Σάββατο 8 Μαΐου 2010

«Γλωσσική και πολιτιστική γενοκτονία υφίστανται οι Πομάκοι της Θράκης»


Τη γλωσσική και πολιτιστική γενοκτονία που υφίστανται οι Πομάκοι της Θράκης κατήγγειλε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Ηλίας Πολατίδης, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή με θέμα : «Διαμαρτυρία Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης».

Σύμφωνα με τον κ. Πολατίδη, τα παιδιά των Πομάκων αναγκάζονται από την κυβέρνηση να διδάσκονται στο σχολείο την τουρκική γλώσσα, παρ’ όλο που οι ίδιοι οι Πομακοί απαιτούν από την Πολιτεία να διδάσκονται αν όχι την δική τους γλώσσα τουλάχιστον την ελληνική. Αναλυτικά ο κ. Πολατίδης σημείωσε πως :

«Είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνησή σας ωμά δηλώνει ότι δεν θα βάλει την πομακική γλώσσα στα σχολεία. Έχω κάνει τέσσερις τουλάχιστον διαφορετικές ερωτήσεις -στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Παιδείας- στις οποίες η Κυβέρνηση προσπαθούσε να υπεκφύγει, να μην απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα. Έρχεστε εσείς εδώ και ωμά λέτε ότι δεν θα βάλετε την πομακική γλώσσα στα σχολεία.

Αναφέρω στην ερώτησή μου -και στην επιστολή (που απέστειλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Νομού Ξάνθης) που υποθέτω ότι την έχετε διαβάσει- ότι υφίστανται οι Πομάκοι μια γλωσσική και πολιτιστική γενοκτονία.

Τους αμφισβητείται το δικαίωμα από την Τουρκία -με δεκάδες πιέσεις, απειλές, ξυλοδαρμούς και οτιδήποτε άλλο από τους πράκτορες του Προξενείου, τους πληρωμένους, τους οποίους ανέχονται οι ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όσο και της Νέας Δημοκρατίας- να αισθάνονται Πομάκοι, να αισθάνονται Έλληνες πολίτες, να έχουν μουσουλμανική θρησκεία, αλλά να μην έχουν καμία σχέση με την Τουρκία και να μη θέλουν να αποκτήσουν.

Έρχεστε εδώ και επικαλείσθε τη Συνθήκη της Λωζάνης. Κατ’ αρχήν μιλάτε για μία μειονότητα. Δεν είναι μία, είναι πολλές. Η Συνθήκη της Λωζάνης κάνει λόγο για «μουσουλμανικές μειονότητες». Γνωρίζω πολύ καλά τις 3 μουσουλμανικές συνιστώσες. Οι Πομάκοι, λοιπόν, ως Έλληνες πολίτες, απαιτούν ελληνικά σχολεία και ελληνικά νηπιαγωγεία ή τα σχολεία τους να διδάσκουν στην ελληνική και στην πομακική.

Τώρα, μη μου αναφέρετε ότι είναι αδύνατον να κάνει το Υπουργείο Παιδείας ένα πρόγραμμα, με το οποίο να μαθαίνει σε παιδιά του νηπιαγωγείου τη γλώσσα τους. Έχω εδώ ένα απόσπασμα από την Εφημερίδα ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΗΣ της Κομοτηνής όπου η Ανεξάρτητη Εκπαιδευτική Συνεργασία Καθηγητών του Νομού Ροδόπης λέει ότι «επιτέλους, ας αξιοποιηθεί η εμπειρία τέτοιων προγραμμάτων στο Βέλγιο, στον Καναδά και σε άλλα πολυγλωσσικά περιβάλλοντα». Δηλαδή, να υπάρχει μητρική γλώσσα που θα χρησιμοποιείται επικουρικά για να εμπεδωθεί η ελληνομάθεια.

Και η κα Υπουργός, σε πρόσφατη επίσκεψή της, δήλωσε απογοητευμένη από τα παιδιά, τα οποία πηγαίνουν σε αυτό το σύστημα, το οποίο, εν μέρει, έχετε εκθειάσει. Δεν μαθαίνουν ελληνικά.

Έχουμε, λοιπόν, τους Πομάκους που τα παιδιά τους μαθαίνουν πομακικά σπίτι, πάνε στο σχολείο μαθαίνουν τουρκικά, πρέπει να μάθουν ελληνικά που δεν τα μαθαίνουν και πρέπει να μάθουν και αραβικά. Για πείτε μου, τι θα είναι αυτά τα παιδιά; Θα είναι «Αϊνστάιν», ούτως ώστε να μπορούν πραγματικά να έχουν την απαραίτητη γνώση τεσσάρων διαφορετικών γλωσσών, μέχρι να έχουν φτάσει στο γυμνάσιο;

Σας ζητάνε πολύ ξεκάθαρα πράγματα οι Πομάκοι, αλλά δυστυχώς εδώ έχουμε και την επίσκεψη της κας Δραγώνα, η οποία είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι θα κάνει και δημοψήφισμα για το ποιοι θέλουν να κάνουν τουρκικά και ποιοι πομακικά. Εδώ εσείς έρχεστε και μας λέτε ξεκάθαρα ότι δεν θα κάνουν πομακικά. Συνεννοηθείτε! Ισχύει αυτό που είπε ή είπε ψέματα στη Θράκη, σύμφωνα με το δημοσίευμα της πομακικής εφημερίδας ΖΑΓΑΛΙΣΑ, που θα καταθέσω στα Πρακτικά, η κυρία Δραγώνα;

Και κλείνοντας, θα αναφέρω ότι εσείς μπορεί να μην ενδιαφέρεστε για την πολιτιστική ταυτότητα των Πομάκων ή να υιοθετείτε αυτά που λέει το Προξενείο, ότι δεν υπάρχουν Πομάκοι. Έρχεται εδώ, όμως, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο κ. Ταγίπ Ερντογάν -ο οποίος οσονούπω θα αφιχθεί εις Αθήνας- που αναγνωρίζει επίσημα τους Πομάκους. Λέει λοιπόν, ο κ. Ταγίπ Ερντογάν «επιθυμούμε να άρουμε όλες τις δυσκολίες, ώστε να μην υπάρχει στην Τουρκία των 72 εκατομμυρίων η κατώτερη ή η ανώτερη εθνική ταυτότητα του Τούρκου και οι κατώτερες», λέει, «των Πομάκων».

Όταν, λοιπόν, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας αναγνωρίζει ότι υπάρχει πομακική εθνότητα, εσείς λέτε ότι το πρόβλημα για να την αναγνωρίσει η Ελληνική Πολιτεία είναι η έλλειψη κατάλληλων γλωσσολογικών εργαλείων, ούτως ώστε να διδαχθεί στα δημοτικά; Να κάνετε αυτό που απαιτούν οι Έλληνες Πομάκοι και αυτό είναι και το εθνικό συμφέρον.

Δώστε τους τα εφόδια της γνώσης της ελληνικής γλώσσας, ούτως ώστε να συμμετάσχουν στο ελληνικό, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και μην επικαλείστε τον πολυπολιτισμό, μόνο όταν υπερασπίζεστε τα δικαιώματα μιας μειονότητας ευνοημένης από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP