Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Εύφλεκτα «παιχνίδια» στο Καστελόριζο


Το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Πίρι Ρέις έχει αρχίσει από την περασμένη Τετάρτη να κόβει βόλτες στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου και σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινώσει οι Τούρκοι- παρά τα ελληνικά διαβήματα– έχει την πρόθεση να ερευνήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Οι αναγνώστες του Ποντικιού, στις 10 Φεβρουαρίου είδαν (από τότε) στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας τι «παίζει» στην περιοχή και είναι ψυλιασμένοι για το επικίνδυνο παιχνίδι που έχει ξεκινήσει για την έρευνα και εκμετάλλευση του πιθανού τεράστιου πετρελαικού κοιτάσματος που βρίσκεται στην περιοχή.Αξίζει να θυμηθούμε τι έγραφε τότε το «Π» καθώς όχι μόνο επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις αλλά βοηθά ίσως να προβλέψουμε τι είναι πιθανό να συμβεί στο επόμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ στα μέσα του περασμένου μήνα (το κείμενο, θυμίζουμε, δημοσιεύτηκε στις 10 Φλεβάρη) πληροφορήθηκαν από αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες ότι στην περιοχή νότια του Καστελόριζου έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη μεγάλων και εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Η«ευχάριστη» είδηση ωστόσο, προκάλεσε προβληματισμό και ανησυχία παρά ενθουσιασμό και ικανοποίηση. Η φράση «αυτό μας έλειπε τώρα» συνοψίζει την ατμόσφαιρα που δημιούργησε η πληροφορία στον πρωθυπουργό και τους συμμετέχοντες στο ΚΥΣΕΑ. Και όχι άδικα…Η παράμετρος «μεγάλα και εκμεταλλεύσιμα πετρελαϊκά αποθέματα» εμφανίζεται σε μια στιγμή που:

*
·Οι πιστωτές μας, συντονισμένοι από κάποιο αόρατο σινιάλο (των αγορών) ζητούν όλοι μαζί πίσω τα λεφτά τους εκβιάζοντας την κυβέρνηση με τη δυνατότητα που έχουν να τινάξουν την οικονομία της χώρας στον αέρα. Από την μια οι Εταίροι (Γερμανοί) καταρτίζουν τον προϋπολογισμό μας. Από την άλλη οι Αμερικανοί μας σέρνουν πίσω από το άρμα των συμφερόντων τους και προς το ελεγχόμενο απόλυτα από αυτούς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια ώρα οι Τούρκοι …γαργαλάνε την υφαλοκρηπίδα μας.

Μέσα σε όλα αυτά το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κυβέρνηση να συμβεί στην ελληνική επικράτεια ήταν να βρεθεί πετρέλαιο. Ε, λοιπόν… δυστυχώς, βρέθηκε! Και μάλιστα σε ένα από τα πιο ακατάλληλα, από πολιτικής σκοπιάς, σημείο…
Το μεγάλο και εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα βρίσκεται σε ένα από τα δύσκολα σημεία της ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή εκεί που, αν δεν υπήρχε το Καστελόριζο ως τμήμα της ελληνικής επικράτειας, θα συνόρευε η τουρκική με την κυπριακή ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης. Όμως το Καστελόριζο υπάρχει ως τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Κι αυτό σημαίνει ότι το πετρέλαιο βρίσκεται και εντός της ελληνικής ζώνης οικονομικής εκμετάλλευσης. Αρκεί η Ελλάδα να είναι σε θέση να την κατοχυρώσει…
Η πληροφορία περί της ύπαρξης εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών αποθεμάτων έφτασε στην Αθήνα από ξένη μεγάλη δύναμη. Η εκτίμηση- βεβαιότητα της περί της ύπαρξης κοιτασμάτων στοιχειοθετείται από επισταμένη μελέτη δορυφορικών λήψεων της περιοχής και ενδελεχή επιστημονική ανάλυση των δεδομένων.
Η κυβέρνηση έκτοτε επιχειρεί να αναλύσει και να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τα νέα διπλωματικά δεδομένα τα οποία θα προκύψουν στην πιθανότατη περίπτωση που η πληροφορία αποδειχτεί ακριβής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πληροφορία για την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών αποθεμάτων σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή συνέπεσε:

*
·με την κλιμάκωση της πίεσης των Ευρωπαίων Εταίρων (Γερμανών) για περιοριστική οικονομική πολιτική και τις απειλές για ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ.
*
·Με τις κομψές αλλά σταθερές κινήσεις της Ουάσιγκτον για ρυμούλκηση της ελληνική οικονομίας από το «αμερικανοκρατούμενο» Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
*
·Με την οριστικοποίηση των λεπτομερειών για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα, όπου το ζήτημα της ενεργειακής (και όχι μόνο) συνεργασίας εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό, τουλάχιστον για τη ρωσική ηγεσία.
*
· με τις φήμες περί της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει πακέτα δανεισμού από την Κίνα.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί μια ακόμη σύμπτωση: Ο πρωθυπουργός απάντησε στην επιστολή Ερντογάν και συμφώνησε για συνομιλίες ώστε να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα των δύο χωρών λίγες μέρες αφού είχε έρθει σε γνώση του η πληροφορία περί ύπαρξης κοιτασμάτων στη θαλάσσια Ζώνη Οικονομικής Εκμετάλλευσης η οποία εκτείνεται νότια του Καστελόριζου.
Στο πλαίσιο αυτό αποκτά μια άλλη διάσταση η διατύπωση του Γ. Παπανδρέου στην επιστολή του προς τον Ερντογάν. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με την επίσημη εκτεταμένη περίληψη της επιστολής του τονίζει: ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας».
Σύμφωνα με πολιτικούς παράγοντες των υπουργείων εξωτερικών και άμυνας, η ελληνική κυβέρνηση αξιολογεί ως εξαιρετικά επικίνδυνη της κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή του Καστελόριζου, λόγω της εντατικής και συντονισμένης προσπάθειας της Τουρκίας, να θέσει υπό αμφισβήτηση την Ελληνική Ζώνη Οικονομικής Εκμετάλλευσης στην περιοχή.
Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι τον Νοέμβριο του 2008 η Τουρκία διεξήγαγε έρευνες στην περιοχή ανοικτά του Καστελόριζου με το νορβηγικό πλωτό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold». Εδώ θα πρέπει παρενθετικά να σημειώσουμε ότι οι Νορβηγοί θεωρούνται παγκοσμίως ειδήμονες σε θαλάσσιες έρευνες για εξεύρεση πετρελαίου.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι μέσα στο καλοκαίρι του 2009 η Τουρκία ανακοίνωσε πως προγραμματίζει να πραγματοποιήσει και νέες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι στο βάσιμο ερώτημα τι θα πράξει η Αθήνα αν η Αγκυρα προχωρήσει σε έρευνες εντός της ελληνικής Ζώνης Οικονομικής Εκμετάλλευσης, η κυβέρνηση δεν έχει απάντηση ούτε ένα επεξεργασμένο σχέδιο αντίδρασης.
Δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι παράλληλα με τις ενέργειες αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή του Καστελόριζου οι τουρκικές κινήσεις συνοδεύονται, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία και από την συστηματική κλιμάκωση των υπερπτήσεων μαχητικών επάνω ακόμη και από κατοικημένα ελληνικά νησιά, ενισχύοντας την εικόνα, περί γκρίζων ζωνών που κατάφερε να δημιουργήσει με την κρίση των Ιμίων.
Με τον τρόπο αυτό η Αγκυρα υλοποιεί την γεωπολιτική της αντίληψη, όπως μάλιστα την έχει συνοψίσει σε ακαδημαϊκά του κείμενα ο σημερινός υπουργός εξωτερικών Α. Νταβούτογλου:
Πρόκειται για τη θεωρία που υποστηρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν τη φυσική προέκταση της Ανατολίας. Με αυτήν τη θεωρία η Άγκυρα , αιτιολογεί τις διεκδικήσεις της επί των πετρελαϊκών κοιτασμάτων που, όπως όλα δείχνουν, είναι πλούσια στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο.
Το παιχνίδι με τις Ζώνες Αποκλειστικής Οικονομικής Εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ξεκινήσει έντονα εδώ και μια εξαετία. Με βάση όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο η Λευκωσία (Τάσσος Παπαδόπουλος) όχι μόνο προχώρησε σε συμφωνία με την Αίγυπτο προκειμένου να «μοιράσει» την τεράστια θαλάσσια περιοχή που είναι μεταξύ τους, αλλά προχώρησε στη σύναψη συμφωνιών με αμερικανικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς για έρευνες και εκμετάλλευση εντός της κυπριακής Ζώνης, νότια του νησιού.
Η αντίδραση της Αγκυρας υπήρξε έντονη και άμεση. Κατ αρχήν επιχείρησε να υπονομεύσει την συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, σημειώνοντας ότι στην κυπριακή Ζώνη αποκλειστικής εκμετάλλευσης έχει δικαιώματα και το τουρκοκυπριακό κράτος του βορά. Το ίδιο υποστηρίζει η Αγκυρα και για την θαλάσσια ζώνη βόρεια της Κύπρου. Προφανής στόχος της Αγκυρας είναι να επιβάλλει την άποψή της σύμφωνα με την οποία το Καστελόριζο– λόγω ειδικών συνθηκών– δεν έχει υφαλοκρηπίδα…
Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά και ειδικότερα η ύπαρξη κερδοφόρων (για τις εταιρείες) πετρελαικών κοιτασμάτων σε μια «αδιευκρίνιστη» περιοχή μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου; Σύμφωνα με την εκτίμηση αρμόδιου κυβερνητικού παράγοντα, μια τέτοια παράμετρος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε «επεισόδιο» με την Τουρκία, προκειμένου στη συνέχεια να διευκρινιστούν οι ασάφειες περί κυριαρχίας. Κατά μια παραλλαγή αυτής της άποψης, η ενδεχόμενη πίεση για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων με την εμπλοκή μάλιστα αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών, μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που προωθούν Παπανδρέου και Ερντογάν.

Εφημερίδα Το Ποντίκι

Read more...

Απειλές κατά χριστιανών στην Τουρκία


Η Radikal στις εσωτερικές της σελίδες και με τον τίτλο «Βρώμικες απειλές εναντίον της ‘Μορ Γιακούπ’» γράφει ότι στη φημισμένη εκκλησία των Συροχαλδαίων «Μορ Γιακούπ», η οποία βρίσκεται στην επαρχία Νουσαϊμπίν του Μάρντιν, όπου συνεχίζονται οι εργασίες για την αναπαλαίωσή της, άγνωστοι έγραψαν στους τοίχους με σπρέι προσβλητικές και απειλητικές εκφράσεις. Η εκκλησία χρονολογείται από το 313 μ.Χ. Οι εκφράσεις που αναγράφηκαν ανέφεραν: «Άτιμοι ξεκουμπιστείτε», «Ξεκουμπιστείτε καταραμένοι άπιστοι», «Ξεκουμπιστείτε σιωνιστικές δυνάμεις», «Ξεκουμπιστείτε σιωνιστές», Ξεκουμπιστείτε άθεοι», «Ξεκουμπιστείτε σκυλιά», καθώς και διάφορα συνθήματα του ιδίου περίπου περιεχομένου στην αραβική γλώσσα.

Η Δ/νση Αναπαλαίωσης ανέφερε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, προκειμένου οι επιγραφές αυτές να απαλειφθούν χωρίς να προκληθεί ζημία στον ιστορικό ιστό της εκκλησίας. Τόσο η Δήμαρχος Μουσαϊμπίν, όσο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου μετέβησαν στην εκκλησία όπου και κατέκριναν αυτούς που έγραψαν τις απειλητικές και προσβλητικές εκφράσεις. Η Δήμαρχος Γκιοκάν ανέφερε: «Η συμπεριφορά αυτή προκαλεί ενόχληση σε όλους τους λαούς που κατοικούν στην περιοχή του Νουσαϊμπίν. Από την ενέργεια αυτή έχουν προσβληθεί Συροχαλδαίοι, Κούρδοι, Άραβες και Γεζιντί, οι οποίοι κατοικούν στην περιοχή. Αυτό δεν είναι έργο ενός μόνο ατόμου. Είναι μια υπόθεση εξ ολοκλήρου οργανωμένη. Διότι ένα άτομο δεν μπορεί να κόψει τα συρματοπλέγματα και να ανέβει σε τόσο ψηλούς τοίχους. Σκεπτόμαστε ότι μπορεί να υπάρξουν δακτυλικά αποτυπώματα. Η Ασφάλεια διενεργεί τις σχετικές έρευνες. Εάν έχουν εκτίμηση απέναντι σε όλους τους πολιτισμούς, τότε το συμβάν αυτό θα το λύσουν αμέσως. Εμείς θα παρακολουθούμε το γεγονός αυτό, έως ότου βρεθούν οι υπαίτιοι και τιμωρηθούν. Αυτό δεν το βλέπουμε ως ένα απλό γεγονός. Η εκκλησία «Μορ Γιακούπ» αποτελεί την αξία όλων των λαών και όλοι θα την διεκδικήσουν».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η εκκλησία μετά την αναπαλαίωσή της θα ανοίξει στη λατρεία.

Read more...

Συνάντηση πολιτικού διαλόγου Τουρκίας – Ε.Ε.


«Καλωσορίζουμε τον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Άστον, μετά τη συνάντηση πολιτικής συνεργασίας Τουρκίας – ΕΕ. Η κ. Άστον έθεσε τέλος στις φήμες «περί αλλαγής του άξονα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής», οι οποίες καλλιεργήθηκαν μετά την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αλλά και τις τουρκικές πρωτοβουλίες για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, χαρακτήρισε τη συνάντηση με την εκπρόσωπο της ΕΕ «ιδιαίτερα σημαντική» και πρόσθεσε ότι αντιμετώπισε με ενδιαφέρον «και τα τρία ζητήματα, που απασχολούν τόσο την Τουρκία όσο και την ΕΕ».

«Το πρώτο είναι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, η απόφαση μας είναι μία στενή συνεργασία. Το δεύτερο αφορά το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και το τρίτο αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ», διευκρίνισε ο κ. Νταβούτογλου και πρόσθεσε: «Το μεσανατολικό, τα Βαλκάνια, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η τρομοκρατία, είναι τα ζητήματα, στα οποία η Τουρκία δίνει βάρος».

«Η εμπιστοσύνη και η φιλία είναι τα σημεία σύμπτωσης της Τουρκίας και της ΕΕ για να έχουμε ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να κάνει το καλύτερο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», τόνισε, εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου, που οργανώθηκε μετά τη συνάντηση πολιτικής συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε και διαβεβαίωσε για «τη δέσμευση της Ευρώπης στο θέμα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ». «Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία ένταξης», είπε.

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε ότι «είναι σημαντική αυτή η συνάντηση καθώς η πρώτη πολιτική προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η ένταξη της στην ΕΕ». Η συνάντηση πολιτικής συνεργασίας Τουρκίας και ΕΕ σε υπουργικό επίπεδο, έγινε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, μετά το γεύμα που παρέθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Read more...

Ένταση στη Λευκωσία για την εκμετάλλευση υδρογαναθράκων


Ο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», σε δημοσίευμα της Ελένης Νικολάου – Παυλίδη με τίτλο «Τι έκαναν όταν κυβερνούσαν;» και υπότιτλο «Α Πασχαλίδης: Απαντά στους πρώην υπουργούς Γ. Λιλλήκα – Α. Μιχαηλίδη», αναφέρει τα ακόλουθα: «Σε προσπάθεια να πληγεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας αποδίδει ο υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης τη δριμεία επίθεση που εξαπέλυσαν οι δύο πρώην υπουργοί, Αντώνης Μιχαηλίδης και Γιώργος Λιλλήκας, επιρρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για καθυστέρηση προκήρυξης δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων στην θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου έχουν εντοπιστεί υδρογονάνθρακες. ‘Αν ήταν για το Υπουργείο Εμπορίου μπορούσε να μην το σχολίαζα, αλλά επειδή γίνεται κατά την άποψη μου μια σκόπιμη επίθεση εναντίον του Προέδρου Χριστόφια, νιώθω την ανάγκη να κάνω κάποια σχόλια και να βάλω τα πράγματα, όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι όπως κάποιοι τα φαντάζονται’, δήλωσε ο κ. Πασχαλίδης στον ‘Φ’.

Οι δύο πρώην υπουργοί υποστήριξαν ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και έχουν αποδυναμωθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα δόθηκε έδαφος στην Τουρκία να αποκτήσει λόγο για το θέμα.

Περνώντας στην αντεπίθεση ο νυν υπουργός Εμπορίου, απορρίπτει τις κατηγορίες Μιχαηλίδη – Λιλλήκα, σημειώνοντας ότι η καλύτερη απόδειξη ότι η κυβέρνηση δεν καθυστερεί, είναι η υπογραφή της πρώτης συμφωνίας εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την αμερικανική εταιρεία, Noble Energy. ‘Υπογράψαμε συμφωνία η οποία ακολουθείται και εφαρμόζεται όπως ο βασικός και αρχικός προγραμματισμός, χωρίς αλλαγή ή διαφοροποίηση’, δήλωσε.

Διερωτήθηκε επίσης πώς θα μπορούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι υποχωρητικός ή να επηρεάζεται από τους Βρετανούς ή άλλους και ταυτόχρονα να δίνει οδηγίες να υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση με την αμερικανική εταιρεία. ‘Κάποιος που υπογράφει συμφωνία εκμετάλλευσης με αμερικάνικη εταιρεία δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πολιτική του βούληση να προχωρήσει και να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα’, πρόσθεσε. Όσον αφορά στην προκήρυξη δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων, ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει δεσμευτική ημερομηνία, διότι πρώτα θα πρέπει να ακολουθηθούν και να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες. ‘Από τη στιγμή που διετέλεσαν και οι ίδιοι υπουργοί και γνωρίζουν τις διαδικασίες και λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα όφειλαν να γνωρίζουν καλύτερα’, πρόσθεσε ο κ. Πασχαλίδης, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν και οι ίδιοι να είχαν προχωρήσει με το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων όταν ήταν υπουργοί.

Ανέφερε επίσης ότι μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες και όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη, τα αποτελέσματα θα είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων. ‘Είναι σχήμα οξύμωρο να ζητούν από την παρούσα κυβέρνηση να οριοθετήσει την θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κύπρου με αυτή της Τουρκίας, πράγμα το οποίο εμείς ποτέ δεν αποκλείσαμε. Είναι όλα υπό μελέτη, αλλά εκείνοι που υπηρέτησαν και είχαν την ευκαιρία, όταν οριοθέτησαν τους άλλους χώρους γιατί δεν το έπραξαν; Εμείς όλα τα εξετάζουμε. Δεν αποκλείουμε τίποτε. Είναι θέμα πάντοτε προτεραιοτήτων και διαδικασιών’, συμπλήρωσε».

Read more...

Το Πίρι Ρέι και η κυβέρνηση, προκαλούν τη νοημοσύνη μας


Σε ανακοίνωση, η οποία καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Δ/νσης Παράκτιας Ασφάλειας, της Τουρκίας, αναφέρονται τα εξής:
Ανατολική Μεσόγειος:
Μεταξύ 13 Ιουλίου – 20 Αυγούστου 2010 το υπό τουρκική σημαία πλοίο R/V K. PIRI REIS θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα. Κατά την περίοδο της εργασίας αυτής, το πλοίο θα προεκτείνει ένα καλώδιο μήκους 1.500 μέτρων. Για το λόγο αυτό οι διελεύσεις πρέπει να πραγματοποιούνται 5 μίλια ανοικτά.

12/7/2010 27/8/2010 ΑΤΤΑΛΕΙΑ
Ώρα: 16:30 Ώρα: 04:30

Α1) 35 42 98 Β – 028 30 00 Α

Α2) 35 42 98 Β – 030 08 14 Α

Α3) 36 04 29 Β – 031 02 92 Α
Α4) 35 34 13 Β – 032 05 50 Α
Α5) 35 04 65 Β – 031 58 16 Α
Α6) 34 38 40 Β – 031 23 10 Α
Α7) 34 52 15 Β – 029 32 58 Α
Α8) 34 52 15 Β – 028 35 10 Α
Α9) 35 11 50 Β – 028 30 00 Α

Η Τουρκία έκανε την κίνηση την οποία ορισμένοι προειδοποιούσαμε ότι πρόκειται να κάνει. Να αμφισβητήσει έμπρακτα την Ελληνική υφαλοκρηπίδα, την Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ. Το Piri Reis, βγήκε στις θάλασσες προκειμένου να προκαλέσει και να μετρήσει αντιδράσεις. Ο Δ. Δρούτσας και ο χαριεντιζόμενος στον Πόρο πρωθυπουργός του, Γ. Παπανδρέου, (αλήθεια ποιος πληρώνει εκεί τα έξοδα, θα το μάθουμε;) αποφάσισαν να αντιδράσουν δυναμικά: έστειλαν μια νότα στην Τουρκία διαμαρτυρόμενοι…

Η Αθήνα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις πολιτικών και του τύπου, να προετοιμαστεί για το χειρότερο, απέφυγε να να το πράξει. Πολλοί το αποδίδουν σε μια συνωμοσία που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τον κ. Παπανδρέου, κ.ά, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα δεκαετιών των Έλληνο – Τουρκικών σχέσεων. ¨ομως αυτού του είδους οι συνομωσίες, αν δεχθούμε την ύπαρξή τους απαιτούν τη σιωπή του λαού, μηδενικές αντιδράσεις. Κι αυτές δεν θα τις έχουν, ακόμη και μέσα στην οικονομική κρίση.

Αλλά μάλλον είναι αστείο να δεχθούμε τις συνομωσιολογικές ερμηνείες ενός φαινομένου που οφείλεται κυρίως στην αδυναμία της χώρας και του αρμόδιου υπουργείου Εξωτερικών να παράξει πολιτική, μακρόπνοη και να την παρακολουθήσει με σοβαρότητα. Αυτό είναι γεγονός. Γιατί αν το ΥΠΕΞ είχε ένα σχεδιασμό κανείς πρωθυπουργός καμιά πολιτική ηγεσία δεν θα τολμούσε να επιχειρήσει να περάσει μια διαφορετική άποψη, με το έτσι θέλω. Η στήλη αναγνωρίζει πως ο πρωθυπουργός, ασκεί εξωτερική πολιτική με τους φίλους του, κυρίως ξένους. Κι αυτή η πολιτική δεν είναι υπέρ των εθνικών συμφερόντων.

Η οικονομική κρίση προκαλεί λαϊκές αντιδράσεις και υπάρχει η άποψη ότι μέσα σε αυτή την κατάσταση που δημιουργεί απαισιοδοξία, δεν πρόκειται να υπάρξουν λαϊκές αντιδράσεις αν επιχειρηθεί μια “μόνιμη ειρηνική επίλυση των Ελληνο – Τουρκικών προβλημάτων, στη βάση διμερών συμφωνιών”, υποστηρίζουν ορισμένα στελέχη της αμερικάνικης γραφειοκρατίας. Μάλλον κάνουν λάθος και δεν θα είναι η πρώτη φορά που πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους και τις μεθοδεύσεις τους. Το “Σχέδιο Ανάν” είναι πρόσφατο παράδειγμα…

Ας υπάρξει λοιπόν αντίδραση στην εμφάνιση του Πίρι Ρέϊς. Ακόμη, τόσο οι φρεγάτες μας όσο και τα άλλα σκάφη μας πλέουν. Ας το πλησιάσουν κι ας δείξουν το λάθος των κινήσεών του. Κι αν η Άγκυρα επιθυμεί ας πάει να βρει το δίκηο της στη Χάγη. Αλλιώς ας βγει να κηρύξει πόλεμο, προκειμένου να διεκδικήσει ελληνικά συμφέροντα. Θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον κ. Νταβούτογλου και τους περιώνυμους φίλους του (και φίλους του Γ. Παπανδρέου) όπως η βαρόνη Άστον, η Χ. Κλίντον, ο Μπ. Ομπάμα για να αναφέρουμε κάποιους…

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP