Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ Επανέφεραν τις μπάρες στο Αλάν Τεπέ…


Ο σύλλογος επιβάλλοντας την κυριαρχία του στο χώρο, άνοιγε κατά το δοκούν τον δρόμο όταν κατέβαλλες αντίτιμο 5 ευρώ. Με παρέμβαση του «Χρόνου» και διαμαρτυρία στην αστυνομική αρχή, έγινε η σύσταση και η ελεύθερη πρόσβαση εξασφαλίστηκε το μεσημέρι της Κυριακής. Το αυτονόητο που έπρεπε να κάνουν οι αστυνομικές αρχές βλέποντας κάποιον να σταματά την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, το έκανε η εφημερίδα μας. Κάποιοι μάλλον έχουν παρεξηγήσει το ρόλο τους και τις αρμοδιότητές τους.

Λαϊκό προσκύνημα και φέτος στους παλαιστικούς αγώνες που η οργανωτική επιτροπή φρόντισε να είναι όχι απλά τουρκοποιημένοι, αλλά και να προσκληθούν άτομα που μονίμως αποτελούν βραχνά για την Ελλάδα. Έτσι μαζί με τον εκπρόσωπο των ελληνικών αρχών τον αντινομάρχη Κώστα Κατσιμίγα, τον αντινομάρχη Μεχμέτ Δεβετζήογλου και τον βουλευτή του κοινοβουλίου Αχμέτ Χατζηοσμάν, στο τραπέζι των επισήμων ο ψευτομουφτής Ιμπράμ Σερήφ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συλλόγων «Τούρκων Δυτικής Θράκης» στην Γερμανία Χαλήτ Χαμπίμπογλου, ο νέος πρόεδρος του κόμματος Σαδίκ του DEB, o πρόεδρος συλλόγου επιστημόνων μειονότητας, εκπρόσωπος της αυτοαποκαλούμενης «Ένωσης τουρκικής νεολαίας Ξάνθης», οι δήμαρχοι Μεμέτ Χαλήτ Αρριανών, Χασάν Κιασήφ Φιλλύρας, ο πρόεδρος κοινότητας Κέχρου Απτουλκαδήρ Χότζα, πρόεδροι συλλόγων και δημοτικοί νομαρχιακοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Ένωσης παλαιστών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Παντελής Αθανασίου και ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς. Φέτος υπήρχε μεγάλη εκπροσώπηση και γυναικών που παρακολουθούσαν τον γιορτασμό, τόσο το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα όσο και τους αγώνες πάλης στην παλαίστρα με τα παιδιά τους, ενώ ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών περιφερόταν και στο υπαίθριο παζάρι που είχε στηθεί, δίνοντας το δικό του χρώμα στο πανηγύρι.

ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

Έπρεπε να επιστρέψει την πλακέτα ο Κώστας Kατσιμίγας

Βραβεύτηκε μαζί με τον καφετζή πρόεδρο του «ανεξάρτητου κόμματος Τούρκων» DEB, τον ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπράμ Σερήφ, τον Τούρκο πρόξενο και τον άνθρωπο που υπηρετεί τον αλυτρωτισμό της Θράκης και μας διασύρει σε όλα τα φόρα, τον πρόεδρο Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικοθρακιωτών Γερμανίας…

Ένοιωσε σίγουρα αμήχανα, αλλά θα έπρεπε με μια κίνηση που αποτυπώνει την αντίδρασή του σε ό,τι γινόταν εκεί στο πανηγύρι του Αλάν Τεπέ, ο αντινομάρχης Κώστας Κατσιμίγας να επιστρέψει την πλακέτα με την οποία τον τίμησε ο πρόεδρος της Οργάνης, γιατρός Μεχμέτ Εμίνογλου, αφού αμέσως μετά την πλακέτα που έδωσε στον Τούρκο δήμαρχο από την περιοχή της Προύσας, τον Βούλγαρο εκπρόσωπο και τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, άρχισε να βραβεύει και να προσφωνεί ένα συνονθύλευμα ανθρώπων κι εκπροσώπων που δεν είχαν κανένα λόγο να παρευρίσκονται μεταξύ των επισήμων. Το γνωστό μεθοδευμένο γαϊτανάκι των προσκλήσεων, αμαύρωσε μια γιορτή πανηγυριού που θα μπορούσε να ξεχωρίσει, αφού το ίδιο σενάριο θα παιχτεί σε λίγες μέρες στα Χίλια, όπου μεθοδεύονται παρόμοιες ίσως και πιο σκληροπυρηνικές εξελίξεις. Ο κ. Μεχμέτ Εμίνογλου που είχε το άγχος να μην εμφανιστεί ο Αχμέτ Μετέ, δεν ξέφυγε από τη γνωστή γραμμή, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι προηγήθηκε η υποδοχή του γενικού προξένου Μουσταφά Σαρνίτς. Μια μέρα πριν τις εκδηλώσεις συναντήθηκαν σε κατοικία στο Ομηρικό για να γλεντήσουν και να σχεδιάσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, παρουσία του αγά του πανηγυριού Αχμέτ Τζεμήλ. Ο κ. Σαρνίτς προέρχεται από το Κόσσοβο, ξέρει πολύ καλά τα πράγματα στο Πρίζρεν και την περιοχή Ντράγκας, εκεί δημιούργησε τουρκική μειονότητα αφομοιώνοντας ορεσίβιους σλαβόφωνους, φύλα γνωστά ως Γκοράντσι, αντίστοιχα των Πομάκων, κι ακολουθεί ανενόχλητος την ίδια τακτική αλωνίζοντας στην Θράκη. Η κινητικότητά του είναι παροιμιώδης. Μετά το Αλάν Τεπέ μετέβη στο Αγιοχώρι Σαπών σε πολυπληθή θρησκευτική τελετή, ενώ μια μέρα πριν στην Χρύσα Ξάνθης μαζί με τον πρόεδρο του ΠΕΚΕΜ Γκαλήπ Γκαλήπ, εγκαινίασε νηπιαγωγείο ομιλώντας για την αξία της τουρκικής γλώσσας στα παιδιά της μειονότητας.

«Ο θεσμός της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης τελειώνει, το πανηγύρι μένει» είπε απλοϊκά ο αντινομάρχης Κώστας Κατσιμίγας

Η ομιλία του αντινομάρχη Κώστα Κατσιμίγα που εκπροσώπησε το νομάρχη που έλειπε σε διακοπές, ήταν η πιο ουσιαστική απ’ όσες ακούστηκαν, αλλά δεν την μετέφρασαν και δεν την κατάλαβε κανείς για να αντιδράσει με κάποιο χειροκρότημα. Αναφέρθηκε στα έργα της ορεινής περιοχής που ολοκληρώθηκαν, σε άλλα που είναι σε εξέλιξη ή σε άμεσο προγραμματισμό. Παρέλαβε την πλακέτα του, φωτογραφήθηκε αναμνηστικά και είπε μεταξύ άλλων: «Αγαπητοί φίλοι, αγαπητέ πρόεδρε της κοινότητας Οργάνης, παραβιάζουμε το πρωτόκολλο, αλλά νομίζω αυτή είναι η σειρά που πρέπει να τιμούνται οι άνθρωποι, πρώτα ο κόσμος, ο λαός, ο τοπικός δήμαρχος, αγαπητοί συνάδελφοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αγαπητέ αντινομάρχη Μεχμέτ Δεβετζήογλου, κύριε δήμαρχε Αρριανών και Φιλύρας, κ. πρόεδρε της κοινότητας Κέχρου, λοιποί επίσημοι προσκεκλημένοι, του χρόνου σε αυτό το βήμα δεν θα υπάρχει ούτε νομάρχης, ούτε αντινομάρχης, όπως δεν θα υπάρχει και πρόεδρος κοινότητας Οργάνης και αντιπρόεδρος κοινότητας Κέχρου. Τα πράγματα αλλάζουν, ο αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας θα είναι διαφορετικός, πολλοί από τους σημερινούς παρόντες δεν θα είναι εδώ είτε γιατί έτσι θα το θελήσει ο Θεός, είτε γιατί έτσι θα το θελήσει ο λαός. Κάποιοι εκλεγμένοι επίσημοι, δεν θα είναι επίσημοι, κάποιοι άλλοι δεν θα είναι εδώ, εκείνο που θα είναι παρών θα είναι το πανηγύρι του Αλάν Τεπέ γιατί είναι ένας θεσμός διαχρονικός, κατοχυρωμένος στην συνείδηση όλου του λαού της Ροδόπης και αυτός ο θεσμός θα παραμείνει.

Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ είχε μια ζωή 16 χρόνων σε αυτή την χώρα, από το 1995 και αυτός ο θεσμός στις 31 Δεκεμβρίου 2010, τελειώνει. Σε αυτά τα 16 χρόνια θέλω να σας πω ότι αν και ο θεσμός αυτός αμφισβητήθηκε και δεν μπόρεσε να κάνει πολύ σπουδαία πράγματα, κατάφερε να σηματοδοτήσει την παρουσία του με σημαντικές παρεμβάσεις στον ορεινό όγκο, διότι κατανόησε ότι και εδώ βρίσκεται το μέλλον της ανάπτυξης και της ευημερίας αυτού του τόπου. Να υπενθυμίσω απλά ότι επί των ημερών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης έγινε ο δρόμος Νέα Σάντα – Κέχρος και ο δρόμος από την Δρανιά μέχρι την Μυρτίσκη. Ολοκληρώνεται σε λίγο και το κομμάτι της Σμιγάδας, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ο δρόμος από την Δαρμένη μέχρι την Εσοχή, είναι έτοιμη και θα δημοπρατηθεί μέσα στον χρόνο ο δρόμος από την Μυρτίσκη μέχρι την Άνω Βυρσίνη, επίσης δρόμος από τον Κέχρο μέχρι την Χλόη, ενώ είναι έτοιμη να προκηρυχθεί η μελέτη από την Μυρτίσκη μέχρι την Χλόη και να ενωθούν οι δύο σημερινές κοινότητες. Ουσιαστικά να γίνει ο δρόμος του ορεινού όγκου που θα δώσει μια διαφορετική ρότα ανάπτυξης στην περιοχή και ήδη το μυαλό το δικό μας είναι σε νέους δρόμους, όπως ο δρόμος από την Εσοχή στον Κέχρο και από την Εσοχή στην Σμιγάδα που έτσι θα ολοκληρωθεί ένα σύμπλεγμα οδικών προσβάσεων σ’ όλο τον ορεινό όγκο. Ελπίζω ότι στην μνήμη των ανθρώπων θα μείνει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με καλά συναισθήματα. Κάποιοι από εμάς ενδεχομένως να είμαστε παρόντες ή να μην είμαστε την επόμενη χρονιά, ωστόσο η ψυχή μας και η αγάπη μας θα βρίσκεται εδώ και του χρόνου σε αυτό το πανηγύρι. Μπορεί να μην καθόμαστε σε αυτές τις καρέκλες, να είμαστε απέναντι με τον κόσμο αλλά θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε έναν λαϊκό θεσμό, ένα λαϊκό πανηγύρι όπως αυτό του Αλάν Τεπέ». Ο κ. Κατσιμίγας σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου κ. Εμίνογλου για τις εναλλακτικές καλλιέργειες τόνισε: «Για τις εναλλακτικές καλλιέργειες, δυστυχώς στον πρωτογενή τομέα δεν μπορούμε να ελπίζουμε ως Ευρωπαίοι πολλά πράγματα, για την επιβίωση του κόσμου. Ίσως θα πρέπει να στραφούμε και σε άλλες μορφές απασχόλησης στον ορεινό όγκο, να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται με την προσπελασιμότητα πλέον στην περιοχή. Η υπόθεση του Καρδάμου επιλύεται όπου νάναι με τις κατολισθήσεις και έτσι να δούμε και άλλες μορφές ανάπτυξης. Ενδεχομένως να δούμε αγροτουρισμό, ξενώνες να γίνονται στον ορεινό όγκο, να δούμε και κόσμο που να έρχεται και να αφήνει τα λεφτά του. Τα πράγματα πρέπει να αρχίσουμε να τα βλέπουμε διαφορετικά, αυτή η κρίση που βιώνουμε σήμερα μπορούμε να την κάνουμε ευκαιρία, αρκεί να πιστέψουμε οι ίδιοι ότι πρέπει να αλλάξει η ζωή μας. Οι συνήθειες μας, οι τρόποι μας και να αναζητήσουμε νέες μορφές δουλειάς, συνηθειών για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση για να πάμε μπροστά και καλύτερα».

Για την αποζημίωση της ίωσης των καπνών, μίλησε ο βουλευτής Χατζηοσμάν

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν χαιρετίζοντας τον κόσμο ανέφερε από μικροφώνου:« Φίλοι και φίλες, παρά την ζέστη και τις αγροτικές εργασίες και φέτος γιορτάζουμε με μεγάλη χαρά και μεγάλη συμμετοχή το ιστορικό και πολιτιστικό πανηγύρι του Αλάν Τεπέ. Καταρχήν θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο της κοινότητας, τους διοργανωτές και όσους βοήθησαν για την σημερινή εκδήλωση. Οι αγρότες μας ζούνε δύσκολες στιγμές, κυρίως οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση εξαιτίας των ιώσεων. Πριν τρείς μέρες είχαμε μια συνάντηση στην Αθήνα στο γραφείο της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ήταν παρών ο νομάρχης, ο αντινομάρχης, οι δήμαρχοι, ο πρόεδρος της κοινοπραξίας των καπνοπαραγωγών και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης.

Ζητήσαμε από την υπουργό να είναι δίπλα στον καπνοπαραγωγό, για να ενισχύσει τους αγρότες καπνοπαραγωγούς. Βεβαίως η κυβέρνηση μας θα είναι, πρέπει να είναι στο πλευρό των αγροτών για να τους ενισχύσει» είπε για να εκμεταλλευτεί την παρουσία του απλού κόσμου που σίγουρα αυτή η αναφορά τον ενδιέφερε περισσότερο».

Παραλήρημα Τούρκου προξένου: «Η τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης αγκαλιάζει τις πολιτιστικές της αξίες»

Ο Τούρκος πρόξενος Κομοτηνής Μουσταφά Σαρνίτς απευθύνθηκε σε «τουρκική μειονότητα» άφησε ανοιχτές αιχμές για το πανηγύρι, την στόχευση και τον χαρακτήρα του: «Είναι μεγάλη τιμή και ευτυχία να γιορτάζουμε μαζί το πανηγύρι του Αλάν Τεπέ που έχει ένα παρελθόν 7 αιώνων. Διαπιστώνω ότι αυτή η πολιτιστική εκδήλωση είναι μια κληρονομιά των προγόνων μας, αποτελεί έργο ύψιστης σημασίας που πρέπει να διαφυλαχθεί στις επόμενες γενιές. Αυτές οι εκδηλώσεις δεν δείχνουν μόνο ότι η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης αγκαλιάζει τις ιστορικές και πολιτιστικές της αξίες, αλλά αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα για την συνοχή της» είπε ο διπλωμάτης.

Σε άλλο σημείο της εκφοράς του λόγου του τόνισε: «τα χέρια που αγκαλιάζονται στο πανηγύρι του Αλάν Τεπέ, είναι χειρονομίες ειρήνης και αγάπης για τον άνθρωπο, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για ένα μέλλον γεμάτο ευημερία. Εύχομαι αυτές οι εκδηλώσεις να γίνονται χρόνο με τον χρόνο πλουσιότερες, πολυπληθέστερες και πιο ενθουσιώδεις. Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, σας καλώ να αγκαλιάσετε αυτές τις εκδηλώσεις που συμβάλουν στην σύσφιξη της ήδη υπάρχουσας και αυξανόμενης πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας και να προτρέψετε τους νέους για την συνέχιση αυτών των εκδηλώσεων, μεταδίδοντας τους σωστά την σημασία τους. Αυτή η εκδήλωση πρέπει να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές και να ζήσει για πάντα».

Αφύσικη και προκλητική ήταν η παρουσία ενός νεκραναστημένου κόμματος που πήρε το μικρόφωνο, παρέλαβε πλακέτα και έθαψε στην κυριολεξία τα επίσημα κόμματα που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, τα οποία ο κ. Μεχμέτ Εμίνογλου ούτε σκέφθηκε να τιμήσει με πλακέτες. Το ενδιαφέρον του ήταν αλλού στραμμένο…


ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΗΣΤΙΚΟΣ ΑΦΟΥ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΙΧΕ ΛΑΒΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ

Κατσικάκια και κοτόπουλα σε υπαίθρια εστιατόρια

Γευθήκαμε πεντανόστιμο φαγητό σε υπαίθρια ταβερνάκια, με ντομάτες χωραφίσιες, παγωμένες μπύρες νταούλια και ζουρνάδες

Ένας εξπέρ του είδους ο κ. Χουσείν διακρίνεται στην φωτογραφία του «Χρόνου» επί τω έργω. Κατσικάκια αλλά και δεκάδες κοτόπουλα έγιναν ανάρπαστα, δείχνοντας την ετοιμότητα που είχε για την κάλυψη της σίτισης των χιλιάδων επισκεπτών, που γεύθηκαν φαγητό προδιαγραφών μέσα στο φυσικό περιβάλλον με τις οικονομικότερες τιμές.

Read more...

Σύγκρουση στη Cukurca 30 Νεκροί Τούρκοι στρατιώτες;


Σε Συγκρούσεις Κούρδων Μαχητών του PKK με δυνάμεις ασφαλείας στην Επαρχία Χακκάρι εξι Τούρκοι στρατιώτες έχασαν την ζωή τους , ανεξακρίβωτος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 10 στρατιώτες τραυματίες.Oπως πρίν λίγο ανέφερε το Κουρδικό Πρακτορείο ειδήσεων FIRATNEWS.COM οι τραυματίες είναι 17 και ο αριθμός των Νεκρών Τούρκων Στρατιωτών ανέρχεται στους 30.

Kούρδοι Μαχητές του PKK επέδραμαν στο στρατιωτικό φυλάκιο στο χωριό Hantepe στην νοτιοανατολική Τουρκία κοντά στα ιρακινά σύνορα και κοντά στην πόλη της Cukurca στην επαρχία Χακάρι .Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για συνεχιζόμενες συγκρούσεις και για αποστολή ενισχύσεων στην περιοχή.Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με Στρατιωτικά ελικόπτερα στο νοσoκομείο της πόλης Χακάρι.
www.hurriyet.com.tr

To Κουρδικό Πρακτορείο ειδήσεων FIRATNEWS.COM αναφέρει ότι η συμπλοκή έλαβε χώρα κατά την διάρκεια ενέδρας των Κούρδων Μαχητών σε δυνάμεις καταδρομών οι οποίες κατευθύνονταν απο το χωριό Talise Bilican στο χωριό Kayseri.Οι δυνάμεις αυτές είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή πρόσφατα και είχαν προκαλέσει με την δράση τους καταστροφές στα χωριά και είναι υπεύθυνες για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/cukurca-6-t.html#ixzz0uFyEscic

Read more...

Σε τακτικές αντι-ανταρτοπολέμου καταφεύγει ο Τουρκικός Στρατός


Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κλιμακούμενη κουρδική στρατιωτική δράση, επιστρατεύοντας εκ νέου ομάδες πληρωμένων εκτελεστών, που έχουν ως αποστολή την δολοφονία στελεχών και συμπαθούντων του ΡΚΚ. Με εντολή της τουρκικής κυβέρνησης, και σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ασφάλειας, ο Τουρκικός Στρατός στρατολόγησε άλλους 600 εθελοντές “άντρες ειδικών κλιμακίων”, οι οποίοι είναι νυν και πρώην καταδρομείς, στοιχεία του υποκόσμου και φανατικοί Τούρκους εθνικιστές. Οι ομάδες αυτές, που έγιναν γνωστές από μεγάλο αριθμό απαγωγών και εκτελέσεων χωρίς δίκη Κούρδων αγωνιστών κατά την δεκαετία του 1990, αναμένεται να αναπτυχθούν σύντομα στις νοτιανατολικές επαρχίες της Τουρκίας καθώς και στις πόλεις του Εύξεινου Πόντου. Αυτήν την περίοδο οι ομάδες στελεχώνονται από 300 παρακρατικούς στο Χακάρι, 130 στο Σιρνάκ, 210 και 225 σε Ντερσίμ και Ντιγιάρμπακιρ αντίστοιχα. Ο αριθμός των εθελοντών που προθυμοποιούνται να συμμετάσχουν στα κλιμάκια αυτά, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Ασφαλείας είναι πάνω από χίλια άτομα.

Παράλληλα αποκαλύφθηκε η στρατιωτική συνεργασία με τη Δαμασκό για τη προσβολή καταυλισμών του ΡΚΚ εντός συριακού εδάφους με βάση πληροφορίες που παρέχουν τα τουρκικά UAV Heron. Σύμφωνα με τη γνωστή ισραηλινή ιστοσελίδα Debka.com από τις αρχές Ιουλίου τουρκικά Heron πραγματοποιούν πτήσεις εντός του εναέριου χώρου της Συρίας, διαβιβάζοντας συντεταγμένες των καταυλισμών Καμισλί, Αλ Ασάκα, Καράτσουκ και Ντιβάρ, οι οποίοι πλήττονται στη συνέχεια από τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας. Στη Συρία υπολογίζεται ότι υπάρχουν 2.000 μέλη του ΡΚΚ. Σημειώνεται ότι η χρήση των Ηeron έγινε κατόπιν προσωπικής εντολής του πρωθυπουργού Εrdogan παραβιάζοντας σχετική συμφωνία με το Τελ Αβίβ που φοβάται τη διαρροή ευαίσθητων τεχνολογιών των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, λόγω των γνωστών σχέσεων Συρίας-Χεζμπολλάχ.

Μόλις το τελευταίο τριήμερο, Κούρδοι αντάρτες σκότωσαν έξι Τούρκους στρατιώτες σε νυχτερική επίθεση κατά φυλακίου στη νοτιοανατολική Τουρκία ενώ έντεκα ακόμη Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν χθες στην ίδια περιοχή από έκρηξη που έπληξε το όχημά τους. Τα τουρκικά ΜΜΕ διαψεύδουν κουρδική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία πραγματοποιήθηκε επίθεση με εκρηκτικά κατά του αγωγού φυσικού αερίου που κατασκευάζει η τουρκική εταιρεία BOTAS στην περιοχή Bulancak της πόλης (Aydındere) της επαρχίας Κερασούντος στις 17 Ιουλίου.

Read more...

Δεύτερη επίθεση του PKK την ίδια ημέρα με ένα νεκρό στρατιώτη


Νέα επίθεση του PKK σε στρατιωτικό όχημα κοντά στο χωρίο Akdogu, της επαρχίας Gurpinar, του Νομού Van με αποτέλεσμα το θάνατο ενός Τούρκου στρατιώτη.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση των μαχητών της οργάνωσης εντός της ημέρας με αποτέλεσμα τον θάνατο 7 στρατιωτών και τον τραυματισμό 17 ακόμα σε δύο διαφορετικά γεγονότα μεταξύ τους με τις περιοχές που εξελίχτηκαν αυτά να απέχουν μεταξύ του 66 χλμ.

Συνολικά 87 Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί από τις αρχές Μαρτίου που ξεκίνησαν οι συστηματικές και συνεχόμενες επιθέσεις του PKK κατά στρατιωτικών στόχων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Περίεργη στάση έναντι των προκλήσεων


ου Μιχάλη Ιγνατίου

«Πώς επιτρέπει η Ελλάδα να ελέγχουν την θάλασσα του Αιγαίου τα τουρκικά καράβια και να μη διαμαρτύρεται καν για την πρόκληση»; Το ερώτημα προέρχεται από επαγγελματικό στέλεχος του αμερικανικού Κογκρέσου που ασχολείται με τα ελληνικά θέματα, καθώς εργάζεται στο γραφείο γνωστού Αμερικανού πολιτικού. Πρόκειται για μία «νόμιμη απορία» από έναν άνθρωπο που καλείται συχνά-πυκνά να ετοιμάσει τις παρεμβάσεις του αφεντικού του για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Κύπρο -είναι ο ίδιος άνθρωπος που ζήτησε μία πολύ μικρή χάρη από την Αθήνα και τη Λευκωσία και έλαβε αρνητική απάντηση. Και είναι «νόμιμη απορία» επειδή οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου ζητούν μέσω των ομογενών από τους Αμερικανούς πολιτικούς να πράττουν αυτά που οι ίδιες δεν κάνουν, όταν οι προκλήσεις προέρχονται από την Τουρκία.

Οι αντιδράσεις της Αθήνας στις προβοκάτσιες του κ. Ερντογάν είναι από ανύπαρκτες έως αναιμικές. Σε σημείο που συλλαμβάνει κανείς τον εαυτό του να φωνάζει από αγανάκτηση για την παθητική στάση που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός και η ομάδα που εγκατέστησε στο υπουργείο των Εξωτερικών. Μα, δεν νευριάζουν αυτοί οι άνθρωποι όταν βλέπουν αυτές τις συμπεριφορές; Και πώς μπορεί ακόμα να πιστεύουν ότι ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι άνθρωπος καλών προθέσεων; Δεν είναι λογικό να σκεφτόμαστε -όπως είπε και το επαγγελματικό στέλεχος του Κογκρέσου- ότι η πολυδιαφημισμένη ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι μονόδρομος και τα συμφωνηθέντα τηρούνται μόνο από την Αθήνα;

Ο,τι και να υποστηρίζει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι ένα «ελεγχόμενο κράτος» από το ΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί να κοροϊδευόμαστε; Μπορεί να λάβει οποιαδήποτε απόφαση η ελληνική κυβέρνηση χωρίς να ενημερώσει τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον, όπου είναι οι έδρες των δανειστών της; Ούτε συζήτηση να γίνεται. Δεν μπορεί, δεν υπάρχει η δυνατότητα. Στο σημείο που έχουν φέρει οι πολιτικοί τη χώρα, γονατισμένη μπροστά στην παγκόσμια οικονομική ελίτ και εξαρτημένη από την (ανύπαρκτη) «βοήθεια» των δυτικών συμμάχων, δεν δύναται να πράξει το παραμικρό. Ούτε να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση και η άρον-άρον διευθέτηση του Κυπριακού που επιχειρείται, επιβλήθηκαν από το εξωτερικό. Από την εποχή των Ιμίων και τη γκριζοποίηση της περιοχής με τη σύμφωνη γνώμη της τότε κυβέρνησης, οι ΗΠΑ έχουν εκπονήσει τη λεγόμενη «πολιτική Αιγαίου» (Aegean Policy) και δεν έχουν αλλάξει ούτε μία γραμμή: Προβλέπει συνεταιρισμό στο Αιγαίο, προβλέπει συνεκμετάλλευση του πλούτου (αν υπάρχει). Η υποχώρηση της κυβέρνησης Σημίτη το μοιραίο βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 1996 άνοιξε την όρεξη της Τουρκίας, η οποία δεν αποδέχεται καμία διευθέτηση εάν επηρεάζεται η δήθεν «ισορροπία του 50-50».

Είναι μία θέση εντελώς απαράδεκτη, η οποία επαναφέρεται σε κάθε ευκαιρία, ενώ την ίδια στιγμή η Αθήνα δεν την απορρίπτει με ισχυρό τρόπο, που να μην επιτρέπει την επαναφορά της δείχνοντας μία αδυναμία να προασπίσει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, σε σημείο που να προκαλούνται δικαιολογημένες απορίες: Εάν δεν μπορεί να το πράξει είναι ένα θέμα, εάν δεν την αφήνουν οι υποχρεώσεις που έχει από την υπογραφή του μνημονίου, είναι ένα άλλο ζήτημα. Πάντως, είτε το ένα συμβαίνει είτε το άλλο, πρέπει να έχει το θάρρος να το ανακοινώσει στο λαό. Διότι η στάση της έναντι των προκλήσεων είναι τουλάχιστον περίεργη...

Ημερησία

Read more...

Δεύτερη πρόκληση: Εικονική προσβολή στο Αγαθονήσι από τέσσερα τουρκικά F-16!


Δεύτερη τουρκική πρόκληση μέσα σε δώδεκα ώρες: Τέσσερα τουρκικά μαχητικά F-16, "ασκήθηκαν" σε προσβολή στόχων εδάφους στο Αγαθονήσι πριν λίγη ώρα και συγκεκριμένα στις 17.51. Κατά των τουρκικών μαχητικών έσπευσαν ελληνικά μαχητικά φυλακής τα οποία πέτυχαν εγκλωβισμό και εικονική κατάρριψη των τουρκικών μαχητικών. Τα τέσσερα τουρκικά μαχητικά ανήκαν σε έναν σχηματισμό συνολικά 8 F-16 τα οποία μπήκαν στις 17.32 μεταξύ Χίου και Σάμου. Τα τέσσερα μαχητικά "ξέκοψαν" από τον σχηματισμό και πέρασαν σε ύψος 3.200 μέτρων επάνω από το Αγαθονήσι. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τα τουρκικά μαχητικά ήταν ορατά από το Αγαθονήσι. Στην συνέχεια και ενώ στην περιοχή είχαν σπεύσει ελληνικά μαχητικά, η οκτάδα επέστρεψε στην Τουρκία περνώντας πάλι από το πέρασμα Χίου-Σάμου. Τέσσερα ή έξι από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα. Aπό το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει ανακοινωθεί το παραμικρό.(Ανανέωση 19.31): Τελικά ανακοινώθηκε η υπέρπτηση μετά το δημοσίευμα του defencenet.gr. Συνολικά σήμερα μέχρι στιγμής έχουμε οκτώ παραβιάσεις, από δεκαέξι τουρκικά μαχητικά (οκτώ οπλισμένα) τα οποία αναχαιτίστηκαν από τέσσερα ζεύγη μαχητικών της Π.Α..

Read more...

Τουρκία Ανακοινώθηκε το κατηγορητήριο για 196 εμπλεκόμενους στο σχέδιο «Βαριοπούλα»


το Φεβρουάριο για τη συμμετοχή τους στο συνωμοτικό σχέδιο «Βαριοπούλα» που αποσκοπούσε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης και της πρόκλησης χάους στη χώρα.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται ο πρώην διοικητής της Πρώτης Στρατιάς Τσετίν Ντογκάν και ο Ιμπραΐμ Φιρτινά, ανώτατοι αξιωματικοί το 2002 όταν οργανωνόταν το σχέδιο και απόστρατοι σήμερα.
Οι ποινές φτάνουν τα 15-20 χρόνια για όσους φέρονται να έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή.
Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ημερομηνία για τη δίκη.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις για το σχέδιο και συγκλόνισαν την Τουρκία, από το 2003 και έπειτα θα τοποθετούνταν βόμβες σε τεμένη. Επιπλέον προβλεπόταν η πρόκληση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα με κατάρριψη μαχητικών αεροσκαφών.

Ο στρατός αρνείται την ύπαρξη του συνωμοτικού σχεδίου από εν ενεργεία (τότε) αξιωματικούς του και αρκείται στο να το χαρακτηρίσει πολεμικό παίγνιο.

Read more...

Κορυφώνει τις προκλήσεις η Αγκυρα. Μέγγενη από Τσεσμέ και Πίρι Ρέις.


Ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις συνεχίζει σεισμολογικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανατολικά του Καστελόριζου, ξαφνικά στις 5 τα ξημερώματα της Τρίτης επανεμφανίστηκε και το Τσεσμέ στην περιοχή της Σαμοθράκης!
Ενδεικτικό της προσπάθειας της Άγκυρας να κλιμακώσει τις προκλήσεις της είναι το γεγονός ότι το Τσεσμέ που το μεσημέρι της Τρίτης πλέει στο μέσον της απόστασης μεταξύ της Σαμοθράκης και των ακτών της Θράκης συνοδεύεται από ένα περιπολικό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Το πλήρωμα του Τσεσμέ με σήματα έχει ενημερώσει ότι το σκάφος έχει περιορισμένες δυνατότητες ελιγμών.

Όπως επιβεβαιώνεται και από τους άντρες που επιβαίνουν στο πλωτό του Λιμενικού που παρακολουθεί την πορεία του Τσεσμέ, το τουρκικό ερευνητικό διεξάγει υδρογραφικές εργασίες στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Σαμοθράκης αλλά σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας επικρατεί προβληματισμός. Ο χειρισμός της κατάστασης έχει ανατεθεί στο Λιμενικό με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για αποστολή αστυνόμευσης των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Read more...

Περίεργη επιστολή «Τούρκου αξιωματικού» στη «Χουριέτ» για τη νύχτα των Ιμίων.


Μια εκδοχή για τη νύχτα της 30ής-31ης Ιανουαρίου 1996 και την κορύφωση της έντασης στις βραχονησίδες Ιμια πρόβαλε χθες η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», δημοσιεύοντας επιστολή Τούρκου αξιωματικού που υπηρετούσε σε τουρκική φρεγάτα στην περιοχή εκείνη τη μέρα.
Ο αξιωματικός υποστηρίζει ότι η πτώση του ελληνικού πολεμικού ελικοπτέρου κατά την κρίση στις βραχονησίδες Ιμια το 1996 έγινε αφού το ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου, στη συνέχεια η ελληνική φρεγάτα δεν κατάφερε να φωτίσει την πλατφόρμα προσγείωσης, η διοίκηση της οποίας απέρριψε πρόταση της παραπλήσιας τουρκικής φρεγάτας για προσγείωση του ελικοπτέρου σε αυτήν.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «καθώς πλησίαζε η ώρα της επιχείρησης και η ένταση κορυφωνόταν έγιναν δύο απροσδόκητα πράγματα: το ελικόπτερο του ελληνικού πλοίου Υδρα εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το σήμα αυτό το ακούσαμε κι εμείς. Το Υδρα όμως δεν κατάφερε να φωτίσει την πλατφόρμα. Στην έκκληση της τουρκικής φρεγάτας Γιαβούζ προς το ελληνικό ελικόπτερο και το πλοίο “η πλατφόρμα προσγείωσής μας είναι ανοιχτή, μπορεί να προσγειωθεί το ελικόπτερο”, λάβαμε από τον διοικητή του Υδρα την απάντηση “negative, negative”, με την πιο ψυχρή φωνή που έχω ακούσει ποτέ».
Σύμφωνα με την επιστολή, «το δεύτερο απροσδόκητο πράγμα ήταν η πρόταση του ταγματάρχη Αχμέτ Ερόλ “να αποβιβαστούμε στη μικρή βραχονησίδα που είναι άδεια κι έτσι να αποτρέψουμε τη σύγκρουση”, η μεταβίβαση της πρότασης αυτής στην Αγκυρα και η θετική απάντηση που πήραμε έπειτα από 25-30 λεπτά για την πρόταση αυτή».
Στην επιστολή ο Τούρκος αξιωματικός υπογραμμίζει ότι η πρόταση περί μικρής βραχονησίδας ήταν του διοικητή της τουρκικής φρεγάτας Γιαβούζ, ταγματάρχη Αχμέτ Ερόλ και όχι του τότε βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Ινάλ Μπατού, όπως έχει γραφτεί στα τουρκικά ΜΜΕ.
Η «Χουριέτ» πάντως δεν διευκρινίζει πότε έχει συνταχθεί και αποσταλεί στην εφημερίδα η εν λόγω επιστολή.

Εμφύλιος για τα Ιμια – Τουρκία: εμπλοκή της κρίσης στη δίκη Εργκένεκον
Κρίση Ιμίων, βράδυ 30-31 Ιανουαρίου 1996. Το ελικόπτερο της φρεγάτας «Υδρα» ζητά άμεση προσγείωση αλλά υπάρχει πρόβλημα. Το τουρκικό πλοίο «Γιαβούζ» προσφέρει την πλατφόρμα του αλλά ο έλληνας διοικητής αρνείται. Τελικά το ελικόπτερο πέφτει.
Την αποκάλυψη αυτή κάνει στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο η «Χουριέτ», μόνο που στην πραγματικότητα… δεν είναι αποκάλυψη. Πρόκειται για γεγονότα που αποκαλύφθηκαν το 1997 στην εκπομπή του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ από τον τότε αρχηγό του τουρκικού ναυτικού Ερκαγιά. Σήμερα επαναφέροντας το θέμα η «Χουριέτ» φαίνεται ότι προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα υπέρ των κατηγορουμένων στη δίκη Εργκένεκον.
Κατηγορούμενοι στη δίκη είναι δύο αξιωματικοί του τουρκικού στρατού οι οποίοι εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου διαμαρτυρόμενοι: «Εμείς που υπερασπιστήκαμε την πατρίδα μας στα Ιμια, τώρα δικαζόμαστε». Μάλιστα, ανέφεραν την περασμένη βδομάδα ενώπιον του δικαστηρίου ότι ακόμη και τη βενζίνη του φουσκωτού που τους μετέφερε στα Ιμια την πλήρωσαν με την πιστωτική τους κάρτα. Είχαν ακόμη και την απόδειξη. Χθες το κατηγορητήριο για την υπόθεση Βαριοπούλα έγινε αποδεκτό και κατηγορούμενοι είναι τώρα άλλοι 196, ανάμεσά τους και ο πρώην αρχηγός αεροπορίας Ιμπραχίμ Φιρτίνα, ο πρώην αρχηγός ναυτικού Οζντέν Ορντέκ και ο πρώην αρχηγός της πρώτης στρατιάς Τσετίν Ντογάν.
«Πώς έπεσε το ελικόπτερο».
Από την περασμένη βδομάδα το ένα δημοσίευμα διαδεχόταν το άλλο σχετικά με τα Ιμια. Αποκορύφωμα το χθεσινό δημοσίευμα της «Χουριέτ» με τίτλο «Πώς κατέπεσε το ελληνικό ελικόπτερο» και τον υπέρτιτλο «Η άγνωστη ιστορία των Ιμίων». Πρόκειται για επιστολή αξιωματικού, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, προς τον πρώην διευθυντή της «Χουριέτ» Ερτουγρούλ Οζκιόκ σύμφωνα με την εφημερίδα.
«Το βράδυ της 30ής Ιανουαρίου, το ελικόπτερο της ελληνικής φρεγάτας “Υδρα” απηύθυνε έκκληση για άμεση βοήθεια. Την έκκληση αυτή, η οποία έγινε μέσω της διεθνούς συχνότητας, την ακούσαμε κι εμείς. Ομως, το “Υδρα” για τις ανάγκες της επιχείρησης δεν είχε φωτίσει το κατάστρωμά του. Τότε, το τουρκικό πλοίο “Γιαβούζ” απευθυνόμενο προς το ελληνικό ελικόπτερο, αλλά και στο ελληνικό πλοίο, έκανε έκκληση λέγοντας: “Ο χώρος προσγείωσής μου είναι έτοιμος για άμεση προσγείωση. Το ελικόπτερό σας μπορεί να προσγειωθεί στο δικό μας πλοίο”. Ομως, ο διοικητής του “Υδρα”, με την πλέον χλωμή φωνή που έχω ακούσει στη ζωή μου, απάντησε: “Νegative… Νegative” και το ελικόπτερο κατέπεσε», αναφέρεται στην επιστολή του αξιωματικού προς τον Οζκιόκ.
Πάντως πριν από το χθεσινό δημοσίευμα της «Χουριέτ» ξέσπασε διαμάχη και μεταξύ του Ερτουγρούλ Οζκιόκ και του Φατίχ Αλτάιλι του «Χαμπέρ Τουρκ» για την κρίση των Ιμίων. Ο Αλτάιλι, ο οποίος εργαζόταν τότε στη «Χουριέτ», είχε προειδοποιήσει τον Οζκιόκ καλώντας τον να μη δημοσιεύσει φωτογραφία δημοσιογράφου της εφημερίδας ο οποίος πήγε στις βραχονησίδες, κατέβασε την ελληνική σημαία και ανάρτησε την τουρκική. «Αυτό θα φέρει πόλεμο. Τουλάχιστον να μην το δημοσιεύσουμε σε τέτοια έκταση», του είπε ο Αλτάιλι. Η απάντηση του Οζκιόκ ήταν πως η «Χουριέτ» και στο παρελθόν είχε κάνει τέτοιου είδους ειδήσεις, οι οποίες συνάδουν με την αποστολή της εφημερίδας. Μάλιστα τού είπε πως κατά τον ίδιο τρόπο διεκδίκησαν και την υπόθεση της Κύπρου.

Read more...

Το «Τσεσμέ» σε νέες… βόλτες στο Αιγαίο!


Η Άγκυρα φαίνεται ότι δεν πείσθηκε από τις ελληνικές παραινέσεις και προχώρησε στην αποστολή του «Τσεσμέ» για δεύτερη φορά μέσα στο Ιούλιο…

Αυτή τη φορά, προορισμός του τουρκικού ερευνητικού σκάφους είναι το βόρειο Αιγαίο, 8 ναυτικά μίλια νοτίως της Αλεξανδρούπολης, σε μια συγκυρία, κατά την οποία πολλά νέα και απρόβλεπτα θα μπορούσαν να συμβούν…

Το «Τσεσμέ» αποτελεί πλοίο του Τουρκικού Ναυτικού κατά συνέπεια θα έπρεπε να παρακολουθείται από σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Η Αθήνα, με το αιτιολογικό της επιθυμίας αποφυγής «στρατιωτικοποίησης» – κλιμάκωσης της κατάστασης, σύμφωνα με τις δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απέστειλε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ κανονιοφόρος του ΠΝ παρακολουθεί από απόσταση την κατάσταση.

Η υπόθεση της αποστολής των διαφόρων ερευνητικών σκαφών στο Αιγαίο, αποτελεί σαφή απόδειξη των προθέσεων της Άγκυρας να διατηρήσει υψηλά το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά, ενώ και οι περιοχές στις οποίες κινούνται είναι απολύτως συμβατές με συγκεκριμένες και διακηρυγμένες διεκδικήσεις.
Σύντομα θα επανέλθουμε με νεότερα.

Read more...

Κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο


Σε de facto oριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο οδηγεί η συνεχιζόμενη αδράνεια και αναποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στις τουρκικές προκλήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες πρωινές ώρες εμφανίστηκε και πάλι στο βόρειο Αιγαίο το ωκεανογραφικό πλοίο Cesme (A599) και συγκεκριμένα από τις 04:50 το σκάφος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού πλέει περί τα 7,5 μίλια νότια της Αλεξανδρούπολης και παράλληλα με τις ακτές της Θράκης.

Το Cesme που κινείται στα διεθνή ύδατα αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παρακολουθείται από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος ενώ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βρίσκεται και περιπολικό της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Την ίδια ώρα το Piri Reis συνεχίζει για τέταρτη ημέρα τις υποθαλάσσιες έρευνες περίπου 50 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες έντασης και να οξύνει το κλίμα, αναμασώντας τις γνωστές της θέσεις, που κινούνται εκτός της νομιμότητας, όπως αυτή ορίζεται από το Δίκαιο της Θάλασσας, και αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας», τόνισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Μάρκο Κυπριανού. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι προκλήσεις όπως αυτές, είναι και ο λόγος που η Λευκωσία έχει μπλοκάρει το πολύ σημαντικό Κεφάλαιο «Ενέργεια» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Read more...

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ:


Πέρα από την αποτρόπαιη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια που όπως είναι φυσιολογικό έχει σοκάρει το πανελλήνιο, στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες βρέθηκαν οι πυρκαγιές στην Αττική, ο (αυτό)διορισμός του Αλέκου Κοντού στην ΣΕΚΕ που θα μας απασχολήσει αύριο αλλά και η νέα ένταση στα ελληνοτουρκικά. Την Κυριακή συναντήθηκαν Δρούτσας και Νταβούτογλου με την ελληνική πλευρά να κάνει εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στην άλλη πλευρά για την παρουσία του «Πιρι Ρέις» σε ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο. Είχε προηγηθεί πριν δύο εβδομάδες εκείνη η περίφημη τριήμερη βόλτα του «Τσεσμέ» στο Θρακικό Πέλαγος, τότε που έκοβε βόλτες μεταξύ των παραλίων του Έβρου και της Ροδόπης με την Σαμοθράκη, επίσης κάνοντας σύμφωνα με πληροφορίες έρευνες για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου. Την ώρα πάντως που ακούμε διαρκώς ότι «αναμένουμε από την Τουρκία να δείξει ότι εννοεί πραγματικά τα όσα λέει για τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα», το σχέδιο της γείτονος δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και να επεκτείνεται. Μετά το Αιγαίο, πάντως, η Τουρκία στέλνει τα μηνύματά της και για τη Θράκη. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις εκδηλώσεις που οργανώνει η «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης» για τη 15η επέτειο από τον θάνατο του πρώην ανεξάρτητου βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ το ερχόμενο σαββατοκύριακο, που από πολλούς χαρακτηρίζονταν ως ο πιο ακραίος εκπρόσωπος του «τουρκισμού» στην Θράκη, θα εκπροσωπήσει την Τουρκία ο... αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μ. Αριντς. Αν μη τι άλλο, χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να το δεχτούμε ως κίνηση καλής θέληση από την τουρκική πλευρά. Αλλά πιο πολλές λεπτομέρειες (και) για αυτό, από αύριο...

Read more...

Ο Έρογλου διευκρινίζει πως προτιμά της λύση της … Άγκυρας!


Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο πακέτο προτάσεων από τρεις άξονες, που δημοσιοποίησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις 15 Ιουλίου, για προώθηση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Με την πλάτη και καθοδήγηση της Άγκυρας ο τουρκοκύπριος ηγέτης κινείται πλέον, χωρίς να το αποκρύβει, στην κατεύθυνση της καταβαράθρωσης των συνομιλιών με στόχο την πλήρη διχοτόμηση του νησιού, σύμφωνα με το στρατηγικό δόγμα της Άγκυρας και την εν συνεχεία ενσωμάτωσή του στην Τουρκία. Αναφορικά με τον πρώτο άξονα, για διασύνδεση του περιουσιακού με τις εδαφικές αναπροσαρμογές και το θέμα των εποίκων, ο Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι από την ημέρα που άρχισαν οι συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλει προσπάθειες για διασύνδεση του περιουσιακού με άλλα κεφάλαια και χαρακτήρισε λανθασμένη την προσπάθεια. «Από την πρώτη στιγμή εξηγήσαμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι κάθε κεφάλαιο πρέπει να τυγχάνει ξεχωριστής διαπραγμάτευσης», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο Ντερβίς Ερογλου ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει την εικόνα ότι υποβάλλει νέες προτάσεις, δημοσιοποιώντας προηγούμενες προσεγγίσεις της. Υποστήριξε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει υποβάλει τίποτε καινούργιο στα θέματα της Αμμοχώστου και της Διεθνούς Διάσκεψης και παράλληλα προωθεί προσεγγίσεις τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρόσθεσε ότι ο ίδιος υποστηρίζει την πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη, επειδή, όπως υποστήριξε, η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι ούτε ρεαλιστική ούτε και πρακτική.

Η Άγκυρα προωθεί διεθνή διάσκεψη των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ενώ η πρόταση Χριστόφια προνοεί διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των τριών εγγυητριών δυνάμεων, των δύο κοινοτήτων και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο να συζητηθούν οι διεθνείς πτυχές του προβλήματος, όπως η αποχώρηση των στρατευμάτων και οι εγγυήσεις.

“Έχουμε πράγματι να κάνουμε με ένα δύσκολο συνομιλητή, ο οποίος συμπεριφέρεται, θεωρώντας πολλές φορές ότι τα τετελεσμένα της βίας μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως πραγματικότητες, την ίδια στιγμή που, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, διακηρύττει παντού ότι επιδιώκει λύση μέσα στο 2010“, δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας σε εκδήλωση για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ωστόσο, ότι “η πολιτική βούληση απαιτεί πράξεις και όχι επικοινωνιακή διαχείριση στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών“.

Για αυτό λοιπόν, συνέχισε, “αναμένουμε από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Άγκυρα να δείξουν στην πράξη, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ότι δεσμεύονται από το συμφωνημένο πλαίσιο και να καταθέτουν προτάσεις λογικές και εποικοδομητικές που δημιουργούν προϋποθέσεις επίτευξης ενός ρεαλιστικού συμβιβασμού”.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαναβεβαίωσε ότι “θα συνεχίσουμε σταθερά και με ειλικρίνεια να επιδιώκουμε λύση με καλή θέληση, αλλά λύση στηριγμένη σε βασικές αρχές, λειτουργική και βιώσιμη, και όχι απλώς λύση για διευκόλυνση της Τουρκίας και των ξένων συμφερόντων“. Επεσήμανε ότι “ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, ότι η λύση θα βρεθεί στη βάση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο, και θα είναι λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη ιθαγένεια και μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα“.

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη λειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται στα πλαίσια της Επιτροπής ,ώστε να επιτευχθεί εντατικοποίηση του έργου της και παραγωγή περισσότερων αποτελεσμάτων. Πρόσθεσε ότι “δυσκολίες, βέβαια, υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν, όμως με υπομονή και μεθοδικότητα πετύχαμε να ξεπεραστούν σε μεγάλο βαθμό”. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η ΔΕΑ ξεκίνησε τις εργασίες της με δύο συνεργεία εκταφών, ένα στις κατεχόμενες και ένα στις ελεύθερες περιοχές, αλλά σήμερα η προσπάθεια έχει σημαντικά αναβαθμιστεί και εργάζονται οκτώ συνεργεία, έξι στις κατεχόμενες και δύο στις ελεύθερες περιοχές.

Read more...

Συνεργασία Τουρκίας – Συρίας εναντίον ΡΚΚ


Η τουρκική εφμερίδα Vatan στην πρώτη σελίδα της με τον τίτλο «Τα Heron τούς εντοπίζουν και ο Άσαντ τους χτυπά» γράφει ότι αποκαλύφθηκε πως εδώ και δύο εβδομάδες Τουρκία και Συρία, μέσω των αεροσκαφών Heron, διενεργούν επιχειρήσεις εναντίον των καταυλισμών του ΡΚΚ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Debka, η οποία είναι γνωστό ότι πρόσκειται στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, τα αεροσκάφη Heron, ισραηλινής κατασκευής, από τις αρχές Ιουλίου και εντεύθεν υπερίπτανται της Συρίας και του Λιβάνου. Οι συντεταγμένες των καταυλισμών Καμισλί, Αλ Ασάκα, Καράτσουκ και Ντιβάρ μέσω των Heron διαβιβάζονται στη Δαμασκό και αυτοί [οι καταυλισμοί] πλήττονται από το στρατό της Συρίας. Στη Συρία υπολογίζεται ότι υπάρχουν 2.000 μέλη του ΡΚΚ. Σύμφωνα πάντοτε με την Debka, 300 μέλη του ΡΚΚ έχουν σκοτωθεί και άλλα 400 έχουν αιχμαλωτισθεί.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το Ισραήλ προσέφυγε στο ΝΑΤΟ κατά της Τουρκίας λέγοντας ότι η Τουρκία, σε αντίθεση με τη συμφωνία η οποία έχει συναφθεί για τα Heron, αυτά τα χρησιμοποιεί στη Συρία και στο Λίβανο. Αρμόδιοι του ΝΑΤΟ, αν και προειδοποίησαν την Τουρκία να μη χρησιμοποιεί τα Heron πάνω από τις χώρες αυτές, εν τούτοις δεν έλαβαν καμία απάντηση. Σύμφωνα με την Debka, για πρώτη φορά η Συρία και η Χεζμπολλάχ βρίσκονται τόσο κοντά στα Heron, με συνέπεια να έχουν και την ευκαιρία να μελετήσουν τις ιδιότητες των αεροσκαφών αυτών, πράγμα το οποίο δημιουργεί ανησυχίες στο Ισραήλ.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η Συρία, προκειμένου να παρεμποδίσει τη διαφυγή των μελών του ΡΚΚ στο Ιράκ, έκλεισε τα σύνορά της προς το Ιράκ. Το ίδιο έπραξε και ο Λίβανος, προκειμένου να αποτρέψει τη φυγή τους στη χώρα αυτή, με συνέπεια τα σύνορά του να επιτηρούνται τόσο από το στρατό της Συρίας, όσο και από τους στρατιώτες της Χεζμπολλάχ. Αναφέρεται μάλιστα ότι η Χεζμπολλάχ βρίσκεται σε έντονη σύγκρουση με τα μέλη του ΡΚΚ που προσπαθούν να παρεισφρήσουν στις πόλεις του Λιβάνου. Διευκρινίζεται ότι τη διαταγή για τη χρησιμοποίηση των Heron την έχει δώσει ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν.

Read more...

ΕΝΟΧΛΕΙ Η FRONTEX


Εφημερίδα Μπιρλίκ 18-7-2010

H Αθήνα την τελευταία περίοδο, από τα αεροδρόμια της, δίνει στα αεροπλάνα χωρών της ΕΕ τέτοια ρότα, ώστε να παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Η Αθήνα στέλνοντας αυτά τα αεροπλάνα στον τουρκικό εναέριο χώρο, θέλει να περάσει το μήνυμα στην παγκόσμια κοινή γνώμη πως αυτά τα αεροπλάνα της Ε.Ε. παρενοχλούνται από την Τουρκία.

Η Ελλάδα έκανε μια νέα ακόμη προσπάθεια για να επιβάλλει τις εθνικές της θέσεις στο Αιγαίο. H Αθήνα από τα αεροδρόμια της, δίνει στα αεροπλάνα χωρών της ΕΕ που υπερίπτανται του Αιγαίου τέτοια ρότα, ώστε να παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Αεροπλάνα της Ισλανδίας, της Ελβετίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα, παραβίασαν 24 φορές τον Τουρκικό εναέριο χώρο. Η Αθήνα στέλνοντας αυτά τα αεροπλάνα στον τουρκικό εναέριο χώρο, θέλει να περάσει το μήνυμα στην παγκόσμια κοινή γνώμη πως αυτά τα αεροπλάνα της Ε.Ε. παρενοχλούνται από την Τουρκία.


Προκαλεί εντύπωση πως την τελευταία περίοδο αεροπλάνα χωρών της Ε.Ε. απογειώνονται από ελληνικά νησιά και παραβιάζουν επανειλημμένα τον τουρκικό εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο. Στρατιωτικές πηγές τόνισαν πως η ρότα σε αυτά τα ξένα αεροπλάνα που απογειώνονται από έδαφος της Ελλάδας, δίνεται από τα αεροδρόμια της Ελλάδας. Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως η Ελλάδα στέλνοντας τα αεροπλάνα χωρών της Ε.Ε. στον τουρκικό εναέριο χώρο, επιδιώκει να μεταφέρει το θέμα του Αιγαίου σε επίπεδο Ε.Ε.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας μετά από κάθε παραβίαση επικοινωνεί με το ΥΠΕΞ και ζητά να ειδοποιηθούν οι σχετικές χώρες. Έγινε γνωστό πως τα περισσότερα από αυτά τα αεροπλάνα κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις για την Ε.Ε., με στόχο τον αγώνα ενάντια στο εμπόριο ανθρώπων. Η Ελλάδα κατευθύνοντας αυτά τα αεροπλάνα στον τουρκικό εναέριο χώρο, θέλει να περάσει το μήνυμα ότι αυτά τα αεροπλάνα που κάνουν επίσημα το καθήκον τους για την Ε.Ε. παρενοχλούνται από την Τουρκία.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ

Τελευταία στις αρχές του προηγούμενου μήνα (3 Ιουνίου), ένα αεροπλάνο τύπου DASH-8 (μικρό επιβατικό) που ανήκει στην Ελβετία και στις 4 και 7 Ιουνίου ένα μεταφορικό αεροπλάνο τύπου F27-200 που ανήκει στην Ισλανδία, αφού απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Το αεροπλάνο της Ισλανδίας σε δύο μέρες έκανε τρεις παραβιάσεις. Το Πολωνικό αεροπλάνο έκανε στις 12, 14, 15, 16, 18, 19 και 20 Μαρτίου συνολικά 13 παραβιάσεις.
tourkikanea

Σχόλιο : Τη στιγμή που προφανώς εσκεμμένα μας επιβαρύνουν με εκατοντάδες λαθρομετανάστες τη μέρα (και μιλάμε μόνο για την περιοχή του Έβρου) έχουν και το θράσσος να παραπονούνται για τα αεροπλάνα της FRONTEX που περιπολούνε. Έτσι είναι δώσε θάρρος στο χωριάτη…

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/frontex.html#ixzz0uANB6H4o

Read more...

Το ιστορικό της Τουρκικής διείσδυσης στο Αιγαίο


Με το “Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ” της Βουλιαγμένης, η Τουρκία αφού κατόρθωσε να απαλειφθεί η έννοια του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, που αφορά όλο το πλέγμα: “Εναέριος χώρος, Αγιαλίτις Ζώνη” (δηλαδή τα σύνορα της χώρας) καθώς και “Υφαλοκρηπίδα”, πέτυχε την κατοχύρωση του δικαιώματος διεξαγωγής εθνικών στρατιωτικών ασκήσεων και επιχειρήσεων “έρευνας και διάσωσης” στον διεθνή εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου χωρίς, να προσδιορίζονται τα όρια αυτού του χώρου, αφού απουσιάζει οποιαδήποτε σαφής δέσμευση από την πλευρά της, για την αναγνώριση των δεδομένων ελληνικών συνόρων στο Αιγαίο!...
Η επιτυχία αυτή της τουρκικής διπλωματίας ήταν τόσο μεγάλη, που κατά την επιστροφή του στην Αγκυρα ο Γιλμάζ , αναφώνησε θριαμβευτικώς ότι: “Βάλαμε νομικώς πόδι στο Αιγαίο”.


H καταγγελία του αντιστρατήγου ε.α. “Ανδρέα Σιαπκαρά”, στις 17 Ιανουαρίου 1989
Με αυτήν καταγγέλλει ο στρατηγός “Σιαπκαράς”, ότι το διάταγμα της Τουρκίας, δεν είναι νόμος αλλά “Αnchluss” (προσάρτηση) σε βάρος του Ανατολικού Αιγαίου και των νήσων του και ότι αποτελεί νέο “Μόναχο”, που απειλεί το Αιγαίο, όσον απείλησε την Οικουμένη η στρατηγική υποχώρηση των “Τσάμπερλαιν” και “Νταλαντιέ” του 1938.
Στην αναφορά του προς τη Βουλή των Ελλήνων, δηλώνει ξεκάθαρα ο στρατηγός “Σιαπκαράς”, βετεράνος “Ιερολοχίτης” και με ισχυρή προσωπικότητα στο ΝΑΤΟ, τα εξής:
“Αν η Ελλάς δεν αντιδράσει σθεναρώς υπεραμυνομένη της ακεραιότητάς της, τότε σημαίνει ότι Κυβέρνηση και Βουλή παραδίδουν την Ελλάδα στην Τουρκία”.
Εν συνεχεία αναλύει γιατί χρησιμοποίησε τον όρο προσάρτηση:

* Εξαρθρώνει το αμυντικό σύστημα της Ελλάδας.
* Καταλύει την ελληνική κυριαρχία πάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
* Καταργεί τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου.
* Εξαφανίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω και γύρω από τα ελληνικά νησιά.
* Αφαιρεί ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα από τα ελληνικά νησιά.
* Καταργεί το F.I.R. {Flight Information Region – Περιοχή Πληροφόρησης Πτήσεων
* Αθηνών.
* Αίρει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από το Ανατολικό Αιγαίο.
* Μεταβάλλει τους νησιώτες μας του Ανατολικού Αιγαίου σε μειονότητα εντός της τουρκικής επικρατείας.
* Μετατρέπει σε τουρκικές επαρχίες τις περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου και της Βορείου Κύπρου.


Οδηγία του Τούρκου πρωθυπουργού στις 14 Ιουνίου 1985

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΚΥΡΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΧΑΡΤΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: 14–6–1985

1. Στο Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν υπάρχει οριοθετημένο επίσημο σύνορο και σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, το Αιγαίο διέπεται από το καθεστώς μισοανοιχτής θάλασσας .

2. Παρά τα ανωτέρω η Ελλάδα προσπαθεί να εμφανίσει σαν σύνορο τη γραμή των νησιών της Ανατολίας, για να προβάλλει την κρατική της εξουσία στο Αιγαίο.
Επειδή διαπιστώθηκε ότι: “Χάρτες και έντυπα”, που τυπώθησαν στην Τουρκία, προφανώς εκ παραδρομής, οριοθετούν το Αιγαίο, ζητείται να ανασταλεί ή και να διορθωθεί η εκτύπωση ανατύπωση παρομοίου υλικού που μακροπρόθεσμα τείνει να δικαιολογήσει ότι το Αιγαίο ανήκει στην Ελλάδα.

3. Για τη σχετική διόρθωση και προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια λάθη ζητείται:

* Να διορθωθούν όλοι οι χάρτες και οι άτλαντες δημοσίας και ιδιωτικής χρήσεως σε
* όλη την επικράτεια .
* Να γίνουν οι δέουσες συστάσεις σε συναφείς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και
* οργανισμούς.
* Να κοινοποιηθούν οι σχετικές “διορθωτικές” οδηγίες σε όλες τις τουρκικές δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες – αντιπροσωπείες εξωτερικού.
* Να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις στο προσωπικό των “αρμοδίων καθ’ ύλην υπηρεσιών”.


4. Οσον αφορά τη “νέα σήμανση” των χαρτών που τυπώνονται στο εσωτερικό της χώρας:

* Δεν θα υπάρχει οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στη θάλασσα.
* Η λέξη Ελλάς θα αναγράφεται μόνο επί της Ηπειρωτικής Ελλάδος.
* Η λέξη Θράκη θα αναγράφεται ώστε να καλύπτει τις Τουρκία – Ελλάδα - Βουλγαρία.
* Δεν θα αναγράφονται ονόματα “θαλασσών – πελάγων” όπως “Θρακικό Πέλαγος” κ.ο.κ..
* Τα τοπονύμια θα αναγράφονται στην τουρκική, όπως αντί Ιμβρος “Gokceada” (Γιοκτσεάντα) αντί Εβρος “Meric”. (Μέριτς).
* Η λέξη Δωδεκάνησα θα αναγράφεται μόνο επί των Δωδεκανήσων, χωρίς να
* επεκτείνεται στα διεθνή ύδατα.

Ο Πρωθυπουργός

Δηλαδή η Τουρκία θέτει υπό αμφισβήτηση όχι μόνο τον εναέριο και τον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, αλλά και τον χερσαίο χώρο της Ελλάδας και δηλώνει κατάφωρα ότι έχει επεκτατικές βλέψεις και στην περιοχή της Δυτικής Θράκης
Το ερώτημα που προκύπτει από όλα αυτά είναι: Κατά πόσο νομιμοποιείται ο άνθρωπος που υπέγραψε την παράδοση του Αιγαίου, να είναι σήμερα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας;

Σε αυτό το προδοτικό «Μνημόνιο» οι ορολογίες της «Συνθήκης Λωζάνης»

* περί «Όλης της Θαλάσσης του Αιγαίου ως εθνικών ελληνικών χωρικών υδάτων»
* περί «Όλου του εναερίου χώρου του Αιγαίου ως εθνικού ελληνικού εναερίου χώρου»
* περί «Όλων των νήσων του Αιγαίου, πλήν Ίμβρου - Τένεδου και των εντός των τριών μιλίων Τουρκικών χωρικών υδάτων, ως εθνικού και ελληνικού εδάφους», και
* περί «του Ενιαίου και Αδιαίρετου όλων των νήσων του Αιγαίου, όλης της θαλάσσης του Αιγαίου, και όλου του εναερίου χώρου του Αιγαίου, ως εθνικού ελληνικού χώρου ελληνικής κυριαρχίας, πλην Ιμβρου - Τένεδου - και των τριών μόνον μιλίων των Τουρκικών χωρικών υδάτων»

αντικαταστάθηκαν με τις προδοτικές παραδοχές περί «Διεθνούς ανοικτής θαλάσσης» και περί «Διεθνούς εναερίου χώρου» εντός των οποίων θα έχει στρατιωτικές δραστηριότητες η Τουρκία.
Έτσι, λοιπόν, παραδόθηκε αναιτιολόγητα και "μυστηριωδώς" εδαφικός, νησιωτικός, θαλάσσιος και εναέριος Ελληνικός εθνικός χώρος του Αιγαίου στην Διεθνή Κοινότητα και στην Τουρκία..
Η συγκεκριμένη "συμφωνία" έγινε χωρίς την σύμφωνη πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής 151 ψήφων, συμφώνως με 28/3 Συντάγματος.

Read more...

Οι παραβιάσεις της 19ης Ιουλίου


Το δίκτυο των ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΠΑ εντόπισε σήμερα 2 σχηματισμούς της τουρκικής αεροπορίας αποτελούμενους από 16 αεροσκάφη, με τα 8 από αυτά να είναι οπλισμένα και τα οποία πραγματοποίησαν 2 παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών και 4 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Η όλη δραστηριότητα εξελίχθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Η Ν. Κορέα συζητά με την Τουρκία και τα ΗΑΕ την από κοινού ανάπτυξη του μαχητικού KF-X


Στις 15 Ιουλίου η Ν. Κορέα και η Ινδονησία υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη του νέου μαχητικού 4,5 γενιάς KF-X συνολικού κόστους ανάπτυξης 4,1 δις δολαρίων, εκ του οποίου η Ινδονησία συμφώνησε να καλύψει το 20%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κορεατικής κυβέρνησης η Ν. Κορέα θα μπορούσε να καλύψει το 60% του συνολικού κόστους ανάπτυξης, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα μπορούσε να καλυφτεί είτε από χώρες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μαχητικά νέας τεχνολογίας, είτε από ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες (Lockheed Martin, EADS, Saab) που θα ενδιαφερόντουσαν για το πρόγραμμα.

Η Ν. Κορέα σχεδιάζει να αγοράσει σε πρώτη φάση 60+60 μαχητικά μέσα σε 11 χρόνια, με μειωμένες όμως δυνατότητες stealth σε σχέση με το F-35 ενώ προτίθεται να αγοράσειι ακόμα 150 μαχητικά αργότερα. Τα αεροσκάφη της πρώτης παρτίδας θα αντικαταστήσουν τα μαχητικά F-4 και F-5 της κορεατικής Αεροπορίας. Η Ινδονησία με τη σειρά της προσδοκά την αγορά 50 μαχητικών.

Αυτό που πραγματικά όμως είναι το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι η Ν. Κορέα έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Τουρκία και τα ΗΑΕ για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος στα πλαίσια της πρώτης λύσης που αναφέρθηκε παραπάνω. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ ο διευθυντής του προγράμματος KF-X της κορεατικής υπηρεσίας Εξοπλιστικών Προγραμμάτων DAPA Σμήναρχος Lee Jong-hee, έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τους αρμόδιους φορείς στην Τουρκία και στα ΗΑΕ.

Με την Ν. Κορέα να έχει αποφασίσει την καταβολή του 60% του συνολικού κόστους ανάπτυξης και της Ινδονησίας το 20%, αυτό που απομένει στην Τουρκία και στα ΗΑΕ είναι να αναλάβουν το υπόλοιπο 20% αν τελικά αποφασίσουν να το πράξουν. Το 20% του συνολικού κόστους ανάπτυξης του KF-X ξεπερνά τα 820 εκατ. δολάρια σε σημερινές τιμές.

Με την Τουρκία να συμμετέχει στην ανάπτυξη του F-35 και τις βιομηχανίες της να έχουν αναλάβει υποκατασκευαστικό έργο αξίας περίπου 6 δις δολαρίων, η συμμετοχή της χώρας με ένα 10% (410 εκατ. δολάρια) στο κορεατικό πρόγραμμα πιθανόν να αποτελούσε την εγγύηση ότι η τεχνογνωσία που έχει ή πρόκειται να αποκτηθεί από την τουρκική βιομηχανία δεν θα χαθεί με τον τερματισμό του αμερικανικού προγράμματος στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας.

Αν τελικά η Τουρκία αποφασίσει να συμμετάσχει στο κορεατικό πρόγραμμα θα πρόκειται για μία εξέλιξη ιδιαίτερα ανησυχητική αφού η γειτονική χώρα θα συμμετάσχει στην ανάπτυξη ενός άγνωστου για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μαχητικού από τo αρχικό στάδιο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ισορροπία στο Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

196 άτομα στο εδώλιο για συνωμοσία στέλνει η ισλαμική κυβέρνηση στην Τουρκία


"Ζεσταίνεται" η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία με την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος 196 συνολικά ατόμων για συμμετοχή τους σε συνωμοσία με στόχο την ανατροπή το 2003, της ισλαμικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, την γνωστή υπόθεση "Βαριοπούλα".

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι περισσότεροι από 30 στρατιωτικοί, απόστρατοι και εν ενεργεία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Χουριέτ. Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και είναι αποτέλεσμα έρευνας που άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο, με αφορμή τις συλλήψεις στρατιωτικών.

Βασικός ύποπτος είναι ο απόστρατος στρατηγός Τσετίν Ντογκάν, που διετέλεσε επικεφαλής του Πρώτου Σώματος Στρατού, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, όπου θεωρείται ότι άρχισε να εξυφαίνεται η συνωμοσία, αμέσως μετά την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το 2002.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι «προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης ή υπονόμευσης του έργου της», που επισείουν ποινές κάθειρξης 15 έως 20 ετών.

Η ημερομηνία της δίκης δεν έχει καθοριστεί.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ο ενδοτισμός της Αθήνας και το «Πίρι Ρέις»


Τα πράγματα είναι απλά: Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη για το Σάββατο συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ στο Καζακστάν και παρά τις προειδοποιήσεις της Αθήνας, το «Πίρι Ρέις» μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

Η κίνηση έχει σαφώς συμβολικό χαρακτήρα. Δείχνει ότι η Τουρκία αισθάνεται πανίσχυρη και γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις αντιδράσεις της ανίσχυρης κυβέρνησης των Αθηνών. Επιβεβαιώνεται εξάλλου, για μια ακόμα φορά, ότι η πολιτική του εξευμενισμού της Τουρκίας, που με τόση συνέπεια εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, απλώς αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία. Τι νόημα έχει λοιπόν η συνέχιση των “διερευνητικών επαφών”, με τους κ. Αποστολίδη και Σινιρίογλου σήμερα στην Κωνσταντινούπολη; Την έμμεση επιβεβαίωση των ισχυρισμών της Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα;

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ


Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού. Η αναφερόμενη συμφωνία υπογράφτηκε μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας στην Άγκυρα στις 12 Μαΐου του 2010, με την εμπλοκή δύο εταιριών στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου. Το πυρηνικό εργοστάσιο θα έχει παραγόμενη ισχύ 4.800 MW, προκειμένου να καλύψει ποσοστό 14% των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας.

Read more...

Διαδικτυακή λογοκρισία στην Τουρκία


Ολοένα και πιο προβληματική και επικίνδυνη γίνεται η κατάσταση με το ίντερνετ στην Τουρκία. Πριν από ένα μήνα ο υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιτέθηκε στο Google, η πρόσβαση στο YouTube παραμένει εδώ και δύο χρόνια κλειστή, στα περίχωρα των αστικών κέντρων οι ταχύτητες είναι εξαιρετικά μικρές έως και ανύπαρκτες, οι τιμές πολύ υψηλές σε σχέση με την Ευρώπη και άλλα πολλά. Κατά τα άλλα, όμως, η Τουρκία υπερηφανεύεται ότι διαθέτει την πιο υψηλή διαδικτυακή τεχνολογία (3G κτλ.) Και τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Πριν από δύο εβδομάδες ανακοινώθηκε ότι δικαίωμα να κλείνει ιστοσελίδες κατ’ ιδίαν βούληση απέκτησε και η τουρκική αστυνομία. Ο λόγος της απόφασης αυτής ήταν ότι έπαιρνε πολύ καιρό να βγει μία δικαστική απόφαση, προκειμένου να κλείσει μία «κακή» ιστοσελίδα.


Έτσι οι Αρχές σκέφτηκαν: Γιατί να μην επιτρέψουμε στην αστυνομία να χειρίζεται τις ύποπτες ιστοσελίδες και να απαγορεύει οτιδήποτε βλαβερό μέσα σε λίγα λεπτά από το να περιμένουμε να βγει μία δικαστική εντολή; Έτσι, το βλαβερό περιεχόμενο θα γίνεται μη διαθέσιμο με ένα πάτημα του κουμπιού και χωρίς να επιβαρύνεται και το δικαστικό σύστημα. Μία απόφαση εκτός νομικού πλαισίου, αλλά ισχύει. Υπάρχει όμως και χειρότερο. Την προηγούμενη Τρίτη, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι από τώρα και στο εξής και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων θα μπορεί να «κλείνει» ιστοσελίδες χωρίς δικαστική εντολή. Ο λόγος αυτήν τη φορά ονομάζεται «προστασία της ακεραιότητας της πληροφορίας γύρω από τη θρησκεία και το Κοράνι». Οι Αρχές ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι δίνοντας τη δυνατότητα στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων να απαγορεύει ιστοσελίδες θα «καθαρίσει» το διαδίκτυο από λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με το Ισλάμ και το Κοράνι. Αν γράψει, για παράδειγμα, κάποιος τη γνώμη του για το Κοράνι στο μπλοκ του και αυτές δεν συμφωνούν με τις απόψεις των κληρικών, τότε το μπλοκ κλείνεται. Η αστυνομία και οι κληρικοί ασκούν πλέον τον έλεγχο του ίντερνετ στην Τουρκία. Αυτό σε κάποιες χώρες λέγεται κατάφωρη λογοκρισία και μάλιστα χωρίς την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Ο Ερσού Αμπλάκ της «Χουριέτ Ντέιλι Νιουζ» αναρωτιέται ποιος είναι ο σκοπός του υπουργού Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών. «Να δημιουργήσει άραγε ένα φιλικό προς το Ισλάμ ίντερνετ;». Οι στόχοι του συγκεκριμένου υπουργείου -σύμφωνα με την ιστοσελίδα του- είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων, παρέχοντας καλές υπηρεσίες μεταφοράς και επικοινωνιών. Για να δούμε, πώς το πετυχαίνει αυτό; Πρώτα απ’ όλα, η Τουρκία κατατάσσεται στην 61η θέση στον Κατάλογο Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στις λεπτομέρειες της σχετικής έκθεσης, καταδεικνύεται ότι η Τουρκία έχει μείνει αρκετά πίσω, τόσο στην ποιότητα τους ενσύρματης επικοινωνίας, στη δυνατότητα πρόσβασης στο ίντερνετ από τα σχολεία, στον αριθμό των υπολογιστών στα νοικοκυριά όσο και στον αριθμό των χρηστών του διαδικτύου. Όσον αφορά στη νομοθεσία, η χώρα κατατάσσεται 49η, που σημαίνει ότι και σε αυτόν τον τομέα «χωλαίνει». Άρα, είναι σαφές πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών αντί να αυξάνει, μάλλον μειώνει την ανταγωνιστικότητά του. Όσον αφορά στις «καλές» υπηρεσίες μεταφορών και επικοινωνιών, σύμφωνα με τον Οικονομικό Οργανισμό για τη Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) το 2009, η Τουρκία είναι τελευταία στην broadband διείσδυση. Το ποσοστό ήταν 0,02% το 2002 και σήμερα έχει αυξηθεί στο 8,97%. Υπάρχει βελτίωση, αλλά η Πολωνία -για παράδειγμα- από 0,015% το αύξησε σε 12,7% την ίδια περίοδο. Ο μέσος όρος δεν είναι 23,3%, δηλαδή τριπλάσιος από τους Τουρκίας. Οι χώρες που η Τουρκία θέλει να φτάσει, έχουν πάνω από 30% διείσδυση.


Η τιμή της σύνδεσης
ΣΤΟΝ τομέα που η «γείτονα» είναι από τους πρώτες πάντως είναι στην τιμή σύνδεσης. Είναι ανάμεσα στις πέντε πιο ακριβές χώρες του ΟΟΣΑ στο ίντερνετ. Που σημαίνει ότι ο μέσος Τούρκος πολίτης πληρώνει πολλά για να έχει μία βασική απόδοση ίντερνετ, συν το ότι αντιμετωπίζει κι ένα σωρό απαγορεύσεις. Οι εκθέσεις διαθέτουν κι άλλη μία ενδιαφέρουσα διαπίστωση. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι από τις πιο πλούσιες στην Τουρκία, αφού ο λαός πληρώνει πολύ υψηλούς λογαριασμούς σε ίντερνετ και τηλέφωνο, ενώ οι φόροι που αποκομίζει η κυβέρνηση είναι αρκετά υψηλοί σε σχέση με την παρεχόμενη υπηρεσία. Επομένως, η εικόνα της Τουρκίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών είναι η εξής: Το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών σπαταλά περισσότερο χρόνο σε μεθόδους απαγόρευσης και πώς να σώσει το λαό από την κόλαση, παρά στη βελτίωση των υπηρεσιών.


Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους
ΑΠΟ τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για το διαδίκτυο στην Τουρκία (Νοέμβριος 2007), δεκάδες ξένες ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων YouTube, Geocities, DailyMotion, WordPress, Google Groups και Google Sites, έχουν κλείσει με δικαστική εντολή και διοικητικές πράξεις από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών. Tουρκική ιστοσελίδα καταμέτρησε, μάλιστα, τα απαγορευμένα sites και blogs στην Τουρκία και βρήκε ότι περίπου 6.500 χιλιάδες ιστοσελίδες κλείστηκαν είτε με δικαστική απόφαση είτε με διοικητική πράξη. Η γκάμα των απαγορευμένων ιστοσελίδων ευρεία: Από πολιτικά, ιδεολογικά, sites που προσβάλλουν την κρατική ασφάλεια, τον Κεμάλ Ατατούρκ και φυσικά σελίδες πορνό. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, πριν από λίγο καιρό καταδίκασε, μέσω της σελίδας του στο Twitter, τη λογοκρισία στο ίντερνετ. Ωστόσο, αυτή καλά κρατεί... Ακόμη και του πρωθυπουργού της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του είχε ξεφύγει πέρυσι ότι βλέπει το YouTube, παρόλο που οι ίδιες οι Αρχές τού το είχαν απαγορεύσει. Προφανώς εννοούσε μέσω άλλων servers, που σπάνε τους κωδικούς του YouTube. Τον περασμένο Ιανουάριο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατέγραψε ότι η Τουρκία έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε περίπου 3.700 ιστοσελίδες για «αυθαίρετους πολιτικούς λόγους», ενώ πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει κατ’ επανάληψη την Τουρκία να μεταρρυθμίσει την περιοριστική νομοθεσία της για το ίντερνετ. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας αποφάσισε πρόσφατα να μη δημοσιοποιεί και δημοσιεύει λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για τις μπλοκαρισμένες ιστοσελίδες, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο έλεγχος της έκτασης της διαδικτυακής λογοκρισίας στην Τουρκία.

Σημερινή

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP