Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ / ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ


Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των δικτύων CNN Türk, NTV και internethaber, καθώς και στο σημερινό γραπτό Τύπο, κατά την 53η δικάσιμο της υπόθεσης Εργκενεκόν, αποφασίστηκε η αποφυλάκιση 3 κατηγορουμένων. Το 13ο Κακουργιοδικείο της Κων/πολης αποφάσισε την αποφυλάκιση των κατηγορουμένων Σαμί Χοστάν [ο οποίος είχε ανάμειξη και στην υπόθεση Σουσουρλούκ και προβαίνοντας σε δηλώσεις είχε αναφέρει ότι είχε στην κατοχή του την τσάντα του Τσατλί, ανθρώπου-κλειδί στην υπόθεση Σουσουρλούκ, την οποία αργότερα παρουσίασε στο δικαστήριο, αλλά του επεστράφη διότι κρίθηκε άνευ στοιχείων], του Γενικού Δ/ντή Έκδοσης του περιοδικού Αydınlık και μέλους του Εργατικού Κόμματος Σερχάν Μπολλούκ και του Αμπντουλλμουτταλίπ Τοντσέρ, που είχε προβεί σε ομολογίες για το ΡΚΚ.

Ο Μπολλούκ είπε ότι η δίκη αυτή, απ΄ όπου κι΄ αν την πιάσεις, διαλύεται και έχει καταρρεύσει. Ο ίδιος είπε ότι κανένας δεν πρέπει να φοβάται από ένα κατηγορητήριο των 2.500 σελίδων, και τόνισε: «Στην εν λόγω δίκη, η Εισαγγελία έχει τρία σημεία, στα οποία στηρίζεται: Το πρώτο είναι οι δηλώσεις του Τουντζάι Γκιουνέι εν είδει συνέντευξης, που λέγεται ότι τις έκανε το 2001, το δεύτερο το σχεδιάγραμμα των 69 α-τόμων που ετοίμασε η ΜΙΤ στηριζόμενη στις δηλώσεις αυτές και σε κάποια cd, και το τρίτο οι βόμβες που λέγεται ότι βρέθηκαν στο Ουμρανίγιε.

****
Όλος ο Τύπος και οι ιστοσελίδες των τηλεοπτικών δικτύων αναφέρουν ότι ο πρώην επικεφαλής της Δ/νσης Ειδικών Επιχειρήσεων Ιμπραχήμ Σαχίν, μετά το θέμα που προέκυψε λόγω δηλώσεών του, που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Radıkal και προκάλεσαν σκληρή ανακοίνωση του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, τώρα άλλαξε τα λόγια του και κάνοντας στροφή 180 μοιρών λόγω της σκληρής στάσης του Γενικού Επιτελείου, ενώ είχε πει ότι είχε λάβει οδηγίες από το Γενικό Επιτελείο για να συστήσει ειδική ομάδα, τώρα προέβη σε γραπτή δήλωση από τις φυλακές, όπου βρίσκεται, στην οποία γράφει: «Δεν υπήρξε καμία επαφή μου με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και με το Γενικό Επιτελείο. Σε τι μπορεί να χρειάζονται εμένα, έναν άρρωστο άνθρωπο και πρώην κατάδικο, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις»; Ο Σαχίν είπε ότι είναι σωστή η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου, ότι δηλ. δεν υπήρξε καμία επαφή μαζί του, ότι δεν υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία τέτοιες ερωτήσεις στον ίδιο και ότι κατά συνέπεια δεν δόθηκαν τέτοιες απαντήσεις.

****
Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των τηλεοπτικών δικτύων και στο σημερινό γραπτό Τύπο, το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου κατήγγειλε στο Συμβούλιο Τύπου και στην Ένωση Συντακτών την εφημερίδα Radikal, που δημοσίευσε δηλώσεις του πρώην επικεφαλής της Δ/σνης Ειδικών Επιχειρήσεων Ιμπραχήμ Σαχίν, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι έλαβε οδηγίες από το Γενικό Επιτελείο να συστήσει ομάδα 150 - 300 ατόμων για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.
Επίσης, το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου έθεσε σε εκκρεμότητα τη διαπίστευση της εφημερίδας Radikal στο Γενικό Επιτελείο.

****
Στον Τύπο αναφέρεται ότι οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και πρώην Γεν. Δ/ντή της Ασφάλειας Μεχμέτ Αγάρ, του οποίου η δίκη άρχισε προχθές, 12 χρόνια μετά την υπόθεση Σουσουρλούκ εξόργισαν τον κατάδικο για την ίδια υπόθεση, Γιασάρ Οζ, που βρί-σκεται στις φυλακές της Ραιδεστού, ο οποίος απείλησε τον Αγάρ, λέγοντας ότι θα προβεί σε δηλώσεις για τους βρώμικους σκοπούς [τους τότε] και τους λανθασμένους χειρισμούς του Αγάρ, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι είχε πάρει από τον Αγάρ πράσινο διαβατήριο και όπλα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP