Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ο Έρογλου διευκρινίζει πως προτιμά της λύση της … Άγκυρας!


Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο πακέτο προτάσεων από τρεις άξονες, που δημοσιοποίησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις 15 Ιουλίου, για προώθηση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Με την πλάτη και καθοδήγηση της Άγκυρας ο τουρκοκύπριος ηγέτης κινείται πλέον, χωρίς να το αποκρύβει, στην κατεύθυνση της καταβαράθρωσης των συνομιλιών με στόχο την πλήρη διχοτόμηση του νησιού, σύμφωνα με το στρατηγικό δόγμα της Άγκυρας και την εν συνεχεία ενσωμάτωσή του στην Τουρκία. Αναφορικά με τον πρώτο άξονα, για διασύνδεση του περιουσιακού με τις εδαφικές αναπροσαρμογές και το θέμα των εποίκων, ο Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι από την ημέρα που άρχισαν οι συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλει προσπάθειες για διασύνδεση του περιουσιακού με άλλα κεφάλαια και χαρακτήρισε λανθασμένη την προσπάθεια. «Από την πρώτη στιγμή εξηγήσαμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά ότι κάθε κεφάλαιο πρέπει να τυγχάνει ξεχωριστής διαπραγμάτευσης», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο Ντερβίς Ερογλου ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει την εικόνα ότι υποβάλλει νέες προτάσεις, δημοσιοποιώντας προηγούμενες προσεγγίσεις της. Υποστήριξε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει υποβάλει τίποτε καινούργιο στα θέματα της Αμμοχώστου και της Διεθνούς Διάσκεψης και παράλληλα προωθεί προσεγγίσεις τις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτες. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρόσθεσε ότι ο ίδιος υποστηρίζει την πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη, επειδή, όπως υποστήριξε, η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι ούτε ρεαλιστική ούτε και πρακτική.

Η Άγκυρα προωθεί διεθνή διάσκεψη των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ενώ η πρόταση Χριστόφια προνοεί διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των τριών εγγυητριών δυνάμεων, των δύο κοινοτήτων και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο να συζητηθούν οι διεθνείς πτυχές του προβλήματος, όπως η αποχώρηση των στρατευμάτων και οι εγγυήσεις.

“Έχουμε πράγματι να κάνουμε με ένα δύσκολο συνομιλητή, ο οποίος συμπεριφέρεται, θεωρώντας πολλές φορές ότι τα τετελεσμένα της βίας μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως πραγματικότητες, την ίδια στιγμή που, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, διακηρύττει παντού ότι επιδιώκει λύση μέσα στο 2010“, δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας σε εκδήλωση για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ωστόσο, ότι “η πολιτική βούληση απαιτεί πράξεις και όχι επικοινωνιακή διαχείριση στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών“.

Για αυτό λοιπόν, συνέχισε, “αναμένουμε από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Άγκυρα να δείξουν στην πράξη, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ότι δεσμεύονται από το συμφωνημένο πλαίσιο και να καταθέτουν προτάσεις λογικές και εποικοδομητικές που δημιουργούν προϋποθέσεις επίτευξης ενός ρεαλιστικού συμβιβασμού”.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαναβεβαίωσε ότι “θα συνεχίσουμε σταθερά και με ειλικρίνεια να επιδιώκουμε λύση με καλή θέληση, αλλά λύση στηριγμένη σε βασικές αρχές, λειτουργική και βιώσιμη, και όχι απλώς λύση για διευκόλυνση της Τουρκίας και των ξένων συμφερόντων“. Επεσήμανε ότι “ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, ότι η λύση θα βρεθεί στη βάση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο, και θα είναι λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη ιθαγένεια και μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα“.

Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη λειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια που καταβάλλεται στα πλαίσια της Επιτροπής ,ώστε να επιτευχθεί εντατικοποίηση του έργου της και παραγωγή περισσότερων αποτελεσμάτων. Πρόσθεσε ότι “δυσκολίες, βέβαια, υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν, όμως με υπομονή και μεθοδικότητα πετύχαμε να ξεπεραστούν σε μεγάλο βαθμό”. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η ΔΕΑ ξεκίνησε τις εργασίες της με δύο συνεργεία εκταφών, ένα στις κατεχόμενες και ένα στις ελεύθερες περιοχές, αλλά σήμερα η προσπάθεια έχει σημαντικά αναβαθμιστεί και εργάζονται οκτώ συνεργεία, έξι στις κατεχόμενες και δύο στις ελεύθερες περιοχές.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP