Σάββατο 8 Μαΐου 2010

«Γλωσσική και πολιτιστική γενοκτονία υφίστανται οι Πομάκοι της Θράκης»


Τη γλωσσική και πολιτιστική γενοκτονία που υφίστανται οι Πομάκοι της Θράκης κατήγγειλε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Ηλίας Πολατίδης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή με θέμα : «Διαμαρτυρία Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης».

Σύμφωνα με τον κ. Πολατίδη, τα παιδιά των Πομάκων αναγκάζονται από την κυβέρνηση να διδάσκονται στο σχολείο την τουρκική γλώσσα, παρ’ όλο που οι ίδιοι οι Πομακοί απαιτούν από την Πολιτεία να διδάσκονται αν όχι την δική τους γλώσσα τουλάχιστον την ελληνική. Αναλυτικά ο κ. Πολατίδης σημείωσε πως :

«Είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνησή σας ωμά δηλώνει ότι δεν θα βάλει την πομακική γλώσσα στα σχολεία. Έχω κάνει τέσσερις τουλάχιστον διαφορετικές ερωτήσεις -στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Παιδείας- στις οποίες η Κυβέρνηση προσπαθούσε να υπεκφύγει, να μην απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα. Έρχεστε εσείς εδώ και ωμά λέτε ότι δεν θα βάλετε την πομακική γλώσσα στα σχολεία.

Αναφέρω στην ερώτησή μου -και στην επιστολή (που απέστειλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Νομού Ξάνθης) που υποθέτω ότι την έχετε διαβάσει- ότι υφίστανται οι Πομάκοι μια γλωσσική και πολιτιστική γενοκτονία.

Τους αμφισβητείται το δικαίωμα από την Τουρκία -με δεκάδες πιέσεις, απειλές, ξυλοδαρμούς και οτιδήποτε άλλο από τους πράκτορες του Προξενείου, τους πληρωμένους, τους οποίους ανέχονται οι ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όσο και της Νέας Δημοκρατίας- να αισθάνονται Πομάκοι, να αισθάνονται Έλληνες πολίτες, να έχουν μουσουλμανική θρησκεία, αλλά να μην έχουν καμία σχέση με την Τουρκία και να μη θέλουν να αποκτήσουν.

Έρχεστε εδώ και επικαλείσθε τη Συνθήκη της Λωζάνης. Κατ’ αρχήν μιλάτε για μία μειονότητα. Δεν είναι μία, είναι πολλές. Η Συνθήκη της Λωζάνης κάνει λόγο για «μουσουλμανικές μειονότητες». Γνωρίζω πολύ καλά τις 3 μουσουλμανικές συνιστώσες. Οι Πομάκοι, λοιπόν, ως Έλληνες πολίτες, απαιτούν ελληνικά σχολεία και ελληνικά νηπιαγωγεία ή τα σχολεία τους να διδάσκουν στην ελληνική και στην πομακική.

Τώρα, μη μου αναφέρετε ότι είναι αδύνατον να κάνει το Υπουργείο Παιδείας ένα πρόγραμμα, με το οποίο να μαθαίνει σε παιδιά του νηπιαγωγείου τη γλώσσα τους. Έχω εδώ ένα απόσπασμα από την Εφημερίδα ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΗΣ της Κομοτηνής όπου η Ανεξάρτητη Εκπαιδευτική Συνεργασία Καθηγητών του Νομού Ροδόπης λέει ότι «επιτέλους, ας αξιοποιηθεί η εμπειρία τέτοιων προγραμμάτων στο Βέλγιο, στον Καναδά και σε άλλα πολυγλωσσικά περιβάλλοντα». Δηλαδή, να υπάρχει μητρική γλώσσα που θα χρησιμοποιείται επικουρικά για να εμπεδωθεί η ελληνομάθεια.

Και η κα Υπουργός, σε πρόσφατη επίσκεψή της, δήλωσε απογοητευμένη από τα παιδιά, τα οποία πηγαίνουν σε αυτό το σύστημα, το οποίο, εν μέρει, έχετε εκθειάσει. Δεν μαθαίνουν ελληνικά.

Έχουμε, λοιπόν, τους Πομάκους που τα παιδιά τους μαθαίνουν πομακικά σπίτι, πάνε στο σχολείο μαθαίνουν τουρκικά, πρέπει να μάθουν ελληνικά που δεν τα μαθαίνουν και πρέπει να μάθουν και αραβικά. Για πείτε μου, τι θα είναι αυτά τα παιδιά; Θα είναι «Αϊνστάιν», ούτως ώστε να μπορούν πραγματικά να έχουν την απαραίτητη γνώση τεσσάρων διαφορετικών γλωσσών, μέχρι να έχουν φτάσει στο γυμνάσιο;

Σας ζητάνε πολύ ξεκάθαρα πράγματα οι Πομάκοι, αλλά δυστυχώς εδώ έχουμε και την επίσκεψη της κας Δραγώνα, η οποία είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι θα κάνει και δημοψήφισμα για το ποιοι θέλουν να κάνουν τουρκικά και ποιοι πομακικά. Εδώ εσείς έρχεστε και μας λέτε ξεκάθαρα ότι δεν θα κάνουν πομακικά. Συνεννοηθείτε! Ισχύει αυτό που είπε ή είπε ψέματα στη Θράκη, σύμφωνα με το δημοσίευμα της πομακικής εφημερίδας ΖΑΓΑΛΙΣΑ, που θα καταθέσω στα Πρακτικά, η κυρία Δραγώνα;

Και κλείνοντας, θα αναφέρω ότι εσείς μπορεί να μην ενδιαφέρεστε για την πολιτιστική ταυτότητα των Πομάκων ή να υιοθετείτε αυτά που λέει το Προξενείο, ότι δεν υπάρχουν Πομάκοι. Έρχεται εδώ, όμως, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο κ. Ταγίπ Ερντογάν -ο οποίος οσονούπω θα αφιχθεί εις Αθήνας- που αναγνωρίζει επίσημα τους Πομάκους. Λέει λοιπόν, ο κ. Ταγίπ Ερντογάν «επιθυμούμε να άρουμε όλες τις δυσκολίες, ώστε να μην υπάρχει στην Τουρκία των 72 εκατομμυρίων η κατώτερη ή η ανώτερη εθνική ταυτότητα του Τούρκου και οι κατώτερες», λέει, «των Πομάκων».

Όταν, λοιπόν, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας αναγνωρίζει ότι υπάρχει πομακική εθνότητα, εσείς λέτε ότι το πρόβλημα για να την αναγνωρίσει η Ελληνική Πολιτεία είναι η έλλειψη κατάλληλων γλωσσολογικών εργαλείων, ούτως ώστε να διδαχθεί στα δημοτικά; Να κάνετε αυτό που απαιτούν οι Έλληνες Πομάκοι και αυτό είναι και το εθνικό συμφέρον.

Δώστε τους τα εφόδια της γνώσης της ελληνικής γλώσσας, ούτως ώστε να συμμετάσχουν στο ελληνικό, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και μην επικαλείστε τον πολυπολιτισμό, μόνο όταν υπερασπίζεστε τα δικαιώματα μιας μειονότητας ευνοημένης από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων».

Read more...

«Καλλικράτης» : Το έγκλημα ολοκληρώθηκε – ξεπούλησαν τον Δήμο Ιάσμου στη μειονότητα


Επέβαλαν τα σχέδια των εξτρεμιστικών κύκλων που ζητούσαν επιτακτικά συνδιοίκηση. Αντιδράσεις των κατοίκων του Δήμου Ιάσμου που ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις, απειλούν με αποχή από τις εκλογές και προχωρούν σε μεταδημοτεύσεις. Αμέσως μετά την δημοσίευση της πρότασης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που με τεκμηριωμένο τρόπο πρότεινε τη δημιουργία τριών Δήμων στο Νομό Ροδόπης άρχισαν οι μυστικές συνεργασίες, μακριά από δημόσια διαβούλευση με αποκλειστικό σκοπό την δημιουργία προϋποθέσεων για την ικανοποίηση των μειονοτικών σχεδίων με αντάλλαγμα την δική τους επιτυχία στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Ήταν φανερό από την προηγουμένη πολυετή συμπόρευση ότι τίποτα δεν σταματάει τους θεσμικούς μας παράγοντες όταν πρόκειται να έχουν πολιτικά οφέλη από την συνεργασία με την μειονότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν σταμάτησαν να είναι αντίθετοι ακόμη και με την πολιτική βούληση και να ταυτίζονται με εξτρεμιστικούς κύκλους (ψευτομουφτήδες κλπ). Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν αντίθετοι ακόμη και τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ σε σοβαρά θέματα της κεντρικής εξουσίας (υπόθεση Ευρωεκλογών κλπ). Δεν θα μπορούσαν να είναι τώρα σε διαφορετικό μήκος κύματος αφού η ψήφιση του αυτοδιοικητικού νόμου μπορεί να σημάνει το τέλος της πολιτικής τους καριέρας. Το σχέδιο στήθηκε και ικανοποίησε απόλυτα τους μειονοτικούς κύκλους που πανηγύριζαν για την επιτυχία των σκοπών τους λέγοντας ότι πέτυχαν το αποτέλεσμα αυτό μετά από διαβούλευση (με ποιους είναι φανερό).

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Ντόλιος σε πρόσφατη συνέντευξη σε κεντρικό κανάλι ισχυρίστηκε ότι η χωροταξική κατανομή των Δήμων της Ροδόπης αποφασίστηκε μετά από διαβούλευση, χωρίς να εξηγήσει με ποιους διαβουλεύτηκε και συναποφάσισε. Την ίδια ώρα δεν μπόρεσε επίσης να απαντήσει, κατά τη διάρκεια εκπομπής την Κυριακή το πρωί, σε δημοσιογράφο που κατάγεται από την Ξάνθη πως έγινε και με ποια κριτήρια η κατανομή των Δήμων στη γειτονική Ξάνθη με μοναδικό σκοπό να ωφεληθεί ο εκλεκτός του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ξυνίδης δήμαρχος Χατζηευαγγέλου, εκλεκτός κι αυτός των μειονοτικών κύκλων.

Δηλαδή στις αποφάσεις των υπευθύνων για τον «Καλλικράτη» σοβαρό ρολό έπαιξε η φιλική σχέση με ντόπιους κομματικούς παράγοντες που προσπάθησαν να διαφυλάξουν τα κεκτημένα.

Οι Δήμοι της Ροδόπης σύμφωνα με τον «Καλλικράτη»

1. Δήμος Κομοτηνής με έδρα την Κομοτηνή αποτελούμενος από τους δήμους α. Αιγείρου β. Κομοτηνής και γ. Νέου Σιδηροχωρίου, οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Ιάσμου με έδρα τον Ίασμο αποτελούμενος από τους δήμους α. Ιάσμου β. Σώστου και την κοινότητα Αμαξάδων, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Σαπών με έδρα τις Σάπες αποτελούμενος από τους δήμους α. Μαρωνείας και β. Σαπών, οι οποίοι καταργούνται.
4. Δήμος Αρριανών με έδρα τη Φιλλύρα αποτελούμενος από τους δήμους α. Αρριανών β. Φιλλύρας και τις κοινότητες α. Κέχρου β. Οργάνης, οι οποίοι καταργούνται.

Δημήτρης Κοτσάκης : «Θα δουλέψουμε συλλογικά ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή και ασφαλής»

Ο Δήμαρχος Κομοτηναίων κ.Δημήτρης Κοτσάκης για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και την νέα διοικητική μεταρρύθμιση προέβη στην ακόλουθη δήλωση :

«Ο Δήμος Κομοτηνής διαθέτοντας τις δομές και τις διαδικασίες, και εφαρμόζοντας δημοτικές πολιτικές που τα τελευταία χρόνια τον έφεραν στην πρωτοπορία σε ολόκληρη τη χώρα, είναι έτοιμος να επεκτείνει με ομαλότητα και ασφάλεια τις υπηρεσίες και τις πολιτικές του για τους νέους του Δημότες.

Ως Δήμαρχος Κομοτηνής, με την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των συμπολιτών που φιλοδοξώ να έχω στις εκλογές του Νοεμβρίου, έχω στην ευθύνη μου μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 από το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Κομοτηνής έως το μικρότερο οικισμό και την πιο απομακρυσμένη γειτονιά.

Άλλωστε ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» συνιστά ένα βήμα δημοκρατίας, είναι ένας θεμέλιος λίθος της νέας αρχιτεκτονικής της χώρας. Η ίδρυση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης ενισχύουν τη συμμετοχή, ενδυναμώνουν τον έλεγχο, αποκεντρώνουν την εξουσία, αναβαθμίζουν τα δικαιώματα του «εκλέγειν και του εκλέγεσθαι».

Η αρχή θα γίνει με την ψήφιση του Νόμου. Είναι όμως μόνο η αρχή. Η ορθή και άμεση εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και κυρίως η οικονομική αυτοτέλεια της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης απαιτούν γενναίες αποφάσεις από την κεντρική κυβέρνηση και διοίκηση.

Όμως η ευθύνη επιμερίζεται και σε εμάς, πολίτες και αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Ο νέος Δήμος Κομοτηνής είναι μια πραγματικότητα την οποία καλούμαστε όχι απλώς να διαχειριστούμε αλλά να της δώσουμε ένα περιεχόμενο που θα εγγυάται την ευημερία των πολλών, όλων των πολιτών.

Πέρα και έξω από μικροπολιτικά συμφέροντα, από κομματικές ταυτότητες, μας ενώνει ο Νέος Δήμος Κομοτηνής, μας ενώνει το καθήκον και η υποχρέωση να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα αγκαλιάζει όλους του Δημότες, όλους μας. Ας προχωρήσουμε όλοι μαζί στο δρόμο της πολιτικής συμμετοχής, της κοινωνικής ευημερίας και της οικονομικής ανάπτυξης, ενωμένοι και αποφασισμένοι να πετύχουμε».

«Καλωσορίζω λοιπόν σήμερα ως πολίτες του Δήμου Κομοτηνής τους συμπολίτες των Δήμων Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου. Τους διαβεβαιώνω ότι από σήμερα, όλοι δουλεύουμε συλλογικά και αποτελεσματικά ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή και ασφαλής».

Ευριπίδης Στυλιανίδης : «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για ακόμα μια φορά αγνόησε την ετυμηγορία της τοπικής κοινωνίας»

«Η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται τόσο πρόχειρα και θα έπρεπε να συνδέεται απόλυτα με την αναπτυξιακή προοπτική της Ελληνικής Περιφέρειας.

Απαιτεί νέους πόρους, που δεν υπάρχουν, οι οποίοι ξεπερνούν τα 4 δις, όπως ισχυρίζεται η ΚΕΔΚΕ και δεν μειώνει το κόστος λειτουργίας των ΟΤΑ στο 1,5 δις όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση.

Είναι απαράδεκτο η χωροταξική κατανομή των νέων Δήμων να μην είναι προϊόν συναίνεσης αλλά μονομερής κομματική απόφαση με κριτήριο όχι την αναπτυξιακή φυσιογνωμία των καινούργιων ΟΤΑ, αλλά το άθροισμα ψήφων, την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων και την προώθηση σκοπιμοτήτων, που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας. Αυτή η νοοτροπία δυστυχώς επικράτησε στη Θράκη και στη Ροδόπη. Συγκεκριμένα:

1ον Δεν ρωτήθηκαν οι βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ούτε η τοπική κοινωνία.

2ον Υποβαθμίζεται σοβαρότατα η περιοχή του Ιάσμου η οποία είναι νευραλγική, όσον αφορά την αναπτυξιακή προοπτική του Νομού Ροδόπης λόγω του φράγματος, των βιοτόπων και του επικείμενου εμπορικού κέντρου.

3ον Απονευρώνεται ο ιστορικός Δήμος Μαρώνειας διότι παύει να είναι έδρα Δήμου αλλά και διότι συνδέεται με έναν Δήμο ο οποίος έχει τελείως διαφορετική αναπτυξιακή φυσιογνωμία.

4ον Υποβαθμίζεται ο ρόλος των Σαπών, που θα έπρεπε δικαιωματικά να συνδέονται με την πρωτεύουσα του Νομού.

Το σχέδιο Καλλικράτης όπως εφαρμόζεται στο Νομό Ροδόπης δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ούτε υιοθετεί μια σύγχρονη αναπτυξιακή λογική για τους καινούργιους ΟΤΑ που προκύπτουν.

Όπως δημόσια δήλωσα, η νέα Δομή θα έπρεπε να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε:

α) Να ενιαιοποιείται η παράκτια ζώνη, που βασίζει τη δυναμική της στον παραθεριστικό τουρισμό, την αλιεία, την αξιοποίηση των βιοτόπων και την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων.

β) Να ενιαιοποιείται ο άξονας της Εγνατίας όπου θα εδράζεται ο Μητροπολιτικός Δήμος της Διοικητικής Πρωτεύουσας συμπεριλαμβάνοντας τον Ίασμο και τις Σάπες.

Ο Δήμος αυτός θα βασίζει την ανάπτυξη του ως διοικητικό κέντρο στην αξιοποίηση του Δ.Π.Θ. και της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες, στην ανάπτυξη της ΒΙΠΕ στην Κομοτηνή, του ΒΙΟΠΑ στις Σάπες και του εμπορικού και εμπορευματικού κέντρου στον Ίασμο καθώς και στην ολοκλήρωση των έργων υδροοικονομίας, που στηρίζουν το αγροτικό εισόδημα όπως τα φράγματα Ιάσμου, Συμβόλων στην Κομοτηνή και Ιασίου στις Σάπες. Ο Δήμος της Πρωτεύουσας θα είχε και δυνατότητα ανάπτυξης διασυνοριακών συνεργασιών κρατώντας στην Επικράτεια του το νέο κάθετο άξονα.

γ) Τέλος η δημιουργία ενός ημιορεινού και ορεινού μειονοτικού Δήμου, που θα συμπεριελάμβανε τους Αμαξάδες, το Σώστη, τη Φιλλύρα, τα Αρριανά, τον Κέχρο και την Οργάνη θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την πλήρη αξιοποίηση του ορεινού όγκου π.χ. αγροτουρισμός, προώθηση καπνών, εναλλακτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, αιολικά πάρκα, ανάπτυξη ορεινού οριζόντιου οδικού άξονα, διασυνοριακές συνεργασίες, κ.α.

Με την πρόταση μας θα υπήρχε αναλογική εκπροσώπηση Χριστιανών (Παράκτιος και Μητροπολιτικός Δήμος) και Μουσουλμάνων (ημιορεινός-ορεινός Δήμος) και κάθε ΟΤΑ θα είχε ξεκάθαρη αναπτυξιακή φυσιογνωμία και προοπτική.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για ακόμη μία φορά μας αγνόησε αδιαφορώντας για την ετυμηγορία της τοπικής κοινωνίας. Εύχομαι ο τόπος μας να μην πληρώσει ακριβά αυτές τις ανεύθυνες επιλογές».

Read more...

Θα απαιτήσουν αλλαγές στα βιβλία;


Ο τουρκικός Τύπος γράφει ότι τον Τούρκο πρωθυπουργό θα συνοδεύει στην Αθήνα στις 14 Μαΐου και η υπουργός Παιδείας Νιμέτ Τσουμπουκτσού, η οποία θα ζητήσει από τον Έλληνα ομόλογό της απάλειψη των εχθρικών αναφορών κατά της Τουρκίας στα ελληνικά σχολικά βιβλία. Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι, εδώ και τρία χρόνια, το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας εργάζεται για την απάλειψη αρνητικών αναφορών στα τουρκικά σχολικά βιβλία που αφορούν τους Ρωμιούς και τους Αρμενίους.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά θα ζητήσει την υπογραφή συμφωνίας στον τομέα της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αναμένεται να προσδιοριστούν αναφορές οι οποίες θα ενισχύσουν την αμοιβαία αντίληψη μεταξύ των δύο χωρών, μέσα από τα σχολικά βιβλία του δημοτικού και της μέσης εκπαίδευσης.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι τα βήματα τα οποία θα πραγματοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή θα έχουν ως στόχο να διευκολύνουν το διάλογο μεταξύ των επόμενων γενεών.

Read more...

Τριανδρία δημοτικών αρχόντων απολάμβανε τον καφέ της με τον ψευτομουφτή Ιμπράμ Σερήφ…


Ήταν οι Δημήτρης Κοτσάκης, Κώστας Ναλμπάντης, Γιάννης Μουρτίδης στην αυλή του καταργημένου συλλόγου της «τουρκικής νεολαίας» Κομοτηνής

Πόσο αξίζει τελικά η μειονοτική ψήφος;

Δεν μπορούσαν να καλέσουν τους Τούρκους δημάρχους στο τουριστικό περίπτερο Νυμφαίας για καφέ και πήγαν να νομιμοποιήσουν τον χώρο της νεολαίας, ενός συλλόγου που παλεύει να νομιμοποιηθεί


Είναι η δεύτερη φορά σε ελάχιστες μέρες που ο κ. δήμαρχος περνά το κατώφλι της καταργημένης «τουρκικής» νεολαίας Κομοτηνής και πίνει το καφεδάκι του στα σκιερά δένδρα της αυλής αυτή την φορά με ομόλογους δημάρχους αλλά και με την παρέα του ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπράμ Σερήφ. Το ερώτημα που γεννιέται γ’ αυτή την αφύσικη συμπεριφορά της τριανδρίας των δημοτικών μας αρχόντων που έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα είναι αλήθεια τι τους κάνει να έχουν αυτή την ενδοτική συμπεριφορά.

Θυμίζουμε ότι ούτε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δεν πέρασε το κατώφλι της νεολαίας αν και του είχαν ετοιμάσει ολόκληρη υποδοχή για να μην δυσαρεστήσει την ελληνική πλευρά ξέροντας το θέμα που παραμένει ανοικτό και τώρα οι αιρετοί μας άρχοντες άρχισαν να μπαινοβγαίνουν νομιμοποιώντας με την παρουσία τους την υπόστασή της. Κάτι που εναγωνίως θελαν όλοι αυτοί οι θερμοκέφαλοι κύριοι.

Τα πρώτα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα είναι:
Αλήθεια πόσο κοστίζει η μειονοτική ψήφος;
Ως πότε θα εξαρτάμε την υπόστασή μας από αυτήν;
Γιατί οι κύριοι Δημήτρης Κοτσάκης, Γιάννης Μουρτίδης, Κώστας Ναλμπάντης δεν προσκάλεσαν τους ομολόγους τους Τούρκους δημάρχους στο δημοτικό περίπτερο της Νυμφαίας να τους προσφέρουν καφέ με θέα και στριμώχτηκαν στην αυλή της νεολαίας με περίεργους συνδαιτημόνες;
Που στοχεύει ο εναγκαλισμός τέτοιων εξωθεσμικών προσώπων;
Πως αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους ως πρώτοι πολίτες όταν με την συμπεριφορά τους αυτή προκαλούν το κοινό αίσθημα;

Read more...

ΡΩΣΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν σε όλες τις λεπτομέρειες και τους εμπορικούς όρους, για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, όπως δήλωσε, σήμερα, Σάββατο, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Σεργκέι Σμάτκο. «Οι αρχές της πυρηνικής κατασκευής σταθμού ηλεκτροπαραγωγής έχουν συμφωνηθεί. Ορίσαμε όλους τους βασικούς εμπορικούς όρους," δήλωσε ο Σμάτκο σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Cihan NA, προσθέτοντας ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από το NPP, επίσης, έχει συμφωνηθεί, αλλά είναι πρόωρο να το αποκαλύψει.

Η μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας αναμένεται να κατασκευαστεί κοντά στο λιμάνι της Μερσίνας της Μεσογείου στην περιοχή Ακούγιου, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2016-2019 και θα περιλαμβάνει τέσσερις πυρηνικές μονάδες. "Αναμένουμε ότι οι βασικές λεπτομέρειες θα υπογραφούν το συντομότερο δυνατό και η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα αρχίσει», δήλωσε, σχετικά, ο Σμάτκο.

Read more...

AΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε, το Σάββατο, το νομοσχέδιο που προώθησε η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο νόμος που προβλέπει τον περιορισμό των εξουσιών του στρατού και των δικαστικών αρχών θα προωθηθεί τώρα στον πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και, αφού αυτός τον υπογράψει, το δημοψήφισμα μπορεί να διενεργηθεί μέσα σε 60 ημέρες.

Η αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να εμποδίσει το δημοψήφισμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Ο Τουρκικός στρατός κρύβει τις απώλεις του στο Κουρδιστάν


Ο τουρκικός στρατός κρύβεται απώλειες απο την σύγκρουση στο χωριό Dağlıca.Ο HPG ανακοίνωσε ότι κατά την διάρκεια των συγκρούσεων μαχητών του με τον τουρκικό στρατό 15 τούρκοι στρατιώτες έχασαν την ζωή τους και 2 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν τα στοιχεία των οποίων θα ανακοινωθούν αργότερα (κάτι που αποτελεί πάγια τακτική του).Απο την πλευρά του ο τουρκικός στρατός ενώ δημοσιεύει φωτογραφίες απο όπλα και πυρομαχικά των μαχητών του HPG που ανακάλυψε σε κρύπτες, δεν δίνει κανένα νεώτερο στοιχείο για τους νεκρούς Κούρδους μαχητές

Η σύγκρουση τουρκικού στρατού και ανταρτών έγινε σε τρία διαφορετικά σημεία και στις δύο πλευρές των συνόρων και αυτό το στοιχείο δείχνει τον διασυνοριακό χαρακτήρα της τουρκικής επέμβασης.Οι συγκρούσεις έγιναν μεταξύ 6 και 7 Μαίου.Αγνωστος είναι και ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών που τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Απο την πλευρά τους τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός τούρκου


Σε πληροφορίες που αναφέρει σε δημοσιεύμα της η Daily News, στις συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγει ο τουρκικός στρατό στην Τουντσελί οι βόμβες που ρ'ιφθησαν απο τα τουρκικά ελικόπτερα έχουν μεγάλη ομοιότητα με αυτές (βόμβες λευκού φωσφόρου) που χρησιμοποίησε ο Ισραηλινός στρατός κατά την στρατιωτική επιχείρηση με το κωδικό όνομα "Συμπαγές Μολύβι" στην Γάζα.

Read more...

Με επισημότητα στην Ανδριανούπολη ο ψευδομουφτής Μετέ


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της μειονοτικής εφημερίδας Κομοτηνής «Μπιρλίκ» μαθαίνουμε ότι πρόεδροι άτυπων οργάνων και άνθρωποι με κίβδηλες ιδιότητες περιοδεύον στην Τουρκία ως εκπρόσωποι της μειονότητας και κάνουν επίσημες συναντήσεις με φορείς και πανεπιστημιακούς. Μια τέτοια είδηση ανέφερε ότι ο πρόεδρος της άτυπης συμβουλευτικής επιτροπής της μειονότητας της Δυτικής Θράκης και ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, στις 30 Απριλίου επισκέφτηκε την Ανδριανούπολη ως καλεσμένος των φοιτητών Δ. Θράκης της Ανδριανούπολης, και είχε μια σειρά από συναντήσεις. Το ότι ο κ. Μετέ προβαίνει σε αντιποίηση αρχής επικαλούμενος μια ιδιότητα που δεν έχει στην Ελλάδα είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, αφού ο άνθρωπος κινείται στο απυρόβλητο κάνοντας ότι θέλει χωρίς να λογοδοτεί στην ελληνική πολιτεία η οποία περί άλλων τυρβάζει.

Η τουρκόφωνη εφημερίδα της Κομοτηνής είναι σαφέστατη στο ρεπορτάζ της που αναφέρει ότι: «Ο Μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε επισκέφτηκε πρώτα το νομάρχη Αδριανούπολης Μουσταφά Μπουγιούκ στο γραφείο του. Στα πλαίσια της επίσκεψης αβροφροσύνης, υπήρξε αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων. Ο μουφτής Μέτε ακολούθως επισκέφτηκε τον μουφτή Ανδριανούπολης Ομέρ Ταστσίολουνού. Μετά την συνάντηση στο γραφείο του οι δύο μουφτήδες πήγαν στο τζαμί Σελιμιέ. Εκεί ο μουφτής Μέτε κήρυξε στο Σελιμιέ τζαμί και το κήρυγμα του μεταδόθηκε ζωντανά στα 125 τζαμιά της περιοχής Ανδριανούπολης. Τέλος ο «μουφτής Ξάνθης Μέτε συμμετείχε στο μεβλίτ που είχαν οργανώσει στο τζαμί Üç Şerefeli οι τελειόφοιτοι του Παιδαγωγικού τμήματος του πανεπιστημίου Θράκης - Ανδριανούπολης. Ο Μέτε στην ομιλία του συνεχάρη τους φοιτητές για την διοργάνωση τέτοιων σημαντικών εκδηλώσεων. Ο πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, συναντήθηκε με τον έπαρχο Ανδριανούπολης Αχμέτ Τσετίν, με τον διευθυντή περιβάλλοντος και δασών Μουχάμετ Μπουλμπούλ και με τον πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης του κόμματος ΑΚ Μουζντάτ Καφέ».

Τί άλλο παραπάνω να κάνει ο άνθρωπος στη γειτονική χώρα που σπεύδει να τον νομιμοποιήσει, αφού αυτοβαφτίστηκε μουφτής και πες - πες θα το πιστέψουμε κι εμείς.

O Xρόνος

Read more...

Η ΑΘΗΝΑ ΠΕΡΑ ΑΡΜΕΝΙΖΕΙ… «Αυτή η γιορτή είναι τουρκική και είναι δική μας γιορτή», είπε ο ψευτομουφτής Ξάνθης χθες στις Θέρμες.


Δεν έχουν εδώ μέσα καμιά δουλειά οι χριστιανοί αυτοί έχουν τις δικές τους γιορτές είπε σ’ ένα παραλήρημα ανθελληνισμού με τις ευλογίες του Τούρκου προξένου που παρίστατο.
Μια ανθοδέσμη από ένα νεολαίο που φορούσε κόκκινη μπλούζα κι έγραφε «Τουρκία», παρέλαβε ο Τούρκος πρόξενος που χαιρέτησε τους κατοίκους των Θερμών.
Οι γιορτές της Άνοιξης το Εντερλέζι γιορτάστηκαν και στις ορεινές Θέρμες όπου έσπευσε και ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας που έχει ένα αυξημένο πρόγραμμα αυτό το διάστημα αλλά δεν φείδεται κόπου όπως φαίνεται.

Εκεί 15χρονος νεολαίος τον υποδέχθηκε καλωσορίζοντας τον του πρόσφερε μια ανθοδέσμη με τριαντάφυλλα φορώντας μια κατακόκκινη μπλούζα που έγραφες «Τουρκία». Ο γενικός κ. Σαρνίτς ήταν διακριτικός στην ομιλία του αφού την σκυτάλη για να πει αυτά που έπρεπε πήρε ο ψευτομουφτής Ξάνθης ο οποίος αναγορεύθηκε σε θρησκευτικοπολιτική προσωπικότητα. Ο Αχμέτ Μετέ διευκρίνισε: «Αυτή η γιορτή είναι δική μας, είναι τουρκική γιορτή. Οι χριστιανοί δεν έχουν καμιά θέση ανάμεσά μας, αυτοί έχουν τις δικές τους γιορτές».

Read more...

Έν Αμύνη…


ΤΕΛΙΚΑ, φαίνεται η κρίση, για να μην πούμε τίποτε άλλο, μας χτύπησε στο κεφάλι.
Από τη μία έχουμε τον νομάρχη Χίου να μη βλέπει κανένα πρόβλημα, ακόμη και σε περίπτωση που στα νησιά εγκατασταθούν ως μόνιμοι κάτοικοι οι Τούρκοι, όπως απεκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το Defencenet.
Απο την άλλη, Έλληνας δήμαρχος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να δηλώνει ότι τελικά δεν τρέχει και τίποτε, δημοκρατία έχουμε, όταν κάτοικοι της Ελευσίνας τού κατήγγειλαν ότι οι έστησαν – τελείως ανενόχλητοι και φανερά – γραφεία, και δη σε ισόγειο το» Δήμου του, ώστε να μπορούν να βλέπουν όλοι τις γνωστές σημαίες τους με τα τρία αστροφέγγαρα.

Τούτο δε σε μία περιοχή, η οποία φιλοξενεί ήδη δύο τζαμιά.

□ ΣΤΑ BLOGS βλέπει κανείς να έχει πλημμυρίσει ο τόπος από βίντεο από διάφορες εκδηλώσεις των Τούρκων στη Θράκη, με τους εκπροσώπους των ελληνικών Αρχών και κομμάτων να συναγωνίζονται ο ένας τον άλλον με μία εμετική δουλικότητα έναντι του Τούρκου προξένου -και όχι μόνο- για το ποιος θα πει τα καλύτερα λόγια, τη στιγμή που όδευε για τις φυλακές ο Τούρκος «φωτογράφος» της μειονότητας που καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για κατασκοπία εις βάρος της Ελλάδος.
□ Σ ΤΙΣ 2 ΜΑΪΟΥ ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Λ Δρούτσας, απαντώντας σε ερώτημα που του τέθηκε από το ακροατήριο στο συνέδριο του «Economist», για το θέμα της αμοιβαίας μειώσεως των αμυντικών δαπανών από τις δύο πλευρές του Αιγαίου (το οποίο κατάφεραν να μας περάσουν τεχνηέντως οι Τούρκοι), απάντησε ότι «αυτό είναι το όραμα και ο υπέρτατος στόχος της εξωτερικής πολιτικής» της χώρας. Τελικά, αυτός δεν ξέρει καν σε ποία χώρα βρίσκεται και κυρίως με ποία χώρα συνομιλεί…
□ ΣΤΙΣ 3 ΜΑΪΟΥ είχαμε μία νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας ορισμένων ένστολων, στο Μοναστηράκι αυτή τη φορά, που ευτυχώς έγινε χωρίς παρατράγουδα. Το ευτύχημα ήταν ότι αυτή τη φορά δεν είχαμε καμία άστοχη δήλωση του ΥΕΘΑ κ. Βενιζέλου, που όμως θα πρέπει να προβληματισθεί σοβαρά με την κατάσταση που επικρατεί στο στράτευμα…
□ ΣΤΙΣ 4 ΜΑΪΟΥ είχαμε μία ακόμη προκλητική ενέργεια των Τούρκων, όταν σχηματισμός τους από 6 F-16 (από ένα σύνολο οχτώ) εισήλθε σε δεσμευμένη, λόγω ασκήσεως του Π.Ν., περιοχή και δεν απεχώρησε παρά μόνο, αφού ενεργοποιήθηκε η περίφημη «κόκκινη γραμμή» (δεν τη βαφτίσανε για πλάκα έτσι) μεταξύ Λάρισας και Εσκί Σεχίρ.
□ Μία ΜΙΚΡΗ επίδειξη «τσαμπουκά», έτσι για να μην ξεχνιόμαστε, λίγο πριν από την εδώ άφιξη του πρωθυπουργού Ερντογάν και της μισής περίπου κυβερνήσεώς του.
□ Από ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ εβδομάδα, όμως, μην ανησυχείτε, γιατί στοιχηματίζουμε ότι οι Τούρκοι θα φρονήσουν να δημιουργήσουν ένα τόσο θερμό κλίμα, που θα κάμψει τις αντιστάσεις και των πλέον δύσπιστων για τις αγνές και φιλικές προθέσεις των Τούρκων. Βάλτε και την κουστωδία των Τούρκων επιχειρηματιών που θα συνοδεύουν τον Τούρκο πρωθυπουργό, που αναμένεται να κλείσουν αρκετές δουλειές με τους ενδεείς και απελπισμένους δικούς μας, και, αν δεν μας πάρουν τα σώβρακα (μετά συγχωρήσεως βέβαια), να μη με λένε… στήλη.
□ Το ΜΟΝΟ ΠΑΡΗΓΟΡΟ που μάθαμε την περασμένη εβδομάδα ήταν ότι ο δραστήριος επιχειρησιακός υποδιοικητής της ΕΥΠ Φώτης Παπαγεωργίου κατάφερε αυτό που δεν είχε καταφέρει να κάνει κανένας από τους προκατόχους του και όλους τους προηγούμενους διοικητές της: να «μαντρώσει» συγκεκριμένο στέλεχος της υπηρεσίας του, οι πληροφορίες για την περίεργη δραστηριότητα του οποίου είχαν φτάσει στα αυτιά ακόμη και των πλέον άσχετων με την ΕΥΠ. Ένα σημαντικό βήμα για την εξυγίανση της ζωτικής αυτής υπηρεσίας, που ελπίζεται να βρει κάποτε τον δρόμο της…
ΠΗΓΗ : ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

Read more...

Συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. 40 – 40 τα ποσοστά και 20% ο …θείος Σαμ.


Του ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ
«Πίτα» 9 τρις εκατομμυρίων δολαρίων με… μπόλικο πετρέλαιο από τα βάθη του Αιγαίου ετοιμάζονται να απο­σπάσουν οι Τούρκοι υπό τις ευλογίες των Αμερικανών!
Από τη γιγαντιαία ατζέντα που απο­κάλυψε η «PRESS Time» ότι θα έχει η συνάντηση Γ. Παπανδρέου – Ερνιογάν στις 14 και 15 Μαΐου, ένα είναι το θέ­μα που θα ξεχωρίζει: Τα πετρέλαια στο Αιγαίο. Με την Ελλάδα να βρίσκεται πεσμένη στο καναβάτσο από τις συνέπειες της κρίσης, ο Τούρκος πρω­θυπουργός ουσιαστικά ζητάει να ανοί­ξουν οι πόρτες της χώρας μας για ιη γείτονα και να συνεκμεταλλευτούμε τον μαύρο χρυσό που κρύβει στα έγκα­τα του το Αιγαίο. Κάπως έτσι λύνειαι το θέμα της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων, τελειώνουν τα casus belli.Ίσως γι’ αυιό και οι συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν μιλάνε για «ιστορική επίσκεψη». Γι’ αυτους βέβαια.

Για εμάς όμως με τι γράμματα θα γραφτεί στην ιστορία:

Η φόρμουλα για τη συνεκμετάλ­λευση του πειρελαίου έχει ήδη βρε­θεί. 40% από τα έσοδα στην Ελλάδα. 40% στην Τουρκία και 20% σε ένα αμερικανικό κονσόρτσιουμ το οποίο μαζί μεΈλληνες εφοπλιστές θα ανα­λάβει την εξόρυξη του μαύρου χρυσού.’Εχουν μάλιστα αγοράσει ήδη τα πρώτα γεωτρύπανα.
Δεκαεπτά στον αριθμό. Σκοπός της συνάντησης Παπανδρέου – Ερντογάν είναι να δημι­ουργηθεί ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας αναμεσα στις δύο χώρες, το οποίο θα αναλάβει πρωτοβουλίες για μια ευρύτερη συνεργασία και να ανοί­ξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρ­κικές σχέχεις. Στο επίκεντρό της θα εί­ναι το πετρέλαιο.
Το πάγιο αίτημά τους.
Οπως παραδέχονται και οι δυο πλευρές η εκμειάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου στο Αιγαίο είναι ουσιαστικά το μεγάλο «αγκάθι» στις σχέ­σεις των δύο χωρων. Η πάγια απαίτη­ση της Τουρκίας τα τελευταία 35 χρό­νια είναι η συνεκμετάλλευση, με ιη χώρα μας να αρνείται σθεναρά, υπε­ρασπίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Τουρκία δεν είχε διστάσει να απειλήσει ακόμη και με πόλεμο αν η Ελλάδα επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όπως προβλέπει το Δί­καιο της Θάλασσας, γιατί αυτό θα της έδινε ουσιαστικά την αποκλειστικό­τητα εκμετάλλευσης στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου. Παράλληλα έθεσε σε λειτουργία ένα μακροχρόνιο σχέ­διο, με διαρκείς παραβιάσεις και κλιμακωτές αμφισβητήσεις της Ελληνικότητας του Αιγαίου.
Σήμερα με τα δημοσιονομικά προ­βλήματα να έχουν στραγγαλίσει τη χώ­ρα μας, θεωρούν ότι είναι πιο εύκολο να γίνουν υποχωρήσεις, για να πε­ράσουν συμφωνίες που να ακροβα­τούν στα όρια της «εθνικής συνείδη­σης» των Ελλήνων.
Ποιοι μένουν «απέξω»;
Για το «big deal» υπήρχαν προτά­σεις από εταιρείες της Γαλλίας, της Ρω­σίας και των ΗΠΑ. Οι δυο πρώτες, όμως «έμειναν απέξω» και όπως επι­βεβαιώνουν έγκυρες δημοσιογραφι­κές πληροφορίες, οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί. Απομένουν μόνο οι υπο­γραφές οι οποίες αναμένεται να πέσουν στη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθήνα, στις 14 και 15 Μαίου.
Το ραντεβού «έκλεισε» στην τηλε­φωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Ερντογάν στις 16 Απριλίου. Ο Ταγιπ Ερντογάν θα έρθει στη χώρα μας συνοδευόμενος από ένα επιτελείο 10 υπουργών για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, επικεντρωμένη στη συνεκμειάλλευση των κοιτασμάτων πετρε­λαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο Πέλιαγος. Αν ο Γιώργος Παπανδρέου πει «ναι», τότε η Τουρκία θα ανοίξει συνεργασία σε όλους τους άλλους τομείς. Η αξία των ενεργειακών αποθεμάτων εκτιμάται στα 9 τρις δολάρια.
Βρίσκονται όμως σε μεγάλο βάθος με αποτέλεσμα το κόστος εξόρυξης να εί­ναι μεγάλο και να απαιτούνται τεχνο­λογικά εξελιγμένα γεωτρύπανα. Μέ­χρι πριν από μερικά χρόνια, όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν χαμηλή, η εκ­μετάλλευση του πετρελαίου στο Αιγαίο ήταν ασύμφορη. Τώρα όμως που έχει ανέβει η παγκόσμια ζήτηση, λόγω και της ραγδαίας ανάπιυξης της Κίνας, η τιμή του κυμαίνεται σταθερά σε υψη­λά επίπεδα καθιστώντας την άντληση υδρογονανθράκων από μεγάλο βάθος πιο κερδοφόρα από ποτέ.
Έτσι αποφασίστηκε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο Αιγαίο να το αντλήσει ένα αμερικάνικο κονσόρτσιουμ σε συνεργασία με Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι θα προμηθεύσουν τα απαραίτητα για την εξόρυξη και την εκμετάλλευση πλοία. Τα έσοδα θα τα μοιραστούνε με τις δύο χώρες. Από 40% θα λάβουν η Ελλάδα και η Τουρκία, ενώ το υπόλοιπο 20% οι εταιρείες εκμετάλλευσης.

Εφημερίδα: “PRESS TIME”

Read more...

Mπεντίτ: "Η προσέγγιση της Τουρκίας στην Ευρώπη θα μειώσει τις εξοπλιστικές δαπάνες στην Ελλάδα"


Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Κον-Μπεντίτ πρότεινε σήμερα στον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, να "μελετήσει" το ενδεχόμενο της προσέγγισης της Τουρκίας στην Ευρώπη, ούτως ώστε να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας. Ερωτώμενος από το ραδιοφωνικό σταθμό France Info ο ηγέτης των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο υπενθύμισε ότι οι Πράσινοι έχουν ζητήσει να υπάρξει μια "ειρηνευτική πρωτοβουλία" της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία.


"Ίσως ο Νικολά Σαρκοζί θα έπρεπε να το σκεφτεί... Αν υπάρξει προσέγγιση της Τουρκίας στην Ευρώπη και αφοπλισμός ο ελληνικός προϋπολογισμός θα ανακουφιστεί, ο τουρκικός προϋπολογισμός θα ανακουφιστεί", υποστήριξε, ευχόμενος να μειωθούν οι πωλήσεις όπλων και στις δύο χώρες.

Ο Κον-Μπεντίτ επανήλθε επίσης στις δηλώσεις που είχε κάνει την Παρασκευή, σύμφωνα με τις οποίες ο Σαρκοζί και ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν έθεσαν ως προϋπόθεση για να χορηγήσουν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα να σεβαστεί η Αθήνα τα εξοπλιστικά συμβόλαια που έχει υπογράψει με το Παρίσι. "Το λέω εδώ και έξι εβδομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!" τόνισε, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει συνάψει συμβόλαια "για γαλλικές φρεγάτες και ελικόπτερα, για γαλλογερμανικά αεροσκάφη, για γερμανικά υποβρύχια και άλλα όπλα που προέρχονται από την Ευρώπη, όπως από την Ολλανδία".

"Αν συζητάμε για το πώς θα αδυνατίσουμε το μαμούθ στην Ελλάδα, να μιλάμε για όλα! Να τα βάζουμε όλα στο τραπέζι! Γιατί να βάζουμε στο τραπέζι μόνο τις συντάξεις των ανθρώπων που βγάζουν 800 ή 900 ευρώ και όχι όλους αυτούς τους προϋπολογισμούς;", πρόσθεσε, επικρίνοντας την Αθήνα όχι μόνο για τα ποσά που δίνει για εξοπλισμούς αλλά για όσα δίνει στην εκκλησία. "Περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ του ελληνικού προϋπολογισμού πηγαίνουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία", διαβεβαίωσε.

Read more...

Στις 26 Μάιου ξεκινάνε οι συνομιλίες για το Κυπριακό


Οι συνομιλίες για τη λύση στο Κυπριακό, οι οποίες είχαν διακοπεί λόγω των εκλογών στην Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, θα συνεχιστούν από τις 26 Μάιου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, η συνάντηση στις 26 Μάιου θα πραγματοποιηθεί στην ενδιάμεση ζώνη.

Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι οι λεπτομέρειες της απόφασης που λήφθηκε μετά από τις συνομιλίες που έκανε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, με τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ Derviş Eroğlu και των Ρωμιοκύπριο ηγέτη Δημήτρη Χριστόφια, θα ανακοινωθούν στον τύπο αργότερα.

Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2008, μεταξύ του πρώην Προέδρου Mehmet Ali Talat και του Ρωμιοκύπριου ηγέτη Δημήτρη Χριστόφια, είχαν διακοπεί στις 30 Μαρτίου λόγω των προεδρικών εκλογών στην ΤΔΒΚ.

Στο διάστημα αυτό, ο Talat και ο Χριστόφιας πραγματοποίησαν 71 συναντήσεις.

Read more...

Τουρκικός Τύπος 07.05.2010


Η εφημερίδα Star στην είδηση της με τον τίτλο «336 ΝΑΙ για τη μεταρρύθμιση» αποδίδει μέρος στις συζητήσεις περί συνταγματικής μεταρρύθμισης που συνεχίσθηκαν μέχρι αργά χτες το βράδυ. Στην είδηση αυτή διαβάζουμε ότι οι βουλευτές κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στην ολομέλεια της ΜΕΤ ολοκλήρωσαν τις εργασίες για το νομοσχέδιο που προώθησε η κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία είναι η ευρύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

«Το Καραμπάχ, στην ατζέντα της συνάντησης με τον Μεντβέντεφ» τιτλοφορεί είδηση της εφημερίδας Cumhuriyet αναφορικά με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην τουρκική πρωτεύουσα την προσεχή εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Στην ίδια είδηση διαβάζουμε ότι στο πλαίσιο των συνομιλιών του Ρώσου προέδρου στην Τουρκία θα συζητηθούν θέματα ενέργειας και η διαφωνία ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία. Η Cumhuriyet μας ενημερώνει επίσης ότι σε ανακοίνωση που έγινε από το Κρεμλίνο αναφορικά με την επίσκεψη Μεντβέντεφ υπογραμμίσθηκε πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan και ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβένετεφ θα προεδρεύσουν σε Συνεδρίαση Υψηλόβαθμης Συνεργασίας.

Περνάμε στην εφημερίδα Yeni Şafak όπου σε είδηση για τις βουλευτικές εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, διαβάζουμε πως οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για τις κρίσιμες εκλογές μετά από διακυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος που συνεχίσθηκε επί 13 χρόνια. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις και πολιτικούς αναλυτές από την άλλη δεν πρόκειται να βγει αυτοδυναμία από τις κάλπες.

Στην εφημερίδα Zaman διαβάζουμε ότι δημοσιεύθηκε το τελικό πόρισμα αναφορικά με τη συντριβή επιβατικού αεροσκάφους των Τουρκικών Αερογραμμών τύπου Μπόινγκ 737-800 στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας στις 25 Φεβρουαρίου 2009. Ως αιτίες συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους στο σχετικό πόρισμα αναφέρονται, βλάβη στο αλτίμετρο και ελλιπής ενημέρωση του κόκπιτ από τον πύργο ελέγχου με αποτέλεσμα και οι πιλότοι να μην μπορέσουν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη επικοινωνία με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Σε είδηση οικονομικού περιεχομένου της εφημερίδας Sabah κινεί την προσοχή είδηση με τίτλο « και τώρα απειλούνται οι τράπεζες στην Ευρώπη» όπου διαβάζουμε ότι έπειτα από την έγκριση του πακέτου οικονομικών μέτρων στην Ελλάδα με 172 ψήφους, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εκτιμά ότι η κρίση των ελλειμμάτων στην Ελλάδα μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως Αγγλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία και η ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι δεν σκέφτονται απευθείας αγορά ομολόγων από τις χώρες της Ευρωζώνης, ήταν δύο εξελίξεις που συγκλόνισαν τις αγορές με αποτέλεσμα να πέσει στο κατώτερο επίπεδο των τελευταίων μηνών η ισοτιμία Ευρώ / δολαρίου.

Η εφημερίδα Milliyet από την άλλη στην είδηση της για το ίδιο θέμα προτιμά τον τίτλο «Μαύρη Πέμπτη». Σύμφωνα με την είδηση αυτή η χτεσινή πτώση κατά 9.2 % στο Χρηματιστήριο των ΗΠΑ μέσα σε μισή ώρα μόνο προκάλεσε πανικό στις διεθνείς αγορές. Ως αφορμή των πωλήσεων στο αμερικανικό χρηματιστήριο παρουσιάζονται οι ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως στην κατακόρυφη πτώση διαδραμάτισε ρόλο και ένα τεχνικό πρόβλημα.

Ολοκληρώνουμε τη σύντομη επισκόπηση του τουρκικού τύπου με μια είδηση από τον πολιτιστικό χώρο. Η Cumhuriyet μας ενημερώνει ότι η όμορφη İstanbul θα προβληθεί με 41 φωτογραφίες στο κτίριο Μπερλεμόντ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Read more...

Σκάνδαλο στην Τουρκία με ερωτικό βίντεο πολιτικού


Όλα τα είχε η Τουρκία το ερωτικό σκάνδαλο της έλειπε. Η κοινή γνώμη της Τουρκίας σοκάρεται,με τη δημοσιοποίηση μέσω του διαδικτύου video που καταγράφει τις ιδιωτικές ερωτικές στιγμές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ρεπουμπλικανικού κεμαλικού κόμματος, Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Η καταγραφή των σκηνών έγινε με κρυφή κάμερα και, προφανώς, αποτελεί προϊόν παγίδευσης του πολιτικού της Τουρκίας με σαφή πρόθεση τη διαπόμπευσή του εν μέσω πολιτικής κρίσης, όπου ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να επιβάλει την πολιτική του κυριαρχία επί των υπολειμμάτων του κεμαλικού καθεστώτος.

Στο μεταξύ η εικονιζόμενη ερωτική παρτενέρ του προέδρου είναι σύζυγος βουλευτή του κόμματός του.
Το ζήτημα που απασχολεί εδώ και λίγες ώρες τη γειτονική χώρα δεν είναι μόνο αυτό της διαπόμπευσης ενός πολιτικού αρχηγού, αλλά και η ίδια η υποκλοπή που, στο πλαίσιο του τουρκικού κράτους, είναι αδύνατο να έχει συμβεί χωρίς τη σύμπραξη συγκεκριμένων τομέων των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας.
Στους τομείς αυτούς, εδώ και μήνες, και κυρίως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου «Βαριοπούλα», έχει καταγραφεί ευρεία εσωτερική ρήξη, με την αστυνομία και την κρατική ασφάλεια να περνούν στον έλεγχο της κυβέρνησης, την αντικατασκοπεία στρατού να παραμένει στον έλεγχο των στρατιωτικών και την υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) να είναι μοιρασμένη ανάλογα τα στελέχη και τις περιοχές.
Η έκθεση του Μπαϊκάλ στην κοινή γνώμη με αυτόν τον τρόπο προκαλεί το υπερβολικά συντηρητικό κοινό αίσθημα περί ηθικής που επικρατεί στη γειτονική χώρα και, προφανώς, ενισχύει τους ισλαμιστές, οι οποίοι την τελευταία δεκαετία έχουν επιβάλει καθεστώς απολύτου ελέγχου σε ό,τι αφορά στα ερωτικά ζητήματα.
Προσφάτως, οι ανώτατες δικαστικές Αρχές καταδίκασαν την εξωσωματική γονιμοποίηση με πρώτα θύματα τις γυναίκες που κατέφυγαν σε αυτή τη μέθοδο, ενώ με ειδικό διάταγμα καταδιώκονται οι άνδρες δότες στο εξωτερικό της χώρας (δεν υπάρχουν τράπεζες σπέρματος στην Τουρκία) έστω και αν αυτοί φέρουν απλώς κωδική ονομασία.
Προς επίρρωση όλων των παραπάνω, επισημαίνεται ότι το επίμαχο video μεταδόθηκε αρχικά από site ισλαμικής εφημερίδας και στη συνέχεια από το You Tube.

Read more...

ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ… Τουρκοποιημένο εντερλέζι στο Μέγα Πιστό


«Η γλώσσα που γνωρίζω και μιλάω είναι η τουρκική, αυτήν γνωρίζετε και μιλάτε κι εσείς δεν χρειάζεται να μεταφράζει κανείς τα λεγόμενά μου», με αυτή την φράση ο νομαρχιακός σύμβουλος Μεχμέτ Δεβετζήογλου έκοψε την μετάφραση στα ελληνικά που γινόταν για τις παριστάμενες ελληνικές αρχές. Από αμηχανία, από έλλειψη κατανόησης του τι είπε ακριβώς, πάντως για άγνωστο λόγο ο αντινομάρχης Κώστας Κατσιμίγας τον χειροκρότησε…

Αλώνισε κι αυτή την φορά σε Μέγα Πιστό, Θέρμες και Γλαύκη, ο Τούρκος Πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς δίνοντας το παρόν του στις γιορτές …έλευσης της Άνοιξης

Για την έλευση της άνοιξης το εντερλέζ που γίνεται σε «τουρκική» εκδοχή διαφοροποιημένο κατά μία ημέρα από την γιορτή των τσιγγάνων και των άλλων μειονοτικών ομάδων που το γιορτάζουν στην Θράκη, στην «τουρκική» του διάσταση, οργανώθηκε όπως και πέρυσι ο σχετικός γιορτασμός στο Μέγα Πιστό με την συμμετοχή του ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπράμ Σερήφ και του πρόξενου της Τουρκίας στην πόλη μας Μουσταφά Σαρνίτς.

Είναι ακατανόητο για πιο λόγο μετέχουν οι ελληνικές αρχές σε τέτοια καλέσματα όταν υπάρχει και πλήρης απαξίωση όπως αυτή που σημειώθηκε κατά τους χαιρετισμούς, όπου η πρόεδρος του συλλόγου ανέλαβε να μεταφράζει κάποιους σε περιλήψεις.
Όταν ανέβηκε στο βήμα ο νομαρχιακός σύμβουλος Μεχμέτ Δεβετζήογλου προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από τους προλαλήσαντες και να αποτρέψει το κλίμα της μετάφρασης γεγονός που το κατάφερε αν και την εκδήλωση τιμούσε με την παρουσία του ο αντινομάρχης Κώστας Κατσιμίγας.

«Η γλώσσα που γνωρίζω και μιλάω είναι η τουρκική, αυτήν γνωρίζετε και μιλάτε κι εσείς, δεν χρειάζεται να μεταφράζει κανείς τα λεγόμενά μου», με αυτή την φράση ο νομαρχιακός σύμβουλος Μεχμέτ Δεβετζήογλου έκοψε την μετάφραση στα ελληνικά που γινόταν για τις παριστάμενες ελληνικές αρχές.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον 500 άτομα, ενώ μοιραζόταν πιλάφι με βραστό κρέας, προσφορά του συλλόγου και υπήρχε άφθονο πολιτιστικό θέαμα από συλλόγους της περιοχής μας, από χορευτικό του υπό ίδρυση όπως λέχθηκε συλλόγου μουσουλμάνων νοτίου Έβρου. Προσπαθούν και εκεί να αποκτήσουν υπόσταση, αλλά και χορευτικού σχήματος που κλήθηκε από την Τουρκία. Στους επισήμους και η υποδιοικητής του νοσοκομείου Σιμπέλ Μουσταφάογλου, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι ενώ απουσίαζε ο δήμαρχος Σώστη.

Read more...

Αιματηρές μάχες μεταξύ του τουρκικού στρατού και PKK


Δύο τούρκοι στρατιώτεςκαι πέντε κούρδοι αντάρτες νεκροί, είναι ο απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων, που σημειώθηκαν σήμερα, μεταξύ του τουρκικού στρατού και των κούρδων ανταρτών στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τον Ιράκ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην επαρχία Χακάρι, όπου μία ομάδα ανταρτών από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) επιτέθηκε σε μία μικρή φρουρά κοντά στο χωριό Νταγκλίτσα.


Η μάχη ήταν πολύωρη και κατάτην διάρκειας της ένας ακόμη Τούρκος στρατιώτης τραυματίστηκε. Το χωριό αυτό ήταν τον Οκτώβριο του 2007 θέατρο μίας από τις αιματηρές επιθέσεις του PKK κατά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Τότε σκοτώθηκαν 12 και τραυματίστηκαν 17 στρατιώτες.

Η επίθεση εκείνη έγινε αιτία να ασκηθούν πιέσεις προς την κυβέρνηση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των στρατοπέδων του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/pkk_07.html#ixzz0nHVBveZv

Read more...

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΚΕΜΑΛΙΣΤΩΝ ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ


Κοινοβουλευτική στήριξη στο σχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης, με άξονα το δικαστικό σώμα, απέσπασε η κυβέρνηση Ερντογάν και πρόθεσή της είναι να πάει σε δημοψήφισμα. Στην αντίπερη όχθη, οι κεμαλιστές θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να "μπλοκάρουν" τον Ερντογάν, στηρίζοντας τη θέση τους ότι απειλείται ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση αναδιαρθρώνει το δικαστικό σώμα, καθιστά το στρατό υπόλογο σε πολιτικά δικαστήρια και κυρίως αλλάζει τον τρόπο διορισμού των ανώτερων δικαστικών λειτουργών δίνοντας στον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ μεγάλο ρόλο στην επιλογή τους.

Ο Ερντογάν, πάντως, τονίζει πως το όλο σχέδιο, πληροί τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη της Τουρκίας στους κόλπους της.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP