Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Η Ν. Κορέα συζητά με την Τουρκία και τα ΗΑΕ την από κοινού ανάπτυξη του μαχητικού KF-X


Στις 15 Ιουλίου η Ν. Κορέα και η Ινδονησία υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη του νέου μαχητικού 4,5 γενιάς KF-X συνολικού κόστους ανάπτυξης 4,1 δις δολαρίων, εκ του οποίου η Ινδονησία συμφώνησε να καλύψει το 20%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κορεατικής κυβέρνησης η Ν. Κορέα θα μπορούσε να καλύψει το 60% του συνολικού κόστους ανάπτυξης, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα μπορούσε να καλυφτεί είτε από χώρες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μαχητικά νέας τεχνολογίας, είτε από ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες (Lockheed Martin, EADS, Saab) που θα ενδιαφερόντουσαν για το πρόγραμμα.

Η Ν. Κορέα σχεδιάζει να αγοράσει σε πρώτη φάση 60+60 μαχητικά μέσα σε 11 χρόνια, με μειωμένες όμως δυνατότητες stealth σε σχέση με το F-35 ενώ προτίθεται να αγοράσειι ακόμα 150 μαχητικά αργότερα. Τα αεροσκάφη της πρώτης παρτίδας θα αντικαταστήσουν τα μαχητικά F-4 και F-5 της κορεατικής Αεροπορίας. Η Ινδονησία με τη σειρά της προσδοκά την αγορά 50 μαχητικών.

Αυτό που πραγματικά όμως είναι το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι η Ν. Κορέα έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Τουρκία και τα ΗΑΕ για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος στα πλαίσια της πρώτης λύσης που αναφέρθηκε παραπάνω. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ ο διευθυντής του προγράμματος KF-X της κορεατικής υπηρεσίας Εξοπλιστικών Προγραμμάτων DAPA Σμήναρχος Lee Jong-hee, έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τους αρμόδιους φορείς στην Τουρκία και στα ΗΑΕ.

Με την Ν. Κορέα να έχει αποφασίσει την καταβολή του 60% του συνολικού κόστους ανάπτυξης και της Ινδονησίας το 20%, αυτό που απομένει στην Τουρκία και στα ΗΑΕ είναι να αναλάβουν το υπόλοιπο 20% αν τελικά αποφασίσουν να το πράξουν. Το 20% του συνολικού κόστους ανάπτυξης του KF-X ξεπερνά τα 820 εκατ. δολάρια σε σημερινές τιμές.

Με την Τουρκία να συμμετέχει στην ανάπτυξη του F-35 και τις βιομηχανίες της να έχουν αναλάβει υποκατασκευαστικό έργο αξίας περίπου 6 δις δολαρίων, η συμμετοχή της χώρας με ένα 10% (410 εκατ. δολάρια) στο κορεατικό πρόγραμμα πιθανόν να αποτελούσε την εγγύηση ότι η τεχνογνωσία που έχει ή πρόκειται να αποκτηθεί από την τουρκική βιομηχανία δεν θα χαθεί με τον τερματισμό του αμερικανικού προγράμματος στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας.

Αν τελικά η Τουρκία αποφασίσει να συμμετάσχει στο κορεατικό πρόγραμμα θα πρόκειται για μία εξέλιξη ιδιαίτερα ανησυχητική αφού η γειτονική χώρα θα συμμετάσχει στην ανάπτυξη ενός άγνωστου για τα ευρωπαϊκά δεδομένα μαχητικού από τo αρχικό στάδιο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ισορροπία στο Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP