώρα με εν εξελίξει ενταξιακές διαπραγματεύσεις» διότι «... η αναφορά που έγινε στην Τουρκία (σ.σ. στο Συμβούλιο Κορυφής) απέχει πολύ από το να απηχεί αυτή την εταιρική προσέγγιση(!!!).

Και για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία για το πώς εννοεί «την εταιρική σχέση» στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η Αγκυρα απαιτεί «την υποστήριξη από τους ευρωπαϊκούς εταίρους με την έννοια του διαμοιρασμού του βάρους, στο οποίο οδηγεί η λαθραία μετανάστευση...».
Σημειώνεται ότι στην ίδια ανακοίνωση ουδέν αναφέρεται, φυσικά, στην υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη Συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών, που έχει υπογράψει με την Ελλάδα από το 2001 και ουδέποτε έχει εφαρμόσει, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ήδη σε ελληνικό έδαφος 140.000 λαθρομετανάστες που δεν επαναπροωθούνται. Το θέμα της λαθρομετανάστευσης αναμένεται να συζητηθεί κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας το Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.
Η συνάντηση αυτή αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς η κ. Μπακογιάννη σε συνεντεύξεις της σε ξένα πρακτορεία σηκώνει τους τόνους της ελληνικής δυσφορίας απέναντι στην Αγκυρα, λόγω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Read more...

Milliyet: Συμμορίες δολοφόνων οι Έλληνες.... Τα πλοκάμια της ΜΙΤ στην Θράκη μέσα από τον τουρκόφωνο τύπο!!!


Γνωστή είναι η ανθελληνική δράση της τουρκόγλωσσης εφημερίδας Millyet, που εκδίδεται στην Ξάνθη, από εντεταλμένα όργανα του Τουρκικού Προξενείου. Η συγκεκριμένη εφημερίδα, αντανακλά την προπαγάνδα που διαχέεται στην Ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με καταγέλαστα, ανιστόρητα και αναπόδεικτα κείμενα που υπαγορεύονται από τα γραφεία της ΜΙΤ (Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών) και που σαν κυρίαρχο αλλά και μοναδικό σκοπό έχουν να διαστρεβλώσουν την ιστορία αλλά και το παρόν στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εμφυτεύοντας ταυτόχρονα –σε όσους περισσότερους είναι δυνατόν- απέχθεια και μίσος προς την Ελλάδα.

Ο σχολιασμός του καθηγητή Νεοκλή Σαρρή, σε πρόσφατο εξόφθαλμα ανιστόρητο και πλήρους μισελληνισμού άρθρο του συντάκτη της Millyet, γίνεται ιδιαίτερα καυστικός αλλά και ξεγυμνώνει την Τουρκική προπαγάνδα, η οποία προσπαθεί να εμφανίσει τους Έλληνες ως έναν λαό ληστών, βιαστών και δολοφόνων που επιτέθηκαν στους ανυποψίαστους πολίτες της Τουρκίας προκειμένου να τους στερήσουν το υπέρτατο αγαθό τους, δηλαδή να είναι Τούρκοι!
Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη προπαγανδιστική και εξτρεμιστικού περιεχομένου φυλλάδα, η οποία συντάσσεται και τυπώνεται εντός της Ελληνικής Επικράτειας και στην πόλη της Ξάνθης, επιτίθεται στον Ελληνισμό. Για την ακρίβεια, δεν έχει υπάρξει ούτε μία έκδοσή της που να μην διαχέεται από πλήρη ανθελληνισμό, και εμφανώς καθοδηγούμενη από την Άγκυρα προσπαθεί συστηματικά να ενσπείρει τον φανατισμό και το μίσος στους Έλληνες μουσουλμάνους κατοίκους της Θράκης προς τους Έλληνες χριστιανούς κατοίκους της ακριτικής αυτής περιοχής.
Τα δύο βίντεο που ακολουθούν, εισάγουν μία νέα προσέγγιση για πληροφόρηση από το ιστολόγιο, προκειμένου οι φωνές των ειδημόνων, όπως είναι ο κύριος Νεοκλής Σαρρής, να ακούγονται και να ισχυροποιούν τα επιχειρήματα όλων μας απέναντι στον δεδηλωμένο Τουρκικό επεκτατισμό εις βάρος της Ελλάδας.

Read more...

“Προσπαθούν να σπιλώσουν το στρατό” λέει ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας


Σε εκστρατεία σπίλωσης των Ενόπλων Δυνάμεων αποδίδει ο Τούρκος επιτελάρχης Ιλκέρ Μπασμπούγ τα δημοσιεύματα για στρατιωτικό σχέδιο ανατροπής της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης Ερντογάν. «Ο στρατός δεν θα μείνει απλός θεατής σε μία κλιμακούμενη εκστρατεία για τη δυσφήμησή του» είπε…

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας ζήτησε να αναλάβει πολιτικό δικαστήριο να διερευνήσει ποιος κρύβεται πίσω από το επίμαχο έγγραφο για στρατιωτική συνωμοσία που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην φιλελεύθερη καθημερινή εφημερίδα Taraf.

Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ δήλωσε ότι στόχος είναι η διαίρεση του στρατού, μεταδίδει το Reuters.

«Τη στιγμή που σημαντικά γεγονότα βρίσκονται σε εξέλιξη ανά τον κόσμο, κυρίως στο Ιράν [...] η Τουρκία ξόδεψε ματαίως πολλή ενέργεια για ένα κομμάτι χαρτί» δήλωσε ο Ιλκέρ Μπασμπούγ, απαιτώντας να μπει τέλος στην πολεμική γύρω από το φερόμενο σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

Ο στρατηγός Μπασμπούγ υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τη στρατιωτική δικαιοσύνη, το έγγραφο ήταν πλαστό, και υπογράμμισε ότι ο στρατός «δεν θα παραμείνει απλός θεατής απέναντι σε μία κλιμακούμενη εκστρατεία που οργανώθηκε για την δυσφήμησή του».

«Είμαστε ένας θεσμός προσηλωμένος στο Σύνταγμα και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν από τις τάξεις μας να προβεί σε ενέργειες μη συμβατές με τους νόμους» δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυστηρό τόνο.

Τα μέλη της ηγεσίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν παρόντα στη συνέντευξη Τύπου.

Η εφημερίδα Taraf, η οποία επικρίνει συχνά τον τουρκικό στρατό, δημοσίευσε πρόσφατα έγγραφο που φέρεται να συντάχθηκε από συνταγματάρχη του Γενικού Επιτελείου και περιέχει σχέδιο για την αποσταθεροποίηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και της αδελφότητας του θρησκευτικού ηγέτη και εκδότη προσκείμενου στην κυβέρνηση. Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το σχέδιο αποτελεί, σύμφωνα με την Taraf, απάντηση στην δικαστική έρευνα για το δίκτυο Εργκένεκον, το οποίο κατηγορείται ότι επεδίωκε να δημιουργήσει εντάσεις στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση πραξικοπήματος και την απομάκρυνση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από την εξουσία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι πρέπει να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή, αντιμετωπίζοντας με δυσπιστία την απόφαση της στρατιωτικής δικαιοσύνης. Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στον Τούρκο πρωθυπουργό, ο στρατηγός Μπασμπούγκ δήλωσε ότι «δεν κατανοεί» τη θέση του. «Οι στρατιωτικές Αρχές έπραξαν τα πάντα ως προς το έγγραφο αυτό» είπε.

Read more...

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ...


Άκαμπτος και ως ένα βαθμό επιθετικός προς όσους θέτουν εμπόδια στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας εμφανίστηκε σήμερα -Παρασκευή- από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του σε Φόρουμ που διοργάνωσε το ίδρυμα Crans Montana. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, μαζί με τον υπουργό εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου και τον υπουργό ευρωπαϊκών θεμάτων και αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγκίς, συναντήθηκε με ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να εξετάσουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τη βούληση της χώρας του να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ, παρά τα εμπόδια που προβάλουν ορισμένες χώρες στη συνέχιση των διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και δήλωσε ότι το έργο των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί.
Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι οφείλεται σε "μικροπολιτικές σκοπιμότητες". Υπενθύμισε ότι από τον Οκτώβριο του 2005 που ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ανοίξει μόνο δέκα από τα 35 κεφάλαια, τονίζοντας ότι η χώρα του έχει μια άδικη αντιμετώπιση από την ΕΕ και πως καμία άλλη υποψήφια χώρα δεν είχε παρόμοια μεταχείριση.
Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε με σκληρή γλώσσα για κάποιους "στενόμυαλους" και "λαϊκιστές" πολιτικούς οι οποίοι ενέπλεξαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας στην καμπάνια των ευρωεκλογών. Η στάση αυτών των πολιτικών έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Τουρκική κοινή γνώμη, σημείωσε ο κ.Ερντογάν και τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί την πλήρη ένταξη και όχι μια προνομιακή σχέση με την ΕΕ, όπως αντιπροτείνουν η Γαλλία και η Γερμανία.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τ. Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία υποστηρίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2009 θα αποδειχθεί εποικοδομητικό προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις πραγματικές προθέσεις των Ελληνοκυπρίων, τονίζοντας ότι η Κύπρος συνεχώς μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
Σε ό,τι αφορά το επίμαχο για την ΕΕ θέμα της ενέργειας, ο Τ. Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει το κεφάλαιο ενέργειας και πως περιμένει τη συγκατάβαση της ΕΕ. Εμφανίστηκε επικριτικός τονίζοντας ότι το κεφάλαιο αυτό δεν ανοίγει, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων και άφησε ασαφές το ενδεχόμενο να στηρίξει την υλοποίηση του ευρωπαϊκού αγωγού Ναμπούκο, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας στην ΕΕ. Επίσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε τη "μονομερή", όπως τη χαρακτήρισε, προσέγγιση της ΕΕ, η οποία, όπως είπε, "περιμένει τα πάντα από την Άγκυρα χωρίς να θέλει να δώσει ανταλλάγματα".
Από την πλευρά του ο Επίτροπος για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας για την ΕΕ σε θέματα ενεργειακής αναφερόμενος, ειδικότερα, στoν αγωγό Ναμπούκο.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Όλι Ρεν κάλεσε και τις δύο πλευρές της νήσου να συνεχίσουν τις συνομιλίες με στόχο να εξευρεθεί μια συνολική λύση, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα στηρίξει τις προσπάθειες των δύο ηγετών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να βρεθεί λύση θα πρέπει και οι δύο πλευρές να αποφύγουν τις αλληλοκατηγορίες και την εμμονή στα λάθη του παρελθόντος και να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για ένα καλύτερο μέλλον.
Εξάλλου, ο Επίτροπος για τη διεύρυνση τόνισε ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της Τουρκίας αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Επισήμανε, ακόμη, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η Τουρκία έχει αρκετό δρόμο μπροστά της στον τομέα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως όσον αφορά την κατοχύρωση του δικαιώματος της ελευθερίας και της έκφρασης, καθώς επίσης και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την απαγόρευση των κομμάτων.
Καταλήγοντας ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η ΕΕ θα στηρίξει το μεταρρυθμιστικό έργο της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας ότι όλες οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα τον Οκτώβριο του 2005 να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Ωστόσο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος που να οδηγεί στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Κάθε βήμα προς τα μπρος απαιτεί σκληρή δουλειά και εντατική προετοιμασία".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αναζητείται «σταθερότητα» στον τουρκικό στρατό - Βαριές δηλώσεις Μπασμπούγ


Ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων απαίτησε να δοθεί ένα τέρμα στην πολεμική γύρω από ένα υποτιθέμενο σχέδιο για την αποσταθεροποίηση της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας μια «εκστρατεία δυσφήμησης» των ενόπλων δυνάμεων, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

«Τη στιγμή που σημαντικά γεγονότα βρίσκονται σε εξέλιξη ανά τον κόσμο, κυρίως στο Ιράν... η Τουρκία ξόδεψε ματαίως πολλή ενέργεια για ένα κομμάτι χαρτί», δήλωσε ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Ο στρατηγός υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τη στρατιωτική δικαιοσύνη, το έγγραφο ήταν πλαστό, και υπενθύμισε ότι ο στρατός «δεν θα παραμείνει απλός θεατής» απέναντι σε μία «κλιμακούμενη εκστρατεία που οργανώθηκε για την δυσφήμησή του».

«Είμαστε ένας θεσμός προσηλωμένος στο Σύνταγμα και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν από τις τάξεις μας να προβεί σε ενέργειες μη συμβατές με τους νόμους», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών δυνάμεων με έναν εξαιρετικά δριμύ τόνο.

Τα μέλη της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ήταν παρόντα στη συνέντευξη Τύπου.

Η εφημερίδα Taraf, η οποία επικρίνει συχνά τον τουρκικό στρατό, δημοσίευσε πρόσφατα έγγραφο που υποτίθεται ότι ανήκει σε συνταγματάρχη του γενικού επιτελείου και περιέχει σχέδιο για την αποσταθεροποίηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της υποστηρικτή του, της αδελφότητας του θρησκευτικού ηγέτη Fethullah Gulen.

Το σχέδιο αποτελεί, σύμφωνα με την Taraf, απάντηση στην δικαστική έρευνα για το δίκτυο Εργκένεκον, το οποίο κατηγορείται ότι επεδίωκε να δημιουργήσει εντάσεις στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση πραξικοπήματος και την απομάκρυνση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από την εξουσία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι πρέπει να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή, αντιμετωπίζοντας με δυσπιστία την απόφαση της στρατιωτικής δικαιοσύνης.

Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στον Τούρκο πρωθυπουργό, ο στρατηγός Μπασμπούγκ δήλωσε ότι «δεν κατανοεί» τη θέση του. «Οι στρατιωτικές αρχές έπραξαν τα πάντα ως προς το έγγραφο αυτό» είπε.

Read more...

Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΜΥΝΑ


Του ΄Ομηρου Φωτιάδη

Η Τουρκία, πιεζόμενη από την Ε.Ε., προέβη σε συλλήψεις λαθρομεταναστών, σε μια προσπάθεια, που έχει σκοπό να καταδείξει, πως «συνεργάζεται» για το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Σε επιχειρήσεις που διοργανώθηκαν τις τελευταίες μέρες, από τις δυνάμεις ασφαλείας συνελήφθηκαν 111 λαθρομετανάστες.

Σύμφωνα με είδηση της ιστοσελίδας του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ αναφέρεται ότι συνελήφθηκαν 106 λαθρομετανάστες που κατάγονταν από Σομαλία, Βιρμανίας, Παλαιστίνης, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Γεωργία, Ερυθραία, Τουρκμενιστάν,Ουκρανία, Φιλιππίνες,Ιράκ,Ιράν και Νεπάλ σε επιχειρήσεις που διοργανώθηκαν στις πόλεις Μπιτλίς (Bitlis), Μούγλα (Muğla), Ρίζε (Rize), Ιγντίρ (Iğdır), Σιρνάκ (Şırnak), Βαν (Van), Ιστανμπούλ(İstanbul) και Χατάι (Hatay).

Εξάλλου συνελήφθηκαν και 5 λαθρομετανάστες στη προσπάθεια τους να περάσουν παράνομα από το Ιράκ στην Τουρκία.

Ο παραπάνω αριθμός των συλληφθέντων λαθρομεταναστών, είναι ασήμαντος, καθώς οι υποψήφιοι λαθρομετανάστες για είσοδο στην Ευρώπη και σε συντριπτικό βαθμό, στην Ελλάδα, ξεπερνούν τις 200 χιλιάδες.

Σημειώνεται πως στο Αιγαίο περιπολούν ήδη εναέρια και πλωτά μέσα της Ε.Ε. για την φύλαξη των συνόρων και την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

Η FRONTEX σταθμεύει σε διάφορα νησιά του Αιγαίου και εκτελεί περιπολίες, αντιμετωπίζοντας προβλήματα από την Τουρκική προκλητικότητα.

Χειριστές τουρκικών ραντάρ ζήτησαν από τους πιλότους σλοβακικού αεροσκάφους που περιπολούσε κοντά στο Αγαθονήσι για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών στο πλαίσιο της επιχείρησης FRONTEX να αποχωρήσουν από την περιοχή διότι «έμπαιναν στον τουρκικό εναέριο χώρο». Η πρώτη παρενόχληση του σλοβακικού πληρώματος έγινε όταν το αεροσκάφος εκτελούσε την πρώτη του περιπολία μεταξύ Κω και Σάμου. Όταν το αεροσκάφος πλησίασε το Αγαθονήσι στα 3,5 μίλια, εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, στον ασύρματο, στη συχνότητα κινδύνου, ακούστηκαν οι χειριστές του τουρκικού ραντάρ να τους ζητούν να αποχωρήσουν αμέσως από την περιοχή καθώς έμπαιναν σε τουρκικό εναέριο χώρο.

Οι πιλότοι του περιπολικού αεροσκάφους γνωρίζοντας ότι πετούσαν σε περιοχή που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έδωσαν σημασία και συνέχισαν το έργο τους. Μισή ώρα μετά και ενώ επέστρεφαν από τη Σάμο προς την Κω στο ίδιο σημείο οι Τούρκοι χειριστές επανέλαβαν το αίτημά τους στη διεθνή συχνότητα κίνδυνου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Όπως επισημαίνουν αξιωματικοί του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται μόνο στα σημεία όπου έχουν καταγραφεί ως δίαυλοι των λαθρομεταναστών. Στις περιοχές μεταξύ της Τουρκίας και των νησιών Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι καθώς και στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο. Ο λόγος για τον οποίο οι τουρκικές παρεμβάσεις γίνονται στη διεθνή συχνότητα κινδύνου, σύμφωνα πάντα με τους Έλληνες αξιωματικούς, είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να δηλώσει προς όλους που ακούν αυτή τη συχνότητα, και είναι εκατοντάδες, ότι η περιοχή αυτή δεν ανήκει στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία.

Συμφωνά με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους της λαθρομετανάστευσης διότι αυτό εξυπηρετεί και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο αλλά λειτουργεί και σαν μοχλός πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα νησιά Σάμο και Μυτιλήνη, περιπολούν ένα Ισπανικό και ένα Ιταλικό σκάφος της FRONTEX, τα οποία σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, τις περισσότερες ώρες του 24ωρου, παραμένουν δεμένα στα λιμάνια, και απολαμβάνουν, το καλοκαιρινό ήλιο και τα φυσικά κάλλη των Ελληνικών νήσων...

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, στην Σάμο π.χ., υπήρχαν 3 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και αυτή την στιγμή, υπάρχει μόνο 1 το οποίο επιχειρεί κατά των Τούρκων εμπόρων λαθρομεταναστών και των παρανόμων εισερχομένων αλλοδαπών.

Επίσης, έχουν καταργηθεί πολλά φυλάκια του Ελληνικού Στρατού, σε περιοχές και σημεία, τα οποία θεωρούνταν επικίνδυνα και αποτελούσαν πιθανά πεδία απόβασης των Τούρκων. Στα σημεία και τις περιοχές αυτές, των Ελληνικών νησιών, γίνονται σε συντριπτική τους πλειοψηφία οι «μαζικές αποβάσεις των λαθρομεταναστών»...

Η επανίδρυση και επάνδρωση των δεκάδων καταργηθέντων Στρατιωτικών φυλακίων, είναι επιβεβλημένη, και για λόγους ΄Αμυνας και Εθνικής Ασφαλείας.

΄Αραγε, εάν π.χ. σε μια περιοχή της Σάμου αποβιβάζονταν μαζικά λαθρομετανάστες και ταυτόχρονα σε μια άλλη ακτή, αποβιβάζονταν Τούρκοι κομάντος, εκεί όπου κάποτε υπήρχε Στρατιωτικό φυλάκιο, θα γινόταν αντιληπτοί?

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά «ΟΧΙ» με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για Εθνική ΄Αμυνα και Ασφάλεια της Χώρας.

Το πρόβλημα δεν είναι οι λαθρομετανάστες. Είναι η λαθρομετανάστευση την οποία η Τουρκία χρησιμοποιεί, για πολλούς και διάφορους λόγους, έχοντας σκοπό, πέραν των άλλων, να πλήξη και την ΄Αμυνα της Πατρίδος μας.

Τα σύνορα της Ελλάδος είναι πρώτα «Εθνικά Σύνορα» και κατόπιν Ευρωπαϊκά...

Είναι αυταπάτη το να πιστεύουμε πως οι Ιταλοί, Ισπανοί και λοιποί Ευρωπαίοι, θα «φυλάξουν» τα σύνορά μας και θα μας δώσουν λύσεις.

΄Οσες «λύσεις» μας έδωσαν για το Κυπριακό, το Σκοπιανό, τα Ελληνοτουρκικά κλπ, Εθνικά μας θέματα, άλλες τόσες «λύσεις» θα μας δώσουν και για την λαθρομετανάστευση...

Η λαθρομετανάστευση είναι ένα τεράστιο «Εθνικό Πρόβλημα» και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, με τα ανάλογα μέσα και τρόπους. Η λαθρομετανάστευση πέραν των λοιπών τεραστίων προβλημάτων που δημιουργεί στην μελλοντική υπόσταση της Ελλάδος, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την ΄Αμυνα της Χώρας...

Οι αρμόδιοι καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοώ...

Read more...

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΤΟΥΡΚΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΤΟ ΡΚΚ.


Υπέκυψε στα τραύματα του ο Τούρκος υπαξιωματικός, μόνιμος λοχίας Φαζλί Καλαϊτζί ο οποίος είχε τραυματισθεί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ, στο Χακκάρι στις 13 Ιουνίου.

Ο Λοχίας Kαλαϊτζί νοσηλεύονταν στη Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία Γκιουλχάνε της Άγκυρας έχασε τη μάχη με τη ζωή στις 24 Ιουνίου το πρωί.

Η κηδεία του έγινε, στη γενέτειρά του Ταρσούς, επαρχία της Μερσίνας.


Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP