Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

«Θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα στη Θράκη», λέει διπλωμάτης


Τη Συμφωνία της Μαδρίτης προτάσσει τώρα η Άγκυρα για να δικαιολογήσει τις αυθαιρεσίες της στο Αιγαίο

Όχι απλώς δεν ανταποκρίνονται στις (χλιαρές εν πάση περιπτώσει) διαμαρτυρίες και στα διαβήματα της Αθήνας οι Τούρκοι για τις συνεχείς και εντεινόμενες παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά προτάσσουν ως δικαιολογία τη γνωστή (πλην λησμονημένη εδώ) Συμφωνία της Μαδρίτης, η οποία και κάνει, εκτός των άλλων, αναφορά σε νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας σ' αυτήν την περιοχή.

Η συμφωνία είχε συνομολογηθεί στην ισπανική πρωτεύουσα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου) μετά τις συνομιλίες που είχαν με τους τούρκους ομολόγους τους. Προκάλεσε μεν αντιδράσεις, αλλά τίποτε δεν διαφοροποίησε το νέο κλίμα που είχε δημιουργηθεί από τις έως και καταλυτικές της πρόνοιες.


Read more...

Έργα και ημέρες του (συμμαχικού) Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού


Εύσημα από τη βρετανική διοίκηση της Ναυτικής Δύναμης SNMG2 έλαβε η ελληνική φρεγάτα ΝΑΥΑΡΙΝΟ και ο κυβερνήτης της, αντιπλοίαρχος Βέλης Παππάς, που συμμετέχει στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της πειρατείας στον κόλπο του Άντεν, στη Σομαλία. Αντίθετα, αρνητική εντύπωση προκάλεσε η συμπεριφορά των τουρκικών πολεμικών σκαφών τα οποία εγκατέλειψαν ουσιαστικά την αποστολή συνοδείας ρουμανικού πλοίου, προκειμένου να βοηθήσουν τουρκικό πλοίο που εξέπεμψε σήμα ότι δέχεται επίθεση πειρατών!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της "Απογευματινής", η τουρκική φρεγάτα GEDIZ (F-495) κλάσης Perry, η οποία συμμετέχει στη δύναμη SNMG2, ειδοποίησε τη βρετανική διοίκηση ότι θα απομακρυνθεί από την αποστολή συνοδείας του ρουμανικού πλοίου "Albatros", προκειμένου να βοηθήσει το τουρκικών συμφερόντων πλοίο "ORIZON 1", το οποίο μετέφερε θειάφι και ειδοποίησε ότι δέχεται επίθεση πειρατών. Ανάλογα έπραξε και η άλλη τουρκική φρεγάτα GAZIANTEP (F-490), που έπλεε στην περιοχή συμμετέχοντας στην αμερικανική ναυτική δύναμη Task Force 151, η οποία εγκατέλειψε το σχηματισμό για να βοηθήσει το τουρκικό πλοίο. Ο Βρετανός διοικητής διέταξε αμέσως τον κυβερνήτη της φρεγάτας ΝΑΥΑΡΙΝΟ να σπεύσει και να αντικαταστήσει την τουρκική φρεγάτα συνοδείας του ρουμανικού πλοίου. Σημειώνεται ότι αφενός η αποστολή συνοδείας του "Albatros" ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το ρουμανικό πλοίο μετέφερε πολεμικό υλικό, αφετέρου τα τουρκικά σκάφη δεν κατάφεραν τελικά να αποτρέψουν την πειρατεία και το τουρκικό πλοίο κατελήφθη από τέσσερις πειρατές!

Read more...

Δώρισαν σε μουσουλμάνους καταστηματάρχες πορτρέτο του Κεμάλ! Μηδενική αναγνώριση της Ελλάδας και αναβάθμιση των προκλήσεων της Άγκυρας


Σε νέα προκλητική ενέργεια προχωρούν ο Ψευτομουφτής Μέτε και ο Τούρκος Πρόξενος Σαρντίντς, «δωρίζοντας» στους καταστηματάρχες μουσουλμάνους της Ξάνθης και της Κομοτηνής (σ.σ. σχεδόν υποχρεώνοντάς τους) πορτρέτο του μεγαλύτερου σφαγέα των Ελλήνων, Κεμάλ Ατατούρκ, του τούρκου ηγέτη, που τιμούν οι πολίτες της Τουρκίας στη χώρα τους.
Το «δώρο» αυτό, σαφώς και δεν είναι «αθώο», αφού αποβλέπει στην ενδυνάμωση και κατοχύρωση της «τουρκικής συνείδησης» των μουσουλμάνων της Θράκης και ξεκίνησε ως ιδέα του δραστήριου ψευτομουφτή και τη σύμφωνη γνώμη του Τούρκου αξιωματούχου στην Κομοτηνή.

Μάλιστα το γεγονός έτυχε και μεγάλης προβολής από τον τουρκόφωνο τοπικό τύπο, που το παρουσίαζε ως την ένδειξη «φροντίδας από τη μητέρα πατρίδα, αλλά και τιμής για τους καταστηματάρχες…»
Στις φωτογραφίες που αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα “CUNDEM” φαίνεται ξεκάθαρα ότι η κίνηση αυτή της τοποθέτησης φωτογραφιών εθνικού ηγέτη της Τουρκίας επι ελληνικού εδάφους, στηρίζεται και στην αποδοή των εκλεγμένων αιρετών δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων, που ο ένας μετά τον άλλο, συντάσσονται πλέον ανοιχτά με το «κόμμα» της «τουρκικής συνείδησης».
ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΛΕΓΧΕΙ;
Αποτελεί πρόκληση μία τέτοια ενέργεια και σαφώς απαιτεί την παρέμβαση της επίσημης πολιτείας που δεν μπορεί να ανέχεται μία τέτοια στρατηγική αλλοίωσης της εθνικής ταυτότητας των μουσουλμάνων, σχεδόν κάτω από τη… «μύτη» της!
Η φωτογραφία και το πορτρέτο ενός εθνικού ηγέτη, όπως ο Κεμάλ Ατατούρκ, (ο οποίος σύμφωνα με την ιστορία είναι ο μεγαλύτερος σφαγές ελλήνων στην ιστορία του έθνους μας) ανήκει στο Τουρκικό Έδαφος και σε κάθε περίπτωση μπορεί να αναρτηθεί σε Πρεσβείες και Προξενεία Τουρκικού Ενδιαφέροντος και Συμφερόντων.
Η ανάρτηση αυτής της φωτογραφίας σε καταστήματα, όπου η θέα είναι δημόσια και γίνεται για συγκεκριμένους λόγους, εκτός του ότι όπως είπαμε ταυτοποιεί τους μουσουλμάνους, δημιουργεί και ανοιχτά θέμα στην περιοχή, αποδεικνύοντας εμπράκτως τις προθέσεις της Τουρκίας στη Θράκη. Φυσικά θα ήταν αδιανόητο για την Τουρκία, να αναρτιούνταν σε ελληνικά καταστήματα στην Πόλη, η φωτογραφία για παράδειγμα του… Ελευθερίου Βενιζέλου!
Οι "πιέσεις" που εικάζεται πως δέχθηκαν οι καταστηματάρχες, είναι η μισή μόνο αλήθεια στην σημαντική αυτή νέα εξέλιξη - πρόκληση από την πλευρά του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής. Η άλλη μισή (περίπου) αλήθεια, είναι πως κάποιοι με χαρά μεγάλη δέχθηκαν το "απρόσμενο δώρο" των Μέτε (ψευτομουφτής) και Σάρνιτς (Τούρκος Πρόξενος Κομοτηνής) και ευχόντουσαν περί "ενδυνάμωσης" της "μητέρας πατρίδας Τουρκίας", αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για την "ενδυνάμωση"...

Το συγκεκριμένο προτρέτο όμως, καλείται να παίξει το "σημάδι" αναγνώρισης των φίλων της Άγκυρας, που θα προσελκύ(σ)ει περισσότερους μουσουλμάνους στους "πιστούς" του Κεμαλισμού... Η τραγική ειρωνεία έγκειται στο γεγονός πως ενώ στην Θράκη προωθείται από την Τουρκία ο Κεμαλισμός, στο εσωτερικό της Τουρκίας μαίνεται πόλεμος κατά του Κεμαλισμού!!! Η αντίφαση αυτή πρέπει να είναι (και είναι) δεικτική της σύγχυσης που υπάρχει στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από τα φαντάσματα του απάνθρωπου παρελθόντος της και την ίδια στιγμή προσπαθεί να αναβιώσει τα ίδια φαντάσματα στο εσωτερικό της Ελλάδας, για να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων (χριστιανών και μουσουλμάνων) και να εκμεταλλευτεί την κατάλληλη στιγμή ώστε να αποκομίσει "τα κέρδη της".
Η περίπτωση αυτή (της Θράκης) μοιάζει με ένα άλλο δράμα που εξελίσσεται τις ημέρες αυτές στο εσωτερικό της Κίνας, όπου με παρέμβαση πρακτόρων της Άγκυρας, οι Ουιγούροι επαναστάτησαν και γνώρισαν το "σκληρό πρόσωπο" της Κινεζικής κυβέρνησης, που έπνιξε την επανάστασή τους στο αίμα. Φυσικά, η Τουρκία και ο ίδιος ο κύριος Ερντογάν πήραν "το κέρδος" στο οποίο αποσκοπούσαν, εμφανιζόμενοι ως σταθεροί υποστηρικτές του ισλαμισμού!!!
Οι σώφρονες Έλληνες μουσουλμάνοι κάτοικοι της Ελληνικής Θράκης γνωρίζουν πολύ καλά τα παιχνίδια που προσπαθεί η Άγκυρα να παίξει στις δικές τους πλάτες, με τις δικές τους ζωές και περιουσίες και εις βάρος των οικογενειών τους και του μέλλοντος των παιδιών τους και φυσικά δεν πρόκειται να παρασυρθούν από ένα τσούρμο τεμπέληδων που πληρώνονται αδρά για να εργάζονται κατά της Ελλάδας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρω τι είπε Έλληνας μουσουλμάνος Πομάκος, κάτοικος Εχίνου, όταν άκουσε πως το παιδί του φώναξε "είμαι Τούρκος": "Εγώ γεννήθηκα εδώ, στην Ελλάδα και είμαι Έλληνας. Αν το παιδί μου είναι Τούρκος να φύγει τώρα αμέσως να πάει στην Τουρκία"...
Και ο κύριος Μέτε (ψευτομουφτής) γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα πιστεύω των ανθρώπων της ορεινής Θράκης, που πρόσφατα "παράκουσαν" τις θρησκευτικές του εντολές(!) και δεν ψήφισαν "λευκό" όπως ζήτησε ο ίδιος και το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής...
Παρ΄ όλα αυτά δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός πως η συνεχόμενη δραστηριότητα του Τουρκικού Προξενείου, που εργάζεται με κύριο γνώμονα την δημιουργία μικρών ή μεγάλων προβλημάτων στο εσωτερικό της Ελλάδας, κάποια στιγμή θα πρέπει να βρεθεί κάποιος και να σταματήσει αυτή την κατάσταση, αν χρειαστεί πετώντας και με τις κλωτσιές από την χώρα όλους αυτούς τους "διπλωμάτες", "τουρίστες" ή "συγγενείς", που αλωνίζουν τα χωριά (κυρίως στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης), στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα: Ως εδω και μη παρέκει!

Read more...

Αιγαίο: Μπαίνουν από παντού σήμερα οι Τούρκοι


Προκλήσεων συνέχεια από τους Τούρκους στο Αιγαίο καθώς από τις 11 το πρωί τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, συνεχίζοντας την χθεσινή τους "δράση" αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Η επικινδυνότητα για ύπαρξη "ατυχήματος" ανέρχεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και ανησυχεί η "ροπή" των Τούρκων προς αυτή την κατάσταση.
Πιο συγκεκριμένα, σχηματισμός τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από οκτώ F-16, εισήλθε στις 11:06 στο FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου.

Στις 11:18 τέσσερα αεροσκάφη F-16 του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 1.500 ποδών.
Παράλληλα, δύο F-16 του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 8.000 ποδών.
Στις 11:19 τέσσερα F-16 του σχηματισμού έκαναν υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 3.000 ποδών.
Τέλος, στις 11:21 τέσσερα αεροσκάφη F-16 του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τους Φούρνους σε ύψος 3.000 ποδών.
Ο σχηματισμός εξήλθε από το FIR Αθηνών βορείως της Σάμου στις 11:36.
Ελληνικά μαχητικά απογειώθηκαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη, ενώ σημειώθηκαν και αερομαχίες.
Και όλα αυτά συνέβησαν πριν να γίνει καν μεσημέρι!!! Η συνέχεια της ημέρας θα είναι αρκετά επεισοδιακή για τους Έλληνες χειριστές των πολεμικών μας αεροσκαφών, από τους οποίους τα νέα φορολογικά μέτρα θέλουν να πάρουν μέρος των λίγων χρημάτων με τα οποία τους "ανταμείβει" η Ελληνική κυβέρνηση...

Read more...

Σενάριο κρίσης Ελλάδας - Τουρκίας.......War Game: Το χρονικό της σύγκρουσης


Οι ΗΠΑ απαγορεύουν αυστηρά στην Τουρκία να εισβάλει στο Β. Ιράκ, απειλώντας τη με λήψη σοβαρών μέτρων. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Τουρκίας - την επόμενη της εκλογής του, στις 16 Μαΐου 2007 ή όποτε στο άμεσο μέλλον - καλείται να χειριστεί την κρίση. Ιδιαίτερα δυνατός, θέλει να δώσει το «πολιτικό του στίγμα»!
Υπακούει στις εντολές των ΗΠΑ, καθώς δεν θέλει να συγκρουστεί μαζί τους από την πρώτη κιόλας μέρα! Ζητά, όμως σοβαρά ανταλλάγματα τα οποία, ανακουφισμένες οι ΗΠΑ, του τα προσφέρουν, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο χάους στο Ιράκ από τουρκική εισβολή! Ο νέος Τούρκος πρόεδρος εξασφαλίζει πολύ μικρής διάρκειας επιθέσεις στο Β. Ιράκ, εναντίον θέσεων του ΡΡΚ. Πραγματοποιούνται αεροπορικοί βομβαρδισμοί - βιτρίνα, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, για εσωτερική κατανάλωση και ικανοποίηση των Τούρκων.

Μετά από δυο μήνες, η Τουρκία μεταφέρει πολλές μονάδες του Στρατού της από την Ν/Α Τουρκία στη Θράκη και τα παράλια της Μ. Ασίας. Κατόπιν έντονης μυστικής διπλωματίας, καταφέρνει και λαμβάνει την υποστήριξη και την ανοχή των ΗΠΑ, για την δημιουργία ενός ελεγχόμενου «θερμού επεισοδίου» με την Ελλάδα, στο ύψος του 25ου παράλληλου, στο μέσο σχεδόν του Αιγαίου.
Τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν μαζικά τον ελληνικό εναέριο χώρο. Η εμπλοκή τους με τα ελληνικά καταλήγει σε «ατύχημα», τύπου Καρπάθου. Το «ατύχημα» εξελίσσεται σε εναέρια τοπική σύγκρουση. Στην περιοχή αναπτύσσονται ναυτικές δυνάμεις. Ακολουθεί μικρής έκτασης ναυμαχία, καθώς οι Τούρκοι ζητάνε η Ελλάδα να παραδώσει τους Τούρκους πιλότους, τους οποίους περισυνέλλεξαν τα πλοία μας. Σε όλη την έκταση των ελληνοτουρκικών συνόρων και την Κύπρο, οι δυνάμεις των αντιπάλων βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα.
Ελλάδα και Τουρκία φθάνουν στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου. Οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν και με αυτόματες διαδικασίες σταματούν την κρίση. Η Τουρκία διεκδικεί το μισό Αιγαίο και αρνείται να αποσύρει. Οι δύο χώρες καταφεύγουν στη διεθνή διαιτησία με δικαστική συνδρομή.
Η Ελλάδα σύρεται κυριολεκτικά στη Χάγη, με όλα τα δεδομένα εις βάρος της! Νομικά αδύναμη, διπλωματικά υπονομευμένη από τις ΗΠΑ και με τον παντοδύναμο τουρκικό στρατό, έτοιμο να χτυπήσει, εκβιάζοντας ταυτόχρονα ότι εντός 48 ωρών θα καταλάβει όλη την Κύπρο!!!
Λίβανος και Αίγυπτος αναστέλλουν τις συμφωνίες με την Κύπρο για εκμετάλλευση της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κύπρου για τα πετρέλαια. Αναστέλλονται και οι προγραμματισμένες έρευνες στην ίδια περιοχή για τον Ιούλιο του Ιούλιο του 2007! Η Ελλάδα δεν έχει πλέον κανένα περιθώριο ελιγμών! Μόνη της διέξοδος, η εξάσκηση του δικαιώματός της για επέκταση των χωρικών της υδάτων και του εναέριου χώρου της στα 12 ν.μ.! Το ενδεχόμενο αυτό αποτελεί causis belli για την Τουρκία!!!
Οι Τούρκοι προωθούν το στόλο τους στο Αιγαίο (25ο παράλληλο) και πραγματοποιούν ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό της Λήμνου, Σάμου και Χίου, ενώ θεωρείται βέβαιη η κατάληψη του Καστελόριζου οποιαδήποτε στιγμή! Είτε Ελλάδα και Τουρκία προσχωρούν σε πολεμική σύγκρουση, είτε σε παρατεταμένη κρίση, η δημιουργία του αγωγού Μπουργκάζ - Αλεξανδρούπολης και οι διακρατικές συμφωνίες με την Ρωσία πρακτικά ακυρώνονται, καθώς το καθεστώς του Αιγαίου τίθεται υπό αμφισβήτηση!
Οι ΗΠΑ καταφέρνουν να ακυρώσουν τις διεξόδους της Ρωσίας και να την επαναφέρουν στην «ασφυξία» των Στενών! Παράλληλα, ικανοποιούν τους Τούρκους αφού πλέον είναι συγκυρίαρχοι στο Αιγαίο και κατ' επέκταση στα πετρέλαιά του. Οι Κούρδοι είναι ευχαριστημένοι και αυτοί, καθώς απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής! Το σύνολο των τουρκικών δυνάμεων από τη νοτιοανατολική Τουρκία έχει μεταφερθεί στον Έβρο και τα παράλια της Μικρά Ασίας! Το πεδίο πλέον είναι ελεύθερο στη Ν/Α Τουρκία, για την ανάπτυξη σοβαρής δράσης από το ΡΡΚ, και την έναρξη υλοποίησης της προοπτικής του Μεγάλου Κουρδιστάν.
WAR GAME: ΣΥΝΕΧΕΙΑ...;
Η Ρωσία βλέπει ότι η τελευταία της ελπίδα για διέξοδο, σβήνει! Το μέλλον της παρουσιάζεται πλέον, ιδιαίτερα ζοφερό ...; Οι Ρώσοι ωθούν τους Αρμένιους σε κρίση με την Τουρκία! Η Ρωσία, με την υποστήριξη της Κίνας, υποστηρίζει την προσφυγή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και εγγυάται την πλήρη στήριξη των ελληνικών θέσεων!
Οι χώρες της ΕΕ διχασμένες, άλλες υποστηρίζουν την Ελλάδα και άλλες την Τουρκία! Στο Αιγαίο, τον Έβρο και την Κύπρο γίνονται συνεχώς μικροεπεισόδια. Το ίδιο και στα σύνορα Αρμενίας - Τουρκίας! Οι Αρμένιοι εγείρουν πλέον σοβαρές εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Τουρκίας και παράλληλα παρουσιάζουν ολόκληρο τον Πόντο ως μη τουρκική επικράτεια! Τα ήδη υπάρχοντα 114 Ποντιακά Σωματεία με επίκεντρο την Τραπεζούντα εγείρουν σοβαρά θέμα απόσχισης και αυτονομίας!
Επεμβαίνει ο τουρκικός στρατός και οι συγκρούσεις γενικεύονται. Στην ορεινή επαρχία Ορντού του Πόντου, κάνει πλέον ανοιχτά την εμφάνισή του Σώμα Ποντίων ανταρτών, που ήδη υφίσταται εδώ και χρόνια. Η κρίση διογκώνεται απειλητικά και παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις!
Η διεθνής κοινότητα εμπλέκεται και περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση! Ελλάδα - Τουρκία συγκρούονται για 3-4 μέρες στα αποκλεισμένα νησιά Λήμνο - Χίο - Σάμο, ενώ το Καστελόριζο καταλαμβάνεται από Τούρκους. Η Ρωσία απειλεί ανοιχτά την Τουρκία να αποσυρθεί από το Αιγαίο, ενώ η Κίνα σπεύδει να στηρίξει τις ρωσικές απειλές.
Η κρίση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο! Ρωσία και Τουρκία εμπλέκονται σε πολεμική σύρραξη! Ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν από την Αρμενία, ενώ άλλες δυνάμεις αποβιβάζονται στα παράλια του Πόντου! Η κουρδική κυβέρνηση με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ εισβάλει στην Ν/Α Τουρκία, για να προστατέψει τα εκατομμύρια των Κούρδων κατοίκων της από τις Τουρκικές Δυνάμεις Ασφαλείας. Αυτοί προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες κατά των Κούρδων, φοβούμενοι εξέγερσή τους, εκμεταλλευόμενες τη ρωσική εισβολή.
Αρμενικές δυνάμεις ακολουθούν τις ρωσικές και ενώνονται στο νότο με τις κουρδικές. Η Τουρκία ισοπεδώνεται από την ρωσική αεροπορία πλήρως, ενώ το ναυτικό της έχει ήδη εισβάλει στα Στενά. Ρωσικές Μεραρχίες Αλεξιπτωτιστών καταλαμβάνουν την ευρύτερη περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης! Η Α' Στρατιά της Θράκης υφίσταται πανωλεθρία. Χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες περνούν τον ποταμό Έβρο για να παραδοθούν στις ελληνικές δυνάμεις και να γλιτώσουν από το ρωσικό ατσάλι!
Ο ελληνικός στρατός εισβάλει στην Τουρκία και καταλαμβάνει την Ανδριανούπολη. Δημιουργεί στρατόπεδα προσφύγων για τους χιλιάδες Τούρκους φυγάδες. Μονάδες Αναγνωρίσεως των ελληνικών δυνάμεων έρχονται σε επαφή με τις ρωσικές δυνάμεις, λίγο έξω από την Τσατάλτζα. Ο Ελληνικός Στρατός ατενίζει πλέον την Κωνσταντινούπολη!!! Η Πόλη των 16 εκατομμυρίων θυμίζει κόλαση.
Οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται πλέον μέσα στις συνοικίες. Η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης είναι αδύνατη! Ο ρωσικός στρατός αποφασίζει τον ολοκληρωτικό βομβαρδισμό της. Από αέρα, γη και θάλασσα, η Κωνσταντινούπολη ισοπεδώνεται. Οι Τούρκοι παραδίδονται άνευ όρων και η παράδοση πλησίον του Κεράτιου Κόλπου, στο Γενί Τζαμί.
ΜΕ «ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ» ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ!
Το αίμα χύνεται ποτάμι, για να πληρωθεί η προφητεία του Πατροκοσμά : «Στην Πόλη θα χυθεί αίμα που τρίχρονο δαμάλι θα πλέζει». Ο Ρώσος Αρχιστράτηγος επισκέπτεται τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος παρέμεινε όλο αυτό το διάστημα ακλόνητος στο Φανάρ, μαζί με τους λιγοστούς Έλληνες της Πόλης. Αναμένουν τον Έλληνα Αξιωματικό, ο οποίος έρχεται από την Τσατάλτζα! Ρωσικά άρματα μάχης έχουν κυκλώσει την Αγιά Σοφιά και αναμένουν! Καταφθάνουν, ο Ρώσος Αρχιστράτηγος με την Πολεμική Σημαία του ρωσικού στρατού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, και ο Έλληνας Αξιωματικός. Πρώτος μπαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης ψάλλοντας το «Τη Υπερμάχω». Εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες συρρέουν στο Ναό της Του Θεού Σοφίας! Στον έναν εναπομείναντα μιναρέ ο Έλληνας Αξιωματικός υψώνει την Ελληνική Σημαία! Η Πόλις Εάλω! Εκπληρώθηκε και ο αιώνιος θρύλος «πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα 'ναι»!
Στα Ν/Α της Τουρκίας, τα όρια του αρμενικού και κουρδικού κράτους καθορίζονται με μεγάλη ομοιότητα, σύμφωνα με τους χάρτες που κυκλοφόρησαν το 2006! Ο ρωσικός στόλος εξέρχεται στο Αιγαίο και αποκτά επαφή με τον ελληνικό. Στο εσωτερικό της Τουρκίας επικρατεί χάος. Οι 43 εθνικές μειονότητες, οι θρησκευτικές μειονότητες, οι Κούρδοι, εκμεταλλευόμενοι τη χαοτική κατάσταση, εκδικούνται το δυναστικό τουρκικό κράτος! Η Τουρκία δείχνει να καταστρέφεται ανεξέλεγκτα και να διαλύεται, μέσα στο πολεμικό πάταγο και τα ερείπια!
Οι ΗΠΑ - Αγγλία και οι δορυφόροι τους προσπαθούν να θέσουν τέλος στις αλυσιδωτές αντιδράσεις, που προκλήθηκαν για να αντιμετωπίσουν την τεράστια γεωπολιτική μεταβολή που προκλήθηκε από την κατοχή της Πόλης και των Στενών από την Ρωσία! Τώρα οι ΗΠΑ είναι ο «χαμένος παίκτης»!
Επί 6 μήνες η Ρωσία πιέζεται αφόρητα να αποσυρθεί. ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσία φθάνουν στα πρόθυρα πολέμου, που σίγουρα θα μετατραπεί σε παγκόσμιο πόλεμο! Η Ρωσία, αν και νικητής, υποχωρεί! Η διεθνής κοινότητα πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συνεδριάσεις...; Τουρκία δεν υφίσταται πλέον, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία πρέπει να κατέχουν τα Στενά...;
Μόνη διέξοδος, η Κωνσταντινούπολη και τα Στενά να είναι υπό καθεστώς συλλογικής διεθνούς επιτήρησης, με εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας, η οποία έμεινε αμέτοχη στις πολεμικές συγκρούσεις! Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια όλης της περιοχής! Τα ελληνικά στρατεύματα εγκαθίστανται στην περιοχή και εξασφαλίζουν τη νέα διεθνή συνθήκη.
Μέσα σε ανεπανάληπτο μεγαλείο, η ΑγιάΣοφιά ζει ξανά το ένδοξο παρελθόν της! Η Θεία Λειτουργία συνεχίζεται από εκεί που είχε σταματήσει στις 29 Μαΐου του 1453!!! Σταδιακά, ολόκληρη η Ανατολική Θράκη, η Κωνσταντινούπολη, η Προύσα και τα μικρασιατικά παράλια, μέχρι την Καππαδοκία και τον Πόντο, περνάνε στην ελληνική κυριαρχία! Η Ελλάδα εξασφαλίζει τις διόδους μεταφοράς των ενεργειακών αποθεμάτων και η κυριαρχία της εξασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ Δύσης και Ανατολής!
Άλλωστε, αιώνες τώρα το «σώμα» της Ελλάδας ζούσε στη Δύση και το μυαλό της ήταν στην Ανατολή! Στα σύνορα Ελλάδας - Κουρδιστάν, στήνεται το μνημείο ελληνοτουρκικής φιλίας, το οποίο τιμητικά εγκαινιάζει ο νέος Πρόεδρος του Κουρδιστάν, Αμπντουλάχ Οτσαλάν! Ο Οτσαλάν είχε την τύχη των Γ. Αραφάτ και Ν. Μαντέλα, οι οποίοι καταδιώχθηκαν από τις ΗΠΑ και στο τέλος αναδείχθηκαν Κυβερνήτες των Λαών τους. Οι λιγοστοί Τούρκοι είναι συγκεντρωμένοι γύρω από την Άγκυρα, καθώς τα 2/3 του κράτους τους έχουν εξαφανιστεί ...;
Πηγή
Ο κ. Όμηρος Φωτιάδης είναι διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης του The International Strategie Studies Assocation. Ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.

Read more...

Η αποσταθεροποίηση της χώρας και ο ρόλος της Τουρκίας


Η Ελλάδα κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί από την έλευση λαθρομεταναστών από την Τουρκία, δήλωσε ο Ζακ Μπαρό, ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Ασφάλεια στην Ευρώπη, ύστερα από την επίσκεψή του στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν αναβάλλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης, γιατί ενοχλήθηκε από την ανακίνηση του ζητήματος της λαθρομετανάστευσης. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς δηλώνουν ξεδιάντροπα ότι η Τουρκία δεν θα τηρήσει τη σύμβαση που έχει υπογράψει για την επαναπροώθηση στο έδαφός της των λαθρομεταναστών. Και κανένας από τους επίσημους εκπρόσωπους της ελληνικής Πολιτείας δεν φρόντισε να υπενθυμίσει στους νεοπασάδες ότι υπό τη σκέπη τους προωθείται η σύγχρονη εμπορία ανθρώπων στην Ελλάδα, όπως, μεταξύ άλλων, αποδεικνύεται από βίντεο με πλοιάρια του Λιμενικού τους που τους μεταφέρουν.

Με απλό και αποτελεσματικό τρόπο υλοποιείται το δόγμα Οζάλ, ότι «δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με τους Έλληνες, αφού αρκεί να τους στείλουμε μερικά εκατομμύρια από εδώ μεριά και να τελειώνουμε με αυτούς». Πλοιάρια τούρκων δουλεμπόρων με την αγαστή συνεργασία ημετέρων συνεταίρων τους, ξεφορτώνουν το «εμπόρευμα» ακόμα και μέχρι την Εύβοια και την Αττική. Οι τούρκοι δουλέμποροι έχουν εγκαταστήσει τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρά τους στις περιοχές Κουμ Καπί και Γελσικόι στην Κωνσταντινούπολη και στο Μπασμάν στη Σμύρνη. Το όνομα, η διεύθυνση, το τηλέφωνό τους είναι γνωστά. Λειτουργούν περίπου ως τουριστικά πρακτορεία.
Διαδικασία εθνοκάθαρσης
Σήμερα η Ελλάδα κατοικείται από περίπου 9 εκατ. ελληνογενείς γερασμένους με υψηλότατο μέσο όρο ηλικίας και γεννητικότητα 1,2 παιδιά ανά κάθε ελληνίδα μητέρα, που συνεπάγεται ραγδαία πληθυσμιακή κατάρρευση. Στη χώρα μας βρίσκονται πάνω από 1,2 εκατ. νόμιμοι ή ημινόμιμοι αλλοδαποί μετανάστες, κυρίως Αλβανοί και κατά δεύτερο λόγο Βούλγαροι, Γεωργιανοί, Φιλιππινέζοι, Ρουμάνοι κ.λπ. με γεννητικότητα περίπου τρία παιδιά ανά μητέρα. Οι οποίοι, ύστερα από τις αρχικές δυσκολίες, έχουν αρχίσει να αφομοιώνονται και να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αλλά οι παράνομοι μουσουλμάνοι νεαροί λαθρομετανάστες που βρίσκονται εδώ, ίσως ξεπερνούν αυτήν την ώρα το 1,5 εκατ. Η γεννητικότητά τους είναι πάνω από 5 παιδιά ανά μητέρα και τα τρία τελευταία χρόνια εισβάλλουν με αυξανόμενο ρυθμό που έχει φτάσει στο επίπεδο των 500.000 ετησίως. Δεν χρειάζονται πολύπλοκοι μαθηματικοί υπολογισμοί για να αντιληφθεί κάθε νοήμων, κανονικός, μη «ρατσιστής» πολίτης τις εφιαλτικές προεκτάσεις αυτών των διαπιστώσεων. Παρόμοιοι γιγαντιαίοι μη αφομοιώσιμοι πληθυσμοί σύντομα θα μας καταπιούν αριθμητικά. Όπως ήδη συμβαίνει στο γκέτο της κάτω Αθήνας του παρφουμαρισμένου δημοσιοσχεσίτη δήμαρχου Νικήτα Κακλαμάνη, όπου κυριαρχεί το έγκλημα, η διακίνηση ναρκωτικών, η πορνεία, η παιδοφιλία, η εμπορία ανθρώπινων οργάνων, η υγειονομική και πολεοδομική εξαθλίωση, η απόλυτη ανομία. Εδώ όπου οι χειρότερες περιοχές της Λαχώρης, της Καμπούλ, ωχριούν σε αθλιότητα. Αν δεν γίνει κάτι αμέσως, η χώρα αυτή που επιβίωσε επί 2.500 χρόνια θα έχει την τύχη της Βοσνίας και άλλων χωρών-λαών που έχουν υποστεί εθνοκαθάρσεις και εξαφανίστηκαν. Φυσικά δεν παραγνωρίζουμε το δράμα των δύστυχων υπάρξεων όπου γης, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Όμως είναι ουτοπική, μηδενιστική, ανεδαφική, ύποπτη και φυσικά ουχί προοδευτική η θέση ότι το πρόβλημα της παγκόσμιας φτώχειας, τα τοξικά απόβλητα του παγκόσμιου καπιταλισμού, θα τα λύσει η Ψωροκώσταινα.
Η αποθράσυνση της Τουρκίας
Η Τουρκία, χώρα υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει από χείλη επίσημων εκπροσώπων της ότι δεν θα τηρήσει επίσημη σύμβαση που υπέγραψε. Εντείνει στα άκρα την επιθετικότητά της στο Αιγαίο με την καθημερινή παραβίαση του εναέριου χώρου και την πτήση πολεμικών της αεροπλάνων πάνω από ελληνικά νησιά. Ανακινεί ζήτημα Τούρκων της Δυτικής Θράκης και της Δωδεκανήσου. Αρνείται και το ασήμαντο ως θέμα αίτημα για την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης. Εποικίζει βάναυσα και απροκάλυπτα τη Βόρεια Κύπρο, την οποία έχει υπό στρατιωτική κατάληψη, σε πείσμα των αποφάσεων του ΟΗΕ. Δεν δέχεται πλοία και αεροπλάνα αυτής της χώρας μέλους της ΕΕ στο έδαφός της. Διεκδικεί τη μισή υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και υφαλοκρηπίδα ακόμα και στη νότια Κύπρο! Και αποθρασύνεται συνεχώς ενάντια στον ηττοπαθή, συρρικνούμενο, αλληλοσπαρασόμενο Ελληνισμό. Εδώ πρέπει να καταγραφεί ότι οι ΗΠΑ τελευταία φαίνεται να ανησυχούν για την πιθανότητα μετατροπής της Ελλάδας, μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε κέντρο εισαγόμενης τρομοκρατίας στη Δύση, γεγονός που επισημάνθηκε σε πρόσφατες ειδικές εκθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών τους. Και για πρώτη φορά, μόλις πριν από λίγες ημέρες, απηύθυναν αυστηρές συστάσεις στην Τουρκία διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Φίλιπ Γκόρντον, για τις υπερπτήσεις αεροπλάνων πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, καθώς και για την απαγόρευση εισόδου κυπριακών πλοίων και αεροπλάνων.
Να αναλάβει πρωτοβουλία εθνικής συνεννόησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Απέναντι στους ολοένα και πιο επιθετικούς σύγχρονους αγάδες που επιδιώκουν να αναλάβουν ρόλο προστασίας και ηγεμονίας του διεθνούς ισλαμισμού, εμείς απεμπολούμε τις ιστορικές μας σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και ακολουθούμε μια πολιτική δουλοπρεπούς και αδιέξοδης υποχωρητικότητας απέναντι στην πρωτοφανή τους επιθετικότητα. Πολλοί έλληνες πολιτικοί, με την υποδαύλιση πολλών παραδοσιακών μέσων μαζικής επικοινωνίας, ενδιαφέρονται περισσότερο για τις επόμενες εκλογές, παρά για τις επόμενες γενιές, ως θα όφειλαν. Έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και ειδικότερα την Αθήνα στον δρόμο της καταστροφής. Γι' αυτό και καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, γνωστό για την ισορροπημένη ευαισθησία του σε εθνικά θέματα, χωρίς ακραίους υπερεθνικισμούς και πατριδοκαπηλίες, να συγκαλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων για να υπάρξει μια βάση εθνικής συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, τουλάχιστον της πλειοψηφίας τους. Έτσι ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στον ελληνικό λαό και στα παιδιά μας, που με τη σημερινή ροή των πραγμάτων θα αναγκαστούν να ξενιτευτούν από τη γη που τους γέννησε. Ας μη λησμονούμε και τη δύναμη του βέτο για την είσοδο του ανατολικού ταραξία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί αν η ΕΕ δεν μπορεί να επιβάλει την τήρηση μιας επίσημης σύμβασης που υπογράφηκε με την Τουρκία, τότε είναι ολοφάνερο ότι ο ταραξίας θα το θεωρήσει δεδομένο και θα εγγράφει στα παλαιά του υποδήματα τα ευρωπαϊκά κεκτημένα και τις βασικές αρχές λειτουργίας της. Και η εδώ Πατρίδα, αυτή που έχει απομείνει από τα αποκαΐδια της, θα πρέπει επιτέλους να πάψει να κοιμάται.
Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑ
Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Read more...

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΡΟΞΕΝΟΥΣ.


Γράφει ο περήφανος Πομάκος Σερήφ Μουσταφά

‘’Δεν ξέρω κ.Σαρντίς αν διαβάζεις τα ξένα ΜΜΕ (Bild Zeitung) επειδή είσαι πολυάσχολος άνθρωπος (προσπαθείς να <<λύσεις>> τα προβλήματα των Πομάκων και των Ρωμά όπως κάνεις και στη <<μεγάλη>> σου Τουρκία). Επειδή λοιπόν μάλλον δεν ευκαιρείς να διαβάζεις ξένες εφημερίδες, για αυτό το λόγο θέλω να σε ενημερώσω εγώ για το τι κάνει η Γερμανία με τους Τούρκους Προξένους που μιλάνε πολύ και δεν ξέρουν τι λένε.
Ο Τούρκος πρόξενος στη Γερμανία Hasan Kivanc έχει θράσος, ξεχνώντας ότι έρχεται από

ένα αντιδημοκρατικό κράτος της Ασίας και προσπαθεί με τα λόγια του να φέρει σε δύσκολη θέση, ένα δημοκρατικό κράτος της Ευρώπης, την Γερμανία.
Τι λέει ο Τούρκος πρόξενος για τους Γερμανούς;

Ότι τα μαλλιά τους έχουν καφέ χρώμα και ότι άμα τους κόψεις τις φλέβες, το αίμα που θα βγεί θα έχει καφέ χρώμα.
Με αυτά τα λόγια ήθελε να θυμίσει στους Γερμανούς το παρελθόν τους ως ναζιστές!
Καλά τι μυαλό έχουν οι Τούρκοι ε;
Όμως οι Τούρκοι δεν μιλάνε για το δικό τους παρελθόν, μήπως νομίζουν ότι ο κόσμος δεν ξέρει τι κάνανε στους Αρμενίους; Ή τις άλλες γενοκτονίες εναντίον των Ελλήνων και των Ασσυρίων; Και τι κάνουν ακόμα και με τους μουσουλμάνους Κούρδους;
Βρε, βρε, οι Γερμανοί τουλάχιστον το σταμάτησαν το σύνθημα ‘’Deutschlannd uber alles’’
-η Γερμανία πάνω από όλα- εσείς όμως συνεχίζετε να λέτε ‘’Ne mutlu Turkum diyene’’ –τι ευτυχία να είσαι Τούρκος-. και επειδή οι Γερμανοί δε μασάνε ρε Μουσταφά Σαρντίς μεγάλε, τον έδειξαν τον Τούρκο πρόξενο ποιο δρόμο πρέπει να πάρει για να γυρίσει στην Τουρκία (Bild Zeitung 15/5/09). Επίσης, το υπουργείο εξωτερικών της Γερμανίας κατέθεσε μήνυση εναντίον του, ενώ τον κήρυξε ανεπιθύμητο πρόσωπο για τη Γερμανία (Persona non Grata).
Ακόμη να σε ενημερώσω για τον ‘σουλτάνο’ σας, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογκάν. Θα στείλει λέει, Τούρκους δασκάλους στη Γερμανία για να διδάξουν στα γερμανικά γυμνάσια την τουρκική γλώσσα. Ξέρεις τι κάνανε όταν το άκουσαν αυτό οι Γερμανοί; Αρχίσανε να γελάνε και ακόμη κρατάνε την κοιλιά τους από τα γέλια, ‘μεγάλε’ πρόξενε της Τουρκίας, Μουσταφά Σαρντίς ‘μεγάλε’.
Για αυτό λοιπόν σου συνιστώ να προσέχεις τι λες και τι κάνεις, γιατί κάποια στιγμή μπορεί και οι Έλληνες να σου δείξουνε το δρόμο και εσένα για την Τουρκία.
Βλέπετε αγαπητοί μας αναγνώστες πόσο ρατσιστικά αντιδρούνε οι Τούρκοι όχι μόνο απέναντί μας, αλλά σε όλο τον κόσμο χάρη στον δικτάτορά τους Κεμάλ Ατατούρκ που είπε το ne multu Turkum diyene. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ! Αυτοί δεν έχουν μόνο εμάς στο μάτι για να μας τουρκοποιήσουν, αλλά όπως φαίνεται όλη την Ευρώπη! Ε, τι να κάνουμε ας τους αφήσουμε να ονειρεύονται και να χαζοχαίρονται για τα μεγάλα ‘’άλματα’’ που κάνουνε, αλλά όταν πέσουν μέσα στα σκ…., τότε θα ξυπνήσουν και θα λένε αμάν τι κάναμε. Για αυτό και εμείς πρέπει να είμαστε περήφανοι που είμαστε Πομάκοι. Εμείς είμαστε σοβαροί και σεβόμαστε όλο τον κόσμο, δεν είμαστε ρεζίληδες Τούρκοι όπως μερικοί ιμάμηδες, συμβουλευτικοί πρόεδροι και γραφιδάκια κάποιας τουρκόφωνης εφημερίδας που γαυγίζει όπως τη διατάξουνε.

Read more...

Nabucco: Ενα θνησιγενές εγχείρημα


Αν η διπλωματία Ερντογάν υπήρξε επιτυχής με την επιστροφή -για πρώτη φορά μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1918- της Αγκυρας στους μεσανατολικούς συσχετισμούς, η προσπάθεια άσκησης ανταγωνιστικής προς την Μόσχα ενεργειακής πολιτικής στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία κινδυνεύει να είναι η επανέκδοση μιάς πρόσφατης αποτυχίας: Ποιος δεν θυμάται τον αείμνηστο Οζάλ που την επομένη της πτώσης της ΕΣΣΔ διεκδικούσε για τη χώρα του ρόλο περιφερειακής δύναμης από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος.Η σκληρή στάση της Μόσχας άλλωστε πέρσι το καλοκαίρι όταν η Αγκυρα επεχείρησε να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση του Καυκάσου ήταν μια μη επιδεχόμενη παρερμηνείες αυστηρή προειδοποίηση η οποία δεν φαίνεται ότι ελήφθη υπόψη.

Η υπογραφή σήμερα στην Αγκυρα του πρωτοκόλλου συνεργασίας των χωρών διέλευσης του Αγωγού Φυσικού Αερίου Nabucco -Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Αυστρία- είναι μια εξέλιξη με ελάχιστη αν όχι μηδενική αξιοπιστία στην Αγορά Ενέργειας, μια κίνηση που υπηρετεί κυρίως τις περιφερειακές ηγετικές φιλοδοξίες της Τουρκίας αλλά και το νέο κλίμα στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ καθώς επίσης και την ανάγκη των υπόλοιπων χωρών να δείξουν ότι η στενή συνεργασία τους με τη Μόσχα για τον αντίπαλο Αγωγό Φυσικού Αερίου Southstream δεν αποκλείει στήριξη της διαφοροποίησης των πηγών Ενέργειας.

Ο Nabucco έχει το ίδιο πρόβλημα που έχει ο Πετρελαιαγωγός Τσεϊχάν-Μπακού που λειτουργεί σήμερα στο 25% της μεταφορικής του ικανότητας: Δεν έχει διασφαλισμένη επάρκεια πηγών καθώς πρώτον για να μπει το Ιράν στο παιχνίδι πρέπει να προηγηθεί εξομάλυνση των σχέσεών του με τις ΗΠΑ και τη Δύση, και δεύτερον η συνεργασία του Αζερμπαϊτζάν, του Καζαχστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι με την Μόσχα να διαθέτει τη δυνατότητα να προσφέρει στις χώρες αυτές ευνοϊκότερους όρους για την προώθηση του Φυσικού Αερίου τους στην Ευρώπη.

Η ίδια αβεβαιότητα ισχύει και για το Ιράκ καθώς η επιλογή του Nabucco θα δώσει στην Αυτόνομη Κουρδική Οντότητα του Βορείου Ιράκ τον έλεγχο της ενεργειακής πολιτικής της χώρας αν έχει προηγηθεί η υπαγωγή στον έλεγχο της των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Κιρκούκ.

Οι απαιτήσεις της Τουρκίας -χρήση του 15% της μεταφερομένης ποσότητας Φυσικού Αερίου για εσωτερική κατανάλωση και επανεξαγωγή- λειτουργούν αποτρεπτικά για τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και κάνουν τις προσφορές της Μόσχας πιο ελκυστικές.

Πέραν των παραπάνω εύλογα τίθεται το ερώτημα για πόσο καιρό θα μπορούν να συμβιώνουν η νέα πολιτική Ομπάμα απέναντι στη Μόσχα και μια ενεργειακή στρατηγική απροκάλυπτα εχθρική προς την Ρωσία αλλά και εξόχως παρτενοχλητική τόσο για τις χώρες διέλευσης στα Βαλκάνια όσο και για τις χώρες τελικού προορισμού.

Με δύο λόγια είναι προφανές ότι η σημερινή τελετή υπογραφής στην Αγκυρα - σε επίπεδο Κορυφής- είναι κυρίως μια πρωτοβουλία του Ερντογάν που υπηρετεί, πρώτον την επιβεβαίωση του ρόλου της Αγκυρας ως εκ νέου προνομιακού εταίρου των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή από τη Μέση Ανατολή μέχρι την πρώην ΕΣΣΔ.

Αν η διπλωματία Ερντογάν υπήρξε επιτυχής με την επιστροφή -για πρώτη φορά μετά την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1918- της Αγκυρας στους μεσανατολικούς συσχετισμούς, η προσπάθεια άσκησης ανταγωνιστικής προς την Μόσχα ενεργειακής πολιτικής στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία κινδυνεύει να είναι η επανέκδοση μιάς πρόσφατης αποτυχίας: Ποιος δεν θυμάται τον αείμνηστο Οζάλ που την επομένη της πτώσης της ΕΣΣΔ διεκδικούσε για τη χώρα του ρόλο περιφερειακής δύναμης από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος.

Η σκληρή στάση της Μόσχας άλλωστε πέρσι το καλοκαίρι όταν η Αγκυρα επεχείρησε να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στη σύγκρουση του Καυκάσου ήταν μια μη επιδεχόμενη παρερμηνείες αυστηρή προειδοποίηση η οποία δεν φαίνεται ότι ελήφθη υπόψη.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Read more...

Ο Nabucco θα καθορίσει την πολιτική τύχη της περιοχής


To παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο ιστολόγιό μας την Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2008. Το αναδημοσιεύουμε με αφορμή την υπογραφή χθες στην Άγκυρα της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού που παρακάμπτει εμφανώς και περιθωριοποιεί την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει και ισχυροποιεί το ρόλο της Τουρκίας και καλούμε τους αναγνώστες να αξιολογήσουν και να συνδέσουν το θέμα της κατασκευής και της τροφοδότησης του αγωγού αυτού με φυσικό αέριο, με τα εξής ζητήματα:


α. Επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία
β. Αντιδράσεις των ΗΠΑ στην πρόθεση της Ελλάδας για συμμετοχή στην κατασκευή του South Stream και απόπειρες πίεσης της κυβέρνησης Καραμανλή μέσω συντονισμένων επιθέσεων από τα ...ελληνικά ΜΜΕ.
γ. "Επίλυση" του Κουρδικού και συμμετοχή του Νοτίου Κουρδιστάν (Βορείου Ιράκ) στην τροφοδοσία του Ναμπούκο.
δ. Απόπειρες προσέγγισης Τουρκίας-Αρμενίας υπό την καθοδήγηση και πιεση των ΗΠΑ.
ε. Έγχρωμη επανάσταση στη Γεωργία και τοποθέτηση αχυρανθρώπου των δυτικών συμφερόντων στην κυβέρνηση της Γεωργίας.
στ. Επιμονή των ΗΠΑ για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
ζ. Εξελίξεις στο Ιράν...
η. Επαναφορά του άθλιου σχεδίου Αννάν με προβιά διμερών επαφών Ε/Κ και Τ/Κ.
θ. Πιθανή ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή και "αντικατάστασή" της σύντομα από μια πιο "συνεργάσιμη", που, φυσικά, δεν θα ολοκληρώσει έγκαιρα, άρα ποτέ, το έργο του ανταγωντικού South Stream...
κλπ κλπ

Ο Nabucco θα καθορίσει την πολιτική τύχη της περιοχής
του Σάββα Καλεντερίδη
Οι συμφωνίες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων και οι δρόμοι μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προς τις μεγάλες αγορές είναι τελικά το κυρίαρχο ζήτημα που καθορίζει τα πολιτικά πράγματα, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Πίσω από πολιτικές ανατροπές, μεγάλες συμπλοκές, επιχειρήσεις, πολέμους και καταστροφές, κρύβονται σχέδια για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών από μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, που είναι γνωστές και με το παραμυθιακό όνομα "οι επτά αδερφές". Αφγανιστάν, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Βαλτικές Χώρες, Ουκρανία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρος, όλοι λίγο-πολύ έχουμε εισπράξει τα επιχείρια των επιλογών μας, όταν αυτές με τον ένα ή άλλο τρόπο είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών και των χωρών που τα πατρονάρουν.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κατάσταση στο Αιγαίο με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας, το ίδιο το Σκοπιανό ως "πρόβλημα", η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, το "τσάμικο" και μια άλλη σειρά ζητημάτων που φυτρώνουν ως προβλήματα που απασχολούν κατά καιρούς την εξωτερική μας πολιτική, είναι ζητήματα που αφαλώς είναι υπαρκτά, πλην όμως υπερμεγενθύνονται στη θερμοκοιτίδα των πλανητικών συμφερόντων που σχετίζονται με τη γεωπολιτική θέσης της Ελλάδος και τις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την "ανάρρωση" της Ρωσίας, η αναζοωγονημένη "αρκούδα" του Πούτιν άρχισε να διεκδικεί με επιτυχία όλο και περισσότερο μερίδιο στην ενεργειακή πίττα της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας, κερδίζοντας σταδιακά την τίτλο του αδιαμφισβήτητου εταίρου της πεινασμένης ενεργειακά Ευρώπης. Και η μονομερής εξάρτηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η ενέργεια, συνιστά στην ουσία και μια ιδιότυπη πολιτική ομηρία, κάτι που επιδιώκει να αποφύγει η Δύση, με κάθε τρόπο. Η διαπίστωση αυτή ώθησε τη Δύση σε αναζήτηση λύσεων στο πρόβλημα.
Κατόπιν αυτών, το κεντρικό ζητούμενο για τα "δυτικά" συμφέροντα είναι ο έλεγχος των ενεργειακών πρώτων υλών στις προαναφερθείσες περιοχές και έχει δυο σκέλη: το ένα είναι ο έλεγχος των κοιτασμάτων σε Μέση Ανατολή-Κασπία-Κεντρική Ασία και το δεύτερο ο έλεγχος των δρόμων μεταφοράς του στις διεθνείς αγορές. Αυτό το ζητούμενο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές των ΗΠΑ και της Αγγλίας και του ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο-Κασπία και την Κεντρική Ασία.
Πέρα από τις κινήσεις που έκανε η Δύση για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, σχεδίασε την κατασκευή ορισμένων αγωγών. Θα αναφερθούμε σε μερικούς από αυτούς, που κατά κάποιο τρόπο σχετίζονται με τα ελληνικά συμφέροντα.
Ο αγωγός Μπακού-Τυφλίδα-Τζεϋχάν, θύμα του οποίου είναι το Κουρδικό και ο ίδιος ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, ήδη λειτουργεί, μεταφέροντας ημερησίως 1.200.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, που μεταφράζεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τις εταιρείες και τις χώρες που τον εκμεταλλεύονται.
Ο αγωγός TGI (Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο δυτικών συμφερόντων στην ευρωπαίκή αγορά και ο αγωγός φυσικού αερίου Nabucco, που διέρχεται (παρακάμπτοντας την Ελλάδα) από Τουρκία και Βουλγαρία και στη συνέχεια διακλαδίζεται προς διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ιδιαίτερα ο δεύτερος αγωγός, θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τα δυτικά συμφέροντα και καταβάλονται τεράστιες προσπάθειες για να εξασφαλισθούν τα αποθέματα που θα τον τροφοδοτούν και για την κατασκευή του στη συνέχεια.
Σε αυτό το περίπλοκο πλανητικό παιχνίδι που αναφέρεται πιο πάνω, με διάφορους τρόπους εμπλέκεται και η Ελλάδα. Η μια εμπλοκή αφορά στο Αιγαίο, για το οποίο προτιμούμε να μην αναφερθούμε στην παρούσα ανάλυσή μας και η άλλη στο ηπειρωτικό κομμάτι της Βόρειας Ελλάδος (Θράκη-Μακεδονία-Ήπειρος), απ' όπου δυνητικά μπορούν να διέλθουν οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου (κυρίως).
Όσον αφορά τους αγωγούς φυσικού αερίου, ο Nabucco παρακάμπτει τη χώρα μας, ενώ ο TGI ήδη έχει δρομολογηθεί, αφού προηγουμένως Ελλάδα και Τουρκία οδηγήθηκαν σε έναν υποχρεωτικό εναγκαλισμό, αφού η λειτουργία ενός τέτοιου αγωγού προϋποθέτει και εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.
Η Ελλάδα, που παρακάμπτεται από το Nabucco, υπό το φάσμα της ενεργειακής εξάρτησης, που όπως αναφέραμε παραπάνω συνιστά μια ιδιότυπη πολιτική ομηρία στα χέρια μιας εξαιρετικά αναξιόπιστης Τουρκίας, στράφηκε στην άλλη πλευρά, στη Ρωσία, για να εξασφαλίσει αυτό που επιδιώκει η Δύση και οι ΗΠΑ για την Ευρώπη: εναλλακτική παροχή ενέργειας. Αυτό όμως συνιστά "αμάρτημα", με βάση την ανάλυση του Μάθιου Μπράιζα, όπως την εξέφρασε στην προκλητική και αυθάδη συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Και, κατά πως αναφέραμε στην προχθεσινή μας ανάλυση, αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Καραμανλή μετά την απόφαση για την κατασκευή του South Stream, όπως ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ η -υπαρκτή και πολύ σοβαρή- υπόθεση των ομολόγων, οι φωτιές, η υπόθεση Ζαχόπουλου, η -υπαρκτή- υπόθεση Ziemens και μια σειρά από άλλα ατοπήματα και σκάνδαλα της κυβέρνησης, ίσως σε κάποιο βαθμό να οφείλονται και στην οργή των πλανητικών συμφερόντων που θίγονται από την απόφαση της Ελλάδος για την κατασκευή του South Stream.
Και επειδή αναφερόμαστε στο Nabucco, άλλη μια αρνητική για τα συμφέροντα της Δύσης εξέλιξη είχαμε τις προηγούμενες ημέρες στο θέμα, αφού ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gasprom, στο πλαίσιο της επιθετικής διπλωματίας των αγωγών φέρεται να πέτυχε συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 του Αζερμπαϊτζάν προς τη Δύση μέσω του εδάφους της Ρωσίας και με παράκαμψη της Γεωργίας. Για τη μεταφορά θα χρησιμοποιηθεί ο υπάρχων αγωγός, δυναμικότητας μεταφοράς 5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, η οποία μπορεί να επεκταθεί στα 10 δισεκατομμύρια. Να σημειωθεί ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Ντικ Τσένι στο Μπακού θεωρήθηκε ως αποτυχημένη, αφού δεν κατάφερε να να διασφαλίσει ότι οι αζερικοί ενεργειακοί πόροι θα συνεχίσουν να μεταφέρονται στη Δύση μέσω της Γεωργίας.
Το παιχνίδι των αγωγών και της ενέργειας σκληραίνει και είναι προφανές ότι σε αυτές τις συγκρούσεις εκείνοι που την πληρώνουν είναι οι μικροί.
Για να δούμε, θα καταφέρει η Ελλάδα να βγει αλώβητη από αυτή την κρίση;

Read more...

Νέες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αγαθονήσι


Σχηματισμός οκτώ τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών αποτελούμενος από τέσσερα F-4 και τέσσερα F-16 εισήλθε την Δευτέρα, στις 16:32 στο FIR Αθηνών βορείως της Χίου.
Στις 17:00 δύο αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψη από 2.100 έως 5.700 πόδια. Ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου.
Σημειώνεται ότι το πρωί, στις 10.57, οκτώ τουρκικά αεροσκάφη (4 F-4 και 4 F-16), εισήλθαν στο FIR Αθηνών, νοτίως της Σάμου.
Στις 11.13 αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 2.600 ποδιών.
Στις 11.04 τέσσερα αεροσκάφη (F-4) του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 2.500 ποδιών, ενώ δύο άλλα αεροσκάφη (F-16) που συνόδευαν τα άλλα πετούσαν πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 12.000 ποδιών.
Ο σχηματισμός των αεροσκαφών εξήλθε του FIR Αθηνών, βόρεια της Σάμου στις 11.19.
Ναυτεμπορική


Read more...

Καθημερινότητα οι προκλήσεις


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΑ που δεν παρουσιάστηκαν στο ΚΥΣΕΑ, τα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά που μπήκαν τον Ιούλιο στο FIR Αθηνών ήταν 50 έναντι 22 πέρυσι.
Υπερδιπλασιάστηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου σε σχέση με τα προηγούμενα έτη την ίδια περίοδο και παρά τη διεύρυνση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που υπέγραψαν οι δύο χώρες υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ.

Τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΑ που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος» και τα οποία... ξέχασαν να παρουσιάσουν κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αναφέρουν ότι το 1ο δεκαήμερο Ιουλίου σε σχέση με το 2008:
Καθημερινότητα οι προκλήσεις

* Οι σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που μπήκαν απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών αυξήθηκαν από οκτώ (8) σε δεκαπέντε (15).
* Οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου εκτοξεύτηκαν από τις δεκατέσσερις (14) το 2008 στις εβδομήντα έξι (76) το 2009!
* Τα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που μπήκαν στο FIR Αθηνών φέτος ήταν διπλάσια σε σχέση με πέρσι. Το 2008 ήταν είκοσι δύο (22) και το 2009 πενήντα (50)!

Από τα παραπάνω επίσημα στοιχεία του ΓΕΑ προκύπτει ότι υπάρχει ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο που, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, δεν οφείλεται μόνο στην παραδοσιακή ελληνοτουρκική διένεξη για το επιχειρησιακό καθεστώς του Αιγαίου, αλλά και ως προς τον χειρισμό και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση καινούργιων προβλημάτων όπως είναι η λαθρομετανάστευση.

Στοχευμένα
Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας το τελευταίο δεκαήμερο επικεντρώθηκε στο βόρειο σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου και ειδικότερα στο «τρίγωνο» Σάμου - Φαρμακονησίου - Αγαθονησίου, όπου ο Ευρωπαίος επίτροπος Ζαν Μπαρό χαρακτήρισε ως μία από τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες «πύλες εισόδου» λαθρομεταναστών.

Η Τουρκία όχι μόνο δεν εξέφρασε διάθεση συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης με Ελλάδα και Ε.Ε., απεναντίας από την ίδια κιόλας στιγμή εκδηλώθηκαν οι πρώτες σπασμωδικές κινήσεις του στρατιωτικού κατεστημένου της Αγκυρας:

* Οι επίγειοι τουρκικοί σταθμοί αεράμυνας (ραντάρ) παρεμποδίζουν το έργο των ευρωπαϊκών πτητικών μέσων αστυνόμευσης καθώς περιπολούν κατά μήκος του Ανατολικού Αιγαίου για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών.
* Ενώ ο επίτροπος Μπαρό, αρμόδιος για θέματα λαθρομετανάστευσης, μετέβαινε στη Σάμο και στο Αγαθονήσι, τα τουρκικά μαχητικά πετούσαν στην ίδια περιοχή παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας!
* Τα τουρκικά μαχητικά συνεχίζουν τις χαμηλές πτήσεις (κάτω των 1.500 ποδών) πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι.
* Τα τουρκικά μαχητικά μπαίνουν πλέον απροειδοποίητα μέσα στην τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Σάμου, αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο ατυχήματος λόγω της αυξημένης κίνησης που εμφανίζει το συγκεκριμένο αεροδρόμιο κατά τη θερινή περίοδο.
* Η τουρκική αεροπορική δραστηριότητα εκδηλώνεται καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τα παραπάνω αποδεικτικά στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση του ΝΑΤΟ προκαλούν την έντονη ανησυχία των ΗΠΑ προειδοποιώντας Αθήνα και Αγκυρα για κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο!

Βέβαια η Ουάσιγκτον κατά την έκδοση της τελευταίας διπλωματικής... ΝΟΤΑΜ αποφεύγει να καταδείξει τον υπεύθυνο για την ένταση στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Μιλάει γενικά και αόριστα για «υπερπτήσεις» , για «δράσεις των αεροποριών» και για «τυχόν τριβές πάσης φύσεως»...

Η νέα διαμορφούμενη κατάσταση στο Αιγαίο και η αύξηση του κινδύνου για αεροπορικό ατύχημα ή εκδήλωση θερμού επεισοδίου αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων κατά την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Τουρκία στις 18 - 19 Αυγούστου, παρότι η ελληνική πλευρά δεν είναι αισιόδοξη ότι θα υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον μέσα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο...

Προβληματισμός
Πάντως, η προειδοποίηση των ΗΠΑ για «θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο» προβληματίζει έντονα την Αθήνα. Στην αρχή της περασμένης βδομάδας η κυβέρνηση άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό για συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Πεντάγωνο.

Τελικά έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με την ελπίδα να μη δημιουργηθεί... πολεμικό κλίμα και υπάρξει παρερμηνεία από την Τουρκία.

Μάταια όμως διότι την ίδια μέρα τα τουρκικά μαχητικά έμπαιναν διαρκώς μέσα στην τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Σάμου σημειώνοντας δεκαπέντε παραβιάσεις και θέτοντας σε κίνδυνο τα πολιτικά αεροσκάφη με Ευρωπαίους και Αμερικανούς παραθεριστές που εκείνη την ώρα επιχειρούσαν προσγείωση στο νησί του Πυθαγόρα!

ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ
Καμπανάκι για τα αεροσκάφη

Με αφορμή το νέο σκηνικό έντασης που διαμορφώνεται στο Αιγαίο εξαιτίας της προκλητικότητας που εκδηλώνει η Τουρκία, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση υπογραμμίζοντας ότι αυτή την περίοδο διαθέτει τον πιο χαμηλό από ποτέ δείκτη διαθεσιμότητας αεροσκαφών εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών.

Ωστόσο, η Διεύθυνση Εξοπλισμών υποστηρίζει ότι στην περίπτωση των ανταλλακτικών δεν θα ισχύσει η λαϊκή παροιμία ότι «ο λύκος στην αναμπαμπούλα χαίρεται» και δεν πρόκειται να συναινέσει στην προμήθεια ενός «κουβά» ανταλλακτικών ύψους 18 εκατομμυρίων, χωρίς να γνωρίζει πού θα χρησιμοποιηθούν και πόσο θα αυξήσουν τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών και για πόσο καιρό.

Σύμφωνα με τη ΓΔΕ, η κάθε προμήθεια ανταλλακτικών θα πρέπει να συνοδεύεται με αιτιολογημένη έκθεση κόστους και δείκτη διαθεσιμότητας, κάτι που όμως καθυστερεί να κάνει η αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΑ.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
demos@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

Read more...

Ενδιαφέρον από παραγωγούς χώρες για τον Nabucco


Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco εκδήλωσαν σήμερα το Αζερμπαϊτζάν, η Αίγυπτος και το Ιράκ, στο πλαίσιο συνάντησης αξιωματούχων από χώρες παραγωγούς και την ΕΕ, στην Άγκυρα.
Το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται για το έργο κατασκευής του αγωγού Nabucco, καθώς επιθυμεί να διαφοροποιήσει τις εξαγωγικές οδούς των ενεργειακών του πόρων, δήλωσε ο Αζέρος υπουργός Βιομηχανίας και Πετρελαίου Νατίκ Αλίγιεφ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Σαμέχ Φαχμί ανέφερε ότι μια πιθανή πηγή αερίου για τον Nabucco θα μπορούσε να είναι και ο αραβικός αγωγός ο οποίος βρίσκεται «στα σκαριά».

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης – η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού – ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι τόνισε ότι η Ευρώπη μπορεί να δεχθεί 15 δισ. κυβικά μέτρα ιρακινού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, δεν προσδιόρισε αν η ποσότητα αυτή προορίζεται για τον Nabucco και δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα.
Εν τω μεταξύ, την επιθυμία της Τουρκίας να συμπεριληφθεί στον Nabucco φυσικό αέριο από το Ιράν «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» εξέφρασε ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά την αντίθεση της Ουάσινγκτον σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Χθες, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ επανέλαβε την αντίθεση των ΗΠΑ σε κάθε πιθανή διαμετακόμιση ιρανικού φυσικού αερίου μέσω του Nabucco, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Ρωσία είναι ελεύθερη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στον αγωγό.
«Η αντίληψη που έχω για τη συμφωνία είναι ότι το 50% του φυσικού αερίου το οποίο θα εισέλθει στο Nabucco είναι ανοιχτό σε προσφορές από όποια παραγωγό χώρα και η Ρωσία είναι, βεβαίως, ελεύθερη να προσφέρει μέρος αυτού του πενήντα τοις εκατό», δήλωσε ο κ. Μόρνινγκσταρ, προσθέτοντας ότι οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα αποφασίσουν κατά πόσον θα αποδεχθούν τη Ρωσία ως καινούργιο εταίρο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό Nabucco
Υπεγράφη σήμερα στην Άγκυρα, μεταξύ τεσσάρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Αυστρία) και της Τουρκίας, η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco.
Το εν λόγω έργο, το οποίο έχει τη στήριξη της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, φιλοδοξεί να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, μεταφέροντας φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας και τη Μέση Ανατολή.
«Η υπογραφή αυτή αποτελεί επιστέγασμα της αποφασιστικότητάς μας να κατασκευάσουμε τον αγωγό Nabucco όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η κατασκευή του αγωγού, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 7,9 δισ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει το 2011 και να ολοκληρωθεί το 2015. Η επιτυχία του, ωστόσο, κρέμεται από μια κλωστή, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν θα είναι ικανός ο αριθμός χωρών που θα δεσμευτούν να τροφοδοτήσουν τον αγωγό με φυσικό αέριο.
Η Κομισιόν εναποθέτει τις ελπίδες της στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου 850 δισ. κυβικών μέτρων και θεωρείται ως η βασική πηγή αερίου για τον Nabucco.

Ενδιαφέρον από παραγωγούς χώρες
Η χώρα της Κεντρικής Ασίας, όπως επίσης η Αίγυπτος και το Ιράκ, εξέφρασαν σήμερα ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού.
Το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται για το έργο κατασκευής του αγωγού Nabucco, καθώς επιθυμεί να διαφοροποιήσει τις εξαγωγικές οδούς των ενεργειακών του πόρων, δήλωσε ο Αζέρος υπουργός Βιομηχανίας και Πετρελαίου Νατίκ Αλίγιεφ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Σαμέχ Φαχμί ανέφερε ότι μια πιθανή πηγή αερίου για τον Nabucco θα μπορούσε να είναι και ο αραβικός αγωγός ο οποίος βρίσκεται «στα σκαριά».
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των παραγωγών χωρών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, προτού «πέσουν» οι υπογραφές, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι τόνισε ότι η Ευρώπη μπορεί να δεχθεί 15 δισ. κυβικά μέτρα ιρακινού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, δεν προσδιόρισε αν η ποσότητα αυτή προορίζεται για τον Nabucco και δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα.
Εν τω μεταξύ, την επιθυμία της Τουρκίας να συμπεριληφθεί στον Nabucco φυσικό αέριο από το Ιράν «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» εξέφρασε ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά την αντίθεση της Ουάσινγκτον σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Χθες, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ επανέλαβε την αντίθεση των ΗΠΑ σε κάθε πιθανή διαμετακόμιση ιρανικού φυσικού αερίου μέσω του Nabucco, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Ρωσία είναι ελεύθερη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στον αγωγό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τον αγωγό θα μπορούν να υποβάλλουν πλέον προσφορές, υπογράφοντας συμβόλαια με την Nabucco Gas Pipeline International –μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες φυσικού αερίου των πέντε συμβαλλόμενων χωρών καθώς και ο γερμανικός κολοσσός ενέργειας RWE.
Nαυτεμπορική

Read more...

Αντιδράσεις για το νόμο περί στρατοδικείων


Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία προσέφυγε σήμερα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, ζητώντας να ακυρωθεί ο νόμος που περιορίζει τις αρμοδιότητες των στρατοδικείων και ο οποίος έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις μεταξύ του στρατού και της κυβέρνησης.

Ο νόμος αυτός απειλεί «να σπείρει πραγματικά το χάος στο δικαστικό σύστημα» δήλωσε, αφού κατέθεσε την προσφυγή, ο Κεμάλ Αναντόλ, στέλεχος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (CHP), που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να «ελέγξει» τα δικαστήρια.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ψήφισε στα τέλη Ιουνίου το νόμο αυτό, με το αιτιολογικό της εναρμόνισης της νομοθεσίας με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Με το νόμο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στα πολιτικά δικαστήρια να δικάζουν στρατιωτικούς, σε καιρό ειρήνης, για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, οργανωμένο έγκλημα και παραβίαση του συντάγματος.

Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το νόμο, ωστόσο κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει διευκρινίσεις για το κείμενο αυτό, καθησυχάζοντας τους στρατιωτικούς.

athina984

Read more...

Ασπίδα της Κύπρου το Δίκαιο της Θάλασσας


Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυσή του, ο άνθρωπος που υπέγραψε για την Κύπρο το δίκαιο της θάλασσας, ο πρέσβης Αντρέας Ιακωβίδης αναλύει τον παραλογισμό των τουρκικών διεκδικήσεων.
Όπως παρατηρεί, το επιχείρημα που προβάλλει η τουρκοκυπριακή πλευρά ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν πρέπει να προχωρήσουν από μόνοι τους στην εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου, που ενδεχομένως να εντοπιστεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι εντελώς ανυπόστατο από νομικής πλευράς.

Ο Ανδρέας Ιακωβίδης σε πρόσφατη ομιλία του στη Λευκωσία για το Δίκαιο της Θάλασσας, απέρριψε ως μη έχοντα νομική υπόσταση τα επιχειρήματα της τ/κ πλευράς ότι η τ/κ κοινότητα είναι συνιδιοκτήτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπό αυτή την ιδιότητα θα πρέπει να συμμετάσχει στο διαμοιρασμό ενδεχομένων κερδών από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην ΑΟΖ.
Ο κ. Ιακωβίδης επικαλέστηκε επί του προκειμένου τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550, που αναφέρονται στο κατοχικό καθεστώς και τη «νομικά άκυρη» ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
«Τυχόν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει συμβατική υποχρέωση που απορρέει από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας να αναγνωρίσει την κυπριακή Κυβέρνηση.

Τι λέγουν οι Συνθήκες
Όπως επισήμανε, η κυπριακή Κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960, είναι ο δικαιούχος του όποιου ορυκτού πλούτου ενδεχομένως εντοπιστεί και στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων. Με την επίλυση του Κυπριακού, εξήγησε στο σύνολο του ο κυπριακός λαός της επανενωμένης Κύπρου, μέσω της Κυβέρνησης που θα συσταθεί, θα είναι ο ιδιοκτήτης του ορυκτού πλούτου που θα εντοπιστεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Ανέφερε ακόμα ότι η κυπριακή Κυβέρνηση μπορεί από τώρα να προβαίνει σε εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου και να μην αναμένει την επίλυση του Κυπριακού. Σε περίπτωση λύσης, είπε, δεν έχει καμιά επιπρόσθετη υποχρέωση, όπως πχ. η κατάθεση πόρων σε ειδικό λογαριαμό.

Παράνομες οι αξιώσεις της Τουρκίας
Οι αξιώσεις της Τουρκίας, συνέχισε ο κ. Ιακωβίδης, σε περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου που αφορούν τη διμερή διακρατική συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου, βασίζονται στο ίδιο επιχείρημα που προέβαλε η Τουρκία στη διαφορά της με την Ελλάδα στο Αιγαίο για την υφαλοκρηπίδα. Απαιτούσε αυθαίρετα το διαχωρισμό του Αιγαίου σε δύο ίσα μέρη μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας. Στο παράλογο αίτημά της δεν βρήκε καμιά διεθνή ανταπόκριση κατά τη συζήτηση της διεθνούς Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι χώρες που συμμετείχαν στο συνέδριο απέρριψαν τις τουρκικές θέσεις. Υοθετήθηκε τελικά το άρθρο 121 της Συνθήκης που αναφέρει ότι όλα τα νησιά στο Αιγαίο έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα. Το συνέδριο απέρριψε, επίσης, τη θέση της Άγκυρας ότι σε κλειστές θάλασσες και ημίκλειστες θάλασσες θα πρέπει να ισχύουν διαφορετικοί κανόνες σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της Διεθνούς Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Τουρκία, σημείωσε ο κ. Ιακωβίδης, παραμένει η μόνη χώρα που ψήφισε εναντίον του ετήσιου ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ρυθμίζει αυτά τα θέματα. Η τουρκική στάση πρέπει να τύχει αξιοποίησης από την κυπριακή Κυβέρνηση, επισήμανε.
Όπως είπε, η Τουρκία, στο μεταξύ, συνεχίζει τις απειλές της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τις έρευνες που διεξάγουν για λογαριασμό της Λευκωσίας, στην ΑΟΖ της Κύπρου, ξένες εταιρείες.

Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο
Ο κ. Ιακωβίδης τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη διεθνή νομιμότητα με το μέρος της. Ως εκ τούτου, παρατήρησε, θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες κινήσεις επί του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη και το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η Κύπρος, είπε, μπορεί να να δηλώσει την ετοιμότητά της για προσφυγή στο International Court of Justice (Διεθνές Δικαστήριο) για γνωμάτευση επί των τουρκικών αξιώσεων.
Ο Αντρέας Ιακωβίδης αναφέρθηκε στις πληροφορίες που φέρουν την Ανατολική Μεσόγειο να έχει κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αξίας περίπου 400 δισ. δολαρίων. Πλείστα των κοιτασμάτων, είπε, εντοπίζονται στην περιοχή νοτίως της Κύπρου, μεταξύ της Κύπρου και των γειτονικών της, Αιγύπτου, Ισραήλ και Λιβάνου.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Read more...

Αβέβαιο, παρά τη συμφωνία, το μέλλον του Nabucco


Από την πλευρά του, ο υπουργός Βιομηχανίας και Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, μιας χώρας-κλειδί στο παιχνίδι των αγωγών, Νατίκ Αλίγεφ, περιορίστηκε απλώς να εκφράσει στους παρευρισκόμενους στη χθεσινή τελετή το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για το έργο και την πρόθεσή της να διαφοροποιήσει τις οδούς εξαγωγής του αζερικού αερίου.Ανάλογη στάση τήρησαν ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ-Μαλίκι και ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Σαμέχ Φαχμί.Πάντως, οι συμμετέχοντες στην πανηγυρική τελετή έσπευσαν να διαβεβαιώσουν τη Ρωσία ότι ο Nabucco δεν απειλεί τα στρατηγικά της συμφέροντα ούτε κινείται ανταγωνιστικά προς τον South Stream.

Ο Nabucco διασφαλίζει την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει σήμερα την Ευρώπη με το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται -ποσοστό που ενδέχεται, ως το 2015, να ανέλθει και στο 60%.

Αυτός ήταν ο καμβάς των ρεπορτάζ και αναλύσεων που «ανέβηκαν» χθες στις ιστοσελίδες των περισσότερων δυτικοευρωπαϊκών ΜΜΕ, μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μήκους 3.300 χιλιομέτρων και εκτιμώμενου κόστους 7,9 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική, καθώς (όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό και στην περίπτωση του ανταγωνιστικού του South Stream, ρωσικής έμπνευσης) από την υπογραφή της συμφωνίας μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού και την έναρξη ροής φυσικού αερίου υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Απλή δήλωση...
Παρά το πανηγυρικό κλίμα που επικράτησε χθες στην επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα -με οικοδεσπότη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και παρουσία των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, του καγκελάριου της Αυστρίας και του προέδρου της Κομισιόν- είναι γεγονός ότι η χθεσινή συμφωνία δεν συνιστά για τους υπογράφοντες παρά μία δήλωση προθέσεων.

Η κατασκευή ή μη του Nabucco, καθώς και το διάστημα που θα απαιτηθεί γι' αυτήν (τυπικά, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2014), θα κριθεί από το κατά πόσο θα βρεθούν χρηματοδότες -κι αυτό, με τη σειρά του, εξαρτάται άμεσα από το εάν θα διασφαλιστούν οι απαραίτητες ποσότητες για την συνεχή και απρόσκοπτη τροφοδοσία του. Κι εδώ, η κατάσταση που επικρατεί είναι εξαιρετικά συγκεχυμένη, κάτι που αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις που έκαναν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Η χθεσινή κίνηση «ενδέχεται να αποτελέσει μια καλή ένδειξη για τις χώρες που είναι εν δυνάμει προμηθευτές ότι ο Nabucco είναι μια πιο σοβαρή υπόθεση από ό,τι ίσως νόμιζαν», σχολίασε χαρακτηριστικά η Άνα Γελένκοβιτς, του Eurasia Group, τοποθετώντας την υπογραφείσα συμφωνία στην πραγματική της διάσταση.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος δήλωσε: «Πλέον, διαθέτουμε μια συμφωνία και πιστεύω ότι αυτός ο αγωγός δεν είναι αναπότρεπτα αδύνατο να υλοποιηθεί».

Ενδιαφέρον
Από την πλευρά του, ο υπουργός Βιομηχανίας και Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, μιας χώρας-κλειδί στο παιχνίδι των αγωγών, Νατίκ Αλίγεφ, περιορίστηκε απλώς να εκφράσει στους παρευρισκόμενους στη χθεσινή τελετή το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για το έργο και την πρόθεσή της να διαφοροποιήσει τις οδούς εξαγωγής του αζερικού αερίου.

Ανάλογη στάση τήρησαν ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ-Μαλίκι και ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Σαμέχ Φαχμί.

Πάντως, οι συμμετέχοντες στην πανηγυρική τελετή έσπευσαν να διαβεβαιώσουν τη Ρωσία ότι ο Nabucco δεν απειλεί τα στρατηγικά της συμφέροντα ούτε κινείται ανταγωνιστικά προς τον South Stream.

Κίνδυνος
«Πιστεύω ότι ο κίνδυνος που διατρέχει η Ρωσία να χάσει τις θέσεις της στην Ευρώπη εξαιτίας αυτού του έργου είναι πρακτικά μηδενικός.

Οι δύο αγωγοί ακολουθούν διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο και θα έχουν διαφορετικές πηγές τροφοδοσίας όπως και πελάτες», σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Ρούτενστορφερ, διευθύνων σύμβουλος του αυστριακού ομίλου OMV, επικεφαλής της κοινοπραξίας που θα κατασκευάσει τον Nabucco, σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή σύνοδο φαίνεται ικανοποιήθηκαν τελικώς οι απαιτήσεις της Τουρκίας, η οποία διεκδικεί το 15% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα διατρέχουν τον αγωγό για τις εσωτερικές της ανάγκες -φυσικά, με προνομιακούς όρους.

Το πώς ακριβώς επετεύχθη αυτό παραμένει, ωστόσο, άγνωστο.

Nabucco

Θα έχει μήκος 3.300 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 2.000 εντός του τουρκικού εδάφους. Το κόστος του εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 7,9 δισ. ευρώ.

South Stream

Έχει κόστος 10 δισ. ευρώ και παρακάμπτει εντελώς το έδαφος της Τουρκίας. Η Μόσχα έχει προτείνει στην Άγκυρα να συμμετάσχει στο project. Δέλεαρ οι καλές σχέσεις των δύο με το Ιράν.

Read more...

Αιχμηρή απάντηση Κίνας στην Τουρκία για τους Ουιγούρους.Κάνει λόγο για ανάμιξη στα εσωτερικά της


Κινεζική εφημερίδα κάλεσε σήμερα τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ότι στην μουσουλμανική περιοχή της Κίνας, Σιντζιάνγκ, όπου από τις αιματηρές συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 184 άνθρωποι, διαπράττεται γενοκτονία.


enet.gr, 08:49 Τρίτη 14 Ιουλίου 2009
Κάνει λόγο για ανάμιξη στα εσωτερικά της
Αιχμηρή απάντηση Κίνας στην Τουρκία για τους Ουιγούρους

Στα πλέον αιματηρά επεισόδια που γνώρισε η Σιντζιάνγκ εδώ και δεκαετίες, ουιγούροι επιτέθηκαν εναντίον κινέζων Χαν- η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στη χώρα- στην πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, Ουρούμτσι, στις 5 Ιουλίου, όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των φονικών επιθέσεων εναντίον ουιγούρων εργατών σε εργοστάσιο της νότιας Κίνας. Δύο ημέρες αργότερα οι κινέζοι Χαν εξαπέλυσαν επιθέσεις ως αντίποινα.

Σε άρθρο υπό τον τίτλο "Μη Διαστρεβλώνετε τα Γεγονότα", η αγγλόφωνη εφημερίδα China Daily γράφει ότι το γεγονός πως 137 από τα 184 θύματα ήταν κινέζοι Χαν "λέει πάρα πολλά για τη φύση του συμβάντος".

Ο απολογισμός περιελάμβανε 46 ουιγούρους- μία τουρκόφωνη μειονότητα, ως επί το πλείστον μουσουλμανική.

Η εφημερίδα καλεί τον Ερντογάν να "ανακαλέσει τα σχόλιά του...που συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας".

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV την περασμένη Παρασκευή ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους: "Τα επεισόδια στην Κίνα είναι, ας το πούμε απλά, γενοκτονία. Δεν υπάρχει λόγος να το χαρακτηρίσουμε διαφορετικά".

Ο ίδιος κάλεσε τις κινεζικές αρχές να επέμβουν ώστε να μη σημειωθούν και άλλοι θάνατοι. Οι τούρκοι εθνικιστές θεωρούν την Σιντζιάνγκ ως το ανατολικότερο σύνορο της τουρκικής εθνότητας.

Χιλιάδες ουιγούροι ζουν στην Τουρκία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Στο «στόχαστρο» κινεζικής εφημερίδας ο Ερντογάν


Mια αγγλόφωνη εφημερίδα της Κίνας κάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν να ανακαλέσει τις δηλώσεις του περί γενοκτονίας στην Σιντζιάνγκ.
Κινεζική εφημερίδα κάλεσε σήμερα τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ότι στην μουσουλμανική περιοχή της Κίνας, Σιντζιάνγκ, όπου από τις αιματηρές συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 184 άνθρωποι, διαπράττεται γενοκτονία.
Στα πλέον αιματηρά επεισόδια που γνώρισε η Σιντζιάνγκ εδώ και δεκαετίες, Ουιγούροι επιτέθηκαν εναντίον Κινέζων Χαν - η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στη χώρα- στην πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, Ουρούμτσι, στις 5 Ιουλίου, όταν η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των φονικών επιθέσεων εναντίον Ουιγούρων εργατών σε εργοστάσιο της νότιας Κίνας.
Δύο ημέρες αργότερα οι Κινέζοι Χαν εξαπέλυσαν επιθέσεις ως αντίποινα.

Σε άρθρο υπό τον τίτλο «Μη Διαστρεβλώνετε τα Γεγονότα», η αγγλόφωνη εφημερίδα China Daily γράφει ότι το γεγονός πως 137 από τα 184 θύματα ήταν Κινέζοι Χαν «λέει πάρα πολλά για τη φύση του συμβάντος».
Ο απολογισμός περιελάμβανε 46 Ουιγούρους -μία τουρκόφωνη μειονότητα, ως επί το πλείστον μουσουλμανική.
Η εφημερίδα καλεί τον Ερντογάν να «ανακαλέσει τα σχόλιά του... που συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».
Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV την περασμένη Παρασκευή ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους: «Τα επεισόδια στην Κίνα είναι, ας το πούμε απλά, γενοκτονία. Δεν υπάρχει λόγος να το χαρακτηρίσουμε διαφορετικά».
Ο ίδιος κάλεσε τις κινεζικές αρχές να επέμβουν ώστε να μη σημειωθούν και άλλοι θάνατοι.
Οι Τούρκοι εθνικιστές θεωρούν την Σιντζιάνγκ ως το ανατολικότερο σύνορο της τουρκικής εθνότητας, ενώ χιλιάδες είναι οι Ουιγούροι που ζουν στην Τουρκία

Read more...

Που το πάει η Άγκυρα με τη τακτική των υπερπτήσεων


Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να δείξει η Αγκυρα πόσο υπολογίζει τις αμερικανικές... νουθεσίες για να σταματήσει τις υπερπτήσεις της στο Αιγαίο. Επειτα από ένα μικρό διάστημα σχετικής νηνεμίας, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε χθες σε τέσσερις υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι, πιστή στην πάγια πολιτική της για «γκριζάρισμα» της συγκεκριμένης περιοχής. Η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα προχώρησε χθες σε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς όμως να υπάρξει και διαφοροποίηση της στάσης της γείτονος. Ηδη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2009 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες υπερπτήσεις από όσες ολόκληρο το 2008.

Η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, η διαμάχη για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, η επίμονη προσπάθεια της Αγκυρας να συνδέσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αλλά και η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) Εγκεμέν Μπαγίς έχουν προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών. Και ήδη υπάρχουν εισηγήσεις περί της σκοπιμότητας ή μη μιας επίσκεψης της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στην Αγκυρα (το διήμερο 18-19 Αυγούστου). Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου είναι κοινωνός αυτών των προβληματισμών.

Oι τουρκικές υπερπτήσεις πραγματοποιήθηκαν σε δύο φάσεις. Το κύριο μέρος έλαβε χώρα χθες το πρωί. Ενας σχηματισμός οκτώ μαχητικών αεροσκαφών (αποτελούμενος από τέσσερα F-4 και τέσσερα F-16) εισήλθε στο FΙR Αθηνών νοτίως της Σάμου στις 10.57. Στις 11.03 δύο F-4 πραγματοποίησαν υπερπτήση άνωθεν του Φαρμακονησίου σε ύψος 2.600 ποδών και στις 11.04 τέσσερα F-4 πραγματοποίησαν και δεύτερη υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 2.500 ποδών. Την ίδια ώρα δύο F-16 πέταξαν επίσης πάνω από το Αγαθονήσι στα 12.000 πόδια. Ο σχηματισμός εξήλθε του FΙR Αθηνών στις 11.19.

Η δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίστηκε και το απόγευμα, όταν άλλος ένας σχηματισμός οκτώ αεροσκαφών (τέσσερα F-4 και τέσσερα F-16) εισήλθε στο FΙR Αθηνών βορείως της Χίου στις 16.32. Στις 17.00 δύο F-16 και τέσσερα F-4 προχώρησαν σε νέα υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι, σε ύψη από 2.100 ως 5.700 πόδια, προτού εξέλθουν του FΙR Αθηνών νοτίως της Σάμου στις 17.01.
hellenicbusiness

Read more...

Στο μάτι της Ουάσιγκτον το status quo στο Αιγαίο


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Σε άνοιγμα της Χάλκης προσανατολίζεται η κυβέρνηση Ερντογάν, στα πλαίσια μιας σειράς δευτερευουσών «παραχωρήσεων» προς Ελλάδα-Κύπρο, αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στην τουρκική πρωτεύουσα. «Παραχωρήσεις» που συνιστούν ουσιαστικά αυτοτελείς υποχρεώσεις, ενόψει της ευρωπαϊκής αξιολόγησης τον Δεκέμβριο. Η Χάλκη είναι άλλωστε και ζήτημα αμερικανικού και όχι ειδικά ελληνικού συμφέροντος.
Οι «παραχωρήσεις» αυτές, αν, όταν και όσες γίνουν, γιατί η ‘Αγκυρα συνηθίζει να υπόσχεται και να μην τηρεί, συνδυάζονται και δεν αντιφάσκουν με τις έντονες πιέσεις που ασκούνται ταυτόχρονα (π.χ. Αιγαίο) στην επιδίωξη όχι μόνο να συνεχισθεί απρόσκοπτη η τουρκική ενταξιακή πορεία, αλλά και να επιτύχει η ‘Αγκυρα πολύ κεντρικές επιδιώξεις σε πρωτεύοντα θέματα κρατικής κυριαρχίας σε Αιγαίο/Κύπρο.

Η ‘Αγκυρα ζητάει «αμοιβαιότητα», δηλαδή ελληνική παραχώρηση, κάθε φορά που έστω σκέπτεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Στην περίπτωση της Χάλκης απαιτεί διπλωματικά διεύρυνση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή έχει «υπερδραστηριοποιηθεί», περιφερόμενος και ρητορεύων από χωρίου εις χωρίον και ενεργώντας πρακτικά μάλλον ως «πολιτικός ηγέτης» της «τουρκικής μειονότητας», παρά ως ξένος διπλωμάτης, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις που του έγιναν από τον Περιφερειάρχη. (Στο τέλος, αντί να συμμορφωθεί ο διπλωμάτης, σταμάτησε ο περιφερειάρχης να πηγαίνει σε αρκετές εκδηλώσεις που πάει ο πρόξενος!). ‘Οσο για την ηγεσία του ΥΠΕΞ, μοιάζει να μη θέλει να εξετάσει καν τα στοιχεία που της παρέχουν οι υπηρεσίες της σχετικά με τις τουρκικές δραστηριότητες, πιστεύοντας ίσως ότι οι ίδιοι οι διπλωμάτες μας θέλουν να «τορπιλίσουν» την πολιτική εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων!
Αυτά όλα μπορούν και γίνονται, υποστηρίζουν διπλωμάτες, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι πολιτικά και διπλωματικά παρούσες στον ευρωπαϊκό χώρο οι τουρκικές κατηγορίες περί αντιμειονοτικής πολιτικής της Αθήνας. Αντίθετα, ουδείς ‘Ελλην αρμόδιος τόλμησε ποτέ να υπενθυμίσει στην θέτουσα θέμα αμοιβαιότητας ‘Αγκυρα τι ακριβώς συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, την «αμοιβαιότητα» της οποίας με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ρητά προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης. Η Κυρία Μπακογιάννη αίφνης, σε πρόσφατη συνέντευξή της σε τουρκική εφημερίδα, έκανε λόγο για ‘Ελληνες που έφυγαν από την Πόλη, χωρίς όμως να εξηγήσει αν έφυγαν για τουρισμό, ως μετανάστες ή εκδιώχθηκαν εξαιτίας οργανωμένου πογκρόμ του τουρκικού κράτους! Σήμερα, πολύ περισσότερα στοιχεία δημοσιεύονται από τουρκικές παρά από ελληνικές πηγές για την εκδίωξη και τα παραμένοντα προβλήματα των Ελλήνων της Πόλης!
Στο μεταξύ για λύσεις «εδώ και τώρα» σε όλο το πλαίσιο των εξωτερικών σχέσεων της Ελλάδας (κυπριακό, Αιγαίο, μακεδονικό) πιέζει τώρα η Ουάσιγκτον. Εμμέσως πλην σαφώς οι Αμερικανοί διπλωμάτες θέτουν ζήτημα «επανεξέτασης» του status quo στο Αιγαίο (συνθήκη Λωζάννης). Εξαιρετικά φιλότουρκος ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ομπάμα κ. Γκόρντον αποδοκίμασε μεν τις χαμηλές πτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι, ουσιαστικά όμως ζήτησε η διακοπή των ενεργειών αυτών να οδηγήσει σε ελληνοτουρκικό διάλογο επί των «επίμαχων ζητημάτων», ζητημάτων κυριαρχίας.
Με τη λογική αυτή βέβαια, η ‘Αγκυρα μπορεί να θέτει λόγω και έργω ότι της κατεβαίνει στο κεφάλι, παρουσιάζοντας μετά ως παραχωρήσεις την άρση τους και ζητώντας ελληνικές «αντιπαροχές»! Αυτή την έως τώρα αποδοτική τακτική ακολουθεί και ο Ταλάτ στην Κύπρο, αρνούμενος την επιστροφή ακόμη και της Μόρφου ή της Καρπασίας στους Ελληνοκύπριους κατοίκους τους. Η τακτική καθίσταται «αποδοτική», γιατί Ελλάδα και Κύπρος είναι «στοχοπροσηλωμένες» στη διατήρηση πάση θυσία «καλού κλίματος». Η άλλη πλευρά δεν κάνει τις απαραίτητες «θυσίες», το αντίθετο, άρα πρέπει να τις κάνει η εδώ.
Το ερώτημα σημειώνουν διπλωματικοί παρατηρητές, είναι κατά πόσον οι ΗΠΑ προχωρούν στην ανακίνηση θέματος Αιγαίου με δική τους πρωτοβουλία, ή αν έχουν ενθαρρυνθεί από τις βολιδοσκοπήσεις τους στην Αθήνα. ‘Οτι και να συμβαίνει όμως, γεγονός είναι ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα τείνει να γίνει αποτρεπτικός παράγων για οποιαδήποτε περαιτέρω παραχώρηση και ανάληψη σχετικού πολιτικού κόστους. Ο πρωθυπουργός έχει γίνει δέκτης εισηγήσεων για «σκλήρυνση» της ελληνικής στάσης ενόψει Δεκεμβρίου, με δεδομένο μάλιστα ότι η ‘Αγκυρα εμφανίζεται πιο «σκληρή» από ποτέ άλλοτε. Χρειάζεται βέβαια πολύ προσπάθεια για να πεισθεί η ‘Αγκυρα για τη σοβαρότητα της Αθήνας – η «σκλήρυνση» της στάσης στο μεταναστευτικό αίφνης, και η απειλή διασύνδεσης με την ενταξιακή πορεία, δεν εμπόδισε, την περασμένη εβδομάδα, την Αθήνα να δώσει τη συγκατάθεσή της στο άνοιγμα ενός ακόμα κεφαλαίου ενταξιακής διαπραγμάτευσης (φορολογία).
Είναι πάντως αδύνατο πλέον για την κυβέρνηση να μην παίρνει υπόψιν της την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να βρίσκεται διαρκώς προ του διλήμματος να χαλάσει το «κλίμα» με τους Τούρκους ιθύνοντες ή τους ψηφοφόρους της! ‘Ετσι η Υπουργός Εξωτερικών, παρά τη μαχητικότητα που υποστηρίζει την τουρκική ένταξη, θεώρησε επιβεβλημένο να δηλώσει ότι δεν θα ανοίξουν τα οκτώ μπλοκαρισμένα κεφάλαια διαπραγμάτευσης, όσο η ‘Αγκυρα αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά σκάφη. Προκαλώντας την οργή του αρμόδιου Τούρκου Υπουργού Εγκεμέν Μπαγκίς, που απάντησε εκνευρισμένα σε «αυτοκρατορικό στυλ».
Η αντίδραση Μπαγκίς, υπογραμμίζουν διπλωματικοί παρατηρητές, επιβεβαίωσε ότι το λεγόμενο «καλό κλίμα» Ελλάδας και Τουρκίας βασίζεται αποκλειστικά στην προσδοκία της ‘Αγκυρας για μεγάλες ελληνικές παραχωρήσεις. Και ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι Καραμανλής-Μπακογιάννη θα ήθελαν να «λύσουν» μερικά ζητήματα στη Θράκη, εμποδίζονται όμως από τα ΜΜΕ! Το ερώτημα είναι κατά πόσον η ελληνική πολιτική ηγεσία και διπλωματία μεταφέρει όντως στην ‘Αγκυρα τις θέσεις που θεωρούνται καταρχήν αδιαπραγμάτευτες στην ελληνική εξωτερική πολιτική.
Οπως έδειξε περίτρανα η εμπειρία του σχεδίου Ανάν το 2004, η ελλαδική και κυπριακή πολιτική ηγεσία έχουν την τάση να συνομολογούν ρυθμίσεις που δεν είναι ούτε γνωστές, ούτε αποδεκτές από την ελληνική κοινή γνώμη. Το αποτέλεσμα είναι οι μεν ρυθμίσεις να μην εφαρμόζονται, οι δε σχέσεις με την Τουρκία να κινδυνεύουν με νέες κρίσεις. Υποτίθεται ότι η τακτική αυτή ακολουθείται για να βελτιώνει το κλίμα Αθήνας-‘Αγκυρας, στην πραγματικότητα όμως μάλλον δημιουργεί κινδύνους σοβαρών «παρεξηγήσεων» και στις ελληνοτουρκικές και στις σχέσεις πολιτικών-ψηφοφόρων!
Τμήμα της κυβέρνησης μοιάζει να το έχει συνειδητοποιήσει, γι’ αυτό και κινείται ενστικτωδώς προς μια «σκλήρυνση», που είναι άλλωστε τακτικά απαραίτητη για στοιχειώδη αποκατάσταση της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας. «Πρέπει να πούμε όχι σε όλα. Τίποτα δεν θα γίνει. Πάει άλλωστε ο Ερντογάν που ξέρουμε. Αυτός εδώ έχει μετατραπεί σε νεοωθωμανό», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγων. ‘Ομως, οι κυβερνητικοί παράγοντες δικαιολογούσαν επί χρόνια την «υπερμετριοπαθή» πολιτική τους με την εκτίμηση ότι θα διευκόλυνε την επικράτηση των ισλαμιστών επί του στρατού. Αυτό που όντως διευκολύνθηκε ήταν η μετατόπιση των ισλαμιστών σε εθνικιστικές θέσεις.
Το πρόβλημα δεν είναι τακτικό, αλλά στρατηγικό. Η Ελλάδα διακήρυξε την πολιτική «πλήρης ένταξη, πλήρης συμμόρφωση», πρακτικά όμως συγκατατέθηκε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς να θέσει ζήτημα άρσης τουρκικών διεκδικήσεων και απειλών στο Αιγαίο ή αναγνώρισης της Κύπρου. Η «τακτική» αυτή οδήγησε την ‘Αγκυρα σε εξαιρετικά πλεονεκτική win-win θέση. Είτε θα συνεχίσει τη σκληρή στάση, αποσπώντας ενδεχομένως μεγαλύτερες ελληνικές παραχωρήσεις, είτε θα συμφωνήσει με όσα τώρα της ζητάμε, φέρνοντας σε δύσκολη θέση Αθήνα και Λευκωσία! Π.χ., αν ανοίξει τα λιμάνια, θα φανεί παράξενο να τεθεί νέο βέτο στο άνοιγμα κεφαλαίων γιατί δεν αναγνωρίζει την Κύπρο! Η απαίτηση για παραπομπή στη Χάγη των ελληνοτουρκικών δεν συνοδεύτηκε από απαίτηση προκαταβολικής άρσης εδαφικών διεκδικήσεων, άρα τυχόν αποδοχή του ελληνικού όρου οδηγεί σε ανεπιθύμητη συζήτηση για γκρίζες ζώνες στο Διεθνές Δικαστήριο. Δεν κάνει νόημα να τεθούν μείζονα ζητήματα προστασίας της ελληνικής και κυπριακής κυριαρχίας από απειλές, κατοχές και διεκδικήσεις στο τέλος της ενταξιακής διαδικασίας. Γιατί είτε αυτή η διαδικασία θα διακοπεί, χωρίς να κερδίσει τίποτα Ελλάδα-Κύπρος, είτε θα δεχθούμε τελικά εντός της ΕΕ την Τουρκία με το σύνολο των διεκδικήσεών της. (Εκτός αν βρούμε μετά πολλά χρόνια το θάρρος που τώρα μας λείπει, διακινδυνεύοντας και μια πολύ σοβαρότερη κρίση με την ‘Αγκυρα, εφόσον θα θεωρηθούμε υπεύθυνοι της τελικής ματαίωσης των προσδοκιών της, χωρίς μάλιστα ποτέ να της έχουμε εξηγήσει τι πραγματικά ζητάμε.)
Kόσμος του Επενδυτή

Read more...

Τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες νεκροί από έκρηξη


Τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα όταν εξερράγησαν από λάθος πυρομαχικά που φυλάσσονταν στην αποθήκη στρατιωτικού φυλακίου στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV και CNN Turk.

Η έκρηξη που οφείλετο σε ατύχημα, σημειώθηκε στην περιοχή Γιουκσεκόβα της επαρχίας Χακαρί, κοντά στα σύνορα με το Ιράν και το Ιράκ. Δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για το περιστατικό.

Η μεγάλη στρατιωτική παρουσία στη νοτιοανατολική Τουρκία αποτελεί συχνά στόχο ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), παρότι οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού έχουν αποδυναμώσει την αυτονομιστική οργάνωση.

Στην περιοχή συνεχίζεται η κουρδική εξέγερση που άρχισε το 1984, όταν το PKK άρχισε ένοπλο αγώνα για αυτονομία ή ανεξαρτησία των περιοχών όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι. Σχεδόν 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις αυτές.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Η Ευρώπη ανθίσταται σθεναρά στον εκτουρκισμό!


Του Σάββα Καλεντερίδη
Σε πολλούς στην Ευρώπη και σε ορισμένους στην Ελλάδα είναι γνωστός ο στόχος της Τουρκίας για εκτουρκισμό της Ευρώπης είτε μέσω της μετανάστευσης, είτε μέσω της επιβολής τουρκικών πολιτικών κριτιρίων στο νομικό πολιτισμό και τις δικαστικές διαδικασίες της Ευρώπης, είτε μέσω της επιβολής των όρων και των κριτιρίων της Άγκυρας στη διαδικασία της εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά την πρώτη μέθοδο που ακολουθεί επί δεκαετίες η Άγκυρα, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, γνωστός και ως ο πολιτικός νονός του βαθέος κράτους στην Τουρκία, ο στόχος είναι η δημιουργία μιας κοινότητας δέκα εκατομμυρίων Τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη, η οποία θα λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της Άγκυρας στα εθνικά κράτη, αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πολιτκή αυτή της Άγκυρας αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο, όταν σε πρόσφατο ταξίδι του ο Ερντογάν ζήτησε από τη Γερμανία, ενώπιον της Άγγλεας Μέρκελ, το σεβασμό των δικαιωμάτων των Τούρκων της Γερμανίας και συγκεκριμένα ζήτησε τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στη Γερμανία, τονίζοντας ότι το δικαίωμα στη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας είναι ιερό και ότι η παραβίασή του συνιστά έγκλημα. Η συγκεκριμένη δήλωση του Ερντογάν προκάλεσε την έντονη δυσφορία της γερμανικής κυβέρνησης, ενώ ανέδειξε και την υποκρισία της Άγκυρας, η οποία διεκδικεί δικαιώματα για τους Τούρκους μετανάστες στην Ευρώπη, τη στιγμή που καταπατά και στερεί τα ίδια ακριβώς δικαιώματα από τους αυτόχθονες λαούς που κατοικούν στην ίδια τους τη χώρα.
Ένας άλλος τρόπος μέσω του οποίου επιδιώκεται ο εκτουρκισμός της Ευρώπης, είναι οι συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας να ακυρώσει τον νομικό πολιτισμό της Ευρώπης, προσπάθειες που επικεντρώνονται στην αποφυγή υλοποίησης των καταδικαστικών αποφάσεων που αφορούν σφετερισμό περιουσιών ελληνοκυπρίων από Τούρκους ή Άγγλους, σφετερισμός που γίνεται υπό την υψηλή προστασία της Άγκυρας, δια των στρατευμάτων κατοχής που συνεχίζουν να παραμένουν στην Κύπρο.
Πρόσφατα μάλιστα η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για παραπομπή στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου 12 προσφυγών Ελληνοκυπρίων, για τις οποίες έχουν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της, αίτημα που απορρίφθηκε αρμοδίως.
Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη πολύ σημαντική, είπε ότι «επιβεβαιώνεται η υφιστάμενη γραμμή του ΕΔΑΔ, ότι δηλαδή η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων, που έχουν την περιουσία ή την κατοικία τους στα κατεχόμενα». Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία θα κληθεί να καταβάλει τις αποζημιώσεις, μετά την επιδίκασή τους από το ΕΔΑΔ, ίσως και εντός του Καλοκαιριού.
Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου έρχεται να ενισχύσει τις θέσεις εκείνων που επιμένουν ότι η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε. εισάγει νέες παραμέτρους στο Κυπριακό και ισχυροποιεί τις ελληνικές θέσεις και ότι ακριβώς αυτές οι νέες παράμετροι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη στρατηγική εποίλυσης του Κυπριακού, μια στρατηγική που θα έχει σαφώς κατεύθυνση ευρωπαϊκή και θα απομακρύνεται από τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου και από λογικές τύπου Ανάν.
Την ίδια στιγμή, η συγκεκριμένη απόφαση του ΕΔΑΔ ενισχύει τις θέσεις εκείνων που πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα πρέπει να συνδεθεί άμεσα και στενά με μόνιμου χαρακτήρα νομικές και πολιτικές προσαρμογές της Τουρκίας προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να απαιτηθεί η συμμόρφωση της Τουρκίας με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, την άνευ όρων αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την άρση της απειλής πολέμου και την αναγνώριση της κυριαρχίας της Ελλάδος στο Αιγαίο.

Read more...

Βολές Μπαρό κατά της Τουρκίας για τη στάση της στο θέμα των παράνομων μεταναστών


Τις εικόνες που αντίκρυσε στην Ελλάδα με την είσοδο παράνομων μεταναστών μετέφερε σε Γάλλους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Μπαρό.
O Ζακ Μπαρό χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Τουρκία επιτρέπει σε μικρά πλοιάρια να αποπλέουν από τις ακτές της και να φθάνουν στα ελληνικά νησιά, ενώ την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων είχε κατορθώσει να σταματήσει τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη περισσότερης αλληλεγγύης σε ορισμένες χώρες-μέλη, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση τα επόμενα χρόνια θα επιδεινωθεί.

«Η Ευρώπη δεν επιδεικνύει αλληλεγγύη και αφήνει ορισμένες χώρες να υφίστανται το σοκ» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, τη Μάλτα, την Ιταλία και την Ισπανία.

Παράλληλα, δήλωσε αποφασισμένος να θέσει το θέμα στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, την Πέμπτη στη Στοκχόλμη, ζητώντας και από άλλες χώρες να βοηθήσουν.

«Τα μεταναστευτικά ρεύματα στο μέλλον θα είναι τρομακτικά και ο κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι μυωπική. Η κατάσταση αυτή κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει δημοκρατίες όπως η Ελλάδα, εάν δεν ελεγχθεί» εξήγησε.

Ο Ζακ Μπαρό τάσσεται υπέρ της εσωτερικής κατανομής των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. «Όμως η Ευρώπη είναι πολύ δυσκίνητη» τόνισε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες απορρίπτουν το 70% των αιτήσεων για χορήγηση πολιτικού ασύλου, ωθώντας τους υποψήφιους στην παρανομία. Περί τα 8 εκατομμύρια αλλοδαπών ζουν σήμερα παράνομα στο έδαφος της ΕΕ.
ΝΕΑ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP