Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Μια άλλη απάντηση-ερώτηση στην ερώτηση γιατί ο Ομπάμα θα επισκεφθεί την Τουρκία και όχι την Ελλάδα.


Ποια είναι αυτή που από χώρα περιστοιχισμένη από «εχθρούς», με «εχθρικές» σχέσεις σχεδόν με όλους τους γείτονές της, μετεξελίχθηκε σε ένα διάστημα 5-10 ετών σε χώρα που αν μη τι άλλο εμφανίζει και προσπαθεί να αναπαράγει την εικόνα χώρας που δεν έχει ένταση με κανέναν γείτονα;

Και ποια είναι η χώρα που στο ίδιο διάστημα έμελλε να πάθει το αντίστροφο;


Read more...

περί σχέσεων του Αμπντουλάχ Οτζαλάν με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών


Για άλλη μια φορά έρχεται στην επιφάνεια στην Τουρκία ο ισχυρισμός περί σχέσεων του Αμπντουλάχ Οτζαλάν με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών. Τούτη τη φορά με αφορμή το ημερολόγιο που κρατούσε ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» Μουσταφά Μπαλμπάϊ. Πρόκειται για έναν από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση Εργκενεκόν, ο οποίος κρατείται ήδη στις φυλακές. Το ημερολόγιό του είναι ένα από τα σημεία αναφοράς στην υπόθεση. Το εβδομαδιαίο περιοδικό «Τέμπο», στο τελευταίο του τεύχος δημοσίευσε μέρος του ημερολογίου αυτού.

Στο ημερολόγιο ο Μπαλμπάϊ αναφέρει μία συνάντηση που είχε στο γενικό επιτελείο στις 6 Απριλίου 2003 με τον τότε υπαρχηγό του γενικού επιτελείου στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. Ο τελευταίος φέρεται να έχει πει στο δημοσιογράφο ότι ο δημοσιογράφος Ουγούρ Μουμτζού που δολοφονήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1993, μία μέρα μετά τη δολοφονία επρόκειτο να πάει στο επιτελείο, όπου ερευνούσε στα αρχεία τις σχέσεις του Οτζαλάν με τη ΜΙΤ. «Ο Μουμτζού είχε διαπιστώσει ότι ο πεθερός του Οτζαλάν ήταν στέλεχος της ΜΙΤ και ερευνούσε το όλο θέμα» λέει στη συνάντηση ο Μπουγιούκανιτ, πράγμα που είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια, από άρθρα του Μουμτζού στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ.

Στο όλο θέμα αναφέρθηκε προχτές η τουρκική εφημερίδα «Βατάν», υπενθυμίζοντας ότι στις 8 Ιανουαρίου 1993, ο Μουμτζού είχε γράψει στη στήλη του ότι σύντομα θα αποκαλύψει τις «σχέσεις κούρδων εθνικιστών με πράκτορες» και προβάλλοντας τα περί ραντεβού του Μουμτζού με τον πρώην εισαγγελέα.

Η εφημερίδα αναφέρθηκε στον ισχυρισμό του αδελφού του Μουμζτού, ότι τρεις μέρες μετά τη δολοφονία, ο Μουμτζού είχε ραντεβού με πρώην στρατιωτικό εισαγγελέα για να τεκμηριώσει μία περίεργη ιστορία γύρω από τον Οτζαλάν. Ο ισχυρισμός είχε διατυπωθεί μερικές μέρες μετά τη δολοφονία. Το 1972, ο Οτζαλάν φοιτητής τότε, είχε προσαχθεί από την αστυνομία ως μέλος αριστερής οργάνωσης. Την ανάκρισή του είχε κάνει ο τότε στρατιωτικός εισαγγελέας Μπακί Τουγ, με τον οποίο θα συναντιόταν ο Μουμτζού. Ο εισαγγελέας κατηγορούσε τον Οτζαλάν και άλλους δύο φοιτητές για την υπόθεση της αποχής από τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Ωστόσο, γράφει η «Βατάν», ότι «κατά την ακροαματική διαδικασία ο εισαγγελέας άλλαξε γνώμη και έτσι ο Οτζαλάν γλύτωσε με τρεις μήνες φυλάκιση». Ο αδελφός του Μουμτζού είχε πει ότι η αλλαγή οφειλόταν σε παρέμβαση της ΜΙΤ.

Read more...

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Με αφορμή την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδος –Αλβανίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών που δικαιούνται οι δυο χώρες σύμφωνα με το νέο δίκαιο της Θάλασσας έρχεται ξανά στην επιφάνεια η εκκρεμότητα που υπάρχει για το ίδιο θέμα με την γείτονα Τουρκια .

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ελληνοτουρκική διένεξη στο Καστελόριζο για την ελληνική υφαλοκρηπίδα που έθεσε σε κινητοποίηση τον αμυντικό μηχανισμό της χώρας και όπως φάνηκε λίγο έλλειψε να οδηγήσει σε μια νέα κρίση ήταν ένα μήνυμα της Τουρκίας ότι καμία απόφαση για εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συγκατάθεση της .

Η πραγματική όμως αιτία της διένεξης είναι πρόθεση της Ελλάδας για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών με τους γείτονες της γεγονός που τρομάζει την Τουρκία.

Για τις τουρκικές επιδιώξεις η τοποθεσία που βρίσκεται το Καστελόριζο έχοντας δική του Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ως κατοικούμενο νησί σύμφωνα με το νέο δίκαιο της Θαλάσσης αποτελεί και το σημείο οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο.

Το νέο δίκαιο της Θάλασσας δίνει νέο ορισμό στην υφαλοκρηπίδα αυξάνει τα

χωρικά ύδατα σε 12 μίλια, την συνορεύουσα ζώνη σε 24 μίλια και καθιερώνει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ) στα 200 ναυτικά μίλια

Η περιοχή της ΑΟΖ καλύπτει παγκοσμίως το 36% των ωκεανών που περιέρχονται έτσι στην εθνική δικαιοδοσία από οικονομική σκοπιά και αφαιρούνται αντίστοιχα από τη διεθνή περιοχή της ανοικτής θάλασσας. Σ’ αυτήν αλιεύονται περί τα 95% των παγκόσμιων αλιευμάτων και στο βυθό της βρίσκονται τα 87% των μέχρι σήμερα γνωστών παγκοσμίως υποθαλάσσιων αποθεμάτων πετρελαίου.

Εξίσου σημαντικό γεγονός αποτελεί ότι ουσιαστικά η ΑΟΖ περιέλαβε και συγχώνευσε στο καθεστώς της τον προϋφιστάμενο θεσμό της υφαλοκρηπίδας, που ταυτίσθηκε πλέον με τον βυθό της ΑΟΖ (τουλάχιστον μέχρι το όριο των 200 μιλίων από την ακτή).

Η Τουρκία δεν υπόγραψε την συνθήκη ζητώντας να ισχύσουν ειδικές διατάξεις για το καθεστώς του Αιγαίου ήταν όμως από τις πρώτες που την εφάρμοσαν στον Εύξεινο Πόντο.

Τόσο η Κύπρος όσο η Αίγυπτος η Λιβύη αλλά και η Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε διαφορετικό βαθμό σε διερευνητικές επαφές και συμφωνίες οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Για τις αραβικές χώρες τα κίνητρα είναι καθαρά οικονομικά ενώ για την Κύπρο η γεωπολιτική διάσταση του εγχειρήματος είναι εμφανής. Η Ελλάδα ξεκίνησε επαφές με την Αίγυπτο και τη Λιβύη αλλά ακόμα δεν έχει επικυρώσει διμερείς συμφωνίες που πρέπει να κατατεθούν στον αρμόδιο (για το Δίκαιο της Θάλασσας) Οργανισμό του ΟΗΕ. Το ίδιο ισχύει και για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Ο λόγος είναι απλός: Η Ελλάδα φοβάται τις αντιδράσεις της Τουρκίας και δε θέλει να «χαλάσει» το όποιο κλίμα έχει δημιουργηθεί.

Η Τουρκία μονομερώς έχει οριοθετήσει την διεκδικούμενη από αυτήν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και παράλληλα έχει ορίσει 3 πεδία έρευνας υπό την ευθύνη της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου ΤPAO εκ των οποίων το 1ο πεδίο εφάπτεται στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου όπου και διεξήχθησαν οι έρευνες του Νορβηγικού σκάφους(εικόνα 1).

Η Τουρκία δεν υπόγραψε την συνθήκη ζητώντας να ισχύσουν ειδικές διατάξεις για το καθεστώς του Αιγαίου ήταν όμως από τις πρώτες που την εφάρμοσαν στον Εύξεινο Πόντο.

Μετά από όλα αυτά η χώρα μας επιμένει μονότονα ότι η μοναδική της διαφορά με την Τουρκία είναι νομικής φύσης και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου αλλά από το 1982 η έννοια αυτή έχει υπερκερασθεί από αυτή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Η Τουρκία βέβαια ενισχύει τις μακροχρόνιες διεκδικήσεις της επειδή η Ελλάδα θέτει θέμα μόνο για την υφαλοκρηπίδα και αγνοεί εντελώς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη επιτρέποντας στην Τουρκία να προσθέτει νέες διεκδικήσεις όπως γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση νησιών, εύρος χωρικών υδάτων κλπ.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι γιατί η Ελλάδα αποφεύγει να αναφερθεί και να θέσει αυτή στο τραπέζι των συνομιλιών το μεγάλο της όπλο που είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και που τρομάζει τόσο την Τουρκία;


Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος

Ταξίαρχος(ε.α)-Διεθνολόγος

Πρώην Δντής Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ

Read more...

Άνοιγμα των λιμανιών ζητά ο Μίλετ


O κ. Μίλετ κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Βολκάν», σε σημερινό δημοσίευμα, αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπατου Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, Πίτερ Μίλετ σε τηλεοπτικό πρόγραμμα τουρκοκυπριακού σταθμού.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μίλετ κάλεσε τηνΤουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Παράλληλα, κάλεσε τους Τ/κ «ψηφοφόρους» να ψηφίσουν κόμματα που επιθυμούν την ειρήνη.
Ο κ. Μίλετ δήλωσε ότι για τους Τ/κ δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από τη λύση, προσθέτοντας ότι αν επιτευχθεί αυτή, θα βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση.
SIMERINI


Read more...

"Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ" Αμερικανών για Ταλάτ


Ελληνοαμερικανοί ζητούν εξηγήσεις
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ, ερωτηθείς σήμερα στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των ανταποκριτών για την επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην αμερικανική πρωτεύουσα και πιθανή συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, δεν ήταν σε θέση νααπαντήσει.
«Δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να απαντήσω αυτή την ερώτηση. Θα δω αν θα μπορέσω να σας δώσω αργότερα απάντηση», είπε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σε επικοινωνία τους με στελέχη του Κογκρέσου χαρακτήρισαν την όλη υπόθεση ''ευαίσθητη''.
Στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και φίλοι τους στο Κογκρέσο έχουν απευθυνθεί απευθείας στο στενό κύκλο του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ζητώντας εξηγήσεις.
Οπως ανέφεραν, η όλη υπόθεση έχει προκαλέσει ''πονοκέφαλο'' στους συνεργάτες του Προέδρου, αφού την 25 Μαρτίου ο Πρόεδρος Ομπάμα θα έχει συνάντηση με την ηγεσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και την επομένη ξεκινά η διαδικασία ακροάσεων για την επικύρωση του διορισμού του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φιλ Γκόρντον.
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα συνάντησης του κ. Ταλάτ, με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει διευθετηθεί.
Ο Γενικός Γραμματέας αναχωρεί στις 27 του μήνα για τη Ρωσία και αφού επισκεφθεί στις 5 Απριλίου την Κωνσταντινούπολη, επιστρέφει στη Νέα Υόρκη στις 7 Απριλίου.
www.ikypros.com

Read more...

Τουρκία: Τηλεοπτικό κανάλι στα Αραβικά


Τη δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού που θα εκπέμπει στα Αραβικά ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TGRT.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι γίνονται προετοιμασίες ώστε το νέο κανάλι, που θα ανήκει στην κρατική τουρκική τηλεόραση και ραδιοφωνία TRT, να μπορεί να ξεκινήσει να εκπέμπει πολύ σύντομα.
Επίσης ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η κρατική ραδιοφωνία θαδημιουργήσει νέο πρόγραμμα στα Κουρδικά ύστερα από τη δημιουργία του νέου καναλιού TRT SES που εκπέμπει στα Κουρδικά από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, με πρόγραμμα 24 ώρες την ημέρα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι οι Κούρδοι πολίτες της Τουρκίας θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα σε καθημερινές δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις χωρίς κανένα πρόβλημα.
Στην ίδια συνέντευξη ο Τούρκος Πρωθυπουργός διέψευσε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η Τουρκία έχει πρόβλημα υπερβολικού δημόσιου χρέους που φθάνει τα 500 δις δολάρια.
Είπε ότι το συνολικό δημόσιο χρέος ανέρχεται μόνο στα 142 δις δολάρια.
SHMERINI

Read more...

Στις τουρκικές υποχρεώσεις το θέμα των αγνοουμένων


Διά του Κοινοτικού Επιτρόπου Διεύρυνσης Ολι Ρεν (φωτο), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Αγκυρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, της 10ης Μαϊου 2001, για το θέμα των αγνοουμένων,
«Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει συνθήκες αποτελεσματικής διερεύνησης γιατη διακρίβωση της τύχης των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων που εξαφανίσθηκαν σε συνθήκες απειλητικές για τη ζωή τους», γράφει ο κ. Ρεν σε επιστολή του προς την Οργάνωση Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου.

Εξάλλου, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, σε απαντητική του επιστολή στην Οργάνωση για το θέμα των αγνοουμένων, τονίζει ότι «αποτελεί επείγουσα υποχρέωση της Τουρκίας να ανταποκριθεί στην απόφαση του Δικαστηρίου πλήρως και τάχιστα».
Σε σχέση με την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού Ατίλα Ολγκάς ότι είχε σκοτώσει 10 Ελληνοκύπριους, από τους οποίους ένας τελούσε σε αιχμαλωσία, που επίσης έθετε στην επιστολή της η Οργάνωση, ο κ. Ιακώβου γράφει ότι το θέμα πρέπει να διερευνηθεί «για τη διαπίστωση των πραγματικών γεγονότων».
SHMERINH

Read more...

Τούρκοι παρακρατικοί στην ελληνική Θράκη


O εκδηµοκρατισµός που ξεκίνησε µε τον Ερντογάν στην Τουρκία έβγαλε στη φόρα το τεράστιο σκάνδαλο «Εργενέκον», που είναι στην πραγµατικότητα το σκάνδαλο της κρυµµένης φύσης του τουρκικού κράτους. Το συγκεκριµένο όνοµα το πήρε το 2001 αλλά ο ρόλος ήταν από δεκαετίες απαράλλαχτος.

Παρά τις αποκαλύψεις, όµως, για τον ρόλο της δολοφονικής οργάνωσης στοεσωτερικό της Τουρκίας, καµµία αποκάλυψη δεν εµφανίστηκε αναφορικά µε τη δράση της στην Κύπρο ή στη Θράκη. Κι αυτό τη στιγµή που ο απόστρατος της JΙΤΕΜ, Βελή Κιουτσούκ, εκ των εγκεφάλων του κυκλώµατος, χρηµάτισε διευθυντής του ανοιχτά φασιστικού και αλυτρωτικού περιοδικού Yeni Bati Trakiya! Το γράψαµε κι εµείς πέρυσι, το γράφει όµως κι ο Ιµπράµ Ονσούνογλου στο περιοδικό «Azinlikca» (τ. 44, Φεβρ. 09) της Κοµοτηνής, µαζί µε πλήθος στοιχείων που συνδέουν το τουρκικό παρακράτος µε τον θανόντα βουλευτή Αχµέτ Σαδίκ, τον «ήρωα» της µειονότητας!
Διαβάζουµε λοιπόν στο άρθρο του Ι.Ο. ότι στα χρόνια 1986-96 την µειονότητα «την καθοδήγησαν προς το (τουρκικό) παρακράτος», ότι «ο Σαδίκ είναι εκείνος που µε το ζόρι έστησε το παρακράτος - Εργκενέκον», ότι «είναι γνωστές οι συχνές συναντήσεις του Σαδίκ Αχµετ µε τον Αµπντουλλάχ Τσατλί* στη Γερµανία (...) η βοήθεια που ζήτησε ο Σαδίκ από τη συµµορία του Τσατλί για να κάνει κάποια δουλειά του στη Σµύρνη, ότι έκανε τη δουλειά του µε τις απειλές της συµµορίας και ότι ο Τσατλί ρίσκαρε να έρθει στην Κοµοτηνή στην κηδεία του Σαδίκ». Ταυτόχρονα ο Ονσούνογλου γράφει ότι µόλις ξέσπασε το σκάνδαλο «Εργκενέκον», έσπευσε ο γ.γ. του Εθνικού Συµβουλίου Ασφαλείας (και πρώην πρεσβευτής στην Αθήνα, είχε επισκεφθεί και τη Θράκη) Μπουρτζούογλου να βραβεύσει τον εκδότη του φασιστοπεριοδικού Yeni Bati Trakiya, θέτοντας το όριο των ερευνών µακράν του δυτικοθρακιώτικου λόµπυ. Στο ίδιο κύκλωµα εντάσσει και τον πρ. ψευτοµουφτή Ξάνθης, Μεχµέτ Εµίν Αγκά, που είχε πάει στην Κύπρο για να στηρίξει τον Ντενκτάς και είχε βραβεύσει τον ...Ντογού Περιντσέκ (κορυφαίο στέλεχος της «Εργκενέκον»). Θυµίζει τη σύγκρουση του Σαδίκ µε τον τότε Πρόξενο Χακάν Οκτσάλ (όταν απειλούσε τον τελευταίο δηµοσίως!) και την όλη πολιτεία του «ανεξάρτητου» βουλευτή Ροδόπης που απειλούσε µε αύξηση της µαύρης λίστας** από 200 σε 2.000 άτοµα και δήλωνε ότι «η µειονότητα χρειάζεται απατεώνες»!
Δύσκολο το θέµα που έπιασε (προς τιµην του) ο Ονσούνογλου αλλά θα το παλαίψουµε και σε επόµενο φύλλο µας µε περισσότερα στοιχεία.
Μ.Κ. («ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΗΣ», 16-3-09)

* Πρόκειται για τον πιο διάσηµο φονιά του παρακράτους και του υποκόσµου στην Τουρκία
** Η περίφηµη λίστα των ανεπιθύµητων µειονοτικών µε την οποία κάποτε η Τουρκία απαγόρευε την είσοδό τους στην επικράτειά της

Read more...

Η Ευρώπη στοχοποιεί την Τουρκία για τη λαθρομετανάστευση


Στο στόχαστρο της Ευρώπης βρίσκεται η Τουρκία με αφορμή το κύμα λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει και η χώρα μας.
Στο στόχαστρο της Ευρώπης βρίσκεται η Τουρκία με αφορμή το κύμα λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει και η χώρα μας.
Στην ευρωμεσογειακή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή 36 χωρών αναγνωρίσθηκε ομόφωνα ότι το πρόβλημα που πλήττει τη Ελλάδα και εν συνεχεία την δυτική Ευρώπη προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από και μέσω της Τουρκίας.

Τη σχετική εισήγησή στη
διάσκεψη για τη λαθρομετανάστευση έκαναν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρίστος Βερελής και η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μπεατρίς Πατρί τονίζοντας ότι οι λαθρομετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα κάθε χρόνο ξεπερνούν τους 100.000.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι αυτό που συμβαίνει στο Αγαθονήσι καθώς όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες φτάνουν στο ακριτικό νησί και οι ντόπιοι αδυνατούν να τους εξυπηρετήσουν και ζητούν άμεσα μέτρα για να περιορίσουν τις... αφίξεις ή να «διοχετεύσουν» τους πρόσφυγες σε μεγαλύτερα νησιά.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Read more...

Στις Βρυξέλλες ο Γκιούλ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας


Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, με σκοπό την ενίσχυση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητική πηγή στην 'Άγκυρα, στο ταξίδι του αυτό στις 26 και 27 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και θα παρακολουθήσει συνέδριο του Business Europe, της συνομοσπονδίας ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Ο Γκιούλ θα συνοδεύεται απότον υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση Εγκεμέν Μπαγκίς.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ οι οποίες άρχισαν τον Οκτώβριο του 2005 δεν έχουν σημειώσει πρόοδο. Το έτος 2009 μπορεί να είναι μια χρονιά αλήθειας για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, καθώς η καταληκτική ημερομηνία που έχει ορίσει η ΕΕ για την εφαρμογή από την Άγκυρα της τελωνειακής ένωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι στο τέλος του έτους και μια νέα εμπλοκή μπορεί να έχει πολλές συνέπειες στην ένταξη της Τουρκίας.
Μόνο 10 από 35 θεματικά κεφάλαια που οροθετούν το πλαίσιο στις συνομιλίες αυτές έχουν ανοίξει και αρκετά κράτη μέλη, μεταξύ τους η Γαλλία, δεν συμφωνούν στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας.
Οκτώ άλλα άρθρα έχουν παγώσει από το Δεκέμβριο του 2006 λόγω της άρνησης της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τον Ιανουάριο επίσκεψη στις Βρυξέλλες προκειμένου να επαναλάβει την πρόθεση της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση.
ΝΕΑ

Read more...

Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι εκ των ων ουκ άνευ για τις ΗΠΑ»


«Είμαστε ένα δημοκρατικό, κοσμικό, κοινωνικό κράτος δικαίου και συνεπώς είναι πολύ πιο εύκολο να συνομιλούμε με τις ΗΠΑ για τα θέματα της Μ. Ανατολής», τόνισε ο Ερντογάν (φωτ. Ass. Press)

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΕΞΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ «ΡΟΛΟ» ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΣΕ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ, ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΙΡΑΝ...
Η πρόσκληση προς τον Ομπάμα για επίσκεψη στην Τουρκία ήταν για τη συνάντηση της Συμμαχίας των Πολιτισμών, αλλά η Ουάσιγκτον έκανε ένα βήμα παραπάνω καιαποδέχτηκε την πρόσκληση ως επίσημη επίσκεψη, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε ότι «η Τουρκία είναι εκ των ων ουκ άνευ για τις ΗΠΑ».

Μιλώντας προχθές το βράδυ στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TGRT, ο Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την επίσκεψη Ομπάμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6-7 Απριλίου. Την πρώτη μέρα ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στην Αγκυρα και τη δεύτερη θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, όπου αναμένεται να συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Είμαστε το «κλειδί»
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη» του Ομπάμα στο εξωτερικό και τόνισε πως αυτό έχει «ξεχωριστή σημασία και για τις ΗΠΑ και για την Τουρκία». «Είμαστε στρατηγικοί σύμμαχοι», υπογράμμισε ο Ερντογάν για να υπογραμμίσει ότι «είναι σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, στη διένεξη Ισραήλ-Παλαιστινίων, στα θέματα του Ιράκ και του Ιράν». Ως προς τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής ο Ερντογάν είπε ότι «είμαστε ένα δημοκρατικό, κοσμικό, κοινωνικό κράτος δικαίου και συνεπώς είναι πολύ πιο εύκολο να συνομιλούμε με τις ΗΠΑ. Επιπρόσθετα το 99% του πληθυσμού μας είναι μουσουλμάνοι και άρα οι συνομιλίες μας μαζί τους στο θέμα των σχέσεων με τους λαούς της Μέσης Ανατολής είναι διαφορετικές».

Κυπριακό και Ε.Ε.
Ο Ερντογάν υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι «η Τουρκία δεν έχει διένεξη με καμία χώρα της περιοχής» και αναφερόμενος σε άλλα θέματα της αμερικανοτουρκικής ατζέντας είπε ότι «οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ έχουν μία διάσταση που σχετίζεται με το Κυπριακό, με την Ευρωπαϊκή Ενωση» και διευκρίνισε λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ μπορεί να μην έχουν σχέση με την Ε.Ε., αλλά διατηρούν φιλικές σχέσεις με χώρες-μέλη της Ε.Ε.».
Πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δύο στρατηγικούς συμμάχους πρώτου βαθμού», αλλά τόνισε ότι «οι σχέσεις πρέπει να εξελιχθούν», αφού όπως είπε «τα δεδομένα στο εξωτερικό εμπόριο είναι ανεπαρκή, ενώ πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη πιο πέρα στις στρατιωτικές και πολιτικές σχέσεις». *

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP