Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Συνάντηση πολιτικού διαλόγου Τουρκίας – Ε.Ε.


«Καλωσορίζουμε τον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Άστον, μετά τη συνάντηση πολιτικής συνεργασίας Τουρκίας – ΕΕ. Η κ. Άστον έθεσε τέλος στις φήμες «περί αλλαγής του άξονα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής», οι οποίες καλλιεργήθηκαν μετά την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αλλά και τις τουρκικές πρωτοβουλίες για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, χαρακτήρισε τη συνάντηση με την εκπρόσωπο της ΕΕ «ιδιαίτερα σημαντική» και πρόσθεσε ότι αντιμετώπισε με ενδιαφέρον «και τα τρία ζητήματα, που απασχολούν τόσο την Τουρκία όσο και την ΕΕ».

«Το πρώτο είναι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, η απόφαση μας είναι μία στενή συνεργασία. Το δεύτερο αφορά το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και το τρίτο αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ», διευκρίνισε ο κ. Νταβούτογλου και πρόσθεσε: «Το μεσανατολικό, τα Βαλκάνια, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η τρομοκρατία, είναι τα ζητήματα, στα οποία η Τουρκία δίνει βάρος».

«Η εμπιστοσύνη και η φιλία είναι τα σημεία σύμπτωσης της Τουρκίας και της ΕΕ για να έχουμε ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή. Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να κάνει το καλύτερο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», τόνισε, εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου, που οργανώθηκε μετά τη συνάντηση πολιτικής συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε και διαβεβαίωσε για «τη δέσμευση της Ευρώπης στο θέμα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ». «Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία ένταξης», είπε.

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε ότι «είναι σημαντική αυτή η συνάντηση καθώς η πρώτη πολιτική προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η ένταξη της στην ΕΕ». Η συνάντηση πολιτικής συνεργασίας Τουρκίας και ΕΕ σε υπουργικό επίπεδο, έγινε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, μετά το γεύμα που παρέθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP