Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Τι απαιτούσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη!!!


Του Κοσμά Καραΐσκου
Αντιλαμβανόμαστε σε κάποιο βαθμό την αγωνία των πολιτευτών για την εκλογή τους. Θα πρέπει όμως να καταλάβουν κι αυτοί ότι σε όλα πρέπει –ελπίζω- να υπάρχει κάποιο μέτρο. Είναι γνωστό το 'ξεβράκωμα' που πέφτει στη Θράκη ενώπιον του τουρκικού προξενείου.
Ο …πρωταθλητής όμως φέτος σε αυτό το σπορ, με μεγάλη διαφορά αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απολαύστε λοιπόν μερικές από τις επίσημες θέσεις του κόμματος αυτού, όπως τις διαβάζω σε φυλλάδιο στα τουρκικά που διένειμαν στην περιοχή της Ξάνθης.

- Να διαλυθούνε οι δύο υπερνομαρχίες που ιδρύθηκαν έναντι στη μειονότητα.
- Να επιτραπεί η λειτουργία στους συλλόγους που είχαν απαγορευτεί επειδή περιείχαν τον όρο 'τουρκικός'.
- Να εκλέγονται από το λαό, δηλαδή από το προξενείο, οι μουφτήδες.
- Να αποδοθεί αμέσως η ιθαγένεια σε όλους όσους τους είχε αφαιρεθεί με βάση το άρθρο 19 του νόμου περί ιθαγένειας.
- Το ποσοστό του 5 τοις χιλίοις για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ να γίνει 10. Οι διορισμοί (των μειονοτικών) να γίνονται μόνο στη Θράκη και να τεθεί ως όρος η γνώση της τουρκικής γλώσσας.
- Να ανοίξει τμήμα Τουρκικής Φιλολογίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Δημοκρίτειο.
- Να κλείσει η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ), και να καταργηθεί ο συντονιστής μειονοτικής εκπαίδευσης.
- Να επιλυθούνε τα επαγγελματικά και κοινωνικά προβλήματα (εξασφάλιση δασκάλων τουρκικών, τζαμιά και νεκροταφεία) των μειονοτικών που διαβιώνουν σε διάφορες περιοχές στη χώρα (ειδικά στο Γκάζι στην Αθήνα).
Θα ήταν όμως χρήσιμο να αναφέρουμε επιγραμματικά και το τί καταλογίζουν στο ίδιο φυλλάδιο οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στα δύο κόμματα εξουσίας.
Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις κατηγορίες:
"Αυτοί είναι που έκλεισαν τους συλλόγους μας επειδή είχαν τον όρο 'τουρκικός' στην ονομασία τους. Γυρίζουν την πλάτη στο αίτημα μας για δίγλωσσα (ελληνικά και τουρκικά) σχολεία. Αυτοί είναι εκείνοι που ίδρυσαν τις υπερνομαρχίες για να εμποδίσουν την εκλογή Τούρκου νομάρχη. Δεν αποδέχονται την ιδιαιτερότητα και την αυτονομία των μειονοτικών σχολείων. Αυτοί είναι εκείνοι που παράγουν πολιτικές που αρνούνται τον Τουρκισμό και την εθνική μας ιδιαιτερότητα".
Μάλιστα...
Δηλαδή για να καταλάβουμε, αν έγραφε αυτές τις θέσεις ο Τούρκος πρόξενος, θα έγραφε τίποτε διαφορετικό; Βέβαια με την μηδενική αποδοχή που έχουν οι θέσεις του κόμματος αυτού στους χριστιανούς της Θράκης, ε που αλλού να στραφούν οι έρμοι….
Ας δούμε τι πήραν λοιπόν οι χριστιανοί και μουσουλμάνοι (Τούρκοι κατά δήλωση τους) υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Ροδόπη
Υποψήφιος Ψήφοι
ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ 2296
ΛΑΦΤΣΗ ΕΛΕΝΗ 312
ΚΟΥΤΑΒΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 258
ΓΙΟΥΡΤΣΟΥ ΤΖΕΛΑΙΝΤΙΝ 146
ΠΥΛΙΑ ΜΑΡΘΑ 55
Ξάνθη
ΖΕΙΜΠΕΚ ΧΟΥΣΕΙΝ 1138
ΜΑΛΚΟΤΣ ΧΑΣΑΝ 869
ΚΕΧΑΓΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ(ΕΒΙΤΑ) 290
ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 269
ΚΑΡΑΝΑΣΟΥ-ΜΠΑΤΖΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡ 256
Τα νούμερα δείχνουν πως αν δεν είχαν 'δυνατά' ονόματα μουσουλμάνων υποψηφίων θα καταβαραθρωνόταν. Αλλά αυτό είναι δικαιολογία για να πρεσβεύεις όλες τις θέσεις αυτών που επιβουλεύονται την πατρίδα σου; Και κάτι ακόμα (και δεν ισχύει φυσικά μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ). Όταν προβάλλεις σαν κόμμα στην Θράκη υποψηφίους που διαλαλούνε παντού τον τουρκισμό τους, παραβλέποντας το εθνικό συμφέρον αλλά και την πραγματικότητα, μετά φταίει η Τουρκία όταν μιλάει για τουρκική μειονότητα. Και για αυτή σας την πράξη πως πρέπει να σας χαρακτηρίσουμε;

Read more...

Συγκέντρωση μεγάλου αριθμού μονάδων του τουρκικού Ναυτικού στο Β.Αιγαίο


Mεγάλος αριθμός μονάδων του τουρκικού Ναυτικού έχει συγκεντρωθεί από το πρωί στο κόλπο του Ξηρού στην Ανατολική Θράκη και ασκείται με πραγματικά πυρά. Οι κύριες μονάδες (φρεγάτες) των Τούρκων ανέρχονται στις...έξι, αριθμός οπωσδήποτε μεγάλος για την έκταση αυτών των ασκήσεων.

Παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου για την εφαρμογή ενός είδους "μορατόριουμ" για τον περιορισμό των εμπλοκών η Άγκυρα όχι απλώς δεν δείχνει να "πείθεται" αλλά σήμερα προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν οι εμπλοκές τις παραβιάσεις!

Πιο συγκεκριμένα δύο σχηματισμοί με σύνολο 16 αεροσκάφη και ένα 1 ελικόπτερο σε ανεξάρτητη περίπτωση, προχώρησαν σε δύο παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών «εκβιάζοντας» ταυτόχρονα και την πραγματοποίηση τριών εμπλοκών με τα ελληνικά μαχητικά η μία εκ των οποίων έγινε εκτός ΕΕΧ! Και αυτό γίνεται εξαιρετικά σπάνια!

Η δραστηριότητα εκδηλώθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο και από τα 16 αεροσκάφη τα οκτώ –κατά πάγια τακτική- έφεραν οπλισμό.

Τουλάχιστον τέσσερα, ίσως και πέντε, υποβρύχια του τουρκικού Ναυτικού έχουν αναπτυχθεί, επίσης στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή δύο τετράδες τουρκικών μαχητικών (το γνωστό πακέτο 4 F-16 και 4 F-4 2020 Terminator) μπήκαν στο Αιγαίο το πρωί και προχώρησαν σε δύο παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και μία παράβαση των κανόνων του FIR.

Μέσα σε όλα αυτά είχαμε και την απειλή κατά του φινλανδικού αεροσκάφους της FRONTEX σήμερα τα ξημερώματα, όπως γράφουμε σε άλλο σημείο.

Στον αντίποδα, η άσκηση TASMO μεταξύ Καρπάθου και Τήλου των Τούρκων ουσιαστικά ματαιώθηκε λόγω κακοκαιρίας. Πάντως γύρω από την δεσμευμένη περιοχή είχαν αναπτυχθεί μονάδες του Π.Ν.
defencenet.gr

Read more...

"Ακούσαμε τη φωνή του λαού" λέει ο Ερντογάν για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από στρατιωτική άσκηση


"Λογικευτείτε", προέτρεψε την ανώτατη τουρκική στρατιωτική ηγεσία ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ.

Η Τουρκία απέκλεισε το Ισραήλ από μια στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα εξαιτίας της ανησυχίας της κοινής γνώμης της Τουρκίας για την επίθεση που είχε εξαπολύσει στις αρχές του έτους το Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.

"Ακούσαμε την φωνή του λαού μας", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι αλ Αραμπίγια.


Η Τουρκία έχει υπάρξει σημαντικός σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά οι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών έχουν ψυχρανθεί μετά την έντονη κριτική που άσκησε ο Ερντογάν κατά της επίθεσης που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες, Τρίτη, εξέφρασε την αντίθεσή του για την απόφαση που πήρε την τελευταία στιγμή η Τουρκία να αποκλείσει το Ισραήλ από την στρατιωτική άσκηση που ήταν παραγραμματισμένη να αρχίσει την Δευτέρα .

Λίγο αφού η Τουρκία ανακοίνωσε την εξαίρεση του Ισραήλ από την άσκηση, η Συρία δήλωσε ότι θέλει να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις από κοινού με την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Γουαλίντ αλ Μουαλέμ, χαιρέτησε την απόφαση της Τουρκίας λέγοντας ότι "εκφράζει τον τρόπο που η Τουρκία βλέπει την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα".

Ισραηλινές αντιδράσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ σήμερα, Εχούντ Μπαράκ, επιχείρησε να ελαχιστοποιήσει τις διαφορές Τουρκίας και Ισραήλ, που απέρρευσαν από την επίσημη τουρκική άρνηση ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα να μετάσχουν στα τωρινά "κοινά" αεροπορικά γυμνάσια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

"Φρονώ ότι στις σχέσεις γενικώς υπάρχουν και τα πάνω και τα κάτω, για σωρεία λόγων. Εχουμε με την Τουρκία μακροπρόθεσμη σχέση, σπουδαία, στρατηγική", τόνισε από τη Βαρσοβία που επισκέπτεται επίσημα ο ισραηλινός αξιωματούχος.

"Μετατέθηκε χρονικά η κοινή άσκησή μας με την Τουρκία, δεν ματαιώθηκε όμως", τόνισε επίσης.

"Ο Αετός της Ανατολής" όπως η Αγκυρα κωδικοποίησε αυτά τα αεροπορικά της γυμνάσια, πράγματι ετεροχρονίστηκαν, λίγο ακριβώς αφότου ανέκυψε ζήτημα μη- ισραηλινής συμμετοχής σαυτά.

Και στο Ισραήλ ανώτατοι στρατιωτικοί παράγοντες θορυβήθηκαν από την απροθυμία της Αγκυρας να συμμετάσχουν στα γυμνάσια ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα.

"Λογικευτείτε", προέτρεψε την ανώτατη τουρκική στρατιωτική ηγεσία ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ.

Nooz.gr

Read more...

Τα “Heron” η αιτία της κρίσης Τουρκίας-Ισραήλ


Η Zaman σε πρωτοσέλιδό της και στη συνέχεια στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Η αιτία της κρίσης με το Ισραήλ τα ‘HERON’» γράφει ότι αποκαλύφθηκε πως η ακύρωση του διεθνούς σκέλους της άσκησης «Αετός της Ανατολίας» στο Ικόνιο δεν είναι η συνέχεια της κρίσης του Νταβός, αλλά η μη ακόμη παράδοση των αεροσκαφών HERON εκ μέρους του Ισραήλ, τα οποία έπρεπε να είχαν παραδοθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Η απόφαση ακύρωσης πραγματοποιήθηκε μετά από εισήγηση της Διοίκησης των Αεροπορικών Δυνάμεων και με απόφαση του Γενικού Επιτελείου, καθώς και με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τσιτσέκ ανέφερε ότι η οργάνωση της άσκησης «Αετός της Ανατολίας» ανήκει στις ΤΕΔ,

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τσιτσέκ ανέφερε ότι η οργάνωση της άσκησης «Αετός της Ανατολίας» ανήκει στις ΤΕΔ, υπογραμμίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι η ακύρωση της άσκησης σε ό,τι αφορά τη διεθνή συμμετοχή, η οποία άνοιξε και το δρόμο για νέα ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, δεν πραγματοποιήθηκε μετά από εισήγηση της κυβέρνησης. Επεσήμανε, επίσης, ότι μεταξύ κυβέρνησης και Γενικού Επιτελείου δεν υπάρχει διαφορά απόψεων όσον αφορά το θέμα της ακύρωσης της άσκησης.
Ανώτατο στέλεχος της Διοίκησης των Αεροπορικών Δυνάμεων, το οποίο τηρεί την ανωνυμία του, ανέφερε ότι η απόφαση ακύρωσης είναι η τελευταία απήχηση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο ίδιος επιβεβαίωσε, ακόμη, ότι το Ισραήλ μετέφερε στο Ικόνιο πριν την άσκηση όλα τα στρατιωτικά του εφόδια. Δεν παρέλειψε να επισημάνει, επίσης, ότι ο πραγματικός λόγος της κρίσης είναι η μη παράδοση των αεροσκαφών HERON εκ μέρους του Ισραήλ, τα οποία έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
****
O Oktay Ekşi, Πρόεδρος του Συμβουλίου Τύπου της Τουρκίας, σε άρθρο του στη Hürriyet με τίτλο «Αλλαγή ψαλίδας;» γράφει:

Εμείς είμαστε μια ενδιαφέρουσα χώρα. Γνωρίζετε ότι με τις ΗΠΑ είμαστε «στρατηγικοί εταίροι». Με το Αζερμπαϊτζάν, μάλιστα, είμαστε κάτι και πέρα από αυτό. Σε κατάσταση «στρατηγικού εταίρου» βρισκόμαστε και με το Ισραήλ. Χθες, δια στόματος Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, ως προσθήκη στους άλλους εταίρους μας, των οποίων έχουμε ξεχάσει ακόμη και τον αριθμό, μάθαμε ότι είμαστε «στρατηγικοί εταίροι» και με τη Συρία, κάτι το οποίο μέχρι πρότινος δεν γνωρίζαμε καν.
Εάν κάποιος μας ρωτήσει «ποιο είναι το εχέγγυο εκείνο, ώστε να είναι κάποιος στρατηγικός εταίρος;», αυτό μπορούμε να το προσδιορίσουμε λέγοντας: «Να εγγυηθεί ότι, όταν λάβει μια απόφαση για ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει και τον άλλο εταίρο, θα διαφυλάξει τα συμφέροντα και εκείνου». Τότε, όμως, πρέπει να ρωτήσουμε το εξής:
«Με ποια στρατηγική αντίληψη συνάδει το γεγονός να μην θέλουμε να συμμετέχουν οι αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ, το οποίο μαζί με τις ΗΠΑ είναι στρατηγικός μας εταίρος, στην άσκηση Αετός της Ανατολίας, που θα διεξάγονταν μεταξύ 12 – 23 Οκτωβρίου στους αιθέρες του Ικονίου, μάλιστα και με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και της Ιταλίας».
Πάντως, μέχρι στιγμής ουδείς βγήκε να δώσει μια απάντηση στο απλό αυτό ερώτημα. Γνωρίζουμε μόνο όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τσιτσέκ, ο οποίος είπε: «Δεν είναι σωστό να προσδίδεται μια πολιτική έννοια στην αναβολή αυτή». Όμως, αυτό το οποίο αναφέρει περί «αναβολής», δεν είναι ορθό. Διότι η άσκηση πραγματοποιείται από τις δικές μας αεροπορικές δυνάμεις. Μάλιστα, εάν λάβετε υπόψη σας τόσο την αντίδραση, την οποία είχε επιδείξει ο Π/Θ Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και την κρίση, η οποία είχε ξεσπάσει στο Νταβός με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, τότε θα αντιληφθείτε ότι πίσω από την κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί, κρύβεται η Γάζα.
Εδώ θα θέλαμε να σημειώσουμε – αναφέρει ο Ekşi – ότι δεν ήταν λάθος η επίδειξη αντίδρασης εναντίον του Ισραήλ την εποχή εκείνη. Άλλωστε, ουδείς μπορούσε να υπερασπισθεί μια τέτοια επιχείρηση. Όμως, πρέπει να προβούμε και σε μια διόρθωση: Οι «βόμβες φωσφόρου», οι οποίες είχαν ως συνέπεια το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν ρίφθηκαν από τα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ, όπως είχε πει ο Ερντογάν, αλλά από τα πολεμικά του πλοία. Επιπλέον, εμείς μετά την επίθεση στη Γάζα, στη Μεσόγειο πραγματοποιήσαμε στρατιωτική άσκηση με τις Ναυτικές Δυνάμεις του Ισραήλ.
Στην περίπτωση, όμως, αυτή πρέπει να τεθεί και το εξής ερώτημα: «Πώς θα εξηγήσουμε τη διασύνδεση της επίθεσης στη Γάζα με τη στάση, την οποία τηρήσαμε εναντίον του Ισραήλ»; Επί της ουσίας, το πραγματικό αίτιο είναι η Γάζα ή μήπως είναι το αντίτιμο της επαίσχυντης πράξης, που διέπραξαν οι Ισραηλινοί κατά του Π/Θ Ερντογάν όταν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ και ακολούθως τον έκαναν να περιμένει επί μισή ώρα στα σύνορα με τη Γάζα;
-Μήπως ήταν η παρεμπόδιση του Νταβούτογλου να επισκεφθεί τη Γάζα;
-Μπορεί να είναι και η αναφορά του Αρχηγού των Χερσαίων Δυνάμεων του Ισραήλ Στρατηγού Avi Mizrahi, ο οποίος αμέσως μετά την κρίση του Νταβός είπε: «Ο Π/Θ Ερντογάν να κοιτάξει το πρόσωπό του στον καθρέπτη»;
Αν και δεν το γνωρίζουμε, εντούτοις υπάρχει μια πραγματικότητα. Σε αντίθεση μάλιστα με όσα ανέφερε ο Τσιτσέκ, η απόφαση αυτή είναι μια καθαρή «πολιτική» απόφαση της Τουρκίας. Μάλιστα, όταν έρχεται και «δένει» και με μια μέρα πανηγυρισμού «με το νέο στρατηγικό μας εταίρο», τη Συρία, λόγω της κατάργησης των προξενικών θεωρήσεων.
Ο Τύπος αναφέρεται σήμερα εκτενώς στην «προσέγγιση», που σημειώθηκε χθες μεταξύ Τουρκίας και Συρίας με την επίσημη κατάργηση του καθεστώτος των προξενικών θεωρήσεων. Οι δύο χώρες υπέγραψαν σχετική συμφωνία και χθες έγιναν ειδικές τελετές πρώτα στη Συρία, στη συνέχεια στην ενδιάμεση περιοχή και αργότερα στην Τουρκία.
Μετά την κατάργηση των θεωρήσεων μεταξύ των δύο χωρών ήρθε στην επικαιρότητα και το θέμα της δημιουργίας μιας συνοριακής εισόδου. Στην τελετή που έγινε, από την Τουρκία έλαβε μέρος μεγάλος αριθμός υπουργών.
Οι δύο χώρες, οι οποίες πριν 11 χρόνια είχαν φθάσει στα πρόθυρα του πολέμου, ετοιμάζονται να καταργήσουν σχεδόν τα σύνορα μεταξύ τους. Ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο σημείο που έχουν φτάσει σήμερα, χρησιμοποιώντας τη φράση «δύο κράτη, μία αντιπροσωπεία» και το σύνθημα «κοινή μοίρα, κοινή ιστορία, κοινό μέλλον».
Σημειώνεται ότι επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, ενώ της αντιπροσωπείας της Συρίας ο ομόλογός του Βαλίντ Μπουσαλλέμ. Τον Νταβούτογλου συνόδευσαν οι Υπουργοί Επικρατείας Χαγιατί Γιαζιτζί και Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο Υπουργός Άμυνας Γκιονούλ, ο Υπουργός Εσωτερικών Αταλάι, ο Υπουργός Υγείας Άκνταγ, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Γιλντιρίμ, ο Υπουργός Γεωργίας Εκέρ, ο Υπουργός Ενέργειας Γιλντίζ και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών Έρογλου.
Η τουρκική αντιπροσωπεία, που μετέβη στο Χαλέπι, έγινε δεκτή με ειδική τελετή. Η πρώτη συνεδρίαση για την κατάργηση της εφαρμογής του καθεστώτος θεωρήσεων πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Ντέντεμαν. Ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου χαρακτήρισε την ημέρα αυτή εορταστική και είπε ότι εργάστηκαν και οι δύο πλευρές σαν δύο κράτη, αλλά σαν μία αντιπροσωπεία, και ότι αυτό στέλνει μήνυμα συνεργασίας στην περιοχή.
Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Γιλντίζ είπε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, ειδικότερα όσον αφορά έρευνες πετρελαίου σε τρίτες χώρες από τον TPAO και την Εταιρία Πετρελαίων της Συρίας.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Αταλάι επεσήμανε ότι συνεχίζεται η συνεργασία με τη Συρία όσον αφορά τον αγώνα στον τομέα της τρομοκρατίας με βάση τη Συμφωνία των Αδάνων. Ο Αταλάι είπε: «Η Συρία συμπεριφέρεται με μεγάλη ευαισθησία στο θέμα και παρέχει βοήθεια στην Τουρκία. Όσον αφορά τον αγώνα με τα τρομοκρατικά στοιχεία, η Συρία εξέδωσε 122 τρομοκράτες, εκ των οποίων οι 77 είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ. Η συνεργασία συνεχίζεται με μεγάλη προσοχή».
Η Milliyet γράφει για το θέμα επισημαίνοντας ότι στη Συρία μετέβη τουρκική αντιπροσωπεία 200 ατόμων, εκ των οποίων πολλοί υπουργοί, ενώ την τελετή παρακολούθησαν 70 δημοσιογράφοι. Οι Τούρκοι υπουργοί πέρασαν περπατώντας από τη συνοριακή είσοδο του Οντζούπιναρ. Η 200μελής αντιπροσωπεία έφτασε στο Χαλέπι αεροπορικώς, όπου έγινε δεκτή με μεγάλη υποδοχή.
Οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών πραγματοποίησαν στη συνέχεια στο Χαλέπι την πρώτη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας σε επίπεδο Υπουργών. Οι αντιπροσωπείες συζήτησαν για την κατασκευή «φράγματος φιλίας» στον ποταμό Άσι [Ορόντης], ώστε το πρόβλημα των υδάτων, που κυριάρχησε επί χρόνια στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, να μετατραπεί σε πεδίο συνεργασίας.
Επίσης, συζήτησαν για την αύξηση του εμπορικού δυναμικού μεταξύ των δύο χωρών σε 5 δις. δολάρια στο πλαίσιο της αναβάθμισης της οικονομικής συνεργασίας.
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν και η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Χαλεπίου και Άντεπ. Ακόμη, συζήτησαν για την κατασκευή ναυπηγικής μονάδας. Έδωσαν βαρύτητα στην ενίσχυση των μεταφορών με φέρυ μπόουτ μεταξύ Λατάκειας [Λαοδικεία] – Μερσίνης τόσο για επιβάτες όσο και για εμπορεύματα. Ένα άλλο από τα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η ενίσχυση των προγραμμάτων ανταλλαγής μεταξύ πανεπιστημίων, καθώς και η εκπαίδευση αμοιβαία των διπλωματών των δύο ΥΠΕΞ.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV, η Τουρκία, η οποία ακύρωσε το διεθνές σκέλος της άσκησης «Αετός της Ανατολίας», στο οποίο θα λάμβανε μέρος και το Ισραήλ, αποφάσισε τη διεξαγωγή κοινής άσκησης με τη Συρία. Έγινε γνωστό ότι μεταξύ των δύο χωρών θα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας.
Όπως αναφέρεται τόσο στον γραπτό όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ, Σαλόμ, σε δήλωσή του μετά τις εξελίξεις σχετικά με τη ματαίωση του διεθνούς σκέλους της άσκησης στο Ικόνιο, στην οποία θα λάμβανε μέρος και το Ισραήλ [«Αετός της Ανατολίας»], είπε: «Η Τουρκία πρέπει να συμπεριφέρεται με σύνεση». Από την άλλη, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπάρακ τόνισε ότι η άσκηση δεν ακυρώθηκε, αλλά απλώς αναβλήθηκε.
Ο Σαλόμ απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου για το θέμα είπε: «Η Τουρκία είναι μια σημαντική μουσουλμανική χώρα, η οποία έχει στρατηγικούς δεσμούς με το Ισραήλ. Ελπίζω ότι οι Τούρκοι θα συμπεριφερθούν με σύνεση και θα αντιληφθούν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι προς το συμφέρον αμφοτέρων».
Αντίθετα, ο Υπουργός Άμυνας Μπάρακ, στη Δημοκρατίας της Τσεχίας όπου πραγματοποιεί επαφές, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους είπε ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα της περιοχής και πρόσθεσε: «Παρά τα σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις μας, οι σχέσεις αυτές είναι σημαντικές και για τις δύο».
****
Στο μεταξύ, ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, ευρισκόμενος χθες στο Χαλέπι της Συρίας και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ένταση από τη ματαίωση της άσκησης, προειδοποίησε «σκληρά» – όπως αναφέρεται στον Τύπο – το Ισραήλ τονίζοντας: «Αποφασίσαμε φέτος η άσκηση αυτή να πραγματοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει όλοι να συμπεριφερθούμε με σύνεση. Το Ισραήλ πρέπει να επιδείξει σεβασμό στις ιερές αξίες. Στην περίπτωση που επιδείξει την ευαισθησία αυτή, τότε θα επικρατήσει στην περιοχή ειρηνικό κλίμα. Εμείς ποτέ δεν μετέχουμε σε μια στρατιωτική ένταση. Επιθυμούμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας και παράλληλα αντιδρούμε στις εσφαλμένες πολιτικές. Είμαστε ένα κράτος της περιοχής αυτής με βαθιές ιστορικές ρίζες. Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο με όλους. Δεν έχουμε καμία επιφύλαξη για κανέναν.
Πρώτον, πρέπει να σταματήσει η τραγωδία στη Γάζα και, δεύτερον, να επιδειχθεί σεβασμός στο Μεστζιντί Αξά, στο Χαρέμι Σερίφ και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που είναι ιεροί τόποι για τους Μουσουλμάνους. Πρέπει να αποφεύγονται συμπεριφορές, οι οποίες μπορούν να κλονίσουν το κλίμα ειρήνης και σταθερότητας. Εάν ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες αυτές της Τουρκίας, τότε θα επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή».
****
Στον Τύπο, με αναφορές σε δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Crowley, σημειώνεται ότι και οι ΗΠΑ αντέδρασαν στην κατάργηση του διεθνούς σκέλους της άσκησης «Αετός της Ανατολίας» από την Τουρκία και ότι χαρακτήρισαν τη στάση της Άγκυρας «ανάρμοστη».
Πηγή: Ανιχνεύσεις

Read more...

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ, ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ


Χειρόφρενο Αθήνας στην Ε.Ε. για Σκόπια, Τουρκία.Δύο «χειρόφρενα» -για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την απρόσκοπτη εξακολούθηση των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας- προετοιμάζει η κυβέρνηση για τον Δεκέμβριο, όταν και τα δύο θέματα θα έλθουν στο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε.
Δ. Δρούτσας: Η εθνική «κόκκινη γραμμή» είναι γνωστή
Η αναγκαστική αυτή σκληρή πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα της διεύρυνσης της Ε.Ε. οφείλονται στην άκαρπη στάση της ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας και στην απραξία της Τουρκίας απέναντι στις υποχρεώσεις της στην Κύπρο. Ομως και τα δύο αυτά «χειρόφρενα» συναρτώνται απολύτως από την έκβαση της «εσωτερικής διαπραγμάτευσης» Αθήνας - Κομισιόν για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Σύσκεψη
Οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό αλλά και η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ συζητήθηκαν διά μακρών χθες στο μέγαρο Μαξίμου σε άτυπη διευρυμένη σύσκεψη, στην οποία πλην του πρωθυπουργού πήραν μέρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο υπουργός Αμύνης Ευ. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο υφυπουργός Αμύνης Π. Μπεγλίτης και ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης.

Η σύσκεψη αυτή έγινε ενόψει της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λευκωσία την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, αλλά και της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία. Η έκθεση αυτή δίνει το πράσινο φως στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, χωρίς να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την εκκρεμμότητα της ονομασίας, ενώ δεν προτείνει κυρώσεις στην Αγκυρα για την μη πραγμάτωση των υποχρεώσεών της απέναντι στην Κύπρο και την Ε.Ε. (βλ. διπλανές στήλες).

Ορος, το όνομα
Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, η κυβέρνηση έχει έναν «εύκολο» αν και εξόχως δυσάρεστο στόχο: Προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ είναι η προηγούμενη επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας. Δεδομένου ότι το διάστημα μέχρι τον Δεκέμβριο (σ.σ. η οριστική απόφαση θα λυθεί στο συμβούλιο κορυφής του Δεκεμβρίου) είναι υπερβολικά μικρό για να γεφυρωθούν οι αποκλίνουσες θέσεις Αθήνας - Σκοπίων, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια «ελαστικότερων» χειρισμών, υπονοώντας σαφώς ότι δεν θα ανάψει πράσινο φως για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων τον Δεκέμβριο. Παρά ταύτα, θέλοντας να δείξει ότι δεν είναι αρνητική στην ευρωπαϊκή πορεία και της γείτονος αυτής, ήδη ο πρωθυπουργός, από την Κωνσταντινούπολη , έβαλε στο τραπέζι την πρότασή του, όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να είναι στην Ε.Ε. στην ημερομηνία ορόσημο του 2014.

Το Κυπριακό
Κατ' αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει «ένα δείγμα γραφής» στην Ε.Ε. για την πρόθεσή της να ακολουθήσει αυστηρή αλλά και «ευφάνταστη» ευρωπαϊκή πολιτική.

Το δεύτερο, μεγαλύτερο και δυσκολότερο θέμα της χθεσινής σύσκεψης αφορούσε το Κυπριακό και τη συνυφασμένη με το θέμα αυτό πορεία των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Με την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λευκωσία να ξεκινά τη Δευτέρα, η Αθήνα δίνει το σήμα ότι «θα σταθεί δίπλα στην Κύπρο με πράξεις και πνεύμα δεσμεύσεων», όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή. Παράλληλα, κατά τη χθεσινή σύσκεψη έγινε μια πρώτη συζήτηση για τους πρακτικούς τρόπους -και γρήγορους- που θα υιοθετήσουν Αθήνα και Λευκωσία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Ο Δεκέμβριος «είναι ημερομηνία ιδιαίτερης σημασίας για την αξιολόγηση της Τουρκίας υπό το πρίσμα των πεπραγμένων της» ανέφερε και πάλι κυβερνητική πηγή, κρίνοντας όμως πρωθύστερο να κατονομάσει η Αθήνα αυτή τη στιγμή το περιεχόμενο και το ύψος των ενδεχόμενων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, αν προηγουμένως δεν υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις με τη Λευκωσία.

Η Αθήνα, πάντως, αναμένεται να εργαστεί προς την πλευρά της μείωσης «της αδράνειας "πίεσης της Ε.Ε. προς την Τουρκία"» που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Ο Δρούτσας
Μετά τη χθεσινή σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας δήλωσε συγκεκριμένα για την περίπτωση της ΠΓΔΜ.

Θέλω να τονίσω ότι η βούληση της Ελλάδας είναι να προωθήσει δυναμικά την ευρωπαϊκή πορεία, την ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Σε αυτή την πορεία προϋπόθεση είναι, όλες οι χώρες να προετοιμαστούν αποτελεσματικά και να εκπληρώσουν τα απαραίτητα κριτήρια. Συγκεκριμένα, για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατια της Μακεδονίας, αυτό σημαίνει την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Αυτό είναι προϋπόθεση. Σε αυτό το θέμα η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή, είναι ξεκάθαρη. Η εθνική κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη και γνωστή. Σε ό,τι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτό το τονίζω, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και θέμα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άρα και της Ελλάδας. *

ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more...

Ενίσχυση των σχέσεων Συρίας-Τουρκίας


Επεκτείνεται η στρατιωτική συνεργασία της Άγκυρας με τη Δαμασκό με την απόφαση των δύο χωρών να πραγματοποιήσουν προσεχώς κοινές στρατιωτικές ασκήσεις (με αντικείμενο επιχειρήσεις Έρευνας & Διάσωσης) σε μια εποχή που δοκιμάζεται η σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ, μετά και την ακύρωση της άσκησης "Anatolian Eagle 09-3".
"Πραγματοποιήσαμε τις πρώτες μας κοινές χερσαίες στρατιωτικές ασκήσεις με την Τουρκία την περασμένη άνοιξη, και σήμερα συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε μια πιο ολοκληρωμένη και μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση", δήλωσε σχετικά ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Ali Habib Mahmud.
Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Απρίλιο εκτός από τις κοινές χερσαίες στρατιωτικές ασκήσεις, υπεγράφει και συμφωνία συνεργασίας στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας στα πλαίσια της έκθεσης αμυντικού υλικού IDEF'09.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Walid Al Mu'alem σχολίασε την αναβολή των ασκήσεων από την Άγκυρα, λέγοντας ότι "δεχθήκαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση αυτή. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο πως προσεγγίζει η Τουρκία το Ισραήλ και αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο εκτιμά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα". Eίχε προηγηθεί η σύγκληση του 1ου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Συρίας-Τουρκίας με τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ A. Davutoglu, όπου ελήφθησαν αποφάσεις για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ζητήματα ασφαλείας των δύο χωρών και άλλα διμερή θέματα (αμοιβαία κατάργηση θεωρήσεων εισόδου).

Read more...

Oι εκθέσεις προόδου της ΕΕ για Τουρκία και ΠΓΔΜ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα την ετήσια έκθεσή της για τη διεύρυνση της ΕΕ, προτείνοντας μεταξύ άλλων την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την επιτάχυνση των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την Τουρκία, ζητώντας επίσης ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο κάλεσε.
Η Commision ζήτησε από την Τουρκία να συμπεριφερθεί "δίκαια" απέναντι στον Όμιλο μέσων ενημέρωσης Dogan στην διαμάχη του με την κυβέρνηση για επιβολή προστίμου-μαμούθ που η ΕΕ φοβάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά την ελευθερία του Τύπου.

Ειδικότερα, η έκθεση δήλωσε ότι η Αγκυρα έχει σημειώσει πρόοδο στον τρόπο χειρισμού ανθρωπιστικών θεμάτων και στο θέμα της κουρδικής μειονότητας, τόνισε, πάντως ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν.
Ο αρμόδιος για το θέμα Επίτροπος Oli Rhen σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου υπογράμμισε επί του θέματος ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αποτελεί πλέον επείγουσα ανάγκη.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας τόνισε σχετικά ότι "η θέση της Ελλάδας, η εθνική κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη και γνωστή. Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι αποκλειστικά θέμα των κρατών - μελών της ΕΕ, άρα και της Ελλάδας".

Read more...

Ο "Αθέατος Κόσμος" και οι Τούρκοι κομμάντος


Χθες το βράδυ είδαμε σε επανάληψη στην τηλεοπτική εκπομπή του φίλου μας δημοσιογράφου κ. Κ. Χαρδαβέλα, τις σχετικές αναφορές μας για τον θάνατο των Τούρκων κομάντος της «Ομάδας Καρντάκ».

Καταληκτικά αναφέρθηκε ως συμπέρασμα της εκπομπής, πως τελικά οι Τούρκοι κομάντος έχασαν την ζωή τους, γιατί δεν τήρησαν τις διαταγές των ανωτέρων τους και μίλησαν στα τηλεοπτικά μέσα της Τουρκίας, μετά το εγχείρημα της αποβίβασής τους στα ΄Ιμια…

Κύριο κριτήριο για την εξαγωγή του συμπεράσματος αυτού, ήταν το δημοσίευμα της εφημερίδας « Ο Κόσμος του Επενδυτή» του προηγούμενου τεύχους της, όπου έγινε λόγος για τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Χόλμπουργκ και Σημίτη. Το θέμα του δημοσιεύματος αυτού ήδη έχει εξαντληθεί. Η ανώνυμη αναφορά της εφημερίδος, για δήθεν καταστροφή του Στόλου μας σε 3 λεπτά από την Τουρκική Αεροπορία,εξετάστηκε διεξοδικά από πολλούς αναλυτές και έχει καταρριφθεί πλήρως η άποψη αυτή και δεν χρειάζεται να επανέλθουμε στο θέμα.

Για το θέμα, μίλησαν ο γνωστός εν Αθήναις δημοσιογράφος Μπερμπεράκης…και ένας «στρατιωτικός συντάκτης» της Τουρκικής εφημερίδας Radikal. Ο Μπερμπεράκης μας είπε πως το θέμα δεν έλαβε δημοσιότητα στην Τουρκία, ενώ ο άλλος, πως δεν «βρήκε απολύτως τίποτε στην έρευνά του για το θέμα»…Μόνο η εφημερίδα Radikal έχει κάνει πάνω 7-8 δημοσιεύματα για το θέμα και εύκολα μπορεί κάποιος να τα βρει στην ηλεκτρονική της σελίδα…

Επίσης, στο διαδύκτιο στα ΜΜΕ της Τουρκίας, ο καθείς μπορεί να βρει πάνω από 200 σελίδες με σχετικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις που κάνουν αναφορές στο θέμα…

Η εκπομπή συμπερασματικά ανέφερε πως το θέμα καλύπτεται από μυστικότητα καθώς οι Τούρκοι κομάντος γνώριζαν όλα τα σχετικά με την συνομιλία Χόλμποργκ-Σημίτη-Τσιλέρ, και άρχισαν να μιλάνε και έτσι «κάποιοι» τους εξαφάνισαν…

Το επιχείρημα σχετικά με την συνομιλία Χόλμπουργκ-Σημίτη δεν υφίσταται…

Το επιχείρημα πως τους «εξαφάνισαν κάποιοι» γιατί γνώριζαν τις σχετικές συνομιλίες, είναι εντελώς ατυχές…Είναι δυνατόν ένας Υπολοχαγός (Ζεκί Σέν) 2 Υπαξιωματικοί και 9 Καταδρομείς να γνώριζαν τις σχετικές συνομιλίες? Είναι εντελώς εκτός πραγματικότητος το όλο επιχείρημα…΄Οπως και όλες οι σχετικές αναφορές για την «περίεργη σιωπή» των Τουρκικών ΜΜΕ…

Για ενημέρωση των φίλων αναγνωστών μας, καθώς και πάλι λάβαμε πλήθος ηλεκτρονικά μηνύματα για το θέμα, επιπρόσθετα αναφέρω τα εξής, τα οποία ελπίζω να συμπεριλάβει σε επόμενη εκπομπή του για το θέμα, ο συμπαθέστατος κ. Κ. Χαραδαβέλας, τον οποίο εκτιμούμε βαθύτατα.

Ο 33χρονος Τούρκος Λοχαγός, Ζεκί Σαν, γιόρταζε τα γενέθλιά του με την σύντροφό του, μια Ρωσίδα δημοσιογράφο την οποία είχε γνωρίσει στην Τιφλίδα της Γεωργίας, όπου είχε υπηρετήσει ως αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εκ μέρους της Τουρκίας. Η δράση του πολυτάλαντου Λοχαγού, δεν περιορίστηκε στα διεθνή του καθήκοντα…Επεκτάθηκε σε συχνές επισκέψεις στην κοιλάδα του Πανκίσι, όπου έβρισκαν καταφύγιο οι Τσετσένοι τρομοκράτες. Μεταξύ αυτών και πλήθος Τούρκοι εθελοντές που είχαν ιδρύσει και δικό τους Λόχο με την επωνυμία «Λευκοί Λύκοι» προφανώς προερχόμενοι από τους γνωστούς Γκρίζους Λύκους…Ο δραστήριος Τούρκος Υπολοχαγός τότε, διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκικού και Γεωργιάνικου Στρατού. Παράλληλα με τα καθήκοντά του διετέλεσε και εκπαιδευτής σε πολλές περιπτώσεις των Γεωργιάνικων Δυνάμεων και έκανε σεμινάρια στην νεοϊδρυθείσα Ακαδημία Πολέμου, με εξολοκλήρου Τουρκικές δαπάνες και πολυπληθές προσωπικό.

Τον Αύγουστο του 2008, η Ακαδημία Πολέμου στην Τιφλίδα, κατεστράφηκε ολοσχερώς, από την Ρωσική Αεροπορία, και ήδη ανεγείρεται ξανά εκ θεμελίων, με νέες Τουρκικές δαπάνες.

Ο Ζεκί Σέν, υπήρξε λαμπρός μαθητής και τελείωσε το «Ναυτικό Σχολείο» της Κων/πόλης με άριστα.

Εισήλθε στην Στρατιωτική Ναυτική Ακαδημία, και τελείωσε πρώτος στην τάξη του. Παράλληλα ήταν πρωταθλητής Τουρκίας στους εφήβους στην κωπηλασία.

Ο Ζεκί Σέν, έμαθε Αγγλικά που του επέτρεψαν να μεταβεί 3 φορές στις ΗΠΑ για να λάβει εκπαίδευση στους SEALSκαι άλλα επίλεκτα σώματα των Ειδικών Δυνάμεων της Αμερικής.

Κατόπιν έμαθε Ελληνικά, καθώς το απαιτούσε η μελλοντική του αποστολή και εξέλιξη. Συνέχισε με Ρωσικά των οποίων η χρησιμότητα φάνηκε κατά την θητεία του στην Γεωργία. Με αφορμή την ισχυρή του προσωπικότητα και το ανδροπρεπές παρουσιαστικό του, μιλώντας και άριστα την Ρωσική γλώσσα, συνδέθηκε με την Ρωσίδα δημοσιογράφο, παρά τις έντονες παραστάσεις των Γεωργιανών, πως επρόκειτο για Ρωσίδα κατάσκοπο η οποία είχε ως αποστολή, την αποκάλυψη του Τουρκικού δικτύου υποστήριξης προς τους Τσετσένους τρομοκράτες στο έδαφος της Γεωργίας.

Η φίλη του δημοσιογράφος παρευρέθηκε στην μεγαλειώδη κηδεία του Ζεκί Σεν, στο χωριό του Gure, στο CANAKKALE. Την σωρό του άτυχου Καταδρομέα, συνόδευσαν στο περιφανές Τζαμί Üsküdar Selimiye στην περιοχή Lapseki, ο πατέρας του Mehmet, η μητέρα του Zeynep, ο αδελφός του Αχμέτ και η αδερφή του Emine. Το φέρετρο του Τούρκου κομάντος έφεραν στους ώμους τους, μεταξύ άλλων, ο αντιναύαρχος Altaç Διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ο Διοικητής της Ναυτικής Σχολής Πολέμου Ozer Karabulut , με τον οποίο συνδέονταν προσωπικά. Της σωρού του Τούρκου Λοχαγού προηγούνταν η Τουρκική Σημαία, την οποία τιμητικά έφερε ο Συνταγματάρχης Halit Durmuş των Τούρκων Καταδρομών, ενώ τα παράσημά του, ο Λοχίας των Καταδρομών και στενός του φίλος Namık Ekin.

Οι συλληφθέντες, 16 ετών Emrah Eraydın Arben, HakanSezik'in 17 ετών, και Ilhan Ozcan 24 ετών, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα όπου και τους επεβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 7 μηνών λόγο αμφιβολιών για την δολοφονία…

Στις 30 Οκτωβρίου 2007 αποφυλακίσθηκαν με απαλλακτικό βούλευμα, μετά από παραστάσεις του δικηγόρου τους,Mehmet Nuri Gur. Είχαν συλληφθεί στο μπάρ Sezinπλησίον του σημείου όπου δολοφονήθηκε ο λαμπρός αυτός Τούρκος αξιωματικός.

Αυτά τα ολίγα για το θλιβερό τέλος της ιστορίας των Τούρκων κομάντος της «Ομάδος Καρντάκ», των οποίων την μυστηριώδη αυλαία, έκλεισε με μια μαχαιρία στην καρδιά ο Διοικητής τους Ζεκί Σέν…

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP