Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Προετοιμασίες των ΤΕΔ για την εαρινή επίθεση στο Κουρδιστάν


Με πρόσχημα την ασφάλεια των επερχόμενων εκλογών του Μαρτίου, στις περιοχές της Ν/Α Τουρκίας, όπου ως γνωστόν κυριαρχεί απόλυτα το Κουρδικό στοιχείο, ο Τουρκικός Στρατός ενισχύει σημαντικά τις δυνάμεις του.

Χθες καθόλη την διάρκεια της ημέρας παρατηρήθηκαν, μεγάλες μετακινήσεις μονάδων τεθωρακισμένων και στοιχείων πυροβολικού, στην επαρχία Σιρνάκ, όπου τις τελευταίες μέρες, έχουν ενταθεί οι συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών και των Τουρκικών Δυνάμεων ασφαλείας.

Συνεχείς ενισχύσεις των Τουρκικών δυνάμεων, παρατηρούνται στο όρος Τζουντί της επαρχίας Σιρνάκ, το οποίο ελέγχουν δυνάμεις του ΡΚΚ.

Πάνω από 100 στρατιωτικά μεταφορικά οχήματα, συνοδευόμενα από δυνάμεις ασφαλείας, κατά την διάρκεια της νύχτας, αφίχθησαν στο Σιρνάκ.

Ενισχύσεις με μέσα, υλικά και προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρατηρούνται σε όλη την επικράτεια της Ν/Α Τουρκίας, ενώ συσσώρευση δυνάμεων παρατηρείται και στα σύνορα με το Βόρειο Ιράκ.

Εκτιμήσεις φέρουν, τις Τουρκικές δυνάμεις, να προετοιμάζονται για την πρώτη εαρινή τους επίθεση στις βάσεις του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ. Μάλιστα η επίθεση φημολογείται πως θα ξεκινήσει λίγο προ των εκλογών και κατά την διάρκειά τους.
ΠΗΓΗ: strategy-geopolitics

Read more...

Ανησυχία για τον ρόλο της Αγκυρας


Κέντρο μεταστάθμευσης των ΗΠΑ από το Ιράκ θέλει την Τουρκία η Ουάσινγκτον

Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το βλέμμα στραμμένο στην σημερινή επίσκεψη της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κυρίας Χίλαρι Κλίντον στην Αγκυρα έχουν η Αθήνα και η Λευκωσία. Οι δύο πρωτεύουσες θεωρούν βέβαιο ότι στην πλούσια ατζέντα των αμερικανοτουρκικών συνομιλιών θα βρίσκονταν ζητήματα μείζονος ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, η κατάσταση στο Αιγαίο και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά και θέματα ευρύτερης περιφερειακής σημασίας: οι αγωγοί πετρελαίου, η κατάσταση στο Μεσανατολικό και βεβαίως ο καίριος ρόλος που αναμένεται να αποκτήσει σύντομα η Τουρκία με την...εξαγγελθείσα αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ εντός του 2010.

Αν και επισήμως η παρουσία της κυρίας Κλίντον στην Αγκυρα εμφανίζεται ως προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να διερευνήσει τον ρόλο που θα έχει η Τουρκία στις επερχόμενες εξελίξεις στο Μεσανατολικό, μετά την πρόσφατη ένταση ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και στην Αγκυρα, πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί επρόκειτο να ζητήσουν από την τουρκική κυβέρνηση τη δημιουργία εγκαταστάσεων μεταστάθμευσης αμερικανικών στρατευμάτων, όταν αυτά θα αποχωρούν από το Ιράκ, ώστε να εξασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή τους μέσω Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αν και οι εκτιμήσεις πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είναι ότι μεγάλο μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων θα αποχωρήσει απευθείας από το Ιράκ για τις ΗΠΑ, ώστε να υλοποιηθεί η «μεγάλη επιστροφή» που έχει υποσχεθεί ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ένα άλλο θα κατευθυνθεί στο Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί επιμένουν στη χρησιμοποίηση βάσεων μεταστάθμευσης σε τουρκικό έδαφος. Το θέμα ενδιαφέρει άμεσα και την Αθήνα, καθ΄ ότι θεωρείται πιθανό πως οι Αμερικανοί θα ζητήσουν ορισμένες διευκολύνσεις.
Οσον αφορά την Κύπρο, η Αγκυρα αναμένεται να ζητήσει από την Ουάσιγκτον να ασκήσει πιέσεις προς τη Λευκωσία ώστε να επισπευσθούν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η τουρκική κυβέρνηση θα ήθελε να υπάρξει μια κατ΄ αρχήν συμφωνία για το Κυπριακό ως το φθινόπωρο, ώστε να μην υπάρξουν εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα επαναξιολογηθεί στα τέλη του 2009- ιδιαίτερα δε στο κρίσιμο κεφάλαιο της ενέργειας. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πάντως εκφράσει ρητά την αντίθεσή της σε κάθε είδους χρονοδιαγράμματα.

Πληροφορίες που έχει διάθεσή του «Το Βήμα» αναφέρουν ότι όσον αφορά τα ενεργειακά θέματα οι Τούρκοι επιμένουν σε αυξημένο ρόλο στο θέμα των αγωγών που διέρχονται από το έδαφός τους, επιδιώκοντας να αγοράζουν και να μεταπωλούν το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο, θέση η οποία βρίσκει αντίθετη όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και άλλες χώρες από τις οποίες διέρχονται οι αγωγοί. Αγνωστο παραμένει το εάν και με ποιον τρόπο η κυρία Κλίντον θα παρουσιάσει στους Τούρκους τις ελληνικές θέσεις για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο, όπως φέρεται να υποσχέθηκε κατά την πρόσφατη συνάντησή της με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον.

Προκλητικοί χαρακτηρισμοί σε ιστοσελίδα
«Τεμπέλης,επιδειξιμανής και,κυρίως,διάκειται εχθρικά έναντι των Τούρκων». Οι χαρακτηρισμοί αυτοί αφορούν τον ελληνικό λαό και περιέχονται σε έκθεση του τουρκικού Συμβουλίου Κρατικής Επιθεώρησης η οποία είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τουρκικού προεδρικού μεγάρου αλλά πρόσφατα αποσύρθηκε. Μεταξύ άλλων, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα «τη διακοπή που κάνουν για μιάμιση ώρα,για να πιουν τσάι,δεν τη σταματούν ακόμη και στην περίπτωση που έρθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ενώ φθάνουν στο σημείο να λένε ότι «επειδή ο ελληνικός λαός δεν ξέρει να διαβάζει e-mail, θα πρέπει να προτιμάται η αποστολή fax». Οπως σημειώνει η εφημερίδα «Πολίτης», οι επίμαχες φράσεις αποσύρθηκαν από την ιστοσελίδα και σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη αφαιρέθηκαν διότι ήταν απαράδεκτες για τον «φίλο ελληνικό λαό».
ΒΗΜΑ

Read more...

Η Τουρκία ανατρέπει πλήρως την στρατιωτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο


Η ανακοίνωση εκ μέρους του Τούρκου υπουργού Αμυνας ότι η χώρα του προχωρά στην κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων, αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη ανατροπή του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού status στην περιοχή, από την εποχή της ανακοίνωσης της κατασκευής των 217 μαχητικών F-16 που γνωστοποίησε ο τότε Τούρκος πρωθυπουργός Τουργκούτ Οζάλ το 1988.

Η ανακοίνωση αυτή όμως είναι κατά πολύ σπουδαιότερη και κυρίως ανησυχητική από αυτή του Τ. Οζάλ. Οι στρατηγικές επιστήμες τονίζουν ότι είναι φρόνιμο να μην υποτιμούμε τον αντίπαλό μας. Και είναι εξαιρετικά σπουδαίο να κατανοούμε τον τρόπο και τις μεθόδους που προσπαθεί να υλοποιήσει την στρατηγική του, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πνεύμα του αντιπάλου μας. Αν λοιπόν επιθυμούμε να προβλέπουμε και να προκαταβάλουμε τις κινήσεις του, είναι αναγκαίο να θεωρήσουμε ως δεδομένη μια τέτοια ενέργεια-την απόκτηση δηλαδή βαλλιστικών πυραύλων-και να την αντιμετωπίσουμε.

Εδώ παρατηρούμε ότι η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, επιδεικνύει μια προκλητική και περιφρονητική αδιαφορία για τους αντιπάλους της και για τους κινδύνους που συνεπάγεται η αποκάλυψη αυτή των προθέσεών της.
Θα ήταν μέγα λάθος να αδιαφορήσουμε για αυτό το ζήτημα και να θεωρήσουμε ότι πρόκειται απλά και μόνο για ένα «πυροτέχνημα». Η ιστορία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μας διδάσκει ότι η Τουρκία με την τήρηση μιας «ανοικτής μυστικότητας» καταφέρνει να μας απροσανατολίζει έτσι ώστε να μας διαφεύγει εκείνο που βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας, καταφέρνοντας να πετύχει την απόλυτη απόκρυψη μέσα από το φανερό.
Η απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων εκ μέρους της Τουρκίας θα αποτελέσει καίριο πλήγμα κατά της ελληνικής άμυνας. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα έχουν την ικανότητα να αντεπεξέλθουν σε μια επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και το ηθικό της ελληνικής κοινωνίας θα βρίσκεται καταρρακωμένο, φοβούμενη την παντοδυναμία της τουρκικής πολεμικής μηχανής και τον κίνδυνο να πληγεί σε λίγα λεπτά της ώρας από πυραύλους, σε περίπτωση σύρραξης.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη προβεί σε δέκα δοκιμές των νέων αυτών πυραύλων που φέρουν την κωδική ονομασία “Φατίχ” (πορθητής) έξι εκ των οποίων έχουν γίνει στη Μαύρη Θάλασσα και τέσσερεις στο Πακιστάν.
Οι πύραυλοι που ήδη τμήματά τους κατασκευάζονται από την τουρκική εταιρία ROKETSAN θα βασίζονται στα μοντέλα του πακιστανικού Hatf-5 με βεληνηκές 1.500 χιλιομέτρων και εκρηκτική κεφαλή 1.200 κιλών και Hatf-6 με βεληνηκές 2.000 χιλιομέτρων και εκρηκτική κεφαλή 2.500 κιλών.
Ελπίζουμε ότι τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, να “ξυπνήσουν” και να ξανακοιτάξουν τους φακέλους που έβαλαν στα συρτάρια τους, καταγγέλοντας την Τουρκία για παραβίαση της συνθήκης περί διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής και τη συνθήκη CFE για την οροφή συμβατικών όπλων στην Ευρώπη.
Εμείς πάντως κύριοι διπλωμάτες και μη, σας προειδοποιήσαμε...
Από Vellerefontis Team

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP