Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Μήνυμα προς την Τουρκία ότι "πρέπει να κάνει πολλά πράγματα, περισσότερα απ' ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα", έστειλε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
"Εάν με ρωτήσετε, αν θεωρώ ενθαρρυντική τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, θα πω όχι", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας πως η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά είναι ξεκάθαρη.
"Εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική. Η στόχευση είναι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, υπό τον όρο ότι θα καλύψει και θα υιοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα",υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε:

"Εγώ πιστεύω ότι αυτή είναι μια πολύ σωστή πολιτική που οδηγεί σε καθαρά μηνύματα. Την έχουμε πει σε όλους. Την έχουμε πει στους εταίρους μας. Την ξέρουν και οι γείτονές μας".
Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ικανοποιημένος από το χειρισμό των εθνικών θεμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Έχω καταγράψει καλές επιδόσεις στα εθνικά θέματα".
Σε ό,τι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τους διαφαινόμενους ενδοιασμούς της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης για την υλοποίησή του και τη στάση της Ρωσίας απέναντι σ' αυτή την εξέλιξη, ο Κώστας Καραμανλής, αφού υπενθύμισε ότι ένα κεντρικό κομμάτι της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης "ήταν να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο", εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το έργο θα προχωρήσει.
"Θεωρώ ότι η σημασία, η στρατηγική σημασία και η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο υπάρχει απ' όλες τις πλευρές", τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σωρεία τουρκικών προκλήσεων


Σοβαρό αντίκτυπο στο Αιγαίο δημιουργεί η πολιτική ρευστότητα στην Ελλάδα, με την Άγκυρα να προβαίνει σε σωρεία προκλήσεων σε βάρος της χώρας την περασμένη εβδομάδα:
- Οκτώ τουρκικά μαχητικά F-16 παρενόχλησαν πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών με 49 επιβάτες που πετούσε μεταξύ από Ρόδο για Μυτιλήνη.
- Δύο τουρκικά F-16 παραβίασαν νύκτα τον ελληνικό εναέριο χώρο βορείως της Λήμνου. Επισημαίνεται ότι νυχτερινές παραβιάσεις δεν γίνονται συχνά, γι’ αυτό και τούτο το ποιοτικό στοιχείο αξιολογείται ξεχωριστά.
- Ελικόπτερο CH-47SDG του Ελληνικού Στρατού που μετέφερε Καταδρομείς της φρουράς στο Φαρμακονήσι απειλήθηκε με αναχαίτιση από το τουρκικό ραντάρ της Ντάτσα, με την αιτιολογία ότι πετάει εντός τουρκικού εναέριου χώρου.

- Ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Egemen Bagis μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση επανέλαβε τη θέση ότι βάσει της Συνθήκης της Λωζανης αναγνωρίζονται ισότιμα δικαιώματα στις μειονότητες, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι "πολύ σημαντικό και η Ελλάδα να προσεγγίζει με την ιδια ευαισθησία τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης". Ο Βagis ενημέρωσε την Εθνοσυνέλευση ότι η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τα εκπαιδευτικά δικαιώματα της "τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης" και έκανε ειδική αναφορά και στις "πέντε καταδίκες της Ελλάδας" από το ΕΔΑΔ για το θέμα των μουφτήδων.
Aξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών διαπιστώθηκε απόπειρα εμπρησμού του Τζαμιού των Τοξοτών Ξάνθης, χωριού με ελάχιστους μουσουλμάνους κατοίκους. Το παράδοξο είναι πως ίδια περίπτωση πυρκαγιάς υπήρξε και στο παρελθόν, στο ίδιο τέμενος, στην προεκλογική περίοδο του 2004...

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP