Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Απόπειρα Εμπρισμού του Τουρκικού Προξενείου Θεσ/νικης


H Hürriyet, σε μικρό μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων με τον τίτλο «Χτύπησαν και την Τουρκική Πρεσβεία» [στο περιεχόμενο, βέβαια, της ανταπόκρισης δεν γίνεται λόγος για την Τουρκική Πρεσβεία, αλλά για το Γεν. Προξενείο της Τουρκίας στη Θεσ/νίκη] και τον υπέρτιτλο «Η τρομοκρατία επέστρεψε στην Ελλάδα», δημοσιεύει ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη από την Αθήνα, στην οποία αναφέρεται ότι τις τελευταίες δύο ημέρες αυξήθηκαν αρκετά οι επιθέσεις με μολότοφ και βόμβες των αναρχικών στην Αθήνα και στη Θεσ/νίκη.
Οι αναρχικοί, οι οποίοι τον περασμένο Δεκέμβριο, έβαζαν φωτιές παντού και έκαναν λεηλασίες, κάνοντας την κυβέρνηση Καραμανλή να βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ δύσκολες μέρες, τώρα πέρασαν και πάλι στην «επίθεση».


Τις τελευταίες δύο ημέρες, έγιναν επιθέσεις στην Αθήνα, στο Γραφείο του πρώην ΥΠΕΞ Πάγκαλου, στο σπίτι της κόρης του, στο αυτοκίνητο του πρώην Γεν. Δ/ντή της ΕΡΤ, στις κατοικίες ενός εισαγγελέα και ενός ανώτατου δικαστικού, σε κτήριο εφημερίδας, σε υποκατάστημα της ταχυδρομικής υπηρεσίας και σε πολλές τράπεζες. Επίσης, στη Θεσ/νικη ρίχτηκε μολότοφ στο αστυνομικό κουβούκλιο, μπροστά από το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας και σε ένα νυκτερινό κέντρο. Επίσης, έγιναν πυρπολήσεις σε απορριμματοφόρα. Από τις επιθέσεις αυτές δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, αλλά υλικές ζημίες. Με ελαφρές υλικές ζημίες ξεπεράστηκαν οι επιθέσεις που έγιναν μέχρι και τα Χανιά της Κρήτης.
Στο θέμα αναφέρεται και η αγγλόγλωσση Hürriyet Daily News σε σύντομο πρακτορειακό [AFP] μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων με τον τίτλο «Firebomb thrown at Turkish consulate».

Read more...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ OCALAN ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "LA REPUBBLICA".


Abdullah Ocalan: «Εδώ και δέκα χρόνια είμαι φυλακισμένος στο τουρκικό «Αλκατράζ», αλλά ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει».
Με τον ως άνω τίτλο δημοσιεύεται στην εφημερίδα La Repubblica συνέντευξη του Ocalan στον απεσταλμένο της εφημερίδας Marco Ansaldo. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η συνέντευξη κατέστη δυνατή με τη βοήθεια των δικηγόρων του Κούρδου ηγέτη. Ο Ocalan αφού στην αρχή καταγγέλλει ότι οι δεσμοφύλακές του τον κακομεταχειρίζονται (έχουν ενημερωθεί σχετικώς οι αρμόδιες αρχές στο Στρασβούργο, προσθέτει), δηλώνει και τα εξής σε ερωτήσεις που του θέτει ο Marco Ansaldo:
«Ο Tayyip Erdogan κάνει αυτό που λένε οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με έφεραν εδώ πριν από 10 χρόνια. Και ασκούν πιέσεις για να με δοκιμάζουν. Δοκιμάζουν την αντίδρασή μου, την υπομονή μου, την αντίστασή μου. Αλλά και η υπομονή μου έχει όρια».


Ερώτηση: Λέγουν ότι εσείς συνεχίζετε να ηγείσθε του ΡΚΚ από εδώ. Είναι αλήθεια;
Απάντηση: Εγώ λέγω ότι αυτό το χρόνο θα πρέπει να χαραχθεί ο δρόμος για έναν διάλογο, διαφορετικά εμείς οι Κούρδοι δεν μπορούμε να θεωρούμεθα υπεύθυνοι για εκείνο που θα μπορούσε να συμβεί στους προσεχείς τρεις μήνες. Τα προβλήματα δεν λύνονται βομβαρδίζοντας το Qandil (τη ζώνη στο Βόρειο Ιράκ όπου έχει καταφύγει μεγάλο μέρος των ανταρτών). Διότι το ΡΚΚ έχει δυνάμεις παντού, στην Τουρκία, στο Ιράν, στο Ιράκ, στη Συρία. Είναι οργανωμένο στην περιοχή του Καυκάσου, όπως στην Ευρώπη. Και τότε δεν θα αναλάβουν δράση μόνον οι ένοπλες δυνάμεις, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις. Και αυτό που θα συμβεί θα είναι πολύ πιο εκτεταμένο απ’ αυτό που συνέβη στη Γάζα. Να γιατί χρειάζεται η εξεύρεση λύσης μέσω του διαλόγου.
Ερώτηση: Στα τέλη Μαρτίου, στην Τουρκία, θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές. Ποιές πιθανότητες δίνετε στα κόμματα που υποστηρίζουν τους Κούρδους;
Απάντηση: Αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές. Είναι απαραίτητη η ίδρυση ενός κουρδικού κόμματος ως σημείο αναφοράς. Αλλά εφιστώ την προσοχή όλων επί πιθανών παρατυπιών στην εκλογική διαδικασία.
Ερώτηση: Ωστόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και από την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο στην κουρδική γλώσσα. Αυτό δεν είναι ένα βήμα εμπρός;
Απάντηση: ΄Ολοι ξέρουν ότι αυτό το βήμα δεν έγινε μετά από υπόδειξη της κυβέρνησης, αλλά μετά από πίεση των ΗΠΑ. Οι απαγορεύσεις στην κουρδική γλώσσα και ταυτότητα είναι γνωστές. Στη φυλακή απαγορεύεται να προφέρουμε έστω και δυο λέξεις στα κουρδικά και μετά επιτρέπουν τη λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού ! Η δική μας αντίληψη περί δημοκρατίας ξεκινά πάντα από τα κάτω. Εδώ, αντιθέτως, πρόκειται για κάτι που επιβλήθηκε εκ των άνω. Το κράτος φτιάχνει το δικό του κανάλι. Και με το κανάλι αυτό στην κουρδική γλώσσα θέλει να δημιουργήσει τους δικούς του Κούρδους. Μέσα απ’ αυτόν τον τηλεοπτικό σταθμό θέλει να ολοκληρώσει το έργο του, θέτοντας υπό έλεγχο την πολιτιστική διάσταση.
Ερώτηση: Εσείς ασχολείσθε πολύ με το Μεσανατολικό. Πρόσφατα, η Τουρκία αυτοπροτάθηκε ως μεσολαβητής ανάμεσα στο Ισραήλ και τους ΄Αραβες. Ποιά είναι η γνώμη σας;
Απάντηση: Είδα ότι ο Πρωθυπουργός Erdogan μάχεται για να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Αλλά γιατί δεν αφιερώνει έστω και ένα πολύ μικρό κομμάτι από την ενεργητικότητά του για την ίδια του τη χώρα;

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ / ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ


Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των δικτύων CNN Türk, NTV και internethaber, καθώς και στο σημερινό γραπτό Τύπο, κατά την 53η δικάσιμο της υπόθεσης Εργκενεκόν, αποφασίστηκε η αποφυλάκιση 3 κατηγορουμένων. Το 13ο Κακουργιοδικείο της Κων/πολης αποφάσισε την αποφυλάκιση των κατηγορουμένων Σαμί Χοστάν [ο οποίος είχε ανάμειξη και στην υπόθεση Σουσουρλούκ και προβαίνοντας σε δηλώσεις είχε αναφέρει ότι είχε στην κατοχή του την τσάντα του Τσατλί, ανθρώπου-κλειδί στην υπόθεση Σουσουρλούκ, την οποία αργότερα παρουσίασε στο δικαστήριο, αλλά του επεστράφη διότι κρίθηκε άνευ στοιχείων], του Γενικού Δ/ντή Έκδοσης του περιοδικού Αydınlık και μέλους του Εργατικού Κόμματος Σερχάν Μπολλούκ και του Αμπντουλλμουτταλίπ Τοντσέρ, που είχε προβεί σε ομολογίες για το ΡΚΚ.

Ο Μπολλούκ είπε ότι η δίκη αυτή, απ΄ όπου κι΄ αν την πιάσεις, διαλύεται και έχει καταρρεύσει. Ο ίδιος είπε ότι κανένας δεν πρέπει να φοβάται από ένα κατηγορητήριο των 2.500 σελίδων, και τόνισε: «Στην εν λόγω δίκη, η Εισαγγελία έχει τρία σημεία, στα οποία στηρίζεται: Το πρώτο είναι οι δηλώσεις του Τουντζάι Γκιουνέι εν είδει συνέντευξης, που λέγεται ότι τις έκανε το 2001, το δεύτερο το σχεδιάγραμμα των 69 α-τόμων που ετοίμασε η ΜΙΤ στηριζόμενη στις δηλώσεις αυτές και σε κάποια cd, και το τρίτο οι βόμβες που λέγεται ότι βρέθηκαν στο Ουμρανίγιε.

****
Όλος ο Τύπος και οι ιστοσελίδες των τηλεοπτικών δικτύων αναφέρουν ότι ο πρώην επικεφαλής της Δ/νσης Ειδικών Επιχειρήσεων Ιμπραχήμ Σαχίν, μετά το θέμα που προέκυψε λόγω δηλώσεών του, που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Radıkal και προκάλεσαν σκληρή ανακοίνωση του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, τώρα άλλαξε τα λόγια του και κάνοντας στροφή 180 μοιρών λόγω της σκληρής στάσης του Γενικού Επιτελείου, ενώ είχε πει ότι είχε λάβει οδηγίες από το Γενικό Επιτελείο για να συστήσει ειδική ομάδα, τώρα προέβη σε γραπτή δήλωση από τις φυλακές, όπου βρίσκεται, στην οποία γράφει: «Δεν υπήρξε καμία επαφή μου με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και με το Γενικό Επιτελείο. Σε τι μπορεί να χρειάζονται εμένα, έναν άρρωστο άνθρωπο και πρώην κατάδικο, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις»; Ο Σαχίν είπε ότι είναι σωστή η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου, ότι δηλ. δεν υπήρξε καμία επαφή μαζί του, ότι δεν υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία τέτοιες ερωτήσεις στον ίδιο και ότι κατά συνέπεια δεν δόθηκαν τέτοιες απαντήσεις.

****
Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των τηλεοπτικών δικτύων και στο σημερινό γραπτό Τύπο, το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου κατήγγειλε στο Συμβούλιο Τύπου και στην Ένωση Συντακτών την εφημερίδα Radikal, που δημοσίευσε δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της Δ/σνης Ειδικών Επιχειρήσεων Ιμπραχήμ Σαχίν, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι έλαβε οδηγίες από το Γενικό Επιτελείο να συστήσει ομάδα 150 - 300 ατόμων για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.
Επίσης, το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου έθεσε σε εκκρεμότητα τη διαπίστευση της εφημερίδας Radikal στο Γενικό Επιτελείο.

****
Στον Τύπο αναφέρεται ότι οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και πρώην Γεν. Δ/ντή της Ασφάλειας Μεχμέτ Αγάρ, του οποίου η δίκη άρχισε προχθές, 12 χρόνια μετά την υπόθεση Σουσουρλούκ εξόργισαν τον κατάδικο για την ίδια υπόθεση, Γιασάρ Οζ, που βρί-σκεται στις φυλακές της Ραιδεστού, ο οποίος απείλησε τον Αγάρ, λέγοντας ότι θα προβεί σε δηλώσεις για τους βρώμικους σκοπούς [τους τότε] και τους λανθασμένους χειρισμούς του Αγάρ, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι είχε πάρει από τον Αγάρ πράσινο διαβατήριο και όπλα.

Read more...

Ταγίπ Ερντογάν: Η Τουρκία θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη Μέση Ανατολή


Οι έντονες επικρίσεις της Τουρκίας για την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, δεν θα σταματήσουν τον ρόλο της Άγκυρας ως ειρηνευτικού μεσολαβητή στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είχε μία έντονη φραστική αντιπαράθεση με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες στο Νταβός της Ελβετίας πριν από μερικές ημέρες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες στο πρακτορείο Reuters καθώς και σε δύο τουρκικές εφημερίδες, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των ισραηλινών βουλευτικών εκλογών αυτή την εβδομάδα, που δείχνουν κέρδη για τα δεξιά κόμματα, "προσδίδουν μία πολύ ζοφερή εικόνα" για το μέλλον.
Ορισμένοι διπλωμάτες και αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρόλος της Τουρκίας ως
μεσολαβητή στην Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα ως ουδέτερου διαπραγματευτή μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, έχει βραχυπρόθεσμα ζημιωθεί λόγω των εντόνων επικρίσεων του Ερντογάν προς το Ισραήλ και την υπεράσπιση της Χαμάς.

Read more...

Ευρυζωνικές συνδέσεις του ΟΤΕ σε απομακρυσμένα Πομακικά χωριά


Ίσως προσωπικά να με χωρίζουν πολλά από τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, όμως δεν είναι δυνατόν να μην σταθώ και να επαινέσω την σημαντική απόφαση του Οργανισμού για δημιουργία ευρυζωνικού δικτύου στα ορεινά του Νομού Ξάνθης, προκειμένου να εξυπηρετήσει μικρά χωριά και οικισμούς και να δώσει την δυνατότητα εισαγωγής στην χρησιμοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών στις τηλεπικοινωνίες, στους Πομάκους κατοίκους των πλέον απομακρυσμένων περιοχών.

Σημαντική πραγματικά η προσφορά του ΟΤΕ, που με αυτόν τον τρόπο κλείνει τα στόματα πολλών πρακτορίσκων της Άγκυρας, που εύρισκαν έρεισμα την μέχρι τώρα τηλεπικοινωνιακή κατάσταση και τις δυσκολίες που συναντούσαν οι Πομάκοι κάτοικοι της ορεινής Ξάνθης και με αυτόν τον τρόπο κατηγορούσαν την Ελλάδα πως δεν υπολογίζει τους Πομάκους και τους φέρεται ρατσιστικά, υποβιβάζοντας τις ανάγκες τους για επικοινωνία, αλλά και για εκμετάλλευση των σύγχρονων μορφών των τηλεπικοινωνιών. Η κίνηση του ΟΤΕ θεωρείται απάντηση, ηχηρό χαστούκι και ένα μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθεια των Τούρκων πρακτόρων του Προξενείου της Κομοτηνής, για προσεταιρισμό του Πομακικού πληθυσμού, στερώντας έναν ακόμη ισχυρισμό εναντίον της Ελλάδας.
Σε λίγο καιρό, οι Πομάκοι της ορεινής Ξάνθης θα μπορούν να διεκπεραιώνουν εργασίες τους μέσω του Διαδικτύου, αλλά κυρίως, η νεολαία θα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει στην Παιδεία και στα διάφορα σχολικά προγράμματα (εργασίες κ.λ.π.) με ίσους όρους σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές, αλλά και να διασκεδάζει, να επιμορφώνεται και να επικοινωνεί με νεολαίους από ολόκληρο τον κόσμο, συμμετέχοντας έτσι στην διεθνή κοινότητα του διαδικτύου και στην παγκόσμια κοινωνία των πολιτών.
Αξίζουν συγχαρητήρια, τόσο στους υπεύθυνους του καταστήματος Ξάνθης, όσο και στην κεντρική Διοίκηση του ΟΤΕ, που αποδεικνύει έμπρακτα πως αντιμετωπίζει με κριτήρια πλήρους ισότητας όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτου θρησκεύματος και περιοχής στην οποία διαβιούν, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τον εθνικό στρατηγικό ρόλο τον οποίο κατέχει και στον οποίο ανταποκρίνεται επάξια.
Συγχαρητήρια στον ΟΤΕ που συνεχίζει να λειτουργεί προς το συμφέρον της χώρας, ενώ γνωρίζει σαν επιχείρηση πως η δημιουργία του συγκεκριμένου ευρυζωνικού δικτύου δεν πρόκειται να του αποφέρει κέρδη, αλλά ούτε και ζημίες...
Κωνσταντίνος

Read more...

Η στρατηγική υπερεκτίμηση του Ταλάτ


Χρήστος Ιακώβου

Στην πολιτική ανάλυση έχει πάντοτε ιδιαίτερη σημασία όταν πρόκειται να ερμηνευτούν στρατηγικές επιλογές της δημοσίας πολιτικής να δίδεται έμφαση στην προσωπική συμβολή των δημοσίων δρώντων σε ό,τι αφορά το στρατηγικό σχεδιασμό και την λήψη αποφάσεων.
Από το 2004 και εντεύθεν όπου στην τροχιά του κυπριακού προβλήματος εισήλθε θεσμικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παρουσιάστηκε, τόσο από μέρος της Ελληνικής πλευράς όσο, ιδιαιτέρως, από το διεθνή παράγοντα ως μία δομική καινοτομία που άλλαξε άρδην τα δεδομένα στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Αρχικά, ο Ταλάτ έγινε το χρήσιμο στρατηγικό εργαλείο των Βρετανών και των Αμερικανών στην προσπάθειά τους να αντικαταστήσουν το Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ολοκλήρωσε τον πολιτικό του κύκλο και δεν ανταπεκρίνετο πλέον στους νέους σχεδιασμούς μίας δοτής λύσης.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, μία ευρεία γκάμα ανθρώπων στην Ελληνική πλευρά, από πολιτικούς και διπλωμάτες έως δημοσιογράφους και επιχειρηματίες θεώρησε ότι η αλλαγή προσώπου στην Τουρκοκυπριακή ηγεσία συνιστούσε μία ορθολογική αλλαγή που επιβλήθηκε από την κοινωνία των κατεχομένων και η οποία θα μπορούσε να πείσει τον Τουρκία (κυβέρνηση και στρατό) για την ανάγκη μίας λύσης συμβιβασμού στη βάση της επανένωσης και των νέων δεδομένων που δρομολογούσε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν ανάμεσα στην ελληνική πλευρά νέες εννοιολογικές κατηγορίες και κατ’ επέκταση υποθέσεις μέσα στις οποίες εκινούντο πολλές αναλύσεις και προτάσεις πολιτικών επιλογών. Με άλλα λόγια, απεδόθη κεντρικός ρόλος στον Ταλάτ, που ως ορθολογικός δρων η πολιτική του συμπεριφορά ερμηνευόταν και ερμηνεύεται ως προθετική και κατευθυνόμενη προς το στόχο μίας λύσης που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τους συμβιβασμούς (βλ. ομοσπονδιακή λύση) της Ελληνικής πλευράς.
Μετά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία, η διπλωματική τακτική της ελληνικής πλευράς άλλαξε σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Επένδυσε σε ένα διάλογο με τον Ταλάτ, όπου κεντρικό σημείο της αλλαγής ήταν η πιο πάνω εκτίμηση για τον κεντρικό ρόλο του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Ένα χρόνο μετά την έναρξη του διαλόγου είναι πλέον διάχυτη η εντύπωση στον πρόεδρο Χριστόφια, αν και δεν το διετύπωσε δημόσια, ότι ο Ταλάτ πόρρω απέχει από τις αρχικές προσδοκίες της νέας κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα για δύο λόγους: α) ο Ταλάτ απέδειξε τελικά ότι λειτουργεί ως βραχίονας της Άγκυρας στην Κύπρο, άρα αντίθετα απ’ ό,τι αρχικά εξετιμάτο, με όλες τις στρατηγικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για το διάλογο και β) έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν θα είναι ικανοποιημένος ούτε καν με την επαναφορά του σχεδίου Ανάν που η ελληνική πλευρά απέρριψε.
Εδώ αρχίζει να δημιουργείται ένα επώδυνο δίλημμα στον πρόεδρο Χριστόφια. Να συνεχίσει μία διαδικασία με κίνδυνο να παγιδευτεί σε ένα νέο σχέδιο που θα πρέπει η ελληνική πλευρά να το απορρίψει; Ή να προσπαθήσει να απεμπλακεί από μία διαδικασία μέσα στην οποία βιώνει την πολιτική απογοήτευση από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη;
Στην πρώτη περίπτωση το κόστος είναι ευδιάκριτο. Στη δεύτερη υπόθεση του διλήμματος το κόστος θα είναι σταδιακό. Θα αρχίσει ο αμερικανοβρετανικός παράγοντας να υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος υπαναχώρησε από τις αρχικές τους θέσεις και δεν επιθυμεί λύση γιατί ήταν περισσότερο τακτικιστής. Τότε θα θυμηθούν ότι στήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο και την πολιτική του και το αποκορύφωμα θα είναι ότι θα θυμηθούν ότι είναι κομουνιστής, ωσάν να το έκρυψε μέχρι σήμερα.
Συμπερασματικά, στο σχεδιασμό στρατηγικής και πιο συγκεκριμένα στην ερμηνεία του τρόπου λήψεως αποφάσεων ενός συντελεστή ισχύος αποτελεί μεγάλο σφάλμα να αποδίδεται κεντρικός ρόλος σε πρόσωπα που δεν έχουν μεγάλα περιθώρια ελιγμών έξω από περιορισμούς που θέτει η πραγματικότητα και να εκλαμβάνεται η συμπεριφορά τους ως «στοχευτική» ή να θεωρείται η δράση τους ως «προθετικά ορθολογική». Τότε έχουμε το φαινόμενο της στρατηγικής υπερεκτίμησης με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, ειδικά για αδύνατους συντελεστές ισχύος σε μια διαπραγμάτευση.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις η Τουρκία εξοπλίζεται με σύγχρονα μέσα στον τομέα της έρευνας και διάσωσης προκειμένου να δημιουργήσει νέα δεδομένα και να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και μέσω αυτών να προωθήσει την μακρόχρονη στρατηγική της που αποσκοπεί στην διχοτόμηση του.
Την απειλή συνθέτει κυρίως η τουρκική υπεροπλία στα εναέρια μέσα έρευνας και διάσωσης και στο σύγχρονο δορυφορικό σύστημα έρευνας και διάσωσης COSPAS-SARSAT.

Όπως προκύπτει και από μελέτη Ελληνικού Γενικού Επιτελείου έναντι των 16 ελικοπτέρων και αεροσκαφών που διατίθενται από ελληνικής πλευράς στον τομέα της έρευνας και διάσωσης η Τουρκία διαθέτει 56 αντίστοιχα μέσα
Πλέον των ανωτέρω μέσων η Τουρκια φρόντισε και απέκτησε και σύγχρονη δορυφορική τεχνολογία και το κατάλληλο σύστημα επίγειας λήψης δορυφορικών ειδοποιήσεων κινδύνου COSPAS-SARSAT.
Η Ελλάδα από το 2004 ξεκίνησε την διαδικασία απόκτησης του ιδίου συστήματος αλλά έπειτα από διάφορες αναβολές του διαγωνισμού μέχρι σήμερα δεν έχει εξασφαλισθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός.
Η πρώτη φορά που οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποίησαν το δορυφορικό σύστημα COSPAS-SARSAT σε άσκηση έρευνας και διάσωσης έγινε στις 12 Ιουνίου 2006 σε θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου.
Την διοίκηση και τον τακτικό έλεγχο είχε ο Αντιναύαρχος Α.Γκουμούσογλου επί της φρεγάτας Zafer και σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ είχε μεγάλη επιτυχία ενώ δοκιμάσθηκαν όλα τα είδη δορυφορικών πομπών εκπομπής σήματος κινδύνου.
Το Δορυφορικό Σύστημα Έρευνας και Διάσωσης COSPAS-SARSAT λειτουργεί με 20 δορυφόρους, 38 δορυφορικούς σταθμούς εδάφους(LUT) , 24 κέντρα έλεγχου αποστολής(MCC) , 590.000 πομπούς εντοπισμού νέας τεχνολογίας (406ΜΗz) με ακρίβεια εντοπισμού 10μ και 156.000 πομπούς εντοπισμού παλαιάς τεχνολογίας (121,5 MHz) με ακρίβεια εντοπισμού 2 μιλίων.
Συμμετέχουν 32 χώρες μεταξύ των οποίων η Τουρκία και η Ελλάδα και από τότε που άρχισε να λειτουργεί έχουν διασωθεί 18.500 άνθρωποι.
Η Τουρκία από τον Φεβρουάριο του 2006 κατάφερε να έχει τον πρώτο λόγο στη δορυφορική έρευνα και διάσωση( υπ αριθμό 18 ανακοινωθέν τύπου Φεβ 2006 του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας και Διάσωσης) θέτοντας σε λειτουργία Δορυφορικό Σταθμό Εδάφους(LUT), και Κέντρο Ελέγχου Αποστολής (MCC) στην Άγκυρα.
Επικαλούμενοι την απουσία ανάλογης δορυφορικής τεχνολογίας από την Ελλάδα οι Τούρκοι πέτυχαν να εγκρίνει ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα και Διάσωση την εκχώρηση στην Τουρκία περιοχή ευθύνης στο Αιγαίο
Μετά από αυτή την δυσμενέστατη εξέλιξη για τα εθνικά συμφέροντα και ενώ θα περίμενε κάνεις κάποια μορφή αντίδρασης συνεχίζει να καθυστερεί από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας η υλοποίηση του διαγωνισμού αγοράς των υλικών για την λειτουργία Ελληνικού Δορυφορικού σταθμού εδάφους(πρώτη προκήρυξη το2004) ενώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την πρόθεση αγοράς από την Γαλλία ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης όταν οκτώ ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης τύπου Dauphin τα οποία αγοραστήκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 παραμένουν αναξιοποίητα.

Χρήστος. Κουτσογιαννόπουλος

Ταξίαρχος(ε.α)

Πρώην Δντης Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ

Read more...

Τουρκία και «ευαίσθητα» εθνικά θέματα


Του Τάκη Μίχα

Ομολογώ ότι τίποτα δεν με είχε προετοιμάσει για την έκπληξη που αισθάνθηκα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην επίσκεψή μου στην Κωνσταντινούπολη. Είχα πάει για να παρακολουθήσω μια σειρά εκδηλώσεων όπου, μεταξύ άλλων, διακεκριμένοι Τούρκοι «διαφωνούντες» θα συζητούσαν για «ευαίσθητα εθνικά θέματα» στην Τουρκία.

Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης προβολή του έργου του Τάσου Μπουλμέτη «Πολίτικη κουζίνα» (που για πολλούς και διάφορους λόγους δεν έχει προβληθεί στους κινηματογράφους στη γειτονική χώρα). Η εκδήλωση, που είχε οργανωθεί από το European Stability Initiative, θα ελάμβανε χώρα στο αγγλόφωνο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Μπίλγκισι (παρεμπιπτόντως, όσοι φοβούνται ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα οδηγήσουν σε «υποβάθμιση» της παιδείας θα έπρεπε να κάνουν ίσως μια βόλτα στην Τουρκία...).
Οταν έφτασα περίμενα ότι στην καλύτερη περίπτωση η κατάσταση θα είναι όπως στην Ελλάδα: Σε μια ανάλογη εκδήλωση για «ευαίσθητα εθνικά θέματα», που έγινε σχετικά πρόσφατα στο Πάντειο, έξαλλοι «πατριώτες» προσπαθούσαν να διακόψουν τους ομιλητές ενώ σε βραδινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων υστερικοί τηλεπαρουσιαστές μιλούσαν για κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας...

Το «βαθύ κράτος»
Ομως τίποτα απ' όλα αυτά δεν συνέβη. Η ερευνήτρια Ντιλέκ Γκιουβάν στην ομιλία της επικεντρώθηκε στο θέμα των πογκρόμ εναντίον της ελληνικής και άλλων μειονοτήτων τον Σεπτέμβριο του 1955 και στις συστηματικές προσπάθειες που κατέβαλε το τουρκικό κράτος για την εκδίωξή τους. Επίσης μας πληροφόρησε ότι αυτό τον καιρό γυρίζεται ένα έργο στην Τουρκία που έχει ως θέμα τις διώξεις των Ελλήνων. Μια άλλη ομιλήτρια, η δημοσιογράφος Περοχάν Μαγκτέν, την οποία ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ έχει αποκαλέσει την «πιο θαρραλέα αρθρογράφο της εποχής μας», αναφέρθηκε, χωρίς φόβο και με πολύ πάθος, στο «βαθύ κράτος», στα μαζικά εγκλήματα εναντίον των Αρμενίων και στο Κουρδικό.
Τέλος, παρών ήταν και ο Μουράτ Μπελγκέ, ένας από τους πιο θαρραλέους διανοούμενους της γειτονικής χώρας που στο παρελθόν μπαινόβγαινε στις φυλακές της Τουρκίας. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις προσπάθειες εθνικής ομογενοποίησης που κατέβαλε το κεμαλικό καθεστώς και στις τραγικές επιπτώσεις που είχε αυτό στις διάφορες μειονότητες. Πριν από την εκδήλωση ο κ. Μπελγκέ μας είχε κάνει μια ιδιότυπη ξενάγηση σε όλες τις συνοικίες της Πόλης όπου κάποτε ζούσαν διάφορες εθνότητες (Ελληνες, Εβραίοι, Αρμένιοι, Σύροι κ.λπ.) και όπου σήμερα έχουν μείνει μόνο ερείπια εκκλησιών και άλλων μνημείων να θυμίζουν το κοσμοπολίτικο παρελθόν της πόλης.
Στην κατάμεστη αίθουσα οι ακροατές παρακολουθούσαν τις ομιλίες με ευλαβική σιγή. Οταν τελείωσαν, άρχισαν οι ερωτήσεις και τα σχόλια. Το επίπεδο της συζήτησης που ακολούθησε ήταν εντυπωσιακό όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του έργου «Πολίτικη κουζίνα» και τον Ελληνα σκηνοθέτη να απαντάει στις ερωτήσεις του κοινού. Τόσο το έργο όσο και ο κ. Μπουλμέτης καταχειροκροτήθηκαν.
Φυσικά δεν θα πρέπει κανείς να υπερβάλλει τη σημασία των γεγονότων. Η εκδήλωση σε τελική ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε ένα αγγλόφωνο εκπαιδευτικό ίδρυμα, με εκσυγχρονιστική παράδοση, στο οποίο σπουδάζει η αφρόκρεμα των γόνων της αστικής τάξης - αν και, όπως μας ανέφεραν ορισμένοι ομιλητές, τέτοιου είδους συζητήσεις γίνονται πια και στην τηλεόραση. Επίσης ορισμένοι από τους ομιλητές είχαν μαζί τους έναν μόνιμο αστυνομικό συνοδό που τους έχει διαθέσει το κράτος για την προστασία τους από τους εθνικιστές - η δολοφονία του Τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ είναι ακόμη νωπή στις μνήμες όλων.

Δύο «στρατόπεδα»
Ομως μόνο ένας τυφλός μπορεί να αρνηθεί ότι η Τουρκία αλλάζει και μάλιστα με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Ενας λόγος αναμφίβολα σχετίζεται με τις πιέσεις που ασκούν οι Βρυξέλλες για τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Ομως ο πιο σημαντικός λόγος είναι η εσωτερική αντιπαράθεση μεταξύ αφενός της κυβέρνησης του ΑΚΠ και αφετέρου του παλαιού καθεστώτος των στρατιωτικών και των συγγενών πολιτικών δυνάμεων. Η σύγκρουση αυτή έχει οδηγήσει στην απελευθέρωση κοινωνικών δυνάμεων και πολιτικών φωνών που μέχρι πρότινος ήταν καταδικασμένες στη σιωπή και την αφάνεια. Από την άλλη πλευρά, η αναβίωση του θρησκευτικού σκοταδισμού σε θέματα όπως η διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο.
Πάντως, όπως και να έχουν τα πράγματα, το γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία διεξάγεται μια σοβαρή πολιτική συζήτηση, κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει εδώ και πολύ καιρό στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ:e-rooster.gr

Read more...

Σκληρή απάντηση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ στις δηλώσεις του αρχηγού του στρατού ξηράς του Ισραήλ


O στρατηγός Αβί Μιζραχί που έκανε τις σκληρές δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας, καταγγέλοντάς την για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και για την κατοχή της Κύπρου

του Σάββα Καλεντερίδη

Το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση μετά τις δηλώσεις του αρχηγού του στρατού ξηράς του Ισραήλ, στρατηγού Μιζραχί, με τις οποίες καταδίκαζε την Τουρκία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Κούρδων και την κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου.
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΓΕΕΘΑ...αναφέρει:
"Έχουν δημοσιευθεί στον τύπο ορισμένες δηλώσεις του αρχηγού του στρατού ξηράς του Ισραήλ, που φέρεται να έκανε σε μια διεθνή συνάντηση, στις 13 Φεβρουαρίου 2009. Οι δηλώσεις που αποδίδονται στο προαναφερθέν άτομο, είναι ατυχείς και υπερβολικές, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και είναι απαράδεκτες από κάθε πλευρά, ενώ δεν συνάδουν με τη θέση και τις αρμοδιότητες που κατέχει και το κυριώτερο, χαρακτηρίζονται ως δηλώσεις που μπορεί να πλήξουν τα εθνικά συμφέροντα των δυο χωρών.
Ανακοινώνουμε ότι θα αναμένουμε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ, που θεωρούμε ότι δίδει σημασία στις σχέσεις με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, να δώσει δημοσίως διευκρινήσεις σχετικά με το θέμα στην κοινή γνώμη".
Εν τω μεταξύ, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα, Gavriel Levy, κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών και του επιδόθηκε διάβημα για τις δηλώσεις του Ισραηλινού στρατηγού. Στη γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρονται τα εξής:
"Επιδώσαμε διάβημα διαμαρτυρίας για δηλώσεις οι οποίες είναι αντίθετες σε κάθε διπλωματική πρακτική και περιέχουν εντελώς ανακριβή στοιχεία από την ιστορία και από την σύγχρονη πραγματικότητα, ενώ προσβάλλουν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς τον πρωθυπουργό και τη χώρα μας. Επί πλέον, ζητήθηκαν εξηγήσεις από τις αρχές του Ισραήλ για αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες τονίστηκε ότι είναι αψυχολόγητες και απαράδεκτες".
Μετά από τις σκληρές ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών και του ΓΕΕΘΑ, που στην ουσία ζητεί την κεφαλή επί πίνακι του ισραηλινού στρατηγού, αλλά και το σκληρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: ΜΙΛΛΙΕΤ

Read more...

Αντιπαράθεση για το τουρκικό προξενείο στη Θράκη


Το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, μέσα από ένα πλέγμα παρακρατικών και πρακτορικών δράσεων που είναι εντελώς εκτός του πλαισίου νόμιμης λειτουργίας του, επιχειρεί να υποκαταστήσει το ελληνικό κράτος στη Θράκη, ασκώντας τουρκική κρατική τρομοκρατία στους μουσουλμάνους της Θράκης, κυρίως στους Πομάκους και τους Ρομά. Ας ελπίσουμε το ελληνικό κράτος να αφυπνιστεί και να περιορίσει την παράνομη δράση, την εξαγωγή φασισμού και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών από το τουρκικό προξενείο στην ίδια την ελληνική επικράτεια.

«Οι Έλληνες μουσουλμάνοι ούτε ζητούν, ούτε χρειάζονται αυτόκλητους συνηγόρους. Κανείς δεν μπορεί, όσο κι αν το επιδιώξει, να εκμεταλλευτεί τις όποιες ανησυχίες και τυχόν καθημερινά προβλήματά τους, όπως άλλωστε ισχύει για όλους», διεμήνυσε από το βήμα της βουλής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, απαντώντας σε...επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠαΣοΚ, Ανδρέα Λοβέρδου για τη λειτουργία του τουρκικού προξενείου στη Θράκη.
Όπως είπε, «ζουν ειρηνικά με τους άλλους Έλληνες πολίτες. Προοδεύουν οικονομικά και κοινωνικά σε πλήρη ισοτιμία, ως πολίτες μιας Ευρωπαϊκής χώρας και απολαμβάνουν ταυτόχρονα τα σημαντικά και απτά οφέλη του ευρωπαϊκού τους διαβατηρίου».
Οι προξενικές αρχές της Τουρκίας στη Θράκη δεν επιδεικνύουν συμπεριφορές παρόμοιες με τις ελληνικές στη γείτονα χώρα που εφαρμόζουν απαρέγκλητα το Διεθνές Δίκαιο, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, διευκρινίζοντας πως «έχουμε συμπεριφορές που αντιστρατεύονται ακόμη και τα αναπτυξιακά προγράμματα της χώρας προκειμένου να κρατούν ορισμένους μειονοτικούς σε δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης επί τω σκοπώ να είναι το προξενείο καλός αγωγός για πράγματα που είναι εκτός κάθε έννοιας νομιμότητας».
«Οι δραστηριότητες του Τουρκικού Γενικού Προξενείου στην Κομοτηνή που δεν συμβαδίζουν με τη διεθνή πρακτική και τις σχετικές πρόνοιες τους διεθνούς δικαίου δεν γίνονται αποδεκτές. Όταν παρατηρούνται δραστηριότητες, κινήσεις και δημόσιες δηλώσεις χωρίς μέτρο και υπερβαίνουν ως εκτροπή το σαφές διεθνές πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα της ελληνικής πολιτείας προβαίνουν στις δέουσες ενέργειες προς την τουρκική πλευρά, και στέλνουν τα κατάλληλα, για την περίσταση αυτή, μηνύματα» απάντησε ο Γιάννης Βαληνάκης.
Ακόμη, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως απαιτείται συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου που σχετίζονται με την συμπεριφορά του ελληνικού κράτους απέναντι στις μειονότητες στη Θράκη και πρόσθεσε ότι παίρνουμε μια πρωτοβουλία να ανοίξουμε έναν κοινοβουλευτικό διάλογο με κριτήριο ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν ορισμένα πράγματα στο πεδίο αυτό κι όχι με κριτήριο να συζητάμε απεραντολογώντας.
«Το σημαντικό ζήτημα που ακυρώνει καθημερινά τις όποιες απόπειρες παρεκτροπής από τα διεθνώς ισχύοντα, είναι η σύγχρονη, ευρωπαϊκή, μειονοτική πολιτική μας που οδηγεί με σταθερό ρυθμό στην πλήρη ένταξη της μειονότητας στον πολιτικό, κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της Θράκης. Μια πολιτική που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται με δημοκρατικό όραμα, τολμηρά βήματα και βεβαίως χωρίς τα φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
«Η συνέπεια της πολιτικής της ελληνικής πολιτείας, σε όλες τις πτυχές της, στη Θράκη επ΄ ουδενί λόγω επηρεάζεται, πολλώ δε μάλλον ακυρώνεται, από παρεκτροπές, όποτε αυτές συμβαίνουν» συμπλήρωσε και κατέληξε στέλνοντας «ξεκάθαρο μήνυμα, που δεν επιδέχεται παρερμηνειών και παρανοήσεων: «η ελληνική Πολιτεία αντιμετωπίζει ισότιμα και στηρίζει όλες τις συνιστώσες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης».

Πηγή: www.athina 984.gr

Read more...

Προς τους θιασώτες της (άνευ όρων) ελληνοϊσραηλινής συμπόρευσης και συμμαχίας


του Σάββα Καλεντερίδη
Παρά την ένταση που παρατηρείται στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις λόγω της επίθεσης που εξαπέλυσε ο Ερντογάν εναντίον του Περές και των Ισραηλινών στο Νταβός, τα άθλια παιχνίδια του Ισραήλ (του οποίου ο ρόλος στην εισβολή ελέγχεται) με την κατεχόμενη Κύπρο συνεχίζονται.
Οι αρχές του Ισραήλ που διοργάνωσαν την "Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Μεσογείου" έκαναν δεκτή την αίτηση του ψευδοκράτους να συμμετέχει με δικό του περίπτερο, προκαλώντας έτσι την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποχώρησε από την έκθεση.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, μόλις της έγινε γνωστή η απόφαση των ισραηλινών αρχών να επιτρέψουν τη συμμετοχή του ψευδοκράτους, ζήτησαν από το Ισραήλ να αποτρέψουν τη συμμετοχή, γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Το υπουργείο εξωτερικών του Ισραήλ, που έδωσε αρνητική απάντηση στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτησε από τους διοργανωτές της...έκθεσης να απαιτήσουν από τις εταιρείες που εκπροσωπούνται στο περίπτερο του ψευδοκράτους να μην χρησιμοποιήσουν τα σύμβολα της λεγόμενης ΤΔΒΚ.
Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησαν από την κυβέρνηση του Ισραήλ να μην επιτρέψει τη συμμετοχή του ψευδοκράτους στην έκθεση, αφού, εκτός των άλλων, οι εταιρείες που συμμετέχουν διαφημίζουν ξενοδοχεία Ελληνοκυπρίων που αναγκάστηκαν να τα μετά την παράνομη εισβολή των Τουύρκων το 1974, ή ξενοδοχεία που είναι χτισμένα σε περιουσίες Ελλήνων που εγκατέλειψαν την κατεχόμενη περιοχή μετά την τουρκική κατοχή.
Οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν στους εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι δεν μπορούν να αποτρέψουν τη συμμετοχή εταιρείων του ψευδοκράτους στην έκθεση.
Να σημειωθεί ότι η αποδοχή από πλευράς των αρχών του Ισραήλ της συμμετοχής του ψευδοκράτους στη διεθνή έκθεση τουρισμού δεν είναι η μόνη άθλια και ανθελληνική ενέργεια. Σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή του υπουργείου τουρισμού του ψευδοκράτους, Savaş Uğurlu, στο πρακτορείο Ανατολή, την προσεχή τουριστική περίοδο πρόκειται να αρχίσουν δρομολόγια φέριμποτ που θα συνδέουν την κατεχόμενη Αμμόχωστο με το λιμάνι της Χάιφα. Συγκεκριμένα ο Ουγουρλού δήλωσε:
"Έχουμε πρόβλημα με τις μετακινήσεις μας προς το εξωτερικό. Πετάμε μέσω Τουρκίας και οι τιμές ανεβαίνουν πολύ. Το Απρίλιο όμως αρχίζουμε δρομολόγια φέριμποτ στη γραμμή Αμμόχωστος-Χάιφα. Στο φέριμπο θα λειτουργούν καταστήματα διασκέδασης, καταστήματα αφορολογήτων ειδών και καζίνο".
Τις δηλώσεις του Ουγουρλού διέψευσαν ο υπουργός τουρισμού του ψευδοκράτους, Erdoğan Şanlıdağ και ο υπουργός εξωτερικών, Turgay Avcı.
Στις 18 Οκτωβρίου του 2007 είχαν αρχίσει δρομολόγια στη γραμμή Λατάκειας-Αμμοχώστου, σε μια ακατανόητη ενέργεια της Συρίας να επιτρέψει τη λειτουργία μιας τέτοιας γραμμής.
ΠΗΓΗ: ΜΙΛΛΙΕΤ

Read more...

Ισραήλ-Τουρκία: Άρχισαν τα όργανα


Η Akşam σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Η έκθεση για το εβραϊκό λόμπι πάνω στο τραπέζι» γράφει ότι ομάδα βουλευτών του τουρκικού Κοινοβουλίου, η οποία αποτελείται από τους βουλευτές του ΑΚΡ Γιουκτσέλ και Κινικλίογλου και του ΜΗΡ Μελέν, συναντήθηκε εκτός προγράμματος και με τα εβραϊκά λόμπι στις ΗΠΑ.
Στις συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν, το ξέσπασμα του Ερντογάν στο Νταβός έθεσε τη σφραγίδα του. Οι εβραϊκές οργανώσεις εξέφρασαν παράπονα για...την αύξηση του αντισημιτισμού στην Τουρκία. Απέναντι σε αυτό, οι Τούρκοι βουλευτές αντέταξαν τα εξής: «Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν κατά της επίθεσης στη Γάζα και των πολιτικών που εφαρμόζονται. Δεν έχουν καμία σχέση με το κράτος του Ισραήλ και τους Εβραίους». Ζήτησαν, επίσης, την υποστήριξη της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ κατά του ψηφίσματος της «δήθεν αρμενικής γενοκτονίας». Πάντως, τα μέλη των εβραϊκών οργανώσεων δεν παρείχαν θετική απάντηση στους βουλευτές. Απλώς, αρκέστηκαν να πουν: «Το ψήφισμα ούτε θα το εμποδίσουμε, αλλά ούτε και θα το υποστηρίξουμε. Θα μείνουμε ουδέτεροι. Μην ζητάτε τίποτε περισσότερο».
Οι βουλευτές γνωστοποίησαν με έκθεσή τους τις συνομιλίες αυτές στον Π/Θ Ερντογάν.
ΠΗΓΗ: ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ


Read more...

Ισραήλ προς Τουρκία: Κοιτάξτε πρώτα τη δική σας καμπούρα


του Σάββα Καλεντερίδη
Όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλούσε τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να κλείσει την πόρτα του ΟΗΕ στο Ισραήλ, μέχρι να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός, γράψαμε την άποψή μας, δημοσιεύοντας το άρθρο μας που είχε τίτλο: Όταν ο γάιδαρος λέει τον πετεινό κεφάλα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η...σκληρή κριτική του Ερντογάν στο Ισραήλ και στον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Περές και η επεισοδιακή αποχώρησή του από το πάνελ, στο Νταβός. Λίγες μέρες μετά το επεισόδιο, που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση κυρίως του εβραϊκού παράγοντα, ο Ερντογάν δεχόταν σε συνάντηση τον αντιπρόεδρο του Σουδάν, Αλι Οσμάν Μοχάμαντ Τάχα, τη στιγμή που ο πρόεδρος του Σουδάν κατηγορείται για τη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (ήδη το Δειθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψής του), λόγω της ανθρωποσφαγής 200 χιλιάδων αμάχων στο Νταρφούρ.
Μετά από όλα αυτά και ενώ το επίσημο κράτος του Ισραήλ φέρεται να ζήτησε συγνώμη από τον Ερντογάν δια δημόσιας δήλωσης του προέδρου Περές, τη στιγμή που ο εβραϊκός παράγοντας των ΗΠΑ άρχισε να δέιχνει τα "δόντια" του προς την Τουρκία, σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η δήλωση του αρχηγού του στρατού ξηράς του Ισραήλ, στρατηγού Avi Mizrahi, ο οποίος, αναφερόμενος στις κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ και στη στάση του Ερντογάν στο Νταβός δήλωσε: "Ο Ερντογάν να κοιτάξει στον καθρήφτη" ή όπως λέει ο λαός μας "άς κοιτάξει την καμπούρα του".
Εντύπωση προκαλεί η επιλογή του στρατηγού Μιζραχί να αναφερθεί με αυτά τα απαξιωτικά λόγια για την Τουρκία σε διεθνή συνάντηση για την "στρατιωτική ψυχολογία".
Με βάση την εφημερίδα Χααρέτζ του Ισραήλ, ο Μιζραχί, αναφερόμενος στην κατηγορία που απηύθυνε ο Ερντογάν στον Περές "εσείς ξέρετε πολύ καλά πώς να σκοτώνετε", κάλεσε τον Ενρτογάν "να δεί τον εαυτό του στον καθρέφτη".
Ο Ισραηλινός στρατηγός υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι η χώρα που διέπραξε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας, τη Γενοκτονία των Αρμενίων και σημείωσε ότι συνεχίζει και σήμερα την ίδια πολιτική στους Κούρδους.
Επίσης, ο Μιζραχί, αναφερόμενος στην άλλη κατηγορία του Ερντογάν για την κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, υπενθύμισε ότι η Τουρκία δεν δικαιούται να μιλά, γιατί η χώρα του κρατάει υπό στρατιωτική κατοχή επί δεκαετίες τα εδάφη της βόρειας Κύπρου.
Τέλος, ο στρατηγός Μιζραχί, υπενθυμίζοντας και σχολιάζοντας την έκκληση του Ερντογάν για αποπομπή του Ισραήλ από το ΟΗΕ, είπε με νόημα:
"Σε μια τέτοια περίπτωση, δίπλα στο Ισραήλ θα πρέπει να προστεθεί και η Τουρκία", εννοώντας προφανώς τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό που έχει γράψει και συνεχίζει να γράφει στα παλιά της παπούτσια η Τουρκία.
ΠΗΓΗ: ΜΙΛΛΙΕΤ

Read more...

Ανεπτυγμένη συνεργασία με την Τουρκία στον πυρηνικό τομέα επιδιώκει η Ρωσία


Η Ρωσία θέλει να αναπτύξει τη συνεργασία της με την Τουρκία σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα σε αυτούς των πυρηνικών και της ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στη Μόσχα.
«Ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη των σχέσεών μας στην ηλεκτρική ενέργεια, τον πυρηνικό τομέα και τη βιομηχανική συνεργασία, καθώς και στις μεταφορές και τον αγροτικό τομέα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Κρεμλίνο.

Η Ρωσία και η...Τουρκία έχουν «σχέσεις σύμπραξης με μια ισχυρή οικονομική συνιστώσα και η αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών το καταδεικνύει» προσέθεσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Η Ρωσία είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έφτασαν πέρυσι τα 37,8 δισεκ. δολάρια (29,3 δισεκ. ευρώ). Η Μόσχα προμηθεύει το 63% του φυσικού αερίου που καταναλώνουν οι Τούρκοι και το 29% του πετρελαίου.
«Ελπίζουμε πως αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί παρά τα προβλήματα που οφείλονται στην [παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική] κρίση» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Οι χώρες μας είναι δυνάμεις της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας» συνέχισε υπογραμμίζοντας παράλληλα την «την ανάγκη να καταβληθούν κοινές προσπάθειες για να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στον Καύκασο».
Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε από πλευράς του πως ελπίζει ότι «αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει καμπή και θα δώσει νέα ποιότητα»στις διμερείς σχέσεις.
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί το απόγευμα της Παρασκευής με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Read more...

Η γεωπολιτική - γεωστρατηγική σκέψη των Τούρκων στρατηγών


Το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και οι Ακαδημίες Πολέμου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θεωρούνται σημαντικά κέντρα διαμόρφωσης και ανάπτυξης της πολιτικής σκέψης στην Τουρκία.

Επειδή θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται διάφορα ζητήματα γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής οι Τούρκοι στρατηγοί αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος για τη χώρας μας, παραθέτουμε παρακάτω μετάφραση της ομιλίας του αντιστρατήγου Χαλίλ Σιμσέκ σε ημερίδα με θέμα:
"Η διαφοροποίηση της αντίληψης περί ασφάλειας τη μεταψυχροπολεμική περίοδο"
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε ενώπιον του συνόλου της πολιτικής και στρατιωτική ηγεσίας της Τουρκίας τα τέλη του 2000 στη Διοίκηση Ακαδημιών Ενόπλων Δυνάμεων, της οποίας διοικητής ήταν ο στρατηγός Σιμσέκ.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΧΑΛΙΛ ΣΙΜΣΕΚ

Αξιότιμε στρατηγέ μου, πρόεδρέ μου, αξιοσέβαστοι προσκεκλημένοι,
Ευγνωμονώ τον αξιότιμο διοικητή μου, που μου έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσω τις προσωπικές μου σκέψεις στο θέμα της διαφοροποίησης της αντίληψης περί ασφάλειας τη μεταψυχροπολεμική περίοδο.
Αξιότιμε πρόεδρέ μου,
Θα ανοίξω το θέμα διευκρινίζοντας το νόημα δύο όρων.
Ασφάλεια, είναι το δικαίωμα των ανθρώπων στη...ζωή, η διαφύλαξη των κανόνων και αξιών που έχουν υιοθετήσει στη χώρα τους. Ό,τι βάζει σε κίνδυνο τη υφιστάμενη κατάσταση είναι απειλή. Απειλή, είναι ο εκφοβισμός και η δημιουργία κινδύνου. Για την απειλή πρέπει να υπάρχουν δύο παράγοντες. Ο ένας είναι δυνατότητα και ο άλλος είναι ο σκοπός. Όταν ενωθούν σκοπός και δυνατότητα αρχίζει η φάση κρίσης της απειλής.
Ακόμη και σήμερα, σε πολλά σημεία του κόσμου, είναι σε εξέλιξη απειλές, κρίσεις και συγκρούσεις με εντάσεις που εναλλάσσονται μεταξύ ειρήνης και πολέμου. Δεν έχει γίνει δυνατό να βρεθεί μια δίκαιη λύση στις εξελίξεις αυτές.

ΑΙΤΙΕΣ ΑΠΕΙΛΗΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
Στην εποχή μας έχει εξαλειφθεί η απειλή υπο την κλασσική έννοια της εισβολής στρατιωτικών δυνάμεων και της αλλαγής συνόρων, από πλευράς υπερδυνάμεων. Όμως συνεχίζουν να υφίστανται οι σύγχρονα εκπαιδευμένοι και καλά εφοδιασμένοι στρατοί των εξελιγμένων χωρών. Οι στρατοί αυτοί θα χρησιμοποιηθούν κατά προτεραιότητα, για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των πηγών ενέργειας, των καταναλωτικών αγορών, των αγορών πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς. Tα βασικά προβλήματα που ενδεχομένως θα πυροδοτήσουν κρίσεις και απειλές στο μέλλον είναι τα εξής:

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1- ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ
Πληθυσμιακή μερίδα εντός παγκόσμιου πληθυσμού (%): ΗΠΑ: 4,5, Ε.Ε.: 6, Ρωσία: 2,5, Ιαπωνία: 2,1 Σύνολο: 15,1 Κίνα: 21
Μερίδα στη παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου (%): ΗΠΑ: 25,5, Ε.Ε.:19,7, Ρωσία: 5,2, Ιαπωνία: 8,5 Σύνολο: 58,9, Κίνα: 4,5
Μερίδα στη παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου (%):ΗΠΑ: 24,3, Ε.Ε.:14,5, Ρωσία: 18,75, Ιαπωνία: 3 Σύνολο: 73,4 Κίνα: 8,1
Μερίδα στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου: ΗΠΑ: 4, Ε.Ε.: 1,6, Ρωσία: 4,8, Ιαπωνία: 0,05 Σύνολο: 10,85 Κίνα: 2,4
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν την παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, οι εξελιγμένες χώρες που αποτελούν το 15% περίπου του πληθυσμού της γης, καταναλώνουν το 59% του πετρελαίου και το 74% του φυσικού αερίου. Αυτές οι εξελιγμένες και δυνατές χώρες που αποτελούν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταναλώνουν γενικά το 70% της ενέργειας που παράγεται στη γη, τη στιγμή που τα αποθέματά τους αποτελούν το 11 % των παγκοσμίων αποθεμάτων. Το ενεργειακό έλειμμα τους αυξάνεται συνέχεια. Τα ζωτικά συμφέροντα των χωρών αυτών επικεντρώνονται στις πηγές ενέργειας.
Γι’ αυτό το λόγο, θα συνεχίσει να υπάρχει στρατιωτική απειλή υπό την κλασσική της έννοια για κάποιες περιοχές και χώρες της Ευρασίας, οι οποίες κατέχουν το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 60% του παγκόσμιου ακαθάριστου εισοδήματος και το 75% των παγκοσμίων πηγών ενέργειας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 2- ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου και οι αρχές αυτοδιάθεσης του Ο.Η.Ε., έχουν φέρει στο προσκήνιο και ανέδειξαν σε τοπικές μειονότητες, τους πληθυσμούς των περιοχών στις οποίες υπάρχουν πηγές ενέργειας στρατηγικής σημασίας. Οι εξελιγμένες χώρες υποκινούν τις μειονότητες αυτές, επειδή θέλουν να έχουν απέναντί τους αδύναμες χώρες.
Η Ευρώπη που έχει ισχυρό εσωτερικό δυναμικό, υποστηρίζει και δίνει κίνητρα για την εμφάνιση υπο-εθνοτήτων με την “Ευρωπαική συνθήκη προστασίας γλωσσών τοπικών μειονοτήτων” και με τα “Κριτήρια της Κοπεγχάγης”.
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ανησυχία, γιατί, αν εξετάσουμε την εξέλιξη των κρατών τον 20ο αιώνα, θα δούμε ότι, όταν ιδρύθηκε η Κοινωνία των Εθνών, αριθμούσε 22 χώρες μέλη, όταν μετατράπηκε σε Ο.Η.Ε. ,οι χώρες έγιναν 52, το 1997 ήταν 185 και το 2000, 189. Το 2005 αναμένεται οι χώρες μέλη των Η.Ε. να είναι 195 και το 2025, 245. Η πρόβλεψη αυτή είναι σίγουρο ότι θα επιβεβαιωθεί στο μέλλον, γιατί στηρίζεται σε έγκυρη διάγνωση.
Πολλοί είναι οι λόγοι που εξηγούν την αύξηση του αριθμού των κρατών. Βασικός λόγος είναι η συνεχόμενη αύξηση του χάσματος μεταξύ των πλούσιων και αναπτυγμένων χωρών του βορρά και των φτωχών και υπανάπτυκτων χωρών του νότου. Οι πολυεθνικές χώρες που αποδυναμώνονται από τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, αναγκάζονται σε διασπάσεις. Παραδείγματα της συγκεκριμένης κατάστασης είναι τα εξής:

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 3- Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Η Σοβιετική Ένωση που από γεωγραφικής άποψης ήταν η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου και είχε μεγάλη στρατιωτική δύναμη, το 1991 διασπάστηκε σε διαφορετικές δημοκρατίες. Σαν συνέπεια αυτής της διάλυσης έχασε το 30% των εδαφών που ήλεγχε, το 59% των πληθυσμών και το 50% της οικονομίας της.
Η Γιουγκοσλαβία που ήταν υπό τη στρατιωτική και οικονομική επιρροή της Σ.Ε.,έχει διασπαστεί σε 5 χώρες και η Τσεχοσλοβακία σε 2.
Αυτά πιθανότατα συνέβησαν, επειδή η συνεχώς αυξανόμενη πολιτική και οικονομική συνεργασία και η ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων, ανθρώπων και γνώσεων έχει διευκολύνει την επιβίωση των μικρών κρατών. Τα μικρά κράτη διαφυλάσσονται στο διεθνές σύστημα από άποψη ασφαλείας και προστασίας και έτσι καταφέρνουν να επιβιώσουν και να ευημερήσουν οικονομικά.
Στην νέα αυτή στρατηγική της παγκοσμιοποίησης που υποστηρίζουν οι οικονομικά δυνατές χώρες και στο περιβάλλον που δημιουργεί, φαίνεται ότι οι χώρες με διεφθαρμένες διοικήσεις, χωρίς αρχές, κανόνες και θεσμούς, θα οδηγηθούν στη διάσπαση και το διαμελισμό, ενώ χώρες που υποστηρίζονται από τεχνολογία και επιστήμη, διαθέτουν αρχές, κανόνες και θεσμούς και λειτουργούν σωστά, θα ενισχυθούν και θα διατηρήσουν την ακεραιότητά τους. Οι εξελίξεις αυτές στο μέλλον θα γίνουν αιτία για συγκρούσεις και για τοπικούς πολέμους.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 4- ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

Αξιότιμε πρόεδρέ μου,
Στις 7 Ιουνίου 1929, όταν η υφήλιος βίωνε την οικονομική κρίση του `29, το Βατικανό που είναι κέντρο της Ευρωπαϊκής Χριστιανικής κουλτούρας, με στρατιωτική δύναμη μόνο δέκα ατόμων , ανακοίνωσε την ανεξαρτησία του. Το μικρό αυτό κράτος, που περιγελούσε ο Στάλιν το 1944, καθώς η Σοβιετική Ένωση είχε τότε 450 μεραρχίες, λέγοντας “Πόσες μεραρχίες έχει το Βατικανό ;” συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα, ενώ το πανίσχυρο σοβιετικό καθεστώς έχει καταρρεύσει. Έτσι αποδείχθηκε, ότι δεν είναι αρκετή από μόνη της η στρατιωτική δύναμη για την εξασφάλιση της ενότητας της δομής και της ασφάλειας ενός κράτους, η οποία τουναντίον εξασφαλίζεται και ενισχύεται μέσω της οικονομικής δύναμης και της “κουλτούρας”.
Όταν λέμε “Ευρωπαϊκή Χριστιανική Κουλτούρα”, εννοούμε “το σύστημα αξιών και τρόπου ζωής, το οποίο έχει διαμορφωθεί από ανθρώπους αναθρεμμένους με τις αξίες του Χριστιανισμού και υπό την επίβλεψη του Βατικανού”.
Η άποψη ότι σε αυτή τη κουλτούρα δεν υπάρχει θέση για τη Τουρκία, ενισχύεται από τις προκαταλήψεις της σύγκρουσης χριστιανικού και μουσουλμανικού στοιχείου που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας. Ο καρδινάλιος Newmann εξέφρασε με πολύ εύγλωττο τρόπο τη σύγκρουση αυτή το 1854, σε μια σειρά διαλέξεων που έδωσε στο Λίβερπουλ για την “Ιστορία των Τούρκων”:
“Από τους Βισιγότθους μέχρι τους Σαρακηνούς, όλες οι φυλές που ήρθαν σε επαφή με τον Χριστιανισμό, αργά ή γρήγορα τον αποδέχθηκαν. Η μόνη εξαίρεση του γενικού κανόνα είναι οι Τούρκοι. Οι Τούρκοι, αντί να δεχθούν το Χριστιανισμό, προσπάθησαν να τον εξαφανίσουν. Από το 1048 που εμφανίστηκαν στη σκηνή της ιστορίας, έγιναν οι πρωτεργάτες, οι εκφραστές, το σύμβολο του αντιχριστιανισμού. Για το λόγο αυτό οι Τούρκοι, από τον 11ο αιώνα εκλαμβάνονται από την Καθολική Εκκλησία (Κράτος του Βατικανού), ως το σημαντικότερο πρόβλημα, ως εχθροί. Ακόμη μπορεί να ειπωθεί ότι τα τελευταία χίλια χρόνια του παπικού κράτους πέρασαν με συνεχείς πολέμους κατά των Τούρκων.
Δεν αρνούμαι ότι οι Τούρκοι έχουν στρατιωτική δύναμη, αλλά ακριβώς αυτή η δύναμη είναι που τους καθιστά ανηλεείς εχθρούς της πίστης και του πολιτισμού.”
(Καρδινάλιος Newmann 1854)
Από τη στιγμή που δεν είναι δυνατό να αλλάξουμε τη θρησκεία μας για τους ευρωπαίους, ας δούμε αν οι ευρωπαίοι που υποστηρίζουν την πολυπολιτισμικότητα θα αποδεχθούν τους συμπατριώτες μας που έχουν μεταναστεύσει στις εξελιγμένες αυτές χώρες ή θα συνεχιστεί η υποκίνηση των συγκρούσεων ταυτότητας, που προέρχονται από προσεγγίσεις του τύπου καθαρή φυλή, καθαρή κοινωνία και δημιουργούν στην ουσία μικρές καινούργιες εθνότητες. Εφ’ όσον θα συνεχίσει να ισχύει η “Ευρωπαϊκή Συνθήκη Γλωσσών Τοπικών Μειονοτήτων ”, εκτιμάται ότι οι συγκρούσεις που δημιουργούνται από την πολιτισμική διαφορά θα συνεχιστούν και θα εξελιχθούν στο μέλλον σε απειλές.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 5- Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
- Οι απειλές που θα δημιουργήσει ο ανταγωνισμός ανωτερότητας των μεγάλων δυνάμεων.
Τί απειλεί σήμερα τη γη;
Α- Η Ρωσία;
Β- Η Κίνα;
Γ- Η οικονομική και στρατιωτική ανωτερότητα των ΗΠΑ;
Δ- Η εμπορική επέλαση της Ιαπωνίας;
ή
Ε- Οι ιστορικής προέλευσης εσωτερικές ανησυχίες της Δυτικής Ευρώπης;
Αναμφίβολα κανένα από τα παραπάνω.
Η πραγματικότητα είναι ότι θα προκύψουν νέες συμμαχίες, όταν οι μεγάλες δυνάμεις ξεκινήσουν τον αγώνα επικράτησης στο γεωγραφικό χώρο της Ευρασίας προσπαθώντας να προσεταιρισθούν τις χώρες της περιοχής. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν νέες μορφές απειλής, όπως οι πετρελαϊκοί, οι εμπορικοί, και στρατιωτικοί αποκλεισμοί, οι χρηματοδοτικές κινήσεις, οι πιέσεις και οι προβοκάτσιες.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΕΙΛΗΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Η Ομοσπονδία της Ρωσίας που προέκυψε από τη διάλυση της ΣΕ αποτελείται, από 89 συνολικά εδαφικά τμήματα που διοικούνται από 6 διαφορετικά καθεστώτα. Έχει πληθυσμό 180 εκατομύρια και εμβαδόν 17,1 εκατομύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το 81,5% του πληθυσμού της Ομοσπονδίας της Ρωσίας είναι Ρώσοι ενώ υπάρχουν και 15 διαφορετικές εθνοτικές ομάδες. Επιπλέον έξω από τα σύνορα της Ομοσπονδίας της Ρωσίας ζουν 25 εκατομμύρια Ρώσοι.
Οι ΗΠΑ, επιθυμούν την ένταξη της Ρωσίας στο διεθνές σύστημα, το πέρασμά της στην οικονομία της αγοράς και τον περιορισμό του πυρηνικού της οπλοστασίου. Επειδή όλα αυτά σημαίνουν ότι στην ουσία πρέπει η Ομοσπονδία της Ρωσίας να τεθεί υπό καθεστώς αποικίας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει και σχετική δυσκολία να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.
Η τεχνολογία, η οικονομική δύναμη και ο πληθυσμός της Ο.Ρ είναι ανεπαρκής, προκειμένου να ελέγχει το μεγάλο γεωγραφικό χώρο που κατέχει, έναν χώρο που εκτείνεται από τη Θάλασσα της Βαλτικής μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, και να κρατάει υπό έλεγχο, ενσωματωμένες στο σύστημά της, διαφορετικές εθνικές ομάδες που κατοικούν σε αυτόν. Για το λόγο αυτό η Ο.Ρ. σαν κρατική οντότητα έχει ανάγκη μιας διαδικασίας ανακαίνισης και εξυγίανσης. Εκτιμάται ότι έχει τη δυνατότητα να πετύχει κάτι τέτοιο μέχρι το έτος 2015.
Για την ώρα το πρωτεύον πρόβλημά της είναι η διατήρηση της ακεραιότητάς της. Για την εξασφάλισή της θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ως αποτρεπτικά στοιχεία τις πυρηνικές της δυνατότητες και τη στρατιωτική της δύναμη. Επίσης επωφελούμενη των επιδράσεων της εβδομηντάχρονης συμπόρευσης με τις χώρες που αποτελούσαν τη ΣΕ, ίδρυσε μια κοινότητα ανεξάρτητων κρατών, την Κ.Α.Κ., με την οποία οι πρώην σύμμαχοί της θα είναι συνεχώς κάτω από τον έλεγχό της. Για την εξέλιξη αυτής της νέας μορφής ένωσης κρατών υπό τη δικιά της επιρροή και την εγκαθίδρυση συστήματος υπερκρατικής εξουσίας, εκτιμάται ότι είναι δυνατό η Ο.Ρ. να χρησιμοποιήσει ως στοιχείο απειλής τη στρατιωτική της δύναμη. Έτσι θα συνεχιστεί η κλασσική στρατιωτική απειλή της Ο.Ρ. προς τις χώρες που ανήκαν στο πρώην σοβιετικό σύστημα και έχουν κερδίσει την ανεξαρτησία τους.

ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΑΠΕΙΛΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη οικονομική, στρατιωτική και τεχνολογική δύναμη και ελέγχει το 30% του παγκόσμιου εμπορίου, δεν αντιλαμβάνεται κάποια σοβαρή εναντίον της απειλή. Έτσι προχωρεί σε περικοπές, ζητεί από τους Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τη συνδρομή τους σ` αυτό και υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ταυτότητα για Άμυνα και Ασφάλεια (ΚΕΠΑΑ).
Στην πραγματικότητα ,οι ΗΠΑ θεωρούν ως έννοιες που απειλούν το αρχιτεκτόνημα της “νέας τάξης πραγμάτων” που έχουν δημιουργήσει, θέματα που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τον τερματισμό της εξάπλωσης ασθενειών, το πρόβλημα της παχυσαρκίας, τον αγώνα κατά των ναρκωτικών, την τρομοκρατία, τον έλεγχο των όπλων μαζικής καταστροφής και την τεχνολογική τρομοκρατία. Επίσης συνεχίζει να υφίσταται η ευαισθησία της Αμερικής σε θέματα ενδιαφέροντος παραδοσιακής στρατηγικής, όπως είναι η μεταβίβαση δύναμης και η ενεργειακή ασφάλεια.
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα οικονομικά μέτρα, τους κάθε φύσης αποκλεισμούς (εμπάργκο), τη στρατιωτική και πολιτική τους δύναμη, ως εργαλεία για την επιτυχία της «ευέλικτης στρατηγικής συμμαχιών και ασφάλειας» που βασίζεται στην άμεση και επιτόπου επίλυση των προβλημάτων, πριν ακόμη αυτά εξελιχθούν σε απειλές.

Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Αξιότιμε πρόεδρέ μου,
Ο ομιλητής που προηγήθηκε εξασφάλισε την απαιτούμενη πληροφόρηση επί του θέματος. Εγώ από την πλευρά μου θα πω ότι η μελλοντική Ευρώπη των 300 εκ., που θα αποκτήσει ανεξάρτητη στρατιωτική δύναμη, θα μπορεί να δημιουργήσει και να παρέμβει πολύ εύκολα σε συγκρούσεις με προτεραιότητα στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και στη Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό το λόγο θα αρκεστώ να πω ότι είναι ζωτικής σημασίας η ένταξη της Τουρκίας στην ΚΕΠΑΑ.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Στα Βαλκάνια η απειλή συνεχίζεται στον άξονα, Σερβία- Μαυροβούνιο- Κοσσυφοπέδιο,Μετόχι, Βοσνία Ερζεγοβίνη και Αλβανία. Τη στιγμή που δημιουργείται μια ζώνη ασφαλείας στην Κεντρική Ευρώπη μεταξύ της Γερμανίας και της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, γίνεται παράλληλα προσπάθεια για τη δημιουργία μιας πράσινης ζώνης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ζώνης η οποία έχει τάση επέκτασης προς τη Μεσόγειο. Ενώ από την πλευρά της η Αμερική αποσκοπεί στο να ελέγξει τη διαδικασία αυτή με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. από τη δική της πλευρά επιδιώκει με την ΚΕΠΑΑ να μετατρέψει τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη σε φρούριο από άποψη ασφάλειας. Το φρούριο δεν θα έχει μόνο αμυντικό χαρακτήρα, πιθανόν να έχει και επιθετικούς σκοπούς.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι διαφωνίες και τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή είναι πολλά με κυριώτερα αυτά που προκαλούν την Ιντιφάντα. Υπό τη γενική έννοια τα σημαντικότερα προβήματα της ευρύτερης περιοχής θεωρείται ότι είναι το Ισραηλο- Παλαιστινιακό, οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ- Ιράκ, οι ενέργειες της επιτροπής επιβολής μέτρων εναντίον των τρομοκρατικών ενεργειών, o υπερεξοπλισμός του Ιράν και η εξαγωγή της επανάστασης σε άλλες χώρες ,καθώς επίσης και οι σχέσεις του Ισραήλ με τις γειτονικές του χώρες.
Οπως έχουν δείξει και οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνης- Ισραήλ που ξανάρχισαν στις 28 Σεπτεμβρίου του 2000, δεν έχουν προκύψει ακόμη οι αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ασφαλείας της περιοχής. Γίνεται επίσης αντιληπτό ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές και στους τρόπους επίλυσης των διαφορών, για τις οποίες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται ως μέσα πίεσης: ο πολιτικός αγώνας, η πολιτική των οικονομικών μέτρων, η διάθεση του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές , όπως επίσης και η κλασσική μέθοδος που είναι η στρατιωτική πίεση. Το σημείο που έχει αλλάξει στην περιοχή σχετικά με το παρελθόν είναι η κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ που, αν νιώσει ότι απειλείται, πιθανόν και να τα χρησιμοποιήσει. Οι μεγάλου βεληνεκούς πύραυλοι με χημικές και βιολογικές κεφαλές θα συνεχίσουν να απειλούν την ασφάλεια της περιοχής.
Τα σχέδια διαμελισμού και τριχοτόμησης του Ιράκ και η ίδρυση ενός Κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ είναι εξελίξεις που έχουν τις ιδιότητες αλλαγής των ισορροπιών ασφαλείας της περιοχής. Η κατάσταση αυτή αποτελεί απειλή , που για να εμποδιστεί από τις χώρες τη περιοχής, είναι δυνατόν να απαιτηθεί η χρήση των στρατιωτικών τους δυνάμεων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΕΙΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;
Οι απειλές προς την Τουρκία ταξινομούνται σε εξωτερικές απειλές, που προέρχονται από τις γύρω χώρες και τις παγκόσμιες δυνάμεις, σε εσωτερικές απειλές, κατά της δημοκρατίας και του πολιτεύματος, όπως και σε καλυμμένες κινήσεις αγνώστου προελεύσεως που επηρεάζουν την κοινωνική ζωή.
Η Τουρκία συμμετέχοντας στο ΝΑΤΟ είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει την προερχόμενη από τη Σ.Ε. εξωτερική απειλή κατά τη μεταπολεμική περίοδο του β΄ παγκοσμίου πολέμου και κατά την ψυχροπολεμική περίοδο. Στις μέρες μας συνεχίζεται η απειλή των πυρηνικών όπλων που ανήκουν στην Ο.Ρ, την κληρονόμο της Σ.Ε., ως μεταψυχροπολεμική εξωτερική απειλή.
Υπάρχουν εξωτερικές απειλές εξαιτίας των προβλημάτων με την Ελλάδα και την Αρμενία, της υποστήριξης που εξασφαλίζουν στη τρομοκρατία το Ιράν, το Ιράκ και η Συρία καθώς και η απειλή από τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Επίσης υπάρχουν οι εξωτερικές απειλές που θα δημιουργηθούν στο μέλλον από την πολιτική που χρησιμοποιείται σε ό,τι αφορά την χρήση των υδάτινων πόρων και των υδάτων που συνεχίζουν να ρέουν προς άλλες χώρες, έξω από τα σύνορα της Τουρκίας.
Ας αναλύσουμε τις εξωτερικές απειλές:
Σύμφωνα με τις Αρχές Wilson που παρουσιάστηκαν μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραχωρούνταν έξι διοικητικές περιφέρειες της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας στους Αρμένιους και τέσσερις στους Κούρδους, προκειμένου να δημιουργηθεί αρμενικό και κουρδικό κράτος υπό την προστασία των ΗΠΑ. Το σχέδιο αυτό, που εμπνεύστηκε ο αμερικανός πρόεδρος , ο οποίος ήθελε να χαράξει και τα σύνορα των χωρών, εμφανίστηκε επισήμως με την Συνθήκη των Σεβρών. Το όλο σχέδιο που επίσης υποστήριζε η Αγγλία, αχρηστεύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ και τους συντρόφους του, κατά τον απελευθερωτικό πόλεμο. Μετά την προσπάθεια αυτή που ακυρώθηκε οριστικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης, ξέσπασαν η ανταρσία των Ναστουρί στο Χακκάρι το 1924 και η υποστηριζόμενη από τους Άγγλους ανταρσία του Σέιχ Σαϊτ στο Μπίνγκιολ το 1925.
Αν και οι ανταρσίες αυτές κατεστάλησαν, την 6η Ιουνίου 1926 χάσαμε τη Μοσούλη που ήταν εντός του ορίου των «εθνικών συνόρων». Σε σχέση με τις εξελίξεις αυτές, την 18η Ιανουαρίου 1927 άρχισε να συζητείται στην αμερικανική γερουσία η επικύρωση της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία τελικά δεν επικυρώθηκε. Η κατάσταση αυτή, αντικατοπτρίζεται στις μέχρι σήμερα εξελίξεις ως εξής:
Αμέσως μετά την Επιχείρηση Ειρήνης στην Κύπρο το 1974, άρχισε να δρα η αρμενική τρομοκρατία συνυποκινούμενη από τους Έλληνες, τους Ρωμιούς και του Αρμένιους. Εξαιτίας της χάσαμε μέχρι το 1984 αρκετούς αθώους συμπατριώτες μας . Το 1984 υποχώρησε η αρμενική τρομοκρατία και άρχισε η τρομοκρατία του ΡΚΚ εξαιτίας της οποίας χάσαμε 30.000 ανθρώπους.
Σήμερα ενώ συνεχίζεται η τρομοκρατία της Χεζμπολάχ, του ΡΚΚ και των μαρξιστικών οργανώσεων, επανέρχεται και πάλι η αρμενική τρομοκρατία υπό μορφή σύγχρονης πολιτικής και νομικής δράσης, υποβοηθούμενη μάλιστα και από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Όπως είναι γνωστό, με βάση απόφαση που έκανε δεκτή το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την 15η Νοεμβρίου 2000 με 234 ψήφους :
« Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση και την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση να αυξήσει τη στήριξη που προσφέρει στην αρμενική μειονότητα που αποτελεί σημαντικό μέρος της τουρκικής κοινωνίας και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο να αναγνωρίσει επίσημα την γενοκτονία που υπέστη η αρμενική μειονότητα πριν την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους».
Εκτός αυτού, με το ΚΕΣ της ΕΕ και μέσα στα πλαίσια των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, επιδιώκεται ο διαμελισμός του κράτους μας, υπό το πρόσχημα της παραχώρησης πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων και εκπομπών στη μητρική γλώσσα, στους κουρδικής καταγωγής συμπολίτες μας, οι οποίοι σημειωτέον συνέβαλαν αποφασιστικά στη δημιουργία αυτού του κράτους. Οι εξελίξεις αυτές, που ενισχύονται από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες , έχουν πάρει τις διαστάσεις μεγάλου κινδύνου, που απειλεί την εθνική μας ενότητα και την εδαφική μας ακεραιότητα. Η Ευρώπη που βρίσκεται πίσω από όλα αυτά, προετοιμάζει ένα νομικό υπόβαθρο για να υποστηρίξει τα συμφέροντά της σε σχέση με το αρμενικό στον Καύκασο, με τα προβλήματα του Αιγαίου στα Βαλκάνια και με τα προβλήματα της Κύπρου και της ΝΑ Τουρκίας ( Κουρδιστάν στμ) στη Μ. Ανατολή.

Κύριε πρόεδρε
Από το 1950 και εντεύθεν, ανά δεκαετία, επιχειρείται υπό μορφή εσωτερικής και εξωτερικής απειλής εναντίον του καθεστώτος, η αποδιάρθρωση των επαναστατικών αρχών του Ατατούρκ, με την εξής σειρά:
ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΤΑΤΟΥΡΚ - ΑΠΕΙΛΗ
• 1950: Εθνικός κρατισμός- απειλείται από το σοσιαλισμό
• 1960: Φιλολαϊκισμός- απειλείται από τους ταξικούς αγώνες
• 1960: , απειλείται από την δράση της αριστεράς
• 1970: Εθνικισμός-απειλείται από το φασισμό
• 1980: Δημοκρατικότητα-απειλείται από τον εκσυγχρονισμό
• 1990: Κοσμικός χαρακτήρας τουρκικής κοινωνίας- απειλείται από την αθεϊα και από διχαστικές κινήσεις του τύπου κοσμικοί/αντικοσμικοί, σουνίτες/αλεβίτες
• 2000: Δημοκρατία- απειλείται από τους διαμελιστές.
Οι μεταρυθμίσεις του Ατατούρκ, δεν θα πρέπει να γίνουν αιτία κοινωνικών αντιθέσεων και συγκρούσεων. Εξάλλου ο ίδιος είχε πει ότι όλες οι επαναστατικές του αρχές και μεταρυθμίσεις, έχουν ακριβώς την ίδια βαρύτητα και την ίδια ανάγκη να επιβληθούν στην κοινωνία, επικαλύπτοντας η μία την άλλη.
Τα δημοκρατικά δικαιώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στις μέρες μας στη δημιουργία μιάς σύγχρονης κοινωνίας και ενός σύγχρονου κράτους.
Όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι όταν οι πολίτες κάνουν χρήση των ατομικών τους δικαιωμάτων και των ατομικών τους ελευθεριών, είναι υποχρεωμένοι να μην λησμονούν και τις υποχρεώσεις τους και τα καθήκοντά τους απέναντι στο κράτος και στην κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν να θυσιάσουμε την ίδια την ύπαρξη του κράτους και την ενότητα της χώρας, προς χάριν των ατομικών δικαιωμάτων, της ατομικής κουλτούρας και της αυτονομίας του ατόμου. Η παραχώρηση και η χρήση των δικαιωμάτων αυτών, δεν γεννά το δικαίωμα απόρριψης των επαναστατικών αρχών και των μεταρυθμίσεων του Ατατούρκ. Αυτοί οι λανθασμένοι υπολογισμοί και θεωρίες, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ιδεολογικό όχημα και επιχειρηματολογία, προκειμένου να θεωρηθεί επιβεβλημένη η είσοδός μας στην ΕΕ.
Κύριε πρόεδρε
Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση σεισμών, πλημμυρών, ξηρασίας, πυρκαγιών, μόλυνσης του περιβάλλοντος, παραβίασης του καθήκοντος, ατασθαλιών, διακίνησης ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος και αποτροπής οικονομικών κρίσεων, θεωρείται μεγάλης σημασίας για τη χώρα. Μάλιστα σε μία χώρα που 13 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, καθίσταται υποχρεωτική η εξασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και η λειτουργεία του κράτους δικαίου.
Όλες αυτές οι ανισορροπίες, έχουν πάρει το χαρακτήρα εσωτερικής απειλής εναντίον του μέλλοντος και της συνοχής της κοινωνίας μας. Οι λειτουργικές αδυναμίες του κράτους μας, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο όλα αυτά τα προβλήματα.
Θα με ρωτήσετε ποιά είναι η λύση για όλα αυτά.
Την απάντηση θα την βρούμε στα λόγια που είπε ο Ατατούρκ στον φίλο του Χασάν Ριζά Σογιάκ, την 10 Μαρτίου 1930 στην Αττάλεια...........

Κύριε πρόεδρε,
Σαν συμπέρασμα θεωρώ ότι, αν και κατά τη διάρκεια του αντιτρομοκρατικού αγώνα παρατηρήθηκε μία αρκετά μεγάλη εσωτερική μετανάστευση των λαϊκών μαζών, δεν προκλήθηκαν μέσα στην κοινωνία αντιθέσεις και αναταράξεις λόγω εθνικής καταγωγής και αποδείχθηκε ότι μεταξύ του λαού, ασχέτως καταγωγής, υφίστανται δεσμοί ειρηνικής συμβίωσης και κοινωνικής αλληλεγύης. Όλες μας οι προσπάθειες από τούδε και στο εξής πρέπει να είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
Κυρίες και κύριοι, οι θέσεις που αναπτύχθηκαν στην ομιλία αυτή, δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις της Διοίκησης Ακαδημιών Ενόπλων Δυνάμεων και των ΤΕΔ, αλλά είναι προσωπικές.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

Read more...

Τετραήμερη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Γκιούλ στη Μόσχα


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν θεωρεί ότι η χώρα του θα είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2013.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ αναμένεται σήμερα στη Ρωσία για τετραήμερη επίσκεψη με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών.
«Είμαι βέβαιος ότι η φιλία μεταξύ των λαών μας θα γίνει ακόμα ισχυρότερη και η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας», γράφει ο...Τούρκος πρόεδρος σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.

Ο Γκιούλ θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν και το Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην πετρελαιοφόρο περιοχή του Ταταρστάν.
Η Ρωσία είναι ο κυρίως εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Η Μόσχα προμηθεύει στην Τουρκία το 63% του φυσικού αερίου και το 29% του πετρελαίου που καταναλώνουν οι Τούρκοι.
Την ίδια ώρα στη Ρίγα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υιοθετούν πολιτική αντιπαράθεσης προς τη Ρωσία.
Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Λετονό ομόλογό του Μάρις Ρίκστινς, ο Μπαμπατζάν είπε ότι η Τουρκία και η Ρωσία διατηρούν ομαλές και φιλικές σχέσεις και σημείωσε ότι η Μόσχα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας του.
Στις ίδιες δηλώσεις ο Μπαμπατζάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2012 και θα μπορέσει να ενταχθεί σ' αυτήν ένα χρόνο αργότερα.
«Μέχρι το τέλος του 2013 θα έλεγα ότι θα είμαστε έτοιμοι», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, πρόσθεσε όμως ότι η ΕΕ θα πρέπει να αισθανθεί «μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» για να προχωρήσει σε διεύρυνση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σάλος στην Τουρκία: Το όνομα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ εμπλέκεται σε σχέδιο δολοφονίας Αρμενίων


Ο εν ενεργεία αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Ιλκέρ Μπασμπούγ. Ο συλληφθείς για προετοιμασία σειράς δολοφονιών εναντίον Αρμενίων της Τουρκίας, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, Ιμπραήμ Σαχίν, δήλωσε στον εισαγγελέα ότι ο Μπασμπούγ ήταν ενήμερος για τις σχεδιαζόμενες δολοφονίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ραντικάλ, που αναδημοσιεύουν σήμερα αρκετές τουρκικές εφημερίδες σήμερα, ο πρώην υποδιοικητής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων της Τουρκικής Αστυνομίας, Ιμπραήμ Σαχίν, στην πολυσέλιδη κατάθεσή του στον εισαγγελέα έδωσε στοιχεία και λεπτομέρειες για την κατάσταση S-1 που βρέθηκε στο σπίτι του, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από τις αρχές ασφαλείας.
Ο Σαχίν δήλωσε ότι το τουρκικό κράτος τον επέλεξε ως επικεφαλής της νέας αντιτρομοκρατικής μονάδας που θα λειτουργούσε άτυπα, υπό την υψηλή κάλυψη των αρχών του κράτους. Συγκεκριμένα, ο Σαχίν...είπε:
"Αν δεν συλλαμβανόμουν, στις 12 Ιανουαρίου θα γινόταν η τελετή της ορκομωσίας μου στο ΓΕΕΘΑ".
Ο Σαχίν δήλωσε στην κατάθεσή του ότι άρχισε να στρατολογεί τα μέλη της νέας αντιτρομοκρατικής μονάδας από τους κόλπους της τουρκικής αστυνομίας μετά από εντολή που έλαβε από τον Διευθυντή Ενημέρωσης του ΓΕΕΘΑ, ταξίαρχο Μετίν Γκιουράκ (Metin Gürak).
Όσον αφορά τον κατάλογο με τα υποψήφια θύματα της αντιτρομοκρατικής ομάδας, ο Σαχίν είπε:
"Συναντηθήκαμε στο ΓΕΕΘΑ. (...) τους εξηγούσα τις προετοιμασίες και τις εργασίες που έκανα. Και εκείνοι μου έδιναν οδηγίες, λέγοντάς μου 'ετοίμασε αυτό, κάνε εκείνο'".Με βάση τις τηλεφωνικές συνομιλίες που κατέγραψε η τουρκική αστυνομία, ο Σαχίν επικοινώνησε στις 13 Νοεμβρίου 2008 με τον ανθυπολοχαγό Taylan Özgür Kırmızı (έχει συλληφθεί και βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές), διοικητή του λόχου στρατοχωροφυλακής της πόλης Ρεσάντιε του νομού Σεβάστειας, που κατοικείται κυρίως από αλεβίτες και ελάχιστους Αρμένιους και του έδωσε οδηγίες για τη συγκρότηση του στρατιωτικού σκέλους της αντιτρομοκρατικής μονάδας που θα δρούσε εκτός νόμου.
Ο Σαχίν, στην καταγραφείσα τηλεφωνική συνομιλία είπε στον ανθυπολοχαγό Kırmızı τα εξής:
"Ο στρατηγός Μπουγ είναι ενήμερος. Τα άτομα που θα επιλεγούν πρέπει να είναι απολύτως έμπιστα".
Ο εισαγγελέας Zekeriya Öz, που διενεργεί την ανάκριση για την υπόθεση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, εξετάζοντας τον προφυλακισμένο Ιμπραήμ Σαχίν τον ρώτησε:
"Τί εννοείτε όταν λέτε στη συνομιλία σας ότι ήξερε ο Μπουγ";
Απαντώντας ο Σαχίν είπε:
"Ο ταξίαρχος Gürak μου ζήτησε να κάνω αυτές τις πράξεις, κατόπιν εντολής του στρατηγού Μπασμπούγ. Και γω με τη σειρά μου μεταβίβασα τις εντολές στον ανθυπολοχαγό Özgür Kırmızı".
ΠΗΓΗ: Ραντικάλ, Μπουγκιούν

Read more...

Ευρωβουλή: Θετικές για αναφορές για Ελλάδα-Κύπρο σε έκθεση για την Τουρκία


Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε με 65 ψήφους υπέρ, 4 κατά και μία αποχή την έκθεση της Ολλανδέζας ευρωβουλευτού Ρία Όομεν Ρόιτεν Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.Σε γενικές γραμμές στην έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων εκφράζεται ανησυχία καθώς για τρίτη συνεχή χρονιά παρατηρείται στην Τουρκία συνεχής επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, ενώ διαπιστώνεται ακόμη ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου εξακολουθούν να μην προστατεύονται πλήρως.
Η έκθεση καλεί την...τουρκική κυβέρνηση να αποδείξει την πολιτική της βούληση να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία για την οποία δεσμεύτηκε το 2005.

Παράλληλα, παροτρύνονται οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων να επιδιώξουν με σοβαρότητα το διάλογο και να συμφωνήσουν, σε πνεύμα συμβιβασμού, σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας προς μια σταθερή, δημοκρατική, πλουραλιστική και ευημερούσα κοινωνία, με άξονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και με βάση το κράτος δικαίου.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, στο ψήφισμα που συνοδεύει την έκθεση επισημαίνονται οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και υπογραμμίζεται ότι η άρση του casus belli που κήρυξε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995 θα δώσει σημαντική ώθηση για περαιτέρω βελτίωση αυτών των σχέσεων. Το ψήφισμα υπενθυμίζει ακόμη ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί για σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει σοβαρές και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση κάθε εκκρεμούς διαφοράς με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, άλλες συναφείς διεθνείς συμβάσεις και διμερείς συμφωνίες και υποχρεώσεις. Παράλληλα, επαναλαμβάνεται η έκκληση για την άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη.Καλείται επίσης η τουρκική κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις για τη διατήρηση του διπολιτισμικού χαρακτήρα της Ίμβρου και της Τενέδου και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας σε σχέση με την εκπαίδευση και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το ψήφισμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων τονίζει την ανάγκη για συνολική διευθέτηση του ζητήματος με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε.
Επιπλέον, καλωσορίζει την ανανεωμένη δέσμευση των δύο ηγετών για μια λύση μέσα από διαπραγματεύσεις υποστηρίζοντας τις εν εξελίξει άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. θα δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνάδει με τις αρχές της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών, συμφωνία η οποία θα γίνει αποδεκτή με δημοψήφισμα. Το ψήφισμα καλεί την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις, αποσύροντας τις τουρκικές δυνάμεις και παρέχοντας στους δύο ηγέτες τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ελεύθερα το μέλλον της χώρας τους.
Παράλληλα, εκφράζεται λύπη για το γεγονός ότι η συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας και το πρόσθετο πρωτόκολλο της εν λόγω συμφωνίας δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση και υπογραμμίζεται ότι η μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας έως το Δεκέμβριο του 2009 μπορεί να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.Στο ψήφισμα καλείται ακόμη το Συμβούλιο να εξακολουθήσει να παρακολουθεί και να επανεξετάσει την πρόοδο που σημειώνεται στα θέματα που καλύπτει η δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών-μελών της, σύμφωνα με τα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006.
Η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να εξεταστεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιθανότατα το Μάρτιο.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP